Četvrtak, 20.09.2018.

12:33

Sprema se "veliki okršaj" u Evropskoj uniji

Bivši strateg američkog predsednika Donalda Trampa Stiv Benon pokušaće da napravi široki savez nacionalističkih lidera i partija u Evropi.

Izvor: Tanjug

Sprema se "veliki okršaj" u Evropskoj uniji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

acim

pre 5 godina

Opet EU u krizi? Ljudi, EU se raspada od osnivanja( tada se zvala EEZ), i nikakao da se raspadne.U medjuvremenu raspade se sovjetski blok u Istocnoj Evropi,SSSR,SFRJ,SRJ,SCG.

Zemun grad SPO

pre 5 godina

To sto nude nacionalpopulisticke stranke je suprotnost evropskih vrednosti koje su temelj EU. Gradjanima Evrope ne treba repriza II.Svetskog rata. Nacizam, fasizam i ksenofobija rastu u kriznim vremenima, ali ne donose boljitak, vec mrznju, podele i sukobe. Nadajmo se da su ljudi u EU naucili lekcije iz istorije. Slican se slicnom raduje, pa tako i razni mrzioci i probisveti u Srbiji i Evropi sa nestrpljenjem ocekuju pobedu nacionalpopulista.To je isti onaj sloj u drustvu koji je se uvek u istoriji radovao sukobima, ali sa teznjom da tudja, a ne njihova deca ginu.

blato

pre 5 godina

Evroskeptične partije imaju sve veću podršku među građanima i nikakva satanizacja od strane estbišmenta(elitističkih partija)i medija,koji su pod njihovom apsolutnom kontrolom,to neće zaustaviti.Za njihov izborni uspeh nisu zaslužni ni Putin ni Trump,već nesposobna i korumpirana politička elita,pogotovo briselska administracija.Nezadovoljstvo naroda je ogromno, a probleme niko ne rešava.Zato se rešenje traži u evroskeptičnim,populističkim partijama,koje zagovaraju oštru promenu politike.Ako pogledamo rezultate njihove politike,pogotovo ekonomske u SAD-u i Mađarskoj onda to možda i nije loše rešenje.

zg232

pre 5 godina

(Djed Gavrilo, 20. septembar 2018 17:02)

S nekim stvarima se ne slažem, ali ja sam za EU. EU će doživjeti promjene u sljedećem mandatu (2020-2025) i postati će pronacionalna i zatvorena za daljnje proširenje. Teško će se u obitelji svi složiti, a ovdje su interesi 27 država. Onda se stvaraju kompromisi. To će i dalje biti solidarna zajednica sa ciljem ravnomjernog razvoja svih dijelova zemalja članica. Ono što stvarno povezuje članice je interes bescarinskog prometa robe i usluga, financijska pomoć znanstvenim istraživanjima te sigurnost. Plaće dužnosnika EU su dogovorene unutar EU. Točno je da mnogi koji su proglašeni populistima to nisu. EU zastupnike biraju nacionalne državi i svi znaju koga biraju. I da, nigdje nema demokracije, sada smo u stadiju partitokracije. Nakon sljedećih izbora neće se dogoditi velike promjene, koje se očekuju izvan EU. Migrante će polako istjerati iz EU, neće biti otopljavanja odnosa s Rusijom, ohladiti će se odnosi sa SAD. Tko se ne bude pridržavao zajedničkih dogovora, biti će im suspendirano pravo na korištenje fondova, zbog čega se Orban buni. Desničari neće plaćati Orbanu da on izigrava autokratu, jer jednostavno, novaca nema dovoljno. Ne treba EU kriviti za nacionalnu politiku. Nije mi Juncker kriv što je u HR PDV 25%. Postoje nekoliko zajedničkih politika, ostalo su nacionalne. I zapamtite da niti jedan tzv. populista ili desničar nije uopće spomenuo izlazak iz EU, uključujući Orbana.

denny...

pre 5 godina

@max 20.09.2018. 13:15

A ti mislis da je Kinezima i Rusima lako?!?

Pa ne,nije....Narodu koji zivi u Kini ili Rusiji nije lako....Jer da jeste, cela Evropa bi se selila u Rusiju i Kinu, a vidimo da nije tako... Nasi sa Balkana, iz Azije,.... svi idu u Eropu, SAD,
Kanadu...

jasdf

pre 5 godina

@brasa
Ovo nije mesanje. Covek ne finansira stranke nego im nudi svoju pomoc. Svaki gradjanin Rusije moze to isto da uradi. Pruzi svoje markentinske usluge politickim grupacijama za novcanu nadohnadu.

lol

pre 5 godina

Pricamo o "suprotstavljenim" stranama kao da se radi o ideologiji, a svi znamo da je u pitanju moc, novac, osecaj kontrole. Da je do ideologije, ne bi bili toliko licemerni, bukvalno se takmice ko ce da bude veci.

Djed Gavrilo

pre 5 godina

EU,ovakva kakva jeste,je neodrziv projekat.Ona nije unija standarda,solidarnosti,zajedništva,interesa.Kad nije to,a šta jeste?
Odgovor je toliko zamrsen da niko ne može dati tu definiciju.Plate zvanicnika EU su toliko velike da im ne pada na pamet da ulaze u analizu činjenica i nadju odgovor.Odgovor bi stavio sve pred izbor:razlaz ili promene korenite.Danas to ne odgovara onima koji su skroijli bas ovaku EU.
Samo se sve kaže,a populisti nisu populisti,nego se obezvredjuju od strane estabilismenta EU,kako bi izgubili popularnost.Oni traže fer plej,fer-održivu uniju.Istinsku zajednicu ravnopravnih.Ona to danas nije ni po konceptu ni u stvarnosti.
Može li i želi li Nemacka povesti Evropu(uz fer ponudu svim evropskim državama na fer savez)u novi dogovor.
New deal je već bio u SAD,ali pre skoro 100 godina i pravili su ga doseljenici iz Evrope,pretežno.
Interesi USA su veliki i mora sve i njima da štima.U suprotnom od dogovora nema ništa.
Same evropske države razlicito vide svoje interese i već se profilisu oni koji su za EU,ali interesno i bez ogranicenja okrenuti i istoku i zapadu u severu i jugu.Ne odgovara to nekima i na kraju ovo natezanje konopca može,bas napraviti okidač i za velike sukobe,uključujući i ratove.
Logika govori:suverenost podrazumeva slobodu odlucivanja i sled najbolje šanse.Nedaju to oni koji tim izborom gube privilegije,a ocite su privilegije nekih.Nastaje manipulacija koja je izazvala niz sukoba,uključujući i rat na balkanu i gazenje Iraka,Libije i Jemena,Sirije....
Nema izlaza bez dogovora i kompromisa,a Tramp ne želi kompromis.Figurativno je to Tramp.To je interes onih koji su ga doveli.
Izlaz je sporazum izmedju:SAD,Kine,Nemacke,Rusije,Japana...Bilo čija bahatost vodi u haos.

Iva Jovanovic

pre 5 godina

Odvratni destruktivni lik! Ovo je cela igranka u dogovoru sa Trampom koji najviše na svetu mrzi Evropu... Na delu izreka “zavadi pa vladaj”. Nadam se da su evropljani dovoljno pametni da se odupru ovoj pošasti!

balkancaffe

pre 5 godina

Idemo. Dosta su nazovi liberali maltretirali običan narod.
(lune,
Ne znam za evropu ali ovde u USA niko ne moze da pomaze "obican narod" (trampiste i nacionaliste) jer ova kategorija nece da rade teske i slaboplacene poslove a za dobroplacene poslove ,ing,doctor ,zubar,vlasnik malih biznisa poput restorana i drugi usluga nije,ove poslove uveliko rade stranci!!!

Žak

pre 5 godina

Na sceni je mešanje karata, novi novi svetski poredak, šteta što Tito nije živ ili bar Djindjić...ovaj kilavi Vučić to neće znati da iskoristi.

mrki

pre 5 godina

Mene interesuje ko je nazvao proevropke grupe, grupicu diktature u EU, znači Nemci, Francuzi i veliki Luksemburg. Šta je kod njih i nas proevropsko?

Arch Enemy

pre 5 godina

Bilo bi dobro da se ovo desi,mada većina to ne može da shvati jer dugogodišnje ispiranje mozga kolektiviteta o širom otvorenim granicama i tobože neoliberalnim društvima je uzelo maha!

Ivan

pre 5 godina

E ali tako ste mi presmesni. “Dosta su liberali matrerili narod”. Ma ko vas maltretira u Srbiji? Jeste da zivimo u globalizovanom svetu, pa citate strane vesti non stop, ali mucnite tim praznim glavicama - ne zivite u Americi, nego u Srbiji. Te “SJW” o kojima trabunjate vidjate samo na ekranima - oni zive u nekom drugom svetu, ne u ovom u kom vi siromasi obitavate.

Coco Bill

pre 5 godina

Ovi izgleda samo pali kod nas, kao nekad kad su komunisti ovde ložili narod tipa Amerika i Engleska biće "zemlja proleterska". Dakle evo sutra EU se raspada, Tramp, Putin, vanzemaljci...itd ma svi su protiv nje...i ne treba ni ulaziti u EU, a još važnije, za ovdašnju "elitu" da ne izgubi moć i uticaj, a to je da se ne uzimaju nikakvi normalni zakoni koji vladaju u Evropi, a koji će ograničiti njihovu vlast i napraviti od Srbije "normalnu državu" i bez ulaska u EU. Ako toga nema, onda i dalje mogu da vršljaju i ponižavaju sa "3000 za gospodina"

Srdjan

pre 5 godina

Mislim da prica nema veze sa realnoscu. Ovo se sve desava i bez njega i zna se iz kojih razloga. Zbog cega ide ova prica kako sve organizije neki amerikanac? Mozda bas pricu pusta trenutno vladajuca ekipa kako bi okrenuli ljude na drugu stranu.

jд123

pre 5 godina

Znači u prevodu i Ameri i Rusi će da razbijaju EU?
(mTeodo, 20. septembar 2018 12:48)

Hahaoo prvo im SAD naselili migrante preko Sorosa a sad kao prave blok desnice protiv useljenika .
(max, 20. septembar 2018 13:15)

Да ли се ви само претварате или стварно не видите како ствари стоје? На једној страни су Сорош, Меркел, Макрон, Ципрас а на другој Трамп, Путин, Обран, Нетанијаху.

Зар не видите шта Сорошовци раде Трампу у самој Америци?

milan

pre 5 godina

Ko kaže da je Benet raskinuo sa Trampom to je samo optička varka , EU destabilizirati je najvažniji Trampov plan. Da su svi nacionalisti i fašisti gladni moći a slepi za svoju propast (nada) neće ni primetiti da ih to vodi u politički košmar bez prspektive (nada i želja). Nemati dušu i srce i nimalo milosti prema slabijim je tipčno za Orbana, Kurca i Italijanskih fašista.

Realista

pre 5 godina

Populisticke stranke i politicari populisti u jakim clanicama EU su u usponu, jer idu onom parolom da su stranci u njihivim drzavam i susedi kriv za njihovu propast, a niko ne kaze da te poslove koje radi stranci u njihovim drzavama ne zele da rade domorodci tj nisko placene i bedne poslove a niko i da kaze da u te susedne siromasnije drzave izvoze vise robe nego sto uvoze, a narodi tupsoni pa poveruju u to , jer im te price serviraju mediji 365 dana u godini

s.

pre 5 godina

Znači u prevodu i Ameri i Rusi će da razbijaju EU?
(mTeodo, 20. septembar 2018 12:48)

Naravno, Tramp i Putin su samo dva lica iste medalje, tajkunske, antidemokratske, anticivilizacijske.

Lele

pre 5 godina

Hoće to, kako da ne. I zabraniće abortuse u evropskoj uniji, uvešće granice i nacionalne valute, a kad se probudi biće mu noge u lavoru.

max

pre 5 godina

Hahaoo prvo im SAD naselili migrante preko Sorosa a sad kao prave blok desnice protiv useljenika .Ameri su najprljaviji na svetu osim britanaca ali oni su u stvari zajedno.Jedini cilj je haos i unistenje EU i to ce im i uspeti.Ali Kinu i Rusiju nece pa im je sve uzalud.

svet

pre 5 godina

Dali je i ivo rusko mesanje!? Ili je samo revolt na establisment koji je izgubijo osecaj za svog coveka, familiju, normalni prosperitet i ljudsko dostojanstvo vecine naspram manjine koja se trudi da joj sluzi vecina.

brasa

pre 5 godina

ovo mesanje nije mesanje a uticaj na izbore je blagosloven a zamislite da rusi ovo pokusaju, ali ako rade kauboji to se zove politicka podrska slobodarskim...

sve moj do

pre 5 godina

Hmmm.... pa zar to ne beše isto što i ruski uticaj. EU će dobiti i sleva i zdesna i iz sopstvene unutrašnosti. Samo joj vanzemaljci fale. A da, SAD su demokratija, onda je OK, to je onda doprinos pravednijoj zastupljenosti u pralamentu.

ikac klisa

pre 5 godina

Bitno da "granice vise ne postoje", "dizniled" "21.vek", "sta ce nam vojska" hipi bullshit prica a onda ti realnost puca samare kad si dileja i nespreman za zivot.

sve moj do

pre 5 godina

Hmmm.... pa zar to ne beše isto što i ruski uticaj. EU će dobiti i sleva i zdesna i iz sopstvene unutrašnosti. Samo joj vanzemaljci fale. A da, SAD su demokratija, onda je OK, to je onda doprinos pravednijoj zastupljenosti u pralamentu.

s.

pre 5 godina

Znači u prevodu i Ameri i Rusi će da razbijaju EU?
(mTeodo, 20. septembar 2018 12:48)

Naravno, Tramp i Putin su samo dva lica iste medalje, tajkunske, antidemokratske, anticivilizacijske.

ikac klisa

pre 5 godina

Bitno da "granice vise ne postoje", "dizniled" "21.vek", "sta ce nam vojska" hipi bullshit prica a onda ti realnost puca samare kad si dileja i nespreman za zivot.

max

pre 5 godina

Hahaoo prvo im SAD naselili migrante preko Sorosa a sad kao prave blok desnice protiv useljenika .Ameri su najprljaviji na svetu osim britanaca ali oni su u stvari zajedno.Jedini cilj je haos i unistenje EU i to ce im i uspeti.Ali Kinu i Rusiju nece pa im je sve uzalud.

brasa

pre 5 godina

ovo mesanje nije mesanje a uticaj na izbore je blagosloven a zamislite da rusi ovo pokusaju, ali ako rade kauboji to se zove politicka podrska slobodarskim...

jд123

pre 5 godina

Znači u prevodu i Ameri i Rusi će da razbijaju EU?
(mTeodo, 20. septembar 2018 12:48)

Hahaoo prvo im SAD naselili migrante preko Sorosa a sad kao prave blok desnice protiv useljenika .
(max, 20. septembar 2018 13:15)

Да ли се ви само претварате или стварно не видите како ствари стоје? На једној страни су Сорош, Меркел, Макрон, Ципрас а на другој Трамп, Путин, Обран, Нетанијаху.

Зар не видите шта Сорошовци раде Трампу у самој Америци?

Srdjan

pre 5 godina

Mislim da prica nema veze sa realnoscu. Ovo se sve desava i bez njega i zna se iz kojih razloga. Zbog cega ide ova prica kako sve organizije neki amerikanac? Mozda bas pricu pusta trenutno vladajuca ekipa kako bi okrenuli ljude na drugu stranu.

milan

pre 5 godina

Ko kaže da je Benet raskinuo sa Trampom to je samo optička varka , EU destabilizirati je najvažniji Trampov plan. Da su svi nacionalisti i fašisti gladni moći a slepi za svoju propast (nada) neće ni primetiti da ih to vodi u politički košmar bez prspektive (nada i želja). Nemati dušu i srce i nimalo milosti prema slabijim je tipčno za Orbana, Kurca i Italijanskih fašista.

Realista

pre 5 godina

Populisticke stranke i politicari populisti u jakim clanicama EU su u usponu, jer idu onom parolom da su stranci u njihivim drzavam i susedi kriv za njihovu propast, a niko ne kaze da te poslove koje radi stranci u njihovim drzavama ne zele da rade domorodci tj nisko placene i bedne poslove a niko i da kaze da u te susedne siromasnije drzave izvoze vise robe nego sto uvoze, a narodi tupsoni pa poveruju u to , jer im te price serviraju mediji 365 dana u godini

Lele

pre 5 godina

Hoće to, kako da ne. I zabraniće abortuse u evropskoj uniji, uvešće granice i nacionalne valute, a kad se probudi biće mu noge u lavoru.

svet

pre 5 godina

Dali je i ivo rusko mesanje!? Ili je samo revolt na establisment koji je izgubijo osecaj za svog coveka, familiju, normalni prosperitet i ljudsko dostojanstvo vecine naspram manjine koja se trudi da joj sluzi vecina.

Iva Jovanovic

pre 5 godina

Odvratni destruktivni lik! Ovo je cela igranka u dogovoru sa Trampom koji najviše na svetu mrzi Evropu... Na delu izreka “zavadi pa vladaj”. Nadam se da su evropljani dovoljno pametni da se odupru ovoj pošasti!

Coco Bill

pre 5 godina

Ovi izgleda samo pali kod nas, kao nekad kad su komunisti ovde ložili narod tipa Amerika i Engleska biće "zemlja proleterska". Dakle evo sutra EU se raspada, Tramp, Putin, vanzemaljci...itd ma svi su protiv nje...i ne treba ni ulaziti u EU, a još važnije, za ovdašnju "elitu" da ne izgubi moć i uticaj, a to je da se ne uzimaju nikakvi normalni zakoni koji vladaju u Evropi, a koji će ograničiti njihovu vlast i napraviti od Srbije "normalnu državu" i bez ulaska u EU. Ako toga nema, onda i dalje mogu da vršljaju i ponižavaju sa "3000 za gospodina"

Žak

pre 5 godina

Na sceni je mešanje karata, novi novi svetski poredak, šteta što Tito nije živ ili bar Djindjić...ovaj kilavi Vučić to neće znati da iskoristi.

Ivan

pre 5 godina

E ali tako ste mi presmesni. “Dosta su liberali matrerili narod”. Ma ko vas maltretira u Srbiji? Jeste da zivimo u globalizovanom svetu, pa citate strane vesti non stop, ali mucnite tim praznim glavicama - ne zivite u Americi, nego u Srbiji. Te “SJW” o kojima trabunjate vidjate samo na ekranima - oni zive u nekom drugom svetu, ne u ovom u kom vi siromasi obitavate.

denny...

pre 5 godina

@max 20.09.2018. 13:15

A ti mislis da je Kinezima i Rusima lako?!?

Pa ne,nije....Narodu koji zivi u Kini ili Rusiji nije lako....Jer da jeste, cela Evropa bi se selila u Rusiju i Kinu, a vidimo da nije tako... Nasi sa Balkana, iz Azije,.... svi idu u Eropu, SAD,
Kanadu...

lol

pre 5 godina

Pricamo o "suprotstavljenim" stranama kao da se radi o ideologiji, a svi znamo da je u pitanju moc, novac, osecaj kontrole. Da je do ideologije, ne bi bili toliko licemerni, bukvalno se takmice ko ce da bude veci.

blato

pre 5 godina

Evroskeptične partije imaju sve veću podršku među građanima i nikakva satanizacja od strane estbišmenta(elitističkih partija)i medija,koji su pod njihovom apsolutnom kontrolom,to neće zaustaviti.Za njihov izborni uspeh nisu zaslužni ni Putin ni Trump,već nesposobna i korumpirana politička elita,pogotovo briselska administracija.Nezadovoljstvo naroda je ogromno, a probleme niko ne rešava.Zato se rešenje traži u evroskeptičnim,populističkim partijama,koje zagovaraju oštru promenu politike.Ako pogledamo rezultate njihove politike,pogotovo ekonomske u SAD-u i Mađarskoj onda to možda i nije loše rešenje.

Djed Gavrilo

pre 5 godina

EU,ovakva kakva jeste,je neodrziv projekat.Ona nije unija standarda,solidarnosti,zajedništva,interesa.Kad nije to,a šta jeste?
Odgovor je toliko zamrsen da niko ne može dati tu definiciju.Plate zvanicnika EU su toliko velike da im ne pada na pamet da ulaze u analizu činjenica i nadju odgovor.Odgovor bi stavio sve pred izbor:razlaz ili promene korenite.Danas to ne odgovara onima koji su skroijli bas ovaku EU.
Samo se sve kaže,a populisti nisu populisti,nego se obezvredjuju od strane estabilismenta EU,kako bi izgubili popularnost.Oni traže fer plej,fer-održivu uniju.Istinsku zajednicu ravnopravnih.Ona to danas nije ni po konceptu ni u stvarnosti.
Može li i želi li Nemacka povesti Evropu(uz fer ponudu svim evropskim državama na fer savez)u novi dogovor.
New deal je već bio u SAD,ali pre skoro 100 godina i pravili su ga doseljenici iz Evrope,pretežno.
Interesi USA su veliki i mora sve i njima da štima.U suprotnom od dogovora nema ništa.
Same evropske države razlicito vide svoje interese i već se profilisu oni koji su za EU,ali interesno i bez ogranicenja okrenuti i istoku i zapadu u severu i jugu.Ne odgovara to nekima i na kraju ovo natezanje konopca može,bas napraviti okidač i za velike sukobe,uključujući i ratove.
Logika govori:suverenost podrazumeva slobodu odlucivanja i sled najbolje šanse.Nedaju to oni koji tim izborom gube privilegije,a ocite su privilegije nekih.Nastaje manipulacija koja je izazvala niz sukoba,uključujući i rat na balkanu i gazenje Iraka,Libije i Jemena,Sirije....
Nema izlaza bez dogovora i kompromisa,a Tramp ne želi kompromis.Figurativno je to Tramp.To je interes onih koji su ga doveli.
Izlaz je sporazum izmedju:SAD,Kine,Nemacke,Rusije,Japana...Bilo čija bahatost vodi u haos.

Arch Enemy

pre 5 godina

Bilo bi dobro da se ovo desi,mada većina to ne može da shvati jer dugogodišnje ispiranje mozga kolektiviteta o širom otvorenim granicama i tobože neoliberalnim društvima je uzelo maha!

jasdf

pre 5 godina

@brasa
Ovo nije mesanje. Covek ne finansira stranke nego im nudi svoju pomoc. Svaki gradjanin Rusije moze to isto da uradi. Pruzi svoje markentinske usluge politickim grupacijama za novcanu nadohnadu.

balkancaffe

pre 5 godina

Idemo. Dosta su nazovi liberali maltretirali običan narod.
(lune,
Ne znam za evropu ali ovde u USA niko ne moze da pomaze "obican narod" (trampiste i nacionaliste) jer ova kategorija nece da rade teske i slaboplacene poslove a za dobroplacene poslove ,ing,doctor ,zubar,vlasnik malih biznisa poput restorana i drugi usluga nije,ove poslove uveliko rade stranci!!!

mrki

pre 5 godina

Mene interesuje ko je nazvao proevropke grupe, grupicu diktature u EU, znači Nemci, Francuzi i veliki Luksemburg. Šta je kod njih i nas proevropsko?

zg232

pre 5 godina

(Djed Gavrilo, 20. septembar 2018 17:02)

S nekim stvarima se ne slažem, ali ja sam za EU. EU će doživjeti promjene u sljedećem mandatu (2020-2025) i postati će pronacionalna i zatvorena za daljnje proširenje. Teško će se u obitelji svi složiti, a ovdje su interesi 27 država. Onda se stvaraju kompromisi. To će i dalje biti solidarna zajednica sa ciljem ravnomjernog razvoja svih dijelova zemalja članica. Ono što stvarno povezuje članice je interes bescarinskog prometa robe i usluga, financijska pomoć znanstvenim istraživanjima te sigurnost. Plaće dužnosnika EU su dogovorene unutar EU. Točno je da mnogi koji su proglašeni populistima to nisu. EU zastupnike biraju nacionalne državi i svi znaju koga biraju. I da, nigdje nema demokracije, sada smo u stadiju partitokracije. Nakon sljedećih izbora neće se dogoditi velike promjene, koje se očekuju izvan EU. Migrante će polako istjerati iz EU, neće biti otopljavanja odnosa s Rusijom, ohladiti će se odnosi sa SAD. Tko se ne bude pridržavao zajedničkih dogovora, biti će im suspendirano pravo na korištenje fondova, zbog čega se Orban buni. Desničari neće plaćati Orbanu da on izigrava autokratu, jer jednostavno, novaca nema dovoljno. Ne treba EU kriviti za nacionalnu politiku. Nije mi Juncker kriv što je u HR PDV 25%. Postoje nekoliko zajedničkih politika, ostalo su nacionalne. I zapamtite da niti jedan tzv. populista ili desničar nije uopće spomenuo izlazak iz EU, uključujući Orbana.

Zemun grad SPO

pre 5 godina

To sto nude nacionalpopulisticke stranke je suprotnost evropskih vrednosti koje su temelj EU. Gradjanima Evrope ne treba repriza II.Svetskog rata. Nacizam, fasizam i ksenofobija rastu u kriznim vremenima, ali ne donose boljitak, vec mrznju, podele i sukobe. Nadajmo se da su ljudi u EU naucili lekcije iz istorije. Slican se slicnom raduje, pa tako i razni mrzioci i probisveti u Srbiji i Evropi sa nestrpljenjem ocekuju pobedu nacionalpopulista.To je isti onaj sloj u drustvu koji je se uvek u istoriji radovao sukobima, ali sa teznjom da tudja, a ne njihova deca ginu.

acim

pre 5 godina

Opet EU u krizi? Ljudi, EU se raspada od osnivanja( tada se zvala EEZ), i nikakao da se raspadne.U medjuvremenu raspade se sovjetski blok u Istocnoj Evropi,SSSR,SFRJ,SRJ,SCG.

s.

pre 5 godina

Znači u prevodu i Ameri i Rusi će da razbijaju EU?
(mTeodo, 20. septembar 2018 12:48)

Naravno, Tramp i Putin su samo dva lica iste medalje, tajkunske, antidemokratske, anticivilizacijske.

max

pre 5 godina

Hahaoo prvo im SAD naselili migrante preko Sorosa a sad kao prave blok desnice protiv useljenika .Ameri su najprljaviji na svetu osim britanaca ali oni su u stvari zajedno.Jedini cilj je haos i unistenje EU i to ce im i uspeti.Ali Kinu i Rusiju nece pa im je sve uzalud.

ikac klisa

pre 5 godina

Bitno da "granice vise ne postoje", "dizniled" "21.vek", "sta ce nam vojska" hipi bullshit prica a onda ti realnost puca samare kad si dileja i nespreman za zivot.

jд123

pre 5 godina

Znači u prevodu i Ameri i Rusi će da razbijaju EU?
(mTeodo, 20. septembar 2018 12:48)

Hahaoo prvo im SAD naselili migrante preko Sorosa a sad kao prave blok desnice protiv useljenika .
(max, 20. septembar 2018 13:15)

Да ли се ви само претварате или стварно не видите како ствари стоје? На једној страни су Сорош, Меркел, Макрон, Ципрас а на другој Трамп, Путин, Обран, Нетанијаху.

Зар не видите шта Сорошовци раде Трампу у самој Америци?

milan

pre 5 godina

Ko kaže da je Benet raskinuo sa Trampom to je samo optička varka , EU destabilizirati je najvažniji Trampov plan. Da su svi nacionalisti i fašisti gladni moći a slepi za svoju propast (nada) neće ni primetiti da ih to vodi u politički košmar bez prspektive (nada i želja). Nemati dušu i srce i nimalo milosti prema slabijim je tipčno za Orbana, Kurca i Italijanskih fašista.

sve moj do

pre 5 godina

Hmmm.... pa zar to ne beše isto što i ruski uticaj. EU će dobiti i sleva i zdesna i iz sopstvene unutrašnosti. Samo joj vanzemaljci fale. A da, SAD su demokratija, onda je OK, to je onda doprinos pravednijoj zastupljenosti u pralamentu.

Realista

pre 5 godina

Populisticke stranke i politicari populisti u jakim clanicama EU su u usponu, jer idu onom parolom da su stranci u njihivim drzavam i susedi kriv za njihovu propast, a niko ne kaze da te poslove koje radi stranci u njihovim drzavama ne zele da rade domorodci tj nisko placene i bedne poslove a niko i da kaze da u te susedne siromasnije drzave izvoze vise robe nego sto uvoze, a narodi tupsoni pa poveruju u to , jer im te price serviraju mediji 365 dana u godini

brasa

pre 5 godina

ovo mesanje nije mesanje a uticaj na izbore je blagosloven a zamislite da rusi ovo pokusaju, ali ako rade kauboji to se zove politicka podrska slobodarskim...

Lele

pre 5 godina

Hoće to, kako da ne. I zabraniće abortuse u evropskoj uniji, uvešće granice i nacionalne valute, a kad se probudi biće mu noge u lavoru.

svet

pre 5 godina

Dali je i ivo rusko mesanje!? Ili je samo revolt na establisment koji je izgubijo osecaj za svog coveka, familiju, normalni prosperitet i ljudsko dostojanstvo vecine naspram manjine koja se trudi da joj sluzi vecina.

Srdjan

pre 5 godina

Mislim da prica nema veze sa realnoscu. Ovo se sve desava i bez njega i zna se iz kojih razloga. Zbog cega ide ova prica kako sve organizije neki amerikanac? Mozda bas pricu pusta trenutno vladajuca ekipa kako bi okrenuli ljude na drugu stranu.

Ivan

pre 5 godina

E ali tako ste mi presmesni. “Dosta su liberali matrerili narod”. Ma ko vas maltretira u Srbiji? Jeste da zivimo u globalizovanom svetu, pa citate strane vesti non stop, ali mucnite tim praznim glavicama - ne zivite u Americi, nego u Srbiji. Te “SJW” o kojima trabunjate vidjate samo na ekranima - oni zive u nekom drugom svetu, ne u ovom u kom vi siromasi obitavate.

Arch Enemy

pre 5 godina

Bilo bi dobro da se ovo desi,mada većina to ne može da shvati jer dugogodišnje ispiranje mozga kolektiviteta o širom otvorenim granicama i tobože neoliberalnim društvima je uzelo maha!

Iva Jovanovic

pre 5 godina

Odvratni destruktivni lik! Ovo je cela igranka u dogovoru sa Trampom koji najviše na svetu mrzi Evropu... Na delu izreka “zavadi pa vladaj”. Nadam se da su evropljani dovoljno pametni da se odupru ovoj pošasti!

Djed Gavrilo

pre 5 godina

EU,ovakva kakva jeste,je neodrziv projekat.Ona nije unija standarda,solidarnosti,zajedništva,interesa.Kad nije to,a šta jeste?
Odgovor je toliko zamrsen da niko ne može dati tu definiciju.Plate zvanicnika EU su toliko velike da im ne pada na pamet da ulaze u analizu činjenica i nadju odgovor.Odgovor bi stavio sve pred izbor:razlaz ili promene korenite.Danas to ne odgovara onima koji su skroijli bas ovaku EU.
Samo se sve kaže,a populisti nisu populisti,nego se obezvredjuju od strane estabilismenta EU,kako bi izgubili popularnost.Oni traže fer plej,fer-održivu uniju.Istinsku zajednicu ravnopravnih.Ona to danas nije ni po konceptu ni u stvarnosti.
Može li i želi li Nemacka povesti Evropu(uz fer ponudu svim evropskim državama na fer savez)u novi dogovor.
New deal je već bio u SAD,ali pre skoro 100 godina i pravili su ga doseljenici iz Evrope,pretežno.
Interesi USA su veliki i mora sve i njima da štima.U suprotnom od dogovora nema ništa.
Same evropske države razlicito vide svoje interese i već se profilisu oni koji su za EU,ali interesno i bez ogranicenja okrenuti i istoku i zapadu u severu i jugu.Ne odgovara to nekima i na kraju ovo natezanje konopca može,bas napraviti okidač i za velike sukobe,uključujući i ratove.
Logika govori:suverenost podrazumeva slobodu odlucivanja i sled najbolje šanse.Nedaju to oni koji tim izborom gube privilegije,a ocite su privilegije nekih.Nastaje manipulacija koja je izazvala niz sukoba,uključujući i rat na balkanu i gazenje Iraka,Libije i Jemena,Sirije....
Nema izlaza bez dogovora i kompromisa,a Tramp ne želi kompromis.Figurativno je to Tramp.To je interes onih koji su ga doveli.
Izlaz je sporazum izmedju:SAD,Kine,Nemacke,Rusije,Japana...Bilo čija bahatost vodi u haos.

Žak

pre 5 godina

Na sceni je mešanje karata, novi novi svetski poredak, šteta što Tito nije živ ili bar Djindjić...ovaj kilavi Vučić to neće znati da iskoristi.

denny...

pre 5 godina

@max 20.09.2018. 13:15

A ti mislis da je Kinezima i Rusima lako?!?

Pa ne,nije....Narodu koji zivi u Kini ili Rusiji nije lako....Jer da jeste, cela Evropa bi se selila u Rusiju i Kinu, a vidimo da nije tako... Nasi sa Balkana, iz Azije,.... svi idu u Eropu, SAD,
Kanadu...

zg232

pre 5 godina

(Djed Gavrilo, 20. septembar 2018 17:02)

S nekim stvarima se ne slažem, ali ja sam za EU. EU će doživjeti promjene u sljedećem mandatu (2020-2025) i postati će pronacionalna i zatvorena za daljnje proširenje. Teško će se u obitelji svi složiti, a ovdje su interesi 27 država. Onda se stvaraju kompromisi. To će i dalje biti solidarna zajednica sa ciljem ravnomjernog razvoja svih dijelova zemalja članica. Ono što stvarno povezuje članice je interes bescarinskog prometa robe i usluga, financijska pomoć znanstvenim istraživanjima te sigurnost. Plaće dužnosnika EU su dogovorene unutar EU. Točno je da mnogi koji su proglašeni populistima to nisu. EU zastupnike biraju nacionalne državi i svi znaju koga biraju. I da, nigdje nema demokracije, sada smo u stadiju partitokracije. Nakon sljedećih izbora neće se dogoditi velike promjene, koje se očekuju izvan EU. Migrante će polako istjerati iz EU, neće biti otopljavanja odnosa s Rusijom, ohladiti će se odnosi sa SAD. Tko se ne bude pridržavao zajedničkih dogovora, biti će im suspendirano pravo na korištenje fondova, zbog čega se Orban buni. Desničari neće plaćati Orbanu da on izigrava autokratu, jer jednostavno, novaca nema dovoljno. Ne treba EU kriviti za nacionalnu politiku. Nije mi Juncker kriv što je u HR PDV 25%. Postoje nekoliko zajedničkih politika, ostalo su nacionalne. I zapamtite da niti jedan tzv. populista ili desničar nije uopće spomenuo izlazak iz EU, uključujući Orbana.

balkancaffe

pre 5 godina

Idemo. Dosta su nazovi liberali maltretirali običan narod.
(lune,
Ne znam za evropu ali ovde u USA niko ne moze da pomaze "obican narod" (trampiste i nacionaliste) jer ova kategorija nece da rade teske i slaboplacene poslove a za dobroplacene poslove ,ing,doctor ,zubar,vlasnik malih biznisa poput restorana i drugi usluga nije,ove poslove uveliko rade stranci!!!

jasdf

pre 5 godina

@brasa
Ovo nije mesanje. Covek ne finansira stranke nego im nudi svoju pomoc. Svaki gradjanin Rusije moze to isto da uradi. Pruzi svoje markentinske usluge politickim grupacijama za novcanu nadohnadu.

mrki

pre 5 godina

Mene interesuje ko je nazvao proevropke grupe, grupicu diktature u EU, znači Nemci, Francuzi i veliki Luksemburg. Šta je kod njih i nas proevropsko?

Zemun grad SPO

pre 5 godina

To sto nude nacionalpopulisticke stranke je suprotnost evropskih vrednosti koje su temelj EU. Gradjanima Evrope ne treba repriza II.Svetskog rata. Nacizam, fasizam i ksenofobija rastu u kriznim vremenima, ali ne donose boljitak, vec mrznju, podele i sukobe. Nadajmo se da su ljudi u EU naucili lekcije iz istorije. Slican se slicnom raduje, pa tako i razni mrzioci i probisveti u Srbiji i Evropi sa nestrpljenjem ocekuju pobedu nacionalpopulista.To je isti onaj sloj u drustvu koji je se uvek u istoriji radovao sukobima, ali sa teznjom da tudja, a ne njihova deca ginu.

blato

pre 5 godina

Evroskeptične partije imaju sve veću podršku među građanima i nikakva satanizacja od strane estbišmenta(elitističkih partija)i medija,koji su pod njihovom apsolutnom kontrolom,to neće zaustaviti.Za njihov izborni uspeh nisu zaslužni ni Putin ni Trump,već nesposobna i korumpirana politička elita,pogotovo briselska administracija.Nezadovoljstvo naroda je ogromno, a probleme niko ne rešava.Zato se rešenje traži u evroskeptičnim,populističkim partijama,koje zagovaraju oštru promenu politike.Ako pogledamo rezultate njihove politike,pogotovo ekonomske u SAD-u i Mađarskoj onda to možda i nije loše rešenje.

acim

pre 5 godina

Opet EU u krizi? Ljudi, EU se raspada od osnivanja( tada se zvala EEZ), i nikakao da se raspadne.U medjuvremenu raspade se sovjetski blok u Istocnoj Evropi,SSSR,SFRJ,SRJ,SCG.

Coco Bill

pre 5 godina

Ovi izgleda samo pali kod nas, kao nekad kad su komunisti ovde ložili narod tipa Amerika i Engleska biće "zemlja proleterska". Dakle evo sutra EU se raspada, Tramp, Putin, vanzemaljci...itd ma svi su protiv nje...i ne treba ni ulaziti u EU, a još važnije, za ovdašnju "elitu" da ne izgubi moć i uticaj, a to je da se ne uzimaju nikakvi normalni zakoni koji vladaju u Evropi, a koji će ograničiti njihovu vlast i napraviti od Srbije "normalnu državu" i bez ulaska u EU. Ako toga nema, onda i dalje mogu da vršljaju i ponižavaju sa "3000 za gospodina"

lol

pre 5 godina

Pricamo o "suprotstavljenim" stranama kao da se radi o ideologiji, a svi znamo da je u pitanju moc, novac, osecaj kontrole. Da je do ideologije, ne bi bili toliko licemerni, bukvalno se takmice ko ce da bude veci.