Četvrtak, 20.09.2018.

07:53

"Mama, ne mogu da izdržim, ubiću se"; Ministar: Ispitaćemo

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će slučaj psihičkog maltretiranja učenika sedmog razreda OŠ "Rade Končar" u Zemunu biti detaljno istražen.

Izvor: Tanjug

"Mama, ne mogu da izdržim, ubiæu se"; Ministar: Ispitaæemo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

Milica S.

pre 5 godina

Meni je jednom moja cerka koja je tada imala 8 godina rekla kako jedna njena drugarica nosi stvari koje izgledaju kao da su kupljene na pijaci (!?!). Nakon razgovora koji smo imale tada, mislim da joj nikad vise nije palo na pamet da komentarise neciji izgled. Gvozdje se kuje dok je vruce, a samo od nas roditelja zavisi kakva ce nam deca biti. Ako sam ja kreten, moje dete ima male sanse da i ono ne bude.

Draginja

pre 5 godina

Pre neki dan vracam se iz nabavke sa torbama u obe ruke.
ispred mene izlete lopta na kolovoz decaku od desetak godina.Potrci on za njom,pogleda levo i desno i podize loptu,i pravo na mene mi kaze:"moglasi bar da se potrudis da zaustavis loptu uz gomilu psovki.."Da ne kazem,mogla bi mu biti baba.
Pomislim ,kakav ces ti dripac biti sa 15-16 godina.
Rastu neke nove generacije, bahate,bezobrazne i nevaspitane dece,i posto su u vecini treba gledati kako zastiti sebe.

reagujte, ministre

pre 5 godina

Hitno kazniti i roditelje i maloletne nasilnike! Roditelji su morali da znaju šta im deca rade i kakva su. Dobro je što se s ovim izašlo u javnost. Mališa, ne daj se, svi su na tvojoj strani!

miki

pre 5 godina

zasto decaka da prebace u drugo odeljenje,i to ce biti šok za njega,zasto opet u neku ruku da on bude kažnjen?
Treba ovu trojicu prebaciti u tri razlicita odeljenja...po meni.

cukce

pre 5 godina

Ništa ne umete da uradite kako treba ama baš ništa, poziva se ministar na neke zakone što veze s vezom nema sa praksom, poziva se na neka prava i evropske standarde pa pogledaj majstore malo u razvijenim zemljama koja su prava deteta, ima sva prava ali ako pravi probleme ima da leti iz škole a roditelji debelo da plate, kod nas nikakva sankcionisanja ne posotoje! Evo Slavica Đukić Dejanović šta napravi sa novim zakonom o trudnicama! Toklko ne sposobnih ljudi na najostljivim resorima kao što su deca!

Adam

pre 5 godina

I ministar ne shvata ili ne sme da kaže.Obrazovanje je deo društva,a naše društvo je nasilnički nastrojeno.Propagandom je postavljena normativa,ako izgledaš drugačije ili misliš drugačije onda si mi neprijatelj.
I šta će deca onda?Oni koji su najviše šokirani stepenom agresije kod dece se ponašaju uvek u svojim nastupima agresivno!

eccles

pre 5 godina

jel ministar misli da je dovoljno dobro to sto "ce ispitati" slucaj kad je stigao do novina, a ne PRE TOGA ?

dve trecina skola u strajku 2/4 nastavnog osoblja nezadovoljno, na PISA test ni ne izlazimo da se ne bismo brukali, vrsnjacko nasilje uzima danak u decjim zivotima.
STA JOS treba da se desi, da bi ministar i sam zakljucio da je nesposoban za poziciju na kojoj se nalazi i podneo ostavku?

Pedja

pre 5 godina

Ako se utvrdi da je sve istina, zasto kaznjavati decaka koji je zrtva i brebacivati ga u drugo odeljenje, ili skolu? Treba prebaciti onu decu koja su nasilnici, i poslati jasnu poruku da su oni krivci, a ne da je kriva zrtva.

Komša

pre 5 godina

Problem je lako rešiv.
I Škola i CSR moraju da reaguju.
Škola je čak po zakonu dužna da prijavi ovakvu situaciju CSR a Centar ima sva mogućnosti da preduzme mnogo šta.
Problem je što zbog nestručnosti pravnih službi u našim Centrima,zbog njihovog osećaja inferiornosti u odnosu na advokate ,sudije,tužioce oni izbegavaju da budi inicijatori tužbi nego upućuju oštećene da sami podnose tužbe.
To se isto dešava kod porodičnog nasilja - dodje žena prebijena a oni joj kažu - podnesite tužbu
I onda ona tuži nasilnika i vrati se u stan kod njega (?! ) i mora da mu objašnjava zašto je to uradila.U njegovim očima ona je kriva.
Tužilac dobije prijavu i ona se utopi u moru sličnih od kohih su pola lažne prijave - dok dodje na red...
Ali kad institucija (CSR) pokrene postupak nasilnik shvati da nije žrtva ta koja ga tuži već društvo - da je to društveno neprihvatljivo.
Da skratim - škola prijavi,Centar preduzme zakonom predvidjene mere i gotovo.Ukoliko postoji prostor za krivično gonjenje roditelja nasilnika (ukoliko odbiju saradnju) goniti ih.
Zakon predvidja da se roditelji kažnjavaju čak i ako ne prijave odmah da će dete (opravdano) izostati iz škole tako da su priče kako nemaju ovlašćenja samo izbegavanje obaveza.

Kosta

pre 5 godina

Nasilje se ne rešava nasiljem.
To se samo u našoj ludoj Srbiji dešava zato što nemamo PRAVNU DRŽAVU!
Svaki stanovnik iole uređenije zemlje bi se zgražavao na komentare "tuci roditelje nasilnika" i "ubi boga u malom".

Znam...

pre 5 godina

Kao neko konje prošao kroz sličnu situaciju kao ovaj dečak, mogu da kažem da direktor,pedagog,psiholog nidu nikad uspeli da mi pomognu oko tih problema. Mrzeo sam svaki dan školovanja jer sam znao šta će se desiti u školi. Jedan dan uzmeš stvari u svije ruke i rešiš problem. Koliko god odvratno zvučalo, nasilje i pesnica rešavaju problem. Ta deca ne razumeju drugi jezik sem tog. Kažnjavali su ih ukorima i jedinicama i šta onda? Decka koga ocena uopšte ne zanima kažnjavaju tako?! Izdrži dečače, svanuće i tebi!

Stevan

pre 5 godina

U celoj ovoj situaciji najteze je decaku. I sam sam bio zrtva vrsnjackog nasilja u periodu od 5-8 razreda, i kasnije tokom prve 2 godine u srednjoj skoli. Vaspitan sam da nikoga prvog ne diram, bio sam miran i povucen i ono sto je bila inicijalna kapisla - izuzetno nizak nivo samopouzdanja. Iako sam fizicki bio snazniji od njih nekoliko, retko kada sam se suprostavljao. Negde oko 16. godine, u meni se sve prelomilo. Jednog sam u samoodbrani prebio i tu je sve stalo. Nikada vise u zivotu to nisam dozvolio. Jedan od tih olosa sreo me posle 15 godina i poceo da provocira u nekom kaficu, sta ce covek, upamtio me kao mekusca iz detinjstva. I on je dobio svoju porciju. Jednostavno, nasilnici ne poznaju drugi jezik.

Marko Okram

pre 5 godina

Ta deca su olicenje vremena i okruzenja u kome rastu. Moramo da shvatimo da to sto oni rade njima ne izgleda pogresno - oni ne misle da su zli. Mozete da ih mlatite, saljete u popravni dom, kaznjavate na bilo koji nacin, ali sve je to krpljenje rupa i lecenje posledica. Oni i dalje nece shvatiti sta su uradili pogresno - nisu oni glupi, i vide kakvi napreduju i kakvo ponasanje prolazi.

Maltretiranja medju decom je uvek bilo, samo nikada ovako cudovisnog ili u ovolikoj kolicini. Moramo da priznamo sebi (mi, odrasli), da smo ih MI naucili tome - nasim (ne)ponasanjem, nasom mrznjom prema drugim rasama/nacijama/verama, nasim TVom, nasim odabirom njihovih nastavnika, vaspitaca, ministara... Dok ih budemo prepustali da kao mali i neformirani budu vaspitani od strane TVa (koji je los i za nas odrasle, a za njih poguban), ili Instagrama, moramo znati da ce mladi postajati sve nevaspitaniji... ni mi nismo cvecke, ali smo bar videli kako izgleda normalno drustvo, oni nikada nisu.

Sprecimo uzrok, ne lecimo posledice!

Bob

pre 5 godina

Od drzave i skole, zna se pomoc nece dobiti. Jedino da se sami snadju. Predlazem da dete upisu na neki borilacki sport. Predlazem boks ili judo. Nasilnici takve izbegavaju i traze neku drugu zrtvu koja nezna da se brani.

Ostoja

pre 5 godina

A posle se pojedini zgražavaju kada roditelj više ne zna šta da radi pa krenu sami da rešavaju problem,kao otac onog deteta što je upucao roditelje drugog deteta,pa se posle ispostavilo da ga je taj njihov a malko stariji sin zlostavljao psihički i seksualno se iživljavao.

Bokle

pre 5 godina

Zaista ne znam kako roditelji mogu preživjeti npr. situaciju kad im se dijete ubije zbog monstruma zlostavljača. Ja imam jedno dijete.
Kad bi nam se dogodila ovakva tragedija ne znam što bi me spriječilo pokazati zlostavljačima gdje im je mjesto.

drvobradi

pre 5 godina

Nazalost, to je izgleda realnost nasih skola, ovako nesto je uvek postojalo, ali sada je visestruko pojacano zahvaljujuci drustvenim mrezama. Same drustvene mreze, kao tehnologija, sa tim nemaju veze, ali su posluzile kao pojacavac kulturnog djubreta i primitivnih vrednosti koje nam se serviraju preko TVa vec 25g.
Sam ministar obrazovanja sada tu malo moze da utice, bojim se da nama vise nema spasa. Dopusteno je da primitvni elementi ovog drustva dodju i udju u vladajuce strukture, i da nametnu svoj stav i vrednosti.

Saša

pre 5 godina

Obratite se u istrazi malo i Mitroviću i Peconiju. Na nacionalnim frekvencijama, po ceo dan, godinama, prikazivati ono - pa šta mislite, da to može džabe da prođe i bez uticaja na neki sistem vrednosti?

Djole_kg

pre 5 godina

Dok sam ja išao u osnovnu i srednju školu krajem devedesetih i pocetkom 2000-ih problematične učenike na zahtev roditelja/učitelja/razrednog su izbacivali iz odeljenja i škole što je sasvim logično. Slažem se da nije rešenje prebaciti dete koje trpi torturu u drugu školu, već delikvente koji su kad promene školu zbog izbacivanja automatski "obeleženi" pa se mnogo više obraća pažnja na njih..

miroslav makević

pre 5 godina

te učenike tj sadiste, izopštiti i poslati na prinudni rad u neku nedođiju. ološ smrdljivi, a roditelje javno pozvati da odgovaraju, majku im jebem

sanja svinja kukuruz

pre 5 godina

Neka trojica nasilnika promene skolu i to u 3 razlicite.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igi, 20. septembar 2018 08:16)
Jedan je od advokata, drugi od politika a treči od glavnog baje!:(

hipokrat

pre 5 godina

Ne mogu se oteti utisku da su deca danas osetljivija. Nije to kritika, prosto konstatujem. Ovakve stvari, i drasticnije od ovih, su se dogadjale i kad sam ja isao u osnovnu (ima vec koja decenija tome). Isto su ganjali decu sto nemaju dobre patike, gde im je tata...ali nije bilo velike drame oko toga. Naopako da je ikad iko rekao da ce se ubiti.
U jednom smislu je dobro sto su deca osetljiva na to. To znaci da ocekuju drugacije ophodjenje i ne prihvataju maltretman. S druge strane, to nije dobro jer nase institucije, tacnije ljudi koji ih vode, nisu ni na elementarnom nivou sposobni i voljni da pomognu deci. A to je valjda i najgore u svemu, sto odrasli stite prvo sebe, umesto da prvo zastite decu, makar se i zamerili ponekom roditelju.

dno dna

pre 5 godina

Mi smo poprilično emocionalno neintelignetan narod koji jako razvija bahatost i egocentričnost a potpuno zapostavlja brigu o drugome i saosećajnost. Prosto ne znam samo da li je škola u tom našem sunovratu sredstvo ili posledica.

U odnosu na emocionalno razvijeni svet, mi smo na pola puta do afričkih plemena i džungle, toliko smo jadni. Uostalom, vidiš prvog čoveka ove zemlje i sve ti jasno.

impeRAtor

pre 5 godina

I vi ste krivi zbog ovoga. Koliko je samo maltretiranja bilo devedesetih i pocetkom novog veka pa ne znam bas da su se deca ubijala. Sad su svi jadni, nezasticeni, trebaju im psiholozi i psihijatri. Nekad se to radilo drugacije... Svidelo vam se ili ne, to je cinjenica...

Goran

pre 5 godina

Oca na godinu dana na prisilan rad. A dete u specijalnu skolu ili razred gde idu takva deca pod pojacanim nadzorom,ako treba i internat.A ne da upropastava drugu decu.

Mama

pre 5 godina

Lepo je neko rekao - nama treba ne samo dom, nego i skola za maloletne nasilnike. Pa neka se tamo lemaju po ceo dan izmedju sebe ako im se tako svidja. I ceo zivot neka objasnjavaju sta znaci ta skola svakome ko pogleda u njihov CV.

KUD Idijot

pre 5 godina

Malisa pokusaj izdrzati i budi jak! Shvati da si sam u ovome i gledaj da ih nadmudris. Jednog dana ces ih gledati kako ne mogu priustiti svojoj deci patike od 100€.

HanSolo

pre 5 godina

Molim Vas pisite o ozbiljnom problemu u Kraljevu
(Vrcavi crv, 20. septembar 2018 08:19)

Neznam koji je to "ozbiljan problem" u Kraljevo, ali..

Gde ćeš većeg problema od ovog? Roditelji nasilnica su nasilnici nad svojom decom!
Roditelji tih troje treba da se stisnu! Ta deca su verovatno stalno tučena od svojih tzv roditelja.. Za svaku sitnicu.. Lako je danas postati roditelj.. Dete ne postaje nasilnik samo tako.. Nasilnici trebaju da se premeste na 3 različite škole ako bi naša država bila ozbiljna.. To je jedini izpravni put..

Boban

pre 5 godina

Kod mene u skoli, svi nasilnici su poceli da prodadaju od srednje. Alkohol, blejanje, nezaposlenost... sa 30 su vec bili starci bez perspektive. Zivot postavlja iskusenja i vremenom postavlja stvari na svoje mesto. Nije trik u patikama od 15.000, potrosna roba za habanje.

MM

pre 5 godina

Kao jos jedan primer takvog tipa nasilja mogu da stavim i sebe. Dobio sam naočare u 2 razredu osnovne i od tada pa jos u srednjoj školi maltretiranje nije stalo,a do tad mi se samopouzdanje skroz smanjilo pa i nestalo. Realnost je da ,ma koliko sam puta prijavio da me maltretiraju, niti 1 od tih ucenika nije bio kažnjen, stoga se takvo ponašanje i nastavilo...Profesore, a i druge nadležne jednostavno nije briga (čast izuzecima) pa deca ispaštaju. Nažalost,surova realnost je da se nece preuzeti neke vece mere protiv ovakvog maltretiranja u školama uskoro... Ovaj problem se nalazi u maltene svakoj školi...a ljudi koji to sprečavaju je na minimalnom broju.

Dejan S.

pre 5 godina

Postoje dva nacina na koji ovo moze da se resi.

1. Upises dete u drugu skolu
2. Kada ti dete kaze da su ga maltretirali, odes u skolu i odvalis klince od batina, pa kad dodju njihovi roditelji, lepo im skrenes paznju da vaspitaju svoju decu, ako ne, odvalis i njih...

Od politicara nema vajde, x slucajeva je bilo da se dete ubije zbog psihickog/fizickog maltretiranja u skoli i nikom nista...

Vladimir

pre 5 godina

Људи ово су страшне ствари. Ја сам целу Основну школу трпео малтретирање једног мог "друга" из разреда. Било ме је срамота и незамисливо да ја то испричам својима код куће или разредној. ОШ ми је била агонија. Нисам завршио са траумама, али неко ко је крхкији и нежнији као особа, може имати озбиљне трауме. Имали смо већ један случај самоубиства средњошколца због малтретирања

Neko iznutra

pre 5 godina

A mi samo treba da nastavimo da gledamo zadruge i parove,glasamo za Kiju,Lunu,Slobu i deci nam “bogovi” budu Rasta,Jala brat i Buba Koreli... Daleko cemo dogurati. I ja sam kreten sto uopste znam sva ova imena...

Darko

pre 5 godina

Guranje pod tepih i promovisanje nasilja, nanogice, maltretiranje bez posledica nas je i dovelo do trenutka da zakon sile vlada u svakom smislu. Deci ne treba puno da skapiraju u kakvom društvu žive. Vlada zakon jačeg. Pravo i pravda su nešto o čemu se priča, a nasilje živi. Danas maltretiraju jednog, sutra će stotinu a za 20 godina biće neki ministri.

gerry

pre 5 godina

pazite vi ovog naseg ministra lakrdijasa??! promena odeljenja??? smeniti celu skolu....roditelje nasilnika u zatvor! a ne da ucenik menja odelenje, a nasilnici ostaju

Stefan

pre 5 godina

Jadno dete, strasno u kakvom drustvu zivimo! Roditelji su krivi za sve i niko ne moze da me ubedi da nije tako! Ja srecom imam normalne roditelje koji su me vaspitali i zahvaljujuci njima sam odrastao u normalnu osobu, ali danasnje generacije su sve gore i gore, sve manje vaspitanja, a za to su krivi roditelji koji ignorisu ponasanje svoje dece i misle da ce sami od sebe nauciti kako treba da se ponasaju i odnose prema drugima..

Alimpije

pre 5 godina

Odlican predlog! Promena skole. Decu koja maltretiraju druge poslati u druge skole, u udaljeniju opstinu (najbolje u susedno selo) da se nauce vrednostima od seoske dece koja su obicno najbolji ucenici. Tako ce biti primer i ostaloj deci koja ostanu u odeljenju.

Sloba

pre 5 godina

Dobro je da je dečak u stanju da izrazi šta oseća to je dobar početak. Mnoga deca ćute i trpe a onda se samo desi tragedija. Ovo je problem na kome mora da se radi mnogo, sa svih strana. Nema ničeg bez razgovora sa roditeljima nasilnika, (koje verovatno nije naročito briga, čim su im deca takva) ali mora da se stane na put ovome. Učite svoju decu da poštuju druge, ovakvo napadanje vršnjaka samo ordažava slabost, beznadežnost, strah, nedostatak empatije što govori mnogo o toj deci. Sa druge strane, deca "žrtve" treba takođe da zauzmu nekakav stav. Stav i verbalan, ako treba i fizički, stav i prema sebi i prema nasilniku. Nema da se ćuti i trpi. Ako si slabiji potražiš pomoć, ovaj dečak je pametan, nadam se da će se izboriti.

stanislav

pre 5 godina

Žalosno ali takav je danas i život odraslih (ako nemaš "in" brendove - nula si jer se samo po tome ceni čovek).
Premestite li to dete biće to pobeda primitivaca. Deca su u tom pogledu surova i naći će novu žrtvu. Treba pozvati roditelje na odgovornost jer su ih oni takvima napravili a tu trojicu dečaka poslati na tri strane. Da osete posledice svoga ponašanja.

ZAZ

pre 5 godina

U mestu gde ja zivim se desilo da se decak 3 razreda ruga drugaru zbog iscepanih patika.
Kada su mu roditelji zasnali za to,otisli kod kineza i kupili mu patike i nosio ih je celo polugodiste.Nikada vise nesto slicno nije ponovio.
To vaspitanje su naucili kuci.Nece ovaj direktor nista uraditi,samo zamajava javnost i roditelje.Zakon treba da se menja,zestoko bi roditelji bili kaznjeni pa tek onda deca.

Millennium

pre 5 godina

Čekaj, koja je logika da žrtva menja sredinu, što je ionako stres sam po sebi, a da nasilnici ostaju na istom mestu i to na okupu? Valjda njih treba razdvojiti i poslati na druga mesta.

ivan

pre 5 godina

Znaci premestiti dete koje je maltretirano umesto da rasture tu trojku i razmeste ih po odeljenjima jer su ocigledno jaki kad su zajedno. Ovako je zrtva jos dodatno kaznjena premestanjem umesto da se kazne huligani i da se na taj nacin da upozorenje ostalima koji rade takve stvari da im nece proci maltretiranje vrsnjaka. Aleksin zakon mora da stupi na snagu vec jednom.

Sta reci

pre 5 godina

Ovoga je bilo i ranije, secam se moje osnovne i maltretiranja od strane 'jacih'. Veoma je bitno da se dete u tom uzrastu ne zatvori u sebe, da kaze kao sto je ovo dete u tekstu reklo majci. Mi nismo govorili o tom maltretiranju i barem ja sam svaki dan kretao u skolu sa odredjenom dozom straha (sta ce sada da uradi taj 'jaci'). Jedan je prednjacio a nas 4-5 smo nazalost cutali o tome. Mislim da su upravo ovi razredi (oko 13 godina) kriticni.

rale

pre 5 godina

Ovo me toliko uvek zaboli da mi dodje da takvom detetu kupim sve sto pozeli. Da ga odvedem u neki TC i pruzim mu taj dan sve sto se novcem moze dati. A za ostalo, nazalost, mora majka da ga pripremi

Dijaspora

pre 5 godina

"majka je ispričala da njenom sinu vršnjaci svakoga dana govore da je sitan, glup i siromašan, rugaju mu se što nema oca, što nema patike od 15 000 dinara... "
Tuzna Srbijo, ta deca ce jednog dana porasti...

don tom

pre 5 godina

Kod nas dok se ne oglasi Kurir svi ćute. Problem je što učenici kada se požale razrednom starješini ovaj to ne shvata uopšte ozbiljno i sve se nastavlja po starom. Još ako su ta trojica tatini i mamini sinovi, pa tek se tada neće ništa pokrenuti.

bleja

pre 5 godina

Nije beda ono što najviše ubija u Srbiji, nego upravo ogromne socijalne razlike koje su stvorene u istoj.
Ne bih želeo da budem u koži roditelja koji se pokušavaju izboriti sa tim razlikama.
Čuj ovog pametnjakovića, da promeni sredinu, razred, on zna, on je pedagog.

Zaustavite ih!

pre 5 godina

Rastu bezdusni, surovi i za sada, jos uvek mali monstrumi....

Zaustavite ih!!! ( Sto bi rekao Kastanedin don Huan,.....dok jos ima vremena!!!)

Badji

pre 5 godina

I mene su maltretirali dok nisam pukao i potukao se sa njima zadao sam par udaraca a i dobio sam udarce, istrpeo sam ali me više nisu maltretirali. Odlazak u druga odeljenja nije rešenje jer nasilnika svuda ima.

Letač

pre 5 godina

Ej žrtva mora biti kažnjena promjenom okoline.
Nasilnici nagrađeni novim "podvigom".
Strogo kazniti roditelje nasilnika. Oni su odgovorni za njih, a mi kao društvo, a posebno institucije, da živimo u boljem svijetu.

gerry

pre 5 godina

pazite vi ovog naseg ministra lakrdijasa??! promena odeljenja??? smeniti celu skolu....roditelje nasilnika u zatvor! a ne da ucenik menja odelenje, a nasilnici ostaju

Zaustavite ih!

pre 5 godina

Rastu bezdusni, surovi i za sada, jos uvek mali monstrumi....

Zaustavite ih!!! ( Sto bi rekao Kastanedin don Huan,.....dok jos ima vremena!!!)

rale

pre 5 godina

Ovo me toliko uvek zaboli da mi dodje da takvom detetu kupim sve sto pozeli. Da ga odvedem u neki TC i pruzim mu taj dan sve sto se novcem moze dati. A za ostalo, nazalost, mora majka da ga pripremi

Millennium

pre 5 godina

Čekaj, koja je logika da žrtva menja sredinu, što je ionako stres sam po sebi, a da nasilnici ostaju na istom mestu i to na okupu? Valjda njih treba razdvojiti i poslati na druga mesta.

ivan

pre 5 godina

Znaci premestiti dete koje je maltretirano umesto da rasture tu trojku i razmeste ih po odeljenjima jer su ocigledno jaki kad su zajedno. Ovako je zrtva jos dodatno kaznjena premestanjem umesto da se kazne huligani i da se na taj nacin da upozorenje ostalima koji rade takve stvari da im nece proci maltretiranje vrsnjaka. Aleksin zakon mora da stupi na snagu vec jednom.

stanislav

pre 5 godina

Žalosno ali takav je danas i život odraslih (ako nemaš "in" brendove - nula si jer se samo po tome ceni čovek).
Premestite li to dete biće to pobeda primitivaca. Deca su u tom pogledu surova i naći će novu žrtvu. Treba pozvati roditelje na odgovornost jer su ih oni takvima napravili a tu trojicu dečaka poslati na tri strane. Da osete posledice svoga ponašanja.

Neko iznutra

pre 5 godina

A mi samo treba da nastavimo da gledamo zadruge i parove,glasamo za Kiju,Lunu,Slobu i deci nam “bogovi” budu Rasta,Jala brat i Buba Koreli... Daleko cemo dogurati. I ja sam kreten sto uopste znam sva ova imena...

ZAZ

pre 5 godina

U mestu gde ja zivim se desilo da se decak 3 razreda ruga drugaru zbog iscepanih patika.
Kada su mu roditelji zasnali za to,otisli kod kineza i kupili mu patike i nosio ih je celo polugodiste.Nikada vise nesto slicno nije ponovio.
To vaspitanje su naucili kuci.Nece ovaj direktor nista uraditi,samo zamajava javnost i roditelje.Zakon treba da se menja,zestoko bi roditelji bili kaznjeni pa tek onda deca.

Dejan S.

pre 5 godina

Postoje dva nacina na koji ovo moze da se resi.

1. Upises dete u drugu skolu
2. Kada ti dete kaze da su ga maltretirali, odes u skolu i odvalis klince od batina, pa kad dodju njihovi roditelji, lepo im skrenes paznju da vaspitaju svoju decu, ako ne, odvalis i njih...

Od politicara nema vajde, x slucajeva je bilo da se dete ubije zbog psihickog/fizickog maltretiranja u skoli i nikom nista...

Stevan

pre 5 godina

U celoj ovoj situaciji najteze je decaku. I sam sam bio zrtva vrsnjackog nasilja u periodu od 5-8 razreda, i kasnije tokom prve 2 godine u srednjoj skoli. Vaspitan sam da nikoga prvog ne diram, bio sam miran i povucen i ono sto je bila inicijalna kapisla - izuzetno nizak nivo samopouzdanja. Iako sam fizicki bio snazniji od njih nekoliko, retko kada sam se suprostavljao. Negde oko 16. godine, u meni se sve prelomilo. Jednog sam u samoodbrani prebio i tu je sve stalo. Nikada vise u zivotu to nisam dozvolio. Jedan od tih olosa sreo me posle 15 godina i poceo da provocira u nekom kaficu, sta ce covek, upamtio me kao mekusca iz detinjstva. I on je dobio svoju porciju. Jednostavno, nasilnici ne poznaju drugi jezik.

Dijaspora

pre 5 godina

"majka je ispričala da njenom sinu vršnjaci svakoga dana govore da je sitan, glup i siromašan, rugaju mu se što nema oca, što nema patike od 15 000 dinara... "
Tuzna Srbijo, ta deca ce jednog dana porasti...

Bob

pre 5 godina

Od drzave i skole, zna se pomoc nece dobiti. Jedino da se sami snadju. Predlazem da dete upisu na neki borilacki sport. Predlazem boks ili judo. Nasilnici takve izbegavaju i traze neku drugu zrtvu koja nezna da se brani.

miroslav makević

pre 5 godina

te učenike tj sadiste, izopštiti i poslati na prinudni rad u neku nedođiju. ološ smrdljivi, a roditelje javno pozvati da odgovaraju, majku im jebem

Badji

pre 5 godina

I mene su maltretirali dok nisam pukao i potukao se sa njima zadao sam par udaraca a i dobio sam udarce, istrpeo sam ali me više nisu maltretirali. Odlazak u druga odeljenja nije rešenje jer nasilnika svuda ima.

bleja

pre 5 godina

Nije beda ono što najviše ubija u Srbiji, nego upravo ogromne socijalne razlike koje su stvorene u istoj.
Ne bih želeo da budem u koži roditelja koji se pokušavaju izboriti sa tim razlikama.
Čuj ovog pametnjakovića, da promeni sredinu, razred, on zna, on je pedagog.

Mama

pre 5 godina

Lepo je neko rekao - nama treba ne samo dom, nego i skola za maloletne nasilnike. Pa neka se tamo lemaju po ceo dan izmedju sebe ako im se tako svidja. I ceo zivot neka objasnjavaju sta znaci ta skola svakome ko pogleda u njihov CV.

Boban

pre 5 godina

Kod mene u skoli, svi nasilnici su poceli da prodadaju od srednje. Alkohol, blejanje, nezaposlenost... sa 30 su vec bili starci bez perspektive. Zivot postavlja iskusenja i vremenom postavlja stvari na svoje mesto. Nije trik u patikama od 15.000, potrosna roba za habanje.

MM

pre 5 godina

Kao jos jedan primer takvog tipa nasilja mogu da stavim i sebe. Dobio sam naočare u 2 razredu osnovne i od tada pa jos u srednjoj školi maltretiranje nije stalo,a do tad mi se samopouzdanje skroz smanjilo pa i nestalo. Realnost je da ,ma koliko sam puta prijavio da me maltretiraju, niti 1 od tih ucenika nije bio kažnjen, stoga se takvo ponašanje i nastavilo...Profesore, a i druge nadležne jednostavno nije briga (čast izuzecima) pa deca ispaštaju. Nažalost,surova realnost je da se nece preuzeti neke vece mere protiv ovakvog maltretiranja u školama uskoro... Ovaj problem se nalazi u maltene svakoj školi...a ljudi koji to sprečavaju je na minimalnom broju.

Letač

pre 5 godina

Ej žrtva mora biti kažnjena promjenom okoline.
Nasilnici nagrađeni novim "podvigom".
Strogo kazniti roditelje nasilnika. Oni su odgovorni za njih, a mi kao društvo, a posebno institucije, da živimo u boljem svijetu.

Vladimir

pre 5 godina

Људи ово су страшне ствари. Ја сам целу Основну школу трпео малтретирање једног мог "друга" из разреда. Било ме је срамота и незамисливо да ја то испричам својима код куће или разредној. ОШ ми је била агонија. Нисам завршио са траумама, али неко ко је крхкији и нежнији као особа, може имати озбиљне трауме. Имали смо већ један случај самоубиства средњошколца због малтретирања

drvobradi

pre 5 godina

Nazalost, to je izgleda realnost nasih skola, ovako nesto je uvek postojalo, ali sada je visestruko pojacano zahvaljujuci drustvenim mrezama. Same drustvene mreze, kao tehnologija, sa tim nemaju veze, ali su posluzile kao pojacavac kulturnog djubreta i primitivnih vrednosti koje nam se serviraju preko TVa vec 25g.
Sam ministar obrazovanja sada tu malo moze da utice, bojim se da nama vise nema spasa. Dopusteno je da primitvni elementi ovog drustva dodju i udju u vladajuce strukture, i da nametnu svoj stav i vrednosti.

Alimpije

pre 5 godina

Odlican predlog! Promena skole. Decu koja maltretiraju druge poslati u druge skole, u udaljeniju opstinu (najbolje u susedno selo) da se nauce vrednostima od seoske dece koja su obicno najbolji ucenici. Tako ce biti primer i ostaloj deci koja ostanu u odeljenju.

don tom

pre 5 godina

Kod nas dok se ne oglasi Kurir svi ćute. Problem je što učenici kada se požale razrednom starješini ovaj to ne shvata uopšte ozbiljno i sve se nastavlja po starom. Još ako su ta trojica tatini i mamini sinovi, pa tek se tada neće ništa pokrenuti.

Sta reci

pre 5 godina

Ovoga je bilo i ranije, secam se moje osnovne i maltretiranja od strane 'jacih'. Veoma je bitno da se dete u tom uzrastu ne zatvori u sebe, da kaze kao sto je ovo dete u tekstu reklo majci. Mi nismo govorili o tom maltretiranju i barem ja sam svaki dan kretao u skolu sa odredjenom dozom straha (sta ce sada da uradi taj 'jaci'). Jedan je prednjacio a nas 4-5 smo nazalost cutali o tome. Mislim da su upravo ovi razredi (oko 13 godina) kriticni.

Djole_kg

pre 5 godina

Dok sam ja išao u osnovnu i srednju školu krajem devedesetih i pocetkom 2000-ih problematične učenike na zahtev roditelja/učitelja/razrednog su izbacivali iz odeljenja i škole što je sasvim logično. Slažem se da nije rešenje prebaciti dete koje trpi torturu u drugu školu, već delikvente koji su kad promene školu zbog izbacivanja automatski "obeleženi" pa se mnogo više obraća pažnja na njih..

Sloba

pre 5 godina

Dobro je da je dečak u stanju da izrazi šta oseća to je dobar početak. Mnoga deca ćute i trpe a onda se samo desi tragedija. Ovo je problem na kome mora da se radi mnogo, sa svih strana. Nema ničeg bez razgovora sa roditeljima nasilnika, (koje verovatno nije naročito briga, čim su im deca takva) ali mora da se stane na put ovome. Učite svoju decu da poštuju druge, ovakvo napadanje vršnjaka samo ordažava slabost, beznadežnost, strah, nedostatak empatije što govori mnogo o toj deci. Sa druge strane, deca "žrtve" treba takođe da zauzmu nekakav stav. Stav i verbalan, ako treba i fizički, stav i prema sebi i prema nasilniku. Nema da se ćuti i trpi. Ako si slabiji potražiš pomoć, ovaj dečak je pametan, nadam se da će se izboriti.

Stefan

pre 5 godina

Jadno dete, strasno u kakvom drustvu zivimo! Roditelji su krivi za sve i niko ne moze da me ubedi da nije tako! Ja srecom imam normalne roditelje koji su me vaspitali i zahvaljujuci njima sam odrastao u normalnu osobu, ali danasnje generacije su sve gore i gore, sve manje vaspitanja, a za to su krivi roditelji koji ignorisu ponasanje svoje dece i misle da ce sami od sebe nauciti kako treba da se ponasaju i odnose prema drugima..

Darko

pre 5 godina

Guranje pod tepih i promovisanje nasilja, nanogice, maltretiranje bez posledica nas je i dovelo do trenutka da zakon sile vlada u svakom smislu. Deci ne treba puno da skapiraju u kakvom društvu žive. Vlada zakon jačeg. Pravo i pravda su nešto o čemu se priča, a nasilje živi. Danas maltretiraju jednog, sutra će stotinu a za 20 godina biće neki ministri.

Ostoja

pre 5 godina

A posle se pojedini zgražavaju kada roditelj više ne zna šta da radi pa krenu sami da rešavaju problem,kao otac onog deteta što je upucao roditelje drugog deteta,pa se posle ispostavilo da ga je taj njihov a malko stariji sin zlostavljao psihički i seksualno se iživljavao.

Saša

pre 5 godina

Obratite se u istrazi malo i Mitroviću i Peconiju. Na nacionalnim frekvencijama, po ceo dan, godinama, prikazivati ono - pa šta mislite, da to može džabe da prođe i bez uticaja na neki sistem vrednosti?

Bokle

pre 5 godina

Zaista ne znam kako roditelji mogu preživjeti npr. situaciju kad im se dijete ubije zbog monstruma zlostavljača. Ja imam jedno dijete.
Kad bi nam se dogodila ovakva tragedija ne znam što bi me spriječilo pokazati zlostavljačima gdje im je mjesto.

Goran

pre 5 godina

Oca na godinu dana na prisilan rad. A dete u specijalnu skolu ili razred gde idu takva deca pod pojacanim nadzorom,ako treba i internat.A ne da upropastava drugu decu.

dno dna

pre 5 godina

Mi smo poprilično emocionalno neintelignetan narod koji jako razvija bahatost i egocentričnost a potpuno zapostavlja brigu o drugome i saosećajnost. Prosto ne znam samo da li je škola u tom našem sunovratu sredstvo ili posledica.

U odnosu na emocionalno razvijeni svet, mi smo na pola puta do afričkih plemena i džungle, toliko smo jadni. Uostalom, vidiš prvog čoveka ove zemlje i sve ti jasno.

sanja svinja kukuruz

pre 5 godina

Neka trojica nasilnika promene skolu i to u 3 razlicite.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igi, 20. septembar 2018 08:16)
Jedan je od advokata, drugi od politika a treči od glavnog baje!:(

Pedja

pre 5 godina

Ako se utvrdi da je sve istina, zasto kaznjavati decaka koji je zrtva i brebacivati ga u drugo odeljenje, ili skolu? Treba prebaciti onu decu koja su nasilnici, i poslati jasnu poruku da su oni krivci, a ne da je kriva zrtva.

HanSolo

pre 5 godina

Molim Vas pisite o ozbiljnom problemu u Kraljevu
(Vrcavi crv, 20. septembar 2018 08:19)

Neznam koji je to "ozbiljan problem" u Kraljevo, ali..

Gde ćeš većeg problema od ovog? Roditelji nasilnica su nasilnici nad svojom decom!
Roditelji tih troje treba da se stisnu! Ta deca su verovatno stalno tučena od svojih tzv roditelja.. Za svaku sitnicu.. Lako je danas postati roditelj.. Dete ne postaje nasilnik samo tako.. Nasilnici trebaju da se premeste na 3 različite škole ako bi naša država bila ozbiljna.. To je jedini izpravni put..

hipokrat

pre 5 godina

Ne mogu se oteti utisku da su deca danas osetljivija. Nije to kritika, prosto konstatujem. Ovakve stvari, i drasticnije od ovih, su se dogadjale i kad sam ja isao u osnovnu (ima vec koja decenija tome). Isto su ganjali decu sto nemaju dobre patike, gde im je tata...ali nije bilo velike drame oko toga. Naopako da je ikad iko rekao da ce se ubiti.
U jednom smislu je dobro sto su deca osetljiva na to. To znaci da ocekuju drugacije ophodjenje i ne prihvataju maltretman. S druge strane, to nije dobro jer nase institucije, tacnije ljudi koji ih vode, nisu ni na elementarnom nivou sposobni i voljni da pomognu deci. A to je valjda i najgore u svemu, sto odrasli stite prvo sebe, umesto da prvo zastite decu, makar se i zamerili ponekom roditelju.

Draginja

pre 5 godina

Pre neki dan vracam se iz nabavke sa torbama u obe ruke.
ispred mene izlete lopta na kolovoz decaku od desetak godina.Potrci on za njom,pogleda levo i desno i podize loptu,i pravo na mene mi kaze:"moglasi bar da se potrudis da zaustavis loptu uz gomilu psovki.."Da ne kazem,mogla bi mu biti baba.
Pomislim ,kakav ces ti dripac biti sa 15-16 godina.
Rastu neke nove generacije, bahate,bezobrazne i nevaspitane dece,i posto su u vecini treba gledati kako zastiti sebe.

impeRAtor

pre 5 godina

I vi ste krivi zbog ovoga. Koliko je samo maltretiranja bilo devedesetih i pocetkom novog veka pa ne znam bas da su se deca ubijala. Sad su svi jadni, nezasticeni, trebaju im psiholozi i psihijatri. Nekad se to radilo drugacije... Svidelo vam se ili ne, to je cinjenica...

miki

pre 5 godina

zasto decaka da prebace u drugo odeljenje,i to ce biti šok za njega,zasto opet u neku ruku da on bude kažnjen?
Treba ovu trojicu prebaciti u tri razlicita odeljenja...po meni.

KUD Idijot

pre 5 godina

Malisa pokusaj izdrzati i budi jak! Shvati da si sam u ovome i gledaj da ih nadmudris. Jednog dana ces ih gledati kako ne mogu priustiti svojoj deci patike od 100€.

cukce

pre 5 godina

Ništa ne umete da uradite kako treba ama baš ništa, poziva se ministar na neke zakone što veze s vezom nema sa praksom, poziva se na neka prava i evropske standarde pa pogledaj majstore malo u razvijenim zemljama koja su prava deteta, ima sva prava ali ako pravi probleme ima da leti iz škole a roditelji debelo da plate, kod nas nikakva sankcionisanja ne posotoje! Evo Slavica Đukić Dejanović šta napravi sa novim zakonom o trudnicama! Toklko ne sposobnih ljudi na najostljivim resorima kao što su deca!

Znam...

pre 5 godina

Kao neko konje prošao kroz sličnu situaciju kao ovaj dečak, mogu da kažem da direktor,pedagog,psiholog nidu nikad uspeli da mi pomognu oko tih problema. Mrzeo sam svaki dan školovanja jer sam znao šta će se desiti u školi. Jedan dan uzmeš stvari u svije ruke i rešiš problem. Koliko god odvratno zvučalo, nasilje i pesnica rešavaju problem. Ta deca ne razumeju drugi jezik sem tog. Kažnjavali su ih ukorima i jedinicama i šta onda? Decka koga ocena uopšte ne zanima kažnjavaju tako?! Izdrži dečače, svanuće i tebi!

Marko Okram

pre 5 godina

Ta deca su olicenje vremena i okruzenja u kome rastu. Moramo da shvatimo da to sto oni rade njima ne izgleda pogresno - oni ne misle da su zli. Mozete da ih mlatite, saljete u popravni dom, kaznjavate na bilo koji nacin, ali sve je to krpljenje rupa i lecenje posledica. Oni i dalje nece shvatiti sta su uradili pogresno - nisu oni glupi, i vide kakvi napreduju i kakvo ponasanje prolazi.

Maltretiranja medju decom je uvek bilo, samo nikada ovako cudovisnog ili u ovolikoj kolicini. Moramo da priznamo sebi (mi, odrasli), da smo ih MI naucili tome - nasim (ne)ponasanjem, nasom mrznjom prema drugim rasama/nacijama/verama, nasim TVom, nasim odabirom njihovih nastavnika, vaspitaca, ministara... Dok ih budemo prepustali da kao mali i neformirani budu vaspitani od strane TVa (koji je los i za nas odrasle, a za njih poguban), ili Instagrama, moramo znati da ce mladi postajati sve nevaspitaniji... ni mi nismo cvecke, ali smo bar videli kako izgleda normalno drustvo, oni nikada nisu.

Sprecimo uzrok, ne lecimo posledice!

Komša

pre 5 godina

Problem je lako rešiv.
I Škola i CSR moraju da reaguju.
Škola je čak po zakonu dužna da prijavi ovakvu situaciju CSR a Centar ima sva mogućnosti da preduzme mnogo šta.
Problem je što zbog nestručnosti pravnih službi u našim Centrima,zbog njihovog osećaja inferiornosti u odnosu na advokate ,sudije,tužioce oni izbegavaju da budi inicijatori tužbi nego upućuju oštećene da sami podnose tužbe.
To se isto dešava kod porodičnog nasilja - dodje žena prebijena a oni joj kažu - podnesite tužbu
I onda ona tuži nasilnika i vrati se u stan kod njega (?! ) i mora da mu objašnjava zašto je to uradila.U njegovim očima ona je kriva.
Tužilac dobije prijavu i ona se utopi u moru sličnih od kohih su pola lažne prijave - dok dodje na red...
Ali kad institucija (CSR) pokrene postupak nasilnik shvati da nije žrtva ta koja ga tuži već društvo - da je to društveno neprihvatljivo.
Da skratim - škola prijavi,Centar preduzme zakonom predvidjene mere i gotovo.Ukoliko postoji prostor za krivično gonjenje roditelja nasilnika (ukoliko odbiju saradnju) goniti ih.
Zakon predvidja da se roditelji kažnjavaju čak i ako ne prijave odmah da će dete (opravdano) izostati iz škole tako da su priče kako nemaju ovlašćenja samo izbegavanje obaveza.

reagujte, ministre

pre 5 godina

Hitno kazniti i roditelje i maloletne nasilnike! Roditelji su morali da znaju šta im deca rade i kakva su. Dobro je što se s ovim izašlo u javnost. Mališa, ne daj se, svi su na tvojoj strani!

eccles

pre 5 godina

jel ministar misli da je dovoljno dobro to sto "ce ispitati" slucaj kad je stigao do novina, a ne PRE TOGA ?

dve trecina skola u strajku 2/4 nastavnog osoblja nezadovoljno, na PISA test ni ne izlazimo da se ne bismo brukali, vrsnjacko nasilje uzima danak u decjim zivotima.
STA JOS treba da se desi, da bi ministar i sam zakljucio da je nesposoban za poziciju na kojoj se nalazi i podneo ostavku?

Adam

pre 5 godina

I ministar ne shvata ili ne sme da kaže.Obrazovanje je deo društva,a naše društvo je nasilnički nastrojeno.Propagandom je postavljena normativa,ako izgledaš drugačije ili misliš drugačije onda si mi neprijatelj.
I šta će deca onda?Oni koji su najviše šokirani stepenom agresije kod dece se ponašaju uvek u svojim nastupima agresivno!

Milica S.

pre 5 godina

Meni je jednom moja cerka koja je tada imala 8 godina rekla kako jedna njena drugarica nosi stvari koje izgledaju kao da su kupljene na pijaci (!?!). Nakon razgovora koji smo imale tada, mislim da joj nikad vise nije palo na pamet da komentarise neciji izgled. Gvozdje se kuje dok je vruce, a samo od nas roditelja zavisi kakva ce nam deca biti. Ako sam ja kreten, moje dete ima male sanse da i ono ne bude.

Kosta

pre 5 godina

Nasilje se ne rešava nasiljem.
To se samo u našoj ludoj Srbiji dešava zato što nemamo PRAVNU DRŽAVU!
Svaki stanovnik iole uređenije zemlje bi se zgražavao na komentare "tuci roditelje nasilnika" i "ubi boga u malom".

impeRAtor

pre 5 godina

I vi ste krivi zbog ovoga. Koliko je samo maltretiranja bilo devedesetih i pocetkom novog veka pa ne znam bas da su se deca ubijala. Sad su svi jadni, nezasticeni, trebaju im psiholozi i psihijatri. Nekad se to radilo drugacije... Svidelo vam se ili ne, to je cinjenica...

rale

pre 5 godina

Ovo me toliko uvek zaboli da mi dodje da takvom detetu kupim sve sto pozeli. Da ga odvedem u neki TC i pruzim mu taj dan sve sto se novcem moze dati. A za ostalo, nazalost, mora majka da ga pripremi

Dejan S.

pre 5 godina

Postoje dva nacina na koji ovo moze da se resi.

1. Upises dete u drugu skolu
2. Kada ti dete kaze da su ga maltretirali, odes u skolu i odvalis klince od batina, pa kad dodju njihovi roditelji, lepo im skrenes paznju da vaspitaju svoju decu, ako ne, odvalis i njih...

Od politicara nema vajde, x slucajeva je bilo da se dete ubije zbog psihickog/fizickog maltretiranja u skoli i nikom nista...

gerry

pre 5 godina

pazite vi ovog naseg ministra lakrdijasa??! promena odeljenja??? smeniti celu skolu....roditelje nasilnika u zatvor! a ne da ucenik menja odelenje, a nasilnici ostaju

Bob

pre 5 godina

Od drzave i skole, zna se pomoc nece dobiti. Jedino da se sami snadju. Predlazem da dete upisu na neki borilacki sport. Predlazem boks ili judo. Nasilnici takve izbegavaju i traze neku drugu zrtvu koja nezna da se brani.

hipokrat

pre 5 godina

Ne mogu se oteti utisku da su deca danas osetljivija. Nije to kritika, prosto konstatujem. Ovakve stvari, i drasticnije od ovih, su se dogadjale i kad sam ja isao u osnovnu (ima vec koja decenija tome). Isto su ganjali decu sto nemaju dobre patike, gde im je tata...ali nije bilo velike drame oko toga. Naopako da je ikad iko rekao da ce se ubiti.
U jednom smislu je dobro sto su deca osetljiva na to. To znaci da ocekuju drugacije ophodjenje i ne prihvataju maltretman. S druge strane, to nije dobro jer nase institucije, tacnije ljudi koji ih vode, nisu ni na elementarnom nivou sposobni i voljni da pomognu deci. A to je valjda i najgore u svemu, sto odrasli stite prvo sebe, umesto da prvo zastite decu, makar se i zamerili ponekom roditelju.

Zaustavite ih!

pre 5 godina

Rastu bezdusni, surovi i za sada, jos uvek mali monstrumi....

Zaustavite ih!!! ( Sto bi rekao Kastanedin don Huan,.....dok jos ima vremena!!!)

Kosta

pre 5 godina

Nasilje se ne rešava nasiljem.
To se samo u našoj ludoj Srbiji dešava zato što nemamo PRAVNU DRŽAVU!
Svaki stanovnik iole uređenije zemlje bi se zgražavao na komentare "tuci roditelje nasilnika" i "ubi boga u malom".

KUD Idijot

pre 5 godina

Malisa pokusaj izdrzati i budi jak! Shvati da si sam u ovome i gledaj da ih nadmudris. Jednog dana ces ih gledati kako ne mogu priustiti svojoj deci patike od 100€.

HanSolo

pre 5 godina

Molim Vas pisite o ozbiljnom problemu u Kraljevu
(Vrcavi crv, 20. septembar 2018 08:19)

Neznam koji je to "ozbiljan problem" u Kraljevo, ali..

Gde ćeš većeg problema od ovog? Roditelji nasilnica su nasilnici nad svojom decom!
Roditelji tih troje treba da se stisnu! Ta deca su verovatno stalno tučena od svojih tzv roditelja.. Za svaku sitnicu.. Lako je danas postati roditelj.. Dete ne postaje nasilnik samo tako.. Nasilnici trebaju da se premeste na 3 različite škole ako bi naša država bila ozbiljna.. To je jedini izpravni put..

MM

pre 5 godina

Kao jos jedan primer takvog tipa nasilja mogu da stavim i sebe. Dobio sam naočare u 2 razredu osnovne i od tada pa jos u srednjoj školi maltretiranje nije stalo,a do tad mi se samopouzdanje skroz smanjilo pa i nestalo. Realnost je da ,ma koliko sam puta prijavio da me maltretiraju, niti 1 od tih ucenika nije bio kažnjen, stoga se takvo ponašanje i nastavilo...Profesore, a i druge nadležne jednostavno nije briga (čast izuzecima) pa deca ispaštaju. Nažalost,surova realnost je da se nece preuzeti neke vece mere protiv ovakvog maltretiranja u školama uskoro... Ovaj problem se nalazi u maltene svakoj školi...a ljudi koji to sprečavaju je na minimalnom broju.

Dijaspora

pre 5 godina

"majka je ispričala da njenom sinu vršnjaci svakoga dana govore da je sitan, glup i siromašan, rugaju mu se što nema oca, što nema patike od 15 000 dinara... "
Tuzna Srbijo, ta deca ce jednog dana porasti...

Stefan

pre 5 godina

Jadno dete, strasno u kakvom drustvu zivimo! Roditelji su krivi za sve i niko ne moze da me ubedi da nije tako! Ja srecom imam normalne roditelje koji su me vaspitali i zahvaljujuci njima sam odrastao u normalnu osobu, ali danasnje generacije su sve gore i gore, sve manje vaspitanja, a za to su krivi roditelji koji ignorisu ponasanje svoje dece i misle da ce sami od sebe nauciti kako treba da se ponasaju i odnose prema drugima..

ZAZ

pre 5 godina

U mestu gde ja zivim se desilo da se decak 3 razreda ruga drugaru zbog iscepanih patika.
Kada su mu roditelji zasnali za to,otisli kod kineza i kupili mu patike i nosio ih je celo polugodiste.Nikada vise nesto slicno nije ponovio.
To vaspitanje su naucili kuci.Nece ovaj direktor nista uraditi,samo zamajava javnost i roditelje.Zakon treba da se menja,zestoko bi roditelji bili kaznjeni pa tek onda deca.

drvobradi

pre 5 godina

Nazalost, to je izgleda realnost nasih skola, ovako nesto je uvek postojalo, ali sada je visestruko pojacano zahvaljujuci drustvenim mrezama. Same drustvene mreze, kao tehnologija, sa tim nemaju veze, ali su posluzile kao pojacavac kulturnog djubreta i primitivnih vrednosti koje nam se serviraju preko TVa vec 25g.
Sam ministar obrazovanja sada tu malo moze da utice, bojim se da nama vise nema spasa. Dopusteno je da primitvni elementi ovog drustva dodju i udju u vladajuce strukture, i da nametnu svoj stav i vrednosti.

dno dna

pre 5 godina

Mi smo poprilično emocionalno neintelignetan narod koji jako razvija bahatost i egocentričnost a potpuno zapostavlja brigu o drugome i saosećajnost. Prosto ne znam samo da li je škola u tom našem sunovratu sredstvo ili posledica.

U odnosu na emocionalno razvijeni svet, mi smo na pola puta do afričkih plemena i džungle, toliko smo jadni. Uostalom, vidiš prvog čoveka ove zemlje i sve ti jasno.

Stevan

pre 5 godina

U celoj ovoj situaciji najteze je decaku. I sam sam bio zrtva vrsnjackog nasilja u periodu od 5-8 razreda, i kasnije tokom prve 2 godine u srednjoj skoli. Vaspitan sam da nikoga prvog ne diram, bio sam miran i povucen i ono sto je bila inicijalna kapisla - izuzetno nizak nivo samopouzdanja. Iako sam fizicki bio snazniji od njih nekoliko, retko kada sam se suprostavljao. Negde oko 16. godine, u meni se sve prelomilo. Jednog sam u samoodbrani prebio i tu je sve stalo. Nikada vise u zivotu to nisam dozvolio. Jedan od tih olosa sreo me posle 15 godina i poceo da provocira u nekom kaficu, sta ce covek, upamtio me kao mekusca iz detinjstva. I on je dobio svoju porciju. Jednostavno, nasilnici ne poznaju drugi jezik.

Znam...

pre 5 godina

Kao neko konje prošao kroz sličnu situaciju kao ovaj dečak, mogu da kažem da direktor,pedagog,psiholog nidu nikad uspeli da mi pomognu oko tih problema. Mrzeo sam svaki dan školovanja jer sam znao šta će se desiti u školi. Jedan dan uzmeš stvari u svije ruke i rešiš problem. Koliko god odvratno zvučalo, nasilje i pesnica rešavaju problem. Ta deca ne razumeju drugi jezik sem tog. Kažnjavali su ih ukorima i jedinicama i šta onda? Decka koga ocena uopšte ne zanima kažnjavaju tako?! Izdrži dečače, svanuće i tebi!

Boban

pre 5 godina

Kod mene u skoli, svi nasilnici su poceli da prodadaju od srednje. Alkohol, blejanje, nezaposlenost... sa 30 su vec bili starci bez perspektive. Zivot postavlja iskusenja i vremenom postavlja stvari na svoje mesto. Nije trik u patikama od 15.000, potrosna roba za habanje.

Saša

pre 5 godina

Obratite se u istrazi malo i Mitroviću i Peconiju. Na nacionalnim frekvencijama, po ceo dan, godinama, prikazivati ono - pa šta mislite, da to može džabe da prođe i bez uticaja na neki sistem vrednosti?

Neko iznutra

pre 5 godina

A mi samo treba da nastavimo da gledamo zadruge i parove,glasamo za Kiju,Lunu,Slobu i deci nam “bogovi” budu Rasta,Jala brat i Buba Koreli... Daleko cemo dogurati. I ja sam kreten sto uopste znam sva ova imena...

don tom

pre 5 godina

Kod nas dok se ne oglasi Kurir svi ćute. Problem je što učenici kada se požale razrednom starješini ovaj to ne shvata uopšte ozbiljno i sve se nastavlja po starom. Još ako su ta trojica tatini i mamini sinovi, pa tek se tada neće ništa pokrenuti.

Darko

pre 5 godina

Guranje pod tepih i promovisanje nasilja, nanogice, maltretiranje bez posledica nas je i dovelo do trenutka da zakon sile vlada u svakom smislu. Deci ne treba puno da skapiraju u kakvom društvu žive. Vlada zakon jačeg. Pravo i pravda su nešto o čemu se priča, a nasilje živi. Danas maltretiraju jednog, sutra će stotinu a za 20 godina biće neki ministri.

Alimpije

pre 5 godina

Odlican predlog! Promena skole. Decu koja maltretiraju druge poslati u druge skole, u udaljeniju opstinu (najbolje u susedno selo) da se nauce vrednostima od seoske dece koja su obicno najbolji ucenici. Tako ce biti primer i ostaloj deci koja ostanu u odeljenju.

bleja

pre 5 godina

Nije beda ono što najviše ubija u Srbiji, nego upravo ogromne socijalne razlike koje su stvorene u istoj.
Ne bih želeo da budem u koži roditelja koji se pokušavaju izboriti sa tim razlikama.
Čuj ovog pametnjakovića, da promeni sredinu, razred, on zna, on je pedagog.

ivan

pre 5 godina

Znaci premestiti dete koje je maltretirano umesto da rasture tu trojku i razmeste ih po odeljenjima jer su ocigledno jaki kad su zajedno. Ovako je zrtva jos dodatno kaznjena premestanjem umesto da se kazne huligani i da se na taj nacin da upozorenje ostalima koji rade takve stvari da im nece proci maltretiranje vrsnjaka. Aleksin zakon mora da stupi na snagu vec jednom.

Bokle

pre 5 godina

Zaista ne znam kako roditelji mogu preživjeti npr. situaciju kad im se dijete ubije zbog monstruma zlostavljača. Ja imam jedno dijete.
Kad bi nam se dogodila ovakva tragedija ne znam što bi me spriječilo pokazati zlostavljačima gdje im je mjesto.

miroslav makević

pre 5 godina

te učenike tj sadiste, izopštiti i poslati na prinudni rad u neku nedođiju. ološ smrdljivi, a roditelje javno pozvati da odgovaraju, majku im jebem

Marko Okram

pre 5 godina

Ta deca su olicenje vremena i okruzenja u kome rastu. Moramo da shvatimo da to sto oni rade njima ne izgleda pogresno - oni ne misle da su zli. Mozete da ih mlatite, saljete u popravni dom, kaznjavate na bilo koji nacin, ali sve je to krpljenje rupa i lecenje posledica. Oni i dalje nece shvatiti sta su uradili pogresno - nisu oni glupi, i vide kakvi napreduju i kakvo ponasanje prolazi.

Maltretiranja medju decom je uvek bilo, samo nikada ovako cudovisnog ili u ovolikoj kolicini. Moramo da priznamo sebi (mi, odrasli), da smo ih MI naucili tome - nasim (ne)ponasanjem, nasom mrznjom prema drugim rasama/nacijama/verama, nasim TVom, nasim odabirom njihovih nastavnika, vaspitaca, ministara... Dok ih budemo prepustali da kao mali i neformirani budu vaspitani od strane TVa (koji je los i za nas odrasle, a za njih poguban), ili Instagrama, moramo znati da ce mladi postajati sve nevaspitaniji... ni mi nismo cvecke, ali smo bar videli kako izgleda normalno drustvo, oni nikada nisu.

Sprecimo uzrok, ne lecimo posledice!

Sloba

pre 5 godina

Dobro je da je dečak u stanju da izrazi šta oseća to je dobar početak. Mnoga deca ćute i trpe a onda se samo desi tragedija. Ovo je problem na kome mora da se radi mnogo, sa svih strana. Nema ničeg bez razgovora sa roditeljima nasilnika, (koje verovatno nije naročito briga, čim su im deca takva) ali mora da se stane na put ovome. Učite svoju decu da poštuju druge, ovakvo napadanje vršnjaka samo ordažava slabost, beznadežnost, strah, nedostatak empatije što govori mnogo o toj deci. Sa druge strane, deca "žrtve" treba takođe da zauzmu nekakav stav. Stav i verbalan, ako treba i fizički, stav i prema sebi i prema nasilniku. Nema da se ćuti i trpi. Ako si slabiji potražiš pomoć, ovaj dečak je pametan, nadam se da će se izboriti.

Vladimir

pre 5 godina

Људи ово су страшне ствари. Ја сам целу Основну школу трпео малтретирање једног мог "друга" из разреда. Било ме је срамота и незамисливо да ја то испричам својима код куће или разредној. ОШ ми је била агонија. Нисам завршио са траумама, али неко ко је крхкији и нежнији као особа, може имати озбиљне трауме. Имали смо већ један случај самоубиства средњошколца због малтретирања

Letač

pre 5 godina

Ej žrtva mora biti kažnjena promjenom okoline.
Nasilnici nagrađeni novim "podvigom".
Strogo kazniti roditelje nasilnika. Oni su odgovorni za njih, a mi kao društvo, a posebno institucije, da živimo u boljem svijetu.

stanislav

pre 5 godina

Žalosno ali takav je danas i život odraslih (ako nemaš "in" brendove - nula si jer se samo po tome ceni čovek).
Premestite li to dete biće to pobeda primitivaca. Deca su u tom pogledu surova i naći će novu žrtvu. Treba pozvati roditelje na odgovornost jer su ih oni takvima napravili a tu trojicu dečaka poslati na tri strane. Da osete posledice svoga ponašanja.

Mama

pre 5 godina

Lepo je neko rekao - nama treba ne samo dom, nego i skola za maloletne nasilnike. Pa neka se tamo lemaju po ceo dan izmedju sebe ako im se tako svidja. I ceo zivot neka objasnjavaju sta znaci ta skola svakome ko pogleda u njihov CV.

sanja svinja kukuruz

pre 5 godina

Neka trojica nasilnika promene skolu i to u 3 razlicite.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igi, 20. septembar 2018 08:16)
Jedan je od advokata, drugi od politika a treči od glavnog baje!:(

Goran

pre 5 godina

Oca na godinu dana na prisilan rad. A dete u specijalnu skolu ili razred gde idu takva deca pod pojacanim nadzorom,ako treba i internat.A ne da upropastava drugu decu.

Djole_kg

pre 5 godina

Dok sam ja išao u osnovnu i srednju školu krajem devedesetih i pocetkom 2000-ih problematične učenike na zahtev roditelja/učitelja/razrednog su izbacivali iz odeljenja i škole što je sasvim logično. Slažem se da nije rešenje prebaciti dete koje trpi torturu u drugu školu, već delikvente koji su kad promene školu zbog izbacivanja automatski "obeleženi" pa se mnogo više obraća pažnja na njih..

Ostoja

pre 5 godina

A posle se pojedini zgražavaju kada roditelj više ne zna šta da radi pa krenu sami da rešavaju problem,kao otac onog deteta što je upucao roditelje drugog deteta,pa se posle ispostavilo da ga je taj njihov a malko stariji sin zlostavljao psihički i seksualno se iživljavao.

Draginja

pre 5 godina

Pre neki dan vracam se iz nabavke sa torbama u obe ruke.
ispred mene izlete lopta na kolovoz decaku od desetak godina.Potrci on za njom,pogleda levo i desno i podize loptu,i pravo na mene mi kaze:"moglasi bar da se potrudis da zaustavis loptu uz gomilu psovki.."Da ne kazem,mogla bi mu biti baba.
Pomislim ,kakav ces ti dripac biti sa 15-16 godina.
Rastu neke nove generacije, bahate,bezobrazne i nevaspitane dece,i posto su u vecini treba gledati kako zastiti sebe.

Badji

pre 5 godina

I mene su maltretirali dok nisam pukao i potukao se sa njima zadao sam par udaraca a i dobio sam udarce, istrpeo sam ali me više nisu maltretirali. Odlazak u druga odeljenja nije rešenje jer nasilnika svuda ima.

miki

pre 5 godina

zasto decaka da prebace u drugo odeljenje,i to ce biti šok za njega,zasto opet u neku ruku da on bude kažnjen?
Treba ovu trojicu prebaciti u tri razlicita odeljenja...po meni.

Komša

pre 5 godina

Problem je lako rešiv.
I Škola i CSR moraju da reaguju.
Škola je čak po zakonu dužna da prijavi ovakvu situaciju CSR a Centar ima sva mogućnosti da preduzme mnogo šta.
Problem je što zbog nestručnosti pravnih službi u našim Centrima,zbog njihovog osećaja inferiornosti u odnosu na advokate ,sudije,tužioce oni izbegavaju da budi inicijatori tužbi nego upućuju oštećene da sami podnose tužbe.
To se isto dešava kod porodičnog nasilja - dodje žena prebijena a oni joj kažu - podnesite tužbu
I onda ona tuži nasilnika i vrati se u stan kod njega (?! ) i mora da mu objašnjava zašto je to uradila.U njegovim očima ona je kriva.
Tužilac dobije prijavu i ona se utopi u moru sličnih od kohih su pola lažne prijave - dok dodje na red...
Ali kad institucija (CSR) pokrene postupak nasilnik shvati da nije žrtva ta koja ga tuži već društvo - da je to društveno neprihvatljivo.
Da skratim - škola prijavi,Centar preduzme zakonom predvidjene mere i gotovo.Ukoliko postoji prostor za krivično gonjenje roditelja nasilnika (ukoliko odbiju saradnju) goniti ih.
Zakon predvidja da se roditelji kažnjavaju čak i ako ne prijave odmah da će dete (opravdano) izostati iz škole tako da su priče kako nemaju ovlašćenja samo izbegavanje obaveza.

eccles

pre 5 godina

jel ministar misli da je dovoljno dobro to sto "ce ispitati" slucaj kad je stigao do novina, a ne PRE TOGA ?

dve trecina skola u strajku 2/4 nastavnog osoblja nezadovoljno, na PISA test ni ne izlazimo da se ne bismo brukali, vrsnjacko nasilje uzima danak u decjim zivotima.
STA JOS treba da se desi, da bi ministar i sam zakljucio da je nesposoban za poziciju na kojoj se nalazi i podneo ostavku?

Sta reci

pre 5 godina

Ovoga je bilo i ranije, secam se moje osnovne i maltretiranja od strane 'jacih'. Veoma je bitno da se dete u tom uzrastu ne zatvori u sebe, da kaze kao sto je ovo dete u tekstu reklo majci. Mi nismo govorili o tom maltretiranju i barem ja sam svaki dan kretao u skolu sa odredjenom dozom straha (sta ce sada da uradi taj 'jaci'). Jedan je prednjacio a nas 4-5 smo nazalost cutali o tome. Mislim da su upravo ovi razredi (oko 13 godina) kriticni.

Millennium

pre 5 godina

Čekaj, koja je logika da žrtva menja sredinu, što je ionako stres sam po sebi, a da nasilnici ostaju na istom mestu i to na okupu? Valjda njih treba razdvojiti i poslati na druga mesta.

Adam

pre 5 godina

I ministar ne shvata ili ne sme da kaže.Obrazovanje je deo društva,a naše društvo je nasilnički nastrojeno.Propagandom je postavljena normativa,ako izgledaš drugačije ili misliš drugačije onda si mi neprijatelj.
I šta će deca onda?Oni koji su najviše šokirani stepenom agresije kod dece se ponašaju uvek u svojim nastupima agresivno!

Pedja

pre 5 godina

Ako se utvrdi da je sve istina, zasto kaznjavati decaka koji je zrtva i brebacivati ga u drugo odeljenje, ili skolu? Treba prebaciti onu decu koja su nasilnici, i poslati jasnu poruku da su oni krivci, a ne da je kriva zrtva.

cukce

pre 5 godina

Ništa ne umete da uradite kako treba ama baš ništa, poziva se ministar na neke zakone što veze s vezom nema sa praksom, poziva se na neka prava i evropske standarde pa pogledaj majstore malo u razvijenim zemljama koja su prava deteta, ima sva prava ali ako pravi probleme ima da leti iz škole a roditelji debelo da plate, kod nas nikakva sankcionisanja ne posotoje! Evo Slavica Đukić Dejanović šta napravi sa novim zakonom o trudnicama! Toklko ne sposobnih ljudi na najostljivim resorima kao što su deca!

reagujte, ministre

pre 5 godina

Hitno kazniti i roditelje i maloletne nasilnike! Roditelji su morali da znaju šta im deca rade i kakva su. Dobro je što se s ovim izašlo u javnost. Mališa, ne daj se, svi su na tvojoj strani!

Milica S.

pre 5 godina

Meni je jednom moja cerka koja je tada imala 8 godina rekla kako jedna njena drugarica nosi stvari koje izgledaju kao da su kupljene na pijaci (!?!). Nakon razgovora koji smo imale tada, mislim da joj nikad vise nije palo na pamet da komentarise neciji izgled. Gvozdje se kuje dok je vruce, a samo od nas roditelja zavisi kakva ce nam deca biti. Ako sam ja kreten, moje dete ima male sanse da i ono ne bude.