Utorak, 18.09.2018.

06:59

Ruski "iljušin" oboren greškom, ostavljen na liniji vatre

Ruski ministar odbrane izjavio da je ruski vojni avion "IL-20" sa 15 osoba, koji je jutros nestao s radara iznad Sredozemnog mora, oboren raketom zemlja-vazduh.

Izvor: B92

Ruski "iljušin" oboren greškom, ostavljen na liniji vatre IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

jasdf

pre 5 godina

@sin lovca na medvede
Sta znaci "uobicajeni kriterijumi rata"?
Da se operater S200 izvede pred sud? Ili da se likvidira bez suda?

istina

pre 5 godina

što je jasno pokazano u slučaju Turske koji se završio izvinjenjem Erdogana, gradnjom turskog toka i prodajom sistema S-400 Turskoj.
(bubbalo, 18. septembar 2018 09:51) # Link komentara

jedino sta je istina od svega sto si naveo jeste da se erdogan izvinio. niti je sagradjen "turski tok" (nije jos ni zapoceto nista) niti su sistemi S400 prodati a kamoli predati turskoj (a zbog americkog protivljenja verovatno nece ni biti). nisu im rusi cak ni sankcije na izvoz paradajza ukinuli. ne znam zbog cega izmisljate takve stvari kad se u danasnje vreme sve da veoma lako proveriti.

Патас

pre 5 godina

Baš me čudi za jedan avion nove generacije.
Prvi let
21.03.1968.
(Dr, 18. septembar 2018 08:06
Зависи који је, Ил-20 има више модификација. Ил-20ПП је произведен 2016 године. Жао ми је посаде и пилота,на глуп начин погинуше од руке савезника. Знао сам да су Арапи никакви војници али ово је такав аматеризам и глупост да је то невјероватно. И није први пут. Тако су изгубили и онај Панцир, отишли момци да запале пљугу. За такве ствари се иде на војни суд. Руси су у неку руку и сами криви што су допустили Израелцима да раде шта хоће,да су им оборили један авуон за опомену не би се овакви излети Ф-16 дешавали. Није Израел овде крив,они иду до те границе докле виде да могу и то је то. Једино знам да Руси ништа поводом овога неће урадити, не могу дирекно оптужити Јевреје и не исплати им се да се сада прави гужва. Идлиб је сада најважнија тачка гдје се све решава.

Nemanja

pre 5 godina

Iran je bio vidjen da izadje iz Sirije pod pritiskom Moskve. Sad od toga nema nista. Glup potez pilota da se "krije" iza ruskog aviona. I vidim ovde pisu da su ga izraelci oborili i mogu da kazem da ste u zabludi. Nisu ga direktno oborili vec indirektno tako sto su isplanirali da se sakriju od radara i tako navuku pvo da ga obori. Bas onako prljavo, mogu da ih zamislim kako sad trljaju rucice. Kratkog daha ce im biti to.

Boris

pre 5 godina

Једини начин да Руси реагују је да затворе небо над Сиријом и да дејствују без обзира ко напада Сирију и да заврше причу са Идлибом и осталим територијама одакле дејствују терористи.

Džoni

pre 5 godina

Ovi Rusi kao podržavaju Asada a dopustili su i kurti i murti da ga bombarduje dok su oni sa svima u dogovoru samo da poštede njihovu bazu, sve okolo im je na izvolte! Sačuvaj Bože takvih "saveznika". To je njima Asad namerno oborio avion.

iskoristi šta možeš

pre 5 godina

Ovo ili je podsećanje da ovo jako lako prerasta u medjunarodni sukob i to direktno (bez proksija) ili stvarno greška u koracima.

papa

pre 5 godina

Као одговор биће послат разарач "дубока забринутост" и крстарица "одлучан протест".

Djole

pre 5 godina

Priča ne pije vodu, PVO je sigurno sinhronizovano delovao u prevodu Sirijski pvo ne bi delovao na pamet, avion je oboren od strane izraekskog RV, svaka druga opcija nije moguća i nerelana je, avion je morao biti pokriven od strane sopstvenog PVO ili RV

T

pre 5 godina

"U svakom slucaju Rusi su sami krivi jer su dali Izraelcima zeleno svetlo da gadjaju gde hoce."

Izraelci su gadjali egipatske polozaje kada su ih sovjetski avioni branili sedamdesetih godina. Direktno se upustali u duele sa Rusima. Da li ti mislis da oni traze "zeleno svetlo" da rade bilo sta?

bg

pre 5 godina

@ (Arch Enemy,
Budi siguran da taj boing 747 nije greškom ušao u vazdušni prostor i oboren tek tako. Posada na ni jednu komunikaciju nije odgovorila,a tu je bila i zona zabranjenog leta.

Pošto se posada nije obazirala na na ništa pri napuštanju vazdušnog prostora usledilo je ono što je moralo da se uradi. Takođe mislim da su ispod tog aviona u radarskom odrazu naazio još neki manji avion. Pa pametn čovek vrlo lako može da nagađa ustvari čije je to maslo. Pogotovo kada se ima u vidu tadašnja politička situacija u svetu.

Budi siguran da bi to uradila i SAD.

Dragivoje

pre 5 godina

Koliko vidim Iraelci su direktno uticali na to da avion bude pogodjen? Interesuje me kako ce sada Rusi da opravdaju svoje nedelovanje. Da su Rusi kao sto nisu zabranili bi Izraelcima da lete nad Sirijom i da gadjaju ciljeve po njoj. U protivnom postaju legitimna meta ruske PVO. Rusi bi jadni da ratuju al' da se nikom ne zamere...ni Turcima, ni Amerikancima, ni Izraelcima...

Јабучило

pre 5 godina

Rusi ce uputiti ostar protest vladi drzave koja je oborila avion i zahtevace izvinjenje. I od Turaka su za obaranje aviona i zversko ubijanje pilota trazili samo izvinjenje. To im je bilo dovoljno?
(Dragivoje, 18. septembar 2018 10:22)

Турско обарање свог бомбардера су Руси стратешки преокренули у своју корист. Не кољу вола за по киле меса. Ако се сагледа шира слика, Запад провоцира Русију и губи стрпљење. Руси, са друге стране, терају своје и учвршћују положај у Сирији. Вратили су и Крим. Руси су такође и свесни да су светска сила, али још не и велесила и пажљиво вуку политичке потезе у складу с тим.

dr janko

pre 5 godina

Ovi što pričaju šta će tamo ruski avion... Ja koliko znam Rusiju je tamo pozvao Asad
(lauda, 18. septembar 2018 08:53)

Asad pozvao, Asad oborio. A (šta) sad?

ema

pre 5 godina

@ Dragivoje:
Netacno. Kada su Turci oborili ruski avion, RUsi su im uveli apsolutne sannkcije; od voca i povrca do turizma.
nakon par meseci Erdogan je dopuza do Putina, izvinuo se, a potom su ruske turiste docekivali sa ruzama na aerodromu.
O je ekonomska realnost. U Turskoj su Nemci i Rusi najbrojniji turisti, a da ne pricamo o ogromnoj privrednoj saradnji Ru-Tu u drugim oblastima. Pricate bajke.

oni bi da ratuju a ne znaju

pre 5 godina

I avioni zapadne alijanse padaju u gotovo istom broju.
(milos250577, 18. septembar 2018 10:52)
Haha, pa upravo je u tome poenta, sto zapadnih aviona ima daleko vise, a rusenja/padova isto...


Krive Izrael jer da oni nisu dejstvovali ništa se ne bi desilo. Zadržavaju pravo da odgovore, rekli su u ruskom ministarstvu odbrane.
(Major, 18. septembar 2018 09:55)
Izraelci ocigledno znaju i da bombarduju i da eskiviraju rakete, tako da nikako ne mogu biti krivi (osim Kalimero ekipi). I kako da odgovore, da bombarduju sirijsku PVO?

malo_razmisli

pre 5 godina

Šta će u Sredozemnom moru? Kako god, nadam se da je pilot u redu.
(Brano, 18. septembar 2018 07:57)


a za ostalih 14 koga briga...?

Саладин

pre 5 godina

Сиријци грешком оборили Руски авион?! Већ видим злобнике како тврде да је то само изговор како Русија и овога пута не би морала да некако одговори на убијање својих војника?! Зли језици?! Хмммм, можда?!

Jax

pre 5 godina

Мислим да се Израелци не би усудили, французи су гађали са бода мете на земљу.. остаје могућност случајног обарања од стране сиријске ПВО која је дејствовала у том тренутку АЛИ 50:50 јер ипак израелци су покварени у том рату до сржи.
(МилеНС, 18. septembar 2018 07:26)

Prema informacijama koje javljaju ruski mediji, u pravu ste. Sumnja se na sirijski pvo...

milos250577

pre 5 godina

Ovim rusima svi ruše avione...čisto da ih podsećaju gde im je mesto.
(Lazar, 18. septembar 2018 08:25)

I avioni zapadne alijanse padaju u gotovo istom broju.

Vlajko

pre 5 godina

Šta Izrael radi tamo gde mu nije mesto? Jesu li to samostalne akcije ili naručene od SAD da se oni ne bi baš direktno mešali? Meni sve to liči na čačkanje mečke a posle će đavo da im bude kriv.

Јабучило

pre 5 godina

Класичан случај тзв. пријатељске ватре. Сиријци опалили и срушили савезнички авион.

London

pre 5 godina

Da razumem nekako kada je S200 oborio onaj ruski avion iznad Crnog mora 2001, ali da obori prijateljski vojni avion, to mi ne ide u glavu. S200 (a verovatno i svi ostali iz te fantastične S serije) su najveća opasnost po svoje avione.

Dragivoje

pre 5 godina

Jaj jaj jaj. Znaci neko se preracunao, ili Francuzi ili Izraelci. I sta cemo sad ?
(Vatra, 18. septembar 2018 08:17)


Rusi ce uputiti ostar protest vladi drzave koja je oborila avion i zahtevace izvinjenje. I od Turaka su za obaranje aviona i zversko ubijanje pilota trazili samo izvinjenje. To im je bilo dovoljno?

Jarić T Živadin

pre 5 godina

Isključivi krovac su Rusi, i to na osnovu dva razloga.
Prvi je taj,da su prošli put dopustili da se Amerikanci iživljavaju nad Sirijcima,dok su Rusi nemo posmatrali iznad svojih glava
prelete tomahavka.
Drugi je taj,što pojma nisu imali ,šta se na radaru iznad latakije dešava.Ti avioni su mogli da krenu na rusku bazu i da ih sve otresu.
Prvo dopuste da Sirijce bombarduje ko stigne,a onda ni ne prate ko sve uleće u vazdušni prostor.Ja ne znam ni jednu zemlju, koja negde ima svoju bazu,a da indirektno ne brani celu tu zemlju ,gde im je baza.

AnteZD

pre 5 godina

Ma S400 nije bio baždaren, pa srušili Rusi vlastiti avion, mislili da ih NATO napada!
I sad ih sramota priznati, a optužiti Amerikanci bi bilo još gore, pa sad švrljali tamo neki Francuzi, Izraelci, itd..

Bg

pre 5 godina

Šta god da je u pitanju Rusija upire prst u Izrael.
U tom avionu nisu bili redovi, nego nego najškolovaniji oficiri za elektronsko dejstvo. To je intelektalna elita, čije školovanje košta da se smrzneš.
Izraelskom oficirima se već verovatno smrklo pred očima. Ovo će morati da se opegla, videćemo na koji način.
Ovo nije šamar, ponašanje pojedinih zemalja prešlo je sve crvene linije. Gađali su ciljeve u Siriji, tamo gde je bila i ruske vojska.
Ovi su to tolerisali i pravili se ludi kao da ništa ne vide.

P.S
Ukoliko se ova situacija ne opegla kao ono obaranje aviona od strane Turske. Može doći do direktnog okršaja ako ima usijanih glava u Izraelu, SAD i Francuskoj. Oružja ne nedostaje.

jasdf

pre 5 godina

@japaja
Nije li cuveni sovjetski pilot, Jakovljev, poginuo kada su ih Izraelci sacekali iznad Sinaja i oborili nekoliko aviona? Sta je SSSR uradio?

Vuk

pre 5 godina

Mnogi govore kako je CNN izvestio kako je Sirijska PVO oborila avion. Postavlja se onda sledece pitanje, kako je CNN dosao do tog zakljucka u rekordnom roku,bez istrage. Ali ajde da uzmemo da je to sto govore istinito, sledece pitanje koje se postavlja, na sta je onda francuski brod pucao? Izraelski avioni su gadjali mete u Siriji. Ako je sirijski PVO oborio avion, onda je francuski brod gadjao vanzemaljce.

Nemanja

pre 5 godina

Komentari su takvi kao da u tom avionu nije bilo zivih bica, kao da niko od tih ljudi nije neciji otac, sin, unuk, pa dobro ljudi kad smo postali takav svet? Valda je najvaznije pomoliti se da su ti ljudi zivi i zdravi, uzorci se istrazuju kasnije.

ZLOBEX

pre 5 godina

Kako je čudan život. Rođeni na nalazištima nafte, sa predznakom multi bogataši, a onda grabljivci iz celog sveta krenu da te pljačkaju, iseljavaju, ubijaju.

Major

pre 5 godina

Bilo na Russia Today. Oborila ga sirijska pvo sustemom S-200. Rusi su rekli da su izraelski vazdušni napadi na Siriju doveli do niza događaja, kao lančana reakcija. Krive Izrael jer da oni nisu dejstvovali ništa se ne bi desilo. Zadržavaju pravo da odgovore, rekli su u ruskom ministarstvu odbrane.

bubbalo

pre 5 godina

Neverovatno mi je da ovoliki broj čitalaca iščekuje "ruski odgovor", pritom ne shvatajući da je najbolji odgovor Rusa na ovakve provokacije upravo da nastave, i privedu kraju, ono što su započeli u Siriji, a taj kraj je svakako blizu, zato i pokušavaju da ih isprovociraju na neku ishitrenu reakciju.

Budite ubeđeni da će krivac snositi posledice svog čina, jer ne mora uvek da se odogovori sirovom silom (bombama i avionima) i uz medijsku pompu. To je način delovanja NATO-a, a pre svih Amerike i Velike Britanije, dok Rusija to radi drugačije, što je jasno pokazano u slučaju Turske koji se završio izvinjenjem Erdogana, gradnjom turskog toka i prodajom sistema S-400 Turskoj.

Najbitnije je da se ID i ostale terorističke grupacije koje deluju u Siriji konačno eliminišu, a Rusija na tome neumorno radi, pritom veoma uspešno (otud i potreba za ovom provokacijom).

impeRAtor

pre 5 godina

Sad ce rusi da ubedjuju sami sebe da je pao zbog kvara ili greske posade. Samo da ne moraju nekome da odgovore na napad... Sa izraelskom bracom sale nema, ali neki to izgleda ne zele da ukapiraju.

Arch Enemy

pre 5 godina

Jedini slučaj za koji ja znam gdje je ruski lovac oborio neki drugi avion je obaranje putničkog Boinga 747 kompanije JAL,čini mi se,iznad japanskog ostrva Sahalin tamo negdje '86.-'87.godine jer je valjda greškom ušao u njihov zračni prostor a ruska strana ga je optužila za špijunažu
pa ga je SU 23 raketom oborio,svi putnici i članovi posade su poginuli,ni za jedan drugi slučaj ne znam gdje je bilo koji ruski avion lovac oborio nešto izuzev možda neprijateljskih dronova i bezpilotnih letjelica,toliko o ruskoj svemogućoj i naprednoj avijaciji?!

e viva montenegro

pre 5 godina

Nece da zarate jer im je profit bitniji od ponosa , oni sve ovo i rade u Siriji da nebi potekao gasovod od Emirata koji bi ugrozio njihovo poslovanje stoga ne ocekujte nikakvu reakciju od strane Rusa osim mozda neke prijetnje prema Zapadu generalno i negodovanje.

Ante

pre 5 godina

Ko ga je i zašto oborio, možemo samo nagađati.. Najlogičnije objašnjenje je da ga je srušila Sirijska PVO greškom.
Da su ga rušili Francuzi, Izraelci ili Amerikanci, čisto sumnjam, jedino da je avion prevozio nešto ili nekog što je jako važno, nekakve špijunske igre.. Al malo vjerovatno..

Bojan

pre 5 godina

Izrael je ozbiljna država, takav luksuz ne bi sebi priuštili. Možda je Sirijski PVO napravio grešku. Možda? Molim se Bogu da je posada preživela!

Sima

pre 5 godina

Kad ce vec jednom da zarate?! Obaraju im avione, ubijaju pilote, i nista. Daj da vidimo to rusko oruzje na delu vec jednom. Sto nisu odmah potpopili taj francuski brod?

apolo

pre 5 godina

Iskreno se nadam da je posada u redu... A ako je kojim slučajem oboren, rusi će stvarno izgledati neozbiljno ako opet ne urade ništa već gurnu sve pod tepih.

Vitez

pre 5 godina

Avion vjerojatno oborila nesposobna sirijska pvo, jasno je da je odgovornost na Izraelu koji je pokrenuo napad.

Ali što se sad Rusi čude? Pa redovito daju zeleno svjetlo Izraelu da im gađa "saveznike" u području interesa Izraela, bilo je samo pitanje vremena kada će proširiti to područje.

Nikola

pre 5 godina

Avion srusila sluzajno Sirijska vojska dok su pucali na izraelske rakete.

U svakom slucaju Rusi su sami krivi jer su dali Izraelcima zeleno svetlo da gadjaju gde hoce.

japaja

pre 5 godina

Oborili im avion i bombarduju im saveznike.
Zamisli SSSR u istoj situaciji. Mislim sa bi svi potencijalni krivci za obaranje aviona bili trenutno razoreni uz obrazloženje eto bila nameštena automatska odbrana.
Mir, mir, mir niko nije kriv. A Siriju ne bi smeli ni da pomisle da napadnu .

Pantagruel

pre 5 godina

Научили Руси лекцију од Амера. Сад ће од овога да направе случај као са малезијским Боингом изнад Украјине.

serUm

pre 5 godina

prvo turci, sad francuzi... sve nozevi u ledja.... bas da vidim sta ce biti 'odgovor' rusa, al' mislim da ce u sustini samo podviti rep i pokusati da upakuju u neku mekanu oblandu... posle toga ce im skidati avione otvoreno bez ustrucavanja. Ili mozda gresim, pa ce da pocne 3rd ww... :(

Marko

pre 5 godina

Jevreji vam oborili avion i to onako ladno.Sad će rusi da prikrivaju istinu jer to najbolje znaju.Dodju vam avioni na 50 km od baze i vi ne reagujete .Gde vam je ta famozna protiv vazdušna odbrana.Izgleda da vi nemate hrabrosti da se suprostavite.

МилеНС

pre 5 godina

Мислим да се Израелци не би усудили, французи су гађали са бода мете на земљу.. остаје могућност случајног обарања од стране сиријске ПВО која је дејствовала у том тренутку АЛИ 50:50 јер ипак израелци су покварени у том рату до сржи.

Marko

pre 5 godina

Jevreji vam oborili avion i to onako ladno.Sad će rusi da prikrivaju istinu jer to najbolje znaju.Dodju vam avioni na 50 km od baze i vi ne reagujete .Gde vam je ta famozna protiv vazdušna odbrana.Izgleda da vi nemate hrabrosti da se suprostavite.

Nikola

pre 5 godina

Avion srusila sluzajno Sirijska vojska dok su pucali na izraelske rakete.

U svakom slucaju Rusi su sami krivi jer su dali Izraelcima zeleno svetlo da gadjaju gde hoce.

Dragivoje

pre 5 godina

Koliko vidim Iraelci su direktno uticali na to da avion bude pogodjen? Interesuje me kako ce sada Rusi da opravdaju svoje nedelovanje. Da su Rusi kao sto nisu zabranili bi Izraelcima da lete nad Sirijom i da gadjaju ciljeve po njoj. U protivnom postaju legitimna meta ruske PVO. Rusi bi jadni da ratuju al' da se nikom ne zamere...ni Turcima, ni Amerikancima, ni Izraelcima...

МилеНС

pre 5 godina

Мислим да се Израелци не би усудили, французи су гађали са бода мете на земљу.. остаје могућност случајног обарања од стране сиријске ПВО која је дејствовала у том тренутку АЛИ 50:50 јер ипак израелци су покварени у том рату до сржи.

apolo

pre 5 godina

Iskreno se nadam da je posada u redu... A ako je kojim slučajem oboren, rusi će stvarno izgledati neozbiljno ako opet ne urade ništa već gurnu sve pod tepih.

japaja

pre 5 godina

Oborili im avion i bombarduju im saveznike.
Zamisli SSSR u istoj situaciji. Mislim sa bi svi potencijalni krivci za obaranje aviona bili trenutno razoreni uz obrazloženje eto bila nameštena automatska odbrana.
Mir, mir, mir niko nije kriv. A Siriju ne bi smeli ni da pomisle da napadnu .

Jarić T Živadin

pre 5 godina

Isključivi krovac su Rusi, i to na osnovu dva razloga.
Prvi je taj,da su prošli put dopustili da se Amerikanci iživljavaju nad Sirijcima,dok su Rusi nemo posmatrali iznad svojih glava
prelete tomahavka.
Drugi je taj,što pojma nisu imali ,šta se na radaru iznad latakije dešava.Ti avioni su mogli da krenu na rusku bazu i da ih sve otresu.
Prvo dopuste da Sirijce bombarduje ko stigne,a onda ni ne prate ko sve uleće u vazdušni prostor.Ja ne znam ni jednu zemlju, koja negde ima svoju bazu,a da indirektno ne brani celu tu zemlju ,gde im je baza.

Sima

pre 5 godina

Kad ce vec jednom da zarate?! Obaraju im avione, ubijaju pilote, i nista. Daj da vidimo to rusko oruzje na delu vec jednom. Sto nisu odmah potpopili taj francuski brod?

Bojan

pre 5 godina

Izrael je ozbiljna država, takav luksuz ne bi sebi priuštili. Možda je Sirijski PVO napravio grešku. Možda? Molim se Bogu da je posada preživela!

malo_razmisli

pre 5 godina

Šta će u Sredozemnom moru? Kako god, nadam se da je pilot u redu.
(Brano, 18. septembar 2018 07:57)


a za ostalih 14 koga briga...?

Dragivoje

pre 5 godina

Jaj jaj jaj. Znaci neko se preracunao, ili Francuzi ili Izraelci. I sta cemo sad ?
(Vatra, 18. septembar 2018 08:17)


Rusi ce uputiti ostar protest vladi drzave koja je oborila avion i zahtevace izvinjenje. I od Turaka su za obaranje aviona i zversko ubijanje pilota trazili samo izvinjenje. To im je bilo dovoljno?

serUm

pre 5 godina

prvo turci, sad francuzi... sve nozevi u ledja.... bas da vidim sta ce biti 'odgovor' rusa, al' mislim da ce u sustini samo podviti rep i pokusati da upakuju u neku mekanu oblandu... posle toga ce im skidati avione otvoreno bez ustrucavanja. Ili mozda gresim, pa ce da pocne 3rd ww... :(

milos250577

pre 5 godina

Ovim rusima svi ruše avione...čisto da ih podsećaju gde im je mesto.
(Lazar, 18. septembar 2018 08:25)

I avioni zapadne alijanse padaju u gotovo istom broju.

London

pre 5 godina

Da razumem nekako kada je S200 oborio onaj ruski avion iznad Crnog mora 2001, ali da obori prijateljski vojni avion, to mi ne ide u glavu. S200 (a verovatno i svi ostali iz te fantastične S serije) su najveća opasnost po svoje avione.

bubbalo

pre 5 godina

Neverovatno mi je da ovoliki broj čitalaca iščekuje "ruski odgovor", pritom ne shvatajući da je najbolji odgovor Rusa na ovakve provokacije upravo da nastave, i privedu kraju, ono što su započeli u Siriji, a taj kraj je svakako blizu, zato i pokušavaju da ih isprovociraju na neku ishitrenu reakciju.

Budite ubeđeni da će krivac snositi posledice svog čina, jer ne mora uvek da se odogovori sirovom silom (bombama i avionima) i uz medijsku pompu. To je način delovanja NATO-a, a pre svih Amerike i Velike Britanije, dok Rusija to radi drugačije, što je jasno pokazano u slučaju Turske koji se završio izvinjenjem Erdogana, gradnjom turskog toka i prodajom sistema S-400 Turskoj.

Najbitnije je da se ID i ostale terorističke grupacije koje deluju u Siriji konačno eliminišu, a Rusija na tome neumorno radi, pritom veoma uspešno (otud i potreba za ovom provokacijom).

Jax

pre 5 godina

Мислим да се Израелци не би усудили, французи су гађали са бода мете на земљу.. остаје могућност случајног обарања од стране сиријске ПВО која је дејствовала у том тренутку АЛИ 50:50 јер ипак израелци су покварени у том рату до сржи.
(МилеНС, 18. septembar 2018 07:26)

Prema informacijama koje javljaju ruski mediji, u pravu ste. Sumnja se na sirijski pvo...

ZLOBEX

pre 5 godina

Kako je čudan život. Rođeni na nalazištima nafte, sa predznakom multi bogataši, a onda grabljivci iz celog sveta krenu da te pljačkaju, iseljavaju, ubijaju.

Vlajko

pre 5 godina

Šta Izrael radi tamo gde mu nije mesto? Jesu li to samostalne akcije ili naručene od SAD da se oni ne bi baš direktno mešali? Meni sve to liči na čačkanje mečke a posle će đavo da im bude kriv.

Major

pre 5 godina

Bilo na Russia Today. Oborila ga sirijska pvo sustemom S-200. Rusi su rekli da su izraelski vazdušni napadi na Siriju doveli do niza događaja, kao lančana reakcija. Krive Izrael jer da oni nisu dejstvovali ništa se ne bi desilo. Zadržavaju pravo da odgovore, rekli su u ruskom ministarstvu odbrane.

Nemanja

pre 5 godina

Komentari su takvi kao da u tom avionu nije bilo zivih bica, kao da niko od tih ljudi nije neciji otac, sin, unuk, pa dobro ljudi kad smo postali takav svet? Valda je najvaznije pomoliti se da su ti ljudi zivi i zdravi, uzorci se istrazuju kasnije.

jasdf

pre 5 godina

@japaja
Nije li cuveni sovjetski pilot, Jakovljev, poginuo kada su ih Izraelci sacekali iznad Sinaja i oborili nekoliko aviona? Sta je SSSR uradio?

AnteZD

pre 5 godina

Ma S400 nije bio baždaren, pa srušili Rusi vlastiti avion, mislili da ih NATO napada!
I sad ih sramota priznati, a optužiti Amerikanci bi bilo još gore, pa sad švrljali tamo neki Francuzi, Izraelci, itd..

Јабучило

pre 5 godina

Класичан случај тзв. пријатељске ватре. Сиријци опалили и срушили савезнички авион.

Vitez

pre 5 godina

Avion vjerojatno oborila nesposobna sirijska pvo, jasno je da je odgovornost na Izraelu koji je pokrenuo napad.

Ali što se sad Rusi čude? Pa redovito daju zeleno svjetlo Izraelu da im gađa "saveznike" u području interesa Izraela, bilo je samo pitanje vremena kada će proširiti to područje.

Bg

pre 5 godina

Šta god da je u pitanju Rusija upire prst u Izrael.
U tom avionu nisu bili redovi, nego nego najškolovaniji oficiri za elektronsko dejstvo. To je intelektalna elita, čije školovanje košta da se smrzneš.
Izraelskom oficirima se već verovatno smrklo pred očima. Ovo će morati da se opegla, videćemo na koji način.
Ovo nije šamar, ponašanje pojedinih zemalja prešlo je sve crvene linije. Gađali su ciljeve u Siriji, tamo gde je bila i ruske vojska.
Ovi su to tolerisali i pravili se ludi kao da ništa ne vide.

P.S
Ukoliko se ova situacija ne opegla kao ono obaranje aviona od strane Turske. Može doći do direktnog okršaja ako ima usijanih glava u Izraelu, SAD i Francuskoj. Oružja ne nedostaje.

Саладин

pre 5 godina

Сиријци грешком оборили Руски авион?! Већ видим злобнике како тврде да је то само изговор како Русија и овога пута не би морала да некако одговори на убијање својих војника?! Зли језици?! Хмммм, можда?!

Pantagruel

pre 5 godina

Научили Руси лекцију од Амера. Сад ће од овога да направе случај као са малезијским Боингом изнад Украјине.

Arch Enemy

pre 5 godina

Jedini slučaj za koji ja znam gdje je ruski lovac oborio neki drugi avion je obaranje putničkog Boinga 747 kompanije JAL,čini mi se,iznad japanskog ostrva Sahalin tamo negdje '86.-'87.godine jer je valjda greškom ušao u njihov zračni prostor a ruska strana ga je optužila za špijunažu
pa ga je SU 23 raketom oborio,svi putnici i članovi posade su poginuli,ni za jedan drugi slučaj ne znam gdje je bilo koji ruski avion lovac oborio nešto izuzev možda neprijateljskih dronova i bezpilotnih letjelica,toliko o ruskoj svemogućoj i naprednoj avijaciji?!

e viva montenegro

pre 5 godina

Nece da zarate jer im je profit bitniji od ponosa , oni sve ovo i rade u Siriji da nebi potekao gasovod od Emirata koji bi ugrozio njihovo poslovanje stoga ne ocekujte nikakvu reakciju od strane Rusa osim mozda neke prijetnje prema Zapadu generalno i negodovanje.

impeRAtor

pre 5 godina

Sad ce rusi da ubedjuju sami sebe da je pao zbog kvara ili greske posade. Samo da ne moraju nekome da odgovore na napad... Sa izraelskom bracom sale nema, ali neki to izgleda ne zele da ukapiraju.

Vuk

pre 5 godina

Mnogi govore kako je CNN izvestio kako je Sirijska PVO oborila avion. Postavlja se onda sledece pitanje, kako je CNN dosao do tog zakljucka u rekordnom roku,bez istrage. Ali ajde da uzmemo da je to sto govore istinito, sledece pitanje koje se postavlja, na sta je onda francuski brod pucao? Izraelski avioni su gadjali mete u Siriji. Ako je sirijski PVO oborio avion, onda je francuski brod gadjao vanzemaljce.

Ante

pre 5 godina

Ko ga je i zašto oborio, možemo samo nagađati.. Najlogičnije objašnjenje je da ga je srušila Sirijska PVO greškom.
Da su ga rušili Francuzi, Izraelci ili Amerikanci, čisto sumnjam, jedino da je avion prevozio nešto ili nekog što je jako važno, nekakve špijunske igre.. Al malo vjerovatno..

T

pre 5 godina

"U svakom slucaju Rusi su sami krivi jer su dali Izraelcima zeleno svetlo da gadjaju gde hoce."

Izraelci su gadjali egipatske polozaje kada su ih sovjetski avioni branili sedamdesetih godina. Direktno se upustali u duele sa Rusima. Da li ti mislis da oni traze "zeleno svetlo" da rade bilo sta?

papa

pre 5 godina

Као одговор биће послат разарач "дубока забринутост" и крстарица "одлучан протест".

Džoni

pre 5 godina

Ovi Rusi kao podržavaju Asada a dopustili su i kurti i murti da ga bombarduje dok su oni sa svima u dogovoru samo da poštede njihovu bazu, sve okolo im je na izvolte! Sačuvaj Bože takvih "saveznika". To je njima Asad namerno oborio avion.

dr janko

pre 5 godina

Ovi što pričaju šta će tamo ruski avion... Ja koliko znam Rusiju je tamo pozvao Asad
(lauda, 18. septembar 2018 08:53)

Asad pozvao, Asad oborio. A (šta) sad?

oni bi da ratuju a ne znaju

pre 5 godina

I avioni zapadne alijanse padaju u gotovo istom broju.
(milos250577, 18. septembar 2018 10:52)
Haha, pa upravo je u tome poenta, sto zapadnih aviona ima daleko vise, a rusenja/padova isto...


Krive Izrael jer da oni nisu dejstvovali ništa se ne bi desilo. Zadržavaju pravo da odgovore, rekli su u ruskom ministarstvu odbrane.
(Major, 18. septembar 2018 09:55)
Izraelci ocigledno znaju i da bombarduju i da eskiviraju rakete, tako da nikako ne mogu biti krivi (osim Kalimero ekipi). I kako da odgovore, da bombarduju sirijsku PVO?

istina

pre 5 godina

što je jasno pokazano u slučaju Turske koji se završio izvinjenjem Erdogana, gradnjom turskog toka i prodajom sistema S-400 Turskoj.
(bubbalo, 18. septembar 2018 09:51) # Link komentara

jedino sta je istina od svega sto si naveo jeste da se erdogan izvinio. niti je sagradjen "turski tok" (nije jos ni zapoceto nista) niti su sistemi S400 prodati a kamoli predati turskoj (a zbog americkog protivljenja verovatno nece ni biti). nisu im rusi cak ni sankcije na izvoz paradajza ukinuli. ne znam zbog cega izmisljate takve stvari kad se u danasnje vreme sve da veoma lako proveriti.

Boris

pre 5 godina

Једини начин да Руси реагују је да затворе небо над Сиријом и да дејствују без обзира ко напада Сирију и да заврше причу са Идлибом и осталим територијама одакле дејствују терористи.

bg

pre 5 godina

@ (Arch Enemy,
Budi siguran da taj boing 747 nije greškom ušao u vazdušni prostor i oboren tek tako. Posada na ni jednu komunikaciju nije odgovorila,a tu je bila i zona zabranjenog leta.

Pošto se posada nije obazirala na na ništa pri napuštanju vazdušnog prostora usledilo je ono što je moralo da se uradi. Takođe mislim da su ispod tog aviona u radarskom odrazu naazio još neki manji avion. Pa pametn čovek vrlo lako može da nagađa ustvari čije je to maslo. Pogotovo kada se ima u vidu tadašnja politička situacija u svetu.

Budi siguran da bi to uradila i SAD.

ema

pre 5 godina

@ Dragivoje:
Netacno. Kada su Turci oborili ruski avion, RUsi su im uveli apsolutne sannkcije; od voca i povrca do turizma.
nakon par meseci Erdogan je dopuza do Putina, izvinuo se, a potom su ruske turiste docekivali sa ruzama na aerodromu.
O je ekonomska realnost. U Turskoj su Nemci i Rusi najbrojniji turisti, a da ne pricamo o ogromnoj privrednoj saradnji Ru-Tu u drugim oblastima. Pricate bajke.

Јабучило

pre 5 godina

Rusi ce uputiti ostar protest vladi drzave koja je oborila avion i zahtevace izvinjenje. I od Turaka su za obaranje aviona i zversko ubijanje pilota trazili samo izvinjenje. To im je bilo dovoljno?
(Dragivoje, 18. septembar 2018 10:22)

Турско обарање свог бомбардера су Руси стратешки преокренули у своју корист. Не кољу вола за по киле меса. Ако се сагледа шира слика, Запад провоцира Русију и губи стрпљење. Руси, са друге стране, терају своје и учвршћују положај у Сирији. Вратили су и Крим. Руси су такође и свесни да су светска сила, али још не и велесила и пажљиво вуку политичке потезе у складу с тим.

iskoristi šta možeš

pre 5 godina

Ovo ili je podsećanje da ovo jako lako prerasta u medjunarodni sukob i to direktno (bez proksija) ili stvarno greška u koracima.

Патас

pre 5 godina

Baš me čudi za jedan avion nove generacije.
Prvi let
21.03.1968.
(Dr, 18. septembar 2018 08:06
Зависи који је, Ил-20 има више модификација. Ил-20ПП је произведен 2016 године. Жао ми је посаде и пилота,на глуп начин погинуше од руке савезника. Знао сам да су Арапи никакви војници али ово је такав аматеризам и глупост да је то невјероватно. И није први пут. Тако су изгубили и онај Панцир, отишли момци да запале пљугу. За такве ствари се иде на војни суд. Руси су у неку руку и сами криви што су допустили Израелцима да раде шта хоће,да су им оборили један авуон за опомену не би се овакви излети Ф-16 дешавали. Није Израел овде крив,они иду до те границе докле виде да могу и то је то. Једино знам да Руси ништа поводом овога неће урадити, не могу дирекно оптужити Јевреје и не исплати им се да се сада прави гужва. Идлиб је сада најважнија тачка гдје се све решава.

jasdf

pre 5 godina

@sin lovca na medvede
Sta znaci "uobicajeni kriterijumi rata"?
Da se operater S200 izvede pred sud? Ili da se likvidira bez suda?

Djole

pre 5 godina

Priča ne pije vodu, PVO je sigurno sinhronizovano delovao u prevodu Sirijski pvo ne bi delovao na pamet, avion je oboren od strane izraekskog RV, svaka druga opcija nije moguća i nerelana je, avion je morao biti pokriven od strane sopstvenog PVO ili RV

Nemanja

pre 5 godina

Iran je bio vidjen da izadje iz Sirije pod pritiskom Moskve. Sad od toga nema nista. Glup potez pilota da se "krije" iza ruskog aviona. I vidim ovde pisu da su ga izraelci oborili i mogu da kazem da ste u zabludi. Nisu ga direktno oborili vec indirektno tako sto su isplanirali da se sakriju od radara i tako navuku pvo da ga obori. Bas onako prljavo, mogu da ih zamislim kako sad trljaju rucice. Kratkog daha ce im biti to.

milos250577

pre 5 godina

Ovim rusima svi ruše avione...čisto da ih podsećaju gde im je mesto.
(Lazar, 18. septembar 2018 08:25)

I avioni zapadne alijanse padaju u gotovo istom broju.

Marko

pre 5 godina

Jevreji vam oborili avion i to onako ladno.Sad će rusi da prikrivaju istinu jer to najbolje znaju.Dodju vam avioni na 50 km od baze i vi ne reagujete .Gde vam je ta famozna protiv vazdušna odbrana.Izgleda da vi nemate hrabrosti da se suprostavite.

Vlajko

pre 5 godina

Šta Izrael radi tamo gde mu nije mesto? Jesu li to samostalne akcije ili naručene od SAD da se oni ne bi baš direktno mešali? Meni sve to liči na čačkanje mečke a posle će đavo da im bude kriv.

Sima

pre 5 godina

Kad ce vec jednom da zarate?! Obaraju im avione, ubijaju pilote, i nista. Daj da vidimo to rusko oruzje na delu vec jednom. Sto nisu odmah potpopili taj francuski brod?

Bojan

pre 5 godina

Izrael je ozbiljna država, takav luksuz ne bi sebi priuštili. Možda je Sirijski PVO napravio grešku. Možda? Molim se Bogu da je posada preživela!

Pantagruel

pre 5 godina

Научили Руси лекцију од Амера. Сад ће од овога да направе случај као са малезијским Боингом изнад Украјине.

London

pre 5 godina

Da razumem nekako kada je S200 oborio onaj ruski avion iznad Crnog mora 2001, ali da obori prijateljski vojni avion, to mi ne ide u glavu. S200 (a verovatno i svi ostali iz te fantastične S serije) su najveća opasnost po svoje avione.

serUm

pre 5 godina

prvo turci, sad francuzi... sve nozevi u ledja.... bas da vidim sta ce biti 'odgovor' rusa, al' mislim da ce u sustini samo podviti rep i pokusati da upakuju u neku mekanu oblandu... posle toga ce im skidati avione otvoreno bez ustrucavanja. Ili mozda gresim, pa ce da pocne 3rd ww... :(

МилеНС

pre 5 godina

Мислим да се Израелци не би усудили, французи су гађали са бода мете на земљу.. остаје могућност случајног обарања од стране сиријске ПВО која је дејствовала у том тренутку АЛИ 50:50 јер ипак израелци су покварени у том рату до сржи.

bubbalo

pre 5 godina

Neverovatno mi je da ovoliki broj čitalaca iščekuje "ruski odgovor", pritom ne shvatajući da je najbolji odgovor Rusa na ovakve provokacije upravo da nastave, i privedu kraju, ono što su započeli u Siriji, a taj kraj je svakako blizu, zato i pokušavaju da ih isprovociraju na neku ishitrenu reakciju.

Budite ubeđeni da će krivac snositi posledice svog čina, jer ne mora uvek da se odogovori sirovom silom (bombama i avionima) i uz medijsku pompu. To je način delovanja NATO-a, a pre svih Amerike i Velike Britanije, dok Rusija to radi drugačije, što je jasno pokazano u slučaju Turske koji se završio izvinjenjem Erdogana, gradnjom turskog toka i prodajom sistema S-400 Turskoj.

Najbitnije je da se ID i ostale terorističke grupacije koje deluju u Siriji konačno eliminišu, a Rusija na tome neumorno radi, pritom veoma uspešno (otud i potreba za ovom provokacijom).

japaja

pre 5 godina

Oborili im avion i bombarduju im saveznike.
Zamisli SSSR u istoj situaciji. Mislim sa bi svi potencijalni krivci za obaranje aviona bili trenutno razoreni uz obrazloženje eto bila nameštena automatska odbrana.
Mir, mir, mir niko nije kriv. A Siriju ne bi smeli ni da pomisle da napadnu .

Bg

pre 5 godina

Šta god da je u pitanju Rusija upire prst u Izrael.
U tom avionu nisu bili redovi, nego nego najškolovaniji oficiri za elektronsko dejstvo. To je intelektalna elita, čije školovanje košta da se smrzneš.
Izraelskom oficirima se već verovatno smrklo pred očima. Ovo će morati da se opegla, videćemo na koji način.
Ovo nije šamar, ponašanje pojedinih zemalja prešlo je sve crvene linije. Gađali su ciljeve u Siriji, tamo gde je bila i ruske vojska.
Ovi su to tolerisali i pravili se ludi kao da ništa ne vide.

P.S
Ukoliko se ova situacija ne opegla kao ono obaranje aviona od strane Turske. Može doći do direktnog okršaja ako ima usijanih glava u Izraelu, SAD i Francuskoj. Oružja ne nedostaje.

AnteZD

pre 5 godina

Ma S400 nije bio baždaren, pa srušili Rusi vlastiti avion, mislili da ih NATO napada!
I sad ih sramota priznati, a optužiti Amerikanci bi bilo još gore, pa sad švrljali tamo neki Francuzi, Izraelci, itd..

Vuk

pre 5 godina

Mnogi govore kako je CNN izvestio kako je Sirijska PVO oborila avion. Postavlja se onda sledece pitanje, kako je CNN dosao do tog zakljucka u rekordnom roku,bez istrage. Ali ajde da uzmemo da je to sto govore istinito, sledece pitanje koje se postavlja, na sta je onda francuski brod pucao? Izraelski avioni su gadjali mete u Siriji. Ako je sirijski PVO oborio avion, onda je francuski brod gadjao vanzemaljce.

Dragivoje

pre 5 godina

Koliko vidim Iraelci su direktno uticali na to da avion bude pogodjen? Interesuje me kako ce sada Rusi da opravdaju svoje nedelovanje. Da su Rusi kao sto nisu zabranili bi Izraelcima da lete nad Sirijom i da gadjaju ciljeve po njoj. U protivnom postaju legitimna meta ruske PVO. Rusi bi jadni da ratuju al' da se nikom ne zamere...ni Turcima, ni Amerikancima, ni Izraelcima...

Arch Enemy

pre 5 godina

Jedini slučaj za koji ja znam gdje je ruski lovac oborio neki drugi avion je obaranje putničkog Boinga 747 kompanije JAL,čini mi se,iznad japanskog ostrva Sahalin tamo negdje '86.-'87.godine jer je valjda greškom ušao u njihov zračni prostor a ruska strana ga je optužila za špijunažu
pa ga je SU 23 raketom oborio,svi putnici i članovi posade su poginuli,ni za jedan drugi slučaj ne znam gdje je bilo koji ruski avion lovac oborio nešto izuzev možda neprijateljskih dronova i bezpilotnih letjelica,toliko o ruskoj svemogućoj i naprednoj avijaciji?!

apolo

pre 5 godina

Iskreno se nadam da je posada u redu... A ako je kojim slučajem oboren, rusi će stvarno izgledati neozbiljno ako opet ne urade ništa već gurnu sve pod tepih.

Nikola

pre 5 godina

Avion srusila sluzajno Sirijska vojska dok su pucali na izraelske rakete.

U svakom slucaju Rusi su sami krivi jer su dali Izraelcima zeleno svetlo da gadjaju gde hoce.

Саладин

pre 5 godina

Сиријци грешком оборили Руски авион?! Већ видим злобнике како тврде да је то само изговор како Русија и овога пута не би морала да некако одговори на убијање својих војника?! Зли језици?! Хмммм, можда?!

Jarić T Živadin

pre 5 godina

Isključivi krovac su Rusi, i to na osnovu dva razloga.
Prvi je taj,da su prošli put dopustili da se Amerikanci iživljavaju nad Sirijcima,dok su Rusi nemo posmatrali iznad svojih glava
prelete tomahavka.
Drugi je taj,što pojma nisu imali ,šta se na radaru iznad latakije dešava.Ti avioni su mogli da krenu na rusku bazu i da ih sve otresu.
Prvo dopuste da Sirijce bombarduje ko stigne,a onda ni ne prate ko sve uleće u vazdušni prostor.Ja ne znam ni jednu zemlju, koja negde ima svoju bazu,a da indirektno ne brani celu tu zemlju ,gde im je baza.

ZLOBEX

pre 5 godina

Kako je čudan život. Rođeni na nalazištima nafte, sa predznakom multi bogataši, a onda grabljivci iz celog sveta krenu da te pljačkaju, iseljavaju, ubijaju.

Nemanja

pre 5 godina

Komentari su takvi kao da u tom avionu nije bilo zivih bica, kao da niko od tih ljudi nije neciji otac, sin, unuk, pa dobro ljudi kad smo postali takav svet? Valda je najvaznije pomoliti se da su ti ljudi zivi i zdravi, uzorci se istrazuju kasnije.

Dragivoje

pre 5 godina

Jaj jaj jaj. Znaci neko se preracunao, ili Francuzi ili Izraelci. I sta cemo sad ?
(Vatra, 18. septembar 2018 08:17)


Rusi ce uputiti ostar protest vladi drzave koja je oborila avion i zahtevace izvinjenje. I od Turaka su za obaranje aviona i zversko ubijanje pilota trazili samo izvinjenje. To im je bilo dovoljno?

impeRAtor

pre 5 godina

Sad ce rusi da ubedjuju sami sebe da je pao zbog kvara ili greske posade. Samo da ne moraju nekome da odgovore na napad... Sa izraelskom bracom sale nema, ali neki to izgleda ne zele da ukapiraju.

Јабучило

pre 5 godina

Rusi ce uputiti ostar protest vladi drzave koja je oborila avion i zahtevace izvinjenje. I od Turaka su za obaranje aviona i zversko ubijanje pilota trazili samo izvinjenje. To im je bilo dovoljno?
(Dragivoje, 18. septembar 2018 10:22)

Турско обарање свог бомбардера су Руси стратешки преокренули у своју корист. Не кољу вола за по киле меса. Ако се сагледа шира слика, Запад провоцира Русију и губи стрпљење. Руси, са друге стране, терају своје и учвршћују положај у Сирији. Вратили су и Крим. Руси су такође и свесни да су светска сила, али још не и велесила и пажљиво вуку политичке потезе у складу с тим.

Major

pre 5 godina

Bilo na Russia Today. Oborila ga sirijska pvo sustemom S-200. Rusi su rekli da su izraelski vazdušni napadi na Siriju doveli do niza događaja, kao lančana reakcija. Krive Izrael jer da oni nisu dejstvovali ništa se ne bi desilo. Zadržavaju pravo da odgovore, rekli su u ruskom ministarstvu odbrane.

ema

pre 5 godina

@ Dragivoje:
Netacno. Kada su Turci oborili ruski avion, RUsi su im uveli apsolutne sannkcije; od voca i povrca do turizma.
nakon par meseci Erdogan je dopuza do Putina, izvinuo se, a potom su ruske turiste docekivali sa ruzama na aerodromu.
O je ekonomska realnost. U Turskoj su Nemci i Rusi najbrojniji turisti, a da ne pricamo o ogromnoj privrednoj saradnji Ru-Tu u drugim oblastima. Pricate bajke.

Nemanja

pre 5 godina

Iran je bio vidjen da izadje iz Sirije pod pritiskom Moskve. Sad od toga nema nista. Glup potez pilota da se "krije" iza ruskog aviona. I vidim ovde pisu da su ga izraelci oborili i mogu da kazem da ste u zabludi. Nisu ga direktno oborili vec indirektno tako sto su isplanirali da se sakriju od radara i tako navuku pvo da ga obori. Bas onako prljavo, mogu da ih zamislim kako sad trljaju rucice. Kratkog daha ce im biti to.

Boris

pre 5 godina

Једини начин да Руси реагују је да затворе небо над Сиријом и да дејствују без обзира ко напада Сирију и да заврше причу са Идлибом и осталим територијама одакле дејствују терористи.

Djole

pre 5 godina

Priča ne pije vodu, PVO je sigurno sinhronizovano delovao u prevodu Sirijski pvo ne bi delovao na pamet, avion je oboren od strane izraekskog RV, svaka druga opcija nije moguća i nerelana je, avion je morao biti pokriven od strane sopstvenog PVO ili RV

Јабучило

pre 5 godina

Класичан случај тзв. пријатељске ватре. Сиријци опалили и срушили савезнички авион.

bg

pre 5 godina

@ (Arch Enemy,
Budi siguran da taj boing 747 nije greškom ušao u vazdušni prostor i oboren tek tako. Posada na ni jednu komunikaciju nije odgovorila,a tu je bila i zona zabranjenog leta.

Pošto se posada nije obazirala na na ništa pri napuštanju vazdušnog prostora usledilo je ono što je moralo da se uradi. Takođe mislim da su ispod tog aviona u radarskom odrazu naazio još neki manji avion. Pa pametn čovek vrlo lako može da nagađa ustvari čije je to maslo. Pogotovo kada se ima u vidu tadašnja politička situacija u svetu.

Budi siguran da bi to uradila i SAD.

Vitez

pre 5 godina

Avion vjerojatno oborila nesposobna sirijska pvo, jasno je da je odgovornost na Izraelu koji je pokrenuo napad.

Ali što se sad Rusi čude? Pa redovito daju zeleno svjetlo Izraelu da im gađa "saveznike" u području interesa Izraela, bilo je samo pitanje vremena kada će proširiti to područje.

istina

pre 5 godina

što je jasno pokazano u slučaju Turske koji se završio izvinjenjem Erdogana, gradnjom turskog toka i prodajom sistema S-400 Turskoj.
(bubbalo, 18. septembar 2018 09:51) # Link komentara

jedino sta je istina od svega sto si naveo jeste da se erdogan izvinio. niti je sagradjen "turski tok" (nije jos ni zapoceto nista) niti su sistemi S400 prodati a kamoli predati turskoj (a zbog americkog protivljenja verovatno nece ni biti). nisu im rusi cak ni sankcije na izvoz paradajza ukinuli. ne znam zbog cega izmisljate takve stvari kad se u danasnje vreme sve da veoma lako proveriti.

Ante

pre 5 godina

Ko ga je i zašto oborio, možemo samo nagađati.. Najlogičnije objašnjenje je da ga je srušila Sirijska PVO greškom.
Da su ga rušili Francuzi, Izraelci ili Amerikanci, čisto sumnjam, jedino da je avion prevozio nešto ili nekog što je jako važno, nekakve špijunske igre.. Al malo vjerovatno..

e viva montenegro

pre 5 godina

Nece da zarate jer im je profit bitniji od ponosa , oni sve ovo i rade u Siriji da nebi potekao gasovod od Emirata koji bi ugrozio njihovo poslovanje stoga ne ocekujte nikakvu reakciju od strane Rusa osim mozda neke prijetnje prema Zapadu generalno i negodovanje.

jasdf

pre 5 godina

@japaja
Nije li cuveni sovjetski pilot, Jakovljev, poginuo kada su ih Izraelci sacekali iznad Sinaja i oborili nekoliko aviona? Sta je SSSR uradio?

Jax

pre 5 godina

Мислим да се Израелци не би усудили, французи су гађали са бода мете на земљу.. остаје могућност случајног обарања од стране сиријске ПВО која је дејствовала у том тренутку АЛИ 50:50 јер ипак израелци су покварени у том рату до сржи.
(МилеНС, 18. septembar 2018 07:26)

Prema informacijama koje javljaju ruski mediji, u pravu ste. Sumnja se na sirijski pvo...

malo_razmisli

pre 5 godina

Šta će u Sredozemnom moru? Kako god, nadam se da je pilot u redu.
(Brano, 18. septembar 2018 07:57)


a za ostalih 14 koga briga...?

Džoni

pre 5 godina

Ovi Rusi kao podržavaju Asada a dopustili su i kurti i murti da ga bombarduje dok su oni sa svima u dogovoru samo da poštede njihovu bazu, sve okolo im je na izvolte! Sačuvaj Bože takvih "saveznika". To je njima Asad namerno oborio avion.

oni bi da ratuju a ne znaju

pre 5 godina

I avioni zapadne alijanse padaju u gotovo istom broju.
(milos250577, 18. septembar 2018 10:52)
Haha, pa upravo je u tome poenta, sto zapadnih aviona ima daleko vise, a rusenja/padova isto...


Krive Izrael jer da oni nisu dejstvovali ništa se ne bi desilo. Zadržavaju pravo da odgovore, rekli su u ruskom ministarstvu odbrane.
(Major, 18. septembar 2018 09:55)
Izraelci ocigledno znaju i da bombarduju i da eskiviraju rakete, tako da nikako ne mogu biti krivi (osim Kalimero ekipi). I kako da odgovore, da bombarduju sirijsku PVO?

iskoristi šta možeš

pre 5 godina

Ovo ili je podsećanje da ovo jako lako prerasta u medjunarodni sukob i to direktno (bez proksija) ili stvarno greška u koracima.

Патас

pre 5 godina

Baš me čudi za jedan avion nove generacije.
Prvi let
21.03.1968.
(Dr, 18. septembar 2018 08:06
Зависи који је, Ил-20 има више модификација. Ил-20ПП је произведен 2016 године. Жао ми је посаде и пилота,на глуп начин погинуше од руке савезника. Знао сам да су Арапи никакви војници али ово је такав аматеризам и глупост да је то невјероватно. И није први пут. Тако су изгубили и онај Панцир, отишли момци да запале пљугу. За такве ствари се иде на војни суд. Руси су у неку руку и сами криви што су допустили Израелцима да раде шта хоће,да су им оборили један авуон за опомену не би се овакви излети Ф-16 дешавали. Није Израел овде крив,они иду до те границе докле виде да могу и то је то. Једино знам да Руси ништа поводом овога неће урадити, не могу дирекно оптужити Јевреје и не исплати им се да се сада прави гужва. Идлиб је сада најважнија тачка гдје се све решава.

papa

pre 5 godina

Као одговор биће послат разарач "дубока забринутост" и крстарица "одлучан протест".

dr janko

pre 5 godina

Ovi što pričaju šta će tamo ruski avion... Ja koliko znam Rusiju je tamo pozvao Asad
(lauda, 18. septembar 2018 08:53)

Asad pozvao, Asad oborio. A (šta) sad?

T

pre 5 godina

"U svakom slucaju Rusi su sami krivi jer su dali Izraelcima zeleno svetlo da gadjaju gde hoce."

Izraelci su gadjali egipatske polozaje kada su ih sovjetski avioni branili sedamdesetih godina. Direktno se upustali u duele sa Rusima. Da li ti mislis da oni traze "zeleno svetlo" da rade bilo sta?

jasdf

pre 5 godina

@sin lovca na medvede
Sta znaci "uobicajeni kriterijumi rata"?
Da se operater S200 izvede pred sud? Ili da se likvidira bez suda?