Sreda, 12.09.2018.

12:40

Oglasio se Ramos: Ne postoji suđenje po meniju

Teniski sudija Karlos Ramos oglasio se u javnosti prvi put od finala Otvorenog prvenstva SAD i izjavio je da je dobro.

Izvor: B92

Oglasio se Ramos: Ne postoji suðenje po meniju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

D

pre 5 godina

Sudac je Portugalac i stoga se zove Karluš Ramuš. Zapravo, najtočnije je "Hamuš" jer se početni "r" izgovara kao "h". No i "Ramuš" je nebeska kategorija za nepravilnu transkripciju koja vuče na španjolski jezik.

munze

pre 5 godina

Eto digla se prasina o tome kako su sudije naklonjene muskarcima i diskriminisu zene u tenisu i sve na osnovu urlanja i politicke korektnosti, medjutim ako se pogledaju brojke, situacija zapravo drugacija; muskarci su vise kaznjavani od zena. Evo malo podataka na engleskom (nemam vremena za prevod :) )
During the four Grand Slam tournaments in 2018 - Australian Open, French Open, Wimbledon and the US Open - 85 fines for code violations were issued to men. 33 for abuse of racquet or equipment 16 for audible obscenity 16 for "unsportsmanlike" conduct 9 for coaching 2 for first round retirement 7 for start of match time, time violation, delay of game 2 for verbal abuse

There were fewer issued to women - 43. 13 for coaching 10 for audible obscenity 10 for abuse of racquet or equipment 5 for "unsportsmanlike" conduct 3 for start of match time, time violation, delay of game 1 for media conference 1 for verbal abuse.

Spyderco

pre 5 godina

Tako je, samo udri na sudiju. Svaka čast ovom čoveku. Sad videh na jednom američkom portalu šta je prilikom dodele pehara posle ženskog finala rekla Katrina Adams, predsedica američke teniske asocijacije. Kada je predavala trofej za drugo mesto Sereni, reče žena: “Perhaps it’s not the finish we were looking for today,” Adams said, “but Serena, you are a champion of all champions.” (da ne prevodim). Ovo je verovatno najveća sramota i skandal u istoriji tenisa na tom nivou, toliko džukački da gore ne može (izvinjavam se moderaciji na rečniku, al’ kod mene na Čuburi nemamo drugi termin za to). Znači daješ trofej zasluženo poraženoj i kao, „E, Serena, navijali smo da ti pobediš, ali eto, nema veze, ti si najveća šampionka“, a pored nje stoji uplakana Osaka dok se publika dernja i zviždi. Falilo je još da ovoj maloj uvali pobednički pehar uz komentar „Nismo planirali da ti pobediš, evo ti pehar, na...“. Tolika količina bahatosti i takav presing da se u svemu bude prvi, po svaku cenu i protiv pravila će toj naciji jednog dana morati da se obije o glavu, žestoko.

analiza

pre 5 godina

"Kad već pitaš. Dao joj je opomenu prvi put kada je prekoračila... A zna se ko je Serena. Tu se progleda kroz prste. Novak je u finalu jednom prekoračio, nije mu dosudila Hjuz. Nadal takođe tokom turnira, isto mu nije bilo dosuđeno..."
(MM)
Iz komentara vidim da bas ne pratite tenis.Serena nije dobila prvu opomenu zbog prekoracenja vremena za servis,vec za koucing -prekrsaj njenog trenera(koji se pripisuje igracu,bez obzira da li je video ili ne,na GS).Novak JESTE dobio kaznu tj oduzimanje servisa u mecu sa Nisikorijem,koliko se secam,jer je tada namerno ,da dobije vreme da se oporavi,odugovlacio sa servisom i dobio prvu opomenu.Pogledao je iskosa sudiju i kod pocetka sledeceg poena opet je ,videlo se,NAMERNO odugovlacio pri serviranju-vezbao je"'misice" na sudiji i ovaj mu je oduzeo servis tj morao je da servira drugi servis.
Dakle,zna se i ko je Novak.I Nole je otac,kao sto je Serena majka.I,sta sad,sudija je trebao da mu progleda kroz prste,a iz aviona je bilo jasno da ga Nole provocira(i to kazem ja kao njegov strastven navijac!).Ali,Nole nije vredjao,nije pretio,vec je samo malo odugovlacio u finalu zbog DIVLJE publike na stadionu.Dakle,to NIJE isto i nije za poredjenje.
Sto se Nadala tice,mislim da je on opsesivno -komplusivan i da to svi znaju i da mu zato malo vise gledaju kroz prste kod servisa.

MM

pre 5 godina

@MM 
Kažeš "Nije morao da na i najmanju stvar reaguje". Da li možeš da navedeš neku od tih "najmanjih" stvari na koje jeste reagovao?
(DP, 12. septembar 2018 16:25)

Kad već pitaš. Dao joj je opomenu prvi put kada je prekoračila... A zna se ko je Serena. Tu se progleda kroz prste. Novak je u finalu jednom prekoračio, nije mu dosudila Hjuz. Nadal takođe tokom turnira, isto mu nije bilo dosuđeno...

analiza

pre 5 godina

(Srbija2)
Osaka je unistavala Serenu.Ramos nista nije unistio.Ramos je teniski sudija,dakle,POSAO mu je da sudi teniske meceve,izmedju ostalog i Serenine.Ona mu je pred milionskom publikom ZAPRETILA da nece moci da radi svoj posao tj njoj da sudi.Direktna pretnja-ponasala se kao nasi klasicni siledzija koji kaze "znas li ti ko sam ja?".I on joj je to ocutao,jer mu je rekla da joj se vise ne obraca!Tek kada ga je optuzila da je pokrao-znaci posle 10-15 minuta njene predstave(imajte u vidu da je ZNALA da je opomenuta za koucing-igrac ne mora da vidi sta radi trener ali je ODGOVORAN za ponasanje trenera,kazu pravila)koja traje izmedju tri gena(gem -opomena koucing,gem-oduzimanje poena zbog lomljenja reketa i pred Osakin servis gem-dakle,S PREDUMISLJAJEM je pritiskala sudiju-znajuci da to SLUSA i Osaka,klinka od 20 god-tek posle optuzbe da je lopov,tek tada je opominje za verbalni prekrsaj i oduzima gem.Posao sudije je da SUDI a ne da bude u senci.Ako mu je pretila JAVNO,zamislite sta tek moze da mu uradi iza scene.I on je to znao,znao je za slucaj Bernandes-Nadal(gde ovaj stvarno vise Nadalu nije sudio)i zato je toliko i trpeo i ona je to ZNALA i NAMERNO ga je i dalje pritiskala.Dok nije prosla granicu .U muskom finalu toga nije bilo.Niko nikoga nije vredjao.Ne mesajte babe i zabe.

111

pre 5 godina

(MM, 12. septembar 2018 21:04)

Da li znas zasto je Serena dobila tri kazne? Da ti pomognem, koucing, bacanje reketa jer je izgubila gem i rasprava sa Ramosom kada mu je rekla da je lopov. Tada je izgubila kazneni gem. O kom prekoracenju vremena pricas?

ccc?

pre 5 godina

alison je mogla da opemene noleta vise puta za predugo serviranje. samo bi mu nerve naostrila i on bi izgubio ritam igre i mec. kasnio je sa servisom po koju sekundu ali je bilo i prebucno i zena je diplomatski sve prelomila. tako je mogao i ramos, malo je preterao. radi se o finalu.
(prcko, 12. septembar 2018 18:16)


Izvini, mogla je ali nije normalno da to uradi jer je publici trebalo vise vremena da se smiri i cuti a Novaku tece vreme za servis?? To nije normalno i to nema veze sa Alison i sudjenjem. Drugo, Novak to nije radio namerno vec ne moze covek da se skoncentrise jer publika nije mirna. To sto Alison nije opomenula Novaka jos jednom...e to je normalno bas zbog uslova koji su bili. A uslovi su ko na vasaru. Neko pominje Devis kup, da su takvi uslovi. OK ali ovo je GS?? Najvece takmicenje u tenisu...Ako se na GS i Devis kupu sudi isto, onda ja ne znam gde to ide?? Ovaj Ramos, je odlicno sudio i nije njegov problem sto drugi tako ne sude ili sto je finale. TAKO mora uvek da se sudi. Cemu onda sluzi sudija, da jednom sudi ovako a drugi put onako jer je finale?? Znaci za finala vaze neka druga pravila? Pa onda neka to napisu u pravilima? Onda igraci u finalima GS mogu da rade sta hoce, treneri, navijaci jer je to finale GS?? A sudija da cuti i gleda?

Srdjan

pre 5 godina

@cz

Dno dna to sto je rekla Serena? Isto to, da nece suditi njegove meceve, rekao je Rafa Bernandezu jer ga ovaj stalno opominje zbog pauza, a sto je jos gore, Bernandez zaista posle toga nikad vise nije sudio Rafin mec. A svi sad govorite za Serenu da je dno dna, a Rafa je super... Dvostruki standardi.

ivan

pre 5 godina

35. mi je godina i dosta dugo gledam tenis, uglavnom, jos od ranije, bezbroj puta sam zapazio kada serena dobije mec u vecinjom slucajeva ona je bila ta koja je PRVA pruzala ruku sudiji nakon utakmice. da li je to jos neko zapazio? nikada je nisam gotivio. dobra teniserka, to stoji, ali nula od coveka. nikakav respekt prema nikome.

prcko

pre 5 godina

Ramos je nezvanično najveći sudija u svijetu tenisa deceniju i više.. Ima Golden Slem, plus finale Olimpijade.. Mada.. Mislim da je postupio preoštro. Nije morao da baš toliko ide do krajnjih granica, pogotovo još najboljoj ikada i to na njenom terenu.. Nešto je mogao i da prećuti, bez priče. Uzimam primjer najbolje ženske sudije Alison Hjuz, koja je vrhunski sudila finale Novaka i Delpa.. Ono što je najbolja za sudiju je to da ne bude u centru pažnje. Upravo je to bio slučaju u nedelju..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (MM, 12. septembar 2018 13:06)
_______________________
alison je mogla da opemene noleta vise puta za predugo serviranje. samo bi mu nerve naostrila i on bi izgubio ritam igre i mec. kasnio je sa servisom po koju sekundu ali je bilo i prebucno i zena je diplomatski sve prelomila. tako je mogao i ramos, malo je preterao. radi se o finalu.

Горан

pre 5 godina

Nikada, ni u jednom sportu, ni jedno jedino pravilo nije isto za amere i normalan svet. Setite se samo doping kontrola na olimpijadama ili dream tima na prvenstvima. Oni su uvek izuzetak, bez izuzetaka.
(PoslednjiSrbijanac, 12. septembar 2018 15:24)

Исто ти Американци су више својих великих шампиона раскринкали и пустили низ воду. Ленса Армстронга на пример, који је био шампион у нивоу Новака Ђоковића рецимо. Да ли би Руси тако учинили са својим шампионима? Не знам баш, а није ми познат неки пример да су то учинили.

I tesko je i nije

pre 5 godina

Serena je ukralo šou Osaki i u njega uvukla Ramosa, ne ostavljajući mu nikakvog prostora da drugačije presudi sve situacije. Svaka normalna osoba je imala transfer blama gledajući Serenin performans koji je vjerovatno imao za cilj da izbije sjajnu mladu protivnicu.
Šta je mogao Ramos? Da ne vidi koučing kojeg je Muratoglu priznao zato što kao svi to rade? Pa majstore, Ramos je sudio u tom momentu samo taj meč, a to je kažnjivo.
Sjajna stvar je što će sudije moći lakše ubuduće primjenjivati ove kazne za takve prekršaje. Idi glumi u cirkusu, ili igraj tenis.
Povukao bi paralelu sa Lajanijem i Kirjosom. Nik mu je ostavio prostor da može i drugačije, bez sankcija, nikog nije vredjao niti divljao, komunikacija je bila ok, pa su opet (prije svega, bivsi i aktivni igraci) smatrali da je teniski Kolina pogriješio. Kao što bi rekli da nema osjećaja da je kaznio Kirjosa.
Sjećam se kad je Nadal obukao šorc naopako, svi se smiju, protivnik, navijači, komentatori. Bernandes u stolici se osmjehnuo, i onda Nadal traži njegovo izuzeće: ne poštuje me kao ličnost, nema poštovanja prema meni... Pa majstore, zaslužio si kaznu jer opremu nisi doveo u red, narušavaš i integritet tenisa, ismijavaš ga s tim gestom. Često su teške sujete vrhunski igrači i kad god je prilika, odnosno kad se ne ponašaju u skladu sa pravilima, treba da budu kažnjeni. Baš zato što su vrhunski i što treba da budu primjer.

Srbija2

pre 5 godina

I ako je Ramos upravu, ne treba tako reagovati, ipak je finale i jedna lopt može biti presudna , ipak se Serena mučila da udje u egal meč i onda ju još on uništi, uništio je i Osaku što joj nije dozvolio da ju skroz dotuče Serenu, jer sudija mora biti u senci a ne da on rešava meč, to se najbolje videlo u muškom finalu!

DP

pre 5 godina

@MM
Kažeš "Nije morao da na i najmanju stvar reaguje". Da li možeš da navedeš neku od tih "najmanjih" stvari na koje jeste reagovao?

cz

pre 5 godina

Serena je sramota za sport! Onakvo ponasanje je tuzno za jednu sampionku. Sto je najgore trener je i priznao da je bio coucing, iz obrazlozenje "pa to svi rade"?!! Jos ono "neces nikad suditi na mojim mecevima"?? To je dno dna za nekog sportistu da kaze, jos istice da je majka! Pa kad bi se tako svi sportisti ponasali na sta bi to licilo?? Zenski tenis je spao na najnize grane.

sreddit

pre 5 godina

@toni bandera: bravo na sažetom i tačnom rezimeu situacije i povlačenju paralele sa globalnom politikom.

Ukratko: Zakon jačeg i teška zamena teza.

Serena predstavlja sebe, pravog predatora među ljudima i ženama, kao i "jaču" zemlju na čijem tlu je igran ovaj najvažniji meč u Osakinoj karijeri sa skandaloznim krajem. Takođe predstavlja i sponzore. WTA, tačnije njen predsednik beskičmenjak je stao na njenu stranu. Isto je učinila i većina američkih medija u pravom tzv. circlejerk-u u zemlji koja je u sve većem kanalu u njihovoj distorziji realnosti koja se graniči sa distopijom ili sve više liči na film Idiokratija. Štos je što se pritom svi redom diletantski i veoma površno bave tematikom, teniskim pravilima... kao kad se naprednjaci na bave koridorima i sličnim.

Kao i njena zemlja na globalnoj sceni, i sama Serena se već duži niz godina ponaša kao siledžija (engl. bully). Pogledajte njene ispade i nastupe besa (tantrum, meltdown) iz 2009. u USO polufinalu, 2004. itd. Žena je kao iskopirala crnkinja-siledžija iz filmova, bilo iz geta ili zatvora, koja menja teze, pokazuje prstom i preti.

Alav

pre 5 godina

@MM
A, čuj ovo..."Ono što je najbolja za sudiju je to da ne bude u centru pažnje. Upravo je to bio slučaju u nedelju."...Šta to znači, da je sudija u subotu bio u centru pažnje? Pa je li sudija histerisao i urlao, ili je sudio po pravilima. Ili je, možda, u nedelju neko urlao na sudiju i nazivao ga lopovom, ali se sudija uzdržala pa nije bila u centru pažnje? Neverovatno, koliko god neke stvari bile kristalno jasne, uvek će se naći neko da preokrene ili bar relativizuje krivicu.

MM

pre 5 godina

@MM 
A, čuj ovo..."Ono što je najbolja za sudiju je to da ne bude u centru pažnje. Upravo je to bio slučaju u nedelju."...Šta to znači, da je sudija u subotu bio u centru pažnje? Pa je li sudija histerisao i urlao, ili je sudio po pravilima. Ili je, možda, u nedelju neko urlao na sudiju i nazivao ga lopovom, ali se sudija uzdržala pa nije bila u centru pažnje? Neverovatno, koliko god neke stvari bile kristalno jasne, uvek će se naći neko da preokrene ili bar relativizuje krivicu.
(Alav, 12. septembar 2018 15:17)

Mislim da ste me svi od reda pogrešno shvatili. Naravno da Ramos nije kriv, štaviše, samo se ponio mislim previše u toj situaciji... Nije morao da na i najmanju stvar reaguje, a to su već iz redakcije konstatovali, ako niste znali. Ništa više.. A da je Serena prerjerala i da je išla u nedogled.. Apsolutno.

Obrad

pre 5 godina

Bravo za suđenje svi koji kritikuju Ramosa mogu da mu pljunu pod prozor. Sudio je odlično a to što neko ne zna da gubi bože moj vreme je da nauči.

PoslednjiSrbijanac

pre 5 godina

Nikada, ni u jednom sportu, ni jedno jedino pravilo nije isto za amere i normalan svet. Setite se samo doping kontrola na olimpijadama ili dream tima na prvenstvima. Oni su uvek izuzetak, bez izuzetaka.

Maja

pre 5 godina

Zašto je Ramos trebalo da ocuti, da ne gura do krajnjih granica? Zbog Serene, domaćeg terena? Ne! Sve zbog sponzora i novca. Zato je Sereni dozvoljeno da divlja, histerise i vredja. Da nije toga, popila bi kaznu na samom terenu. Da je sport samo sport kao nekad.

znanje-imanje

pre 5 godina

@MM - poređenje se nikako ne može izvršiti. U meču u nedelju sudija praktično nije ni (bio) potreban. Mogao je neko i da viče, slomi reket, bude kažnjen - nikada se nijedan od njih dva ne bi onako ponašao.

Pogledao sam snimak još jednom. Ono "mogao je" - ne postoji. Serena je na sve sela i sasula dodatnu gomilu uvreda. Mogao je to da ignoriše - ali nije morao. Ali obrati pažnju! on jeste ignorisao, jeste izabrao da to preskoči taj prvi buljuk. I ništa više ne bi bilo. E pa kad nije ni reč rekao onda je ona ustavši krenula da duplira to - e tada je zaista narušila ne samo njegov integritet već pre svega nivo celog događaja. Iako je već i prethodno mogao da je kazni, a nije, pa je u stvari ispunio taj zahtev (da ima takta, da je ona velika i na svom, nervoza se desi svima itd.) - e pa drugi put više nije imao nikakvu opciju. Da jeste on bi bio u prekršaju, plus ne bi time zaštitio Osaku koja je i bila deo cele računice.

Srdjan

pre 5 godina

@MM

Niti je Ramos najbolji sudija, niti je Alison najbolja sudija (da ne kazem sudinica ?). Eva Azderaki je ubjedljivo najbolja, pravi primjer za to je musko finale US Opena 2015. Ramos je strog ali umije da bude i bezobrazan i da glumi autoritet. Pogledaj snimak na yt, finale AO izmedju Nadala i Vavrinke. Tu je Ramos ispao ***, nije htio reci Stenu zbog cega Rafa trazi medicinski, a morao je, pa je dosao dupervizor i objasnio sve. Dakle, ima Ramos svojih trenutaka koji nisu bas sjajni, ali u slucaju Serene je bio potpuno u pravu.

Dike.

pre 5 godina

Gospodine Ramoše ako i malo držite do sebe trebalo bi da angažujete advokata i ODERETE onu nekulturnu ženu u pokušaju!!!!
Ako to ne uradiš to je dokaz da je možda i ona bila u pravu.

toni bandera

pre 5 godina

Cela ova stvar savršeno reprezentuje trenutnu globalnu politiku, gde se agresor postavlja u ulogu žrtve, a kako bi opravdao svoju agresiju. Sad je kao Serena ta koja je ucveljena i ponižena, a zapravo situacija nije za raspravu, budući da je bila bezočni pokušaj manipulacije sa ispadima histeričnog stanja, koje je izazvalo neprijatnost velikom broju učesnika i posmatrača. Ali ona je i dalje uzor, broj 1, ona i dalje vedri i oblači (se ružno da te isprovocira).

Dušan Silni

pre 5 godina

Bravo Ramos! Ona ne zna da gubi, očekivala je da joj svi pomognu da osvoji turnir jer je odlucila da ga igra u 36 godini. Spominje muškarce, ne razumem to, nikada mi neće biti jasno, ja bih je kaznio da ne kose da igra us open sledeće godine zbog onakvog uličnog ponašanja, možda su je tako ucili u toj sekti tamo. SRAMOTA!

MM

pre 5 godina

Ramos je nezvanično najveći sudija u svijetu tenisa deceniju i više.. Ima Golden Slem, plus finale Olimpijade.. Mada.. Mislim da je postupio preoštro. Nije morao da baš toliko ide do krajnjih granica, pogotovo još najboljoj ikada i to na njenom terenu.. Nešto je mogao i da prećuti, bez priče. Uzimam primjer najbolje ženske sudije Alison Hjuz, koja je vrhunski sudila finale Novaka i Delpa.. Ono što je najbolja za sudiju je to da ne bude u centru pažnje. Upravo je to bio slučaju u nedelju..

toni bandera

pre 5 godina

Cela ova stvar savršeno reprezentuje trenutnu globalnu politiku, gde se agresor postavlja u ulogu žrtve, a kako bi opravdao svoju agresiju. Sad je kao Serena ta koja je ucveljena i ponižena, a zapravo situacija nije za raspravu, budući da je bila bezočni pokušaj manipulacije sa ispadima histeričnog stanja, koje je izazvalo neprijatnost velikom broju učesnika i posmatrača. Ali ona je i dalje uzor, broj 1, ona i dalje vedri i oblači (se ružno da te isprovocira).

Dušan Silni

pre 5 godina

Bravo Ramos! Ona ne zna da gubi, očekivala je da joj svi pomognu da osvoji turnir jer je odlucila da ga igra u 36 godini. Spominje muškarce, ne razumem to, nikada mi neće biti jasno, ja bih je kaznio da ne kose da igra us open sledeće godine zbog onakvog uličnog ponašanja, možda su je tako ucili u toj sekti tamo. SRAMOTA!

znanje-imanje

pre 5 godina

@MM - poređenje se nikako ne može izvršiti. U meču u nedelju sudija praktično nije ni (bio) potreban. Mogao je neko i da viče, slomi reket, bude kažnjen - nikada se nijedan od njih dva ne bi onako ponašao.

Pogledao sam snimak još jednom. Ono "mogao je" - ne postoji. Serena je na sve sela i sasula dodatnu gomilu uvreda. Mogao je to da ignoriše - ali nije morao. Ali obrati pažnju! on jeste ignorisao, jeste izabrao da to preskoči taj prvi buljuk. I ništa više ne bi bilo. E pa kad nije ni reč rekao onda je ona ustavši krenula da duplira to - e tada je zaista narušila ne samo njegov integritet već pre svega nivo celog događaja. Iako je već i prethodno mogao da je kazni, a nije, pa je u stvari ispunio taj zahtev (da ima takta, da je ona velika i na svom, nervoza se desi svima itd.) - e pa drugi put više nije imao nikakvu opciju. Da jeste on bi bio u prekršaju, plus ne bi time zaštitio Osaku koja je i bila deo cele računice.

Dike.

pre 5 godina

Gospodine Ramoše ako i malo držite do sebe trebalo bi da angažujete advokata i ODERETE onu nekulturnu ženu u pokušaju!!!!
Ako to ne uradiš to je dokaz da je možda i ona bila u pravu.

cz

pre 5 godina

Serena je sramota za sport! Onakvo ponasanje je tuzno za jednu sampionku. Sto je najgore trener je i priznao da je bio coucing, iz obrazlozenje "pa to svi rade"?!! Jos ono "neces nikad suditi na mojim mecevima"?? To je dno dna za nekog sportistu da kaze, jos istice da je majka! Pa kad bi se tako svi sportisti ponasali na sta bi to licilo?? Zenski tenis je spao na najnize grane.

Obrad

pre 5 godina

Bravo za suđenje svi koji kritikuju Ramosa mogu da mu pljunu pod prozor. Sudio je odlično a to što neko ne zna da gubi bože moj vreme je da nauči.

Maja

pre 5 godina

Zašto je Ramos trebalo da ocuti, da ne gura do krajnjih granica? Zbog Serene, domaćeg terena? Ne! Sve zbog sponzora i novca. Zato je Sereni dozvoljeno da divlja, histerise i vredja. Da nije toga, popila bi kaznu na samom terenu. Da je sport samo sport kao nekad.

Alav

pre 5 godina

@MM
A, čuj ovo..."Ono što je najbolja za sudiju je to da ne bude u centru pažnje. Upravo je to bio slučaju u nedelju."...Šta to znači, da je sudija u subotu bio u centru pažnje? Pa je li sudija histerisao i urlao, ili je sudio po pravilima. Ili je, možda, u nedelju neko urlao na sudiju i nazivao ga lopovom, ali se sudija uzdržala pa nije bila u centru pažnje? Neverovatno, koliko god neke stvari bile kristalno jasne, uvek će se naći neko da preokrene ili bar relativizuje krivicu.

PoslednjiSrbijanac

pre 5 godina

Nikada, ni u jednom sportu, ni jedno jedino pravilo nije isto za amere i normalan svet. Setite se samo doping kontrola na olimpijadama ili dream tima na prvenstvima. Oni su uvek izuzetak, bez izuzetaka.

sreddit

pre 5 godina

@toni bandera: bravo na sažetom i tačnom rezimeu situacije i povlačenju paralele sa globalnom politikom.

Ukratko: Zakon jačeg i teška zamena teza.

Serena predstavlja sebe, pravog predatora među ljudima i ženama, kao i "jaču" zemlju na čijem tlu je igran ovaj najvažniji meč u Osakinoj karijeri sa skandaloznim krajem. Takođe predstavlja i sponzore. WTA, tačnije njen predsednik beskičmenjak je stao na njenu stranu. Isto je učinila i većina američkih medija u pravom tzv. circlejerk-u u zemlji koja je u sve većem kanalu u njihovoj distorziji realnosti koja se graniči sa distopijom ili sve više liči na film Idiokratija. Štos je što se pritom svi redom diletantski i veoma površno bave tematikom, teniskim pravilima... kao kad se naprednjaci na bave koridorima i sličnim.

Kao i njena zemlja na globalnoj sceni, i sama Serena se već duži niz godina ponaša kao siledžija (engl. bully). Pogledajte njene ispade i nastupe besa (tantrum, meltdown) iz 2009. u USO polufinalu, 2004. itd. Žena je kao iskopirala crnkinja-siledžija iz filmova, bilo iz geta ili zatvora, koja menja teze, pokazuje prstom i preti.

I tesko je i nije

pre 5 godina

Serena je ukralo šou Osaki i u njega uvukla Ramosa, ne ostavljajući mu nikakvog prostora da drugačije presudi sve situacije. Svaka normalna osoba je imala transfer blama gledajući Serenin performans koji je vjerovatno imao za cilj da izbije sjajnu mladu protivnicu.
Šta je mogao Ramos? Da ne vidi koučing kojeg je Muratoglu priznao zato što kao svi to rade? Pa majstore, Ramos je sudio u tom momentu samo taj meč, a to je kažnjivo.
Sjajna stvar je što će sudije moći lakše ubuduće primjenjivati ove kazne za takve prekršaje. Idi glumi u cirkusu, ili igraj tenis.
Povukao bi paralelu sa Lajanijem i Kirjosom. Nik mu je ostavio prostor da može i drugačije, bez sankcija, nikog nije vredjao niti divljao, komunikacija je bila ok, pa su opet (prije svega, bivsi i aktivni igraci) smatrali da je teniski Kolina pogriješio. Kao što bi rekli da nema osjećaja da je kaznio Kirjosa.
Sjećam se kad je Nadal obukao šorc naopako, svi se smiju, protivnik, navijači, komentatori. Bernandes u stolici se osmjehnuo, i onda Nadal traži njegovo izuzeće: ne poštuje me kao ličnost, nema poštovanja prema meni... Pa majstore, zaslužio si kaznu jer opremu nisi doveo u red, narušavaš i integritet tenisa, ismijavaš ga s tim gestom. Često su teške sujete vrhunski igrači i kad god je prilika, odnosno kad se ne ponašaju u skladu sa pravilima, treba da budu kažnjeni. Baš zato što su vrhunski i što treba da budu primjer.

Srdjan

pre 5 godina

@MM

Niti je Ramos najbolji sudija, niti je Alison najbolja sudija (da ne kazem sudinica ?). Eva Azderaki je ubjedljivo najbolja, pravi primjer za to je musko finale US Opena 2015. Ramos je strog ali umije da bude i bezobrazan i da glumi autoritet. Pogledaj snimak na yt, finale AO izmedju Nadala i Vavrinke. Tu je Ramos ispao ***, nije htio reci Stenu zbog cega Rafa trazi medicinski, a morao je, pa je dosao dupervizor i objasnio sve. Dakle, ima Ramos svojih trenutaka koji nisu bas sjajni, ali u slucaju Serene je bio potpuno u pravu.

DP

pre 5 godina

@MM
Kažeš "Nije morao da na i najmanju stvar reaguje". Da li možeš da navedeš neku od tih "najmanjih" stvari na koje jeste reagovao?

analiza

pre 5 godina

(Srbija2)
Osaka je unistavala Serenu.Ramos nista nije unistio.Ramos je teniski sudija,dakle,POSAO mu je da sudi teniske meceve,izmedju ostalog i Serenine.Ona mu je pred milionskom publikom ZAPRETILA da nece moci da radi svoj posao tj njoj da sudi.Direktna pretnja-ponasala se kao nasi klasicni siledzija koji kaze "znas li ti ko sam ja?".I on joj je to ocutao,jer mu je rekla da joj se vise ne obraca!Tek kada ga je optuzila da je pokrao-znaci posle 10-15 minuta njene predstave(imajte u vidu da je ZNALA da je opomenuta za koucing-igrac ne mora da vidi sta radi trener ali je ODGOVORAN za ponasanje trenera,kazu pravila)koja traje izmedju tri gena(gem -opomena koucing,gem-oduzimanje poena zbog lomljenja reketa i pred Osakin servis gem-dakle,S PREDUMISLJAJEM je pritiskala sudiju-znajuci da to SLUSA i Osaka,klinka od 20 god-tek posle optuzbe da je lopov,tek tada je opominje za verbalni prekrsaj i oduzima gem.Posao sudije je da SUDI a ne da bude u senci.Ako mu je pretila JAVNO,zamislite sta tek moze da mu uradi iza scene.I on je to znao,znao je za slucaj Bernandes-Nadal(gde ovaj stvarno vise Nadalu nije sudio)i zato je toliko i trpeo i ona je to ZNALA i NAMERNO ga je i dalje pritiskala.Dok nije prosla granicu .U muskom finalu toga nije bilo.Niko nikoga nije vredjao.Ne mesajte babe i zabe.

ccc?

pre 5 godina

alison je mogla da opemene noleta vise puta za predugo serviranje. samo bi mu nerve naostrila i on bi izgubio ritam igre i mec. kasnio je sa servisom po koju sekundu ali je bilo i prebucno i zena je diplomatski sve prelomila. tako je mogao i ramos, malo je preterao. radi se o finalu.
(prcko, 12. septembar 2018 18:16)


Izvini, mogla je ali nije normalno da to uradi jer je publici trebalo vise vremena da se smiri i cuti a Novaku tece vreme za servis?? To nije normalno i to nema veze sa Alison i sudjenjem. Drugo, Novak to nije radio namerno vec ne moze covek da se skoncentrise jer publika nije mirna. To sto Alison nije opomenula Novaka jos jednom...e to je normalno bas zbog uslova koji su bili. A uslovi su ko na vasaru. Neko pominje Devis kup, da su takvi uslovi. OK ali ovo je GS?? Najvece takmicenje u tenisu...Ako se na GS i Devis kupu sudi isto, onda ja ne znam gde to ide?? Ovaj Ramos, je odlicno sudio i nije njegov problem sto drugi tako ne sude ili sto je finale. TAKO mora uvek da se sudi. Cemu onda sluzi sudija, da jednom sudi ovako a drugi put onako jer je finale?? Znaci za finala vaze neka druga pravila? Pa onda neka to napisu u pravilima? Onda igraci u finalima GS mogu da rade sta hoce, treneri, navijaci jer je to finale GS?? A sudija da cuti i gleda?

ivan

pre 5 godina

35. mi je godina i dosta dugo gledam tenis, uglavnom, jos od ranije, bezbroj puta sam zapazio kada serena dobije mec u vecinjom slucajeva ona je bila ta koja je PRVA pruzala ruku sudiji nakon utakmice. da li je to jos neko zapazio? nikada je nisam gotivio. dobra teniserka, to stoji, ali nula od coveka. nikakav respekt prema nikome.

analiza

pre 5 godina

"Kad već pitaš. Dao joj je opomenu prvi put kada je prekoračila... A zna se ko je Serena. Tu se progleda kroz prste. Novak je u finalu jednom prekoračio, nije mu dosudila Hjuz. Nadal takođe tokom turnira, isto mu nije bilo dosuđeno..."
(MM)
Iz komentara vidim da bas ne pratite tenis.Serena nije dobila prvu opomenu zbog prekoracenja vremena za servis,vec za koucing -prekrsaj njenog trenera(koji se pripisuje igracu,bez obzira da li je video ili ne,na GS).Novak JESTE dobio kaznu tj oduzimanje servisa u mecu sa Nisikorijem,koliko se secam,jer je tada namerno ,da dobije vreme da se oporavi,odugovlacio sa servisom i dobio prvu opomenu.Pogledao je iskosa sudiju i kod pocetka sledeceg poena opet je ,videlo se,NAMERNO odugovlacio pri serviranju-vezbao je"'misice" na sudiji i ovaj mu je oduzeo servis tj morao je da servira drugi servis.
Dakle,zna se i ko je Novak.I Nole je otac,kao sto je Serena majka.I,sta sad,sudija je trebao da mu progleda kroz prste,a iz aviona je bilo jasno da ga Nole provocira(i to kazem ja kao njegov strastven navijac!).Ali,Nole nije vredjao,nije pretio,vec je samo malo odugovlacio u finalu zbog DIVLJE publike na stadionu.Dakle,to NIJE isto i nije za poredjenje.
Sto se Nadala tice,mislim da je on opsesivno -komplusivan i da to svi znaju i da mu zato malo vise gledaju kroz prste kod servisa.

111

pre 5 godina

(MM, 12. septembar 2018 21:04)

Da li znas zasto je Serena dobila tri kazne? Da ti pomognem, koucing, bacanje reketa jer je izgubila gem i rasprava sa Ramosom kada mu je rekla da je lopov. Tada je izgubila kazneni gem. O kom prekoracenju vremena pricas?

Горан

pre 5 godina

Nikada, ni u jednom sportu, ni jedno jedino pravilo nije isto za amere i normalan svet. Setite se samo doping kontrola na olimpijadama ili dream tima na prvenstvima. Oni su uvek izuzetak, bez izuzetaka.
(PoslednjiSrbijanac, 12. septembar 2018 15:24)

Исто ти Американци су више својих великих шампиона раскринкали и пустили низ воду. Ленса Армстронга на пример, који је био шампион у нивоу Новака Ђоковића рецимо. Да ли би Руси тако учинили са својим шампионима? Не знам баш, а није ми познат неки пример да су то учинили.

MM

pre 5 godina

Ramos je nezvanično najveći sudija u svijetu tenisa deceniju i više.. Ima Golden Slem, plus finale Olimpijade.. Mada.. Mislim da je postupio preoštro. Nije morao da baš toliko ide do krajnjih granica, pogotovo još najboljoj ikada i to na njenom terenu.. Nešto je mogao i da prećuti, bez priče. Uzimam primjer najbolje ženske sudije Alison Hjuz, koja je vrhunski sudila finale Novaka i Delpa.. Ono što je najbolja za sudiju je to da ne bude u centru pažnje. Upravo je to bio slučaju u nedelju..

Srdjan

pre 5 godina

@cz

Dno dna to sto je rekla Serena? Isto to, da nece suditi njegove meceve, rekao je Rafa Bernandezu jer ga ovaj stalno opominje zbog pauza, a sto je jos gore, Bernandez zaista posle toga nikad vise nije sudio Rafin mec. A svi sad govorite za Serenu da je dno dna, a Rafa je super... Dvostruki standardi.

Spyderco

pre 5 godina

Tako je, samo udri na sudiju. Svaka čast ovom čoveku. Sad videh na jednom američkom portalu šta je prilikom dodele pehara posle ženskog finala rekla Katrina Adams, predsedica američke teniske asocijacije. Kada je predavala trofej za drugo mesto Sereni, reče žena: “Perhaps it’s not the finish we were looking for today,” Adams said, “but Serena, you are a champion of all champions.” (da ne prevodim). Ovo je verovatno najveća sramota i skandal u istoriji tenisa na tom nivou, toliko džukački da gore ne može (izvinjavam se moderaciji na rečniku, al’ kod mene na Čuburi nemamo drugi termin za to). Znači daješ trofej zasluženo poraženoj i kao, „E, Serena, navijali smo da ti pobediš, ali eto, nema veze, ti si najveća šampionka“, a pored nje stoji uplakana Osaka dok se publika dernja i zviždi. Falilo je još da ovoj maloj uvali pobednički pehar uz komentar „Nismo planirali da ti pobediš, evo ti pehar, na...“. Tolika količina bahatosti i takav presing da se u svemu bude prvi, po svaku cenu i protiv pravila će toj naciji jednog dana morati da se obije o glavu, žestoko.

MM

pre 5 godina

@MM 
A, čuj ovo..."Ono što je najbolja za sudiju je to da ne bude u centru pažnje. Upravo je to bio slučaju u nedelju."...Šta to znači, da je sudija u subotu bio u centru pažnje? Pa je li sudija histerisao i urlao, ili je sudio po pravilima. Ili je, možda, u nedelju neko urlao na sudiju i nazivao ga lopovom, ali se sudija uzdržala pa nije bila u centru pažnje? Neverovatno, koliko god neke stvari bile kristalno jasne, uvek će se naći neko da preokrene ili bar relativizuje krivicu.
(Alav, 12. septembar 2018 15:17)

Mislim da ste me svi od reda pogrešno shvatili. Naravno da Ramos nije kriv, štaviše, samo se ponio mislim previše u toj situaciji... Nije morao da na i najmanju stvar reaguje, a to su već iz redakcije konstatovali, ako niste znali. Ništa više.. A da je Serena prerjerala i da je išla u nedogled.. Apsolutno.

Srbija2

pre 5 godina

I ako je Ramos upravu, ne treba tako reagovati, ipak je finale i jedna lopt može biti presudna , ipak se Serena mučila da udje u egal meč i onda ju još on uništi, uništio je i Osaku što joj nije dozvolio da ju skroz dotuče Serenu, jer sudija mora biti u senci a ne da on rešava meč, to se najbolje videlo u muškom finalu!

prcko

pre 5 godina

Ramos je nezvanično najveći sudija u svijetu tenisa deceniju i više.. Ima Golden Slem, plus finale Olimpijade.. Mada.. Mislim da je postupio preoštro. Nije morao da baš toliko ide do krajnjih granica, pogotovo još najboljoj ikada i to na njenom terenu.. Nešto je mogao i da prećuti, bez priče. Uzimam primjer najbolje ženske sudije Alison Hjuz, koja je vrhunski sudila finale Novaka i Delpa.. Ono što je najbolja za sudiju je to da ne bude u centru pažnje. Upravo je to bio slučaju u nedelju..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (MM, 12. septembar 2018 13:06)
_______________________
alison je mogla da opemene noleta vise puta za predugo serviranje. samo bi mu nerve naostrila i on bi izgubio ritam igre i mec. kasnio je sa servisom po koju sekundu ali je bilo i prebucno i zena je diplomatski sve prelomila. tako je mogao i ramos, malo je preterao. radi se o finalu.

MM

pre 5 godina

@MM 
Kažeš "Nije morao da na i najmanju stvar reaguje". Da li možeš da navedeš neku od tih "najmanjih" stvari na koje jeste reagovao?
(DP, 12. septembar 2018 16:25)

Kad već pitaš. Dao joj je opomenu prvi put kada je prekoračila... A zna se ko je Serena. Tu se progleda kroz prste. Novak je u finalu jednom prekoračio, nije mu dosudila Hjuz. Nadal takođe tokom turnira, isto mu nije bilo dosuđeno...

munze

pre 5 godina

Eto digla se prasina o tome kako su sudije naklonjene muskarcima i diskriminisu zene u tenisu i sve na osnovu urlanja i politicke korektnosti, medjutim ako se pogledaju brojke, situacija zapravo drugacija; muskarci su vise kaznjavani od zena. Evo malo podataka na engleskom (nemam vremena za prevod :) )
During the four Grand Slam tournaments in 2018 - Australian Open, French Open, Wimbledon and the US Open - 85 fines for code violations were issued to men. 33 for abuse of racquet or equipment 16 for audible obscenity 16 for "unsportsmanlike" conduct 9 for coaching 2 for first round retirement 7 for start of match time, time violation, delay of game 2 for verbal abuse

There were fewer issued to women - 43. 13 for coaching 10 for audible obscenity 10 for abuse of racquet or equipment 5 for "unsportsmanlike" conduct 3 for start of match time, time violation, delay of game 1 for media conference 1 for verbal abuse.

D

pre 5 godina

Sudac je Portugalac i stoga se zove Karluš Ramuš. Zapravo, najtočnije je "Hamuš" jer se početni "r" izgovara kao "h". No i "Ramuš" je nebeska kategorija za nepravilnu transkripciju koja vuče na španjolski jezik.

MM

pre 5 godina

Ramos je nezvanično najveći sudija u svijetu tenisa deceniju i više.. Ima Golden Slem, plus finale Olimpijade.. Mada.. Mislim da je postupio preoštro. Nije morao da baš toliko ide do krajnjih granica, pogotovo još najboljoj ikada i to na njenom terenu.. Nešto je mogao i da prećuti, bez priče. Uzimam primjer najbolje ženske sudije Alison Hjuz, koja je vrhunski sudila finale Novaka i Delpa.. Ono što je najbolja za sudiju je to da ne bude u centru pažnje. Upravo je to bio slučaju u nedelju..

Srbija2

pre 5 godina

I ako je Ramos upravu, ne treba tako reagovati, ipak je finale i jedna lopt može biti presudna , ipak se Serena mučila da udje u egal meč i onda ju još on uništi, uništio je i Osaku što joj nije dozvolio da ju skroz dotuče Serenu, jer sudija mora biti u senci a ne da on rešava meč, to se najbolje videlo u muškom finalu!

prcko

pre 5 godina

Ramos je nezvanično najveći sudija u svijetu tenisa deceniju i više.. Ima Golden Slem, plus finale Olimpijade.. Mada.. Mislim da je postupio preoštro. Nije morao da baš toliko ide do krajnjih granica, pogotovo još najboljoj ikada i to na njenom terenu.. Nešto je mogao i da prećuti, bez priče. Uzimam primjer najbolje ženske sudije Alison Hjuz, koja je vrhunski sudila finale Novaka i Delpa.. Ono što je najbolja za sudiju je to da ne bude u centru pažnje. Upravo je to bio slučaju u nedelju..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (MM, 12. septembar 2018 13:06)
_______________________
alison je mogla da opemene noleta vise puta za predugo serviranje. samo bi mu nerve naostrila i on bi izgubio ritam igre i mec. kasnio je sa servisom po koju sekundu ali je bilo i prebucno i zena je diplomatski sve prelomila. tako je mogao i ramos, malo je preterao. radi se o finalu.

Горан

pre 5 godina

Nikada, ni u jednom sportu, ni jedno jedino pravilo nije isto za amere i normalan svet. Setite se samo doping kontrola na olimpijadama ili dream tima na prvenstvima. Oni su uvek izuzetak, bez izuzetaka.
(PoslednjiSrbijanac, 12. septembar 2018 15:24)

Исто ти Американци су више својих великих шампиона раскринкали и пустили низ воду. Ленса Армстронга на пример, који је био шампион у нивоу Новака Ђоковића рецимо. Да ли би Руси тако учинили са својим шампионима? Не знам баш, а није ми познат неки пример да су то учинили.

MM

pre 5 godina

@MM 
A, čuj ovo..."Ono što je najbolja za sudiju je to da ne bude u centru pažnje. Upravo je to bio slučaju u nedelju."...Šta to znači, da je sudija u subotu bio u centru pažnje? Pa je li sudija histerisao i urlao, ili je sudio po pravilima. Ili je, možda, u nedelju neko urlao na sudiju i nazivao ga lopovom, ali se sudija uzdržala pa nije bila u centru pažnje? Neverovatno, koliko god neke stvari bile kristalno jasne, uvek će se naći neko da preokrene ili bar relativizuje krivicu.
(Alav, 12. septembar 2018 15:17)

Mislim da ste me svi od reda pogrešno shvatili. Naravno da Ramos nije kriv, štaviše, samo se ponio mislim previše u toj situaciji... Nije morao da na i najmanju stvar reaguje, a to su već iz redakcije konstatovali, ako niste znali. Ništa više.. A da je Serena prerjerala i da je išla u nedogled.. Apsolutno.

MM

pre 5 godina

@MM 
Kažeš "Nije morao da na i najmanju stvar reaguje". Da li možeš da navedeš neku od tih "najmanjih" stvari na koje jeste reagovao?
(DP, 12. septembar 2018 16:25)

Kad već pitaš. Dao joj je opomenu prvi put kada je prekoračila... A zna se ko je Serena. Tu se progleda kroz prste. Novak je u finalu jednom prekoračio, nije mu dosudila Hjuz. Nadal takođe tokom turnira, isto mu nije bilo dosuđeno...

Dike.

pre 5 godina

Gospodine Ramoše ako i malo držite do sebe trebalo bi da angažujete advokata i ODERETE onu nekulturnu ženu u pokušaju!!!!
Ako to ne uradiš to je dokaz da je možda i ona bila u pravu.

PoslednjiSrbijanac

pre 5 godina

Nikada, ni u jednom sportu, ni jedno jedino pravilo nije isto za amere i normalan svet. Setite se samo doping kontrola na olimpijadama ili dream tima na prvenstvima. Oni su uvek izuzetak, bez izuzetaka.

Dušan Silni

pre 5 godina

Bravo Ramos! Ona ne zna da gubi, očekivala je da joj svi pomognu da osvoji turnir jer je odlucila da ga igra u 36 godini. Spominje muškarce, ne razumem to, nikada mi neće biti jasno, ja bih je kaznio da ne kose da igra us open sledeće godine zbog onakvog uličnog ponašanja, možda su je tako ucili u toj sekti tamo. SRAMOTA!

toni bandera

pre 5 godina

Cela ova stvar savršeno reprezentuje trenutnu globalnu politiku, gde se agresor postavlja u ulogu žrtve, a kako bi opravdao svoju agresiju. Sad je kao Serena ta koja je ucveljena i ponižena, a zapravo situacija nije za raspravu, budući da je bila bezočni pokušaj manipulacije sa ispadima histeričnog stanja, koje je izazvalo neprijatnost velikom broju učesnika i posmatrača. Ali ona je i dalje uzor, broj 1, ona i dalje vedri i oblači (se ružno da te isprovocira).

Srdjan

pre 5 godina

@MM

Niti je Ramos najbolji sudija, niti je Alison najbolja sudija (da ne kazem sudinica ?). Eva Azderaki je ubjedljivo najbolja, pravi primjer za to je musko finale US Opena 2015. Ramos je strog ali umije da bude i bezobrazan i da glumi autoritet. Pogledaj snimak na yt, finale AO izmedju Nadala i Vavrinke. Tu je Ramos ispao ***, nije htio reci Stenu zbog cega Rafa trazi medicinski, a morao je, pa je dosao dupervizor i objasnio sve. Dakle, ima Ramos svojih trenutaka koji nisu bas sjajni, ali u slucaju Serene je bio potpuno u pravu.

ivan

pre 5 godina

35. mi je godina i dosta dugo gledam tenis, uglavnom, jos od ranije, bezbroj puta sam zapazio kada serena dobije mec u vecinjom slucajeva ona je bila ta koja je PRVA pruzala ruku sudiji nakon utakmice. da li je to jos neko zapazio? nikada je nisam gotivio. dobra teniserka, to stoji, ali nula od coveka. nikakav respekt prema nikome.

znanje-imanje

pre 5 godina

@MM - poređenje se nikako ne može izvršiti. U meču u nedelju sudija praktično nije ni (bio) potreban. Mogao je neko i da viče, slomi reket, bude kažnjen - nikada se nijedan od njih dva ne bi onako ponašao.

Pogledao sam snimak još jednom. Ono "mogao je" - ne postoji. Serena je na sve sela i sasula dodatnu gomilu uvreda. Mogao je to da ignoriše - ali nije morao. Ali obrati pažnju! on jeste ignorisao, jeste izabrao da to preskoči taj prvi buljuk. I ništa više ne bi bilo. E pa kad nije ni reč rekao onda je ona ustavši krenula da duplira to - e tada je zaista narušila ne samo njegov integritet već pre svega nivo celog događaja. Iako je već i prethodno mogao da je kazni, a nije, pa je u stvari ispunio taj zahtev (da ima takta, da je ona velika i na svom, nervoza se desi svima itd.) - e pa drugi put više nije imao nikakvu opciju. Da jeste on bi bio u prekršaju, plus ne bi time zaštitio Osaku koja je i bila deo cele računice.

Srdjan

pre 5 godina

@cz

Dno dna to sto je rekla Serena? Isto to, da nece suditi njegove meceve, rekao je Rafa Bernandezu jer ga ovaj stalno opominje zbog pauza, a sto je jos gore, Bernandez zaista posle toga nikad vise nije sudio Rafin mec. A svi sad govorite za Serenu da je dno dna, a Rafa je super... Dvostruki standardi.

cz

pre 5 godina

Serena je sramota za sport! Onakvo ponasanje je tuzno za jednu sampionku. Sto je najgore trener je i priznao da je bio coucing, iz obrazlozenje "pa to svi rade"?!! Jos ono "neces nikad suditi na mojim mecevima"?? To je dno dna za nekog sportistu da kaze, jos istice da je majka! Pa kad bi se tako svi sportisti ponasali na sta bi to licilo?? Zenski tenis je spao na najnize grane.

I tesko je i nije

pre 5 godina

Serena je ukralo šou Osaki i u njega uvukla Ramosa, ne ostavljajući mu nikakvog prostora da drugačije presudi sve situacije. Svaka normalna osoba je imala transfer blama gledajući Serenin performans koji je vjerovatno imao za cilj da izbije sjajnu mladu protivnicu.
Šta je mogao Ramos? Da ne vidi koučing kojeg je Muratoglu priznao zato što kao svi to rade? Pa majstore, Ramos je sudio u tom momentu samo taj meč, a to je kažnjivo.
Sjajna stvar je što će sudije moći lakše ubuduće primjenjivati ove kazne za takve prekršaje. Idi glumi u cirkusu, ili igraj tenis.
Povukao bi paralelu sa Lajanijem i Kirjosom. Nik mu je ostavio prostor da može i drugačije, bez sankcija, nikog nije vredjao niti divljao, komunikacija je bila ok, pa su opet (prije svega, bivsi i aktivni igraci) smatrali da je teniski Kolina pogriješio. Kao što bi rekli da nema osjećaja da je kaznio Kirjosa.
Sjećam se kad je Nadal obukao šorc naopako, svi se smiju, protivnik, navijači, komentatori. Bernandes u stolici se osmjehnuo, i onda Nadal traži njegovo izuzeće: ne poštuje me kao ličnost, nema poštovanja prema meni... Pa majstore, zaslužio si kaznu jer opremu nisi doveo u red, narušavaš i integritet tenisa, ismijavaš ga s tim gestom. Često su teške sujete vrhunski igrači i kad god je prilika, odnosno kad se ne ponašaju u skladu sa pravilima, treba da budu kažnjeni. Baš zato što su vrhunski i što treba da budu primjer.

Obrad

pre 5 godina

Bravo za suđenje svi koji kritikuju Ramosa mogu da mu pljunu pod prozor. Sudio je odlično a to što neko ne zna da gubi bože moj vreme je da nauči.

Maja

pre 5 godina

Zašto je Ramos trebalo da ocuti, da ne gura do krajnjih granica? Zbog Serene, domaćeg terena? Ne! Sve zbog sponzora i novca. Zato je Sereni dozvoljeno da divlja, histerise i vredja. Da nije toga, popila bi kaznu na samom terenu. Da je sport samo sport kao nekad.

Alav

pre 5 godina

@MM
A, čuj ovo..."Ono što je najbolja za sudiju je to da ne bude u centru pažnje. Upravo je to bio slučaju u nedelju."...Šta to znači, da je sudija u subotu bio u centru pažnje? Pa je li sudija histerisao i urlao, ili je sudio po pravilima. Ili je, možda, u nedelju neko urlao na sudiju i nazivao ga lopovom, ali se sudija uzdržala pa nije bila u centru pažnje? Neverovatno, koliko god neke stvari bile kristalno jasne, uvek će se naći neko da preokrene ili bar relativizuje krivicu.

DP

pre 5 godina

@MM
Kažeš "Nije morao da na i najmanju stvar reaguje". Da li možeš da navedeš neku od tih "najmanjih" stvari na koje jeste reagovao?

sreddit

pre 5 godina

@toni bandera: bravo na sažetom i tačnom rezimeu situacije i povlačenju paralele sa globalnom politikom.

Ukratko: Zakon jačeg i teška zamena teza.

Serena predstavlja sebe, pravog predatora među ljudima i ženama, kao i "jaču" zemlju na čijem tlu je igran ovaj najvažniji meč u Osakinoj karijeri sa skandaloznim krajem. Takođe predstavlja i sponzore. WTA, tačnije njen predsednik beskičmenjak je stao na njenu stranu. Isto je učinila i većina američkih medija u pravom tzv. circlejerk-u u zemlji koja je u sve većem kanalu u njihovoj distorziji realnosti koja se graniči sa distopijom ili sve više liči na film Idiokratija. Štos je što se pritom svi redom diletantski i veoma površno bave tematikom, teniskim pravilima... kao kad se naprednjaci na bave koridorima i sličnim.

Kao i njena zemlja na globalnoj sceni, i sama Serena se već duži niz godina ponaša kao siledžija (engl. bully). Pogledajte njene ispade i nastupe besa (tantrum, meltdown) iz 2009. u USO polufinalu, 2004. itd. Žena je kao iskopirala crnkinja-siledžija iz filmova, bilo iz geta ili zatvora, koja menja teze, pokazuje prstom i preti.

ccc?

pre 5 godina

alison je mogla da opemene noleta vise puta za predugo serviranje. samo bi mu nerve naostrila i on bi izgubio ritam igre i mec. kasnio je sa servisom po koju sekundu ali je bilo i prebucno i zena je diplomatski sve prelomila. tako je mogao i ramos, malo je preterao. radi se o finalu.
(prcko, 12. septembar 2018 18:16)


Izvini, mogla je ali nije normalno da to uradi jer je publici trebalo vise vremena da se smiri i cuti a Novaku tece vreme za servis?? To nije normalno i to nema veze sa Alison i sudjenjem. Drugo, Novak to nije radio namerno vec ne moze covek da se skoncentrise jer publika nije mirna. To sto Alison nije opomenula Novaka jos jednom...e to je normalno bas zbog uslova koji su bili. A uslovi su ko na vasaru. Neko pominje Devis kup, da su takvi uslovi. OK ali ovo je GS?? Najvece takmicenje u tenisu...Ako se na GS i Devis kupu sudi isto, onda ja ne znam gde to ide?? Ovaj Ramos, je odlicno sudio i nije njegov problem sto drugi tako ne sude ili sto je finale. TAKO mora uvek da se sudi. Cemu onda sluzi sudija, da jednom sudi ovako a drugi put onako jer je finale?? Znaci za finala vaze neka druga pravila? Pa onda neka to napisu u pravilima? Onda igraci u finalima GS mogu da rade sta hoce, treneri, navijaci jer je to finale GS?? A sudija da cuti i gleda?

111

pre 5 godina

(MM, 12. septembar 2018 21:04)

Da li znas zasto je Serena dobila tri kazne? Da ti pomognem, koucing, bacanje reketa jer je izgubila gem i rasprava sa Ramosom kada mu je rekla da je lopov. Tada je izgubila kazneni gem. O kom prekoracenju vremena pricas?

analiza

pre 5 godina

(Srbija2)
Osaka je unistavala Serenu.Ramos nista nije unistio.Ramos je teniski sudija,dakle,POSAO mu je da sudi teniske meceve,izmedju ostalog i Serenine.Ona mu je pred milionskom publikom ZAPRETILA da nece moci da radi svoj posao tj njoj da sudi.Direktna pretnja-ponasala se kao nasi klasicni siledzija koji kaze "znas li ti ko sam ja?".I on joj je to ocutao,jer mu je rekla da joj se vise ne obraca!Tek kada ga je optuzila da je pokrao-znaci posle 10-15 minuta njene predstave(imajte u vidu da je ZNALA da je opomenuta za koucing-igrac ne mora da vidi sta radi trener ali je ODGOVORAN za ponasanje trenera,kazu pravila)koja traje izmedju tri gena(gem -opomena koucing,gem-oduzimanje poena zbog lomljenja reketa i pred Osakin servis gem-dakle,S PREDUMISLJAJEM je pritiskala sudiju-znajuci da to SLUSA i Osaka,klinka od 20 god-tek posle optuzbe da je lopov,tek tada je opominje za verbalni prekrsaj i oduzima gem.Posao sudije je da SUDI a ne da bude u senci.Ako mu je pretila JAVNO,zamislite sta tek moze da mu uradi iza scene.I on je to znao,znao je za slucaj Bernandes-Nadal(gde ovaj stvarno vise Nadalu nije sudio)i zato je toliko i trpeo i ona je to ZNALA i NAMERNO ga je i dalje pritiskala.Dok nije prosla granicu .U muskom finalu toga nije bilo.Niko nikoga nije vredjao.Ne mesajte babe i zabe.

analiza

pre 5 godina

"Kad već pitaš. Dao joj je opomenu prvi put kada je prekoračila... A zna se ko je Serena. Tu se progleda kroz prste. Novak je u finalu jednom prekoračio, nije mu dosudila Hjuz. Nadal takođe tokom turnira, isto mu nije bilo dosuđeno..."
(MM)
Iz komentara vidim da bas ne pratite tenis.Serena nije dobila prvu opomenu zbog prekoracenja vremena za servis,vec za koucing -prekrsaj njenog trenera(koji se pripisuje igracu,bez obzira da li je video ili ne,na GS).Novak JESTE dobio kaznu tj oduzimanje servisa u mecu sa Nisikorijem,koliko se secam,jer je tada namerno ,da dobije vreme da se oporavi,odugovlacio sa servisom i dobio prvu opomenu.Pogledao je iskosa sudiju i kod pocetka sledeceg poena opet je ,videlo se,NAMERNO odugovlacio pri serviranju-vezbao je"'misice" na sudiji i ovaj mu je oduzeo servis tj morao je da servira drugi servis.
Dakle,zna se i ko je Novak.I Nole je otac,kao sto je Serena majka.I,sta sad,sudija je trebao da mu progleda kroz prste,a iz aviona je bilo jasno da ga Nole provocira(i to kazem ja kao njegov strastven navijac!).Ali,Nole nije vredjao,nije pretio,vec je samo malo odugovlacio u finalu zbog DIVLJE publike na stadionu.Dakle,to NIJE isto i nije za poredjenje.
Sto se Nadala tice,mislim da je on opsesivno -komplusivan i da to svi znaju i da mu zato malo vise gledaju kroz prste kod servisa.

Spyderco

pre 5 godina

Tako je, samo udri na sudiju. Svaka čast ovom čoveku. Sad videh na jednom američkom portalu šta je prilikom dodele pehara posle ženskog finala rekla Katrina Adams, predsedica američke teniske asocijacije. Kada je predavala trofej za drugo mesto Sereni, reče žena: “Perhaps it’s not the finish we were looking for today,” Adams said, “but Serena, you are a champion of all champions.” (da ne prevodim). Ovo je verovatno najveća sramota i skandal u istoriji tenisa na tom nivou, toliko džukački da gore ne može (izvinjavam se moderaciji na rečniku, al’ kod mene na Čuburi nemamo drugi termin za to). Znači daješ trofej zasluženo poraženoj i kao, „E, Serena, navijali smo da ti pobediš, ali eto, nema veze, ti si najveća šampionka“, a pored nje stoji uplakana Osaka dok se publika dernja i zviždi. Falilo je još da ovoj maloj uvali pobednički pehar uz komentar „Nismo planirali da ti pobediš, evo ti pehar, na...“. Tolika količina bahatosti i takav presing da se u svemu bude prvi, po svaku cenu i protiv pravila će toj naciji jednog dana morati da se obije o glavu, žestoko.

munze

pre 5 godina

Eto digla se prasina o tome kako su sudije naklonjene muskarcima i diskriminisu zene u tenisu i sve na osnovu urlanja i politicke korektnosti, medjutim ako se pogledaju brojke, situacija zapravo drugacija; muskarci su vise kaznjavani od zena. Evo malo podataka na engleskom (nemam vremena za prevod :) )
During the four Grand Slam tournaments in 2018 - Australian Open, French Open, Wimbledon and the US Open - 85 fines for code violations were issued to men. 33 for abuse of racquet or equipment 16 for audible obscenity 16 for "unsportsmanlike" conduct 9 for coaching 2 for first round retirement 7 for start of match time, time violation, delay of game 2 for verbal abuse

There were fewer issued to women - 43. 13 for coaching 10 for audible obscenity 10 for abuse of racquet or equipment 5 for "unsportsmanlike" conduct 3 for start of match time, time violation, delay of game 1 for media conference 1 for verbal abuse.

D

pre 5 godina

Sudac je Portugalac i stoga se zove Karluš Ramuš. Zapravo, najtočnije je "Hamuš" jer se početni "r" izgovara kao "h". No i "Ramuš" je nebeska kategorija za nepravilnu transkripciju koja vuče na španjolski jezik.