Sreda, 05.09.2018.

18:30

Mogu li srpske škole postati zone bez mobilnih telefona

Izvor: BBC

Mogu li srpske škole postati zone bez mobilnih telefona IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

ll

pre 5 godina

A zašto uvek hoće neki da eksperimentišu u školama, na đacima, nastavnicima? Zašto ovo ne probaju u parlamentu, policijskim stanicama, gradskim upravama...

pravnik-pripravnik

pre 5 godina

@Lexy
Ma idi begaj... "preko tvoje reči"... Komplet zakonik jedne zemlje može biti preko bilo čije reči. Dok god je u skladu sa Ustavom (a ovakve odredbe to jesu, ako su usvojene u parlamentu), može da im se zabrani sve osim da dišu.

Vi neoliberalni vučete svet na dno, kao gigantsko sidro. Obaveze ne priznajete, a prava tumačite po slobodnoj volji. Je l' to po onoj "pravo na kretanje i život"? Fazon dete ima pravo da ide kud 'oće, ne može niko da mu zabrani, pa onda istom linijom ima pravo i na telefon, a samo ti možeš da mu zabraniš.

E pa da te obavestim, dragi sugrađanine (ili sugrađanko) - država može da zabrani i tvom i mom i svačijem detetu i da nosi i da koristi telefon i nema te sile koja to može da pogazi, AKO je država jaka i pravična. Probaj da pošalješ dete u školu sa opijatima ili oružjem, da vidimo kako ćeš se provesti sa tom mantrom "preko moje reči". Možeš ti da želiš i voliš šta god, ali ako je Zakon ovakav ili onakav, mimo njega možeš samo ako želiš da budeš s njim u sukobu.

Druga je stvar u kakvoj smo mi državi... ovde se radi o tome da mnogi roditelji daju sebi za pravo da glume boga i batinu, a realno su jedno veliko ništa.

ll

pre 5 godina

Nije dobro formulisano pitanje. Ne treba da koriste mobilne na času, i da ometaju nastavu, ali da nose u školu to je po meni OK. Dva različita pojma. Razmislite o tome vi koji ste toliko zabrinuti.

Lexy

pre 5 godina

Nema tog zakona koji moze mom detetu da nesto zabrani preko moje reci. Vaspitajte decu da ne koriste telefone na casovima. A kad zvoni, ako mu treba telefon, zasto ga ne bi koristio? Nije skola zatvor.

Joca

pre 5 godina

A kako da prepisuju bez mobilnih telefona? Nemaju oni vremena za puskice. Kako da pustaju muziku i ometaju casove? Neka nam se deca zabavljaju. Kratak je zivot.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Srbi su protiv telefona u školama da ne bi ona bogatija deca pokazivala skuplje telefone i izazivala zavist. To je jedini razlog. Cuj, "da se druže a ne da bulje u telefon" haha

A što se tiče pojedinih škola u Francuskoj, tamo je sistem toliko dobar da dete i može bez telefona jer je organizovan i put do škole i nazad, a u školi je angažovano pravo obezbeđenje. Kod nas? Ni blizu.

Uvedite vi školovanje kao i Francuskoj, pa može i sve ostalo.

Slobodan

pre 5 godina

mrk

Na taj način možeš samo da vidiš gde ti je telefon u svakom trenutku, ne i dete. Jezivo je sve to sa lokacijama, praćenjem, opsesivno. Zar nije bolje razgovor, naučiti dete gde sme, a gde ne sme da ide, šta da radi ako se izgubi, kome da se obrati, gde da čeka ako mama kasni i slično. Da ih naučimo malo da su i sami odgovorni za sebe, da umeju da se snađu kad zatreba. Ovako ako mu crkne telefon, ispadne, izgubi se, šta će oni? I šta ćeš ti kod kuće, da drhtiš od straha jer ga nema na mreži?

mercedes Elektro autobus Ikarbus i vuciceve fantazije za narod

pre 5 godina

Zakon kojim se zabranjuje upotreba mobilnih telefona u školama ne bi mogao da zaživi u Srbiji, smatra Dejan Nedić, predsednik Skupštine Društva direktora škola u Srbiji.

Iz kog je ovaj doba? Jel cuo za ometace signala? Tad bi im mobilni bio beskoristan.

Prof. Dr.

pre 5 godina

Telefon je sredstvo komunikacije. Ako ga doživljavate drugačije - imate problem :-)

U svakom slučaju, ako je predavanje dosadno deca će visiti na telefonu. Ako nema telefona - pričaće međusobno i zezati se na razne druge načine. Problem je, zapravo, kvalitet predavanja. Predavanja su suvoparna, dosadna. Poradite malo na tome i nećete imati problem sa telefonima.

Sale Zvezdaš

pre 5 godina

Ako đaci koriste mobilne telefone na časovima je to njihov problem jer se to posle odnosi na njihove ocene a oduzimanje stvara samo ljutnju kod učenika uostalom ako nemaju telefone kod sebe onda će da se bave drugim učenicima i to isto neće doprineti napretku učenja jer decu jednostavno ne zanima to što se uči u školi, uče se stvari koje nikada nikome u životu neće biti potrebne a to što je potrebno je samo mali deo toga što se uči u školama tako da škole bi trebale da traže problem kod sebe a ne kod privatnih stvari učenika u tom slučaju njihovim telefonima

A zasto ne ovako?

pre 5 godina

@HejDzo

Upravo to, kao recimo u Svedskoj gde mi deca idu u skolu. Kad pocinje prvi cas ujutru, svi telefoni se stavljaju u kutiju i u sef. Deci se vracaju za vreme rucka, i onda isto tako do kraja nastave. Ukoliko roditelji trebaju hitno da saznaju gde je dete dok traje nastava, moraju da zovu poseban broj na koji se neko uvek javi dok traje nastava. Oni po potrebi obavestavaju uciteljicu u roku od par minuta ako treba nesto da se prenese detetu (da popije tabletu, da ce neko da ga pokupi ranije itd). Niti deca koriste telefone u toku casa, niti su im uskraceni u slobodno vreme.

Ma daj..

pre 5 godina

(Novosađanka, 5. septembar 2018 20:05)

nije poenta u telefonu nego da mogu da vidim gde mi je dete u svakom trenutku
(mrk, 5. septembar 2018 22:00)

Šta će vam to? Na sigurnom je. Ne prenosite neurozu i paranoju na decu. Neko reče “da se na svakom odmoru čujem sa detetom”!?!
To po meni nije normalno i problem je u glavi roditelja kad pokušava ovako da kontroliše dete, a zapravo ne kontroliše mnogo toga na taj način.
To se radi samo pravilnim vaspitanjem a ne prividnim konstantnim uvidom u ponašanje i kretanje deteta.

Toto-ko-tunjo

pre 5 godina

A sta ce neko dete koje putuje u skolu i desetinama kilometara je daleko od nje?
(očigledno, 05. septembar 2018 19:39)

Ono zna kad ide i kad se vraca, kao i roditelji. I uglavnom imaju danas organizovan prevoz, bus ili roditelji dolaze kolima. Moze da se javi roditeljima van te zone, ako je zavrsilo pre ili ostaje duze, sto je retko. Voleo bih da mi odgovoris kako li pregurase oni bez telefona koji su to prevaljivali peske pre tridesetak i vise godina?

despot

pre 5 godina

"Kao roditelj, volim da čujem dete kada je na odmoru. Roditelji često odu prepodne na posao, a ako je dete popodne u školi, ne vide ga ceo dan. Moraju da se čuju sa njim za vreme odmora", kaže Nedić.
A kako su tebe tvoji roditelji culi za vreme odmora. A da telepatski. I moji roditelji su radili po smenama pa se nije dizala frka oko toga gde sam i sta radim. Mislite li da ce mobilni i razgovor preko njega smanjiti djacku delikvenciju. Nece jer i ako se cujete sa vasim detetom ne znate gde se tacno nalazi da li je u skoli ili u kaficu ili na nekom drugom mestu.
Ovo mi lici kad je muz zvao zenu iz svoje kuce a ona je tvrdila da u kuhinji sprema rucak ali kod svalera.
Razgovor mobilnim nije merilo bezbednosti dece jer su tolike generacije nas i nasih roditelja odrasle bez mobilnih i nije bilo ovoliko djackog nasilja kao sad u vreme mobilnih.

Blake

pre 5 godina

Ovi sto brane decu da im trebaju telefoni i da mozda pesace desetinu kilometara neka se sete kako su oni u svojim selima isli u skoli? Mi smo postali svi robovi telefona, zaboravili su svi kako je pre bio zivot lep bez manje stresa dok su postojali samo fiksni telefoni.

biciklista

pre 5 godina

"To je Francuska, a ovo je Srbija, to sigurno neće moći da zaživi."

Nesposobnjaković je u toj rečenici prikazao šta nas najviše koči da napredujemo.
Glupa i neosnovana izjava koja kao da je usađena u DNK svakoga sa ovih prostora!!!

Naravno da je moguće zabraniti upotrebu i naravno da u tom pravcu treba razmišljati jer klinci kao zombiji hodaju školama i gledaju u ekran.
Dvorišta prazna, svi sede po ćoškovima i lajkuju, šeruju.... tuga.

Blackman

pre 5 godina

Kada bi za primer uzeli francusku industriju automobila, tada bi bilo primereno da se kaže da je to nemoguće ostvariti u Srbiji. Zašto, pobogu, se takav izgovor koristi kada je u pitanju upotreba mobilnih telefona u školama?!

ll

pre 5 godina

Mi smo u našoj školi to rešili na sledeći način: u učionici ima kutija sa pregradama napravljena od kutije za cipele, kako đaci ulaze odlože tamo telefone na početku časa, a posle zvona ih pokupe. Na taj način su sprečeni da u toku časa ispod klupe čačkaju telefon, a nastavnik ne mora da gleda ko koristi telefon. Naravno ne moraju da odlože, ali ko bude uhvaćen u toku časa sledi upis u dnevnik. Takav je dogovor sa učenicima. Prosto.

Liverpool Man

pre 5 godina

Nije stvar u zakonima i drzavi. Drustvo je opijeno tehnologijom, pogotovo telefonima, selfijima, mrezama itd. Nema mladog coveka koji ne bulju u telefon jedno 3 sata dnevno. To je gore od cigareta. Kuda god da odete srecete ljude koji neprekidno i dok setaju i dok prelaze ulicu, gledaju u telefon. Takvi smo postali. Nije ni bitno sto se koristi u skolama, da se nekako ukine i ne koristi vise onda bi ga koristili jos vise van skole. Takva su vremena dosla. Danas klincima za polazak u vrtic kupe telefon. Ja sam do 12 godine trazio gitaru, igracke i stripove.

key and peele

pre 5 godina

moja ucionica je bila, problem je sto su druge kolege rasirile i digle noge jer su ja l' lenje, ja l' zaplasene svemoci koja je data roditeljima i deci.

Pop

pre 5 godina

Kada sam ja išao u školu nije bilo mobilnih telefona i ne sećam se da su mi roditelji bili zabrinuti što ne mogu da im se javim ...
Stvar vaspitanja ...

Novosađanka

pre 5 godina

To je lako i za to nije neophodan zakon. Moje jedanaestogodišnje dete ga uopšte ne nosi u školu jer sam je zamolila da to ne radi i objasnila zbog čega mislim da je to dobro rešenje. S druge strane, dozvolila sam joj da u školu odlazi biciklom. Win-win.

1t_cr0wD

pre 5 godina

Naravno da mogu i moraju. Šta će im mobilni na času? Koja se tu pažnja moze ocekivati? Ali opet, nisam siguran da li mogu da očekujem tako razuman potez od ove vlade...

omfg

pre 5 godina

Ma kakve zabrane normalno da roditelji moraju za svaki odmor da pricaju sa svojom dečicom a dečica moraju da kačaju storije I prepisuju sa telefona ,jedino sto treba jeste zakon da sva deca moraju imati telefone da bi bili svi ravnopravni treba I drzava da pomogne onome ko ne moze da kupi telefon (p.s racunam samo modele od s7 I IP 7 pa na gore)

...Potemkin...

pre 5 godina

...mogu i to lagano... nabavite uredjaje za ometanje signala...kao sto ih imaju pozorista...nakon par meseci svi ce izgubiti volju da nose telefone u skolu...
...e sad, gospoda iz ministarstava treba mnogo toga da se odreknu da bi napravili napredak...
...ups, greska...kod nas je sve napredno vec duze vreme...zato nam padaju brda...ili su to samo kule od karata...
...zasto me sve podseca na Potemkinova sela...

HejDzo

pre 5 godina

A sta mislite da se primeni jedno totalno nenormalno, liberalno, nekonvencionalno i ekstremno resenje? Zamislite, moglo bi da se zabrani koriscenje mobilnih na casovima. Zamislite to, bilo bi cudo nevidjeno...

nik.

pre 5 godina

Bilo bi lepo da se djacima zabrani korišćenje mobilnih u školama, ti mobilni telefoni ionako zaokupljuju pažnju dece 90% vremena, pa više druženja, i manje zurenja u fejs ili viber, internet.... ne može da škodi a svakako neće dete umreti ako mu je zabranjeno 6 sati dnevno da koristi mobilni telefon. I lično bih voleo da mere kazne budu rigorozne npr. da škola ima pravo da oduzme telefon detetu i vrati ga roditelju tek na kraju školske godine. Svi ti mobilni i tableti nisu doneli nikakav boljitak nikome od dece.

Pop

pre 5 godina

Kada sam ja išao u školu nije bilo mobilnih telefona i ne sećam se da su mi roditelji bili zabrinuti što ne mogu da im se javim ...
Stvar vaspitanja ...

HejDzo

pre 5 godina

A sta mislite da se primeni jedno totalno nenormalno, liberalno, nekonvencionalno i ekstremno resenje? Zamislite, moglo bi da se zabrani koriscenje mobilnih na casovima. Zamislite to, bilo bi cudo nevidjeno...

...Potemkin...

pre 5 godina

...mogu i to lagano... nabavite uredjaje za ometanje signala...kao sto ih imaju pozorista...nakon par meseci svi ce izgubiti volju da nose telefone u skolu...
...e sad, gospoda iz ministarstava treba mnogo toga da se odreknu da bi napravili napredak...
...ups, greska...kod nas je sve napredno vec duze vreme...zato nam padaju brda...ili su to samo kule od karata...
...zasto me sve podseca na Potemkinova sela...

Novosađanka

pre 5 godina

To je lako i za to nije neophodan zakon. Moje jedanaestogodišnje dete ga uopšte ne nosi u školu jer sam je zamolila da to ne radi i objasnila zbog čega mislim da je to dobro rešenje. S druge strane, dozvolila sam joj da u školu odlazi biciklom. Win-win.

nik.

pre 5 godina

Bilo bi lepo da se djacima zabrani korišćenje mobilnih u školama, ti mobilni telefoni ionako zaokupljuju pažnju dece 90% vremena, pa više druženja, i manje zurenja u fejs ili viber, internet.... ne može da škodi a svakako neće dete umreti ako mu je zabranjeno 6 sati dnevno da koristi mobilni telefon. I lično bih voleo da mere kazne budu rigorozne npr. da škola ima pravo da oduzme telefon detetu i vrati ga roditelju tek na kraju školske godine. Svi ti mobilni i tableti nisu doneli nikakav boljitak nikome od dece.

omfg

pre 5 godina

Ma kakve zabrane normalno da roditelji moraju za svaki odmor da pricaju sa svojom dečicom a dečica moraju da kačaju storije I prepisuju sa telefona ,jedino sto treba jeste zakon da sva deca moraju imati telefone da bi bili svi ravnopravni treba I drzava da pomogne onome ko ne moze da kupi telefon (p.s racunam samo modele od s7 I IP 7 pa na gore)

1t_cr0wD

pre 5 godina

Naravno da mogu i moraju. Šta će im mobilni na času? Koja se tu pažnja moze ocekivati? Ali opet, nisam siguran da li mogu da očekujem tako razuman potez od ove vlade...

biciklista

pre 5 godina

"To je Francuska, a ovo je Srbija, to sigurno neće moći da zaživi."

Nesposobnjaković je u toj rečenici prikazao šta nas najviše koči da napredujemo.
Glupa i neosnovana izjava koja kao da je usađena u DNK svakoga sa ovih prostora!!!

Naravno da je moguće zabraniti upotrebu i naravno da u tom pravcu treba razmišljati jer klinci kao zombiji hodaju školama i gledaju u ekran.
Dvorišta prazna, svi sede po ćoškovima i lajkuju, šeruju.... tuga.

despot

pre 5 godina

"Kao roditelj, volim da čujem dete kada je na odmoru. Roditelji često odu prepodne na posao, a ako je dete popodne u školi, ne vide ga ceo dan. Moraju da se čuju sa njim za vreme odmora", kaže Nedić.
A kako su tebe tvoji roditelji culi za vreme odmora. A da telepatski. I moji roditelji su radili po smenama pa se nije dizala frka oko toga gde sam i sta radim. Mislite li da ce mobilni i razgovor preko njega smanjiti djacku delikvenciju. Nece jer i ako se cujete sa vasim detetom ne znate gde se tacno nalazi da li je u skoli ili u kaficu ili na nekom drugom mestu.
Ovo mi lici kad je muz zvao zenu iz svoje kuce a ona je tvrdila da u kuhinji sprema rucak ali kod svalera.
Razgovor mobilnim nije merilo bezbednosti dece jer su tolike generacije nas i nasih roditelja odrasle bez mobilnih i nije bilo ovoliko djackog nasilja kao sad u vreme mobilnih.

ll

pre 5 godina

Mi smo u našoj školi to rešili na sledeći način: u učionici ima kutija sa pregradama napravljena od kutije za cipele, kako đaci ulaze odlože tamo telefone na početku časa, a posle zvona ih pokupe. Na taj način su sprečeni da u toku časa ispod klupe čačkaju telefon, a nastavnik ne mora da gleda ko koristi telefon. Naravno ne moraju da odlože, ali ko bude uhvaćen u toku časa sledi upis u dnevnik. Takav je dogovor sa učenicima. Prosto.

Blake

pre 5 godina

Ovi sto brane decu da im trebaju telefoni i da mozda pesace desetinu kilometara neka se sete kako su oni u svojim selima isli u skoli? Mi smo postali svi robovi telefona, zaboravili su svi kako je pre bio zivot lep bez manje stresa dok su postojali samo fiksni telefoni.

Toto-ko-tunjo

pre 5 godina

A sta ce neko dete koje putuje u skolu i desetinama kilometara je daleko od nje?
(očigledno, 05. septembar 2018 19:39)

Ono zna kad ide i kad se vraca, kao i roditelji. I uglavnom imaju danas organizovan prevoz, bus ili roditelji dolaze kolima. Moze da se javi roditeljima van te zone, ako je zavrsilo pre ili ostaje duze, sto je retko. Voleo bih da mi odgovoris kako li pregurase oni bez telefona koji su to prevaljivali peske pre tridesetak i vise godina?

Blackman

pre 5 godina

Kada bi za primer uzeli francusku industriju automobila, tada bi bilo primereno da se kaže da je to nemoguće ostvariti u Srbiji. Zašto, pobogu, se takav izgovor koristi kada je u pitanju upotreba mobilnih telefona u školama?!

key and peele

pre 5 godina

moja ucionica je bila, problem je sto su druge kolege rasirile i digle noge jer su ja l' lenje, ja l' zaplasene svemoci koja je data roditeljima i deci.

Liverpool Man

pre 5 godina

Nije stvar u zakonima i drzavi. Drustvo je opijeno tehnologijom, pogotovo telefonima, selfijima, mrezama itd. Nema mladog coveka koji ne bulju u telefon jedno 3 sata dnevno. To je gore od cigareta. Kuda god da odete srecete ljude koji neprekidno i dok setaju i dok prelaze ulicu, gledaju u telefon. Takvi smo postali. Nije ni bitno sto se koristi u skolama, da se nekako ukine i ne koristi vise onda bi ga koristili jos vise van skole. Takva su vremena dosla. Danas klincima za polazak u vrtic kupe telefon. Ja sam do 12 godine trazio gitaru, igracke i stripove.

A zasto ne ovako?

pre 5 godina

@HejDzo

Upravo to, kao recimo u Svedskoj gde mi deca idu u skolu. Kad pocinje prvi cas ujutru, svi telefoni se stavljaju u kutiju i u sef. Deci se vracaju za vreme rucka, i onda isto tako do kraja nastave. Ukoliko roditelji trebaju hitno da saznaju gde je dete dok traje nastava, moraju da zovu poseban broj na koji se neko uvek javi dok traje nastava. Oni po potrebi obavestavaju uciteljicu u roku od par minuta ako treba nesto da se prenese detetu (da popije tabletu, da ce neko da ga pokupi ranije itd). Niti deca koriste telefone u toku casa, niti su im uskraceni u slobodno vreme.

Slobodan

pre 5 godina

mrk

Na taj način možeš samo da vidiš gde ti je telefon u svakom trenutku, ne i dete. Jezivo je sve to sa lokacijama, praćenjem, opsesivno. Zar nije bolje razgovor, naučiti dete gde sme, a gde ne sme da ide, šta da radi ako se izgubi, kome da se obrati, gde da čeka ako mama kasni i slično. Da ih naučimo malo da su i sami odgovorni za sebe, da umeju da se snađu kad zatreba. Ovako ako mu crkne telefon, ispadne, izgubi se, šta će oni? I šta ćeš ti kod kuće, da drhtiš od straha jer ga nema na mreži?

Ma daj..

pre 5 godina

(Novosađanka, 5. septembar 2018 20:05)

nije poenta u telefonu nego da mogu da vidim gde mi je dete u svakom trenutku
(mrk, 5. septembar 2018 22:00)

Šta će vam to? Na sigurnom je. Ne prenosite neurozu i paranoju na decu. Neko reče “da se na svakom odmoru čujem sa detetom”!?!
To po meni nije normalno i problem je u glavi roditelja kad pokušava ovako da kontroliše dete, a zapravo ne kontroliše mnogo toga na taj način.
To se radi samo pravilnim vaspitanjem a ne prividnim konstantnim uvidom u ponašanje i kretanje deteta.

mercedes Elektro autobus Ikarbus i vuciceve fantazije za narod

pre 5 godina

Zakon kojim se zabranjuje upotreba mobilnih telefona u školama ne bi mogao da zaživi u Srbiji, smatra Dejan Nedić, predsednik Skupštine Društva direktora škola u Srbiji.

Iz kog je ovaj doba? Jel cuo za ometace signala? Tad bi im mobilni bio beskoristan.

Joca

pre 5 godina

A kako da prepisuju bez mobilnih telefona? Nemaju oni vremena za puskice. Kako da pustaju muziku i ometaju casove? Neka nam se deca zabavljaju. Kratak je zivot.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Srbi su protiv telefona u školama da ne bi ona bogatija deca pokazivala skuplje telefone i izazivala zavist. To je jedini razlog. Cuj, "da se druže a ne da bulje u telefon" haha

A što se tiče pojedinih škola u Francuskoj, tamo je sistem toliko dobar da dete i može bez telefona jer je organizovan i put do škole i nazad, a u školi je angažovano pravo obezbeđenje. Kod nas? Ni blizu.

Uvedite vi školovanje kao i Francuskoj, pa može i sve ostalo.

Prof. Dr.

pre 5 godina

Telefon je sredstvo komunikacije. Ako ga doživljavate drugačije - imate problem :-)

U svakom slučaju, ako je predavanje dosadno deca će visiti na telefonu. Ako nema telefona - pričaće međusobno i zezati se na razne druge načine. Problem je, zapravo, kvalitet predavanja. Predavanja su suvoparna, dosadna. Poradite malo na tome i nećete imati problem sa telefonima.

Lexy

pre 5 godina

Nema tog zakona koji moze mom detetu da nesto zabrani preko moje reci. Vaspitajte decu da ne koriste telefone na casovima. A kad zvoni, ako mu treba telefon, zasto ga ne bi koristio? Nije skola zatvor.

ll

pre 5 godina

A zašto uvek hoće neki da eksperimentišu u školama, na đacima, nastavnicima? Zašto ovo ne probaju u parlamentu, policijskim stanicama, gradskim upravama...

ll

pre 5 godina

Nije dobro formulisano pitanje. Ne treba da koriste mobilne na času, i da ometaju nastavu, ali da nose u školu to je po meni OK. Dva različita pojma. Razmislite o tome vi koji ste toliko zabrinuti.

pravnik-pripravnik

pre 5 godina

@Lexy
Ma idi begaj... "preko tvoje reči"... Komplet zakonik jedne zemlje može biti preko bilo čije reči. Dok god je u skladu sa Ustavom (a ovakve odredbe to jesu, ako su usvojene u parlamentu), može da im se zabrani sve osim da dišu.

Vi neoliberalni vučete svet na dno, kao gigantsko sidro. Obaveze ne priznajete, a prava tumačite po slobodnoj volji. Je l' to po onoj "pravo na kretanje i život"? Fazon dete ima pravo da ide kud 'oće, ne može niko da mu zabrani, pa onda istom linijom ima pravo i na telefon, a samo ti možeš da mu zabraniš.

E pa da te obavestim, dragi sugrađanine (ili sugrađanko) - država može da zabrani i tvom i mom i svačijem detetu i da nosi i da koristi telefon i nema te sile koja to može da pogazi, AKO je država jaka i pravična. Probaj da pošalješ dete u školu sa opijatima ili oružjem, da vidimo kako ćeš se provesti sa tom mantrom "preko moje reči". Možeš ti da želiš i voliš šta god, ali ako je Zakon ovakav ili onakav, mimo njega možeš samo ako želiš da budeš s njim u sukobu.

Druga je stvar u kakvoj smo mi državi... ovde se radi o tome da mnogi roditelji daju sebi za pravo da glume boga i batinu, a realno su jedno veliko ništa.

Sale Zvezdaš

pre 5 godina

Ako đaci koriste mobilne telefone na časovima je to njihov problem jer se to posle odnosi na njihove ocene a oduzimanje stvara samo ljutnju kod učenika uostalom ako nemaju telefone kod sebe onda će da se bave drugim učenicima i to isto neće doprineti napretku učenja jer decu jednostavno ne zanima to što se uči u školi, uče se stvari koje nikada nikome u životu neće biti potrebne a to što je potrebno je samo mali deo toga što se uči u školama tako da škole bi trebale da traže problem kod sebe a ne kod privatnih stvari učenika u tom slučaju njihovim telefonima

Lexy

pre 5 godina

Nema tog zakona koji moze mom detetu da nesto zabrani preko moje reci. Vaspitajte decu da ne koriste telefone na casovima. A kad zvoni, ako mu treba telefon, zasto ga ne bi koristio? Nije skola zatvor.

nik.

pre 5 godina

Bilo bi lepo da se djacima zabrani korišćenje mobilnih u školama, ti mobilni telefoni ionako zaokupljuju pažnju dece 90% vremena, pa više druženja, i manje zurenja u fejs ili viber, internet.... ne može da škodi a svakako neće dete umreti ako mu je zabranjeno 6 sati dnevno da koristi mobilni telefon. I lično bih voleo da mere kazne budu rigorozne npr. da škola ima pravo da oduzme telefon detetu i vrati ga roditelju tek na kraju školske godine. Svi ti mobilni i tableti nisu doneli nikakav boljitak nikome od dece.

Novosađanka

pre 5 godina

To je lako i za to nije neophodan zakon. Moje jedanaestogodišnje dete ga uopšte ne nosi u školu jer sam je zamolila da to ne radi i objasnila zbog čega mislim da je to dobro rešenje. S druge strane, dozvolila sam joj da u školu odlazi biciklom. Win-win.

Prof. Dr.

pre 5 godina

Telefon je sredstvo komunikacije. Ako ga doživljavate drugačije - imate problem :-)

U svakom slučaju, ako je predavanje dosadno deca će visiti na telefonu. Ako nema telefona - pričaće međusobno i zezati se na razne druge načine. Problem je, zapravo, kvalitet predavanja. Predavanja su suvoparna, dosadna. Poradite malo na tome i nećete imati problem sa telefonima.

...Potemkin...

pre 5 godina

...mogu i to lagano... nabavite uredjaje za ometanje signala...kao sto ih imaju pozorista...nakon par meseci svi ce izgubiti volju da nose telefone u skolu...
...e sad, gospoda iz ministarstava treba mnogo toga da se odreknu da bi napravili napredak...
...ups, greska...kod nas je sve napredno vec duze vreme...zato nam padaju brda...ili su to samo kule od karata...
...zasto me sve podseca na Potemkinova sela...

Pop

pre 5 godina

Kada sam ja išao u školu nije bilo mobilnih telefona i ne sećam se da su mi roditelji bili zabrinuti što ne mogu da im se javim ...
Stvar vaspitanja ...

despot

pre 5 godina

"Kao roditelj, volim da čujem dete kada je na odmoru. Roditelji često odu prepodne na posao, a ako je dete popodne u školi, ne vide ga ceo dan. Moraju da se čuju sa njim za vreme odmora", kaže Nedić.
A kako su tebe tvoji roditelji culi za vreme odmora. A da telepatski. I moji roditelji su radili po smenama pa se nije dizala frka oko toga gde sam i sta radim. Mislite li da ce mobilni i razgovor preko njega smanjiti djacku delikvenciju. Nece jer i ako se cujete sa vasim detetom ne znate gde se tacno nalazi da li je u skoli ili u kaficu ili na nekom drugom mestu.
Ovo mi lici kad je muz zvao zenu iz svoje kuce a ona je tvrdila da u kuhinji sprema rucak ali kod svalera.
Razgovor mobilnim nije merilo bezbednosti dece jer su tolike generacije nas i nasih roditelja odrasle bez mobilnih i nije bilo ovoliko djackog nasilja kao sad u vreme mobilnih.

Sale Zvezdaš

pre 5 godina

Ako đaci koriste mobilne telefone na časovima je to njihov problem jer se to posle odnosi na njihove ocene a oduzimanje stvara samo ljutnju kod učenika uostalom ako nemaju telefone kod sebe onda će da se bave drugim učenicima i to isto neće doprineti napretku učenja jer decu jednostavno ne zanima to što se uči u školi, uče se stvari koje nikada nikome u životu neće biti potrebne a to što je potrebno je samo mali deo toga što se uči u školama tako da škole bi trebale da traže problem kod sebe a ne kod privatnih stvari učenika u tom slučaju njihovim telefonima

Blake

pre 5 godina

Ovi sto brane decu da im trebaju telefoni i da mozda pesace desetinu kilometara neka se sete kako su oni u svojim selima isli u skoli? Mi smo postali svi robovi telefona, zaboravili su svi kako je pre bio zivot lep bez manje stresa dok su postojali samo fiksni telefoni.

omfg

pre 5 godina

Ma kakve zabrane normalno da roditelji moraju za svaki odmor da pricaju sa svojom dečicom a dečica moraju da kačaju storije I prepisuju sa telefona ,jedino sto treba jeste zakon da sva deca moraju imati telefone da bi bili svi ravnopravni treba I drzava da pomogne onome ko ne moze da kupi telefon (p.s racunam samo modele od s7 I IP 7 pa na gore)

Toto-ko-tunjo

pre 5 godina

A sta ce neko dete koje putuje u skolu i desetinama kilometara je daleko od nje?
(očigledno, 05. septembar 2018 19:39)

Ono zna kad ide i kad se vraca, kao i roditelji. I uglavnom imaju danas organizovan prevoz, bus ili roditelji dolaze kolima. Moze da se javi roditeljima van te zone, ako je zavrsilo pre ili ostaje duze, sto je retko. Voleo bih da mi odgovoris kako li pregurase oni bez telefona koji su to prevaljivali peske pre tridesetak i vise godina?

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Srbi su protiv telefona u školama da ne bi ona bogatija deca pokazivala skuplje telefone i izazivala zavist. To je jedini razlog. Cuj, "da se druže a ne da bulje u telefon" haha

A što se tiče pojedinih škola u Francuskoj, tamo je sistem toliko dobar da dete i može bez telefona jer je organizovan i put do škole i nazad, a u školi je angažovano pravo obezbeđenje. Kod nas? Ni blizu.

Uvedite vi školovanje kao i Francuskoj, pa može i sve ostalo.

key and peele

pre 5 godina

moja ucionica je bila, problem je sto su druge kolege rasirile i digle noge jer su ja l' lenje, ja l' zaplasene svemoci koja je data roditeljima i deci.

1t_cr0wD

pre 5 godina

Naravno da mogu i moraju. Šta će im mobilni na času? Koja se tu pažnja moze ocekivati? Ali opet, nisam siguran da li mogu da očekujem tako razuman potez od ove vlade...

Liverpool Man

pre 5 godina

Nije stvar u zakonima i drzavi. Drustvo je opijeno tehnologijom, pogotovo telefonima, selfijima, mrezama itd. Nema mladog coveka koji ne bulju u telefon jedno 3 sata dnevno. To je gore od cigareta. Kuda god da odete srecete ljude koji neprekidno i dok setaju i dok prelaze ulicu, gledaju u telefon. Takvi smo postali. Nije ni bitno sto se koristi u skolama, da se nekako ukine i ne koristi vise onda bi ga koristili jos vise van skole. Takva su vremena dosla. Danas klincima za polazak u vrtic kupe telefon. Ja sam do 12 godine trazio gitaru, igracke i stripove.

biciklista

pre 5 godina

"To je Francuska, a ovo je Srbija, to sigurno neće moći da zaživi."

Nesposobnjaković je u toj rečenici prikazao šta nas najviše koči da napredujemo.
Glupa i neosnovana izjava koja kao da je usađena u DNK svakoga sa ovih prostora!!!

Naravno da je moguće zabraniti upotrebu i naravno da u tom pravcu treba razmišljati jer klinci kao zombiji hodaju školama i gledaju u ekran.
Dvorišta prazna, svi sede po ćoškovima i lajkuju, šeruju.... tuga.

ll

pre 5 godina

Mi smo u našoj školi to rešili na sledeći način: u učionici ima kutija sa pregradama napravljena od kutije za cipele, kako đaci ulaze odlože tamo telefone na početku časa, a posle zvona ih pokupe. Na taj način su sprečeni da u toku časa ispod klupe čačkaju telefon, a nastavnik ne mora da gleda ko koristi telefon. Naravno ne moraju da odlože, ali ko bude uhvaćen u toku časa sledi upis u dnevnik. Takav je dogovor sa učenicima. Prosto.

Blackman

pre 5 godina

Kada bi za primer uzeli francusku industriju automobila, tada bi bilo primereno da se kaže da je to nemoguće ostvariti u Srbiji. Zašto, pobogu, se takav izgovor koristi kada je u pitanju upotreba mobilnih telefona u školama?!

Joca

pre 5 godina

A kako da prepisuju bez mobilnih telefona? Nemaju oni vremena za puskice. Kako da pustaju muziku i ometaju casove? Neka nam se deca zabavljaju. Kratak je zivot.

ll

pre 5 godina

Nije dobro formulisano pitanje. Ne treba da koriste mobilne na času, i da ometaju nastavu, ali da nose u školu to je po meni OK. Dva različita pojma. Razmislite o tome vi koji ste toliko zabrinuti.

HejDzo

pre 5 godina

A sta mislite da se primeni jedno totalno nenormalno, liberalno, nekonvencionalno i ekstremno resenje? Zamislite, moglo bi da se zabrani koriscenje mobilnih na casovima. Zamislite to, bilo bi cudo nevidjeno...

Ma daj..

pre 5 godina

(Novosađanka, 5. septembar 2018 20:05)

nije poenta u telefonu nego da mogu da vidim gde mi je dete u svakom trenutku
(mrk, 5. septembar 2018 22:00)

Šta će vam to? Na sigurnom je. Ne prenosite neurozu i paranoju na decu. Neko reče “da se na svakom odmoru čujem sa detetom”!?!
To po meni nije normalno i problem je u glavi roditelja kad pokušava ovako da kontroliše dete, a zapravo ne kontroliše mnogo toga na taj način.
To se radi samo pravilnim vaspitanjem a ne prividnim konstantnim uvidom u ponašanje i kretanje deteta.

mercedes Elektro autobus Ikarbus i vuciceve fantazije za narod

pre 5 godina

Zakon kojim se zabranjuje upotreba mobilnih telefona u školama ne bi mogao da zaživi u Srbiji, smatra Dejan Nedić, predsednik Skupštine Društva direktora škola u Srbiji.

Iz kog je ovaj doba? Jel cuo za ometace signala? Tad bi im mobilni bio beskoristan.

A zasto ne ovako?

pre 5 godina

@HejDzo

Upravo to, kao recimo u Svedskoj gde mi deca idu u skolu. Kad pocinje prvi cas ujutru, svi telefoni se stavljaju u kutiju i u sef. Deci se vracaju za vreme rucka, i onda isto tako do kraja nastave. Ukoliko roditelji trebaju hitno da saznaju gde je dete dok traje nastava, moraju da zovu poseban broj na koji se neko uvek javi dok traje nastava. Oni po potrebi obavestavaju uciteljicu u roku od par minuta ako treba nesto da se prenese detetu (da popije tabletu, da ce neko da ga pokupi ranije itd). Niti deca koriste telefone u toku casa, niti su im uskraceni u slobodno vreme.

Slobodan

pre 5 godina

mrk

Na taj način možeš samo da vidiš gde ti je telefon u svakom trenutku, ne i dete. Jezivo je sve to sa lokacijama, praćenjem, opsesivno. Zar nije bolje razgovor, naučiti dete gde sme, a gde ne sme da ide, šta da radi ako se izgubi, kome da se obrati, gde da čeka ako mama kasni i slično. Da ih naučimo malo da su i sami odgovorni za sebe, da umeju da se snađu kad zatreba. Ovako ako mu crkne telefon, ispadne, izgubi se, šta će oni? I šta ćeš ti kod kuće, da drhtiš od straha jer ga nema na mreži?

pravnik-pripravnik

pre 5 godina

@Lexy
Ma idi begaj... "preko tvoje reči"... Komplet zakonik jedne zemlje može biti preko bilo čije reči. Dok god je u skladu sa Ustavom (a ovakve odredbe to jesu, ako su usvojene u parlamentu), može da im se zabrani sve osim da dišu.

Vi neoliberalni vučete svet na dno, kao gigantsko sidro. Obaveze ne priznajete, a prava tumačite po slobodnoj volji. Je l' to po onoj "pravo na kretanje i život"? Fazon dete ima pravo da ide kud 'oće, ne može niko da mu zabrani, pa onda istom linijom ima pravo i na telefon, a samo ti možeš da mu zabraniš.

E pa da te obavestim, dragi sugrađanine (ili sugrađanko) - država može da zabrani i tvom i mom i svačijem detetu i da nosi i da koristi telefon i nema te sile koja to može da pogazi, AKO je država jaka i pravična. Probaj da pošalješ dete u školu sa opijatima ili oružjem, da vidimo kako ćeš se provesti sa tom mantrom "preko moje reči". Možeš ti da želiš i voliš šta god, ali ako je Zakon ovakav ili onakav, mimo njega možeš samo ako želiš da budeš s njim u sukobu.

Druga je stvar u kakvoj smo mi državi... ovde se radi o tome da mnogi roditelji daju sebi za pravo da glume boga i batinu, a realno su jedno veliko ništa.

ll

pre 5 godina

A zašto uvek hoće neki da eksperimentišu u školama, na đacima, nastavnicima? Zašto ovo ne probaju u parlamentu, policijskim stanicama, gradskim upravama...