Sreda, 05.09.2018.

10:00

Nauka potvrdila: Fredi je najbolji pevač svih vremena

Izvor: B92

Nauka potvrdila: Fredi je najbolji pevaè svih vremena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

145 Komentari

Sortiraj po:

olga

pre 5 godina

markos@ nisi uopste morao da dajes svoj komentar ,posto poenta nije da vredjas !? Ovakvo svoje sitno, ruzno ,potcenjivacko i naravno nestrucno misljenje ostavi za sebe ! To vazi i za sve ove druge ,koji se sprdaju sa pevacem i njegovim zivotom ,a koji su sami minorni i nebitni ;obicni zemaljski prah.

Maksimilijan

pre 5 godina

Eh, jadan Fredi. Da je onda znao kako će mu za nekoliko godina kojekakvi razvlačiti ime po društvenim portalima, verovatno bi i to testamentom zabranio.

Oliver Kosta

pre 5 godina

Dimash! Naucno dokazano najveci raspod i neverovatna tehnika. Covek peva od F2 do D8. To niko ne moze. Ali Fredi jeste bio vrh. Ja najvise volim Dejvida Koverdejla.

Dragan

pre 5 godina

Za mene je najbolji pevač Nic Val. Kad sam ga prvi put čuo mislio sam da je montaža. Tako dubok glas, a fantastična dikcija. Nešto najlepše što sam ikada čuo.

Kako mrznja muti razum!

pre 5 godina

@ ..."Svako ko tvrdi da je Fredi Merkjuri imao "najlepsi glas svih vremena" ocigledno nikada nije cuo za Sem Kuka, Tima Baklija ili Bila Medlija.

A o Pavarotiju, Bergonciju, Karuzu ili Bjerlingu da i ne govorim.

Cista britanska propaganda."
(DEDA CVETKO, 6. septembar 2018 03:39)

Gde pise u clanku da je NAJLEPSI glas? Koliko znam, srpski jezik pravi razliku izmedju "najlepsi" i "najbolji".

my way

pre 5 godina

Људи, било је лепших гласова попут Френка Синатре, Елвиса, али најбољи певач јесте Фреди Меркури. И пре научног суда то смо сви знали.

Sedera

pre 5 godina

Raspon glasa nije dokaz da je neko dobar pevac. Najvazniji su kontrola i boja glasa.
Inace se slazem da je Fredi jedan od najvecih, tu nema dileme.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Joooooj, gluposti li. Kad bi frekventni opseg cinio lepotu glasa, topovski udar bi imao najlepsi glas na svetu.

Svako ko tvrdi da je Fredi Merkjuri imao "najlepsi glas svih vremena" ocigledno nikada nije cuo za Sem Kuka, Tima Baklija ili Bila Medlija.

A o Pavarotiju, Bergonciju, Karuzu ili Bjerlingu da i ne govorim.

Cista britanska propaganda.

Srboljub

pre 5 godina

@Marcos:
Najdobronamerije: ako su tvoje prve asocijacije na Fredija droga, pripadnost gej populaciji i ostalo što si... istisnuo, onda s tvojim poimanjem tzv. "popularne" muzike, ali i muzike uopšte nešto nije u redu, nešto ne štima opako. Ne treba naučno tvrđenje, iole ozbiljnija enciklopedija daće ti uvid, jer nisi imao sreće da živiš u vremenu kad se muzika tako i smela zvati. (Queen su prerasli žanr: u počecima, sa "10CC" podigli letvicu značajno i u vokalima i aranžmanima.)

Sasa rrs

pre 5 godina

Fredi jeste bio odličan, ali daleko od najboljeg. A to da je imao glas od 4 oktave je glupost.
Nekad su se pevači (tenori) na dvorovima kastrirali, kako bi imali što viši glas, ali i dalje nisu mogli nadmašiti žene po tom pitanju.
Maraja Keri ima glas iznad 4 oktave. Koliko je taj glas visok, govori činjenica da svojim glasom, može slomiti čašu, doduše od tankog stakla (čaša za šampanjac).
Bolje da ne pominjem Davida Coverdela, frontmena grupe Whitesnake. David, naravno dok je bio mlad, je imao ekstremno visok glas. Fredi po tom pitanju, nije mogao da bude ni približan njemu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mmm, 5. septembar 2018 10:44)
Ajde kad vec pricas i poredis da ti samo kazem jedno uz duzno postovanje za sve sto si rekao ali Vajtsnek se nemoze porediti sa Kvinom Fredi je pored toga sto je najbolji pjevac svih vremena lik ciju harizmu niko nikada nije dostigao.Kada se sve sabere i oduzme Kvin je najveci bend u istoriji muzike i kao sto neko rece u buducnosti ce biti izucavani kako klasici svjetske muzike.

T

pre 5 godina

"Maraja Keri ima glas iznad 4 oktave. Koliko je taj glas visok, govori činjenica da svojim glasom, može slomiti čašu"

To nema veze sa visinom glasa. Za to je samo potrebno pogoditi frekvencu case. Kucnes po casi, i ona se cuje u svojoj tzv. karakteristicnoj frekvenci. I onda uz malo sluha, samo treba otpevati taj ton i odrzavati frekvencu. Svaki skolovan pevac bi trebalo da bude u stanju da to uradi. Ima snimaka na YT kako amateri tu uspevaju da rade posle dovoljno vezbe. Potrebna frekvenca je unutar glasovnih mogucnosti vecine populacije.

Леонардо

pre 5 godina

Тачно. Био је један од највећих, ако не и највећи. Уосталом, цела група Квин је чудо од бенда. Не зна се да ли су боље свирали или певали, понаособ. Таквих група данас нема, нити ће их бити. Сва срећа , па постоји јутјуб, за ове млађе, да виде шта је некад била музика.

DaLanik

pre 5 godina

aj, baš... ima toliko pevača... Fredi je genericki možda najbolji jer ima takav genericki glas, za sve... Ali ima još takvih kao što je on i to puno. Ali kapiram da se generalnoj populaciji koja sluša samo mejnstrim to najviše svidja. Ima pevača 1000x boljih i sa neobicnijim glasom od Merkjurija. Npr. Jon Anderson iz Yes ili Michael McDonald iz The Doobie Brothers. Ili Steve Perry iz Journey....

pera

pre 5 godina

85-a dve nedelje pre vojske celu noc na Tv-u gledamo live aid.Sutra svi pricaju o Kvinu jel niko nista slicno pre nije uradio.Dan danas kad pricamo o tome niko se ne seca nicega samo Fredija i genijalnog performansa.

tuzan

pre 5 godina

Sigurno jeste,posle Coverdale-a,Plant-a,,Gillan-a,Rodgers-a i Dio-a...
(Stormbringer,5.septembar 2018 10:46)
Ma vazi,..I kod mene selo bolje igra fudbal od Reala,al ne može da se probije zbog Zvezde i Partizana,...
(it’s my life, 5. septembar 2018 12:17)

Iako se slazem kao i vecina komentatora ovde da je Fredi NO.1, ti si ovim komentarom samo pokazao veliko nepoznavanje muzike. Porediti jednog Dia, koji je i mozda (bio) najbolji vokal heavy metala, trpati ga u kos sa nekim anonimusima iz nekog sela, a u poredenju sa Fredijem...Tuga i bedastoca, a povrh svega neznanje. Zaista se osetim tuzno i dobijem transfer blama na ovakve komentare :(

Dare

pre 5 godina

najbolji ,mozda .... ali meni je najbolji pevac bjesova ....
(lemi, 05. septembar 2018 12:01)

Nisi jedini,još pod utiskom koncerta pre 10 dana na Rock Village...Vreme je!!!

Brat Bart NS

pre 5 godina

Elvis Presley je ubedljivo najbolji, mogao je pevati bilo koju vrstu muzike od ritam I bluza,gospela,kantrija,rock n rolla,opere da je hteo I hard rock bi mogao dakle sve!

Kale

pre 5 godina

@Markos
Sine kapiram imas mozda 16 godina, i nisi samo ti kriv sto si glup. Ima tu i gresaka tvojih roditelja i loseg uticaja okoline. Medjutim glup si pa si glup, i sad sta je tu, je iz te koze se ne moze. Reko bih ti da nije kasno za tebe, ali to bi bila laz a ja ne volim da lazem.

Fox Mulder

pre 5 godina

Znali smo da je najveći, nije trebala nauka ništa da dokazuje. Jedini dokaz koji ti treba je ono što osećaš kad Freddie peva. Inače, danas bi mu bio 72. rodjendan. Happy birthday, Your Majesty!

Djoka

pre 5 godina

Ajde nemojte preterivati onaj Djo Samervil (Small Town Boy) razbija čašu kakav glas ima a i pevač A-HA je mnogo bolji pevač od Fredija ima lepši melodičniji jači glas od Fredija a ima ih još. Fredi je samo imao dobre pesme ali ima više boljih pevača, Europe Final Countdown strašan glas pa onaj iz Black Sabatha Tony Martin predivan glas….. Izem vam ja vašu nauku.

DachaBg

pre 5 godina

Apsolutno se slažem! Bohemian Rapsody je najbolja pesma ikada! Nažalost, bio je žrtva tadašnjeg ludila oko AIDS-a, i leka koji je izbačen iz upotrebe par godina posle njegove smrti.

alfaiomega

pre 5 godina

Kada bi najbolji bili najpopularniji, Paul Rodgers bi bio najpopularniji.

U narodnoj muzici Šaulić.

P.S Fredi je imao loš vibrato, a triler uopšte nije ni imao...Rodgers i Coverdale su od njega bolji bar za toliko koliko je Šaban bolji od Cuneta

Патас

pre 5 godina

За мене је Рони Џејмс Дио био и остаће највећи рок вокал. Није имао музичко образовање нити је ишао на часове пјевања, био је самоук. За мене је он идеалан примјер како би класични рок/хард рок вокал требало да звучи.

Mile Dodik

pre 5 godina

@Markos,kakav komentar.Cenim da si autenticni Srbin I da bi trebalo hvalospeve da pisu o Arkanu,Legiji,MMA borcima,...Zastitnicima pravih vrednosti.

Ne šalim se!

pre 5 godina

Taj bend bi mnogo bolje zvučao da su svirali samo instrumentale, dakle, taj bend je postao popularan zbog svega ostalog a ne zbog tog drekavca!

dobar kajmak, loš sir

pre 5 godina

menjam stanicu kada cujem njegov glas, nekako me uvek pogadjala u zivac njegova bola glasa. ali, postujem, stvarno je imao dobar kapacitet pluca.

besmisleno poređenje

pre 5 godina

Mogu se porediti teniseri,fudbaleri,ali porediti pevače,gitariste,kompozitore je besmisleno.Ko je bolji slikar,Pikaso ili Ticijan?Ko je bolji gitarista,Stefanovski ili Točak?Muzika,slikarstvo,književnost,tu nema poređenja.Svaki genijalni umetnik daje doprinos kulturi i duhovnom bogatstvu celog sveta,jedan originalni i neponovljivi umetnički izraz.Svođenje umetnosti na takmičenje je vrlo pogrešno.Vlatko Stefanovski je rekao-Ne sviram gitaru da bih bio najbolji,već da bih se dobro osećao.

неко

pre 5 godina

Mајк Петон има распон од пуних шест октава и уз то му није проблем да пева италијанске канцоне, џез или дет метал, тако да...

Maja

pre 5 godina

Jedan od najvećih bendova ikada! U svakom smislu! Na Fredija ne treba trošiti reči, čovek je bio toliko ispred svog vremena, jedinstven, harizmatičan, vladao je scenom, ma tačno se videlo da je rođen za nju. Čuveni koncert na Vembliju '86 treba svako bar jednom da odgleda. Tužno je što je završio kako jeste, ali who wants to live forever.. Ostaće voljen zauvek, sigurno!

it’s my life

pre 5 godina

Sigurno jeste,posle Coverdale-a,Plant-a,,Gillan-a,Rodgers-a i Dio-a...
(Stormbringer,5.septembar 2018 10:46)
Ma vazi,..I kod mene selo bolje igra fudbal od Reala,al ne može da se probije zbog Zvezde i Partizana,...

executor

pre 5 godina

Freddy je prvo mesto ubedljivo ne samo zbog glasa, vec sto ima 50+ hitova a skoro sve je opevano na razlicit nacin. Druga stvar, kada je bio na sceni nije kopirao glas sa ploce, nego je davao svoj sarm.

Markos

pre 5 godina

Al ste nalozeni,uvek mi je bilo fascinantno koliko ljudi ima da se tako fanaticno uzivljuju u te muzicare pijane drogirane i nastrane kao fredi sto je bio.Ovaj jedan kaze kad gledas njegove spotove najezis se od uzbudjenja ahahah najezis se kad gledas geja kako peva i njise kukovima.Au braco koje iskrivljene vrednosti,loze vas nasminkani muskarci.

Ingot

pre 5 godina

Gledajuci porijeklo naucnika koji su vrsili ovo istrazivanje lako se moze zakljuciti da nisu uzimali u obzir lik i djelo Sinana Sakica, tako da mogu ovo istrazivanje da okace macku o´ rep.

Ali ne stvarno, cuj naucno dokazano najbolji pjevac. Sta je sljedece, najbolji kolac? `Objektivni` dokazi o necemu sto ne moze bit subjektivnije. Smejurija

abubekir

pre 5 godina

Svaka čast Frediju, naklon do poda svom njegovom radu. Queen je promenila tok muzike i hvala ima na tome. Samo zeim dodati da je njemu veoma blizu Axl Rose, ali droga i alkohol su ucinili svoje. Nekada bukvalno slušajući pomislim da je nemoguće kako je Aksel Pevao, a sada blaga imitacija Miki Mausa. Samo zbog toga iako mi je Axl omiljeni pevač, Fredi je na prvom mestu.

dd

pre 5 godina

pa vredi je imao sve...covek ceo koncert skace,igra..i otpeva ga bez i jednog falsa cisto lepo perfektno...

covek je mogao da peva sta hoce,operu,rok...sa Montserat Kabalje operskom pevacicom je imao saradnju...a ona je rekla da je fredi jedan od najboljih pevaca sa kojim je saradjivala i pevala!

ako to ona kaze to ima neku tezinu...

covek je imao nestvarnu energiju i glas dar od boga...jednostavno je najbolji...ta improvizacija,boja glasa,tenor bez osclacija i na visokim tonovima,ne gubi boju,ne prekida se....on je bio savrsen.

on kada i improvizuje ne peva fals...ne moze pored njega da stane niko da skace i igra i peva kao on...ma nema teoretske sanse! svi moraju da stoje mirno ko kipovi zatvorenih ociju...A FREDI TO NE MORA!

smesno je uporedjivati nekoga sa fredijem...taj se jos nije rodio!ovakvi se radjaju jednom u 200g

stanislav

pre 5 godina

Gluposti. Za ovakav zaključak trebalo je prethodno u ovom obimu analizirati i ostale velike glasove "svih vremena".
Tipična vest današnjice kada je sve "naj...svih vremelna".

Skajvolker

pre 5 godina

Nikad nesto nisam gotivio Kvin i Fredija, ali ko sam ja da preispitujem njihovu velicinu.
Ipak, vise gotivim bendove kao sto su Pink Floyd, Rolling Stones, ili neke metalce poput Black Sabbatha, Metalike, Pantere, Down-a...

Anja

pre 5 godina

Fredi? NAJBOOLJI NARAVNO :)

Sad sam te videla snimak koncerta Grin Deja... nestvarno... sto kaze jedan u komentarima, ako neko 27 godina posle smrti moze ovako da "rock" 65 000 ljudi na koncertu je LEGENDA. Da ne pominjem sto i dalje publika zna sve reci peva svi kao jedan :)

Ko nije neka pogleda njegove intervujue na YT, videce sarmantnog, pomalo stidljivog, provokativnog, zabavnog,zanimljivog... genija:) razlicitog od onog kakav je na sceni...

Bluesteel

pre 5 godina

U umetnosti ne postoji najbolji. Ostavite takmicenja za idole,zvezde granda i ostale gluposti. Zato sam uvek mrzeo glupe top liste u rok kriticare koji su uvek nesto uporedjivali,te ko je bolji gitarista bubnjar itd.a samu sustinu promase. Vise mi se svidja nesavrseni J Masics nego Coverdale,Page,Dikinson i ostali likovi koji su bili obuceni kao devojcice.

Џони

pre 5 godina

Од певача: Шабан Шаулић
Од певачица: Шанаја Твејн

Замислите да сниме дует! Ушће би грмело!

GoraN

pre 5 godina

Sigurno jedan od najboljih pevača svih vremena. Ipak smatram da nauka ne može i ne treba da dokazuje ko je najbolji. Genaeralno je i glupo dokazivati ko je najbolji u pevanju. Zašto je to uopšte bitno? Slušaću ono što mi prija a dal je to većini najbolje ili ne meni je apsolutno nebitno.

Kunta Kinte

pre 5 godina

Da je kojim slucajem imao prilike da nastupi u onom nasem eminentnom muzickom takmicenju, sigurno bi mu bilo receno da je nesto losiji u donjim lagama, i da svakako mora da popravi svoj vibrato, pa da se vrati u narednoj sezoni i proba ponovo.

Vatra

pre 5 godina

Mozda cu da iznerviram Fredijeve fanove al za mene naj upecatljivi glas ima Leonid Haritonov narocito u pesmi Volga boatmen. Toliko silan, dubok, nekako mi je nestvarno da tada tako mlad covek ima takav glas. Nisam nikakav strucnjak za muziku ali ovaj mi je vanserijski.

A kod Fredija mi je naj vise svidja njegov kontakt sa publikom. Radio je to sa strascu, cini mi se da uopste nije morao da se sprema posebno za koncert. Kao da ste mogli sa ulice da ga stavite pred milion ljudi i isti bi bio.

Opet ja

pre 5 godina

I da, Pavaroti ima raspon glasa 2.3 oktave pa ovi sto kao imaju 4 ne mogu ni vodu da mu nose. Manite se tog pevanja gde se kresti, vristi, dere i skici. Zna se sta je pevanje punim glasom.

ledenjak

pre 5 godina

veliki sam obozavatelj Fredija i grupe Queen. Ne sumnjam da je ta nauka to utvrdila. Ipak kao neko ko slusa i voli RnR, treba poslusati Ian Gillana sa pocetka karijere ili Ronnie Dia. Za razliku od Fredija oni su drzali koncerte svakog dana 40 godina. Fredi je nakon prve svetske turneje koju je od pola katastrofalno otpevao 1986 prestao da javno nastupa. Bas od tada su snimili vise od 50% svojih hitova koje nikada nije izveo uzivo.

Rade 021

pre 5 godina

Freddy i Ipce ne znas koje bolji kako:D.Ipce kida uzivo ima par snimaka na you tubu,retko ko i peva Ipcetove pesme prosto nemoguce !!!

Lorimer

pre 5 godina

E to su bili bendovi! Vrhunski muzičari, besmrtne pesme. Fredi ne samo da je bio pevač, nego je bio gospodar scenskog nastupa. Brajan Mej prvoklasni gitarista i doktor astrofizike (i to na Imperijal koledžu). Tako je to izgledalo dok su muzičari gradili karijere na talenat i kvalitet, pre nego što je muzička industrija uvela kao standard da ako hoćeš karijeru, moraš još kao dete da počneš u Miki Maus klubu (ili kako se već zovu te emisije koje su rasadnik današnjih “zvezda”).

EU Citizen

pre 5 godina

Bio je odličan pevač, ali rokenrol nije matematika, za mene i mnoge druge ljude postoje formalno daleko gori pevači, od Koverdejla, preko Planta, Dikinsona ili Hetfilda, sve do Bona Skota, Dia, Vejtsa ili Kobejna, koji me specifičnim glasom i harizmom pravih muškaraca koju Fredi iz razumljivih razloga nije imao, :) daleko više nalaze i pomeraju nego Merkjuri, koliko god da priznajem da je veliki pevač i operski kapacitet, i koliko god da mi se neke stvari od Queen, uprkos izraženoj sklonosti prema kiču i patetici u mnogim drugim, ipak sviđaju.

QuickFire

pre 5 godina

A, prema mom mišljenju, evo ga drugi: :)

https://www.youtube.com/watch?v=SAcN1_ED4BM

Inače, poslušajte malo bend Sonata Arctica da biste stekli osećaj kako ovaj čovek peva. Strašan raspon, čista tehnika.

Zizi

pre 5 godina

Koga briga za raspon u oktavam. Mnogo je vaznija snaga i kontrola glasa pri visinama. 10 puta bolje zvuci kad Pavaroti punim glasom opali B4 na kraju "O Sole Mio" nego kad neki roker kresti ili kroz falseto peva F5 pa to zvuci kao da koljete svinju.

Andrija

pre 5 godina

Kome to nije jasno neka posluša Innuendo od 4.13 do 4.20 na youtube-u. Najbolji ženski vokali su Roberta Flack- First time ever i saw your face i Dinah Washington-Mad about boy.

Königtiger

pre 5 godina

KVIN je jedina grupa čije pesme mogu da slušam jednu za drugom bez da mi dosade. Imao je vrhunski glas. Cela grupa je jedinstvena i neponovljiva. Šteta što neće pojaviti takav bend više.

padre

pre 5 godina

Malo su ipak preterali!nije raspon glasa sve, tu je i boja i osećaj i šta još znam šta!Oni kaoda su ga uspoređivali sa mašinom za pevanje!

Mmm

pre 5 godina

Fredi jeste bio odličan, ali daleko od najboljeg. A to da je imao glas od 4 oktave je glupost.
Nekad su se pevači (tenori) na dvorovima kastrirali, kako bi imali što viši glas, ali i dalje nisu mogli nadmašiti žene po tom pitanju.
Maraja Keri ima glas iznad 4 oktave. Koliko je taj glas visok, govori činjenica da svojim glasom, može slomiti čašu, doduše od tankog stakla (čaša za šampanjac).
Bolje da ne pominjem Davida Coverdela, frontmena grupe Whitesnake. David, naravno dok je bio mlad, je imao ekstremno visok glas. Fredi po tom pitanju, nije mogao da bude ni približan njemu.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Nema u umetnosti "najbolji". Ja bih glasao za Kurta Kobejna, to ja volim, inače idemo na teren školovanih vokala, a tu su operski pevači klasa za sebe...

it’s my life

pre 5 godina

Jedan jedini i ne ponovljivi Freddie Mercury,..1 jula prošle godine Green Day je držao koncert.Pre koncerta dok se jos nisu pojavili na binu masa u Hyde park-u je pevala njegovu pesmu Bohemian rhapsody.Mislim da nema coveka koji dok gleda klip a da se nije naježio!!!!

Predo

pre 5 godina

Ne samo to. Za stotinjak godina muzika Kvina će biti proučavana kao klasika, rame uz rame sa muzikom Mocarta, Betovena itd. Što se glasa tiče, memorijalni koncert je pokazao da niko osim Džordž Majkla nije mogao da se nosi sa njegovim izvođenjem.

Mirko

pre 5 godina

"Kvantitativna analiza koja je koristila novo uvedeni parametar za procenu pravilnosti vokalnih vibracija potkrepila je svoju perceptivnu nepravilnu prirodu, sugerišući da je pravilnost vibrata distinktivno obeležje pevačkog glasa"

Nije ovo za mene, odoh da nahranim svinje pa da naložim vatru.

hipokrat

pre 5 godina

Nista oktave, to je kao da gledate brzinu auta da biste otkrili ko je najbolji vozac. Svidja mi se pravilnost vibrata kao kriterijum.
Inace sto se oktava tice, Aksl Rouz ima 5,5. Da uporedite sta to znaci slusajte kraj 'Sweet Child of Mine' kad peva on i kad peva Seril Krou.

Obrigado

pre 5 godina

Kakvi su ovo parametri? Razumem ja velicinu Kvina, ali mislim da ih podizu u nebesa zadnjih godina, a nije mi bas jasan razlog.Vecina obrazovanih pevaca koristi pravilnije svoj glas, dok postoji dosta rok pevaca sa vecim rasponom (npr. M.Paton sa vise od 6 oktava)...

Goran

pre 5 godina

Ne razumem se u nauku i ta njihova istrazivanja, ali da je najbolji pevac - NAJBOLJI JE... Ufff, sav se najezim od njegovog 15 minutnog nastupa na LIVE AID-u na Vembliju. Svaki ljubitelj muzike bi to morao da vidi makar na youtube-u.

Research engineer

pre 5 godina

To sam Vam ja mogao reći i bez istraživanja. Mada, to istraživanje ne zvuči relevantno. Sa čijim glasom su poredili? Zašto je to dokaz da je najbolji pevač? Ne kažem da nije, samo to nije dokaz...

Mirko

pre 5 godina

"Kvantitativna analiza koja je koristila novo uvedeni parametar za procenu pravilnosti vokalnih vibracija potkrepila je svoju perceptivnu nepravilnu prirodu, sugerišući da je pravilnost vibrata distinktivno obeležje pevačkog glasa"

Nije ovo za mene, odoh da nahranim svinje pa da naložim vatru.

it’s my life

pre 5 godina

Jedan jedini i ne ponovljivi Freddie Mercury,..1 jula prošle godine Green Day je držao koncert.Pre koncerta dok se jos nisu pojavili na binu masa u Hyde park-u je pevala njegovu pesmu Bohemian rhapsody.Mislim da nema coveka koji dok gleda klip a da se nije naježio!!!!

Predo

pre 5 godina

Ne samo to. Za stotinjak godina muzika Kvina će biti proučavana kao klasika, rame uz rame sa muzikom Mocarta, Betovena itd. Što se glasa tiče, memorijalni koncert je pokazao da niko osim Džordž Majkla nije mogao da se nosi sa njegovim izvođenjem.

Goran

pre 5 godina

Ne razumem se u nauku i ta njihova istrazivanja, ali da je najbolji pevac - NAJBOLJI JE... Ufff, sav se najezim od njegovog 15 minutnog nastupa na LIVE AID-u na Vembliju. Svaki ljubitelj muzike bi to morao da vidi makar na youtube-u.

Königtiger

pre 5 godina

KVIN je jedina grupa čije pesme mogu da slušam jednu za drugom bez da mi dosade. Imao je vrhunski glas. Cela grupa je jedinstvena i neponovljiva. Šteta što neće pojaviti takav bend više.

besmisleno poređenje

pre 5 godina

Mogu se porediti teniseri,fudbaleri,ali porediti pevače,gitariste,kompozitore je besmisleno.Ko je bolji slikar,Pikaso ili Ticijan?Ko je bolji gitarista,Stefanovski ili Točak?Muzika,slikarstvo,književnost,tu nema poređenja.Svaki genijalni umetnik daje doprinos kulturi i duhovnom bogatstvu celog sveta,jedan originalni i neponovljivi umetnički izraz.Svođenje umetnosti na takmičenje je vrlo pogrešno.Vlatko Stefanovski je rekao-Ne sviram gitaru da bih bio najbolji,već da bih se dobro osećao.

Fox Mulder

pre 5 godina

Znali smo da je najveći, nije trebala nauka ništa da dokazuje. Jedini dokaz koji ti treba je ono što osećaš kad Freddie peva. Inače, danas bi mu bio 72. rodjendan. Happy birthday, Your Majesty!

Леонардо

pre 5 godina

Тачно. Био је један од највећих, ако не и највећи. Уосталом, цела група Квин је чудо од бенда. Не зна се да ли су боље свирали или певали, понаособ. Таквих група данас нема, нити ће их бити. Сва срећа , па постоји јутјуб, за ове млађе, да виде шта је некад била музика.

Research engineer

pre 5 godina

To sam Vam ja mogao reći i bez istraživanja. Mada, to istraživanje ne zvuči relevantno. Sa čijim glasom su poredili? Zašto je to dokaz da je najbolji pevač? Ne kažem da nije, samo to nije dokaz...

pera

pre 5 godina

85-a dve nedelje pre vojske celu noc na Tv-u gledamo live aid.Sutra svi pricaju o Kvinu jel niko nista slicno pre nije uradio.Dan danas kad pricamo o tome niko se ne seca nicega samo Fredija i genijalnog performansa.

executor

pre 5 godina

Freddy je prvo mesto ubedljivo ne samo zbog glasa, vec sto ima 50+ hitova a skoro sve je opevano na razlicit nacin. Druga stvar, kada je bio na sceni nije kopirao glas sa ploce, nego je davao svoj sarm.

hipokrat

pre 5 godina

Nista oktave, to je kao da gledate brzinu auta da biste otkrili ko je najbolji vozac. Svidja mi se pravilnost vibrata kao kriterijum.
Inace sto se oktava tice, Aksl Rouz ima 5,5. Da uporedite sta to znaci slusajte kraj 'Sweet Child of Mine' kad peva on i kad peva Seril Krou.

Kale

pre 5 godina

@Markos
Sine kapiram imas mozda 16 godina, i nisi samo ti kriv sto si glup. Ima tu i gresaka tvojih roditelja i loseg uticaja okoline. Medjutim glup si pa si glup, i sad sta je tu, je iz te koze se ne moze. Reko bih ti da nije kasno za tebe, ali to bi bila laz a ja ne volim da lazem.

Maja

pre 5 godina

Jedan od najvećih bendova ikada! U svakom smislu! Na Fredija ne treba trošiti reči, čovek je bio toliko ispred svog vremena, jedinstven, harizmatičan, vladao je scenom, ma tačno se videlo da je rođen za nju. Čuveni koncert na Vembliju '86 treba svako bar jednom da odgleda. Tužno je što je završio kako jeste, ali who wants to live forever.. Ostaće voljen zauvek, sigurno!

dd

pre 5 godina

pa vredi je imao sve...covek ceo koncert skace,igra..i otpeva ga bez i jednog falsa cisto lepo perfektno...

covek je mogao da peva sta hoce,operu,rok...sa Montserat Kabalje operskom pevacicom je imao saradnju...a ona je rekla da je fredi jedan od najboljih pevaca sa kojim je saradjivala i pevala!

ako to ona kaze to ima neku tezinu...

covek je imao nestvarnu energiju i glas dar od boga...jednostavno je najbolji...ta improvizacija,boja glasa,tenor bez osclacija i na visokim tonovima,ne gubi boju,ne prekida se....on je bio savrsen.

on kada i improvizuje ne peva fals...ne moze pored njega da stane niko da skace i igra i peva kao on...ma nema teoretske sanse! svi moraju da stoje mirno ko kipovi zatvorenih ociju...A FREDI TO NE MORA!

smesno je uporedjivati nekoga sa fredijem...taj se jos nije rodio!ovakvi se radjaju jednom u 200g

padre

pre 5 godina

Malo su ipak preterali!nije raspon glasa sve, tu je i boja i osećaj i šta još znam šta!Oni kaoda su ga uspoređivali sa mašinom za pevanje!

Lorimer

pre 5 godina

E to su bili bendovi! Vrhunski muzičari, besmrtne pesme. Fredi ne samo da je bio pevač, nego je bio gospodar scenskog nastupa. Brajan Mej prvoklasni gitarista i doktor astrofizike (i to na Imperijal koledžu). Tako je to izgledalo dok su muzičari gradili karijere na talenat i kvalitet, pre nego što je muzička industrija uvela kao standard da ako hoćeš karijeru, moraš još kao dete da počneš u Miki Maus klubu (ili kako se već zovu te emisije koje su rasadnik današnjih “zvezda”).

T

pre 5 godina

"Maraja Keri ima glas iznad 4 oktave. Koliko je taj glas visok, govori činjenica da svojim glasom, može slomiti čašu"

To nema veze sa visinom glasa. Za to je samo potrebno pogoditi frekvencu case. Kucnes po casi, i ona se cuje u svojoj tzv. karakteristicnoj frekvenci. I onda uz malo sluha, samo treba otpevati taj ton i odrzavati frekvencu. Svaki skolovan pevac bi trebalo da bude u stanju da to uradi. Ima snimaka na YT kako amateri tu uspevaju da rade posle dovoljno vezbe. Potrebna frekvenca je unutar glasovnih mogucnosti vecine populacije.

abubekir

pre 5 godina

Svaka čast Frediju, naklon do poda svom njegovom radu. Queen je promenila tok muzike i hvala ima na tome. Samo zeim dodati da je njemu veoma blizu Axl Rose, ali droga i alkohol su ucinili svoje. Nekada bukvalno slušajući pomislim da je nemoguće kako je Aksel Pevao, a sada blaga imitacija Miki Mausa. Samo zbog toga iako mi je Axl omiljeni pevač, Fredi je na prvom mestu.

Mile Dodik

pre 5 godina

@Markos,kakav komentar.Cenim da si autenticni Srbin I da bi trebalo hvalospeve da pisu o Arkanu,Legiji,MMA borcima,...Zastitnicima pravih vrednosti.

Mmm

pre 5 godina

Fredi jeste bio odličan, ali daleko od najboljeg. A to da je imao glas od 4 oktave je glupost.
Nekad su se pevači (tenori) na dvorovima kastrirali, kako bi imali što viši glas, ali i dalje nisu mogli nadmašiti žene po tom pitanju.
Maraja Keri ima glas iznad 4 oktave. Koliko je taj glas visok, govori činjenica da svojim glasom, može slomiti čašu, doduše od tankog stakla (čaša za šampanjac).
Bolje da ne pominjem Davida Coverdela, frontmena grupe Whitesnake. David, naravno dok je bio mlad, je imao ekstremno visok glas. Fredi po tom pitanju, nije mogao da bude ni približan njemu.

Srboljub

pre 5 godina

@Marcos:
Najdobronamerije: ako su tvoje prve asocijacije na Fredija droga, pripadnost gej populaciji i ostalo što si... istisnuo, onda s tvojim poimanjem tzv. "popularne" muzike, ali i muzike uopšte nešto nije u redu, nešto ne štima opako. Ne treba naučno tvrđenje, iole ozbiljnija enciklopedija daće ti uvid, jer nisi imao sreće da živiš u vremenu kad se muzika tako i smela zvati. (Queen su prerasli žanr: u počecima, sa "10CC" podigli letvicu značajno i u vokalima i aranžmanima.)

Kunta Kinte

pre 5 godina

Da je kojim slucajem imao prilike da nastupi u onom nasem eminentnom muzickom takmicenju, sigurno bi mu bilo receno da je nesto losiji u donjim lagama, i da svakako mora da popravi svoj vibrato, pa da se vrati u narednoj sezoni i proba ponovo.

Obrigado

pre 5 godina

Kakvi su ovo parametri? Razumem ja velicinu Kvina, ali mislim da ih podizu u nebesa zadnjih godina, a nije mi bas jasan razlog.Vecina obrazovanih pevaca koristi pravilnije svoj glas, dok postoji dosta rok pevaca sa vecim rasponom (npr. M.Paton sa vise od 6 oktava)...

DachaBg

pre 5 godina

Apsolutno se slažem! Bohemian Rapsody je najbolja pesma ikada! Nažalost, bio je žrtva tadašnjeg ludila oko AIDS-a, i leka koji je izbačen iz upotrebe par godina posle njegove smrti.

Sasa rrs

pre 5 godina

Fredi jeste bio odličan, ali daleko od najboljeg. A to da je imao glas od 4 oktave je glupost.
Nekad su se pevači (tenori) na dvorovima kastrirali, kako bi imali što viši glas, ali i dalje nisu mogli nadmašiti žene po tom pitanju.
Maraja Keri ima glas iznad 4 oktave. Koliko je taj glas visok, govori činjenica da svojim glasom, može slomiti čašu, doduše od tankog stakla (čaša za šampanjac).
Bolje da ne pominjem Davida Coverdela, frontmena grupe Whitesnake. David, naravno dok je bio mlad, je imao ekstremno visok glas. Fredi po tom pitanju, nije mogao da bude ni približan njemu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mmm, 5. septembar 2018 10:44)
Ajde kad vec pricas i poredis da ti samo kazem jedno uz duzno postovanje za sve sto si rekao ali Vajtsnek se nemoze porediti sa Kvinom Fredi je pored toga sto je najbolji pjevac svih vremena lik ciju harizmu niko nikada nije dostigao.Kada se sve sabere i oduzme Kvin je najveci bend u istoriji muzike i kao sto neko rece u buducnosti ce biti izucavani kako klasici svjetske muzike.

Andrija

pre 5 godina

Kome to nije jasno neka posluša Innuendo od 4.13 do 4.20 na youtube-u. Najbolji ženski vokali su Roberta Flack- First time ever i saw your face i Dinah Washington-Mad about boy.

Ingot

pre 5 godina

Gledajuci porijeklo naucnika koji su vrsili ovo istrazivanje lako se moze zakljuciti da nisu uzimali u obzir lik i djelo Sinana Sakica, tako da mogu ovo istrazivanje da okace macku o´ rep.

Ali ne stvarno, cuj naucno dokazano najbolji pjevac. Sta je sljedece, najbolji kolac? `Objektivni` dokazi o necemu sto ne moze bit subjektivnije. Smejurija

неко

pre 5 godina

Mајк Петон има распон од пуних шест октава и уз то му није проблем да пева италијанске канцоне, џез или дет метал, тако да...

Sedera

pre 5 godina

Raspon glasa nije dokaz da je neko dobar pevac. Najvazniji su kontrola i boja glasa.
Inace se slazem da je Fredi jedan od najvecih, tu nema dileme.

GoraN

pre 5 godina

Sigurno jedan od najboljih pevača svih vremena. Ipak smatram da nauka ne može i ne treba da dokazuje ko je najbolji. Genaeralno je i glupo dokazivati ko je najbolji u pevanju. Zašto je to uopšte bitno? Slušaću ono što mi prija a dal je to većini najbolje ili ne meni je apsolutno nebitno.

my way

pre 5 godina

Људи, било је лепших гласова попут Френка Синатре, Елвиса, али најбољи певач јесте Фреди Меркури. И пре научног суда то смо сви знали.

it’s my life

pre 5 godina

Sigurno jeste,posle Coverdale-a,Plant-a,,Gillan-a,Rodgers-a i Dio-a...
(Stormbringer,5.septembar 2018 10:46)
Ma vazi,..I kod mene selo bolje igra fudbal od Reala,al ne može da se probije zbog Zvezde i Partizana,...

tuzan

pre 5 godina

Sigurno jeste,posle Coverdale-a,Plant-a,,Gillan-a,Rodgers-a i Dio-a...
(Stormbringer,5.septembar 2018 10:46)
Ma vazi,..I kod mene selo bolje igra fudbal od Reala,al ne može da se probije zbog Zvezde i Partizana,...
(it’s my life, 5. septembar 2018 12:17)

Iako se slazem kao i vecina komentatora ovde da je Fredi NO.1, ti si ovim komentarom samo pokazao veliko nepoznavanje muzike. Porediti jednog Dia, koji je i mozda (bio) najbolji vokal heavy metala, trpati ga u kos sa nekim anonimusima iz nekog sela, a u poredenju sa Fredijem...Tuga i bedastoca, a povrh svega neznanje. Zaista se osetim tuzno i dobijem transfer blama na ovakve komentare :(

Vatra

pre 5 godina

Mozda cu da iznerviram Fredijeve fanove al za mene naj upecatljivi glas ima Leonid Haritonov narocito u pesmi Volga boatmen. Toliko silan, dubok, nekako mi je nestvarno da tada tako mlad covek ima takav glas. Nisam nikakav strucnjak za muziku ali ovaj mi je vanserijski.

A kod Fredija mi je naj vise svidja njegov kontakt sa publikom. Radio je to sa strascu, cini mi se da uopste nije morao da se sprema posebno za koncert. Kao da ste mogli sa ulice da ga stavite pred milion ljudi i isti bi bio.

Anja

pre 5 godina

Fredi? NAJBOOLJI NARAVNO :)

Sad sam te videla snimak koncerta Grin Deja... nestvarno... sto kaze jedan u komentarima, ako neko 27 godina posle smrti moze ovako da "rock" 65 000 ljudi na koncertu je LEGENDA. Da ne pominjem sto i dalje publika zna sve reci peva svi kao jedan :)

Ko nije neka pogleda njegove intervujue na YT, videce sarmantnog, pomalo stidljivog, provokativnog, zabavnog,zanimljivog... genija:) razlicitog od onog kakav je na sceni...

Markos

pre 5 godina

Al ste nalozeni,uvek mi je bilo fascinantno koliko ljudi ima da se tako fanaticno uzivljuju u te muzicare pijane drogirane i nastrane kao fredi sto je bio.Ovaj jedan kaze kad gledas njegove spotove najezis se od uzbudjenja ahahah najezis se kad gledas geja kako peva i njise kukovima.Au braco koje iskrivljene vrednosti,loze vas nasminkani muskarci.

stanislav

pre 5 godina

Gluposti. Za ovakav zaključak trebalo je prethodno u ovom obimu analizirati i ostale velike glasove "svih vremena".
Tipična vest današnjice kada je sve "naj...svih vremelna".

Skajvolker

pre 5 godina

Nikad nesto nisam gotivio Kvin i Fredija, ali ko sam ja da preispitujem njihovu velicinu.
Ipak, vise gotivim bendove kao sto su Pink Floyd, Rolling Stones, ili neke metalce poput Black Sabbatha, Metalike, Pantere, Down-a...

Kako mrznja muti razum!

pre 5 godina

@ ..."Svako ko tvrdi da je Fredi Merkjuri imao "najlepsi glas svih vremena" ocigledno nikada nije cuo za Sem Kuka, Tima Baklija ili Bila Medlija.

A o Pavarotiju, Bergonciju, Karuzu ili Bjerlingu da i ne govorim.

Cista britanska propaganda."
(DEDA CVETKO, 6. septembar 2018 03:39)

Gde pise u clanku da je NAJLEPSI glas? Koliko znam, srpski jezik pravi razliku izmedju "najlepsi" i "najbolji".

Bluesteel

pre 5 godina

U umetnosti ne postoji najbolji. Ostavite takmicenja za idole,zvezde granda i ostale gluposti. Zato sam uvek mrzeo glupe top liste u rok kriticare koji su uvek nesto uporedjivali,te ko je bolji gitarista bubnjar itd.a samu sustinu promase. Vise mi se svidja nesavrseni J Masics nego Coverdale,Page,Dikinson i ostali likovi koji su bili obuceni kao devojcice.

EU Citizen

pre 5 godina

Bio je odličan pevač, ali rokenrol nije matematika, za mene i mnoge druge ljude postoje formalno daleko gori pevači, od Koverdejla, preko Planta, Dikinsona ili Hetfilda, sve do Bona Skota, Dia, Vejtsa ili Kobejna, koji me specifičnim glasom i harizmom pravih muškaraca koju Fredi iz razumljivih razloga nije imao, :) daleko više nalaze i pomeraju nego Merkjuri, koliko god da priznajem da je veliki pevač i operski kapacitet, i koliko god da mi se neke stvari od Queen, uprkos izraženoj sklonosti prema kiču i patetici u mnogim drugim, ipak sviđaju.

Brat Bart NS

pre 5 godina

Elvis Presley je ubedljivo najbolji, mogao je pevati bilo koju vrstu muzike od ritam I bluza,gospela,kantrija,rock n rolla,opere da je hteo I hard rock bi mogao dakle sve!

Zizi

pre 5 godina

Koga briga za raspon u oktavam. Mnogo je vaznija snaga i kontrola glasa pri visinama. 10 puta bolje zvuci kad Pavaroti punim glasom opali B4 na kraju "O Sole Mio" nego kad neki roker kresti ili kroz falseto peva F5 pa to zvuci kao da koljete svinju.

Opet ja

pre 5 godina

I da, Pavaroti ima raspon glasa 2.3 oktave pa ovi sto kao imaju 4 ne mogu ni vodu da mu nose. Manite se tog pevanja gde se kresti, vristi, dere i skici. Zna se sta je pevanje punim glasom.

Rade 021

pre 5 godina

Freddy i Ipce ne znas koje bolji kako:D.Ipce kida uzivo ima par snimaka na you tubu,retko ko i peva Ipcetove pesme prosto nemoguce !!!

dobar kajmak, loš sir

pre 5 godina

menjam stanicu kada cujem njegov glas, nekako me uvek pogadjala u zivac njegova bola glasa. ali, postujem, stvarno je imao dobar kapacitet pluca.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Joooooj, gluposti li. Kad bi frekventni opseg cinio lepotu glasa, topovski udar bi imao najlepsi glas na svetu.

Svako ko tvrdi da je Fredi Merkjuri imao "najlepsi glas svih vremena" ocigledno nikada nije cuo za Sem Kuka, Tima Baklija ili Bila Medlija.

A o Pavarotiju, Bergonciju, Karuzu ili Bjerlingu da i ne govorim.

Cista britanska propaganda.

Oliver Kosta

pre 5 godina

Dimash! Naucno dokazano najveci raspod i neverovatna tehnika. Covek peva od F2 do D8. To niko ne moze. Ali Fredi jeste bio vrh. Ja najvise volim Dejvida Koverdejla.

olga

pre 5 godina

markos@ nisi uopste morao da dajes svoj komentar ,posto poenta nije da vredjas !? Ovakvo svoje sitno, ruzno ,potcenjivacko i naravno nestrucno misljenje ostavi za sebe ! To vazi i za sve ove druge ,koji se sprdaju sa pevacem i njegovim zivotom ,a koji su sami minorni i nebitni ;obicni zemaljski prah.

Dare

pre 5 godina

najbolji ,mozda .... ali meni je najbolji pevac bjesova ....
(lemi, 05. septembar 2018 12:01)

Nisi jedini,još pod utiskom koncerta pre 10 dana na Rock Village...Vreme je!!!

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Nema u umetnosti "najbolji". Ja bih glasao za Kurta Kobejna, to ja volim, inače idemo na teren školovanih vokala, a tu su operski pevači klasa za sebe...

Патас

pre 5 godina

За мене је Рони Џејмс Дио био и остаће највећи рок вокал. Није имао музичко образовање нити је ишао на часове пјевања, био је самоук. За мене је он идеалан примјер како би класични рок/хард рок вокал требало да звучи.

Џони

pre 5 godina

Од певача: Шабан Шаулић
Од певачица: Шанаја Твејн

Замислите да сниме дует! Ушће би грмело!

Maksimilijan

pre 5 godina

Eh, jadan Fredi. Da je onda znao kako će mu za nekoliko godina kojekakvi razvlačiti ime po društvenim portalima, verovatno bi i to testamentom zabranio.

DaLanik

pre 5 godina

aj, baš... ima toliko pevača... Fredi je genericki možda najbolji jer ima takav genericki glas, za sve... Ali ima još takvih kao što je on i to puno. Ali kapiram da se generalnoj populaciji koja sluša samo mejnstrim to najviše svidja. Ima pevača 1000x boljih i sa neobicnijim glasom od Merkjurija. Npr. Jon Anderson iz Yes ili Michael McDonald iz The Doobie Brothers. Ili Steve Perry iz Journey....

ledenjak

pre 5 godina

veliki sam obozavatelj Fredija i grupe Queen. Ne sumnjam da je ta nauka to utvrdila. Ipak kao neko ko slusa i voli RnR, treba poslusati Ian Gillana sa pocetka karijere ili Ronnie Dia. Za razliku od Fredija oni su drzali koncerte svakog dana 40 godina. Fredi je nakon prve svetske turneje koju je od pola katastrofalno otpevao 1986 prestao da javno nastupa. Bas od tada su snimili vise od 50% svojih hitova koje nikada nije izveo uzivo.

alfaiomega

pre 5 godina

Kada bi najbolji bili najpopularniji, Paul Rodgers bi bio najpopularniji.

U narodnoj muzici Šaulić.

P.S Fredi je imao loš vibrato, a triler uopšte nije ni imao...Rodgers i Coverdale su od njega bolji bar za toliko koliko je Šaban bolji od Cuneta

Djoka

pre 5 godina

Ajde nemojte preterivati onaj Djo Samervil (Small Town Boy) razbija čašu kakav glas ima a i pevač A-HA je mnogo bolji pevač od Fredija ima lepši melodičniji jači glas od Fredija a ima ih još. Fredi je samo imao dobre pesme ali ima više boljih pevača, Europe Final Countdown strašan glas pa onaj iz Black Sabatha Tony Martin predivan glas….. Izem vam ja vašu nauku.

Ne šalim se!

pre 5 godina

Taj bend bi mnogo bolje zvučao da su svirali samo instrumentale, dakle, taj bend je postao popularan zbog svega ostalog a ne zbog tog drekavca!

QuickFire

pre 5 godina

A, prema mom mišljenju, evo ga drugi: :)

https://www.youtube.com/watch?v=SAcN1_ED4BM

Inače, poslušajte malo bend Sonata Arctica da biste stekli osećaj kako ovaj čovek peva. Strašan raspon, čista tehnika.

Dragan

pre 5 godina

Za mene je najbolji pevač Nic Val. Kad sam ga prvi put čuo mislio sam da je montaža. Tako dubok glas, a fantastična dikcija. Nešto najlepše što sam ikada čuo.

Markos

pre 5 godina

Al ste nalozeni,uvek mi je bilo fascinantno koliko ljudi ima da se tako fanaticno uzivljuju u te muzicare pijane drogirane i nastrane kao fredi sto je bio.Ovaj jedan kaze kad gledas njegove spotove najezis se od uzbudjenja ahahah najezis se kad gledas geja kako peva i njise kukovima.Au braco koje iskrivljene vrednosti,loze vas nasminkani muskarci.

Mmm

pre 5 godina

Fredi jeste bio odličan, ali daleko od najboljeg. A to da je imao glas od 4 oktave je glupost.
Nekad su se pevači (tenori) na dvorovima kastrirali, kako bi imali što viši glas, ali i dalje nisu mogli nadmašiti žene po tom pitanju.
Maraja Keri ima glas iznad 4 oktave. Koliko je taj glas visok, govori činjenica da svojim glasom, može slomiti čašu, doduše od tankog stakla (čaša za šampanjac).
Bolje da ne pominjem Davida Coverdela, frontmena grupe Whitesnake. David, naravno dok je bio mlad, je imao ekstremno visok glas. Fredi po tom pitanju, nije mogao da bude ni približan njemu.

Ne šalim se!

pre 5 godina

Taj bend bi mnogo bolje zvučao da su svirali samo instrumentale, dakle, taj bend je postao popularan zbog svega ostalog a ne zbog tog drekavca!

Obrigado

pre 5 godina

Kakvi su ovo parametri? Razumem ja velicinu Kvina, ali mislim da ih podizu u nebesa zadnjih godina, a nije mi bas jasan razlog.Vecina obrazovanih pevaca koristi pravilnije svoj glas, dok postoji dosta rok pevaca sa vecim rasponom (npr. M.Paton sa vise od 6 oktava)...

Djoka

pre 5 godina

Ajde nemojte preterivati onaj Djo Samervil (Small Town Boy) razbija čašu kakav glas ima a i pevač A-HA je mnogo bolji pevač od Fredija ima lepši melodičniji jači glas od Fredija a ima ih još. Fredi je samo imao dobre pesme ali ima više boljih pevača, Europe Final Countdown strašan glas pa onaj iz Black Sabatha Tony Martin predivan glas….. Izem vam ja vašu nauku.

alfaiomega

pre 5 godina

Kada bi najbolji bili najpopularniji, Paul Rodgers bi bio najpopularniji.

U narodnoj muzici Šaulić.

P.S Fredi je imao loš vibrato, a triler uopšte nije ni imao...Rodgers i Coverdale su od njega bolji bar za toliko koliko je Šaban bolji od Cuneta

dobar kajmak, loš sir

pre 5 godina

menjam stanicu kada cujem njegov glas, nekako me uvek pogadjala u zivac njegova bola glasa. ali, postujem, stvarno je imao dobar kapacitet pluca.

Brat Bart NS

pre 5 godina

Elvis Presley je ubedljivo najbolji, mogao je pevati bilo koju vrstu muzike od ritam I bluza,gospela,kantrija,rock n rolla,opere da je hteo I hard rock bi mogao dakle sve!

DaLanik

pre 5 godina

aj, baš... ima toliko pevača... Fredi je genericki možda najbolji jer ima takav genericki glas, za sve... Ali ima još takvih kao što je on i to puno. Ali kapiram da se generalnoj populaciji koja sluša samo mejnstrim to najviše svidja. Ima pevača 1000x boljih i sa neobicnijim glasom od Merkjurija. Npr. Jon Anderson iz Yes ili Michael McDonald iz The Doobie Brothers. Ili Steve Perry iz Journey....

Predo

pre 5 godina

Ne samo to. Za stotinjak godina muzika Kvina će biti proučavana kao klasika, rame uz rame sa muzikom Mocarta, Betovena itd. Što se glasa tiče, memorijalni koncert je pokazao da niko osim Džordž Majkla nije mogao da se nosi sa njegovim izvođenjem.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Joooooj, gluposti li. Kad bi frekventni opseg cinio lepotu glasa, topovski udar bi imao najlepsi glas na svetu.

Svako ko tvrdi da je Fredi Merkjuri imao "najlepsi glas svih vremena" ocigledno nikada nije cuo za Sem Kuka, Tima Baklija ili Bila Medlija.

A o Pavarotiju, Bergonciju, Karuzu ili Bjerlingu da i ne govorim.

Cista britanska propaganda.

Џони

pre 5 godina

Од певача: Шабан Шаулић
Од певачица: Шанаја Твејн

Замислите да сниме дует! Ушће би грмело!

EU Citizen

pre 5 godina

Bio je odličan pevač, ali rokenrol nije matematika, za mene i mnoge druge ljude postoje formalno daleko gori pevači, od Koverdejla, preko Planta, Dikinsona ili Hetfilda, sve do Bona Skota, Dia, Vejtsa ili Kobejna, koji me specifičnim glasom i harizmom pravih muškaraca koju Fredi iz razumljivih razloga nije imao, :) daleko više nalaze i pomeraju nego Merkjuri, koliko god da priznajem da je veliki pevač i operski kapacitet, i koliko god da mi se neke stvari od Queen, uprkos izraženoj sklonosti prema kiču i patetici u mnogim drugim, ipak sviđaju.

ledenjak

pre 5 godina

veliki sam obozavatelj Fredija i grupe Queen. Ne sumnjam da je ta nauka to utvrdila. Ipak kao neko ko slusa i voli RnR, treba poslusati Ian Gillana sa pocetka karijere ili Ronnie Dia. Za razliku od Fredija oni su drzali koncerte svakog dana 40 godina. Fredi je nakon prve svetske turneje koju je od pola katastrofalno otpevao 1986 prestao da javno nastupa. Bas od tada su snimili vise od 50% svojih hitova koje nikada nije izveo uzivo.

Opet ja

pre 5 godina

I da, Pavaroti ima raspon glasa 2.3 oktave pa ovi sto kao imaju 4 ne mogu ni vodu da mu nose. Manite se tog pevanja gde se kresti, vristi, dere i skici. Zna se sta je pevanje punim glasom.

Zizi

pre 5 godina

Koga briga za raspon u oktavam. Mnogo je vaznija snaga i kontrola glasa pri visinama. 10 puta bolje zvuci kad Pavaroti punim glasom opali B4 na kraju "O Sole Mio" nego kad neki roker kresti ili kroz falseto peva F5 pa to zvuci kao da koljete svinju.

it’s my life

pre 5 godina

Sigurno jeste,posle Coverdale-a,Plant-a,,Gillan-a,Rodgers-a i Dio-a...
(Stormbringer,5.septembar 2018 10:46)
Ma vazi,..I kod mene selo bolje igra fudbal od Reala,al ne može da se probije zbog Zvezde i Partizana,...

неко

pre 5 godina

Mајк Петон има распон од пуних шест октава и уз то му није проблем да пева италијанске канцоне, џез или дет метал, тако да...

Патас

pre 5 godina

За мене је Рони Џејмс Дио био и остаће највећи рок вокал. Није имао музичко образовање нити је ишао на часове пјевања, био је самоук. За мене је он идеалан примјер како би класични рок/хард рок вокал требало да звучи.

Skajvolker

pre 5 godina

Nikad nesto nisam gotivio Kvin i Fredija, ali ko sam ja da preispitujem njihovu velicinu.
Ipak, vise gotivim bendove kao sto su Pink Floyd, Rolling Stones, ili neke metalce poput Black Sabbatha, Metalike, Pantere, Down-a...

Mirko

pre 5 godina

"Kvantitativna analiza koja je koristila novo uvedeni parametar za procenu pravilnosti vokalnih vibracija potkrepila je svoju perceptivnu nepravilnu prirodu, sugerišući da je pravilnost vibrata distinktivno obeležje pevačkog glasa"

Nije ovo za mene, odoh da nahranim svinje pa da naložim vatru.

Königtiger

pre 5 godina

KVIN je jedina grupa čije pesme mogu da slušam jednu za drugom bez da mi dosade. Imao je vrhunski glas. Cela grupa je jedinstvena i neponovljiva. Šteta što neće pojaviti takav bend više.

padre

pre 5 godina

Malo su ipak preterali!nije raspon glasa sve, tu je i boja i osećaj i šta još znam šta!Oni kaoda su ga uspoređivali sa mašinom za pevanje!

Research engineer

pre 5 godina

To sam Vam ja mogao reći i bez istraživanja. Mada, to istraživanje ne zvuči relevantno. Sa čijim glasom su poredili? Zašto je to dokaz da je najbolji pevač? Ne kažem da nije, samo to nije dokaz...

it’s my life

pre 5 godina

Jedan jedini i ne ponovljivi Freddie Mercury,..1 jula prošle godine Green Day je držao koncert.Pre koncerta dok se jos nisu pojavili na binu masa u Hyde park-u je pevala njegovu pesmu Bohemian rhapsody.Mislim da nema coveka koji dok gleda klip a da se nije naježio!!!!

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Nema u umetnosti "najbolji". Ja bih glasao za Kurta Kobejna, to ja volim, inače idemo na teren školovanih vokala, a tu su operski pevači klasa za sebe...

Sasa rrs

pre 5 godina

Fredi jeste bio odličan, ali daleko od najboljeg. A to da je imao glas od 4 oktave je glupost.
Nekad su se pevači (tenori) na dvorovima kastrirali, kako bi imali što viši glas, ali i dalje nisu mogli nadmašiti žene po tom pitanju.
Maraja Keri ima glas iznad 4 oktave. Koliko je taj glas visok, govori činjenica da svojim glasom, može slomiti čašu, doduše od tankog stakla (čaša za šampanjac).
Bolje da ne pominjem Davida Coverdela, frontmena grupe Whitesnake. David, naravno dok je bio mlad, je imao ekstremno visok glas. Fredi po tom pitanju, nije mogao da bude ni približan njemu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mmm, 5. septembar 2018 10:44)
Ajde kad vec pricas i poredis da ti samo kazem jedno uz duzno postovanje za sve sto si rekao ali Vajtsnek se nemoze porediti sa Kvinom Fredi je pored toga sto je najbolji pjevac svih vremena lik ciju harizmu niko nikada nije dostigao.Kada se sve sabere i oduzme Kvin je najveci bend u istoriji muzike i kao sto neko rece u buducnosti ce biti izucavani kako klasici svjetske muzike.

tuzan

pre 5 godina

Sigurno jeste,posle Coverdale-a,Plant-a,,Gillan-a,Rodgers-a i Dio-a...
(Stormbringer,5.septembar 2018 10:46)
Ma vazi,..I kod mene selo bolje igra fudbal od Reala,al ne može da se probije zbog Zvezde i Partizana,...
(it’s my life, 5. septembar 2018 12:17)

Iako se slazem kao i vecina komentatora ovde da je Fredi NO.1, ti si ovim komentarom samo pokazao veliko nepoznavanje muzike. Porediti jednog Dia, koji je i mozda (bio) najbolji vokal heavy metala, trpati ga u kos sa nekim anonimusima iz nekog sela, a u poredenju sa Fredijem...Tuga i bedastoca, a povrh svega neznanje. Zaista se osetim tuzno i dobijem transfer blama na ovakve komentare :(

hipokrat

pre 5 godina

Nista oktave, to je kao da gledate brzinu auta da biste otkrili ko je najbolji vozac. Svidja mi se pravilnost vibrata kao kriterijum.
Inace sto se oktava tice, Aksl Rouz ima 5,5. Da uporedite sta to znaci slusajte kraj 'Sweet Child of Mine' kad peva on i kad peva Seril Krou.

Ingot

pre 5 godina

Gledajuci porijeklo naucnika koji su vrsili ovo istrazivanje lako se moze zakljuciti da nisu uzimali u obzir lik i djelo Sinana Sakica, tako da mogu ovo istrazivanje da okace macku o´ rep.

Ali ne stvarno, cuj naucno dokazano najbolji pjevac. Sta je sljedece, najbolji kolac? `Objektivni` dokazi o necemu sto ne moze bit subjektivnije. Smejurija

Andrija

pre 5 godina

Kome to nije jasno neka posluša Innuendo od 4.13 do 4.20 na youtube-u. Najbolji ženski vokali su Roberta Flack- First time ever i saw your face i Dinah Washington-Mad about boy.

Goran

pre 5 godina

Ne razumem se u nauku i ta njihova istrazivanja, ali da je najbolji pevac - NAJBOLJI JE... Ufff, sav se najezim od njegovog 15 minutnog nastupa na LIVE AID-u na Vembliju. Svaki ljubitelj muzike bi to morao da vidi makar na youtube-u.

QuickFire

pre 5 godina

A, prema mom mišljenju, evo ga drugi: :)

https://www.youtube.com/watch?v=SAcN1_ED4BM

Inače, poslušajte malo bend Sonata Arctica da biste stekli osećaj kako ovaj čovek peva. Strašan raspon, čista tehnika.

stanislav

pre 5 godina

Gluposti. Za ovakav zaključak trebalo je prethodno u ovom obimu analizirati i ostale velike glasove "svih vremena".
Tipična vest današnjice kada je sve "naj...svih vremelna".

DachaBg

pre 5 godina

Apsolutno se slažem! Bohemian Rapsody je najbolja pesma ikada! Nažalost, bio je žrtva tadašnjeg ludila oko AIDS-a, i leka koji je izbačen iz upotrebe par godina posle njegove smrti.

Dare

pre 5 godina

najbolji ,mozda .... ali meni je najbolji pevac bjesova ....
(lemi, 05. septembar 2018 12:01)

Nisi jedini,još pod utiskom koncerta pre 10 dana na Rock Village...Vreme je!!!

Fox Mulder

pre 5 godina

Znali smo da je najveći, nije trebala nauka ništa da dokazuje. Jedini dokaz koji ti treba je ono što osećaš kad Freddie peva. Inače, danas bi mu bio 72. rodjendan. Happy birthday, Your Majesty!

besmisleno poređenje

pre 5 godina

Mogu se porediti teniseri,fudbaleri,ali porediti pevače,gitariste,kompozitore je besmisleno.Ko je bolji slikar,Pikaso ili Ticijan?Ko je bolji gitarista,Stefanovski ili Točak?Muzika,slikarstvo,književnost,tu nema poređenja.Svaki genijalni umetnik daje doprinos kulturi i duhovnom bogatstvu celog sveta,jedan originalni i neponovljivi umetnički izraz.Svođenje umetnosti na takmičenje je vrlo pogrešno.Vlatko Stefanovski je rekao-Ne sviram gitaru da bih bio najbolji,već da bih se dobro osećao.

Kale

pre 5 godina

@Markos
Sine kapiram imas mozda 16 godina, i nisi samo ti kriv sto si glup. Ima tu i gresaka tvojih roditelja i loseg uticaja okoline. Medjutim glup si pa si glup, i sad sta je tu, je iz te koze se ne moze. Reko bih ti da nije kasno za tebe, ali to bi bila laz a ja ne volim da lazem.

my way

pre 5 godina

Људи, било је лепших гласова попут Френка Синатре, Елвиса, али најбољи певач јесте Фреди Меркури. И пре научног суда то смо сви знали.

Bluesteel

pre 5 godina

U umetnosti ne postoji najbolji. Ostavite takmicenja za idole,zvezde granda i ostale gluposti. Zato sam uvek mrzeo glupe top liste u rok kriticare koji su uvek nesto uporedjivali,te ko je bolji gitarista bubnjar itd.a samu sustinu promase. Vise mi se svidja nesavrseni J Masics nego Coverdale,Page,Dikinson i ostali likovi koji su bili obuceni kao devojcice.

Vatra

pre 5 godina

Mozda cu da iznerviram Fredijeve fanove al za mene naj upecatljivi glas ima Leonid Haritonov narocito u pesmi Volga boatmen. Toliko silan, dubok, nekako mi je nestvarno da tada tako mlad covek ima takav glas. Nisam nikakav strucnjak za muziku ali ovaj mi je vanserijski.

A kod Fredija mi je naj vise svidja njegov kontakt sa publikom. Radio je to sa strascu, cini mi se da uopste nije morao da se sprema posebno za koncert. Kao da ste mogli sa ulice da ga stavite pred milion ljudi i isti bi bio.

dd

pre 5 godina

pa vredi je imao sve...covek ceo koncert skace,igra..i otpeva ga bez i jednog falsa cisto lepo perfektno...

covek je mogao da peva sta hoce,operu,rok...sa Montserat Kabalje operskom pevacicom je imao saradnju...a ona je rekla da je fredi jedan od najboljih pevaca sa kojim je saradjivala i pevala!

ako to ona kaze to ima neku tezinu...

covek je imao nestvarnu energiju i glas dar od boga...jednostavno je najbolji...ta improvizacija,boja glasa,tenor bez osclacija i na visokim tonovima,ne gubi boju,ne prekida se....on je bio savrsen.

on kada i improvizuje ne peva fals...ne moze pored njega da stane niko da skace i igra i peva kao on...ma nema teoretske sanse! svi moraju da stoje mirno ko kipovi zatvorenih ociju...A FREDI TO NE MORA!

smesno je uporedjivati nekoga sa fredijem...taj se jos nije rodio!ovakvi se radjaju jednom u 200g

executor

pre 5 godina

Freddy je prvo mesto ubedljivo ne samo zbog glasa, vec sto ima 50+ hitova a skoro sve je opevano na razlicit nacin. Druga stvar, kada je bio na sceni nije kopirao glas sa ploce, nego je davao svoj sarm.

abubekir

pre 5 godina

Svaka čast Frediju, naklon do poda svom njegovom radu. Queen je promenila tok muzike i hvala ima na tome. Samo zeim dodati da je njemu veoma blizu Axl Rose, ali droga i alkohol su ucinili svoje. Nekada bukvalno slušajući pomislim da je nemoguće kako je Aksel Pevao, a sada blaga imitacija Miki Mausa. Samo zbog toga iako mi je Axl omiljeni pevač, Fredi je na prvom mestu.

Kunta Kinte

pre 5 godina

Da je kojim slucajem imao prilike da nastupi u onom nasem eminentnom muzickom takmicenju, sigurno bi mu bilo receno da je nesto losiji u donjim lagama, i da svakako mora da popravi svoj vibrato, pa da se vrati u narednoj sezoni i proba ponovo.

Rade 021

pre 5 godina

Freddy i Ipce ne znas koje bolji kako:D.Ipce kida uzivo ima par snimaka na you tubu,retko ko i peva Ipcetove pesme prosto nemoguce !!!

Oliver Kosta

pre 5 godina

Dimash! Naucno dokazano najveci raspod i neverovatna tehnika. Covek peva od F2 do D8. To niko ne moze. Ali Fredi jeste bio vrh. Ja najvise volim Dejvida Koverdejla.

Mile Dodik

pre 5 godina

@Markos,kakav komentar.Cenim da si autenticni Srbin I da bi trebalo hvalospeve da pisu o Arkanu,Legiji,MMA borcima,...Zastitnicima pravih vrednosti.

Dragan

pre 5 godina

Za mene je najbolji pevač Nic Val. Kad sam ga prvi put čuo mislio sam da je montaža. Tako dubok glas, a fantastična dikcija. Nešto najlepše što sam ikada čuo.

Anja

pre 5 godina

Fredi? NAJBOOLJI NARAVNO :)

Sad sam te videla snimak koncerta Grin Deja... nestvarno... sto kaze jedan u komentarima, ako neko 27 godina posle smrti moze ovako da "rock" 65 000 ljudi na koncertu je LEGENDA. Da ne pominjem sto i dalje publika zna sve reci peva svi kao jedan :)

Ko nije neka pogleda njegove intervujue na YT, videce sarmantnog, pomalo stidljivog, provokativnog, zabavnog,zanimljivog... genija:) razlicitog od onog kakav je na sceni...

Леонардо

pre 5 godina

Тачно. Био је један од највећих, ако не и највећи. Уосталом, цела група Квин је чудо од бенда. Не зна се да ли су боље свирали или певали, понаособ. Таквих група данас нема, нити ће их бити. Сва срећа , па постоји јутјуб, за ове млађе, да виде шта је некад била музика.

Srboljub

pre 5 godina

@Marcos:
Najdobronamerije: ako su tvoje prve asocijacije na Fredija droga, pripadnost gej populaciji i ostalo što si... istisnuo, onda s tvojim poimanjem tzv. "popularne" muzike, ali i muzike uopšte nešto nije u redu, nešto ne štima opako. Ne treba naučno tvrđenje, iole ozbiljnija enciklopedija daće ti uvid, jer nisi imao sreće da živiš u vremenu kad se muzika tako i smela zvati. (Queen su prerasli žanr: u počecima, sa "10CC" podigli letvicu značajno i u vokalima i aranžmanima.)

Maja

pre 5 godina

Jedan od najvećih bendova ikada! U svakom smislu! Na Fredija ne treba trošiti reči, čovek je bio toliko ispred svog vremena, jedinstven, harizmatičan, vladao je scenom, ma tačno se videlo da je rođen za nju. Čuveni koncert na Vembliju '86 treba svako bar jednom da odgleda. Tužno je što je završio kako jeste, ali who wants to live forever.. Ostaće voljen zauvek, sigurno!

T

pre 5 godina

"Maraja Keri ima glas iznad 4 oktave. Koliko je taj glas visok, govori činjenica da svojim glasom, može slomiti čašu"

To nema veze sa visinom glasa. Za to je samo potrebno pogoditi frekvencu case. Kucnes po casi, i ona se cuje u svojoj tzv. karakteristicnoj frekvenci. I onda uz malo sluha, samo treba otpevati taj ton i odrzavati frekvencu. Svaki skolovan pevac bi trebalo da bude u stanju da to uradi. Ima snimaka na YT kako amateri tu uspevaju da rade posle dovoljno vezbe. Potrebna frekvenca je unutar glasovnih mogucnosti vecine populacije.

Kako mrznja muti razum!

pre 5 godina

@ ..."Svako ko tvrdi da je Fredi Merkjuri imao "najlepsi glas svih vremena" ocigledno nikada nije cuo za Sem Kuka, Tima Baklija ili Bila Medlija.

A o Pavarotiju, Bergonciju, Karuzu ili Bjerlingu da i ne govorim.

Cista britanska propaganda."
(DEDA CVETKO, 6. septembar 2018 03:39)

Gde pise u clanku da je NAJLEPSI glas? Koliko znam, srpski jezik pravi razliku izmedju "najlepsi" i "najbolji".

Lorimer

pre 5 godina

E to su bili bendovi! Vrhunski muzičari, besmrtne pesme. Fredi ne samo da je bio pevač, nego je bio gospodar scenskog nastupa. Brajan Mej prvoklasni gitarista i doktor astrofizike (i to na Imperijal koledžu). Tako je to izgledalo dok su muzičari gradili karijere na talenat i kvalitet, pre nego što je muzička industrija uvela kao standard da ako hoćeš karijeru, moraš još kao dete da počneš u Miki Maus klubu (ili kako se već zovu te emisije koje su rasadnik današnjih “zvezda”).

GoraN

pre 5 godina

Sigurno jedan od najboljih pevača svih vremena. Ipak smatram da nauka ne može i ne treba da dokazuje ko je najbolji. Genaeralno je i glupo dokazivati ko je najbolji u pevanju. Zašto je to uopšte bitno? Slušaću ono što mi prija a dal je to većini najbolje ili ne meni je apsolutno nebitno.

Maksimilijan

pre 5 godina

Eh, jadan Fredi. Da je onda znao kako će mu za nekoliko godina kojekakvi razvlačiti ime po društvenim portalima, verovatno bi i to testamentom zabranio.

pera

pre 5 godina

85-a dve nedelje pre vojske celu noc na Tv-u gledamo live aid.Sutra svi pricaju o Kvinu jel niko nista slicno pre nije uradio.Dan danas kad pricamo o tome niko se ne seca nicega samo Fredija i genijalnog performansa.

Sedera

pre 5 godina

Raspon glasa nije dokaz da je neko dobar pevac. Najvazniji su kontrola i boja glasa.
Inace se slazem da je Fredi jedan od najvecih, tu nema dileme.

olga

pre 5 godina

markos@ nisi uopste morao da dajes svoj komentar ,posto poenta nije da vredjas !? Ovakvo svoje sitno, ruzno ,potcenjivacko i naravno nestrucno misljenje ostavi za sebe ! To vazi i za sve ove druge ,koji se sprdaju sa pevacem i njegovim zivotom ,a koji su sami minorni i nebitni ;obicni zemaljski prah.