Nedelja, 20.06.2004.

10:09

Koštunica: podrška Tadiću

Izvor: B92

Koštunica: podrška Tadiæu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

ns time

pre 19 godina

Nisam fan DSS, ali se slažem sa mnogima da ima ljudi koji u ovim komentarima okreću priču. Pričaju o sebi.
Ovde je priča o podršci gospodina Koštunice. Čestitam na mudroj odluci i nadam se daljim dogovorima jer valjda je to suština politike.

Evropejac

pre 19 godina

Nisam siguran da ce ga clanovi i simpatizeri DSS-a poslusati. Ja, prvi, necu! Izmedju povratka na 1945-u (dolazak komunista na vlast) i 1998-u (dolazak radikala na vlast) ja cu da izaberem 1998-u. Lakse cu podneti dve godine vladavine radikala nego 60 komunista!

Stefan

pre 19 godina

Pitam se da li radikali imaju kompjutere, jer se samo javljaju tzv. evropske demokrate. Uz te demokrate, dobicete od ovce, a izgubicete od Srbije dosta. Niko ne voli slabe. Cak ni evrosilnici. A zasto bi dali ista kada im ovi nasi "demokrati" nude sve? Cista racunica. Ovo mi lici na Gorbacova. Dao sve za nista i uz to jos doplatio. Gospodu se molim za pobjedu Tome (Postenog). Pozdrav iz Kalifornije

Milun

pre 19 godina

Dakle, Kostunica je promasio profesiju i to je veliki problem za ovu zemlju. Pa, on otvoreno govori stvari koje dobar deo drustva ne zeli da cuje i onda se svi pravimo kao da nismo culi.
Njegova izjava da treba voditi uravnotezenu spoljnu politiku ravnomerno prema EU, Rusiji i SAD, jasno govori gde su prepreke nasem prikljucivanju Evropskoj uniji, jasno govori zasto je doslo do zastoja. Videlo se to i do sada u postupcima DSS i Kostunice, samo nismo hteli da primecujemo.
Kada se preduzmu koraci za nase prikljucenje Ruskoj federaciji, nase prikljucenje SAD onda mozemo dalje sa prikljucenjem EU?
Djindjic je optuzivan da je novi Tito, da je prisvojio vise vlasti nego sto mu pripada, da vodi drzavu bez podrske. Nadali smo se EU, bar dobar deo ovog drustva. One snage koje su bile za usporavanje, za postepenost, za ravnomernost, za ravnomeran pristup EU i SAD, su kocile i ukocile mnogo sta u ovoj drzavi. Kostunica i DSS imaju najistaknutije mesto i zasluge u tom poslu, iako nemaju podrsku za to u birackom telu.
Sledece parlamentarne izbore ne bi trebalo raspisivati dok ne dodje do izjasnjavanja o pristupanju Evropskoj uniji, sledeca vlada bi morala imati jasan i nedvosmislen mandat od ovog drustva.

ZiBra

pre 19 godina

Gospodine VK, ne postoji instrument za egzaktno merenje tvrdoce 'nepravednih i nicim izazvanih' sankcija, koje bi mogle da nam budu nametnute od tzv medjunarodne zajednice. Ako se posluzimo analogijom Austrije vidimo da su sankcije zaista bile meke, ali dovoljno efikasne da prinude Hajdera da, posle dve godine, istupi iz vlade. Kako nasa jadna Srbijica, ni po cemu nije slicna Austriji ova komparacija nije primenljiva. Nasa zemlja je toliko iscrpljena da nas mocnici mogu oboriti na kolena jednom jedinom rezolucijom i stvoriti od Srbije crnu tacku u Evropi, opasanu sanitarnim kordonom. Stoga upozoravam politicare, svih boja, da se potrude da shvate znacaj istorijske odgovornosti, da se manu bespostedne borbe za vlast i spasavaju zemlju i ljude u njoj. Pokusajmo, prvi put u nasoj istoriji, da se slozimo i sacuvamo drzavu. Kasnije, kada zemlja stane na noge, demokratskim metodama, borite se za vlast koliko vam drago, dok vam se ne smuchi.

Djukan

pre 19 godina

Ovo je ono sto smo trazili, ocekivali, nadali se i zahtevali. Ovo je toliko vazna stvar za Srbiju u ovim odsudnim trenucima za njen noramalan i brzi razvoj u okviru Evrope. Sad nije potrebno komentarisati sta se desavalo ova tri meseca, vazno je da pobedi demokratska Srbija. Bilo bi fer i po bontonu da se i Marsicanin obrati biracima koji su za njega glasali, da sada glasaju za Tadica. To bi bilo u dobrom, miroljubivom maniru.

jelenko

pre 19 godina

Narod treba da bira i on ce nadam se da i izabere, shodno svom misljenju. Glupo je ucenjivati g.Nikolica i njegovu stranku ulaskom u EU. Ako se dobro sjecate, ti isti su obecavali da posle pada Milosevica dolazi raj i sta bi - jos veca beda i sirotinja i sto je najgore nemamo nista naconalno, ni himnu, ni zastavu, ni nacionalni program, koji sve zemlje imaju i koje od njega ne odstupaju. Mislim da me u potpunosti razumijete.

dijaspora

pre 19 godina

Pritisci EU nemaju nikakve veze s njegovim stavom kao sto neki misle. Razumem ga sto mu je toliko vremena trebalo da bude sa DS-om ok, jer su ga oni bas mnogo javno vredjali. Zelim da pobedi demokratija i da se Srbi sloze, da mom narodu bude dobro i da pocne da zivi makar kao Slovenci. Ovo je dobar znak! Napred Kostunica i Tadic

Nenad

pre 19 godina

Nista drugo nisam ni ocekivao od tako velikog
coveka kao sto je Kostunica. Mnogo mi je zao
sto mnogi ovde okrenu pricu kako njima valja,
ma sta Kostunica ili DSS uradila. Verujem da je podrska iskrena, ali da su sopstveni interesi i interes stranke u pitanju, to je normalno. To je svud po svetu u svakom poslu normalno, nista nije vise dzabe. To je bilo za vreme Tita, ali to je odavno proslo. Shvatite to! Rado bih video Tadica, kako bi on pustio da padne vlada, da propadne DS, da ga odbaci EU, samo zbog toga da bi nekima ovde udovoljio. Ne verujem da bi on ikad to uradio, zato sto mislim da bi to samo budala uradila, ali Tadic sigurno nije budala. Pa sam Djindjic je osetio na svojoj kozi, kad je pokrenuo temu konacnog statusa KiM. I on je dobio pritisak zapada i ako je bio njihov miljenik, pa je malo spustio ton.
Iduce nedelje glasam za Tadica, jer boljeg
tandema od Kostunica-Tadic Srbija trenutno
nema. A svi kriticari podrske Kostunice, nek
od sada svako jutro idu na posao, ali ni
slucajno da ne prime platu, nego da rade dzabe,
da bi dokazali da iskreno podrzavaju preduzece
u kome rade.

sajberkurajber

pre 19 godina

Sva je sreca da je Kostunica politicar,a ne recimo hirurg ili sef vatrogasne brigade! U prvom slucaju, retko ko bi preziveo njegovu "hitnu" inrervenciju,a u drugom slucaju izgorela bi cela ulica!! Pa posle neka neko kaze da politicari prave samo stetu!

V Jovic

pre 19 godina

Ne cudimo se sto je nas usporeni Premijer dao ovu izjavu sa zakasnjenjem od tri dana. Trebalo mu je vremena da prouci knjige starostavne i zakljuci kako bi njegovi uzori, Ljuba Davidovic, osnivach Demokratske stranke u Srbiji (niposto SDS, jedino DSuS) i pokojni predsednik DS Milan Grol, reagovali u slicnoj situaciji. Od coveka bez politickog instinkta i licne hrabrosti, zalutalom u politiku, nije se moglo nista drugo ocekivati. T Nikolic je od njega, pre par dana, zatrazio ostavku Vlade! Elem, da bi g.Kostunica i njegova klimava Vlada jos malo ostali na vlasti, morao je da izgovori Boris Tadic i, mrski mu, DS!

MR Loznica

pre 19 godina

Za mene je ovo iznenadjenje od VK. Ocekivao sam mudriji postupak u smislu sto manje deliti narod, tako da CEO udje u Evropu. Ako nije mogao odoleti pritiscima mogao je izneti svoje licno misljenje ili sl. Da li moze odgovoriti na pitanje: Kako u Hrvatskoj HDZ uspe da uvede celu Hrvatsku u Evropu. Ako je u pitanju gola VLAST hvala ne ucestvujem.

Soul Man

pre 19 godina

Valjda je i Kostunica, verovatno pod uticajem "sugestija" sa zapada, uvideo da podrska Tadicu u stvari nema alternativu. Odnosno, da je alternativa ostanak u 19. veku, iz kojeg jos nismo izasli i u kojem radikali i ostale prisipetlje zele da nas zadrze, jer jedino u takvom ambijentu paraziti mogu da egzistiraju. Verovatno je Voja shvatio da je ovo poslednja sansa za Srbiju i poslednji voz ka Evropi, jer bi pobeda radikala pojela sve, pa i njega samog sa sve DSS-om. Ovako che nacional-populisti na djubriste istorije gde im je odavno i mesto, a ostatak lagano i mukotrpno ali ipak, ka Evropi.

emigranat

pre 19 godina

Evo prvog znaka pragmaticnosti kod naseg Predsednika vlade. Kostunica izgleda shvata da ce ga Nikolic napasti istog trenutka, ukoliko pobedi na predsednickim izborima, G17 je vec najavio svoj izlazak iz Vlade ukoliko pobedi kandidat SRS-a... Nema alternative za Kostunicu, nego da podrzi Tadica, kupujuci jos malo vremena na taj nacin, da bi se dovukao do kraja godine na ovoj funkciji. Jedno je sigurno: znajuci kako se DSS ponela prema DOS-u (igrajuci ulogu trojanskog konja u prethodnoj Vladi), treba ocekivati da ce g. Kostunica svakako pokusati da nadje nacina da podmetne neku podlu igru g. Tadicu i time eliminise DS kao konkurenciju na prevremenim parlamentarnim izborima krajem ove godine.

kristijan

pre 19 godina

Drzavnik ostaje drzavnik. Kostunica po ko zna koji put ponasa se kao pravi drzavnik, i to naravno mnogi nisu videli dosada, jer nije podrzavao DS, pa su pricali svasta, ali je imao pravo da "odstrani" DS iz ove vlade. Ali je covek uvek postupao koliko se moglo u datom trenutku.Samo pogledajte ,kako je zaustavljen rast radikala kako je dosla nova vlast,i porast DS-a,sto se nebi desilo da je DS usla u vladu.Jedina dobitna kombinacija za Srbiju je Kostunica-Tadic u ovom trenutku ,ali zato imamo novu opasnost,koja se zove Karic.Nadam se da ce posle izbora Tadica za predsednika DSS i DS da urade ono sto je trebalo jos ranije ,ustav,sistemski zakoni,jacanje SCG,itd i da onda na novim izborima odnesu pobedu,tako da ove male stranke ili se prikljuce ili nestanu.
Sve to bi bilo idealno resenje,ali smo jos daleko od toga,jer je nepoverenje izmedju ove dve stranke jos uvek veliko.Ali pocetak je napravljen bukvalno u 5 do 12,i cestitam obojici.

pogled od preko

pre 19 godina

Nisam clan DSa, cak sam dugo godina glasao za SPO, sve do 24 . septembra 2000, ali ovo sto radi DSS i G. Kostunica je van svake pameti. Do pre 7 dana, G. Kostunica nije hteo ni da pomisli o mogucnosti da ce G. Tadic proci u drugi krug! Ako je sada isto toliko siguran u pobedu Borisa Tadica koliko je bio i u pobedu Drgana Marsicanina, onda se vama u Srbiji stvarno crno pise... Ovde na zapadu nema vise "velikih drzavnika", taj koncept vise ne postoji. Sada se mora biti brz, inventivan, esktrovertan, dakle politicar mora biti menadzer a ne knjiski moljac. Zato je Zoran Djidjic bio inicijator evropske Srbije, a nadam se da ce i Boris Tadic da nastavi u tom smeru, sa ili bez podrske DSSa, koji ce nakon pobede G. Tadica da to proglasi svojom pobedom, u stilu "ne bi on pobedio bez nas..."

Dovla

pre 19 godina

Oskar ljigavosti za gospodina premijera. Baš me zanima, otkud Zapadu ta predubeđenja? Da nisu slučajno horde koljača u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu, koje je i gospodin premijer implicitno (a bogami mnogo puta i eksplicitno) sve vreme podržavao, o predsedničkom kandidatu Nikoliću i da ne govorimo, on ih je tamo slao, makar sasvim malo doprinele da su Srbi danas parije svetske politike? Znam da boli ostaviti svog brata po ocilima, sirotog Tomu, na cedilu zarad "viših interesa" (čitaj premijerske fotelje, koja se nestašno klima otkad je Maršićanin izmerio pravu snagu DSS), ali g. Koštunica bi stvarno mogao da pokaže malo više stila pri davanju ove "podrške". S druge strane, možda bi to bilo i kontraproduktivno: što manje bilo koji zaista demokratski kandidat, Tadić ili neko drugi, sadi tikve sa polufašističkim đavolom DSS, to će mu se manje toga jednog dana olupati o glavu.

Nemanja

pre 19 godina

E da mi je neko rekao da ce se ovo desiti pre 15 dana proglasio bih ga ludakom. Ne znam sta se u glavi desava Kostunici (pa i Marsicaninu - gde je on uopste???), ali se barem ponasa kako bih trebalo da se ponasa premijer i uticajan politicar. Dobro je sto nije naseo na Tomine provokacije nego se jasno i glasno stavio na stranu "kriminalaca".
Jasno je naravno kao dan da Voja time kupuje vreme tako da ce DSS na sledecim izborima ponovo osvojiti dobrih 15% (sad jedva mogu i 10% da iscupaju).
Tadic predsednik - bez DS-a u Vladi. Ako to bude funkcionisalo (i ako Vlada ne donosi neke famozne zakone), profitirace svi. Ako usvoje ustav, donesu par kljucnih zakona, regulisu privatizaciju, i ako nas mozda stave na belu Sengensku listu, onda Radikali ne osvajaju vise od 20% i Srbja mirnije spava.

Nevena

pre 19 godina

Malo je oklevao ali je sve to ispravio podrskom Tadicu i kada je video da Tadic ima dosta podrske a najvise iz inostranstva sto je jako bitno za Srbiju. Kostunici se pola prasta sto je oklevao da daje podrsku Tadicu dok postavljenjem Borisa Tadica za Predsednika Srbije ima nade za Srbiju.

Nevena

pre 19 godina

Malo je oklevao ali je sve to ispravio podrskom Tadicu i kada je video da Tadic ima dosta podrske a najvise iz inostranstva sto je jako bitno za Srbiju. Kostunici se pola prasta sto je oklevao da daje podrsku Tadicu dok postavljenjem Borisa Tadica za Predsednika Srbije ima nade za Srbiju.

Nemanja

pre 19 godina

E da mi je neko rekao da ce se ovo desiti pre 15 dana proglasio bih ga ludakom. Ne znam sta se u glavi desava Kostunici (pa i Marsicaninu - gde je on uopste???), ali se barem ponasa kako bih trebalo da se ponasa premijer i uticajan politicar. Dobro je sto nije naseo na Tomine provokacije nego se jasno i glasno stavio na stranu "kriminalaca".
Jasno je naravno kao dan da Voja time kupuje vreme tako da ce DSS na sledecim izborima ponovo osvojiti dobrih 15% (sad jedva mogu i 10% da iscupaju).
Tadic predsednik - bez DS-a u Vladi. Ako to bude funkcionisalo (i ako Vlada ne donosi neke famozne zakone), profitirace svi. Ako usvoje ustav, donesu par kljucnih zakona, regulisu privatizaciju, i ako nas mozda stave na belu Sengensku listu, onda Radikali ne osvajaju vise od 20% i Srbja mirnije spava.

Dovla

pre 19 godina

Oskar ljigavosti za gospodina premijera. Baš me zanima, otkud Zapadu ta predubeđenja? Da nisu slučajno horde koljača u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu, koje je i gospodin premijer implicitno (a bogami mnogo puta i eksplicitno) sve vreme podržavao, o predsedničkom kandidatu Nikoliću i da ne govorimo, on ih je tamo slao, makar sasvim malo doprinele da su Srbi danas parije svetske politike? Znam da boli ostaviti svog brata po ocilima, sirotog Tomu, na cedilu zarad "viših interesa" (čitaj premijerske fotelje, koja se nestašno klima otkad je Maršićanin izmerio pravu snagu DSS), ali g. Koštunica bi stvarno mogao da pokaže malo više stila pri davanju ove "podrške". S druge strane, možda bi to bilo i kontraproduktivno: što manje bilo koji zaista demokratski kandidat, Tadić ili neko drugi, sadi tikve sa polufašističkim đavolom DSS, to će mu se manje toga jednog dana olupati o glavu.

Soul Man

pre 19 godina

Valjda je i Kostunica, verovatno pod uticajem "sugestija" sa zapada, uvideo da podrska Tadicu u stvari nema alternativu. Odnosno, da je alternativa ostanak u 19. veku, iz kojeg jos nismo izasli i u kojem radikali i ostale prisipetlje zele da nas zadrze, jer jedino u takvom ambijentu paraziti mogu da egzistiraju. Verovatno je Voja shvatio da je ovo poslednja sansa za Srbiju i poslednji voz ka Evropi, jer bi pobeda radikala pojela sve, pa i njega samog sa sve DSS-om. Ovako che nacional-populisti na djubriste istorije gde im je odavno i mesto, a ostatak lagano i mukotrpno ali ipak, ka Evropi.

kristijan

pre 19 godina

Drzavnik ostaje drzavnik. Kostunica po ko zna koji put ponasa se kao pravi drzavnik, i to naravno mnogi nisu videli dosada, jer nije podrzavao DS, pa su pricali svasta, ali je imao pravo da "odstrani" DS iz ove vlade. Ali je covek uvek postupao koliko se moglo u datom trenutku.Samo pogledajte ,kako je zaustavljen rast radikala kako je dosla nova vlast,i porast DS-a,sto se nebi desilo da je DS usla u vladu.Jedina dobitna kombinacija za Srbiju je Kostunica-Tadic u ovom trenutku ,ali zato imamo novu opasnost,koja se zove Karic.Nadam se da ce posle izbora Tadica za predsednika DSS i DS da urade ono sto je trebalo jos ranije ,ustav,sistemski zakoni,jacanje SCG,itd i da onda na novim izborima odnesu pobedu,tako da ove male stranke ili se prikljuce ili nestanu.
Sve to bi bilo idealno resenje,ali smo jos daleko od toga,jer je nepoverenje izmedju ove dve stranke jos uvek veliko.Ali pocetak je napravljen bukvalno u 5 do 12,i cestitam obojici.

emigranat

pre 19 godina

Evo prvog znaka pragmaticnosti kod naseg Predsednika vlade. Kostunica izgleda shvata da ce ga Nikolic napasti istog trenutka, ukoliko pobedi na predsednickim izborima, G17 je vec najavio svoj izlazak iz Vlade ukoliko pobedi kandidat SRS-a... Nema alternative za Kostunicu, nego da podrzi Tadica, kupujuci jos malo vremena na taj nacin, da bi se dovukao do kraja godine na ovoj funkciji. Jedno je sigurno: znajuci kako se DSS ponela prema DOS-u (igrajuci ulogu trojanskog konja u prethodnoj Vladi), treba ocekivati da ce g. Kostunica svakako pokusati da nadje nacina da podmetne neku podlu igru g. Tadicu i time eliminise DS kao konkurenciju na prevremenim parlamentarnim izborima krajem ove godine.

MR Loznica

pre 19 godina

Za mene je ovo iznenadjenje od VK. Ocekivao sam mudriji postupak u smislu sto manje deliti narod, tako da CEO udje u Evropu. Ako nije mogao odoleti pritiscima mogao je izneti svoje licno misljenje ili sl. Da li moze odgovoriti na pitanje: Kako u Hrvatskoj HDZ uspe da uvede celu Hrvatsku u Evropu. Ako je u pitanju gola VLAST hvala ne ucestvujem.

pogled od preko

pre 19 godina

Nisam clan DSa, cak sam dugo godina glasao za SPO, sve do 24 . septembra 2000, ali ovo sto radi DSS i G. Kostunica je van svake pameti. Do pre 7 dana, G. Kostunica nije hteo ni da pomisli o mogucnosti da ce G. Tadic proci u drugi krug! Ako je sada isto toliko siguran u pobedu Borisa Tadica koliko je bio i u pobedu Drgana Marsicanina, onda se vama u Srbiji stvarno crno pise... Ovde na zapadu nema vise "velikih drzavnika", taj koncept vise ne postoji. Sada se mora biti brz, inventivan, esktrovertan, dakle politicar mora biti menadzer a ne knjiski moljac. Zato je Zoran Djidjic bio inicijator evropske Srbije, a nadam se da ce i Boris Tadic da nastavi u tom smeru, sa ili bez podrske DSSa, koji ce nakon pobede G. Tadica da to proglasi svojom pobedom, u stilu "ne bi on pobedio bez nas..."

V Jovic

pre 19 godina

Ne cudimo se sto je nas usporeni Premijer dao ovu izjavu sa zakasnjenjem od tri dana. Trebalo mu je vremena da prouci knjige starostavne i zakljuci kako bi njegovi uzori, Ljuba Davidovic, osnivach Demokratske stranke u Srbiji (niposto SDS, jedino DSuS) i pokojni predsednik DS Milan Grol, reagovali u slicnoj situaciji. Od coveka bez politickog instinkta i licne hrabrosti, zalutalom u politiku, nije se moglo nista drugo ocekivati. T Nikolic je od njega, pre par dana, zatrazio ostavku Vlade! Elem, da bi g.Kostunica i njegova klimava Vlada jos malo ostali na vlasti, morao je da izgovori Boris Tadic i, mrski mu, DS!

Nenad

pre 19 godina

Nista drugo nisam ni ocekivao od tako velikog
coveka kao sto je Kostunica. Mnogo mi je zao
sto mnogi ovde okrenu pricu kako njima valja,
ma sta Kostunica ili DSS uradila. Verujem da je podrska iskrena, ali da su sopstveni interesi i interes stranke u pitanju, to je normalno. To je svud po svetu u svakom poslu normalno, nista nije vise dzabe. To je bilo za vreme Tita, ali to je odavno proslo. Shvatite to! Rado bih video Tadica, kako bi on pustio da padne vlada, da propadne DS, da ga odbaci EU, samo zbog toga da bi nekima ovde udovoljio. Ne verujem da bi on ikad to uradio, zato sto mislim da bi to samo budala uradila, ali Tadic sigurno nije budala. Pa sam Djindjic je osetio na svojoj kozi, kad je pokrenuo temu konacnog statusa KiM. I on je dobio pritisak zapada i ako je bio njihov miljenik, pa je malo spustio ton.
Iduce nedelje glasam za Tadica, jer boljeg
tandema od Kostunica-Tadic Srbija trenutno
nema. A svi kriticari podrske Kostunice, nek
od sada svako jutro idu na posao, ali ni
slucajno da ne prime platu, nego da rade dzabe,
da bi dokazali da iskreno podrzavaju preduzece
u kome rade.

sajberkurajber

pre 19 godina

Sva je sreca da je Kostunica politicar,a ne recimo hirurg ili sef vatrogasne brigade! U prvom slucaju, retko ko bi preziveo njegovu "hitnu" inrervenciju,a u drugom slucaju izgorela bi cela ulica!! Pa posle neka neko kaze da politicari prave samo stetu!

dijaspora

pre 19 godina

Pritisci EU nemaju nikakve veze s njegovim stavom kao sto neki misle. Razumem ga sto mu je toliko vremena trebalo da bude sa DS-om ok, jer su ga oni bas mnogo javno vredjali. Zelim da pobedi demokratija i da se Srbi sloze, da mom narodu bude dobro i da pocne da zivi makar kao Slovenci. Ovo je dobar znak! Napred Kostunica i Tadic

jelenko

pre 19 godina

Narod treba da bira i on ce nadam se da i izabere, shodno svom misljenju. Glupo je ucenjivati g.Nikolica i njegovu stranku ulaskom u EU. Ako se dobro sjecate, ti isti su obecavali da posle pada Milosevica dolazi raj i sta bi - jos veca beda i sirotinja i sto je najgore nemamo nista naconalno, ni himnu, ni zastavu, ni nacionalni program, koji sve zemlje imaju i koje od njega ne odstupaju. Mislim da me u potpunosti razumijete.

ZiBra

pre 19 godina

Gospodine VK, ne postoji instrument za egzaktno merenje tvrdoce 'nepravednih i nicim izazvanih' sankcija, koje bi mogle da nam budu nametnute od tzv medjunarodne zajednice. Ako se posluzimo analogijom Austrije vidimo da su sankcije zaista bile meke, ali dovoljno efikasne da prinude Hajdera da, posle dve godine, istupi iz vlade. Kako nasa jadna Srbijica, ni po cemu nije slicna Austriji ova komparacija nije primenljiva. Nasa zemlja je toliko iscrpljena da nas mocnici mogu oboriti na kolena jednom jedinom rezolucijom i stvoriti od Srbije crnu tacku u Evropi, opasanu sanitarnim kordonom. Stoga upozoravam politicare, svih boja, da se potrude da shvate znacaj istorijske odgovornosti, da se manu bespostedne borbe za vlast i spasavaju zemlju i ljude u njoj. Pokusajmo, prvi put u nasoj istoriji, da se slozimo i sacuvamo drzavu. Kasnije, kada zemlja stane na noge, demokratskim metodama, borite se za vlast koliko vam drago, dok vam se ne smuchi.

Djukan

pre 19 godina

Ovo je ono sto smo trazili, ocekivali, nadali se i zahtevali. Ovo je toliko vazna stvar za Srbiju u ovim odsudnim trenucima za njen noramalan i brzi razvoj u okviru Evrope. Sad nije potrebno komentarisati sta se desavalo ova tri meseca, vazno je da pobedi demokratska Srbija. Bilo bi fer i po bontonu da se i Marsicanin obrati biracima koji su za njega glasali, da sada glasaju za Tadica. To bi bilo u dobrom, miroljubivom maniru.

Milun

pre 19 godina

Dakle, Kostunica je promasio profesiju i to je veliki problem za ovu zemlju. Pa, on otvoreno govori stvari koje dobar deo drustva ne zeli da cuje i onda se svi pravimo kao da nismo culi.
Njegova izjava da treba voditi uravnotezenu spoljnu politiku ravnomerno prema EU, Rusiji i SAD, jasno govori gde su prepreke nasem prikljucivanju Evropskoj uniji, jasno govori zasto je doslo do zastoja. Videlo se to i do sada u postupcima DSS i Kostunice, samo nismo hteli da primecujemo.
Kada se preduzmu koraci za nase prikljucenje Ruskoj federaciji, nase prikljucenje SAD onda mozemo dalje sa prikljucenjem EU?
Djindjic je optuzivan da je novi Tito, da je prisvojio vise vlasti nego sto mu pripada, da vodi drzavu bez podrske. Nadali smo se EU, bar dobar deo ovog drustva. One snage koje su bile za usporavanje, za postepenost, za ravnomernost, za ravnomeran pristup EU i SAD, su kocile i ukocile mnogo sta u ovoj drzavi. Kostunica i DSS imaju najistaknutije mesto i zasluge u tom poslu, iako nemaju podrsku za to u birackom telu.
Sledece parlamentarne izbore ne bi trebalo raspisivati dok ne dodje do izjasnjavanja o pristupanju Evropskoj uniji, sledeca vlada bi morala imati jasan i nedvosmislen mandat od ovog drustva.

Stefan

pre 19 godina

Pitam se da li radikali imaju kompjutere, jer se samo javljaju tzv. evropske demokrate. Uz te demokrate, dobicete od ovce, a izgubicete od Srbije dosta. Niko ne voli slabe. Cak ni evrosilnici. A zasto bi dali ista kada im ovi nasi "demokrati" nude sve? Cista racunica. Ovo mi lici na Gorbacova. Dao sve za nista i uz to jos doplatio. Gospodu se molim za pobjedu Tome (Postenog). Pozdrav iz Kalifornije

Evropejac

pre 19 godina

Nisam siguran da ce ga clanovi i simpatizeri DSS-a poslusati. Ja, prvi, necu! Izmedju povratka na 1945-u (dolazak komunista na vlast) i 1998-u (dolazak radikala na vlast) ja cu da izaberem 1998-u. Lakse cu podneti dve godine vladavine radikala nego 60 komunista!

ns time

pre 19 godina

Nisam fan DSS, ali se slažem sa mnogima da ima ljudi koji u ovim komentarima okreću priču. Pričaju o sebi.
Ovde je priča o podršci gospodina Koštunice. Čestitam na mudroj odluci i nadam se daljim dogovorima jer valjda je to suština politike.

Nevena

pre 19 godina

Malo je oklevao ali je sve to ispravio podrskom Tadicu i kada je video da Tadic ima dosta podrske a najvise iz inostranstva sto je jako bitno za Srbiju. Kostunici se pola prasta sto je oklevao da daje podrsku Tadicu dok postavljenjem Borisa Tadica za Predsednika Srbije ima nade za Srbiju.

Nemanja

pre 19 godina

E da mi je neko rekao da ce se ovo desiti pre 15 dana proglasio bih ga ludakom. Ne znam sta se u glavi desava Kostunici (pa i Marsicaninu - gde je on uopste???), ali se barem ponasa kako bih trebalo da se ponasa premijer i uticajan politicar. Dobro je sto nije naseo na Tomine provokacije nego se jasno i glasno stavio na stranu "kriminalaca".
Jasno je naravno kao dan da Voja time kupuje vreme tako da ce DSS na sledecim izborima ponovo osvojiti dobrih 15% (sad jedva mogu i 10% da iscupaju).
Tadic predsednik - bez DS-a u Vladi. Ako to bude funkcionisalo (i ako Vlada ne donosi neke famozne zakone), profitirace svi. Ako usvoje ustav, donesu par kljucnih zakona, regulisu privatizaciju, i ako nas mozda stave na belu Sengensku listu, onda Radikali ne osvajaju vise od 20% i Srbja mirnije spava.

Dovla

pre 19 godina

Oskar ljigavosti za gospodina premijera. Baš me zanima, otkud Zapadu ta predubeđenja? Da nisu slučajno horde koljača u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu, koje je i gospodin premijer implicitno (a bogami mnogo puta i eksplicitno) sve vreme podržavao, o predsedničkom kandidatu Nikoliću i da ne govorimo, on ih je tamo slao, makar sasvim malo doprinele da su Srbi danas parije svetske politike? Znam da boli ostaviti svog brata po ocilima, sirotog Tomu, na cedilu zarad "viših interesa" (čitaj premijerske fotelje, koja se nestašno klima otkad je Maršićanin izmerio pravu snagu DSS), ali g. Koštunica bi stvarno mogao da pokaže malo više stila pri davanju ove "podrške". S druge strane, možda bi to bilo i kontraproduktivno: što manje bilo koji zaista demokratski kandidat, Tadić ili neko drugi, sadi tikve sa polufašističkim đavolom DSS, to će mu se manje toga jednog dana olupati o glavu.

Soul Man

pre 19 godina

Valjda je i Kostunica, verovatno pod uticajem "sugestija" sa zapada, uvideo da podrska Tadicu u stvari nema alternativu. Odnosno, da je alternativa ostanak u 19. veku, iz kojeg jos nismo izasli i u kojem radikali i ostale prisipetlje zele da nas zadrze, jer jedino u takvom ambijentu paraziti mogu da egzistiraju. Verovatno je Voja shvatio da je ovo poslednja sansa za Srbiju i poslednji voz ka Evropi, jer bi pobeda radikala pojela sve, pa i njega samog sa sve DSS-om. Ovako che nacional-populisti na djubriste istorije gde im je odavno i mesto, a ostatak lagano i mukotrpno ali ipak, ka Evropi.

kristijan

pre 19 godina

Drzavnik ostaje drzavnik. Kostunica po ko zna koji put ponasa se kao pravi drzavnik, i to naravno mnogi nisu videli dosada, jer nije podrzavao DS, pa su pricali svasta, ali je imao pravo da "odstrani" DS iz ove vlade. Ali je covek uvek postupao koliko se moglo u datom trenutku.Samo pogledajte ,kako je zaustavljen rast radikala kako je dosla nova vlast,i porast DS-a,sto se nebi desilo da je DS usla u vladu.Jedina dobitna kombinacija za Srbiju je Kostunica-Tadic u ovom trenutku ,ali zato imamo novu opasnost,koja se zove Karic.Nadam se da ce posle izbora Tadica za predsednika DSS i DS da urade ono sto je trebalo jos ranije ,ustav,sistemski zakoni,jacanje SCG,itd i da onda na novim izborima odnesu pobedu,tako da ove male stranke ili se prikljuce ili nestanu.
Sve to bi bilo idealno resenje,ali smo jos daleko od toga,jer je nepoverenje izmedju ove dve stranke jos uvek veliko.Ali pocetak je napravljen bukvalno u 5 do 12,i cestitam obojici.

emigranat

pre 19 godina

Evo prvog znaka pragmaticnosti kod naseg Predsednika vlade. Kostunica izgleda shvata da ce ga Nikolic napasti istog trenutka, ukoliko pobedi na predsednickim izborima, G17 je vec najavio svoj izlazak iz Vlade ukoliko pobedi kandidat SRS-a... Nema alternative za Kostunicu, nego da podrzi Tadica, kupujuci jos malo vremena na taj nacin, da bi se dovukao do kraja godine na ovoj funkciji. Jedno je sigurno: znajuci kako se DSS ponela prema DOS-u (igrajuci ulogu trojanskog konja u prethodnoj Vladi), treba ocekivati da ce g. Kostunica svakako pokusati da nadje nacina da podmetne neku podlu igru g. Tadicu i time eliminise DS kao konkurenciju na prevremenim parlamentarnim izborima krajem ove godine.

MR Loznica

pre 19 godina

Za mene je ovo iznenadjenje od VK. Ocekivao sam mudriji postupak u smislu sto manje deliti narod, tako da CEO udje u Evropu. Ako nije mogao odoleti pritiscima mogao je izneti svoje licno misljenje ili sl. Da li moze odgovoriti na pitanje: Kako u Hrvatskoj HDZ uspe da uvede celu Hrvatsku u Evropu. Ako je u pitanju gola VLAST hvala ne ucestvujem.

pogled od preko

pre 19 godina

Nisam clan DSa, cak sam dugo godina glasao za SPO, sve do 24 . septembra 2000, ali ovo sto radi DSS i G. Kostunica je van svake pameti. Do pre 7 dana, G. Kostunica nije hteo ni da pomisli o mogucnosti da ce G. Tadic proci u drugi krug! Ako je sada isto toliko siguran u pobedu Borisa Tadica koliko je bio i u pobedu Drgana Marsicanina, onda se vama u Srbiji stvarno crno pise... Ovde na zapadu nema vise "velikih drzavnika", taj koncept vise ne postoji. Sada se mora biti brz, inventivan, esktrovertan, dakle politicar mora biti menadzer a ne knjiski moljac. Zato je Zoran Djidjic bio inicijator evropske Srbije, a nadam se da ce i Boris Tadic da nastavi u tom smeru, sa ili bez podrske DSSa, koji ce nakon pobede G. Tadica da to proglasi svojom pobedom, u stilu "ne bi on pobedio bez nas..."

V Jovic

pre 19 godina

Ne cudimo se sto je nas usporeni Premijer dao ovu izjavu sa zakasnjenjem od tri dana. Trebalo mu je vremena da prouci knjige starostavne i zakljuci kako bi njegovi uzori, Ljuba Davidovic, osnivach Demokratske stranke u Srbiji (niposto SDS, jedino DSuS) i pokojni predsednik DS Milan Grol, reagovali u slicnoj situaciji. Od coveka bez politickog instinkta i licne hrabrosti, zalutalom u politiku, nije se moglo nista drugo ocekivati. T Nikolic je od njega, pre par dana, zatrazio ostavku Vlade! Elem, da bi g.Kostunica i njegova klimava Vlada jos malo ostali na vlasti, morao je da izgovori Boris Tadic i, mrski mu, DS!

Nenad

pre 19 godina

Nista drugo nisam ni ocekivao od tako velikog
coveka kao sto je Kostunica. Mnogo mi je zao
sto mnogi ovde okrenu pricu kako njima valja,
ma sta Kostunica ili DSS uradila. Verujem da je podrska iskrena, ali da su sopstveni interesi i interes stranke u pitanju, to je normalno. To je svud po svetu u svakom poslu normalno, nista nije vise dzabe. To je bilo za vreme Tita, ali to je odavno proslo. Shvatite to! Rado bih video Tadica, kako bi on pustio da padne vlada, da propadne DS, da ga odbaci EU, samo zbog toga da bi nekima ovde udovoljio. Ne verujem da bi on ikad to uradio, zato sto mislim da bi to samo budala uradila, ali Tadic sigurno nije budala. Pa sam Djindjic je osetio na svojoj kozi, kad je pokrenuo temu konacnog statusa KiM. I on je dobio pritisak zapada i ako je bio njihov miljenik, pa je malo spustio ton.
Iduce nedelje glasam za Tadica, jer boljeg
tandema od Kostunica-Tadic Srbija trenutno
nema. A svi kriticari podrske Kostunice, nek
od sada svako jutro idu na posao, ali ni
slucajno da ne prime platu, nego da rade dzabe,
da bi dokazali da iskreno podrzavaju preduzece
u kome rade.

sajberkurajber

pre 19 godina

Sva je sreca da je Kostunica politicar,a ne recimo hirurg ili sef vatrogasne brigade! U prvom slucaju, retko ko bi preziveo njegovu "hitnu" inrervenciju,a u drugom slucaju izgorela bi cela ulica!! Pa posle neka neko kaze da politicari prave samo stetu!

dijaspora

pre 19 godina

Pritisci EU nemaju nikakve veze s njegovim stavom kao sto neki misle. Razumem ga sto mu je toliko vremena trebalo da bude sa DS-om ok, jer su ga oni bas mnogo javno vredjali. Zelim da pobedi demokratija i da se Srbi sloze, da mom narodu bude dobro i da pocne da zivi makar kao Slovenci. Ovo je dobar znak! Napred Kostunica i Tadic

jelenko

pre 19 godina

Narod treba da bira i on ce nadam se da i izabere, shodno svom misljenju. Glupo je ucenjivati g.Nikolica i njegovu stranku ulaskom u EU. Ako se dobro sjecate, ti isti su obecavali da posle pada Milosevica dolazi raj i sta bi - jos veca beda i sirotinja i sto je najgore nemamo nista naconalno, ni himnu, ni zastavu, ni nacionalni program, koji sve zemlje imaju i koje od njega ne odstupaju. Mislim da me u potpunosti razumijete.

ZiBra

pre 19 godina

Gospodine VK, ne postoji instrument za egzaktno merenje tvrdoce 'nepravednih i nicim izazvanih' sankcija, koje bi mogle da nam budu nametnute od tzv medjunarodne zajednice. Ako se posluzimo analogijom Austrije vidimo da su sankcije zaista bile meke, ali dovoljno efikasne da prinude Hajdera da, posle dve godine, istupi iz vlade. Kako nasa jadna Srbijica, ni po cemu nije slicna Austriji ova komparacija nije primenljiva. Nasa zemlja je toliko iscrpljena da nas mocnici mogu oboriti na kolena jednom jedinom rezolucijom i stvoriti od Srbije crnu tacku u Evropi, opasanu sanitarnim kordonom. Stoga upozoravam politicare, svih boja, da se potrude da shvate znacaj istorijske odgovornosti, da se manu bespostedne borbe za vlast i spasavaju zemlju i ljude u njoj. Pokusajmo, prvi put u nasoj istoriji, da se slozimo i sacuvamo drzavu. Kasnije, kada zemlja stane na noge, demokratskim metodama, borite se za vlast koliko vam drago, dok vam se ne smuchi.

Djukan

pre 19 godina

Ovo je ono sto smo trazili, ocekivali, nadali se i zahtevali. Ovo je toliko vazna stvar za Srbiju u ovim odsudnim trenucima za njen noramalan i brzi razvoj u okviru Evrope. Sad nije potrebno komentarisati sta se desavalo ova tri meseca, vazno je da pobedi demokratska Srbija. Bilo bi fer i po bontonu da se i Marsicanin obrati biracima koji su za njega glasali, da sada glasaju za Tadica. To bi bilo u dobrom, miroljubivom maniru.

Milun

pre 19 godina

Dakle, Kostunica je promasio profesiju i to je veliki problem za ovu zemlju. Pa, on otvoreno govori stvari koje dobar deo drustva ne zeli da cuje i onda se svi pravimo kao da nismo culi.
Njegova izjava da treba voditi uravnotezenu spoljnu politiku ravnomerno prema EU, Rusiji i SAD, jasno govori gde su prepreke nasem prikljucivanju Evropskoj uniji, jasno govori zasto je doslo do zastoja. Videlo se to i do sada u postupcima DSS i Kostunice, samo nismo hteli da primecujemo.
Kada se preduzmu koraci za nase prikljucenje Ruskoj federaciji, nase prikljucenje SAD onda mozemo dalje sa prikljucenjem EU?
Djindjic je optuzivan da je novi Tito, da je prisvojio vise vlasti nego sto mu pripada, da vodi drzavu bez podrske. Nadali smo se EU, bar dobar deo ovog drustva. One snage koje su bile za usporavanje, za postepenost, za ravnomernost, za ravnomeran pristup EU i SAD, su kocile i ukocile mnogo sta u ovoj drzavi. Kostunica i DSS imaju najistaknutije mesto i zasluge u tom poslu, iako nemaju podrsku za to u birackom telu.
Sledece parlamentarne izbore ne bi trebalo raspisivati dok ne dodje do izjasnjavanja o pristupanju Evropskoj uniji, sledeca vlada bi morala imati jasan i nedvosmislen mandat od ovog drustva.

Stefan

pre 19 godina

Pitam se da li radikali imaju kompjutere, jer se samo javljaju tzv. evropske demokrate. Uz te demokrate, dobicete od ovce, a izgubicete od Srbije dosta. Niko ne voli slabe. Cak ni evrosilnici. A zasto bi dali ista kada im ovi nasi "demokrati" nude sve? Cista racunica. Ovo mi lici na Gorbacova. Dao sve za nista i uz to jos doplatio. Gospodu se molim za pobjedu Tome (Postenog). Pozdrav iz Kalifornije

Evropejac

pre 19 godina

Nisam siguran da ce ga clanovi i simpatizeri DSS-a poslusati. Ja, prvi, necu! Izmedju povratka na 1945-u (dolazak komunista na vlast) i 1998-u (dolazak radikala na vlast) ja cu da izaberem 1998-u. Lakse cu podneti dve godine vladavine radikala nego 60 komunista!

ns time

pre 19 godina

Nisam fan DSS, ali se slažem sa mnogima da ima ljudi koji u ovim komentarima okreću priču. Pričaju o sebi.
Ovde je priča o podršci gospodina Koštunice. Čestitam na mudroj odluci i nadam se daljim dogovorima jer valjda je to suština politike.