Testovi

Nedelja, 02.09.2018.

08:05

Prva vožnja: Opel Mokka X, Crossland X i Grandland X

Izvor: B92

Prva vožnja: Opel Mokka X, Crossland X i Grandland X IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 5 godina

Opel se malo više zaigrao sa cenama i kossslanda i grandlanda. Sve je to kod konkurencije jeftinije i napakovano sa više opreme. Ni jedan od modela nema ponudu 4x4 a cenovno debelo zalazi u najopremljenije modele 4x4 kod konkurencije. Karoq, Qashqai, Sportage, Tucson svi jeftiniji i kao 4x4 i samo sa pogonom na prednje točkove.
Vozim Sportage i uskoro ću da menjam, opet suv naravno, Opel sa ovim cenama mi sigurno neće biti izbor.

mokka

pre 5 godina

@kravica
Znam da se smanjenje mase postiglo prelaskom na nove platforme, vise aluminijuma itd. Mene samo interesuje sta tih 200 kg manje znaci u praksi, pre svega sto se tice bezbednosti.

Boris

pre 5 godina

Za ove tezine (tj mase) navedene u podacima na kraju teksta za ova 3 Opelova modela, nije jasno dal su za verziju sa rucnim menjacem ili sa automatikom. Pretpostavljam da su ove tezine sa rucnim menjacem. Inace auta sa klasicnim automatikom (kao sto drugi komentatori napisase da je ovde koriscen) su oko 30 kg teza nego sa rucnim menjacem, recimo za klasu C (velicine Golfa). Slicna razlika u tezini je i ako se radi o automatiku sa 2 kvacila (DCT ili DSG, kako ih jos zovu), koliko se secam. Oni CVT automatici, koje Japanci dosta koriste, su nesto laksi, ali opet nesto tezi nego rucni menjaci.

Krkerke

pre 5 godina

@vozac

kupio sam nov crossland, 1.2 turbobenzin, 130 ks. 16 000 eur. od opreme nema samo kozu bukvalno. cena je i vise nego korektna s obzirom na bogatu opremu, auto je nov, i s obzirom da mi je ovo 4.novi opel, sa kojima do sada sem redovnog servisa nisam imao nikakvih ulaganja, i vise sam nego zadovoljan.

Batica

pre 5 godina

@Insignia
Izgleda da si ti srećan čovek.Imao sam insigniu (163ks) kupljenu novu u Srbiji i održavanu u ovl. servisu (dok nisu pokušali da me prevare) i najsrećniji sam bio kada sam je prodao.Svakih par meseci sam bio u servisu zbog raznih gluposti a svaka od tih je bila isključivo vezana za očajni kvalitet delova.Kako objasniti crkavanje čak 4 parking senzora u razmaku od 6 meseci ili rupu na hladnjaku sa zadnje strane?O onoj plastičnoj zaštiti prskalice fara bolje i da ne govorim,otpadala 4 puta sama od sebe (po 2x na svakom faru).Da dodam EGR i senzor turbine?A auto nije bio ni ogreban a kamoli udaran,usput.Sve u svemu,iz gore navedenih razloga Opel je izgubio jednu mušteriju,nikada više neću sebi navući bedu na vrat.Zaboravio sam ovlašćene servise,o njima bih mogao roman da napišem ali nema dovoljno mesta ovde.I onda kao kupi nov automobil i održavaj ga ovde,užas...

moron

pre 5 godina

Niko neće da navede bitnu razliku u eksploataciji nove generacije dizel ( Euro 6d ) SCR motora. "Dojučerašnji" 1,6 BlueHDI 120 sa punim rezervoarom Ad Blue aditiva ( oko 18 litara ) mogao da predje čak do 25 kkm (trošio je značajno manje tog aditiva od ostalih dizel motora sa SCR koje Opel koristi).
Uz nove eko standarde, ovaj novi HDI troši nekoliko puta više tog aditiva ( kao i motori svih drugih proizvodjača ).
I nećete moći da predjete više od oko 5.000 km "bez dosipanja".
Takva upozorenja možete da vidite čak i u prodajnim katalozima ( napišu koji je redovan servisni interval, ali tu negde bude i ona "zvezdica", pa je onda ispod sitnim slovima napisano da je izmedju redovnih servisa nužno dosipanje Ad Blue aditiva ).
Nije to neki veliki trošak, ali, jeste mala neprijatnost, jer savremeni SCR dizel motori u automobilima su tako "setovani" da ne mogu da rade bez Ad Blue-a.

Argentto

pre 5 godina

Može li neko iz iskustva da mi kaže kakvi su ovi opelovi automatski menjači, recimo, konkretno, ovi u Insigniji restajling od 2013 - 2014 god?
(MomaSRB, 02. septembar 2018 12:02)

Vozim Insigniu 2.0 CDTI, 163 KS automatik vec 8 meseci.. Menjac je veoma dobar, ali je sporiji recimo od DSG menjaca.. U gradu se ponasa odlicno, prebacuje u vise stepene prenosa potpuno glatko i bez ikakvih trzaja, ali se prilikom spustanja prenosa i nizi stepen oseti sasvim blagi trzaj, gotovo neprimetan. Ja imam FlexRide, na otvorenom putu kada je auto u Touring modu, jednostavno nije moguce primetiti kada se promeni brzina, dok je u Sport modu menjac poprilicno agresivan. Za neku normalnu upotrebu ( nama je Insignia porodicni automobil ) ja sam prezadovoljan, kako menjacem tako i ukupnim utiskom.

Neko dole je pitao Mokka ili Insignia...
Nema tu saveta druze, uzmes ono sta ti zadovovljava potrebe. To su dva totalno razlicita modela. Mokka je mali gradski SUV, mali gepek, visoka pozicija sedenja itd... Insignia je opet velika limizina ( ja imam Sport Tourer ), veliki gepek, tiha, udobna, sedista fenomenalna za duga putovanja... odluci za koju namenu kupujes auto pa ces sam zakljuciti koji ti bolje lezi...

Urke

pre 5 godina

Kako je Opelu namenjena uloga Skode u PSA grupaciji ako su modeli skuplji od Pezoovih?
Ne izmisljajte gluposti.
Uostalom procitajte sta je direktor grupacije rekao, mislim da se zove Tavarez..

lemi

pre 5 godina

Na sajmu u Beogradu najveca guzva je bila oko ovog Cross i Grandlanda. Pricam o SUV automobilima slicne cenovne kategorije.
Bio sam malo zacudjen jer sam pre toga ulazio u SUV modele Pezoa Citroena, Tojote, Suzukija, Micubisija i dr. Ipak kad sam doaao na red da sednem u Crossland, odmah sam osetio da je u tim automobilu sve na svom mestu. Mnogo bolji osecaj za volanom nego bilo sta gore navedeno.
A onda je moje ilizije sahranila cena od preko 20.000 eura i to je to.

mokka

pre 5 godina

Da li bi neko mogao da prokomentarise zasto je Crossland oko 200 kila laksi od Mokke, a veci je? Da li to znaci da se stedelo na nekim materijalima ili ne?

Insignija

pre 5 godina

Bugi,imam insigniju 2013 2.0 cdti(sa start-stop sistemom) 130 konja,do sada presao 250 000 km,auto je vrh i sto se tice udobnosti i sto se tice velicine,odrzavanje:sem redovnih servisa nista drugo,potrosnja po gradu 6,2-6,7l,jedina stvar koju ima insignija je velicina tocka(18') to jest cena,ja sam platio Nokian zline oko 75 000 dinara,uskoro je prodajem,jer hocu da kupim mladju.A sto se tice Moke,moras da znas da je ona manja,i po mom misljenju nije nista posebno

nikolas

pre 5 godina

(C i n i k, 02. septembar 2018 12:08)
Znaci volvo je kineski, jaguar land rover indijski, dukati,lambo,seat, bugati skoda nemacki,opel fran...kineski,dacija francuska... Skoro su kinezi kupili ogroman deo akcija u mercedesu pa ces reci i da je kineski... Brend nema veze sa vlasnistvom i ulaganjem... Logika na nivou informera

nikolas

pre 5 godina

(MomaSRB, 02. septembar 2018 12:02)
Menjaci nisu opelovi vec japanski Aisin koji ugradjuje ceo GM,Psa,volvo, tojota... Generalno su dobri jer su klasicni sa konvertorom obrtnog momenta. Nisu sa duplim kvacilom ali bolji su od robotizovanog manuelnog, nisu za sportsku voznju ali je rad tecan i linearan... Svaki ima prednosti i mane. vozim astru sa istim 2013 i prezadovoljan.Novi sa 8 stepeni je isto Aisin...

Bane

pre 5 godina

Može li neko iz iskustva da mi kaže kakvi su ovi opelovi automatski menjači, recimo, konkretno, ovi u Insigniji restajling od 2013 - 2014 god?
(MomaSRB, 02. septembar 2018 12:02)

To je klasican 6-stepeni automatik (znaci ne sa duplom spojnicom poput DSG vec bas automatik sa konvertorom obrtnog momenta) japanskog proizvodjaca Aisin, vrlo pouzdan i trajan i gotovo bez odrzavanja. Za ZF-om, Getragom ili Borg-Warnerom zaostaje jedino sto se tice osecaja u voznji (ipak su prethodno pomenuti klasa iznad) odnosno intuitivnosti i bzine promene prenosa, ali izuzetno pouzdani menjaci.

C i n i k

pre 5 godina

Pre 2 godine PSA su kupili za 1.2 milijarde e ( nije tajna,kineskim parama jer kinezi poseduju PSA sa 33 %) bankrotirani Opel.
Vec od prosle godine se videlo da PSA agresivno menja Opel.
To je ok jer je Opel-u namenjena uloga Skode kod VW.
Dakle samo srafciger industrija,sklapanje PSA agregata i sklopova na drugu znacku i uz malo jeftiniju cenu od PSA.
Opelasi su cudni ljudi,nikako da shvate da Opel nije nemacki, da je sada u stvari vise kineski nego FR jer ni PSA skoro da nije FR,pare za razvoj PSA dolaze od kineza a ne od PSA koji su bili u istoj situaciji kao Opel do nedavno..

MomaSRB

pre 5 godina

Može li neko iz iskustva da mi kaže kakvi su ovi opelovi automatski menjači, recimo, konkretno, ovi u Insigniji restajling od 2013 - 2014 god?

Bane

pre 5 godina

Ni Grandland ni Crossland nemaju opciju 4x4, ali se zato ne libe da odvale cenu. Neki dan u salonu Opela sam dobio ponudu za Grandland sa 1.6 hdi motorom i manuelnim menjacem naravno samo prednji pogon za 28.000 evra, u bogatoj opremi priznajem ali je to opet cena po kojoj konkurencija nudi i automatski menjac i 2.0 motor i 4x4. Kia Sportage je bila za 23.300 1.7 dizel automatik, malo slabije opremljena isto sa pogonom na prednjoj osovini ali znatno jeftinija i automatik. Vidim da Ford Kugu Titanijum oprema 2.0 powershift 4x4 nude za 28.000. Skoda Karoq Style 2.0 4x4 dsg takodje oko 28.000 itd. itd. Opel je nesto postao zestoko precenjen kod nas a ne mogu da skapiram sta je razlog.

duki

pre 5 godina

U pravu je covek. Mokka je najduze u ponudi, a jedina nudi 4x4!? Porodicni prijatelj je uzeo Mokku, simpatican autic ali preskup. Crossland je tesko razocarenje. Grandland je ok ali je veliki hendikep nedostatak pogona na svim tockovima. To je kad francuzi diktiraju tempo.

nikolas

pre 5 godina

Ma sve je to super ali mene samo mnogo nervira sto izostavljaju da izbace astru opc ili gsi samo da bi je pre ubili i izbacili novu na psa platformi a ima ogroman potencijal... Suv zaraza ubija industriju

sejn

pre 5 godina

Mogu samo da potvrdim da je motor 1,5 tdci odlican. Vozim ga 6 meseci u autu tezem od Grandlanda, verziju od 120 ks i posrigao sam prosecnu potrosnju od 4,7 uz sve ostale odlicne karakteristike. Verujem da se verzija od 130 ks i 300 nm jos bolje ponasa u laksem autu i odnosu na moj 120 ks i 270 nm

Hoću Državu

pre 5 godina

Nisam baš ispratio ove nove suv Opele... Jel' to samo Moka može da ima 4x4 pogon? Zaostavština starog Opela i nasledstvo Francuza koji nemaju 4x4 osim u nekoj hibridnoj varijanti...

Bane

pre 5 godina

Ni Grandland ni Crossland nemaju opciju 4x4, ali se zato ne libe da odvale cenu. Neki dan u salonu Opela sam dobio ponudu za Grandland sa 1.6 hdi motorom i manuelnim menjacem naravno samo prednji pogon za 28.000 evra, u bogatoj opremi priznajem ali je to opet cena po kojoj konkurencija nudi i automatski menjac i 2.0 motor i 4x4. Kia Sportage je bila za 23.300 1.7 dizel automatik, malo slabije opremljena isto sa pogonom na prednjoj osovini ali znatno jeftinija i automatik. Vidim da Ford Kugu Titanijum oprema 2.0 powershift 4x4 nude za 28.000. Skoda Karoq Style 2.0 4x4 dsg takodje oko 28.000 itd. itd. Opel je nesto postao zestoko precenjen kod nas a ne mogu da skapiram sta je razlog.

nikolas

pre 5 godina

(C i n i k, 02. septembar 2018 12:08)
Znaci volvo je kineski, jaguar land rover indijski, dukati,lambo,seat, bugati skoda nemacki,opel fran...kineski,dacija francuska... Skoro su kinezi kupili ogroman deo akcija u mercedesu pa ces reci i da je kineski... Brend nema veze sa vlasnistvom i ulaganjem... Logika na nivou informera

Hoću Državu

pre 5 godina

Nisam baš ispratio ove nove suv Opele... Jel' to samo Moka može da ima 4x4 pogon? Zaostavština starog Opela i nasledstvo Francuza koji nemaju 4x4 osim u nekoj hibridnoj varijanti...

Batica

pre 5 godina

@Insignia
Izgleda da si ti srećan čovek.Imao sam insigniu (163ks) kupljenu novu u Srbiji i održavanu u ovl. servisu (dok nisu pokušali da me prevare) i najsrećniji sam bio kada sam je prodao.Svakih par meseci sam bio u servisu zbog raznih gluposti a svaka od tih je bila isključivo vezana za očajni kvalitet delova.Kako objasniti crkavanje čak 4 parking senzora u razmaku od 6 meseci ili rupu na hladnjaku sa zadnje strane?O onoj plastičnoj zaštiti prskalice fara bolje i da ne govorim,otpadala 4 puta sama od sebe (po 2x na svakom faru).Da dodam EGR i senzor turbine?A auto nije bio ni ogreban a kamoli udaran,usput.Sve u svemu,iz gore navedenih razloga Opel je izgubio jednu mušteriju,nikada više neću sebi navući bedu na vrat.Zaboravio sam ovlašćene servise,o njima bih mogao roman da napišem ali nema dovoljno mesta ovde.I onda kao kupi nov automobil i održavaj ga ovde,užas...

Bane

pre 5 godina

Može li neko iz iskustva da mi kaže kakvi su ovi opelovi automatski menjači, recimo, konkretno, ovi u Insigniji restajling od 2013 - 2014 god?
(MomaSRB, 02. septembar 2018 12:02)

To je klasican 6-stepeni automatik (znaci ne sa duplom spojnicom poput DSG vec bas automatik sa konvertorom obrtnog momenta) japanskog proizvodjaca Aisin, vrlo pouzdan i trajan i gotovo bez odrzavanja. Za ZF-om, Getragom ili Borg-Warnerom zaostaje jedino sto se tice osecaja u voznji (ipak su prethodno pomenuti klasa iznad) odnosno intuitivnosti i bzine promene prenosa, ali izuzetno pouzdani menjaci.

Argentto

pre 5 godina

Može li neko iz iskustva da mi kaže kakvi su ovi opelovi automatski menjači, recimo, konkretno, ovi u Insigniji restajling od 2013 - 2014 god?
(MomaSRB, 02. septembar 2018 12:02)

Vozim Insigniu 2.0 CDTI, 163 KS automatik vec 8 meseci.. Menjac je veoma dobar, ali je sporiji recimo od DSG menjaca.. U gradu se ponasa odlicno, prebacuje u vise stepene prenosa potpuno glatko i bez ikakvih trzaja, ali se prilikom spustanja prenosa i nizi stepen oseti sasvim blagi trzaj, gotovo neprimetan. Ja imam FlexRide, na otvorenom putu kada je auto u Touring modu, jednostavno nije moguce primetiti kada se promeni brzina, dok je u Sport modu menjac poprilicno agresivan. Za neku normalnu upotrebu ( nama je Insignia porodicni automobil ) ja sam prezadovoljan, kako menjacem tako i ukupnim utiskom.

Neko dole je pitao Mokka ili Insignia...
Nema tu saveta druze, uzmes ono sta ti zadovovljava potrebe. To su dva totalno razlicita modela. Mokka je mali gradski SUV, mali gepek, visoka pozicija sedenja itd... Insignia je opet velika limizina ( ja imam Sport Tourer ), veliki gepek, tiha, udobna, sedista fenomenalna za duga putovanja... odluci za koju namenu kupujes auto pa ces sam zakljuciti koji ti bolje lezi...

nikolas

pre 5 godina

(MomaSRB, 02. septembar 2018 12:02)
Menjaci nisu opelovi vec japanski Aisin koji ugradjuje ceo GM,Psa,volvo, tojota... Generalno su dobri jer su klasicni sa konvertorom obrtnog momenta. Nisu sa duplim kvacilom ali bolji su od robotizovanog manuelnog, nisu za sportsku voznju ali je rad tecan i linearan... Svaki ima prednosti i mane. vozim astru sa istim 2013 i prezadovoljan.Novi sa 8 stepeni je isto Aisin...

sejn

pre 5 godina

Mogu samo da potvrdim da je motor 1,5 tdci odlican. Vozim ga 6 meseci u autu tezem od Grandlanda, verziju od 120 ks i posrigao sam prosecnu potrosnju od 4,7 uz sve ostale odlicne karakteristike. Verujem da se verzija od 130 ks i 300 nm jos bolje ponasa u laksem autu i odnosu na moj 120 ks i 270 nm

Insignija

pre 5 godina

Bugi,imam insigniju 2013 2.0 cdti(sa start-stop sistemom) 130 konja,do sada presao 250 000 km,auto je vrh i sto se tice udobnosti i sto se tice velicine,odrzavanje:sem redovnih servisa nista drugo,potrosnja po gradu 6,2-6,7l,jedina stvar koju ima insignija je velicina tocka(18') to jest cena,ja sam platio Nokian zline oko 75 000 dinara,uskoro je prodajem,jer hocu da kupim mladju.A sto se tice Moke,moras da znas da je ona manja,i po mom misljenju nije nista posebno

lemi

pre 5 godina

Na sajmu u Beogradu najveca guzva je bila oko ovog Cross i Grandlanda. Pricam o SUV automobilima slicne cenovne kategorije.
Bio sam malo zacudjen jer sam pre toga ulazio u SUV modele Pezoa Citroena, Tojote, Suzukija, Micubisija i dr. Ipak kad sam doaao na red da sednem u Crossland, odmah sam osetio da je u tim automobilu sve na svom mestu. Mnogo bolji osecaj za volanom nego bilo sta gore navedeno.
A onda je moje ilizije sahranila cena od preko 20.000 eura i to je to.

duki

pre 5 godina

U pravu je covek. Mokka je najduze u ponudi, a jedina nudi 4x4!? Porodicni prijatelj je uzeo Mokku, simpatican autic ali preskup. Crossland je tesko razocarenje. Grandland je ok ali je veliki hendikep nedostatak pogona na svim tockovima. To je kad francuzi diktiraju tempo.

Urke

pre 5 godina

Kako je Opelu namenjena uloga Skode u PSA grupaciji ako su modeli skuplji od Pezoovih?
Ne izmisljajte gluposti.
Uostalom procitajte sta je direktor grupacije rekao, mislim da se zove Tavarez..

C i n i k

pre 5 godina

Pre 2 godine PSA su kupili za 1.2 milijarde e ( nije tajna,kineskim parama jer kinezi poseduju PSA sa 33 %) bankrotirani Opel.
Vec od prosle godine se videlo da PSA agresivno menja Opel.
To je ok jer je Opel-u namenjena uloga Skode kod VW.
Dakle samo srafciger industrija,sklapanje PSA agregata i sklopova na drugu znacku i uz malo jeftiniju cenu od PSA.
Opelasi su cudni ljudi,nikako da shvate da Opel nije nemacki, da je sada u stvari vise kineski nego FR jer ni PSA skoro da nije FR,pare za razvoj PSA dolaze od kineza a ne od PSA koji su bili u istoj situaciji kao Opel do nedavno..

nikolas

pre 5 godina

Ma sve je to super ali mene samo mnogo nervira sto izostavljaju da izbace astru opc ili gsi samo da bi je pre ubili i izbacili novu na psa platformi a ima ogroman potencijal... Suv zaraza ubija industriju

mokka

pre 5 godina

Da li bi neko mogao da prokomentarise zasto je Crossland oko 200 kila laksi od Mokke, a veci je? Da li to znaci da se stedelo na nekim materijalima ili ne?

Krkerke

pre 5 godina

@vozac

kupio sam nov crossland, 1.2 turbobenzin, 130 ks. 16 000 eur. od opreme nema samo kozu bukvalno. cena je i vise nego korektna s obzirom na bogatu opremu, auto je nov, i s obzirom da mi je ovo 4.novi opel, sa kojima do sada sem redovnog servisa nisam imao nikakvih ulaganja, i vise sam nego zadovoljan.

MomaSRB

pre 5 godina

Može li neko iz iskustva da mi kaže kakvi su ovi opelovi automatski menjači, recimo, konkretno, ovi u Insigniji restajling od 2013 - 2014 god?

moron

pre 5 godina

Niko neće da navede bitnu razliku u eksploataciji nove generacije dizel ( Euro 6d ) SCR motora. "Dojučerašnji" 1,6 BlueHDI 120 sa punim rezervoarom Ad Blue aditiva ( oko 18 litara ) mogao da predje čak do 25 kkm (trošio je značajno manje tog aditiva od ostalih dizel motora sa SCR koje Opel koristi).
Uz nove eko standarde, ovaj novi HDI troši nekoliko puta više tog aditiva ( kao i motori svih drugih proizvodjača ).
I nećete moći da predjete više od oko 5.000 km "bez dosipanja".
Takva upozorenja možete da vidite čak i u prodajnim katalozima ( napišu koji je redovan servisni interval, ali tu negde bude i ona "zvezdica", pa je onda ispod sitnim slovima napisano da je izmedju redovnih servisa nužno dosipanje Ad Blue aditiva ).
Nije to neki veliki trošak, ali, jeste mala neprijatnost, jer savremeni SCR dizel motori u automobilima su tako "setovani" da ne mogu da rade bez Ad Blue-a.

Boris

pre 5 godina

Za ove tezine (tj mase) navedene u podacima na kraju teksta za ova 3 Opelova modela, nije jasno dal su za verziju sa rucnim menjacem ili sa automatikom. Pretpostavljam da su ove tezine sa rucnim menjacem. Inace auta sa klasicnim automatikom (kao sto drugi komentatori napisase da je ovde koriscen) su oko 30 kg teza nego sa rucnim menjacem, recimo za klasu C (velicine Golfa). Slicna razlika u tezini je i ako se radi o automatiku sa 2 kvacila (DCT ili DSG, kako ih jos zovu), koliko se secam. Oni CVT automatici, koje Japanci dosta koriste, su nesto laksi, ali opet nesto tezi nego rucni menjaci.

mokka

pre 5 godina

@kravica
Znam da se smanjenje mase postiglo prelaskom na nove platforme, vise aluminijuma itd. Mene samo interesuje sta tih 200 kg manje znaci u praksi, pre svega sto se tice bezbednosti.

Dejan

pre 5 godina

Opel se malo više zaigrao sa cenama i kossslanda i grandlanda. Sve je to kod konkurencije jeftinije i napakovano sa više opreme. Ni jedan od modela nema ponudu 4x4 a cenovno debelo zalazi u najopremljenije modele 4x4 kod konkurencije. Karoq, Qashqai, Sportage, Tucson svi jeftiniji i kao 4x4 i samo sa pogonom na prednje točkove.
Vozim Sportage i uskoro ću da menjam, opet suv naravno, Opel sa ovim cenama mi sigurno neće biti izbor.

C i n i k

pre 5 godina

Pre 2 godine PSA su kupili za 1.2 milijarde e ( nije tajna,kineskim parama jer kinezi poseduju PSA sa 33 %) bankrotirani Opel.
Vec od prosle godine se videlo da PSA agresivno menja Opel.
To je ok jer je Opel-u namenjena uloga Skode kod VW.
Dakle samo srafciger industrija,sklapanje PSA agregata i sklopova na drugu znacku i uz malo jeftiniju cenu od PSA.
Opelasi su cudni ljudi,nikako da shvate da Opel nije nemacki, da je sada u stvari vise kineski nego FR jer ni PSA skoro da nije FR,pare za razvoj PSA dolaze od kineza a ne od PSA koji su bili u istoj situaciji kao Opel do nedavno..

nikolas

pre 5 godina

Ma sve je to super ali mene samo mnogo nervira sto izostavljaju da izbace astru opc ili gsi samo da bi je pre ubili i izbacili novu na psa platformi a ima ogroman potencijal... Suv zaraza ubija industriju

Insignija

pre 5 godina

Bugi,imam insigniju 2013 2.0 cdti(sa start-stop sistemom) 130 konja,do sada presao 250 000 km,auto je vrh i sto se tice udobnosti i sto se tice velicine,odrzavanje:sem redovnih servisa nista drugo,potrosnja po gradu 6,2-6,7l,jedina stvar koju ima insignija je velicina tocka(18') to jest cena,ja sam platio Nokian zline oko 75 000 dinara,uskoro je prodajem,jer hocu da kupim mladju.A sto se tice Moke,moras da znas da je ona manja,i po mom misljenju nije nista posebno

Batica

pre 5 godina

@Insignia
Izgleda da si ti srećan čovek.Imao sam insigniu (163ks) kupljenu novu u Srbiji i održavanu u ovl. servisu (dok nisu pokušali da me prevare) i najsrećniji sam bio kada sam je prodao.Svakih par meseci sam bio u servisu zbog raznih gluposti a svaka od tih je bila isključivo vezana za očajni kvalitet delova.Kako objasniti crkavanje čak 4 parking senzora u razmaku od 6 meseci ili rupu na hladnjaku sa zadnje strane?O onoj plastičnoj zaštiti prskalice fara bolje i da ne govorim,otpadala 4 puta sama od sebe (po 2x na svakom faru).Da dodam EGR i senzor turbine?A auto nije bio ni ogreban a kamoli udaran,usput.Sve u svemu,iz gore navedenih razloga Opel je izgubio jednu mušteriju,nikada više neću sebi navući bedu na vrat.Zaboravio sam ovlašćene servise,o njima bih mogao roman da napišem ali nema dovoljno mesta ovde.I onda kao kupi nov automobil i održavaj ga ovde,užas...

mokka

pre 5 godina

Da li bi neko mogao da prokomentarise zasto je Crossland oko 200 kila laksi od Mokke, a veci je? Da li to znaci da se stedelo na nekim materijalima ili ne?

Bane

pre 5 godina

Ni Grandland ni Crossland nemaju opciju 4x4, ali se zato ne libe da odvale cenu. Neki dan u salonu Opela sam dobio ponudu za Grandland sa 1.6 hdi motorom i manuelnim menjacem naravno samo prednji pogon za 28.000 evra, u bogatoj opremi priznajem ali je to opet cena po kojoj konkurencija nudi i automatski menjac i 2.0 motor i 4x4. Kia Sportage je bila za 23.300 1.7 dizel automatik, malo slabije opremljena isto sa pogonom na prednjoj osovini ali znatno jeftinija i automatik. Vidim da Ford Kugu Titanijum oprema 2.0 powershift 4x4 nude za 28.000. Skoda Karoq Style 2.0 4x4 dsg takodje oko 28.000 itd. itd. Opel je nesto postao zestoko precenjen kod nas a ne mogu da skapiram sta je razlog.

sejn

pre 5 godina

Mogu samo da potvrdim da je motor 1,5 tdci odlican. Vozim ga 6 meseci u autu tezem od Grandlanda, verziju od 120 ks i posrigao sam prosecnu potrosnju od 4,7 uz sve ostale odlicne karakteristike. Verujem da se verzija od 130 ks i 300 nm jos bolje ponasa u laksem autu i odnosu na moj 120 ks i 270 nm

duki

pre 5 godina

U pravu je covek. Mokka je najduze u ponudi, a jedina nudi 4x4!? Porodicni prijatelj je uzeo Mokku, simpatican autic ali preskup. Crossland je tesko razocarenje. Grandland je ok ali je veliki hendikep nedostatak pogona na svim tockovima. To je kad francuzi diktiraju tempo.

nikolas

pre 5 godina

(C i n i k, 02. septembar 2018 12:08)
Znaci volvo je kineski, jaguar land rover indijski, dukati,lambo,seat, bugati skoda nemacki,opel fran...kineski,dacija francuska... Skoro su kinezi kupili ogroman deo akcija u mercedesu pa ces reci i da je kineski... Brend nema veze sa vlasnistvom i ulaganjem... Logika na nivou informera

Hoću Državu

pre 5 godina

Nisam baš ispratio ove nove suv Opele... Jel' to samo Moka može da ima 4x4 pogon? Zaostavština starog Opela i nasledstvo Francuza koji nemaju 4x4 osim u nekoj hibridnoj varijanti...

lemi

pre 5 godina

Na sajmu u Beogradu najveca guzva je bila oko ovog Cross i Grandlanda. Pricam o SUV automobilima slicne cenovne kategorije.
Bio sam malo zacudjen jer sam pre toga ulazio u SUV modele Pezoa Citroena, Tojote, Suzukija, Micubisija i dr. Ipak kad sam doaao na red da sednem u Crossland, odmah sam osetio da je u tim automobilu sve na svom mestu. Mnogo bolji osecaj za volanom nego bilo sta gore navedeno.
A onda je moje ilizije sahranila cena od preko 20.000 eura i to je to.

mokka

pre 5 godina

@kravica
Znam da se smanjenje mase postiglo prelaskom na nove platforme, vise aluminijuma itd. Mene samo interesuje sta tih 200 kg manje znaci u praksi, pre svega sto se tice bezbednosti.

Urke

pre 5 godina

Kako je Opelu namenjena uloga Skode u PSA grupaciji ako su modeli skuplji od Pezoovih?
Ne izmisljajte gluposti.
Uostalom procitajte sta je direktor grupacije rekao, mislim da se zove Tavarez..

Dejan

pre 5 godina

Opel se malo više zaigrao sa cenama i kossslanda i grandlanda. Sve je to kod konkurencije jeftinije i napakovano sa više opreme. Ni jedan od modela nema ponudu 4x4 a cenovno debelo zalazi u najopremljenije modele 4x4 kod konkurencije. Karoq, Qashqai, Sportage, Tucson svi jeftiniji i kao 4x4 i samo sa pogonom na prednje točkove.
Vozim Sportage i uskoro ću da menjam, opet suv naravno, Opel sa ovim cenama mi sigurno neće biti izbor.

MomaSRB

pre 5 godina

Može li neko iz iskustva da mi kaže kakvi su ovi opelovi automatski menjači, recimo, konkretno, ovi u Insigniji restajling od 2013 - 2014 god?

Bane

pre 5 godina

Može li neko iz iskustva da mi kaže kakvi su ovi opelovi automatski menjači, recimo, konkretno, ovi u Insigniji restajling od 2013 - 2014 god?
(MomaSRB, 02. septembar 2018 12:02)

To je klasican 6-stepeni automatik (znaci ne sa duplom spojnicom poput DSG vec bas automatik sa konvertorom obrtnog momenta) japanskog proizvodjaca Aisin, vrlo pouzdan i trajan i gotovo bez odrzavanja. Za ZF-om, Getragom ili Borg-Warnerom zaostaje jedino sto se tice osecaja u voznji (ipak su prethodno pomenuti klasa iznad) odnosno intuitivnosti i bzine promene prenosa, ali izuzetno pouzdani menjaci.

Krkerke

pre 5 godina

@vozac

kupio sam nov crossland, 1.2 turbobenzin, 130 ks. 16 000 eur. od opreme nema samo kozu bukvalno. cena je i vise nego korektna s obzirom na bogatu opremu, auto je nov, i s obzirom da mi je ovo 4.novi opel, sa kojima do sada sem redovnog servisa nisam imao nikakvih ulaganja, i vise sam nego zadovoljan.

nikolas

pre 5 godina

(MomaSRB, 02. septembar 2018 12:02)
Menjaci nisu opelovi vec japanski Aisin koji ugradjuje ceo GM,Psa,volvo, tojota... Generalno su dobri jer su klasicni sa konvertorom obrtnog momenta. Nisu sa duplim kvacilom ali bolji su od robotizovanog manuelnog, nisu za sportsku voznju ali je rad tecan i linearan... Svaki ima prednosti i mane. vozim astru sa istim 2013 i prezadovoljan.Novi sa 8 stepeni je isto Aisin...

Argentto

pre 5 godina

Može li neko iz iskustva da mi kaže kakvi su ovi opelovi automatski menjači, recimo, konkretno, ovi u Insigniji restajling od 2013 - 2014 god?
(MomaSRB, 02. septembar 2018 12:02)

Vozim Insigniu 2.0 CDTI, 163 KS automatik vec 8 meseci.. Menjac je veoma dobar, ali je sporiji recimo od DSG menjaca.. U gradu se ponasa odlicno, prebacuje u vise stepene prenosa potpuno glatko i bez ikakvih trzaja, ali se prilikom spustanja prenosa i nizi stepen oseti sasvim blagi trzaj, gotovo neprimetan. Ja imam FlexRide, na otvorenom putu kada je auto u Touring modu, jednostavno nije moguce primetiti kada se promeni brzina, dok je u Sport modu menjac poprilicno agresivan. Za neku normalnu upotrebu ( nama je Insignia porodicni automobil ) ja sam prezadovoljan, kako menjacem tako i ukupnim utiskom.

Neko dole je pitao Mokka ili Insignia...
Nema tu saveta druze, uzmes ono sta ti zadovovljava potrebe. To su dva totalno razlicita modela. Mokka je mali gradski SUV, mali gepek, visoka pozicija sedenja itd... Insignia je opet velika limizina ( ja imam Sport Tourer ), veliki gepek, tiha, udobna, sedista fenomenalna za duga putovanja... odluci za koju namenu kupujes auto pa ces sam zakljuciti koji ti bolje lezi...

moron

pre 5 godina

Niko neće da navede bitnu razliku u eksploataciji nove generacije dizel ( Euro 6d ) SCR motora. "Dojučerašnji" 1,6 BlueHDI 120 sa punim rezervoarom Ad Blue aditiva ( oko 18 litara ) mogao da predje čak do 25 kkm (trošio je značajno manje tog aditiva od ostalih dizel motora sa SCR koje Opel koristi).
Uz nove eko standarde, ovaj novi HDI troši nekoliko puta više tog aditiva ( kao i motori svih drugih proizvodjača ).
I nećete moći da predjete više od oko 5.000 km "bez dosipanja".
Takva upozorenja možete da vidite čak i u prodajnim katalozima ( napišu koji je redovan servisni interval, ali tu negde bude i ona "zvezdica", pa je onda ispod sitnim slovima napisano da je izmedju redovnih servisa nužno dosipanje Ad Blue aditiva ).
Nije to neki veliki trošak, ali, jeste mala neprijatnost, jer savremeni SCR dizel motori u automobilima su tako "setovani" da ne mogu da rade bez Ad Blue-a.

Boris

pre 5 godina

Za ove tezine (tj mase) navedene u podacima na kraju teksta za ova 3 Opelova modela, nije jasno dal su za verziju sa rucnim menjacem ili sa automatikom. Pretpostavljam da su ove tezine sa rucnim menjacem. Inace auta sa klasicnim automatikom (kao sto drugi komentatori napisase da je ovde koriscen) su oko 30 kg teza nego sa rucnim menjacem, recimo za klasu C (velicine Golfa). Slicna razlika u tezini je i ako se radi o automatiku sa 2 kvacila (DCT ili DSG, kako ih jos zovu), koliko se secam. Oni CVT automatici, koje Japanci dosta koriste, su nesto laksi, ali opet nesto tezi nego rucni menjaci.