Petak, 31.08.2018.

14:07

Varnice sevaju na sve strane: S-400 bez obzira na sve VIDEO

Turskoj su potrebni protivvazdušni ruski sistemi S-400 i uskoro će ih preuzeti, rekao je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Izvor: Beta

Varnice sevaju na sve strane: S-400 bez obzira na sve VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Amerikan

pre 5 godina

Alf, te podatke o tim silnim oborenim NATO avionima ‘oo/te, si procitao u Politikinom Zabavniku, predpostavljam ...
A delove svi tih aviona oborenih, odneli na otpad da prodaju !?

SUke

pre 5 godina

@велики брат, уколико већ коментаришеш о неким системима барем се правилно информиши о техничким податцима. Што се тиче стратегије употребе тих средстава не бих да коментаришем. Само да ти кажем да смо са овим нашим застарелим системом друге генерације оборили Ф117А и Б2 летеће крило о 62 друга авиона од којих је још 4 Ф117 да не коментаришем. Нити се све јединице користе одмах и при првом налету нити се систем оставља без ракета за заштиту самих ПВО система
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (21 vek, 31. avgust 2018 17:52) # Link komentara

Cekajte ljudi. Mi zaista imamo ljude koji mogu da poveruju u ovaj deo: " Б2 летеће крило о 62 друга авиона од којих је још 4 Ф117 да не коментаришем". Pa mi smo ona kolektivno kao nacija sa mnogo vecim problemima u glavi nego sto sam ja mislio" Za razliku od doticnog komentatora koji bukvalno prica bajke, sluzio sam vojsku u Kraljevu u jedinici kapetana prve klase koji je bio deo jedinice koja je oborila JEDAN F117A te vam mogu reci bukvalno iz prve ruke - to je bio pogodak na cistu srecu, sto i on covek priznaje. Cuj oborili 62 aviona hahah sta nece covek ovde procitati..

Торокуше

pre 5 godina

По коментарима видимо да стручњаке за ПВО имамо и за извоз али је проблем да су слабо инфо и да су углавном заљубљеници у УСА војну технику. Нпр Ф35 илити Ф22 су некакви невидљиви мада је то под дебелим знаком питања обзиром на развој радарске опреме са фазираном решетком где су ови Ф у одговарајућем радарском дијапазону видљиви ко на длану. То је један од одговора зашто су дошли руси у Сирији и шта тамо заправо тестирају. Па проверавју ту невидљивост и свој РЕБ да покупе неоштећене Томахавке и добро их изанализирају.
А да је невидљивост под великим знаком питања показује и наше обарање чувене 117-це са застарелим радаима и Невом, па је после тога тај невидљиви нестаао са "терена". Сви се питају па што не оборе са тим С неки од ових нових Ф. Па полако нек се прода та фалерична роба "паметним" норвежанима, корејанцима итд и потроше огромне паре, па после да им се смеје цео свет. Уосталом не чини Су57 само тај фамознио мотор који треба да га направи чланом 5-те генерације који кад тад може да се угради на место "старог" узетог из Су35 икад се направи. Људи мало читајте а не истрчавајте се!

DK

pre 5 godina

Odavno se zna da stealth avione zemaljski sistemi mogu da otkriju, cak i prate, ali ne mogu da navedu rakete direktno na njih. Rusi se nadaju (a SAD strahuju) da ce, ukoliko u istom sistemu budu funkcionisali i F-35 i S-400 moci da skupe dovoljno "indirektnih" podataka koji bi posluzili da omoguce direktno gadjanje. Mi jesmo oborili F-117A, ali je to tehnologija kreirana pre skoro 50 godina, a i pogodak nije bio direktan (raketa je eksplodirala u blizini aviona i time ga ostetila, pa je i pilot uspeo da se katapultira).

Alf

pre 5 godina

Svake tvrdnje da S-300 ne bi izmenio sled dogadjaja, su nedobronamerne i poticu od pristalica rezima Slobodana Milosevica kojim opravdavaju njegovu odluku da ne preduzme nista povodom nabavke tog sistema.

Ahilej

pre 5 godina

Otkako je Trump predsjednik USA njihovu politiku vodi Izrael. Upravo su oni odgurnuli Tursku od Amerike, što je Rusija spremno dočekala. Savez Rusije i Turske je ozbiljan geostrateški globaln faktor. Trump je dovoljno glup pa to ne razumije, što ostatku svijeta i nije baš problem.

bolero

pre 5 godina

rojektilima koji bi provocirali dejstvo sistema s-300, nije moguce jer krtareci projektili nisu namenjeni dejstvu po tackastim ciljevima kao sto je s-300.
(Alf, 31. avgust 2018 17:43)

Što bi krstarećim gađali S300?
Prštali bi gde god treba, svakako ne bi koristili avijaciju dok je s300 i funkciji.

prizrenac

pre 5 godina

Alf/Nigde ovo Rusko oruzje nije dokazano,neznam kako su Turci kupovali,verovatno u saradnji sa NATO-m,da bih kasnije demolirali i videli sta ima unutra.Kad bih bilo ko sto kazu Rusi,svedoci smo sta rade Amerikanci i ostali sa Sirijom(gde su otisli Rusi da ih brane,a vidili smo kako su ih odbranili)oni barem sebe bih odbranili,a kolko znamo i Rusi imaju dosta stete,ko u tehnici tako i u ljudstvo.

2+2=4

pre 5 godina

Turska je PRINUDJENA da zbog manjka pilota nakon neuspelog puča odbranu svog vazdušnog prostora zasniva na PVO...računica i isplativost su u ovom slučaju pokazali da će to biti S-400...

leptirica

pre 5 godina

(Alf, 31. avgust 2018 17:43)

Moguće je i to se primjenjuje. Tu je taktiku primjenjivao i SAD u Siriji gdi je zasuo sa više projektila nego šta S400 može pratiti. Naravno nisu gađali sam sistem S400 jer nisu glupi da ulaze u sukob sa Rusijom radi Sirije,ali je moguće i sve stoji što je čovjek napisao. Rusi su pokazali da je S400 vrlo učinkovit protiv tomahawk krstarecih raketa iako je samo navodio Sirijske sisteme na njih,ali se pokazalo da ne detektira nove stealth rakete AGM158 JASSM.

21 vek

pre 5 godina

@велики брат, уколико већ коментаришеш о неким системима барем се правилно информиши о техничким податцима. Што се тиче стратегије употребе тих средстава не бих да коментаришем. Само да ти кажем да смо са овим нашим застарелим системом друге генерације оборили Ф117А и Б2 летеће крило о 62 друга авиона од којих је још 4 Ф117 да не коментаришем. Нити се све јединице користе одмах и при првом налету нити се систем оставља без ракета за заштиту самих ПВО система

leptirica

pre 5 godina

(K.G., 31. avgust 2018 15:32)

Turkska je naručila 116 F35. Isporučena su 2 i to pazi na koji način, avioni ostaju u SAD-u gdi će Turski piloti na njima imati obuku. Nema garancija da će i ta 2 ikad doći do Turske. Inače od SU57 su Rusi odustali jer ih je naručeno samo par komada od strane Ruske vojske,a Indijci su od suradnje odustali jer Rusi još nisu uspjeli napraviti motor pete generacije. Možda ipak krenu u proizvodnju ako Turci ne dobiju F35, pa se ipak odluče za SU57. Sve u svemu Ameri se boje da će S400 slati podatke o slabostima F35 u Rusiju i da će razviti način da ga lakše otkriju.

obi van

pre 5 godina

Taj neuspjeli vojni udar je krenuo iz NATO baze u Indzirliku tako da Erdogan i nema drugog izbora ako hoće da ostane živ. Pošto Amerikanci nisu htjeli da isporuče Gulena, stvari idu svojim tokom i Turska će na kraju i izaći iz saveza
To je loše za Srbiju jer zamjena za Tursku može biti samo Albanija ili bolje rečeno Velika Albanija jer na Kosovu bazu već imaju

Alf

pre 5 godina

Ispravio bih autora komentara koji tvrdi nesto u ime pripadnika PVO a zapravo verovetno u svoje ime. Nato je pogadjao veoma malo fiksnih lansera s-125 koji moze delovati samo sa velike cistine... koko bi tek slab ucinak bio po lanserima s-300 koji mogu delovati medju krosnjama nizih stabala, cijie je vreme prelaska iz marsevskog u borbeni poredak nesto vise od 5 minuta svega... Pa bih ga ispravio da je Antey 2500 verzija s-300V. I ne moze niko da provocira dejstvo sistema koji se tako lako sakriva i koji je tako lako mobilan. S-300 je napravljen i funcionisao i u doba kad mu je zastita bio samo ZSU23 Silka a Tunguska i Tor tek u povoju... U nasim uslovima Strela 2M sasvim dovoljna za nuznu smoodbranu a postojeci s-125 kao sredstvo ometanja. Bilo kakvo zasicenje vazdusnog prostora krstarecim projektilima koji bi provocirali dejstvo sistema s-300, nije moguce jer krtareci projektili nisu namenjeni dejstvu po tackastim ciljevima kao sto je s-300.

Dragoljub

pre 5 godina

Svako za svoje pare može da kupi šta hoće,ali nesme posle da kuka na inflaciju,pad proizvodnje,zaveru,sankcije,deficit,nezaposlenost.....

ana

pre 5 godina

To je drzava.Svoje interese sprovode bez obzira na sve Nasi ne smeju da kazu "ne" ambasadoru neke drzave a da ne pricam o tome da se usprotive bilo kakvom predlogu sa zapada.

Veliki brat

pre 5 godina

Samo da ne krenu komentari kako je i Srbija trebala da 1987. (ili 1989., kad su već kupljeni) umesto 12 Migova 29 kupi tadašnji S-300, i kako nas tada ne bi bombardovali.

Pitajte ljude iz PVO pa će vam lepo reći, da smo imali i 10 pukova S-300, ne bi nam pomoglo, jer bi nas provocirali da ga aktiviramo, i kad odrede lokaciju, zasuli bi nas sa toliko raketa da bi to bilo neodbranjivo. Potrudili bi se malo više i uložili više napora nego što su inače uložili, ali pošto smo imali Neve (S-125 Neva, NATO: Goa) i Kub (SA-6 Kub, Nato: Gainful), oni su nas ležerno nadletali, jer oba sistema imaju toliko rasipanje nišanskog radara da je dovoljno 10-15 sekundi da se locira sistem.

Sa S-300 bi bili oprezniji, ali kako jedan puk S-300 verzije iz 90-ih može da prati 48 ciljeva, provocirali bi nas da ispalimo sve rakete, a onda bi žestoko napali u niskom letu, jer je potrebno neko vreme da se zamene silosi na lanserima.


Uz S-300, kao relativno skup sistem, idu sistemi za zaštitu od nisko-krstarećih raketa i drugih raketa koje lete na visinama do 25-30m visine, a tu spadaju Antej 2500 i 3000, kao i Pancir i drugi slični sistemi. A to sve košta.

I ako 10-ak godina ne koristite sistem, on polako zastareva, troši se na održavanje, moraju se menjati određeni delovi na raketama, lanserima, održavanje motora na vozilima, zamena guma...
Pa nama pola kamiona u vojsci truli jer je progoreo auspuh i ne smeju se paliti motori zbog nekog internog pravilnika.

K.G.

pre 5 godina

Ne znam da li je autoru članka poznato ali turskoj su isporučena 2 F 35. Isto tako ima nagovestaja iz Amerike da bi se Turskoj moglo isporučiti tih 150 komada F 35 koji su planirani da Turska kupi. Inače je Turska jedan od sufinancijera programa F 35 a i proizvodi neke delove za F 35. Ako bi propala saradnje Turske i Amerike oko F 35 supstitucija delova koje proizvodi Turska za F 35 trajala bi negde između 18 i 24 meseca što bi značajno uticalo na proizvidnju F35.
Uzimajući u obzir veliku narudzbu od 150 kom F35 proizvidnju delova za F35 kao i strateški važnog NATO člana Turske ne verujem da će ameri zabraniti isporuku F35 Turskoj jer u tom slučaju turci će naručiti SU57 i postati saveznici Rusije a to bi bio ogroman gubitak za amere.

South Park

pre 5 godina

S 400 nije kompatibilan sa NATO.Sigurno da tvorac zna sta da uradi u slucaju da mu je taj sistem postao neprijatelj.Tako da ovo pije vodu e sad sto je skuplji patriot i sto ovi ovo uzimaju ja mislim da je ovo cena onoga izvinjenja za oboreni avion.

Veliki brat

pre 5 godina

Samo da ne krenu komentari kako je i Srbija trebala da 1987. (ili 1989., kad su već kupljeni) umesto 12 Migova 29 kupi tadašnji S-300, i kako nas tada ne bi bombardovali.

Pitajte ljude iz PVO pa će vam lepo reći, da smo imali i 10 pukova S-300, ne bi nam pomoglo, jer bi nas provocirali da ga aktiviramo, i kad odrede lokaciju, zasuli bi nas sa toliko raketa da bi to bilo neodbranjivo. Potrudili bi se malo više i uložili više napora nego što su inače uložili, ali pošto smo imali Neve (S-125 Neva, NATO: Goa) i Kub (SA-6 Kub, Nato: Gainful), oni su nas ležerno nadletali, jer oba sistema imaju toliko rasipanje nišanskog radara da je dovoljno 10-15 sekundi da se locira sistem.

Sa S-300 bi bili oprezniji, ali kako jedan puk S-300 verzije iz 90-ih može da prati 48 ciljeva, provocirali bi nas da ispalimo sve rakete, a onda bi žestoko napali u niskom letu, jer je potrebno neko vreme da se zamene silosi na lanserima.


Uz S-300, kao relativno skup sistem, idu sistemi za zaštitu od nisko-krstarećih raketa i drugih raketa koje lete na visinama do 25-30m visine, a tu spadaju Antej 2500 i 3000, kao i Pancir i drugi slični sistemi. A to sve košta.

I ako 10-ak godina ne koristite sistem, on polako zastareva, troši se na održavanje, moraju se menjati određeni delovi na raketama, lanserima, održavanje motora na vozilima, zamena guma...
Pa nama pola kamiona u vojsci truli jer je progoreo auspuh i ne smeju se paliti motori zbog nekog internog pravilnika.

K.G.

pre 5 godina

Ne znam da li je autoru članka poznato ali turskoj su isporučena 2 F 35. Isto tako ima nagovestaja iz Amerike da bi se Turskoj moglo isporučiti tih 150 komada F 35 koji su planirani da Turska kupi. Inače je Turska jedan od sufinancijera programa F 35 a i proizvodi neke delove za F 35. Ako bi propala saradnje Turske i Amerike oko F 35 supstitucija delova koje proizvodi Turska za F 35 trajala bi negde između 18 i 24 meseca što bi značajno uticalo na proizvidnju F35.
Uzimajući u obzir veliku narudzbu od 150 kom F35 proizvidnju delova za F35 kao i strateški važnog NATO člana Turske ne verujem da će ameri zabraniti isporuku F35 Turskoj jer u tom slučaju turci će naručiti SU57 i postati saveznici Rusije a to bi bio ogroman gubitak za amere.

ana

pre 5 godina

To je drzava.Svoje interese sprovode bez obzira na sve Nasi ne smeju da kazu "ne" ambasadoru neke drzave a da ne pricam o tome da se usprotive bilo kakvom predlogu sa zapada.

Alf

pre 5 godina

Ispravio bih autora komentara koji tvrdi nesto u ime pripadnika PVO a zapravo verovetno u svoje ime. Nato je pogadjao veoma malo fiksnih lansera s-125 koji moze delovati samo sa velike cistine... koko bi tek slab ucinak bio po lanserima s-300 koji mogu delovati medju krosnjama nizih stabala, cijie je vreme prelaska iz marsevskog u borbeni poredak nesto vise od 5 minuta svega... Pa bih ga ispravio da je Antey 2500 verzija s-300V. I ne moze niko da provocira dejstvo sistema koji se tako lako sakriva i koji je tako lako mobilan. S-300 je napravljen i funcionisao i u doba kad mu je zastita bio samo ZSU23 Silka a Tunguska i Tor tek u povoju... U nasim uslovima Strela 2M sasvim dovoljna za nuznu smoodbranu a postojeci s-125 kao sredstvo ometanja. Bilo kakvo zasicenje vazdusnog prostora krstarecim projektilima koji bi provocirali dejstvo sistema s-300, nije moguce jer krtareci projektili nisu namenjeni dejstvu po tackastim ciljevima kao sto je s-300.

South Park

pre 5 godina

S 400 nije kompatibilan sa NATO.Sigurno da tvorac zna sta da uradi u slucaju da mu je taj sistem postao neprijatelj.Tako da ovo pije vodu e sad sto je skuplji patriot i sto ovi ovo uzimaju ja mislim da je ovo cena onoga izvinjenja za oboreni avion.

Ahilej

pre 5 godina

Otkako je Trump predsjednik USA njihovu politiku vodi Izrael. Upravo su oni odgurnuli Tursku od Amerike, što je Rusija spremno dočekala. Savez Rusije i Turske je ozbiljan geostrateški globaln faktor. Trump je dovoljno glup pa to ne razumije, što ostatku svijeta i nije baš problem.

obi van

pre 5 godina

Taj neuspjeli vojni udar je krenuo iz NATO baze u Indzirliku tako da Erdogan i nema drugog izbora ako hoće da ostane živ. Pošto Amerikanci nisu htjeli da isporuče Gulena, stvari idu svojim tokom i Turska će na kraju i izaći iz saveza
To je loše za Srbiju jer zamjena za Tursku može biti samo Albanija ili bolje rečeno Velika Albanija jer na Kosovu bazu već imaju

leptirica

pre 5 godina

(K.G., 31. avgust 2018 15:32)

Turkska je naručila 116 F35. Isporučena su 2 i to pazi na koji način, avioni ostaju u SAD-u gdi će Turski piloti na njima imati obuku. Nema garancija da će i ta 2 ikad doći do Turske. Inače od SU57 su Rusi odustali jer ih je naručeno samo par komada od strane Ruske vojske,a Indijci su od suradnje odustali jer Rusi još nisu uspjeli napraviti motor pete generacije. Možda ipak krenu u proizvodnju ako Turci ne dobiju F35, pa se ipak odluče za SU57. Sve u svemu Ameri se boje da će S400 slati podatke o slabostima F35 u Rusiju i da će razviti način da ga lakše otkriju.

2+2=4

pre 5 godina

Turska je PRINUDJENA da zbog manjka pilota nakon neuspelog puča odbranu svog vazdušnog prostora zasniva na PVO...računica i isplativost su u ovom slučaju pokazali da će to biti S-400...

21 vek

pre 5 godina

@велики брат, уколико већ коментаришеш о неким системима барем се правилно информиши о техничким податцима. Што се тиче стратегије употребе тих средстава не бих да коментаришем. Само да ти кажем да смо са овим нашим застарелим системом друге генерације оборили Ф117А и Б2 летеће крило о 62 друга авиона од којих је још 4 Ф117 да не коментаришем. Нити се све јединице користе одмах и при првом налету нити се систем оставља без ракета за заштиту самих ПВО система

Dragoljub

pre 5 godina

Svako za svoje pare može da kupi šta hoće,ali nesme posle da kuka na inflaciju,pad proizvodnje,zaveru,sankcije,deficit,nezaposlenost.....

Alf

pre 5 godina

Svake tvrdnje da S-300 ne bi izmenio sled dogadjaja, su nedobronamerne i poticu od pristalica rezima Slobodana Milosevica kojim opravdavaju njegovu odluku da ne preduzme nista povodom nabavke tog sistema.

Торокуше

pre 5 godina

По коментарима видимо да стручњаке за ПВО имамо и за извоз али је проблем да су слабо инфо и да су углавном заљубљеници у УСА војну технику. Нпр Ф35 илити Ф22 су некакви невидљиви мада је то под дебелим знаком питања обзиром на развој радарске опреме са фазираном решетком где су ови Ф у одговарајућем радарском дијапазону видљиви ко на длану. То је један од одговора зашто су дошли руси у Сирији и шта тамо заправо тестирају. Па проверавју ту невидљивост и свој РЕБ да покупе неоштећене Томахавке и добро их изанализирају.
А да је невидљивост под великим знаком питања показује и наше обарање чувене 117-це са застарелим радаима и Невом, па је после тога тај невидљиви нестаао са "терена". Сви се питају па што не оборе са тим С неки од ових нових Ф. Па полако нек се прода та фалерична роба "паметним" норвежанима, корејанцима итд и потроше огромне паре, па после да им се смеје цео свет. Уосталом не чини Су57 само тај фамознио мотор који треба да га направи чланом 5-те генерације који кад тад може да се угради на место "старог" узетог из Су35 икад се направи. Људи мало читајте а не истрчавајте се!

leptirica

pre 5 godina

(Alf, 31. avgust 2018 17:43)

Moguće je i to se primjenjuje. Tu je taktiku primjenjivao i SAD u Siriji gdi je zasuo sa više projektila nego šta S400 može pratiti. Naravno nisu gađali sam sistem S400 jer nisu glupi da ulaze u sukob sa Rusijom radi Sirije,ali je moguće i sve stoji što je čovjek napisao. Rusi su pokazali da je S400 vrlo učinkovit protiv tomahawk krstarecih raketa iako je samo navodio Sirijske sisteme na njih,ali se pokazalo da ne detektira nove stealth rakete AGM158 JASSM.

prizrenac

pre 5 godina

Alf/Nigde ovo Rusko oruzje nije dokazano,neznam kako su Turci kupovali,verovatno u saradnji sa NATO-m,da bih kasnije demolirali i videli sta ima unutra.Kad bih bilo ko sto kazu Rusi,svedoci smo sta rade Amerikanci i ostali sa Sirijom(gde su otisli Rusi da ih brane,a vidili smo kako su ih odbranili)oni barem sebe bih odbranili,a kolko znamo i Rusi imaju dosta stete,ko u tehnici tako i u ljudstvo.

DK

pre 5 godina

Odavno se zna da stealth avione zemaljski sistemi mogu da otkriju, cak i prate, ali ne mogu da navedu rakete direktno na njih. Rusi se nadaju (a SAD strahuju) da ce, ukoliko u istom sistemu budu funkcionisali i F-35 i S-400 moci da skupe dovoljno "indirektnih" podataka koji bi posluzili da omoguce direktno gadjanje. Mi jesmo oborili F-117A, ali je to tehnologija kreirana pre skoro 50 godina, a i pogodak nije bio direktan (raketa je eksplodirala u blizini aviona i time ga ostetila, pa je i pilot uspeo da se katapultira).

SUke

pre 5 godina

@велики брат, уколико већ коментаришеш о неким системима барем се правилно информиши о техничким податцима. Што се тиче стратегије употребе тих средстава не бих да коментаришем. Само да ти кажем да смо са овим нашим застарелим системом друге генерације оборили Ф117А и Б2 летеће крило о 62 друга авиона од којих је још 4 Ф117 да не коментаришем. Нити се све јединице користе одмах и при првом налету нити се систем оставља без ракета за заштиту самих ПВО система
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (21 vek, 31. avgust 2018 17:52) # Link komentara

Cekajte ljudi. Mi zaista imamo ljude koji mogu da poveruju u ovaj deo: " Б2 летеће крило о 62 друга авиона од којих је још 4 Ф117 да не коментаришем". Pa mi smo ona kolektivno kao nacija sa mnogo vecim problemima u glavi nego sto sam ja mislio" Za razliku od doticnog komentatora koji bukvalno prica bajke, sluzio sam vojsku u Kraljevu u jedinici kapetana prve klase koji je bio deo jedinice koja je oborila JEDAN F117A te vam mogu reci bukvalno iz prve ruke - to je bio pogodak na cistu srecu, sto i on covek priznaje. Cuj oborili 62 aviona hahah sta nece covek ovde procitati..

bolero

pre 5 godina

rojektilima koji bi provocirali dejstvo sistema s-300, nije moguce jer krtareci projektili nisu namenjeni dejstvu po tackastim ciljevima kao sto je s-300.
(Alf, 31. avgust 2018 17:43)

Što bi krstarećim gađali S300?
Prštali bi gde god treba, svakako ne bi koristili avijaciju dok je s300 i funkciji.

Amerikan

pre 5 godina

Alf, te podatke o tim silnim oborenim NATO avionima ‘oo/te, si procitao u Politikinom Zabavniku, predpostavljam ...
A delove svi tih aviona oborenih, odneli na otpad da prodaju !?

prizrenac

pre 5 godina

Alf/Nigde ovo Rusko oruzje nije dokazano,neznam kako su Turci kupovali,verovatno u saradnji sa NATO-m,da bih kasnije demolirali i videli sta ima unutra.Kad bih bilo ko sto kazu Rusi,svedoci smo sta rade Amerikanci i ostali sa Sirijom(gde su otisli Rusi da ih brane,a vidili smo kako su ih odbranili)oni barem sebe bih odbranili,a kolko znamo i Rusi imaju dosta stete,ko u tehnici tako i u ljudstvo.

Veliki brat

pre 5 godina

Samo da ne krenu komentari kako je i Srbija trebala da 1987. (ili 1989., kad su već kupljeni) umesto 12 Migova 29 kupi tadašnji S-300, i kako nas tada ne bi bombardovali.

Pitajte ljude iz PVO pa će vam lepo reći, da smo imali i 10 pukova S-300, ne bi nam pomoglo, jer bi nas provocirali da ga aktiviramo, i kad odrede lokaciju, zasuli bi nas sa toliko raketa da bi to bilo neodbranjivo. Potrudili bi se malo više i uložili više napora nego što su inače uložili, ali pošto smo imali Neve (S-125 Neva, NATO: Goa) i Kub (SA-6 Kub, Nato: Gainful), oni su nas ležerno nadletali, jer oba sistema imaju toliko rasipanje nišanskog radara da je dovoljno 10-15 sekundi da se locira sistem.

Sa S-300 bi bili oprezniji, ali kako jedan puk S-300 verzije iz 90-ih može da prati 48 ciljeva, provocirali bi nas da ispalimo sve rakete, a onda bi žestoko napali u niskom letu, jer je potrebno neko vreme da se zamene silosi na lanserima.


Uz S-300, kao relativno skup sistem, idu sistemi za zaštitu od nisko-krstarećih raketa i drugih raketa koje lete na visinama do 25-30m visine, a tu spadaju Antej 2500 i 3000, kao i Pancir i drugi slični sistemi. A to sve košta.

I ako 10-ak godina ne koristite sistem, on polako zastareva, troši se na održavanje, moraju se menjati određeni delovi na raketama, lanserima, održavanje motora na vozilima, zamena guma...
Pa nama pola kamiona u vojsci truli jer je progoreo auspuh i ne smeju se paliti motori zbog nekog internog pravilnika.

leptirica

pre 5 godina

(Alf, 31. avgust 2018 17:43)

Moguće je i to se primjenjuje. Tu je taktiku primjenjivao i SAD u Siriji gdi je zasuo sa više projektila nego šta S400 može pratiti. Naravno nisu gađali sam sistem S400 jer nisu glupi da ulaze u sukob sa Rusijom radi Sirije,ali je moguće i sve stoji što je čovjek napisao. Rusi su pokazali da je S400 vrlo učinkovit protiv tomahawk krstarecih raketa iako je samo navodio Sirijske sisteme na njih,ali se pokazalo da ne detektira nove stealth rakete AGM158 JASSM.

obi van

pre 5 godina

Taj neuspjeli vojni udar je krenuo iz NATO baze u Indzirliku tako da Erdogan i nema drugog izbora ako hoće da ostane živ. Pošto Amerikanci nisu htjeli da isporuče Gulena, stvari idu svojim tokom i Turska će na kraju i izaći iz saveza
To je loše za Srbiju jer zamjena za Tursku može biti samo Albanija ili bolje rečeno Velika Albanija jer na Kosovu bazu već imaju

ana

pre 5 godina

To je drzava.Svoje interese sprovode bez obzira na sve Nasi ne smeju da kazu "ne" ambasadoru neke drzave a da ne pricam o tome da se usprotive bilo kakvom predlogu sa zapada.

Ahilej

pre 5 godina

Otkako je Trump predsjednik USA njihovu politiku vodi Izrael. Upravo su oni odgurnuli Tursku od Amerike, što je Rusija spremno dočekala. Savez Rusije i Turske je ozbiljan geostrateški globaln faktor. Trump je dovoljno glup pa to ne razumije, što ostatku svijeta i nije baš problem.

K.G.

pre 5 godina

Ne znam da li je autoru članka poznato ali turskoj su isporučena 2 F 35. Isto tako ima nagovestaja iz Amerike da bi se Turskoj moglo isporučiti tih 150 komada F 35 koji su planirani da Turska kupi. Inače je Turska jedan od sufinancijera programa F 35 a i proizvodi neke delove za F 35. Ako bi propala saradnje Turske i Amerike oko F 35 supstitucija delova koje proizvodi Turska za F 35 trajala bi negde između 18 i 24 meseca što bi značajno uticalo na proizvidnju F35.
Uzimajući u obzir veliku narudzbu od 150 kom F35 proizvidnju delova za F35 kao i strateški važnog NATO člana Turske ne verujem da će ameri zabraniti isporuku F35 Turskoj jer u tom slučaju turci će naručiti SU57 i postati saveznici Rusije a to bi bio ogroman gubitak za amere.

Торокуше

pre 5 godina

По коментарима видимо да стручњаке за ПВО имамо и за извоз али је проблем да су слабо инфо и да су углавном заљубљеници у УСА војну технику. Нпр Ф35 илити Ф22 су некакви невидљиви мада је то под дебелим знаком питања обзиром на развој радарске опреме са фазираном решетком где су ови Ф у одговарајућем радарском дијапазону видљиви ко на длану. То је један од одговора зашто су дошли руси у Сирији и шта тамо заправо тестирају. Па проверавју ту невидљивост и свој РЕБ да покупе неоштећене Томахавке и добро их изанализирају.
А да је невидљивост под великим знаком питања показује и наше обарање чувене 117-це са застарелим радаима и Невом, па је после тога тај невидљиви нестаао са "терена". Сви се питају па што не оборе са тим С неки од ових нових Ф. Па полако нек се прода та фалерична роба "паметним" норвежанима, корејанцима итд и потроше огромне паре, па после да им се смеје цео свет. Уосталом не чини Су57 само тај фамознио мотор који треба да га направи чланом 5-те генерације који кад тад може да се угради на место "старог" узетог из Су35 икад се направи. Људи мало читајте а не истрчавајте се!

DK

pre 5 godina

Odavno se zna da stealth avione zemaljski sistemi mogu da otkriju, cak i prate, ali ne mogu da navedu rakete direktno na njih. Rusi se nadaju (a SAD strahuju) da ce, ukoliko u istom sistemu budu funkcionisali i F-35 i S-400 moci da skupe dovoljno "indirektnih" podataka koji bi posluzili da omoguce direktno gadjanje. Mi jesmo oborili F-117A, ali je to tehnologija kreirana pre skoro 50 godina, a i pogodak nije bio direktan (raketa je eksplodirala u blizini aviona i time ga ostetila, pa je i pilot uspeo da se katapultira).

21 vek

pre 5 godina

@велики брат, уколико већ коментаришеш о неким системима барем се правилно информиши о техничким податцима. Што се тиче стратегије употребе тих средстава не бих да коментаришем. Само да ти кажем да смо са овим нашим застарелим системом друге генерације оборили Ф117А и Б2 летеће крило о 62 друга авиона од којих је још 4 Ф117 да не коментаришем. Нити се све јединице користе одмах и при првом налету нити се систем оставља без ракета за заштиту самих ПВО система

leptirica

pre 5 godina

(K.G., 31. avgust 2018 15:32)

Turkska je naručila 116 F35. Isporučena su 2 i to pazi na koji način, avioni ostaju u SAD-u gdi će Turski piloti na njima imati obuku. Nema garancija da će i ta 2 ikad doći do Turske. Inače od SU57 su Rusi odustali jer ih je naručeno samo par komada od strane Ruske vojske,a Indijci su od suradnje odustali jer Rusi još nisu uspjeli napraviti motor pete generacije. Možda ipak krenu u proizvodnju ako Turci ne dobiju F35, pa se ipak odluče za SU57. Sve u svemu Ameri se boje da će S400 slati podatke o slabostima F35 u Rusiju i da će razviti način da ga lakše otkriju.

Alf

pre 5 godina

Ispravio bih autora komentara koji tvrdi nesto u ime pripadnika PVO a zapravo verovetno u svoje ime. Nato je pogadjao veoma malo fiksnih lansera s-125 koji moze delovati samo sa velike cistine... koko bi tek slab ucinak bio po lanserima s-300 koji mogu delovati medju krosnjama nizih stabala, cijie je vreme prelaska iz marsevskog u borbeni poredak nesto vise od 5 minuta svega... Pa bih ga ispravio da je Antey 2500 verzija s-300V. I ne moze niko da provocira dejstvo sistema koji se tako lako sakriva i koji je tako lako mobilan. S-300 je napravljen i funcionisao i u doba kad mu je zastita bio samo ZSU23 Silka a Tunguska i Tor tek u povoju... U nasim uslovima Strela 2M sasvim dovoljna za nuznu smoodbranu a postojeci s-125 kao sredstvo ometanja. Bilo kakvo zasicenje vazdusnog prostora krstarecim projektilima koji bi provocirali dejstvo sistema s-300, nije moguce jer krtareci projektili nisu namenjeni dejstvu po tackastim ciljevima kao sto je s-300.

Dragoljub

pre 5 godina

Svako za svoje pare može da kupi šta hoće,ali nesme posle da kuka na inflaciju,pad proizvodnje,zaveru,sankcije,deficit,nezaposlenost.....

South Park

pre 5 godina

S 400 nije kompatibilan sa NATO.Sigurno da tvorac zna sta da uradi u slucaju da mu je taj sistem postao neprijatelj.Tako da ovo pije vodu e sad sto je skuplji patriot i sto ovi ovo uzimaju ja mislim da je ovo cena onoga izvinjenja za oboreni avion.

2+2=4

pre 5 godina

Turska je PRINUDJENA da zbog manjka pilota nakon neuspelog puča odbranu svog vazdušnog prostora zasniva na PVO...računica i isplativost su u ovom slučaju pokazali da će to biti S-400...

bolero

pre 5 godina

rojektilima koji bi provocirali dejstvo sistema s-300, nije moguce jer krtareci projektili nisu namenjeni dejstvu po tackastim ciljevima kao sto je s-300.
(Alf, 31. avgust 2018 17:43)

Što bi krstarećim gađali S300?
Prštali bi gde god treba, svakako ne bi koristili avijaciju dok je s300 i funkciji.

Alf

pre 5 godina

Svake tvrdnje da S-300 ne bi izmenio sled dogadjaja, su nedobronamerne i poticu od pristalica rezima Slobodana Milosevica kojim opravdavaju njegovu odluku da ne preduzme nista povodom nabavke tog sistema.

SUke

pre 5 godina

@велики брат, уколико већ коментаришеш о неким системима барем се правилно информиши о техничким податцима. Што се тиче стратегије употребе тих средстава не бих да коментаришем. Само да ти кажем да смо са овим нашим застарелим системом друге генерације оборили Ф117А и Б2 летеће крило о 62 друга авиона од којих је још 4 Ф117 да не коментаришем. Нити се све јединице користе одмах и при првом налету нити се систем оставља без ракета за заштиту самих ПВО система
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (21 vek, 31. avgust 2018 17:52) # Link komentara

Cekajte ljudi. Mi zaista imamo ljude koji mogu da poveruju u ovaj deo: " Б2 летеће крило о 62 друга авиона од којих је још 4 Ф117 да не коментаришем". Pa mi smo ona kolektivno kao nacija sa mnogo vecim problemima u glavi nego sto sam ja mislio" Za razliku od doticnog komentatora koji bukvalno prica bajke, sluzio sam vojsku u Kraljevu u jedinici kapetana prve klase koji je bio deo jedinice koja je oborila JEDAN F117A te vam mogu reci bukvalno iz prve ruke - to je bio pogodak na cistu srecu, sto i on covek priznaje. Cuj oborili 62 aviona hahah sta nece covek ovde procitati..

Amerikan

pre 5 godina

Alf, te podatke o tim silnim oborenim NATO avionima ‘oo/te, si procitao u Politikinom Zabavniku, predpostavljam ...
A delove svi tih aviona oborenih, odneli na otpad da prodaju !?