Utorak, 28.08.2018.

13:00

UEFA ne veruje VAR: Pogledajte šta su uradili Srbiji na SP

Predsednik UEFA Alerksandar Čeferin odbacio je mogućnost upotrebe VAR sistema od četvrtfinala Lige šampiona ove sezone.

Izvor: AK

UEFA ne veruje VAR: Pogledajte šta su uradili Srbiji na SP IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

150 Komentari

Sortiraj po:

Vladan R

pre 5 godina

@ b.s.d.

Pre tog trenutka, kojeg opisujes, nekoliko metara oba igraca sa obe ruke drze ili vuku Mitrovica, bukvalno lezeci na njemu. Tu prestaje svaka prica, i tu je trebalo dosuditi penal. Tek nakon toga Mitrovic pokusava da se oslobodi i evntulano pravi faul o kome pricas. Ako se vec pravis pametan, pogledaj ceo snimak, tj deo pre nego sto su Mitroviceve ruke dosle u pomenuti polozaj.

b.s.d.

pre 5 godina

Znam da smo zaslepljeni kao navijači ali jaodbijam da budem i slep. Na snimku koji je objavljen u sportskom žurnalu, na primer, jasno se vidi da Mitrovićeva desna ruka stoji na glavi igrača koji je bio ispred njega a da je glava tog igrača u visini Mitrovićevog pojasa a sam Mitrović je u skoku. Kako je onda ovaj igrač srušio Mitrovića kada je Mitrović gore a ovaj igrač dole. Jasno je da je Mitrović desnom rukom oborio igrača koji je bio ispred njega i to samo slep čovek ne može da vidi. Leva ruka Mitrovića nalazi se na ramenu igrača koji je iza njega i koji Mitrovića drži oko pojasa. Medjutim i ovaj igrač je mnogo niže od Mitrovića a u slučaju da su njih dvojica oborili Mitrovića on bi bio ispod njih a ne oni ispod njega. Prema tome, prvi faul pravi Mitrović na igraču koji je ispred njega a sa igračem iza njega (Lihtštajner) došlo je do obostranog držanja, naš igrač njega za rame a ovaj njega oko pojasa. Upravo kako je i Mateo Beusan objasnio i zaključio da penala nema.

Vladan R

pre 5 godina

@ jaran

Koliko god da nije savrsen, daleko je bolje, sa njim nego bez njega. To je bar poslednje SP pokazalo. Naravno jedan od uslova, da bude jos bolji, je da ne moze sudija da odbije sugestiju iz VAR sobe. Nista nije postalom savrseno odjednom i preko noci. Najlakse se primenom, popravlja i usavrsava.

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

Ovo bi bio i formalno i materijalno doktorat na Sega-Megi, prvi put neko objašnjava nešto sa nekom argumentima, nije doktorat Stefanovića, ministra MUP-a pa taj ne zna ni šta je završio od osnovnih studija, šta je taj po struci, šta je doktorirao uopšte, odakle je to prepisao...anglosaksonsko pravo i njegova upotreba u video tehnologiji u američkom sportu, pa to sam napisao iz glave, nema literature za to ovo su teorije moje sa dokazima , nema fusnota kad neko razume zbog čega je nastalo "američko" pavo znaš i kada i zašto se primenjuje dok naš No 1 muku muči i sa srpskim, pa krši Ustav i svoj delokrug nadležnosti svakodnevno

zu spät

pre 5 godina

Sad,nepravedno nedosudjen penal itd.I sta cemo sa tim,sudija Nemac naravno
svirao za CH protiv "zlih" Srba.Ne pomaze tu VAR,cvrsta pravila.

televizor

pre 5 godina

Čelendž možda može u tenisu i odbojci, u fudbalu bi bio katastrofa. Zašto?

Zamislite sledeću situaciju:
Napadač ekipe A prima loptu pored igrača B, oslobađa se igrača B i ima otvoren put ka golu. U tom momentu trener ekipe B traži čeledž za ofsajd, iako i sam zna da nema ofsajda tu, sudija zaustavlja igru i tako oštećuje ekipu A koja je imala jako dobru šansu (iako igrač nije ni šutnuo na gol). Na kraju ustanovi da nije bio ofsajd, i šta ćemo sad?

Slični primeri mogu da se napišu i za čelendž za faul u napadu itd.

Dakle, osnovno pitanje je "U kom momentu sudija zaustavlja igru u slučaju čelendža od strane trenera?" odnosno "kako sprečiti zloupotrebu ovog pravila?"

Jaran

pre 5 godina

Pera Sisar
Cekaj..... Hauard Veb i Liverpul u JEDNOJ RECENICI? Pa ko to nama ne prati fudbal? Covek je godinama stelovao u korist Mancester Junajteda! XD

Jaran

pre 5 godina

Vladan R
Kljucno je bas ono sto si rekao: "VAR nije savršen...". Oni cekaju da se to unapredi maksimalno da ne bi doslo do ugrozavanja igre i zloupotrebe VAR-a.Nisu rekli da ne zele VAR, rekli su da VAR nije spreman.

Jaran

pre 5 godina

bunjuel
Pa koja je korist od VAR-a ako se ne primenjuje kao sto bi trebalo? Nadam se da su svi do sada skapirali da VAR nije neka tehnologija/masina/robot koji meri milimetre nego obicna prostorija puna monitora u kojoj sede (korumpirane) sudije...

analiza

pre 5 godina

Tri čelendža po ekipi,pa ćeš razmisliti šta da proveravaš!Ako promašiš,ostanu dva,ako pogodiš,ostanu tri-jer si bio u pravu.Kao u tenisu.Proveriš ofsajd,faul,gol liniju,igranje rukom,penal.Ko traži?Trener,igrač iz ekipa-a može i sudija,ako nije u nešto siguran,bilo pomoćni bilo glavni.Prosto kao pasulj.Pa onda neka pada Neimar koliko hoće -dobiće žuti,ofsajdi će biti ni po babu ni po stričevima,o penalima da ne pričam.

Hoćemo var u "super ligi Srbije" lopovi

pre 5 godina

Var donosi pravdu, var donosi poštenje, var donosi sve ono što kriminalu smeta...i džabe ova kampanja kako je ne potreban...doći će i kod nas pre ili kasnije

Fufamafia

pre 5 godina

Liga sampiona nikad slabija. Sistem takmicenja nakaradan skroz. Grupna faza totalno predvidiva zato sto u svim grupama imaju dve ekstra jake ekipe i dve za tri klase slabije. Samo se blizi trenutak kada ce prvak Andore da igra grupnu fazu LS.

Titula? Ko zna

pre 5 godina

Oteo VAR Srbiji finale, odigrali su paralelni turnir u svojim glavama.. Šta bi rekli eksperti s sportkluba "da se ponovno igra"..

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

...daleko je Amerika, braćo Srbi, i njihov surov pravni sistem i borbu za "američki san" koji je svima jednako dostupan po unapred propisanim pravilima, nema Amerikanac vremena da posle utakmice naglaba u kafiću 5 dana "je li bio penal ili nije"...bio je svirao ga sudija br 56 i lepo objasnio da je to po pravilu 43, ako je pogrešio sudijska komisija će ga kazniti, a sutra je ionako nova utakmica, kako sportska, tako i životna !!!

Saša

pre 5 godina

Kada bi sudija bio obavezan da zaustavi utakmicu na poziv VAR - i (ja bih išao još dalje) ovi da ga ne pitaju ništa nego samo da mu kažu šta da svira to bi bilo OK. To što su uradili Srbiji nema veze sa VAR jer sudija nije hteo ni da ga čuje ni da ga vidi... tako da VAR nije loša stvar ako važi za sve. Na našim utakmicama je važio samo da Prija dobije žuti protiv Kostarike i toliko od VAR za Srbiju. Ali Brih svira kotrafaul, kao Mitar je faulirao dvojicu koji su ga svalili na zemlju... jedan nije mogao...

uros

pre 5 godina

Znači neće se koristiti VAR u LŠ? Čestitke Realu na još jednom peharu LŠ. Ono u fazonu.. 4 titule za gospodina...Pereza
(Djape, 28. avgust 2018 13:36)

Ti verovatno navijas za Uefalonu.
Ima li gorih navijaca od Realovih i Barseloninih?

bunjuel

pre 5 godina

Srbiju nije oštetio VAR, nego sudija koji nije hteo da koristi VAR. Koristiti taj argument za odbijanje VAR tehnologije je van pameti.

Vladan R

pre 5 godina

Klasična zamena teza i spinovanje. VAR nije savršen ali vremenom treba da bude i biće sve bolji i bolji. Jednostavno uvesti pravilo da sudija mora da pogleda snimak, ako mu se tako sugerise. Ako odbije da pregleda snimak, ili ako i nakon pregledanog snimak ostane pri pogrešnoj odluči, doživotno mu zabraniti sudjenje, jer ili ima zlu nameru ili nema pojma. Nema nikakvog slobodnog sudskog uverenja, ako komisija za sudjenje proceni da je pogresio. Nisu fudbalski pravila toliko kompleksna pa da može i ovako o obalu u jasnim slučajevima, Pitanje je samo, da li ovako nešto odgovara fudbalski glavešinama

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

...niko ništa nije izmislio, pa ni Englezi, pravila ponašanja u državi se ne izmišljaju, prvo nastane država, nju stvori jedna nacija i onda nastane potreba da se urede odnosi u toj državi unutar te nacije i to niko ne izmišlja, Amerikanci i Englezi nisu izmislili precedentno pravo, pošto je ono mlađe, ovo evropsko je zasnovano na pravu starog Rima, nego su rekli nama ono ne odgovara, ne može kazna da bude u rasponu od 5 do 10 ooo to je osnov za korupciju, kazniću te sa 5 umesto sa 10 daj meni 2 000 pa te izađe 7...sport je samo deo društva i propisi kako se donose u državi donose se i u sportu, Amerikanac hoće da sve bude ujednaćeno ili teži ka tome kad je sport u pitanju, njega ne zanimaju slobodne sudijske procene, pa da razmišlja da li je potplačen ovaj od Čikago Bulsa ili nije...ako je situacija 43 faul u napadu, faul je i za Čikago i za Klivlend, Njujork...nama tu jasam tako procenio, može mi se, pa pogrešio si pogledaj snimak, a kad ga bledaš postoje pravila šta gledaš !!!

bobo

pre 5 godina

@Иван Грозни, 28. avgust 2018 13:06

pravilo celendza je glupo
treba da se nadgleda utakmica i da u slucaju greske cetvrti sudija reaguje kod svake sumnjive situacije.
sta moze trener sa klupe da zna da li je bio ofsajd ili ne.
i sta kad potrosi dva celendza sudija moze da radi sta hoce.

Krle

pre 5 godina

Da Srbija nije pravoslavna zemlja,bilo bi joj mnogo lakše. Ne bi je spoticali na svakom koraku, da su onako Švajcarci oborili nekog Italijana ili Poljaka bio bi penal.
(STRUČNI KROMANJONAC, 28. avgust 2018 14:06

@strucni krlemanac
pravoslavni rusi su daleko dogurali na penale koliko se sećam.

Sava Savanović

pre 5 godina

Nije VAR kriv što nam nije sviran penal, već sudija Brih koji nije hteo ni da čuje za tu mogućnost.
(kesa, 28. avgust 2018 13:02

Zato je i poslat kuci pre vremena.
Ali,bas nama da se desi sudija Brih i onakvo nesviranje penala-Marfijev zakon!

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

Pogešno neki razumeju nije to sukob orava, već "mentalnih sklopova"...ovi Englezi, npr. malo su liberalniji od Amerikanaca pa kažu da je sudija utakmice npr.Hauard Veb da je do te utakmice sudio Liverpulu 15 puta, od toga ovi pobedili 10, 3 nerešene i 2 poraza, vole ljudi tu statistiku, u Americi sa druge strane nema toga sudi sudija br. 43, a pomažu mu sudije br 32 i broj 78...šta me briga, kaže Amerikanac ko si, kako se zoveš, jesi li oženje ili homoseksualac, kome si sudio, samo odsudi po pravilima koja su ti unapred propisana, ne zanimaju me tvoja uverenja ni sudijska, ni verska, ni seksualna, samo uradi posao kako treba, imaj jedan dobar dan u kancelariji !!!

deki

pre 5 godina

A sta cemo kad jedan ofsajd bude odlucivao o prvaku sveta ili lige sampiona?...sudija kriv sto nije gledao snimak kod nase utakmice...

vrg

pre 5 godina

Ajde prestanite više kukati. Kmečite već tri mjeseca. Igrali ste lošije od protivnika i zato ste izgubili. Hrvatska je u finalu izmasakrirana s tri greške suca pa nas niste čuli da toliko plačemo i kmečimo. Što bi bilo da nije bilo tog VAR-a, bili vi valjda svjetki prvaci?
(zoran, 28. avgust 2018 14:36)

e da srbija nije bila ostecena, mozda bi srbija bila u finalu. mi smo zbog sudijske greske izgubili sa jednim razlike, vi sa cetiri. :)

Boris Banović

pre 5 godina

Neka bude kao u tenisu, svaki tim ima pravo da 2 puta po poluvremenu zatraži VAR za gol, ofsajd i penal, preko kapitena ili trenera ! Ne traži sudija ni režija u kabini, oni vrše procenu !

Krle

pre 5 godina

nije Srbija argument za povlačenje VAR...velike pare su u potanju, pa veliki klubovi moraju da osiguraju svoj milionski biznis sa sudjenjem. Lakše se otima bez VAR-a
(profdrmr, 28. avgust 2018 14:27

@profdrhsj
pa nas tim po vrednosti igrača je bio u prvih 10 na svetu. daleko smo vredniji od svajcaraca bili. da si u pravu trebali bi nama da sude penal. odvaljujete gluposti boze me sačuvaj.

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

Vuk,

šta znači da u Nemačkoj funkcioniše VAR, sudija pogleda i donese odluku jednu, povodom iste stvari drugi sudija može da donese dijamertalno suprotnu, to nije sistem, ništa nije propisano, to je opet slobodno sudijsko uverenje, kao što bi i bez VAR-a jedan svirao penal, drugi ne bi , a situacija ista...zato Englezi to ne žele, ne postoje pravila koja su propisana ...Kanada je podeljena na dva dela engleski i francuski Kvebek, to možda u Kvebeku se ne koristi precedentno pravo, ali ne verujem, uostalom kanadski klubovi u NHL-u su u manjinu u odnosu na američke !!!

Vuk

pre 5 godina

(VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar, 28. avgust 2018 15:14)

Pa sto onda Englezi izbegavaju VAR kad su izmislili sudski sistem zasnovan na presedentima? Zasto u NHL-u VAR funkcionise u Kanadi gde sudski sistem nije zasnovan na presedentima? Poredjenje pravnog sistema jedne drzave sa sudskim odlukama u sportu je potpuno besmisleno. Pa ni u Americi se sportske sudije ne pozivaju na situacije i sudijske odluke iz proslosti, koji bi to haos bio! VAR se vrlo uspesno koristi u Nemackoj, Italiji i Portugalu od prosle godine, a od ove i u Spaniji prema tome ne samo da nije nemoguc u Evropi nego je neminovan!

Krle

pre 5 godina

doći će stvari na svoje mesto već na jesen. srbija je glavni favorit da osvoji evropsko. mitro, tadić, matić, savić, kolarov i sinovi će da pokidaju. pazite šta vam kažem. kvalitet je kvalitet. pljuvači nećete još dugo!

па то је сјајно!

pre 5 godina

Ajde prestanite više kukati. Kmečite već tri mjeseca. Igrali ste lošije od protivnika i zato ste izgubili. Hrvatska je u finalu izmasakrirana s tri greške suca pa nas niste čuli da toliko plačemo i kmečimo. Što bi bilo da nije bilo tog VAR-a, bili vi valjda svjetki prvaci? 
(zoran, 28. avgust 2018 14:36) 

A mentalitet im takav, šta češ...
(leni, 28. avgust 2018 15:47)

Менталитет нам је такав да не силазимо са постоља када освојимо бронзану медаљу, него останемо, чујемо победничку химну, јер знамо да ћемо други пут узети сребрну или златну, а не пасти у заборав и борити се са КК Гибралтаром за шеснаесто место.

Nemanja

pre 5 godina

Znate onaj vic: Srbi i nogomet......
(Osijek, 28. avgust 2018 14:30)

Da dobar je taj vic!!! A znaš li ti onu seriju viceva Hrvati i košarka, Hrvati i vaterpolo, Hrvati i odbojka, itd itd

who the f..k are you

pre 5 godina

Ma samo prevarantima i lopovima odgovara da nema VAR-a...dovoljno je samo što se funkcija pomoćnog gubi...vidimo lepo jel ofsajd ili nije i kraj...dovoljno što vidimo da li je lopta prešla gol liniju, aut...dovoljno što je glavni sudija pod prismotrom , a ne kao u Srbiji da su sudije bogovi...Mrakić i ekipa da nam određuju ko će pobeđivati...

Jo

pre 5 godina

VAR ne treba da bude odlucujuce sredstvo, vec samo pomocno da bi sudija ili sudije lakse doneli odluku. Cak i uz upotrebu VAR-a pojavljivaace se situacije koje nisu ciste i gde ce jedna strana biti nezadovoljna.

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

Dozvolite da objasnim zašto je VAR u evropskom sportu nemoguć i zašto ga Englezi izbegavaju, a u Americi funkcioniše upotreba te video tehnologije. Uzmimo primer penala nad Mitrovićem protiv Švajcarske, sudija slobodnim sudijskim uverenjem konstantuje nije penal, netraži VAR, faktički drugi put slobodnim sudijskim uverenjem isto konstantuje nije penal i da su mu ovi iz "sobe" rekli da mora da pogleda snimak, on bi ga pogledao i treći put bi slobodnim sudijskim uverenjem konstantovao,,nije penal. Koja je svrha toga ??? Da li će ovaj jednom ili 3 puta slobodnim sudijskim uverenjem da konstantuje da nije penal, gubljenje vremena i bacanje para...u Americi i Engleskoj je u opticaju anglosaksonsko, precedentno pravo i ceo sistem prava je izrađen na primerima i sad "slučaj Mitrović" bi bio precedent koji bi sve sudije u budućnosti morale da poštuje, to bi bio npr. precedent 56, jer se 56-sti desio u stvaranju pravila i jednostavnije bi se zvao "slučaj Mitrović" gde bi neka sudijska komisija konstantovala kao u NBA ovde je sudija pogrešio i svaki put ubuduće kad se igrač u šesnaestercu nađe okružen sa dva protivnička, a jedan ga drži, bez obzira na intenzitet to je penal...

leni

pre 5 godina

Ajde prestanite više kukati. Kmečite već tri mjeseca. Igrali ste lošije od protivnika i zato ste izgubili. Hrvatska je u finalu izmasakrirana s tri greške suca pa nas niste čuli da toliko plačemo i kmečimo. Što bi bilo da nije bilo tog VAR-a, bili vi valjda svjetki prvaci?
(zoran, 28. avgust 2018 14:36)

A mentalitet im takav, šta češ...

milan

pre 5 godina

Ajde prestanite više kukati. Kmečite već tri mjeseca. Igrali ste lošije od protivnika i zato ste izgubili. Hrvatska je u finalu izmasakrirana s tri greške suca pa nas niste čuli da toliko plačemo i kmečimo. Što bi bilo da nije bilo tog VAR-a, bili vi valjda svjetki prvaci?
(zoran, 28. avgust 2018 14:36)
u pravi si ,ocajno smo igrali ali valjda i mi koji lose igramo imamo pravo na posteno sudjenje i da posteno izgubimo ,ne kradjom...

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

...i ovaj kad bi gledao VAR u špaskoj ligi takvu bi situaciju morao da svira kao penal. jer bi sudija rekao to je "slučaj Mitrović" ili bi mu sudija iz sobe sugerisao da je to obavezno penal, pa nesluže te sudije u Americi u "sobama" kao das su biljke, u NFL sudija obnjašnjava publici zašto je doneo tu odluku i šta se desilo, a ovaj iz sobe mu suflira, pa bi kada bi se i to primenilo u Evropi, ovaj sudija u npr. Španiji objasnio "svirao sam penal jer su ova dvojica bila oko ovog jednog i ovaj ga je držao, ato je po "slučaju Mitrović" ili precedentu tom i tom"...penal !!!

U Americi ne postoje zakoni kao opši akti koji regulišu neki odnos to je kontinentalno-evropsko pravo zasnovano na rimskom pravu, pa npr. kaže zakon ko vozi 200 na sat, a dozvoljeno je 160 kažniće se od 5 000 do 10 000...od čega zavisi ta kazna da li je 5 ili 10 000 ??? Amerikanac npr. u Arizoni je imao 1956.godine prvi put slučaj da je neki Petrson vozio 200 na sat, a bilo je dozvoljeno 160 i tada ga je sudija kaznio sa 200 dolara i to je postao precedent npr.3 564 u Arizoni ili "slučaj Petrson protiv države Arizone2 i svaki vozač u Arizoni od 1956 godine pa navek dalje će se ako je vozio 200 na sat gde je dozvoljeno 160 kazniti sa 200 dolara plu inflacija, jer nije isto bilo 200 dolara 56ste i sad 2018te i to je tako prosto ko hoće da razume američko pravo !!!

Nenad

pre 5 godina

Nije problem VAR nego ljudi. Ljudi loše namere. Da taj sudija hteo da sudi fer penal bi video ili odgledao snimak. Isto tako sada neće VAR jer neće sigurne odluke. Znači mafija.

CyberKooryber

pre 5 godina

(duki, 28. avgust 2018 14:07)

Nema potrebe za nekakvim protivtežama ili ne znam šta. Dovoljno je, na primer, jedan čelendž po poluvremenu i ne verujem da će iko normalan da ga traži prilikom nekog faula, auta, kornera ili ne znam čega, nego zbog sumnhjivih situacija kada je gol postignut ili nije zbog sporne situacije (što je i svrha VAR-a).
Mada, kakos e se kod nas sudi, ni 5 čelendža po poluvremenu ne bi bilo dovoljno...

па то је сјајно!

pre 5 godina

Ajde prestanite više kukati. Kmečite već tri mjeseca. Igrali ste lošije od protivnika i zato ste izgubili. Hrvatska je u finalu izmasakrirana s tri greške suca pa nas niste čuli da toliko plačemo i kmečimo. Što bi bilo da nije bilo tog VAR-a, bili vi valjda svjetki prvaci?
(zoran, 28. avgust 2018 14:36)

Да, ја нисам чуо да кмечите, јер не посећујем ваше портале, а то не радим јер ме уопште не интересујете. Што се те утакмице тиче, судија је директно (тим недосуђеним пеналом). одредио даљи ток утакмице и начин наше игре, јер нам је требала победа, а не нерешено, па су сви отишли напред, не би ли јаче притисли. Из такве ситуације смо примили други гол, иначе смо 1:1 могли лако задржати.
Иначе не, не бисмо били светски прваци, као што се то унапред знало и за Швајцарску, Португалију, Русију Исланд, Енглеску, Шведску, Јапан итд, а такође и за вас. Значи ли то да ми и остали, уопште нисмо требали да допутујемо на СП? Само Немачка, Бразил, Француска и Аргентина да одиграју мини турнир, а остали да гледају ТВ?

Kanta

pre 5 godina

Sada se vec postavlja pitanje da li je Brih ono uradio u korist Svajcarske ili anti-VAR lobija?! Mozda je njemu ustvari bilo svejedno ko igra, trebalo je samo katastrofalno "pogresiti" i time staviti znak pitanja na VAR!

petrica kerempuh

pre 5 godina

@Prosečni Srbin
Ne verujem da bi osvoji SP da nam je sviran čist penal protiv Švajcarske ali bi bilo lepo gledati naše u eliminacionim mečevima a tamo je sve moguće...

Jedna evropska država, sličnih kvaliteta kao naša, je uspela čak da dođe do Finala a sve zahvaljujući simbiozi borbenosti, motivacije i sreće (2 puta prošli na penale).
(Kangrga)

Ne postoji taj VAR koji bi vas mogao progurati do finala.

True Batman Fan

pre 5 godina

@baki

Baki sine, zasto si toliko naostren i agresivan? Jel mislis da ces time, sto ces sve kriticare "dela i rada" nesposobnog i neiskusnog selektora nazvati zlobnicima postici nesto? Jel si tu retoriku naucio na sastancima SNS podmlatka?

Istina leči...

pre 5 godina

A pravila o upotrebi VAR ne mogu da se donesu, nego mora da se ceka da ih licno donese Mojsije uklesanih na kamenoj ploci?
Pa se posle ljutite i krivo vam kad vidite transparente UEFA(FIFA) mafija?
U odbojci je to lepo regulisano, ko ima pravo i koliko puta da zatrazi. Ja bih jos samo ostavio mogucnost da i sudija ima pravo da trazi pomoc VAR-a ako u nesto nije siguran, bez da to mora nuzno neka od ekipa da trazi.

Xnodeh

pre 5 godina

Koliko god smo sami krivi za jos jedno razocarenje sto se samog nastupa u fudbalu tice,cist da cistiji ne moze biti, nedosudjen jedanaesterac nad Mitrovic je bukvalno presudio da (u slucaju realizacije) ne odemo u osminu finala. Ako se zna da bi nam protivnik bila Svedska gde bi cak bili blagi favoriti,koliko god bezveze zvucala,ta kradja preko VAR sistema je prakticno diretno jedan tim ostetila za realno cetvrtfinale! Nijednog trenutka ne umanjujuci subjektivni faktor, a to su nase gluposti koje su nas kostale bolhe rezultata na SP. Dakle nimalo bezazlena stvar koja nam je direktno uticala na plasman, pored nase igre dodatno

kesa

pre 5 godina

Upravo u tome i jeste jedan od problema VAR-a. Ko odlučuje kada se koristi, a kada ne i da li se odluka opet svodi na glavnog koji može da i posle gledanja snimka presudi onako kako je njemu po volji. Mora još dosta toga da se ustanovi pre nego što VAR bude bio onako kako treba i da donosi pravdu na teren.
(Shommy82, 28. avgust 2018 13:14)

Apsolutno se slažem sa tvojom konstatacijom, u pravu si. Sudije moraju uvek da pregledaju VAR

Edin

pre 5 godina

uvedite pravo na jedan celindz po poluvremenu i da ga ekipa izgubi je kad je odluka bila ispravma.. Ovako se daje mogucnost namestanju mnogo

Washington

pre 5 godina

Prosto,mora se timovima dodeliti čelendž.U toj situaciji ,glavni sudija nema glavnu reč,odnosno glas,već i pomoćne sudije, zajedni sa glavnim tajno daju svoj glas za ili protiv penala na primer.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Jarić T Živadin, 28. avgust 2018 13:01)

Po meni bi prostije bilo da celendz samo mogu traziti jedan od sudija i selektor reprezentacije. Pritom, selektor ima pravo na jednu gresku u celom poluvremenu, ako pogresi gubi celendz do sledeceg poluvremena. Nesto kao u tenisu.

Lanister

pre 5 godina

adni mi :( osvojili bi sp da nije bilo te greške :( svi nas mrze :(
(Prosečni Srbin, 28. avgust 2018 13:00)

Sta je smesno u cinjenici da smo ostecenjeni na toj utakmici? I cemu taj jadni sarkazam bez osnova.

To bi bilo isto kao da sad pokradu nekoga za 50 dinara a neko kaze “Joj jadan on,nece imati za sladoled”. Jadan je onaj ko tako razmislja.

Pedja

pre 5 godina

Vrlo je lako resiti problem. Kao u tenisu, svaka ekipa ima pravo na 2 celendza, ako si pogresio, oduzima ti se, ako si u pravu, ostaje. Eventualno za produzetke dati jos jedan. I da se precizira za sta ekipa ima pravo da trazi: penal ili ofsajd ili ako je brutalan start pa da se utvrdi da li je za crveni. Da li ce se pogresiti koji aut ili korner bi bilo smesno i to gledati.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Sto se kaze-zamena teza. Za nedosudjen penal za Srbiju na SP nije kriv VAR nego sudija koji nije postovao VAR jer nije hteo ni da pogleda snimak. Cak i da ga je pogledao verovatno bi se pravio blesav u dalje.

Misljenja sam da UEFA sama,svesno ili nesvesno, sudijama otezavao posao jer svake godine uvodi neke nove gluposti u pravilima oko sviranja penala ili ofsajda. Te da li je kontakt dovoljan,te ko je prvi napravio faul,te start na loptu,te ruka u prirodnom i neprirodnom polozaju,te odbranbeni ima prednost-nema prednost,te ofsajd pasivan ,nije pasivan,odbilo se od golmana,stative,igraca,dirnuo,nije dirnuo...kao nova pravila za tehnicki pregled.
Fudbal je od jedne jednostavne igre postao vrlo mucan i komplikovan za gledanje.
Da uzmemo i da je VAR kriv za taj nedosudjeni penal, to je opet samo jedna greska na koliko desitina utakmica. Dok svaki sudija u proseku napravi po nekoliko ozbiljnih gresaka samo za jedan mec. Tako da 99% stvari je na strani VAR-a. Vise nego dovoljno da se ubaci u sva takmicenja. Odmah.

nik

pre 5 godina

smesno je da je ostavljena mogucnost sudiji na terenu da bira hoce li gledati VAR ili ne.Slucajno ili ne?Mi onako kilavi smo trebali u drugi Krug,a tamo ko zna sta bi bilo,mozda bi proigrali?

Španac

pre 5 godina

Tačno da nije VAR-a ,Barsa ne bi dobila zadnji meč u primeri,ovako VAR om joj je omogućena krađa sa pokrićem,zamislite samo u Ligi Šampiona koliko bi tek muljali Mesi i družina,pa svake sezone bi imali po jednog žrtvenog jarca poput Čelsija i PSŽ-a,nećemo VAR hoćemo poštene sudije!

Mirko Kojotovski

pre 5 godina

Da ne bi VARa Korejcima ne bi bio priznat gol a samim tim Nemačka bi možda išla dalje.Adidas i Nemačka protiv VARa a zna se i zasto

profdrmr

pre 5 godina

nije Srbija argument za povlačenje VAR...velike pare su u potanju, pa veliki klubovi moraju da osiguraju svoj milionski biznis sa sudjenjem. Lakše se otima bez VAR-a

aca_bg

pre 5 godina

Ovakva odluka UEFA je direktno u korist velikih klubova za ciji racun sudije uglavnom i grese. Sto se tice upotrebe VAR-a u nasoj ligi, mi nemamo problem sa greskama sudija u nijansama.Pogledajte golove koje je Radnicki u nedelju dao Napretku.To nije kradja, to je razbojnistvo sta je sudija uradio Krusevljanima. Covek je direktno uticao na sva tri gola. O sudjenju za Zvezdu i Partizan ne treba ni govoriti. Cuvene zvezdanaesterac i penaltizan utakmice su standard nase lige. Kad citate komentare navijaca ta dva kluba, vidite da uopste nema spora da se krade za njihov racun. Spor je u tome za koga se vise krade. A onda ti 'nasi' vrhunski strelci odu u Kinu i S.Arabiju i ne mogu da daju 2-3 gola po sezoni svi zajedno.

starmo

pre 5 godina

Seti se Kangrga i onog penala za komsije protiv Nigerije...po meni je taj penal omogucio Hrvatima uspeh koji je sledio...


Da bas nas je taj penal odveo u finale, ne bismo mogli dobit mocnu Nigeriju, pa dokle sa ljubomorom vise.

Vuk

pre 5 godina

U redu onda dok se ne dogovorite oko VARa ukinite penale za faul u kaznenom. Umesto penala indirekt i bice postenije za sve. Ili nek se penal puca sa 16 metara.

Ogi

pre 5 godina

Treba uvesti pravilo da timovi imaju pravo na čelendž, a da konačnu odluku o spornoj situaciji donose VAR sudije, a nikako glavni sudija, pošto je on već jednom donio odluku o toj situaciji.

Milena

pre 5 godina

Pa niko od naših nije ni tražio VAR pri tom "penalu". Nego su počeli po seljački da dobacuju sudiji i da se bune.
Da je odmah tražen VAR, sudija bi 99% sudio penal.
Ko je kriv?

genius

pre 5 godina

Svetski fudbal je truo, to zna svaki pravi ljubitelj sporta. I nijedan ljubitelj sporta ne moze reci nista protiv VAR sistema. Sam sistem, kao i mogucnosti koje pruza (koje nisu neogranicene) je nesto sto je ovoj igri (da ne kazem sportu), ogrezloj u muljanje, varanje i foliranje - prekopotrebno.
U Srbiji (verujem i u svetu) u odbranu "duha" (bez VARa, ali sa varanjem, dabome) fudbala redovno staju ljudi za koje znam da na sportsko vitestvo gledaju sa podsmehom ili otvorenim gadjenjem, i koji padavicare i folirante kuju u zvezde (Nejmar i njemu slicni - koji niti izgledaju niti se ponasaju kao sportisti).
Dobrom i casnom sudiji VAR olaksava posao, cuva dostojanstvo, ojacava autoritet i na terenu i van njega, i smanjuje mogucnost greske. Onim sudijama koji ne spadaju u ovu kategoriju omogucava da pred ljubiteljima sporta izgledaju smesno i glupo, sto i treba da budu.

toni bandera

pre 5 godina

Ko zna, možda je to dar sa neba. Zamislite da smo prošli u eliminacionu rundu. Krstajić bi bio trenerčina, Kokeza postao doživotni predsednik, a veliki vođa spasilac srpskog fudbala... Ko zna zašto je dobro što smo rano ispali.
(Kupac diplome, 28. avgust 2018 13:57)

Tako je, ovako smo ispali i Krstajić je ostao trenerčina, Kokaeza postao doživotni predsednik, a veliki vođa spasilac srpskog fudbala. Ko zna zašto je loše da smo prošli dalje.

parx

pre 5 godina

Kada se Slovenac pravi Englez. Kao da teba 10 godisnja rasprava o ovoj temi, sve moze u 3 min da se dogovori, pod uslovom da hocem od ukinemo kradje. Sto neko rece, kao u NFL i to je to. Zasto se Evropljani uvek trude da nesto izmisle novo, kada su Ameri odavno sve resili. Pranje para svi odavno to znamo.

duki

pre 5 godina

dozvoliti celendz trenerima kao u nfl-u jeste najbolje resenje samo je potrebna neka protivteza kako se ne bi trazilo pregledanje za svaku nebulozu bez posledica. u nfl-u ostajes bez tajm auta ukoliko nisi u pravu, u fudbalu bi bilo najrealnije da se ostane bez jedne izmene ukoliko celendz ne promeni odluku. tada bi i treneri stavili prst na celo pre nego zatraze var a ukoliko ostanes bez izmena ostanes i bez mogucnosti celendza.

zoran

pre 5 godina

Ajde prestanite više kukati. Kmečite već tri mjeseca. Igrali ste lošije od protivnika i zato ste izgubili. Hrvatska je u finalu izmasakrirana s tri greške suca pa nas niste čuli da toliko plačemo i kmečimo. Što bi bilo da nije bilo tog VAR-a, bili vi valjda svjetki prvaci?

STRUČNI KROMANJONAC

pre 5 godina

Da Srbija nije pravoslavna zemlja,bilo bi joj mnogo lakše. Ne bi je spoticali na svakom koraku, da su onako Švajcarci oborili nekog Italijana ili Poljaka bio bi penal.

Danilo

pre 5 godina

Realno mi smo najvise osteceni na ovom sp cist penal nam nije sudjen protiv Svajcarske kao I protiv Hrvatske u velikom finalu onako morbidan penal na 1 1 se ne sudi ni u nisavsko pomoravskoj ligI a ne u finalu SP var inace sluzi da pomogne velikim fudbalskim silama ko na primer francuskoj u finalu za male ne vazi

H2O

pre 5 godina

Var treba da se koristi samo za neke situacije, tipa da li je lopta presla gol liniju ili za proveru ofsajda, ali ne za sve moguće situacije, koje moraju ostati u domenu slobodnog sudijskog uverenja, sudije znaju da pogreše, ali i to je deo igre...

Jarić T Živadin

pre 5 godina

Prosto,mora se timovima dodeliti čelendž.U toj situaciji ,glavni sudija nema glavnu reč,odnosno glas,već i pomoćne sudije, zajedni sa glavnim tajno daju svoj glas za ili protiv penala na primer.

navijac

pre 5 godina

Ne bi osvojili SP ali bi prosli grupu, a posle protiv Svedske u osmini sve bi bilo moguce! Tako da, tanka je linija izmedju neuspeha i uspeha, u ovom slucaju, jedna sudijska greska.

baki

pre 5 godina

Samo budale i zlobnici koji žele da rasture FSS ne veruju Krstajiću . A što se tiče Wara prosto i jednostavno isto kao u odbojci , košarci i tenisu ekipa ima pravo na dva i kada trener zatraži SUDIJA MORA DA PREGLEDA SNIMAK I NAKON TOGA DA SE PUSTI NA VIDEO BIM . Prosto ko pasulj

miško

pre 5 godina

Da u našem prvenstvu imamo VAR ,Partizan nebi igrao plej of unazad dve tri godine.Mada ovi čudotvorci sa ARENE i SOS kanala bi i to štelovali,izvlačili linije,ne vidi se dobro sa ovog snimka,sudija je bio blizu pa da mu verujemo.Samo protiv Mačve,gol iz ofsajda i penal Mitrovića u 18' ,obema rukama,ostalo ne zapaženo u medijima.Tako da kod nas ni VAR nebi sprečio grobarske kradje.Istine radi.

laki

pre 5 godina

On je rekao da organizacija VAR-a mora da bude na višem nivou, da se zna ko šta radi i odlučuje, a ne sam smisao VAR-a. Gospodin Milojević je govorio o smislu i stoga ga je s pravom prozvao Pantić.Drugo, mnoge greške u LŠ su direktno odlučile ishode, pa bežanje od VAR-a može da se protumači kao bežanje od istine i favorizovanje bogatih i moćnih što LŠ predstavlja od samog osnivanja.

#12

pre 5 godina

Prvi čovek evropskog fudbala nije impresioniran napretkom koji je upotreba VAR donela na Svetskom prvenstvu u Rusiji ovog leta.

Baš naprotiv, da nije korišćen VAR ovo prvenstvo bi bilo jedno od najgorih što se sudijskih odluka tiče. Od 100 situacija možda 3, 4 nisu ispravno dosuđene nakon gledanja snimka što je nerealno dobar odnos pravilnih i nepravilnih odluka. Očigledno da postoje neki drugi razlozi, finansije nisu, jer ih Uefa ima na pretek, dakle, ipak žele da ostave prostora za muljanje kad je to potrebno za pojedine...

Kangrga

pre 5 godina

@Prosečni Srbin
Ne verujem da bi osvoji SP da nam je sviran čist penal protiv Švajcarske ali bi bilo lepo gledati naše u eliminacionim mečevima a tamo je sve moguće...

Jedna evropska država, sličnih kvaliteta kao naša, je uspela čak da dođe do Finala a sve zahvaljujući simbiozi borbenosti, motivacije i sreće (2 puta prošli na penale).

e

pre 5 godina

Naravno da sam ZA! Ali potrebno ga je primenjivati NE po volji aktuelnog sudije već kao što se primenjuje kao u odbojci 3x za svakog trenera na sugestiju kapitena tima da traži selektor. Može se dozvoliti i glavnom sudiji koliko god on oceni da je potrebno. E tada nema one "sudija nas je pokrao".

johnny b

pre 5 godina

Svi su svesni zasto je Srbija izgubila od Svajcarske samo mi krivimo igrace i trenera jer smo toliko bedni i jadni. Cuj 'Samo sloga Srbina spasava'.. pa mi sami sebe pljujemo i vredjamo dok nas drugi namestaju da izgubimo. Zato smo tu da pevamo protiv UEFA-e, da klicemo ratnim herojima a kada treba da se branimo onda stajemo na drugu stranu. Trazimo kazne za Sacirija i Dzaku a opet vredjamo nase igrace sto su izgubili od istih. Treba da nas je sramota. Zato mi se sve vise i gadi citanje komentara...

HARIS

pre 5 godina

Pa nije VAR kriv za tu spornu situaciju, vec sudija sto nije pogledao snimak! Druga bi bila situacija da je odgledao snimak, pa da nista nije dosudio. Ovo samo znaci da ce uslijediti jos veca i jaca namjestanja za spanjolske klubove, konkretno za Uefalonu i Penal!

Beograd

pre 5 godina

Normalno da video sudija u studiju treba da odlucuje i da pozove glavnog da odgleda snimak. U boljoj je loziciji za gledanje. Ovo izgleda Perez drzi pod kontrolom da se i dalje gresi u njihovu korist. Komedija su ovi iz UEFE.

True Batman Fan

pre 5 godina

Tako je i FIBA posle nekoliko godina priznala da smo pokradeni u polufinalu svetskog u turskoj... Tako su i organizatori olimpijskih priznali da je Cavic pokraden u duelu sa Felpsom... I? Sta mi sada imamo od toga...?

Dule Astro

pre 5 godina

Dozvoliti čelendže trenerima. Na kraju sezone se vrlo lako izvuče statistika za svakog sudiju za penale i svakog pomoćnog za ofsajde.

Naravno, neće to dozvoliti jer će se onda tačno videti ko je loš ili podmitljiv sudija i neće biti mesta za prevare.

Takođe uvesti i naknadne žute kartone za simularanje (kada se pogleda snimak na poluvremenu ili nakon utakmice)

Kupac diplome

pre 5 godina

Ko zna, možda je to dar sa neba. Zamislite da smo prošli u eliminacionu rundu. Krstajić bi bio trenerčina, Kokeza postao doživotni predsednik, a veliki vođa spasilac srpskog fudbala... Ko zna zašto je dobro što smo rano ispali.

hm

pre 5 godina

A sta je to on uradio Srbiji ? Sto je najgore nije nista, vec je kriv sudac. Isto bi bilo i da nije bilo VAR-a, jer su se ponasali u tom momentu kao da ga i nema.

bok

pre 5 godina

@Prosečni Srbin
Ne verujem da bi osvoji SP da nam je sviran čist penal protiv Švajcarske ali bi bilo lepo gledati naše u eliminacionim mečevima a tamo je sve moguće...

Jedna evropska država, sličnih kvaliteta kao naša, je uspela čak da dođe do Finala a sve zahvaljujući simbiozi borbenosti, motivacije i sreće (2 puta prošli na penale).
(Kangrga, 28. avgust 2018 13:12)

sjeverna irska nije igrala finale SP, tamo se nađu samo velikani s velikim igračima, ukupno 13 ekipa u povijesti

Jol

pre 5 godina

Da su nam dosudili penal i da smo prošli, sad bi dizali Krstajića u nebesa. Ovako dokazujemo da smo ipak samo maleni Srbi ograničeni kao terasa.

Milan

pre 5 godina

(zoki, 28. avgust 2018 13:25) # Link komentara


Alo bre on govori da nas je var zezno kad nije.Sta je VAR uradio Srbiji?Nista jer nije ni pregledan.Jedino da je rekao Brih.

miško

pre 5 godina

G-din Pantić saznao da penal nije sviran samo zato što je Partizanov bivši fudbaler,da je bio Zvezdin ta tzv. institucija i prvak evrope u nekakvom kupu šampiona, bi namestila da sudija svira penal.Pozdrav od Tegija.Gde je granica ljudske zlobe.Dobro je što moj tim sve to uporno ignoriše.

па то је сјајно!

pre 5 godina

Jadni mi :( osvojili bi sp da nije bilo te greške :( svi nas mrze :(
(Prosečni Srbin, 28. avgust 2018 13:00)

Врло ружан, типичан аутошовинистички коментар, надпросечни Србине. Чеферин није Србин, а ово је његово виђење. Зашто ти толико смета? Но добро... свако има право да напише шта жели. Разлика је у томе што неко воли, а неко не подноси сопствену земљу, погрешно је поистовећујући са актуелном политиком. Србија је нешто што имаш у срцу или не. Србија није актуелна, прошла или будућа власт.

autokmd

pre 5 godina

VAR i te kako dobra stvar da se vidi spornu situaciju. A sto se desi Srbiji je to skandalozno. Potrebno je samo OBAVEZA koristiti VAR za spornu situaciju, nista drugo.

Tom

pre 5 godina

Sakrijte ovu vest od Pantića kako znate i umete. Ako bude saznao, počeće da razvija teorije zavere kako je UEFA lično protiv Partizana.

Smederevac

pre 5 godina

Zeljko Pantic sprema specijal. Ceferin radi za Milojevica.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (york, 28. avgust 2018 13:04)



Kakav udar na propagandu i spinovanje Tv Partizan ,mukice a iz petnih zila se trude...m
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ehh, 28. avgust 2018 12:56)

Da li je Uafa i dalje MAFIA!? ili su zbog ove odluke konacno postali pravi borci za pravdu rame uz rame sa Kokezom,Mrakicem i Terzicem? VAR je udarac na sve prevarante a mi smo bili osteceni na SP bas zbog toga sto nisu koristili VAR a ne zato sto su ga koristili.Eto Brih je odradio svoje i ignorisao VAR ,zato ce na SP suditi limburga meseca.Eto koristi od VAR tehnologije i kada je neko ne zeli upotrebiti.Da nije bilo njega Brih bi nas pokrao i ostao elitni sudija,ovako je zavrsio.Nemamo mnogo od toga ali ce se zito odvojiti od kukolja za par godina.

terza1.

pre 5 godina

VAR je znatno smanjio broj sudijskih grešaka. Ovo SP je sigurno najregularnije do sada. Biti protiv VAR tehnologije je odraz sigurne želje za nastavkom muljanja. Sigurno je samo da je neophodno precizirati neke detalje oko njegove upotrebe.

boki

pre 5 godina

pa Srbija nije dobila penal zato što sudija nije poštovao pravila i proceduru.
ne zato što je VAR loš ili nešto slično. Ovo samo ostavlja prostora za razne mahinacije kakve su se dešavale u prošlosti a na štetu recimo Čelzija ili u korist Reala i Barselone poslednjih 10 godina.

Shommy82

pre 5 godina

Nije VAR kriv što nam nije sviran penal, već sudija Brih koji nije hteo ni da čuje za tu mogućnost.
(kesa, 28. avgust 2018 13:02)

Upravo u tome i jeste jedan od problema VAR-a. Ko odlučuje kada se koristi, a kada ne i da li se odluka opet svodi na glavnog koji može da i posle gledanja snimka presudi onako kako je njemu po volji. Mora još dosta toga da se ustanovi pre nego što VAR bude bio onako kako treba i da donosi pravdu na teren.

jsx

pre 5 godina

A opet je bilo najregularnije prvenstvo do sada (iako je ono prema nama bilo vrlo neregularno). I dalje ce biti ostecenih, ali trenutno je bukvalno svaka druga utakmica (recimo Monaku nepravedan penal protiv Borusije pre dve sezobe, nije da je samo za Real ili Barsu), bolje malo da se smanji, sto ce VAR uciniti.
Na kraju, kako je moguce da svako koga znam da je pogledao svetsko, kao mnogi u komentarima vide da je najbolje uvesti par celendza trenerima, a fudbalski zvanicnici ne vide. Cak i u tekvondou postoji takva praksa.

Иван Грозни

pre 5 godina

Samo dozvolite celendze trenerima kao u NFL-u i to je to.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Xman, 28. avgust 2018 12:57)

Реално, најбољи предлог. Дозволити сваком тренеру један или два челенџа по полувремену. Боље и да утакмица мало дуже траје него да постоје било какве сумње. На тај начин био би већи притисак и на судијама да озбиљније схвате своју улогу.

?

pre 5 godina

Jadni mi :( osvojili bi sp da nije bilo te greške :( svi nas mrze :(
(Prosečni Srbin, 28. avgust 2018 13:00)

Ne, ne bismo osvojili mundijal, mozda bi i promasili taj penal (videti pod Mijatovic, Badjo, Bekam...). Ali zagrljaj dva protivnicka igraca u kaznenom prostoru svi su videli osim sudije (?), a on je odbio VAR.

Radi se o tome da VAR nema svrhu ako njegova upotreba zavisi od sudije (koji je pogresio). Ako je njegova poslednja, cemu VAR?
Upotreba VAR po sistemu celendza (kao u tenisu) bi imala smisla. Ako neko smatra da je sudija pogresio, pogleda se snimak, ok, ne moze sudija bas uvek sve da vidi, mozda je bio zaklonjen ili se prebrzo desilo, pogleda se snimak i resi se problem.
Ovako, sudijska samovolja i tvrdoglavost (da ne kazemo i moguca korupcija) ponistavaju upotrebu VAR.

Seti se da je za Prijovicev faul pisalo "red card preview", znaci moguci crveni karton za udarac rukom u lice protivnika, pogledan je snimak, udarac nije nameran i dobio je zuti karton. Niko nije pravio pitanje, jeste ga udario, nije ga namerno udario, zuti karton, vozi dalje.
Da li sad kapiras, ili se samo pravis pametan?

Maja

pre 5 godina

Ne valja jer opet sudija odlucuje da li ce se kotistiti VAR. Treneri treba da zahtevaju VAR ako misle da sudija nije dobro ptesudio. U tenisu je to odlicno reseno.

Jarić T Živadin

pre 5 godina

Prosto,mora se timovima dodeliti čelendž.U toj situaciji ,glavni sudija nema glavnu reč,odnosno glas,već i pomoćne sudije, zajedni sa glavnim tajno daju svoj glas za ili protiv penala na primer.

navijac

pre 5 godina

Ne bi osvojili SP ali bi prosli grupu, a posle protiv Svedske u osmini sve bi bilo moguce! Tako da, tanka je linija izmedju neuspeha i uspeha, u ovom slucaju, jedna sudijska greska.

boki

pre 5 godina

pa Srbija nije dobila penal zato što sudija nije poštovao pravila i proceduru.
ne zato što je VAR loš ili nešto slično. Ovo samo ostavlja prostora za razne mahinacije kakve su se dešavale u prošlosti a na štetu recimo Čelzija ili u korist Reala i Barselone poslednjih 10 godina.

Иван Грозни

pre 5 godina

Samo dozvolite celendze trenerima kao u NFL-u i to je to.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Xman, 28. avgust 2018 12:57)

Реално, најбољи предлог. Дозволити сваком тренеру један или два челенџа по полувремену. Боље и да утакмица мало дуже траје него да постоје било какве сумње. На тај начин био би већи притисак и на судијама да озбиљније схвате своју улогу.

#12

pre 5 godina

Prvi čovek evropskog fudbala nije impresioniran napretkom koji je upotreba VAR donela na Svetskom prvenstvu u Rusiji ovog leta.

Baš naprotiv, da nije korišćen VAR ovo prvenstvo bi bilo jedno od najgorih što se sudijskih odluka tiče. Od 100 situacija možda 3, 4 nisu ispravno dosuđene nakon gledanja snimka što je nerealno dobar odnos pravilnih i nepravilnih odluka. Očigledno da postoje neki drugi razlozi, finansije nisu, jer ih Uefa ima na pretek, dakle, ipak žele da ostave prostora za muljanje kad je to potrebno za pojedine...

Shommy82

pre 5 godina

Nije VAR kriv što nam nije sviran penal, već sudija Brih koji nije hteo ni da čuje za tu mogućnost.
(kesa, 28. avgust 2018 13:02)

Upravo u tome i jeste jedan od problema VAR-a. Ko odlučuje kada se koristi, a kada ne i da li se odluka opet svodi na glavnog koji može da i posle gledanja snimka presudi onako kako je njemu po volji. Mora još dosta toga da se ustanovi pre nego što VAR bude bio onako kako treba i da donosi pravdu na teren.

Kangrga

pre 5 godina

@Prosečni Srbin
Ne verujem da bi osvoji SP da nam je sviran čist penal protiv Švajcarske ali bi bilo lepo gledati naše u eliminacionim mečevima a tamo je sve moguće...

Jedna evropska država, sličnih kvaliteta kao naša, je uspela čak da dođe do Finala a sve zahvaljujući simbiozi borbenosti, motivacije i sreće (2 puta prošli na penale).

jsx

pre 5 godina

A opet je bilo najregularnije prvenstvo do sada (iako je ono prema nama bilo vrlo neregularno). I dalje ce biti ostecenih, ali trenutno je bukvalno svaka druga utakmica (recimo Monaku nepravedan penal protiv Borusije pre dve sezobe, nije da je samo za Real ili Barsu), bolje malo da se smanji, sto ce VAR uciniti.
Na kraju, kako je moguce da svako koga znam da je pogledao svetsko, kao mnogi u komentarima vide da je najbolje uvesti par celendza trenerima, a fudbalski zvanicnici ne vide. Cak i u tekvondou postoji takva praksa.

bunjuel

pre 5 godina

Srbiju nije oštetio VAR, nego sudija koji nije hteo da koristi VAR. Koristiti taj argument za odbijanje VAR tehnologije je van pameti.

па то је сјајно!

pre 5 godina

Ajde prestanite više kukati. Kmečite već tri mjeseca. Igrali ste lošije od protivnika i zato ste izgubili. Hrvatska je u finalu izmasakrirana s tri greške suca pa nas niste čuli da toliko plačemo i kmečimo. Što bi bilo da nije bilo tog VAR-a, bili vi valjda svjetki prvaci? 
(zoran, 28. avgust 2018 14:36) 

A mentalitet im takav, šta češ...
(leni, 28. avgust 2018 15:47)

Менталитет нам је такав да не силазимо са постоља када освојимо бронзану медаљу, него останемо, чујемо победничку химну, јер знамо да ћемо други пут узети сребрну или златну, а не пасти у заборав и борити се са КК Гибралтаром за шеснаесто место.

па то је сјајно!

pre 5 godina

Jadni mi :( osvojili bi sp da nije bilo te greške :( svi nas mrze :(
(Prosečni Srbin, 28. avgust 2018 13:00)

Врло ружан, типичан аутошовинистички коментар, надпросечни Србине. Чеферин није Србин, а ово је његово виђење. Зашто ти толико смета? Но добро... свако има право да напише шта жели. Разлика је у томе што неко воли, а неко не подноси сопствену земљу, погрешно је поистовећујући са актуелном политиком. Србија је нешто што имаш у срцу или не. Србија није актуелна, прошла или будућа власт.

Saša

pre 5 godina

Kada bi sudija bio obavezan da zaustavi utakmicu na poziv VAR - i (ja bih išao još dalje) ovi da ga ne pitaju ništa nego samo da mu kažu šta da svira to bi bilo OK. To što su uradili Srbiji nema veze sa VAR jer sudija nije hteo ni da ga čuje ni da ga vidi... tako da VAR nije loša stvar ako važi za sve. Na našim utakmicama je važio samo da Prija dobije žuti protiv Kostarike i toliko od VAR za Srbiju. Ali Brih svira kotrafaul, kao Mitar je faulirao dvojicu koji su ga svalili na zemlju... jedan nije mogao...

True Batman Fan

pre 5 godina

Tako je i FIBA posle nekoliko godina priznala da smo pokradeni u polufinalu svetskog u turskoj... Tako su i organizatori olimpijskih priznali da je Cavic pokraden u duelu sa Felpsom... I? Sta mi sada imamo od toga...?

?

pre 5 godina

Jadni mi :( osvojili bi sp da nije bilo te greške :( svi nas mrze :(
(Prosečni Srbin, 28. avgust 2018 13:00)

Ne, ne bismo osvojili mundijal, mozda bi i promasili taj penal (videti pod Mijatovic, Badjo, Bekam...). Ali zagrljaj dva protivnicka igraca u kaznenom prostoru svi su videli osim sudije (?), a on je odbio VAR.

Radi se o tome da VAR nema svrhu ako njegova upotreba zavisi od sudije (koji je pogresio). Ako je njegova poslednja, cemu VAR?
Upotreba VAR po sistemu celendza (kao u tenisu) bi imala smisla. Ako neko smatra da je sudija pogresio, pogleda se snimak, ok, ne moze sudija bas uvek sve da vidi, mozda je bio zaklonjen ili se prebrzo desilo, pogleda se snimak i resi se problem.
Ovako, sudijska samovolja i tvrdoglavost (da ne kazemo i moguca korupcija) ponistavaju upotrebu VAR.

Seti se da je za Prijovicev faul pisalo "red card preview", znaci moguci crveni karton za udarac rukom u lice protivnika, pogledan je snimak, udarac nije nameran i dobio je zuti karton. Niko nije pravio pitanje, jeste ga udario, nije ga namerno udario, zuti karton, vozi dalje.
Da li sad kapiras, ili se samo pravis pametan?

johnny b

pre 5 godina

Svi su svesni zasto je Srbija izgubila od Svajcarske samo mi krivimo igrace i trenera jer smo toliko bedni i jadni. Cuj 'Samo sloga Srbina spasava'.. pa mi sami sebe pljujemo i vredjamo dok nas drugi namestaju da izgubimo. Zato smo tu da pevamo protiv UEFA-e, da klicemo ratnim herojima a kada treba da se branimo onda stajemo na drugu stranu. Trazimo kazne za Sacirija i Dzaku a opet vredjamo nase igrace sto su izgubili od istih. Treba da nas je sramota. Zato mi se sve vise i gadi citanje komentara...

profdrmr

pre 5 godina

nije Srbija argument za povlačenje VAR...velike pare su u potanju, pa veliki klubovi moraju da osiguraju svoj milionski biznis sa sudjenjem. Lakše se otima bez VAR-a

analiza

pre 5 godina

Tri čelendža po ekipi,pa ćeš razmisliti šta da proveravaš!Ako promašiš,ostanu dva,ako pogodiš,ostanu tri-jer si bio u pravu.Kao u tenisu.Proveriš ofsajd,faul,gol liniju,igranje rukom,penal.Ko traži?Trener,igrač iz ekipa-a može i sudija,ako nije u nešto siguran,bilo pomoćni bilo glavni.Prosto kao pasulj.Pa onda neka pada Neimar koliko hoće -dobiće žuti,ofsajdi će biti ni po babu ni po stričevima,o penalima da ne pričam.

Nemanja

pre 5 godina

Znate onaj vic: Srbi i nogomet......
(Osijek, 28. avgust 2018 14:30)

Da dobar je taj vic!!! A znaš li ti onu seriju viceva Hrvati i košarka, Hrvati i vaterpolo, Hrvati i odbojka, itd itd

Istina leči...

pre 5 godina

A pravila o upotrebi VAR ne mogu da se donesu, nego mora da se ceka da ih licno donese Mojsije uklesanih na kamenoj ploci?
Pa se posle ljutite i krivo vam kad vidite transparente UEFA(FIFA) mafija?
U odbojci je to lepo regulisano, ko ima pravo i koliko puta da zatrazi. Ja bih jos samo ostavio mogucnost da i sudija ima pravo da trazi pomoc VAR-a ako u nesto nije siguran, bez da to mora nuzno neka od ekipa da trazi.

aca_bg

pre 5 godina

Ovakva odluka UEFA je direktno u korist velikih klubova za ciji racun sudije uglavnom i grese. Sto se tice upotrebe VAR-a u nasoj ligi, mi nemamo problem sa greskama sudija u nijansama.Pogledajte golove koje je Radnicki u nedelju dao Napretku.To nije kradja, to je razbojnistvo sta je sudija uradio Krusevljanima. Covek je direktno uticao na sva tri gola. O sudjenju za Zvezdu i Partizan ne treba ni govoriti. Cuvene zvezdanaesterac i penaltizan utakmice su standard nase lige. Kad citate komentare navijaca ta dva kluba, vidite da uopste nema spora da se krade za njihov racun. Spor je u tome za koga se vise krade. A onda ti 'nasi' vrhunski strelci odu u Kinu i S.Arabiju i ne mogu da daju 2-3 gola po sezoni svi zajedno.

Lanister

pre 5 godina

adni mi :( osvojili bi sp da nije bilo te greške :( svi nas mrze :(
(Prosečni Srbin, 28. avgust 2018 13:00)

Sta je smesno u cinjenici da smo ostecenjeni na toj utakmici? I cemu taj jadni sarkazam bez osnova.

To bi bilo isto kao da sad pokradu nekoga za 50 dinara a neko kaze “Joj jadan on,nece imati za sladoled”. Jadan je onaj ko tako razmislja.

milan

pre 5 godina

Ajde prestanite više kukati. Kmečite već tri mjeseca. Igrali ste lošije od protivnika i zato ste izgubili. Hrvatska je u finalu izmasakrirana s tri greške suca pa nas niste čuli da toliko plačemo i kmečimo. Što bi bilo da nije bilo tog VAR-a, bili vi valjda svjetki prvaci?
(zoran, 28. avgust 2018 14:36)
u pravi si ,ocajno smo igrali ali valjda i mi koji lose igramo imamo pravo na posteno sudjenje i da posteno izgubimo ,ne kradjom...

Ogi

pre 5 godina

Treba uvesti pravilo da timovi imaju pravo na čelendž, a da konačnu odluku o spornoj situaciji donose VAR sudije, a nikako glavni sudija, pošto je on već jednom donio odluku o toj situaciji.

Maja

pre 5 godina

Ne valja jer opet sudija odlucuje da li ce se kotistiti VAR. Treneri treba da zahtevaju VAR ako misle da sudija nije dobro ptesudio. U tenisu je to odlicno reseno.

па то је сјајно!

pre 5 godina

Ajde prestanite više kukati. Kmečite već tri mjeseca. Igrali ste lošije od protivnika i zato ste izgubili. Hrvatska je u finalu izmasakrirana s tri greške suca pa nas niste čuli da toliko plačemo i kmečimo. Što bi bilo da nije bilo tog VAR-a, bili vi valjda svjetki prvaci?
(zoran, 28. avgust 2018 14:36)

Да, ја нисам чуо да кмечите, јер не посећујем ваше портале, а то не радим јер ме уопште не интересујете. Што се те утакмице тиче, судија је директно (тим недосуђеним пеналом). одредио даљи ток утакмице и начин наше игре, јер нам је требала победа, а не нерешено, па су сви отишли напред, не би ли јаче притисли. Из такве ситуације смо примили други гол, иначе смо 1:1 могли лако задржати.
Иначе не, не бисмо били светски прваци, као што се то унапред знало и за Швајцарску, Португалију, Русију Исланд, Енглеску, Шведску, Јапан итд, а такође и за вас. Значи ли то да ми и остали, уопште нисмо требали да допутујемо на СП? Само Немачка, Бразил, Француска и Аргентина да одиграју мини турнир, а остали да гледају ТВ?

Hoćemo var u "super ligi Srbije" lopovi

pre 5 godina

Var donosi pravdu, var donosi poštenje, var donosi sve ono što kriminalu smeta...i džabe ova kampanja kako je ne potreban...doći će i kod nas pre ili kasnije

terza1.

pre 5 godina

VAR je znatno smanjio broj sudijskih grešaka. Ovo SP je sigurno najregularnije do sada. Biti protiv VAR tehnologije je odraz sigurne želje za nastavkom muljanja. Sigurno je samo da je neophodno precizirati neke detalje oko njegove upotrebe.

Jaran

pre 5 godina

bunjuel
Pa koja je korist od VAR-a ako se ne primenjuje kao sto bi trebalo? Nadam se da su svi do sada skapirali da VAR nije neka tehnologija/masina/robot koji meri milimetre nego obicna prostorija puna monitora u kojoj sede (korumpirane) sudije...

HARIS

pre 5 godina

Pa nije VAR kriv za tu spornu situaciju, vec sudija sto nije pogledao snimak! Druga bi bila situacija da je odgledao snimak, pa da nista nije dosudio. Ovo samo znaci da ce uslijediti jos veca i jaca namjestanja za spanjolske klubove, konkretno za Uefalonu i Penal!

genius

pre 5 godina

Svetski fudbal je truo, to zna svaki pravi ljubitelj sporta. I nijedan ljubitelj sporta ne moze reci nista protiv VAR sistema. Sam sistem, kao i mogucnosti koje pruza (koje nisu neogranicene) je nesto sto je ovoj igri (da ne kazem sportu), ogrezloj u muljanje, varanje i foliranje - prekopotrebno.
U Srbiji (verujem i u svetu) u odbranu "duha" (bez VARa, ali sa varanjem, dabome) fudbala redovno staju ljudi za koje znam da na sportsko vitestvo gledaju sa podsmehom ili otvorenim gadjenjem, i koji padavicare i folirante kuju u zvezde (Nejmar i njemu slicni - koji niti izgledaju niti se ponasaju kao sportisti).
Dobrom i casnom sudiji VAR olaksava posao, cuva dostojanstvo, ojacava autoritet i na terenu i van njega, i smanjuje mogucnost greske. Onim sudijama koji ne spadaju u ovu kategoriju omogucava da pred ljubiteljima sporta izgledaju smesno i glupo, sto i treba da budu.

Vladan R

pre 5 godina

Klasična zamena teza i spinovanje. VAR nije savršen ali vremenom treba da bude i biće sve bolji i bolji. Jednostavno uvesti pravilo da sudija mora da pogleda snimak, ako mu se tako sugerise. Ako odbije da pregleda snimak, ili ako i nakon pregledanog snimak ostane pri pogrešnoj odluči, doživotno mu zabraniti sudjenje, jer ili ima zlu nameru ili nema pojma. Nema nikakvog slobodnog sudskog uverenja, ako komisija za sudjenje proceni da je pogresio. Nisu fudbalski pravila toliko kompleksna pa da može i ovako o obalu u jasnim slučajevima, Pitanje je samo, da li ovako nešto odgovara fudbalski glavešinama

Nenad

pre 5 godina

Nije problem VAR nego ljudi. Ljudi loše namere. Da taj sudija hteo da sudi fer penal bi video ili odgledao snimak. Isto tako sada neće VAR jer neće sigurne odluke. Znači mafija.

e

pre 5 godina

Naravno da sam ZA! Ali potrebno ga je primenjivati NE po volji aktuelnog sudije već kao što se primenjuje kao u odbojci 3x za svakog trenera na sugestiju kapitena tima da traži selektor. Može se dozvoliti i glavnom sudiji koliko god on oceni da je potrebno. E tada nema one "sudija nas je pokrao".

parx

pre 5 godina

Kada se Slovenac pravi Englez. Kao da teba 10 godisnja rasprava o ovoj temi, sve moze u 3 min da se dogovori, pod uslovom da hocem od ukinemo kradje. Sto neko rece, kao u NFL i to je to. Zasto se Evropljani uvek trude da nesto izmisle novo, kada su Ameri odavno sve resili. Pranje para svi odavno to znamo.

Sava Savanović

pre 5 godina

Nije VAR kriv što nam nije sviran penal, već sudija Brih koji nije hteo ni da čuje za tu mogućnost.
(kesa, 28. avgust 2018 13:02

Zato je i poslat kuci pre vremena.
Ali,bas nama da se desi sudija Brih i onakvo nesviranje penala-Marfijev zakon!

Tom

pre 5 godina

Sakrijte ovu vest od Pantića kako znate i umete. Ako bude saznao, počeće da razvija teorije zavere kako je UEFA lično protiv Partizana.

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

...daleko je Amerika, braćo Srbi, i njihov surov pravni sistem i borbu za "američki san" koji je svima jednako dostupan po unapred propisanim pravilima, nema Amerikanac vremena da posle utakmice naglaba u kafiću 5 dana "je li bio penal ili nije"...bio je svirao ga sudija br 56 i lepo objasnio da je to po pravilu 43, ako je pogrešio sudijska komisija će ga kazniti, a sutra je ionako nova utakmica, kako sportska, tako i životna !!!

baki

pre 5 godina

Samo budale i zlobnici koji žele da rasture FSS ne veruju Krstajiću . A što se tiče Wara prosto i jednostavno isto kao u odbojci , košarci i tenisu ekipa ima pravo na dva i kada trener zatraži SUDIJA MORA DA PREGLEDA SNIMAK I NAKON TOGA DA SE PUSTI NA VIDEO BIM . Prosto ko pasulj

Xnodeh

pre 5 godina

Koliko god smo sami krivi za jos jedno razocarenje sto se samog nastupa u fudbalu tice,cist da cistiji ne moze biti, nedosudjen jedanaesterac nad Mitrovic je bukvalno presudio da (u slucaju realizacije) ne odemo u osminu finala. Ako se zna da bi nam protivnik bila Svedska gde bi cak bili blagi favoriti,koliko god bezveze zvucala,ta kradja preko VAR sistema je prakticno diretno jedan tim ostetila za realno cetvrtfinale! Nijednog trenutka ne umanjujuci subjektivni faktor, a to su nase gluposti koje su nas kostale bolhe rezultata na SP. Dakle nimalo bezazlena stvar koja nam je direktno uticala na plasman, pored nase igre dodatno

Kanta

pre 5 godina

Sada se vec postavlja pitanje da li je Brih ono uradio u korist Svajcarske ili anti-VAR lobija?! Mozda je njemu ustvari bilo svejedno ko igra, trebalo je samo katastrofalno "pogresiti" i time staviti znak pitanja na VAR!

Mirko Kojotovski

pre 5 godina

Da ne bi VARa Korejcima ne bi bio priznat gol a samim tim Nemačka bi možda išla dalje.Adidas i Nemačka protiv VARa a zna se i zasto

vrg

pre 5 godina

Ajde prestanite više kukati. Kmečite već tri mjeseca. Igrali ste lošije od protivnika i zato ste izgubili. Hrvatska je u finalu izmasakrirana s tri greške suca pa nas niste čuli da toliko plačemo i kmečimo. Što bi bilo da nije bilo tog VAR-a, bili vi valjda svjetki prvaci?
(zoran, 28. avgust 2018 14:36)

e da srbija nije bila ostecena, mozda bi srbija bila u finalu. mi smo zbog sudijske greske izgubili sa jednim razlike, vi sa cetiri. :)

Smederevac

pre 5 godina

Zeljko Pantic sprema specijal. Ceferin radi za Milojevica.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (york, 28. avgust 2018 13:04)



Kakav udar na propagandu i spinovanje Tv Partizan ,mukice a iz petnih zila se trude...m
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ehh, 28. avgust 2018 12:56)

Da li je Uafa i dalje MAFIA!? ili su zbog ove odluke konacno postali pravi borci za pravdu rame uz rame sa Kokezom,Mrakicem i Terzicem? VAR je udarac na sve prevarante a mi smo bili osteceni na SP bas zbog toga sto nisu koristili VAR a ne zato sto su ga koristili.Eto Brih je odradio svoje i ignorisao VAR ,zato ce na SP suditi limburga meseca.Eto koristi od VAR tehnologije i kada je neko ne zeli upotrebiti.Da nije bilo njega Brih bi nas pokrao i ostao elitni sudija,ovako je zavrsio.Nemamo mnogo od toga ali ce se zito odvojiti od kukolja za par godina.

Pedja

pre 5 godina

Vrlo je lako resiti problem. Kao u tenisu, svaka ekipa ima pravo na 2 celendza, ako si pogresio, oduzima ti se, ako si u pravu, ostaje. Eventualno za produzetke dati jos jedan. I da se precizira za sta ekipa ima pravo da trazi: penal ili ofsajd ili ako je brutalan start pa da se utvrdi da li je za crveni. Da li ce se pogresiti koji aut ili korner bi bilo smesno i to gledati.

Milan

pre 5 godina

(zoki, 28. avgust 2018 13:25) # Link komentara


Alo bre on govori da nas je var zezno kad nije.Sta je VAR uradio Srbiji?Nista jer nije ni pregledan.Jedino da je rekao Brih.

nik

pre 5 godina

smesno je da je ostavljena mogucnost sudiji na terenu da bira hoce li gledati VAR ili ne.Slucajno ili ne?Mi onako kilavi smo trebali u drugi Krug,a tamo ko zna sta bi bilo,mozda bi proigrali?

Beograd

pre 5 godina

Normalno da video sudija u studiju treba da odlucuje i da pozove glavnog da odgleda snimak. U boljoj je loziciji za gledanje. Ovo izgleda Perez drzi pod kontrolom da se i dalje gresi u njihovu korist. Komedija su ovi iz UEFE.

Dule Astro

pre 5 godina

Dozvoliti čelendže trenerima. Na kraju sezone se vrlo lako izvuče statistika za svakog sudiju za penale i svakog pomoćnog za ofsajde.

Naravno, neće to dozvoliti jer će se onda tačno videti ko je loš ili podmitljiv sudija i neće biti mesta za prevare.

Takođe uvesti i naknadne žute kartone za simularanje (kada se pogleda snimak na poluvremenu ili nakon utakmice)

laki

pre 5 godina

On je rekao da organizacija VAR-a mora da bude na višem nivou, da se zna ko šta radi i odlučuje, a ne sam smisao VAR-a. Gospodin Milojević je govorio o smislu i stoga ga je s pravom prozvao Pantić.Drugo, mnoge greške u LŠ su direktno odlučile ishode, pa bežanje od VAR-a može da se protumači kao bežanje od istine i favorizovanje bogatih i moćnih što LŠ predstavlja od samog osnivanja.

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

Pogešno neki razumeju nije to sukob orava, već "mentalnih sklopova"...ovi Englezi, npr. malo su liberalniji od Amerikanaca pa kažu da je sudija utakmice npr.Hauard Veb da je do te utakmice sudio Liverpulu 15 puta, od toga ovi pobedili 10, 3 nerešene i 2 poraza, vole ljudi tu statistiku, u Americi sa druge strane nema toga sudi sudija br. 43, a pomažu mu sudije br 32 i broj 78...šta me briga, kaže Amerikanac ko si, kako se zoveš, jesi li oženje ili homoseksualac, kome si sudio, samo odsudi po pravilima koja su ti unapred propisana, ne zanimaju me tvoja uverenja ni sudijska, ni verska, ni seksualna, samo uradi posao kako treba, imaj jedan dobar dan u kancelariji !!!

Jol

pre 5 godina

Da su nam dosudili penal i da smo prošli, sad bi dizali Krstajića u nebesa. Ovako dokazujemo da smo ipak samo maleni Srbi ograničeni kao terasa.

STRUČNI KROMANJONAC

pre 5 godina

Da Srbija nije pravoslavna zemlja,bilo bi joj mnogo lakše. Ne bi je spoticali na svakom koraku, da su onako Švajcarci oborili nekog Italijana ili Poljaka bio bi penal.

deki

pre 5 godina

A sta cemo kad jedan ofsajd bude odlucivao o prvaku sveta ili lige sampiona?...sudija kriv sto nije gledao snimak kod nase utakmice...

uros

pre 5 godina

Znači neće se koristiti VAR u LŠ? Čestitke Realu na još jednom peharu LŠ. Ono u fazonu.. 4 titule za gospodina...Pereza
(Djape, 28. avgust 2018 13:36)

Ti verovatno navijas za Uefalonu.
Ima li gorih navijaca od Realovih i Barseloninih?

starmo

pre 5 godina

Seti se Kangrga i onog penala za komsije protiv Nigerije...po meni je taj penal omogucio Hrvatima uspeh koji je sledio...


Da bas nas je taj penal odveo u finale, ne bismo mogli dobit mocnu Nigeriju, pa dokle sa ljubomorom vise.

Danilo

pre 5 godina

Realno mi smo najvise osteceni na ovom sp cist penal nam nije sudjen protiv Svajcarske kao I protiv Hrvatske u velikom finalu onako morbidan penal na 1 1 se ne sudi ni u nisavsko pomoravskoj ligI a ne u finalu SP var inace sluzi da pomogne velikim fudbalskim silama ko na primer francuskoj u finalu za male ne vazi

Kupac diplome

pre 5 godina

Ko zna, možda je to dar sa neba. Zamislite da smo prošli u eliminacionu rundu. Krstajić bi bio trenerčina, Kokeza postao doživotni predsednik, a veliki vođa spasilac srpskog fudbala... Ko zna zašto je dobro što smo rano ispali.

zu spät

pre 5 godina

Sad,nepravedno nedosudjen penal itd.I sta cemo sa tim,sudija Nemac naravno
svirao za CH protiv "zlih" Srba.Ne pomaze tu VAR,cvrsta pravila.

autokmd

pre 5 godina

VAR i te kako dobra stvar da se vidi spornu situaciju. A sto se desi Srbiji je to skandalozno. Potrebno je samo OBAVEZA koristiti VAR za spornu situaciju, nista drugo.

Edin

pre 5 godina

uvedite pravo na jedan celindz po poluvremenu i da ga ekipa izgubi je kad je odluka bila ispravma.. Ovako se daje mogucnost namestanju mnogo

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Sto se kaze-zamena teza. Za nedosudjen penal za Srbiju na SP nije kriv VAR nego sudija koji nije postovao VAR jer nije hteo ni da pogleda snimak. Cak i da ga je pogledao verovatno bi se pravio blesav u dalje.

Misljenja sam da UEFA sama,svesno ili nesvesno, sudijama otezavao posao jer svake godine uvodi neke nove gluposti u pravilima oko sviranja penala ili ofsajda. Te da li je kontakt dovoljan,te ko je prvi napravio faul,te start na loptu,te ruka u prirodnom i neprirodnom polozaju,te odbranbeni ima prednost-nema prednost,te ofsajd pasivan ,nije pasivan,odbilo se od golmana,stative,igraca,dirnuo,nije dirnuo...kao nova pravila za tehnicki pregled.
Fudbal je od jedne jednostavne igre postao vrlo mucan i komplikovan za gledanje.
Da uzmemo i da je VAR kriv za taj nedosudjeni penal, to je opet samo jedna greska na koliko desitina utakmica. Dok svaki sudija u proseku napravi po nekoliko ozbiljnih gresaka samo za jedan mec. Tako da 99% stvari je na strani VAR-a. Vise nego dovoljno da se ubaci u sva takmicenja. Odmah.

hm

pre 5 godina

A sta je to on uradio Srbiji ? Sto je najgore nije nista, vec je kriv sudac. Isto bi bilo i da nije bilo VAR-a, jer su se ponasali u tom momentu kao da ga i nema.

duki

pre 5 godina

dozvoliti celendz trenerima kao u nfl-u jeste najbolje resenje samo je potrebna neka protivteza kako se ne bi trazilo pregledanje za svaku nebulozu bez posledica. u nfl-u ostajes bez tajm auta ukoliko nisi u pravu, u fudbalu bi bilo najrealnije da se ostane bez jedne izmene ukoliko celendz ne promeni odluku. tada bi i treneri stavili prst na celo pre nego zatraze var a ukoliko ostanes bez izmena ostanes i bez mogucnosti celendza.

True Batman Fan

pre 5 godina

@baki

Baki sine, zasto si toliko naostren i agresivan? Jel mislis da ces time, sto ces sve kriticare "dela i rada" nesposobnog i neiskusnog selektora nazvati zlobnicima postici nesto? Jel si tu retoriku naucio na sastancima SNS podmlatka?

petrica kerempuh

pre 5 godina

@Prosečni Srbin
Ne verujem da bi osvoji SP da nam je sviran čist penal protiv Švajcarske ali bi bilo lepo gledati naše u eliminacionim mečevima a tamo je sve moguće...

Jedna evropska država, sličnih kvaliteta kao naša, je uspela čak da dođe do Finala a sve zahvaljujući simbiozi borbenosti, motivacije i sreće (2 puta prošli na penale).
(Kangrga)

Ne postoji taj VAR koji bi vas mogao progurati do finala.

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

Dozvolite da objasnim zašto je VAR u evropskom sportu nemoguć i zašto ga Englezi izbegavaju, a u Americi funkcioniše upotreba te video tehnologije. Uzmimo primer penala nad Mitrovićem protiv Švajcarske, sudija slobodnim sudijskim uverenjem konstantuje nije penal, netraži VAR, faktički drugi put slobodnim sudijskim uverenjem isto konstantuje nije penal i da su mu ovi iz "sobe" rekli da mora da pogleda snimak, on bi ga pogledao i treći put bi slobodnim sudijskim uverenjem konstantovao,,nije penal. Koja je svrha toga ??? Da li će ovaj jednom ili 3 puta slobodnim sudijskim uverenjem da konstantuje da nije penal, gubljenje vremena i bacanje para...u Americi i Engleskoj je u opticaju anglosaksonsko, precedentno pravo i ceo sistem prava je izrađen na primerima i sad "slučaj Mitrović" bi bio precedent koji bi sve sudije u budućnosti morale da poštuje, to bi bio npr. precedent 56, jer se 56-sti desio u stvaranju pravila i jednostavnije bi se zvao "slučaj Mitrović" gde bi neka sudijska komisija konstantovala kao u NBA ovde je sudija pogrešio i svaki put ubuduće kad se igrač u šesnaestercu nađe okružen sa dva protivnička, a jedan ga drži, bez obzira na intenzitet to je penal...

Krle

pre 5 godina

Da Srbija nije pravoslavna zemlja,bilo bi joj mnogo lakše. Ne bi je spoticali na svakom koraku, da su onako Švajcarci oborili nekog Italijana ili Poljaka bio bi penal.
(STRUČNI KROMANJONAC, 28. avgust 2018 14:06

@strucni krlemanac
pravoslavni rusi su daleko dogurali na penale koliko se sećam.

Boris Banović

pre 5 godina

Neka bude kao u tenisu, svaki tim ima pravo da 2 puta po poluvremenu zatraži VAR za gol, ofsajd i penal, preko kapitena ili trenera ! Ne traži sudija ni režija u kabini, oni vrše procenu !

Titula? Ko zna

pre 5 godina

Oteo VAR Srbiji finale, odigrali su paralelni turnir u svojim glavama.. Šta bi rekli eksperti s sportkluba "da se ponovno igra"..

toni bandera

pre 5 godina

Ko zna, možda je to dar sa neba. Zamislite da smo prošli u eliminacionu rundu. Krstajić bi bio trenerčina, Kokeza postao doživotni predsednik, a veliki vođa spasilac srpskog fudbala... Ko zna zašto je dobro što smo rano ispali.
(Kupac diplome, 28. avgust 2018 13:57)

Tako je, ovako smo ispali i Krstajić je ostao trenerčina, Kokaeza postao doživotni predsednik, a veliki vođa spasilac srpskog fudbala. Ko zna zašto je loše da smo prošli dalje.

Fufamafia

pre 5 godina

Liga sampiona nikad slabija. Sistem takmicenja nakaradan skroz. Grupna faza totalno predvidiva zato sto u svim grupama imaju dve ekstra jake ekipe i dve za tri klase slabije. Samo se blizi trenutak kada ce prvak Andore da igra grupnu fazu LS.

CyberKooryber

pre 5 godina

(duki, 28. avgust 2018 14:07)

Nema potrebe za nekakvim protivtežama ili ne znam šta. Dovoljno je, na primer, jedan čelendž po poluvremenu i ne verujem da će iko normalan da ga traži prilikom nekog faula, auta, kornera ili ne znam čega, nego zbog sumnhjivih situacija kada je gol postignut ili nije zbog sporne situacije (što je i svrha VAR-a).
Mada, kakos e se kod nas sudi, ni 5 čelendža po poluvremenu ne bi bilo dovoljno...

Vuk

pre 5 godina

U redu onda dok se ne dogovorite oko VARa ukinite penale za faul u kaznenom. Umesto penala indirekt i bice postenije za sve. Ili nek se penal puca sa 16 metara.

Jo

pre 5 godina

VAR ne treba da bude odlucujuce sredstvo, vec samo pomocno da bi sudija ili sudije lakse doneli odluku. Cak i uz upotrebu VAR-a pojavljivaace se situacije koje nisu ciste i gde ce jedna strana biti nezadovoljna.

Jaran

pre 5 godina

Vladan R
Kljucno je bas ono sto si rekao: "VAR nije savršen...". Oni cekaju da se to unapredi maksimalno da ne bi doslo do ugrozavanja igre i zloupotrebe VAR-a.Nisu rekli da ne zele VAR, rekli su da VAR nije spreman.

Španac

pre 5 godina

Tačno da nije VAR-a ,Barsa ne bi dobila zadnji meč u primeri,ovako VAR om joj je omogućena krađa sa pokrićem,zamislite samo u Ligi Šampiona koliko bi tek muljali Mesi i družina,pa svake sezone bi imali po jednog žrtvenog jarca poput Čelsija i PSŽ-a,nećemo VAR hoćemo poštene sudije!

Milena

pre 5 godina

Pa niko od naših nije ni tražio VAR pri tom "penalu". Nego su počeli po seljački da dobacuju sudiji i da se bune.
Da je odmah tražen VAR, sudija bi 99% sudio penal.
Ko je kriv?

kesa

pre 5 godina

Upravo u tome i jeste jedan od problema VAR-a. Ko odlučuje kada se koristi, a kada ne i da li se odluka opet svodi na glavnog koji može da i posle gledanja snimka presudi onako kako je njemu po volji. Mora još dosta toga da se ustanovi pre nego što VAR bude bio onako kako treba i da donosi pravdu na teren.
(Shommy82, 28. avgust 2018 13:14)

Apsolutno se slažem sa tvojom konstatacijom, u pravu si. Sudije moraju uvek da pregledaju VAR

who the f..k are you

pre 5 godina

Ma samo prevarantima i lopovima odgovara da nema VAR-a...dovoljno je samo što se funkcija pomoćnog gubi...vidimo lepo jel ofsajd ili nije i kraj...dovoljno što vidimo da li je lopta prešla gol liniju, aut...dovoljno što je glavni sudija pod prismotrom , a ne kao u Srbiji da su sudije bogovi...Mrakić i ekipa da nam određuju ko će pobeđivati...

Vuk

pre 5 godina

(VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar, 28. avgust 2018 15:14)

Pa sto onda Englezi izbegavaju VAR kad su izmislili sudski sistem zasnovan na presedentima? Zasto u NHL-u VAR funkcionise u Kanadi gde sudski sistem nije zasnovan na presedentima? Poredjenje pravnog sistema jedne drzave sa sudskim odlukama u sportu je potpuno besmisleno. Pa ni u Americi se sportske sudije ne pozivaju na situacije i sudijske odluke iz proslosti, koji bi to haos bio! VAR se vrlo uspesno koristi u Nemackoj, Italiji i Portugalu od prosle godine, a od ove i u Spaniji prema tome ne samo da nije nemoguc u Evropi nego je neminovan!

bobo

pre 5 godina

@Иван Грозни, 28. avgust 2018 13:06

pravilo celendza je glupo
treba da se nadgleda utakmica i da u slucaju greske cetvrti sudija reaguje kod svake sumnjive situacije.
sta moze trener sa klupe da zna da li je bio ofsajd ili ne.
i sta kad potrosi dva celendza sudija moze da radi sta hoce.

Krle

pre 5 godina

doći će stvari na svoje mesto već na jesen. srbija je glavni favorit da osvoji evropsko. mitro, tadić, matić, savić, kolarov i sinovi će da pokidaju. pazite šta vam kažem. kvalitet je kvalitet. pljuvači nećete još dugo!

bok

pre 5 godina

@Prosečni Srbin
Ne verujem da bi osvoji SP da nam je sviran čist penal protiv Švajcarske ali bi bilo lepo gledati naše u eliminacionim mečevima a tamo je sve moguće...

Jedna evropska država, sličnih kvaliteta kao naša, je uspela čak da dođe do Finala a sve zahvaljujući simbiozi borbenosti, motivacije i sreće (2 puta prošli na penale).
(Kangrga, 28. avgust 2018 13:12)

sjeverna irska nije igrala finale SP, tamo se nađu samo velikani s velikim igračima, ukupno 13 ekipa u povijesti

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

...i ovaj kad bi gledao VAR u špaskoj ligi takvu bi situaciju morao da svira kao penal. jer bi sudija rekao to je "slučaj Mitrović" ili bi mu sudija iz sobe sugerisao da je to obavezno penal, pa nesluže te sudije u Americi u "sobama" kao das su biljke, u NFL sudija obnjašnjava publici zašto je doneo tu odluku i šta se desilo, a ovaj iz sobe mu suflira, pa bi kada bi se i to primenilo u Evropi, ovaj sudija u npr. Španiji objasnio "svirao sam penal jer su ova dvojica bila oko ovog jednog i ovaj ga je držao, ato je po "slučaju Mitrović" ili precedentu tom i tom"...penal !!!

U Americi ne postoje zakoni kao opši akti koji regulišu neki odnos to je kontinentalno-evropsko pravo zasnovano na rimskom pravu, pa npr. kaže zakon ko vozi 200 na sat, a dozvoljeno je 160 kažniće se od 5 000 do 10 000...od čega zavisi ta kazna da li je 5 ili 10 000 ??? Amerikanac npr. u Arizoni je imao 1956.godine prvi put slučaj da je neki Petrson vozio 200 na sat, a bilo je dozvoljeno 160 i tada ga je sudija kaznio sa 200 dolara i to je postao precedent npr.3 564 u Arizoni ili "slučaj Petrson protiv države Arizone2 i svaki vozač u Arizoni od 1956 godine pa navek dalje će se ako je vozio 200 na sat gde je dozvoljeno 160 kazniti sa 200 dolara plu inflacija, jer nije isto bilo 200 dolara 56ste i sad 2018te i to je tako prosto ko hoće da razume američko pravo !!!

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

...niko ništa nije izmislio, pa ni Englezi, pravila ponašanja u državi se ne izmišljaju, prvo nastane država, nju stvori jedna nacija i onda nastane potreba da se urede odnosi u toj državi unutar te nacije i to niko ne izmišlja, Amerikanci i Englezi nisu izmislili precedentno pravo, pošto je ono mlađe, ovo evropsko je zasnovano na pravu starog Rima, nego su rekli nama ono ne odgovara, ne može kazna da bude u rasponu od 5 do 10 ooo to je osnov za korupciju, kazniću te sa 5 umesto sa 10 daj meni 2 000 pa te izađe 7...sport je samo deo društva i propisi kako se donose u državi donose se i u sportu, Amerikanac hoće da sve bude ujednaćeno ili teži ka tome kad je sport u pitanju, njega ne zanimaju slobodne sudijske procene, pa da razmišlja da li je potplačen ovaj od Čikago Bulsa ili nije...ako je situacija 43 faul u napadu, faul je i za Čikago i za Klivlend, Njujork...nama tu jasam tako procenio, može mi se, pa pogrešio si pogledaj snimak, a kad ga bledaš postoje pravila šta gledaš !!!

Jaran

pre 5 godina

Pera Sisar
Cekaj..... Hauard Veb i Liverpul u JEDNOJ RECENICI? Pa ko to nama ne prati fudbal? Covek je godinama stelovao u korist Mancester Junajteda! XD

miško

pre 5 godina

G-din Pantić saznao da penal nije sviran samo zato što je Partizanov bivši fudbaler,da je bio Zvezdin ta tzv. institucija i prvak evrope u nekakvom kupu šampiona, bi namestila da sudija svira penal.Pozdrav od Tegija.Gde je granica ljudske zlobe.Dobro je što moj tim sve to uporno ignoriše.

miško

pre 5 godina

Da u našem prvenstvu imamo VAR ,Partizan nebi igrao plej of unazad dve tri godine.Mada ovi čudotvorci sa ARENE i SOS kanala bi i to štelovali,izvlačili linije,ne vidi se dobro sa ovog snimka,sudija je bio blizu pa da mu verujemo.Samo protiv Mačve,gol iz ofsajda i penal Mitrovića u 18' ,obema rukama,ostalo ne zapaženo u medijima.Tako da kod nas ni VAR nebi sprečio grobarske kradje.Istine radi.

zoran

pre 5 godina

Ajde prestanite više kukati. Kmečite već tri mjeseca. Igrali ste lošije od protivnika i zato ste izgubili. Hrvatska je u finalu izmasakrirana s tri greške suca pa nas niste čuli da toliko plačemo i kmečimo. Što bi bilo da nije bilo tog VAR-a, bili vi valjda svjetki prvaci?

Washington

pre 5 godina

Prosto,mora se timovima dodeliti čelendž.U toj situaciji ,glavni sudija nema glavnu reč,odnosno glas,već i pomoćne sudije, zajedni sa glavnim tajno daju svoj glas za ili protiv penala na primer.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Jarić T Živadin, 28. avgust 2018 13:01)

Po meni bi prostije bilo da celendz samo mogu traziti jedan od sudija i selektor reprezentacije. Pritom, selektor ima pravo na jednu gresku u celom poluvremenu, ako pogresi gubi celendz do sledeceg poluvremena. Nesto kao u tenisu.

leni

pre 5 godina

Ajde prestanite više kukati. Kmečite već tri mjeseca. Igrali ste lošije od protivnika i zato ste izgubili. Hrvatska je u finalu izmasakrirana s tri greške suca pa nas niste čuli da toliko plačemo i kmečimo. Što bi bilo da nije bilo tog VAR-a, bili vi valjda svjetki prvaci?
(zoran, 28. avgust 2018 14:36)

A mentalitet im takav, šta češ...

Vladan R

pre 5 godina

@ jaran

Koliko god da nije savrsen, daleko je bolje, sa njim nego bez njega. To je bar poslednje SP pokazalo. Naravno jedan od uslova, da bude jos bolji, je da ne moze sudija da odbije sugestiju iz VAR sobe. Nista nije postalom savrseno odjednom i preko noci. Najlakse se primenom, popravlja i usavrsava.

Vladan R

pre 5 godina

@ b.s.d.

Pre tog trenutka, kojeg opisujes, nekoliko metara oba igraca sa obe ruke drze ili vuku Mitrovica, bukvalno lezeci na njemu. Tu prestaje svaka prica, i tu je trebalo dosuditi penal. Tek nakon toga Mitrovic pokusava da se oslobodi i evntulano pravi faul o kome pricas. Ako se vec pravis pametan, pogledaj ceo snimak, tj deo pre nego sto su Mitroviceve ruke dosle u pomenuti polozaj.

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

Vuk,

šta znači da u Nemačkoj funkcioniše VAR, sudija pogleda i donese odluku jednu, povodom iste stvari drugi sudija može da donese dijamertalno suprotnu, to nije sistem, ništa nije propisano, to je opet slobodno sudijsko uverenje, kao što bi i bez VAR-a jedan svirao penal, drugi ne bi , a situacija ista...zato Englezi to ne žele, ne postoje pravila koja su propisana ...Kanada je podeljena na dva dela engleski i francuski Kvebek, to možda u Kvebeku se ne koristi precedentno pravo, ali ne verujem, uostalom kanadski klubovi u NHL-u su u manjinu u odnosu na američke !!!

H2O

pre 5 godina

Var treba da se koristi samo za neke situacije, tipa da li je lopta presla gol liniju ili za proveru ofsajda, ali ne za sve moguće situacije, koje moraju ostati u domenu slobodnog sudijskog uverenja, sudije znaju da pogreše, ali i to je deo igre...

Krle

pre 5 godina

nije Srbija argument za povlačenje VAR...velike pare su u potanju, pa veliki klubovi moraju da osiguraju svoj milionski biznis sa sudjenjem. Lakše se otima bez VAR-a
(profdrmr, 28. avgust 2018 14:27

@profdrhsj
pa nas tim po vrednosti igrača je bio u prvih 10 na svetu. daleko smo vredniji od svajcaraca bili. da si u pravu trebali bi nama da sude penal. odvaljujete gluposti boze me sačuvaj.

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

Ovo bi bio i formalno i materijalno doktorat na Sega-Megi, prvi put neko objašnjava nešto sa nekom argumentima, nije doktorat Stefanovića, ministra MUP-a pa taj ne zna ni šta je završio od osnovnih studija, šta je taj po struci, šta je doktorirao uopšte, odakle je to prepisao...anglosaksonsko pravo i njegova upotreba u video tehnologiji u američkom sportu, pa to sam napisao iz glave, nema literature za to ovo su teorije moje sa dokazima , nema fusnota kad neko razume zbog čega je nastalo "američko" pavo znaš i kada i zašto se primenjuje dok naš No 1 muku muči i sa srpskim, pa krši Ustav i svoj delokrug nadležnosti svakodnevno

b.s.d.

pre 5 godina

Znam da smo zaslepljeni kao navijači ali jaodbijam da budem i slep. Na snimku koji je objavljen u sportskom žurnalu, na primer, jasno se vidi da Mitrovićeva desna ruka stoji na glavi igrača koji je bio ispred njega a da je glava tog igrača u visini Mitrovićevog pojasa a sam Mitrović je u skoku. Kako je onda ovaj igrač srušio Mitrovića kada je Mitrović gore a ovaj igrač dole. Jasno je da je Mitrović desnom rukom oborio igrača koji je bio ispred njega i to samo slep čovek ne može da vidi. Leva ruka Mitrovića nalazi se na ramenu igrača koji je iza njega i koji Mitrovića drži oko pojasa. Medjutim i ovaj igrač je mnogo niže od Mitrovića a u slučaju da su njih dvojica oborili Mitrovića on bi bio ispod njih a ne oni ispod njega. Prema tome, prvi faul pravi Mitrović na igraču koji je ispred njega a sa igračem iza njega (Lihtštajner) došlo je do obostranog držanja, naš igrač njega za rame a ovaj njega oko pojasa. Upravo kako je i Mateo Beusan objasnio i zaključio da penala nema.

televizor

pre 5 godina

Čelendž možda može u tenisu i odbojci, u fudbalu bi bio katastrofa. Zašto?

Zamislite sledeću situaciju:
Napadač ekipe A prima loptu pored igrača B, oslobađa se igrača B i ima otvoren put ka golu. U tom momentu trener ekipe B traži čeledž za ofsajd, iako i sam zna da nema ofsajda tu, sudija zaustavlja igru i tako oštećuje ekipu A koja je imala jako dobru šansu (iako igrač nije ni šutnuo na gol). Na kraju ustanovi da nije bio ofsajd, i šta ćemo sad?

Slični primeri mogu da se napišu i za čelendž za faul u napadu itd.

Dakle, osnovno pitanje je "U kom momentu sudija zaustavlja igru u slučaju čelendža od strane trenera?" odnosno "kako sprečiti zloupotrebu ovog pravila?"

Milena

pre 5 godina

Pa niko od naših nije ni tražio VAR pri tom "penalu". Nego su počeli po seljački da dobacuju sudiji i da se bune.
Da je odmah tražen VAR, sudija bi 99% sudio penal.
Ko je kriv?

zoran

pre 5 godina

Ajde prestanite više kukati. Kmečite već tri mjeseca. Igrali ste lošije od protivnika i zato ste izgubili. Hrvatska je u finalu izmasakrirana s tri greške suca pa nas niste čuli da toliko plačemo i kmečimo. Što bi bilo da nije bilo tog VAR-a, bili vi valjda svjetki prvaci?

bok

pre 5 godina

@Prosečni Srbin
Ne verujem da bi osvoji SP da nam je sviran čist penal protiv Švajcarske ali bi bilo lepo gledati naše u eliminacionim mečevima a tamo je sve moguće...

Jedna evropska država, sličnih kvaliteta kao naša, je uspela čak da dođe do Finala a sve zahvaljujući simbiozi borbenosti, motivacije i sreće (2 puta prošli na penale).
(Kangrga, 28. avgust 2018 13:12)

sjeverna irska nije igrala finale SP, tamo se nađu samo velikani s velikim igračima, ukupno 13 ekipa u povijesti

Titula? Ko zna

pre 5 godina

Oteo VAR Srbiji finale, odigrali su paralelni turnir u svojim glavama.. Šta bi rekli eksperti s sportkluba "da se ponovno igra"..

leni

pre 5 godina

Ajde prestanite više kukati. Kmečite već tri mjeseca. Igrali ste lošije od protivnika i zato ste izgubili. Hrvatska je u finalu izmasakrirana s tri greške suca pa nas niste čuli da toliko plačemo i kmečimo. Što bi bilo da nije bilo tog VAR-a, bili vi valjda svjetki prvaci?
(zoran, 28. avgust 2018 14:36)

A mentalitet im takav, šta češ...

miško

pre 5 godina

G-din Pantić saznao da penal nije sviran samo zato što je Partizanov bivši fudbaler,da je bio Zvezdin ta tzv. institucija i prvak evrope u nekakvom kupu šampiona, bi namestila da sudija svira penal.Pozdrav od Tegija.Gde je granica ljudske zlobe.Dobro je što moj tim sve to uporno ignoriše.

Tom

pre 5 godina

Sakrijte ovu vest od Pantića kako znate i umete. Ako bude saznao, počeće da razvija teorije zavere kako je UEFA lično protiv Partizana.

Kangrga

pre 5 godina

@Prosečni Srbin
Ne verujem da bi osvoji SP da nam je sviran čist penal protiv Švajcarske ali bi bilo lepo gledati naše u eliminacionim mečevima a tamo je sve moguće...

Jedna evropska država, sličnih kvaliteta kao naša, je uspela čak da dođe do Finala a sve zahvaljujući simbiozi borbenosti, motivacije i sreće (2 puta prošli na penale).

miško

pre 5 godina

Da u našem prvenstvu imamo VAR ,Partizan nebi igrao plej of unazad dve tri godine.Mada ovi čudotvorci sa ARENE i SOS kanala bi i to štelovali,izvlačili linije,ne vidi se dobro sa ovog snimka,sudija je bio blizu pa da mu verujemo.Samo protiv Mačve,gol iz ofsajda i penal Mitrovića u 18' ,obema rukama,ostalo ne zapaženo u medijima.Tako da kod nas ni VAR nebi sprečio grobarske kradje.Istine radi.

H2O

pre 5 godina

Var treba da se koristi samo za neke situacije, tipa da li je lopta presla gol liniju ili za proveru ofsajda, ali ne za sve moguće situacije, koje moraju ostati u domenu slobodnog sudijskog uverenja, sudije znaju da pogreše, ali i to je deo igre...

televizor

pre 5 godina

Čelendž možda može u tenisu i odbojci, u fudbalu bi bio katastrofa. Zašto?

Zamislite sledeću situaciju:
Napadač ekipe A prima loptu pored igrača B, oslobađa se igrača B i ima otvoren put ka golu. U tom momentu trener ekipe B traži čeledž za ofsajd, iako i sam zna da nema ofsajda tu, sudija zaustavlja igru i tako oštećuje ekipu A koja je imala jako dobru šansu (iako igrač nije ni šutnuo na gol). Na kraju ustanovi da nije bio ofsajd, i šta ćemo sad?

Slični primeri mogu da se napišu i za čelendž za faul u napadu itd.

Dakle, osnovno pitanje je "U kom momentu sudija zaustavlja igru u slučaju čelendža od strane trenera?" odnosno "kako sprečiti zloupotrebu ovog pravila?"

b.s.d.

pre 5 godina

Znam da smo zaslepljeni kao navijači ali jaodbijam da budem i slep. Na snimku koji je objavljen u sportskom žurnalu, na primer, jasno se vidi da Mitrovićeva desna ruka stoji na glavi igrača koji je bio ispred njega a da je glava tog igrača u visini Mitrovićevog pojasa a sam Mitrović je u skoku. Kako je onda ovaj igrač srušio Mitrovića kada je Mitrović gore a ovaj igrač dole. Jasno je da je Mitrović desnom rukom oborio igrača koji je bio ispred njega i to samo slep čovek ne može da vidi. Leva ruka Mitrovića nalazi se na ramenu igrača koji je iza njega i koji Mitrovića drži oko pojasa. Medjutim i ovaj igrač je mnogo niže od Mitrovića a u slučaju da su njih dvojica oborili Mitrovića on bi bio ispod njih a ne oni ispod njega. Prema tome, prvi faul pravi Mitrović na igraču koji je ispred njega a sa igračem iza njega (Lihtštajner) došlo je do obostranog držanja, naš igrač njega za rame a ovaj njega oko pojasa. Upravo kako je i Mateo Beusan objasnio i zaključio da penala nema.

uros

pre 5 godina

Znači neće se koristiti VAR u LŠ? Čestitke Realu na još jednom peharu LŠ. Ono u fazonu.. 4 titule za gospodina...Pereza
(Djape, 28. avgust 2018 13:36)

Ti verovatno navijas za Uefalonu.
Ima li gorih navijaca od Realovih i Barseloninih?

johnny b

pre 5 godina

Svi su svesni zasto je Srbija izgubila od Svajcarske samo mi krivimo igrace i trenera jer smo toliko bedni i jadni. Cuj 'Samo sloga Srbina spasava'.. pa mi sami sebe pljujemo i vredjamo dok nas drugi namestaju da izgubimo. Zato smo tu da pevamo protiv UEFA-e, da klicemo ratnim herojima a kada treba da se branimo onda stajemo na drugu stranu. Trazimo kazne za Sacirija i Dzaku a opet vredjamo nase igrace sto su izgubili od istih. Treba da nas je sramota. Zato mi se sve vise i gadi citanje komentara...

navijac

pre 5 godina

Ne bi osvojili SP ali bi prosli grupu, a posle protiv Svedske u osmini sve bi bilo moguce! Tako da, tanka je linija izmedju neuspeha i uspeha, u ovom slucaju, jedna sudijska greska.

Krle

pre 5 godina

doći će stvari na svoje mesto već na jesen. srbija je glavni favorit da osvoji evropsko. mitro, tadić, matić, savić, kolarov i sinovi će da pokidaju. pazite šta vam kažem. kvalitet je kvalitet. pljuvači nećete još dugo!

starmo

pre 5 godina

Seti se Kangrga i onog penala za komsije protiv Nigerije...po meni je taj penal omogucio Hrvatima uspeh koji je sledio...


Da bas nas je taj penal odveo u finale, ne bismo mogli dobit mocnu Nigeriju, pa dokle sa ljubomorom vise.

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

Dozvolite da objasnim zašto je VAR u evropskom sportu nemoguć i zašto ga Englezi izbegavaju, a u Americi funkcioniše upotreba te video tehnologije. Uzmimo primer penala nad Mitrovićem protiv Švajcarske, sudija slobodnim sudijskim uverenjem konstantuje nije penal, netraži VAR, faktički drugi put slobodnim sudijskim uverenjem isto konstantuje nije penal i da su mu ovi iz "sobe" rekli da mora da pogleda snimak, on bi ga pogledao i treći put bi slobodnim sudijskim uverenjem konstantovao,,nije penal. Koja je svrha toga ??? Da li će ovaj jednom ili 3 puta slobodnim sudijskim uverenjem da konstantuje da nije penal, gubljenje vremena i bacanje para...u Americi i Engleskoj je u opticaju anglosaksonsko, precedentno pravo i ceo sistem prava je izrađen na primerima i sad "slučaj Mitrović" bi bio precedent koji bi sve sudije u budućnosti morale da poštuje, to bi bio npr. precedent 56, jer se 56-sti desio u stvaranju pravila i jednostavnije bi se zvao "slučaj Mitrović" gde bi neka sudijska komisija konstantovala kao u NBA ovde je sudija pogrešio i svaki put ubuduće kad se igrač u šesnaestercu nađe okružen sa dva protivnička, a jedan ga drži, bez obzira na intenzitet to je penal...

па то је сјајно!

pre 5 godina

Jadni mi :( osvojili bi sp da nije bilo te greške :( svi nas mrze :(
(Prosečni Srbin, 28. avgust 2018 13:00)

Врло ружан, типичан аутошовинистички коментар, надпросечни Србине. Чеферин није Србин, а ово је његово виђење. Зашто ти толико смета? Но добро... свако има право да напише шта жели. Разлика је у томе што неко воли, а неко не подноси сопствену земљу, погрешно је поистовећујући са актуелном политиком. Србија је нешто што имаш у срцу или не. Србија није актуелна, прошла или будућа власт.

petrica kerempuh

pre 5 godina

@Prosečni Srbin
Ne verujem da bi osvoji SP da nam je sviran čist penal protiv Švajcarske ali bi bilo lepo gledati naše u eliminacionim mečevima a tamo je sve moguće...

Jedna evropska država, sličnih kvaliteta kao naša, je uspela čak da dođe do Finala a sve zahvaljujući simbiozi borbenosti, motivacije i sreće (2 puta prošli na penale).
(Kangrga)

Ne postoji taj VAR koji bi vas mogao progurati do finala.

Jarić T Živadin

pre 5 godina

Prosto,mora se timovima dodeliti čelendž.U toj situaciji ,glavni sudija nema glavnu reč,odnosno glas,već i pomoćne sudije, zajedni sa glavnim tajno daju svoj glas za ili protiv penala na primer.

baki

pre 5 godina

Samo budale i zlobnici koji žele da rasture FSS ne veruju Krstajiću . A što se tiče Wara prosto i jednostavno isto kao u odbojci , košarci i tenisu ekipa ima pravo na dva i kada trener zatraži SUDIJA MORA DA PREGLEDA SNIMAK I NAKON TOGA DA SE PUSTI NA VIDEO BIM . Prosto ko pasulj

Španac

pre 5 godina

Tačno da nije VAR-a ,Barsa ne bi dobila zadnji meč u primeri,ovako VAR om joj je omogućena krađa sa pokrićem,zamislite samo u Ligi Šampiona koliko bi tek muljali Mesi i družina,pa svake sezone bi imali po jednog žrtvenog jarca poput Čelsija i PSŽ-a,nećemo VAR hoćemo poštene sudije!

STRUČNI KROMANJONAC

pre 5 godina

Da Srbija nije pravoslavna zemlja,bilo bi joj mnogo lakše. Ne bi je spoticali na svakom koraku, da su onako Švajcarci oborili nekog Italijana ili Poljaka bio bi penal.

vrg

pre 5 godina

Ajde prestanite više kukati. Kmečite već tri mjeseca. Igrali ste lošije od protivnika i zato ste izgubili. Hrvatska je u finalu izmasakrirana s tri greške suca pa nas niste čuli da toliko plačemo i kmečimo. Što bi bilo da nije bilo tog VAR-a, bili vi valjda svjetki prvaci?
(zoran, 28. avgust 2018 14:36)

e da srbija nije bila ostecena, mozda bi srbija bila u finalu. mi smo zbog sudijske greske izgubili sa jednim razlike, vi sa cetiri. :)

па то је сјајно!

pre 5 godina

Ajde prestanite više kukati. Kmečite već tri mjeseca. Igrali ste lošije od protivnika i zato ste izgubili. Hrvatska je u finalu izmasakrirana s tri greške suca pa nas niste čuli da toliko plačemo i kmečimo. Što bi bilo da nije bilo tog VAR-a, bili vi valjda svjetki prvaci? 
(zoran, 28. avgust 2018 14:36) 

A mentalitet im takav, šta češ...
(leni, 28. avgust 2018 15:47)

Менталитет нам је такав да не силазимо са постоља када освојимо бронзану медаљу, него останемо, чујемо победничку химну, јер знамо да ћемо други пут узети сребрну или златну, а не пасти у заборав и борити се са КК Гибралтаром за шеснаесто место.

Krle

pre 5 godina

nije Srbija argument za povlačenje VAR...velike pare su u potanju, pa veliki klubovi moraju da osiguraju svoj milionski biznis sa sudjenjem. Lakše se otima bez VAR-a
(profdrmr, 28. avgust 2018 14:27

@profdrhsj
pa nas tim po vrednosti igrača je bio u prvih 10 na svetu. daleko smo vredniji od svajcaraca bili. da si u pravu trebali bi nama da sude penal. odvaljujete gluposti boze me sačuvaj.

Krle

pre 5 godina

Da Srbija nije pravoslavna zemlja,bilo bi joj mnogo lakše. Ne bi je spoticali na svakom koraku, da su onako Švajcarci oborili nekog Italijana ili Poljaka bio bi penal.
(STRUČNI KROMANJONAC, 28. avgust 2018 14:06

@strucni krlemanac
pravoslavni rusi su daleko dogurali na penale koliko se sećam.

Milan

pre 5 godina

(zoki, 28. avgust 2018 13:25) # Link komentara


Alo bre on govori da nas je var zezno kad nije.Sta je VAR uradio Srbiji?Nista jer nije ni pregledan.Jedino da je rekao Brih.

Nemanja

pre 5 godina

Znate onaj vic: Srbi i nogomet......
(Osijek, 28. avgust 2018 14:30)

Da dobar je taj vic!!! A znaš li ti onu seriju viceva Hrvati i košarka, Hrvati i vaterpolo, Hrvati i odbojka, itd itd

Danilo

pre 5 godina

Realno mi smo najvise osteceni na ovom sp cist penal nam nije sudjen protiv Svajcarske kao I protiv Hrvatske u velikom finalu onako morbidan penal na 1 1 se ne sudi ni u nisavsko pomoravskoj ligI a ne u finalu SP var inace sluzi da pomogne velikim fudbalskim silama ko na primer francuskoj u finalu za male ne vazi

Fufamafia

pre 5 godina

Liga sampiona nikad slabija. Sistem takmicenja nakaradan skroz. Grupna faza totalno predvidiva zato sto u svim grupama imaju dve ekstra jake ekipe i dve za tri klase slabije. Samo se blizi trenutak kada ce prvak Andore da igra grupnu fazu LS.

Jol

pre 5 godina

Da su nam dosudili penal i da smo prošli, sad bi dizali Krstajića u nebesa. Ovako dokazujemo da smo ipak samo maleni Srbi ograničeni kao terasa.

duki

pre 5 godina

dozvoliti celendz trenerima kao u nfl-u jeste najbolje resenje samo je potrebna neka protivteza kako se ne bi trazilo pregledanje za svaku nebulozu bez posledica. u nfl-u ostajes bez tajm auta ukoliko nisi u pravu, u fudbalu bi bilo najrealnije da se ostane bez jedne izmene ukoliko celendz ne promeni odluku. tada bi i treneri stavili prst na celo pre nego zatraze var a ukoliko ostanes bez izmena ostanes i bez mogucnosti celendza.

Shommy82

pre 5 godina

Nije VAR kriv što nam nije sviran penal, već sudija Brih koji nije hteo ni da čuje za tu mogućnost.
(kesa, 28. avgust 2018 13:02)

Upravo u tome i jeste jedan od problema VAR-a. Ko odlučuje kada se koristi, a kada ne i da li se odluka opet svodi na glavnog koji može da i posle gledanja snimka presudi onako kako je njemu po volji. Mora još dosta toga da se ustanovi pre nego što VAR bude bio onako kako treba i da donosi pravdu na teren.

Kupac diplome

pre 5 godina

Ko zna, možda je to dar sa neba. Zamislite da smo prošli u eliminacionu rundu. Krstajić bi bio trenerčina, Kokeza postao doživotni predsednik, a veliki vođa spasilac srpskog fudbala... Ko zna zašto je dobro što smo rano ispali.

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

...i ovaj kad bi gledao VAR u špaskoj ligi takvu bi situaciju morao da svira kao penal. jer bi sudija rekao to je "slučaj Mitrović" ili bi mu sudija iz sobe sugerisao da je to obavezno penal, pa nesluže te sudije u Americi u "sobama" kao das su biljke, u NFL sudija obnjašnjava publici zašto je doneo tu odluku i šta se desilo, a ovaj iz sobe mu suflira, pa bi kada bi se i to primenilo u Evropi, ovaj sudija u npr. Španiji objasnio "svirao sam penal jer su ova dvojica bila oko ovog jednog i ovaj ga je držao, ato je po "slučaju Mitrović" ili precedentu tom i tom"...penal !!!

U Americi ne postoje zakoni kao opši akti koji regulišu neki odnos to je kontinentalno-evropsko pravo zasnovano na rimskom pravu, pa npr. kaže zakon ko vozi 200 na sat, a dozvoljeno je 160 kažniće se od 5 000 do 10 000...od čega zavisi ta kazna da li je 5 ili 10 000 ??? Amerikanac npr. u Arizoni je imao 1956.godine prvi put slučaj da je neki Petrson vozio 200 na sat, a bilo je dozvoljeno 160 i tada ga je sudija kaznio sa 200 dolara i to je postao precedent npr.3 564 u Arizoni ili "slučaj Petrson protiv države Arizone2 i svaki vozač u Arizoni od 1956 godine pa navek dalje će se ako je vozio 200 na sat gde je dozvoljeno 160 kazniti sa 200 dolara plu inflacija, jer nije isto bilo 200 dolara 56ste i sad 2018te i to je tako prosto ko hoće da razume američko pravo !!!

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

Vuk,

šta znači da u Nemačkoj funkcioniše VAR, sudija pogleda i donese odluku jednu, povodom iste stvari drugi sudija može da donese dijamertalno suprotnu, to nije sistem, ništa nije propisano, to je opet slobodno sudijsko uverenje, kao što bi i bez VAR-a jedan svirao penal, drugi ne bi , a situacija ista...zato Englezi to ne žele, ne postoje pravila koja su propisana ...Kanada je podeljena na dva dela engleski i francuski Kvebek, to možda u Kvebeku se ne koristi precedentno pravo, ali ne verujem, uostalom kanadski klubovi u NHL-u su u manjinu u odnosu na američke !!!

Hoćemo var u "super ligi Srbije" lopovi

pre 5 godina

Var donosi pravdu, var donosi poštenje, var donosi sve ono što kriminalu smeta...i džabe ova kampanja kako je ne potreban...doći će i kod nas pre ili kasnije

Jaran

pre 5 godina

Pera Sisar
Cekaj..... Hauard Veb i Liverpul u JEDNOJ RECENICI? Pa ko to nama ne prati fudbal? Covek je godinama stelovao u korist Mancester Junajteda! XD

boki

pre 5 godina

pa Srbija nije dobila penal zato što sudija nije poštovao pravila i proceduru.
ne zato što je VAR loš ili nešto slično. Ovo samo ostavlja prostora za razne mahinacije kakve su se dešavale u prošlosti a na štetu recimo Čelzija ili u korist Reala i Barselone poslednjih 10 godina.

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

...daleko je Amerika, braćo Srbi, i njihov surov pravni sistem i borbu za "američki san" koji je svima jednako dostupan po unapred propisanim pravilima, nema Amerikanac vremena da posle utakmice naglaba u kafiću 5 dana "je li bio penal ili nije"...bio je svirao ga sudija br 56 i lepo objasnio da je to po pravilu 43, ako je pogrešio sudijska komisija će ga kazniti, a sutra je ionako nova utakmica, kako sportska, tako i životna !!!

True Batman Fan

pre 5 godina

Tako je i FIBA posle nekoliko godina priznala da smo pokradeni u polufinalu svetskog u turskoj... Tako su i organizatori olimpijskih priznali da je Cavic pokraden u duelu sa Felpsom... I? Sta mi sada imamo od toga...?

Beograd

pre 5 godina

Normalno da video sudija u studiju treba da odlucuje i da pozove glavnog da odgleda snimak. U boljoj je loziciji za gledanje. Ovo izgleda Perez drzi pod kontrolom da se i dalje gresi u njihovu korist. Komedija su ovi iz UEFE.

Kanta

pre 5 godina

Sada se vec postavlja pitanje da li je Brih ono uradio u korist Svajcarske ili anti-VAR lobija?! Mozda je njemu ustvari bilo svejedno ko igra, trebalo je samo katastrofalno "pogresiti" i time staviti znak pitanja na VAR!

zu spät

pre 5 godina

Sad,nepravedno nedosudjen penal itd.I sta cemo sa tim,sudija Nemac naravno
svirao za CH protiv "zlih" Srba.Ne pomaze tu VAR,cvrsta pravila.

#12

pre 5 godina

Prvi čovek evropskog fudbala nije impresioniran napretkom koji je upotreba VAR donela na Svetskom prvenstvu u Rusiji ovog leta.

Baš naprotiv, da nije korišćen VAR ovo prvenstvo bi bilo jedno od najgorih što se sudijskih odluka tiče. Od 100 situacija možda 3, 4 nisu ispravno dosuđene nakon gledanja snimka što je nerealno dobar odnos pravilnih i nepravilnih odluka. Očigledno da postoje neki drugi razlozi, finansije nisu, jer ih Uefa ima na pretek, dakle, ipak žele da ostave prostora za muljanje kad je to potrebno za pojedine...

terza1.

pre 5 godina

VAR je znatno smanjio broj sudijskih grešaka. Ovo SP je sigurno najregularnije do sada. Biti protiv VAR tehnologije je odraz sigurne želje za nastavkom muljanja. Sigurno je samo da je neophodno precizirati neke detalje oko njegove upotrebe.

Xnodeh

pre 5 godina

Koliko god smo sami krivi za jos jedno razocarenje sto se samog nastupa u fudbalu tice,cist da cistiji ne moze biti, nedosudjen jedanaesterac nad Mitrovic je bukvalno presudio da (u slucaju realizacije) ne odemo u osminu finala. Ako se zna da bi nam protivnik bila Svedska gde bi cak bili blagi favoriti,koliko god bezveze zvucala,ta kradja preko VAR sistema je prakticno diretno jedan tim ostetila za realno cetvrtfinale! Nijednog trenutka ne umanjujuci subjektivni faktor, a to su nase gluposti koje su nas kostale bolhe rezultata na SP. Dakle nimalo bezazlena stvar koja nam je direktno uticala na plasman, pored nase igre dodatno

True Batman Fan

pre 5 godina

@baki

Baki sine, zasto si toliko naostren i agresivan? Jel mislis da ces time, sto ces sve kriticare "dela i rada" nesposobnog i neiskusnog selektora nazvati zlobnicima postici nesto? Jel si tu retoriku naucio na sastancima SNS podmlatka?

nik

pre 5 godina

smesno je da je ostavljena mogucnost sudiji na terenu da bira hoce li gledati VAR ili ne.Slucajno ili ne?Mi onako kilavi smo trebali u drugi Krug,a tamo ko zna sta bi bilo,mozda bi proigrali?

па то је сјајно!

pre 5 godina

Ajde prestanite više kukati. Kmečite već tri mjeseca. Igrali ste lošije od protivnika i zato ste izgubili. Hrvatska je u finalu izmasakrirana s tri greške suca pa nas niste čuli da toliko plačemo i kmečimo. Što bi bilo da nije bilo tog VAR-a, bili vi valjda svjetki prvaci?
(zoran, 28. avgust 2018 14:36)

Да, ја нисам чуо да кмечите, јер не посећујем ваше портале, а то не радим јер ме уопште не интересујете. Што се те утакмице тиче, судија је директно (тим недосуђеним пеналом). одредио даљи ток утакмице и начин наше игре, јер нам је требала победа, а не нерешено, па су сви отишли напред, не би ли јаче притисли. Из такве ситуације смо примили други гол, иначе смо 1:1 могли лако задржати.
Иначе не, не бисмо били светски прваци, као што се то унапред знало и за Швајцарску, Португалију, Русију Исланд, Енглеску, Шведску, Јапан итд, а такође и за вас. Значи ли то да ми и остали, уопште нисмо требали да допутујемо на СП? Само Немачка, Бразил, Француска и Аргентина да одиграју мини турнир, а остали да гледају ТВ?

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

Pogešno neki razumeju nije to sukob orava, već "mentalnih sklopova"...ovi Englezi, npr. malo su liberalniji od Amerikanaca pa kažu da je sudija utakmice npr.Hauard Veb da je do te utakmice sudio Liverpulu 15 puta, od toga ovi pobedili 10, 3 nerešene i 2 poraza, vole ljudi tu statistiku, u Americi sa druge strane nema toga sudi sudija br. 43, a pomažu mu sudije br 32 i broj 78...šta me briga, kaže Amerikanac ko si, kako se zoveš, jesi li oženje ili homoseksualac, kome si sudio, samo odsudi po pravilima koja su ti unapred propisana, ne zanimaju me tvoja uverenja ni sudijska, ni verska, ni seksualna, samo uradi posao kako treba, imaj jedan dobar dan u kancelariji !!!

Иван Грозни

pre 5 godina

Samo dozvolite celendze trenerima kao u NFL-u i to je to.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Xman, 28. avgust 2018 12:57)

Реално, најбољи предлог. Дозволити сваком тренеру један или два челенџа по полувремену. Боље и да утакмица мало дуже траје него да постоје било какве сумње. На тај начин био би већи притисак и на судијама да озбиљније схвате своју улогу.

HARIS

pre 5 godina

Pa nije VAR kriv za tu spornu situaciju, vec sudija sto nije pogledao snimak! Druga bi bila situacija da je odgledao snimak, pa da nista nije dosudio. Ovo samo znaci da ce uslijediti jos veca i jaca namjestanja za spanjolske klubove, konkretno za Uefalonu i Penal!

hm

pre 5 godina

A sta je to on uradio Srbiji ? Sto je najgore nije nista, vec je kriv sudac. Isto bi bilo i da nije bilo VAR-a, jer su se ponasali u tom momentu kao da ga i nema.

aca_bg

pre 5 godina

Ovakva odluka UEFA je direktno u korist velikih klubova za ciji racun sudije uglavnom i grese. Sto se tice upotrebe VAR-a u nasoj ligi, mi nemamo problem sa greskama sudija u nijansama.Pogledajte golove koje je Radnicki u nedelju dao Napretku.To nije kradja, to je razbojnistvo sta je sudija uradio Krusevljanima. Covek je direktno uticao na sva tri gola. O sudjenju za Zvezdu i Partizan ne treba ni govoriti. Cuvene zvezdanaesterac i penaltizan utakmice su standard nase lige. Kad citate komentare navijaca ta dva kluba, vidite da uopste nema spora da se krade za njihov racun. Spor je u tome za koga se vise krade. A onda ti 'nasi' vrhunski strelci odu u Kinu i S.Arabiju i ne mogu da daju 2-3 gola po sezoni svi zajedno.

parx

pre 5 godina

Kada se Slovenac pravi Englez. Kao da teba 10 godisnja rasprava o ovoj temi, sve moze u 3 min da se dogovori, pod uslovom da hocem od ukinemo kradje. Sto neko rece, kao u NFL i to je to. Zasto se Evropljani uvek trude da nesto izmisle novo, kada su Ameri odavno sve resili. Pranje para svi odavno to znamo.

profdrmr

pre 5 godina

nije Srbija argument za povlačenje VAR...velike pare su u potanju, pa veliki klubovi moraju da osiguraju svoj milionski biznis sa sudjenjem. Lakše se otima bez VAR-a

Vuk

pre 5 godina

U redu onda dok se ne dogovorite oko VARa ukinite penale za faul u kaznenom. Umesto penala indirekt i bice postenije za sve. Ili nek se penal puca sa 16 metara.

Lanister

pre 5 godina

adni mi :( osvojili bi sp da nije bilo te greške :( svi nas mrze :(
(Prosečni Srbin, 28. avgust 2018 13:00)

Sta je smesno u cinjenici da smo ostecenjeni na toj utakmici? I cemu taj jadni sarkazam bez osnova.

To bi bilo isto kao da sad pokradu nekoga za 50 dinara a neko kaze “Joj jadan on,nece imati za sladoled”. Jadan je onaj ko tako razmislja.

Nenad

pre 5 godina

Nije problem VAR nego ljudi. Ljudi loše namere. Da taj sudija hteo da sudi fer penal bi video ili odgledao snimak. Isto tako sada neće VAR jer neće sigurne odluke. Znači mafija.

bobo

pre 5 godina

@Иван Грозни, 28. avgust 2018 13:06

pravilo celendza je glupo
treba da se nadgleda utakmica i da u slucaju greske cetvrti sudija reaguje kod svake sumnjive situacije.
sta moze trener sa klupe da zna da li je bio ofsajd ili ne.
i sta kad potrosi dva celendza sudija moze da radi sta hoce.

Jaran

pre 5 godina

Vladan R
Kljucno je bas ono sto si rekao: "VAR nije savršen...". Oni cekaju da se to unapredi maksimalno da ne bi doslo do ugrozavanja igre i zloupotrebe VAR-a.Nisu rekli da ne zele VAR, rekli su da VAR nije spreman.

Jaran

pre 5 godina

bunjuel
Pa koja je korist od VAR-a ako se ne primenjuje kao sto bi trebalo? Nadam se da su svi do sada skapirali da VAR nije neka tehnologija/masina/robot koji meri milimetre nego obicna prostorija puna monitora u kojoj sede (korumpirane) sudije...

Smederevac

pre 5 godina

Zeljko Pantic sprema specijal. Ceferin radi za Milojevica.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (york, 28. avgust 2018 13:04)



Kakav udar na propagandu i spinovanje Tv Partizan ,mukice a iz petnih zila se trude...m
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ehh, 28. avgust 2018 12:56)

Da li je Uafa i dalje MAFIA!? ili su zbog ove odluke konacno postali pravi borci za pravdu rame uz rame sa Kokezom,Mrakicem i Terzicem? VAR je udarac na sve prevarante a mi smo bili osteceni na SP bas zbog toga sto nisu koristili VAR a ne zato sto su ga koristili.Eto Brih je odradio svoje i ignorisao VAR ,zato ce na SP suditi limburga meseca.Eto koristi od VAR tehnologije i kada je neko ne zeli upotrebiti.Da nije bilo njega Brih bi nas pokrao i ostao elitni sudija,ovako je zavrsio.Nemamo mnogo od toga ali ce se zito odvojiti od kukolja za par godina.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Sto se kaze-zamena teza. Za nedosudjen penal za Srbiju na SP nije kriv VAR nego sudija koji nije postovao VAR jer nije hteo ni da pogleda snimak. Cak i da ga je pogledao verovatno bi se pravio blesav u dalje.

Misljenja sam da UEFA sama,svesno ili nesvesno, sudijama otezavao posao jer svake godine uvodi neke nove gluposti u pravilima oko sviranja penala ili ofsajda. Te da li je kontakt dovoljan,te ko je prvi napravio faul,te start na loptu,te ruka u prirodnom i neprirodnom polozaju,te odbranbeni ima prednost-nema prednost,te ofsajd pasivan ,nije pasivan,odbilo se od golmana,stative,igraca,dirnuo,nije dirnuo...kao nova pravila za tehnicki pregled.
Fudbal je od jedne jednostavne igre postao vrlo mucan i komplikovan za gledanje.
Da uzmemo i da je VAR kriv za taj nedosudjeni penal, to je opet samo jedna greska na koliko desitina utakmica. Dok svaki sudija u proseku napravi po nekoliko ozbiljnih gresaka samo za jedan mec. Tako da 99% stvari je na strani VAR-a. Vise nego dovoljno da se ubaci u sva takmicenja. Odmah.

who the f..k are you

pre 5 godina

Ma samo prevarantima i lopovima odgovara da nema VAR-a...dovoljno je samo što se funkcija pomoćnog gubi...vidimo lepo jel ofsajd ili nije i kraj...dovoljno što vidimo da li je lopta prešla gol liniju, aut...dovoljno što je glavni sudija pod prismotrom , a ne kao u Srbiji da su sudije bogovi...Mrakić i ekipa da nam određuju ko će pobeđivati...

milan

pre 5 godina

Ajde prestanite više kukati. Kmečite već tri mjeseca. Igrali ste lošije od protivnika i zato ste izgubili. Hrvatska je u finalu izmasakrirana s tri greške suca pa nas niste čuli da toliko plačemo i kmečimo. Što bi bilo da nije bilo tog VAR-a, bili vi valjda svjetki prvaci?
(zoran, 28. avgust 2018 14:36)
u pravi si ,ocajno smo igrali ali valjda i mi koji lose igramo imamo pravo na posteno sudjenje i da posteno izgubimo ,ne kradjom...

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

...niko ništa nije izmislio, pa ni Englezi, pravila ponašanja u državi se ne izmišljaju, prvo nastane država, nju stvori jedna nacija i onda nastane potreba da se urede odnosi u toj državi unutar te nacije i to niko ne izmišlja, Amerikanci i Englezi nisu izmislili precedentno pravo, pošto je ono mlađe, ovo evropsko je zasnovano na pravu starog Rima, nego su rekli nama ono ne odgovara, ne može kazna da bude u rasponu od 5 do 10 ooo to je osnov za korupciju, kazniću te sa 5 umesto sa 10 daj meni 2 000 pa te izađe 7...sport je samo deo društva i propisi kako se donose u državi donose se i u sportu, Amerikanac hoće da sve bude ujednaćeno ili teži ka tome kad je sport u pitanju, njega ne zanimaju slobodne sudijske procene, pa da razmišlja da li je potplačen ovaj od Čikago Bulsa ili nije...ako je situacija 43 faul u napadu, faul je i za Čikago i za Klivlend, Njujork...nama tu jasam tako procenio, može mi se, pa pogrešio si pogledaj snimak, a kad ga bledaš postoje pravila šta gledaš !!!

bunjuel

pre 5 godina

Srbiju nije oštetio VAR, nego sudija koji nije hteo da koristi VAR. Koristiti taj argument za odbijanje VAR tehnologije je van pameti.

jsx

pre 5 godina

A opet je bilo najregularnije prvenstvo do sada (iako je ono prema nama bilo vrlo neregularno). I dalje ce biti ostecenih, ali trenutno je bukvalno svaka druga utakmica (recimo Monaku nepravedan penal protiv Borusije pre dve sezobe, nije da je samo za Real ili Barsu), bolje malo da se smanji, sto ce VAR uciniti.
Na kraju, kako je moguce da svako koga znam da je pogledao svetsko, kao mnogi u komentarima vide da je najbolje uvesti par celendza trenerima, a fudbalski zvanicnici ne vide. Cak i u tekvondou postoji takva praksa.

Edin

pre 5 godina

uvedite pravo na jedan celindz po poluvremenu i da ga ekipa izgubi je kad je odluka bila ispravma.. Ovako se daje mogucnost namestanju mnogo

genius

pre 5 godina

Svetski fudbal je truo, to zna svaki pravi ljubitelj sporta. I nijedan ljubitelj sporta ne moze reci nista protiv VAR sistema. Sam sistem, kao i mogucnosti koje pruza (koje nisu neogranicene) je nesto sto je ovoj igri (da ne kazem sportu), ogrezloj u muljanje, varanje i foliranje - prekopotrebno.
U Srbiji (verujem i u svetu) u odbranu "duha" (bez VARa, ali sa varanjem, dabome) fudbala redovno staju ljudi za koje znam da na sportsko vitestvo gledaju sa podsmehom ili otvorenim gadjenjem, i koji padavicare i folirante kuju u zvezde (Nejmar i njemu slicni - koji niti izgledaju niti se ponasaju kao sportisti).
Dobrom i casnom sudiji VAR olaksava posao, cuva dostojanstvo, ojacava autoritet i na terenu i van njega, i smanjuje mogucnost greske. Onim sudijama koji ne spadaju u ovu kategoriju omogucava da pred ljubiteljima sporta izgledaju smesno i glupo, sto i treba da budu.

Washington

pre 5 godina

Prosto,mora se timovima dodeliti čelendž.U toj situaciji ,glavni sudija nema glavnu reč,odnosno glas,već i pomoćne sudije, zajedni sa glavnim tajno daju svoj glas za ili protiv penala na primer.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Jarić T Živadin, 28. avgust 2018 13:01)

Po meni bi prostije bilo da celendz samo mogu traziti jedan od sudija i selektor reprezentacije. Pritom, selektor ima pravo na jednu gresku u celom poluvremenu, ako pogresi gubi celendz do sledeceg poluvremena. Nesto kao u tenisu.

Sava Savanović

pre 5 godina

Nije VAR kriv što nam nije sviran penal, već sudija Brih koji nije hteo ni da čuje za tu mogućnost.
(kesa, 28. avgust 2018 13:02

Zato je i poslat kuci pre vremena.
Ali,bas nama da se desi sudija Brih i onakvo nesviranje penala-Marfijev zakon!

Boris Banović

pre 5 godina

Neka bude kao u tenisu, svaki tim ima pravo da 2 puta po poluvremenu zatraži VAR za gol, ofsajd i penal, preko kapitena ili trenera ! Ne traži sudija ni režija u kabini, oni vrše procenu !

Vladan R

pre 5 godina

Klasična zamena teza i spinovanje. VAR nije savršen ali vremenom treba da bude i biće sve bolji i bolji. Jednostavno uvesti pravilo da sudija mora da pogleda snimak, ako mu se tako sugerise. Ako odbije da pregleda snimak, ili ako i nakon pregledanog snimak ostane pri pogrešnoj odluči, doživotno mu zabraniti sudjenje, jer ili ima zlu nameru ili nema pojma. Nema nikakvog slobodnog sudskog uverenja, ako komisija za sudjenje proceni da je pogresio. Nisu fudbalski pravila toliko kompleksna pa da može i ovako o obalu u jasnim slučajevima, Pitanje je samo, da li ovako nešto odgovara fudbalski glavešinama

?

pre 5 godina

Jadni mi :( osvojili bi sp da nije bilo te greške :( svi nas mrze :(
(Prosečni Srbin, 28. avgust 2018 13:00)

Ne, ne bismo osvojili mundijal, mozda bi i promasili taj penal (videti pod Mijatovic, Badjo, Bekam...). Ali zagrljaj dva protivnicka igraca u kaznenom prostoru svi su videli osim sudije (?), a on je odbio VAR.

Radi se o tome da VAR nema svrhu ako njegova upotreba zavisi od sudije (koji je pogresio). Ako je njegova poslednja, cemu VAR?
Upotreba VAR po sistemu celendza (kao u tenisu) bi imala smisla. Ako neko smatra da je sudija pogresio, pogleda se snimak, ok, ne moze sudija bas uvek sve da vidi, mozda je bio zaklonjen ili se prebrzo desilo, pogleda se snimak i resi se problem.
Ovako, sudijska samovolja i tvrdoglavost (da ne kazemo i moguca korupcija) ponistavaju upotrebu VAR.

Seti se da je za Prijovicev faul pisalo "red card preview", znaci moguci crveni karton za udarac rukom u lice protivnika, pogledan je snimak, udarac nije nameran i dobio je zuti karton. Niko nije pravio pitanje, jeste ga udario, nije ga namerno udario, zuti karton, vozi dalje.
Da li sad kapiras, ili se samo pravis pametan?

e

pre 5 godina

Naravno da sam ZA! Ali potrebno ga je primenjivati NE po volji aktuelnog sudije već kao što se primenjuje kao u odbojci 3x za svakog trenera na sugestiju kapitena tima da traži selektor. Može se dozvoliti i glavnom sudiji koliko god on oceni da je potrebno. E tada nema one "sudija nas je pokrao".

autokmd

pre 5 godina

VAR i te kako dobra stvar da se vidi spornu situaciju. A sto se desi Srbiji je to skandalozno. Potrebno je samo OBAVEZA koristiti VAR za spornu situaciju, nista drugo.

Pedja

pre 5 godina

Vrlo je lako resiti problem. Kao u tenisu, svaka ekipa ima pravo na 2 celendza, ako si pogresio, oduzima ti se, ako si u pravu, ostaje. Eventualno za produzetke dati jos jedan. I da se precizira za sta ekipa ima pravo da trazi: penal ili ofsajd ili ako je brutalan start pa da se utvrdi da li je za crveni. Da li ce se pogresiti koji aut ili korner bi bilo smesno i to gledati.

toni bandera

pre 5 godina

Ko zna, možda je to dar sa neba. Zamislite da smo prošli u eliminacionu rundu. Krstajić bi bio trenerčina, Kokeza postao doživotni predsednik, a veliki vođa spasilac srpskog fudbala... Ko zna zašto je dobro što smo rano ispali.
(Kupac diplome, 28. avgust 2018 13:57)

Tako je, ovako smo ispali i Krstajić je ostao trenerčina, Kokaeza postao doživotni predsednik, a veliki vođa spasilac srpskog fudbala. Ko zna zašto je loše da smo prošli dalje.

Ogi

pre 5 godina

Treba uvesti pravilo da timovi imaju pravo na čelendž, a da konačnu odluku o spornoj situaciji donose VAR sudije, a nikako glavni sudija, pošto je on već jednom donio odluku o toj situaciji.

kesa

pre 5 godina

Upravo u tome i jeste jedan od problema VAR-a. Ko odlučuje kada se koristi, a kada ne i da li se odluka opet svodi na glavnog koji može da i posle gledanja snimka presudi onako kako je njemu po volji. Mora još dosta toga da se ustanovi pre nego što VAR bude bio onako kako treba i da donosi pravdu na teren.
(Shommy82, 28. avgust 2018 13:14)

Apsolutno se slažem sa tvojom konstatacijom, u pravu si. Sudije moraju uvek da pregledaju VAR

Jo

pre 5 godina

VAR ne treba da bude odlucujuce sredstvo, vec samo pomocno da bi sudija ili sudije lakse doneli odluku. Cak i uz upotrebu VAR-a pojavljivaace se situacije koje nisu ciste i gde ce jedna strana biti nezadovoljna.

deki

pre 5 godina

A sta cemo kad jedan ofsajd bude odlucivao o prvaku sveta ili lige sampiona?...sudija kriv sto nije gledao snimak kod nase utakmice...

laki

pre 5 godina

On je rekao da organizacija VAR-a mora da bude na višem nivou, da se zna ko šta radi i odlučuje, a ne sam smisao VAR-a. Gospodin Milojević je govorio o smislu i stoga ga je s pravom prozvao Pantić.Drugo, mnoge greške u LŠ su direktno odlučile ishode, pa bežanje od VAR-a može da se protumači kao bežanje od istine i favorizovanje bogatih i moćnih što LŠ predstavlja od samog osnivanja.

Maja

pre 5 godina

Ne valja jer opet sudija odlucuje da li ce se kotistiti VAR. Treneri treba da zahtevaju VAR ako misle da sudija nije dobro ptesudio. U tenisu je to odlicno reseno.

Dule Astro

pre 5 godina

Dozvoliti čelendže trenerima. Na kraju sezone se vrlo lako izvuče statistika za svakog sudiju za penale i svakog pomoćnog za ofsajde.

Naravno, neće to dozvoliti jer će se onda tačno videti ko je loš ili podmitljiv sudija i neće biti mesta za prevare.

Takođe uvesti i naknadne žute kartone za simularanje (kada se pogleda snimak na poluvremenu ili nakon utakmice)

Istina leči...

pre 5 godina

A pravila o upotrebi VAR ne mogu da se donesu, nego mora da se ceka da ih licno donese Mojsije uklesanih na kamenoj ploci?
Pa se posle ljutite i krivo vam kad vidite transparente UEFA(FIFA) mafija?
U odbojci je to lepo regulisano, ko ima pravo i koliko puta da zatrazi. Ja bih jos samo ostavio mogucnost da i sudija ima pravo da trazi pomoc VAR-a ako u nesto nije siguran, bez da to mora nuzno neka od ekipa da trazi.

Mirko Kojotovski

pre 5 godina

Da ne bi VARa Korejcima ne bi bio priznat gol a samim tim Nemačka bi možda išla dalje.Adidas i Nemačka protiv VARa a zna se i zasto

CyberKooryber

pre 5 godina

(duki, 28. avgust 2018 14:07)

Nema potrebe za nekakvim protivtežama ili ne znam šta. Dovoljno je, na primer, jedan čelendž po poluvremenu i ne verujem da će iko normalan da ga traži prilikom nekog faula, auta, kornera ili ne znam čega, nego zbog sumnhjivih situacija kada je gol postignut ili nije zbog sporne situacije (što je i svrha VAR-a).
Mada, kakos e se kod nas sudi, ni 5 čelendža po poluvremenu ne bi bilo dovoljno...

Vuk

pre 5 godina

(VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar, 28. avgust 2018 15:14)

Pa sto onda Englezi izbegavaju VAR kad su izmislili sudski sistem zasnovan na presedentima? Zasto u NHL-u VAR funkcionise u Kanadi gde sudski sistem nije zasnovan na presedentima? Poredjenje pravnog sistema jedne drzave sa sudskim odlukama u sportu je potpuno besmisleno. Pa ni u Americi se sportske sudije ne pozivaju na situacije i sudijske odluke iz proslosti, koji bi to haos bio! VAR se vrlo uspesno koristi u Nemackoj, Italiji i Portugalu od prosle godine, a od ove i u Spaniji prema tome ne samo da nije nemoguc u Evropi nego je neminovan!

Saša

pre 5 godina

Kada bi sudija bio obavezan da zaustavi utakmicu na poziv VAR - i (ja bih išao još dalje) ovi da ga ne pitaju ništa nego samo da mu kažu šta da svira to bi bilo OK. To što su uradili Srbiji nema veze sa VAR jer sudija nije hteo ni da ga čuje ni da ga vidi... tako da VAR nije loša stvar ako važi za sve. Na našim utakmicama je važio samo da Prija dobije žuti protiv Kostarike i toliko od VAR za Srbiju. Ali Brih svira kotrafaul, kao Mitar je faulirao dvojicu koji su ga svalili na zemlju... jedan nije mogao...

analiza

pre 5 godina

Tri čelendža po ekipi,pa ćeš razmisliti šta da proveravaš!Ako promašiš,ostanu dva,ako pogodiš,ostanu tri-jer si bio u pravu.Kao u tenisu.Proveriš ofsajd,faul,gol liniju,igranje rukom,penal.Ko traži?Trener,igrač iz ekipa-a može i sudija,ako nije u nešto siguran,bilo pomoćni bilo glavni.Prosto kao pasulj.Pa onda neka pada Neimar koliko hoće -dobiće žuti,ofsajdi će biti ni po babu ni po stričevima,o penalima da ne pričam.

Vladan R

pre 5 godina

@ b.s.d.

Pre tog trenutka, kojeg opisujes, nekoliko metara oba igraca sa obe ruke drze ili vuku Mitrovica, bukvalno lezeci na njemu. Tu prestaje svaka prica, i tu je trebalo dosuditi penal. Tek nakon toga Mitrovic pokusava da se oslobodi i evntulano pravi faul o kome pricas. Ako se vec pravis pametan, pogledaj ceo snimak, tj deo pre nego sto su Mitroviceve ruke dosle u pomenuti polozaj.

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

Ovo bi bio i formalno i materijalno doktorat na Sega-Megi, prvi put neko objašnjava nešto sa nekom argumentima, nije doktorat Stefanovića, ministra MUP-a pa taj ne zna ni šta je završio od osnovnih studija, šta je taj po struci, šta je doktorirao uopšte, odakle je to prepisao...anglosaksonsko pravo i njegova upotreba u video tehnologiji u američkom sportu, pa to sam napisao iz glave, nema literature za to ovo su teorije moje sa dokazima , nema fusnota kad neko razume zbog čega je nastalo "američko" pavo znaš i kada i zašto se primenjuje dok naš No 1 muku muči i sa srpskim, pa krši Ustav i svoj delokrug nadležnosti svakodnevno

Vladan R

pre 5 godina

@ jaran

Koliko god da nije savrsen, daleko je bolje, sa njim nego bez njega. To je bar poslednje SP pokazalo. Naravno jedan od uslova, da bude jos bolji, je da ne moze sudija da odbije sugestiju iz VAR sobe. Nista nije postalom savrseno odjednom i preko noci. Najlakse se primenom, popravlja i usavrsava.