Nedelja, 26.08.2018.

12:05

Vučić ambasadoru VB: Zašto je menjao granice Srbije 2008?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uzvratio je na izjavu britanskog ambasadora u Srbiji Denisa Kifa da je svaka promena granica rizična i opasna.

Izvor: Tanjug

Vuèiæ ambasadoru VB: Zašto je menjao granice Srbije 2008? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Skywalker

pre 5 godina

Vidite kakav nacin je nasao da narodu provuce tezu da su Srbiji promenjene granice. Srbiji nisu promenjene granice, jedino je na snazi Rezolucija SB 1244. Kakav spiner.

Zemun grad SPO

pre 5 godina

... Uostalom, ako se sećate negde 1996. ili 1997.g Milošević je dogovorio sa tadašnjim predsednikom ili premijerom Albanije mirno rešavanje pitanja Kosova ali od toga nije bilo ništa, verovatno zbog Amerikanaca.
(Dušan NS, 26. avgust 2018 14:09)

Milosevic nije pokazao nikakvu zelju za kompromis sa kosovskim Albancima. Godinama nije hteo da ispuni sporazum o skolstvu, odn da njihovoj deci omoguci nastavu u skolama. Takvi postupci trajno su udaljili vecinu Albanaca od drzave Srbije. Milosevicev savetnik Vujovic pre par meseci je izjavio da su Amerikanci jos u Dejtonu 1995. preko njega ponudili dokument Slobi o autonomiji Kosova u granicama Srbije. Vujovic kaze da je Milosevic zguzvao papire i njima ga gadjao.

Boris

pre 5 godina

Ovako se ne priča na diplomatskom nivou. Ambasador VB izrekao je politički stav iza kojeg stoji njegova zemlja. O tome se ne vode razgovori i prozivke preko novina, diplomatski se djeluje u tišini.

mladost-ludost

pre 5 godina

Ambasador komotno moze da odgovori nesto u ovom fazonu..To je bilo u proslosti,bio sam mlad,sad vise ne mislim tako..Onda je sve u redu,zar nije tako i na Vasem cenjenom primeru?

ArtuDitu

pre 5 godina

Kada sam video da je u pitanju obracanje nasim novinarima, prestao sam da citam. Predstava za domaci plebs. Da se odusevljava i prica "kako im je skresa". Istina je da se ni Taci, ni on ne pitaju nista.

Vanja Petrović

pre 5 godina

(apolo, 26. avgust 2018 13:52)

Ako je Kosovo deo Srbije, onda su i Albanci sa Kosova stanovnici Srbije, tako? Ako bi se referendumom rešavalo pitanje Kosova, da li će i Albanci dobiti pozive i pravo da glasaju? Ili, samo Srbi odlučuju o Kosovu?

bob

pre 5 godina

Shikavella
Kao prvo, Kosovo nikada, ali bas nikada, nije bila federacija, kao sto nije ni bila Vojvodina! Kao drugo, nikada nije ratovalo, ratovala je OVK, kao trece, oni nisu dobili rat, vec izgubili. Srbija je izgubila rat od NATO pakta, a ne od Kosova!

Glas razuma

pre 5 godina

Srbija ne smije nikada priznati Kosovo.
Ni službeno ni neslužbeno. tj. "na mala vrata".
Mislim da u ovom slučaju treba poslušati SPC i patrijaha koji je rekao da kada jednom nešto predaš - nepovratno je, a okupirano se kad tad vrati.
Gdje vam se žuri Srbi? U EU?
Pa neće vam se život primijeniti nimalo uđete li u EU osim na gore, to vam govori netko iz Hrvatske koja je ušla u EU.
Samo će vas izmusti Njemačka do srži. pokupit će vam najbolje kadrove i uvalit će vam sve moguće njihove proizvode a vaša proizvodnja će nestati.
A Kosovo da bude cijena za to samoubojstvo zvano EU?
Pa ne budite ludi toliko i otvorite oči!
Više vrijedi kamen na Kosovu nego cijela nakaradna EU!

Eh

pre 5 godina

Svima je jasno kako zapad funkcioniše, flagrantno krši međunarodne zakone i povelje kada njima to odgovara, krivicu prebacujući n druge.
(apolo, 26. avgust 2018 13:52)

Dok nasa drzava krsi samo domace zakone kada im to odgovara a na stetu nasih gradjana. Prosto moze im se.
E tako i ovima se moze a ti kukaj.

Huan Pablo Don Fernando

pre 5 godina

neka neko obavesti velikog vodju, da zamrznuti konflikt postoji, i to u evropskoj uniji, a to je kipar!! tako da te price da ne mozemo u eu i da pitanje kosova mora sada da se resi ne pije vodu!!!

iznogud

pre 5 godina

@ Shikavella Kosovo nije bilo deo nikakve federacije. Kosovo je autonomna pokrajina Srbije. Po analogiji koju si izneo svaka opstina je bila deo federacije i ima pravo na otcepljenje, u skladu sa tim i ove 4 opstine na Kosovu.

Dušan NS

pre 5 godina

(spovac, 26. avgust 2018 12:48) Selektivno iznosite činjenice:navodite one koje potvrđuju Vaš krajnji stav dok one druge prećutkujute. Ne bih rekao da je Milošević insistirao na čvrstoj federaciji već je u suštini njegov stav najkraće rečeno bio sledeći:nećete SFRJ - nema problema, ali onda ni mi Srbi ne prihvatamo međurepubličke granice i na delovima teritorija gde smo većina otcepićemo se od Hrvatske i BiH. Mora se priznati da je takav njegov stav imao utemeljene u tada važećem Ustavu SFRJ koji je garantovao pravo na samoopredejlenje do otcepljenja ne republikama i pokrajinama već narodima SFRJ, pa znači i Srbima.S druge strane stoji da su Milošević i Tuđman, kao mnogi drugi političari i javni radnici, konkretnim potezima stvarali i povećavali mržnju i sukobe među narodima. Naivna je tvrdnja da bi ponuda političke autonomije Albancima na Kosovu sve rešila. Uostalom, ako se sećate negde 1996. ili 1997.g Milošević je dogovorio sa tadašnjim predsednikom ili premijerom Albanije mirno rešavanje pitanja Kosova ali od toga nije bilo ništa, verovatno zbog Amerikanaca. Isto tako, u proleće 1998.g tokom početka pobune predlagao je Albancima kompromis ali su oni glatko odbili da uopšte razgovarali. SAD su tada već mnogo uložili u formiranje, naoružavanje i obuku pripadnika OVK i nije im odgovarao nikakav kompromis. Stvar je bila u otimačini teritorije a ne u rešavanju problema.

Zna se koje kriv

pre 5 godina

(apolo, 26. avgust 2018 13:52)

Jedini koji krivicu prebacuju na druge su glasaci SPS/SRS/JUL koalicije kojima ni dan danas nije jasno zbog cega je doslo do bombardovanja, kojima ni dan danas nije jasno da je sve pocelo zbog njih jos davne '84te pa preko svih ratova koje su zapoceli, izgubili a platili zivotima nasih oceva. Mozgovi kojima je otcepljenje RSK legitimna akcija i cilj ali otcepljenje Kosova po identicnim arsinima nije legitimno su oni koji neizbezno tvrde da se u Srbji jako lose zivi zato sto nas zapad mrzi.

djoni

pre 5 godina

О чему онда преговарамо ако су границе промењене 2008.? Биће да ипак нису промењене и да тај потпис очекују од тебе.

apolo

pre 5 godina

Svima je jasno kako zapad funkcioniše, flagrantno krši međunarodne zakone i povelje kada njima to odgovara, krivicu prebacujući n druge. Bombardovanje SRJ i otcepljenje KiM je godina pre 1999. planirano i zapadu je to prosto trebalo. KiM je po ustavu sastavni deo Republike Srbije tamo da ni predsednik niti bilo ko ne može da menja nikakve granice i razmenjuje teritorije bez prethodne promene ustava. Apsolutno se slažem da narod treba na referendumu da odluči šta želi, ali izvesno je da to neće ići u pravcu razgraničenja već da se nikad nećemo odreći KiM. Predsednik u tom slučaju opet mora da guta knedlu jer zapadu mora da objasni sa od kompromisnog rešenja nema ništa i da treba da nas prihvate zajedno sa KiM u EU, ako to uopšte i planiraju.

Shikavella

pre 5 godina

Vučić je uzvratio pitanjem - "pa, što je menjao granice 2008?"

Niko nije menjao granice, Kosovo bilo deo federacije, ratovala, dobila rat i proglasila nezavisnost na postojecim tadasnjim granicama. Sve ostalo je demagogija.

realno

pre 5 godina

Sve u pravu .Ali da objasni narodu kako je to na vlasti ista ekipa zbog koje su nas bombardovali 99 i da je dosao na vlast ponovo sa parolom Kosovo je Srbija.

spovac

pre 5 godina

Broz je napravio avnojevske granice, kao i granice autonomnih pokrajina koje su bile konstitutivni element federacije. Umersto da prihvati konfederalnu Jugoslaviju ili savez suverenih drzava i tako sacuva mir i zajednicu, Milosevic je insistirao na cvrstoj federaciji na koju drugi narodi u Jugoslaviji nisu hteli da pristanu. To kao i Tudjmanova cvrsta zelja za nezavisnom Hrvatskom srusilo je Jugoslaviju. Tu drzavu su u krvoprolice gurnuli lideri njena dva najbrojnija naroda. Pomenuta dvojca su se hteli raskusurati ratnom podelom BiH sto je dovelu do masovnih zlocina i etnickih ciscenja.Posledicu njihovog dogovora osetili su krajiski Srbi koje je Milosevic pustio niz vodu. Azem Vlasi je izjavio da su Albanci najvise profitirali od tragedije Bosne. Zaista, nakon opsade Sarajeva, etnickih ciscenja i Srebrenice, Albanci su uz pomoc svojih lobija svetu sebe predstavili kao sledecu zrtvu. Odlucujuce im je u tome pomogao Milosevic koji je prema njima vodio seseljevsku politiku, ne zeleci da im ponudi politicku autonomiju. Ovde dve decenije hvaljena rezolucija UN 1244 SRJ tj. Srbiju oznacava kao krsioca medjunarodnog humanitarnog prava i obavezuje nas da zbog toga povucemo sve oblike drzave Srbije sa KiM. Ta rezolucija daje za pravo, kako pise u njoj, da gradjani Kosova imaju mogucnost da odluce o konacnom statusu. Kosovo je odvojio onaj koji je naredio proterivanje Albanaca za vreme bombardovanja i naredio ili tolerisao masovne egzekucije civila.

Dejan

pre 5 godina

Predsednik ne štiti Ustav Republike u kojoj je izabran!
Prvo promenite Ustav ako imate za to podršku u Narodnoj Skupštini, pa tek onda razmišljajte i pregovarajte o tome kako Kosovo nije deo teoritorije Republike Srbije.
Nije tačno da je faktičko stanje na terenu takvo. Kosovo je Srbija! Ko sme da kaže da nije ili da neki njegovi delovi nisu a drugi jesu?! Nema tog Vučića koji sme to da radi!
Ovo je nezapamćena sramota za tkzv. demokratiju.
Da ne kažem o tome da je nonsens tražiti od drugih država (čitaj Rusije) da nam zaštiti prava na Kosovu u UN ako i mi sami to ne smatramo svojom teritorijom...
ZAUSTAVITE OVO LUDILO!

Mića

pre 5 godina

Šta se ovde može zameiti?Ko će sad reći da je neko nešto poklonio? Je l' ukazano svetskim moćnicima da nije sve gotovo i onako kako su ga oni zamislili? Mogli su da čuju jasno i glasno!

s..nikolić /austrija

pre 5 godina

Aha , on ovo za domaću upotrebu !
Pa ništa onda !
Gospodine predsedniče da ste stvarno tako hrabri kao što niste ,u vi bi dotičnog ambasadora pozvali na razgovor ili raport !

Mića

pre 5 godina

Šta se ovde može zameiti?Ko će sad reći da je neko nešto poklonio? Je l' ukazano svetskim moćnicima da nije sve gotovo i onako kako su ga oni zamislili? Mogli su da čuju jasno i glasno!

realno

pre 5 godina

Sve u pravu .Ali da objasni narodu kako je to na vlasti ista ekipa zbog koje su nas bombardovali 99 i da je dosao na vlast ponovo sa parolom Kosovo je Srbija.

spovac

pre 5 godina

Broz je napravio avnojevske granice, kao i granice autonomnih pokrajina koje su bile konstitutivni element federacije. Umersto da prihvati konfederalnu Jugoslaviju ili savez suverenih drzava i tako sacuva mir i zajednicu, Milosevic je insistirao na cvrstoj federaciji na koju drugi narodi u Jugoslaviji nisu hteli da pristanu. To kao i Tudjmanova cvrsta zelja za nezavisnom Hrvatskom srusilo je Jugoslaviju. Tu drzavu su u krvoprolice gurnuli lideri njena dva najbrojnija naroda. Pomenuta dvojca su se hteli raskusurati ratnom podelom BiH sto je dovelu do masovnih zlocina i etnickih ciscenja.Posledicu njihovog dogovora osetili su krajiski Srbi koje je Milosevic pustio niz vodu. Azem Vlasi je izjavio da su Albanci najvise profitirali od tragedije Bosne. Zaista, nakon opsade Sarajeva, etnickih ciscenja i Srebrenice, Albanci su uz pomoc svojih lobija svetu sebe predstavili kao sledecu zrtvu. Odlucujuce im je u tome pomogao Milosevic koji je prema njima vodio seseljevsku politiku, ne zeleci da im ponudi politicku autonomiju. Ovde dve decenije hvaljena rezolucija UN 1244 SRJ tj. Srbiju oznacava kao krsioca medjunarodnog humanitarnog prava i obavezuje nas da zbog toga povucemo sve oblike drzave Srbije sa KiM. Ta rezolucija daje za pravo, kako pise u njoj, da gradjani Kosova imaju mogucnost da odluce o konacnom statusu. Kosovo je odvojio onaj koji je naredio proterivanje Albanaca za vreme bombardovanja i naredio ili tolerisao masovne egzekucije civila.

s..nikolić /austrija

pre 5 godina

Aha , on ovo za domaću upotrebu !
Pa ništa onda !
Gospodine predsedniče da ste stvarno tako hrabri kao što niste ,u vi bi dotičnog ambasadora pozvali na razgovor ili raport !

Dejan

pre 5 godina

Predsednik ne štiti Ustav Republike u kojoj je izabran!
Prvo promenite Ustav ako imate za to podršku u Narodnoj Skupštini, pa tek onda razmišljajte i pregovarajte o tome kako Kosovo nije deo teoritorije Republike Srbije.
Nije tačno da je faktičko stanje na terenu takvo. Kosovo je Srbija! Ko sme da kaže da nije ili da neki njegovi delovi nisu a drugi jesu?! Nema tog Vučića koji sme to da radi!
Ovo je nezapamćena sramota za tkzv. demokratiju.
Da ne kažem o tome da je nonsens tražiti od drugih država (čitaj Rusije) da nam zaštiti prava na Kosovu u UN ako i mi sami to ne smatramo svojom teritorijom...
ZAUSTAVITE OVO LUDILO!

Zna se koje kriv

pre 5 godina

(apolo, 26. avgust 2018 13:52)

Jedini koji krivicu prebacuju na druge su glasaci SPS/SRS/JUL koalicije kojima ni dan danas nije jasno zbog cega je doslo do bombardovanja, kojima ni dan danas nije jasno da je sve pocelo zbog njih jos davne '84te pa preko svih ratova koje su zapoceli, izgubili a platili zivotima nasih oceva. Mozgovi kojima je otcepljenje RSK legitimna akcija i cilj ali otcepljenje Kosova po identicnim arsinima nije legitimno su oni koji neizbezno tvrde da se u Srbji jako lose zivi zato sto nas zapad mrzi.

Glas razuma

pre 5 godina

Srbija ne smije nikada priznati Kosovo.
Ni službeno ni neslužbeno. tj. "na mala vrata".
Mislim da u ovom slučaju treba poslušati SPC i patrijaha koji je rekao da kada jednom nešto predaš - nepovratno je, a okupirano se kad tad vrati.
Gdje vam se žuri Srbi? U EU?
Pa neće vam se život primijeniti nimalo uđete li u EU osim na gore, to vam govori netko iz Hrvatske koja je ušla u EU.
Samo će vas izmusti Njemačka do srži. pokupit će vam najbolje kadrove i uvalit će vam sve moguće njihove proizvode a vaša proizvodnja će nestati.
A Kosovo da bude cijena za to samoubojstvo zvano EU?
Pa ne budite ludi toliko i otvorite oči!
Više vrijedi kamen na Kosovu nego cijela nakaradna EU!

Huan Pablo Don Fernando

pre 5 godina

neka neko obavesti velikog vodju, da zamrznuti konflikt postoji, i to u evropskoj uniji, a to je kipar!! tako da te price da ne mozemo u eu i da pitanje kosova mora sada da se resi ne pije vodu!!!

djoni

pre 5 godina

О чему онда преговарамо ако су границе промењене 2008.? Биће да ипак нису промењене и да тај потпис очекују од тебе.

Eh

pre 5 godina

Svima je jasno kako zapad funkcioniše, flagrantno krši međunarodne zakone i povelje kada njima to odgovara, krivicu prebacujući n druge.
(apolo, 26. avgust 2018 13:52)

Dok nasa drzava krsi samo domace zakone kada im to odgovara a na stetu nasih gradjana. Prosto moze im se.
E tako i ovima se moze a ti kukaj.

apolo

pre 5 godina

Svima je jasno kako zapad funkcioniše, flagrantno krši međunarodne zakone i povelje kada njima to odgovara, krivicu prebacujući n druge. Bombardovanje SRJ i otcepljenje KiM je godina pre 1999. planirano i zapadu je to prosto trebalo. KiM je po ustavu sastavni deo Republike Srbije tamo da ni predsednik niti bilo ko ne može da menja nikakve granice i razmenjuje teritorije bez prethodne promene ustava. Apsolutno se slažem da narod treba na referendumu da odluči šta želi, ali izvesno je da to neće ići u pravcu razgraničenja već da se nikad nećemo odreći KiM. Predsednik u tom slučaju opet mora da guta knedlu jer zapadu mora da objasni sa od kompromisnog rešenja nema ništa i da treba da nas prihvate zajedno sa KiM u EU, ako to uopšte i planiraju.

Shikavella

pre 5 godina

Vučić je uzvratio pitanjem - "pa, što je menjao granice 2008?"

Niko nije menjao granice, Kosovo bilo deo federacije, ratovala, dobila rat i proglasila nezavisnost na postojecim tadasnjim granicama. Sve ostalo je demagogija.

Dušan NS

pre 5 godina

(spovac, 26. avgust 2018 12:48) Selektivno iznosite činjenice:navodite one koje potvrđuju Vaš krajnji stav dok one druge prećutkujute. Ne bih rekao da je Milošević insistirao na čvrstoj federaciji već je u suštini njegov stav najkraće rečeno bio sledeći:nećete SFRJ - nema problema, ali onda ni mi Srbi ne prihvatamo međurepubličke granice i na delovima teritorija gde smo većina otcepićemo se od Hrvatske i BiH. Mora se priznati da je takav njegov stav imao utemeljene u tada važećem Ustavu SFRJ koji je garantovao pravo na samoopredejlenje do otcepljenja ne republikama i pokrajinama već narodima SFRJ, pa znači i Srbima.S druge strane stoji da su Milošević i Tuđman, kao mnogi drugi političari i javni radnici, konkretnim potezima stvarali i povećavali mržnju i sukobe među narodima. Naivna je tvrdnja da bi ponuda političke autonomije Albancima na Kosovu sve rešila. Uostalom, ako se sećate negde 1996. ili 1997.g Milošević je dogovorio sa tadašnjim predsednikom ili premijerom Albanije mirno rešavanje pitanja Kosova ali od toga nije bilo ništa, verovatno zbog Amerikanaca. Isto tako, u proleće 1998.g tokom početka pobune predlagao je Albancima kompromis ali su oni glatko odbili da uopšte razgovarali. SAD su tada već mnogo uložili u formiranje, naoružavanje i obuku pripadnika OVK i nije im odgovarao nikakav kompromis. Stvar je bila u otimačini teritorije a ne u rešavanju problema.

bob

pre 5 godina

Shikavella
Kao prvo, Kosovo nikada, ali bas nikada, nije bila federacija, kao sto nije ni bila Vojvodina! Kao drugo, nikada nije ratovalo, ratovala je OVK, kao trece, oni nisu dobili rat, vec izgubili. Srbija je izgubila rat od NATO pakta, a ne od Kosova!

ArtuDitu

pre 5 godina

Kada sam video da je u pitanju obracanje nasim novinarima, prestao sam da citam. Predstava za domaci plebs. Da se odusevljava i prica "kako im je skresa". Istina je da se ni Taci, ni on ne pitaju nista.

Vanja Petrović

pre 5 godina

(apolo, 26. avgust 2018 13:52)

Ako je Kosovo deo Srbije, onda su i Albanci sa Kosova stanovnici Srbije, tako? Ako bi se referendumom rešavalo pitanje Kosova, da li će i Albanci dobiti pozive i pravo da glasaju? Ili, samo Srbi odlučuju o Kosovu?

iznogud

pre 5 godina

@ Shikavella Kosovo nije bilo deo nikakve federacije. Kosovo je autonomna pokrajina Srbije. Po analogiji koju si izneo svaka opstina je bila deo federacije i ima pravo na otcepljenje, u skladu sa tim i ove 4 opstine na Kosovu.

mladost-ludost

pre 5 godina

Ambasador komotno moze da odgovori nesto u ovom fazonu..To je bilo u proslosti,bio sam mlad,sad vise ne mislim tako..Onda je sve u redu,zar nije tako i na Vasem cenjenom primeru?

Boris

pre 5 godina

Ovako se ne priča na diplomatskom nivou. Ambasador VB izrekao je politički stav iza kojeg stoji njegova zemlja. O tome se ne vode razgovori i prozivke preko novina, diplomatski se djeluje u tišini.

Zemun grad SPO

pre 5 godina

... Uostalom, ako se sećate negde 1996. ili 1997.g Milošević je dogovorio sa tadašnjim predsednikom ili premijerom Albanije mirno rešavanje pitanja Kosova ali od toga nije bilo ništa, verovatno zbog Amerikanaca.
(Dušan NS, 26. avgust 2018 14:09)

Milosevic nije pokazao nikakvu zelju za kompromis sa kosovskim Albancima. Godinama nije hteo da ispuni sporazum o skolstvu, odn da njihovoj deci omoguci nastavu u skolama. Takvi postupci trajno su udaljili vecinu Albanaca od drzave Srbije. Milosevicev savetnik Vujovic pre par meseci je izjavio da su Amerikanci jos u Dejtonu 1995. preko njega ponudili dokument Slobi o autonomiji Kosova u granicama Srbije. Vujovic kaze da je Milosevic zguzvao papire i njima ga gadjao.

Skywalker

pre 5 godina

Vidite kakav nacin je nasao da narodu provuce tezu da su Srbiji promenjene granice. Srbiji nisu promenjene granice, jedino je na snazi Rezolucija SB 1244. Kakav spiner.

realno

pre 5 godina

Sve u pravu .Ali da objasni narodu kako je to na vlasti ista ekipa zbog koje su nas bombardovali 99 i da je dosao na vlast ponovo sa parolom Kosovo je Srbija.

Dejan

pre 5 godina

Predsednik ne štiti Ustav Republike u kojoj je izabran!
Prvo promenite Ustav ako imate za to podršku u Narodnoj Skupštini, pa tek onda razmišljajte i pregovarajte o tome kako Kosovo nije deo teoritorije Republike Srbije.
Nije tačno da je faktičko stanje na terenu takvo. Kosovo je Srbija! Ko sme da kaže da nije ili da neki njegovi delovi nisu a drugi jesu?! Nema tog Vučića koji sme to da radi!
Ovo je nezapamćena sramota za tkzv. demokratiju.
Da ne kažem o tome da je nonsens tražiti od drugih država (čitaj Rusije) da nam zaštiti prava na Kosovu u UN ako i mi sami to ne smatramo svojom teritorijom...
ZAUSTAVITE OVO LUDILO!

s..nikolić /austrija

pre 5 godina

Aha , on ovo za domaću upotrebu !
Pa ništa onda !
Gospodine predsedniče da ste stvarno tako hrabri kao što niste ,u vi bi dotičnog ambasadora pozvali na razgovor ili raport !

Huan Pablo Don Fernando

pre 5 godina

neka neko obavesti velikog vodju, da zamrznuti konflikt postoji, i to u evropskoj uniji, a to je kipar!! tako da te price da ne mozemo u eu i da pitanje kosova mora sada da se resi ne pije vodu!!!

Shikavella

pre 5 godina

Vučić je uzvratio pitanjem - "pa, što je menjao granice 2008?"

Niko nije menjao granice, Kosovo bilo deo federacije, ratovala, dobila rat i proglasila nezavisnost na postojecim tadasnjim granicama. Sve ostalo je demagogija.

djoni

pre 5 godina

О чему онда преговарамо ако су границе промењене 2008.? Биће да ипак нису промењене и да тај потпис очекују од тебе.

Eh

pre 5 godina

Svima je jasno kako zapad funkcioniše, flagrantno krši međunarodne zakone i povelje kada njima to odgovara, krivicu prebacujući n druge.
(apolo, 26. avgust 2018 13:52)

Dok nasa drzava krsi samo domace zakone kada im to odgovara a na stetu nasih gradjana. Prosto moze im se.
E tako i ovima se moze a ti kukaj.

Zna se koje kriv

pre 5 godina

(apolo, 26. avgust 2018 13:52)

Jedini koji krivicu prebacuju na druge su glasaci SPS/SRS/JUL koalicije kojima ni dan danas nije jasno zbog cega je doslo do bombardovanja, kojima ni dan danas nije jasno da je sve pocelo zbog njih jos davne '84te pa preko svih ratova koje su zapoceli, izgubili a platili zivotima nasih oceva. Mozgovi kojima je otcepljenje RSK legitimna akcija i cilj ali otcepljenje Kosova po identicnim arsinima nije legitimno su oni koji neizbezno tvrde da se u Srbji jako lose zivi zato sto nas zapad mrzi.

ArtuDitu

pre 5 godina

Kada sam video da je u pitanju obracanje nasim novinarima, prestao sam da citam. Predstava za domaci plebs. Da se odusevljava i prica "kako im je skresa". Istina je da se ni Taci, ni on ne pitaju nista.

mladost-ludost

pre 5 godina

Ambasador komotno moze da odgovori nesto u ovom fazonu..To je bilo u proslosti,bio sam mlad,sad vise ne mislim tako..Onda je sve u redu,zar nije tako i na Vasem cenjenom primeru?

Boris

pre 5 godina

Ovako se ne priča na diplomatskom nivou. Ambasador VB izrekao je politički stav iza kojeg stoji njegova zemlja. O tome se ne vode razgovori i prozivke preko novina, diplomatski se djeluje u tišini.

Vanja Petrović

pre 5 godina

(apolo, 26. avgust 2018 13:52)

Ako je Kosovo deo Srbije, onda su i Albanci sa Kosova stanovnici Srbije, tako? Ako bi se referendumom rešavalo pitanje Kosova, da li će i Albanci dobiti pozive i pravo da glasaju? Ili, samo Srbi odlučuju o Kosovu?

Mića

pre 5 godina

Šta se ovde može zameiti?Ko će sad reći da je neko nešto poklonio? Je l' ukazano svetskim moćnicima da nije sve gotovo i onako kako su ga oni zamislili? Mogli su da čuju jasno i glasno!

spovac

pre 5 godina

Broz je napravio avnojevske granice, kao i granice autonomnih pokrajina koje su bile konstitutivni element federacije. Umersto da prihvati konfederalnu Jugoslaviju ili savez suverenih drzava i tako sacuva mir i zajednicu, Milosevic je insistirao na cvrstoj federaciji na koju drugi narodi u Jugoslaviji nisu hteli da pristanu. To kao i Tudjmanova cvrsta zelja za nezavisnom Hrvatskom srusilo je Jugoslaviju. Tu drzavu su u krvoprolice gurnuli lideri njena dva najbrojnija naroda. Pomenuta dvojca su se hteli raskusurati ratnom podelom BiH sto je dovelu do masovnih zlocina i etnickih ciscenja.Posledicu njihovog dogovora osetili su krajiski Srbi koje je Milosevic pustio niz vodu. Azem Vlasi je izjavio da su Albanci najvise profitirali od tragedije Bosne. Zaista, nakon opsade Sarajeva, etnickih ciscenja i Srebrenice, Albanci su uz pomoc svojih lobija svetu sebe predstavili kao sledecu zrtvu. Odlucujuce im je u tome pomogao Milosevic koji je prema njima vodio seseljevsku politiku, ne zeleci da im ponudi politicku autonomiju. Ovde dve decenije hvaljena rezolucija UN 1244 SRJ tj. Srbiju oznacava kao krsioca medjunarodnog humanitarnog prava i obavezuje nas da zbog toga povucemo sve oblike drzave Srbije sa KiM. Ta rezolucija daje za pravo, kako pise u njoj, da gradjani Kosova imaju mogucnost da odluce o konacnom statusu. Kosovo je odvojio onaj koji je naredio proterivanje Albanaca za vreme bombardovanja i naredio ili tolerisao masovne egzekucije civila.

Glas razuma

pre 5 godina

Srbija ne smije nikada priznati Kosovo.
Ni službeno ni neslužbeno. tj. "na mala vrata".
Mislim da u ovom slučaju treba poslušati SPC i patrijaha koji je rekao da kada jednom nešto predaš - nepovratno je, a okupirano se kad tad vrati.
Gdje vam se žuri Srbi? U EU?
Pa neće vam se život primijeniti nimalo uđete li u EU osim na gore, to vam govori netko iz Hrvatske koja je ušla u EU.
Samo će vas izmusti Njemačka do srži. pokupit će vam najbolje kadrove i uvalit će vam sve moguće njihove proizvode a vaša proizvodnja će nestati.
A Kosovo da bude cijena za to samoubojstvo zvano EU?
Pa ne budite ludi toliko i otvorite oči!
Više vrijedi kamen na Kosovu nego cijela nakaradna EU!

Dušan NS

pre 5 godina

(spovac, 26. avgust 2018 12:48) Selektivno iznosite činjenice:navodite one koje potvrđuju Vaš krajnji stav dok one druge prećutkujute. Ne bih rekao da je Milošević insistirao na čvrstoj federaciji već je u suštini njegov stav najkraće rečeno bio sledeći:nećete SFRJ - nema problema, ali onda ni mi Srbi ne prihvatamo međurepubličke granice i na delovima teritorija gde smo većina otcepićemo se od Hrvatske i BiH. Mora se priznati da je takav njegov stav imao utemeljene u tada važećem Ustavu SFRJ koji je garantovao pravo na samoopredejlenje do otcepljenja ne republikama i pokrajinama već narodima SFRJ, pa znači i Srbima.S druge strane stoji da su Milošević i Tuđman, kao mnogi drugi političari i javni radnici, konkretnim potezima stvarali i povećavali mržnju i sukobe među narodima. Naivna je tvrdnja da bi ponuda političke autonomije Albancima na Kosovu sve rešila. Uostalom, ako se sećate negde 1996. ili 1997.g Milošević je dogovorio sa tadašnjim predsednikom ili premijerom Albanije mirno rešavanje pitanja Kosova ali od toga nije bilo ništa, verovatno zbog Amerikanaca. Isto tako, u proleće 1998.g tokom početka pobune predlagao je Albancima kompromis ali su oni glatko odbili da uopšte razgovarali. SAD su tada već mnogo uložili u formiranje, naoružavanje i obuku pripadnika OVK i nije im odgovarao nikakav kompromis. Stvar je bila u otimačini teritorije a ne u rešavanju problema.

apolo

pre 5 godina

Svima je jasno kako zapad funkcioniše, flagrantno krši međunarodne zakone i povelje kada njima to odgovara, krivicu prebacujući n druge. Bombardovanje SRJ i otcepljenje KiM je godina pre 1999. planirano i zapadu je to prosto trebalo. KiM je po ustavu sastavni deo Republike Srbije tamo da ni predsednik niti bilo ko ne može da menja nikakve granice i razmenjuje teritorije bez prethodne promene ustava. Apsolutno se slažem da narod treba na referendumu da odluči šta želi, ali izvesno je da to neće ići u pravcu razgraničenja već da se nikad nećemo odreći KiM. Predsednik u tom slučaju opet mora da guta knedlu jer zapadu mora da objasni sa od kompromisnog rešenja nema ništa i da treba da nas prihvate zajedno sa KiM u EU, ako to uopšte i planiraju.

iznogud

pre 5 godina

@ Shikavella Kosovo nije bilo deo nikakve federacije. Kosovo je autonomna pokrajina Srbije. Po analogiji koju si izneo svaka opstina je bila deo federacije i ima pravo na otcepljenje, u skladu sa tim i ove 4 opstine na Kosovu.

bob

pre 5 godina

Shikavella
Kao prvo, Kosovo nikada, ali bas nikada, nije bila federacija, kao sto nije ni bila Vojvodina! Kao drugo, nikada nije ratovalo, ratovala je OVK, kao trece, oni nisu dobili rat, vec izgubili. Srbija je izgubila rat od NATO pakta, a ne od Kosova!

Zemun grad SPO

pre 5 godina

... Uostalom, ako se sećate negde 1996. ili 1997.g Milošević je dogovorio sa tadašnjim predsednikom ili premijerom Albanije mirno rešavanje pitanja Kosova ali od toga nije bilo ništa, verovatno zbog Amerikanaca.
(Dušan NS, 26. avgust 2018 14:09)

Milosevic nije pokazao nikakvu zelju za kompromis sa kosovskim Albancima. Godinama nije hteo da ispuni sporazum o skolstvu, odn da njihovoj deci omoguci nastavu u skolama. Takvi postupci trajno su udaljili vecinu Albanaca od drzave Srbije. Milosevicev savetnik Vujovic pre par meseci je izjavio da su Amerikanci jos u Dejtonu 1995. preko njega ponudili dokument Slobi o autonomiji Kosova u granicama Srbije. Vujovic kaze da je Milosevic zguzvao papire i njima ga gadjao.

Skywalker

pre 5 godina

Vidite kakav nacin je nasao da narodu provuce tezu da su Srbiji promenjene granice. Srbiji nisu promenjene granice, jedino je na snazi Rezolucija SB 1244. Kakav spiner.