Ponedeljak, 20.08.2018.

19:47

"Na kraju početka": Kakva će biti sudbina Kosova? VIDEO

Kada bude postignut dogovor između Beograda i Prištine, o njemu će se izjasniti građani. To bi bio treći referendum o sudbini Kosova.

Izvor: Prva

"Na kraju poèetka": Kakva æe biti sudbina Kosova? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Sendvic

pre 5 godina

Referendumsko pitanje trebs da glasi:

Da li ste da se jednom za svagda razgranicimo sa Albancima i da se zna dokle je cije, pa makar im dali i vecinu Kosova jer nas tamo i onako vise nema, i time omogucimo Srbiji da krene napred kao normalna drzava iz koje mladi nece bezati (a za to nam nisu krivi ni Albanci ni CIA ni Vatikan).

Realista

pre 5 godina

Rezultati zavise i od postavljenog pitanje. Jer nam patriotske rusofilske stranke serviraju pricu da ako potpisemo taj ugovor koji nam trazi EU sa Kosovom da to znaci da smo mi priznali Kosovo, a EU uopste ne trazi tako nesto (nego predlaze resenje 2 Nemacke koje se nisu priznale ali nisu kocile jedna drugu ka clanstvu u organizacijama) tj EU hoce napismeno da se Srbija obavezuje da ne koci put Kosova ka UN tako sto necemo davati milione dolara , oruzlje nekim africkim drzavama da preinace priznanje ili da ga ne priznaju jer razmiljaju o tome,a kasnije i u clanstvu EU (suludo bi bilo da tada Srbija koci Kosovo na putu ka EU kao clanica EU , jer time Srbe sa KIM udaljevaom od EU, a i kada se udje u EU granice i nisu toliiko bitne )a ne trazi da ih mi priznamo zvanicno i ili jos uz to da otvaramo i ambasade.

Musa

pre 5 godina

Pitanje referenduma bi trebalo da bude:

1.Hocete da zivite kao ceo civilizovani svet bez Kosova?

2. Hocete da zivite i da divite svet ali kao neka Autonomna Pokrajina Rusije?

Koje bi vi okruzili?

M. N. S

pre 5 godina

Sa jedne strane znam sledece. Kosovo je po ustavu, deo Srbije, referendum na Kosovu nikad nije priznat samim tim nije validan, odnosno Kosovo je nasilno odvojeno od Srbije. E sad sa druge strane, zbog toga sto je ceo zapad na strani Kosova kao drzave nas godinama pritiskaju i uslovljavaju da ga priznamo samim tim koce nam svaki ozbiljan napredak ka EU. Realno gledano Kosovo samo treba da saceka dovoljno dugo da svim Srbima prekipi i na kraju na referendumu zaokruze DA. Ovim prvenstveno porucujem svim Srbima na Kosovu, trenutnoj vlasti, Evropi... Da cu ja jedan obican gradjanin iz Novog Sada na referendumu zaokruziti NE, iz prostog razloga sto ciljamo ka EU, dok nam ista agresivno cepa drzavu mimo ustava i rezolucije 1244 i necu prepustiti srbe na Kosovu na milost ili nemilost Albanaca. Istina je da je istorija jedno i da Kosovo nije u sastavu drzave od nastanka svemira, ali ustav zato i postoji, gde je definisano sta je deo drzave i isto tako ljudi kazu dodje Albanac i kupi kucu 5 puta vise od njene stvarne vrednosti i da su vremenom oni napravili vecinu, pa po toj logici daj bre da krenemo da pazarimo ta silna ostrva sirom sveta pa kad nakupimo vecinu mi se odvojimo, zamisli u nekom alternativnom univerzumu Rusi naprave vecinu na Floridi i traze da se odvoje?

Rahela Fauke

pre 5 godina

Posmatram vec danima narod oko sebe, onaj obican narod koji se pre desetak godina toliko "busao u grudi" braneci Kosovo i srpstvo i na njima ne vidim taj isti entuzijazam. Kosovo je davno izgubljeno, a price o tom svetom mestu su sada za njih skretanje paznje sa nekih mnogo bitnijih tema kao sto je nezaposlenost, odlazak mladih iz zemlje i slicno...

Nikola

pre 5 godina

"ali da neće pristati da Srbija prizna Kosovo zarad ulaska u Evropsku uniju. Za predlog razgraničenja građani bi dali veću podršku, ali ne dovoljnu."
hahaha a šta je razgraničenje nego priznanje Kosova..naravno termin smišljen kod SNS Mentora da lakše prodje u narodu.

Kremenko

pre 5 godina

Ovaj referendum je za polupismene krezave botove sendvicare I neobrazovane penzionere - svako normalan zna sta pise u ustavu a to sto ce se Vodja sakriti iza naroda na referendumu - to je njegov problem on im je svasta obecao a ne narod !

BeKo

pre 5 godina

@(Zemun grad SPO, 20. avgust 2018 20:13)

Ta ista propaganda će dobiti referendum ako ga bude,već su krenuli u pripremu.Najava ranije kako bi se narod polako privikavao na "nezavisno Kosovo"

Jagoda

pre 5 godina

Koliko godina je Kosovo u Srbiji? Mozda 120. Za istoriju to je jedan minut. Kada je postojalo i koliko dugo Asirsko carstvo? Ne znaju to nebeski Srbi. Jos su u srednjem veku. Danas bi nam trebalo milion Dositeja Obradovica!

vlado

pre 5 godina

Sta god mislili o prethodnim politickim i drugim koracima koje su nasi predstavnici u zak. i izvrs. vlasti pravili, gradjani Srbije nemaju pravo da beze od odgovornosti. To i jeste poenta Republike. Ko god misli drugacije neka skupi potpise, trazi promenu Ustava i ukidanje republike. I nemojte sada da kukate kako Republika kod nas ne funkcionise. Pa ne funkcionise kada bi da se igrate Republike ali da u stvari birate, ili da nam neko drugi bira nekog ko ce da upravlja a mi onda da se vajkamo na losu vlast a da ne snosimo nikakvu odgovornost za to. E pa dragi moji to tako u Republici ne funkcionise (vidi pod Rumunija zadnjih meseci) Dakle, nasi poslanici, od nas izabrani, su u usvojili vise rezolucija, platformi i drugih akata kojima se daju uputstva izvrsnoj vlasti sta smeju da rade sto se tice KiM. Ustav potvrdjen referendumom 2006. je jasan po tom pitanju. Izvrsna vlast ne sme da makne ni pedalj od Ustava i Zakona. Druga je stvar sto smo mi lenji pa nas mrzi da neposredno vrsimo upravu, a i ne svidja nam se bas osecaj odgovornosti. Dakle, "gospodo poslanici - Predsednice" ukoliko vas Zakon i Ustav sputavaju u namerama, imate ideju sta treba uraditi, procedura za promenu Ustava je JASNA i zna se sta morate da uradite u skupstini i kasnije da za to dobijete odobrenje od naroda na REFERENDUMU. Ne moze OBRATNO, nego tim redom. Predlog u skupstinu, 2/3inska vecina, pa na referendum, pa ako to prodje onda vlast koja bude izabrana ima da sprovodi to. Sve ostalo je DRZAVNI UDAR.

Forrest Bondurant

pre 5 godina

Ma eto im ga to Kosovo, i to samo iz jednog razloga...
Zato sto su oni koji su se doselili odozdo(ogromna vecina), veoma bahati,bezobrazni, dobro zaposljeni nepravedno i nezasluzeno bogati, sa raznoraznim finansijskim dodacima i sl...
Jug Srbije moze o tome vrlo dobro moze da posvedoci...
Psujte, pljujte, izvolite...

Има добрих трендова!

pre 5 godina

Биће чупаво, али, треба испратити трендове тј. да Албанце коси уранијум горе но нас, и да емигрирају горе но ми, и да им је наталитет као у нас.
И да сукоб Запада са исламом долази.
Нама Космет пада у руке сам од себе ако будемо паметни.

Roćevac

pre 5 godina

Lexsimplex, samo da znaš, referendum je najveći oblik demokratije u kome svaki građanin može da da svoje mišljenje o nekom bitnom elementu za državu. Nema ničeg poštenijeg od toga.

tamni vilajet

pre 5 godina

Referendum je nepotreban, na izborima je narod odabrao Vucica na osnovu obecanja koja im je dao, tj. da nikad nece pristati da preda Kosovo! Ja za njega nisam glasala, jer se nisam slagala sa njegovim stavom, tako da su oni koji su ga izabrali, na neki nacin vec odrzali referendum, zato VUCICU SAD CUTI I ODRADI ONO STO SI OBECAO, NEMOJ DA SE VADIS NA NAROD!

Lex simplex

pre 5 godina

Srbi su iz nekog razloga uvjereni da se o svemu može odlučivati na referendumu i da je to najveći oblik demokracije.
Kao prvo to su izbori, a referendum je sam po sebi neobavezujući i nema nikakvu pravnu snagu.
Dodikov referendum o nepoštovanju Ustavnog suda ko god da tamo sjedi i Vučićev referendum o kršenju Ustava su apsolutno zakonski neprihvatljivi!

Danijela

pre 5 godina

Pun mi je i vas i vase vladavine kao kod Slobe kada je pregovarao Sa Alijom i Tudjmanom i vi njegovi naslednici idete njegovim stopama.PODNESITE SVI OSTAVKE I ODLAZITE SA VLASTI.

Zora

pre 5 godina

Gospodine Dacicu, iguman Sava Janjic je rekao da ko god potpise bilo sta da nije u korist Kosova i srpskog naroda, neka mu ruka zadrhti. Ja ne zelim da moje porodice zadrhti ruka a najmanje zelim da zadrhti mom detetu. Na referendum ne izlazimo. Hvala.

Vračarac

pre 5 godina

Narod je izabrao vlast da pravi teške odluke. Referendum je čisto bežanje od odgovornosti i manipulacija narodom. Posle će biti da je narod sam rešio da proda Kosovo, a ne ovi koji su i rođenu majku prodali. Pametan čovek neće izlaziti na referendum.

Marija

pre 5 godina

Ne nikako nema ubedjivanja.Meni maja i taja dali pametan mozak da niko sa njim upravljati nece vec samo ja.Ne idem na referendum niti bilo sta moja ruka kod njih potpisuje.

cokoladica

pre 5 godina

Nijedna vlada nema mandat da potpise nezavisnost Kosova jer se zaklela Ustavu u kojem pise da je Kosovo sastavni deo Srbije i svaki referendum je suvisan na nesto sto je davno odluceno. Kosovo je Srbija. Ne svidja se zapadu? Boze moj, neka se priviknu.

Zemun grad SPO

pre 5 godina

Kako na referendumu moze ispravno odluciti narod koji je skoro tri decenije zrtva propagande koja ima za cilj udaljavanje Srbije od Evrope i njenih vrednosti. Ta propaganda uspesno je izvrsila lobotomiju medijskim ispiranjem mozgova vecini gradjana Srbije. Kako cemo u EU kada verujemo lazima da ta Evropa hoce da nas unisti? Kako da odobrimo kompromis i prihvatanje kosovske realnosti, ako verujemo lazima da smo 1999. pobedili u ratu i sacuvali KiM? Kako da podrzimo pomirenje sa susedima kada nam privilegovani tabloidi i vecina televizija sa nacionalnom frekvencijom serviraju pricu da su nam ti susedi najveci dusmani? Ako se ne prekine sa tom zlom propagandom, svako razumno resenje na referendumu je unapred osudjeno na neuspeh.

Srbobran

pre 5 godina

Referendum - ne! O pitanju suvereniteta i teritorijalne celokupnosti drzave ne moze se odlucivati referendumom. Referendum bi, kasnije, mogao da bude presedan za razgranicenje sa drugim nacionalnim manjinama u Srbiji.

Filadendron

pre 5 godina

Pa kakvo god resenje bude pitanje mora biti o promeni Ustava RS. Bez toga nema nikakvog prizbanja ili razgranicenja, valjda je to najboljim pravnicima ikada jasno. Ili nije....

Tor

pre 5 godina

"Ja sam saglasan sa vama da smo na nekim referendumima postavljali pitanja koja dozvoljavaju da se glasa o nečemu što možda nije realno"
kako vas nije sramota da ovo kazete!?? pa to su bile godine, to je nas zivot bio!! ti rezultati su odredili sve! kako mozete da se usudite da kazete da ste procerdali decenije nasih zivota eto tako, bezveze, a da ne date ostavku i ne predate se??? vi ste za to vreme uzivali u lepom i materijalno bogatom zivotu, dok ste sve nas ukopali zanavek. i imate obraza da ovo kazete nakom svega!?? i da jos i dalje vladate!?

Mile

pre 5 godina

Ne referendumu! Postujmo Ustav Republike Srbije. Referendum smo vec imali kad smo izglasali preambulu o Kosovu u Ustavu. Sta je namera - da nas pitaju sve dok ne pristanemo na obecanja koja su oni dali Nemcima 2012? Nece da moze. Mi nemamo problem sa tudjim obecanjima, imaju oni koji su obecali i jek' se vade sami, licno i personalno. Jesu li mislili da je cena za to Kosovo? Reko' - nece da moze.

Toma

pre 5 godina

Razgraničenje može čak da bude i prihvatljivo ukoliko bi se napravilo kvalitetno rešenje za one koji ostaju u toj državi i verske objekte. Dakle, garancije za narod i verski objekti (i Gazimestan) moraju da ostanu naši. Normalno, ni govora o razmeni teritorija! Mislim da je to šansa i za Albance.

skeptik

pre 5 godina

Ne vidim smisao referenduma! To nije unutarpoliticko pitanje vec medjunarodno o kom odlucuju velike sile a ne neki opancari. Osvestite se. Kosovo je otislo, hteli to neki da vide i prihvate ili ne.
(Realista, 20. avgust 2018 19:33)
Pa ne mozes da promenis Ustav bez refernduma. Gospode ko sve ne komnetarise ovde.

Boban

pre 5 godina

Prvo referendum pa onda pregovori. A mogli bi i izbori na kojima bi sve stranke predstavile svoje viđenje rešenja za Kosovo i Metohiju. Pa ko pobedi neka pregovara.

Realista

pre 5 godina

Ne vidim smisao referenduma! To nije unutarpoliticko pitanje vec medjunarodno o kom odlucuju velike sile a ne neki opancari. Osvestite se. Kosovo je otislo, hteli to neki da vide i prihvate ili ne.

zoran987

pre 5 godina

Ja ću sačekati da vidim sta će Vučko reći i naravno odmah uraditi suprotno. Najverovatnije će to biti bojkot pa nek on sa svoji 25% glasača uradi šta hoće.
Inače da Vučić da mi kaže: evo najnoviji BMW i ključ od stana te čeka ispred zgrade, samo siđi, rekao bi, neka hvala ti, daj ga nekom drugom.

Realista

pre 5 godina

Ne vidim smisao referenduma! To nije unutarpoliticko pitanje vec medjunarodno o kom odlucuju velike sile a ne neki opancari. Osvestite se. Kosovo je otislo, hteli to neki da vide i prihvate ili ne.

Има добрих трендова!

pre 5 godina

Биће чупаво, али, треба испратити трендове тј. да Албанце коси уранијум горе но нас, и да емигрирају горе но ми, и да им је наталитет као у нас.
И да сукоб Запада са исламом долази.
Нама Космет пада у руке сам од себе ако будемо паметни.

Roćevac

pre 5 godina

Lexsimplex, samo da znaš, referendum je najveći oblik demokratije u kome svaki građanin može da da svoje mišljenje o nekom bitnom elementu za državu. Nema ničeg poštenijeg od toga.

Danijela

pre 5 godina

Pun mi je i vas i vase vladavine kao kod Slobe kada je pregovarao Sa Alijom i Tudjmanom i vi njegovi naslednici idete njegovim stopama.PODNESITE SVI OSTAVKE I ODLAZITE SA VLASTI.

Tor

pre 5 godina

"Ja sam saglasan sa vama da smo na nekim referendumima postavljali pitanja koja dozvoljavaju da se glasa o nečemu što možda nije realno"
kako vas nije sramota da ovo kazete!?? pa to su bile godine, to je nas zivot bio!! ti rezultati su odredili sve! kako mozete da se usudite da kazete da ste procerdali decenije nasih zivota eto tako, bezveze, a da ne date ostavku i ne predate se??? vi ste za to vreme uzivali u lepom i materijalno bogatom zivotu, dok ste sve nas ukopali zanavek. i imate obraza da ovo kazete nakom svega!?? i da jos i dalje vladate!?

tamni vilajet

pre 5 godina

Referendum je nepotreban, na izborima je narod odabrao Vucica na osnovu obecanja koja im je dao, tj. da nikad nece pristati da preda Kosovo! Ja za njega nisam glasala, jer se nisam slagala sa njegovim stavom, tako da su oni koji su ga izabrali, na neki nacin vec odrzali referendum, zato VUCICU SAD CUTI I ODRADI ONO STO SI OBECAO, NEMOJ DA SE VADIS NA NAROD!

Zemun grad SPO

pre 5 godina

Kako na referendumu moze ispravno odluciti narod koji je skoro tri decenije zrtva propagande koja ima za cilj udaljavanje Srbije od Evrope i njenih vrednosti. Ta propaganda uspesno je izvrsila lobotomiju medijskim ispiranjem mozgova vecini gradjana Srbije. Kako cemo u EU kada verujemo lazima da ta Evropa hoce da nas unisti? Kako da odobrimo kompromis i prihvatanje kosovske realnosti, ako verujemo lazima da smo 1999. pobedili u ratu i sacuvali KiM? Kako da podrzimo pomirenje sa susedima kada nam privilegovani tabloidi i vecina televizija sa nacionalnom frekvencijom serviraju pricu da su nam ti susedi najveci dusmani? Ako se ne prekine sa tom zlom propagandom, svako razumno resenje na referendumu je unapred osudjeno na neuspeh.

Jagoda

pre 5 godina

Koliko godina je Kosovo u Srbiji? Mozda 120. Za istoriju to je jedan minut. Kada je postojalo i koliko dugo Asirsko carstvo? Ne znaju to nebeski Srbi. Jos su u srednjem veku. Danas bi nam trebalo milion Dositeja Obradovica!

Filadendron

pre 5 godina

Pa kakvo god resenje bude pitanje mora biti o promeni Ustava RS. Bez toga nema nikakvog prizbanja ili razgranicenja, valjda je to najboljim pravnicima ikada jasno. Ili nije....

Vračarac

pre 5 godina

Narod je izabrao vlast da pravi teške odluke. Referendum je čisto bežanje od odgovornosti i manipulacija narodom. Posle će biti da je narod sam rešio da proda Kosovo, a ne ovi koji su i rođenu majku prodali. Pametan čovek neće izlaziti na referendum.

cokoladica

pre 5 godina

Nijedna vlada nema mandat da potpise nezavisnost Kosova jer se zaklela Ustavu u kojem pise da je Kosovo sastavni deo Srbije i svaki referendum je suvisan na nesto sto je davno odluceno. Kosovo je Srbija. Ne svidja se zapadu? Boze moj, neka se priviknu.

Srbobran

pre 5 godina

Referendum - ne! O pitanju suvereniteta i teritorijalne celokupnosti drzave ne moze se odlucivati referendumom. Referendum bi, kasnije, mogao da bude presedan za razgranicenje sa drugim nacionalnim manjinama u Srbiji.

Forrest Bondurant

pre 5 godina

Ma eto im ga to Kosovo, i to samo iz jednog razloga...
Zato sto su oni koji su se doselili odozdo(ogromna vecina), veoma bahati,bezobrazni, dobro zaposljeni nepravedno i nezasluzeno bogati, sa raznoraznim finansijskim dodacima i sl...
Jug Srbije moze o tome vrlo dobro moze da posvedoci...
Psujte, pljujte, izvolite...

zoran987

pre 5 godina

Ja ću sačekati da vidim sta će Vučko reći i naravno odmah uraditi suprotno. Najverovatnije će to biti bojkot pa nek on sa svoji 25% glasača uradi šta hoće.
Inače da Vučić da mi kaže: evo najnoviji BMW i ključ od stana te čeka ispred zgrade, samo siđi, rekao bi, neka hvala ti, daj ga nekom drugom.

Nikola

pre 5 godina

"ali da neće pristati da Srbija prizna Kosovo zarad ulaska u Evropsku uniju. Za predlog razgraničenja građani bi dali veću podršku, ali ne dovoljnu."
hahaha a šta je razgraničenje nego priznanje Kosova..naravno termin smišljen kod SNS Mentora da lakše prodje u narodu.

Mile

pre 5 godina

Ne referendumu! Postujmo Ustav Republike Srbije. Referendum smo vec imali kad smo izglasali preambulu o Kosovu u Ustavu. Sta je namera - da nas pitaju sve dok ne pristanemo na obecanja koja su oni dali Nemcima 2012? Nece da moze. Mi nemamo problem sa tudjim obecanjima, imaju oni koji su obecali i jek' se vade sami, licno i personalno. Jesu li mislili da je cena za to Kosovo? Reko' - nece da moze.

Zora

pre 5 godina

Gospodine Dacicu, iguman Sava Janjic je rekao da ko god potpise bilo sta da nije u korist Kosova i srpskog naroda, neka mu ruka zadrhti. Ja ne zelim da moje porodice zadrhti ruka a najmanje zelim da zadrhti mom detetu. Na referendum ne izlazimo. Hvala.

Kremenko

pre 5 godina

Ovaj referendum je za polupismene krezave botove sendvicare I neobrazovane penzionere - svako normalan zna sta pise u ustavu a to sto ce se Vodja sakriti iza naroda na referendumu - to je njegov problem on im je svasta obecao a ne narod !

Rahela Fauke

pre 5 godina

Posmatram vec danima narod oko sebe, onaj obican narod koji se pre desetak godina toliko "busao u grudi" braneci Kosovo i srpstvo i na njima ne vidim taj isti entuzijazam. Kosovo je davno izgubljeno, a price o tom svetom mestu su sada za njih skretanje paznje sa nekih mnogo bitnijih tema kao sto je nezaposlenost, odlazak mladih iz zemlje i slicno...

Sendvic

pre 5 godina

Referendumsko pitanje trebs da glasi:

Da li ste da se jednom za svagda razgranicimo sa Albancima i da se zna dokle je cije, pa makar im dali i vecinu Kosova jer nas tamo i onako vise nema, i time omogucimo Srbiji da krene napred kao normalna drzava iz koje mladi nece bezati (a za to nam nisu krivi ni Albanci ni CIA ni Vatikan).

Lex simplex

pre 5 godina

Srbi su iz nekog razloga uvjereni da se o svemu može odlučivati na referendumu i da je to najveći oblik demokracije.
Kao prvo to su izbori, a referendum je sam po sebi neobavezujući i nema nikakvu pravnu snagu.
Dodikov referendum o nepoštovanju Ustavnog suda ko god da tamo sjedi i Vučićev referendum o kršenju Ustava su apsolutno zakonski neprihvatljivi!

Marija

pre 5 godina

Ne nikako nema ubedjivanja.Meni maja i taja dali pametan mozak da niko sa njim upravljati nece vec samo ja.Ne idem na referendum niti bilo sta moja ruka kod njih potpisuje.

BeKo

pre 5 godina

@(Zemun grad SPO, 20. avgust 2018 20:13)

Ta ista propaganda će dobiti referendum ako ga bude,već su krenuli u pripremu.Najava ranije kako bi se narod polako privikavao na "nezavisno Kosovo"

vlado

pre 5 godina

Sta god mislili o prethodnim politickim i drugim koracima koje su nasi predstavnici u zak. i izvrs. vlasti pravili, gradjani Srbije nemaju pravo da beze od odgovornosti. To i jeste poenta Republike. Ko god misli drugacije neka skupi potpise, trazi promenu Ustava i ukidanje republike. I nemojte sada da kukate kako Republika kod nas ne funkcionise. Pa ne funkcionise kada bi da se igrate Republike ali da u stvari birate, ili da nam neko drugi bira nekog ko ce da upravlja a mi onda da se vajkamo na losu vlast a da ne snosimo nikakvu odgovornost za to. E pa dragi moji to tako u Republici ne funkcionise (vidi pod Rumunija zadnjih meseci) Dakle, nasi poslanici, od nas izabrani, su u usvojili vise rezolucija, platformi i drugih akata kojima se daju uputstva izvrsnoj vlasti sta smeju da rade sto se tice KiM. Ustav potvrdjen referendumom 2006. je jasan po tom pitanju. Izvrsna vlast ne sme da makne ni pedalj od Ustava i Zakona. Druga je stvar sto smo mi lenji pa nas mrzi da neposredno vrsimo upravu, a i ne svidja nam se bas osecaj odgovornosti. Dakle, "gospodo poslanici - Predsednice" ukoliko vas Zakon i Ustav sputavaju u namerama, imate ideju sta treba uraditi, procedura za promenu Ustava je JASNA i zna se sta morate da uradite u skupstini i kasnije da za to dobijete odobrenje od naroda na REFERENDUMU. Ne moze OBRATNO, nego tim redom. Predlog u skupstinu, 2/3inska vecina, pa na referendum, pa ako to prodje onda vlast koja bude izabrana ima da sprovodi to. Sve ostalo je DRZAVNI UDAR.

skeptik

pre 5 godina

Ne vidim smisao referenduma! To nije unutarpoliticko pitanje vec medjunarodno o kom odlucuju velike sile a ne neki opancari. Osvestite se. Kosovo je otislo, hteli to neki da vide i prihvate ili ne.
(Realista, 20. avgust 2018 19:33)
Pa ne mozes da promenis Ustav bez refernduma. Gospode ko sve ne komnetarise ovde.

Realista

pre 5 godina

Rezultati zavise i od postavljenog pitanje. Jer nam patriotske rusofilske stranke serviraju pricu da ako potpisemo taj ugovor koji nam trazi EU sa Kosovom da to znaci da smo mi priznali Kosovo, a EU uopste ne trazi tako nesto (nego predlaze resenje 2 Nemacke koje se nisu priznale ali nisu kocile jedna drugu ka clanstvu u organizacijama) tj EU hoce napismeno da se Srbija obavezuje da ne koci put Kosova ka UN tako sto necemo davati milione dolara , oruzlje nekim africkim drzavama da preinace priznanje ili da ga ne priznaju jer razmiljaju o tome,a kasnije i u clanstvu EU (suludo bi bilo da tada Srbija koci Kosovo na putu ka EU kao clanica EU , jer time Srbe sa KIM udaljevaom od EU, a i kada se udje u EU granice i nisu toliiko bitne )a ne trazi da ih mi priznamo zvanicno i ili jos uz to da otvaramo i ambasade.

Boban

pre 5 godina

Prvo referendum pa onda pregovori. A mogli bi i izbori na kojima bi sve stranke predstavile svoje viđenje rešenja za Kosovo i Metohiju. Pa ko pobedi neka pregovara.

Toma

pre 5 godina

Razgraničenje može čak da bude i prihvatljivo ukoliko bi se napravilo kvalitetno rešenje za one koji ostaju u toj državi i verske objekte. Dakle, garancije za narod i verski objekti (i Gazimestan) moraju da ostanu naši. Normalno, ni govora o razmeni teritorija! Mislim da je to šansa i za Albance.

Musa

pre 5 godina

Pitanje referenduma bi trebalo da bude:

1.Hocete da zivite kao ceo civilizovani svet bez Kosova?

2. Hocete da zivite i da divite svet ali kao neka Autonomna Pokrajina Rusije?

Koje bi vi okruzili?

M. N. S

pre 5 godina

Sa jedne strane znam sledece. Kosovo je po ustavu, deo Srbije, referendum na Kosovu nikad nije priznat samim tim nije validan, odnosno Kosovo je nasilno odvojeno od Srbije. E sad sa druge strane, zbog toga sto je ceo zapad na strani Kosova kao drzave nas godinama pritiskaju i uslovljavaju da ga priznamo samim tim koce nam svaki ozbiljan napredak ka EU. Realno gledano Kosovo samo treba da saceka dovoljno dugo da svim Srbima prekipi i na kraju na referendumu zaokruze DA. Ovim prvenstveno porucujem svim Srbima na Kosovu, trenutnoj vlasti, Evropi... Da cu ja jedan obican gradjanin iz Novog Sada na referendumu zaokruziti NE, iz prostog razloga sto ciljamo ka EU, dok nam ista agresivno cepa drzavu mimo ustava i rezolucije 1244 i necu prepustiti srbe na Kosovu na milost ili nemilost Albanaca. Istina je da je istorija jedno i da Kosovo nije u sastavu drzave od nastanka svemira, ali ustav zato i postoji, gde je definisano sta je deo drzave i isto tako ljudi kazu dodje Albanac i kupi kucu 5 puta vise od njene stvarne vrednosti i da su vremenom oni napravili vecinu, pa po toj logici daj bre da krenemo da pazarimo ta silna ostrva sirom sveta pa kad nakupimo vecinu mi se odvojimo, zamisli u nekom alternativnom univerzumu Rusi naprave vecinu na Floridi i traze da se odvoje?

Realista

pre 5 godina

Ne vidim smisao referenduma! To nije unutarpoliticko pitanje vec medjunarodno o kom odlucuju velike sile a ne neki opancari. Osvestite se. Kosovo je otislo, hteli to neki da vide i prihvate ili ne.

Vračarac

pre 5 godina

Narod je izabrao vlast da pravi teške odluke. Referendum je čisto bežanje od odgovornosti i manipulacija narodom. Posle će biti da je narod sam rešio da proda Kosovo, a ne ovi koji su i rođenu majku prodali. Pametan čovek neće izlaziti na referendum.

Lex simplex

pre 5 godina

Srbi su iz nekog razloga uvjereni da se o svemu može odlučivati na referendumu i da je to najveći oblik demokracije.
Kao prvo to su izbori, a referendum je sam po sebi neobavezujući i nema nikakvu pravnu snagu.
Dodikov referendum o nepoštovanju Ustavnog suda ko god da tamo sjedi i Vučićev referendum o kršenju Ustava su apsolutno zakonski neprihvatljivi!

Danijela

pre 5 godina

Pun mi je i vas i vase vladavine kao kod Slobe kada je pregovarao Sa Alijom i Tudjmanom i vi njegovi naslednici idete njegovim stopama.PODNESITE SVI OSTAVKE I ODLAZITE SA VLASTI.

Mile

pre 5 godina

Ne referendumu! Postujmo Ustav Republike Srbije. Referendum smo vec imali kad smo izglasali preambulu o Kosovu u Ustavu. Sta je namera - da nas pitaju sve dok ne pristanemo na obecanja koja su oni dali Nemcima 2012? Nece da moze. Mi nemamo problem sa tudjim obecanjima, imaju oni koji su obecali i jek' se vade sami, licno i personalno. Jesu li mislili da je cena za to Kosovo? Reko' - nece da moze.

Tor

pre 5 godina

"Ja sam saglasan sa vama da smo na nekim referendumima postavljali pitanja koja dozvoljavaju da se glasa o nečemu što možda nije realno"
kako vas nije sramota da ovo kazete!?? pa to su bile godine, to je nas zivot bio!! ti rezultati su odredili sve! kako mozete da se usudite da kazete da ste procerdali decenije nasih zivota eto tako, bezveze, a da ne date ostavku i ne predate se??? vi ste za to vreme uzivali u lepom i materijalno bogatom zivotu, dok ste sve nas ukopali zanavek. i imate obraza da ovo kazete nakom svega!?? i da jos i dalje vladate!?

tamni vilajet

pre 5 godina

Referendum je nepotreban, na izborima je narod odabrao Vucica na osnovu obecanja koja im je dao, tj. da nikad nece pristati da preda Kosovo! Ja za njega nisam glasala, jer se nisam slagala sa njegovim stavom, tako da su oni koji su ga izabrali, na neki nacin vec odrzali referendum, zato VUCICU SAD CUTI I ODRADI ONO STO SI OBECAO, NEMOJ DA SE VADIS NA NAROD!

Zemun grad SPO

pre 5 godina

Kako na referendumu moze ispravno odluciti narod koji je skoro tri decenije zrtva propagande koja ima za cilj udaljavanje Srbije od Evrope i njenih vrednosti. Ta propaganda uspesno je izvrsila lobotomiju medijskim ispiranjem mozgova vecini gradjana Srbije. Kako cemo u EU kada verujemo lazima da ta Evropa hoce da nas unisti? Kako da odobrimo kompromis i prihvatanje kosovske realnosti, ako verujemo lazima da smo 1999. pobedili u ratu i sacuvali KiM? Kako da podrzimo pomirenje sa susedima kada nam privilegovani tabloidi i vecina televizija sa nacionalnom frekvencijom serviraju pricu da su nam ti susedi najveci dusmani? Ako se ne prekine sa tom zlom propagandom, svako razumno resenje na referendumu je unapred osudjeno na neuspeh.

Zora

pre 5 godina

Gospodine Dacicu, iguman Sava Janjic je rekao da ko god potpise bilo sta da nije u korist Kosova i srpskog naroda, neka mu ruka zadrhti. Ja ne zelim da moje porodice zadrhti ruka a najmanje zelim da zadrhti mom detetu. Na referendum ne izlazimo. Hvala.

Rahela Fauke

pre 5 godina

Posmatram vec danima narod oko sebe, onaj obican narod koji se pre desetak godina toliko "busao u grudi" braneci Kosovo i srpstvo i na njima ne vidim taj isti entuzijazam. Kosovo je davno izgubljeno, a price o tom svetom mestu su sada za njih skretanje paznje sa nekih mnogo bitnijih tema kao sto je nezaposlenost, odlazak mladih iz zemlje i slicno...

zoran987

pre 5 godina

Ja ću sačekati da vidim sta će Vučko reći i naravno odmah uraditi suprotno. Najverovatnije će to biti bojkot pa nek on sa svoji 25% glasača uradi šta hoće.
Inače da Vučić da mi kaže: evo najnoviji BMW i ključ od stana te čeka ispred zgrade, samo siđi, rekao bi, neka hvala ti, daj ga nekom drugom.

Kremenko

pre 5 godina

Ovaj referendum je za polupismene krezave botove sendvicare I neobrazovane penzionere - svako normalan zna sta pise u ustavu a to sto ce se Vodja sakriti iza naroda na referendumu - to je njegov problem on im je svasta obecao a ne narod !

Nikola

pre 5 godina

"ali da neće pristati da Srbija prizna Kosovo zarad ulaska u Evropsku uniju. Za predlog razgraničenja građani bi dali veću podršku, ali ne dovoljnu."
hahaha a šta je razgraničenje nego priznanje Kosova..naravno termin smišljen kod SNS Mentora da lakše prodje u narodu.

Marija

pre 5 godina

Ne nikako nema ubedjivanja.Meni maja i taja dali pametan mozak da niko sa njim upravljati nece vec samo ja.Ne idem na referendum niti bilo sta moja ruka kod njih potpisuje.

BeKo

pre 5 godina

@(Zemun grad SPO, 20. avgust 2018 20:13)

Ta ista propaganda će dobiti referendum ako ga bude,već su krenuli u pripremu.Najava ranije kako bi se narod polako privikavao na "nezavisno Kosovo"

skeptik

pre 5 godina

Ne vidim smisao referenduma! To nije unutarpoliticko pitanje vec medjunarodno o kom odlucuju velike sile a ne neki opancari. Osvestite se. Kosovo je otislo, hteli to neki da vide i prihvate ili ne.
(Realista, 20. avgust 2018 19:33)
Pa ne mozes da promenis Ustav bez refernduma. Gospode ko sve ne komnetarise ovde.

cokoladica

pre 5 godina

Nijedna vlada nema mandat da potpise nezavisnost Kosova jer se zaklela Ustavu u kojem pise da je Kosovo sastavni deo Srbije i svaki referendum je suvisan na nesto sto je davno odluceno. Kosovo je Srbija. Ne svidja se zapadu? Boze moj, neka se priviknu.

Srbobran

pre 5 godina

Referendum - ne! O pitanju suvereniteta i teritorijalne celokupnosti drzave ne moze se odlucivati referendumom. Referendum bi, kasnije, mogao da bude presedan za razgranicenje sa drugim nacionalnim manjinama u Srbiji.

vlado

pre 5 godina

Sta god mislili o prethodnim politickim i drugim koracima koje su nasi predstavnici u zak. i izvrs. vlasti pravili, gradjani Srbije nemaju pravo da beze od odgovornosti. To i jeste poenta Republike. Ko god misli drugacije neka skupi potpise, trazi promenu Ustava i ukidanje republike. I nemojte sada da kukate kako Republika kod nas ne funkcionise. Pa ne funkcionise kada bi da se igrate Republike ali da u stvari birate, ili da nam neko drugi bira nekog ko ce da upravlja a mi onda da se vajkamo na losu vlast a da ne snosimo nikakvu odgovornost za to. E pa dragi moji to tako u Republici ne funkcionise (vidi pod Rumunija zadnjih meseci) Dakle, nasi poslanici, od nas izabrani, su u usvojili vise rezolucija, platformi i drugih akata kojima se daju uputstva izvrsnoj vlasti sta smeju da rade sto se tice KiM. Ustav potvrdjen referendumom 2006. je jasan po tom pitanju. Izvrsna vlast ne sme da makne ni pedalj od Ustava i Zakona. Druga je stvar sto smo mi lenji pa nas mrzi da neposredno vrsimo upravu, a i ne svidja nam se bas osecaj odgovornosti. Dakle, "gospodo poslanici - Predsednice" ukoliko vas Zakon i Ustav sputavaju u namerama, imate ideju sta treba uraditi, procedura za promenu Ustava je JASNA i zna se sta morate da uradite u skupstini i kasnije da za to dobijete odobrenje od naroda na REFERENDUMU. Ne moze OBRATNO, nego tim redom. Predlog u skupstinu, 2/3inska vecina, pa na referendum, pa ako to prodje onda vlast koja bude izabrana ima da sprovodi to. Sve ostalo je DRZAVNI UDAR.

M. N. S

pre 5 godina

Sa jedne strane znam sledece. Kosovo je po ustavu, deo Srbije, referendum na Kosovu nikad nije priznat samim tim nije validan, odnosno Kosovo je nasilno odvojeno od Srbije. E sad sa druge strane, zbog toga sto je ceo zapad na strani Kosova kao drzave nas godinama pritiskaju i uslovljavaju da ga priznamo samim tim koce nam svaki ozbiljan napredak ka EU. Realno gledano Kosovo samo treba da saceka dovoljno dugo da svim Srbima prekipi i na kraju na referendumu zaokruze DA. Ovim prvenstveno porucujem svim Srbima na Kosovu, trenutnoj vlasti, Evropi... Da cu ja jedan obican gradjanin iz Novog Sada na referendumu zaokruziti NE, iz prostog razloga sto ciljamo ka EU, dok nam ista agresivno cepa drzavu mimo ustava i rezolucije 1244 i necu prepustiti srbe na Kosovu na milost ili nemilost Albanaca. Istina je da je istorija jedno i da Kosovo nije u sastavu drzave od nastanka svemira, ali ustav zato i postoji, gde je definisano sta je deo drzave i isto tako ljudi kazu dodje Albanac i kupi kucu 5 puta vise od njene stvarne vrednosti i da su vremenom oni napravili vecinu, pa po toj logici daj bre da krenemo da pazarimo ta silna ostrva sirom sveta pa kad nakupimo vecinu mi se odvojimo, zamisli u nekom alternativnom univerzumu Rusi naprave vecinu na Floridi i traze da se odvoje?

Има добрих трендова!

pre 5 godina

Биће чупаво, али, треба испратити трендове тј. да Албанце коси уранијум горе но нас, и да емигрирају горе но ми, и да им је наталитет као у нас.
И да сукоб Запада са исламом долази.
Нама Космет пада у руке сам од себе ако будемо паметни.

Musa

pre 5 godina

Pitanje referenduma bi trebalo da bude:

1.Hocete da zivite kao ceo civilizovani svet bez Kosova?

2. Hocete da zivite i da divite svet ali kao neka Autonomna Pokrajina Rusije?

Koje bi vi okruzili?

Toma

pre 5 godina

Razgraničenje može čak da bude i prihvatljivo ukoliko bi se napravilo kvalitetno rešenje za one koji ostaju u toj državi i verske objekte. Dakle, garancije za narod i verski objekti (i Gazimestan) moraju da ostanu naši. Normalno, ni govora o razmeni teritorija! Mislim da je to šansa i za Albance.

Jagoda

pre 5 godina

Koliko godina je Kosovo u Srbiji? Mozda 120. Za istoriju to je jedan minut. Kada je postojalo i koliko dugo Asirsko carstvo? Ne znaju to nebeski Srbi. Jos su u srednjem veku. Danas bi nam trebalo milion Dositeja Obradovica!

Roćevac

pre 5 godina

Lexsimplex, samo da znaš, referendum je najveći oblik demokratije u kome svaki građanin može da da svoje mišljenje o nekom bitnom elementu za državu. Nema ničeg poštenijeg od toga.

Forrest Bondurant

pre 5 godina

Ma eto im ga to Kosovo, i to samo iz jednog razloga...
Zato sto su oni koji su se doselili odozdo(ogromna vecina), veoma bahati,bezobrazni, dobro zaposljeni nepravedno i nezasluzeno bogati, sa raznoraznim finansijskim dodacima i sl...
Jug Srbije moze o tome vrlo dobro moze da posvedoci...
Psujte, pljujte, izvolite...

Boban

pre 5 godina

Prvo referendum pa onda pregovori. A mogli bi i izbori na kojima bi sve stranke predstavile svoje viđenje rešenja za Kosovo i Metohiju. Pa ko pobedi neka pregovara.

Sendvic

pre 5 godina

Referendumsko pitanje trebs da glasi:

Da li ste da se jednom za svagda razgranicimo sa Albancima i da se zna dokle je cije, pa makar im dali i vecinu Kosova jer nas tamo i onako vise nema, i time omogucimo Srbiji da krene napred kao normalna drzava iz koje mladi nece bezati (a za to nam nisu krivi ni Albanci ni CIA ni Vatikan).

Realista

pre 5 godina

Rezultati zavise i od postavljenog pitanje. Jer nam patriotske rusofilske stranke serviraju pricu da ako potpisemo taj ugovor koji nam trazi EU sa Kosovom da to znaci da smo mi priznali Kosovo, a EU uopste ne trazi tako nesto (nego predlaze resenje 2 Nemacke koje se nisu priznale ali nisu kocile jedna drugu ka clanstvu u organizacijama) tj EU hoce napismeno da se Srbija obavezuje da ne koci put Kosova ka UN tako sto necemo davati milione dolara , oruzlje nekim africkim drzavama da preinace priznanje ili da ga ne priznaju jer razmiljaju o tome,a kasnije i u clanstvu EU (suludo bi bilo da tada Srbija koci Kosovo na putu ka EU kao clanica EU , jer time Srbe sa KIM udaljevaom od EU, a i kada se udje u EU granice i nisu toliiko bitne )a ne trazi da ih mi priznamo zvanicno i ili jos uz to da otvaramo i ambasade.

Filadendron

pre 5 godina

Pa kakvo god resenje bude pitanje mora biti o promeni Ustava RS. Bez toga nema nikakvog prizbanja ili razgranicenja, valjda je to najboljim pravnicima ikada jasno. Ili nije....