Ponedeljak, 13.08.2018.

17:29

Rusi presekli: Ovu valutu više nećemo

Rusija želi da u bilateralnoj trgovini sa svim zemljama koristi njihove nacionalne valute a ne dolar, saopštio je zvanični Kremlj.

Izvor: Tanjug

Rusi presekli: Ovu valutu više neæemo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Jarmusch

pre 5 godina

Moze li mi ko reci,kome su SAD duzne te silne milijarde?
(BOSS, 13. avgust 2018 22:01) Kini i Japanu, koji im kupuje obveznice, tzv. Treasury Bonds. E sada, fora je sto Kina i Japan mogu teoretski da ekonomski potope Ameriku ako pocnu da prodaju njihova ucesca u obveznicama, ali bez jake Amerike oni gube svoje najvece i najvaznije trziste i sami bi sebe ekonomski pokopali. Tako da proleteri, SKOJevci, ilegalci, komesari i raznorazni komunisti nece doziveti propast Amerike jos skoro....

Jovan

pre 5 godina

Tako je moj pokojni deda ‘92 ‘93 ‘94 sadio psenicu kukuruz i suncokret na 15ha sve platio i sve je dobro rodilo predao sav rod drzavi i u tom trenutku solidno zaradio kad je predao ali kad je na red dosla isplata posle par meseci nije mogao ni deo ulozenog gorivo da pokrije a kamoli ostale troskove jer je inflacija sve to pojela, tako da mu je rezim u tom vremenu izvukao sav novac koji je imao za te 3 god. koje je ulagao u proizvodnju jer nije mogao da gleda da mu raste korov i nadao se da je to samo te godine i nece se vise ponoviti.
‘95 nije imao više sa čim da krene da radi.
Tako ce i sad neki naivni Rusi i Turci da zamene dolar u nacionalnu valutu sa kojom ce ovim tempom pada nece nista vredeti,
boje neka zamene za toalet papir imace vecu vrednost ako im valuta bude isla ovim putem kako je krenula.

Lacerta

pre 5 godina

Ko je presekao i više "neće dolar", Putin i ekipica, ili običan Rus?

Tek kad vidim da ovaj poslednji hrli u menjačnice i radosno menja svoje dolare iz slamarice za rublje, onda ću poverovati da "Rusi neće dolar".

Ali nešto mislim da taj film neću gledati, barem ne za ovog života.

A Putin i društvo mogu da smišljaju i rade šta god hoće (dok su na vlasti), ali život ima svoja pravila koja čak ni Putin Veliki ne može da menja kako mu se ćefne!

dzonI

pre 5 godina

Rusi nece dolar?! Hahaha ... Price za malu decu. Njima je dolar kao nama euro. Zna Tramp sta radi, udara gde najvise boli, jer mu se moze. Udario, vratio bi Putin, ali ne moze.

Vladimir

pre 5 godina

Laički gledano problem razmene Rusije i Turske, ako se izbaci dolar, biće nedostatak neutralne mere. Naravno, svi znamo koliko je dolar neutralan i zavistan od tržišta tj. ponude i potražnje (da pojednostavimo monetarni model). Ono u šta bih se kladio jeste digitalni novac. Bitcoin, Ethereum itd. već su pokazali određenu agilnost ali su podložni manipulacijama. Zamislite dogovor Rusije, Kine, Turske i ostalih zemalja koja USA ne vole o definisanju digitalne valute koja će služiti za očuvanje vrednosti razmenjene robe. Primer, Rusija proda S-400 Turcima za 50 miliona novih bitcoin-a. A onda Rusi te coin-e koriste za kupovinu turskog voća, povrća, vaučera za letovanje... Ili nešto od Kineza i sl. Tehnologija postoji, manje više je dokazana ali ostaje da se izabere pravi trenutak za tako nešto. U tom slučaju, nema potrebe bilo o da ruši dolar. Jednostavno neće biti potreban ni Rusiji ni Turskoj ili bilo kojoj zemlji koja je u tom sistemu. Naravno, pre toga potrebno je osmisliti šta da se radi sa gomilom dolara koje se nalaze kod, pre svega, Kineza u vidu obveznica i sl. Pretpostavljam da im nije baš svejedno ako bi se dolar tek tako urušio.

mix

pre 5 godina

Pre neki dan mi prijatelj dosao iz Turske.Kaze polovinu robe nije mogao da kupi,ne zele da prodaju,boje se sunovrata lire.Rusi ce da im daju naftu za lire,kad na vrbi rodi grozdje.

letoo

pre 5 godina

Rusi se nisu resili $ ni kad su imali ideologiju. Danas, kad im je $ jedina ideologija sigurno nece. To je jeftina propaganda na kojoj ruska drzava pociva poslednjih godina

cccp

pre 5 godina

Posle drugog svetskog rata Sovjetski Savez se podigao iz pepela, izgrdivši čitave infrastrukture i obnovili su sve grdove koji su bili porušeni do temelja.
-----------------------

Mali broj ruskih gradova je bio porusen do temelja. O obnovi bez icije pomoci, preporucujem izucavanje istorije istocnog bloka, te ekonomske eksploatacije zemalja istocnog bloka od strane Sovjetskog Saveza.

jako uzbudljivo doba uživancija je živeti danas i gledati sve ovo

pre 5 godina

SAD znaju (barem Tramp, mada i neki pre njega, kao Niksonova administracija), da će Kina biti ta koja će u 21 veku isto imati moć da oblikuje svet. I svojski su se potrudili da što je moguće više Kinu približe zapadnim vrednostima (onaj ko se pita zašto je to radjeno, odgovor je GENOCIDNA priroda odnosa izmedju istoka i zapada, previše je razlika. Kina i dan danas pamti zapad kroz opijumski rat). Ovo je nastavljeno sa Klintonom koji je dao Kini zeleno svetlo (mada je tu bilo i upumpanih Kineskim para u njegovu kampanju za koju su Kinezi i nahvatani) da se sa sputavanja predje na pozitivno angažovanje. Ono što je na taj način moglo da se učini je učinjeno i Tramp stoga napada trgovinskim merama. Otuda i želja da se stvari oko trgovine izdvoje (i to sa obe strane) i to se podržava, drugo radi se i na odnosu sa Rusijom (teško ide zbog stavova unutar administracije SAD), jer SAD bez saradnje sa Rusijom ne mogu da zaustave Kinu, a EU nije efikasna, neće biti ni da se ukine teror manjine, potrebne su SAD ovde nezavisne evropske države u novom savezu sa novim trgovinskim vezama (idealno 1 na 1 kao što pokušavaju da iznude). A Rusiji je uvek nedostajao partner koji je i sam regionalna sila da postane super sila (ono što je zanimljivo nije važno da li saradjuju ili se biju, važno da je sila), a toga ima, Turska, Kina, a i EU i SAD koje joj se suprostavljaju (za njih je ovo definitivno bitka života sa stimulansima kao nikada pre).

Rajko

pre 5 godina

Kad sam bio mali pricalo se da ce Japanci pregaziti Ameriku. Malo kasnije u vreme naftne krize je pretilo da bogati Arapi kupe celu Ameriku. Onda su na red dosli Kinezi, pa Rusi, pa EU, pa opet Kinezi ….. I tako prodje mi zivot u propasti Amerike. Ko je sledeci?


A da, zaboravih ……. evo me u "propaloj Americi". Nemam pojma o cemu pricaju.

mdj

pre 5 godina

Ja ne mogu da verujem koje nebuloze citam, kaže čovek izgradio se SSSR sam posle rata i sam se posle 1991. uzdigao iako je konstantno bio pod sankcijama. Druže, na čemu si, idi na wikipediju i izguglaj "Komunalka", da li znaš šta je komunalka to jest zajednički stan? To ti je kad jedna porodica živi u jednoj, eventualno dve sobe, u drugoj sobi istog stana druga porodica a u trećoj sobi treća porodica i koriste zajedničku kuhinju i WC. E pa vidiš u takvim stanovima je do 1991. živelo 50% ruskih porodica a do 2010. jedanaest odsto ruskog stanovništva, tako se lepo ta ekonomska sila izgradila posle 1945. Da se ne spominje stravična beda, kupovao se krompir na komad, i to kad ga je bilo, o mesu da se ne govori. A to što se od 1991. do danas izgradilo u Rusiji je sve od američkih i nemačkih para, da se ne govori da je Amerika posle propasti SSSR, to jest onoga što je ona htela držala visoko cenu nafte da bi profitirala Rusija koja se pod Putinom u početku folirala da je za Zapad itd. Ma to svi znamo koji smo kao ja rodjeni 1981. i malo kasnije, šta ja ovde gubim vreme i nerviram se. To sve radim zbog ovih koji su rodjeni 1995. i kasnije i koji ovo čitaju. Sramota bre šta je ovaj narrod doživeo, ja shvatam da ste trpeli gladovanje, traume, bombardovanje ali da neko sebe toliko laže i zaludjuje mi je neshvatljivo.

bbb

pre 5 godina

I sta ce Rusi sada da teraju inat umesto dolara (koji ima osiclacije ali ne tako drasticne , setimo se vremena pre vise od 10 tak godian kada je dolar skoro bio na granici da se za njega da samo pola evra, i da su jedno vreme cak kandadski i australjiski dolar ga prestigli).
I sta ce sada da Rusi prodaju bratu Erdoganu naftu za turske lire ne znajuci da li ce za 1 evro sledeceg meseca dobijati npr 8, 80 ili 800 lira ako krenu u hiperinfalciju kao mi. Slicno i sa nasim dinarom, setimo se 92,93 godine i naseg kursa dinara....

Srb in

pre 5 godina

O pripasti Amera slušamo decenijama...najzaduzenija zemlja na svetu...svaki dan bankrotiraju...ali od svega toga ništa...Ameri su ispred svih za pola koplja...oni se pitaju za skoro sve...ne budi mo naivni Amerika je to...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(KumNijeDugme)

Čuj, pola koplja.... 150 kopalja ispred svih.

Ljudi treba da shvatite da van amerike ne postoji ništa , i da sve što se dešava u svetu i na planeti, se dešava zbog unutrašnjo-političkih dešavanja u americi.

bgd

pre 5 godina

Zamislite samo, rublja i lira ce unistiti dolar :)
(aha, 13. avgust 2018 20:16
--
Navedi mi jednu zemlju koja je u dvadesetom veku dva puta samostalno se poodigla iz pepela bez ičije pomoći.
Posle drugog svetskog rata Sovjetski Savez se podigao iz pepela, izgrdivši čitave infrastrukture i obnovili su sve grdove koji su bili porušeni do temelja. U tom sitom periodu vratili su ceo du Americi, koja im je slala pomoć.
Drugi put su se ekonomski urušili za vreme Jeljcina, dans su se ipak uzdigli na nivo i to pod konstantnim pritiscima i sankcijama. Takođe je Rusija vratila desetine milijardi dolara duga sa kojim se Rusija zadužila u Jeljcinovo vreme. Svak čast Itlaiji i Španiji koje navodiš, samo nemoj da se šališ ako ne poznaješ stuktiru duga što se tiče BDP-a u tim zemljama. Na to da će se Rusija ovako uzdići niko nie računao. Veruj mi da su troškovi života ipak niži u Rusiji pa i u Moskvi nego u tim zemljama.
Povrh svega toga slažem se sa tobom da im je ekonomska situacija loša u odnosu a ono što mogu da urade. Mislim da im standard mora biti mnogo veći zbog resursa koje iamju, a njih i nema puno.
P.S
SAD mi ne računaj jer psole drugog svetskog rata imaju valutu koja je mogla nemilice da se štampa. Sad su dužne sttine milajiradi dolara i nikom ništa. Svak druga zemlja bi već sa tim dugom imale nemire i veliki broj zemalja i grđanski rat.
Usput zadnji rat su na svojoj teritoriji imali kad su trebili Indijance i grđanski rat.

EXPORT

pre 5 godina

Odlično.Sada će Turci,S800 da im plate u Korama,Srbi u Dinarima.
Rusi idu na foru SSSR-a,plaćanje u kliringu.To bi i bilo podnošljivo da poštuju ugovor da kada se povuče godišnja crta,ko duguje,dug plati i čvrstoj valuti Tako je SSSR, uvek imao Suficit prema bivšoj SFRJ,nikada nisu plaćali dug nego ga prenosili u iduću godinu a SFRJ je svoje izvoznike plaćala ŠTAMPANIM DINARIMA iz TOPČIDERA.

vlado

pre 5 godina

Ne pratite nista, a lupate komentare k'o da je Berlinski zid tek pao... Na zalost US nije ono sto je bila, i to traje podugo. Od 1971. kada je Nikson ponistio sporazum iz B.Vudsa (onaj sporazum u kom je pisalo da je USD konvertibilan u zlato po ceni od 35 USD za uncu 999 zlata). Da im nije bilo Kisindzera da im isposluje dil sa S.Arabijom da u zamenu za "zastitu" prodaju svoju naftu iskljucivo za USD i da od viska istih kupuju US obveznice i time finansiraju americki javni dug prsli bi odavno... Najveci US izvozni proizvod je upravo USD. Zasto? Pa zato sto najveci izvoznici nafte prodaju istu iskljucivo za USD. Da bi bilo ko kupio naftu od bilo koje zemlje OPEK-a prvo mora da proda neku robu/usluge US za dolare ili da se zaduzi u USD. Kina je proletos lansirala prve "petro juan fjucers" ugovore za kupovinu nafte Juanima, takodje ima vise od godinu dana kako se na Sangajskoj berzi Juanima moze kupovati fizicko zlato. Ne papirni ugovori kakvi kruze COMEX-om, nego poluge od 1kg 999.9/1000 finoce. Cilj Kine to o jeste da Juan bude pokriven zlatom. Pogledajte kretanje cene zlata denomirano u Juanima zadnjih meseci pa ce vam se neke stvari razjasniti. Kina vec ima ugovore sa Rusijom o placanju nafte i gasa Juanom a koji ruske banke mogu da prebace u zlato odmah na SGE ukoliko im taj Juan nije potreban za kupovinu Kineske robe. Sta mislite da bi se dogodilo sa USD ukoliko najveci uvoznik nafte (Kina) napravi dogovor sa najvecim izvoznikom (SA) da kupuje naftu direktno za Juane.

aha

pre 5 godina

Sovjetski Savez je bio druga ekonomska sila sveta decenijama i drzao je pod kontrolom ekonomije drzava Varsavskog pakta, kao i vecine komunistickih drzava i ekonomije arapskih zemalja, dobrog dela Afrike i Juzne Amerike i opet nije uspeo da “unisti” dolar niti ga izbaci iz razmene iako su sovjetske vodje to javno promovisale kao svoj cilj.
A danas Rusija, drzava cija je ekonomija na nivou ekonomije Spanije, drzava pod sankcijama, bez saveznika, bez realnog politickog uticaja, prica demagoske price o izbacivanju dolara i unistavanju istog.
I to planira da uradi u paru sa Turskom, koja je u ogromnoj ekonomskoj krizi.
U te price moze da veruje samo neko ko o medjunarodnoj ekonomiji ne zna ama bas nista.
Zamislite samo, rublja i lira ce unistiti dolar :)

1000 km nije mnogo

pre 5 godina

@aha
Niko i ne kaže da će da je unište, samo da je ne koriste. A što se tiče skidanja dolara sa trona svetske rezerve i finansijskog instrumenta, pa to nije nemoguće i ne znači uništenje valute, pa dolar je to uradio britanskoj funti, znači da nije nemoguće, samo teško i trajalo je vek ako ne i jače. A manjakvost Rusije je ista kao i u SSSR, oni nemaju resurse kao SAD (niko nema resurse kao SAD), ali Rusija nije sila zbog toga gde se nalazi, nego i zbog ljudi koji tamo žive. Imuni su na sve što ovi bace i čak sposobni da pariraju. Nuklerano oružje kaže da će Rusija opstati. A Kina je ta koja je izazivač, jer ima veliku ekonomiju i veliko tržište i stoga bi mogla da stvarno parira SAD. Kini nedostaje iskustvo koje ima SAD, kalila se na SSSR-u, ali Kina i Rusija očigledno veslaju zajedno. Ono što je jezivo, jeste što je evropa drugorazradna sila sa prvorazrednim troškovima i ulaganjima, a istorija kaže da smrtnost zavisi od toga gde se nalaziš u toj evropi.

usd

pre 5 godina

Dolar je vrlo nestabilna valuta s dosta visokom inflacijom, u zadnjih 30 godina oslabio je više nego duplo, šta je '88. bilo $100 danas je $213!
(Emeritus, 13. avgust 2018 20:38)
---------------------------

Ili drugim recima, inflacija od 2.5% godisnje. Bas ono nestabilna valuta.

aham

pre 5 godina

Kakva glupost i demagogija. Mada, voleo bih da probaju, bas me zanima koliko bi se Ameri potresli. Ajde Rusi, bar jednom odrzite datu rec. Ne racunam na onaj dogovor sa Hitlerom, tu ste rec odrzali..

Emeritus

pre 5 godina

Dolar je vrlo nestabilna valuta s dosta visokom inflacijom, u zadnjih 30 godina oslabio je više nego duplo, šta je '88. bilo $100 danas je $213!

KumNijeDugme

pre 5 godina

O pripasti Amera slušamo decenijama...najzaduzenija zemlja na svetu...svaki dan bankrotiraju...ali od svega toga ništa...Ameri su ispred svih za pola koplja...oni se pitaju za skoro sve...ne budi mo naivni Amerika je to...

Era

pre 5 godina

Ej stvarno više ti Rusi i dolar, slušamo tu priču 30 godina.

Da su mogli da se toga rese, rešili bi se osamdesetih godina.
Znači ne mogu, zavisni su ,loša ekonomija, bankrotirali bi kad bi to uradili i tako to.

Sve ostalo je ruska propaganda.

Era

pre 5 godina

Ej stvarno više ti Rusi i dolar, slušamo tu priču 30 godina.

Da su mogli da se toga rese, rešili bi se osamdesetih godina.
Znači ne mogu, zavisni su ,loša ekonomija, bankrotirali bi kad bi to uradili i tako to.

Sve ostalo je ruska propaganda.

aha

pre 5 godina

Sovjetski Savez je bio druga ekonomska sila sveta decenijama i drzao je pod kontrolom ekonomije drzava Varsavskog pakta, kao i vecine komunistickih drzava i ekonomije arapskih zemalja, dobrog dela Afrike i Juzne Amerike i opet nije uspeo da “unisti” dolar niti ga izbaci iz razmene iako su sovjetske vodje to javno promovisale kao svoj cilj.
A danas Rusija, drzava cija je ekonomija na nivou ekonomije Spanije, drzava pod sankcijama, bez saveznika, bez realnog politickog uticaja, prica demagoske price o izbacivanju dolara i unistavanju istog.
I to planira da uradi u paru sa Turskom, koja je u ogromnoj ekonomskoj krizi.
U te price moze da veruje samo neko ko o medjunarodnoj ekonomiji ne zna ama bas nista.
Zamislite samo, rublja i lira ce unistiti dolar :)

vlado

pre 5 godina

Ne pratite nista, a lupate komentare k'o da je Berlinski zid tek pao... Na zalost US nije ono sto je bila, i to traje podugo. Od 1971. kada je Nikson ponistio sporazum iz B.Vudsa (onaj sporazum u kom je pisalo da je USD konvertibilan u zlato po ceni od 35 USD za uncu 999 zlata). Da im nije bilo Kisindzera da im isposluje dil sa S.Arabijom da u zamenu za "zastitu" prodaju svoju naftu iskljucivo za USD i da od viska istih kupuju US obveznice i time finansiraju americki javni dug prsli bi odavno... Najveci US izvozni proizvod je upravo USD. Zasto? Pa zato sto najveci izvoznici nafte prodaju istu iskljucivo za USD. Da bi bilo ko kupio naftu od bilo koje zemlje OPEK-a prvo mora da proda neku robu/usluge US za dolare ili da se zaduzi u USD. Kina je proletos lansirala prve "petro juan fjucers" ugovore za kupovinu nafte Juanima, takodje ima vise od godinu dana kako se na Sangajskoj berzi Juanima moze kupovati fizicko zlato. Ne papirni ugovori kakvi kruze COMEX-om, nego poluge od 1kg 999.9/1000 finoce. Cilj Kine to o jeste da Juan bude pokriven zlatom. Pogledajte kretanje cene zlata denomirano u Juanima zadnjih meseci pa ce vam se neke stvari razjasniti. Kina vec ima ugovore sa Rusijom o placanju nafte i gasa Juanom a koji ruske banke mogu da prebace u zlato odmah na SGE ukoliko im taj Juan nije potreban za kupovinu Kineske robe. Sta mislite da bi se dogodilo sa USD ukoliko najveci uvoznik nafte (Kina) napravi dogovor sa najvecim izvoznikom (SA) da kupuje naftu direktno za Juane.

KumNijeDugme

pre 5 godina

O pripasti Amera slušamo decenijama...najzaduzenija zemlja na svetu...svaki dan bankrotiraju...ali od svega toga ništa...Ameri su ispred svih za pola koplja...oni se pitaju za skoro sve...ne budi mo naivni Amerika je to...

Rajko

pre 5 godina

Kad sam bio mali pricalo se da ce Japanci pregaziti Ameriku. Malo kasnije u vreme naftne krize je pretilo da bogati Arapi kupe celu Ameriku. Onda su na red dosli Kinezi, pa Rusi, pa EU, pa opet Kinezi ….. I tako prodje mi zivot u propasti Amerike. Ko je sledeci?


A da, zaboravih ……. evo me u "propaloj Americi". Nemam pojma o cemu pricaju.

bgd

pre 5 godina

Zamislite samo, rublja i lira ce unistiti dolar :)
(aha, 13. avgust 2018 20:16
--
Navedi mi jednu zemlju koja je u dvadesetom veku dva puta samostalno se poodigla iz pepela bez ičije pomoći.
Posle drugog svetskog rata Sovjetski Savez se podigao iz pepela, izgrdivši čitave infrastrukture i obnovili su sve grdove koji su bili porušeni do temelja. U tom sitom periodu vratili su ceo du Americi, koja im je slala pomoć.
Drugi put su se ekonomski urušili za vreme Jeljcina, dans su se ipak uzdigli na nivo i to pod konstantnim pritiscima i sankcijama. Takođe je Rusija vratila desetine milijardi dolara duga sa kojim se Rusija zadužila u Jeljcinovo vreme. Svak čast Itlaiji i Španiji koje navodiš, samo nemoj da se šališ ako ne poznaješ stuktiru duga što se tiče BDP-a u tim zemljama. Na to da će se Rusija ovako uzdići niko nie računao. Veruj mi da su troškovi života ipak niži u Rusiji pa i u Moskvi nego u tim zemljama.
Povrh svega toga slažem se sa tobom da im je ekonomska situacija loša u odnosu a ono što mogu da urade. Mislim da im standard mora biti mnogo veći zbog resursa koje iamju, a njih i nema puno.
P.S
SAD mi ne računaj jer psole drugog svetskog rata imaju valutu koja je mogla nemilice da se štampa. Sad su dužne sttine milajiradi dolara i nikom ništa. Svak druga zemlja bi već sa tim dugom imale nemire i veliki broj zemalja i grđanski rat.
Usput zadnji rat su na svojoj teritoriji imali kad su trebili Indijance i grđanski rat.

usd

pre 5 godina

Dolar je vrlo nestabilna valuta s dosta visokom inflacijom, u zadnjih 30 godina oslabio je više nego duplo, šta je '88. bilo $100 danas je $213!
(Emeritus, 13. avgust 2018 20:38)
---------------------------

Ili drugim recima, inflacija od 2.5% godisnje. Bas ono nestabilna valuta.

Srb in

pre 5 godina

O pripasti Amera slušamo decenijama...najzaduzenija zemlja na svetu...svaki dan bankrotiraju...ali od svega toga ništa...Ameri su ispred svih za pola koplja...oni se pitaju za skoro sve...ne budi mo naivni Amerika je to...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(KumNijeDugme)

Čuj, pola koplja.... 150 kopalja ispred svih.

Ljudi treba da shvatite da van amerike ne postoji ništa , i da sve što se dešava u svetu i na planeti, se dešava zbog unutrašnjo-političkih dešavanja u americi.

mdj

pre 5 godina

Ja ne mogu da verujem koje nebuloze citam, kaže čovek izgradio se SSSR sam posle rata i sam se posle 1991. uzdigao iako je konstantno bio pod sankcijama. Druže, na čemu si, idi na wikipediju i izguglaj "Komunalka", da li znaš šta je komunalka to jest zajednički stan? To ti je kad jedna porodica živi u jednoj, eventualno dve sobe, u drugoj sobi istog stana druga porodica a u trećoj sobi treća porodica i koriste zajedničku kuhinju i WC. E pa vidiš u takvim stanovima je do 1991. živelo 50% ruskih porodica a do 2010. jedanaest odsto ruskog stanovništva, tako se lepo ta ekonomska sila izgradila posle 1945. Da se ne spominje stravična beda, kupovao se krompir na komad, i to kad ga je bilo, o mesu da se ne govori. A to što se od 1991. do danas izgradilo u Rusiji je sve od američkih i nemačkih para, da se ne govori da je Amerika posle propasti SSSR, to jest onoga što je ona htela držala visoko cenu nafte da bi profitirala Rusija koja se pod Putinom u početku folirala da je za Zapad itd. Ma to svi znamo koji smo kao ja rodjeni 1981. i malo kasnije, šta ja ovde gubim vreme i nerviram se. To sve radim zbog ovih koji su rodjeni 1995. i kasnije i koji ovo čitaju. Sramota bre šta je ovaj narrod doživeo, ja shvatam da ste trpeli gladovanje, traume, bombardovanje ali da neko sebe toliko laže i zaludjuje mi je neshvatljivo.

cccp

pre 5 godina

Posle drugog svetskog rata Sovjetski Savez se podigao iz pepela, izgrdivši čitave infrastrukture i obnovili su sve grdove koji su bili porušeni do temelja.
-----------------------

Mali broj ruskih gradova je bio porusen do temelja. O obnovi bez icije pomoci, preporucujem izucavanje istorije istocnog bloka, te ekonomske eksploatacije zemalja istocnog bloka od strane Sovjetskog Saveza.

aham

pre 5 godina

Kakva glupost i demagogija. Mada, voleo bih da probaju, bas me zanima koliko bi se Ameri potresli. Ajde Rusi, bar jednom odrzite datu rec. Ne racunam na onaj dogovor sa Hitlerom, tu ste rec odrzali..

EXPORT

pre 5 godina

Odlično.Sada će Turci,S800 da im plate u Korama,Srbi u Dinarima.
Rusi idu na foru SSSR-a,plaćanje u kliringu.To bi i bilo podnošljivo da poštuju ugovor da kada se povuče godišnja crta,ko duguje,dug plati i čvrstoj valuti Tako je SSSR, uvek imao Suficit prema bivšoj SFRJ,nikada nisu plaćali dug nego ga prenosili u iduću godinu a SFRJ je svoje izvoznike plaćala ŠTAMPANIM DINARIMA iz TOPČIDERA.

1000 km nije mnogo

pre 5 godina

@aha
Niko i ne kaže da će da je unište, samo da je ne koriste. A što se tiče skidanja dolara sa trona svetske rezerve i finansijskog instrumenta, pa to nije nemoguće i ne znači uništenje valute, pa dolar je to uradio britanskoj funti, znači da nije nemoguće, samo teško i trajalo je vek ako ne i jače. A manjakvost Rusije je ista kao i u SSSR, oni nemaju resurse kao SAD (niko nema resurse kao SAD), ali Rusija nije sila zbog toga gde se nalazi, nego i zbog ljudi koji tamo žive. Imuni su na sve što ovi bace i čak sposobni da pariraju. Nuklerano oružje kaže da će Rusija opstati. A Kina je ta koja je izazivač, jer ima veliku ekonomiju i veliko tržište i stoga bi mogla da stvarno parira SAD. Kini nedostaje iskustvo koje ima SAD, kalila se na SSSR-u, ali Kina i Rusija očigledno veslaju zajedno. Ono što je jezivo, jeste što je evropa drugorazradna sila sa prvorazrednim troškovima i ulaganjima, a istorija kaže da smrtnost zavisi od toga gde se nalaziš u toj evropi.

bbb

pre 5 godina

I sta ce Rusi sada da teraju inat umesto dolara (koji ima osiclacije ali ne tako drasticne , setimo se vremena pre vise od 10 tak godian kada je dolar skoro bio na granici da se za njega da samo pola evra, i da su jedno vreme cak kandadski i australjiski dolar ga prestigli).
I sta ce sada da Rusi prodaju bratu Erdoganu naftu za turske lire ne znajuci da li ce za 1 evro sledeceg meseca dobijati npr 8, 80 ili 800 lira ako krenu u hiperinfalciju kao mi. Slicno i sa nasim dinarom, setimo se 92,93 godine i naseg kursa dinara....

Emeritus

pre 5 godina

Dolar je vrlo nestabilna valuta s dosta visokom inflacijom, u zadnjih 30 godina oslabio je više nego duplo, šta je '88. bilo $100 danas je $213!

jako uzbudljivo doba uživancija je živeti danas i gledati sve ovo

pre 5 godina

SAD znaju (barem Tramp, mada i neki pre njega, kao Niksonova administracija), da će Kina biti ta koja će u 21 veku isto imati moć da oblikuje svet. I svojski su se potrudili da što je moguće više Kinu približe zapadnim vrednostima (onaj ko se pita zašto je to radjeno, odgovor je GENOCIDNA priroda odnosa izmedju istoka i zapada, previše je razlika. Kina i dan danas pamti zapad kroz opijumski rat). Ovo je nastavljeno sa Klintonom koji je dao Kini zeleno svetlo (mada je tu bilo i upumpanih Kineskim para u njegovu kampanju za koju su Kinezi i nahvatani) da se sa sputavanja predje na pozitivno angažovanje. Ono što je na taj način moglo da se učini je učinjeno i Tramp stoga napada trgovinskim merama. Otuda i želja da se stvari oko trgovine izdvoje (i to sa obe strane) i to se podržava, drugo radi se i na odnosu sa Rusijom (teško ide zbog stavova unutar administracije SAD), jer SAD bez saradnje sa Rusijom ne mogu da zaustave Kinu, a EU nije efikasna, neće biti ni da se ukine teror manjine, potrebne su SAD ovde nezavisne evropske države u novom savezu sa novim trgovinskim vezama (idealno 1 na 1 kao što pokušavaju da iznude). A Rusiji je uvek nedostajao partner koji je i sam regionalna sila da postane super sila (ono što je zanimljivo nije važno da li saradjuju ili se biju, važno da je sila), a toga ima, Turska, Kina, a i EU i SAD koje joj se suprostavljaju (za njih je ovo definitivno bitka života sa stimulansima kao nikada pre).

mix

pre 5 godina

Pre neki dan mi prijatelj dosao iz Turske.Kaze polovinu robe nije mogao da kupi,ne zele da prodaju,boje se sunovrata lire.Rusi ce da im daju naftu za lire,kad na vrbi rodi grozdje.

letoo

pre 5 godina

Rusi se nisu resili $ ni kad su imali ideologiju. Danas, kad im je $ jedina ideologija sigurno nece. To je jeftina propaganda na kojoj ruska drzava pociva poslednjih godina

dzonI

pre 5 godina

Rusi nece dolar?! Hahaha ... Price za malu decu. Njima je dolar kao nama euro. Zna Tramp sta radi, udara gde najvise boli, jer mu se moze. Udario, vratio bi Putin, ali ne moze.

Vladimir

pre 5 godina

Laički gledano problem razmene Rusije i Turske, ako se izbaci dolar, biće nedostatak neutralne mere. Naravno, svi znamo koliko je dolar neutralan i zavistan od tržišta tj. ponude i potražnje (da pojednostavimo monetarni model). Ono u šta bih se kladio jeste digitalni novac. Bitcoin, Ethereum itd. već su pokazali određenu agilnost ali su podložni manipulacijama. Zamislite dogovor Rusije, Kine, Turske i ostalih zemalja koja USA ne vole o definisanju digitalne valute koja će služiti za očuvanje vrednosti razmenjene robe. Primer, Rusija proda S-400 Turcima za 50 miliona novih bitcoin-a. A onda Rusi te coin-e koriste za kupovinu turskog voća, povrća, vaučera za letovanje... Ili nešto od Kineza i sl. Tehnologija postoji, manje više je dokazana ali ostaje da se izabere pravi trenutak za tako nešto. U tom slučaju, nema potrebe bilo o da ruši dolar. Jednostavno neće biti potreban ni Rusiji ni Turskoj ili bilo kojoj zemlji koja je u tom sistemu. Naravno, pre toga potrebno je osmisliti šta da se radi sa gomilom dolara koje se nalaze kod, pre svega, Kineza u vidu obveznica i sl. Pretpostavljam da im nije baš svejedno ako bi se dolar tek tako urušio.

Lacerta

pre 5 godina

Ko je presekao i više "neće dolar", Putin i ekipica, ili običan Rus?

Tek kad vidim da ovaj poslednji hrli u menjačnice i radosno menja svoje dolare iz slamarice za rublje, onda ću poverovati da "Rusi neće dolar".

Ali nešto mislim da taj film neću gledati, barem ne za ovog života.

A Putin i društvo mogu da smišljaju i rade šta god hoće (dok su na vlasti), ali život ima svoja pravila koja čak ni Putin Veliki ne može da menja kako mu se ćefne!

Jarmusch

pre 5 godina

Moze li mi ko reci,kome su SAD duzne te silne milijarde?
(BOSS, 13. avgust 2018 22:01) Kini i Japanu, koji im kupuje obveznice, tzv. Treasury Bonds. E sada, fora je sto Kina i Japan mogu teoretski da ekonomski potope Ameriku ako pocnu da prodaju njihova ucesca u obveznicama, ali bez jake Amerike oni gube svoje najvece i najvaznije trziste i sami bi sebe ekonomski pokopali. Tako da proleteri, SKOJevci, ilegalci, komesari i raznorazni komunisti nece doziveti propast Amerike jos skoro....

Jovan

pre 5 godina

Tako je moj pokojni deda ‘92 ‘93 ‘94 sadio psenicu kukuruz i suncokret na 15ha sve platio i sve je dobro rodilo predao sav rod drzavi i u tom trenutku solidno zaradio kad je predao ali kad je na red dosla isplata posle par meseci nije mogao ni deo ulozenog gorivo da pokrije a kamoli ostale troskove jer je inflacija sve to pojela, tako da mu je rezim u tom vremenu izvukao sav novac koji je imao za te 3 god. koje je ulagao u proizvodnju jer nije mogao da gleda da mu raste korov i nadao se da je to samo te godine i nece se vise ponoviti.
‘95 nije imao više sa čim da krene da radi.
Tako ce i sad neki naivni Rusi i Turci da zamene dolar u nacionalnu valutu sa kojom ce ovim tempom pada nece nista vredeti,
boje neka zamene za toalet papir imace vecu vrednost ako im valuta bude isla ovim putem kako je krenula.

bgd

pre 5 godina

Zamislite samo, rublja i lira ce unistiti dolar :)
(aha, 13. avgust 2018 20:16
--
Navedi mi jednu zemlju koja je u dvadesetom veku dva puta samostalno se poodigla iz pepela bez ičije pomoći.
Posle drugog svetskog rata Sovjetski Savez se podigao iz pepela, izgrdivši čitave infrastrukture i obnovili su sve grdove koji su bili porušeni do temelja. U tom sitom periodu vratili su ceo du Americi, koja im je slala pomoć.
Drugi put su se ekonomski urušili za vreme Jeljcina, dans su se ipak uzdigli na nivo i to pod konstantnim pritiscima i sankcijama. Takođe je Rusija vratila desetine milijardi dolara duga sa kojim se Rusija zadužila u Jeljcinovo vreme. Svak čast Itlaiji i Španiji koje navodiš, samo nemoj da se šališ ako ne poznaješ stuktiru duga što se tiče BDP-a u tim zemljama. Na to da će se Rusija ovako uzdići niko nie računao. Veruj mi da su troškovi života ipak niži u Rusiji pa i u Moskvi nego u tim zemljama.
Povrh svega toga slažem se sa tobom da im je ekonomska situacija loša u odnosu a ono što mogu da urade. Mislim da im standard mora biti mnogo veći zbog resursa koje iamju, a njih i nema puno.
P.S
SAD mi ne računaj jer psole drugog svetskog rata imaju valutu koja je mogla nemilice da se štampa. Sad su dužne sttine milajiradi dolara i nikom ništa. Svak druga zemlja bi već sa tim dugom imale nemire i veliki broj zemalja i grđanski rat.
Usput zadnji rat su na svojoj teritoriji imali kad su trebili Indijance i grđanski rat.

Emeritus

pre 5 godina

Dolar je vrlo nestabilna valuta s dosta visokom inflacijom, u zadnjih 30 godina oslabio je više nego duplo, šta je '88. bilo $100 danas je $213!

Era

pre 5 godina

Ej stvarno više ti Rusi i dolar, slušamo tu priču 30 godina.

Da su mogli da se toga rese, rešili bi se osamdesetih godina.
Znači ne mogu, zavisni su ,loša ekonomija, bankrotirali bi kad bi to uradili i tako to.

Sve ostalo je ruska propaganda.

aha

pre 5 godina

Sovjetski Savez je bio druga ekonomska sila sveta decenijama i drzao je pod kontrolom ekonomije drzava Varsavskog pakta, kao i vecine komunistickih drzava i ekonomije arapskih zemalja, dobrog dela Afrike i Juzne Amerike i opet nije uspeo da “unisti” dolar niti ga izbaci iz razmene iako su sovjetske vodje to javno promovisale kao svoj cilj.
A danas Rusija, drzava cija je ekonomija na nivou ekonomije Spanije, drzava pod sankcijama, bez saveznika, bez realnog politickog uticaja, prica demagoske price o izbacivanju dolara i unistavanju istog.
I to planira da uradi u paru sa Turskom, koja je u ogromnoj ekonomskoj krizi.
U te price moze da veruje samo neko ko o medjunarodnoj ekonomiji ne zna ama bas nista.
Zamislite samo, rublja i lira ce unistiti dolar :)

Srb in

pre 5 godina

O pripasti Amera slušamo decenijama...najzaduzenija zemlja na svetu...svaki dan bankrotiraju...ali od svega toga ništa...Ameri su ispred svih za pola koplja...oni se pitaju za skoro sve...ne budi mo naivni Amerika je to...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(KumNijeDugme)

Čuj, pola koplja.... 150 kopalja ispred svih.

Ljudi treba da shvatite da van amerike ne postoji ništa , i da sve što se dešava u svetu i na planeti, se dešava zbog unutrašnjo-političkih dešavanja u americi.

KumNijeDugme

pre 5 godina

O pripasti Amera slušamo decenijama...najzaduzenija zemlja na svetu...svaki dan bankrotiraju...ali od svega toga ništa...Ameri su ispred svih za pola koplja...oni se pitaju za skoro sve...ne budi mo naivni Amerika je to...

aham

pre 5 godina

Kakva glupost i demagogija. Mada, voleo bih da probaju, bas me zanima koliko bi se Ameri potresli. Ajde Rusi, bar jednom odrzite datu rec. Ne racunam na onaj dogovor sa Hitlerom, tu ste rec odrzali..

vlado

pre 5 godina

Ne pratite nista, a lupate komentare k'o da je Berlinski zid tek pao... Na zalost US nije ono sto je bila, i to traje podugo. Od 1971. kada je Nikson ponistio sporazum iz B.Vudsa (onaj sporazum u kom je pisalo da je USD konvertibilan u zlato po ceni od 35 USD za uncu 999 zlata). Da im nije bilo Kisindzera da im isposluje dil sa S.Arabijom da u zamenu za "zastitu" prodaju svoju naftu iskljucivo za USD i da od viska istih kupuju US obveznice i time finansiraju americki javni dug prsli bi odavno... Najveci US izvozni proizvod je upravo USD. Zasto? Pa zato sto najveci izvoznici nafte prodaju istu iskljucivo za USD. Da bi bilo ko kupio naftu od bilo koje zemlje OPEK-a prvo mora da proda neku robu/usluge US za dolare ili da se zaduzi u USD. Kina je proletos lansirala prve "petro juan fjucers" ugovore za kupovinu nafte Juanima, takodje ima vise od godinu dana kako se na Sangajskoj berzi Juanima moze kupovati fizicko zlato. Ne papirni ugovori kakvi kruze COMEX-om, nego poluge od 1kg 999.9/1000 finoce. Cilj Kine to o jeste da Juan bude pokriven zlatom. Pogledajte kretanje cene zlata denomirano u Juanima zadnjih meseci pa ce vam se neke stvari razjasniti. Kina vec ima ugovore sa Rusijom o placanju nafte i gasa Juanom a koji ruske banke mogu da prebace u zlato odmah na SGE ukoliko im taj Juan nije potreban za kupovinu Kineske robe. Sta mislite da bi se dogodilo sa USD ukoliko najveci uvoznik nafte (Kina) napravi dogovor sa najvecim izvoznikom (SA) da kupuje naftu direktno za Juane.

Rajko

pre 5 godina

Kad sam bio mali pricalo se da ce Japanci pregaziti Ameriku. Malo kasnije u vreme naftne krize je pretilo da bogati Arapi kupe celu Ameriku. Onda su na red dosli Kinezi, pa Rusi, pa EU, pa opet Kinezi ….. I tako prodje mi zivot u propasti Amerike. Ko je sledeci?


A da, zaboravih ……. evo me u "propaloj Americi". Nemam pojma o cemu pricaju.

mdj

pre 5 godina

Ja ne mogu da verujem koje nebuloze citam, kaže čovek izgradio se SSSR sam posle rata i sam se posle 1991. uzdigao iako je konstantno bio pod sankcijama. Druže, na čemu si, idi na wikipediju i izguglaj "Komunalka", da li znaš šta je komunalka to jest zajednički stan? To ti je kad jedna porodica živi u jednoj, eventualno dve sobe, u drugoj sobi istog stana druga porodica a u trećoj sobi treća porodica i koriste zajedničku kuhinju i WC. E pa vidiš u takvim stanovima je do 1991. živelo 50% ruskih porodica a do 2010. jedanaest odsto ruskog stanovništva, tako se lepo ta ekonomska sila izgradila posle 1945. Da se ne spominje stravična beda, kupovao se krompir na komad, i to kad ga je bilo, o mesu da se ne govori. A to što se od 1991. do danas izgradilo u Rusiji je sve od američkih i nemačkih para, da se ne govori da je Amerika posle propasti SSSR, to jest onoga što je ona htela držala visoko cenu nafte da bi profitirala Rusija koja se pod Putinom u početku folirala da je za Zapad itd. Ma to svi znamo koji smo kao ja rodjeni 1981. i malo kasnije, šta ja ovde gubim vreme i nerviram se. To sve radim zbog ovih koji su rodjeni 1995. i kasnije i koji ovo čitaju. Sramota bre šta je ovaj narrod doživeo, ja shvatam da ste trpeli gladovanje, traume, bombardovanje ali da neko sebe toliko laže i zaludjuje mi je neshvatljivo.

jako uzbudljivo doba uživancija je živeti danas i gledati sve ovo

pre 5 godina

SAD znaju (barem Tramp, mada i neki pre njega, kao Niksonova administracija), da će Kina biti ta koja će u 21 veku isto imati moć da oblikuje svet. I svojski su se potrudili da što je moguće više Kinu približe zapadnim vrednostima (onaj ko se pita zašto je to radjeno, odgovor je GENOCIDNA priroda odnosa izmedju istoka i zapada, previše je razlika. Kina i dan danas pamti zapad kroz opijumski rat). Ovo je nastavljeno sa Klintonom koji je dao Kini zeleno svetlo (mada je tu bilo i upumpanih Kineskim para u njegovu kampanju za koju su Kinezi i nahvatani) da se sa sputavanja predje na pozitivno angažovanje. Ono što je na taj način moglo da se učini je učinjeno i Tramp stoga napada trgovinskim merama. Otuda i želja da se stvari oko trgovine izdvoje (i to sa obe strane) i to se podržava, drugo radi se i na odnosu sa Rusijom (teško ide zbog stavova unutar administracije SAD), jer SAD bez saradnje sa Rusijom ne mogu da zaustave Kinu, a EU nije efikasna, neće biti ni da se ukine teror manjine, potrebne su SAD ovde nezavisne evropske države u novom savezu sa novim trgovinskim vezama (idealno 1 na 1 kao što pokušavaju da iznude). A Rusiji je uvek nedostajao partner koji je i sam regionalna sila da postane super sila (ono što je zanimljivo nije važno da li saradjuju ili se biju, važno da je sila), a toga ima, Turska, Kina, a i EU i SAD koje joj se suprostavljaju (za njih je ovo definitivno bitka života sa stimulansima kao nikada pre).

cccp

pre 5 godina

Posle drugog svetskog rata Sovjetski Savez se podigao iz pepela, izgrdivši čitave infrastrukture i obnovili su sve grdove koji su bili porušeni do temelja.
-----------------------

Mali broj ruskih gradova je bio porusen do temelja. O obnovi bez icije pomoci, preporucujem izucavanje istorije istocnog bloka, te ekonomske eksploatacije zemalja istocnog bloka od strane Sovjetskog Saveza.

usd

pre 5 godina

Dolar je vrlo nestabilna valuta s dosta visokom inflacijom, u zadnjih 30 godina oslabio je više nego duplo, šta je '88. bilo $100 danas je $213!
(Emeritus, 13. avgust 2018 20:38)
---------------------------

Ili drugim recima, inflacija od 2.5% godisnje. Bas ono nestabilna valuta.

1000 km nije mnogo

pre 5 godina

@aha
Niko i ne kaže da će da je unište, samo da je ne koriste. A što se tiče skidanja dolara sa trona svetske rezerve i finansijskog instrumenta, pa to nije nemoguće i ne znači uništenje valute, pa dolar je to uradio britanskoj funti, znači da nije nemoguće, samo teško i trajalo je vek ako ne i jače. A manjakvost Rusije je ista kao i u SSSR, oni nemaju resurse kao SAD (niko nema resurse kao SAD), ali Rusija nije sila zbog toga gde se nalazi, nego i zbog ljudi koji tamo žive. Imuni su na sve što ovi bace i čak sposobni da pariraju. Nuklerano oružje kaže da će Rusija opstati. A Kina je ta koja je izazivač, jer ima veliku ekonomiju i veliko tržište i stoga bi mogla da stvarno parira SAD. Kini nedostaje iskustvo koje ima SAD, kalila se na SSSR-u, ali Kina i Rusija očigledno veslaju zajedno. Ono što je jezivo, jeste što je evropa drugorazradna sila sa prvorazrednim troškovima i ulaganjima, a istorija kaže da smrtnost zavisi od toga gde se nalaziš u toj evropi.

EXPORT

pre 5 godina

Odlično.Sada će Turci,S800 da im plate u Korama,Srbi u Dinarima.
Rusi idu na foru SSSR-a,plaćanje u kliringu.To bi i bilo podnošljivo da poštuju ugovor da kada se povuče godišnja crta,ko duguje,dug plati i čvrstoj valuti Tako je SSSR, uvek imao Suficit prema bivšoj SFRJ,nikada nisu plaćali dug nego ga prenosili u iduću godinu a SFRJ je svoje izvoznike plaćala ŠTAMPANIM DINARIMA iz TOPČIDERA.

bbb

pre 5 godina

I sta ce Rusi sada da teraju inat umesto dolara (koji ima osiclacije ali ne tako drasticne , setimo se vremena pre vise od 10 tak godian kada je dolar skoro bio na granici da se za njega da samo pola evra, i da su jedno vreme cak kandadski i australjiski dolar ga prestigli).
I sta ce sada da Rusi prodaju bratu Erdoganu naftu za turske lire ne znajuci da li ce za 1 evro sledeceg meseca dobijati npr 8, 80 ili 800 lira ako krenu u hiperinfalciju kao mi. Slicno i sa nasim dinarom, setimo se 92,93 godine i naseg kursa dinara....

dzonI

pre 5 godina

Rusi nece dolar?! Hahaha ... Price za malu decu. Njima je dolar kao nama euro. Zna Tramp sta radi, udara gde najvise boli, jer mu se moze. Udario, vratio bi Putin, ali ne moze.

Vladimir

pre 5 godina

Laički gledano problem razmene Rusije i Turske, ako se izbaci dolar, biće nedostatak neutralne mere. Naravno, svi znamo koliko je dolar neutralan i zavistan od tržišta tj. ponude i potražnje (da pojednostavimo monetarni model). Ono u šta bih se kladio jeste digitalni novac. Bitcoin, Ethereum itd. već su pokazali određenu agilnost ali su podložni manipulacijama. Zamislite dogovor Rusije, Kine, Turske i ostalih zemalja koja USA ne vole o definisanju digitalne valute koja će služiti za očuvanje vrednosti razmenjene robe. Primer, Rusija proda S-400 Turcima za 50 miliona novih bitcoin-a. A onda Rusi te coin-e koriste za kupovinu turskog voća, povrća, vaučera za letovanje... Ili nešto od Kineza i sl. Tehnologija postoji, manje više je dokazana ali ostaje da se izabere pravi trenutak za tako nešto. U tom slučaju, nema potrebe bilo o da ruši dolar. Jednostavno neće biti potreban ni Rusiji ni Turskoj ili bilo kojoj zemlji koja je u tom sistemu. Naravno, pre toga potrebno je osmisliti šta da se radi sa gomilom dolara koje se nalaze kod, pre svega, Kineza u vidu obveznica i sl. Pretpostavljam da im nije baš svejedno ako bi se dolar tek tako urušio.

letoo

pre 5 godina

Rusi se nisu resili $ ni kad su imali ideologiju. Danas, kad im je $ jedina ideologija sigurno nece. To je jeftina propaganda na kojoj ruska drzava pociva poslednjih godina

Jarmusch

pre 5 godina

Moze li mi ko reci,kome su SAD duzne te silne milijarde?
(BOSS, 13. avgust 2018 22:01) Kini i Japanu, koji im kupuje obveznice, tzv. Treasury Bonds. E sada, fora je sto Kina i Japan mogu teoretski da ekonomski potope Ameriku ako pocnu da prodaju njihova ucesca u obveznicama, ali bez jake Amerike oni gube svoje najvece i najvaznije trziste i sami bi sebe ekonomski pokopali. Tako da proleteri, SKOJevci, ilegalci, komesari i raznorazni komunisti nece doziveti propast Amerike jos skoro....

Jovan

pre 5 godina

Tako je moj pokojni deda ‘92 ‘93 ‘94 sadio psenicu kukuruz i suncokret na 15ha sve platio i sve je dobro rodilo predao sav rod drzavi i u tom trenutku solidno zaradio kad je predao ali kad je na red dosla isplata posle par meseci nije mogao ni deo ulozenog gorivo da pokrije a kamoli ostale troskove jer je inflacija sve to pojela, tako da mu je rezim u tom vremenu izvukao sav novac koji je imao za te 3 god. koje je ulagao u proizvodnju jer nije mogao da gleda da mu raste korov i nadao se da je to samo te godine i nece se vise ponoviti.
‘95 nije imao više sa čim da krene da radi.
Tako ce i sad neki naivni Rusi i Turci da zamene dolar u nacionalnu valutu sa kojom ce ovim tempom pada nece nista vredeti,
boje neka zamene za toalet papir imace vecu vrednost ako im valuta bude isla ovim putem kako je krenula.

mix

pre 5 godina

Pre neki dan mi prijatelj dosao iz Turske.Kaze polovinu robe nije mogao da kupi,ne zele da prodaju,boje se sunovrata lire.Rusi ce da im daju naftu za lire,kad na vrbi rodi grozdje.

Lacerta

pre 5 godina

Ko je presekao i više "neće dolar", Putin i ekipica, ili običan Rus?

Tek kad vidim da ovaj poslednji hrli u menjačnice i radosno menja svoje dolare iz slamarice za rublje, onda ću poverovati da "Rusi neće dolar".

Ali nešto mislim da taj film neću gledati, barem ne za ovog života.

A Putin i društvo mogu da smišljaju i rade šta god hoće (dok su na vlasti), ali život ima svoja pravila koja čak ni Putin Veliki ne može da menja kako mu se ćefne!