Subota, 11.08.2018.

23:46

Dodik: Može li Srbija da podnese da joj se vrati Kosovo

Malo ko razmišlja o tome da li bi Srbija mogla da podnese da joj se vrati Kosovo i da Albanci dobiju 30 odsto poslanika, mesto premijera ili predsednika države.

Izvor: Beta

Dodik: Može li Srbija da podnese da joj se vrati Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

Denki

pre 5 godina

Koliko sam ja razumio, neki bi da prisile Albance da oni budu manjina u Srbiji. Njima i trenutni status na Kosovu i Metohiji vise odgovara nego to. Ako bi i pristali da ponovo budu dio Srbije onako kako to Ustav propisuje, najmanje sto bi trazili bi bio status konstitutivnosti kako naroda, tako i albanskog jezika tj. da i srpski i albanski jezik budu ravnopravni. Osim toga, ulazak u Šengen zonu bi izbrisao tu famoznu granicu, ali smo očito daleko od toga.

.орг

pre 5 godina

право питање гласи: да ли албанци могу да поднесу попис становништва и имовине?

Zemun grad SPO

pre 5 godina

Na cemu se zasniva ovo Dodikovo pitanje? Oni koji odlucuju o poretku u Evropi nemaju nameru da vrate Kosovo Srbiji. Apsolutno nikakvu nameru nema ni 90 odsto Albanaca koji tamo zive da se vrate u nas poredak. Bolje bi bilo nasim politicarima da kazu narodu da je Kosovo izgubljeno 1999. u ratu do kojeg nije moralo da dodje i kojeg Srbija nije mogla dobiti. Sam nas odnos prema Albancima koje nazivamo siptarima udaljio je Kosovo od Srbije. Drugi faktor je to sto su Albanci imali vekovnu nameru da se odvoje od Srbije. Tu priliku pruzila im je katastrofalna politika Milosevicevog rezima koja je Srbe i Srbiju sukobila sa susedima i medjunarodnom zajednicom. Ta politika zbog politickih interesa vladajuce partije nije htela celu deceniju da resi kosovski problem, a ratovima i navijanjem za povratak boljsevika na vlast u Moskvi, okrenula je protiv Srbije Evropu i SAD. Milosevic je odbio da Rugovi ponudi politicku autonomiju u okviru Srbije, jer bi u tom slucaju izgubio ,,patriotski" oreol kosovskog pobednika, kao i mogucnost da sa KiM uzima fantomske glasove za svoju partiju.

Rass

pre 5 godina

Vuckov igrac, koji je predsednik RS a glasa na izborima u Srbiji, isto kao Taci da glasa u Albaniji, Djuric pokazuje kartu gde zive Srbi, da neznamo da je kao nas izgledao bi kao Albanski ekstremni diplomata,uvek se zaigramo a ne dobijemo nista kao nacija, tuga

rog

pre 5 godina

Sve je bolje od vas "bosanskih Srba". Albanci su za vas sirovina iz Bosne, gospoda ljudi.
(Elektronac Leskovac, 11. avgust 2018 23:51)

Jedna "sirovina iz Bosne" je jedini nobelovac na ovim prostorima.

Vlada

pre 5 godina

Dodiku nije svakako u interesu da se Kosovo vrati u sastav Srbije, zbog njegovih vlastitih separatistickih ideja. On duva u ratne trube sve vise kako mu se blize izbori...

Crnogorac

pre 5 godina

Čemu ove bolesne reakcije na sasvim dobro pitanje?
Učešće toliko neprijateljski raspoloženih Albanaca na srpsku politiku bi bilo pogubno. Da ne spominjemo potencijalni demografski efekat. Kao prvo, ne možete im zabraniti da se sele po Srbiji, ako su građani Srbije.
Problem je što neki prećutno sanjaju etnička čišćenja, ali toga teško može biti. A i da dođe do toga, nema dovoljno Srba da to nasele. Kosovo bi postalo nenaseljena i razorena rupa.
Tako da je ovo kmečanje ništa drugo nego infantilna i suluda reakcija. Jeste bila agresija, jeste Kosovo na neki način oteto (ali mnogo prije 1999), jeste Vučić licemjer, ali ovdje se radi o nečemu ozbiljnijem.

nenad

pre 5 godina

U Srbiji vlada mrtva trka izmedju onih koji ne vole albansko Kosovo i Republiku Srpsku.To je normalno? U danasnjoj Srbiji sve je normalno. Ovo sto je Dodik rekao ima smisla - i svi to znamo. On nije slucajno pobedio dva puta na izborima za predsednika Srpske - s tim sto su te izbore organizovali stranci, koji mu uopste nisu naklonjeni, a kod nas ih organizuje sam Vucic. Razmislite o tome. Probleme je sto je Vucic DAO albancima četiri srpske opštine pre dve godine, a sada ce ih kao vratiti nazad. Das nesto da bi to kasnije "dobio"?! Podela ce epre ili kasnije biti realnost, ali ne ovakva. Tu su jos velika drzavna i privatna srpska svojina, manastiri...Dodik je rekao u sustini istinu. Ne bih glasao za Vucica nikada, ali ne bih digao ruku ni za 30 odsto Albanaca u srpskom parlementu. To bi bio nastavak agonije.

tz

pre 5 godina

pa o tom pitanju niko i ne razmislja...

naravno da ne moze jer bi drzava dobila odjednom preko 2 mil stanovnika,socijalnu nuklearnu bombu...tu kukamo o par hiljada migranata,a 2 mil moze bez problema???

srbija nema ekonomsku moc da hrani i oblaci vojsku...mali BDP koji ne moze da isprati inflaciju,najjeftinija radna snaga u evropi...dodajte jos veliko glasacko telo znaci premijer albanac,i ministri policije,pravosudja....itd.

i najbitnija stvar,NATALITET....srbiji bi pretila opasnost da da njeni gradjani za 30-50g budu manjina u opstvenoj zemlji...razmislite o tome,jest da se ne slazem sa ovim gospodinom u mnogim stvarima,ali konacno da neki politicar postavi ovo pitanje!

drzava srbija apsolutno ne moze da primi 2mil stanovnika i da sve to regulise,pravno,socijalno,i na svim poljima...TO JE NEMOGUCE!

tako da daleko im lepa kuca...jedino ako zelite da budete manjina u sopstvenoj zemlji onda ok,zapenite do besvesti pa ih vratite,a posle nema plakanja!

samo ima problem oni NE ZELE DA SE VRATE,i tu imamo veliku srecu!!!

olja

pre 5 godina

Sta god ko mislio o Dodiku, ovo sto je izjavio, ne moze se osporiti. Ako bi Kosovo ponovo imalo status pokrajine kao nekada, Srbija bi se, u ne tako dalekoj buducnosti, suocila sa nesagledivim posljedicama. Prirodni prirastaj bi ucinio svoje pa bi jednog dana u drzavi bilo koliko Srba, toliko i Albanaca.
A dalje, jasno kao dan.
Bolje je sada napraviti jasnu granicu i time buducim generacijama stvoriti mogucnost za zivot u sigurnosti, nego imati problem koji bi vremenom postajao sve veci i slozeniji. Da smo u proslosti vodili racuna o Kosovu, na nacin kako je trebalo, problema ne bi ni bilo. Ali, posto nismo, desilo se ovo i sad je trenutak da uradimo jedino mogucu, koliko-toliko, pravu stvar kako bi zastitili ono sto se moze zastititi.

Novi Sad

pre 5 godina

"On je naveo da, kada je pitao u Briselu što ne prihvate da se te četiri opštine reintegrišu u Srbiju, da su mu rekli da od njih to niko nije tražio".

Kada je to Dodik bio u Briselu?

vec kasni

pre 5 godina

Vecina ovde misli da bi to bilo u redu, medjutim kada bi se tako nesto i dogodilo pocela bi prepiranja i brojanje zrnaca ko je srbin a ko je albanac, i to na obe strane. Ovo jeste istina, koliko god vi to trenutno poricali, radi ocuvanja teritorije u sastavu Srbije, i koliko god da ne volim Dodika, kojem je verovatno Vucic dopustio da ovo izjavi.

stanislav

pre 5 godina

Ajde, sada si i ti počeo da nas peglaš i pripremaš za priznavanje Kosova. Malo nam ovaj naš.
Znamo mi sve to i mogli bi obojica da prestanete i da više završite sa ovim mrcvarenjem naroda.

Stiven k.

pre 5 godina

Mislim da su to glupa pitanja. Zašto bi to bio problem ako bi se vratili znači da to žele i da su spremni da zajedno živimo. Oni bi imali maksimalnu autonomiju u svemu. Zajednički bi bio novac i monetarna politika, carina i Vrhovni i ustavni sud.
Drugo, ti isti Albanci su u staroj Jugoslavil vršili najviše državničke i političke funkcije i to nikom nije smetalo. Zašto bi smetalo i sada.
Njima maksimalna autonomija, Srbiji minimalna obeležja suvereniteta na celoj teritoriji.

dr NS

pre 5 godina

Agitprop u punoj funkciji. Do nedavno bi ovakva priča bila veleizdaja, ali sad se stvari naglo menjaju. Umesto da smo sa kim završili za vreme Đinđića.
Samo, tad je vučić bio patriotska snaga

DR

pre 5 godina

Baš bi voleo da vidim kako naše demokratsko društvo reaguje na to da nam Tači bude premijer a Haradinaj ministar policije i da nam drugi dnevnik počinje na albanskom jeziku a plus nekoliko stotina naših građana albanske nacionalnosti po svim gradovima Srbije!

Ivana

pre 5 godina

Ja to naglašavam već godinama. U stvari, ovde je zaobiđen još veći problem. Sa tolikom brojem Albanaca u državi ubrzo bismo postali manjina u sopstvenoj zemlji. I tako bi na kraju čitavu Srbiju priscoviji i pripojili Albaniji.

R.Šumska

pre 5 godina

Podnećemo bez problema. Ne podnosimo zeme i zemare koji su uništil našu zemlju masovnim dovlačenjem svojih plemena sa visokih planina i teranjem civilizovanih stanovnika ili u inostranstvo ili u depresiju.

nik

pre 5 godina

Dakle, pripremaju narod sa svih strana. I Milorad je, eto, upregnut. Izgleda, koliko su počeli da nas pripremaju, već na jesen ćemo "odlučivati". E, blago nama.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Albanci bi imali 30% u parlamentu taman koliko i Srbi imaju danas 15% u hrvatskom saboru. Ako me razumete. Tako da odgovor je: da,moze da podnese.

Los Angeles

pre 5 godina

Naravno da ne. Srbi hoce Kosovo ali bez albanaca, da bude pusto i svi da odu sa njega u Albaniju. Ne treba ih ni kriviti, zar nije tako Hrvatska uradila sa srpskim delovima? Samo, svet tako ne funkcionise, na pogresnoj ste strani batine braco srbi.

Jeremija

pre 5 godina

Milorade, ako može BiH podnositi tri konstitutivna naroda, dva entiteta i Dejtonski ustav, ne vidim zašto Srbija ne bi mogla podnositi nešto slično.

mix

pre 5 godina

Ja se godinama unazad cudim Albancima,da nisu bili malo pametniji,usli u parlament Srbije,dobili mesto predsednika drzave i premijera i umesto Kosova,imali celu Srbiju.

смена страже

pre 5 godina

могла је Србија да поднесе пола милиона избеглица,поднеће и ово..ништа ти не брини.

Powerslave

pre 5 godina

Kampanja za priznanje nezavisnosti Kosova, pardon, za razgraničenje, je u punom jeku. Čak se i "najveće" patriote među nama javljaju da nam (ne tako) suptilno stave do znanja da nam Kosovo u stvari ne treba i da je bolje da priznamo da ga nema. Možda nikad nije ni postojalo.
Mislim da bi sada već čak i najnaivnijima trebalo da bude jasno o čemu govori i zašto se sada javlja ovaj.

karlito

pre 5 godina

Jasno je da Kosovo ne bi bilo lako voditi sa sve albancima,ali ovo spinovanje i zagovaranje necega sto do 'juce' nije bilo ni opcija ( a u stvari jeste ) je jadno i providno. Dodik potpuno razocarao,postade i on poltron... Ja kao obican covek koji nema veze sa politikom ,smatram da ne treba nikakav referendum da se organizuje,sto Vucic prica,jer na zalost Srbiji fali inteligencija i vecinu populacije cine patriote koje ne znaju ni kog datuma je bila kosovska bitka,a srbuju. Konacan zakljucak - bolje da se zamrznu pregovori dok ne dodje trenutak za neko konkretno resenje.

кхм

pre 5 godina

Не бисмо морали. Постоје избори и демократија. Колико гласова добијеш и шта скупштина изгласа то извршни органи извршавају. Ако на изборима грађани одлуче да им дају поверење, онда да. Сутра, да се врати Космет, то би било додатних милион и по људи, нешто више од милион гласача. То значи да је Срба бар 5 пута више и да лагано може да се организује коалиција која би штитила српске интересе. То истовремено не значи да би требало да се одузму основна грађанска и људска права мањинама. Србија је сасвим довољно велика за све њене грађане, свих националних опредељења и вероисповести.

malo morgen

pre 5 godina

Ovaj priča ono što SNS (Vučić) misli. U prevodu, prodali bi Srbiju i Republiku Srpsku zajedno, samo da njihova dinastija vlada - makar i beogradskim pašalukom.

Igor

pre 5 godina

Narucen lobi od njegovog drugara a naseg predsednika. Priznavanje nezavisnosti, uf pardon, razgranicenja sa Albancima, jasno kao dan, samo je pitanje vremena.

gde bi nam bio kraj

pre 5 godina

Al bi to bilo cool! Još i R. Srpska pa i da Dodo ućari nešto, npr. AV bude precednik, Tači premijer (pa se rotiraju na svake 4 godine) a Dodo precednik Skupštine, ijaooo

Gospodar Zarin

pre 5 godina

"Da biste se legitimisali pred međunarodnom zajednicom morali biste Albancima da date 30 odsto mesta u parlamentu, mesto premijera, ili predsednika Skupštine ili mesto predsedika države. Morali biste da uvedete njihov jezik barem u parlament. Ako neko misli da to možemo, hajde to da guramo". Zanimljivo. Srbijom su VLADALI RAZNI, pa smo MOGLI. Zašto misliš da je to problem? Koliko vidim, više ne tražiš istovremeno pripajanje RS Srbiji, jer ti je jasno da ti to ovaj neće dati, kao što ti nikakvi referendumi više ne padaju na pamet. Bićeš uskoro zadovoljan da te drže stranci kao njega i da vladaš okupiraniom RS, kao što on vlada Srbijom. Misliš li da TO treba da guramo!?

gde bi nam bio kraj

pre 5 godina

Al bi to bilo cool! Još i R. Srpska pa i da Dodo ućari nešto, npr. AV bude precednik, Tači premijer (pa se rotiraju na svake 4 godine) a Dodo precednik Skupštine, ijaooo

Gospodar Zarin

pre 5 godina

"Da biste se legitimisali pred međunarodnom zajednicom morali biste Albancima da date 30 odsto mesta u parlamentu, mesto premijera, ili predsednika Skupštine ili mesto predsedika države. Morali biste da uvedete njihov jezik barem u parlament. Ako neko misli da to možemo, hajde to da guramo". Zanimljivo. Srbijom su VLADALI RAZNI, pa smo MOGLI. Zašto misliš da je to problem? Koliko vidim, više ne tražiš istovremeno pripajanje RS Srbiji, jer ti je jasno da ti to ovaj neće dati, kao što ti nikakvi referendumi više ne padaju na pamet. Bićeš uskoro zadovoljan da te drže stranci kao njega i da vladaš okupiraniom RS, kao što on vlada Srbijom. Misliš li da TO treba da guramo!?

rog

pre 5 godina

Sve je bolje od vas "bosanskih Srba". Albanci su za vas sirovina iz Bosne, gospoda ljudi.
(Elektronac Leskovac, 11. avgust 2018 23:51)

Jedna "sirovina iz Bosne" je jedini nobelovac na ovim prostorima.

Jeremija

pre 5 godina

Milorade, ako može BiH podnositi tri konstitutivna naroda, dva entiteta i Dejtonski ustav, ne vidim zašto Srbija ne bi mogla podnositi nešto slično.

.орг

pre 5 godina

право питање гласи: да ли албанци могу да поднесу попис становништва и имовине?

смена страже

pre 5 godina

могла је Србија да поднесе пола милиона избеглица,поднеће и ово..ништа ти не брини.

кхм

pre 5 godina

Не бисмо морали. Постоје избори и демократија. Колико гласова добијеш и шта скупштина изгласа то извршни органи извршавају. Ако на изборима грађани одлуче да им дају поверење, онда да. Сутра, да се врати Космет, то би било додатних милион и по људи, нешто више од милион гласача. То значи да је Срба бар 5 пута више и да лагано може да се организује коалиција која би штитила српске интересе. То истовремено не значи да би требало да се одузму основна грађанска и људска права мањинама. Србија је сасвим довољно велика за све њене грађане, свих националних опредељења и вероисповести.

Zemun grad SPO

pre 5 godina

Na cemu se zasniva ovo Dodikovo pitanje? Oni koji odlucuju o poretku u Evropi nemaju nameru da vrate Kosovo Srbiji. Apsolutno nikakvu nameru nema ni 90 odsto Albanaca koji tamo zive da se vrate u nas poredak. Bolje bi bilo nasim politicarima da kazu narodu da je Kosovo izgubljeno 1999. u ratu do kojeg nije moralo da dodje i kojeg Srbija nije mogla dobiti. Sam nas odnos prema Albancima koje nazivamo siptarima udaljio je Kosovo od Srbije. Drugi faktor je to sto su Albanci imali vekovnu nameru da se odvoje od Srbije. Tu priliku pruzila im je katastrofalna politika Milosevicevog rezima koja je Srbe i Srbiju sukobila sa susedima i medjunarodnom zajednicom. Ta politika zbog politickih interesa vladajuce partije nije htela celu deceniju da resi kosovski problem, a ratovima i navijanjem za povratak boljsevika na vlast u Moskvi, okrenula je protiv Srbije Evropu i SAD. Milosevic je odbio da Rugovi ponudi politicku autonomiju u okviru Srbije, jer bi u tom slucaju izgubio ,,patriotski" oreol kosovskog pobednika, kao i mogucnost da sa KiM uzima fantomske glasove za svoju partiju.

Los Angeles

pre 5 godina

Naravno da ne. Srbi hoce Kosovo ali bez albanaca, da bude pusto i svi da odu sa njega u Albaniju. Ne treba ih ni kriviti, zar nije tako Hrvatska uradila sa srpskim delovima? Samo, svet tako ne funkcionise, na pogresnoj ste strani batine braco srbi.

malo morgen

pre 5 godina

Ovaj priča ono što SNS (Vučić) misli. U prevodu, prodali bi Srbiju i Republiku Srpsku zajedno, samo da njihova dinastija vlada - makar i beogradskim pašalukom.

Igor

pre 5 godina

Narucen lobi od njegovog drugara a naseg predsednika. Priznavanje nezavisnosti, uf pardon, razgranicenja sa Albancima, jasno kao dan, samo je pitanje vremena.

stanislav

pre 5 godina

Ajde, sada si i ti počeo da nas peglaš i pripremaš za priznavanje Kosova. Malo nam ovaj naš.
Znamo mi sve to i mogli bi obojica da prestanete i da više završite sa ovim mrcvarenjem naroda.

Rass

pre 5 godina

Vuckov igrac, koji je predsednik RS a glasa na izborima u Srbiji, isto kao Taci da glasa u Albaniji, Djuric pokazuje kartu gde zive Srbi, da neznamo da je kao nas izgledao bi kao Albanski ekstremni diplomata,uvek se zaigramo a ne dobijemo nista kao nacija, tuga

Powerslave

pre 5 godina

Kampanja za priznanje nezavisnosti Kosova, pardon, za razgraničenje, je u punom jeku. Čak se i "najveće" patriote među nama javljaju da nam (ne tako) suptilno stave do znanja da nam Kosovo u stvari ne treba i da je bolje da priznamo da ga nema. Možda nikad nije ni postojalo.
Mislim da bi sada već čak i najnaivnijima trebalo da bude jasno o čemu govori i zašto se sada javlja ovaj.

dr NS

pre 5 godina

Agitprop u punoj funkciji. Do nedavno bi ovakva priča bila veleizdaja, ali sad se stvari naglo menjaju. Umesto da smo sa kim završili za vreme Đinđića.
Samo, tad je vučić bio patriotska snaga

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Albanci bi imali 30% u parlamentu taman koliko i Srbi imaju danas 15% u hrvatskom saboru. Ako me razumete. Tako da odgovor je: da,moze da podnese.

Novi Sad

pre 5 godina

"On je naveo da, kada je pitao u Briselu što ne prihvate da se te četiri opštine reintegrišu u Srbiju, da su mu rekli da od njih to niko nije tražio".

Kada je to Dodik bio u Briselu?

mix

pre 5 godina

Ja se godinama unazad cudim Albancima,da nisu bili malo pametniji,usli u parlament Srbije,dobili mesto predsednika drzave i premijera i umesto Kosova,imali celu Srbiju.

nik

pre 5 godina

Dakle, pripremaju narod sa svih strana. I Milorad je, eto, upregnut. Izgleda, koliko su počeli da nas pripremaju, već na jesen ćemo "odlučivati". E, blago nama.

Crnogorac

pre 5 godina

Čemu ove bolesne reakcije na sasvim dobro pitanje?
Učešće toliko neprijateljski raspoloženih Albanaca na srpsku politiku bi bilo pogubno. Da ne spominjemo potencijalni demografski efekat. Kao prvo, ne možete im zabraniti da se sele po Srbiji, ako su građani Srbije.
Problem je što neki prećutno sanjaju etnička čišćenja, ali toga teško može biti. A i da dođe do toga, nema dovoljno Srba da to nasele. Kosovo bi postalo nenaseljena i razorena rupa.
Tako da je ovo kmečanje ništa drugo nego infantilna i suluda reakcija. Jeste bila agresija, jeste Kosovo na neki način oteto (ali mnogo prije 1999), jeste Vučić licemjer, ali ovdje se radi o nečemu ozbiljnijem.

R.Šumska

pre 5 godina

Podnećemo bez problema. Ne podnosimo zeme i zemare koji su uništil našu zemlju masovnim dovlačenjem svojih plemena sa visokih planina i teranjem civilizovanih stanovnika ili u inostranstvo ili u depresiju.

Vlada

pre 5 godina

Dodiku nije svakako u interesu da se Kosovo vrati u sastav Srbije, zbog njegovih vlastitih separatistickih ideja. On duva u ratne trube sve vise kako mu se blize izbori...

tz

pre 5 godina

pa o tom pitanju niko i ne razmislja...

naravno da ne moze jer bi drzava dobila odjednom preko 2 mil stanovnika,socijalnu nuklearnu bombu...tu kukamo o par hiljada migranata,a 2 mil moze bez problema???

srbija nema ekonomsku moc da hrani i oblaci vojsku...mali BDP koji ne moze da isprati inflaciju,najjeftinija radna snaga u evropi...dodajte jos veliko glasacko telo znaci premijer albanac,i ministri policije,pravosudja....itd.

i najbitnija stvar,NATALITET....srbiji bi pretila opasnost da da njeni gradjani za 30-50g budu manjina u opstvenoj zemlji...razmislite o tome,jest da se ne slazem sa ovim gospodinom u mnogim stvarima,ali konacno da neki politicar postavi ovo pitanje!

drzava srbija apsolutno ne moze da primi 2mil stanovnika i da sve to regulise,pravno,socijalno,i na svim poljima...TO JE NEMOGUCE!

tako da daleko im lepa kuca...jedino ako zelite da budete manjina u sopstvenoj zemlji onda ok,zapenite do besvesti pa ih vratite,a posle nema plakanja!

samo ima problem oni NE ZELE DA SE VRATE,i tu imamo veliku srecu!!!

nenad

pre 5 godina

U Srbiji vlada mrtva trka izmedju onih koji ne vole albansko Kosovo i Republiku Srpsku.To je normalno? U danasnjoj Srbiji sve je normalno. Ovo sto je Dodik rekao ima smisla - i svi to znamo. On nije slucajno pobedio dva puta na izborima za predsednika Srpske - s tim sto su te izbore organizovali stranci, koji mu uopste nisu naklonjeni, a kod nas ih organizuje sam Vucic. Razmislite o tome. Probleme je sto je Vucic DAO albancima četiri srpske opštine pre dve godine, a sada ce ih kao vratiti nazad. Das nesto da bi to kasnije "dobio"?! Podela ce epre ili kasnije biti realnost, ali ne ovakva. Tu su jos velika drzavna i privatna srpska svojina, manastiri...Dodik je rekao u sustini istinu. Ne bih glasao za Vucica nikada, ali ne bih digao ruku ni za 30 odsto Albanaca u srpskom parlementu. To bi bio nastavak agonije.

karlito

pre 5 godina

Jasno je da Kosovo ne bi bilo lako voditi sa sve albancima,ali ovo spinovanje i zagovaranje necega sto do 'juce' nije bilo ni opcija ( a u stvari jeste ) je jadno i providno. Dodik potpuno razocarao,postade i on poltron... Ja kao obican covek koji nema veze sa politikom ,smatram da ne treba nikakav referendum da se organizuje,sto Vucic prica,jer na zalost Srbiji fali inteligencija i vecinu populacije cine patriote koje ne znaju ni kog datuma je bila kosovska bitka,a srbuju. Konacan zakljucak - bolje da se zamrznu pregovori dok ne dodje trenutak za neko konkretno resenje.

Stiven k.

pre 5 godina

Mislim da su to glupa pitanja. Zašto bi to bio problem ako bi se vratili znači da to žele i da su spremni da zajedno živimo. Oni bi imali maksimalnu autonomiju u svemu. Zajednički bi bio novac i monetarna politika, carina i Vrhovni i ustavni sud.
Drugo, ti isti Albanci su u staroj Jugoslavil vršili najviše državničke i političke funkcije i to nikom nije smetalo. Zašto bi smetalo i sada.
Njima maksimalna autonomija, Srbiji minimalna obeležja suvereniteta na celoj teritoriji.

olja

pre 5 godina

Sta god ko mislio o Dodiku, ovo sto je izjavio, ne moze se osporiti. Ako bi Kosovo ponovo imalo status pokrajine kao nekada, Srbija bi se, u ne tako dalekoj buducnosti, suocila sa nesagledivim posljedicama. Prirodni prirastaj bi ucinio svoje pa bi jednog dana u drzavi bilo koliko Srba, toliko i Albanaca.
A dalje, jasno kao dan.
Bolje je sada napraviti jasnu granicu i time buducim generacijama stvoriti mogucnost za zivot u sigurnosti, nego imati problem koji bi vremenom postajao sve veci i slozeniji. Da smo u proslosti vodili racuna o Kosovu, na nacin kako je trebalo, problema ne bi ni bilo. Ali, posto nismo, desilo se ovo i sad je trenutak da uradimo jedino mogucu, koliko-toliko, pravu stvar kako bi zastitili ono sto se moze zastititi.

vec kasni

pre 5 godina

Vecina ovde misli da bi to bilo u redu, medjutim kada bi se tako nesto i dogodilo pocela bi prepiranja i brojanje zrnaca ko je srbin a ko je albanac, i to na obe strane. Ovo jeste istina, koliko god vi to trenutno poricali, radi ocuvanja teritorije u sastavu Srbije, i koliko god da ne volim Dodika, kojem je verovatno Vucic dopustio da ovo izjavi.

Ivana

pre 5 godina

Ja to naglašavam već godinama. U stvari, ovde je zaobiđen još veći problem. Sa tolikom brojem Albanaca u državi ubrzo bismo postali manjina u sopstvenoj zemlji. I tako bi na kraju čitavu Srbiju priscoviji i pripojili Albaniji.

DR

pre 5 godina

Baš bi voleo da vidim kako naše demokratsko društvo reaguje na to da nam Tači bude premijer a Haradinaj ministar policije i da nam drugi dnevnik počinje na albanskom jeziku a plus nekoliko stotina naših građana albanske nacionalnosti po svim gradovima Srbije!

Denki

pre 5 godina

Koliko sam ja razumio, neki bi da prisile Albance da oni budu manjina u Srbiji. Njima i trenutni status na Kosovu i Metohiji vise odgovara nego to. Ako bi i pristali da ponovo budu dio Srbije onako kako to Ustav propisuje, najmanje sto bi trazili bi bio status konstitutivnosti kako naroda, tako i albanskog jezika tj. da i srpski i albanski jezik budu ravnopravni. Osim toga, ulazak u Šengen zonu bi izbrisao tu famoznu granicu, ali smo očito daleko od toga.

gde bi nam bio kraj

pre 5 godina

Al bi to bilo cool! Još i R. Srpska pa i da Dodo ućari nešto, npr. AV bude precednik, Tači premijer (pa se rotiraju na svake 4 godine) a Dodo precednik Skupštine, ijaooo

Gospodar Zarin

pre 5 godina

"Da biste se legitimisali pred međunarodnom zajednicom morali biste Albancima da date 30 odsto mesta u parlamentu, mesto premijera, ili predsednika Skupštine ili mesto predsedika države. Morali biste da uvedete njihov jezik barem u parlament. Ako neko misli da to možemo, hajde to da guramo". Zanimljivo. Srbijom su VLADALI RAZNI, pa smo MOGLI. Zašto misliš da je to problem? Koliko vidim, više ne tražiš istovremeno pripajanje RS Srbiji, jer ti je jasno da ti to ovaj neće dati, kao što ti nikakvi referendumi više ne padaju na pamet. Bićeš uskoro zadovoljan da te drže stranci kao njega i da vladaš okupiraniom RS, kao što on vlada Srbijom. Misliš li da TO treba da guramo!?

malo morgen

pre 5 godina

Ovaj priča ono što SNS (Vučić) misli. U prevodu, prodali bi Srbiju i Republiku Srpsku zajedno, samo da njihova dinastija vlada - makar i beogradskim pašalukom.

Igor

pre 5 godina

Narucen lobi od njegovog drugara a naseg predsednika. Priznavanje nezavisnosti, uf pardon, razgranicenja sa Albancima, jasno kao dan, samo je pitanje vremena.

Vlada

pre 5 godina

Dodiku nije svakako u interesu da se Kosovo vrati u sastav Srbije, zbog njegovih vlastitih separatistickih ideja. On duva u ratne trube sve vise kako mu se blize izbori...

dr NS

pre 5 godina

Agitprop u punoj funkciji. Do nedavno bi ovakva priča bila veleizdaja, ali sad se stvari naglo menjaju. Umesto da smo sa kim završili za vreme Đinđića.
Samo, tad je vučić bio patriotska snaga

Rass

pre 5 godina

Vuckov igrac, koji je predsednik RS a glasa na izborima u Srbiji, isto kao Taci da glasa u Albaniji, Djuric pokazuje kartu gde zive Srbi, da neznamo da je kao nas izgledao bi kao Albanski ekstremni diplomata,uvek se zaigramo a ne dobijemo nista kao nacija, tuga

R.Šumska

pre 5 godina

Podnećemo bez problema. Ne podnosimo zeme i zemare koji su uništil našu zemlju masovnim dovlačenjem svojih plemena sa visokih planina i teranjem civilizovanih stanovnika ili u inostranstvo ili u depresiju.

Zemun grad SPO

pre 5 godina

Na cemu se zasniva ovo Dodikovo pitanje? Oni koji odlucuju o poretku u Evropi nemaju nameru da vrate Kosovo Srbiji. Apsolutno nikakvu nameru nema ni 90 odsto Albanaca koji tamo zive da se vrate u nas poredak. Bolje bi bilo nasim politicarima da kazu narodu da je Kosovo izgubljeno 1999. u ratu do kojeg nije moralo da dodje i kojeg Srbija nije mogla dobiti. Sam nas odnos prema Albancima koje nazivamo siptarima udaljio je Kosovo od Srbije. Drugi faktor je to sto su Albanci imali vekovnu nameru da se odvoje od Srbije. Tu priliku pruzila im je katastrofalna politika Milosevicevog rezima koja je Srbe i Srbiju sukobila sa susedima i medjunarodnom zajednicom. Ta politika zbog politickih interesa vladajuce partije nije htela celu deceniju da resi kosovski problem, a ratovima i navijanjem za povratak boljsevika na vlast u Moskvi, okrenula je protiv Srbije Evropu i SAD. Milosevic je odbio da Rugovi ponudi politicku autonomiju u okviru Srbije, jer bi u tom slucaju izgubio ,,patriotski" oreol kosovskog pobednika, kao i mogucnost da sa KiM uzima fantomske glasove za svoju partiju.

Powerslave

pre 5 godina

Kampanja za priznanje nezavisnosti Kosova, pardon, za razgraničenje, je u punom jeku. Čak se i "najveće" patriote među nama javljaju da nam (ne tako) suptilno stave do znanja da nam Kosovo u stvari ne treba i da je bolje da priznamo da ga nema. Možda nikad nije ni postojalo.
Mislim da bi sada već čak i najnaivnijima trebalo da bude jasno o čemu govori i zašto se sada javlja ovaj.

Novi Sad

pre 5 godina

"On je naveo da, kada je pitao u Briselu što ne prihvate da se te četiri opštine reintegrišu u Srbiju, da su mu rekli da od njih to niko nije tražio".

Kada je to Dodik bio u Briselu?

stanislav

pre 5 godina

Ajde, sada si i ti počeo da nas peglaš i pripremaš za priznavanje Kosova. Malo nam ovaj naš.
Znamo mi sve to i mogli bi obojica da prestanete i da više završite sa ovim mrcvarenjem naroda.

mix

pre 5 godina

Ja se godinama unazad cudim Albancima,da nisu bili malo pametniji,usli u parlament Srbije,dobili mesto predsednika drzave i premijera i umesto Kosova,imali celu Srbiju.

karlito

pre 5 godina

Jasno je da Kosovo ne bi bilo lako voditi sa sve albancima,ali ovo spinovanje i zagovaranje necega sto do 'juce' nije bilo ni opcija ( a u stvari jeste ) je jadno i providno. Dodik potpuno razocarao,postade i on poltron... Ja kao obican covek koji nema veze sa politikom ,smatram da ne treba nikakav referendum da se organizuje,sto Vucic prica,jer na zalost Srbiji fali inteligencija i vecinu populacije cine patriote koje ne znaju ni kog datuma je bila kosovska bitka,a srbuju. Konacan zakljucak - bolje da se zamrznu pregovori dok ne dodje trenutak za neko konkretno resenje.

nenad

pre 5 godina

U Srbiji vlada mrtva trka izmedju onih koji ne vole albansko Kosovo i Republiku Srpsku.To je normalno? U danasnjoj Srbiji sve je normalno. Ovo sto je Dodik rekao ima smisla - i svi to znamo. On nije slucajno pobedio dva puta na izborima za predsednika Srpske - s tim sto su te izbore organizovali stranci, koji mu uopste nisu naklonjeni, a kod nas ih organizuje sam Vucic. Razmislite o tome. Probleme je sto je Vucic DAO albancima četiri srpske opštine pre dve godine, a sada ce ih kao vratiti nazad. Das nesto da bi to kasnije "dobio"?! Podela ce epre ili kasnije biti realnost, ali ne ovakva. Tu su jos velika drzavna i privatna srpska svojina, manastiri...Dodik je rekao u sustini istinu. Ne bih glasao za Vucica nikada, ali ne bih digao ruku ni za 30 odsto Albanaca u srpskom parlementu. To bi bio nastavak agonije.

nik

pre 5 godina

Dakle, pripremaju narod sa svih strana. I Milorad je, eto, upregnut. Izgleda, koliko su počeli da nas pripremaju, već na jesen ćemo "odlučivati". E, blago nama.

Ivana

pre 5 godina

Ja to naglašavam već godinama. U stvari, ovde je zaobiđen još veći problem. Sa tolikom brojem Albanaca u državi ubrzo bismo postali manjina u sopstvenoj zemlji. I tako bi na kraju čitavu Srbiju priscoviji i pripojili Albaniji.

vec kasni

pre 5 godina

Vecina ovde misli da bi to bilo u redu, medjutim kada bi se tako nesto i dogodilo pocela bi prepiranja i brojanje zrnaca ko je srbin a ko je albanac, i to na obe strane. Ovo jeste istina, koliko god vi to trenutno poricali, radi ocuvanja teritorije u sastavu Srbije, i koliko god da ne volim Dodika, kojem je verovatno Vucic dopustio da ovo izjavi.

DR

pre 5 godina

Baš bi voleo da vidim kako naše demokratsko društvo reaguje na to da nam Tači bude premijer a Haradinaj ministar policije i da nam drugi dnevnik počinje na albanskom jeziku a plus nekoliko stotina naših građana albanske nacionalnosti po svim gradovima Srbije!

tz

pre 5 godina

pa o tom pitanju niko i ne razmislja...

naravno da ne moze jer bi drzava dobila odjednom preko 2 mil stanovnika,socijalnu nuklearnu bombu...tu kukamo o par hiljada migranata,a 2 mil moze bez problema???

srbija nema ekonomsku moc da hrani i oblaci vojsku...mali BDP koji ne moze da isprati inflaciju,najjeftinija radna snaga u evropi...dodajte jos veliko glasacko telo znaci premijer albanac,i ministri policije,pravosudja....itd.

i najbitnija stvar,NATALITET....srbiji bi pretila opasnost da da njeni gradjani za 30-50g budu manjina u opstvenoj zemlji...razmislite o tome,jest da se ne slazem sa ovim gospodinom u mnogim stvarima,ali konacno da neki politicar postavi ovo pitanje!

drzava srbija apsolutno ne moze da primi 2mil stanovnika i da sve to regulise,pravno,socijalno,i na svim poljima...TO JE NEMOGUCE!

tako da daleko im lepa kuca...jedino ako zelite da budete manjina u sopstvenoj zemlji onda ok,zapenite do besvesti pa ih vratite,a posle nema plakanja!

samo ima problem oni NE ZELE DA SE VRATE,i tu imamo veliku srecu!!!

rog

pre 5 godina

Sve je bolje od vas "bosanskih Srba". Albanci su za vas sirovina iz Bosne, gospoda ljudi.
(Elektronac Leskovac, 11. avgust 2018 23:51)

Jedna "sirovina iz Bosne" je jedini nobelovac na ovim prostorima.

olja

pre 5 godina

Sta god ko mislio o Dodiku, ovo sto je izjavio, ne moze se osporiti. Ako bi Kosovo ponovo imalo status pokrajine kao nekada, Srbija bi se, u ne tako dalekoj buducnosti, suocila sa nesagledivim posljedicama. Prirodni prirastaj bi ucinio svoje pa bi jednog dana u drzavi bilo koliko Srba, toliko i Albanaca.
A dalje, jasno kao dan.
Bolje je sada napraviti jasnu granicu i time buducim generacijama stvoriti mogucnost za zivot u sigurnosti, nego imati problem koji bi vremenom postajao sve veci i slozeniji. Da smo u proslosti vodili racuna o Kosovu, na nacin kako je trebalo, problema ne bi ni bilo. Ali, posto nismo, desilo se ovo i sad je trenutak da uradimo jedino mogucu, koliko-toliko, pravu stvar kako bi zastitili ono sto se moze zastititi.

Crnogorac

pre 5 godina

Čemu ove bolesne reakcije na sasvim dobro pitanje?
Učešće toliko neprijateljski raspoloženih Albanaca na srpsku politiku bi bilo pogubno. Da ne spominjemo potencijalni demografski efekat. Kao prvo, ne možete im zabraniti da se sele po Srbiji, ako su građani Srbije.
Problem je što neki prećutno sanjaju etnička čišćenja, ali toga teško može biti. A i da dođe do toga, nema dovoljno Srba da to nasele. Kosovo bi postalo nenaseljena i razorena rupa.
Tako da je ovo kmečanje ništa drugo nego infantilna i suluda reakcija. Jeste bila agresija, jeste Kosovo na neki način oteto (ali mnogo prije 1999), jeste Vučić licemjer, ali ovdje se radi o nečemu ozbiljnijem.

Jeremija

pre 5 godina

Milorade, ako može BiH podnositi tri konstitutivna naroda, dva entiteta i Dejtonski ustav, ne vidim zašto Srbija ne bi mogla podnositi nešto slično.

смена страже

pre 5 godina

могла је Србија да поднесе пола милиона избеглица,поднеће и ово..ништа ти не брини.

кхм

pre 5 godina

Не бисмо морали. Постоје избори и демократија. Колико гласова добијеш и шта скупштина изгласа то извршни органи извршавају. Ако на изборима грађани одлуче да им дају поверење, онда да. Сутра, да се врати Космет, то би било додатних милион и по људи, нешто више од милион гласача. То значи да је Срба бар 5 пута више и да лагано може да се организује коалиција која би штитила српске интересе. То истовремено не значи да би требало да се одузму основна грађанска и људска права мањинама. Србија је сасвим довољно велика за све њене грађане, свих националних опредељења и вероисповести.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Albanci bi imali 30% u parlamentu taman koliko i Srbi imaju danas 15% u hrvatskom saboru. Ako me razumete. Tako da odgovor je: da,moze da podnese.

Stiven k.

pre 5 godina

Mislim da su to glupa pitanja. Zašto bi to bio problem ako bi se vratili znači da to žele i da su spremni da zajedno živimo. Oni bi imali maksimalnu autonomiju u svemu. Zajednički bi bio novac i monetarna politika, carina i Vrhovni i ustavni sud.
Drugo, ti isti Albanci su u staroj Jugoslavil vršili najviše državničke i političke funkcije i to nikom nije smetalo. Zašto bi smetalo i sada.
Njima maksimalna autonomija, Srbiji minimalna obeležja suvereniteta na celoj teritoriji.

Los Angeles

pre 5 godina

Naravno da ne. Srbi hoce Kosovo ali bez albanaca, da bude pusto i svi da odu sa njega u Albaniju. Ne treba ih ni kriviti, zar nije tako Hrvatska uradila sa srpskim delovima? Samo, svet tako ne funkcionise, na pogresnoj ste strani batine braco srbi.

.орг

pre 5 godina

право питање гласи: да ли албанци могу да поднесу попис становништва и имовине?

Denki

pre 5 godina

Koliko sam ja razumio, neki bi da prisile Albance da oni budu manjina u Srbiji. Njima i trenutni status na Kosovu i Metohiji vise odgovara nego to. Ako bi i pristali da ponovo budu dio Srbije onako kako to Ustav propisuje, najmanje sto bi trazili bi bio status konstitutivnosti kako naroda, tako i albanskog jezika tj. da i srpski i albanski jezik budu ravnopravni. Osim toga, ulazak u Šengen zonu bi izbrisao tu famoznu granicu, ali smo očito daleko od toga.