Ponedeljak, 06.08.2018.

11:39

Posle osam godina ponovno uvođenje vojnog roka?

U Nemačkoj je u toku burna diskusija o ponovnom uvođenju vojnog roka, to jest “službi za Nemačku".

Izvor: Tanjug

Posle osam godina ponovno uvoðenje vojnog roka? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Objavite mi komentar

pre 5 godina

Vidim da par komentatora propagiraju uvodjenja obaveznog sluzenja vojnog roka, pa i ja da bih da ostavim komentar i svoje misljenje: nisam sluzio vojsku ( bio sam tada na faxu,u medjuvremenu ukinuli su obavezno sluzenje), i nisam za uvodjenje ,iz prostog razloga : da je država normalna i da obezbedjuje normalan zivot svom stanovništvu rado bih služio iz ljubavi prema drzavi i narodu, ovako ne pada mi ni pod razno da idem da dajem zivot (potencijalno) i godine svog zivota za ovu zemlju mafijasa,nekulture, rijaliti programa,starleta,drzave koja nije sposobna da se obracuna sa huliganima,aferama,kupljenim diplomama, jednostavno nefer zivotu...

Poslednji samuraj

pre 5 godina

Cekajuci komentare "suknjica" iz Srbije da pojasne zasto ne treba da vrate vr." 
(ygfhakfakefuhkf, 6. avgust 2018 12:34) 

1912 do 1918 pradeda u Balkanskim ratovima bio i vratio se.
1941-1945 deda zarobljenik u Nemackoj Vratio se.
1992-95 otac bio vratio se. Od ove drzave nisu nista dobili. Samo podsmeh.
Deda mi je 96 godine rekao samo se skloni od sistema. I tako sam i uradio 2005 izabrao civilno sluzenje 13 meseci. Nikada se nisam pokajao i dan danas sam super sa kolegama u ekonomskoj sluzbi u Klinickom centru u Kg i plus sam naucio dosta tada i bio koristan i sebi i drustvu. Inace drzava je sve dezertere pomilovala tj abolirala tako da su svi koji su sluzili vojsku a nisu otisli u rat zapravo doneli ispravnu odluku. Oni koji su poginuli njima je drzava jednostavno rekla jbg. Moj komsija dezerter je direkror skole u KG. Eto sisrem nije ni to prepoznao. Tako da ko zeli super ko ne zeli super i to je to. A vecina ne zeli.

LondonCalling

pre 5 godina

"Cekajuci komentare "suknjica" iz Srbije da pojasne zasto ne treba da vrate vr."
(ygfhakfakefuhkf, 6. avgust 2018 12:34)

Sluzio vojni rok godinu dana, proveo 9+4 meseca u dva rata...i apsolutno sam PROTIV sluzenja vojnog roka...jblt vojska i rat!
Na srecu, na moje sinove mozete da zaboravite...nisu vam na "dohvat ruke" :P

Robija

pre 5 godina

Kada će nama država da prizna vojni rok kao radni staž?

Služio sam 12 meseci,imao sam nikakva primanja kao obični vojnik na redovnom služenju vojnog roka,nikoga nije bilo briga kako će i od čega moja porodica da živi,uzeli su mi godinu dana života i prihoda.

Sada kada je vojni rok ukinut ispada,da su ove generacije prvilegovane u odnosu na nas koji smo bili primorani da "služimo".

Vratite nam bar nešto od tih godinu dana koje ste nam,na pravdi Boga,oduzeli.

Washington

pre 5 godina

Iskreno kad vidim ovu mlitavu omladinu i ja sam za vracanje vojnog roka iako sam bio zestoko protiv istog kad sam ja morao da sluzim.

poslednji liberal

pre 5 godina

надам се да се враћа и код нас. Омладина нам је катастрофа, без икаквог потовања, културе и реда.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (нбгд, 6. avgust 2018 11:51) # Link komentara
gde to kod vas, jel u nemackoj? posto u srbiji i za vreme obaveznog sluzenja vojnog roka omladina nije bila nimalo bolja, cak je u nekim stvarima bila i mnogo gora od ove omladine danas. i da, oni koji su bili bilmezi su i iz vojske izlazili isti bilmezi kakvi su i otisli, nije im vojska nimalo pomogla da se uljude, naprotiv ima ih puno koji su postali jos i gori

Carli Caplin

pre 5 godina

"Za ideale ginu budale!" E nadam se da smo se mi konacno opametili i da vise necemo srljati za laznim idealima i slati nasu decu da ginu zarad necije ambicije i dzepa. A ovi sto traze vojsku zbog nekakve discipline, kulture, mogu vam samo reci vaspitavajte svoju decu od malih nogu, ucite ih pravim moralnim vrednostima, usadite u njih radne navike i etiku, ucite ih da vole svoje i da postuju tudje, ucite ih toleranciji. Ne budite lenji, na Vama je odgovornost kao roditelja da im pokazete pravi put u zivotu, ako docekate da napune 18 godina i onda ocekujete od vojske da od njih napravi ljude vec ste debelo zakasnili i tu ce se tesko nesto promeniti.

balkancaffe

pre 5 godina

i ja bih je uveo nazad kod nas, na 6 meseci muškarci i
3 meseca za žene... klinci nevaspitani, istetovirani, obesni i prepametni za sve a klinke prešminkane, samo gledaju sebe i svoj izgled kao i šta će kupiti od krpica u tržnom centru a kući ne rade ništa, ne uče da kuvaju, ne rade kućne poslove, ne pomažu u kupovini za kuću... naravno, obuka da bude rigorozna i po PS-u, bez mobilnih preko dana, dozvoljeno samo sat vremena pred spavanje...
(karma
Vase ideja je "dobra" samo ako u vojsku idu deca od 4- 5 godine jer 18+ je prekasno za vaspitanje:)

Nislija

pre 5 godina

Sluzio sam pe vise od 15 godine u skoli rezervnih oficira i stekao cin potporucnika. Da li mi to nesto znaci? Ni najmanje, da sam imao bilo kakvu vezu ili mogucnost izbegao bih bez razmisljanja. Da je tada bilo civilnog sluzenja i to bih pre izabrao. Ali nisam mogao da izbegnem i izgubio sam 9 meseci zivota potpuno bezveze

3210

pre 5 godina

Svi ce vratiti obavezno sluzenje vojnog roka. trebali bi i mi, ali da ne bude duze od 6 meseci. Nikome nece skoditi malo reda i discipline, naprotiv cak se i koristiti.
(Srbin, 06. avgust 2018 12:46)

Pola godine života da dam ovoj državi mi ni lud,ni pištolj na čelo da mi stave
NE DAM !!!
Ne dam ni dan !!!
Šta mi je država dala sem hendikep samim rođenjem u njoj.
Za svojih 30 godina života NIKAD ALI NIKAD nisam bio ponosan na svoju državu (sem na sportiste) samo razočarenje i očajanje na svakom koraku.

Pera

pre 5 godina

Ja nigde neradim, tata ima penziju 17.000 mama strika dzempere i prodaje a brat radi gde god kome sta zatreba da napravimo nov wc u basti ovaj se skroz nakrivijo.Nemamo dozvolu ako nas uhvati Zorana nadrljali smo.
(Sandokan, 6. avgust 2018 13:30)

Sandokane, lenčugo, nauči štrikanje džempera, imao si i imaš svo vreme ovog sveta da to naučiš, i onda pomozi majci, ili još bolje ti radi i njoj obezbedi malo boljeg života, a ne da rinta ceo život, pa i pod stare dane u penziji da tebe ladoleža hrani. Ocu svome novac uzimaš koji je zaradio i sada prima penziju, umesto da zasučeš rukave pa radiš ili zagreješ stolicu pa škole učiš. Ili lopatu u šake, neradniče, gledaš kako ti se brat u znoju rada svoga krivi, a ti ne radiš ništa. U Zorani iver vidiš, a ne vidiš brvno u oku svome.

goli'k

pre 5 godina

danas samo profi vojska,inace zaboravi,hraniti na hiljade zgubidana od kojih nedaj boze rata nema ama bas nikakve koristi,osim stete,koju posle ni najboljom voljom ni politikom nemos' popraviti

Marko

pre 5 godina

Nikako ne vracati kod nas! Uslovi nikakvi, cisto gubljenje vremena to sami znate. Ne sluzi nicemu takva vojska od 6-9 meseci sto se tice borbene gotovosti. Takav vojnik ne moze biti motivisan da brani ista ako zatreba, svi ce izginuti kod prvog ispaljenog metka. Nama treba dobro placena profesionalna vojska od 10ak hiljada vojnika i kraj price

Јован

pre 5 godina

Служио сам војску пре више од 15 година, завршио сам Школу за резервне официре на Војној академији - Одсек логистика и добио сам чин потпоручника Војске Србије. На то сам и данас врло поносан. Ово пишем да неко не помисли да се извлачим. Међутим, из групе на факултету од нас 20-так момака, војску смо служили нас ДВОЈИЦА, а остали су имали "вулинизам" па нису. Из тог разлога сам апсолутно против повратка редовног војног рока и сасвим сам сигуран да је моји синови неће служити вратила то држава или не! Сасвим сигуран јер вулинизам је заразна појава.

Vladimirr

pre 5 godina

Sto sam stariji, to sam vise za to "sluzenje drzavi" u nekom obliku. Nije lose da se ljudi malo pomesaju, da vide ko sve zivi u njihovoj drzavi, da budu u uslovima neka discipline, da vide druga mesta u svojoj domovini. I da se obavezno pomesaju, sa sela u grad i obrnuto. Ja sam u svoje vreme bio u Sloveniji, nije bilo lako ali svakako to daje drugaciju perspektivu za ceo zivot. I cini mi se da je dosta da to bude 6 meseci...

Sandokan

pre 5 godina

Ja nigde neradim, tata ima penziju 17.000 mama strika dzempere i prodaje a brat radi gde god kome sta zatreba da napravimo nov wc u basti ovaj se skroz nakrivijo.Nemamo dozvolu ako nas uhvati Zorana nadrljali smo.

usput

pre 5 godina

Cekajuci komentare "suknjica" iz Srbije da pojasne zasto ne treba da vrate vr.
(ygfhakfakefuhkf, 6. avgust 2018 12:34)

A ja cekam komentare krvozednih tetoviranih momaka koji obozavaju muski znoj iz teretana da objasne zasto treba da se vrati VR.

Nisam robot

pre 5 godina

Posto se ovde svasta napisalo, uglavnom bez veze, da vam pojasnim uzrok ovoga. Nemacka nema radne snage u oblastima nege bolesnih, zdravstu i socijali uopste. Ko nece da sluzi u armiji, a gro nece, radice u socijalnim sluzbama prakticno besplatno. To je ogromna radna snaga koja je deficitarna i za dzabe. To je poenta a ne armija.

Djordje

pre 5 godina

Mislim da treba da se uvede vojni rok kod nas. Šest meseci, uz prigovor savesti. Pa ko hoće, hoće. Ako ga ima jedna Švajcarska ne vidim razlog zbog čega ga mi nebi imali.

Bundeswehr

pre 5 godina

Pre bih sluzio Nemacki Bundeswehr, nego ovu nasu vojsku. Toliko sam razocaran drzavom i narodom iz nje da je to strasno. Zbog ovih klovnova i lopina koji se rotiraju na vlasti 30 godina, zamrzeo sam i drzavu u kojoj sam rodjen. Osecam se obespravljeno kao ilegalac u zemlji mojih predaka, sta da vam kazem kad nemam ni rodbinske, ni kumovske, ni svalerske veze i vezice pa da resim svoje zivotne probleme.
Ovo je zemlja gde se doktor nauka postaje preko noci, svako svakom cuva ledja i nikad niko ne odgovara za stetu koju napravi.

troll level 100

pre 5 godina

A ovi kojima je potrebna vojska da bi postali muškarci ili disciplinovani su mi tek katastrofa. Ako nećete sami da se dovedete u red džabe 6 vojnih rokova i 10 godina vojske. A vidjao sam i te koji su se ložili na vojsku- sad su debele Srbende sa stomacima, svoja stopala ne vide od stomaka.

Marija

pre 5 godina

Cekajuci komentare "suknjica" iz Srbije da pojasne zasto ne treba da vrate vr.
(ygfhakfakefuhkf, 6. avgust 2018 12:34)

Evo, pitaj roditelje poginulih mladića u prethodnim ratovima, pa će ti oni reći zbog čega ne treba. Ne moraš da čekaš odgovor "suknjica".
Neka političari šalju svoje sinove u naredni rat!

Гаги

pre 5 godina

"prvo da nasi poiticari koji vole srbiju da odlsuze pa onda njihova deca..." - (e, 6. avgust 2018 12:34)

Ха, тачно ам знао да ће бити оних који ће се бацити на коментарисање и пре него прочитају чланак. Их, шта ти је прпа...

karma

pre 5 godina

i ja bih je uveo nazad kod nas, na 6 meseci muškarci i
3 meseca za žene... klinci nevaspitani, istetovirani, obesni i prepametni za sve a klinke prešminkane, samo gledaju sebe i svoj izgled kao i šta će kupiti od krpica u tržnom centru a kući ne rade ništa, ne uče da kuvaju, ne rade kućne poslove, ne pomažu u kupovini za kuću... naravno, obuka da bude rigorozna i po PS-u, bez mobilnih preko dana, dozvoljeno samo sat vremena pred spavanje...

svd

pre 5 godina

надам се да се враћа и код нас. Омладина нам је катастрофа, без икаквог потовања, културе и реда.
(нбгд, 06. avgust 2018 11:51)

Daj im pusku u ruke pa tek tad ima da budu mirni.

evo ti komentar

pre 5 godina

ygfhakfakefuhkf, 6. avgust 2018 12:34

Iz razloga što nikoga ne možeš da nateraš da služi! Ako to probaš, imaš situaciju da u spavaonici imaš 5-6 normalnih momaka i 5-6 narkomana, psihopata, socijalno neprihvatljivih likova... Em što te normalne momke stavljaš u rizik, jer ih predugo spajaš sa ovim drugima (i 6 dana je mnogo a ne 6 meseci ili godina), em što ceo narod stavljaš u rizik, jer nenormalne obučavaš da rukuju oružjem i eksplozivnim napravama! A ako si "progutao" tu priču da vojska od svakoga napravi čoveka, mnogo si glup...

Samo dobrovoljno, ko sme, taj može!

Hanibal

pre 5 godina

NBgd@ A vojska ce da napravi ljude od njih? Dal ste vi svesni u kakvom rasulu od drzave zivimo? Kakva vojska, sta moze sacica vojnika protiv neke sile, osvestite se.

Dijasp0rac

pre 5 godina

Idu izbori, CDU želi za CSU želi što bolji rezultat u Bavarskoj.
Pedantni Nemci kažu da je vojska profesionalna i da nemaju kapaciteta za nove regrute.
U prevodu - od te ljubavi nema ništa ;-)

e

pre 5 godina

prvo da nasi poiticari koji vole srbiju da odlsuze pa onda njihova deca. gospodin dacic je sa slobom na silu naredio odvodjenej nase dece na kosovo a sa tog istog kosobva je gospodin pobegao pa je moj komsija izgubio sina jedinca od 18 godina. njihova deca su se za/// po beogardu dok su neki ginuli za njihove ideale. ne da im se namesti slzuenje u genral stabu nego kao sto smo mi isli. po mesec dana na terenu sa mokrim odelom i cizmama a nisu nma dal ini kod lekar ada idemo odmah nas prozival ida smo protiv drzave do ksu oni sedeli u toplim krevetima. dobijali cinove i ordenje a na teren nisu niakd izasli. naravno posle slede ogromen penzije stanovi...

нбгд

pre 5 godina

надам се да се враћа и код нас. Омладина нам је катастрофа, без икаквог потовања, културе и реда.

e

pre 5 godina

prvo da nasi poiticari koji vole srbiju da odlsuze pa onda njihova deca. gospodin dacic je sa slobom na silu naredio odvodjenej nase dece na kosovo a sa tog istog kosobva je gospodin pobegao pa je moj komsija izgubio sina jedinca od 18 godina. njihova deca su se za/// po beogardu dok su neki ginuli za njihove ideale. ne da im se namesti slzuenje u genral stabu nego kao sto smo mi isli. po mesec dana na terenu sa mokrim odelom i cizmama a nisu nma dal ini kod lekar ada idemo odmah nas prozival ida smo protiv drzave do ksu oni sedeli u toplim krevetima. dobijali cinove i ordenje a na teren nisu niakd izasli. naravno posle slede ogromen penzije stanovi...

Bundeswehr

pre 5 godina

Pre bih sluzio Nemacki Bundeswehr, nego ovu nasu vojsku. Toliko sam razocaran drzavom i narodom iz nje da je to strasno. Zbog ovih klovnova i lopina koji se rotiraju na vlasti 30 godina, zamrzeo sam i drzavu u kojoj sam rodjen. Osecam se obespravljeno kao ilegalac u zemlji mojih predaka, sta da vam kazem kad nemam ni rodbinske, ni kumovske, ni svalerske veze i vezice pa da resim svoje zivotne probleme.
Ovo je zemlja gde se doktor nauka postaje preko noci, svako svakom cuva ledja i nikad niko ne odgovara za stetu koju napravi.

Marija

pre 5 godina

Cekajuci komentare "suknjica" iz Srbije da pojasne zasto ne treba da vrate vr.
(ygfhakfakefuhkf, 6. avgust 2018 12:34)

Evo, pitaj roditelje poginulih mladića u prethodnim ratovima, pa će ti oni reći zbog čega ne treba. Ne moraš da čekaš odgovor "suknjica".
Neka političari šalju svoje sinove u naredni rat!

Nisam robot

pre 5 godina

Posto se ovde svasta napisalo, uglavnom bez veze, da vam pojasnim uzrok ovoga. Nemacka nema radne snage u oblastima nege bolesnih, zdravstu i socijali uopste. Ko nece da sluzi u armiji, a gro nece, radice u socijalnim sluzbama prakticno besplatno. To je ogromna radna snaga koja je deficitarna i za dzabe. To je poenta a ne armija.

evo ti komentar

pre 5 godina

ygfhakfakefuhkf, 6. avgust 2018 12:34

Iz razloga što nikoga ne možeš da nateraš da služi! Ako to probaš, imaš situaciju da u spavaonici imaš 5-6 normalnih momaka i 5-6 narkomana, psihopata, socijalno neprihvatljivih likova... Em što te normalne momke stavljaš u rizik, jer ih predugo spajaš sa ovim drugima (i 6 dana je mnogo a ne 6 meseci ili godina), em što ceo narod stavljaš u rizik, jer nenormalne obučavaš da rukuju oružjem i eksplozivnim napravama! A ako si "progutao" tu priču da vojska od svakoga napravi čoveka, mnogo si glup...

Samo dobrovoljno, ko sme, taj može!

svd

pre 5 godina

надам се да се враћа и код нас. Омладина нам је катастрофа, без икаквог потовања, културе и реда.
(нбгд, 06. avgust 2018 11:51)

Daj im pusku u ruke pa tek tad ima da budu mirni.

troll level 100

pre 5 godina

A ovi kojima je potrebna vojska da bi postali muškarci ili disciplinovani su mi tek katastrofa. Ako nećete sami da se dovedete u red džabe 6 vojnih rokova i 10 godina vojske. A vidjao sam i te koji su se ložili na vojsku- sad su debele Srbende sa stomacima, svoja stopala ne vide od stomaka.

usput

pre 5 godina

Cekajuci komentare "suknjica" iz Srbije da pojasne zasto ne treba da vrate vr.
(ygfhakfakefuhkf, 6. avgust 2018 12:34)

A ja cekam komentare krvozednih tetoviranih momaka koji obozavaju muski znoj iz teretana da objasne zasto treba da se vrati VR.

нбгд

pre 5 godina

надам се да се враћа и код нас. Омладина нам је катастрофа, без икаквог потовања, културе и реда.

Hanibal

pre 5 godina

NBgd@ A vojska ce da napravi ljude od njih? Dal ste vi svesni u kakvom rasulu od drzave zivimo? Kakva vojska, sta moze sacica vojnika protiv neke sile, osvestite se.

Dijasp0rac

pre 5 godina

Idu izbori, CDU želi za CSU želi što bolji rezultat u Bavarskoj.
Pedantni Nemci kažu da je vojska profesionalna i da nemaju kapaciteta za nove regrute.
U prevodu - od te ljubavi nema ništa ;-)

3210

pre 5 godina

Svi ce vratiti obavezno sluzenje vojnog roka. trebali bi i mi, ali da ne bude duze od 6 meseci. Nikome nece skoditi malo reda i discipline, naprotiv cak se i koristiti.
(Srbin, 06. avgust 2018 12:46)

Pola godine života da dam ovoj državi mi ni lud,ni pištolj na čelo da mi stave
NE DAM !!!
Ne dam ni dan !!!
Šta mi je država dala sem hendikep samim rođenjem u njoj.
Za svojih 30 godina života NIKAD ALI NIKAD nisam bio ponosan na svoju državu (sem na sportiste) samo razočarenje i očajanje na svakom koraku.

Јован

pre 5 godina

Служио сам војску пре више од 15 година, завршио сам Школу за резервне официре на Војној академији - Одсек логистика и добио сам чин потпоручника Војске Србије. На то сам и данас врло поносан. Ово пишем да неко не помисли да се извлачим. Међутим, из групе на факултету од нас 20-так момака, војску смо служили нас ДВОЈИЦА, а остали су имали "вулинизам" па нису. Из тог разлога сам апсолутно против повратка редовног војног рока и сасвим сам сигуран да је моји синови неће служити вратила то држава или не! Сасвим сигуран јер вулинизам је заразна појава.

LondonCalling

pre 5 godina

"Cekajuci komentare "suknjica" iz Srbije da pojasne zasto ne treba da vrate vr."
(ygfhakfakefuhkf, 6. avgust 2018 12:34)

Sluzio vojni rok godinu dana, proveo 9+4 meseca u dva rata...i apsolutno sam PROTIV sluzenja vojnog roka...jblt vojska i rat!
Na srecu, na moje sinove mozete da zaboravite...nisu vam na "dohvat ruke" :P

Pera

pre 5 godina

Ja nigde neradim, tata ima penziju 17.000 mama strika dzempere i prodaje a brat radi gde god kome sta zatreba da napravimo nov wc u basti ovaj se skroz nakrivijo.Nemamo dozvolu ako nas uhvati Zorana nadrljali smo.
(Sandokan, 6. avgust 2018 13:30)

Sandokane, lenčugo, nauči štrikanje džempera, imao si i imaš svo vreme ovog sveta da to naučiš, i onda pomozi majci, ili još bolje ti radi i njoj obezbedi malo boljeg života, a ne da rinta ceo život, pa i pod stare dane u penziji da tebe ladoleža hrani. Ocu svome novac uzimaš koji je zaradio i sada prima penziju, umesto da zasučeš rukave pa radiš ili zagreješ stolicu pa škole učiš. Ili lopatu u šake, neradniče, gledaš kako ti se brat u znoju rada svoga krivi, a ti ne radiš ništa. U Zorani iver vidiš, a ne vidiš brvno u oku svome.

Marko

pre 5 godina

Nikako ne vracati kod nas! Uslovi nikakvi, cisto gubljenje vremena to sami znate. Ne sluzi nicemu takva vojska od 6-9 meseci sto se tice borbene gotovosti. Takav vojnik ne moze biti motivisan da brani ista ako zatreba, svi ce izginuti kod prvog ispaljenog metka. Nama treba dobro placena profesionalna vojska od 10ak hiljada vojnika i kraj price

karma

pre 5 godina

i ja bih je uveo nazad kod nas, na 6 meseci muškarci i
3 meseca za žene... klinci nevaspitani, istetovirani, obesni i prepametni za sve a klinke prešminkane, samo gledaju sebe i svoj izgled kao i šta će kupiti od krpica u tržnom centru a kući ne rade ništa, ne uče da kuvaju, ne rade kućne poslove, ne pomažu u kupovini za kuću... naravno, obuka da bude rigorozna i po PS-u, bez mobilnih preko dana, dozvoljeno samo sat vremena pred spavanje...

Sandokan

pre 5 godina

Ja nigde neradim, tata ima penziju 17.000 mama strika dzempere i prodaje a brat radi gde god kome sta zatreba da napravimo nov wc u basti ovaj se skroz nakrivijo.Nemamo dozvolu ako nas uhvati Zorana nadrljali smo.

balkancaffe

pre 5 godina

i ja bih je uveo nazad kod nas, na 6 meseci muškarci i
3 meseca za žene... klinci nevaspitani, istetovirani, obesni i prepametni za sve a klinke prešminkane, samo gledaju sebe i svoj izgled kao i šta će kupiti od krpica u tržnom centru a kući ne rade ništa, ne uče da kuvaju, ne rade kućne poslove, ne pomažu u kupovini za kuću... naravno, obuka da bude rigorozna i po PS-u, bez mobilnih preko dana, dozvoljeno samo sat vremena pred spavanje...
(karma
Vase ideja je "dobra" samo ako u vojsku idu deca od 4- 5 godine jer 18+ je prekasno za vaspitanje:)

poslednji liberal

pre 5 godina

надам се да се враћа и код нас. Омладина нам је катастрофа, без икаквог потовања, културе и реда.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (нбгд, 6. avgust 2018 11:51) # Link komentara
gde to kod vas, jel u nemackoj? posto u srbiji i za vreme obaveznog sluzenja vojnog roka omladina nije bila nimalo bolja, cak je u nekim stvarima bila i mnogo gora od ove omladine danas. i da, oni koji su bili bilmezi su i iz vojske izlazili isti bilmezi kakvi su i otisli, nije im vojska nimalo pomogla da se uljude, naprotiv ima ih puno koji su postali jos i gori

Robija

pre 5 godina

Kada će nama država da prizna vojni rok kao radni staž?

Služio sam 12 meseci,imao sam nikakva primanja kao obični vojnik na redovnom služenju vojnog roka,nikoga nije bilo briga kako će i od čega moja porodica da živi,uzeli su mi godinu dana života i prihoda.

Sada kada je vojni rok ukinut ispada,da su ove generacije prvilegovane u odnosu na nas koji smo bili primorani da "služimo".

Vratite nam bar nešto od tih godinu dana koje ste nam,na pravdi Boga,oduzeli.

goli'k

pre 5 godina

danas samo profi vojska,inace zaboravi,hraniti na hiljade zgubidana od kojih nedaj boze rata nema ama bas nikakve koristi,osim stete,koju posle ni najboljom voljom ni politikom nemos' popraviti

Гаги

pre 5 godina

"prvo da nasi poiticari koji vole srbiju da odlsuze pa onda njihova deca..." - (e, 6. avgust 2018 12:34)

Ха, тачно ам знао да ће бити оних који ће се бацити на коментарисање и пре него прочитају чланак. Их, шта ти је прпа...

Nislija

pre 5 godina

Sluzio sam pe vise od 15 godine u skoli rezervnih oficira i stekao cin potporucnika. Da li mi to nesto znaci? Ni najmanje, da sam imao bilo kakvu vezu ili mogucnost izbegao bih bez razmisljanja. Da je tada bilo civilnog sluzenja i to bih pre izabrao. Ali nisam mogao da izbegnem i izgubio sam 9 meseci zivota potpuno bezveze

Carli Caplin

pre 5 godina

"Za ideale ginu budale!" E nadam se da smo se mi konacno opametili i da vise necemo srljati za laznim idealima i slati nasu decu da ginu zarad necije ambicije i dzepa. A ovi sto traze vojsku zbog nekakve discipline, kulture, mogu vam samo reci vaspitavajte svoju decu od malih nogu, ucite ih pravim moralnim vrednostima, usadite u njih radne navike i etiku, ucite ih da vole svoje i da postuju tudje, ucite ih toleranciji. Ne budite lenji, na Vama je odgovornost kao roditelja da im pokazete pravi put u zivotu, ako docekate da napune 18 godina i onda ocekujete od vojske da od njih napravi ljude vec ste debelo zakasnili i tu ce se tesko nesto promeniti.

Vladimirr

pre 5 godina

Sto sam stariji, to sam vise za to "sluzenje drzavi" u nekom obliku. Nije lose da se ljudi malo pomesaju, da vide ko sve zivi u njihovoj drzavi, da budu u uslovima neka discipline, da vide druga mesta u svojoj domovini. I da se obavezno pomesaju, sa sela u grad i obrnuto. Ja sam u svoje vreme bio u Sloveniji, nije bilo lako ali svakako to daje drugaciju perspektivu za ceo zivot. I cini mi se da je dosta da to bude 6 meseci...

Poslednji samuraj

pre 5 godina

Cekajuci komentare "suknjica" iz Srbije da pojasne zasto ne treba da vrate vr." 
(ygfhakfakefuhkf, 6. avgust 2018 12:34) 

1912 do 1918 pradeda u Balkanskim ratovima bio i vratio se.
1941-1945 deda zarobljenik u Nemackoj Vratio se.
1992-95 otac bio vratio se. Od ove drzave nisu nista dobili. Samo podsmeh.
Deda mi je 96 godine rekao samo se skloni od sistema. I tako sam i uradio 2005 izabrao civilno sluzenje 13 meseci. Nikada se nisam pokajao i dan danas sam super sa kolegama u ekonomskoj sluzbi u Klinickom centru u Kg i plus sam naucio dosta tada i bio koristan i sebi i drustvu. Inace drzava je sve dezertere pomilovala tj abolirala tako da su svi koji su sluzili vojsku a nisu otisli u rat zapravo doneli ispravnu odluku. Oni koji su poginuli njima je drzava jednostavno rekla jbg. Moj komsija dezerter je direkror skole u KG. Eto sisrem nije ni to prepoznao. Tako da ko zeli super ko ne zeli super i to je to. A vecina ne zeli.

Djordje

pre 5 godina

Mislim da treba da se uvede vojni rok kod nas. Šest meseci, uz prigovor savesti. Pa ko hoće, hoće. Ako ga ima jedna Švajcarska ne vidim razlog zbog čega ga mi nebi imali.

Objavite mi komentar

pre 5 godina

Vidim da par komentatora propagiraju uvodjenja obaveznog sluzenja vojnog roka, pa i ja da bih da ostavim komentar i svoje misljenje: nisam sluzio vojsku ( bio sam tada na faxu,u medjuvremenu ukinuli su obavezno sluzenje), i nisam za uvodjenje ,iz prostog razloga : da je država normalna i da obezbedjuje normalan zivot svom stanovništvu rado bih služio iz ljubavi prema drzavi i narodu, ovako ne pada mi ni pod razno da idem da dajem zivot (potencijalno) i godine svog zivota za ovu zemlju mafijasa,nekulture, rijaliti programa,starleta,drzave koja nije sposobna da se obracuna sa huliganima,aferama,kupljenim diplomama, jednostavno nefer zivotu...

Washington

pre 5 godina

Iskreno kad vidim ovu mlitavu omladinu i ja sam za vracanje vojnog roka iako sam bio zestoko protiv istog kad sam ja morao da sluzim.

нбгд

pre 5 godina

надам се да се враћа и код нас. Омладина нам је катастрофа, без икаквог потовања, културе и реда.

karma

pre 5 godina

i ja bih je uveo nazad kod nas, na 6 meseci muškarci i
3 meseca za žene... klinci nevaspitani, istetovirani, obesni i prepametni za sve a klinke prešminkane, samo gledaju sebe i svoj izgled kao i šta će kupiti od krpica u tržnom centru a kući ne rade ništa, ne uče da kuvaju, ne rade kućne poslove, ne pomažu u kupovini za kuću... naravno, obuka da bude rigorozna i po PS-u, bez mobilnih preko dana, dozvoljeno samo sat vremena pred spavanje...

Vladimirr

pre 5 godina

Sto sam stariji, to sam vise za to "sluzenje drzavi" u nekom obliku. Nije lose da se ljudi malo pomesaju, da vide ko sve zivi u njihovoj drzavi, da budu u uslovima neka discipline, da vide druga mesta u svojoj domovini. I da se obavezno pomesaju, sa sela u grad i obrnuto. Ja sam u svoje vreme bio u Sloveniji, nije bilo lako ali svakako to daje drugaciju perspektivu za ceo zivot. I cini mi se da je dosta da to bude 6 meseci...

Djordje

pre 5 godina

Mislim da treba da se uvede vojni rok kod nas. Šest meseci, uz prigovor savesti. Pa ko hoće, hoće. Ako ga ima jedna Švajcarska ne vidim razlog zbog čega ga mi nebi imali.

Гаги

pre 5 godina

"prvo da nasi poiticari koji vole srbiju da odlsuze pa onda njihova deca..." - (e, 6. avgust 2018 12:34)

Ха, тачно ам знао да ће бити оних који ће се бацити на коментарисање и пре него прочитају чланак. Их, шта ти је прпа...

Washington

pre 5 godina

Iskreno kad vidim ovu mlitavu omladinu i ja sam za vracanje vojnog roka iako sam bio zestoko protiv istog kad sam ja morao da sluzim.

Bundeswehr

pre 5 godina

Pre bih sluzio Nemacki Bundeswehr, nego ovu nasu vojsku. Toliko sam razocaran drzavom i narodom iz nje da je to strasno. Zbog ovih klovnova i lopina koji se rotiraju na vlasti 30 godina, zamrzeo sam i drzavu u kojoj sam rodjen. Osecam se obespravljeno kao ilegalac u zemlji mojih predaka, sta da vam kazem kad nemam ni rodbinske, ni kumovske, ni svalerske veze i vezice pa da resim svoje zivotne probleme.
Ovo je zemlja gde se doktor nauka postaje preko noci, svako svakom cuva ledja i nikad niko ne odgovara za stetu koju napravi.

3210

pre 5 godina

Svi ce vratiti obavezno sluzenje vojnog roka. trebali bi i mi, ali da ne bude duze od 6 meseci. Nikome nece skoditi malo reda i discipline, naprotiv cak se i koristiti.
(Srbin, 06. avgust 2018 12:46)

Pola godine života da dam ovoj državi mi ni lud,ni pištolj na čelo da mi stave
NE DAM !!!
Ne dam ni dan !!!
Šta mi je država dala sem hendikep samim rođenjem u njoj.
Za svojih 30 godina života NIKAD ALI NIKAD nisam bio ponosan na svoju državu (sem na sportiste) samo razočarenje i očajanje na svakom koraku.

e

pre 5 godina

prvo da nasi poiticari koji vole srbiju da odlsuze pa onda njihova deca. gospodin dacic je sa slobom na silu naredio odvodjenej nase dece na kosovo a sa tog istog kosobva je gospodin pobegao pa je moj komsija izgubio sina jedinca od 18 godina. njihova deca su se za/// po beogardu dok su neki ginuli za njihove ideale. ne da im se namesti slzuenje u genral stabu nego kao sto smo mi isli. po mesec dana na terenu sa mokrim odelom i cizmama a nisu nma dal ini kod lekar ada idemo odmah nas prozival ida smo protiv drzave do ksu oni sedeli u toplim krevetima. dobijali cinove i ordenje a na teren nisu niakd izasli. naravno posle slede ogromen penzije stanovi...

svd

pre 5 godina

надам се да се враћа и код нас. Омладина нам је катастрофа, без икаквог потовања, културе и реда.
(нбгд, 06. avgust 2018 11:51)

Daj im pusku u ruke pa tek tad ima da budu mirni.

Hanibal

pre 5 godina

NBgd@ A vojska ce da napravi ljude od njih? Dal ste vi svesni u kakvom rasulu od drzave zivimo? Kakva vojska, sta moze sacica vojnika protiv neke sile, osvestite se.

Sandokan

pre 5 godina

Ja nigde neradim, tata ima penziju 17.000 mama strika dzempere i prodaje a brat radi gde god kome sta zatreba da napravimo nov wc u basti ovaj se skroz nakrivijo.Nemamo dozvolu ako nas uhvati Zorana nadrljali smo.

LondonCalling

pre 5 godina

"Cekajuci komentare "suknjica" iz Srbije da pojasne zasto ne treba da vrate vr."
(ygfhakfakefuhkf, 6. avgust 2018 12:34)

Sluzio vojni rok godinu dana, proveo 9+4 meseca u dva rata...i apsolutno sam PROTIV sluzenja vojnog roka...jblt vojska i rat!
Na srecu, na moje sinove mozete da zaboravite...nisu vam na "dohvat ruke" :P

Pera

pre 5 godina

Ja nigde neradim, tata ima penziju 17.000 mama strika dzempere i prodaje a brat radi gde god kome sta zatreba da napravimo nov wc u basti ovaj se skroz nakrivijo.Nemamo dozvolu ako nas uhvati Zorana nadrljali smo.
(Sandokan, 6. avgust 2018 13:30)

Sandokane, lenčugo, nauči štrikanje džempera, imao si i imaš svo vreme ovog sveta da to naučiš, i onda pomozi majci, ili još bolje ti radi i njoj obezbedi malo boljeg života, a ne da rinta ceo život, pa i pod stare dane u penziji da tebe ladoleža hrani. Ocu svome novac uzimaš koji je zaradio i sada prima penziju, umesto da zasučeš rukave pa radiš ili zagreješ stolicu pa škole učiš. Ili lopatu u šake, neradniče, gledaš kako ti se brat u znoju rada svoga krivi, a ti ne radiš ništa. U Zorani iver vidiš, a ne vidiš brvno u oku svome.

usput

pre 5 godina

Cekajuci komentare "suknjica" iz Srbije da pojasne zasto ne treba da vrate vr.
(ygfhakfakefuhkf, 6. avgust 2018 12:34)

A ja cekam komentare krvozednih tetoviranih momaka koji obozavaju muski znoj iz teretana da objasne zasto treba da se vrati VR.

poslednji liberal

pre 5 godina

надам се да се враћа и код нас. Омладина нам је катастрофа, без икаквог потовања, културе и реда.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (нбгд, 6. avgust 2018 11:51) # Link komentara
gde to kod vas, jel u nemackoj? posto u srbiji i za vreme obaveznog sluzenja vojnog roka omladina nije bila nimalo bolja, cak je u nekim stvarima bila i mnogo gora od ove omladine danas. i da, oni koji su bili bilmezi su i iz vojske izlazili isti bilmezi kakvi su i otisli, nije im vojska nimalo pomogla da se uljude, naprotiv ima ih puno koji su postali jos i gori

troll level 100

pre 5 godina

A ovi kojima je potrebna vojska da bi postali muškarci ili disciplinovani su mi tek katastrofa. Ako nećete sami da se dovedete u red džabe 6 vojnih rokova i 10 godina vojske. A vidjao sam i te koji su se ložili na vojsku- sad su debele Srbende sa stomacima, svoja stopala ne vide od stomaka.

Marko

pre 5 godina

Nikako ne vracati kod nas! Uslovi nikakvi, cisto gubljenje vremena to sami znate. Ne sluzi nicemu takva vojska od 6-9 meseci sto se tice borbene gotovosti. Takav vojnik ne moze biti motivisan da brani ista ako zatreba, svi ce izginuti kod prvog ispaljenog metka. Nama treba dobro placena profesionalna vojska od 10ak hiljada vojnika i kraj price

Marija

pre 5 godina

Cekajuci komentare "suknjica" iz Srbije da pojasne zasto ne treba da vrate vr.
(ygfhakfakefuhkf, 6. avgust 2018 12:34)

Evo, pitaj roditelje poginulih mladića u prethodnim ratovima, pa će ti oni reći zbog čega ne treba. Ne moraš da čekaš odgovor "suknjica".
Neka političari šalju svoje sinove u naredni rat!

goli'k

pre 5 godina

danas samo profi vojska,inace zaboravi,hraniti na hiljade zgubidana od kojih nedaj boze rata nema ama bas nikakve koristi,osim stete,koju posle ni najboljom voljom ni politikom nemos' popraviti

Nislija

pre 5 godina

Sluzio sam pe vise od 15 godine u skoli rezervnih oficira i stekao cin potporucnika. Da li mi to nesto znaci? Ni najmanje, da sam imao bilo kakvu vezu ili mogucnost izbegao bih bez razmisljanja. Da je tada bilo civilnog sluzenja i to bih pre izabrao. Ali nisam mogao da izbegnem i izgubio sam 9 meseci zivota potpuno bezveze

evo ti komentar

pre 5 godina

ygfhakfakefuhkf, 6. avgust 2018 12:34

Iz razloga što nikoga ne možeš da nateraš da služi! Ako to probaš, imaš situaciju da u spavaonici imaš 5-6 normalnih momaka i 5-6 narkomana, psihopata, socijalno neprihvatljivih likova... Em što te normalne momke stavljaš u rizik, jer ih predugo spajaš sa ovim drugima (i 6 dana je mnogo a ne 6 meseci ili godina), em što ceo narod stavljaš u rizik, jer nenormalne obučavaš da rukuju oružjem i eksplozivnim napravama! A ako si "progutao" tu priču da vojska od svakoga napravi čoveka, mnogo si glup...

Samo dobrovoljno, ko sme, taj može!

balkancaffe

pre 5 godina

i ja bih je uveo nazad kod nas, na 6 meseci muškarci i
3 meseca za žene... klinci nevaspitani, istetovirani, obesni i prepametni za sve a klinke prešminkane, samo gledaju sebe i svoj izgled kao i šta će kupiti od krpica u tržnom centru a kući ne rade ništa, ne uče da kuvaju, ne rade kućne poslove, ne pomažu u kupovini za kuću... naravno, obuka da bude rigorozna i po PS-u, bez mobilnih preko dana, dozvoljeno samo sat vremena pred spavanje...
(karma
Vase ideja je "dobra" samo ako u vojsku idu deca od 4- 5 godine jer 18+ je prekasno za vaspitanje:)

Carli Caplin

pre 5 godina

"Za ideale ginu budale!" E nadam se da smo se mi konacno opametili i da vise necemo srljati za laznim idealima i slati nasu decu da ginu zarad necije ambicije i dzepa. A ovi sto traze vojsku zbog nekakve discipline, kulture, mogu vam samo reci vaspitavajte svoju decu od malih nogu, ucite ih pravim moralnim vrednostima, usadite u njih radne navike i etiku, ucite ih da vole svoje i da postuju tudje, ucite ih toleranciji. Ne budite lenji, na Vama je odgovornost kao roditelja da im pokazete pravi put u zivotu, ako docekate da napune 18 godina i onda ocekujete od vojske da od njih napravi ljude vec ste debelo zakasnili i tu ce se tesko nesto promeniti.

Dijasp0rac

pre 5 godina

Idu izbori, CDU želi za CSU želi što bolji rezultat u Bavarskoj.
Pedantni Nemci kažu da je vojska profesionalna i da nemaju kapaciteta za nove regrute.
U prevodu - od te ljubavi nema ništa ;-)

Robija

pre 5 godina

Kada će nama država da prizna vojni rok kao radni staž?

Služio sam 12 meseci,imao sam nikakva primanja kao obični vojnik na redovnom služenju vojnog roka,nikoga nije bilo briga kako će i od čega moja porodica da živi,uzeli su mi godinu dana života i prihoda.

Sada kada je vojni rok ukinut ispada,da su ove generacije prvilegovane u odnosu na nas koji smo bili primorani da "služimo".

Vratite nam bar nešto od tih godinu dana koje ste nam,na pravdi Boga,oduzeli.

Јован

pre 5 godina

Служио сам војску пре више од 15 година, завршио сам Школу за резервне официре на Војној академији - Одсек логистика и добио сам чин потпоручника Војске Србије. На то сам и данас врло поносан. Ово пишем да неко не помисли да се извлачим. Међутим, из групе на факултету од нас 20-так момака, војску смо служили нас ДВОЈИЦА, а остали су имали "вулинизам" па нису. Из тог разлога сам апсолутно против повратка редовног војног рока и сасвим сам сигуран да је моји синови неће служити вратила то држава или не! Сасвим сигуран јер вулинизам је заразна појава.

Nisam robot

pre 5 godina

Posto se ovde svasta napisalo, uglavnom bez veze, da vam pojasnim uzrok ovoga. Nemacka nema radne snage u oblastima nege bolesnih, zdravstu i socijali uopste. Ko nece da sluzi u armiji, a gro nece, radice u socijalnim sluzbama prakticno besplatno. To je ogromna radna snaga koja je deficitarna i za dzabe. To je poenta a ne armija.

Poslednji samuraj

pre 5 godina

Cekajuci komentare "suknjica" iz Srbije da pojasne zasto ne treba da vrate vr." 
(ygfhakfakefuhkf, 6. avgust 2018 12:34) 

1912 do 1918 pradeda u Balkanskim ratovima bio i vratio se.
1941-1945 deda zarobljenik u Nemackoj Vratio se.
1992-95 otac bio vratio se. Od ove drzave nisu nista dobili. Samo podsmeh.
Deda mi je 96 godine rekao samo se skloni od sistema. I tako sam i uradio 2005 izabrao civilno sluzenje 13 meseci. Nikada se nisam pokajao i dan danas sam super sa kolegama u ekonomskoj sluzbi u Klinickom centru u Kg i plus sam naucio dosta tada i bio koristan i sebi i drustvu. Inace drzava je sve dezertere pomilovala tj abolirala tako da su svi koji su sluzili vojsku a nisu otisli u rat zapravo doneli ispravnu odluku. Oni koji su poginuli njima je drzava jednostavno rekla jbg. Moj komsija dezerter je direkror skole u KG. Eto sisrem nije ni to prepoznao. Tako da ko zeli super ko ne zeli super i to je to. A vecina ne zeli.

Objavite mi komentar

pre 5 godina

Vidim da par komentatora propagiraju uvodjenja obaveznog sluzenja vojnog roka, pa i ja da bih da ostavim komentar i svoje misljenje: nisam sluzio vojsku ( bio sam tada na faxu,u medjuvremenu ukinuli su obavezno sluzenje), i nisam za uvodjenje ,iz prostog razloga : da je država normalna i da obezbedjuje normalan zivot svom stanovništvu rado bih služio iz ljubavi prema drzavi i narodu, ovako ne pada mi ni pod razno da idem da dajem zivot (potencijalno) i godine svog zivota za ovu zemlju mafijasa,nekulture, rijaliti programa,starleta,drzave koja nije sposobna da se obracuna sa huliganima,aferama,kupljenim diplomama, jednostavno nefer zivotu...