Četvrtak, 02.08.2018.

07:30

Treba li zabraniti mobilne telefone u školama? VIDEO

Francuska je zakonom zabranila mobilne telefone u školama. Da li takav propis treba doneti i u Srbiji?

Izvor: Prva

Treba li zabraniti mobilne telefone u školama? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Nemanja

pre 5 godina

Ne treba zabraniti,jer su i oni alatke za ucenje. Ali definitivno treba ograniciti sadrzaj kome ucenici imaju pristup na skolskoj mrezi (recimo ne dozvoliti pristup nekim drustvenim mrezama). To lako moze uciniti administrator mreze u skoli.
Inace, postoji mnostvo aplikacija za telefone i laptopove koje su specijalizovane za obrazovanje, tj. za upotrebu u ucionicama u toku casa. Mozete, na primer, izraditi testove i odmah ih proslediti ucenicima, bez potrebe da ih stampate. Bodovanje je automatsko i momentalno znate na cemu ste. Lekcije i beleske mozete deliti u elektronskom obliku i sl. Ima mnogo prednosti koje je moguce iskoristiti i time poboljsati kvalitet nastave.
Uopste, upotreba novih tehnologija u nastavi je neizbezna i pozeljna, a njihova zabrana je definitivno greska i pokazuje nerazumevanje novih potreba i novih tokova u obrazovanju.
Mnoge zemlje sirom sveta dele djacima i tablete i laptopove za upotrebu u nastavi. Sve to podrzavaju i veliki igraci u svetu tehnologije koji imaju svoje posebne platforme za obrazovanje i kada je softver i kada je hardver u pitanju.
Jos jednom, zabraniti ne, urediti kako se mogu koristiti, da.

planeta pripada svima

pre 5 godina

Ako treba zabraniti, pitam se ko je taj ko to može da uradi u smislu da se zabrana zaista poštuje? Ako ne treba zabraniti, pitam se ko je taj ko treba da motiviše decu da uče umesto da "bleje u telefon"?
Sami nastavnici (pogotovo mlađa generacija) i sami ne poštuju pravila škole (kasne na časove, ne dežuraju, ne održavaju dopunsku niti dodatnu nastavu, beže od rada u sekcijama, ne razgovaru sa svjim đacima sem kada ih pitaju za ocenu ili kada treba da "formalno odrade" individualni razgovor sa svojim učenikom koji je napravio neku od grešaka; i td itd).
Većina njih smatra da oni treba samo da predaju svoju lekciju i da ocene učenika. Sve ostalo treba da radi pedagog, psiholog, direktor, roditelj. Jer, nastavnik je "Bič božji". Naravno da to nije moguće u današnjem svetu. Zato treba zabraniti rad škola koje ne poštuju standarde kvaliteta rada koje je propisao samo Ministrastvo prosvete a Vlada odobrila. Treba pitati ministre šta rade sa školama i nastavnicima i roditeljima koji se neodgvoorno ponašaju umesto što će samo da razmišljaju kako da zabrane mobilne telefone. Neće se to desiti jer, kažem, ni profesori to ne poštuju. Ili ako to neki i poštuju, pitajte ih da li izvršavaju na vreme , profesionalno i odgovorno svoje druge poslove. Pitajte uostalom , njihove direktore. Ni oni nisu daleko od svojih kolega po tom pitanju. Pozdrav naprednom svetu i svetu koji na pravi način brine o odrastanju dece.

gigatrend

pre 5 godina

Ne razumem raspravu na ovu temu! Zašto uopšte neko misli da je dozvoljeno korišćenje mobilnog telefona za vreme nastave!? Van časova, to je stvar roditelja.

nevreme u srbiji

pre 5 godina

Kako stvari stoje sa svešću naroda, pre će zabraniti škole ili ih proglasiti neobaveznim u odnosu na telefone i đačka prava.

Pera85

pre 5 godina

U svakoj ucionici staviti kutiju sa 30 pregrada. Kad udje u ucionicu, ucenik iskljuci ton i ostavi ga u jednu pregradu. Kad krene pokupi telefon i to je to. Ko ne iskljuvi telefon, a on zazvoni dobije odredjenu kaznu pa ce da se seti da iskljuci
Za ljude koji kazu privatna svojina. Ako neko kaze "ovde ne sme da se koristi telefon" mozes svoju privatnu svojinu da okacis macku o rep.

Boban

pre 5 godina

Svako korišćenje mobilnog na času tretirati kao neopravdani izostanak. Nošenje u školu ne bi trebalo zabraniti. Neka ga koriste na odmorima i nakon nastave.

Samsung s9

pre 5 godina

Ne, naravno. Treba zabraniti koriscenje mobilnog telefona u toku nastave, sto mnogi pravilnici i govore. E sad, ako profesori nisu sposobni to da urade, onda je problem u odrzavanju discipline i to je to.
Nije resenje zabrana bilo cega, nego smisleno koriscenje.

neriljano

pre 5 godina

Krstio sam se na roditeljskom kad mi roditelj i razredni saopštavali da učenik ima puno pravo da odgovori na poziv u toku časa (izađe napolje bez objasnjenja).
Boles' ne bira.

darwinove nagrade

pre 5 godina

umemo samo nesto da dozvolimo i zabranimo. mobilni telefoni su deo svakodnevice i umesto da iskoristimo prednosti i regulisemo upotrebu fokusiramo se fa deci ponudimo korisne edukativne sadrzaje preko telefona mi umemo damo da zabranimo.

konttolisite sadrzaj. ogranicite pristup socijalnim sadrzajima koji izlazu decu losem uticaju ili preteranom gubljenu vremena ali omohucite da deca koriste telefon da dodju do korisnih informacija i da ostanu u kontaktu

napravite nesto bolje a ne vracajte decu u kameno doba jer je tako najbolje

Stojko

pre 5 godina

Pa kako deca da komuniciraju sa drugarima nego preko mobilnog i fejsa, nece valjda da pricaju? kako da vide sta Kija radi? Kako da gledaju spotove Jala brace? Kako da se javljaju mami i tati kad piske, kake, krecu iz skole, u skolu, na odmor, kad pada kisa nece znati sta da rade, nece se snaci u okrutnom svetu! Ne radite nam to!

EU Citizen

pre 5 godina

Zabrana mobilnih telefona u školama je odraz najcrnjeg populizma i dubokog nerazumevanja modernog sveta i savremene tehnologije. Zabraniti sprave koje predstavljaju mobilne kompjutere, odnosno, nešto kao moždanu protezu/proširenje na isti nacin na koji je, recimo, automobil proširenje, proteza i nadgradnja naših nogu koja nam omogućava da se krećemo desetinama puta brže nego peške, i to baš u ustanovi čiji je nominalni cilj obrazovanje mladih (iako se, naravno, u stvarnosti, nu velikoj meri bavi upravo suprotnom stvari, dakle ispiranjem mozga i indoktrinacijom), umesti da se promene programi i načini učenja da bi se prilagodili novoj tehnološkoj situaciji i pozitivnim navikama mladih ljudi, obeležje je primitivnih, luzerskih i zadrrih nacija koje žive u prošlosti i hrane se mitovima, a i Francuska i Srbija, svaka na svom nivou i na svoj način, bez ikakve sumnje spadaju u tu grupu.

ujka sa Fontane

pre 5 godina

Problem je što deca beže iz škole,pa roditelji non-stop proveravaju gde su.Jedini razlog da deca nose mobilne,mada ni to nije sigurica,naravno

Jocko

pre 5 godina

Nema potrebe za tako nesto.
Samo je potrebno uvesti ometace wifi/3g signala u prostoru skolske zgrade (ne i u dvoristu) i resen problem...

makus73

pre 5 godina

Zato ja svom detetu nabavila neki antikvitet koji moze samo da poziva i salje poruke i koji se nosi u skolu. Tablet sa internetom i aplikacijama je iskljucivo za kucnu upotrebu
i to nakon zavrsetka izrade domaceg i ostalih skolskih obaveza.

Bea

pre 5 godina

Nikako! Sve što treba je prilagoditi nastavu novim generacijama, pa kada imaju deca nešto što ih stvarno zanima, bar većinu, oni će telefone koristiti za obrazovanje.
Neka se zapitaju svi roditelji koji još dok su im deca u kolicima održavaju mir tako što im daju mobilni da se zabavljaju,a sada pišu ovde isti ti kako treba zabraniti mob. u školi.
Moje iskustvo je da 90% poziva i poruka na času dolazi baš od roditelja.
Bolje vi, dragi roditelji koji podržavate zabranu, prestanite da telefonirate dok vozite.
Takođe, podržite zabranu telefona vozačima autobusa koji voze vašu decu do škole, jer je ta zloupotreba mob. mnogo opasnija.

1t_cr0wd

pre 5 godina

Ovo se mora realizovati, na bilo koji nacin. Pricam sa mladim profesorima, neverovatnu muku muce da drze paznju deci koja tipkaju telefone bez prestanka. Da ne pricamo o kreiranju poremecaja paznje.

ZokiNS

pre 5 godina

Obavezno zabraniti. Nije im posao da zombirano bulje u ekran, prepisuju gotova resenjea i pricaju beskonacne prazne price, nego da uce.
"Drustvo zombiranih buljaca"

Lav

pre 5 godina

Jednostavno po ulazu u učionicu, sva deca ostavljaju telefone u neki ormarić koji je zaključan tokom nastave. Na odmorima mogu a i ne moraju da ih koriste.

bane

pre 5 godina

e da,Ÿivim u prigradskom naselju,ćera mi ide u školu na NBGD,tako da za svaki slučaj ima u dzepu neki alkatel,za nedaj bože,evo sad kakvo je vreme,kiša I sunce uz malko oluje

Milan

pre 5 godina

Naravno da treba, ne mogu da shvatim zašto smo do sada dozvoljavali. Radio sam u prosveti neko vreme, i video štetan uticaj i na koncentraciju, i praćenje nastave, i odvajanje po tome ko ima skuplji i bolji. Informatičar sam po struci, da se razumemo, i iz hobija popravljam i preprodajem telefone, i opet sam protiv telefona u školama. Samo dozvoliti najprostije ne-pametne telefone od par hiljada din da mogu hitno da se jave roditeljima i to je to.

roditelj

pre 5 godina

Treba zabraniti koriscenje, ali ne i nosenje! Deca rano krecu da idu i vracaju se iz skole sama, i ne vidim u cemu je problem da imaju telefon kod sebe

ivan

pre 5 godina

Naravno da treba, lepo sanducici ili sta vec i svi da ostave telefone kada udju u ucionicu, iovako se klinci ne skidaju sa telefona po ceo dan...

pera

pre 5 godina

pa ne mozete nikom zabraniti da nosi telefon jer je to privatna svojina al kozete ugraditi ometace signala i to podrzavam. Bez telefona i uz direktnu komunikaciju svet bi postao bolje mesto za zivot

Gnjof

pre 5 godina

Ne treba ih zabraniti... samo treba da se potrude vise profesori i dovedu njihovu upotrebu na minimum kod dece.. to je jednostavno resi sa dva ormanica u ucionici.

Pustinjski banderaš

pre 5 godina

Apsolutno da!
Radio sam kao profesor u Emiratima i Saudi Arabiji. Ni učenici ni profesori ne smeju imati mobilne telefone tokom nastave. To se strogo kontroliše.
Tako da Francuska nije jedina zemlja koja je to zabranila.

Milan

pre 5 godina

Naravno da treba, ne mogu da shvatim zašto smo do sada dozvoljavali. Radio sam u prosveti neko vreme, i video štetan uticaj i na koncentraciju, i praćenje nastave, i odvajanje po tome ko ima skuplji i bolji. Informatičar sam po struci, da se razumemo, i iz hobija popravljam i preprodajem telefone, i opet sam protiv telefona u školama. Samo dozvoliti najprostije ne-pametne telefone od par hiljada din da mogu hitno da se jave roditeljima i to je to.

ZokiNS

pre 5 godina

Obavezno zabraniti. Nije im posao da zombirano bulje u ekran, prepisuju gotova resenjea i pricaju beskonacne prazne price, nego da uce.
"Drustvo zombiranih buljaca"

roditelj

pre 5 godina

Treba zabraniti koriscenje, ali ne i nosenje! Deca rano krecu da idu i vracaju se iz skole sama, i ne vidim u cemu je problem da imaju telefon kod sebe

ivan

pre 5 godina

Naravno da treba, lepo sanducici ili sta vec i svi da ostave telefone kada udju u ucionicu, iovako se klinci ne skidaju sa telefona po ceo dan...

nevreme u srbiji

pre 5 godina

Kako stvari stoje sa svešću naroda, pre će zabraniti škole ili ih proglasiti neobaveznim u odnosu na telefone i đačka prava.

Pustinjski banderaš

pre 5 godina

Apsolutno da!
Radio sam kao profesor u Emiratima i Saudi Arabiji. Ni učenici ni profesori ne smeju imati mobilne telefone tokom nastave. To se strogo kontroliše.
Tako da Francuska nije jedina zemlja koja je to zabranila.

1t_cr0wd

pre 5 godina

Ovo se mora realizovati, na bilo koji nacin. Pricam sa mladim profesorima, neverovatnu muku muce da drze paznju deci koja tipkaju telefone bez prestanka. Da ne pricamo o kreiranju poremecaja paznje.

Lav

pre 5 godina

Jednostavno po ulazu u učionicu, sva deca ostavljaju telefone u neki ormarić koji je zaključan tokom nastave. Na odmorima mogu a i ne moraju da ih koriste.

Pera85

pre 5 godina

U svakoj ucionici staviti kutiju sa 30 pregrada. Kad udje u ucionicu, ucenik iskljuci ton i ostavi ga u jednu pregradu. Kad krene pokupi telefon i to je to. Ko ne iskljuvi telefon, a on zazvoni dobije odredjenu kaznu pa ce da se seti da iskljuci
Za ljude koji kazu privatna svojina. Ako neko kaze "ovde ne sme da se koristi telefon" mozes svoju privatnu svojinu da okacis macku o rep.

pera

pre 5 godina

pa ne mozete nikom zabraniti da nosi telefon jer je to privatna svojina al kozete ugraditi ometace signala i to podrzavam. Bez telefona i uz direktnu komunikaciju svet bi postao bolje mesto za zivot

neriljano

pre 5 godina

Krstio sam se na roditeljskom kad mi roditelj i razredni saopštavali da učenik ima puno pravo da odgovori na poziv u toku časa (izađe napolje bez objasnjenja).
Boles' ne bira.

Stojko

pre 5 godina

Pa kako deca da komuniciraju sa drugarima nego preko mobilnog i fejsa, nece valjda da pricaju? kako da vide sta Kija radi? Kako da gledaju spotove Jala brace? Kako da se javljaju mami i tati kad piske, kake, krecu iz skole, u skolu, na odmor, kad pada kisa nece znati sta da rade, nece se snaci u okrutnom svetu! Ne radite nam to!

makus73

pre 5 godina

Zato ja svom detetu nabavila neki antikvitet koji moze samo da poziva i salje poruke i koji se nosi u skolu. Tablet sa internetom i aplikacijama je iskljucivo za kucnu upotrebu
i to nakon zavrsetka izrade domaceg i ostalih skolskih obaveza.

bane

pre 5 godina

e da,Ÿivim u prigradskom naselju,ćera mi ide u školu na NBGD,tako da za svaki slučaj ima u dzepu neki alkatel,za nedaj bože,evo sad kakvo je vreme,kiša I sunce uz malko oluje

Bea

pre 5 godina

Nikako! Sve što treba je prilagoditi nastavu novim generacijama, pa kada imaju deca nešto što ih stvarno zanima, bar većinu, oni će telefone koristiti za obrazovanje.
Neka se zapitaju svi roditelji koji još dok su im deca u kolicima održavaju mir tako što im daju mobilni da se zabavljaju,a sada pišu ovde isti ti kako treba zabraniti mob. u školi.
Moje iskustvo je da 90% poziva i poruka na času dolazi baš od roditelja.
Bolje vi, dragi roditelji koji podržavate zabranu, prestanite da telefonirate dok vozite.
Takođe, podržite zabranu telefona vozačima autobusa koji voze vašu decu do škole, jer je ta zloupotreba mob. mnogo opasnija.

gigatrend

pre 5 godina

Ne razumem raspravu na ovu temu! Zašto uopšte neko misli da je dozvoljeno korišćenje mobilnog telefona za vreme nastave!? Van časova, to je stvar roditelja.

Boban

pre 5 godina

Svako korišćenje mobilnog na času tretirati kao neopravdani izostanak. Nošenje u školu ne bi trebalo zabraniti. Neka ga koriste na odmorima i nakon nastave.

Gnjof

pre 5 godina

Ne treba ih zabraniti... samo treba da se potrude vise profesori i dovedu njihovu upotrebu na minimum kod dece.. to je jednostavno resi sa dva ormanica u ucionici.

EU Citizen

pre 5 godina

Zabrana mobilnih telefona u školama je odraz najcrnjeg populizma i dubokog nerazumevanja modernog sveta i savremene tehnologije. Zabraniti sprave koje predstavljaju mobilne kompjutere, odnosno, nešto kao moždanu protezu/proširenje na isti nacin na koji je, recimo, automobil proširenje, proteza i nadgradnja naših nogu koja nam omogućava da se krećemo desetinama puta brže nego peške, i to baš u ustanovi čiji je nominalni cilj obrazovanje mladih (iako se, naravno, u stvarnosti, nu velikoj meri bavi upravo suprotnom stvari, dakle ispiranjem mozga i indoktrinacijom), umesti da se promene programi i načini učenja da bi se prilagodili novoj tehnološkoj situaciji i pozitivnim navikama mladih ljudi, obeležje je primitivnih, luzerskih i zadrrih nacija koje žive u prošlosti i hrane se mitovima, a i Francuska i Srbija, svaka na svom nivou i na svoj način, bez ikakve sumnje spadaju u tu grupu.

darwinove nagrade

pre 5 godina

umemo samo nesto da dozvolimo i zabranimo. mobilni telefoni su deo svakodnevice i umesto da iskoristimo prednosti i regulisemo upotrebu fokusiramo se fa deci ponudimo korisne edukativne sadrzaje preko telefona mi umemo damo da zabranimo.

konttolisite sadrzaj. ogranicite pristup socijalnim sadrzajima koji izlazu decu losem uticaju ili preteranom gubljenu vremena ali omohucite da deca koriste telefon da dodju do korisnih informacija i da ostanu u kontaktu

napravite nesto bolje a ne vracajte decu u kameno doba jer je tako najbolje

Jocko

pre 5 godina

Nema potrebe za tako nesto.
Samo je potrebno uvesti ometace wifi/3g signala u prostoru skolske zgrade (ne i u dvoristu) i resen problem...

planeta pripada svima

pre 5 godina

Ako treba zabraniti, pitam se ko je taj ko to može da uradi u smislu da se zabrana zaista poštuje? Ako ne treba zabraniti, pitam se ko je taj ko treba da motiviše decu da uče umesto da "bleje u telefon"?
Sami nastavnici (pogotovo mlađa generacija) i sami ne poštuju pravila škole (kasne na časove, ne dežuraju, ne održavaju dopunsku niti dodatnu nastavu, beže od rada u sekcijama, ne razgovaru sa svjim đacima sem kada ih pitaju za ocenu ili kada treba da "formalno odrade" individualni razgovor sa svojim učenikom koji je napravio neku od grešaka; i td itd).
Većina njih smatra da oni treba samo da predaju svoju lekciju i da ocene učenika. Sve ostalo treba da radi pedagog, psiholog, direktor, roditelj. Jer, nastavnik je "Bič božji". Naravno da to nije moguće u današnjem svetu. Zato treba zabraniti rad škola koje ne poštuju standarde kvaliteta rada koje je propisao samo Ministrastvo prosvete a Vlada odobrila. Treba pitati ministre šta rade sa školama i nastavnicima i roditeljima koji se neodgvoorno ponašaju umesto što će samo da razmišljaju kako da zabrane mobilne telefone. Neće se to desiti jer, kažem, ni profesori to ne poštuju. Ili ako to neki i poštuju, pitajte ih da li izvršavaju na vreme , profesionalno i odgovorno svoje druge poslove. Pitajte uostalom , njihove direktore. Ni oni nisu daleko od svojih kolega po tom pitanju. Pozdrav naprednom svetu i svetu koji na pravi način brine o odrastanju dece.

Nemanja

pre 5 godina

Ne treba zabraniti,jer su i oni alatke za ucenje. Ali definitivno treba ograniciti sadrzaj kome ucenici imaju pristup na skolskoj mrezi (recimo ne dozvoliti pristup nekim drustvenim mrezama). To lako moze uciniti administrator mreze u skoli.
Inace, postoji mnostvo aplikacija za telefone i laptopove koje su specijalizovane za obrazovanje, tj. za upotrebu u ucionicama u toku casa. Mozete, na primer, izraditi testove i odmah ih proslediti ucenicima, bez potrebe da ih stampate. Bodovanje je automatsko i momentalno znate na cemu ste. Lekcije i beleske mozete deliti u elektronskom obliku i sl. Ima mnogo prednosti koje je moguce iskoristiti i time poboljsati kvalitet nastave.
Uopste, upotreba novih tehnologija u nastavi je neizbezna i pozeljna, a njihova zabrana je definitivno greska i pokazuje nerazumevanje novih potreba i novih tokova u obrazovanju.
Mnoge zemlje sirom sveta dele djacima i tablete i laptopove za upotrebu u nastavi. Sve to podrzavaju i veliki igraci u svetu tehnologije koji imaju svoje posebne platforme za obrazovanje i kada je softver i kada je hardver u pitanju.
Jos jednom, zabraniti ne, urediti kako se mogu koristiti, da.

Samsung s9

pre 5 godina

Ne, naravno. Treba zabraniti koriscenje mobilnog telefona u toku nastave, sto mnogi pravilnici i govore. E sad, ako profesori nisu sposobni to da urade, onda je problem u odrzavanju discipline i to je to.
Nije resenje zabrana bilo cega, nego smisleno koriscenje.

ujka sa Fontane

pre 5 godina

Problem je što deca beže iz škole,pa roditelji non-stop proveravaju gde su.Jedini razlog da deca nose mobilne,mada ni to nije sigurica,naravno

Gnjof

pre 5 godina

Ne treba ih zabraniti... samo treba da se potrude vise profesori i dovedu njihovu upotrebu na minimum kod dece.. to je jednostavno resi sa dva ormanica u ucionici.

EU Citizen

pre 5 godina

Zabrana mobilnih telefona u školama je odraz najcrnjeg populizma i dubokog nerazumevanja modernog sveta i savremene tehnologije. Zabraniti sprave koje predstavljaju mobilne kompjutere, odnosno, nešto kao moždanu protezu/proširenje na isti nacin na koji je, recimo, automobil proširenje, proteza i nadgradnja naših nogu koja nam omogućava da se krećemo desetinama puta brže nego peške, i to baš u ustanovi čiji je nominalni cilj obrazovanje mladih (iako se, naravno, u stvarnosti, nu velikoj meri bavi upravo suprotnom stvari, dakle ispiranjem mozga i indoktrinacijom), umesti da se promene programi i načini učenja da bi se prilagodili novoj tehnološkoj situaciji i pozitivnim navikama mladih ljudi, obeležje je primitivnih, luzerskih i zadrrih nacija koje žive u prošlosti i hrane se mitovima, a i Francuska i Srbija, svaka na svom nivou i na svoj način, bez ikakve sumnje spadaju u tu grupu.

Bea

pre 5 godina

Nikako! Sve što treba je prilagoditi nastavu novim generacijama, pa kada imaju deca nešto što ih stvarno zanima, bar većinu, oni će telefone koristiti za obrazovanje.
Neka se zapitaju svi roditelji koji još dok su im deca u kolicima održavaju mir tako što im daju mobilni da se zabavljaju,a sada pišu ovde isti ti kako treba zabraniti mob. u školi.
Moje iskustvo je da 90% poziva i poruka na času dolazi baš od roditelja.
Bolje vi, dragi roditelji koji podržavate zabranu, prestanite da telefonirate dok vozite.
Takođe, podržite zabranu telefona vozačima autobusa koji voze vašu decu do škole, jer je ta zloupotreba mob. mnogo opasnija.

darwinove nagrade

pre 5 godina

umemo samo nesto da dozvolimo i zabranimo. mobilni telefoni su deo svakodnevice i umesto da iskoristimo prednosti i regulisemo upotrebu fokusiramo se fa deci ponudimo korisne edukativne sadrzaje preko telefona mi umemo damo da zabranimo.

konttolisite sadrzaj. ogranicite pristup socijalnim sadrzajima koji izlazu decu losem uticaju ili preteranom gubljenu vremena ali omohucite da deca koriste telefon da dodju do korisnih informacija i da ostanu u kontaktu

napravite nesto bolje a ne vracajte decu u kameno doba jer je tako najbolje

pera

pre 5 godina

pa ne mozete nikom zabraniti da nosi telefon jer je to privatna svojina al kozete ugraditi ometace signala i to podrzavam. Bez telefona i uz direktnu komunikaciju svet bi postao bolje mesto za zivot

Milan

pre 5 godina

Naravno da treba, ne mogu da shvatim zašto smo do sada dozvoljavali. Radio sam u prosveti neko vreme, i video štetan uticaj i na koncentraciju, i praćenje nastave, i odvajanje po tome ko ima skuplji i bolji. Informatičar sam po struci, da se razumemo, i iz hobija popravljam i preprodajem telefone, i opet sam protiv telefona u školama. Samo dozvoliti najprostije ne-pametne telefone od par hiljada din da mogu hitno da se jave roditeljima i to je to.

ZokiNS

pre 5 godina

Obavezno zabraniti. Nije im posao da zombirano bulje u ekran, prepisuju gotova resenjea i pricaju beskonacne prazne price, nego da uce.
"Drustvo zombiranih buljaca"

bane

pre 5 godina

e da,Ÿivim u prigradskom naselju,ćera mi ide u školu na NBGD,tako da za svaki slučaj ima u dzepu neki alkatel,za nedaj bože,evo sad kakvo je vreme,kiša I sunce uz malko oluje

roditelj

pre 5 godina

Treba zabraniti koriscenje, ali ne i nosenje! Deca rano krecu da idu i vracaju se iz skole sama, i ne vidim u cemu je problem da imaju telefon kod sebe

Samsung s9

pre 5 godina

Ne, naravno. Treba zabraniti koriscenje mobilnog telefona u toku nastave, sto mnogi pravilnici i govore. E sad, ako profesori nisu sposobni to da urade, onda je problem u odrzavanju discipline i to je to.
Nije resenje zabrana bilo cega, nego smisleno koriscenje.

ujka sa Fontane

pre 5 godina

Problem je što deca beže iz škole,pa roditelji non-stop proveravaju gde su.Jedini razlog da deca nose mobilne,mada ni to nije sigurica,naravno

Nemanja

pre 5 godina

Ne treba zabraniti,jer su i oni alatke za ucenje. Ali definitivno treba ograniciti sadrzaj kome ucenici imaju pristup na skolskoj mrezi (recimo ne dozvoliti pristup nekim drustvenim mrezama). To lako moze uciniti administrator mreze u skoli.
Inace, postoji mnostvo aplikacija za telefone i laptopove koje su specijalizovane za obrazovanje, tj. za upotrebu u ucionicama u toku casa. Mozete, na primer, izraditi testove i odmah ih proslediti ucenicima, bez potrebe da ih stampate. Bodovanje je automatsko i momentalno znate na cemu ste. Lekcije i beleske mozete deliti u elektronskom obliku i sl. Ima mnogo prednosti koje je moguce iskoristiti i time poboljsati kvalitet nastave.
Uopste, upotreba novih tehnologija u nastavi je neizbezna i pozeljna, a njihova zabrana je definitivno greska i pokazuje nerazumevanje novih potreba i novih tokova u obrazovanju.
Mnoge zemlje sirom sveta dele djacima i tablete i laptopove za upotrebu u nastavi. Sve to podrzavaju i veliki igraci u svetu tehnologije koji imaju svoje posebne platforme za obrazovanje i kada je softver i kada je hardver u pitanju.
Jos jednom, zabraniti ne, urediti kako se mogu koristiti, da.

Stojko

pre 5 godina

Pa kako deca da komuniciraju sa drugarima nego preko mobilnog i fejsa, nece valjda da pricaju? kako da vide sta Kija radi? Kako da gledaju spotove Jala brace? Kako da se javljaju mami i tati kad piske, kake, krecu iz skole, u skolu, na odmor, kad pada kisa nece znati sta da rade, nece se snaci u okrutnom svetu! Ne radite nam to!

ivan

pre 5 godina

Naravno da treba, lepo sanducici ili sta vec i svi da ostave telefone kada udju u ucionicu, iovako se klinci ne skidaju sa telefona po ceo dan...

Lav

pre 5 godina

Jednostavno po ulazu u učionicu, sva deca ostavljaju telefone u neki ormarić koji je zaključan tokom nastave. Na odmorima mogu a i ne moraju da ih koriste.

Jocko

pre 5 godina

Nema potrebe za tako nesto.
Samo je potrebno uvesti ometace wifi/3g signala u prostoru skolske zgrade (ne i u dvoristu) i resen problem...

Pustinjski banderaš

pre 5 godina

Apsolutno da!
Radio sam kao profesor u Emiratima i Saudi Arabiji. Ni učenici ni profesori ne smeju imati mobilne telefone tokom nastave. To se strogo kontroliše.
Tako da Francuska nije jedina zemlja koja je to zabranila.

Boban

pre 5 godina

Svako korišćenje mobilnog na času tretirati kao neopravdani izostanak. Nošenje u školu ne bi trebalo zabraniti. Neka ga koriste na odmorima i nakon nastave.

makus73

pre 5 godina

Zato ja svom detetu nabavila neki antikvitet koji moze samo da poziva i salje poruke i koji se nosi u skolu. Tablet sa internetom i aplikacijama je iskljucivo za kucnu upotrebu
i to nakon zavrsetka izrade domaceg i ostalih skolskih obaveza.

Pera85

pre 5 godina

U svakoj ucionici staviti kutiju sa 30 pregrada. Kad udje u ucionicu, ucenik iskljuci ton i ostavi ga u jednu pregradu. Kad krene pokupi telefon i to je to. Ko ne iskljuvi telefon, a on zazvoni dobije odredjenu kaznu pa ce da se seti da iskljuci
Za ljude koji kazu privatna svojina. Ako neko kaze "ovde ne sme da se koristi telefon" mozes svoju privatnu svojinu da okacis macku o rep.

nevreme u srbiji

pre 5 godina

Kako stvari stoje sa svešću naroda, pre će zabraniti škole ili ih proglasiti neobaveznim u odnosu na telefone i đačka prava.

1t_cr0wd

pre 5 godina

Ovo se mora realizovati, na bilo koji nacin. Pricam sa mladim profesorima, neverovatnu muku muce da drze paznju deci koja tipkaju telefone bez prestanka. Da ne pricamo o kreiranju poremecaja paznje.

neriljano

pre 5 godina

Krstio sam se na roditeljskom kad mi roditelj i razredni saopštavali da učenik ima puno pravo da odgovori na poziv u toku časa (izađe napolje bez objasnjenja).
Boles' ne bira.

planeta pripada svima

pre 5 godina

Ako treba zabraniti, pitam se ko je taj ko to može da uradi u smislu da se zabrana zaista poštuje? Ako ne treba zabraniti, pitam se ko je taj ko treba da motiviše decu da uče umesto da "bleje u telefon"?
Sami nastavnici (pogotovo mlađa generacija) i sami ne poštuju pravila škole (kasne na časove, ne dežuraju, ne održavaju dopunsku niti dodatnu nastavu, beže od rada u sekcijama, ne razgovaru sa svjim đacima sem kada ih pitaju za ocenu ili kada treba da "formalno odrade" individualni razgovor sa svojim učenikom koji je napravio neku od grešaka; i td itd).
Većina njih smatra da oni treba samo da predaju svoju lekciju i da ocene učenika. Sve ostalo treba da radi pedagog, psiholog, direktor, roditelj. Jer, nastavnik je "Bič božji". Naravno da to nije moguće u današnjem svetu. Zato treba zabraniti rad škola koje ne poštuju standarde kvaliteta rada koje je propisao samo Ministrastvo prosvete a Vlada odobrila. Treba pitati ministre šta rade sa školama i nastavnicima i roditeljima koji se neodgvoorno ponašaju umesto što će samo da razmišljaju kako da zabrane mobilne telefone. Neće se to desiti jer, kažem, ni profesori to ne poštuju. Ili ako to neki i poštuju, pitajte ih da li izvršavaju na vreme , profesionalno i odgovorno svoje druge poslove. Pitajte uostalom , njihove direktore. Ni oni nisu daleko od svojih kolega po tom pitanju. Pozdrav naprednom svetu i svetu koji na pravi način brine o odrastanju dece.

gigatrend

pre 5 godina

Ne razumem raspravu na ovu temu! Zašto uopšte neko misli da je dozvoljeno korišćenje mobilnog telefona za vreme nastave!? Van časova, to je stvar roditelja.