Četvrtak, 26.07.2018.

11:05

Sledi nam udar užasnih razmera - nafta 200$, milioni nezaposlenih

Cene nafte mogle bi da skoče na 200 dolara za barel u narednih 18 meseci.

Izvor: B92

Sledi nam udar užasnih razmera - nafta 200$, milioni nezaposlenih IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

HanSolo

pre 5 godina

ako. ajmo el automobili u masovnu proizvodnju.
(Treba Betmen, 26. jul 2018 11:25)

Baš tako. Ja sam naručio E-Golf ženi. Baš da vidimo. Biće intresantno da se vozi električni auto. Sad vozi Kia Ceed Sw. Služio nas bez I jednog kvara. Naručio i punjač kući. Sam vozim Volvo V90 još barem godinu ipo dana, pa ću videti šta Volvo ima tad za prodaj.
Ne kupujem ništa sem Volvoa. Imao svašta kroz život, ali Volvo imaju najbolja sedišta. Bez premca su u tome uvek bili I ostali. Ali ako ženin auto izpadne dobro, onda i ja prelazim na električni pogon. A i intresantni su auti na struju isto za vožnju. E-Golf ide samo 150 ali je brz kao GTI do 80..
Vrlo je startan, kao svi E-automobili.

alienware

pre 5 godina

Neki kolega kupio KIA ,elektricni.Ne bi ni primetio da nisam video zelenu tablicu.Na njoj pise pri vrhu,"This car is green".Ontario tablica,nisam nikad video ranije.Da dodam,za ove vetrenjace sto su postavljalji,sa elisama vecim od Boing 747 krila,su potrosili preko 8 milijardi.U Oktobru stupa na snagu zakon o slobodnoj prodaji "trave",Tako cemo moci da u pivari ,da kupimo pivo i travu.Auta ne trose puno,i da poskupi benzin duplo,nece mnogo znaciti.Tv,internet ,kosta vise od goriva mescno.

poklopac na djubravniku

pre 5 godina

@preferisco dirti addio
Rusija ne zaradjuje od nafte nego od gasa. Ruske rezerve nafte su zanemarljive. Ima još jedna stvar, u stvari dve. Obnovljivi izvori hvataju maha, a i nuklearna energija je neizbežna. Doduše solarno je još uvek tek šansa za neke male osunčane zemlje, vidićemo, ali nuklearno, to je ono čega se plaše. Jer znači nezavisnost.

CFACharterholder

pre 5 godina

Ništa novo, ko se bavi finansijama i makroekonomijom ovo odavno zna, ali to nije sve.Prosla kriza je nastala zbog duga, a sta ce da rade sa sledecom s obzirom na to da je nivo ukupnog javnog duga od 2008. godine povećan za 5000%?Naša sreća je u tome da su naši "prijatelji" najvise zaduzeni, mada nece ni ovde biti lako.

dusanmal

pre 5 godina

@preferisco dirti addio - U sustini tacno zapazanje samo sa pogresnim brojkama i zaboravljajuci na SAD i Saudijce.
Rusi i Amerikanci kontrolisu "gornji limit". Pri odgovarajucim cenama oni mogu (kao sto trenutno rade) da znatno povecaju proizvodnju. Americki limit je jednostavniji, za tipicnu ekstrakciju gde su im rezerve isplati se na 60$+. Rusima je ta osnova nesto manja no drzava zavisi od naftnih prihoda i strucnjaci se slazu da je Ruskoj drzavi neophodna cena od bar 70-75$ (bili bi srecni sa 100+ no potrebno im je bar 70$).
Trik je na donjoj granici. Saudijci imaju najjeftiniju proizvodnju i zele svoju dominaciju trzistem. Oni sigurno mogu dozvoliti 40$ cenu sa profitom a neki strucnjaci misle i mnogo manje. Sto izgube u ceni dobili bi u obimu. No sa novim metodama u SAD i Rusiji Saudijci vise ne mogu postici vecu cenu redukcijom svoje proizvodnje no na vrlo kratak rok-SAD i Rusija imaju kapacitete da odgovore i preuzmu trziste vrlo brzo.
Opasnost nije od velike cene nafte... Opasnost (za proizvodjace i destabilizaciju trzista) je od MALE cene.
"Iza kulisa" se prica da je to bila jedna od glavnih tema tajnog Trump/Putin razgovora-kako udovoljiti Saudijce odrzavanjem Saudijskog obima proizvodnje pod cenama odgovarajucim SAD/Rusiji. Dogovor ukljucuje i direktno povezivanje Saudijske privrede sa Americkom kroz postavljanje glavne Saudijske naftne kompanije Aramco na NASDAQ... Ako je verovati uspesnom dogovoru-cene nafte na dugi rok ce biti u 60-80$ sto odgovara svima.

preferisco dirti addio

pre 5 godina

Nema sanse.. cim nafta dodje do 100-120$ Rusija pocinje da zaradjuje nenormalne pare koje ulaze u razvoj oruzja, kupovinu zlata, finansiranje americkih protivnika itd.. To ne odgovara USA, plus sto davi ostatak svjetske ekonomije, pa onda aktiviraju svoje proizvodjace nafte iz skriljaca, kojima odgovara cijena tek preko 80$ pa preplave trziste da bi oborili cijene i skenjali Ruse.. plus narede Arapima da pojacaju izvoz .. i cijene padaju .. pa tako u krug..
Inace cijena sirove nafte ucestvuje otprilike 30% u krajnjoj cijeni goriva na pumpi, ostalo su troskovi proizvodnje, marze rafinerija i pumpi i najveci dio - drzavno klepanje po usima koje je u prosjeku oko 60% ..
Nafta ce uvijek kostati onoliko koliko odgovara onom ko drzi najvecu batinu, uz male oscilacije koje batina koriguje

Milisav

pre 5 godina

Pa,izvori energije kao što su vetrenjače ili solarne ploce su sekundarni, ne zamenski. A zamena trenutnih pogona za proizvodnju električne energije,tj njen razvoj je relativno skoro počeo. Desiće se još tri krize da bi se nešto konkretno uradilo povodom realnog problema zagadjenja koje kao potrošnja i profit raste iz godine u godinu. Para vrti sve,pa dok neka kompanije ne ugleda veliki profit od tog novog, disaćemo sopstvene prdeže.

dovla

pre 5 godina

@ Bob Rim
Sve to sto si napisao zvuci sjajno ali realnost je malo drugacija. Koji su to drugi cisti izvori energije koji ce zameniti termo i nuklearne elektrane? Koliko je skuplja elektricna energija proizvedena u vetroparkovima ili solarnim celijama u odnosu na ugalj? Veoma je mali procenat elektricne energije koja dolazi iz hidroelektrana, koja je jeftina i ekoloski prihvatljiva. Odakle ce doci ta silna elektricna energija potrebna za punjenje baterija elektricnih vozila? Dali je realno ocekivati masovnu upotrebi elektricnih vozila (osim mozda u velikim glasovima) u Rusiji ili Australiji koje su ogromne i retko naseljene zemlje? Ili mozda u Africi?

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

RT "Prodaja vozila će se smanjiti. Jedan ili više većih američkih proizvođača automobila će se suočiti sa bankrotom, čak i zatvaranjem. Milioni će se pridružiti redovima nezaposlenih kao što se to desilo 2008. godine.
Amerika bankrot,milioni nezaposlenih,jedan ili vise americkih proizvodjaca ce se suociti sa bankrotom.Ako ce tako biti u Americi ne smem ni da mislim sta ce biti u ostatku sveta ili Srbiji.Ali posto je u pitanju RT...?

T

pre 5 godina

"za 10 do 20 godina doci ce vreme kada ce pojedini delovi srbije morati biti u mraku zbog nedostatka elektricne energije"

Sto bi nama falilo elektricne energije? Potrosnja je konstantna ili blago opada, a nijedna elektrana nam nije pred zatvaranjem. A samo ove godine smo dobili 200MW vetroelektrana u Juznom Banatu, a planirano je ukupno 500MW vetroelektrana u bliskoj buducnosti. To je povecanje kapaciteta za 10% u odnosu na postojece. I u najgoroj situaciji, da nam zaista zafali elektricne energije, zasto ne bismo mogli da je uvezemo?

21 vek

pre 5 godina

Ко мало прати развој саобраћаја и транспорта одавно зна да је основни вид теанспорта у будућности ЖЕЛЕЗНИЦА и то јасно пише у стратегији ЕУ. Ми треба максимално да се ангажујемо око обнове пруга и подизање брзине као и капацтитета. Поморски транспортери ће за кратко време изменити погонске јединице у бродовима, а за то ће им дати прелазни рок. Аутомобили ће све више користити електро енергију за погон тако да цена нафте за грађане ће бити мало битна. Постоје низ алтернативних погонских јединица. Између осталог испробана атомска енергија. Већ се користи код војних бродова, зашто не би користили и за цивилне. Метан гориво будућнпсти такође су за речне бродове алтернативно решење. Амери плаћају галон ( 4,6 литара) око 70 сенти и они праве разно разне димне завесе да би задржали ниску цену код себе, а остатак света довео у подређен положај. Исту тактику користе и произвођачи, јер нафта полако излази из "моде". Јављају се алтернативе па треба добро зарадити док се нафта још користи.

Bob Rok

pre 5 godina

Ne bi bilo nikakvih kriza, ceo svet bi bez krahova berzi i slicnih kao lomatanja na trzistima, da zaista zeli i usmeri resurse i energiju ka tome mogao da predje za 5-10 godina sa nafte na struju kao pogon za vozila i sav drugi transport, a da proizvodju iste te struje takodje prebaci na ekoloski mnogo bolje sisteme od nuklearnih i termo elektrana uradio to bez problema, da postoji konsenzus i dogovor. Medjutim to je kad bi hteli, posto je samo odrzavanje naftnih busotina, eksploatisanje, kao i odrzavanje nuklearnih pogona i uklanjanje nuklearnog otpada troskovi koji su enormni, cak bi bilo dugorocno mnogo isplativije i ekonomski, ne samo za nasu ekologiju. Ali kako bese "da drvece ima wifi signal, sadili bi ga na svakih 5 metara, a ovako ono samo proizvodi kiseonik koji disemo, seci". To je slogan covecanstva manje vise od industrijske revolucije u tom stilu, uzmi sta ti treba, o posledicama neka razmislja neko drugi. Da se zapita covek ponekad da li su ljudi iz tog kao tamnog srednjeg veka kada su usporavali razvoj zapravo bili mnogo pametniji, a ne zatucani kao sto danas tvrdimo.

Neša

pre 5 godina

Što se mene tiče, mogu da podižu cenu nafte do mile volje jer me to neće uopšte doticati — u narednih godinu-dve kupiću električno vozilo, polovnog BMW i3. Trenutna cena vozila oko 4 godine starosti je 20.000 evra, ali sigurno će cena ići još na dole. Imam garažu sa strujom tako da imam neograničen izvor ‘goriva’ i to po vrlo povoljnoj tarifi.

mita

pre 5 godina

Apsolutno nije istina sta se pise u ovom ruskom clanku. Prvo bunkering industrija ne misli da ce doci do skoka cene na svetskom trzistu niti crude trader kompanije. Brodovi su vec masovno presli na ifo 180 ls goriva i uglavno ga koriste Sto se tice IFO 380 ono ce se i dalje koristiti na otvorenom moru. U clanku nigde ne govori o koriscenju MGO i MDO goriva koja su isto specificne koinzistencije i isto naftni derivati.Analiza nigde ne uzima u obzir da sve velike kompanije pogotovu kontejnerske planiraju da predju na LPG gorivo i da su trenutno u izradi desetak mega shipova te vrste koji ce koristiti kombinovano gorivo,isto u recnom transportu pogotovu evropskih unutrasnjih voda sve se vise prelazi na LPG gorivo i da se sve vise otvara bunker stanica na recnim tokovima za tankovanje.Takodje nije uzeta ni IMO konvencija o smanjenu sumpora u gorivima kao i rokovi koji su zadati koji nikako nisu tako kratki.Sto se filtera tice neki brodari su ih ugradili tj dobili na koriscenje od svojih snabdevaca TO jesu velike investicije ali ne toliko da ne bi se se vise koristilo. Sve u svemu ovakvi tekstovi su besmisleni bez kontaktiranja ljudi koji su u toj industrijiSto se kompezovanja kolicina nafte pogotovu od vracanja sankcija Iranu one polako pocinju da se kompenzuju sa drugih strana .

meki

pre 5 godina

ha ha ha blize se dani kada ce proizvodnja nafte u svetu dostici svoj vrhunac a potrosnja svake godine raste za koji procenat. za 10 do 20 godina doci ce vreme kada ce pojedini delovi srbije morati biti u mraku zbog nedostatka elektricne energije a za 50 voda i energija bice najveca trazena stvar na svetu.

Aca

pre 5 godina

Ovi kažu 200$, oni koji su predvideli pad cene nafte 2014 godine kažu da će nafta dogodine pasti na 45$. Svako priča svoju priču.


https://business.financialpost.com/commodities/energy/the-bulls-are-wrong-heres-why-oil-could-plummet-to-us45-citis-top-oil-forecaster

A Em Ge

pre 5 godina

od Bogote do Kalkute... od Manile.. sve do Lime... vajo kartel najjači na vrhu piramide...


dizel će u brodove.. a raja će da vozi na ko zna šta..

pa kao nema više zagadjenja.. a potrošnja nafte i njenih derivata biva HHHistoriJska!!!

zenon

pre 5 godina

kada bi samo uzeli neki model od skandinavskih zemalja po pitanju iskoriscavanja obnovljivih izvora energija, planeta bi nam bila cistija, vazduh zdraviji samim tim , ne bi nas bolela glava i ne bi pomisljali na samoubistvo zbog racuna za struju itd.
Ali ne, nemojte vladajuci slucajno da olaksate svom narodu, da uradite nesto pametno i dobro .
Srbija narodu.

Belmont

pre 5 godina

ja predlazem da stave cenu goriva 557rsd/litar, pakla cigara 875rsd, 200g kafe 999rsd. kad smo progutali onu jelku i osvetljenje, + tetku iz kanade, i jos fontane. ja ne vidim razlog zasto i ovaj moj predlog ne bi prosao.

Piucaro

pre 5 godina

Ovo sto je napisano ili prevedeno je nelogično. Naime prvo piše da će naftnoj industriji nedostajati kvalitetnih derivata zbog nove regulative u pomorstvu. To znači da će nedostajati preradnih kapaciteta a ne sirove nafte. Poskupeće prerada i njeni proizvodi. Kakve to ima uticaj na cenu sirovine. Jer u ukupnom bilansu se neće pojaviti povećanje tražnje. Brodovlasnici će samo zameniti gorivo. Ono sa više sumpora ide na doradu a vraća se derivat sa manjom koncentracijom. Ja mislim da su drugi uticaji mnogo važniji za povećanje cene sirove nafte. Prvo je povećanje tražnje koje vodi do smanjenja zaliha a zatim onaj špekulativni koji veliki igrači na svetskom tržištu rade sa ciljem ekstra dobiti.

Goran

pre 5 godina

Odlicna vest! Nadam se da ce ta regulativa zaista stupiti na snagu i da ce doci mnoge druge. Vec odavno vidimo da klima propada i da nije opravdano da tolike kolicine izduvnih gasova izbacujemo u atmosferu po bagatelnim cenama.

dovla

pre 5 godina

E ako RT kaze to mora da je istina :-). Ovo je prica tipa 'sta je babi milo, to se babi snilo'.
Da Rusi ocekuju drastican porast cene nafte, ne bi podizali dob za penziju sa 55 za zene i 58 za muskarce na 63 i 65.

Miljan

pre 5 godina

Ovu analizu kao da su deca radila. Ne vidim ni poentu iste sem da se naivci ubede da short-uju naftu. Sozonske varijacije u proizvodnji nafte su vece od najavljenih 5% pa se nije desilo da nafta ode 400% gore. Smesno.

Milan

pre 5 godina

Ne podnosim CNN nakon svih laži sa Balkana devedesetih i njihov elitizam ne nervira, o Kristijan Amanpur da ne govorim, gasim televizor kad je vidim. Ali Russia Today je najobičnija propagandna mašinerija Kremlja i Putinovih kronija, Igora Secina i ostale korumpirane bande. Nafta da ode na 200 dolara po barelu!?!? Besramniju nekompetentniju laz nisam pročitao ni u severnokorejskim državnim medijima. Ko radi sa energijom zna da je scenario u kojem brent ide na 200 dolara po barelu u realnosti nemoguc, to bi zahtevalo rat u Saudijskoj Arabiji koji bi onesposobio Aramko da proizvodi i izvozi naftu, a to bi Ameika dozvolila nikad! Sva njihova vojna sila bi intervenisala zato sto nafta tri puta (!?) skuplja nego danas znaci smenu američke vlade, a to oni nikada neće dozvoliti. Znaci totano nerealan scenario. Zašto B92 objavljuje ovakve tabloidne vesti? Fake news!

Belmont

pre 5 godina

ja predlazem da stave cenu goriva 557rsd/litar, pakla cigara 875rsd, 200g kafe 999rsd. kad smo progutali onu jelku i osvetljenje, + tetku iz kanade, i jos fontane. ja ne vidim razlog zasto i ovaj moj predlog ne bi prosao.

Milan

pre 5 godina

Ne podnosim CNN nakon svih laži sa Balkana devedesetih i njihov elitizam ne nervira, o Kristijan Amanpur da ne govorim, gasim televizor kad je vidim. Ali Russia Today je najobičnija propagandna mašinerija Kremlja i Putinovih kronija, Igora Secina i ostale korumpirane bande. Nafta da ode na 200 dolara po barelu!?!? Besramniju nekompetentniju laz nisam pročitao ni u severnokorejskim državnim medijima. Ko radi sa energijom zna da je scenario u kojem brent ide na 200 dolara po barelu u realnosti nemoguc, to bi zahtevalo rat u Saudijskoj Arabiji koji bi onesposobio Aramko da proizvodi i izvozi naftu, a to bi Ameika dozvolila nikad! Sva njihova vojna sila bi intervenisala zato sto nafta tri puta (!?) skuplja nego danas znaci smenu američke vlade, a to oni nikada neće dozvoliti. Znaci totano nerealan scenario. Zašto B92 objavljuje ovakve tabloidne vesti? Fake news!

meki

pre 5 godina

ha ha ha blize se dani kada ce proizvodnja nafte u svetu dostici svoj vrhunac a potrosnja svake godine raste za koji procenat. za 10 do 20 godina doci ce vreme kada ce pojedini delovi srbije morati biti u mraku zbog nedostatka elektricne energije a za 50 voda i energija bice najveca trazena stvar na svetu.

mita

pre 5 godina

Apsolutno nije istina sta se pise u ovom ruskom clanku. Prvo bunkering industrija ne misli da ce doci do skoka cene na svetskom trzistu niti crude trader kompanije. Brodovi su vec masovno presli na ifo 180 ls goriva i uglavno ga koriste Sto se tice IFO 380 ono ce se i dalje koristiti na otvorenom moru. U clanku nigde ne govori o koriscenju MGO i MDO goriva koja su isto specificne koinzistencije i isto naftni derivati.Analiza nigde ne uzima u obzir da sve velike kompanije pogotovu kontejnerske planiraju da predju na LPG gorivo i da su trenutno u izradi desetak mega shipova te vrste koji ce koristiti kombinovano gorivo,isto u recnom transportu pogotovu evropskih unutrasnjih voda sve se vise prelazi na LPG gorivo i da se sve vise otvara bunker stanica na recnim tokovima za tankovanje.Takodje nije uzeta ni IMO konvencija o smanjenu sumpora u gorivima kao i rokovi koji su zadati koji nikako nisu tako kratki.Sto se filtera tice neki brodari su ih ugradili tj dobili na koriscenje od svojih snabdevaca TO jesu velike investicije ali ne toliko da ne bi se se vise koristilo. Sve u svemu ovakvi tekstovi su besmisleni bez kontaktiranja ljudi koji su u toj industrijiSto se kompezovanja kolicina nafte pogotovu od vracanja sankcija Iranu one polako pocinju da se kompenzuju sa drugih strana .

preferisco dirti addio

pre 5 godina

Nema sanse.. cim nafta dodje do 100-120$ Rusija pocinje da zaradjuje nenormalne pare koje ulaze u razvoj oruzja, kupovinu zlata, finansiranje americkih protivnika itd.. To ne odgovara USA, plus sto davi ostatak svjetske ekonomije, pa onda aktiviraju svoje proizvodjace nafte iz skriljaca, kojima odgovara cijena tek preko 80$ pa preplave trziste da bi oborili cijene i skenjali Ruse.. plus narede Arapima da pojacaju izvoz .. i cijene padaju .. pa tako u krug..
Inace cijena sirove nafte ucestvuje otprilike 30% u krajnjoj cijeni goriva na pumpi, ostalo su troskovi proizvodnje, marze rafinerija i pumpi i najveci dio - drzavno klepanje po usima koje je u prosjeku oko 60% ..
Nafta ce uvijek kostati onoliko koliko odgovara onom ko drzi najvecu batinu, uz male oscilacije koje batina koriguje

Aca

pre 5 godina

Ovi kažu 200$, oni koji su predvideli pad cene nafte 2014 godine kažu da će nafta dogodine pasti na 45$. Svako priča svoju priču.


https://business.financialpost.com/commodities/energy/the-bulls-are-wrong-heres-why-oil-could-plummet-to-us45-citis-top-oil-forecaster

T

pre 5 godina

"za 10 do 20 godina doci ce vreme kada ce pojedini delovi srbije morati biti u mraku zbog nedostatka elektricne energije"

Sto bi nama falilo elektricne energije? Potrosnja je konstantna ili blago opada, a nijedna elektrana nam nije pred zatvaranjem. A samo ove godine smo dobili 200MW vetroelektrana u Juznom Banatu, a planirano je ukupno 500MW vetroelektrana u bliskoj buducnosti. To je povecanje kapaciteta za 10% u odnosu na postojece. I u najgoroj situaciji, da nam zaista zafali elektricne energije, zasto ne bismo mogli da je uvezemo?

Piucaro

pre 5 godina

Ovo sto je napisano ili prevedeno je nelogično. Naime prvo piše da će naftnoj industriji nedostajati kvalitetnih derivata zbog nove regulative u pomorstvu. To znači da će nedostajati preradnih kapaciteta a ne sirove nafte. Poskupeće prerada i njeni proizvodi. Kakve to ima uticaj na cenu sirovine. Jer u ukupnom bilansu se neće pojaviti povećanje tražnje. Brodovlasnici će samo zameniti gorivo. Ono sa više sumpora ide na doradu a vraća se derivat sa manjom koncentracijom. Ja mislim da su drugi uticaji mnogo važniji za povećanje cene sirove nafte. Prvo je povećanje tražnje koje vodi do smanjenja zaliha a zatim onaj špekulativni koji veliki igrači na svetskom tržištu rade sa ciljem ekstra dobiti.

dovla

pre 5 godina

E ako RT kaze to mora da je istina :-). Ovo je prica tipa 'sta je babi milo, to se babi snilo'.
Da Rusi ocekuju drastican porast cene nafte, ne bi podizali dob za penziju sa 55 za zene i 58 za muskarce na 63 i 65.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

RT "Prodaja vozila će se smanjiti. Jedan ili više većih američkih proizvođača automobila će se suočiti sa bankrotom, čak i zatvaranjem. Milioni će se pridružiti redovima nezaposlenih kao što se to desilo 2008. godine.
Amerika bankrot,milioni nezaposlenih,jedan ili vise americkih proizvodjaca ce se suociti sa bankrotom.Ako ce tako biti u Americi ne smem ni da mislim sta ce biti u ostatku sveta ili Srbiji.Ali posto je u pitanju RT...?

Miljan

pre 5 godina

Ovu analizu kao da su deca radila. Ne vidim ni poentu iste sem da se naivci ubede da short-uju naftu. Sozonske varijacije u proizvodnji nafte su vece od najavljenih 5% pa se nije desilo da nafta ode 400% gore. Smesno.

dusanmal

pre 5 godina

@preferisco dirti addio - U sustini tacno zapazanje samo sa pogresnim brojkama i zaboravljajuci na SAD i Saudijce.
Rusi i Amerikanci kontrolisu "gornji limit". Pri odgovarajucim cenama oni mogu (kao sto trenutno rade) da znatno povecaju proizvodnju. Americki limit je jednostavniji, za tipicnu ekstrakciju gde su im rezerve isplati se na 60$+. Rusima je ta osnova nesto manja no drzava zavisi od naftnih prihoda i strucnjaci se slazu da je Ruskoj drzavi neophodna cena od bar 70-75$ (bili bi srecni sa 100+ no potrebno im je bar 70$).
Trik je na donjoj granici. Saudijci imaju najjeftiniju proizvodnju i zele svoju dominaciju trzistem. Oni sigurno mogu dozvoliti 40$ cenu sa profitom a neki strucnjaci misle i mnogo manje. Sto izgube u ceni dobili bi u obimu. No sa novim metodama u SAD i Rusiji Saudijci vise ne mogu postici vecu cenu redukcijom svoje proizvodnje no na vrlo kratak rok-SAD i Rusija imaju kapacitete da odgovore i preuzmu trziste vrlo brzo.
Opasnost nije od velike cene nafte... Opasnost (za proizvodjace i destabilizaciju trzista) je od MALE cene.
"Iza kulisa" se prica da je to bila jedna od glavnih tema tajnog Trump/Putin razgovora-kako udovoljiti Saudijce odrzavanjem Saudijskog obima proizvodnje pod cenama odgovarajucim SAD/Rusiji. Dogovor ukljucuje i direktno povezivanje Saudijske privrede sa Americkom kroz postavljanje glavne Saudijske naftne kompanije Aramco na NASDAQ... Ako je verovati uspesnom dogovoru-cene nafte na dugi rok ce biti u 60-80$ sto odgovara svima.

21 vek

pre 5 godina

Ко мало прати развој саобраћаја и транспорта одавно зна да је основни вид теанспорта у будућности ЖЕЛЕЗНИЦА и то јасно пише у стратегији ЕУ. Ми треба максимално да се ангажујемо око обнове пруга и подизање брзине као и капацтитета. Поморски транспортери ће за кратко време изменити погонске јединице у бродовима, а за то ће им дати прелазни рок. Аутомобили ће све више користити електро енергију за погон тако да цена нафте за грађане ће бити мало битна. Постоје низ алтернативних погонских јединица. Између осталог испробана атомска енергија. Већ се користи код војних бродова, зашто не би користили и за цивилне. Метан гориво будућнпсти такође су за речне бродове алтернативно решење. Амери плаћају галон ( 4,6 литара) око 70 сенти и они праве разно разне димне завесе да би задржали ниску цену код себе, а остатак света довео у подређен положај. Исту тактику користе и произвођачи, јер нафта полако излази из "моде". Јављају се алтернативе па треба добро зарадити док се нафта још користи.

zenon

pre 5 godina

kada bi samo uzeli neki model od skandinavskih zemalja po pitanju iskoriscavanja obnovljivih izvora energija, planeta bi nam bila cistija, vazduh zdraviji samim tim , ne bi nas bolela glava i ne bi pomisljali na samoubistvo zbog racuna za struju itd.
Ali ne, nemojte vladajuci slucajno da olaksate svom narodu, da uradite nesto pametno i dobro .
Srbija narodu.

CFACharterholder

pre 5 godina

Ništa novo, ko se bavi finansijama i makroekonomijom ovo odavno zna, ali to nije sve.Prosla kriza je nastala zbog duga, a sta ce da rade sa sledecom s obzirom na to da je nivo ukupnog javnog duga od 2008. godine povećan za 5000%?Naša sreća je u tome da su naši "prijatelji" najvise zaduzeni, mada nece ni ovde biti lako.

poklopac na djubravniku

pre 5 godina

@preferisco dirti addio
Rusija ne zaradjuje od nafte nego od gasa. Ruske rezerve nafte su zanemarljive. Ima još jedna stvar, u stvari dve. Obnovljivi izvori hvataju maha, a i nuklearna energija je neizbežna. Doduše solarno je još uvek tek šansa za neke male osunčane zemlje, vidićemo, ali nuklearno, to je ono čega se plaše. Jer znači nezavisnost.

Neša

pre 5 godina

Što se mene tiče, mogu da podižu cenu nafte do mile volje jer me to neće uopšte doticati — u narednih godinu-dve kupiću električno vozilo, polovnog BMW i3. Trenutna cena vozila oko 4 godine starosti je 20.000 evra, ali sigurno će cena ići još na dole. Imam garažu sa strujom tako da imam neograničen izvor ‘goriva’ i to po vrlo povoljnoj tarifi.

Bob Rok

pre 5 godina

Ne bi bilo nikakvih kriza, ceo svet bi bez krahova berzi i slicnih kao lomatanja na trzistima, da zaista zeli i usmeri resurse i energiju ka tome mogao da predje za 5-10 godina sa nafte na struju kao pogon za vozila i sav drugi transport, a da proizvodju iste te struje takodje prebaci na ekoloski mnogo bolje sisteme od nuklearnih i termo elektrana uradio to bez problema, da postoji konsenzus i dogovor. Medjutim to je kad bi hteli, posto je samo odrzavanje naftnih busotina, eksploatisanje, kao i odrzavanje nuklearnih pogona i uklanjanje nuklearnog otpada troskovi koji su enormni, cak bi bilo dugorocno mnogo isplativije i ekonomski, ne samo za nasu ekologiju. Ali kako bese "da drvece ima wifi signal, sadili bi ga na svakih 5 metara, a ovako ono samo proizvodi kiseonik koji disemo, seci". To je slogan covecanstva manje vise od industrijske revolucije u tom stilu, uzmi sta ti treba, o posledicama neka razmislja neko drugi. Da se zapita covek ponekad da li su ljudi iz tog kao tamnog srednjeg veka kada su usporavali razvoj zapravo bili mnogo pametniji, a ne zatucani kao sto danas tvrdimo.

Goran

pre 5 godina

Odlicna vest! Nadam se da ce ta regulativa zaista stupiti na snagu i da ce doci mnoge druge. Vec odavno vidimo da klima propada i da nije opravdano da tolike kolicine izduvnih gasova izbacujemo u atmosferu po bagatelnim cenama.

A Em Ge

pre 5 godina

od Bogote do Kalkute... od Manile.. sve do Lime... vajo kartel najjači na vrhu piramide...


dizel će u brodove.. a raja će da vozi na ko zna šta..

pa kao nema više zagadjenja.. a potrošnja nafte i njenih derivata biva HHHistoriJska!!!

Milisav

pre 5 godina

Pa,izvori energije kao što su vetrenjače ili solarne ploce su sekundarni, ne zamenski. A zamena trenutnih pogona za proizvodnju električne energije,tj njen razvoj je relativno skoro počeo. Desiće se još tri krize da bi se nešto konkretno uradilo povodom realnog problema zagadjenja koje kao potrošnja i profit raste iz godine u godinu. Para vrti sve,pa dok neka kompanije ne ugleda veliki profit od tog novog, disaćemo sopstvene prdeže.

dovla

pre 5 godina

@ Bob Rim
Sve to sto si napisao zvuci sjajno ali realnost je malo drugacija. Koji su to drugi cisti izvori energije koji ce zameniti termo i nuklearne elektrane? Koliko je skuplja elektricna energija proizvedena u vetroparkovima ili solarnim celijama u odnosu na ugalj? Veoma je mali procenat elektricne energije koja dolazi iz hidroelektrana, koja je jeftina i ekoloski prihvatljiva. Odakle ce doci ta silna elektricna energija potrebna za punjenje baterija elektricnih vozila? Dali je realno ocekivati masovnu upotrebi elektricnih vozila (osim mozda u velikim glasovima) u Rusiji ili Australiji koje su ogromne i retko naseljene zemlje? Ili mozda u Africi?

alienware

pre 5 godina

Neki kolega kupio KIA ,elektricni.Ne bi ni primetio da nisam video zelenu tablicu.Na njoj pise pri vrhu,"This car is green".Ontario tablica,nisam nikad video ranije.Da dodam,za ove vetrenjace sto su postavljalji,sa elisama vecim od Boing 747 krila,su potrosili preko 8 milijardi.U Oktobru stupa na snagu zakon o slobodnoj prodaji "trave",Tako cemo moci da u pivari ,da kupimo pivo i travu.Auta ne trose puno,i da poskupi benzin duplo,nece mnogo znaciti.Tv,internet ,kosta vise od goriva mescno.

HanSolo

pre 5 godina

ako. ajmo el automobili u masovnu proizvodnju.
(Treba Betmen, 26. jul 2018 11:25)

Baš tako. Ja sam naručio E-Golf ženi. Baš da vidimo. Biće intresantno da se vozi električni auto. Sad vozi Kia Ceed Sw. Služio nas bez I jednog kvara. Naručio i punjač kući. Sam vozim Volvo V90 još barem godinu ipo dana, pa ću videti šta Volvo ima tad za prodaj.
Ne kupujem ništa sem Volvoa. Imao svašta kroz život, ali Volvo imaju najbolja sedišta. Bez premca su u tome uvek bili I ostali. Ali ako ženin auto izpadne dobro, onda i ja prelazim na električni pogon. A i intresantni su auti na struju isto za vožnju. E-Golf ide samo 150 ali je brz kao GTI do 80..
Vrlo je startan, kao svi E-automobili.

Milan

pre 5 godina

Ne podnosim CNN nakon svih laži sa Balkana devedesetih i njihov elitizam ne nervira, o Kristijan Amanpur da ne govorim, gasim televizor kad je vidim. Ali Russia Today je najobičnija propagandna mašinerija Kremlja i Putinovih kronija, Igora Secina i ostale korumpirane bande. Nafta da ode na 200 dolara po barelu!?!? Besramniju nekompetentniju laz nisam pročitao ni u severnokorejskim državnim medijima. Ko radi sa energijom zna da je scenario u kojem brent ide na 200 dolara po barelu u realnosti nemoguc, to bi zahtevalo rat u Saudijskoj Arabiji koji bi onesposobio Aramko da proizvodi i izvozi naftu, a to bi Ameika dozvolila nikad! Sva njihova vojna sila bi intervenisala zato sto nafta tri puta (!?) skuplja nego danas znaci smenu američke vlade, a to oni nikada neće dozvoliti. Znaci totano nerealan scenario. Zašto B92 objavljuje ovakve tabloidne vesti? Fake news!

Neša

pre 5 godina

Što se mene tiče, mogu da podižu cenu nafte do mile volje jer me to neće uopšte doticati — u narednih godinu-dve kupiću električno vozilo, polovnog BMW i3. Trenutna cena vozila oko 4 godine starosti je 20.000 evra, ali sigurno će cena ići još na dole. Imam garažu sa strujom tako da imam neograničen izvor ‘goriva’ i to po vrlo povoljnoj tarifi.

meki

pre 5 godina

ha ha ha blize se dani kada ce proizvodnja nafte u svetu dostici svoj vrhunac a potrosnja svake godine raste za koji procenat. za 10 do 20 godina doci ce vreme kada ce pojedini delovi srbije morati biti u mraku zbog nedostatka elektricne energije a za 50 voda i energija bice najveca trazena stvar na svetu.

dovla

pre 5 godina

E ako RT kaze to mora da je istina :-). Ovo je prica tipa 'sta je babi milo, to se babi snilo'.
Da Rusi ocekuju drastican porast cene nafte, ne bi podizali dob za penziju sa 55 za zene i 58 za muskarce na 63 i 65.

21 vek

pre 5 godina

Ко мало прати развој саобраћаја и транспорта одавно зна да је основни вид теанспорта у будућности ЖЕЛЕЗНИЦА и то јасно пише у стратегији ЕУ. Ми треба максимално да се ангажујемо око обнове пруга и подизање брзине као и капацтитета. Поморски транспортери ће за кратко време изменити погонске јединице у бродовима, а за то ће им дати прелазни рок. Аутомобили ће све више користити електро енергију за погон тако да цена нафте за грађане ће бити мало битна. Постоје низ алтернативних погонских јединица. Између осталог испробана атомска енергија. Већ се користи код војних бродова, зашто не би користили и за цивилне. Метан гориво будућнпсти такође су за речне бродове алтернативно решење. Амери плаћају галон ( 4,6 литара) око 70 сенти и они праве разно разне димне завесе да би задржали ниску цену код себе, а остатак света довео у подређен положај. Исту тактику користе и произвођачи, јер нафта полако излази из "моде". Јављају се алтернативе па треба добро зарадити док се нафта још користи.

poklopac na djubravniku

pre 5 godina

@preferisco dirti addio
Rusija ne zaradjuje od nafte nego od gasa. Ruske rezerve nafte su zanemarljive. Ima još jedna stvar, u stvari dve. Obnovljivi izvori hvataju maha, a i nuklearna energija je neizbežna. Doduše solarno je još uvek tek šansa za neke male osunčane zemlje, vidićemo, ali nuklearno, to je ono čega se plaše. Jer znači nezavisnost.

Belmont

pre 5 godina

ja predlazem da stave cenu goriva 557rsd/litar, pakla cigara 875rsd, 200g kafe 999rsd. kad smo progutali onu jelku i osvetljenje, + tetku iz kanade, i jos fontane. ja ne vidim razlog zasto i ovaj moj predlog ne bi prosao.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

RT "Prodaja vozila će se smanjiti. Jedan ili više većih američkih proizvođača automobila će se suočiti sa bankrotom, čak i zatvaranjem. Milioni će se pridružiti redovima nezaposlenih kao što se to desilo 2008. godine.
Amerika bankrot,milioni nezaposlenih,jedan ili vise americkih proizvodjaca ce se suociti sa bankrotom.Ako ce tako biti u Americi ne smem ni da mislim sta ce biti u ostatku sveta ili Srbiji.Ali posto je u pitanju RT...?

mita

pre 5 godina

Apsolutno nije istina sta se pise u ovom ruskom clanku. Prvo bunkering industrija ne misli da ce doci do skoka cene na svetskom trzistu niti crude trader kompanije. Brodovi su vec masovno presli na ifo 180 ls goriva i uglavno ga koriste Sto se tice IFO 380 ono ce se i dalje koristiti na otvorenom moru. U clanku nigde ne govori o koriscenju MGO i MDO goriva koja su isto specificne koinzistencije i isto naftni derivati.Analiza nigde ne uzima u obzir da sve velike kompanije pogotovu kontejnerske planiraju da predju na LPG gorivo i da su trenutno u izradi desetak mega shipova te vrste koji ce koristiti kombinovano gorivo,isto u recnom transportu pogotovu evropskih unutrasnjih voda sve se vise prelazi na LPG gorivo i da se sve vise otvara bunker stanica na recnim tokovima za tankovanje.Takodje nije uzeta ni IMO konvencija o smanjenu sumpora u gorivima kao i rokovi koji su zadati koji nikako nisu tako kratki.Sto se filtera tice neki brodari su ih ugradili tj dobili na koriscenje od svojih snabdevaca TO jesu velike investicije ali ne toliko da ne bi se se vise koristilo. Sve u svemu ovakvi tekstovi su besmisleni bez kontaktiranja ljudi koji su u toj industrijiSto se kompezovanja kolicina nafte pogotovu od vracanja sankcija Iranu one polako pocinju da se kompenzuju sa drugih strana .

Goran

pre 5 godina

Odlicna vest! Nadam se da ce ta regulativa zaista stupiti na snagu i da ce doci mnoge druge. Vec odavno vidimo da klima propada i da nije opravdano da tolike kolicine izduvnih gasova izbacujemo u atmosferu po bagatelnim cenama.

dovla

pre 5 godina

@ Bob Rim
Sve to sto si napisao zvuci sjajno ali realnost je malo drugacija. Koji su to drugi cisti izvori energije koji ce zameniti termo i nuklearne elektrane? Koliko je skuplja elektricna energija proizvedena u vetroparkovima ili solarnim celijama u odnosu na ugalj? Veoma je mali procenat elektricne energije koja dolazi iz hidroelektrana, koja je jeftina i ekoloski prihvatljiva. Odakle ce doci ta silna elektricna energija potrebna za punjenje baterija elektricnih vozila? Dali je realno ocekivati masovnu upotrebi elektricnih vozila (osim mozda u velikim glasovima) u Rusiji ili Australiji koje su ogromne i retko naseljene zemlje? Ili mozda u Africi?

A Em Ge

pre 5 godina

od Bogote do Kalkute... od Manile.. sve do Lime... vajo kartel najjači na vrhu piramide...


dizel će u brodove.. a raja će da vozi na ko zna šta..

pa kao nema više zagadjenja.. a potrošnja nafte i njenih derivata biva HHHistoriJska!!!

Bob Rok

pre 5 godina

Ne bi bilo nikakvih kriza, ceo svet bi bez krahova berzi i slicnih kao lomatanja na trzistima, da zaista zeli i usmeri resurse i energiju ka tome mogao da predje za 5-10 godina sa nafte na struju kao pogon za vozila i sav drugi transport, a da proizvodju iste te struje takodje prebaci na ekoloski mnogo bolje sisteme od nuklearnih i termo elektrana uradio to bez problema, da postoji konsenzus i dogovor. Medjutim to je kad bi hteli, posto je samo odrzavanje naftnih busotina, eksploatisanje, kao i odrzavanje nuklearnih pogona i uklanjanje nuklearnog otpada troskovi koji su enormni, cak bi bilo dugorocno mnogo isplativije i ekonomski, ne samo za nasu ekologiju. Ali kako bese "da drvece ima wifi signal, sadili bi ga na svakih 5 metara, a ovako ono samo proizvodi kiseonik koji disemo, seci". To je slogan covecanstva manje vise od industrijske revolucije u tom stilu, uzmi sta ti treba, o posledicama neka razmislja neko drugi. Da se zapita covek ponekad da li su ljudi iz tog kao tamnog srednjeg veka kada su usporavali razvoj zapravo bili mnogo pametniji, a ne zatucani kao sto danas tvrdimo.

T

pre 5 godina

"za 10 do 20 godina doci ce vreme kada ce pojedini delovi srbije morati biti u mraku zbog nedostatka elektricne energije"

Sto bi nama falilo elektricne energije? Potrosnja je konstantna ili blago opada, a nijedna elektrana nam nije pred zatvaranjem. A samo ove godine smo dobili 200MW vetroelektrana u Juznom Banatu, a planirano je ukupno 500MW vetroelektrana u bliskoj buducnosti. To je povecanje kapaciteta za 10% u odnosu na postojece. I u najgoroj situaciji, da nam zaista zafali elektricne energije, zasto ne bismo mogli da je uvezemo?

CFACharterholder

pre 5 godina

Ništa novo, ko se bavi finansijama i makroekonomijom ovo odavno zna, ali to nije sve.Prosla kriza je nastala zbog duga, a sta ce da rade sa sledecom s obzirom na to da je nivo ukupnog javnog duga od 2008. godine povećan za 5000%?Naša sreća je u tome da su naši "prijatelji" najvise zaduzeni, mada nece ni ovde biti lako.

Piucaro

pre 5 godina

Ovo sto je napisano ili prevedeno je nelogično. Naime prvo piše da će naftnoj industriji nedostajati kvalitetnih derivata zbog nove regulative u pomorstvu. To znači da će nedostajati preradnih kapaciteta a ne sirove nafte. Poskupeće prerada i njeni proizvodi. Kakve to ima uticaj na cenu sirovine. Jer u ukupnom bilansu se neće pojaviti povećanje tražnje. Brodovlasnici će samo zameniti gorivo. Ono sa više sumpora ide na doradu a vraća se derivat sa manjom koncentracijom. Ja mislim da su drugi uticaji mnogo važniji za povećanje cene sirove nafte. Prvo je povećanje tražnje koje vodi do smanjenja zaliha a zatim onaj špekulativni koji veliki igrači na svetskom tržištu rade sa ciljem ekstra dobiti.

Miljan

pre 5 godina

Ovu analizu kao da su deca radila. Ne vidim ni poentu iste sem da se naivci ubede da short-uju naftu. Sozonske varijacije u proizvodnji nafte su vece od najavljenih 5% pa se nije desilo da nafta ode 400% gore. Smesno.

zenon

pre 5 godina

kada bi samo uzeli neki model od skandinavskih zemalja po pitanju iskoriscavanja obnovljivih izvora energija, planeta bi nam bila cistija, vazduh zdraviji samim tim , ne bi nas bolela glava i ne bi pomisljali na samoubistvo zbog racuna za struju itd.
Ali ne, nemojte vladajuci slucajno da olaksate svom narodu, da uradite nesto pametno i dobro .
Srbija narodu.

preferisco dirti addio

pre 5 godina

Nema sanse.. cim nafta dodje do 100-120$ Rusija pocinje da zaradjuje nenormalne pare koje ulaze u razvoj oruzja, kupovinu zlata, finansiranje americkih protivnika itd.. To ne odgovara USA, plus sto davi ostatak svjetske ekonomije, pa onda aktiviraju svoje proizvodjace nafte iz skriljaca, kojima odgovara cijena tek preko 80$ pa preplave trziste da bi oborili cijene i skenjali Ruse.. plus narede Arapima da pojacaju izvoz .. i cijene padaju .. pa tako u krug..
Inace cijena sirove nafte ucestvuje otprilike 30% u krajnjoj cijeni goriva na pumpi, ostalo su troskovi proizvodnje, marze rafinerija i pumpi i najveci dio - drzavno klepanje po usima koje je u prosjeku oko 60% ..
Nafta ce uvijek kostati onoliko koliko odgovara onom ko drzi najvecu batinu, uz male oscilacije koje batina koriguje

Milisav

pre 5 godina

Pa,izvori energije kao što su vetrenjače ili solarne ploce su sekundarni, ne zamenski. A zamena trenutnih pogona za proizvodnju električne energije,tj njen razvoj je relativno skoro počeo. Desiće se još tri krize da bi se nešto konkretno uradilo povodom realnog problema zagadjenja koje kao potrošnja i profit raste iz godine u godinu. Para vrti sve,pa dok neka kompanije ne ugleda veliki profit od tog novog, disaćemo sopstvene prdeže.

dusanmal

pre 5 godina

@preferisco dirti addio - U sustini tacno zapazanje samo sa pogresnim brojkama i zaboravljajuci na SAD i Saudijce.
Rusi i Amerikanci kontrolisu "gornji limit". Pri odgovarajucim cenama oni mogu (kao sto trenutno rade) da znatno povecaju proizvodnju. Americki limit je jednostavniji, za tipicnu ekstrakciju gde su im rezerve isplati se na 60$+. Rusima je ta osnova nesto manja no drzava zavisi od naftnih prihoda i strucnjaci se slazu da je Ruskoj drzavi neophodna cena od bar 70-75$ (bili bi srecni sa 100+ no potrebno im je bar 70$).
Trik je na donjoj granici. Saudijci imaju najjeftiniju proizvodnju i zele svoju dominaciju trzistem. Oni sigurno mogu dozvoliti 40$ cenu sa profitom a neki strucnjaci misle i mnogo manje. Sto izgube u ceni dobili bi u obimu. No sa novim metodama u SAD i Rusiji Saudijci vise ne mogu postici vecu cenu redukcijom svoje proizvodnje no na vrlo kratak rok-SAD i Rusija imaju kapacitete da odgovore i preuzmu trziste vrlo brzo.
Opasnost nije od velike cene nafte... Opasnost (za proizvodjace i destabilizaciju trzista) je od MALE cene.
"Iza kulisa" se prica da je to bila jedna od glavnih tema tajnog Trump/Putin razgovora-kako udovoljiti Saudijce odrzavanjem Saudijskog obima proizvodnje pod cenama odgovarajucim SAD/Rusiji. Dogovor ukljucuje i direktno povezivanje Saudijske privrede sa Americkom kroz postavljanje glavne Saudijske naftne kompanije Aramco na NASDAQ... Ako je verovati uspesnom dogovoru-cene nafte na dugi rok ce biti u 60-80$ sto odgovara svima.

Aca

pre 5 godina

Ovi kažu 200$, oni koji su predvideli pad cene nafte 2014 godine kažu da će nafta dogodine pasti na 45$. Svako priča svoju priču.


https://business.financialpost.com/commodities/energy/the-bulls-are-wrong-heres-why-oil-could-plummet-to-us45-citis-top-oil-forecaster

HanSolo

pre 5 godina

ako. ajmo el automobili u masovnu proizvodnju.
(Treba Betmen, 26. jul 2018 11:25)

Baš tako. Ja sam naručio E-Golf ženi. Baš da vidimo. Biće intresantno da se vozi električni auto. Sad vozi Kia Ceed Sw. Služio nas bez I jednog kvara. Naručio i punjač kući. Sam vozim Volvo V90 još barem godinu ipo dana, pa ću videti šta Volvo ima tad za prodaj.
Ne kupujem ništa sem Volvoa. Imao svašta kroz život, ali Volvo imaju najbolja sedišta. Bez premca su u tome uvek bili I ostali. Ali ako ženin auto izpadne dobro, onda i ja prelazim na električni pogon. A i intresantni su auti na struju isto za vožnju. E-Golf ide samo 150 ali je brz kao GTI do 80..
Vrlo je startan, kao svi E-automobili.

alienware

pre 5 godina

Neki kolega kupio KIA ,elektricni.Ne bi ni primetio da nisam video zelenu tablicu.Na njoj pise pri vrhu,"This car is green".Ontario tablica,nisam nikad video ranije.Da dodam,za ove vetrenjace sto su postavljalji,sa elisama vecim od Boing 747 krila,su potrosili preko 8 milijardi.U Oktobru stupa na snagu zakon o slobodnoj prodaji "trave",Tako cemo moci da u pivari ,da kupimo pivo i travu.Auta ne trose puno,i da poskupi benzin duplo,nece mnogo znaciti.Tv,internet ,kosta vise od goriva mescno.