Petak, 20.07.2018.

16:28

Sa ovom zemljom se graničimo, a o njenoj obali ne znamo ništa

Izvor: B92

Sa ovom zemljom se granièimo, a o njenoj obali ne znamo ništa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Celtic

pre 5 godina

Hvala na obaveštenju, nijesmo znali. No mi više volimo da idemo u svoju crnogorsku domovinu, u rodbinu, na ljetovanje, dok ova šaka jada beogradska više voli da ide u Grčku... tako da, javite nam se razglednicom kad se vratite iz Rumunije sa ljetovanje.
(Ma idi..., 20. jul 2018 16:53)

Providni trik i još jadnija provokacija, prvo ne m(j)ešaj ekavicu i ijekavicu, ispadaš smiješan a drugo ti sa CG imaš veze koliko i ja sa Grenlandom.
Ne moraš ako ne želiš dolaziti ni u CG ni u Rumuniju ali opusti se malo, proputuj, upoznaj druge kulture i ljude, izbaci te predrasude i muku iz sebe, valjaće ti.

Kum

pre 5 godina

Hvala na obaveštenju, nijesmo znali. No mi više volimo da idemo u svoju crnogorsku domovinu, u rodbinu, na ljetovanje, dok ova šaka jada beogradska više voli da ide u Grčku... tako da, javite nam se razglednicom kad se vratite iz Rumunije sa ljetovanje.
(Ma idi..., 20. jul 2018 16:53)

До пре пар година, била је отаџбина, сад је домовина.....интересантан избор речи. Црно Море је језеро. Клубови на плажи су врх, али само море у односу на Грчку је страшно - плитко, браон боје, слатко.

Иначе кад кажете Грчка и Црна Гора заборављате једну малу ситницу - свако комерцијалније грчко острво има више обале, више плажа, више садржаја од Црне Горе. Тако да ако сте хтели да направите поређење, требало је да напишете: ова београдска шака јада више воли да летује на Косу рецимо...или на Скопелосу већ на Родосу, Крфу, Криту, Скјатосу, Евии садржаји су већ преобимни за поређење са Црном Гором. О копненом делу Грчке би и могло да се прича у неком контексту са Црном Гором, али да се издвоји рецимо 300км од 13,000 километара обале па да се пореде?

braka

pre 5 godina

@Dejane

Iz Djerdapskog jezera izlazi voda prve kategorije. Inače niko, u Dunavskom slivu, sem Novog Sada i Beograda ne ispušta direktno u Dunav kanalizaciju.

Dejan

pre 5 godina

Sa Dunavom se u Crno more izlije i sva kanalizacija koja se ulije u sam Dunav i njegove pritoke, pa tako i npr. kanalizacija iz Pirota, Bele Palanke, Niša (kroz Nišavu, Južnu Moravu i Veliku Moravu), kao i kanalizacija npr. iz Kraljeva, Trstenika, Kruševca (kroz Zapadni i Veliku Moravu) - nije ni čudo što se to more zove CRNO. Kad na to pomislim, baš mi se tamo ne ide.

milan

pre 5 godina

Hvala na obaveštenju, nijesmo znali. No mi više volimo da idemo u svoju crnogorsku domovinu, u rodbinu, na ljetovanje, dok ova šaka jada beogradska više voli da ide u Grčku... tako da, javite nam se razglednicom kad se vratite iz Rumunije sa ljetovanje.
(Ma idi..., 20. jul 2018 16:53)

Ti bi trebao na vikend u Beograd, Novi Sad a ne na ljetovanje u domovinu. Zamena teza, greškom(svojom ili državnom) se svrstavaš u građane Srbije

b78

pre 5 godina

Ziveo u Rumuniji i naravno obisao mesta koja spominjete od Vama veke ( ne cita se sa c kao u tekstu ) do Mamaje i Delte Dunava. Ako ste ikad otisli na Mediteran onda zaboravite Rumuniju kad je more u pitanju. Ne mogu da se porede cak ni sa Bugarskom. Verujem da je danas izgradjeno vise dobrih hotela ali voda izgleda kao da ste u nekoj bari mutna i neslana, nema mirisa mora, oko sredjenih plaza je kukuruziste, nema planina ...sve u svemu kao da ste otisli na neko jezero u Banatu. Delta Dunava je druga prica i za svaku pohvalu za turiste koji vole prirodu. Imate osecaj kao da ste u Amazonu na momente i na onako prirodan i divlji nacin je interesantan. Sto se tice ostalih stvari hrana nula najblaze receno, usluga nula pri cemu ja nemam problema sa lezernim mediteranskim konobarima. Ako neko ide u Rumuniju Transilvanija je divna, deo Rumunije ka Moldaviji za ovilazak manastira i prirodi i Bukurest koji je jako lep. Plaze ? Ne hvala. Ako ste vec tamo mozda ali da putujete u Rumuniju zbog njih zaboravite.

kk

pre 5 godina

Dragi novinari, ako već želite pravilno, kaže se Vama Veke, a ne veće. Inače, more im je krš, ali trebalo bi da pišete više o njihovim pravim lepotama, kao što je ceo region Transilvanije.

Uf

pre 5 godina

Kažu mnogi more im nije lepo. Srećom je naše, srpsko, mnogo lepše. Nije dovoljno slano, dovoljno plavo... A Ada ili Srebrno jezero jesu sve to? Pa i ja kad mogu biram lepše, ali kad nemam, voleo bih da u svojoj zemlji imam kakvo takvo more. Ajde bre....

Granota

pre 5 godina

@Neko ko je boravio duže vreme poslovno

Kako zašto reklamiraju? Pa, za pare, normalno. U današnje vreme ne postoji čisto informisanje bez ekonomske propagande, uvek je prožeto ekonomskim interesima. Svi mediji u svetu tako rade.

J.

pre 5 godina

Milek, varas se, Rumunija uopšte nije bezveze zemlja, more je neinteresantno, ali priroda te zemlje je fantastična, raznolika, od planina do delte Dunava, a ima i predivnih starih gradova, kakve Srbija može samo da sanja.

Marija

pre 5 godina

Bila na Crnom moru u Gruziji. Pristalica sam toga da treba putovati, videti, obići i nije mi žao što sam bila, znala sam gde idem. Prizori na pučini u tom pojasu mogu biti fantastični - u Gruziji je to subtropska zona, pa igra oblaka pravi nestvarne slike. Ako ste od onih koji kad odu na more uglavnom leže na plaži, niste neki plivač i samo se "smočite" povremeno u vodi, a takvih ima dosta, onda idite i na Crno more. Ako ste kao ja aktivan plivač, onda za pravi odmor i uživanje u moru Crno nije za vas. Nema lep miris i upravo zbog manjeg saliniteta je teže za plivanje.

@Cuvajmo nas jezik i nasu kulturu

pre 5 godina

Mogli bi da koristite neki leps izraz od ovog "Prava je Meka za".... Cuvajmo nas jezik i nasu kulturu.
(Ja, 20. jul 2018 17:52)

Znaci da izbacimo i ono "Svi putevi vode u Rim"?

Ikac Jagodinac

pre 5 godina

@vule ...
... care , imaš u meni istomišljenika . Bio jednom i nikad više . Bugarska , Sunčev breg ... ma mogu još 100x da ga hvale , ma nikad više . Još oni talasi , nisam se okupao pošteno ni jedanput .

Znam

pre 5 godina

Bio u Rumuniji...proputovao sam celu Evropu, a ponajvise balkan. Rumunija je prva na listi zemalja koji ne bih preporucio nikome da je poseti. Toliko malo da ponudi, i verujte, ako postoji neka zemlja koja ima losiju ekonomiju i zivotni standard od nas onda je to Rumunija. Toliko ljudi poznajem iz te zemlje da mogu sa pravom ovo da napisem. I sam izgled svih gradova a narocito Bukuresta i Konstance, dva najveva grada. Sve izgleda kao da je i dalje pod Causeskuom. Neko rece Rumuni dobri ljudi... opet ponavljam, radim posao sa multinacionalnom ekipom kolega. Ima jedna u moru stvari koja se prica o Rumunima... Rumuni nisu nacija, to je zanimanje.

LondonCalling

pre 5 godina

"Delta Dunava je na jugu Rumunije na granici sa Bugarskom!"

Netacno...Delta se nalazi na severu Rumunije (severnom delu crnomorske obale), jednim delom je i u Ukrajini.
Proveri mapu, zaista izgleda cudno. Dunav nije celim svojim delom na granici Rumunije i Bugarske...pred kraj se odvaja od Bugarske i krece prema severu...

vule

pre 5 godina

crno more, ne hvala. Bio jednom u Bugarskoj i nikada vise. Ogromna barustina puna drezge i trave u vodi a priobalna vegetacija kao da ste u nekoj stepi a ne na moru. Blagi uzas od letovanja.

vloger

pre 5 godina

bio vec 3 puta i prelepo je , plaze su prelepo uredjene i ciste bolje nego u nekim mestima u grckoj , setaliste je ogromno, ima i zicara koja prolazi kroz setaliste ... ima i delfinarijum sto je prelepo da se vidi , prelepih restorana kao i 24h zurki na plazama ... englezi i nemci zovu mamaju mala ibica koja i podseca malo na nju ... cene su dosta povoljne , za manje novca stvarno stava provod i odmor ... za nesto manje novca nego u mamaji mozete odsesti u gradu konstanci 10 dana u prelepim hotelima sa 3 ili 4 zvezdica i ako ste autom plaze u mamaji su 5 minuta ... grad je inace prelep , posebno nocu ...

mexico

pre 5 godina

Prijatelju nasi. Dve nase kraljice su rumunskog porekla a za vreme 2 svetskog rata Banat je ostao u sastavu Srbije iako je Hitler nudio da marsalu Antonesku. Da ne govorimo o nepriznavanju Kosova i Metohije. Izuzetno me raduje sto im ide prilicno fino na ekonomskom planu zadnjih 20 godina. Danas su najbrze rastuca ekonomija Evrope. Trebamo vise da ih cenimo, vise da se kroz medije provlaci info. o Rumuniji. Zelim im sve najbolje i nadam se da cu biti u prilici da posetim njihovu drzavu, imaju mnogo toga da ponude.

Neko ko je boravio duže vreme poslovno

pre 5 godina

Niko ko je navikao na Egej ili u gorem slučaju Jadran tek ne želi ići na rumunsku obalu Crnog Mora, tek ne u post socijalistički realizam Mamaje. Mamaja se nalazi severno od Konstance obiluje ružnim neplanski građenim socijalističkim hotelima, more je strašno prljavo jer je takvo Crno More generalno a tek u neposrednoj blizini prljave Konstance, zagađene luke.
Ne znam zašto reklamirate, trebali ste prvo proveriti da ne zeznete naše ljude, čak i one koji su navikli na obalu Crne Gore.
Objavite molim vas moju reakciju, postoji sloboda izražavanja a moje tvrdnje je lako proveriti.

Putnik 1973

pre 5 godina

Novinari malo treba da proputujete pa da shvatite da nije svaka obala sa Gugl mapa to što vi zamišljate kao more. Prvo većina svetskih mora ima lošu temperaturu za kupanje. Recimo u Engleskoj najviša temperatura mora je 16 stepeni, a u Dubaiju leti bude i do 38 stepeni. Drugo puno obala je muljeviti plićak gde se kod oseke pojavi par stotina metara blata koje smrdi na mrtvu ribu, pa i nema jasne obale. Treće lepi sveži miris mora koji znate sa svojih letovanja takođe zavisi i od planktona i temperature, bio sam na dosta tropskih azijskih obala gde se ne oseća nikakav miris. Četvrto pored obala raznih ima i trske i kukuruza i trave i ničega i sve što zamislite negde ima a često je neki krš. Prema tome, to što ste vi zavoleli kao more sa letovanja i okruženju ima uglavnom na Mediteranu, a i tamo je tako kako volite samo 3-4 meseca godišnje. Rumunska i bugarska obala ne bi vam se verovatno dopale. Tropske plaže iz filmova jesu lepe ali su i drugačije, npr. tropski vazduh je vlažan i težak i na njemu se ne možete osušiti lako itd.

Joakim

pre 5 godina

Nemaze pojam. Prvo mamaja je seveno od konstance i prakticno je deo grada. Drugo manja mesta su siper za odmor i relaksaciji. Trece cene su puno vece po.krevetu od 10 do 15 eur.........

LondonCalling

pre 5 godina

Delta Dunava je jedno od najlepsih mesta na svetu za one koji vole pecanje i netaknutu prirodu. Prosle godine sam proveo pet dana na Delti i zauvek ce mi ostati u secanju (naravno da cu se opet vratiti tamo uskoro).
Najpametnije je iznajmiti sobu u jednom od "pansiona" (kako ih Rumuni zovu) i iznajmljivati camac sa vozacem koji ce vas sprovoditi kroz celu Deltu...divan i potpun dozivljaj! A pecanje....neprocenjivo!!!!

savo

pre 5 godina

Pa kako i da znate kad je obilaznica oko Vršca pretvorena u skakaonicu, a od auto puta,samo slovo na papiru...
Da biste nešto videli i negde otišli morate prvo srediti svoje dvorište...

nebojša

pre 5 godina

Ako ništa ne znamo valjda postoji i razlog. Rumunija na pr ima peterostruko manji prihod od turizma u odnosu na Hrvatsku, a verovali ili ne video sam njihove registracije i na hr obali. Dovoljno?!

m

pre 5 godina

Bio sam u Konstanci & Mamaji...lepo to sve izgleda,kao da niste u Rumuniji...samo tamo dolaze najvece Rumnske lozane i kicerice s' Roleki i zlato...

kont

pre 5 godina

Postoji dobar razlog zasto nista ne znamo o rumunskoj obali.Jednostavno nije dovoljnk kvalitetna.Nije uporediva cak ni sa prosecnom bugarskom a kamo li crnogorskom,hrvatskom i grckom.Crno more generalno nema neki veliki turisticki potencijal.Najbolje sto ima je Krim,Soči u Rusiji i Abhazija ali i to sve je jako slabog kvaliteta u odnosu na Jadran.Jedino su Bugari razvili pravi turizam na Crnom mori ali uz mnogo truda.Najpoznatije bugarsko letovaliste Suncev breg je ustvari vestacko naselje nastalo sedamdesetih tako sto su dovukli pesak sa strane i posuli ga na 10 kilometara obale.Sto se Rumunije tice ona je zanimljiva zbog prelepih gradova poput Temisvara,Kluza,Krajove,Brasova i dvoraca Transilvanije ali po samom moru ipak ne.

dr gonzo

pre 5 godina

da bi otisao negde i obilazio nesto npr kolima morao bi imati i kvalitetne puteve a mi to svakako imamo..najbolje puteve u mlecnom putu:):):) hahahahahaaha

Ma idi...

pre 5 godina

Hvala na obaveštenju, nijesmo znali. No mi više volimo da idemo u svoju crnogorsku domovinu, u rodbinu, na ljetovanje, dok ova šaka jada beogradska više voli da ide u Grčku... tako da, javite nam se razglednicom kad se vratite iz Rumunije sa ljetovanje.

seljadin

pre 5 godina

Bio sam u Mamaji ima mnogo hotela na plazi i kad sam dosao sve predrasude su nestale bio sam iznenadjen, voda je nesto manje slana od Egeja i Sredozemnog mora ali Mamaja ima neki svoj sarm koji vredi okusiti tu je i delfinarijum i zicara za sta nisam imao vremena jer sam poslom isaobpa sam svratio.

Mirijevo

pre 5 godina

Ne znamo mi puno ni o Mađarskoj i Bugarskoj. Ideja jugoslovenstva je toliko očarala većinu Srba da smo ubeđeni da se graničimo isključivo sa exYU republikama...

mexico

pre 5 godina

Prijatelju nasi. Dve nase kraljice su rumunskog porekla a za vreme 2 svetskog rata Banat je ostao u sastavu Srbije iako je Hitler nudio da marsalu Antonesku. Da ne govorimo o nepriznavanju Kosova i Metohije. Izuzetno me raduje sto im ide prilicno fino na ekonomskom planu zadnjih 20 godina. Danas su najbrze rastuca ekonomija Evrope. Trebamo vise da ih cenimo, vise da se kroz medije provlaci info. o Rumuniji. Zelim im sve najbolje i nadam se da cu biti u prilici da posetim njihovu drzavu, imaju mnogo toga da ponude.

Putnik 1973

pre 5 godina

Novinari malo treba da proputujete pa da shvatite da nije svaka obala sa Gugl mapa to što vi zamišljate kao more. Prvo većina svetskih mora ima lošu temperaturu za kupanje. Recimo u Engleskoj najviša temperatura mora je 16 stepeni, a u Dubaiju leti bude i do 38 stepeni. Drugo puno obala je muljeviti plićak gde se kod oseke pojavi par stotina metara blata koje smrdi na mrtvu ribu, pa i nema jasne obale. Treće lepi sveži miris mora koji znate sa svojih letovanja takođe zavisi i od planktona i temperature, bio sam na dosta tropskih azijskih obala gde se ne oseća nikakav miris. Četvrto pored obala raznih ima i trske i kukuruza i trave i ničega i sve što zamislite negde ima a često je neki krš. Prema tome, to što ste vi zavoleli kao more sa letovanja i okruženju ima uglavnom na Mediteranu, a i tamo je tako kako volite samo 3-4 meseca godišnje. Rumunska i bugarska obala ne bi vam se verovatno dopale. Tropske plaže iz filmova jesu lepe ali su i drugačije, npr. tropski vazduh je vlažan i težak i na njemu se ne možete osušiti lako itd.

vule

pre 5 godina

crno more, ne hvala. Bio jednom u Bugarskoj i nikada vise. Ogromna barustina puna drezge i trave u vodi a priobalna vegetacija kao da ste u nekoj stepi a ne na moru. Blagi uzas od letovanja.

kont

pre 5 godina

Postoji dobar razlog zasto nista ne znamo o rumunskoj obali.Jednostavno nije dovoljnk kvalitetna.Nije uporediva cak ni sa prosecnom bugarskom a kamo li crnogorskom,hrvatskom i grckom.Crno more generalno nema neki veliki turisticki potencijal.Najbolje sto ima je Krim,Soči u Rusiji i Abhazija ali i to sve je jako slabog kvaliteta u odnosu na Jadran.Jedino su Bugari razvili pravi turizam na Crnom mori ali uz mnogo truda.Najpoznatije bugarsko letovaliste Suncev breg je ustvari vestacko naselje nastalo sedamdesetih tako sto su dovukli pesak sa strane i posuli ga na 10 kilometara obale.Sto se Rumunije tice ona je zanimljiva zbog prelepih gradova poput Temisvara,Kluza,Krajove,Brasova i dvoraca Transilvanije ali po samom moru ipak ne.

Neko ko je boravio duže vreme poslovno

pre 5 godina

Niko ko je navikao na Egej ili u gorem slučaju Jadran tek ne želi ići na rumunsku obalu Crnog Mora, tek ne u post socijalistički realizam Mamaje. Mamaja se nalazi severno od Konstance obiluje ružnim neplanski građenim socijalističkim hotelima, more je strašno prljavo jer je takvo Crno More generalno a tek u neposrednoj blizini prljave Konstance, zagađene luke.
Ne znam zašto reklamirate, trebali ste prvo proveriti da ne zeznete naše ljude, čak i one koji su navikli na obalu Crne Gore.
Objavite molim vas moju reakciju, postoji sloboda izražavanja a moje tvrdnje je lako proveriti.

Mirijevo

pre 5 godina

Ne znamo mi puno ni o Mađarskoj i Bugarskoj. Ideja jugoslovenstva je toliko očarala većinu Srba da smo ubeđeni da se graničimo isključivo sa exYU republikama...

LondonCalling

pre 5 godina

Delta Dunava je jedno od najlepsih mesta na svetu za one koji vole pecanje i netaknutu prirodu. Prosle godine sam proveo pet dana na Delti i zauvek ce mi ostati u secanju (naravno da cu se opet vratiti tamo uskoro).
Najpametnije je iznajmiti sobu u jednom od "pansiona" (kako ih Rumuni zovu) i iznajmljivati camac sa vozacem koji ce vas sprovoditi kroz celu Deltu...divan i potpun dozivljaj! A pecanje....neprocenjivo!!!!

m

pre 5 godina

Bio sam u Konstanci & Mamaji...lepo to sve izgleda,kao da niste u Rumuniji...samo tamo dolaze najvece Rumnske lozane i kicerice s' Roleki i zlato...

savo

pre 5 godina

Pa kako i da znate kad je obilaznica oko Vršca pretvorena u skakaonicu, a od auto puta,samo slovo na papiru...
Da biste nešto videli i negde otišli morate prvo srediti svoje dvorište...

nebojša

pre 5 godina

Ako ništa ne znamo valjda postoji i razlog. Rumunija na pr ima peterostruko manji prihod od turizma u odnosu na Hrvatsku, a verovali ili ne video sam njihove registracije i na hr obali. Dovoljno?!

vloger

pre 5 godina

bio vec 3 puta i prelepo je , plaze su prelepo uredjene i ciste bolje nego u nekim mestima u grckoj , setaliste je ogromno, ima i zicara koja prolazi kroz setaliste ... ima i delfinarijum sto je prelepo da se vidi , prelepih restorana kao i 24h zurki na plazama ... englezi i nemci zovu mamaju mala ibica koja i podseca malo na nju ... cene su dosta povoljne , za manje novca stvarno stava provod i odmor ... za nesto manje novca nego u mamaji mozete odsesti u gradu konstanci 10 dana u prelepim hotelima sa 3 ili 4 zvezdica i ako ste autom plaze u mamaji su 5 minuta ... grad je inace prelep , posebno nocu ...

dr gonzo

pre 5 godina

da bi otisao negde i obilazio nesto npr kolima morao bi imati i kvalitetne puteve a mi to svakako imamo..najbolje puteve u mlecnom putu:):):) hahahahahaaha

seljadin

pre 5 godina

Bio sam u Mamaji ima mnogo hotela na plazi i kad sam dosao sve predrasude su nestale bio sam iznenadjen, voda je nesto manje slana od Egeja i Sredozemnog mora ali Mamaja ima neki svoj sarm koji vredi okusiti tu je i delfinarijum i zicara za sta nisam imao vremena jer sam poslom isaobpa sam svratio.

Joakim

pre 5 godina

Nemaze pojam. Prvo mamaja je seveno od konstance i prakticno je deo grada. Drugo manja mesta su siper za odmor i relaksaciji. Trece cene su puno vece po.krevetu od 10 do 15 eur.........

milan

pre 5 godina

Hvala na obaveštenju, nijesmo znali. No mi više volimo da idemo u svoju crnogorsku domovinu, u rodbinu, na ljetovanje, dok ova šaka jada beogradska više voli da ide u Grčku... tako da, javite nam se razglednicom kad se vratite iz Rumunije sa ljetovanje.
(Ma idi..., 20. jul 2018 16:53)

Ti bi trebao na vikend u Beograd, Novi Sad a ne na ljetovanje u domovinu. Zamena teza, greškom(svojom ili državnom) se svrstavaš u građane Srbije

b78

pre 5 godina

Ziveo u Rumuniji i naravno obisao mesta koja spominjete od Vama veke ( ne cita se sa c kao u tekstu ) do Mamaje i Delte Dunava. Ako ste ikad otisli na Mediteran onda zaboravite Rumuniju kad je more u pitanju. Ne mogu da se porede cak ni sa Bugarskom. Verujem da je danas izgradjeno vise dobrih hotela ali voda izgleda kao da ste u nekoj bari mutna i neslana, nema mirisa mora, oko sredjenih plaza je kukuruziste, nema planina ...sve u svemu kao da ste otisli na neko jezero u Banatu. Delta Dunava je druga prica i za svaku pohvalu za turiste koji vole prirodu. Imate osecaj kao da ste u Amazonu na momente i na onako prirodan i divlji nacin je interesantan. Sto se tice ostalih stvari hrana nula najblaze receno, usluga nula pri cemu ja nemam problema sa lezernim mediteranskim konobarima. Ako neko ide u Rumuniju Transilvanija je divna, deo Rumunije ka Moldaviji za ovilazak manastira i prirodi i Bukurest koji je jako lep. Plaze ? Ne hvala. Ako ste vec tamo mozda ali da putujete u Rumuniju zbog njih zaboravite.

Ma idi...

pre 5 godina

Hvala na obaveštenju, nijesmo znali. No mi više volimo da idemo u svoju crnogorsku domovinu, u rodbinu, na ljetovanje, dok ova šaka jada beogradska više voli da ide u Grčku... tako da, javite nam se razglednicom kad se vratite iz Rumunije sa ljetovanje.

J.

pre 5 godina

Milek, varas se, Rumunija uopšte nije bezveze zemlja, more je neinteresantno, ali priroda te zemlje je fantastična, raznolika, od planina do delte Dunava, a ima i predivnih starih gradova, kakve Srbija može samo da sanja.

kk

pre 5 godina

Dragi novinari, ako već želite pravilno, kaže se Vama Veke, a ne veće. Inače, more im je krš, ali trebalo bi da pišete više o njihovim pravim lepotama, kao što je ceo region Transilvanije.

Uf

pre 5 godina

Kažu mnogi more im nije lepo. Srećom je naše, srpsko, mnogo lepše. Nije dovoljno slano, dovoljno plavo... A Ada ili Srebrno jezero jesu sve to? Pa i ja kad mogu biram lepše, ali kad nemam, voleo bih da u svojoj zemlji imam kakvo takvo more. Ajde bre....

Marija

pre 5 godina

Bila na Crnom moru u Gruziji. Pristalica sam toga da treba putovati, videti, obići i nije mi žao što sam bila, znala sam gde idem. Prizori na pučini u tom pojasu mogu biti fantastični - u Gruziji je to subtropska zona, pa igra oblaka pravi nestvarne slike. Ako ste od onih koji kad odu na more uglavnom leže na plaži, niste neki plivač i samo se "smočite" povremeno u vodi, a takvih ima dosta, onda idite i na Crno more. Ako ste kao ja aktivan plivač, onda za pravi odmor i uživanje u moru Crno nije za vas. Nema lep miris i upravo zbog manjeg saliniteta je teže za plivanje.

LondonCalling

pre 5 godina

"Delta Dunava je na jugu Rumunije na granici sa Bugarskom!"

Netacno...Delta se nalazi na severu Rumunije (severnom delu crnomorske obale), jednim delom je i u Ukrajini.
Proveri mapu, zaista izgleda cudno. Dunav nije celim svojim delom na granici Rumunije i Bugarske...pred kraj se odvaja od Bugarske i krece prema severu...

Granota

pre 5 godina

@Neko ko je boravio duže vreme poslovno

Kako zašto reklamiraju? Pa, za pare, normalno. U današnje vreme ne postoji čisto informisanje bez ekonomske propagande, uvek je prožeto ekonomskim interesima. Svi mediji u svetu tako rade.

Dejan

pre 5 godina

Sa Dunavom se u Crno more izlije i sva kanalizacija koja se ulije u sam Dunav i njegove pritoke, pa tako i npr. kanalizacija iz Pirota, Bele Palanke, Niša (kroz Nišavu, Južnu Moravu i Veliku Moravu), kao i kanalizacija npr. iz Kraljeva, Trstenika, Kruševca (kroz Zapadni i Veliku Moravu) - nije ni čudo što se to more zove CRNO. Kad na to pomislim, baš mi se tamo ne ide.

Celtic

pre 5 godina

Hvala na obaveštenju, nijesmo znali. No mi više volimo da idemo u svoju crnogorsku domovinu, u rodbinu, na ljetovanje, dok ova šaka jada beogradska više voli da ide u Grčku... tako da, javite nam se razglednicom kad se vratite iz Rumunije sa ljetovanje.
(Ma idi..., 20. jul 2018 16:53)

Providni trik i još jadnija provokacija, prvo ne m(j)ešaj ekavicu i ijekavicu, ispadaš smiješan a drugo ti sa CG imaš veze koliko i ja sa Grenlandom.
Ne moraš ako ne želiš dolaziti ni u CG ni u Rumuniju ali opusti se malo, proputuj, upoznaj druge kulture i ljude, izbaci te predrasude i muku iz sebe, valjaće ti.

@Cuvajmo nas jezik i nasu kulturu

pre 5 godina

Mogli bi da koristite neki leps izraz od ovog "Prava je Meka za".... Cuvajmo nas jezik i nasu kulturu.
(Ja, 20. jul 2018 17:52)

Znaci da izbacimo i ono "Svi putevi vode u Rim"?

Znam

pre 5 godina

Bio u Rumuniji...proputovao sam celu Evropu, a ponajvise balkan. Rumunija je prva na listi zemalja koji ne bih preporucio nikome da je poseti. Toliko malo da ponudi, i verujte, ako postoji neka zemlja koja ima losiju ekonomiju i zivotni standard od nas onda je to Rumunija. Toliko ljudi poznajem iz te zemlje da mogu sa pravom ovo da napisem. I sam izgled svih gradova a narocito Bukuresta i Konstance, dva najveva grada. Sve izgleda kao da je i dalje pod Causeskuom. Neko rece Rumuni dobri ljudi... opet ponavljam, radim posao sa multinacionalnom ekipom kolega. Ima jedna u moru stvari koja se prica o Rumunima... Rumuni nisu nacija, to je zanimanje.

Kum

pre 5 godina

Hvala na obaveštenju, nijesmo znali. No mi više volimo da idemo u svoju crnogorsku domovinu, u rodbinu, na ljetovanje, dok ova šaka jada beogradska više voli da ide u Grčku... tako da, javite nam se razglednicom kad se vratite iz Rumunije sa ljetovanje.
(Ma idi..., 20. jul 2018 16:53)

До пре пар година, била је отаџбина, сад је домовина.....интересантан избор речи. Црно Море је језеро. Клубови на плажи су врх, али само море у односу на Грчку је страшно - плитко, браон боје, слатко.

Иначе кад кажете Грчка и Црна Гора заборављате једну малу ситницу - свако комерцијалније грчко острво има више обале, више плажа, више садржаја од Црне Горе. Тако да ако сте хтели да направите поређење, требало је да напишете: ова београдска шака јада више воли да летује на Косу рецимо...или на Скопелосу већ на Родосу, Крфу, Криту, Скјатосу, Евии садржаји су већ преобимни за поређење са Црном Гором. О копненом делу Грчке би и могло да се прича у неком контексту са Црном Гором, али да се издвоји рецимо 300км од 13,000 километара обале па да се пореде?

Ikac Jagodinac

pre 5 godina

@vule ...
... care , imaš u meni istomišljenika . Bio jednom i nikad više . Bugarska , Sunčev breg ... ma mogu još 100x da ga hvale , ma nikad više . Još oni talasi , nisam se okupao pošteno ni jedanput .

braka

pre 5 godina

@Dejane

Iz Djerdapskog jezera izlazi voda prve kategorije. Inače niko, u Dunavskom slivu, sem Novog Sada i Beograda ne ispušta direktno u Dunav kanalizaciju.

Ma idi...

pre 5 godina

Hvala na obaveštenju, nijesmo znali. No mi više volimo da idemo u svoju crnogorsku domovinu, u rodbinu, na ljetovanje, dok ova šaka jada beogradska više voli da ide u Grčku... tako da, javite nam se razglednicom kad se vratite iz Rumunije sa ljetovanje.

Neko ko je boravio duže vreme poslovno

pre 5 godina

Niko ko je navikao na Egej ili u gorem slučaju Jadran tek ne želi ići na rumunsku obalu Crnog Mora, tek ne u post socijalistički realizam Mamaje. Mamaja se nalazi severno od Konstance obiluje ružnim neplanski građenim socijalističkim hotelima, more je strašno prljavo jer je takvo Crno More generalno a tek u neposrednoj blizini prljave Konstance, zagađene luke.
Ne znam zašto reklamirate, trebali ste prvo proveriti da ne zeznete naše ljude, čak i one koji su navikli na obalu Crne Gore.
Objavite molim vas moju reakciju, postoji sloboda izražavanja a moje tvrdnje je lako proveriti.

vloger

pre 5 godina

bio vec 3 puta i prelepo je , plaze su prelepo uredjene i ciste bolje nego u nekim mestima u grckoj , setaliste je ogromno, ima i zicara koja prolazi kroz setaliste ... ima i delfinarijum sto je prelepo da se vidi , prelepih restorana kao i 24h zurki na plazama ... englezi i nemci zovu mamaju mala ibica koja i podseca malo na nju ... cene su dosta povoljne , za manje novca stvarno stava provod i odmor ... za nesto manje novca nego u mamaji mozete odsesti u gradu konstanci 10 dana u prelepim hotelima sa 3 ili 4 zvezdica i ako ste autom plaze u mamaji su 5 minuta ... grad je inace prelep , posebno nocu ...

vule

pre 5 godina

crno more, ne hvala. Bio jednom u Bugarskoj i nikada vise. Ogromna barustina puna drezge i trave u vodi a priobalna vegetacija kao da ste u nekoj stepi a ne na moru. Blagi uzas od letovanja.

Znam

pre 5 godina

Bio u Rumuniji...proputovao sam celu Evropu, a ponajvise balkan. Rumunija je prva na listi zemalja koji ne bih preporucio nikome da je poseti. Toliko malo da ponudi, i verujte, ako postoji neka zemlja koja ima losiju ekonomiju i zivotni standard od nas onda je to Rumunija. Toliko ljudi poznajem iz te zemlje da mogu sa pravom ovo da napisem. I sam izgled svih gradova a narocito Bukuresta i Konstance, dva najveva grada. Sve izgleda kao da je i dalje pod Causeskuom. Neko rece Rumuni dobri ljudi... opet ponavljam, radim posao sa multinacionalnom ekipom kolega. Ima jedna u moru stvari koja se prica o Rumunima... Rumuni nisu nacija, to je zanimanje.

Dejan

pre 5 godina

Sa Dunavom se u Crno more izlije i sva kanalizacija koja se ulije u sam Dunav i njegove pritoke, pa tako i npr. kanalizacija iz Pirota, Bele Palanke, Niša (kroz Nišavu, Južnu Moravu i Veliku Moravu), kao i kanalizacija npr. iz Kraljeva, Trstenika, Kruševca (kroz Zapadni i Veliku Moravu) - nije ni čudo što se to more zove CRNO. Kad na to pomislim, baš mi se tamo ne ide.

nebojša

pre 5 godina

Ako ništa ne znamo valjda postoji i razlog. Rumunija na pr ima peterostruko manji prihod od turizma u odnosu na Hrvatsku, a verovali ili ne video sam njihove registracije i na hr obali. Dovoljno?!

mexico

pre 5 godina

Prijatelju nasi. Dve nase kraljice su rumunskog porekla a za vreme 2 svetskog rata Banat je ostao u sastavu Srbije iako je Hitler nudio da marsalu Antonesku. Da ne govorimo o nepriznavanju Kosova i Metohije. Izuzetno me raduje sto im ide prilicno fino na ekonomskom planu zadnjih 20 godina. Danas su najbrze rastuca ekonomija Evrope. Trebamo vise da ih cenimo, vise da se kroz medije provlaci info. o Rumuniji. Zelim im sve najbolje i nadam se da cu biti u prilici da posetim njihovu drzavu, imaju mnogo toga da ponude.

Mirijevo

pre 5 godina

Ne znamo mi puno ni o Mađarskoj i Bugarskoj. Ideja jugoslovenstva je toliko očarala većinu Srba da smo ubeđeni da se graničimo isključivo sa exYU republikama...

seljadin

pre 5 godina

Bio sam u Mamaji ima mnogo hotela na plazi i kad sam dosao sve predrasude su nestale bio sam iznenadjen, voda je nesto manje slana od Egeja i Sredozemnog mora ali Mamaja ima neki svoj sarm koji vredi okusiti tu je i delfinarijum i zicara za sta nisam imao vremena jer sam poslom isaobpa sam svratio.

Putnik 1973

pre 5 godina

Novinari malo treba da proputujete pa da shvatite da nije svaka obala sa Gugl mapa to što vi zamišljate kao more. Prvo većina svetskih mora ima lošu temperaturu za kupanje. Recimo u Engleskoj najviša temperatura mora je 16 stepeni, a u Dubaiju leti bude i do 38 stepeni. Drugo puno obala je muljeviti plićak gde se kod oseke pojavi par stotina metara blata koje smrdi na mrtvu ribu, pa i nema jasne obale. Treće lepi sveži miris mora koji znate sa svojih letovanja takođe zavisi i od planktona i temperature, bio sam na dosta tropskih azijskih obala gde se ne oseća nikakav miris. Četvrto pored obala raznih ima i trske i kukuruza i trave i ničega i sve što zamislite negde ima a često je neki krš. Prema tome, to što ste vi zavoleli kao more sa letovanja i okruženju ima uglavnom na Mediteranu, a i tamo je tako kako volite samo 3-4 meseca godišnje. Rumunska i bugarska obala ne bi vam se verovatno dopale. Tropske plaže iz filmova jesu lepe ali su i drugačije, npr. tropski vazduh je vlažan i težak i na njemu se ne možete osušiti lako itd.

dr gonzo

pre 5 godina

da bi otisao negde i obilazio nesto npr kolima morao bi imati i kvalitetne puteve a mi to svakako imamo..najbolje puteve u mlecnom putu:):):) hahahahahaaha

savo

pre 5 godina

Pa kako i da znate kad je obilaznica oko Vršca pretvorena u skakaonicu, a od auto puta,samo slovo na papiru...
Da biste nešto videli i negde otišli morate prvo srediti svoje dvorište...

Ikac Jagodinac

pre 5 godina

@vule ...
... care , imaš u meni istomišljenika . Bio jednom i nikad više . Bugarska , Sunčev breg ... ma mogu još 100x da ga hvale , ma nikad više . Još oni talasi , nisam se okupao pošteno ni jedanput .

LondonCalling

pre 5 godina

Delta Dunava je jedno od najlepsih mesta na svetu za one koji vole pecanje i netaknutu prirodu. Prosle godine sam proveo pet dana na Delti i zauvek ce mi ostati u secanju (naravno da cu se opet vratiti tamo uskoro).
Najpametnije je iznajmiti sobu u jednom od "pansiona" (kako ih Rumuni zovu) i iznajmljivati camac sa vozacem koji ce vas sprovoditi kroz celu Deltu...divan i potpun dozivljaj! A pecanje....neprocenjivo!!!!

Uf

pre 5 godina

Kažu mnogi more im nije lepo. Srećom je naše, srpsko, mnogo lepše. Nije dovoljno slano, dovoljno plavo... A Ada ili Srebrno jezero jesu sve to? Pa i ja kad mogu biram lepše, ali kad nemam, voleo bih da u svojoj zemlji imam kakvo takvo more. Ajde bre....

milan

pre 5 godina

Hvala na obaveštenju, nijesmo znali. No mi više volimo da idemo u svoju crnogorsku domovinu, u rodbinu, na ljetovanje, dok ova šaka jada beogradska više voli da ide u Grčku... tako da, javite nam se razglednicom kad se vratite iz Rumunije sa ljetovanje.
(Ma idi..., 20. jul 2018 16:53)

Ti bi trebao na vikend u Beograd, Novi Sad a ne na ljetovanje u domovinu. Zamena teza, greškom(svojom ili državnom) se svrstavaš u građane Srbije

Joakim

pre 5 godina

Nemaze pojam. Prvo mamaja je seveno od konstance i prakticno je deo grada. Drugo manja mesta su siper za odmor i relaksaciji. Trece cene su puno vece po.krevetu od 10 do 15 eur.........

m

pre 5 godina

Bio sam u Konstanci & Mamaji...lepo to sve izgleda,kao da niste u Rumuniji...samo tamo dolaze najvece Rumnske lozane i kicerice s' Roleki i zlato...

@Cuvajmo nas jezik i nasu kulturu

pre 5 godina

Mogli bi da koristite neki leps izraz od ovog "Prava je Meka za".... Cuvajmo nas jezik i nasu kulturu.
(Ja, 20. jul 2018 17:52)

Znaci da izbacimo i ono "Svi putevi vode u Rim"?

kont

pre 5 godina

Postoji dobar razlog zasto nista ne znamo o rumunskoj obali.Jednostavno nije dovoljnk kvalitetna.Nije uporediva cak ni sa prosecnom bugarskom a kamo li crnogorskom,hrvatskom i grckom.Crno more generalno nema neki veliki turisticki potencijal.Najbolje sto ima je Krim,Soči u Rusiji i Abhazija ali i to sve je jako slabog kvaliteta u odnosu na Jadran.Jedino su Bugari razvili pravi turizam na Crnom mori ali uz mnogo truda.Najpoznatije bugarsko letovaliste Suncev breg je ustvari vestacko naselje nastalo sedamdesetih tako sto su dovukli pesak sa strane i posuli ga na 10 kilometara obale.Sto se Rumunije tice ona je zanimljiva zbog prelepih gradova poput Temisvara,Kluza,Krajove,Brasova i dvoraca Transilvanije ali po samom moru ipak ne.

J.

pre 5 godina

Milek, varas se, Rumunija uopšte nije bezveze zemlja, more je neinteresantno, ali priroda te zemlje je fantastična, raznolika, od planina do delte Dunava, a ima i predivnih starih gradova, kakve Srbija može samo da sanja.

kk

pre 5 godina

Dragi novinari, ako već želite pravilno, kaže se Vama Veke, a ne veće. Inače, more im je krš, ali trebalo bi da pišete više o njihovim pravim lepotama, kao što je ceo region Transilvanije.

Granota

pre 5 godina

@Neko ko je boravio duže vreme poslovno

Kako zašto reklamiraju? Pa, za pare, normalno. U današnje vreme ne postoji čisto informisanje bez ekonomske propagande, uvek je prožeto ekonomskim interesima. Svi mediji u svetu tako rade.

b78

pre 5 godina

Ziveo u Rumuniji i naravno obisao mesta koja spominjete od Vama veke ( ne cita se sa c kao u tekstu ) do Mamaje i Delte Dunava. Ako ste ikad otisli na Mediteran onda zaboravite Rumuniju kad je more u pitanju. Ne mogu da se porede cak ni sa Bugarskom. Verujem da je danas izgradjeno vise dobrih hotela ali voda izgleda kao da ste u nekoj bari mutna i neslana, nema mirisa mora, oko sredjenih plaza je kukuruziste, nema planina ...sve u svemu kao da ste otisli na neko jezero u Banatu. Delta Dunava je druga prica i za svaku pohvalu za turiste koji vole prirodu. Imate osecaj kao da ste u Amazonu na momente i na onako prirodan i divlji nacin je interesantan. Sto se tice ostalih stvari hrana nula najblaze receno, usluga nula pri cemu ja nemam problema sa lezernim mediteranskim konobarima. Ako neko ide u Rumuniju Transilvanija je divna, deo Rumunije ka Moldaviji za ovilazak manastira i prirodi i Bukurest koji je jako lep. Plaze ? Ne hvala. Ako ste vec tamo mozda ali da putujete u Rumuniju zbog njih zaboravite.

Celtic

pre 5 godina

Hvala na obaveštenju, nijesmo znali. No mi više volimo da idemo u svoju crnogorsku domovinu, u rodbinu, na ljetovanje, dok ova šaka jada beogradska više voli da ide u Grčku... tako da, javite nam se razglednicom kad se vratite iz Rumunije sa ljetovanje.
(Ma idi..., 20. jul 2018 16:53)

Providni trik i još jadnija provokacija, prvo ne m(j)ešaj ekavicu i ijekavicu, ispadaš smiješan a drugo ti sa CG imaš veze koliko i ja sa Grenlandom.
Ne moraš ako ne želiš dolaziti ni u CG ni u Rumuniju ali opusti se malo, proputuj, upoznaj druge kulture i ljude, izbaci te predrasude i muku iz sebe, valjaće ti.

Kum

pre 5 godina

Hvala na obaveštenju, nijesmo znali. No mi više volimo da idemo u svoju crnogorsku domovinu, u rodbinu, na ljetovanje, dok ova šaka jada beogradska više voli da ide u Grčku... tako da, javite nam se razglednicom kad se vratite iz Rumunije sa ljetovanje.
(Ma idi..., 20. jul 2018 16:53)

До пре пар година, била је отаџбина, сад је домовина.....интересантан избор речи. Црно Море је језеро. Клубови на плажи су врх, али само море у односу на Грчку је страшно - плитко, браон боје, слатко.

Иначе кад кажете Грчка и Црна Гора заборављате једну малу ситницу - свако комерцијалније грчко острво има више обале, више плажа, више садржаја од Црне Горе. Тако да ако сте хтели да направите поређење, требало је да напишете: ова београдска шака јада више воли да летује на Косу рецимо...или на Скопелосу већ на Родосу, Крфу, Криту, Скјатосу, Евии садржаји су већ преобимни за поређење са Црном Гором. О копненом делу Грчке би и могло да се прича у неком контексту са Црном Гором, али да се издвоји рецимо 300км од 13,000 километара обале па да се пореде?

LondonCalling

pre 5 godina

"Delta Dunava je na jugu Rumunije na granici sa Bugarskom!"

Netacno...Delta se nalazi na severu Rumunije (severnom delu crnomorske obale), jednim delom je i u Ukrajini.
Proveri mapu, zaista izgleda cudno. Dunav nije celim svojim delom na granici Rumunije i Bugarske...pred kraj se odvaja od Bugarske i krece prema severu...

Marija

pre 5 godina

Bila na Crnom moru u Gruziji. Pristalica sam toga da treba putovati, videti, obići i nije mi žao što sam bila, znala sam gde idem. Prizori na pučini u tom pojasu mogu biti fantastični - u Gruziji je to subtropska zona, pa igra oblaka pravi nestvarne slike. Ako ste od onih koji kad odu na more uglavnom leže na plaži, niste neki plivač i samo se "smočite" povremeno u vodi, a takvih ima dosta, onda idite i na Crno more. Ako ste kao ja aktivan plivač, onda za pravi odmor i uživanje u moru Crno nije za vas. Nema lep miris i upravo zbog manjeg saliniteta je teže za plivanje.

braka

pre 5 godina

@Dejane

Iz Djerdapskog jezera izlazi voda prve kategorije. Inače niko, u Dunavskom slivu, sem Novog Sada i Beograda ne ispušta direktno u Dunav kanalizaciju.