Četvrtak, 12.07.2018.

12:25

Tramp vs 29 članica NATO-a: Ja sam genije / VIDEO

Završena zatvorena sednica članica NATO saveza, koja je održana zbog Trampove tiranije, kako su ocenile agencije. Američki predsednik poručio: NATO je sjajan.

Izvor: B92

Tramp vs 29 èlanica NATO-a: Ja sam genije / VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Romulus

pre 5 godina

Zato što su i jedni i drugi kolektivistički luzeri koji ne razumeju zašto je Amerika moćna, zato što je država napravljena ne tako da gazi i sputava najbolje, već je sve prilagođeno njima.
(EU Citizen, 12. jul 2018 18:51)

Amerika je vrlo malo evoluirala u odnosu na robovlasnicko uredjenje. Uostalom, do skora su i bili. Ipak je potrebno bar 1k godina za takvu evoluciju.

gadno je samo pojedinima koji iako su više u stvari su manjina

pre 5 godina

@all
Nije prvi put da SAD menjaju bezbednost evrope, a kako su granice zapada više prema istoku to je i očekivano. Inače verovanje da je NATO tu zbog Rusije što se SAD tiče nije cela istina. NATO pre svega postoji da spreči Nemačku da se vrati svojoj realpolitik koja na kraju spali evropu. Zato Tramp puca po Nemačkoj. SSSR je postao opasan tek kada se pojavila nacistička Nemačka da ide u osvajanja. Rus postaje sila tek kada se pojavi druga regionalna sila sa kojom se uplete. Sam od sebe ne može. Obuzdana Nemačka je obuzdana Rusija. Još je Ajzenhauer zato tražio da prisustvo amerikanaca u evropi ne bude duže od pet godina i da se životne potrebe vojnika ne zanemaruju zbog nekakve evropske rasparčanosti. I Džonson je pretio sklanjanjem trupa i tražio da evropa učestvuje u troškovima, a Nikson je tvrdio da je nuklearno oružje dovoljno. SAD nude NATO da preživi ako obezbedi još novca i pomeri se na istok. Poljska ga traži, Estonija, Litvanija, Rumunija. Poljska nudi i novac. Ono što je neobično jeste upotreba nacionalističkih snaga (ne baš podrška njima) u evropi od strane ideologa Trampve politike, da li će to EU, odnosno Nemačka da bude kontrolisana lokalnim nestabilnostima dok se NATO seli na istok. Videćemo. U svakom slučaju Tramp na sastanku sa Putinom bi trebao da gadja osovinu Rusija-Kina. Jer je takva slika potrebna SAD da može slobodno da se obračunava gde joj treba. Ovo i plaši evropljane. Možda im i sredi bregzit, bez VB ne mogu da se brane (ostavka nije slučajna).

EU Citizen

pre 5 godina

@zigot
Nemci i Rusi su se udružili, pa su se poklali posle par godina, a Amerikanci su ubili boga i jednima i u drugima, u Nemcima za par godina, a u Rusima za par decenija, ali svejedno su ih doterali do gladi i raspada imperije koju su stvarali vekovima, i tek će još da se raspadaju. A znate zašto? Zato što su i jedni i drugi kolektivistički luzeri koji ne razumeju zašto je Amerika moćna, zato što je država napravljena ne tako da gazi i sputava najbolje, već je sve prilagođeno njima.

Slobodan

pre 5 godina

Mislite da Nemacka i Francuska sutra ne bi pobegla iz NATO-a samo da imaju mogucnost? Narocito Nemacka koja i dalje oseca embargo koji je posledica 2. svetskog rata... Ove price su rani pocetak kraja NATO-a a kada do toga dodje bice veselo opet ce puci po Evropi...
Inace i ako, sada ce Evropa biti malo necija kolonija do sutra da se koprca pojesce je nove globalne sile.

Dejan

pre 5 godina

Kad se samo setim kako ste ga veličali u predizbornoj kampanji... Obama je ipak u pravu kada je rekao da svaki izbori sa sobom nose posledice.

Lale gator

pre 5 godina

Al Nemci cepaju Amere. Uvaljuju im kola u enormnom broju, a americka kola ne kupuju jer su skuplja zbog neravnopravno visokih carina. Sta cemo kad su nemacka kvalitetnija. Onda Ameri NATO-m navodno brane Nemacku i EU od neke tamo fantomske pretnje Rusije, a Nemci u tome finansijski ne ucestvuju kako su se dogovorili, vec ugovaraju kupovinu gasa od Rusije. Fakticki parama koje bi trebalo da placaju Amerima, placace ruski gas. Indirektno znaci da Ameri finansiraju Rusiju da isporuci gas Nemackoj. Konkluzija: US ispadaju magarci. I ja da sam predsednik US trazio bih da se to zaustavi.

Aaaa

pre 5 godina

Ja ne razumem ove nase koji ga podrzavaju i misle da on radi nesto.Koliko glupih ljudi mi na ovim prostorima imamo.Pa ovo je neverovatno!!!

Sto mu gromova

pre 5 godina

Evropa 1945 godine je bila Americki i Sovjetski ratni plen. Pao Berlinski zid, raspala se SSSR, Evropa postala samo Americki ratni plen. Tramp demonstrira silu i moc, kao sto pokazuje ko postavlja "lidere" u EU, i ko vodi politiku EU.

артиљерац

pre 5 godina

@ Predrag Само је двапут банкротирао.Да је 5 пута,какво би то искуство било.

Stefan M.

pre 5 godina

Trampove glupave izjave su sve samo ne slucajne, na taj nacin je tokom kampanje dobio besplatan etar na televizijmaa u procenjenoj verdnosti od MILIJARDU dolara.
Setite se samo njegovih prvih izjava tokom kampanje, kad je pricao o potpunoj zabrani muslimanima ulazak u SAD.

gandra

pre 5 godina

izmlatio je nevaljalu decu - svakom deset po turu - i sad ide da se sastane sa carem putinom - kome se neskriveno divi i zeli bar delimicno da mu bude ravan

bla

pre 5 godina

Platis pare da te ne bi tukli, ovo je moderna verzija reketa... da ne postoji Rusija izmislili bi drugog globalnog neprijatelja kao povod za placanje reketa. Povecas izdavanje iz budzeta za vojnu opremu i kupujes americko naoruzanje... pametnom dosta. Zna se ko je najveci izvoznik vojne opreme, i da je organizacija NATO samo trziste koje kupuje naoruzanje, a tereni za ispaljivanje jesu ne demokratkse zemlje, Somalija, Vijetnam, Ruanda, Avganistan, Sirjija, Libija, Liban, Irak, Srbija...pa ko ne plati bice i on na listi...
(REKETASI, 12. jul 2018 14:59)

samo jednu stvar bih dodao, a to je ako bi jos Rusija kupovala njihovo oruzje i eu zapocela rat sa Rusijom to bi bio potpuni dobitak za amere. situacija ista kao u 2. svetskom ratu

Vida

pre 5 godina

Ovaj Tramp je dosao da napravi biznis.
Uzima pare zato sto obecava da ce da brani clanice ako ih Rusija napadne??
Auu svaka mu cats. Nemam vise komentara.

Perica jase ponovo

pre 5 godina

Iskreno nije ni jasan nas narod i sto lupa minuse ako nije za sendvic i hiljadu dinara, sta god neko rekao Tramp je USA podigo za ovih par meseci na nivo koji niko nije mogao ni da pomisli , pogledajte BDP, INFLACIJU< ZAPOSLJENOST, pa sad sankcije Kini koje ce je urazumiti da ne kradu nego da znaju gde im je mesto pa evropu kojoj je USA sve placala na kraju pogledajte imate cenovnike zivota u USA GRADOVIMA KOMPLET I PROSECNE PLATE pa tamo sa najnizom plato mozes si priustiti da odes u kafanu bar dvaput nedeljno, sve imate na goooglu pogledajte gde ih je TRAMP doveo,.

Hogar Strašni

pre 5 godina

Mislim da zapadna evropa treba da uvaži realnost i prihvati dobronamerne sugestije USA. 4% je nepovratna cifra o kojoj se neće ponovo diskutovati. Isto onako kako i oni nama dobronamerno poručuju.

Alias Pera

pre 5 godina

Ima dobrih komentara! Dodao bih,
Pojava Trampa je logicna i aktuelni ``zapadni`` svet je potpuno zasluzuje.
To ce sve biti u redu, ako bude podalje od nas!
Da li ce ... ?

Nikola

pre 5 godina

@mrki
Sto se tice ukupnog novca, 80% najmanje dolazi od USA. Ali oni imaju mnogo veci GDP, pa je americko 0,5% GDP kao Njemacko 2,5 % . E sad zamisli kako to izgleda kada Njemci daju 1,1% svog GDP a Ameri od 3,6 do 4,2 u zavisnosti kako ko kaze.

Neko123

pre 5 godina

Pa i treba Evropa da izdvaja više. Realno USA 50 procenata a ostalo Evrops.
(mrki, 12. jul 2018 14:24)

Koja logika.. a kolike su SAD a kolika Nemacka? Onda neka pritiskaju Sloveniju sto ne izdvaja ni priblizno koliko izdvaja Amerika. Valjda je jedino bitno koliko proporcionalno izdvajaju u odnosu na bruto proizvod, a ne apsolutna kolicina novca. A uz to novac koji Amerikanci izdvajaju idu u americke dzepove jer su njihove firme, dok novac koji Evropljani izdvajaju ne ide u evropske dzepove vec isto u americke.

Max

pre 5 godina

Ovde je samo stvar interesa.Male drzave ulaze u Nato da bi stekle sigurnost od eventualnih napada neke druge zemlje a USA profitira u prodaji oruzija.

Nikola

pre 5 godina

@C i n i k
Ne, stvar je prosta, ne znam kako ti nije jasno. Da svi dignu na 2% ( Njemci sa 1,1, Francuzi i svi ostali koji su od 1,1 do 1,4% ) i tako ce USA moci malo da smanji. Vjerovatno ne na 2% jer bi onda to bile znacajno manje finansije na raspolaganju NATO, ali vjerovatno bar na 3% sa 4,2% koliko daju sad. Negdje pise da je 3,6% a ne 4,2 kao sto govori Tramp, ali je to nebitno, bitno je da je procentualno mnogo vise od ostalih koji su obavezni da daju 2%.

ToMa

pre 5 godina

USA i treba da izdvaja više novca za NATO ukoliko želi da vodi glavnu reč u toj organizaciji, kao što je bilo do sada, svi komandanti su bili iz USA. Koliko para toliko muzike.

REKETASI

pre 5 godina

Platis pare da te ne bi tukli, ovo je moderna verzija reketa... da ne postoji Rusija izmislili bi drugog globalnog neprijatelja kao povod za placanje reketa. Povecas izdavanje iz budzeta za vojnu opremu i kupujes americko naoruzanje... pametnom dosta. Zna se ko je najveci izvoznik vojne opreme, i da je organizacija NATO samo trziste koje kupuje naoruzanje, a tereni za ispaljivanje jesu ne demokratkse zemlje, Somalija, Vijetnam, Ruanda, Avganistan, Sirjija, Libija, Liban, Irak, Srbija...pa ko ne plati bice i on na listi...

Mrle IV

pre 5 godina

Tramp je glasnogovornik moćnika koji stoje iza njega. I mnogo su jaki. I može im se. I ćuti se uvek kad predsednik govori. Platiće dadžbine i reći će 'hvala gospodine'.

da kazem i ja nesto

pre 5 godina

Odlično za USA, loše za Evropu. On se trudi da izvuče više novca od evropljana koji će da se potroši na skupe sisteme, brodove , avione, tenkove made in USA. Reketiranje ili ne, nedovoljno jake zemlje ako žele zaštitu, moraće da plate a one sa jakom ekonomijom (Nemačka, Francuska, GB) ovim izdvajanjem odlivaju kapital u Ameriku. Zbog toga se i radi na antiruskoj propagandi i potencira se na mogućem sukobu sa Rusijom da bi se stvorila atmosfera straha unutar javnog mnjenja evropskih zemalja. U stvari, sve se svodi na učvršćivanje položaja Amerike. Trump računa na neslogu unutar EU (namerno se zbližio sa Makronom, nagovara neke zemlje da napuste EU), kako bi lakše ostvario ciljeve svojih sponzora: oslabiti Evropu prelivanjem kapitala u USA. Oružje zastareva i milijarde uloženog novca se bacaju u staro gvožđe pa treba kupiti novo. Opet od amerikanaca i sve tako u krug. Spas za Evropu bi bilo potpuno okretanje leđa Amerikancima, ekonomska saradnja sa Rusijom koja nema snage ni svoje granice da brani a kamo li da napadne Evropu. Rusi nikada neće biti sila br 1 jer su ogrezli u korupciju, ranjivi su po više osnova dok je Kina nešto drugo. Prava opasnost dolazi upravo od Kine što Trump i uviđa pa se zbog toga i vodi ekonomski rat kako bi se oslabila brzorastuća ekonomija ove zemlje. Sve u svemu, pritisak Trump-a će uroditi plodom ali kratkoročno. U nekom trenutku će doći do osvešćenja i amerikanci će cvileti. Sve se to dešava kada ovom predsedniku istekne mandat.

Predrag

pre 5 godina

Možete da ga mrzite koliko god hoćete. Tramp je iskusan biznismen, praktičan čovek koji efikasno rešava probleme. Rečeno - učinjeno.

Ogi

pre 5 godina

Amerika i NATO-u su pomogli Evropi tokom hladnog rata (ujedno stiteci i svoje interese). Sa druge strane, finansiranje NATO-a zadnjih 30 godina je iskljucivo u interesu Americke ekonomije.
Odnosi su tu vise nego kvit. Evropa se treba lepo zahvaliti NATO-u, oformiti svoje vojne snage i gledati svoja posla.

sitno

pre 5 godina

1. Moze biti samo jedan... Izgleda da je to u ovom trenutku zaista tacno i ne treba se zanositi da je neko "partner".

2. Zemlje ne izdvajaju novac za NATO zato sto ne veruju u to, ali nemaju kud... nisu mogli da odole pritisku i sankcijama pa im je lakse da se povinuju.

3. Nego... cudi me da su i Nemci i svi ostali podvili rep iako ne veruju u to sto on prica.

Genije

pre 5 godina

On je zapravo stvarno genije! Toliko birokrata i usiljeno pristojnih clanica NATO je isprozivao i nacrnio potpuno s pravom! Ako hocete NATO - i da se duvate protiv Rusije - platite. U protivnom jezik za zube!

ikac klisa

pre 5 godina

Upravo iz ovih razloga Merkelova radi na formiranju EU vojske kao i na projektu aviona 5-e generacije. Ovo reketiranje se vise ne moze izdrzati. Prvo izdvajas odgromnu kolicinu novca za potrebe Nato a kauboji posle vrse invazije na druge zemlje i imas problem sa migrantima... U oba slucaja SAD na dobitku a EU na cistim gubicima.

konzistentno

pre 5 godina

Prvo im tražio dva, složili se, a onda odmah i četiri procenata. Predvidljivo je bilo, isto kao i sa tarifama, nadji brojku, preti i uvećaj. Ali ishod pokazuje da je članstvo u NATO standard pripadnosti SAD, a ove traže da se novac izdvoji u zajedničke programe (ili kako SAD kažu, programi sa vodjstvom SAD) za balističih raketa i programe balističke odbrane. Tramp jeste genije, je mu se EU predala za dva dana i finasiraće deo troškova razvoja, nad kojim će SAD imati kontrolu. Sa jedne strane to je novac koji neće morati da potroše, a sa druge odlučuju kako će da se razvija evropska odbrana. Toliko o željama Francuske da sami (EU) ulažu u velike projekte.

C i n i k

pre 5 godina

Trump kome su nasli u Usa da je izbegao placanje poreza u milionskim iznosima,sigurno zna sta je najbolje za Nato..a kako vidim najbolje bi bilo da Nemci placaju 50% troskova..

danger

pre 5 godina

Pa i treba da izdvajate 90% novca za Nato, jer on 100% sluzi vama i casim imperijalistickim i kolonijalistickim ciljevima. Da je Evropa pametna pa da se otkaci od Amerike..

Bobason Tupamaros

pre 5 godina

Svašta se moglo očekivati kada je tipičan verbalni siledžija zauzeo presto najpolicijskije države na svetu . Trenutno pokušava da izigrava i glavnokomandujućeg najvećeg svetskog policajca. Sad je očigledno da je "majmun ušo u tenak - katastrofa !" Definitivno !

Bobason Tupamaros

pre 5 godina

Svašta se moglo očekivati kada je tipičan verbalni siledžija zauzeo presto najpolicijskije države na svetu . Trenutno pokušava da izigrava i glavnokomandujućeg najvećeg svetskog policajca. Sad je očigledno da je "majmun ušo u tenak - katastrofa !" Definitivno !

danger

pre 5 godina

Pa i treba da izdvajate 90% novca za Nato, jer on 100% sluzi vama i casim imperijalistickim i kolonijalistickim ciljevima. Da je Evropa pametna pa da se otkaci od Amerike..

Genije

pre 5 godina

On je zapravo stvarno genije! Toliko birokrata i usiljeno pristojnih clanica NATO je isprozivao i nacrnio potpuno s pravom! Ako hocete NATO - i da se duvate protiv Rusije - platite. U protivnom jezik za zube!

konzistentno

pre 5 godina

Prvo im tražio dva, složili se, a onda odmah i četiri procenata. Predvidljivo je bilo, isto kao i sa tarifama, nadji brojku, preti i uvećaj. Ali ishod pokazuje da je članstvo u NATO standard pripadnosti SAD, a ove traže da se novac izdvoji u zajedničke programe (ili kako SAD kažu, programi sa vodjstvom SAD) za balističih raketa i programe balističke odbrane. Tramp jeste genije, je mu se EU predala za dva dana i finasiraće deo troškova razvoja, nad kojim će SAD imati kontrolu. Sa jedne strane to je novac koji neće morati da potroše, a sa druge odlučuju kako će da se razvija evropska odbrana. Toliko o željama Francuske da sami (EU) ulažu u velike projekte.

REKETASI

pre 5 godina

Platis pare da te ne bi tukli, ovo je moderna verzija reketa... da ne postoji Rusija izmislili bi drugog globalnog neprijatelja kao povod za placanje reketa. Povecas izdavanje iz budzeta za vojnu opremu i kupujes americko naoruzanje... pametnom dosta. Zna se ko je najveci izvoznik vojne opreme, i da je organizacija NATO samo trziste koje kupuje naoruzanje, a tereni za ispaljivanje jesu ne demokratkse zemlje, Somalija, Vijetnam, Ruanda, Avganistan, Sirjija, Libija, Liban, Irak, Srbija...pa ko ne plati bice i on na listi...

sitno

pre 5 godina

1. Moze biti samo jedan... Izgleda da je to u ovom trenutku zaista tacno i ne treba se zanositi da je neko "partner".

2. Zemlje ne izdvajaju novac za NATO zato sto ne veruju u to, ali nemaju kud... nisu mogli da odole pritisku i sankcijama pa im je lakse da se povinuju.

3. Nego... cudi me da su i Nemci i svi ostali podvili rep iako ne veruju u to sto on prica.

da kazem i ja nesto

pre 5 godina

Odlično za USA, loše za Evropu. On se trudi da izvuče više novca od evropljana koji će da se potroši na skupe sisteme, brodove , avione, tenkove made in USA. Reketiranje ili ne, nedovoljno jake zemlje ako žele zaštitu, moraće da plate a one sa jakom ekonomijom (Nemačka, Francuska, GB) ovim izdvajanjem odlivaju kapital u Ameriku. Zbog toga se i radi na antiruskoj propagandi i potencira se na mogućem sukobu sa Rusijom da bi se stvorila atmosfera straha unutar javnog mnjenja evropskih zemalja. U stvari, sve se svodi na učvršćivanje položaja Amerike. Trump računa na neslogu unutar EU (namerno se zbližio sa Makronom, nagovara neke zemlje da napuste EU), kako bi lakše ostvario ciljeve svojih sponzora: oslabiti Evropu prelivanjem kapitala u USA. Oružje zastareva i milijarde uloženog novca se bacaju u staro gvožđe pa treba kupiti novo. Opet od amerikanaca i sve tako u krug. Spas za Evropu bi bilo potpuno okretanje leđa Amerikancima, ekonomska saradnja sa Rusijom koja nema snage ni svoje granice da brani a kamo li da napadne Evropu. Rusi nikada neće biti sila br 1 jer su ogrezli u korupciju, ranjivi su po više osnova dok je Kina nešto drugo. Prava opasnost dolazi upravo od Kine što Trump i uviđa pa se zbog toga i vodi ekonomski rat kako bi se oslabila brzorastuća ekonomija ove zemlje. Sve u svemu, pritisak Trump-a će uroditi plodom ali kratkoročno. U nekom trenutku će doći do osvešćenja i amerikanci će cvileti. Sve se to dešava kada ovom predsedniku istekne mandat.

ikac klisa

pre 5 godina

Upravo iz ovih razloga Merkelova radi na formiranju EU vojske kao i na projektu aviona 5-e generacije. Ovo reketiranje se vise ne moze izdrzati. Prvo izdvajas odgromnu kolicinu novca za potrebe Nato a kauboji posle vrse invazije na druge zemlje i imas problem sa migrantima... U oba slucaja SAD na dobitku a EU na cistim gubicima.

C i n i k

pre 5 godina

Trump kome su nasli u Usa da je izbegao placanje poreza u milionskim iznosima,sigurno zna sta je najbolje za Nato..a kako vidim najbolje bi bilo da Nemci placaju 50% troskova..

gandra

pre 5 godina

izmlatio je nevaljalu decu - svakom deset po turu - i sad ide da se sastane sa carem putinom - kome se neskriveno divi i zeli bar delimicno da mu bude ravan

Ogi

pre 5 godina

Amerika i NATO-u su pomogli Evropi tokom hladnog rata (ujedno stiteci i svoje interese). Sa druge strane, finansiranje NATO-a zadnjih 30 godina je iskljucivo u interesu Americke ekonomije.
Odnosi su tu vise nego kvit. Evropa se treba lepo zahvaliti NATO-u, oformiti svoje vojne snage i gledati svoja posla.

Mrle IV

pre 5 godina

Tramp je glasnogovornik moćnika koji stoje iza njega. I mnogo su jaki. I može im se. I ćuti se uvek kad predsednik govori. Platiće dadžbine i reći će 'hvala gospodine'.

Max

pre 5 godina

Ovde je samo stvar interesa.Male drzave ulaze u Nato da bi stekle sigurnost od eventualnih napada neke druge zemlje a USA profitira u prodaji oruzija.

Neko123

pre 5 godina

Pa i treba Evropa da izdvaja više. Realno USA 50 procenata a ostalo Evrops.
(mrki, 12. jul 2018 14:24)

Koja logika.. a kolike su SAD a kolika Nemacka? Onda neka pritiskaju Sloveniju sto ne izdvaja ni priblizno koliko izdvaja Amerika. Valjda je jedino bitno koliko proporcionalno izdvajaju u odnosu na bruto proizvod, a ne apsolutna kolicina novca. A uz to novac koji Amerikanci izdvajaju idu u americke dzepove jer su njihove firme, dok novac koji Evropljani izdvajaju ne ide u evropske dzepove vec isto u americke.

ToMa

pre 5 godina

USA i treba da izdvaja više novca za NATO ukoliko želi da vodi glavnu reč u toj organizaciji, kao što je bilo do sada, svi komandanti su bili iz USA. Koliko para toliko muzike.

bla

pre 5 godina

Platis pare da te ne bi tukli, ovo je moderna verzija reketa... da ne postoji Rusija izmislili bi drugog globalnog neprijatelja kao povod za placanje reketa. Povecas izdavanje iz budzeta za vojnu opremu i kupujes americko naoruzanje... pametnom dosta. Zna se ko je najveci izvoznik vojne opreme, i da je organizacija NATO samo trziste koje kupuje naoruzanje, a tereni za ispaljivanje jesu ne demokratkse zemlje, Somalija, Vijetnam, Ruanda, Avganistan, Sirjija, Libija, Liban, Irak, Srbija...pa ko ne plati bice i on na listi...
(REKETASI, 12. jul 2018 14:59)

samo jednu stvar bih dodao, a to je ako bi jos Rusija kupovala njihovo oruzje i eu zapocela rat sa Rusijom to bi bio potpuni dobitak za amere. situacija ista kao u 2. svetskom ratu

Predrag

pre 5 godina

Možete da ga mrzite koliko god hoćete. Tramp je iskusan biznismen, praktičan čovek koji efikasno rešava probleme. Rečeno - učinjeno.

Alias Pera

pre 5 godina

Ima dobrih komentara! Dodao bih,
Pojava Trampa je logicna i aktuelni ``zapadni`` svet je potpuno zasluzuje.
To ce sve biti u redu, ako bude podalje od nas!
Da li ce ... ?

Stefan M.

pre 5 godina

Trampove glupave izjave su sve samo ne slucajne, na taj nacin je tokom kampanje dobio besplatan etar na televizijmaa u procenjenoj verdnosti od MILIJARDU dolara.
Setite se samo njegovih prvih izjava tokom kampanje, kad je pricao o potpunoj zabrani muslimanima ulazak u SAD.

Nikola

pre 5 godina

@C i n i k
Ne, stvar je prosta, ne znam kako ti nije jasno. Da svi dignu na 2% ( Njemci sa 1,1, Francuzi i svi ostali koji su od 1,1 do 1,4% ) i tako ce USA moci malo da smanji. Vjerovatno ne na 2% jer bi onda to bile znacajno manje finansije na raspolaganju NATO, ali vjerovatno bar na 3% sa 4,2% koliko daju sad. Negdje pise da je 3,6% a ne 4,2 kao sto govori Tramp, ali je to nebitno, bitno je da je procentualno mnogo vise od ostalih koji su obavezni da daju 2%.

Vida

pre 5 godina

Ovaj Tramp je dosao da napravi biznis.
Uzima pare zato sto obecava da ce da brani clanice ako ih Rusija napadne??
Auu svaka mu cats. Nemam vise komentara.

артиљерац

pre 5 godina

@ Predrag Само је двапут банкротирао.Да је 5 пута,какво би то искуство било.

Lale gator

pre 5 godina

Al Nemci cepaju Amere. Uvaljuju im kola u enormnom broju, a americka kola ne kupuju jer su skuplja zbog neravnopravno visokih carina. Sta cemo kad su nemacka kvalitetnija. Onda Ameri NATO-m navodno brane Nemacku i EU od neke tamo fantomske pretnje Rusije, a Nemci u tome finansijski ne ucestvuju kako su se dogovorili, vec ugovaraju kupovinu gasa od Rusije. Fakticki parama koje bi trebalo da placaju Amerima, placace ruski gas. Indirektno znaci da Ameri finansiraju Rusiju da isporuci gas Nemackoj. Konkluzija: US ispadaju magarci. I ja da sam predsednik US trazio bih da se to zaustavi.

Sto mu gromova

pre 5 godina

Evropa 1945 godine je bila Americki i Sovjetski ratni plen. Pao Berlinski zid, raspala se SSSR, Evropa postala samo Americki ratni plen. Tramp demonstrira silu i moc, kao sto pokazuje ko postavlja "lidere" u EU, i ko vodi politiku EU.

Nikola

pre 5 godina

@mrki
Sto se tice ukupnog novca, 80% najmanje dolazi od USA. Ali oni imaju mnogo veci GDP, pa je americko 0,5% GDP kao Njemacko 2,5 % . E sad zamisli kako to izgleda kada Njemci daju 1,1% svog GDP a Ameri od 3,6 do 4,2 u zavisnosti kako ko kaze.

Dejan

pre 5 godina

Kad se samo setim kako ste ga veličali u predizbornoj kampanji... Obama je ipak u pravu kada je rekao da svaki izbori sa sobom nose posledice.

Perica jase ponovo

pre 5 godina

Iskreno nije ni jasan nas narod i sto lupa minuse ako nije za sendvic i hiljadu dinara, sta god neko rekao Tramp je USA podigo za ovih par meseci na nivo koji niko nije mogao ni da pomisli , pogledajte BDP, INFLACIJU< ZAPOSLJENOST, pa sad sankcije Kini koje ce je urazumiti da ne kradu nego da znaju gde im je mesto pa evropu kojoj je USA sve placala na kraju pogledajte imate cenovnike zivota u USA GRADOVIMA KOMPLET I PROSECNE PLATE pa tamo sa najnizom plato mozes si priustiti da odes u kafanu bar dvaput nedeljno, sve imate na goooglu pogledajte gde ih je TRAMP doveo,.

Hogar Strašni

pre 5 godina

Mislim da zapadna evropa treba da uvaži realnost i prihvati dobronamerne sugestije USA. 4% je nepovratna cifra o kojoj se neće ponovo diskutovati. Isto onako kako i oni nama dobronamerno poručuju.

Aaaa

pre 5 godina

Ja ne razumem ove nase koji ga podrzavaju i misle da on radi nesto.Koliko glupih ljudi mi na ovim prostorima imamo.Pa ovo je neverovatno!!!

Slobodan

pre 5 godina

Mislite da Nemacka i Francuska sutra ne bi pobegla iz NATO-a samo da imaju mogucnost? Narocito Nemacka koja i dalje oseca embargo koji je posledica 2. svetskog rata... Ove price su rani pocetak kraja NATO-a a kada do toga dodje bice veselo opet ce puci po Evropi...
Inace i ako, sada ce Evropa biti malo necija kolonija do sutra da se koprca pojesce je nove globalne sile.

EU Citizen

pre 5 godina

@zigot
Nemci i Rusi su se udružili, pa su se poklali posle par godina, a Amerikanci su ubili boga i jednima i u drugima, u Nemcima za par godina, a u Rusima za par decenija, ali svejedno su ih doterali do gladi i raspada imperije koju su stvarali vekovima, i tek će još da se raspadaju. A znate zašto? Zato što su i jedni i drugi kolektivistički luzeri koji ne razumeju zašto je Amerika moćna, zato što je država napravljena ne tako da gazi i sputava najbolje, već je sve prilagođeno njima.

gadno je samo pojedinima koji iako su više u stvari su manjina

pre 5 godina

@all
Nije prvi put da SAD menjaju bezbednost evrope, a kako su granice zapada više prema istoku to je i očekivano. Inače verovanje da je NATO tu zbog Rusije što se SAD tiče nije cela istina. NATO pre svega postoji da spreči Nemačku da se vrati svojoj realpolitik koja na kraju spali evropu. Zato Tramp puca po Nemačkoj. SSSR je postao opasan tek kada se pojavila nacistička Nemačka da ide u osvajanja. Rus postaje sila tek kada se pojavi druga regionalna sila sa kojom se uplete. Sam od sebe ne može. Obuzdana Nemačka je obuzdana Rusija. Još je Ajzenhauer zato tražio da prisustvo amerikanaca u evropi ne bude duže od pet godina i da se životne potrebe vojnika ne zanemaruju zbog nekakve evropske rasparčanosti. I Džonson je pretio sklanjanjem trupa i tražio da evropa učestvuje u troškovima, a Nikson je tvrdio da je nuklearno oružje dovoljno. SAD nude NATO da preživi ako obezbedi još novca i pomeri se na istok. Poljska ga traži, Estonija, Litvanija, Rumunija. Poljska nudi i novac. Ono što je neobično jeste upotreba nacionalističkih snaga (ne baš podrška njima) u evropi od strane ideologa Trampve politike, da li će to EU, odnosno Nemačka da bude kontrolisana lokalnim nestabilnostima dok se NATO seli na istok. Videćemo. U svakom slučaju Tramp na sastanku sa Putinom bi trebao da gadja osovinu Rusija-Kina. Jer je takva slika potrebna SAD da može slobodno da se obračunava gde joj treba. Ovo i plaši evropljane. Možda im i sredi bregzit, bez VB ne mogu da se brane (ostavka nije slučajna).

Romulus

pre 5 godina

Zato što su i jedni i drugi kolektivistički luzeri koji ne razumeju zašto je Amerika moćna, zato što je država napravljena ne tako da gazi i sputava najbolje, već je sve prilagođeno njima.
(EU Citizen, 12. jul 2018 18:51)

Amerika je vrlo malo evoluirala u odnosu na robovlasnicko uredjenje. Uostalom, do skora su i bili. Ipak je potrebno bar 1k godina za takvu evoluciju.

Predrag

pre 5 godina

Možete da ga mrzite koliko god hoćete. Tramp je iskusan biznismen, praktičan čovek koji efikasno rešava probleme. Rečeno - učinjeno.

Bobason Tupamaros

pre 5 godina

Svašta se moglo očekivati kada je tipičan verbalni siledžija zauzeo presto najpolicijskije države na svetu . Trenutno pokušava da izigrava i glavnokomandujućeg najvećeg svetskog policajca. Sad je očigledno da je "majmun ušo u tenak - katastrofa !" Definitivno !

Perica jase ponovo

pre 5 godina

Iskreno nije ni jasan nas narod i sto lupa minuse ako nije za sendvic i hiljadu dinara, sta god neko rekao Tramp je USA podigo za ovih par meseci na nivo koji niko nije mogao ni da pomisli , pogledajte BDP, INFLACIJU< ZAPOSLJENOST, pa sad sankcije Kini koje ce je urazumiti da ne kradu nego da znaju gde im je mesto pa evropu kojoj je USA sve placala na kraju pogledajte imate cenovnike zivota u USA GRADOVIMA KOMPLET I PROSECNE PLATE pa tamo sa najnizom plato mozes si priustiti da odes u kafanu bar dvaput nedeljno, sve imate na goooglu pogledajte gde ih je TRAMP doveo,.

Genije

pre 5 godina

On je zapravo stvarno genije! Toliko birokrata i usiljeno pristojnih clanica NATO je isprozivao i nacrnio potpuno s pravom! Ako hocete NATO - i da se duvate protiv Rusije - platite. U protivnom jezik za zube!

C i n i k

pre 5 godina

Trump kome su nasli u Usa da je izbegao placanje poreza u milionskim iznosima,sigurno zna sta je najbolje za Nato..a kako vidim najbolje bi bilo da Nemci placaju 50% troskova..

danger

pre 5 godina

Pa i treba da izdvajate 90% novca za Nato, jer on 100% sluzi vama i casim imperijalistickim i kolonijalistickim ciljevima. Da je Evropa pametna pa da se otkaci od Amerike..

Mrle IV

pre 5 godina

Tramp je glasnogovornik moćnika koji stoje iza njega. I mnogo su jaki. I može im se. I ćuti se uvek kad predsednik govori. Platiće dadžbine i reći će 'hvala gospodine'.

ikac klisa

pre 5 godina

Upravo iz ovih razloga Merkelova radi na formiranju EU vojske kao i na projektu aviona 5-e generacije. Ovo reketiranje se vise ne moze izdrzati. Prvo izdvajas odgromnu kolicinu novca za potrebe Nato a kauboji posle vrse invazije na druge zemlje i imas problem sa migrantima... U oba slucaja SAD na dobitku a EU na cistim gubicima.

Nikola

pre 5 godina

@mrki
Sto se tice ukupnog novca, 80% najmanje dolazi od USA. Ali oni imaju mnogo veci GDP, pa je americko 0,5% GDP kao Njemacko 2,5 % . E sad zamisli kako to izgleda kada Njemci daju 1,1% svog GDP a Ameri od 3,6 do 4,2 u zavisnosti kako ko kaze.

Lale gator

pre 5 godina

Al Nemci cepaju Amere. Uvaljuju im kola u enormnom broju, a americka kola ne kupuju jer su skuplja zbog neravnopravno visokih carina. Sta cemo kad su nemacka kvalitetnija. Onda Ameri NATO-m navodno brane Nemacku i EU od neke tamo fantomske pretnje Rusije, a Nemci u tome finansijski ne ucestvuju kako su se dogovorili, vec ugovaraju kupovinu gasa od Rusije. Fakticki parama koje bi trebalo da placaju Amerima, placace ruski gas. Indirektno znaci da Ameri finansiraju Rusiju da isporuci gas Nemackoj. Konkluzija: US ispadaju magarci. I ja da sam predsednik US trazio bih da se to zaustavi.

da kazem i ja nesto

pre 5 godina

Odlično za USA, loše za Evropu. On se trudi da izvuče više novca od evropljana koji će da se potroši na skupe sisteme, brodove , avione, tenkove made in USA. Reketiranje ili ne, nedovoljno jake zemlje ako žele zaštitu, moraće da plate a one sa jakom ekonomijom (Nemačka, Francuska, GB) ovim izdvajanjem odlivaju kapital u Ameriku. Zbog toga se i radi na antiruskoj propagandi i potencira se na mogućem sukobu sa Rusijom da bi se stvorila atmosfera straha unutar javnog mnjenja evropskih zemalja. U stvari, sve se svodi na učvršćivanje položaja Amerike. Trump računa na neslogu unutar EU (namerno se zbližio sa Makronom, nagovara neke zemlje da napuste EU), kako bi lakše ostvario ciljeve svojih sponzora: oslabiti Evropu prelivanjem kapitala u USA. Oružje zastareva i milijarde uloženog novca se bacaju u staro gvožđe pa treba kupiti novo. Opet od amerikanaca i sve tako u krug. Spas za Evropu bi bilo potpuno okretanje leđa Amerikancima, ekonomska saradnja sa Rusijom koja nema snage ni svoje granice da brani a kamo li da napadne Evropu. Rusi nikada neće biti sila br 1 jer su ogrezli u korupciju, ranjivi su po više osnova dok je Kina nešto drugo. Prava opasnost dolazi upravo od Kine što Trump i uviđa pa se zbog toga i vodi ekonomski rat kako bi se oslabila brzorastuća ekonomija ove zemlje. Sve u svemu, pritisak Trump-a će uroditi plodom ali kratkoročno. U nekom trenutku će doći do osvešćenja i amerikanci će cvileti. Sve se to dešava kada ovom predsedniku istekne mandat.

gandra

pre 5 godina

izmlatio je nevaljalu decu - svakom deset po turu - i sad ide da se sastane sa carem putinom - kome se neskriveno divi i zeli bar delimicno da mu bude ravan

REKETASI

pre 5 godina

Platis pare da te ne bi tukli, ovo je moderna verzija reketa... da ne postoji Rusija izmislili bi drugog globalnog neprijatelja kao povod za placanje reketa. Povecas izdavanje iz budzeta za vojnu opremu i kupujes americko naoruzanje... pametnom dosta. Zna se ko je najveci izvoznik vojne opreme, i da je organizacija NATO samo trziste koje kupuje naoruzanje, a tereni za ispaljivanje jesu ne demokratkse zemlje, Somalija, Vijetnam, Ruanda, Avganistan, Sirjija, Libija, Liban, Irak, Srbija...pa ko ne plati bice i on na listi...

Alias Pera

pre 5 godina

Ima dobrih komentara! Dodao bih,
Pojava Trampa je logicna i aktuelni ``zapadni`` svet je potpuno zasluzuje.
To ce sve biti u redu, ako bude podalje od nas!
Da li ce ... ?

Dejan

pre 5 godina

Kad se samo setim kako ste ga veličali u predizbornoj kampanji... Obama je ipak u pravu kada je rekao da svaki izbori sa sobom nose posledice.

EU Citizen

pre 5 godina

@zigot
Nemci i Rusi su se udružili, pa su se poklali posle par godina, a Amerikanci su ubili boga i jednima i u drugima, u Nemcima za par godina, a u Rusima za par decenija, ali svejedno su ih doterali do gladi i raspada imperije koju su stvarali vekovima, i tek će još da se raspadaju. A znate zašto? Zato što su i jedni i drugi kolektivistički luzeri koji ne razumeju zašto je Amerika moćna, zato što je država napravljena ne tako da gazi i sputava najbolje, već je sve prilagođeno njima.

Neko123

pre 5 godina

Pa i treba Evropa da izdvaja više. Realno USA 50 procenata a ostalo Evrops.
(mrki, 12. jul 2018 14:24)

Koja logika.. a kolike su SAD a kolika Nemacka? Onda neka pritiskaju Sloveniju sto ne izdvaja ni priblizno koliko izdvaja Amerika. Valjda je jedino bitno koliko proporcionalno izdvajaju u odnosu na bruto proizvod, a ne apsolutna kolicina novca. A uz to novac koji Amerikanci izdvajaju idu u americke dzepove jer su njihove firme, dok novac koji Evropljani izdvajaju ne ide u evropske dzepove vec isto u americke.

sitno

pre 5 godina

1. Moze biti samo jedan... Izgleda da je to u ovom trenutku zaista tacno i ne treba se zanositi da je neko "partner".

2. Zemlje ne izdvajaju novac za NATO zato sto ne veruju u to, ali nemaju kud... nisu mogli da odole pritisku i sankcijama pa im je lakse da se povinuju.

3. Nego... cudi me da su i Nemci i svi ostali podvili rep iako ne veruju u to sto on prica.

Nikola

pre 5 godina

@C i n i k
Ne, stvar je prosta, ne znam kako ti nije jasno. Da svi dignu na 2% ( Njemci sa 1,1, Francuzi i svi ostali koji su od 1,1 do 1,4% ) i tako ce USA moci malo da smanji. Vjerovatno ne na 2% jer bi onda to bile znacajno manje finansije na raspolaganju NATO, ali vjerovatno bar na 3% sa 4,2% koliko daju sad. Negdje pise da je 3,6% a ne 4,2 kao sto govori Tramp, ali je to nebitno, bitno je da je procentualno mnogo vise od ostalih koji su obavezni da daju 2%.

Aaaa

pre 5 godina

Ja ne razumem ove nase koji ga podrzavaju i misle da on radi nesto.Koliko glupih ljudi mi na ovim prostorima imamo.Pa ovo je neverovatno!!!

konzistentno

pre 5 godina

Prvo im tražio dva, složili se, a onda odmah i četiri procenata. Predvidljivo je bilo, isto kao i sa tarifama, nadji brojku, preti i uvećaj. Ali ishod pokazuje da je članstvo u NATO standard pripadnosti SAD, a ove traže da se novac izdvoji u zajedničke programe (ili kako SAD kažu, programi sa vodjstvom SAD) za balističih raketa i programe balističke odbrane. Tramp jeste genije, je mu se EU predala za dva dana i finasiraće deo troškova razvoja, nad kojim će SAD imati kontrolu. Sa jedne strane to je novac koji neće morati da potroše, a sa druge odlučuju kako će da se razvija evropska odbrana. Toliko o željama Francuske da sami (EU) ulažu u velike projekte.

Ogi

pre 5 godina

Amerika i NATO-u su pomogli Evropi tokom hladnog rata (ujedno stiteci i svoje interese). Sa druge strane, finansiranje NATO-a zadnjih 30 godina je iskljucivo u interesu Americke ekonomije.
Odnosi su tu vise nego kvit. Evropa se treba lepo zahvaliti NATO-u, oformiti svoje vojne snage i gledati svoja posla.

Hogar Strašni

pre 5 godina

Mislim da zapadna evropa treba da uvaži realnost i prihvati dobronamerne sugestije USA. 4% je nepovratna cifra o kojoj se neće ponovo diskutovati. Isto onako kako i oni nama dobronamerno poručuju.

Slobodan

pre 5 godina

Mislite da Nemacka i Francuska sutra ne bi pobegla iz NATO-a samo da imaju mogucnost? Narocito Nemacka koja i dalje oseca embargo koji je posledica 2. svetskog rata... Ove price su rani pocetak kraja NATO-a a kada do toga dodje bice veselo opet ce puci po Evropi...
Inace i ako, sada ce Evropa biti malo necija kolonija do sutra da se koprca pojesce je nove globalne sile.

ToMa

pre 5 godina

USA i treba da izdvaja više novca za NATO ukoliko želi da vodi glavnu reč u toj organizaciji, kao što je bilo do sada, svi komandanti su bili iz USA. Koliko para toliko muzike.

Stefan M.

pre 5 godina

Trampove glupave izjave su sve samo ne slucajne, na taj nacin je tokom kampanje dobio besplatan etar na televizijmaa u procenjenoj verdnosti od MILIJARDU dolara.
Setite se samo njegovih prvih izjava tokom kampanje, kad je pricao o potpunoj zabrani muslimanima ulazak u SAD.

Sto mu gromova

pre 5 godina

Evropa 1945 godine je bila Americki i Sovjetski ratni plen. Pao Berlinski zid, raspala se SSSR, Evropa postala samo Americki ratni plen. Tramp demonstrira silu i moc, kao sto pokazuje ko postavlja "lidere" u EU, i ko vodi politiku EU.

Vida

pre 5 godina

Ovaj Tramp je dosao da napravi biznis.
Uzima pare zato sto obecava da ce da brani clanice ako ih Rusija napadne??
Auu svaka mu cats. Nemam vise komentara.

bla

pre 5 godina

Platis pare da te ne bi tukli, ovo je moderna verzija reketa... da ne postoji Rusija izmislili bi drugog globalnog neprijatelja kao povod za placanje reketa. Povecas izdavanje iz budzeta za vojnu opremu i kupujes americko naoruzanje... pametnom dosta. Zna se ko je najveci izvoznik vojne opreme, i da je organizacija NATO samo trziste koje kupuje naoruzanje, a tereni za ispaljivanje jesu ne demokratkse zemlje, Somalija, Vijetnam, Ruanda, Avganistan, Sirjija, Libija, Liban, Irak, Srbija...pa ko ne plati bice i on na listi...
(REKETASI, 12. jul 2018 14:59)

samo jednu stvar bih dodao, a to je ako bi jos Rusija kupovala njihovo oruzje i eu zapocela rat sa Rusijom to bi bio potpuni dobitak za amere. situacija ista kao u 2. svetskom ratu

артиљерац

pre 5 godina

@ Predrag Само је двапут банкротирао.Да је 5 пута,какво би то искуство било.

Max

pre 5 godina

Ovde je samo stvar interesa.Male drzave ulaze u Nato da bi stekle sigurnost od eventualnih napada neke druge zemlje a USA profitira u prodaji oruzija.

gadno je samo pojedinima koji iako su više u stvari su manjina

pre 5 godina

@all
Nije prvi put da SAD menjaju bezbednost evrope, a kako su granice zapada više prema istoku to je i očekivano. Inače verovanje da je NATO tu zbog Rusije što se SAD tiče nije cela istina. NATO pre svega postoji da spreči Nemačku da se vrati svojoj realpolitik koja na kraju spali evropu. Zato Tramp puca po Nemačkoj. SSSR je postao opasan tek kada se pojavila nacistička Nemačka da ide u osvajanja. Rus postaje sila tek kada se pojavi druga regionalna sila sa kojom se uplete. Sam od sebe ne može. Obuzdana Nemačka je obuzdana Rusija. Još je Ajzenhauer zato tražio da prisustvo amerikanaca u evropi ne bude duže od pet godina i da se životne potrebe vojnika ne zanemaruju zbog nekakve evropske rasparčanosti. I Džonson je pretio sklanjanjem trupa i tražio da evropa učestvuje u troškovima, a Nikson je tvrdio da je nuklearno oružje dovoljno. SAD nude NATO da preživi ako obezbedi još novca i pomeri se na istok. Poljska ga traži, Estonija, Litvanija, Rumunija. Poljska nudi i novac. Ono što je neobično jeste upotreba nacionalističkih snaga (ne baš podrška njima) u evropi od strane ideologa Trampve politike, da li će to EU, odnosno Nemačka da bude kontrolisana lokalnim nestabilnostima dok se NATO seli na istok. Videćemo. U svakom slučaju Tramp na sastanku sa Putinom bi trebao da gadja osovinu Rusija-Kina. Jer je takva slika potrebna SAD da može slobodno da se obračunava gde joj treba. Ovo i plaši evropljane. Možda im i sredi bregzit, bez VB ne mogu da se brane (ostavka nije slučajna).

Romulus

pre 5 godina

Zato što su i jedni i drugi kolektivistički luzeri koji ne razumeju zašto je Amerika moćna, zato što je država napravljena ne tako da gazi i sputava najbolje, već je sve prilagođeno njima.
(EU Citizen, 12. jul 2018 18:51)

Amerika je vrlo malo evoluirala u odnosu na robovlasnicko uredjenje. Uostalom, do skora su i bili. Ipak je potrebno bar 1k godina za takvu evoluciju.