Sreda, 11.07.2018.

09:47

Tramp udara na Ruse: Zarobili su ih, moramo ih odbraniti

Američki predsednik Donald Trump kritikovao je energetski sporazum između Berlina i Moskve, ističući da Rusija kontroliše Nemačku kroz energetske resurse.

Izvor: B92

Tramp udara na Ruse: Zarobili su ih, moramo ih odbraniti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Небојша

pre 5 godina

У овом случају, предесдник Трамп није у праву да је Немачка заробљена од стране Русије.У Рамштајну није седиште Тамборовске дивизије већ 82.падобранске дивизије војске САД (најмоћније дивизије). Када буде обрнуто, тада ће председник Трамп, бити у праву.

Vlada

pre 5 godina

Pa veliku većinu "američkog" gasa čini ruski gas! Američke firme otkupljuju ruski gas i američki tankeri ga prevoze od rusije severnim morem do evrope....i prodaju evropi, skuplje naravno!

svet

pre 5 godina

America first! Ko sto rekose drugi. Kupuj skuplje, placaj izgradnju novih tankera, zaposli nasa brodogradilista, kupuj nasu opremu za terminale. U prevodu placaj nas san o velikim avtomobilima sa velikom potrosnjom sa duplje manjom cenom po galonu nego kod vas, placaj da ponovo svi kupimo kuce od 200 kvadrata sa bazenom, a vi stojte u bunkerima od 50-6p kvadrata,. Ucinite nas ponovo, da sanjamo o vama preko TV-ja i filmovima kolika ste vi demokracija i obecana zemlja itd. i itd.. Ali zaboravite na to! Bilo vase u drugoj polovini 20. veka, 21. vek pripada drugima. Prvo ide moj djep first, pa posle neko preko bare. Kome se ne svidja EU, niko ga ne brani da napusti istu ili nema posla sa istom.

može biti samo jedan

pre 5 godina

Mora da ih oslobodi. Evo ja predlažem da se cela EU uredi kao Island. Sve što treba jeste da je okupira isto kao i Island posle drugog svetskog rata. Njihova vojska direktno odgovara američkom ministarstvu odbrane, tako treba da bude i sa evropskom vojskom, ali i privredom, to je jedini garant razumnog razvoja.

SAD kao novi versaj

pre 5 godina

@Rob sinji
Državu čini mnogo više od njene ekonomije, a taj bankrot je i dalje težak 19 triliona godišnje. SAD ekonomski pakuju pola evrope u samo jedan Njujork. Ja mislim da se olako zaboravlja šta je 19 triliona USD, pa ovi u evropi se klanjaju i svadjaju oko 5 milijardi evra koje će da vale u budžetu zbog bregzita. A treba da nas čudi što bogataš od sirotinjke oće da naplati još poreza.

Toma

pre 5 godina

Tramp je sve u pravu. Amerika je dozvolila EU, a najveci profit od toga ima Nemačlka, uvoz sve robe, na platezno i močno trziste SAD od 350 miliona ljudi. SAD ima deficit sa EU od 151 milijardu evra i ima pravo da trazi od EU da vise kupuju robu od SAD.
Drugo Tramp je u pravu da SAD, najvise daje pare da evropa bude vojno sigurna.

markic

pre 5 godina

A od kada su to Nemci i Rusi u ratu pa im treba americka odbrana? I nisam cuo da Nemci traze da ih Amerikanci brane. Pre ce biti da su Amerikanci u Evropi jer oni to sami zele... mogu Amerikanci da se zezaju sa Francuzima i Englezima ali su Nemci ipak malo drugacija sorta... nazalost videli smo kako i ne bih da se to ponovi.

Realno

pre 5 godina

""Oni plaćaju milijarde dolara Rusiji i moramo ih odbraniti od njih", zaključio je Tramp. "
Pa u čemu je problem?
Što ne plaćaju americi?
Pa prodajte im vi jeftinije i odbranite ih.. šta se čeka?
A ako su $ nebitni, onda im donirajte naftu i gas

dragan

pre 5 godina

Ciitaj izmedju pasusa, Nemacka mora kupovati od US, po visim cenama naravno, jer ce time biti oslobodjena od Rusije. Winwin situacija i za Nemacku i za US.

Zoran

pre 5 godina

Putni je sve to lepo objasnio, nedavno.
"Dobro, ne treba vam gas pređite na ugalj, ali i to ćete kupovati od nas,jer ga imamo najviše. Ako nećete ugalj već drva, opet ste na istom;imamo najviše drva.Opet kupujete od nas."
No Tramp, baš kao svaki prosečan Amer, taj pojma nema sta ko ima i nema.Rusija,sviđalo se to nekome ili ne, jeste najbogatija država na svetu. Druga je stvar slovenski um, te sa tim bogatstvom ne žele da porobe čitav svet već se brane. Ako bi Englezi to imali vladali bi vasionom, a ne planetom

Dare

pre 5 godina

Aman vise, ima li Nemacka pravo da sama odlucuje o gasu ciji ce da kupuje.Ne kao ne sme da kupuje od Rusije, nego treba da kupuje od Amerike.Zasto se Amerika petlja svugde, sad ce kao oni da brane Nemacku od Rusije, pa da im posle prodaje svoj gas.

Marko

pre 5 godina

"Nemačka je zarobljena Rusijom jer dobija toliko energije iz Rusije", rekao je Trump na doručku sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Koje silovanje zdravog razuma.

F22

pre 5 godina

Prirodni resusrsi su osnava svega te sa proizvodnjom hrane i snaznom vojskom cine jednu drzavu postojanom. Proizvodnja raznih igracki koji se nazivaju proizvodima su samo trend koji sluzi za drugu vrstu naplate. U najveci deo tih proizvoda ide nafta i dr.resursi. Vecina njih posle kratkog vremena zavrsi u smecu koji se potom reciklira i ponovo pretvara u energiju stotinu puta manju nego sto je bilo potrebno da se naprave. Stvar je u prodaji magle a da je tako dovoljno je pogledati spisak najbogatijih kompanija na svetu. Po trznim centrima danas vecinu robnog izlaza cine proizvodi koji su stvarna potreba za porodicu, dok vecinu finasijskih prihoda prave razni trendovski izreklamirani proizvodi.Skoro sva nauka je danas u sluzbi korporacija koji ti prodaju jedan te isti proizvod po deset puta. Iza svakog od nas u toku zivota ostanu tone smeca za koji smo radili. Zbog toga je covecanstvo potrebno drzati u velikim, kako oni kazu pametnim gradovima.Bez prodaje magle sve bi se raspalo.

kraja

pre 5 godina

"Mislio sam da je samo malo pametniji..."

...on samo radi otvoreno ono sto su prethodnici uvijali u sareni papir...
...ratove su vodili i demokratski predsednici, prisluskivanje merkerlove je potpisao obama...
...iza svih predsednika u mraku cuci veliki kapital koji diriguje poteze i placa za "muzicke zelje"...
...tramp ih saopstava jasno i neskriveno...
...merkelova je prosle godine rekla da evropa vise ne moze da se oslanja na ameriku...
...ovo je americka reakcija...
...mozda je ovo trenutak da evropa strese sa sebe tu mracnu americku upravu...

Petar III

pre 5 godina

Cinjenica je da SAD daje najvishe para u NATO i Tramp zeli te pare nazad. To sto nema logike i sto kroz NATO SAD pokusava da upravlja svetom i da pravi kolonije iz kojih ce vuci zaradu nema veze.

Pera

pre 5 godina

Tramp je u pravu. Nemacka mora da se pridrzava sankcija na kojima insistira da druge drzave ispunjavaju i moraju da plate sto duguju Americi za odbranu.

Neko123

pre 5 godina

Mora da odbrani Nemačku, a napada Nemce za sporazum. Možda će da ih brani iako oni ne žele da se brane? Nešto kao širenje demokratije.

nemke

pre 5 godina

ovo bezumlje koje vlada danas je tolike razmere uzelo da postaje zabrinjavajuce..."oni njima uzimaju milijarde". pa kakva je to besmislena izjava. i amerikanci uzimaju milijarde na harley davidson, ford, i na 1000 jos kojekavih proizvoda. to je rezon proizvodnje i plasiranja proizvoda. sta sad treba da zabranimo prodaju i zivot svima koji se nekim tamo amerikancima ne svidja? sto je najgore amerikanci u svoj svojoj osionosti to neskriveno i propagiraju. ne kupujte iransku naftu, ne kupujte iranski gas...itd itd.
pa.ajmo sad svi da bojkotujemo americke proizvode! i na sta ce to da lici onda? na idiotski svet

Bardami

pre 5 godina

Trampe, Trampe, zalutao si ti u Belu kuću. Postao si prvi predsednik biznismen. Donosiš odluke u tom duhu. Pa nisu Sjedinjenje Države tvoja privatna kompanija, pa da možeš da gaziš koga hoćeš. Zar na ovom primeru Nemačke i Rusije ne vidiš da svet iziskuje saradnju, a ne sukobe. Nadam se da američki narod nije toliko lud da ti izglasa i drugi mandat. Kakav cirkuzant!

Veseli

pre 5 godina

Hehehe u redu je biti
"zarobljenik SAD-a (bukvalno) ", ali Rusije nije (sirovinama) !
Nemci kupuju sta im je potrebno, gde ima najviše i gde je najmanja cena, ne znam šta je tu sporno, svako kupuje sta mu treba i gde je najpovoljnije. Jednostavno sve ih boli sto je pozitivno za Rusiju.

Rob sinji

pre 5 godina

Amerika je de fakto bankrot samo još ne žele da priznaju. Ta količina para koja je njima potrebna samo da simuliraju svoju dominaciju teško se nalazi. Samo za vojsku u 2019 planirano je 716 milijardi dolara. Sa pljačke Sirije , Iraka , Libije prešli su na deblje koke. Nedavno su odvalili Saudijcima reket od 300 milijardi kroz prodaju oružija. Sad je lonac na šporetu i merkaju se druge debele koke koje sebe smatraju saveznicima matore lisice. A Ameri vole masnu supicu tako da je izbor lak.Vataj najdeblju.

iran i venecuela

pre 5 godina

Ako su gas i nafta neobnovljivi izvori energije, Tramp ustvari stiti Rusiju i njene resurse.
Podaci o proizvodnji nafte i gasa u svetu su vec 20 godina fejk, i njima se manipulise na berzama i cenom.

Don Kihot

pre 5 godina

Mrznja americkih fasista prema Rusiji je nemerljiva!
Od II sv.rata je Nemacka OKUPRANA od SAD,hiljade americkuh vojnika je u Nemackoj i neznani broj vojnih baza,naravno nemci uzivaju zbog toga!? Isto kao i Japan i Italija!!!
Sada bi Trampavi da unisti Nemacku samo da napakosti Rusiji??? To je bolesno,paranoidno ludili!!!

Smuleco

pre 5 godina

Naravno. To je tačno. Samo, jedna sitnica, hoće li SAD možda da izgrade gasovod od 10000 km, do Nemačke, da bi je oslobodili zavisnosti, od ruskog gasa?

Pera

pre 5 godina

Ju ju ju demagogije. Odbraniti ce ih od ruskog gass. Sta reci. A onda ce ponuditi svoj. Iako jako dobro znaju da ne postoji teorijska sansa da se brodovima isporuci toliko ukapanog gasa koliko moze da stigne gasovodom. To bi bilo otprilike oko 50 brodova dnevno.

sidji do reke

pre 5 godina

odbranićemo ih od zavisnosti tako što ćemo im prodavati LNG brodovima iz USA po 3x većoj ceni nego što Nemačka dobija cevovodom iz Rus. Takodje, terminali za LNG kao i brodovi za transport još ne postoje, ali bitno je odbraniti najjaču zemlju EU od povoljnih ugovora jer oni sami to ne umeju ili neće.

Бојан Л.

pre 5 godina

Ови се више ничега не стиде???Досад су се отворено уплитали у политику банана државица(Балкан,Кавказ,Блиски исток,Украјина) а сад ударају и на богате Швабе.Свијет је дефинитивно у габули.

Don Kihot

pre 5 godina

Mrznja americkih fasista prema Rusiji je nemerljiva!
Od II sv.rata je Nemacka OKUPRANA od SAD,hiljade americkuh vojnika je u Nemackoj i neznani broj vojnih baza,naravno nemci uzivaju zbog toga!? Isto kao i Japan i Italija!!!
Sada bi Trampavi da unisti Nemacku samo da napakosti Rusiji??? To je bolesno,paranoidno ludili!!!

sidji do reke

pre 5 godina

odbranićemo ih od zavisnosti tako što ćemo im prodavati LNG brodovima iz USA po 3x većoj ceni nego što Nemačka dobija cevovodom iz Rus. Takodje, terminali za LNG kao i brodovi za transport još ne postoje, ali bitno je odbraniti najjaču zemlju EU od povoljnih ugovora jer oni sami to ne umeju ili neće.

Pera

pre 5 godina

Ju ju ju demagogije. Odbraniti ce ih od ruskog gass. Sta reci. A onda ce ponuditi svoj. Iako jako dobro znaju da ne postoji teorijska sansa da se brodovima isporuci toliko ukapanog gasa koliko moze da stigne gasovodom. To bi bilo otprilike oko 50 brodova dnevno.

Realno

pre 5 godina

""Oni plaćaju milijarde dolara Rusiji i moramo ih odbraniti od njih", zaključio je Tramp. "
Pa u čemu je problem?
Što ne plaćaju americi?
Pa prodajte im vi jeftinije i odbranite ih.. šta se čeka?
A ako su $ nebitni, onda im donirajte naftu i gas

Бојан Л.

pre 5 godina

Ови се више ничега не стиде???Досад су се отворено уплитали у политику банана државица(Балкан,Кавказ,Блиски исток,Украјина) а сад ударају и на богате Швабе.Свијет је дефинитивно у габули.

Rob sinji

pre 5 godina

Amerika je de fakto bankrot samo još ne žele da priznaju. Ta količina para koja je njima potrebna samo da simuliraju svoju dominaciju teško se nalazi. Samo za vojsku u 2019 planirano je 716 milijardi dolara. Sa pljačke Sirije , Iraka , Libije prešli su na deblje koke. Nedavno su odvalili Saudijcima reket od 300 milijardi kroz prodaju oružija. Sad je lonac na šporetu i merkaju se druge debele koke koje sebe smatraju saveznicima matore lisice. A Ameri vole masnu supicu tako da je izbor lak.Vataj najdeblju.

Veseli

pre 5 godina

Hehehe u redu je biti
"zarobljenik SAD-a (bukvalno) ", ali Rusije nije (sirovinama) !
Nemci kupuju sta im je potrebno, gde ima najviše i gde je najmanja cena, ne znam šta je tu sporno, svako kupuje sta mu treba i gde je najpovoljnije. Jednostavno sve ih boli sto je pozitivno za Rusiju.

Bardami

pre 5 godina

Trampe, Trampe, zalutao si ti u Belu kuću. Postao si prvi predsednik biznismen. Donosiš odluke u tom duhu. Pa nisu Sjedinjenje Države tvoja privatna kompanija, pa da možeš da gaziš koga hoćeš. Zar na ovom primeru Nemačke i Rusije ne vidiš da svet iziskuje saradnju, a ne sukobe. Nadam se da američki narod nije toliko lud da ti izglasa i drugi mandat. Kakav cirkuzant!

markic

pre 5 godina

A od kada su to Nemci i Rusi u ratu pa im treba americka odbrana? I nisam cuo da Nemci traze da ih Amerikanci brane. Pre ce biti da su Amerikanci u Evropi jer oni to sami zele... mogu Amerikanci da se zezaju sa Francuzima i Englezima ali su Nemci ipak malo drugacija sorta... nazalost videli smo kako i ne bih da se to ponovi.

svet

pre 5 godina

America first! Ko sto rekose drugi. Kupuj skuplje, placaj izgradnju novih tankera, zaposli nasa brodogradilista, kupuj nasu opremu za terminale. U prevodu placaj nas san o velikim avtomobilima sa velikom potrosnjom sa duplje manjom cenom po galonu nego kod vas, placaj da ponovo svi kupimo kuce od 200 kvadrata sa bazenom, a vi stojte u bunkerima od 50-6p kvadrata,. Ucinite nas ponovo, da sanjamo o vama preko TV-ja i filmovima kolika ste vi demokracija i obecana zemlja itd. i itd.. Ali zaboravite na to! Bilo vase u drugoj polovini 20. veka, 21. vek pripada drugima. Prvo ide moj djep first, pa posle neko preko bare. Kome se ne svidja EU, niko ga ne brani da napusti istu ili nema posla sa istom.

nemke

pre 5 godina

ovo bezumlje koje vlada danas je tolike razmere uzelo da postaje zabrinjavajuce..."oni njima uzimaju milijarde". pa kakva je to besmislena izjava. i amerikanci uzimaju milijarde na harley davidson, ford, i na 1000 jos kojekavih proizvoda. to je rezon proizvodnje i plasiranja proizvoda. sta sad treba da zabranimo prodaju i zivot svima koji se nekim tamo amerikancima ne svidja? sto je najgore amerikanci u svoj svojoj osionosti to neskriveno i propagiraju. ne kupujte iransku naftu, ne kupujte iranski gas...itd itd.
pa.ajmo sad svi da bojkotujemo americke proizvode! i na sta ce to da lici onda? na idiotski svet

Neko123

pre 5 godina

Mora da odbrani Nemačku, a napada Nemce za sporazum. Možda će da ih brani iako oni ne žele da se brane? Nešto kao širenje demokratije.

Zoran

pre 5 godina

Putni je sve to lepo objasnio, nedavno.
"Dobro, ne treba vam gas pređite na ugalj, ali i to ćete kupovati od nas,jer ga imamo najviše. Ako nećete ugalj već drva, opet ste na istom;imamo najviše drva.Opet kupujete od nas."
No Tramp, baš kao svaki prosečan Amer, taj pojma nema sta ko ima i nema.Rusija,sviđalo se to nekome ili ne, jeste najbogatija država na svetu. Druga je stvar slovenski um, te sa tim bogatstvom ne žele da porobe čitav svet već se brane. Ako bi Englezi to imali vladali bi vasionom, a ne planetom

Smuleco

pre 5 godina

Naravno. To je tačno. Samo, jedna sitnica, hoće li SAD možda da izgrade gasovod od 10000 km, do Nemačke, da bi je oslobodili zavisnosti, od ruskog gasa?

Marko

pre 5 godina

"Nemačka je zarobljena Rusijom jer dobija toliko energije iz Rusije", rekao je Trump na doručku sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Koje silovanje zdravog razuma.

kraja

pre 5 godina

"Mislio sam da je samo malo pametniji..."

...on samo radi otvoreno ono sto su prethodnici uvijali u sareni papir...
...ratove su vodili i demokratski predsednici, prisluskivanje merkerlove je potpisao obama...
...iza svih predsednika u mraku cuci veliki kapital koji diriguje poteze i placa za "muzicke zelje"...
...tramp ih saopstava jasno i neskriveno...
...merkelova je prosle godine rekla da evropa vise ne moze da se oslanja na ameriku...
...ovo je americka reakcija...
...mozda je ovo trenutak da evropa strese sa sebe tu mracnu americku upravu...

Petar III

pre 5 godina

Cinjenica je da SAD daje najvishe para u NATO i Tramp zeli te pare nazad. To sto nema logike i sto kroz NATO SAD pokusava da upravlja svetom i da pravi kolonije iz kojih ce vuci zaradu nema veze.

dragan

pre 5 godina

Ciitaj izmedju pasusa, Nemacka mora kupovati od US, po visim cenama naravno, jer ce time biti oslobodjena od Rusije. Winwin situacija i za Nemacku i za US.

Dare

pre 5 godina

Aman vise, ima li Nemacka pravo da sama odlucuje o gasu ciji ce da kupuje.Ne kao ne sme da kupuje od Rusije, nego treba da kupuje od Amerike.Zasto se Amerika petlja svugde, sad ce kao oni da brane Nemacku od Rusije, pa da im posle prodaje svoj gas.

iran i venecuela

pre 5 godina

Ako su gas i nafta neobnovljivi izvori energije, Tramp ustvari stiti Rusiju i njene resurse.
Podaci o proizvodnji nafte i gasa u svetu su vec 20 godina fejk, i njima se manipulise na berzama i cenom.

SAD kao novi versaj

pre 5 godina

@Rob sinji
Državu čini mnogo više od njene ekonomije, a taj bankrot je i dalje težak 19 triliona godišnje. SAD ekonomski pakuju pola evrope u samo jedan Njujork. Ja mislim da se olako zaboravlja šta je 19 triliona USD, pa ovi u evropi se klanjaju i svadjaju oko 5 milijardi evra koje će da vale u budžetu zbog bregzita. A treba da nas čudi što bogataš od sirotinjke oće da naplati još poreza.

F22

pre 5 godina

Prirodni resusrsi su osnava svega te sa proizvodnjom hrane i snaznom vojskom cine jednu drzavu postojanom. Proizvodnja raznih igracki koji se nazivaju proizvodima su samo trend koji sluzi za drugu vrstu naplate. U najveci deo tih proizvoda ide nafta i dr.resursi. Vecina njih posle kratkog vremena zavrsi u smecu koji se potom reciklira i ponovo pretvara u energiju stotinu puta manju nego sto je bilo potrebno da se naprave. Stvar je u prodaji magle a da je tako dovoljno je pogledati spisak najbogatijih kompanija na svetu. Po trznim centrima danas vecinu robnog izlaza cine proizvodi koji su stvarna potreba za porodicu, dok vecinu finasijskih prihoda prave razni trendovski izreklamirani proizvodi.Skoro sva nauka je danas u sluzbi korporacija koji ti prodaju jedan te isti proizvod po deset puta. Iza svakog od nas u toku zivota ostanu tone smeca za koji smo radili. Zbog toga je covecanstvo potrebno drzati u velikim, kako oni kazu pametnim gradovima.Bez prodaje magle sve bi se raspalo.

Toma

pre 5 godina

Tramp je sve u pravu. Amerika je dozvolila EU, a najveci profit od toga ima Nemačlka, uvoz sve robe, na platezno i močno trziste SAD od 350 miliona ljudi. SAD ima deficit sa EU od 151 milijardu evra i ima pravo da trazi od EU da vise kupuju robu od SAD.
Drugo Tramp je u pravu da SAD, najvise daje pare da evropa bude vojno sigurna.

može biti samo jedan

pre 5 godina

Mora da ih oslobodi. Evo ja predlažem da se cela EU uredi kao Island. Sve što treba jeste da je okupira isto kao i Island posle drugog svetskog rata. Njihova vojska direktno odgovara američkom ministarstvu odbrane, tako treba da bude i sa evropskom vojskom, ali i privredom, to je jedini garant razumnog razvoja.

Pera

pre 5 godina

Tramp je u pravu. Nemacka mora da se pridrzava sankcija na kojima insistira da druge drzave ispunjavaju i moraju da plate sto duguju Americi za odbranu.

Vlada

pre 5 godina

Pa veliku većinu "američkog" gasa čini ruski gas! Američke firme otkupljuju ruski gas i američki tankeri ga prevoze od rusije severnim morem do evrope....i prodaju evropi, skuplje naravno!

Небојша

pre 5 godina

У овом случају, предесдник Трамп није у праву да је Немачка заробљена од стране Русије.У Рамштајну није седиште Тамборовске дивизије већ 82.падобранске дивизије војске САД (најмоћније дивизије). Када буде обрнуто, тада ће председник Трамп, бити у праву.

Toma

pre 5 godina

Tramp je sve u pravu. Amerika je dozvolila EU, a najveci profit od toga ima Nemačlka, uvoz sve robe, na platezno i močno trziste SAD od 350 miliona ljudi. SAD ima deficit sa EU od 151 milijardu evra i ima pravo da trazi od EU da vise kupuju robu od SAD.
Drugo Tramp je u pravu da SAD, najvise daje pare da evropa bude vojno sigurna.

Pera

pre 5 godina

Tramp je u pravu. Nemacka mora da se pridrzava sankcija na kojima insistira da druge drzave ispunjavaju i moraju da plate sto duguju Americi za odbranu.

Don Kihot

pre 5 godina

Mrznja americkih fasista prema Rusiji je nemerljiva!
Od II sv.rata je Nemacka OKUPRANA od SAD,hiljade americkuh vojnika je u Nemackoj i neznani broj vojnih baza,naravno nemci uzivaju zbog toga!? Isto kao i Japan i Italija!!!
Sada bi Trampavi da unisti Nemacku samo da napakosti Rusiji??? To je bolesno,paranoidno ludili!!!

može biti samo jedan

pre 5 godina

Mora da ih oslobodi. Evo ja predlažem da se cela EU uredi kao Island. Sve što treba jeste da je okupira isto kao i Island posle drugog svetskog rata. Njihova vojska direktno odgovara američkom ministarstvu odbrane, tako treba da bude i sa evropskom vojskom, ali i privredom, to je jedini garant razumnog razvoja.

SAD kao novi versaj

pre 5 godina

@Rob sinji
Državu čini mnogo više od njene ekonomije, a taj bankrot je i dalje težak 19 triliona godišnje. SAD ekonomski pakuju pola evrope u samo jedan Njujork. Ja mislim da se olako zaboravlja šta je 19 triliona USD, pa ovi u evropi se klanjaju i svadjaju oko 5 milijardi evra koje će da vale u budžetu zbog bregzita. A treba da nas čudi što bogataš od sirotinjke oće da naplati još poreza.

Pera

pre 5 godina

Ju ju ju demagogije. Odbraniti ce ih od ruskog gass. Sta reci. A onda ce ponuditi svoj. Iako jako dobro znaju da ne postoji teorijska sansa da se brodovima isporuci toliko ukapanog gasa koliko moze da stigne gasovodom. To bi bilo otprilike oko 50 brodova dnevno.

Rob sinji

pre 5 godina

Amerika je de fakto bankrot samo još ne žele da priznaju. Ta količina para koja je njima potrebna samo da simuliraju svoju dominaciju teško se nalazi. Samo za vojsku u 2019 planirano je 716 milijardi dolara. Sa pljačke Sirije , Iraka , Libije prešli su na deblje koke. Nedavno su odvalili Saudijcima reket od 300 milijardi kroz prodaju oružija. Sad je lonac na šporetu i merkaju se druge debele koke koje sebe smatraju saveznicima matore lisice. A Ameri vole masnu supicu tako da je izbor lak.Vataj najdeblju.

Bardami

pre 5 godina

Trampe, Trampe, zalutao si ti u Belu kuću. Postao si prvi predsednik biznismen. Donosiš odluke u tom duhu. Pa nisu Sjedinjenje Države tvoja privatna kompanija, pa da možeš da gaziš koga hoćeš. Zar na ovom primeru Nemačke i Rusije ne vidiš da svet iziskuje saradnju, a ne sukobe. Nadam se da američki narod nije toliko lud da ti izglasa i drugi mandat. Kakav cirkuzant!

Zoran

pre 5 godina

Putni je sve to lepo objasnio, nedavno.
"Dobro, ne treba vam gas pređite na ugalj, ali i to ćete kupovati od nas,jer ga imamo najviše. Ako nećete ugalj već drva, opet ste na istom;imamo najviše drva.Opet kupujete od nas."
No Tramp, baš kao svaki prosečan Amer, taj pojma nema sta ko ima i nema.Rusija,sviđalo se to nekome ili ne, jeste najbogatija država na svetu. Druga je stvar slovenski um, te sa tim bogatstvom ne žele da porobe čitav svet već se brane. Ako bi Englezi to imali vladali bi vasionom, a ne planetom

Бојан Л.

pre 5 godina

Ови се више ничега не стиде???Досад су се отворено уплитали у политику банана државица(Балкан,Кавказ,Блиски исток,Украјина) а сад ударају и на богате Швабе.Свијет је дефинитивно у габули.

F22

pre 5 godina

Prirodni resusrsi su osnava svega te sa proizvodnjom hrane i snaznom vojskom cine jednu drzavu postojanom. Proizvodnja raznih igracki koji se nazivaju proizvodima su samo trend koji sluzi za drugu vrstu naplate. U najveci deo tih proizvoda ide nafta i dr.resursi. Vecina njih posle kratkog vremena zavrsi u smecu koji se potom reciklira i ponovo pretvara u energiju stotinu puta manju nego sto je bilo potrebno da se naprave. Stvar je u prodaji magle a da je tako dovoljno je pogledati spisak najbogatijih kompanija na svetu. Po trznim centrima danas vecinu robnog izlaza cine proizvodi koji su stvarna potreba za porodicu, dok vecinu finasijskih prihoda prave razni trendovski izreklamirani proizvodi.Skoro sva nauka je danas u sluzbi korporacija koji ti prodaju jedan te isti proizvod po deset puta. Iza svakog od nas u toku zivota ostanu tone smeca za koji smo radili. Zbog toga je covecanstvo potrebno drzati u velikim, kako oni kazu pametnim gradovima.Bez prodaje magle sve bi se raspalo.

kraja

pre 5 godina

"Mislio sam da je samo malo pametniji..."

...on samo radi otvoreno ono sto su prethodnici uvijali u sareni papir...
...ratove su vodili i demokratski predsednici, prisluskivanje merkerlove je potpisao obama...
...iza svih predsednika u mraku cuci veliki kapital koji diriguje poteze i placa za "muzicke zelje"...
...tramp ih saopstava jasno i neskriveno...
...merkelova je prosle godine rekla da evropa vise ne moze da se oslanja na ameriku...
...ovo je americka reakcija...
...mozda je ovo trenutak da evropa strese sa sebe tu mracnu americku upravu...

markic

pre 5 godina

A od kada su to Nemci i Rusi u ratu pa im treba americka odbrana? I nisam cuo da Nemci traze da ih Amerikanci brane. Pre ce biti da su Amerikanci u Evropi jer oni to sami zele... mogu Amerikanci da se zezaju sa Francuzima i Englezima ali su Nemci ipak malo drugacija sorta... nazalost videli smo kako i ne bih da se to ponovi.

sidji do reke

pre 5 godina

odbranićemo ih od zavisnosti tako što ćemo im prodavati LNG brodovima iz USA po 3x većoj ceni nego što Nemačka dobija cevovodom iz Rus. Takodje, terminali za LNG kao i brodovi za transport još ne postoje, ali bitno je odbraniti najjaču zemlju EU od povoljnih ugovora jer oni sami to ne umeju ili neće.

Realno

pre 5 godina

""Oni plaćaju milijarde dolara Rusiji i moramo ih odbraniti od njih", zaključio je Tramp. "
Pa u čemu je problem?
Što ne plaćaju americi?
Pa prodajte im vi jeftinije i odbranite ih.. šta se čeka?
A ako su $ nebitni, onda im donirajte naftu i gas

Veseli

pre 5 godina

Hehehe u redu je biti
"zarobljenik SAD-a (bukvalno) ", ali Rusije nije (sirovinama) !
Nemci kupuju sta im je potrebno, gde ima najviše i gde je najmanja cena, ne znam šta je tu sporno, svako kupuje sta mu treba i gde je najpovoljnije. Jednostavno sve ih boli sto je pozitivno za Rusiju.

nemke

pre 5 godina

ovo bezumlje koje vlada danas je tolike razmere uzelo da postaje zabrinjavajuce..."oni njima uzimaju milijarde". pa kakva je to besmislena izjava. i amerikanci uzimaju milijarde na harley davidson, ford, i na 1000 jos kojekavih proizvoda. to je rezon proizvodnje i plasiranja proizvoda. sta sad treba da zabranimo prodaju i zivot svima koji se nekim tamo amerikancima ne svidja? sto je najgore amerikanci u svoj svojoj osionosti to neskriveno i propagiraju. ne kupujte iransku naftu, ne kupujte iranski gas...itd itd.
pa.ajmo sad svi da bojkotujemo americke proizvode! i na sta ce to da lici onda? na idiotski svet

Petar III

pre 5 godina

Cinjenica je da SAD daje najvishe para u NATO i Tramp zeli te pare nazad. To sto nema logike i sto kroz NATO SAD pokusava da upravlja svetom i da pravi kolonije iz kojih ce vuci zaradu nema veze.

iran i venecuela

pre 5 godina

Ako su gas i nafta neobnovljivi izvori energije, Tramp ustvari stiti Rusiju i njene resurse.
Podaci o proizvodnji nafte i gasa u svetu su vec 20 godina fejk, i njima se manipulise na berzama i cenom.

Neko123

pre 5 godina

Mora da odbrani Nemačku, a napada Nemce za sporazum. Možda će da ih brani iako oni ne žele da se brane? Nešto kao širenje demokratije.

svet

pre 5 godina

America first! Ko sto rekose drugi. Kupuj skuplje, placaj izgradnju novih tankera, zaposli nasa brodogradilista, kupuj nasu opremu za terminale. U prevodu placaj nas san o velikim avtomobilima sa velikom potrosnjom sa duplje manjom cenom po galonu nego kod vas, placaj da ponovo svi kupimo kuce od 200 kvadrata sa bazenom, a vi stojte u bunkerima od 50-6p kvadrata,. Ucinite nas ponovo, da sanjamo o vama preko TV-ja i filmovima kolika ste vi demokracija i obecana zemlja itd. i itd.. Ali zaboravite na to! Bilo vase u drugoj polovini 20. veka, 21. vek pripada drugima. Prvo ide moj djep first, pa posle neko preko bare. Kome se ne svidja EU, niko ga ne brani da napusti istu ili nema posla sa istom.

Smuleco

pre 5 godina

Naravno. To je tačno. Samo, jedna sitnica, hoće li SAD možda da izgrade gasovod od 10000 km, do Nemačke, da bi je oslobodili zavisnosti, od ruskog gasa?

dragan

pre 5 godina

Ciitaj izmedju pasusa, Nemacka mora kupovati od US, po visim cenama naravno, jer ce time biti oslobodjena od Rusije. Winwin situacija i za Nemacku i za US.

Marko

pre 5 godina

"Nemačka je zarobljena Rusijom jer dobija toliko energije iz Rusije", rekao je Trump na doručku sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Koje silovanje zdravog razuma.

Dare

pre 5 godina

Aman vise, ima li Nemacka pravo da sama odlucuje o gasu ciji ce da kupuje.Ne kao ne sme da kupuje od Rusije, nego treba da kupuje od Amerike.Zasto se Amerika petlja svugde, sad ce kao oni da brane Nemacku od Rusije, pa da im posle prodaje svoj gas.

Vlada

pre 5 godina

Pa veliku većinu "američkog" gasa čini ruski gas! Američke firme otkupljuju ruski gas i američki tankeri ga prevoze od rusije severnim morem do evrope....i prodaju evropi, skuplje naravno!

Небојша

pre 5 godina

У овом случају, предесдник Трамп није у праву да је Немачка заробљена од стране Русије.У Рамштајну није седиште Тамборовске дивизије већ 82.падобранске дивизије војске САД (најмоћније дивизије). Када буде обрнуто, тада ће председник Трамп, бити у праву.