Nedelja, 08.07.2018.

08:27

"Srbi koji misle da će ulaskom u EU izgubiti..."

Premijerka Norveške Erna Solberg kaže da Srbi koji misle da će ulaskom u EU izgubiti nacionalni identitet, ne shvataju da je njihova istorija deo evropske.

Izvor: Tanjug

"Srbi koji misle da æe ulaskom u EU izgubiti..." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

zg232

pre 5 godina

.Srbija moze pola EU da hrani ali sa pravim domacinom na celu drzave.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net @Ana

Ali problem je sto njima ne treba hrana iz Srbije vec mi to mozemo da prodamo Etiopiji, Somaliji, Liberiji ali oni avaj nemaju pare da plate.
Oni sto imaju naftu menjace je za bolju i jeftiniju.
A mi trazimo od EU i SAD neke pare, investicije, vize, povlascen status.....
(Aleksa Pufta, 8. jul 2018 11:33)

Srbija će u poljoprivredi doživjeti velike promjene. Sada se usuglašava na novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP), koja se treba usvojiti u 5/19 i vrijediti će od 2021-2027., što znači da ako uđete u tom razdoblju morati ćete se usuglasiti sa svim propisima i o kvaliteti i o poljoprivrednoj ekologiji. Seljaci će dobijati veća sredstva iz poljoprivrednih fondova, ali će i kontrola biti veća. Po ulasku, jedno 2-3 godine propasti će velika većina malih, hobi i starih farmera, kao i u Hrvatskoj. Veća i velika obiteljska gospodarstva će dobiti veće poticaje i imati više uvjeta za natjecanje za fondove. Da bi se pripremila, Srbija mora točno odrediti prioritete (npr. govedarstvo, malinarstvo) i ustrajati na tome te usmjeravati na ekološku proizvodnju. EU donosi promjene u društvu, ali vjerujte, koliko ima negativnih, puno više ima pozitivnih promjena u svemu onom što smo naslijedili iz zajedničke države, kao korupcija, pravosuđe, promjena odnosa državnih službenika prema korisnicima, cijene, rad u EU itd

NN

pre 5 godina

Norveska je clanica evropske ekonomske zone koju cine clanice EU i EFTE . Norveska je u sengen zoni za putovanja. Tako da njima i ne treba toliko clanstvo u EU, a sa EU su mnogo vise povezaniji nego Srbija koja je kandiat za EU i pregovar za clanstvo (odbili posledni put da udju u EU 1995 na refendumu 1992 godine kada su pristale Svedska, Finska i Austrija sve tri tada clanice EFTE). Drugo Norveska svoje nalazista nafte i gasa nisu prodali za male pare omiljenoj braci kao sto smo mi prodali nasa , braci Rusima .

ispeci

pre 5 godina

Slažem se Đorđe. I oni koje zanimaju samo pare, a zatim će kulturno uništenu zemlju napustiti, iskupovati negde (tipa, Americi ili tamo u Skandinaviji i sl.) imanja, kuće, stanove, a NEbogate građane odgajane i vaspitavane u srpskoj kulturi, ko ****.

Ajmo bar na vikend do EU,ima se sta videti

pre 5 godina

Srbija moze pola EU da hrani ali sa pravim domacinom na celu drzave. 
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net @Ana 
Srbija ne moze sama sebe da hrani a kamoli evropu,uh dal je moguce da ovakve price jos uvek prolaze kod pojedinaca???

Nn12

pre 5 godina

Iskustva iz Hr.
Prosječnom gradjaninu će biti bolje. Primanja će porasti, ali i neke cijene. No otvaranjem tržišta neke cijene i padaju.
Lako će vam biti otići van. Pasoš u torbu i zbogom. Izgubit ćete dio stanovništva kao što je i Hr. izgubila. Lako je putovati, drigačije se po svijetu gleda kad vide.zvjedice na pasošu. Izvoznicima i EU će biti izuzetno lako. Tovari kamion popuno CMR i vozi. Lakša i jedostavnoja naplata, štite vas zakoni i regulativa EU. Poljoprivredi će biti teško, tko ne proizvodi puni i jeftino imat će problem. Turizam, euro, slobodni protol ljudi i roba je jedna odločna stvar i zaista notko normalan nije protiv. Srbi će ostati Srbi ko što su Hrvati ostali Hrvati. Dakle nema straha. Imat ćete europske zakone koji su manje više dobri, no veliki je upitnik ( u HR je tako) što se ne sprovode ili se sprovode djelomično. a to će najviše o vama. EU neće riješiti probleme, ali će natjerati političare sa uvedu mehanizme koji ih mogu riješiti.
Nema straha Srbi. Može većini biti samo bolje.

Voša

pre 5 godina

Ima prednosti i ima mana ulazak u EU ...prvo mana ...ogroman broj građana Srbije će otići ,,trbuhom za kruhom,,,....dobra strana je u rukama političara koji poslednjih 30godina nemaju sluha za nsrod i običaje, oni mogu zaštititi da se u Srbiji može zaklati i peći na ražnju prase/jare/jagnje da možešpraviti roštilj/kotlić na vatri da možeš praviti domaću rakiju i vino da može domaćinstvo da vrši svinjokolju pravi kobasice kulene pršute šunke da uzgaja recimo mak za seme a čaure da otkupljuje farmaceutska industrija kao nekad i još puno toga.

Ispeci

pre 5 godina

Dakle, neki "genijalci" smatraju da bi dominantno hrišćanski odgajani Srbi (i među njima deo ateista, takođe i manjine verske) izgubili identitet ulaskom u dominantno hrišćanski ili ateistički EU, a ne bi izgubili identitet stapajući se sa islamskom kulturom (nasilno i bezobrano, jer ne verujem da neko želi da se menja na taj način. Što se identiteta tiče, dovoljno je, za početak, na društvenim mrežama svi da se prebace na ćirilicu i odmah je svakom strancu jasno da sigurno nismo Hrvati, kao i da nismo katolici. Plus druge, konkretnije mere čuvanja kulturne baštine Srba.

Djorde

pre 5 godina

Svaki normalan i posten gradjanin nema razloge da ne zeli da Srbija postane clanica EU. To je sinonim za uredjeno, funkcionalno drustvo.
Protiv su muljatori, uspesni bizMismeni burazerske i partijske ekonomije, prodavci magle, placena ruska peta kolona, ...
A price o nacionalnom identitetu je samo jedna od zvaka propagande koja dolazi, zna se odakle. A sto je stvarno lose, ta propaganda se ovde prima kao "baba na saucesce". Sto vec neko rece u komentarima, ako pitate te sto su mnogo zabrinuti za nacionalni identitet, da to konkretnim recima pojasne, "paaaa, ovaj, kako da kazem, ...", cista MAGLA.

Marlone

pre 5 godina

Ma sve je to lijepo, ali kao sto Britanci vole da uslovljavaju Srbe za ulazak u EU (iz koje uskoro izlaze), tako Norvezani poceli da pricaju o ljepotama EU (ciji clan nisu). Sve ljepse od ljepseg.

Fudbaler

pre 5 godina

Srbi se ne nadaju nešto da će ekonomski procvetati ulaskom u EU.Srbija zaista želi da Srbija bude ekonomski jaka i stabilna, i želi da ostvari saradnju sa svima.

made in Serbia

pre 5 godina

Srbi koji to misle nisu Srbi već obični ruski klovnovi... Vremenska mašina zaista postoji i pećinski Srbi su je koristili da dođu u ovu budućnost. Nažalost

Dejan

pre 5 godina

Србија није компаративна са Норвешком јер су то системи небо и земља. Србија је компаративна са непосредним окружењем и ту мислим пре свега на Хрватску тако да на њиховом примеру уласка у ЕУ тражите одговор шта добијате а шта губите. Норвешка је компаративна пре свега са скандинавским земљама и ту мислим пре свега на Шведску и Данску. Е ту је такмичење по мени веома поражавајуће за Норвешку тј она мора тек да докаже да може да буде веле сила Само наведите 5 компанија из Шведске и 5 из Норвешке па већ видите да Норвешка има проблем у такмичењу са Шведском.

Podsetnik

pre 5 godina

Ne radi se uopšte o gubitku identiteta, već o gubitku ekonomske suverenosti. Nju smo počeli da gubimo još 2000. godine zbog naivnosti naših političara i građana koji su predali bankarski sistem strancima, dozvolili da deo ključnih domaćih privrednih sistema propadne a drugi deo kupe stranci, potpisali SSP koji eliminiše zaštitu domaće proizvodnje, prihvatili pogubno politiku niske inflacije koja uništava izvoz a pospešuje uvoz, i na kraju primenili najparadoksalniju ideju svih vremena - subvencionisanje stranih kapitalista javnim parama domaćeg stanovništva. Ulaskom u EU izgubili bismo šansu da ikada preokrenemo ove promašene poteze i zauvek bismo ostali ekonomska kolonija moćnih članica EU bez nade za ekonomski i društveni rast i razvoj.

Altair

pre 5 godina

Koji identitet??? Mi to imamo??? E krezuba nacijo, imamo Pink identitet, zadrugarski, parovski, grandovski... Mi pricamo o gubitku identiteta, pa mi isti nemamo zadnjih 20 godina!

Aleksa Pufta

pre 5 godina

.Srbija moze pola EU da hrani ali sa pravim domacinom na celu drzave.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net @Ana

Ali problem je sto njima ne treba hrana iz Srbije vec mi to mozemo da prodamo Etiopiji, Somaliji, Liberiji ali oni avaj nemaju pare da plate.
Oni sto imaju naftu menjace je za bolju i jeftiniju.
A mi trazimo od EU i SAD neke pare, investicije, vize, povlascen status.....

darkwood

pre 5 godina

Istina je sa Norveska nije u EU, ali Norveskoj EU ne treba, oni su toliko bogata zamlja i nece da pomazu ostalima i cuvaju svoje interese, kao Svajcarska. A nama bi bas dobro doslo da udjemo u EU, bila bi to velika finansijska inekcija

iznutra

pre 5 godina

Koliko god da je licemerno kad oni koji su u inostranstvu govore kako je lose u EU isto (ako ne i vise) toliko je licemerno da neko ko je izvan EU govori koliko je EU dobra.

e

pre 5 godina

Kada bi Srbija mogla ući u EU ?? Mislim nikada! Zašto, ako narod to želi? Prosto, na dozvoljavaju političari. Vučić traži da se narod promeni, a ni jednom netraži od političara da preseku korupciju u kojoj i sami obilato zarađuju. Neće oni kidati veze koje im donose dobitke. Postoje stotine primera, a jedan od njih je puštanje iz zatvora pravosnažno osuđene kriminialce ili uslovno osuđene ili bezobrazno niske osude ubicama koje čak ni nisu dostupne pravosuđu Srbije

GuA

pre 5 godina

Pa kada je to sve tako fantasticno, zasto Vi Norvežani niste ušli u EU?!
(Dux, 8. jul 2018 08:51)

Oni su u gorem polozaju nego da su clan EU. Moraju da primene sve zakone EU a nemaju nikakav uticaj na dosenje istih.

Realno

pre 5 godina

Pa kada je to sve tako fantasticno, zasto Vi Norvežani niste ušli u EU?!
(Dux, 8. jul 2018 08:51)
Prosecna plata u Norveskoj je 4000 eura, dok Srbi idu radit u Slovacku i Cesku za 600-700 eura, e Ceska i SLovacka, da nije bilo u EU iz tih drzava bi dolazili u Srbiju radit, a ovdje nesto pricaju kako EU nije nista, zato se radi 200 eura, ako uopce imas srece da imas poso

dejan76

pre 5 godina

Nisam oguglao pa mogu da primetim sledeće. Da li bi premijerka Norveške ovako, kao detetu predškolskog uzrasta, držala slovo o identitetu nekom Nemcu, Rusu, Englezu, ili susednom Dancu i Šveđaninu? Retoričko pitanje - naravno da ne bi jer bi to bilo snishodljivo i uvredljivo. Ali je dobro što je to rekla da neke stvari izađu na površinu.

Bojan Lukic

pre 5 godina

A što nam premijerka nije objasnila zašto Norveška već trideset godina odbija na referendumu da uđe u EU? Kako je ona glasala na pomenutim refrendumima?1990 godine kada je bio jedan od refrenduma živeo sam u Norveškoj, tada mi je objašnjeno da je problem u tome što neće da im Španija određuje koliko će oni ribe da love! Verovatno je to bio lokalni rezon ljudi sa kojima sam živeo - zar se to ne može svrstati u "gubitak identiteta" ?
No poznato je da, kada su drugi u pitalju, sve izgleda mnogo drugacije - verovatno njoj nas identitet nije jednako vredan kao Norveski. Zato bi mi morali da imamo svoj referendum (kao sto su ga imali i Norvezani) ali posto prethodno cujemo i argumente protiv ulaska u EU na javnoj raspravi koja kod nas nije dozvoljena.

Ana

pre 5 godina

A jel mi svi mozemo da vas zamolimo da se kanete i KiM i nas sve zajedno sa njim.Srbija moze pola EU da hrani ali sa pravim domacinom na celu drzave.

igor

pre 5 godina

Ono što će Srbija izgubiti ulaskom u EU su mladi, obrazovani i sposobni
ljudi koji će se masovno iseljavati. Isti scenarij kao kod nas u Hr.

True Batman Fan

pre 5 godina

Lako Norvezanima da sacuvaju svoj identitet kada im je drzava bogata a politicari rade u interesu naroda... Kod nas je malo drugacija situacija...

Sloba

pre 5 godina

Najvise bi izgubili korumpitani politicari, tajni centri moci i sluzbe koje regrutiju kriminalce, da ne kazem navijace. Obican covek bi imao mnogo vise koristi. Pojeftinjenje namernica koje su sada skuplje nego u EU sto je van pameti. Lakse putovanje, komunikacija i otvaranje ogromnog trzista za nase firme. Evo jednog primera. Pitao sam u AMC Amsterdam da im biro iz Srbije radi crtanje instalacija u 3D i nisu pristali iako je cena povoljna jer ako bi doslo do spora procedura je drugacija nego sa firmama unutar EU. Postoji evropkii standard za tendere i t.d. i.t.d.

mikki

pre 5 godina

Lekcije i trebaju da nam drze osobe poput gdje premijerke zato sto iza sebe imaju rezultate.Norvrska je primer sredjene zemlje,a ne korumpirana Srbija.Za ove sto pitaju za datum prijema-bice objavljen ali kada ispunimo uslove.Ti uslovi su jasni,i Srbija ih ne ispunjava zato sto nije u interesu bagri koja odlucuje.To je glavni problem,a ne neki nerealni uslovi Eu.Da li bi ste vi dozvolili strancu koji ulazi u vas dom da vam postavlja uslove,ili bi ste vi bili ti koji to rade? Za sva zivotna pitanja prvo krenite od sebe i svoje porodice!

Sima

pre 5 godina

Necemo nista izgubiti jer sve sto smo mogli izgubiti vec smo izgubili:Kosovo,ekomoniju,stanovnistvo a o moralnim vrednostima drustva da i ne govorimo...

Dex

pre 5 godina

Pa kada je to sve tako fantasticno, zasto Vi Norvežani niste ušli u EU?!
(Dux, 8. jul 2018 08:51)

Kao prvo oni gotovo da jesu u EU (najvecim delom odavno integrisani, sem institucionalno), kao drugo zanima me kakvo razmisljanje nagoni coveka da poredi potrebe i situaciju jedne Norveske i Srbije.

Aleks

pre 5 godina

Донекле могу да разумем интерес разних ЕУ комесарчића, који се шеткају овуда, али, да нам држи придике премијерка земље која је ван ЕУ и чији грађани су то референдумом изгласали, е, то је већ ван сваке памети..
(Симо Кишњача, 8. jul 2018 08:39)

Jeste, ali to je zemlja koja za tri sata odradi godišnji gdp Srbije. Nemojte mi opet nešto o nafti i gasu jer je i Srbija imala svoje adute. Samo što te adute u Srbiji partijski direktori i pijavice anuliraju za godinu dana. U Srbiji bi partijski funkcioneri i gvozdenu kuglu pokvarili, samo da im se da u ruke.

Ajde bre

pre 5 godina

Svi ti sto se busaju, da ih pitas sta je nas nacionalni identitet, kulturno i istorijsko nasledje.. odgovor bi bio: aaaa, paaaaaa..... beeeeee. Tako su mi rekli da cemo to izgubiti..

Prénom

pre 5 godina

Nece Srbi u EU :) Tamo ima Babaroga :) Bolje je biti ruska gubernija i raditi za 180 eura... Nek su nam zivi politicari i tajkuni! Neki porede Norvesku i nas :) Ajde jos i da razumem nepismenu i krezubu masu koja nije otisla dalje od svog sela, ali kad cujem gastose koji su ceo zivot proveli na zapadu kako srbuju i pljuju EU... Odmah mi nije dobro. Kunu se u Rusiju i pljuju zapad ali zato socijalnu pomoc i sve benificije sa zapada ne odbacuju i nisu im gadne. O tome da koriste samo te "zle" zapadnjacke proizvode necu ni da komentarisem... Mnogo smo los narod :(

Jole

pre 5 godina

Jedina stvar koja me je iznenadila u Oslu je da je to jedan potpuno tipični evropski grad. Očekivao sam nešto jako norveško a dočekala me varijanta Beča i Budimpešte. Evropa je Evropa, manje-više svuda isto.

lili

pre 5 godina

Norvezanima je dobro i bez EU jer postoji prava drzava i vlast ne moze da radi sta hoce.Mi se nadamo da ce ulaskom u EU nama biti bolje jer ce vlast biti odgovornija i manje korumpirana, a mogucnosti za gradjane vece. Mozda je slamka za koju se hvatamo,ali ne vidim drugu.

turista

pre 5 godina

Ima nas puno koji znamo da nikada necemo uci u EU. Nekada nisam imao pravo glasa kada se o uvasku govorilo kroz koju godinu, danas se isto govori, samo sto danas i moja deca imaju pravo glasa.
Suvise dugo nas lazete da bi verovali bilo cemu...

lasica

pre 5 godina

Draga gospodjo dzaba savetujete.prosecan srbin ce prvo da primeti vasu gradju i pocece cinicno da se smeje a ne vidi da je pola srbije zadriglo.prosecan srbin vise voli zemlju gde se jede borsc i pravi tenk umesto pegle.ali ne zna da je u rusiji kilogram mesa izmedju 1500-2000 dinara a penzija medicinske sestre oko 70$.tako da je borsc,razne corbe od heljde vise moranje nego izbor.neki put mi je zao sto nam staljin nije dosao posle 45' da i mi okusimo malo te corbe mozda bi drugacije razmisljali.

Mediocritical

pre 5 godina

Pa mi bi smo da lažemo mažemo i krademo do veka... Naročito ako je to na račun nas i našeg naroda, što nam je tradicija. I to branimo po cenu građanskih ratova, što koristimo kao ucenu u spoljnoj politici. Uostalom znate vi to, bolje od nas.

Симо Кишњача

pre 5 godina

Донекле могу да разумем интерес разних ЕУ комесарчића, који се шеткају овуда, али, да нам држи придике премијерка земље која је ван ЕУ и чији грађани су то референдумом изгласали, е, то је већ ван сваке памети..

neobavezno

pre 5 godina

Narod uopste i ne spominje gubitak nacionalnog identiteta jer je to glupost ali politicki pajaci intepretiraju svoje palanacke vizije uzbegavajuci pravu ustinu. Ne damo Kosovo i trazimo vladavinu prava! Ono sto narod trazi direktno je protiv interesa vlasti. Razlozi su nam takodje poznati!

Симо Кишњача

pre 5 godina

Донекле могу да разумем интерес разних ЕУ комесарчића, који се шеткају овуда, али, да нам држи придике премијерка земље која је ван ЕУ и чији грађани су то референдумом изгласали, е, то је већ ван сваке памети..

darkwood

pre 5 godina

Istina je sa Norveska nije u EU, ali Norveskoj EU ne treba, oni su toliko bogata zamlja i nece da pomazu ostalima i cuvaju svoje interese, kao Svajcarska. A nama bi bas dobro doslo da udjemo u EU, bila bi to velika finansijska inekcija

Jole

pre 5 godina

Jedina stvar koja me je iznenadila u Oslu je da je to jedan potpuno tipični evropski grad. Očekivao sam nešto jako norveško a dočekala me varijanta Beča i Budimpešte. Evropa je Evropa, manje-više svuda isto.

Ispeci

pre 5 godina

Dakle, neki "genijalci" smatraju da bi dominantno hrišćanski odgajani Srbi (i među njima deo ateista, takođe i manjine verske) izgubili identitet ulaskom u dominantno hrišćanski ili ateistički EU, a ne bi izgubili identitet stapajući se sa islamskom kulturom (nasilno i bezobrano, jer ne verujem da neko želi da se menja na taj način. Što se identiteta tiče, dovoljno je, za početak, na društvenim mrežama svi da se prebace na ćirilicu i odmah je svakom strancu jasno da sigurno nismo Hrvati, kao i da nismo katolici. Plus druge, konkretnije mere čuvanja kulturne baštine Srba.

lasica

pre 5 godina

Draga gospodjo dzaba savetujete.prosecan srbin ce prvo da primeti vasu gradju i pocece cinicno da se smeje a ne vidi da je pola srbije zadriglo.prosecan srbin vise voli zemlju gde se jede borsc i pravi tenk umesto pegle.ali ne zna da je u rusiji kilogram mesa izmedju 1500-2000 dinara a penzija medicinske sestre oko 70$.tako da je borsc,razne corbe od heljde vise moranje nego izbor.neki put mi je zao sto nam staljin nije dosao posle 45' da i mi okusimo malo te corbe mozda bi drugacije razmisljali.

Fudbaler

pre 5 godina

Srbi se ne nadaju nešto da će ekonomski procvetati ulaskom u EU.Srbija zaista želi da Srbija bude ekonomski jaka i stabilna, i želi da ostvari saradnju sa svima.

neobavezno

pre 5 godina

Narod uopste i ne spominje gubitak nacionalnog identiteta jer je to glupost ali politicki pajaci intepretiraju svoje palanacke vizije uzbegavajuci pravu ustinu. Ne damo Kosovo i trazimo vladavinu prava! Ono sto narod trazi direktno je protiv interesa vlasti. Razlozi su nam takodje poznati!

Ajde bre

pre 5 godina

Svi ti sto se busaju, da ih pitas sta je nas nacionalni identitet, kulturno i istorijsko nasledje.. odgovor bi bio: aaaa, paaaaaa..... beeeeee. Tako su mi rekli da cemo to izgubiti..

lili

pre 5 godina

Norvezanima je dobro i bez EU jer postoji prava drzava i vlast ne moze da radi sta hoce.Mi se nadamo da ce ulaskom u EU nama biti bolje jer ce vlast biti odgovornija i manje korumpirana, a mogucnosti za gradjane vece. Mozda je slamka za koju se hvatamo,ali ne vidim drugu.

Prénom

pre 5 godina

Nece Srbi u EU :) Tamo ima Babaroga :) Bolje je biti ruska gubernija i raditi za 180 eura... Nek su nam zivi politicari i tajkuni! Neki porede Norvesku i nas :) Ajde jos i da razumem nepismenu i krezubu masu koja nije otisla dalje od svog sela, ali kad cujem gastose koji su ceo zivot proveli na zapadu kako srbuju i pljuju EU... Odmah mi nije dobro. Kunu se u Rusiju i pljuju zapad ali zato socijalnu pomoc i sve benificije sa zapada ne odbacuju i nisu im gadne. O tome da koriste samo te "zle" zapadnjacke proizvode necu ni da komentarisem... Mnogo smo los narod :(

Aleks

pre 5 godina

Донекле могу да разумем интерес разних ЕУ комесарчића, који се шеткају овуда, али, да нам држи придике премијерка земље која је ван ЕУ и чији грађани су то референдумом изгласали, е, то је већ ван сваке памети..
(Симо Кишњача, 8. jul 2018 08:39)

Jeste, ali to je zemlja koja za tri sata odradi godišnji gdp Srbije. Nemojte mi opet nešto o nafti i gasu jer je i Srbija imala svoje adute. Samo što te adute u Srbiji partijski direktori i pijavice anuliraju za godinu dana. U Srbiji bi partijski funkcioneri i gvozdenu kuglu pokvarili, samo da im se da u ruke.

Nn12

pre 5 godina

Iskustva iz Hr.
Prosječnom gradjaninu će biti bolje. Primanja će porasti, ali i neke cijene. No otvaranjem tržišta neke cijene i padaju.
Lako će vam biti otići van. Pasoš u torbu i zbogom. Izgubit ćete dio stanovništva kao što je i Hr. izgubila. Lako je putovati, drigačije se po svijetu gleda kad vide.zvjedice na pasošu. Izvoznicima i EU će biti izuzetno lako. Tovari kamion popuno CMR i vozi. Lakša i jedostavnoja naplata, štite vas zakoni i regulativa EU. Poljoprivredi će biti teško, tko ne proizvodi puni i jeftino imat će problem. Turizam, euro, slobodni protol ljudi i roba je jedna odločna stvar i zaista notko normalan nije protiv. Srbi će ostati Srbi ko što su Hrvati ostali Hrvati. Dakle nema straha. Imat ćete europske zakone koji su manje više dobri, no veliki je upitnik ( u HR je tako) što se ne sprovode ili se sprovode djelomično. a to će najviše o vama. EU neće riješiti probleme, ali će natjerati političare sa uvedu mehanizme koji ih mogu riješiti.
Nema straha Srbi. Može većini biti samo bolje.

Mediocritical

pre 5 godina

Pa mi bi smo da lažemo mažemo i krademo do veka... Naročito ako je to na račun nas i našeg naroda, što nam je tradicija. I to branimo po cenu građanskih ratova, što koristimo kao ucenu u spoljnoj politici. Uostalom znate vi to, bolje od nas.

turista

pre 5 godina

Ima nas puno koji znamo da nikada necemo uci u EU. Nekada nisam imao pravo glasa kada se o uvasku govorilo kroz koju godinu, danas se isto govori, samo sto danas i moja deca imaju pravo glasa.
Suvise dugo nas lazete da bi verovali bilo cemu...

True Batman Fan

pre 5 godina

Lako Norvezanima da sacuvaju svoj identitet kada im je drzava bogata a politicari rade u interesu naroda... Kod nas je malo drugacija situacija...

Dex

pre 5 godina

Pa kada je to sve tako fantasticno, zasto Vi Norvežani niste ušli u EU?!
(Dux, 8. jul 2018 08:51)

Kao prvo oni gotovo da jesu u EU (najvecim delom odavno integrisani, sem institucionalno), kao drugo zanima me kakvo razmisljanje nagoni coveka da poredi potrebe i situaciju jedne Norveske i Srbije.

mikki

pre 5 godina

Lekcije i trebaju da nam drze osobe poput gdje premijerke zato sto iza sebe imaju rezultate.Norvrska je primer sredjene zemlje,a ne korumpirana Srbija.Za ove sto pitaju za datum prijema-bice objavljen ali kada ispunimo uslove.Ti uslovi su jasni,i Srbija ih ne ispunjava zato sto nije u interesu bagri koja odlucuje.To je glavni problem,a ne neki nerealni uslovi Eu.Da li bi ste vi dozvolili strancu koji ulazi u vas dom da vam postavlja uslove,ili bi ste vi bili ti koji to rade? Za sva zivotna pitanja prvo krenite od sebe i svoje porodice!

Sima

pre 5 godina

Necemo nista izgubiti jer sve sto smo mogli izgubiti vec smo izgubili:Kosovo,ekomoniju,stanovnistvo a o moralnim vrednostima drustva da i ne govorimo...

igor

pre 5 godina

Ono što će Srbija izgubiti ulaskom u EU su mladi, obrazovani i sposobni
ljudi koji će se masovno iseljavati. Isti scenarij kao kod nas u Hr.

Sloba

pre 5 godina

Najvise bi izgubili korumpitani politicari, tajni centri moci i sluzbe koje regrutiju kriminalce, da ne kazem navijace. Obican covek bi imao mnogo vise koristi. Pojeftinjenje namernica koje su sada skuplje nego u EU sto je van pameti. Lakse putovanje, komunikacija i otvaranje ogromnog trzista za nase firme. Evo jednog primera. Pitao sam u AMC Amsterdam da im biro iz Srbije radi crtanje instalacija u 3D i nisu pristali iako je cena povoljna jer ako bi doslo do spora procedura je drugacija nego sa firmama unutar EU. Postoji evropkii standard za tendere i t.d. i.t.d.

Altair

pre 5 godina

Koji identitet??? Mi to imamo??? E krezuba nacijo, imamo Pink identitet, zadrugarski, parovski, grandovski... Mi pricamo o gubitku identiteta, pa mi isti nemamo zadnjih 20 godina!

Realno

pre 5 godina

Pa kada je to sve tako fantasticno, zasto Vi Norvežani niste ušli u EU?!
(Dux, 8. jul 2018 08:51)
Prosecna plata u Norveskoj je 4000 eura, dok Srbi idu radit u Slovacku i Cesku za 600-700 eura, e Ceska i SLovacka, da nije bilo u EU iz tih drzava bi dolazili u Srbiju radit, a ovdje nesto pricaju kako EU nije nista, zato se radi 200 eura, ako uopce imas srece da imas poso

Ana

pre 5 godina

A jel mi svi mozemo da vas zamolimo da se kanete i KiM i nas sve zajedno sa njim.Srbija moze pola EU da hrani ali sa pravim domacinom na celu drzave.

Bojan Lukic

pre 5 godina

A što nam premijerka nije objasnila zašto Norveška već trideset godina odbija na referendumu da uđe u EU? Kako je ona glasala na pomenutim refrendumima?1990 godine kada je bio jedan od refrenduma živeo sam u Norveškoj, tada mi je objašnjeno da je problem u tome što neće da im Španija određuje koliko će oni ribe da love! Verovatno je to bio lokalni rezon ljudi sa kojima sam živeo - zar se to ne može svrstati u "gubitak identiteta" ?
No poznato je da, kada su drugi u pitalju, sve izgleda mnogo drugacije - verovatno njoj nas identitet nije jednako vredan kao Norveski. Zato bi mi morali da imamo svoj referendum (kao sto su ga imali i Norvezani) ali posto prethodno cujemo i argumente protiv ulaska u EU na javnoj raspravi koja kod nas nije dozvoljena.

Marlone

pre 5 godina

Ma sve je to lijepo, ali kao sto Britanci vole da uslovljavaju Srbe za ulazak u EU (iz koje uskoro izlaze), tako Norvezani poceli da pricaju o ljepotama EU (ciji clan nisu). Sve ljepse od ljepseg.

Ajmo bar na vikend do EU,ima se sta videti

pre 5 godina

Srbija moze pola EU da hrani ali sa pravim domacinom na celu drzave. 
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net @Ana 
Srbija ne moze sama sebe da hrani a kamoli evropu,uh dal je moguce da ovakve price jos uvek prolaze kod pojedinaca???

Djorde

pre 5 godina

Svaki normalan i posten gradjanin nema razloge da ne zeli da Srbija postane clanica EU. To je sinonim za uredjeno, funkcionalno drustvo.
Protiv su muljatori, uspesni bizMismeni burazerske i partijske ekonomije, prodavci magle, placena ruska peta kolona, ...
A price o nacionalnom identitetu je samo jedna od zvaka propagande koja dolazi, zna se odakle. A sto je stvarno lose, ta propaganda se ovde prima kao "baba na saucesce". Sto vec neko rece u komentarima, ako pitate te sto su mnogo zabrinuti za nacionalni identitet, da to konkretnim recima pojasne, "paaaa, ovaj, kako da kazem, ...", cista MAGLA.

Podsetnik

pre 5 godina

Ne radi se uopšte o gubitku identiteta, već o gubitku ekonomske suverenosti. Nju smo počeli da gubimo još 2000. godine zbog naivnosti naših političara i građana koji su predali bankarski sistem strancima, dozvolili da deo ključnih domaćih privrednih sistema propadne a drugi deo kupe stranci, potpisali SSP koji eliminiše zaštitu domaće proizvodnje, prihvatili pogubno politiku niske inflacije koja uništava izvoz a pospešuje uvoz, i na kraju primenili najparadoksalniju ideju svih vremena - subvencionisanje stranih kapitalista javnim parama domaćeg stanovništva. Ulaskom u EU izgubili bismo šansu da ikada preokrenemo ove promašene poteze i zauvek bismo ostali ekonomska kolonija moćnih članica EU bez nade za ekonomski i društveni rast i razvoj.

iznutra

pre 5 godina

Koliko god da je licemerno kad oni koji su u inostranstvu govore kako je lose u EU isto (ako ne i vise) toliko je licemerno da neko ko je izvan EU govori koliko je EU dobra.

Dejan

pre 5 godina

Србија није компаративна са Норвешком јер су то системи небо и земља. Србија је компаративна са непосредним окружењем и ту мислим пре свега на Хрватску тако да на њиховом примеру уласка у ЕУ тражите одговор шта добијате а шта губите. Норвешка је компаративна пре свега са скандинавским земљама и ту мислим пре свега на Шведску и Данску. Е ту је такмичење по мени веома поражавајуће за Норвешку тј она мора тек да докаже да може да буде веле сила Само наведите 5 компанија из Шведске и 5 из Норвешке па већ видите да Норвешка има проблем у такмичењу са Шведском.

dejan76

pre 5 godina

Nisam oguglao pa mogu da primetim sledeće. Da li bi premijerka Norveške ovako, kao detetu predškolskog uzrasta, držala slovo o identitetu nekom Nemcu, Rusu, Englezu, ili susednom Dancu i Šveđaninu? Retoričko pitanje - naravno da ne bi jer bi to bilo snishodljivo i uvredljivo. Ali je dobro što je to rekla da neke stvari izađu na površinu.

e

pre 5 godina

Kada bi Srbija mogla ući u EU ?? Mislim nikada! Zašto, ako narod to želi? Prosto, na dozvoljavaju političari. Vučić traži da se narod promeni, a ni jednom netraži od političara da preseku korupciju u kojoj i sami obilato zarađuju. Neće oni kidati veze koje im donose dobitke. Postoje stotine primera, a jedan od njih je puštanje iz zatvora pravosnažno osuđene kriminialce ili uslovno osuđene ili bezobrazno niske osude ubicama koje čak ni nisu dostupne pravosuđu Srbije

made in Serbia

pre 5 godina

Srbi koji to misle nisu Srbi već obični ruski klovnovi... Vremenska mašina zaista postoji i pećinski Srbi su je koristili da dođu u ovu budućnost. Nažalost

GuA

pre 5 godina

Pa kada je to sve tako fantasticno, zasto Vi Norvežani niste ušli u EU?!
(Dux, 8. jul 2018 08:51)

Oni su u gorem polozaju nego da su clan EU. Moraju da primene sve zakone EU a nemaju nikakav uticaj na dosenje istih.

Voša

pre 5 godina

Ima prednosti i ima mana ulazak u EU ...prvo mana ...ogroman broj građana Srbije će otići ,,trbuhom za kruhom,,,....dobra strana je u rukama političara koji poslednjih 30godina nemaju sluha za nsrod i običaje, oni mogu zaštititi da se u Srbiji može zaklati i peći na ražnju prase/jare/jagnje da možešpraviti roštilj/kotlić na vatri da možeš praviti domaću rakiju i vino da može domaćinstvo da vrši svinjokolju pravi kobasice kulene pršute šunke da uzgaja recimo mak za seme a čaure da otkupljuje farmaceutska industrija kao nekad i još puno toga.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

.Srbija moze pola EU da hrani ali sa pravim domacinom na celu drzave.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net @Ana

Ali problem je sto njima ne treba hrana iz Srbije vec mi to mozemo da prodamo Etiopiji, Somaliji, Liberiji ali oni avaj nemaju pare da plate.
Oni sto imaju naftu menjace je za bolju i jeftiniju.
A mi trazimo od EU i SAD neke pare, investicije, vize, povlascen status.....

ispeci

pre 5 godina

Slažem se Đorđe. I oni koje zanimaju samo pare, a zatim će kulturno uništenu zemlju napustiti, iskupovati negde (tipa, Americi ili tamo u Skandinaviji i sl.) imanja, kuće, stanove, a NEbogate građane odgajane i vaspitavane u srpskoj kulturi, ko ****.

NN

pre 5 godina

Norveska je clanica evropske ekonomske zone koju cine clanice EU i EFTE . Norveska je u sengen zoni za putovanja. Tako da njima i ne treba toliko clanstvo u EU, a sa EU su mnogo vise povezaniji nego Srbija koja je kandiat za EU i pregovar za clanstvo (odbili posledni put da udju u EU 1995 na refendumu 1992 godine kada su pristale Svedska, Finska i Austrija sve tri tada clanice EFTE). Drugo Norveska svoje nalazista nafte i gasa nisu prodali za male pare omiljenoj braci kao sto smo mi prodali nasa , braci Rusima .

zg232

pre 5 godina

.Srbija moze pola EU da hrani ali sa pravim domacinom na celu drzave.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net @Ana

Ali problem je sto njima ne treba hrana iz Srbije vec mi to mozemo da prodamo Etiopiji, Somaliji, Liberiji ali oni avaj nemaju pare da plate.
Oni sto imaju naftu menjace je za bolju i jeftiniju.
A mi trazimo od EU i SAD neke pare, investicije, vize, povlascen status.....
(Aleksa Pufta, 8. jul 2018 11:33)

Srbija će u poljoprivredi doživjeti velike promjene. Sada se usuglašava na novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP), koja se treba usvojiti u 5/19 i vrijediti će od 2021-2027., što znači da ako uđete u tom razdoblju morati ćete se usuglasiti sa svim propisima i o kvaliteti i o poljoprivrednoj ekologiji. Seljaci će dobijati veća sredstva iz poljoprivrednih fondova, ali će i kontrola biti veća. Po ulasku, jedno 2-3 godine propasti će velika većina malih, hobi i starih farmera, kao i u Hrvatskoj. Veća i velika obiteljska gospodarstva će dobiti veće poticaje i imati više uvjeta za natjecanje za fondove. Da bi se pripremila, Srbija mora točno odrediti prioritete (npr. govedarstvo, malinarstvo) i ustrajati na tome te usmjeravati na ekološku proizvodnju. EU donosi promjene u društvu, ali vjerujte, koliko ima negativnih, puno više ima pozitivnih promjena u svemu onom što smo naslijedili iz zajedničke države, kao korupcija, pravosuđe, promjena odnosa državnih službenika prema korisnicima, cijene, rad u EU itd

lasica

pre 5 godina

Draga gospodjo dzaba savetujete.prosecan srbin ce prvo da primeti vasu gradju i pocece cinicno da se smeje a ne vidi da je pola srbije zadriglo.prosecan srbin vise voli zemlju gde se jede borsc i pravi tenk umesto pegle.ali ne zna da je u rusiji kilogram mesa izmedju 1500-2000 dinara a penzija medicinske sestre oko 70$.tako da je borsc,razne corbe od heljde vise moranje nego izbor.neki put mi je zao sto nam staljin nije dosao posle 45' da i mi okusimo malo te corbe mozda bi drugacije razmisljali.

Ajde bre

pre 5 godina

Svi ti sto se busaju, da ih pitas sta je nas nacionalni identitet, kulturno i istorijsko nasledje.. odgovor bi bio: aaaa, paaaaaa..... beeeeee. Tako su mi rekli da cemo to izgubiti..

neobavezno

pre 5 godina

Narod uopste i ne spominje gubitak nacionalnog identiteta jer je to glupost ali politicki pajaci intepretiraju svoje palanacke vizije uzbegavajuci pravu ustinu. Ne damo Kosovo i trazimo vladavinu prava! Ono sto narod trazi direktno je protiv interesa vlasti. Razlozi su nam takodje poznati!

e

pre 5 godina

Kada bi Srbija mogla ući u EU ?? Mislim nikada! Zašto, ako narod to želi? Prosto, na dozvoljavaju političari. Vučić traži da se narod promeni, a ni jednom netraži od političara da preseku korupciju u kojoj i sami obilato zarađuju. Neće oni kidati veze koje im donose dobitke. Postoje stotine primera, a jedan od njih je puštanje iz zatvora pravosnažno osuđene kriminialce ili uslovno osuđene ili bezobrazno niske osude ubicama koje čak ni nisu dostupne pravosuđu Srbije

Realno

pre 5 godina

Pa kada je to sve tako fantasticno, zasto Vi Norvežani niste ušli u EU?!
(Dux, 8. jul 2018 08:51)
Prosecna plata u Norveskoj je 4000 eura, dok Srbi idu radit u Slovacku i Cesku za 600-700 eura, e Ceska i SLovacka, da nije bilo u EU iz tih drzava bi dolazili u Srbiju radit, a ovdje nesto pricaju kako EU nije nista, zato se radi 200 eura, ako uopce imas srece da imas poso

made in Serbia

pre 5 godina

Srbi koji to misle nisu Srbi već obični ruski klovnovi... Vremenska mašina zaista postoji i pećinski Srbi su je koristili da dođu u ovu budućnost. Nažalost

Prénom

pre 5 godina

Nece Srbi u EU :) Tamo ima Babaroga :) Bolje je biti ruska gubernija i raditi za 180 eura... Nek su nam zivi politicari i tajkuni! Neki porede Norvesku i nas :) Ajde jos i da razumem nepismenu i krezubu masu koja nije otisla dalje od svog sela, ali kad cujem gastose koji su ceo zivot proveli na zapadu kako srbuju i pljuju EU... Odmah mi nije dobro. Kunu se u Rusiju i pljuju zapad ali zato socijalnu pomoc i sve benificije sa zapada ne odbacuju i nisu im gadne. O tome da koriste samo te "zle" zapadnjacke proizvode necu ni da komentarisem... Mnogo smo los narod :(

Djorde

pre 5 godina

Svaki normalan i posten gradjanin nema razloge da ne zeli da Srbija postane clanica EU. To je sinonim za uredjeno, funkcionalno drustvo.
Protiv su muljatori, uspesni bizMismeni burazerske i partijske ekonomije, prodavci magle, placena ruska peta kolona, ...
A price o nacionalnom identitetu je samo jedna od zvaka propagande koja dolazi, zna se odakle. A sto je stvarno lose, ta propaganda se ovde prima kao "baba na saucesce". Sto vec neko rece u komentarima, ako pitate te sto su mnogo zabrinuti za nacionalni identitet, da to konkretnim recima pojasne, "paaaa, ovaj, kako da kazem, ...", cista MAGLA.

Aleks

pre 5 godina

Донекле могу да разумем интерес разних ЕУ комесарчића, који се шеткају овуда, али, да нам држи придике премијерка земље која је ван ЕУ и чији грађани су то референдумом изгласали, е, то је већ ван сваке памети..
(Симо Кишњача, 8. jul 2018 08:39)

Jeste, ali to je zemlja koja za tri sata odradi godišnji gdp Srbije. Nemojte mi opet nešto o nafti i gasu jer je i Srbija imala svoje adute. Samo što te adute u Srbiji partijski direktori i pijavice anuliraju za godinu dana. U Srbiji bi partijski funkcioneri i gvozdenu kuglu pokvarili, samo da im se da u ruke.

Ana

pre 5 godina

A jel mi svi mozemo da vas zamolimo da se kanete i KiM i nas sve zajedno sa njim.Srbija moze pola EU da hrani ali sa pravim domacinom na celu drzave.

Podsetnik

pre 5 godina

Ne radi se uopšte o gubitku identiteta, već o gubitku ekonomske suverenosti. Nju smo počeli da gubimo još 2000. godine zbog naivnosti naših političara i građana koji su predali bankarski sistem strancima, dozvolili da deo ključnih domaćih privrednih sistema propadne a drugi deo kupe stranci, potpisali SSP koji eliminiše zaštitu domaće proizvodnje, prihvatili pogubno politiku niske inflacije koja uništava izvoz a pospešuje uvoz, i na kraju primenili najparadoksalniju ideju svih vremena - subvencionisanje stranih kapitalista javnim parama domaćeg stanovništva. Ulaskom u EU izgubili bismo šansu da ikada preokrenemo ove promašene poteze i zauvek bismo ostali ekonomska kolonija moćnih članica EU bez nade za ekonomski i društveni rast i razvoj.

Voša

pre 5 godina

Ima prednosti i ima mana ulazak u EU ...prvo mana ...ogroman broj građana Srbije će otići ,,trbuhom za kruhom,,,....dobra strana je u rukama političara koji poslednjih 30godina nemaju sluha za nsrod i običaje, oni mogu zaštititi da se u Srbiji može zaklati i peći na ražnju prase/jare/jagnje da možešpraviti roštilj/kotlić na vatri da možeš praviti domaću rakiju i vino da može domaćinstvo da vrši svinjokolju pravi kobasice kulene pršute šunke da uzgaja recimo mak za seme a čaure da otkupljuje farmaceutska industrija kao nekad i još puno toga.

Mediocritical

pre 5 godina

Pa mi bi smo da lažemo mažemo i krademo do veka... Naročito ako je to na račun nas i našeg naroda, što nam je tradicija. I to branimo po cenu građanskih ratova, što koristimo kao ucenu u spoljnoj politici. Uostalom znate vi to, bolje od nas.

True Batman Fan

pre 5 godina

Lako Norvezanima da sacuvaju svoj identitet kada im je drzava bogata a politicari rade u interesu naroda... Kod nas je malo drugacija situacija...

turista

pre 5 godina

Ima nas puno koji znamo da nikada necemo uci u EU. Nekada nisam imao pravo glasa kada se o uvasku govorilo kroz koju godinu, danas se isto govori, samo sto danas i moja deca imaju pravo glasa.
Suvise dugo nas lazete da bi verovali bilo cemu...

Sima

pre 5 godina

Necemo nista izgubiti jer sve sto smo mogli izgubiti vec smo izgubili:Kosovo,ekomoniju,stanovnistvo a o moralnim vrednostima drustva da i ne govorimo...

NN

pre 5 godina

Norveska je clanica evropske ekonomske zone koju cine clanice EU i EFTE . Norveska je u sengen zoni za putovanja. Tako da njima i ne treba toliko clanstvo u EU, a sa EU su mnogo vise povezaniji nego Srbija koja je kandiat za EU i pregovar za clanstvo (odbili posledni put da udju u EU 1995 na refendumu 1992 godine kada su pristale Svedska, Finska i Austrija sve tri tada clanice EFTE). Drugo Norveska svoje nalazista nafte i gasa nisu prodali za male pare omiljenoj braci kao sto smo mi prodali nasa , braci Rusima .

Dex

pre 5 godina

Pa kada je to sve tako fantasticno, zasto Vi Norvežani niste ušli u EU?!
(Dux, 8. jul 2018 08:51)

Kao prvo oni gotovo da jesu u EU (najvecim delom odavno integrisani, sem institucionalno), kao drugo zanima me kakvo razmisljanje nagoni coveka da poredi potrebe i situaciju jedne Norveske i Srbije.

iznutra

pre 5 godina

Koliko god da je licemerno kad oni koji su u inostranstvu govore kako je lose u EU isto (ako ne i vise) toliko je licemerno da neko ko je izvan EU govori koliko je EU dobra.

mikki

pre 5 godina

Lekcije i trebaju da nam drze osobe poput gdje premijerke zato sto iza sebe imaju rezultate.Norvrska je primer sredjene zemlje,a ne korumpirana Srbija.Za ove sto pitaju za datum prijema-bice objavljen ali kada ispunimo uslove.Ti uslovi su jasni,i Srbija ih ne ispunjava zato sto nije u interesu bagri koja odlucuje.To je glavni problem,a ne neki nerealni uslovi Eu.Da li bi ste vi dozvolili strancu koji ulazi u vas dom da vam postavlja uslove,ili bi ste vi bili ti koji to rade? Za sva zivotna pitanja prvo krenite od sebe i svoje porodice!

Altair

pre 5 godina

Koji identitet??? Mi to imamo??? E krezuba nacijo, imamo Pink identitet, zadrugarski, parovski, grandovski... Mi pricamo o gubitku identiteta, pa mi isti nemamo zadnjih 20 godina!

Bojan Lukic

pre 5 godina

A što nam premijerka nije objasnila zašto Norveška već trideset godina odbija na referendumu da uđe u EU? Kako je ona glasala na pomenutim refrendumima?1990 godine kada je bio jedan od refrenduma živeo sam u Norveškoj, tada mi je objašnjeno da je problem u tome što neće da im Španija određuje koliko će oni ribe da love! Verovatno je to bio lokalni rezon ljudi sa kojima sam živeo - zar se to ne može svrstati u "gubitak identiteta" ?
No poznato je da, kada su drugi u pitalju, sve izgleda mnogo drugacije - verovatno njoj nas identitet nije jednako vredan kao Norveski. Zato bi mi morali da imamo svoj referendum (kao sto su ga imali i Norvezani) ali posto prethodno cujemo i argumente protiv ulaska u EU na javnoj raspravi koja kod nas nije dozvoljena.

Sloba

pre 5 godina

Najvise bi izgubili korumpitani politicari, tajni centri moci i sluzbe koje regrutiju kriminalce, da ne kazem navijace. Obican covek bi imao mnogo vise koristi. Pojeftinjenje namernica koje su sada skuplje nego u EU sto je van pameti. Lakse putovanje, komunikacija i otvaranje ogromnog trzista za nase firme. Evo jednog primera. Pitao sam u AMC Amsterdam da im biro iz Srbije radi crtanje instalacija u 3D i nisu pristali iako je cena povoljna jer ako bi doslo do spora procedura je drugacija nego sa firmama unutar EU. Postoji evropkii standard za tendere i t.d. i.t.d.

igor

pre 5 godina

Ono što će Srbija izgubiti ulaskom u EU su mladi, obrazovani i sposobni
ljudi koji će se masovno iseljavati. Isti scenarij kao kod nas u Hr.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

.Srbija moze pola EU da hrani ali sa pravim domacinom na celu drzave.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net @Ana

Ali problem je sto njima ne treba hrana iz Srbije vec mi to mozemo da prodamo Etiopiji, Somaliji, Liberiji ali oni avaj nemaju pare da plate.
Oni sto imaju naftu menjace je za bolju i jeftiniju.
A mi trazimo od EU i SAD neke pare, investicije, vize, povlascen status.....

zg232

pre 5 godina

.Srbija moze pola EU da hrani ali sa pravim domacinom na celu drzave.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net @Ana

Ali problem je sto njima ne treba hrana iz Srbije vec mi to mozemo da prodamo Etiopiji, Somaliji, Liberiji ali oni avaj nemaju pare da plate.
Oni sto imaju naftu menjace je za bolju i jeftiniju.
A mi trazimo od EU i SAD neke pare, investicije, vize, povlascen status.....
(Aleksa Pufta, 8. jul 2018 11:33)

Srbija će u poljoprivredi doživjeti velike promjene. Sada se usuglašava na novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP), koja se treba usvojiti u 5/19 i vrijediti će od 2021-2027., što znači da ako uđete u tom razdoblju morati ćete se usuglasiti sa svim propisima i o kvaliteti i o poljoprivrednoj ekologiji. Seljaci će dobijati veća sredstva iz poljoprivrednih fondova, ali će i kontrola biti veća. Po ulasku, jedno 2-3 godine propasti će velika većina malih, hobi i starih farmera, kao i u Hrvatskoj. Veća i velika obiteljska gospodarstva će dobiti veće poticaje i imati više uvjeta za natjecanje za fondove. Da bi se pripremila, Srbija mora točno odrediti prioritete (npr. govedarstvo, malinarstvo) i ustrajati na tome te usmjeravati na ekološku proizvodnju. EU donosi promjene u društvu, ali vjerujte, koliko ima negativnih, puno više ima pozitivnih promjena u svemu onom što smo naslijedili iz zajedničke države, kao korupcija, pravosuđe, promjena odnosa državnih službenika prema korisnicima, cijene, rad u EU itd

Ajmo bar na vikend do EU,ima se sta videti

pre 5 godina

Srbija moze pola EU da hrani ali sa pravim domacinom na celu drzave. 
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net @Ana 
Srbija ne moze sama sebe da hrani a kamoli evropu,uh dal je moguce da ovakve price jos uvek prolaze kod pojedinaca???

dejan76

pre 5 godina

Nisam oguglao pa mogu da primetim sledeće. Da li bi premijerka Norveške ovako, kao detetu predškolskog uzrasta, držala slovo o identitetu nekom Nemcu, Rusu, Englezu, ili susednom Dancu i Šveđaninu? Retoričko pitanje - naravno da ne bi jer bi to bilo snishodljivo i uvredljivo. Ali je dobro što je to rekla da neke stvari izađu na površinu.

Симо Кишњача

pre 5 godina

Донекле могу да разумем интерес разних ЕУ комесарчића, који се шеткају овуда, али, да нам држи придике премијерка земље која је ван ЕУ и чији грађани су то референдумом изгласали, е, то је већ ван сваке памети..

ispeci

pre 5 godina

Slažem se Đorđe. I oni koje zanimaju samo pare, a zatim će kulturno uništenu zemlju napustiti, iskupovati negde (tipa, Americi ili tamo u Skandinaviji i sl.) imanja, kuće, stanove, a NEbogate građane odgajane i vaspitavane u srpskoj kulturi, ko ****.

Marlone

pre 5 godina

Ma sve je to lijepo, ali kao sto Britanci vole da uslovljavaju Srbe za ulazak u EU (iz koje uskoro izlaze), tako Norvezani poceli da pricaju o ljepotama EU (ciji clan nisu). Sve ljepse od ljepseg.

Jole

pre 5 godina

Jedina stvar koja me je iznenadila u Oslu je da je to jedan potpuno tipični evropski grad. Očekivao sam nešto jako norveško a dočekala me varijanta Beča i Budimpešte. Evropa je Evropa, manje-više svuda isto.

lili

pre 5 godina

Norvezanima je dobro i bez EU jer postoji prava drzava i vlast ne moze da radi sta hoce.Mi se nadamo da ce ulaskom u EU nama biti bolje jer ce vlast biti odgovornija i manje korumpirana, a mogucnosti za gradjane vece. Mozda je slamka za koju se hvatamo,ali ne vidim drugu.

darkwood

pre 5 godina

Istina je sa Norveska nije u EU, ali Norveskoj EU ne treba, oni su toliko bogata zamlja i nece da pomazu ostalima i cuvaju svoje interese, kao Svajcarska. A nama bi bas dobro doslo da udjemo u EU, bila bi to velika finansijska inekcija

Nn12

pre 5 godina

Iskustva iz Hr.
Prosječnom gradjaninu će biti bolje. Primanja će porasti, ali i neke cijene. No otvaranjem tržišta neke cijene i padaju.
Lako će vam biti otići van. Pasoš u torbu i zbogom. Izgubit ćete dio stanovništva kao što je i Hr. izgubila. Lako je putovati, drigačije se po svijetu gleda kad vide.zvjedice na pasošu. Izvoznicima i EU će biti izuzetno lako. Tovari kamion popuno CMR i vozi. Lakša i jedostavnoja naplata, štite vas zakoni i regulativa EU. Poljoprivredi će biti teško, tko ne proizvodi puni i jeftino imat će problem. Turizam, euro, slobodni protol ljudi i roba je jedna odločna stvar i zaista notko normalan nije protiv. Srbi će ostati Srbi ko što su Hrvati ostali Hrvati. Dakle nema straha. Imat ćete europske zakone koji su manje više dobri, no veliki je upitnik ( u HR je tako) što se ne sprovode ili se sprovode djelomično. a to će najviše o vama. EU neće riješiti probleme, ali će natjerati političare sa uvedu mehanizme koji ih mogu riješiti.
Nema straha Srbi. Može većini biti samo bolje.

Fudbaler

pre 5 godina

Srbi se ne nadaju nešto da će ekonomski procvetati ulaskom u EU.Srbija zaista želi da Srbija bude ekonomski jaka i stabilna, i želi da ostvari saradnju sa svima.

Dejan

pre 5 godina

Србија није компаративна са Норвешком јер су то системи небо и земља. Србија је компаративна са непосредним окружењем и ту мислим пре свега на Хрватску тако да на њиховом примеру уласка у ЕУ тражите одговор шта добијате а шта губите. Норвешка је компаративна пре свега са скандинавским земљама и ту мислим пре свега на Шведску и Данску. Е ту је такмичење по мени веома поражавајуће за Норвешку тј она мора тек да докаже да може да буде веле сила Само наведите 5 компанија из Шведске и 5 из Норвешке па већ видите да Норвешка има проблем у такмичењу са Шведском.

Ispeci

pre 5 godina

Dakle, neki "genijalci" smatraju da bi dominantno hrišćanski odgajani Srbi (i među njima deo ateista, takođe i manjine verske) izgubili identitet ulaskom u dominantno hrišćanski ili ateistički EU, a ne bi izgubili identitet stapajući se sa islamskom kulturom (nasilno i bezobrano, jer ne verujem da neko želi da se menja na taj način. Što se identiteta tiče, dovoljno je, za početak, na društvenim mrežama svi da se prebace na ćirilicu i odmah je svakom strancu jasno da sigurno nismo Hrvati, kao i da nismo katolici. Plus druge, konkretnije mere čuvanja kulturne baštine Srba.

GuA

pre 5 godina

Pa kada je to sve tako fantasticno, zasto Vi Norvežani niste ušli u EU?!
(Dux, 8. jul 2018 08:51)

Oni su u gorem polozaju nego da su clan EU. Moraju da primene sve zakone EU a nemaju nikakav uticaj na dosenje istih.