Četvrtak, 05.07.2018.

07:55

"Verovao je da Srbija može da zameni Vizantiju"

Izvor: Nedeljnik

"Verovao je da Srbija može da zameni Vizantiju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Komša

pre 5 godina

@Mihajlo
Mislim da grešiš.
Prvo,idealizuješ ulogu Crkve u ono vreme ,kao i odnos Srba prema njoj - i naroda i vlastele. Hrišćanstvo je bilo vladajuća ideologija tadašnjeg svetskog poretka kojem su glavne uporišne tačke bile Carigrad i Rim.
Vizantija je bila sila koja je Crkvu koristila za "meku moć".
Od početka.Arhonte bi preobratila a oni bi,kako bi postali deo hrišćanake elite ,zadržali ili uvećali vlast pokrštavali narod a onda je Carigrad mogao da utiče preko Crkve na dešavanja u ,da se ne lažemo - vazalnim zemljama.
Tačno je samo to što si pomenuo da Dušan nije peoglašen za sveca jer je udario na Romeje.
Vizantijsko krilo srpske crkve,poslušnici Carigrada nisu dozvolili da pistane svetac jer im je udario na šefove,današnjim rečnikom da kažemo.
Crkva se tek u vreme Turaka saživela sa narodom a velike zasluge za opstanak ima Mehmed paša Sokolović.
Zanimljivija je "mračna strana " Lazarova. Zanimljivo je da je još za života bio miljenik Crkve on a ne Car Uroš ,niti kraj Vukašin.
Njegov odnos prema Mrnjavčevićima nas je koštao države.
Podmukao potez prema Altomanoviću (poveo ga na Mrnjavčeviće pa se povukao a ovaj desetkovan,a onda ga tako islabljenog napao zajedno sa Tvrtkom...) je posebna priča.

my way

pre 5 godina

Carstvo je bilo poput Jugoslavije, zasnivalo se na ličnosti i raspalo se vrlo brzo posle smrti. Mađari su pružali otpor turcima još 150 godina, a mi ni 20. Treba ceniti svoju istoriju ali ne biti mitoman.
(Misli svojom glavom, 05. jul 2018 08:32)
Madjari su pruzali otpor vec zaustavljenom, desetkovanom i obezglavljenom Otomanskom carstvu, sa sve katolickom crkvom i Evropom na svojoj strani. Ne znam o kakvoj mitomaniji dezurni "objektivni" autosovinisti pricaju, pa neki jos vezuju i lupaju gluposti o savremenoj politici i stravicne srpske zrtve koje su nesporne su za njih mitomanija. Dusan jeste prosirio drzavu, bez nekih velikih krvavih bitaka i jesmo u jednom trenutku bili najmocnija sila Evrope. Sta je tu sporno? Nije kao da izmisljamo da smo bili kao zemlja Aleksandra Makedonskog, Dingis Kana, Rimsko Carstvo i sl, jednostavno smo u tom istorijskom momentu propadanja Istocnog Rimskog carstva zauzimali najveci deo Balkanskog poluostrva.

ernesto che

pre 5 godina

@pedja

Svaku mogucu poentu si promasio, sto je skoro nezamislivo. Kao prvo, rekao sam gde su bile granice zamlje, zemlje koja je tu hiljadama god, a mi i nasa deca ucimo kako smo kao varvari dosli u 7 veku i sve rasterali, i naselili se , laz! Druga poenta je, zasto to rade bec i berlin i od kad jasno pokusavaju da uniste ovaj narod (nigde ja hrvate ne spominjem). Trece, protiv niti jednog naroda nemam nista, jer je na balkanu sve jedan te isti narod, dokazala geneologija, ali je jos ludje da se svi narodi na balkanu izjasnjavaju kao potomci ilira, jedino mi ne a isti smo narod! Znaci treca poenta, ovu drzava je okupirana. Cetvrta poenta mi je bila da, stranci istrazivaciv, istoricari, geneolozi,npr Djankarlo Tobecoli, Anatoli Kljosov, idr. pokusavaju da nam ukazu na neke stvari, pa cak i izraelski premijer kad je bio pre nekoliko meseci je rekao da Izraelski i Srpski narod imaju vise hiljada godina istorije i prijateljstva, a mi cutimo i ucimo becko-berlinske bajke! Ima jos puno mojih poenti, da ne duzim, a ti si se uhvatio da ja mrzim neke narode a nisam ih ni spomenuo, niti osporio, vec sam samo pricao o tome da nasu istoriju, znaci Nasu, Srbsku, treba isterati na videlo!

Aristotel

pre 5 godina

(ernesto che, 5. jul 2018 08:28)

Ne mogu da precutim na komentar.
Osim toga sto je u tvom komentaru skoro sve sto je napisano pogresno,
osvrnucu se samo na Berlinski kongres. Tada je Srbija prvi put dobila obrise danasnje Srbije, i to zahvaljujuci zapadnim silama jer su sprecili ruski plan koji je zamisljen Sanstefanskim mirom da se Bugarskoj dodeli teritorija od Crnog mora do Jadrana. Rusi su tada Bugarima poklanjali vise od pola danasnje Srbije. Vecna braca?

Никола87

pre 5 godina

@Pedja

А која се то земља са довољно војне моћи и територије није водила својим "митовима"? Није био мит Наполеоново петљање по пола Африке и Европе? Није био мит то што је британско царство под чизмом држало 3/4 планете? Није мит то што САД од свог оснивања с краја 18. века до данас нису бомбардовале и напале само 20 земаља у целом свету? Сама идеја националног спада у сферу митова, а митови су, ако ниси знао, неизоставни, иманентни и дефинишући део културе народа. Ако је ишта за неко реалније жаљење, то није чињеница да су Срби гајили митове, већ да су их махом спроводили непрофесионално и наивно, јер су се владари уздали у погрешне људе око себе (што нема везе са политиком, већ са тим какви су Срби као људи, али то је друга тема). А живот, у потпуности лишен апстрактних конструкција попут државотворних идеја, националног идентитета, итд. живе животиње.

Komša

pre 5 godina

@Miki & @ pošteni janjičar
Tačno tako - Srbija bi se kao država ugasila ali bi srpska dinastija obezbedila srpsku dominaciju u caratvu.
Vizantija (Romejsko carstvo) je bila multinacionalna i multikonfesionalna država - Rim.
Konstantin dozvoljava hrišćanstvo a Teodosije zavodi heišćansku diktaturu ,carstvo prestaje da bude tolerantno prema raznim verama ali etnička pripadnost je i dalje nebitna (uočava se ali joj se ne daje na značaju).
Dolaskom grčkih dinastija počinje helenizacija Romeja.Grčki jezik postaje dominantan i polako svi građani počinju da ga koriste.
Peloponez čitav je bio naseljen Dlovenima u vreme dolaska grčkih dinastija na vlast - početkom 11. veka slovenski jezik je gotovo prestao da se koristi na tom prostoru.
Zanimljivo je da su Srbi to prepoznali pa su Romeje nazivali Grcima (po etničkoj pripadnosti a ne po državljanstvu).
Nema razloga da ne verujemo da bi se Dušan i njegova vlastela pobrinuli da se isto desi da je kojim slučajem osvojio Carigrad
Srbi su ,kao i Grci ,proto-nacija i posedovali su svest o posebnom identitetu kao i o važnosti da taj identitet bude uvažen,sačuvan.
Ne mora se ići dalje id Nemanjića - još Nemanja je ,"razorivši grčke gradove da kamen na kamenu ne ostade i proterujući Grke ostavio narod svoj da mu u strahu služi... " (misli se na Duklju.
Nestali bi Srbije - Romejsko carstvo bi bilo Srbija.

Mihajlo

pre 5 godina

Dušan je koliko god bio veliki za Srbe u stvari crna ovca Nemanjića koji je prešao sve crvene linije i zbog toga bio pod anatemom. On je jedini Nemanjić kojem nije bilo dozvoljeno da bude proglašen svetim jer je radio protiv Vizantije i carigradskog patrijarha. Njegov veliki greh je savezništvo sa katolicima pre svega Venecijom kako bi uz pomoć njihovih brodova opseo i zauzeo Konstantinopolj za sebe i katolike! To mu pravoslavna crkva nikad nije oprostila. Vizantije je zbog pritiska pozvala Turke da se bore protiv Srba, da ih oslabe i smanje pritisak na carstvo! Kad su Turci shvatili da nema jake vlasti između obadva carstva odlučili su da se ne vrate u Malu Aziju. Zbog nas je Vizantije koristila Osmanlije da se spase od Dusana a na kraju su svi postali njihove žrtve! Dušan nikada nije bio priznat od Vizantije i crkve zbog saradnje sa katolicima. Dobro je da nas narod vidi i ovu mračnu stranu Dušanovu.

Никола87

pre 5 godina

@Misli svojom glavom


То, и под својим краљевима, Лујем I Анжујским (Француз) и затим Жигмундом Хабзбуршким (Немац), освајали територије нашим српским владарима, кнезу Лазару, деспоту Стефану Лазаревићу и Ђурђу Бранковићу, јер им је био интерес да Србија не буде прејака за Мађаре и Турке. Можеш да се позовеш и на то да је Јанош Хуњади, отац мађарског краља-браниоца Матије Корвина, вероватно био ванбрачни син деспота Стефана Лазаревића (хипотеза самих мађарских историчара).

Miki

pre 5 godina

Da je Dušan ostvario svoje planove, postao bi car Vizantije, a Srbija bi se ugasila, onako kako se ugasila kraljevina Navara, koja je nekad postojala između Francuske i Španije. Tu malu zemlju niko nije porobio, nego je njen kralj Anri, iz Burbonske dinastije postao kralj Francuske. Anrijevi potomci, svi oni silni Lujevi (13, 14, 15, 16, 18) imali su zvanično titulu kraljeva Francuske i Navare, ali ih istoraija ne pamti tako. S padom Burbonske dinastije s vlasti u Francuskoj, država Navara se definitivno preselila u istorijske čitanke.

posteni janjicar

pre 5 godina

U ovom tekstu *sve* je pogresno! Pocev od imena "Vizantija". Urnebesno je kako se Srbi, na silu Boga, guraju da budu veci Grci od Grka. Pa Bizant "heleniziraju" kako bi napravili "Vizantiju". A "Bizant" je pogrdni naziv. Tako su na Zapadu (prema imenu tog mesta pre nego sto je na njemu podignut Konstantinopolj) posprdno nazivali onaj jad i bedu koji se jos uvek usudjivao predstavljati kao "Rimsko Carstvo". Nije dusan verovao da Srbija moze zameniti "Vizantiju", nego da *on* (i njegovi naslednici, tj.dinastija) moze *obnoviti* Rimsko Carstvo! Pri tom bi Srbija bila ulog, tj. nestala bi. I to ne bi bilo prvi put u istoriji tog Carstva, kako onog starog, tako i Istocnog, da mu neki barbarski vladar podari novi zivot. I nije Dusan "usvajao ideologiju basileusa" osvajajuci grcke gradove, nego je u toj kulturi (kao i prethodnici) odgajen, imao vrhunsko politicko (izmedju ostalog) obrazovanje. Dakle, bilo mu je savrseno jasno da je pojam "Srpsko Carstvo", po shvatanjima onog vremena - besmislica. Carstvo je, po definiciji - univerzalno. I da je njegovo "krunisanje" obicna predstava. Ali, nije bilo besmislica, naprotiv. Ono je bilo, danasnjim recnikom - "programska deklaracija". "Pismo o namerama". Vrlo ozbiljnim namerama. On je zaista mogao postati Car tek u Konstantinopolju. A to je bilo na dohvat ruke. To je bila daleko najrealnija mogucnost. Sticaj okolnosti je odlucio drugacije. I Osmanlije tada jos nisu bile "nadolazece", nego tek jedan mali satelit na granici Carstva.

Komša

pre 5 godina

Preozbiljni su Grci igrači da bi dozvolili ulazak u Carigrad.
Dušanova smrt je završetak jednog tihog rata koji su Srbi vodili protiv Romeja.
Pokazalo se da novac i ostali resursi ulagani u hrišćansku crkvu nisu uzalud jer su preko svog ,Vizantijskog krila srpske crkve minirali Dušana.
Dušan nije podcenio tu moć ,bio je svestan,kao i svi Nemanjići pre njega ,pa je postavio svog pateijarha i čak pokušao svog čoveka da postavi da upravlja Atosom.
Naravno,mesec dana posle njegove (nerazjašnjene ,čudne) smrti na sličan način umire Pateijarh srpski...
Posle nekog vremena,monasi sa Atosa pišu Lazaru (pored živog Uroša? i Vukašina kao kralja,suvladara) sa molbom da se prevaziđu problemi među Crkvama.
I onda idu susreti,zaključci da se Dušan ogrešio itd.
Vešti su uvek bili.Na primer,čovek koji je trebalo da preda ključeve Soluna Dušanu je ubijen - iz Carigrada poslat ubica.Nije isključeno da su za eliminaciju Dušana i Patrijarka koristili svoju petu kolonu unutar srpske crkve.
Inače su Crkvu za to koristili - recimo Ruse su pacifikovali Crkvom,inače su im i Igor i Svjatoslav bili pred vratima ,stalno ugrožavajući Carigrad.
Svjatoslava su se rešili tako što su platili Pečenjezima da ga ubiju.
Poale Vladimira su bili mirni - uvalili Rusima crkvu i usmeravali ih preko nje...
Da je ušao Dušan u Carigrad bila bi to kruna Nemanjićkog rada.Da Lazar nije podrivao Mrnjavčeviće možda bi Srbi u nekom narednim periodu opet skupili snagu za Carigrad.

velibor

pre 5 godina

I sta onda, gde je danas Vizantisko, rimsko, otomansko, britansko ili bilo koje carstvo ili imperija iz tog doba osvajanja i sirenja granica?
Pretvorilo se u brojne nezavisne drzave cak i tamo gde ih nikada nije bilo...

Pedja

pre 5 godina

Kada procitate komentar (ernesto che, 5. jul 2018 08:28) mozete odmah uvideti na cemu se zasnivala politika Slobodana Milosevica pa i Srbije i na cemu se zasniva sve do dana danasenjg. To je klasicna sumanuta ideja zrtve kojoj je neko nesto uzeo, oteo i ko ima pravo da to vrati ali ono sto je najgore je da treba da sedi i ceka da joj se to vrati. Tipicna taktika protiv progresa koja se izvrsava tako sto non stop izmisljate neprijatelje zbog kojih do tog progesa ne moze ni da dodje i prestavljate situaciju u drzavi kao regresiju opet zbog tog nekog spoljnog neprijatelja. U kratko situaciju u drzavi prezentujete da smo mi nekad ziveli na visokoj nozi a danas zivino najgore ikad i da je to neko stanje na koje mi nemamo uticaj vec je to izvan nase kontrole i u rukama spoljnog neprijatelja. Naravno sve u cilju licnih interesa i bogacenja.

I tako zavrsite sa zemljom Srbijom koja za neprijatelja smatra Hrvata, muslimana, Albanca, Kosovara, Slovenca, Bugara, Madjara, muslimana iz Novog Pazara, autonomasa iz Vojvodine itd. Srbija je zbog mita zrtve zavadjena sa celim regionom nakon ratova koje je vodila i to sve pod parolom "Vracamo oteteo" a u stvari sverc i siva zona su bili mnogo sladji od povracaja "istorijski otetih stvar".

Najverovatnije se sve to isto desavalo i kroz istoriju, zarad licne pohlepe cela drzava i ceo narod je ispastao samovoljno.

Duskozus

pre 5 godina

Komentar da smo posle smrti cara Dušana pružali otpor 20 godina, je netačan. Car je umro 1355., a Srbija postojala do 1459. Čak je bila veća za vreme Stefana Lazarevica, nego u XIII veku (*Vladimir Corovic).
Čisto da znate koliko da ostatak tog komentara shvatite ozbiljno.
Pozdrav od diplomiranog istoričara.

kurbla

pre 5 godina

Misli svojom glavom, 05. jul 2018 08:32)

20 godina? Prvi zabeležen sukob između Srba i Turaka se desio 1352 kod Dimotike a ako računamo pad Smedereva, poslednji se desio 1459!Znaci 107 godina skoro neprekidnog rata sa Turcima, a ako nas poredis sa Ugarima, kaži koliko je njihova država bila veća, imala vecu podršku drugih Hrišćana zbog katolicanstva.. naravno što ne umanjuje značaj njihovog otopra turskom zavojevacu!

Biljana LA,CA

pre 5 godina

Srpska drzava i dominacija na Balkanu tokom srednjeg veka je vrlo kratko trajala da bi se mi danas toliko ponosili. Mnogo su duze Balkanom vladali Bugari i neki drugi pa ne vidim da se uopste bave tim periodom.

ernesto che

pre 5 godina

Po stoti put, nije osvajao vec vracao teritorije jer se znalo koje su teritorije Srbije bile, od alpa do crnog mora i danasnje "kontinentalne" grcke, a grci su iskljucivo ziveli u priobalnim mestima, znaci, on je vracao ono sto su otimali a nije osvajao i porobljavao druge kako kaze becko-berlinska istorija, i da smo dosli u 7-om veku, i da smo nas saka jada oterali sve te velike sile koje su bile, osvojili teritoriju i tu se nastanili, presmesno, a dalje se kaze u zapisu sa berlinskog kongresa, Srbe treba ubediti da su dosli u 7 veku, da nisu autohtoni narod i da nemaju prava na drzavu(zato se sve ovo i radi poslednjih 100 god srbiji) a ako je dobiju, ona treba da bude pod direktnim patronatom germanskih naroda. Zanimljivo je da mnogi stranci hoce da nam otvore oci, napisane su i mnoge knjige, mnoga nalazista svedoce, neki nemacki, italijanski, americki istrazovaci-istoricari pisu o tome (ne neki tamo "prolupali" Deretic) ali to u ovoj zemlji nikog ne zanima, zato nas i porobljavaju.

Misli svojom glavom

pre 5 godina

Carstvo je bilo poput Jugoslavije, zasnivalo se na ličnosti i raspalo se vrlo brzo posle smrti. Mađari su pružali otpor turcima još 150 godina, a mi ni 20. Treba ceniti svoju istoriju ali ne biti mitoman.

Misli svojom glavom

pre 5 godina

Carstvo je bilo poput Jugoslavije, zasnivalo se na ličnosti i raspalo se vrlo brzo posle smrti. Mađari su pružali otpor turcima još 150 godina, a mi ni 20. Treba ceniti svoju istoriju ali ne biti mitoman.

ernesto che

pre 5 godina

Po stoti put, nije osvajao vec vracao teritorije jer se znalo koje su teritorije Srbije bile, od alpa do crnog mora i danasnje "kontinentalne" grcke, a grci su iskljucivo ziveli u priobalnim mestima, znaci, on je vracao ono sto su otimali a nije osvajao i porobljavao druge kako kaze becko-berlinska istorija, i da smo dosli u 7-om veku, i da smo nas saka jada oterali sve te velike sile koje su bile, osvojili teritoriju i tu se nastanili, presmesno, a dalje se kaze u zapisu sa berlinskog kongresa, Srbe treba ubediti da su dosli u 7 veku, da nisu autohtoni narod i da nemaju prava na drzavu(zato se sve ovo i radi poslednjih 100 god srbiji) a ako je dobiju, ona treba da bude pod direktnim patronatom germanskih naroda. Zanimljivo je da mnogi stranci hoce da nam otvore oci, napisane su i mnoge knjige, mnoga nalazista svedoce, neki nemacki, italijanski, americki istrazovaci-istoricari pisu o tome (ne neki tamo "prolupali" Deretic) ali to u ovoj zemlji nikog ne zanima, zato nas i porobljavaju.

Pedja

pre 5 godina

Kada procitate komentar (ernesto che, 5. jul 2018 08:28) mozete odmah uvideti na cemu se zasnivala politika Slobodana Milosevica pa i Srbije i na cemu se zasniva sve do dana danasenjg. To je klasicna sumanuta ideja zrtve kojoj je neko nesto uzeo, oteo i ko ima pravo da to vrati ali ono sto je najgore je da treba da sedi i ceka da joj se to vrati. Tipicna taktika protiv progresa koja se izvrsava tako sto non stop izmisljate neprijatelje zbog kojih do tog progesa ne moze ni da dodje i prestavljate situaciju u drzavi kao regresiju opet zbog tog nekog spoljnog neprijatelja. U kratko situaciju u drzavi prezentujete da smo mi nekad ziveli na visokoj nozi a danas zivino najgore ikad i da je to neko stanje na koje mi nemamo uticaj vec je to izvan nase kontrole i u rukama spoljnog neprijatelja. Naravno sve u cilju licnih interesa i bogacenja.

I tako zavrsite sa zemljom Srbijom koja za neprijatelja smatra Hrvata, muslimana, Albanca, Kosovara, Slovenca, Bugara, Madjara, muslimana iz Novog Pazara, autonomasa iz Vojvodine itd. Srbija je zbog mita zrtve zavadjena sa celim regionom nakon ratova koje je vodila i to sve pod parolom "Vracamo oteteo" a u stvari sverc i siva zona su bili mnogo sladji od povracaja "istorijski otetih stvar".

Najverovatnije se sve to isto desavalo i kroz istoriju, zarad licne pohlepe cela drzava i ceo narod je ispastao samovoljno.

Biljana LA,CA

pre 5 godina

Srpska drzava i dominacija na Balkanu tokom srednjeg veka je vrlo kratko trajala da bi se mi danas toliko ponosili. Mnogo su duze Balkanom vladali Bugari i neki drugi pa ne vidim da se uopste bave tim periodom.

Miki

pre 5 godina

Da je Dušan ostvario svoje planove, postao bi car Vizantije, a Srbija bi se ugasila, onako kako se ugasila kraljevina Navara, koja je nekad postojala između Francuske i Španije. Tu malu zemlju niko nije porobio, nego je njen kralj Anri, iz Burbonske dinastije postao kralj Francuske. Anrijevi potomci, svi oni silni Lujevi (13, 14, 15, 16, 18) imali su zvanično titulu kraljeva Francuske i Navare, ali ih istoraija ne pamti tako. S padom Burbonske dinastije s vlasti u Francuskoj, država Navara se definitivno preselila u istorijske čitanke.

velibor

pre 5 godina

I sta onda, gde je danas Vizantisko, rimsko, otomansko, britansko ili bilo koje carstvo ili imperija iz tog doba osvajanja i sirenja granica?
Pretvorilo se u brojne nezavisne drzave cak i tamo gde ih nikada nije bilo...

Aristotel

pre 5 godina

(ernesto che, 5. jul 2018 08:28)

Ne mogu da precutim na komentar.
Osim toga sto je u tvom komentaru skoro sve sto je napisano pogresno,
osvrnucu se samo na Berlinski kongres. Tada je Srbija prvi put dobila obrise danasnje Srbije, i to zahvaljujuci zapadnim silama jer su sprecili ruski plan koji je zamisljen Sanstefanskim mirom da se Bugarskoj dodeli teritorija od Crnog mora do Jadrana. Rusi su tada Bugarima poklanjali vise od pola danasnje Srbije. Vecna braca?

Duskozus

pre 5 godina

Komentar da smo posle smrti cara Dušana pružali otpor 20 godina, je netačan. Car je umro 1355., a Srbija postojala do 1459. Čak je bila veća za vreme Stefana Lazarevica, nego u XIII veku (*Vladimir Corovic).
Čisto da znate koliko da ostatak tog komentara shvatite ozbiljno.
Pozdrav od diplomiranog istoričara.

kurbla

pre 5 godina

Misli svojom glavom, 05. jul 2018 08:32)

20 godina? Prvi zabeležen sukob između Srba i Turaka se desio 1352 kod Dimotike a ako računamo pad Smedereva, poslednji se desio 1459!Znaci 107 godina skoro neprekidnog rata sa Turcima, a ako nas poredis sa Ugarima, kaži koliko je njihova država bila veća, imala vecu podršku drugih Hrišćana zbog katolicanstva.. naravno što ne umanjuje značaj njihovog otopra turskom zavojevacu!

Komša

pre 5 godina

Preozbiljni su Grci igrači da bi dozvolili ulazak u Carigrad.
Dušanova smrt je završetak jednog tihog rata koji su Srbi vodili protiv Romeja.
Pokazalo se da novac i ostali resursi ulagani u hrišćansku crkvu nisu uzalud jer su preko svog ,Vizantijskog krila srpske crkve minirali Dušana.
Dušan nije podcenio tu moć ,bio je svestan,kao i svi Nemanjići pre njega ,pa je postavio svog pateijarha i čak pokušao svog čoveka da postavi da upravlja Atosom.
Naravno,mesec dana posle njegove (nerazjašnjene ,čudne) smrti na sličan način umire Pateijarh srpski...
Posle nekog vremena,monasi sa Atosa pišu Lazaru (pored živog Uroša? i Vukašina kao kralja,suvladara) sa molbom da se prevaziđu problemi među Crkvama.
I onda idu susreti,zaključci da se Dušan ogrešio itd.
Vešti su uvek bili.Na primer,čovek koji je trebalo da preda ključeve Soluna Dušanu je ubijen - iz Carigrada poslat ubica.Nije isključeno da su za eliminaciju Dušana i Patrijarka koristili svoju petu kolonu unutar srpske crkve.
Inače su Crkvu za to koristili - recimo Ruse su pacifikovali Crkvom,inače su im i Igor i Svjatoslav bili pred vratima ,stalno ugrožavajući Carigrad.
Svjatoslava su se rešili tako što su platili Pečenjezima da ga ubiju.
Poale Vladimira su bili mirni - uvalili Rusima crkvu i usmeravali ih preko nje...
Da je ušao Dušan u Carigrad bila bi to kruna Nemanjićkog rada.Da Lazar nije podrivao Mrnjavčeviće možda bi Srbi u nekom narednim periodu opet skupili snagu za Carigrad.

posteni janjicar

pre 5 godina

U ovom tekstu *sve* je pogresno! Pocev od imena "Vizantija". Urnebesno je kako se Srbi, na silu Boga, guraju da budu veci Grci od Grka. Pa Bizant "heleniziraju" kako bi napravili "Vizantiju". A "Bizant" je pogrdni naziv. Tako su na Zapadu (prema imenu tog mesta pre nego sto je na njemu podignut Konstantinopolj) posprdno nazivali onaj jad i bedu koji se jos uvek usudjivao predstavljati kao "Rimsko Carstvo". Nije dusan verovao da Srbija moze zameniti "Vizantiju", nego da *on* (i njegovi naslednici, tj.dinastija) moze *obnoviti* Rimsko Carstvo! Pri tom bi Srbija bila ulog, tj. nestala bi. I to ne bi bilo prvi put u istoriji tog Carstva, kako onog starog, tako i Istocnog, da mu neki barbarski vladar podari novi zivot. I nije Dusan "usvajao ideologiju basileusa" osvajajuci grcke gradove, nego je u toj kulturi (kao i prethodnici) odgajen, imao vrhunsko politicko (izmedju ostalog) obrazovanje. Dakle, bilo mu je savrseno jasno da je pojam "Srpsko Carstvo", po shvatanjima onog vremena - besmislica. Carstvo je, po definiciji - univerzalno. I da je njegovo "krunisanje" obicna predstava. Ali, nije bilo besmislica, naprotiv. Ono je bilo, danasnjim recnikom - "programska deklaracija". "Pismo o namerama". Vrlo ozbiljnim namerama. On je zaista mogao postati Car tek u Konstantinopolju. A to je bilo na dohvat ruke. To je bila daleko najrealnija mogucnost. Sticaj okolnosti je odlucio drugacije. I Osmanlije tada jos nisu bile "nadolazece", nego tek jedan mali satelit na granici Carstva.

Komša

pre 5 godina

@Mihajlo
Mislim da grešiš.
Prvo,idealizuješ ulogu Crkve u ono vreme ,kao i odnos Srba prema njoj - i naroda i vlastele. Hrišćanstvo je bilo vladajuća ideologija tadašnjeg svetskog poretka kojem su glavne uporišne tačke bile Carigrad i Rim.
Vizantija je bila sila koja je Crkvu koristila za "meku moć".
Od početka.Arhonte bi preobratila a oni bi,kako bi postali deo hrišćanake elite ,zadržali ili uvećali vlast pokrštavali narod a onda je Carigrad mogao da utiče preko Crkve na dešavanja u ,da se ne lažemo - vazalnim zemljama.
Tačno je samo to što si pomenuo da Dušan nije peoglašen za sveca jer je udario na Romeje.
Vizantijsko krilo srpske crkve,poslušnici Carigrada nisu dozvolili da pistane svetac jer im je udario na šefove,današnjim rečnikom da kažemo.
Crkva se tek u vreme Turaka saživela sa narodom a velike zasluge za opstanak ima Mehmed paša Sokolović.
Zanimljivija je "mračna strana " Lazarova. Zanimljivo je da je još za života bio miljenik Crkve on a ne Car Uroš ,niti kraj Vukašin.
Njegov odnos prema Mrnjavčevićima nas je koštao države.
Podmukao potez prema Altomanoviću (poveo ga na Mrnjavčeviće pa se povukao a ovaj desetkovan,a onda ga tako islabljenog napao zajedno sa Tvrtkom...) je posebna priča.

my way

pre 5 godina

Carstvo je bilo poput Jugoslavije, zasnivalo se na ličnosti i raspalo se vrlo brzo posle smrti. Mađari su pružali otpor turcima još 150 godina, a mi ni 20. Treba ceniti svoju istoriju ali ne biti mitoman.
(Misli svojom glavom, 05. jul 2018 08:32)
Madjari su pruzali otpor vec zaustavljenom, desetkovanom i obezglavljenom Otomanskom carstvu, sa sve katolickom crkvom i Evropom na svojoj strani. Ne znam o kakvoj mitomaniji dezurni "objektivni" autosovinisti pricaju, pa neki jos vezuju i lupaju gluposti o savremenoj politici i stravicne srpske zrtve koje su nesporne su za njih mitomanija. Dusan jeste prosirio drzavu, bez nekih velikih krvavih bitaka i jesmo u jednom trenutku bili najmocnija sila Evrope. Sta je tu sporno? Nije kao da izmisljamo da smo bili kao zemlja Aleksandra Makedonskog, Dingis Kana, Rimsko Carstvo i sl, jednostavno smo u tom istorijskom momentu propadanja Istocnog Rimskog carstva zauzimali najveci deo Balkanskog poluostrva.

Никола87

pre 5 godina

@Misli svojom glavom


То, и под својим краљевима, Лујем I Анжујским (Француз) и затим Жигмундом Хабзбуршким (Немац), освајали територије нашим српским владарима, кнезу Лазару, деспоту Стефану Лазаревићу и Ђурђу Бранковићу, јер им је био интерес да Србија не буде прејака за Мађаре и Турке. Можеш да се позовеш и на то да је Јанош Хуњади, отац мађарског краља-браниоца Матије Корвина, вероватно био ванбрачни син деспота Стефана Лазаревића (хипотеза самих мађарских историчара).

Komša

pre 5 godina

@Miki & @ pošteni janjičar
Tačno tako - Srbija bi se kao država ugasila ali bi srpska dinastija obezbedila srpsku dominaciju u caratvu.
Vizantija (Romejsko carstvo) je bila multinacionalna i multikonfesionalna država - Rim.
Konstantin dozvoljava hrišćanstvo a Teodosije zavodi heišćansku diktaturu ,carstvo prestaje da bude tolerantno prema raznim verama ali etnička pripadnost je i dalje nebitna (uočava se ali joj se ne daje na značaju).
Dolaskom grčkih dinastija počinje helenizacija Romeja.Grčki jezik postaje dominantan i polako svi građani počinju da ga koriste.
Peloponez čitav je bio naseljen Dlovenima u vreme dolaska grčkih dinastija na vlast - početkom 11. veka slovenski jezik je gotovo prestao da se koristi na tom prostoru.
Zanimljivo je da su Srbi to prepoznali pa su Romeje nazivali Grcima (po etničkoj pripadnosti a ne po državljanstvu).
Nema razloga da ne verujemo da bi se Dušan i njegova vlastela pobrinuli da se isto desi da je kojim slučajem osvojio Carigrad
Srbi su ,kao i Grci ,proto-nacija i posedovali su svest o posebnom identitetu kao i o važnosti da taj identitet bude uvažen,sačuvan.
Ne mora se ići dalje id Nemanjića - još Nemanja je ,"razorivši grčke gradove da kamen na kamenu ne ostade i proterujući Grke ostavio narod svoj da mu u strahu služi... " (misli se na Duklju.
Nestali bi Srbije - Romejsko carstvo bi bilo Srbija.

Mihajlo

pre 5 godina

Dušan je koliko god bio veliki za Srbe u stvari crna ovca Nemanjića koji je prešao sve crvene linije i zbog toga bio pod anatemom. On je jedini Nemanjić kojem nije bilo dozvoljeno da bude proglašen svetim jer je radio protiv Vizantije i carigradskog patrijarha. Njegov veliki greh je savezništvo sa katolicima pre svega Venecijom kako bi uz pomoć njihovih brodova opseo i zauzeo Konstantinopolj za sebe i katolike! To mu pravoslavna crkva nikad nije oprostila. Vizantije je zbog pritiska pozvala Turke da se bore protiv Srba, da ih oslabe i smanje pritisak na carstvo! Kad su Turci shvatili da nema jake vlasti između obadva carstva odlučili su da se ne vrate u Malu Aziju. Zbog nas je Vizantije koristila Osmanlije da se spase od Dusana a na kraju su svi postali njihove žrtve! Dušan nikada nije bio priznat od Vizantije i crkve zbog saradnje sa katolicima. Dobro je da nas narod vidi i ovu mračnu stranu Dušanovu.

Никола87

pre 5 godina

@Pedja

А која се то земља са довољно војне моћи и територије није водила својим "митовима"? Није био мит Наполеоново петљање по пола Африке и Европе? Није био мит то што је британско царство под чизмом држало 3/4 планете? Није мит то што САД од свог оснивања с краја 18. века до данас нису бомбардовале и напале само 20 земаља у целом свету? Сама идеја националног спада у сферу митова, а митови су, ако ниси знао, неизоставни, иманентни и дефинишући део културе народа. Ако је ишта за неко реалније жаљење, то није чињеница да су Срби гајили митове, већ да су их махом спроводили непрофесионално и наивно, јер су се владари уздали у погрешне људе око себе (што нема везе са политиком, већ са тим какви су Срби као људи, али то је друга тема). А живот, у потпуности лишен апстрактних конструкција попут државотворних идеја, националног идентитета, итд. живе животиње.

ernesto che

pre 5 godina

@pedja

Svaku mogucu poentu si promasio, sto je skoro nezamislivo. Kao prvo, rekao sam gde su bile granice zamlje, zemlje koja je tu hiljadama god, a mi i nasa deca ucimo kako smo kao varvari dosli u 7 veku i sve rasterali, i naselili se , laz! Druga poenta je, zasto to rade bec i berlin i od kad jasno pokusavaju da uniste ovaj narod (nigde ja hrvate ne spominjem). Trece, protiv niti jednog naroda nemam nista, jer je na balkanu sve jedan te isti narod, dokazala geneologija, ali je jos ludje da se svi narodi na balkanu izjasnjavaju kao potomci ilira, jedino mi ne a isti smo narod! Znaci treca poenta, ovu drzava je okupirana. Cetvrta poenta mi je bila da, stranci istrazivaciv, istoricari, geneolozi,npr Djankarlo Tobecoli, Anatoli Kljosov, idr. pokusavaju da nam ukazu na neke stvari, pa cak i izraelski premijer kad je bio pre nekoliko meseci je rekao da Izraelski i Srpski narod imaju vise hiljada godina istorije i prijateljstva, a mi cutimo i ucimo becko-berlinske bajke! Ima jos puno mojih poenti, da ne duzim, a ti si se uhvatio da ja mrzim neke narode a nisam ih ni spomenuo, niti osporio, vec sam samo pricao o tome da nasu istoriju, znaci Nasu, Srbsku, treba isterati na videlo!

ernesto che

pre 5 godina

Po stoti put, nije osvajao vec vracao teritorije jer se znalo koje su teritorije Srbije bile, od alpa do crnog mora i danasnje "kontinentalne" grcke, a grci su iskljucivo ziveli u priobalnim mestima, znaci, on je vracao ono sto su otimali a nije osvajao i porobljavao druge kako kaze becko-berlinska istorija, i da smo dosli u 7-om veku, i da smo nas saka jada oterali sve te velike sile koje su bile, osvojili teritoriju i tu se nastanili, presmesno, a dalje se kaze u zapisu sa berlinskog kongresa, Srbe treba ubediti da su dosli u 7 veku, da nisu autohtoni narod i da nemaju prava na drzavu(zato se sve ovo i radi poslednjih 100 god srbiji) a ako je dobiju, ona treba da bude pod direktnim patronatom germanskih naroda. Zanimljivo je da mnogi stranci hoce da nam otvore oci, napisane su i mnoge knjige, mnoga nalazista svedoce, neki nemacki, italijanski, americki istrazovaci-istoricari pisu o tome (ne neki tamo "prolupali" Deretic) ali to u ovoj zemlji nikog ne zanima, zato nas i porobljavaju.

Misli svojom glavom

pre 5 godina

Carstvo je bilo poput Jugoslavije, zasnivalo se na ličnosti i raspalo se vrlo brzo posle smrti. Mađari su pružali otpor turcima još 150 godina, a mi ni 20. Treba ceniti svoju istoriju ali ne biti mitoman.

Никола87

pre 5 godina

@Misli svojom glavom


То, и под својим краљевима, Лујем I Анжујским (Француз) и затим Жигмундом Хабзбуршким (Немац), освајали територије нашим српским владарима, кнезу Лазару, деспоту Стефану Лазаревићу и Ђурђу Бранковићу, јер им је био интерес да Србија не буде прејака за Мађаре и Турке. Можеш да се позовеш и на то да је Јанош Хуњади, отац мађарског краља-браниоца Матије Корвина, вероватно био ванбрачни син деспота Стефана Лазаревића (хипотеза самих мађарских историчара).

ernesto che

pre 5 godina

@pedja

Svaku mogucu poentu si promasio, sto je skoro nezamislivo. Kao prvo, rekao sam gde su bile granice zamlje, zemlje koja je tu hiljadama god, a mi i nasa deca ucimo kako smo kao varvari dosli u 7 veku i sve rasterali, i naselili se , laz! Druga poenta je, zasto to rade bec i berlin i od kad jasno pokusavaju da uniste ovaj narod (nigde ja hrvate ne spominjem). Trece, protiv niti jednog naroda nemam nista, jer je na balkanu sve jedan te isti narod, dokazala geneologija, ali je jos ludje da se svi narodi na balkanu izjasnjavaju kao potomci ilira, jedino mi ne a isti smo narod! Znaci treca poenta, ovu drzava je okupirana. Cetvrta poenta mi je bila da, stranci istrazivaciv, istoricari, geneolozi,npr Djankarlo Tobecoli, Anatoli Kljosov, idr. pokusavaju da nam ukazu na neke stvari, pa cak i izraelski premijer kad je bio pre nekoliko meseci je rekao da Izraelski i Srpski narod imaju vise hiljada godina istorije i prijateljstva, a mi cutimo i ucimo becko-berlinske bajke! Ima jos puno mojih poenti, da ne duzim, a ti si se uhvatio da ja mrzim neke narode a nisam ih ni spomenuo, niti osporio, vec sam samo pricao o tome da nasu istoriju, znaci Nasu, Srbsku, treba isterati na videlo!

Pedja

pre 5 godina

Kada procitate komentar (ernesto che, 5. jul 2018 08:28) mozete odmah uvideti na cemu se zasnivala politika Slobodana Milosevica pa i Srbije i na cemu se zasniva sve do dana danasenjg. To je klasicna sumanuta ideja zrtve kojoj je neko nesto uzeo, oteo i ko ima pravo da to vrati ali ono sto je najgore je da treba da sedi i ceka da joj se to vrati. Tipicna taktika protiv progresa koja se izvrsava tako sto non stop izmisljate neprijatelje zbog kojih do tog progesa ne moze ni da dodje i prestavljate situaciju u drzavi kao regresiju opet zbog tog nekog spoljnog neprijatelja. U kratko situaciju u drzavi prezentujete da smo mi nekad ziveli na visokoj nozi a danas zivino najgore ikad i da je to neko stanje na koje mi nemamo uticaj vec je to izvan nase kontrole i u rukama spoljnog neprijatelja. Naravno sve u cilju licnih interesa i bogacenja.

I tako zavrsite sa zemljom Srbijom koja za neprijatelja smatra Hrvata, muslimana, Albanca, Kosovara, Slovenca, Bugara, Madjara, muslimana iz Novog Pazara, autonomasa iz Vojvodine itd. Srbija je zbog mita zrtve zavadjena sa celim regionom nakon ratova koje je vodila i to sve pod parolom "Vracamo oteteo" a u stvari sverc i siva zona su bili mnogo sladji od povracaja "istorijski otetih stvar".

Najverovatnije se sve to isto desavalo i kroz istoriju, zarad licne pohlepe cela drzava i ceo narod je ispastao samovoljno.

Mihajlo

pre 5 godina

Dušan je koliko god bio veliki za Srbe u stvari crna ovca Nemanjića koji je prešao sve crvene linije i zbog toga bio pod anatemom. On je jedini Nemanjić kojem nije bilo dozvoljeno da bude proglašen svetim jer je radio protiv Vizantije i carigradskog patrijarha. Njegov veliki greh je savezništvo sa katolicima pre svega Venecijom kako bi uz pomoć njihovih brodova opseo i zauzeo Konstantinopolj za sebe i katolike! To mu pravoslavna crkva nikad nije oprostila. Vizantije je zbog pritiska pozvala Turke da se bore protiv Srba, da ih oslabe i smanje pritisak na carstvo! Kad su Turci shvatili da nema jake vlasti između obadva carstva odlučili su da se ne vrate u Malu Aziju. Zbog nas je Vizantije koristila Osmanlije da se spase od Dusana a na kraju su svi postali njihove žrtve! Dušan nikada nije bio priznat od Vizantije i crkve zbog saradnje sa katolicima. Dobro je da nas narod vidi i ovu mračnu stranu Dušanovu.

kurbla

pre 5 godina

Misli svojom glavom, 05. jul 2018 08:32)

20 godina? Prvi zabeležen sukob između Srba i Turaka se desio 1352 kod Dimotike a ako računamo pad Smedereva, poslednji se desio 1459!Znaci 107 godina skoro neprekidnog rata sa Turcima, a ako nas poredis sa Ugarima, kaži koliko je njihova država bila veća, imala vecu podršku drugih Hrišćana zbog katolicanstva.. naravno što ne umanjuje značaj njihovog otopra turskom zavojevacu!

Duskozus

pre 5 godina

Komentar da smo posle smrti cara Dušana pružali otpor 20 godina, je netačan. Car je umro 1355., a Srbija postojala do 1459. Čak je bila veća za vreme Stefana Lazarevica, nego u XIII veku (*Vladimir Corovic).
Čisto da znate koliko da ostatak tog komentara shvatite ozbiljno.
Pozdrav od diplomiranog istoričara.

Biljana LA,CA

pre 5 godina

Srpska drzava i dominacija na Balkanu tokom srednjeg veka je vrlo kratko trajala da bi se mi danas toliko ponosili. Mnogo su duze Balkanom vladali Bugari i neki drugi pa ne vidim da se uopste bave tim periodom.

posteni janjicar

pre 5 godina

U ovom tekstu *sve* je pogresno! Pocev od imena "Vizantija". Urnebesno je kako se Srbi, na silu Boga, guraju da budu veci Grci od Grka. Pa Bizant "heleniziraju" kako bi napravili "Vizantiju". A "Bizant" je pogrdni naziv. Tako su na Zapadu (prema imenu tog mesta pre nego sto je na njemu podignut Konstantinopolj) posprdno nazivali onaj jad i bedu koji se jos uvek usudjivao predstavljati kao "Rimsko Carstvo". Nije dusan verovao da Srbija moze zameniti "Vizantiju", nego da *on* (i njegovi naslednici, tj.dinastija) moze *obnoviti* Rimsko Carstvo! Pri tom bi Srbija bila ulog, tj. nestala bi. I to ne bi bilo prvi put u istoriji tog Carstva, kako onog starog, tako i Istocnog, da mu neki barbarski vladar podari novi zivot. I nije Dusan "usvajao ideologiju basileusa" osvajajuci grcke gradove, nego je u toj kulturi (kao i prethodnici) odgajen, imao vrhunsko politicko (izmedju ostalog) obrazovanje. Dakle, bilo mu je savrseno jasno da je pojam "Srpsko Carstvo", po shvatanjima onog vremena - besmislica. Carstvo je, po definiciji - univerzalno. I da je njegovo "krunisanje" obicna predstava. Ali, nije bilo besmislica, naprotiv. Ono je bilo, danasnjim recnikom - "programska deklaracija". "Pismo o namerama". Vrlo ozbiljnim namerama. On je zaista mogao postati Car tek u Konstantinopolju. A to je bilo na dohvat ruke. To je bila daleko najrealnija mogucnost. Sticaj okolnosti je odlucio drugacije. I Osmanlije tada jos nisu bile "nadolazece", nego tek jedan mali satelit na granici Carstva.

my way

pre 5 godina

Carstvo je bilo poput Jugoslavije, zasnivalo se na ličnosti i raspalo se vrlo brzo posle smrti. Mađari su pružali otpor turcima još 150 godina, a mi ni 20. Treba ceniti svoju istoriju ali ne biti mitoman.
(Misli svojom glavom, 05. jul 2018 08:32)
Madjari su pruzali otpor vec zaustavljenom, desetkovanom i obezglavljenom Otomanskom carstvu, sa sve katolickom crkvom i Evropom na svojoj strani. Ne znam o kakvoj mitomaniji dezurni "objektivni" autosovinisti pricaju, pa neki jos vezuju i lupaju gluposti o savremenoj politici i stravicne srpske zrtve koje su nesporne su za njih mitomanija. Dusan jeste prosirio drzavu, bez nekih velikih krvavih bitaka i jesmo u jednom trenutku bili najmocnija sila Evrope. Sta je tu sporno? Nije kao da izmisljamo da smo bili kao zemlja Aleksandra Makedonskog, Dingis Kana, Rimsko Carstvo i sl, jednostavno smo u tom istorijskom momentu propadanja Istocnog Rimskog carstva zauzimali najveci deo Balkanskog poluostrva.

velibor

pre 5 godina

I sta onda, gde je danas Vizantisko, rimsko, otomansko, britansko ili bilo koje carstvo ili imperija iz tog doba osvajanja i sirenja granica?
Pretvorilo se u brojne nezavisne drzave cak i tamo gde ih nikada nije bilo...

Komša

pre 5 godina

@Miki & @ pošteni janjičar
Tačno tako - Srbija bi se kao država ugasila ali bi srpska dinastija obezbedila srpsku dominaciju u caratvu.
Vizantija (Romejsko carstvo) je bila multinacionalna i multikonfesionalna država - Rim.
Konstantin dozvoljava hrišćanstvo a Teodosije zavodi heišćansku diktaturu ,carstvo prestaje da bude tolerantno prema raznim verama ali etnička pripadnost je i dalje nebitna (uočava se ali joj se ne daje na značaju).
Dolaskom grčkih dinastija počinje helenizacija Romeja.Grčki jezik postaje dominantan i polako svi građani počinju da ga koriste.
Peloponez čitav je bio naseljen Dlovenima u vreme dolaska grčkih dinastija na vlast - početkom 11. veka slovenski jezik je gotovo prestao da se koristi na tom prostoru.
Zanimljivo je da su Srbi to prepoznali pa su Romeje nazivali Grcima (po etničkoj pripadnosti a ne po državljanstvu).
Nema razloga da ne verujemo da bi se Dušan i njegova vlastela pobrinuli da se isto desi da je kojim slučajem osvojio Carigrad
Srbi su ,kao i Grci ,proto-nacija i posedovali su svest o posebnom identitetu kao i o važnosti da taj identitet bude uvažen,sačuvan.
Ne mora se ići dalje id Nemanjića - još Nemanja je ,"razorivši grčke gradove da kamen na kamenu ne ostade i proterujući Grke ostavio narod svoj da mu u strahu služi... " (misli se na Duklju.
Nestali bi Srbije - Romejsko carstvo bi bilo Srbija.

Miki

pre 5 godina

Da je Dušan ostvario svoje planove, postao bi car Vizantije, a Srbija bi se ugasila, onako kako se ugasila kraljevina Navara, koja je nekad postojala između Francuske i Španije. Tu malu zemlju niko nije porobio, nego je njen kralj Anri, iz Burbonske dinastije postao kralj Francuske. Anrijevi potomci, svi oni silni Lujevi (13, 14, 15, 16, 18) imali su zvanično titulu kraljeva Francuske i Navare, ali ih istoraija ne pamti tako. S padom Burbonske dinastije s vlasti u Francuskoj, država Navara se definitivno preselila u istorijske čitanke.

Никола87

pre 5 godina

@Pedja

А која се то земља са довољно војне моћи и територије није водила својим "митовима"? Није био мит Наполеоново петљање по пола Африке и Европе? Није био мит то што је британско царство под чизмом држало 3/4 планете? Није мит то што САД од свог оснивања с краја 18. века до данас нису бомбардовале и напале само 20 земаља у целом свету? Сама идеја националног спада у сферу митова, а митови су, ако ниси знао, неизоставни, иманентни и дефинишући део културе народа. Ако је ишта за неко реалније жаљење, то није чињеница да су Срби гајили митове, већ да су их махом спроводили непрофесионално и наивно, јер су се владари уздали у погрешне људе око себе (што нема везе са политиком, већ са тим какви су Срби као људи, али то је друга тема). А живот, у потпуности лишен апстрактних конструкција попут државотворних идеја, националног идентитета, итд. живе животиње.

Aristotel

pre 5 godina

(ernesto che, 5. jul 2018 08:28)

Ne mogu da precutim na komentar.
Osim toga sto je u tvom komentaru skoro sve sto je napisano pogresno,
osvrnucu se samo na Berlinski kongres. Tada je Srbija prvi put dobila obrise danasnje Srbije, i to zahvaljujuci zapadnim silama jer su sprecili ruski plan koji je zamisljen Sanstefanskim mirom da se Bugarskoj dodeli teritorija od Crnog mora do Jadrana. Rusi su tada Bugarima poklanjali vise od pola danasnje Srbije. Vecna braca?

Komša

pre 5 godina

@Mihajlo
Mislim da grešiš.
Prvo,idealizuješ ulogu Crkve u ono vreme ,kao i odnos Srba prema njoj - i naroda i vlastele. Hrišćanstvo je bilo vladajuća ideologija tadašnjeg svetskog poretka kojem su glavne uporišne tačke bile Carigrad i Rim.
Vizantija je bila sila koja je Crkvu koristila za "meku moć".
Od početka.Arhonte bi preobratila a oni bi,kako bi postali deo hrišćanake elite ,zadržali ili uvećali vlast pokrštavali narod a onda je Carigrad mogao da utiče preko Crkve na dešavanja u ,da se ne lažemo - vazalnim zemljama.
Tačno je samo to što si pomenuo da Dušan nije peoglašen za sveca jer je udario na Romeje.
Vizantijsko krilo srpske crkve,poslušnici Carigrada nisu dozvolili da pistane svetac jer im je udario na šefove,današnjim rečnikom da kažemo.
Crkva se tek u vreme Turaka saživela sa narodom a velike zasluge za opstanak ima Mehmed paša Sokolović.
Zanimljivija je "mračna strana " Lazarova. Zanimljivo je da je još za života bio miljenik Crkve on a ne Car Uroš ,niti kraj Vukašin.
Njegov odnos prema Mrnjavčevićima nas je koštao države.
Podmukao potez prema Altomanoviću (poveo ga na Mrnjavčeviće pa se povukao a ovaj desetkovan,a onda ga tako islabljenog napao zajedno sa Tvrtkom...) je posebna priča.

Komša

pre 5 godina

Preozbiljni su Grci igrači da bi dozvolili ulazak u Carigrad.
Dušanova smrt je završetak jednog tihog rata koji su Srbi vodili protiv Romeja.
Pokazalo se da novac i ostali resursi ulagani u hrišćansku crkvu nisu uzalud jer su preko svog ,Vizantijskog krila srpske crkve minirali Dušana.
Dušan nije podcenio tu moć ,bio je svestan,kao i svi Nemanjići pre njega ,pa je postavio svog pateijarha i čak pokušao svog čoveka da postavi da upravlja Atosom.
Naravno,mesec dana posle njegove (nerazjašnjene ,čudne) smrti na sličan način umire Pateijarh srpski...
Posle nekog vremena,monasi sa Atosa pišu Lazaru (pored živog Uroša? i Vukašina kao kralja,suvladara) sa molbom da se prevaziđu problemi među Crkvama.
I onda idu susreti,zaključci da se Dušan ogrešio itd.
Vešti su uvek bili.Na primer,čovek koji je trebalo da preda ključeve Soluna Dušanu je ubijen - iz Carigrada poslat ubica.Nije isključeno da su za eliminaciju Dušana i Patrijarka koristili svoju petu kolonu unutar srpske crkve.
Inače su Crkvu za to koristili - recimo Ruse su pacifikovali Crkvom,inače su im i Igor i Svjatoslav bili pred vratima ,stalno ugrožavajući Carigrad.
Svjatoslava su se rešili tako što su platili Pečenjezima da ga ubiju.
Poale Vladimira su bili mirni - uvalili Rusima crkvu i usmeravali ih preko nje...
Da je ušao Dušan u Carigrad bila bi to kruna Nemanjićkog rada.Da Lazar nije podrivao Mrnjavčeviće možda bi Srbi u nekom narednim periodu opet skupili snagu za Carigrad.