Nedelja, 01.07.2018.

13:31

"Ne postoje bosanski, hrvatski ili srbijanski Srbi..."

Na Mrakovici je obeleženo 76 godina od Bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, prenosi RTRS.

Izvor: Tanjug

"Ne postoje bosanski, hrvatski ili srbijanski Srbi..." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Patriota

pre 5 godina

@SrbiNS

Pa zato i jesmo tu gde smo,kad ti je preči Madjar od Srbina iz Bosne na primer.To je i upravo naš najveći problem jer nema sloge.Po tom pitanju su Albanci majstori,čuvaju jedni druge ko oko u glavi.

lukic

pre 5 godina

"'Tako je Mile... kad cujem da neko kaze "Srbijanac", izraz smisljen od austrougarske vlastele da bi podelio narod, smrznem se od nekulture i neznanja onih koji ga koriste.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (milorad, 1. jul 2018 14:23) ""
=================================
par pitanja:
Ako nije Srbijanac, sta je onda drzavljanin drzave Srbije koji je katolik, zidov ili bosnjak/musliman koji nikada nije pomolio nos van drzave Srbije
- ili kako onda u Bosni zive i Srbi koji nikada nisu pomolili nos u drzavu Srbiju,
- ili zasto onda i danas u Srbiji postoje fabrike koje se zovu 'Srbijanka', a ne 'Srpkinja'??

Ранко Требиње

pre 5 godina

Ја сам србин из Херцеговине, из Републике Српске. Сматрам да смо сви Срби исти, било из моје Херцеговине, Шумадије, Војводине.... Ни случајно се не смијемо дијелити, јер би та подјела била фатална за нас.Дођите у Требиње па питајте било кога шта мисли о Републици Србији и добићете увијек одговор Србија МАЈКА.

Filmofil

pre 5 godina

@kurbla, 1. jul 2018 17:05

Mogu ti reci da je to dvosmerna ulica. 90tih su nas tukli na demonstracijama. Kada sam pocela da radim zemljackim i "sluzbenim" vezama rasporedjeni na rukovodeca mesta. Ni trunku da se prilagode mentalitetu, isto podsmevanje, bahato ponasanje prema zenama, sa polu prezrivim odnosom. Mentalitet plemenskih odnosa gde se ne samo pomazu svoji, vec se aktivno sprecavaju oni drugi. Osecaj vece vrednosti i jedan ruralni konzervativizam koji se naziva patriotizmom. Stav o kvalitetnim i nekvalitetnim Srbima. Ne govorim o ljudima izbeglim iz vecih gradova, oni su druga prica. Najveci broj ih je produzio put Amerike i Kanade. Ratovi na Balkanu su bili ratovi svih protiv svih, ali dobrim delom ratovi izmedju ruralnog i urbanog mentaliteta. I ovu pricu imaju i Hrvati. Gde su oni koji su dosli veci i kvalitetniji Hrvati od svih ostalih, sto meni ipak govori da nije rec ni o naciji, ni o patriotizmu, vec o drugim stvarima. A vi ako hocete pogledajte stvari iz drugog ugla. Nisu krivi Srbi iz Srbije za ratove, jedino ako svima ne fakturiste Milosevicev racun, ali imate takve i medju sobom. Inace mi nikad nije smetao nijedan dijalekt ili slicno, ali nametanje jednog "srpstva" na ono uz koje smo odrasli (a potomci smo onih sa Kolubare i Cera) jesu.

Jovana

pre 5 godina

SrbiNS, 1. jul 2018 14:10) Meni je blizi srbin iz bilo kog dela dela sveta nego madjar ili hrvat iz novog sada gde sam rodjena gde su moji preci rodjeni...

Saša

pre 5 godina

E moj Dodik, malo ti treba škole da poznaješ povijest i činjenice da je prvi partizanski odred na ovim prostorima oformljen u Brezovici kraj Siska. Hrvati su većinom bili u partizanima ili domobranima a najveće propalice su išle u ustaše koje su radile i napravile zla svima: i Srbima, Romima, Židovima ali i Hrvatima. Moj djed domobran je ubijen od ustaše!
Srbi nemaju pravo svojatati antifašizam! Hrvat iz Zagreba. Nikada ustaša! Volim svoje a poštujem tuđe!

Dileme,dileme....

pre 5 godina

Bilo bi logicno da su Srbijanci gradjani koji su DRZAVLJANI Srbije..... Znaci i recimo,Madjari,Hrvati,Slovaci....koji su rodjeni u Srbiji,zive u njoj i imaju njeno drzavljansto....

A da li se razlikuju Srbi iz Vojvodine od Srba iz BiH, CG, juzne Srbije,...... itd?
Da,razlikuju se....po nacinu razmisljanja,listi prioriteta, po onome sta vole a sta ne, po kulinarstvu, cak i po odnosu prema svojoj drzavi (placanje dazbina, odlazak u vojsku.....,po broju dece koju radjaju....)

Kakadu

pre 5 godina

Sami sebi smo najveci neprijatelj, potvrdjujem citajuci komentare. Naravno da postoje razlike, pa dva rodjena brata u svojim kucama zive po razlicitim pravilima! Poenta je da smo svi isti narod koji se naziva Srbi, a da nas uglavnom komsijski narodi dele nazivajuci Srbijancima, i sl. Hrvati su Hrvati, nemaju drugi naziv. Tako i mi treba da budemo samo Srbi.

savez nezasitih

pre 5 godina

Ništa novo od Dodika, nije vrijedan komentara. Nije mi samo jasno zašto se plašiti i osporavati termin "Srbijanac", to je sasvim normalno i predstavlja teritorijalnu odrednicu a ne etničku. Najvjerovatnije da osporavanjem srbijanac daje se razlog osporavanju termina Bosanac, to je bolesna politika koja je apsolutno bez efekta.
Sjećam se 90-tih i one pjesme "odakle si sele, devojano mlada, iz Srbije brale iz Kruševca grada..jelek, anterija i opanci po tome se poznaju SRBIJANCI"..ajd zdravo zdravo

kurbla

pre 5 godina

To smo mi iz Srbi iz Hr mislili da ne postoje razlike ali su nas Srbi iz Srbije ubrzo uverili da postoje i da mrze i ismevaju svaku našu rec, naviku, najobicniju regionalnu razliku.. a i shvatanje Srpstva nam je diametralno različito, čak i toliko daleko ide da nam spocitavaju da smo uopšte Srbi! Bolje se vi oslonite na sebe, biće vam bolje!

Џајић

pre 5 godina

Овог треба обавијестити да су се на Козари борили партизани на једној, и њемачки фашисти, усташе и четници на другој страни, и да не изврће историјске чињенице зарад јефтиних политичких поена.

evo samo da pitam?

pre 5 godina

Tako je Mile... kad cujem da neko kaze "Srbijanac", izraz smisljen od austrougarske vlastele da bi podelio narod, smrznem se od nekulture i neznanja onih koji ga koriste.
@(milorad, 1. jul 2018 14:23)
Hm, hm, hm. Dobro ako je tako ko je dao ime "Srbijamka"(mislim da je u Valjevu) fabrici. Ok, neka je. A odkud usrpskim narodnim pesmama ista reč? Jesu li te esme isto pisali "Austrougari" tj njizina vlastela? Mislim da nemate pojma o čemu pričate. Najverovatnije ste čuli da neki put susjedi koriste taj termin pa se evo vređate a ustvari ni ne znate zašto.

3210

pre 5 godina

takoE 
svi imaju pravo na samoopredeljenje sem srba...onih koji su stvorili jugoslaviju i dali državnost ovim novonastalim marionetskim državicama.
(istorijsko kolo sreće će se okrenuti, 01. jul 2018 14:25)

Upravo suprotno.
Mi smo ti koji drugima nismo priznavali pravo na samoopredeljenje pa su ga ti drugi morali izboriti na mnogo teži način,ratom i uspeli su - odnosno mi smo poraženi.

U početku smo im se smejali pričali kako će Slovenci umreti od gladi.
Kako će mo ući u Zagreb za dve nedelje i kako u svakom trenutku možemo da uđemo u Sarajevo.

Ali realnost nas je uvek demantovala!
Ostaje nam samo da kmečimo.

Nina

pre 5 godina

(Milojko, 1. jul 2018 14:52)

Ne znam u čije ime ti pišeš i šta misliš pod NIKAD VIŠE, ali je očigledno da pišeš o nečemu što ne znaš. Slave koje slave Srbi iz BiH i Srbije iste su, sveci kojima se mole isti su, jezik koji govore i pismo kojim pišu isti je, čitaju iste pisce, dele istorijsku sudbinu i jedan su te isti narod. Na tvoju žalost, očigledno.

Monsieur Alphonse

pre 5 godina

Ma, ne postoje razlike.

Eto, recimo, ja tebe (skoro da) ne razlikujem od nekog Nišlije, Piroćanca, Vrščanina ili Valjevca. Ma, sve isto, bre! NOT...

Pantagruel

pre 5 godina

@SrbiNS Културолошке разлике између Срба из Србије и Срба из Војводине или других крајева преко Саве, Дунава и Дрине су занемарљиве и анулирају се миграцијама у току једне, највише две генерације. То тврдим на основу породичног искуства. Моји су се пре три века однегде из Србије иселили у Срем (онај његов део који данас припада Хрватској) и живели у њему 230 година. Деда по оцу ми је рођен у Илоку, а прабаба по мајци у Винковцима. Између два светска рата преселили су се у Београд и укрстили се са Србима из других крајева. Деда по оцу оженио се бабом из Шумадије (околина Тополе), а баба по мајци удала се за деду са севера Косова (Брњак), заправо из Ибарског Колашина, у ком живе Васојевићи, досељени из Црне Горе. Никакве велике разлике међу њима ја нисам видео. Оженио сам се Српкињом са Баније, рођеном у Сиску и одлично нам иде. Аутономаши који шире бесмислице о наводној посебности војвођанских Срба и њиховој умишљеној културној супериорности у односу на друге су највећим делом потомци сиротиње и беземљаша из Лике, Црне Горе и Херцеговине који не би имали ни метар сопственог поседа да им комунисти нису дали отете куће фолксдојчера. Зато и измишљају нови "ексклузивни" идентитет, пошто би без њега били ништа. Просто као пасуљ.

John

pre 5 godina

(milorad, 1. jul 2018 14:23)

Sigurno je deo te "vlastele" bio i Vuk Karadžić pa je zato u svoj "Rječnik" stavio reč "Srbijanac" i kao objašnjenje "Onaj koji je iz Srbije".
Sigurno je i on bio nekulturan i neznalica.
Pominje se i u Lrtopisu Matice Srpske. Sve neznalica do neznalice...

Jedna od najvećih neznalica na ovim prostorima i neviđeno nekulturan čovek Ivan Klajn kaže: "Tako je bilo pogotovo u 19. veku, kada niko, recimo, nije poricao da su Crnogorci Srbi, pa je stvoren izraz "Srbijanac", da bi se razlikovao po geografskom poreklu"
A njegov kolega po nekulturi Egon Fekete "Umesto prideva srpski može se upotrebiti i pridev srbijanski. Prvi ima šire značenje i nacionalnu konotaciju, dok se u drugom slučaju radi o teritorijalnom određenju pa se pridev srbijanski vezuje za Srbiju. Kao što svi Srbi nisu Srbijanci tako ni svi Srbijanci (građani Srbije) nisu Srbi"
I oličenje nekulture, tamo neki beznačajni Branko Radičević napisa:
"Brže, braćo, amo, amo,
Da se skupa poigramo!
Srbijanče, ognju zivi,
Ko se tebi još ne divi!"
Mora bit' da je on u tajnosti bio neki AU vlastelin...

ski

pre 5 godina

Kako ja koji sam u inistranstvu da kažem a nisam iz Srbije?
Obično kad me pitaju kažem Srbin iz Bosne !
Da li je to ispravno pitam stručnjake ?!

Gavro

pre 5 godina

Normalno da smo isti narod....muka mi od ovih kometara koji ovde svasta lupetaju.Drzavljanin sam Srbije,rodjen sam i zivim ovde ali studiram u Republici Srpskoj i dajem sebi za pravo da odgovorim ovde na neke od komentara.Jedan gospodin rece da cak slavimo razlicite slave,sto moram priznati da me je nasmejalo. Razlike nema izuzev sto su ljudi iz Republike Srpske vece patriote nego mi ovde. U slucaju nekog sukoba(koje naravno niko normalan ne zeli) vise bi ljudi is Srpske branilo Srbiju nego mi koji smo ovde rodjeni.Pozdrav.

itekako postoje

pre 5 godina

Naravno da postoje. Kao sto postoje i austrijski, nemacki, americki, australijski (itd.) Srbi.

Sramota je ziveti u 21. veku a ne znati razliku izmedju etnicke, nacionalne (a i verske) pripadnosti...

probudi se

pre 5 godina

To ti misliš Milorade. Nažalost, sa ove strane Drine, veće su šanse da te smatraju za "bosanca", nego za sunarodnika. Prognanici iz Hrvatske su im pogrdno "krajišnici", bez obzira da li su pre rata živeli u Slavoniji i imali standard kakav ljudi u Srbiji nisu mogli da zamisle. Duša me boli zbog takve stvarnosti ali nakon četvrt veka života u Srbiji, ubeđen sam da je Republici Srpskoj bolje da se osloni na svoje snage i mogućnosti, ma koliko skromne bile, nego da očekuje spas i razumevanje sa ove strane Drine. I manite se katolika, tražite kompromis sa Muslimanima, oni su nam u svakom smislu bliži nego vatikanski bojovnici na vekovnoj bratoubilačkoj misiji. Gradite svoj identitet, ne odričite se Njegoša i Kosovskog zaveta, te su vrednosti svakako u "Beograđaniji" proglašene za primitivne i retrogradne, pa vam niko neće zameriti što ih prisvajate i negujete.

milorad

pre 5 godina

Tako je Mile... kad cujem da neko kaze "Srbijanac", izraz smisljen od austrougarske vlastele da bi podelio narod, smrznem se od nekulture i neznanja onih koji ga koriste.

SrbiNS

pre 5 godina

Bogami, sad si lupio i ostao ziv. Itekako postoji ogromna kulturoloska razlika izmedju Srba iz Bosne, Vojvodine, juzne Srbije, Hrvatske... Ja sam vojvodjanski Srbin i meni je u svakom pogledu blizi moj komsija Madjar ili Hrvat nego recimo ti.

istorijsko kolo sreće će se okrenuti

pre 5 godina

takoE
svi imaju pravo na samoopredeljenje sem srba...onih koji su stvorili jugoslaviju i dali državnost ovim novonastalim marionetskim državicama.

Milojko

pre 5 godina

Dodik bi hteo da ne postoje, pa to kao dete uporno ponavlja. Na njegovu žalost, postoje i on to dobro zna. Ni po fizičkim osobinama, ni po temperamentu, ni po tradiciji (recimo slave koje Bosanci slave nikad nisu bile one koje se slave u Srbiji), Srbijanci, Bosanci, Krajišnici ili Crnogorci ...nikad nisu bili isti. Decenijama je to bila zabluda Srba u Srbiji koju su plaćali podređenim položajem na sopstvenoj teritoriji. NIKAD VIŠE!

SrbiNS

pre 5 godina

Bogami, sad si lupio i ostao ziv. Itekako postoji ogromna kulturoloska razlika izmedju Srba iz Bosne, Vojvodine, juzne Srbije, Hrvatske... Ja sam vojvodjanski Srbin i meni je u svakom pogledu blizi moj komsija Madjar ili Hrvat nego recimo ti.

milorad

pre 5 godina

Tako je Mile... kad cujem da neko kaze "Srbijanac", izraz smisljen od austrougarske vlastele da bi podelio narod, smrznem se od nekulture i neznanja onih koji ga koriste.

Milojko

pre 5 godina

Dodik bi hteo da ne postoje, pa to kao dete uporno ponavlja. Na njegovu žalost, postoje i on to dobro zna. Ni po fizičkim osobinama, ni po temperamentu, ni po tradiciji (recimo slave koje Bosanci slave nikad nisu bile one koje se slave u Srbiji), Srbijanci, Bosanci, Krajišnici ili Crnogorci ...nikad nisu bili isti. Decenijama je to bila zabluda Srba u Srbiji koju su plaćali podređenim položajem na sopstvenoj teritoriji. NIKAD VIŠE!

probudi se

pre 5 godina

To ti misliš Milorade. Nažalost, sa ove strane Drine, veće su šanse da te smatraju za "bosanca", nego za sunarodnika. Prognanici iz Hrvatske su im pogrdno "krajišnici", bez obzira da li su pre rata živeli u Slavoniji i imali standard kakav ljudi u Srbiji nisu mogli da zamisle. Duša me boli zbog takve stvarnosti ali nakon četvrt veka života u Srbiji, ubeđen sam da je Republici Srpskoj bolje da se osloni na svoje snage i mogućnosti, ma koliko skromne bile, nego da očekuje spas i razumevanje sa ove strane Drine. I manite se katolika, tražite kompromis sa Muslimanima, oni su nam u svakom smislu bliži nego vatikanski bojovnici na vekovnoj bratoubilačkoj misiji. Gradite svoj identitet, ne odričite se Njegoša i Kosovskog zaveta, te su vrednosti svakako u "Beograđaniji" proglašene za primitivne i retrogradne, pa vam niko neće zameriti što ih prisvajate i negujete.

istorijsko kolo sreće će se okrenuti

pre 5 godina

takoE
svi imaju pravo na samoopredeljenje sem srba...onih koji su stvorili jugoslaviju i dali državnost ovim novonastalim marionetskim državicama.

3210

pre 5 godina

takoE 
svi imaju pravo na samoopredeljenje sem srba...onih koji su stvorili jugoslaviju i dali državnost ovim novonastalim marionetskim državicama.
(istorijsko kolo sreće će se okrenuti, 01. jul 2018 14:25)

Upravo suprotno.
Mi smo ti koji drugima nismo priznavali pravo na samoopredeljenje pa su ga ti drugi morali izboriti na mnogo teži način,ratom i uspeli su - odnosno mi smo poraženi.

U početku smo im se smejali pričali kako će Slovenci umreti od gladi.
Kako će mo ući u Zagreb za dve nedelje i kako u svakom trenutku možemo da uđemo u Sarajevo.

Ali realnost nas je uvek demantovala!
Ostaje nam samo da kmečimo.

kurbla

pre 5 godina

To smo mi iz Srbi iz Hr mislili da ne postoje razlike ali su nas Srbi iz Srbije ubrzo uverili da postoje i da mrze i ismevaju svaku našu rec, naviku, najobicniju regionalnu razliku.. a i shvatanje Srpstva nam je diametralno različito, čak i toliko daleko ide da nam spocitavaju da smo uopšte Srbi! Bolje se vi oslonite na sebe, biće vam bolje!

Џајић

pre 5 godina

Овог треба обавијестити да су се на Козари борили партизани на једној, и њемачки фашисти, усташе и четници на другој страни, и да не изврће историјске чињенице зарад јефтиних политичких поена.

Nina

pre 5 godina

(Milojko, 1. jul 2018 14:52)

Ne znam u čije ime ti pišeš i šta misliš pod NIKAD VIŠE, ali je očigledno da pišeš o nečemu što ne znaš. Slave koje slave Srbi iz BiH i Srbije iste su, sveci kojima se mole isti su, jezik koji govore i pismo kojim pišu isti je, čitaju iste pisce, dele istorijsku sudbinu i jedan su te isti narod. Na tvoju žalost, očigledno.

Gavro

pre 5 godina

Normalno da smo isti narod....muka mi od ovih kometara koji ovde svasta lupetaju.Drzavljanin sam Srbije,rodjen sam i zivim ovde ali studiram u Republici Srpskoj i dajem sebi za pravo da odgovorim ovde na neke od komentara.Jedan gospodin rece da cak slavimo razlicite slave,sto moram priznati da me je nasmejalo. Razlike nema izuzev sto su ljudi iz Republike Srpske vece patriote nego mi ovde. U slucaju nekog sukoba(koje naravno niko normalan ne zeli) vise bi ljudi is Srpske branilo Srbiju nego mi koji smo ovde rodjeni.Pozdrav.

evo samo da pitam?

pre 5 godina

Tako je Mile... kad cujem da neko kaze "Srbijanac", izraz smisljen od austrougarske vlastele da bi podelio narod, smrznem se od nekulture i neznanja onih koji ga koriste.
@(milorad, 1. jul 2018 14:23)
Hm, hm, hm. Dobro ako je tako ko je dao ime "Srbijamka"(mislim da je u Valjevu) fabrici. Ok, neka je. A odkud usrpskim narodnim pesmama ista reč? Jesu li te esme isto pisali "Austrougari" tj njizina vlastela? Mislim da nemate pojma o čemu pričate. Najverovatnije ste čuli da neki put susjedi koriste taj termin pa se evo vređate a ustvari ni ne znate zašto.

John

pre 5 godina

(milorad, 1. jul 2018 14:23)

Sigurno je deo te "vlastele" bio i Vuk Karadžić pa je zato u svoj "Rječnik" stavio reč "Srbijanac" i kao objašnjenje "Onaj koji je iz Srbije".
Sigurno je i on bio nekulturan i neznalica.
Pominje se i u Lrtopisu Matice Srpske. Sve neznalica do neznalice...

Jedna od najvećih neznalica na ovim prostorima i neviđeno nekulturan čovek Ivan Klajn kaže: "Tako je bilo pogotovo u 19. veku, kada niko, recimo, nije poricao da su Crnogorci Srbi, pa je stvoren izraz "Srbijanac", da bi se razlikovao po geografskom poreklu"
A njegov kolega po nekulturi Egon Fekete "Umesto prideva srpski može se upotrebiti i pridev srbijanski. Prvi ima šire značenje i nacionalnu konotaciju, dok se u drugom slučaju radi o teritorijalnom određenju pa se pridev srbijanski vezuje za Srbiju. Kao što svi Srbi nisu Srbijanci tako ni svi Srbijanci (građani Srbije) nisu Srbi"
I oličenje nekulture, tamo neki beznačajni Branko Radičević napisa:
"Brže, braćo, amo, amo,
Da se skupa poigramo!
Srbijanče, ognju zivi,
Ko se tebi još ne divi!"
Mora bit' da je on u tajnosti bio neki AU vlastelin...

itekako postoje

pre 5 godina

Naravno da postoje. Kao sto postoje i austrijski, nemacki, americki, australijski (itd.) Srbi.

Sramota je ziveti u 21. veku a ne znati razliku izmedju etnicke, nacionalne (a i verske) pripadnosti...

Pantagruel

pre 5 godina

@SrbiNS Културолошке разлике између Срба из Србије и Срба из Војводине или других крајева преко Саве, Дунава и Дрине су занемарљиве и анулирају се миграцијама у току једне, највише две генерације. То тврдим на основу породичног искуства. Моји су се пре три века однегде из Србије иселили у Срем (онај његов део који данас припада Хрватској) и живели у њему 230 година. Деда по оцу ми је рођен у Илоку, а прабаба по мајци у Винковцима. Између два светска рата преселили су се у Београд и укрстили се са Србима из других крајева. Деда по оцу оженио се бабом из Шумадије (околина Тополе), а баба по мајци удала се за деду са севера Косова (Брњак), заправо из Ибарског Колашина, у ком живе Васојевићи, досељени из Црне Горе. Никакве велике разлике међу њима ја нисам видео. Оженио сам се Српкињом са Баније, рођеном у Сиску и одлично нам иде. Аутономаши који шире бесмислице о наводној посебности војвођанских Срба и њиховој умишљеној културној супериорности у односу на друге су највећим делом потомци сиротиње и беземљаша из Лике, Црне Горе и Херцеговине који не би имали ни метар сопственог поседа да им комунисти нису дали отете куће фолксдојчера. Зато и измишљају нови "ексклузивни" идентитет, пошто би без њега били ништа. Просто као пасуљ.

ski

pre 5 godina

Kako ja koji sam u inistranstvu da kažem a nisam iz Srbije?
Obično kad me pitaju kažem Srbin iz Bosne !
Da li je to ispravno pitam stručnjake ?!

Monsieur Alphonse

pre 5 godina

Ma, ne postoje razlike.

Eto, recimo, ja tebe (skoro da) ne razlikujem od nekog Nišlije, Piroćanca, Vrščanina ili Valjevca. Ma, sve isto, bre! NOT...

Saša

pre 5 godina

E moj Dodik, malo ti treba škole da poznaješ povijest i činjenice da je prvi partizanski odred na ovim prostorima oformljen u Brezovici kraj Siska. Hrvati su većinom bili u partizanima ili domobranima a najveće propalice su išle u ustaše koje su radile i napravile zla svima: i Srbima, Romima, Židovima ali i Hrvatima. Moj djed domobran je ubijen od ustaše!
Srbi nemaju pravo svojatati antifašizam! Hrvat iz Zagreba. Nikada ustaša! Volim svoje a poštujem tuđe!

lukic

pre 5 godina

"'Tako je Mile... kad cujem da neko kaze "Srbijanac", izraz smisljen od austrougarske vlastele da bi podelio narod, smrznem se od nekulture i neznanja onih koji ga koriste.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (milorad, 1. jul 2018 14:23) ""
=================================
par pitanja:
Ako nije Srbijanac, sta je onda drzavljanin drzave Srbije koji je katolik, zidov ili bosnjak/musliman koji nikada nije pomolio nos van drzave Srbije
- ili kako onda u Bosni zive i Srbi koji nikada nisu pomolili nos u drzavu Srbiju,
- ili zasto onda i danas u Srbiji postoje fabrike koje se zovu 'Srbijanka', a ne 'Srpkinja'??

Ранко Требиње

pre 5 godina

Ја сам србин из Херцеговине, из Републике Српске. Сматрам да смо сви Срби исти, било из моје Херцеговине, Шумадије, Војводине.... Ни случајно се не смијемо дијелити, јер би та подјела била фатална за нас.Дођите у Требиње па питајте било кога шта мисли о Републици Србији и добићете увијек одговор Србија МАЈКА.

Dileme,dileme....

pre 5 godina

Bilo bi logicno da su Srbijanci gradjani koji su DRZAVLJANI Srbije..... Znaci i recimo,Madjari,Hrvati,Slovaci....koji su rodjeni u Srbiji,zive u njoj i imaju njeno drzavljansto....

A da li se razlikuju Srbi iz Vojvodine od Srba iz BiH, CG, juzne Srbije,...... itd?
Da,razlikuju se....po nacinu razmisljanja,listi prioriteta, po onome sta vole a sta ne, po kulinarstvu, cak i po odnosu prema svojoj drzavi (placanje dazbina, odlazak u vojsku.....,po broju dece koju radjaju....)

Patriota

pre 5 godina

@SrbiNS

Pa zato i jesmo tu gde smo,kad ti je preči Madjar od Srbina iz Bosne na primer.To je i upravo naš najveći problem jer nema sloge.Po tom pitanju su Albanci majstori,čuvaju jedni druge ko oko u glavi.

savez nezasitih

pre 5 godina

Ništa novo od Dodika, nije vrijedan komentara. Nije mi samo jasno zašto se plašiti i osporavati termin "Srbijanac", to je sasvim normalno i predstavlja teritorijalnu odrednicu a ne etničku. Najvjerovatnije da osporavanjem srbijanac daje se razlog osporavanju termina Bosanac, to je bolesna politika koja je apsolutno bez efekta.
Sjećam se 90-tih i one pjesme "odakle si sele, devojano mlada, iz Srbije brale iz Kruševca grada..jelek, anterija i opanci po tome se poznaju SRBIJANCI"..ajd zdravo zdravo

Jovana

pre 5 godina

SrbiNS, 1. jul 2018 14:10) Meni je blizi srbin iz bilo kog dela dela sveta nego madjar ili hrvat iz novog sada gde sam rodjena gde su moji preci rodjeni...

Kakadu

pre 5 godina

Sami sebi smo najveci neprijatelj, potvrdjujem citajuci komentare. Naravno da postoje razlike, pa dva rodjena brata u svojim kucama zive po razlicitim pravilima! Poenta je da smo svi isti narod koji se naziva Srbi, a da nas uglavnom komsijski narodi dele nazivajuci Srbijancima, i sl. Hrvati su Hrvati, nemaju drugi naziv. Tako i mi treba da budemo samo Srbi.

Filmofil

pre 5 godina

@kurbla, 1. jul 2018 17:05

Mogu ti reci da je to dvosmerna ulica. 90tih su nas tukli na demonstracijama. Kada sam pocela da radim zemljackim i "sluzbenim" vezama rasporedjeni na rukovodeca mesta. Ni trunku da se prilagode mentalitetu, isto podsmevanje, bahato ponasanje prema zenama, sa polu prezrivim odnosom. Mentalitet plemenskih odnosa gde se ne samo pomazu svoji, vec se aktivno sprecavaju oni drugi. Osecaj vece vrednosti i jedan ruralni konzervativizam koji se naziva patriotizmom. Stav o kvalitetnim i nekvalitetnim Srbima. Ne govorim o ljudima izbeglim iz vecih gradova, oni su druga prica. Najveci broj ih je produzio put Amerike i Kanade. Ratovi na Balkanu su bili ratovi svih protiv svih, ali dobrim delom ratovi izmedju ruralnog i urbanog mentaliteta. I ovu pricu imaju i Hrvati. Gde su oni koji su dosli veci i kvalitetniji Hrvati od svih ostalih, sto meni ipak govori da nije rec ni o naciji, ni o patriotizmu, vec o drugim stvarima. A vi ako hocete pogledajte stvari iz drugog ugla. Nisu krivi Srbi iz Srbije za ratove, jedino ako svima ne fakturiste Milosevicev racun, ali imate takve i medju sobom. Inace mi nikad nije smetao nijedan dijalekt ili slicno, ali nametanje jednog "srpstva" na ono uz koje smo odrasli (a potomci smo onih sa Kolubare i Cera) jesu.

SrbiNS

pre 5 godina

Bogami, sad si lupio i ostao ziv. Itekako postoji ogromna kulturoloska razlika izmedju Srba iz Bosne, Vojvodine, juzne Srbije, Hrvatske... Ja sam vojvodjanski Srbin i meni je u svakom pogledu blizi moj komsija Madjar ili Hrvat nego recimo ti.

Milojko

pre 5 godina

Dodik bi hteo da ne postoje, pa to kao dete uporno ponavlja. Na njegovu žalost, postoje i on to dobro zna. Ni po fizičkim osobinama, ni po temperamentu, ni po tradiciji (recimo slave koje Bosanci slave nikad nisu bile one koje se slave u Srbiji), Srbijanci, Bosanci, Krajišnici ili Crnogorci ...nikad nisu bili isti. Decenijama je to bila zabluda Srba u Srbiji koju su plaćali podređenim položajem na sopstvenoj teritoriji. NIKAD VIŠE!

milorad

pre 5 godina

Tako je Mile... kad cujem da neko kaze "Srbijanac", izraz smisljen od austrougarske vlastele da bi podelio narod, smrznem se od nekulture i neznanja onih koji ga koriste.

probudi se

pre 5 godina

To ti misliš Milorade. Nažalost, sa ove strane Drine, veće su šanse da te smatraju za "bosanca", nego za sunarodnika. Prognanici iz Hrvatske su im pogrdno "krajišnici", bez obzira da li su pre rata živeli u Slavoniji i imali standard kakav ljudi u Srbiji nisu mogli da zamisle. Duša me boli zbog takve stvarnosti ali nakon četvrt veka života u Srbiji, ubeđen sam da je Republici Srpskoj bolje da se osloni na svoje snage i mogućnosti, ma koliko skromne bile, nego da očekuje spas i razumevanje sa ove strane Drine. I manite se katolika, tražite kompromis sa Muslimanima, oni su nam u svakom smislu bliži nego vatikanski bojovnici na vekovnoj bratoubilačkoj misiji. Gradite svoj identitet, ne odričite se Njegoša i Kosovskog zaveta, te su vrednosti svakako u "Beograđaniji" proglašene za primitivne i retrogradne, pa vam niko neće zameriti što ih prisvajate i negujete.

istorijsko kolo sreće će se okrenuti

pre 5 godina

takoE
svi imaju pravo na samoopredeljenje sem srba...onih koji su stvorili jugoslaviju i dali državnost ovim novonastalim marionetskim državicama.

Gavro

pre 5 godina

Normalno da smo isti narod....muka mi od ovih kometara koji ovde svasta lupetaju.Drzavljanin sam Srbije,rodjen sam i zivim ovde ali studiram u Republici Srpskoj i dajem sebi za pravo da odgovorim ovde na neke od komentara.Jedan gospodin rece da cak slavimo razlicite slave,sto moram priznati da me je nasmejalo. Razlike nema izuzev sto su ljudi iz Republike Srpske vece patriote nego mi ovde. U slucaju nekog sukoba(koje naravno niko normalan ne zeli) vise bi ljudi is Srpske branilo Srbiju nego mi koji smo ovde rodjeni.Pozdrav.

Џајић

pre 5 godina

Овог треба обавијестити да су се на Козари борили партизани на једној, и њемачки фашисти, усташе и четници на другој страни, и да не изврће историјске чињенице зарад јефтиних политичких поена.

Nina

pre 5 godina

(Milojko, 1. jul 2018 14:52)

Ne znam u čije ime ti pišeš i šta misliš pod NIKAD VIŠE, ali je očigledno da pišeš o nečemu što ne znaš. Slave koje slave Srbi iz BiH i Srbije iste su, sveci kojima se mole isti su, jezik koji govore i pismo kojim pišu isti je, čitaju iste pisce, dele istorijsku sudbinu i jedan su te isti narod. Na tvoju žalost, očigledno.

Ранко Требиње

pre 5 godina

Ја сам србин из Херцеговине, из Републике Српске. Сматрам да смо сви Срби исти, било из моје Херцеговине, Шумадије, Војводине.... Ни случајно се не смијемо дијелити, јер би та подјела била фатална за нас.Дођите у Требиње па питајте било кога шта мисли о Републици Србији и добићете увијек одговор Србија МАЈКА.

3210

pre 5 godina

takoE 
svi imaju pravo na samoopredeljenje sem srba...onih koji su stvorili jugoslaviju i dali državnost ovim novonastalim marionetskim državicama.
(istorijsko kolo sreće će se okrenuti, 01. jul 2018 14:25)

Upravo suprotno.
Mi smo ti koji drugima nismo priznavali pravo na samoopredeljenje pa su ga ti drugi morali izboriti na mnogo teži način,ratom i uspeli su - odnosno mi smo poraženi.

U početku smo im se smejali pričali kako će Slovenci umreti od gladi.
Kako će mo ući u Zagreb za dve nedelje i kako u svakom trenutku možemo da uđemo u Sarajevo.

Ali realnost nas je uvek demantovala!
Ostaje nam samo da kmečimo.

Jovana

pre 5 godina

SrbiNS, 1. jul 2018 14:10) Meni je blizi srbin iz bilo kog dela dela sveta nego madjar ili hrvat iz novog sada gde sam rodjena gde su moji preci rodjeni...

Pantagruel

pre 5 godina

@SrbiNS Културолошке разлике између Срба из Србије и Срба из Војводине или других крајева преко Саве, Дунава и Дрине су занемарљиве и анулирају се миграцијама у току једне, највише две генерације. То тврдим на основу породичног искуства. Моји су се пре три века однегде из Србије иселили у Срем (онај његов део који данас припада Хрватској) и живели у њему 230 година. Деда по оцу ми је рођен у Илоку, а прабаба по мајци у Винковцима. Између два светска рата преселили су се у Београд и укрстили се са Србима из других крајева. Деда по оцу оженио се бабом из Шумадије (околина Тополе), а баба по мајци удала се за деду са севера Косова (Брњак), заправо из Ибарског Колашина, у ком живе Васојевићи, досељени из Црне Горе. Никакве велике разлике међу њима ја нисам видео. Оженио сам се Српкињом са Баније, рођеном у Сиску и одлично нам иде. Аутономаши који шире бесмислице о наводној посебности војвођанских Срба и њиховој умишљеној културној супериорности у односу на друге су највећим делом потомци сиротиње и беземљаша из Лике, Црне Горе и Херцеговине који не би имали ни метар сопственог поседа да им комунисти нису дали отете куће фолксдојчера. Зато и измишљају нови "ексклузивни" идентитет, пошто би без њега били ништа. Просто као пасуљ.

Patriota

pre 5 godina

@SrbiNS

Pa zato i jesmo tu gde smo,kad ti je preči Madjar od Srbina iz Bosne na primer.To je i upravo naš najveći problem jer nema sloge.Po tom pitanju su Albanci majstori,čuvaju jedni druge ko oko u glavi.

evo samo da pitam?

pre 5 godina

Tako je Mile... kad cujem da neko kaze "Srbijanac", izraz smisljen od austrougarske vlastele da bi podelio narod, smrznem se od nekulture i neznanja onih koji ga koriste.
@(milorad, 1. jul 2018 14:23)
Hm, hm, hm. Dobro ako je tako ko je dao ime "Srbijamka"(mislim da je u Valjevu) fabrici. Ok, neka je. A odkud usrpskim narodnim pesmama ista reč? Jesu li te esme isto pisali "Austrougari" tj njizina vlastela? Mislim da nemate pojma o čemu pričate. Najverovatnije ste čuli da neki put susjedi koriste taj termin pa se evo vređate a ustvari ni ne znate zašto.

Saša

pre 5 godina

E moj Dodik, malo ti treba škole da poznaješ povijest i činjenice da je prvi partizanski odred na ovim prostorima oformljen u Brezovici kraj Siska. Hrvati su većinom bili u partizanima ili domobranima a najveće propalice su išle u ustaše koje su radile i napravile zla svima: i Srbima, Romima, Židovima ali i Hrvatima. Moj djed domobran je ubijen od ustaše!
Srbi nemaju pravo svojatati antifašizam! Hrvat iz Zagreba. Nikada ustaša! Volim svoje a poštujem tuđe!

kurbla

pre 5 godina

To smo mi iz Srbi iz Hr mislili da ne postoje razlike ali su nas Srbi iz Srbije ubrzo uverili da postoje i da mrze i ismevaju svaku našu rec, naviku, najobicniju regionalnu razliku.. a i shvatanje Srpstva nam je diametralno različito, čak i toliko daleko ide da nam spocitavaju da smo uopšte Srbi! Bolje se vi oslonite na sebe, biće vam bolje!

John

pre 5 godina

(milorad, 1. jul 2018 14:23)

Sigurno je deo te "vlastele" bio i Vuk Karadžić pa je zato u svoj "Rječnik" stavio reč "Srbijanac" i kao objašnjenje "Onaj koji je iz Srbije".
Sigurno je i on bio nekulturan i neznalica.
Pominje se i u Lrtopisu Matice Srpske. Sve neznalica do neznalice...

Jedna od najvećih neznalica na ovim prostorima i neviđeno nekulturan čovek Ivan Klajn kaže: "Tako je bilo pogotovo u 19. veku, kada niko, recimo, nije poricao da su Crnogorci Srbi, pa je stvoren izraz "Srbijanac", da bi se razlikovao po geografskom poreklu"
A njegov kolega po nekulturi Egon Fekete "Umesto prideva srpski može se upotrebiti i pridev srbijanski. Prvi ima šire značenje i nacionalnu konotaciju, dok se u drugom slučaju radi o teritorijalnom određenju pa se pridev srbijanski vezuje za Srbiju. Kao što svi Srbi nisu Srbijanci tako ni svi Srbijanci (građani Srbije) nisu Srbi"
I oličenje nekulture, tamo neki beznačajni Branko Radičević napisa:
"Brže, braćo, amo, amo,
Da se skupa poigramo!
Srbijanče, ognju zivi,
Ko se tebi još ne divi!"
Mora bit' da je on u tajnosti bio neki AU vlastelin...

Monsieur Alphonse

pre 5 godina

Ma, ne postoje razlike.

Eto, recimo, ja tebe (skoro da) ne razlikujem od nekog Nišlije, Piroćanca, Vrščanina ili Valjevca. Ma, sve isto, bre! NOT...

itekako postoje

pre 5 godina

Naravno da postoje. Kao sto postoje i austrijski, nemacki, americki, australijski (itd.) Srbi.

Sramota je ziveti u 21. veku a ne znati razliku izmedju etnicke, nacionalne (a i verske) pripadnosti...

lukic

pre 5 godina

"'Tako je Mile... kad cujem da neko kaze "Srbijanac", izraz smisljen od austrougarske vlastele da bi podelio narod, smrznem se od nekulture i neznanja onih koji ga koriste.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (milorad, 1. jul 2018 14:23) ""
=================================
par pitanja:
Ako nije Srbijanac, sta je onda drzavljanin drzave Srbije koji je katolik, zidov ili bosnjak/musliman koji nikada nije pomolio nos van drzave Srbije
- ili kako onda u Bosni zive i Srbi koji nikada nisu pomolili nos u drzavu Srbiju,
- ili zasto onda i danas u Srbiji postoje fabrike koje se zovu 'Srbijanka', a ne 'Srpkinja'??

savez nezasitih

pre 5 godina

Ništa novo od Dodika, nije vrijedan komentara. Nije mi samo jasno zašto se plašiti i osporavati termin "Srbijanac", to je sasvim normalno i predstavlja teritorijalnu odrednicu a ne etničku. Najvjerovatnije da osporavanjem srbijanac daje se razlog osporavanju termina Bosanac, to je bolesna politika koja je apsolutno bez efekta.
Sjećam se 90-tih i one pjesme "odakle si sele, devojano mlada, iz Srbije brale iz Kruševca grada..jelek, anterija i opanci po tome se poznaju SRBIJANCI"..ajd zdravo zdravo

ski

pre 5 godina

Kako ja koji sam u inistranstvu da kažem a nisam iz Srbije?
Obično kad me pitaju kažem Srbin iz Bosne !
Da li je to ispravno pitam stručnjake ?!

Dileme,dileme....

pre 5 godina

Bilo bi logicno da su Srbijanci gradjani koji su DRZAVLJANI Srbije..... Znaci i recimo,Madjari,Hrvati,Slovaci....koji su rodjeni u Srbiji,zive u njoj i imaju njeno drzavljansto....

A da li se razlikuju Srbi iz Vojvodine od Srba iz BiH, CG, juzne Srbije,...... itd?
Da,razlikuju se....po nacinu razmisljanja,listi prioriteta, po onome sta vole a sta ne, po kulinarstvu, cak i po odnosu prema svojoj drzavi (placanje dazbina, odlazak u vojsku.....,po broju dece koju radjaju....)

Kakadu

pre 5 godina

Sami sebi smo najveci neprijatelj, potvrdjujem citajuci komentare. Naravno da postoje razlike, pa dva rodjena brata u svojim kucama zive po razlicitim pravilima! Poenta je da smo svi isti narod koji se naziva Srbi, a da nas uglavnom komsijski narodi dele nazivajuci Srbijancima, i sl. Hrvati su Hrvati, nemaju drugi naziv. Tako i mi treba da budemo samo Srbi.

Filmofil

pre 5 godina

@kurbla, 1. jul 2018 17:05

Mogu ti reci da je to dvosmerna ulica. 90tih su nas tukli na demonstracijama. Kada sam pocela da radim zemljackim i "sluzbenim" vezama rasporedjeni na rukovodeca mesta. Ni trunku da se prilagode mentalitetu, isto podsmevanje, bahato ponasanje prema zenama, sa polu prezrivim odnosom. Mentalitet plemenskih odnosa gde se ne samo pomazu svoji, vec se aktivno sprecavaju oni drugi. Osecaj vece vrednosti i jedan ruralni konzervativizam koji se naziva patriotizmom. Stav o kvalitetnim i nekvalitetnim Srbima. Ne govorim o ljudima izbeglim iz vecih gradova, oni su druga prica. Najveci broj ih je produzio put Amerike i Kanade. Ratovi na Balkanu su bili ratovi svih protiv svih, ali dobrim delom ratovi izmedju ruralnog i urbanog mentaliteta. I ovu pricu imaju i Hrvati. Gde su oni koji su dosli veci i kvalitetniji Hrvati od svih ostalih, sto meni ipak govori da nije rec ni o naciji, ni o patriotizmu, vec o drugim stvarima. A vi ako hocete pogledajte stvari iz drugog ugla. Nisu krivi Srbi iz Srbije za ratove, jedino ako svima ne fakturiste Milosevicev racun, ali imate takve i medju sobom. Inace mi nikad nije smetao nijedan dijalekt ili slicno, ali nametanje jednog "srpstva" na ono uz koje smo odrasli (a potomci smo onih sa Kolubare i Cera) jesu.