Petak, 29.06.2018.

11:17

"Uopšte nije slučajno – u Srbiji se ćuti zbog Rusije"

Istoričari smatraju da se u Srbiji o Informbirou ne govori zbog uloge Rusije, koja već godinama ima teritorijalne intencije na Balkanu.

Izvor: Beta

"Uopšte nije sluèajno – u Srbiji se æuti zbog Rusije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Kohiba

pre 5 godina

(Sejn, 29. jun 2018 16:23)

Nakon pola veka "ruske čizme", Bugari i Rumuni imaju metro u SOfiji i Bukureštu. Nemaju "crnogorce", "makedonce", "bošnjake" i "autonomne pokrajine". Nakon pola veka "Titine dembelije", po Beogradu se još drndaju raspale trole, Višnjička Banja - gde su u vreme Obrenovića dolazili parobrodi turista iz Mađarske - pretvorena u otvorenu kanalizaciju, sirotinjske favele i deponiju građevinskog otpada. O tzv "užoj Srbiji" (Užas - vrlo adekvatno) da ne pričamo.

Da Bog da ti Tito i srbokomunisti u kući vladali. Emigrirao bi u Sibir.

leptirica

pre 5 godina

Rođak koji je bio na golom otoku je otisao samo sto je ispred kafane zapevao rusku pesmu, to je bila zabit u Srbiji gde se nije ni znalo za sukob komunista. 
Posle par dana su ga priveli i poslali na goli otok, dva meseca posle i sina njegovog od 18 godina. Za privodjenje sina postojao je samo jedan razlog, taj sto mu je otac na Golom Otoku. 
Bilo i ne ponovilo se.
(kimi, 29. jun 2018 16:48)

Znam za slučaj da je u Hrvatskoj čovjek otišao na goli otok jer je netko čuo da je rekao prijatelju kad je pijan pao u kafiću ustani Bane. Čovjek koji je pao se preziva Banovec, a svi su ga zvali Bane. Za one koji ne znaju Ustani Bane je stara Hrvatska pjesma koja se pjevala, a govori o borbi Hrvata protiv Mađarske čizme. Kip bana Jelačića je odmah nakon WWII maknut sa glavnog Zagrebačkog trga iako veze nije imao sa ustasama, niti se borio protiv bilo kojeg naroda tadasnje SFRJ.

Dragan V.

pre 5 godina

Kakvo crno "ne" Staljinu, kakvi bakrači i lagarije. Protrčali bi nas ruski tenkovi za malo više od 24 sata. Šire geostrateške igre su učinile da nas taj scenario zaobiđe. I američki kišobran. No, i sa i bez Rusa komunizam je dovoljno zlo, sistematsko, koje je ostavilo posledice u bukvalno svim sferama života. Kako godine prolaze, izdanci crvene rđe u različitim oblicima izbijaju nam u svakodnevnom životu, na svakom koraku.

TedZG

pre 5 godina

Mogu reći samo hvala Titu na svemu.
Kako vas nije sram propitkivati djela čovjeka kojeg je poštivao cijeli svijet.
Mi smo zahvaljujući njemu bili dysneyland za ostale zemlje komunističkog bloka.
Juga nikad nije bila potpuno komunistička zemlja nego socijqlistička a te sovjrske satelite sam vidio vlastitim očima jer sam kao košarkaš dosta putovao u to vrijeme to je bila neviđena bijeda.
Ruse volim jer su naša slavenska braća ali njihova politika nek je što dalje.

raxx

pre 5 godina

trenutno sam u Slovackoj. od SSSR su ostale samo zgrade, koje su doduse dobile novi, moderan izgled, i po neki spomenik. Cela drxava je privrzena EU, zive mnogo bolje od nas, plate su im kudikamo vece, a cene kao u Beogradu. Bratislava je neuporediva sa Beogradom jer su ovde ulice ciste, zgrade okrecene, nema djubreta, trava je pokosena, ljudi su prijatni i ljubazni.

eto sta je njima donelo bekstvo od Rusa, a samo mi jadnici se koprcamo i sanjamo o brststvu sa tom propalom drzavom koja nikada nije ni marila za nas

kimi

pre 5 godina

Rođak koji je bio na golom otoku je otisao samo sto je ispred kafane zapevao rusku pesmu, to je bila zabit u Srbiji gde se nije ni znalo za sukob komunista.
Posle par dana su ga priveli i poslali na goli otok, dva meseca posle i sina njegovog od 18 godina. Za privodjenje sina postojao je samo jedan razlog, taj sto mu je otac na Golom Otoku.
Bilo i ne ponovilo se.

Sejn

pre 5 godina

@Ivona - Tako je, zameni teze skroz da bi istakla svoje misljenje. Znaci tvoje misljenje razlozeno: Tito rekao NE Rusima i Staljinu, Zapad ga uzeo pod svoje i zivelo se kako tako ali bolje nego danas, to je sigurno (da ne ulazimo dublje u temu cisto radi replike). Rumunija i Bugarska u to vreme su pod fantasticnim Rusima i Staljinom i otprilike im je vazduh luksuz i na nas gledaju kao svemirski brod koji im je nedostizan. Premotavamo koju deceniju unapred, Jugoslavija se raspada iz mnogo razloga, nikada iz samo jednog, Srbija u jednom ili drugom obliku gura prst u oko tom istom Zapadu od koga su ziveli bez rada (kako ti kazes) i okrece se Rusiji. Svi znamo gde smo sada i kako zivimo. Otprilike u isto to vreme te zemlje za koje ti tvrdis da su nam nedostizne (podseticu te da dok je SFRJ bila oni su na nas gledali kao svemirski brod) bacaju sa sebe Ruske komunisticke stege i kako sama kazes postaju nedostizne za nas. Dakle prostom dedukcijom dolazimo do zakljucka obrni okreni izgleda da je ipak malo bolje biti deo Zapada nego Rusije, bez ikakvih emocija o braci, veri itd. Samo stvar proste logike.

Zile

pre 5 godina

Samo na granicnim okrsajima izmedju snaga SFRJ i Rusa 1948-1951 prema Madjarskoj Rumuniji i Bugarskoj ubijeno je vise od 3700 vojnika o kome zvanicna istorija cuti, medju njima i moj stric je taj koji je izgubio zivot ubijen od Rusa.

Ivona

pre 5 godina

Istorija je Titovu Jugoslaviju smestila na deponiju. Mozda zato sto je Tito sa svojim istorijskim Ne odabrao stranu Amerike i izdao komunisticke zemlje.Za to je dobio puno para, zivelo se je na visokoj nozi bez rada i razvoja institucija, ekonomije i kulture. To je na kraju dovelo do bankrota i grdjanskog rata. Nije cudo da su danas Bugarska i Rumunija zemlje pod Staljinovom cizmom za nas nedostizne. Ali zato imamo kvazi istoricare koji i dalje pisu o takozvanom Titovom pravom putu.

aveti proslosti

pre 5 godina

Staljinova Kominterna je stvorila Kosovo i tzv. vojvodinu protiv Srbije. Nikad pre njih te bizarne paradrzave nisu postojale.
Deo te Kominterne i antisrpske KPJ je komunista Latinka Perovic. Ona nije nikakav demokrata i borac protiv komunizma, vec komunista iz vrha komunisticke diktatorske vlasti.

bljak

pre 5 godina

(Drug Ostoja, 29. jun 2018 12:58)

Na spisku "grehova" zaboravio si da spomenes da je Slobina Srbija JEDINA u svetu podrzala komunisticke puciste 1993. i cak im, prema nekim izvorima, poslala finansijsku pomoc. Taj diplomatski gaf nad gafovima niko nije zaboravio. Takvo direktno uplitanje u unutrasnje ruske stvari ni Vasington se ne bi usudio.
Inace ne vidim potrebu da se obelezava godisnjica rezolucije Informbiroa. O tome svemu smo ucili u skoli, nije to nista nepoznato. Sukob dva staljinisticka rezima, od kojih je jedan uspeo da ispliva koristeci ravnotezu u sukobu velikih sila. Kad je ta ravnoteza narusena, taj rezim je potonuo...

Ante

pre 5 godina

Ja kao Hrvat, ako sam išta ponosan na J.B Tita, to je njegovo NE Rusiji. Mi danas sve to olako shvačamo, a to se onda u svijetu gledalo kao "samoubistvo". Bile su realne šanse da će Varšavski pakt napraviti intervenciju u Jugoslaviji, stotine vojnika je izginulo na granicama u provokacijama "dragih susjeda" na zapovijed Moskve.
Nažalost, tu je i glavni razlog neshvatanja Hrvata i Srba, Hrvati su vrlo dobro vidjeli opasnost od Ruskog utjecaja, Srbi valjda zbog neke emotivne veze nisu. I tako je sve do danas. Da se razumijemo, poštujem Rusiju, smatram da je velesila, da treba imati ODLIČNE odnose s njom, ali za živu glavu ne ovisiti o njoj, ili biti pod njenim utjecajem. Tako nešto misli ogromna večina onih koji su to i bili.
Jer, nas ne može zavarati lijepe riječi i "mirna" Rusija. Jer, da Rusija ima moč jedne Amerike, a ova "nemoč" jedne Rusije, e onda biste vidjeli što je "svjetski policajac".
Možemo samo boga da molimo, da nikad ni ne vidimo. Hvala bogu, pa od nas ni ne ovisi.
Ali na kraju, hvala J.B Tito.

Pedja

pre 5 godina

Rusija i SSSR su generator bede i zla na svetu. I dan danas sve drzave (S.Koreja, Kuba, Srbija i jos neke) koje su pod njihovim uticajem zive u teskoj bedi. Cela istocna i srednja Evropa se jos uvek oporavlja od posledica njihovog "oslobodjenja" a u stvari samo smo presli sa fasisticke na komunisticku okupaciju. Napali su Poljsku i podelili je zajedno sa nacistima. Napali Finsku... Okupirali pola Evrope sve do Berlina, ko god je hteo da kaze da nesto nece na svojoj teritoriji gazili su ga tenkovima. Posle drugog sv.rata napali su veliki broj drzava, neke otvorenom agresijom neko podmuklom. Nas su napali prvo otvorenom agresijom kada su ubili vise stotina nasih vojnika a vec vise od 60 godina traje ova podmukla preko njihovih sluzbi. Sa zapadom smo imali i dobre periode i lose ali sa ovim laznim prijateljima nikada nismo imali nista dobro.

Vizantinac

pre 5 godina

Sva viševekovna stradanja našeg naroda izazvana su anglo-saksonskom ekspazionističkom i fragmentarističkom politikom prema istoku.
Sve ostalo su samo modaliteti i varijeteti u određenim istorijskim okvirima, koji, ako se posmatraju izolovano, mogu da stvore utisak da se od drveta ne vidi šuma.

Coco Bill

pre 5 godina

Evo i tu rusofilci brane Rusiju, Te nije isto jer je to bio SSSR, a ne Rusija, pa to je bio partijski sukob....itd...itd. Ja imam 60 godina i mofu vam reći da je to bio sukob samostalnosti i satelitstva jednoj državi. A počeo je tako jer su nam Rusi obećali traktore, mašine za ti našu prvu petoljetku. Ali šta ?! pa po dobrom običaju ništa, ni jedan traktor niismo dobili, a nisu nam dali da samostalno proizvodimo jer su kao obećali da će nam oni "davati" te sve proizvode, a naše je da mi njih hranimo. Eto to je ukratko kako je sve počelo, ali videći ovde toliku ljubav, ne prema Rusiji, nego prema tipovima koji vladaju Rusijom, kao što su Staljin ili Putin, meni je žao što tad nas nisu "pokorili" pa bi danas pobegli od njih kao što pobegoše svojevremeno Bugari, Poljaci, Česi i Slovaci, Mađari, Rumuni i nemaju nimalio nikakvih više želja da se crate pod Ruske skute, a ovde......vuše voje "Rusiju", to jest Putina nego svoju državu

Milan

pre 5 godina

Danasnja Rusija je kompletno naslonjena na SSSR, samo je iz jedne ideologije, upala u drugu, uzevsi pravoslavlje koje podrzava oligarhe, korupciju, bezvlasce i diktaturu, a vodi je kadar SSSR-a. I jednako je briga za interese Srbije, koliko je je bilo iz vreme Sanstefanskog mira, i kod kocenja Ustanka pre toga, i kod insistiranja na stvaranju Makedonije, i krize informbiroa, i sve do danas...

Kokki

pre 5 godina

@blebetanje
Imate 70+ godina, glumite velikog Srbina a niste naučili da je: "čak šta više", pokazatelj elementarnog nepoznavanja jezika kojim govorite.

Od takvih patriota jedino ekipa Milošević/Šešelj/Dačić/Vučić profitira, dok se sve ostalo raspada i cela nacija postaje nacija staraca, kriminalaca i botova.

Radovan

pre 5 godina

Po teoriji srpskih petokolonaša u Sovjetskom Savezu uopšte njie bilo Rusa. Oni nisu postojali a i ona šačica Rusa su bili žrtva Sovjetskog režima. Rusi su došli iz Mongolije na poziv Putina. To je živa istina.

Aristotel

pre 5 godina

Kako se o tom u Srbiji ćuti kad se to uči u svim osnovnim školama u Srbiji ?
(Siniša, 29. jun 2018 11:49)

Dzabe se uci kad se nije izvukla nikakva pouka iz toga. Rezultat je sveopsti sunovrat drustva u celini.

Unuk golootocanina

pre 5 godina

Ustvari Goli otok je bio vaspitna ustanova. A moj deda koji je proveo tamo 6 godina , glup covek, mislio je da je to logor sa najgorim psiho-fizickim mucenjima i ubijanjem bica u coveku...

s.

pre 5 godina

(blebetanje, 29. jun 2018 12:18)

Naravno da Jugoslavija nije bila srpska država osim, što su svi Srbi bili u jednoj državio i što su imali najduži period bez rata u svojoj istoriji.
E, onda je JB Tito umro i Jugoslavija se raspala i...osvrnite se oko sebe.

lido...

pre 5 godina

@blebetanje

Rusija je 1878. poklonila deo Srbije Bugarskoj...Zato nam je Bugarska bila neprijatelj u I i II svetskom ratu kao i u Drugom Balkanskom... Proguglaj Sanstefanski mir koji su sklopile Rusija i Turska 13.03.1878.

h

pre 5 godina

A ne smeta joj što se o agresiji NATO-a nije govorilo jer to smeta Amerikancima,Britancima,Francuzima,.....
(Blek, 29. jun 2018 11:50)

Kakvo lupanje, pa mi i 19 godina posle bombardovnja NATO i dalje svakodnevno citamo o tome u vestima, sta je tebi covece?

Столе

pre 5 godina

Латинка Перовић, бивши високо рангирани комуниста и сарадник оног штеточине Јосипа Броза Тита! О

seljacina

pre 5 godina

politikanti,listom rusofili neguju i dan danas kult licnosti,veliki Lenjin,veliki Staljin,veliki Tito,veliki vodja....sve komunjara do komunjare...

.орг

pre 5 godina

србија и русија су тада били под окупацијом комунистичких диктатура. толико о томе.

M. Radosavljevic

pre 5 godina

Samo sto dalje od Rusije. Sada i za vek vekova. Jedini spas za ovu obogaljenu zemlju je beg iz ruskih ralja. Sve zemlje nas preticu u svim pogledima. Ko nije za evrointegracije, cini veleizdaju nacionalnih interesa.

blebetanje

pre 5 godina

Pre svega, SSSR nije isto što i Rusija, niti je ikada bio, čak šta više, može se polemisati da je to bila poprilično anti-ruski osmišljena država, od poklanjanja Krima Ukrajini i istrebljivanja ruske inteligencije i elite, pa sve do gaženja pravoslavlja i poništavanja ruskog identiteta. Potpuno isto kao što ni Jugoslavija nije bila srpska država iz manje-više istih razloga.
A Latinka, k'o Latinka, zna se dobro ko je i šta je već decenijama, kao i kakvi su joj ciljevi, tako da nije vredna neke preterane pažnje.

GlasBrisela

pre 5 godina

"Nakon višegodišnje kampanje protiv Jugoslavije, politika Informbiroa je poražena pedesetih godina 20. veka." Tako je....samo jos nije porazena u Srbiji!

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 5 godina

Kamo sreće da je Latinka bila samo istoričarka i da nije pripadala plejadi Srpskih komunista, koje je J.B.Tito žedne preneo preko vode i koji su odogovorni za to za to da je Srbija dovedena do prosijačkog štapa.

Drug Ostoja

pre 5 godina

„Vi ste bili poslednja država u Evropi koja je priznala SSSR. Bili ste prvi koji ste pobegli iz našeg socijalističkog tabora. Bili ste prvi na svetu koji ste nas napali 1956. zbog Mađarske, 1968. zbog Čehoslovačke i 1979. zbog Avganistana. Šta očekujete?!“
Toliko o nepostojanju kontinuiteta SSSR-Rusija, sve nam pamte...

milojko

pre 5 godina

@blebetanje
SSSR nije bio ruska nego antiruska država! Ni Vladimir Iljič nije bio Rus? Ako neko najbrojnijem narodu naturi vlast manjine to dokazuje samo jedno: da taj narod nije ni za šta. Kako god, ma koji bili, ti Sovjeti su nama naturilu boljševizam - najveće zlo 20. veka u svetu. Fašizam i nacizam su bili i prošli, Nemačka, Italija i Japan su i dalje najsnažnije industrijske zemlje, samo su posledice boljševizma neizlečive. Ima li boljeg dokaza nego poslednji balkanski rat i tridesetogodišnja nestabilnost i beda bivših jugoslovenskh republika.

janko

pre 5 godina

Radilo se o unutarpartijskom sukobu ekstremista.I jedni i drugi su u suštini zastupali ideologiju zla.Ti dogadjaji su bez ikakvog značaja za današnjicu nego titoisti koriste svaku priliku da malo pljunu po Rusiji ma koliko to bilo besmisleno.

mima...

pre 5 godina

Naravno, da su uvek imali zelju da dodju na Balkan, pogledajte samo teritoriju Sanstefanske Bugarske...Rusi su POKLONILI Bugarskoj Makedoniju, deo Grcke i cak skoro 30% tadasnje Srbije!!! Pogledajte odredbe Sanstefanskog mira, ako mi ne verujete...

Blek

pre 5 godina

A ne smeta joj što se o agresiji NATO-a nije govorilo jer to smeta Amerikancima,Britancima,Francuzima,.....
A kada je pominjano nazivalo se kampanjom,kao da su preradjivali secernu repu ili vrsili zito.

blebetanje

pre 5 godina

Pre svega, SSSR nije isto što i Rusija, niti je ikada bio, čak šta više, može se polemisati da je to bila poprilično anti-ruski osmišljena država, od poklanjanja Krima Ukrajini i istrebljivanja ruske inteligencije i elite, pa sve do gaženja pravoslavlja i poništavanja ruskog identiteta. Potpuno isto kao što ni Jugoslavija nije bila srpska država iz manje-više istih razloga.
A Latinka, k'o Latinka, zna se dobro ko je i šta je već decenijama, kao i kakvi su joj ciljevi, tako da nije vredna neke preterane pažnje.

Blek

pre 5 godina

A ne smeta joj što se o agresiji NATO-a nije govorilo jer to smeta Amerikancima,Britancima,Francuzima,.....
A kada je pominjano nazivalo se kampanjom,kao da su preradjivali secernu repu ili vrsili zito.

Ivona

pre 5 godina

Istorija je Titovu Jugoslaviju smestila na deponiju. Mozda zato sto je Tito sa svojim istorijskim Ne odabrao stranu Amerike i izdao komunisticke zemlje.Za to je dobio puno para, zivelo se je na visokoj nozi bez rada i razvoja institucija, ekonomije i kulture. To je na kraju dovelo do bankrota i grdjanskog rata. Nije cudo da su danas Bugarska i Rumunija zemlje pod Staljinovom cizmom za nas nedostizne. Ali zato imamo kvazi istoricare koji i dalje pisu o takozvanom Titovom pravom putu.

h

pre 5 godina

A ne smeta joj što se o agresiji NATO-a nije govorilo jer to smeta Amerikancima,Britancima,Francuzima,.....
(Blek, 29. jun 2018 11:50)

Kakvo lupanje, pa mi i 19 godina posle bombardovnja NATO i dalje svakodnevno citamo o tome u vestima, sta je tebi covece?

mima...

pre 5 godina

Naravno, da su uvek imali zelju da dodju na Balkan, pogledajte samo teritoriju Sanstefanske Bugarske...Rusi su POKLONILI Bugarskoj Makedoniju, deo Grcke i cak skoro 30% tadasnje Srbije!!! Pogledajte odredbe Sanstefanskog mira, ako mi ne verujete...

Coco Bill

pre 5 godina

Evo i tu rusofilci brane Rusiju, Te nije isto jer je to bio SSSR, a ne Rusija, pa to je bio partijski sukob....itd...itd. Ja imam 60 godina i mofu vam reći da je to bio sukob samostalnosti i satelitstva jednoj državi. A počeo je tako jer su nam Rusi obećali traktore, mašine za ti našu prvu petoljetku. Ali šta ?! pa po dobrom običaju ništa, ni jedan traktor niismo dobili, a nisu nam dali da samostalno proizvodimo jer su kao obećali da će nam oni "davati" te sve proizvode, a naše je da mi njih hranimo. Eto to je ukratko kako je sve počelo, ali videći ovde toliku ljubav, ne prema Rusiji, nego prema tipovima koji vladaju Rusijom, kao što su Staljin ili Putin, meni je žao što tad nas nisu "pokorili" pa bi danas pobegli od njih kao što pobegoše svojevremeno Bugari, Poljaci, Česi i Slovaci, Mađari, Rumuni i nemaju nimalio nikakvih više želja da se crate pod Ruske skute, a ovde......vuše voje "Rusiju", to jest Putina nego svoju državu

janko

pre 5 godina

Radilo se o unutarpartijskom sukobu ekstremista.I jedni i drugi su u suštini zastupali ideologiju zla.Ti dogadjaji su bez ikakvog značaja za današnjicu nego titoisti koriste svaku priliku da malo pljunu po Rusiji ma koliko to bilo besmisleno.

Pedja

pre 5 godina

Rusija i SSSR su generator bede i zla na svetu. I dan danas sve drzave (S.Koreja, Kuba, Srbija i jos neke) koje su pod njihovim uticajem zive u teskoj bedi. Cela istocna i srednja Evropa se jos uvek oporavlja od posledica njihovog "oslobodjenja" a u stvari samo smo presli sa fasisticke na komunisticku okupaciju. Napali su Poljsku i podelili je zajedno sa nacistima. Napali Finsku... Okupirali pola Evrope sve do Berlina, ko god je hteo da kaze da nesto nece na svojoj teritoriji gazili su ga tenkovima. Posle drugog sv.rata napali su veliki broj drzava, neke otvorenom agresijom neko podmuklom. Nas su napali prvo otvorenom agresijom kada su ubili vise stotina nasih vojnika a vec vise od 60 godina traje ova podmukla preko njihovih sluzbi. Sa zapadom smo imali i dobre periode i lose ali sa ovim laznim prijateljima nikada nismo imali nista dobro.

M. Radosavljevic

pre 5 godina

Samo sto dalje od Rusije. Sada i za vek vekova. Jedini spas za ovu obogaljenu zemlju je beg iz ruskih ralja. Sve zemlje nas preticu u svim pogledima. Ko nije za evrointegracije, cini veleizdaju nacionalnih interesa.

Ante

pre 5 godina

Ja kao Hrvat, ako sam išta ponosan na J.B Tita, to je njegovo NE Rusiji. Mi danas sve to olako shvačamo, a to se onda u svijetu gledalo kao "samoubistvo". Bile su realne šanse da će Varšavski pakt napraviti intervenciju u Jugoslaviji, stotine vojnika je izginulo na granicama u provokacijama "dragih susjeda" na zapovijed Moskve.
Nažalost, tu je i glavni razlog neshvatanja Hrvata i Srba, Hrvati su vrlo dobro vidjeli opasnost od Ruskog utjecaja, Srbi valjda zbog neke emotivne veze nisu. I tako je sve do danas. Da se razumijemo, poštujem Rusiju, smatram da je velesila, da treba imati ODLIČNE odnose s njom, ali za živu glavu ne ovisiti o njoj, ili biti pod njenim utjecajem. Tako nešto misli ogromna večina onih koji su to i bili.
Jer, nas ne može zavarati lijepe riječi i "mirna" Rusija. Jer, da Rusija ima moč jedne Amerike, a ova "nemoč" jedne Rusije, e onda biste vidjeli što je "svjetski policajac".
Možemo samo boga da molimo, da nikad ni ne vidimo. Hvala bogu, pa od nas ni ne ovisi.
Ali na kraju, hvala J.B Tito.

Unuk golootocanina

pre 5 godina

Ustvari Goli otok je bio vaspitna ustanova. A moj deda koji je proveo tamo 6 godina , glup covek, mislio je da je to logor sa najgorim psiho-fizickim mucenjima i ubijanjem bica u coveku...

Kokki

pre 5 godina

@blebetanje
Imate 70+ godina, glumite velikog Srbina a niste naučili da je: "čak šta više", pokazatelj elementarnog nepoznavanja jezika kojim govorite.

Od takvih patriota jedino ekipa Milošević/Šešelj/Dačić/Vučić profitira, dok se sve ostalo raspada i cela nacija postaje nacija staraca, kriminalaca i botova.

Столе

pre 5 godina

Латинка Перовић, бивши високо рангирани комуниста и сарадник оног штеточине Јосипа Броза Тита! О

Milan

pre 5 godina

Danasnja Rusija je kompletno naslonjena na SSSR, samo je iz jedne ideologije, upala u drugu, uzevsi pravoslavlje koje podrzava oligarhe, korupciju, bezvlasce i diktaturu, a vodi je kadar SSSR-a. I jednako je briga za interese Srbije, koliko je je bilo iz vreme Sanstefanskog mira, i kod kocenja Ustanka pre toga, i kod insistiranja na stvaranju Makedonije, i krize informbiroa, i sve do danas...

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 5 godina

Kamo sreće da je Latinka bila samo istoričarka i da nije pripadala plejadi Srpskih komunista, koje je J.B.Tito žedne preneo preko vode i koji su odogovorni za to za to da je Srbija dovedena do prosijačkog štapa.

Zile

pre 5 godina

Samo na granicnim okrsajima izmedju snaga SFRJ i Rusa 1948-1951 prema Madjarskoj Rumuniji i Bugarskoj ubijeno je vise od 3700 vojnika o kome zvanicna istorija cuti, medju njima i moj stric je taj koji je izgubio zivot ubijen od Rusa.

GlasBrisela

pre 5 godina

"Nakon višegodišnje kampanje protiv Jugoslavije, politika Informbiroa je poražena pedesetih godina 20. veka." Tako je....samo jos nije porazena u Srbiji!

raxx

pre 5 godina

trenutno sam u Slovackoj. od SSSR su ostale samo zgrade, koje su doduse dobile novi, moderan izgled, i po neki spomenik. Cela drxava je privrzena EU, zive mnogo bolje od nas, plate su im kudikamo vece, a cene kao u Beogradu. Bratislava je neuporediva sa Beogradom jer su ovde ulice ciste, zgrade okrecene, nema djubreta, trava je pokosena, ljudi su prijatni i ljubazni.

eto sta je njima donelo bekstvo od Rusa, a samo mi jadnici se koprcamo i sanjamo o brststvu sa tom propalom drzavom koja nikada nije ni marila za nas

lido...

pre 5 godina

@blebetanje

Rusija je 1878. poklonila deo Srbije Bugarskoj...Zato nam je Bugarska bila neprijatelj u I i II svetskom ratu kao i u Drugom Balkanskom... Proguglaj Sanstefanski mir koji su sklopile Rusija i Turska 13.03.1878.

bljak

pre 5 godina

(Drug Ostoja, 29. jun 2018 12:58)

Na spisku "grehova" zaboravio si da spomenes da je Slobina Srbija JEDINA u svetu podrzala komunisticke puciste 1993. i cak im, prema nekim izvorima, poslala finansijsku pomoc. Taj diplomatski gaf nad gafovima niko nije zaboravio. Takvo direktno uplitanje u unutrasnje ruske stvari ni Vasington se ne bi usudio.
Inace ne vidim potrebu da se obelezava godisnjica rezolucije Informbiroa. O tome svemu smo ucili u skoli, nije to nista nepoznato. Sukob dva staljinisticka rezima, od kojih je jedan uspeo da ispliva koristeci ravnotezu u sukobu velikih sila. Kad je ta ravnoteza narusena, taj rezim je potonuo...

aveti proslosti

pre 5 godina

Staljinova Kominterna je stvorila Kosovo i tzv. vojvodinu protiv Srbije. Nikad pre njih te bizarne paradrzave nisu postojale.
Deo te Kominterne i antisrpske KPJ je komunista Latinka Perovic. Ona nije nikakav demokrata i borac protiv komunizma, vec komunista iz vrha komunisticke diktatorske vlasti.

Radovan

pre 5 godina

Po teoriji srpskih petokolonaša u Sovjetskom Savezu uopšte njie bilo Rusa. Oni nisu postojali a i ona šačica Rusa su bili žrtva Sovjetskog režima. Rusi su došli iz Mongolije na poziv Putina. To je živa istina.

Aristotel

pre 5 godina

Kako se o tom u Srbiji ćuti kad se to uči u svim osnovnim školama u Srbiji ?
(Siniša, 29. jun 2018 11:49)

Dzabe se uci kad se nije izvukla nikakva pouka iz toga. Rezultat je sveopsti sunovrat drustva u celini.

s.

pre 5 godina

(blebetanje, 29. jun 2018 12:18)

Naravno da Jugoslavija nije bila srpska država osim, što su svi Srbi bili u jednoj državio i što su imali najduži period bez rata u svojoj istoriji.
E, onda je JB Tito umro i Jugoslavija se raspala i...osvrnite se oko sebe.

Drug Ostoja

pre 5 godina

„Vi ste bili poslednja država u Evropi koja je priznala SSSR. Bili ste prvi koji ste pobegli iz našeg socijalističkog tabora. Bili ste prvi na svetu koji ste nas napali 1956. zbog Mađarske, 1968. zbog Čehoslovačke i 1979. zbog Avganistana. Šta očekujete?!“
Toliko o nepostojanju kontinuiteta SSSR-Rusija, sve nam pamte...

.орг

pre 5 godina

србија и русија су тада били под окупацијом комунистичких диктатура. толико о томе.

milojko

pre 5 godina

@blebetanje
SSSR nije bio ruska nego antiruska država! Ni Vladimir Iljič nije bio Rus? Ako neko najbrojnijem narodu naturi vlast manjine to dokazuje samo jedno: da taj narod nije ni za šta. Kako god, ma koji bili, ti Sovjeti su nama naturilu boljševizam - najveće zlo 20. veka u svetu. Fašizam i nacizam su bili i prošli, Nemačka, Italija i Japan su i dalje najsnažnije industrijske zemlje, samo su posledice boljševizma neizlečive. Ima li boljeg dokaza nego poslednji balkanski rat i tridesetogodišnja nestabilnost i beda bivših jugoslovenskh republika.

seljacina

pre 5 godina

politikanti,listom rusofili neguju i dan danas kult licnosti,veliki Lenjin,veliki Staljin,veliki Tito,veliki vodja....sve komunjara do komunjare...

Vizantinac

pre 5 godina

Sva viševekovna stradanja našeg naroda izazvana su anglo-saksonskom ekspazionističkom i fragmentarističkom politikom prema istoku.
Sve ostalo su samo modaliteti i varijeteti u određenim istorijskim okvirima, koji, ako se posmatraju izolovano, mogu da stvore utisak da se od drveta ne vidi šuma.

Dragan V.

pre 5 godina

Kakvo crno "ne" Staljinu, kakvi bakrači i lagarije. Protrčali bi nas ruski tenkovi za malo više od 24 sata. Šire geostrateške igre su učinile da nas taj scenario zaobiđe. I američki kišobran. No, i sa i bez Rusa komunizam je dovoljno zlo, sistematsko, koje je ostavilo posledice u bukvalno svim sferama života. Kako godine prolaze, izdanci crvene rđe u različitim oblicima izbijaju nam u svakodnevnom životu, na svakom koraku.

TedZG

pre 5 godina

Mogu reći samo hvala Titu na svemu.
Kako vas nije sram propitkivati djela čovjeka kojeg je poštivao cijeli svijet.
Mi smo zahvaljujući njemu bili dysneyland za ostale zemlje komunističkog bloka.
Juga nikad nije bila potpuno komunistička zemlja nego socijqlistička a te sovjrske satelite sam vidio vlastitim očima jer sam kao košarkaš dosta putovao u to vrijeme to je bila neviđena bijeda.
Ruse volim jer su naša slavenska braća ali njihova politika nek je što dalje.

Sejn

pre 5 godina

@Ivona - Tako je, zameni teze skroz da bi istakla svoje misljenje. Znaci tvoje misljenje razlozeno: Tito rekao NE Rusima i Staljinu, Zapad ga uzeo pod svoje i zivelo se kako tako ali bolje nego danas, to je sigurno (da ne ulazimo dublje u temu cisto radi replike). Rumunija i Bugarska u to vreme su pod fantasticnim Rusima i Staljinom i otprilike im je vazduh luksuz i na nas gledaju kao svemirski brod koji im je nedostizan. Premotavamo koju deceniju unapred, Jugoslavija se raspada iz mnogo razloga, nikada iz samo jednog, Srbija u jednom ili drugom obliku gura prst u oko tom istom Zapadu od koga su ziveli bez rada (kako ti kazes) i okrece se Rusiji. Svi znamo gde smo sada i kako zivimo. Otprilike u isto to vreme te zemlje za koje ti tvrdis da su nam nedostizne (podseticu te da dok je SFRJ bila oni su na nas gledali kao svemirski brod) bacaju sa sebe Ruske komunisticke stege i kako sama kazes postaju nedostizne za nas. Dakle prostom dedukcijom dolazimo do zakljucka obrni okreni izgleda da je ipak malo bolje biti deo Zapada nego Rusije, bez ikakvih emocija o braci, veri itd. Samo stvar proste logike.

kimi

pre 5 godina

Rođak koji je bio na golom otoku je otisao samo sto je ispred kafane zapevao rusku pesmu, to je bila zabit u Srbiji gde se nije ni znalo za sukob komunista.
Posle par dana su ga priveli i poslali na goli otok, dva meseca posle i sina njegovog od 18 godina. Za privodjenje sina postojao je samo jedan razlog, taj sto mu je otac na Golom Otoku.
Bilo i ne ponovilo se.

leptirica

pre 5 godina

Rođak koji je bio na golom otoku je otisao samo sto je ispred kafane zapevao rusku pesmu, to je bila zabit u Srbiji gde se nije ni znalo za sukob komunista. 
Posle par dana su ga priveli i poslali na goli otok, dva meseca posle i sina njegovog od 18 godina. Za privodjenje sina postojao je samo jedan razlog, taj sto mu je otac na Golom Otoku. 
Bilo i ne ponovilo se.
(kimi, 29. jun 2018 16:48)

Znam za slučaj da je u Hrvatskoj čovjek otišao na goli otok jer je netko čuo da je rekao prijatelju kad je pijan pao u kafiću ustani Bane. Čovjek koji je pao se preziva Banovec, a svi su ga zvali Bane. Za one koji ne znaju Ustani Bane je stara Hrvatska pjesma koja se pjevala, a govori o borbi Hrvata protiv Mađarske čizme. Kip bana Jelačića je odmah nakon WWII maknut sa glavnog Zagrebačkog trga iako veze nije imao sa ustasama, niti se borio protiv bilo kojeg naroda tadasnje SFRJ.

Kohiba

pre 5 godina

(Sejn, 29. jun 2018 16:23)

Nakon pola veka "ruske čizme", Bugari i Rumuni imaju metro u SOfiji i Bukureštu. Nemaju "crnogorce", "makedonce", "bošnjake" i "autonomne pokrajine". Nakon pola veka "Titine dembelije", po Beogradu se još drndaju raspale trole, Višnjička Banja - gde su u vreme Obrenovića dolazili parobrodi turista iz Mađarske - pretvorena u otvorenu kanalizaciju, sirotinjske favele i deponiju građevinskog otpada. O tzv "užoj Srbiji" (Užas - vrlo adekvatno) da ne pričamo.

Da Bog da ti Tito i srbokomunisti u kući vladali. Emigrirao bi u Sibir.

mima...

pre 5 godina

Naravno, da su uvek imali zelju da dodju na Balkan, pogledajte samo teritoriju Sanstefanske Bugarske...Rusi su POKLONILI Bugarskoj Makedoniju, deo Grcke i cak skoro 30% tadasnje Srbije!!! Pogledajte odredbe Sanstefanskog mira, ako mi ne verujete...

M. Radosavljevic

pre 5 godina

Samo sto dalje od Rusije. Sada i za vek vekova. Jedini spas za ovu obogaljenu zemlju je beg iz ruskih ralja. Sve zemlje nas preticu u svim pogledima. Ko nije za evrointegracije, cini veleizdaju nacionalnih interesa.

Pedja

pre 5 godina

Rusija i SSSR su generator bede i zla na svetu. I dan danas sve drzave (S.Koreja, Kuba, Srbija i jos neke) koje su pod njihovim uticajem zive u teskoj bedi. Cela istocna i srednja Evropa se jos uvek oporavlja od posledica njihovog "oslobodjenja" a u stvari samo smo presli sa fasisticke na komunisticku okupaciju. Napali su Poljsku i podelili je zajedno sa nacistima. Napali Finsku... Okupirali pola Evrope sve do Berlina, ko god je hteo da kaze da nesto nece na svojoj teritoriji gazili su ga tenkovima. Posle drugog sv.rata napali su veliki broj drzava, neke otvorenom agresijom neko podmuklom. Nas su napali prvo otvorenom agresijom kada su ubili vise stotina nasih vojnika a vec vise od 60 godina traje ova podmukla preko njihovih sluzbi. Sa zapadom smo imali i dobre periode i lose ali sa ovim laznim prijateljima nikada nismo imali nista dobro.

Milan

pre 5 godina

Danasnja Rusija je kompletno naslonjena na SSSR, samo je iz jedne ideologije, upala u drugu, uzevsi pravoslavlje koje podrzava oligarhe, korupciju, bezvlasce i diktaturu, a vodi je kadar SSSR-a. I jednako je briga za interese Srbije, koliko je je bilo iz vreme Sanstefanskog mira, i kod kocenja Ustanka pre toga, i kod insistiranja na stvaranju Makedonije, i krize informbiroa, i sve do danas...

Kokki

pre 5 godina

@blebetanje
Imate 70+ godina, glumite velikog Srbina a niste naučili da je: "čak šta više", pokazatelj elementarnog nepoznavanja jezika kojim govorite.

Od takvih patriota jedino ekipa Milošević/Šešelj/Dačić/Vučić profitira, dok se sve ostalo raspada i cela nacija postaje nacija staraca, kriminalaca i botova.

raxx

pre 5 godina

trenutno sam u Slovackoj. od SSSR su ostale samo zgrade, koje su doduse dobile novi, moderan izgled, i po neki spomenik. Cela drxava je privrzena EU, zive mnogo bolje od nas, plate su im kudikamo vece, a cene kao u Beogradu. Bratislava je neuporediva sa Beogradom jer su ovde ulice ciste, zgrade okrecene, nema djubreta, trava je pokosena, ljudi su prijatni i ljubazni.

eto sta je njima donelo bekstvo od Rusa, a samo mi jadnici se koprcamo i sanjamo o brststvu sa tom propalom drzavom koja nikada nije ni marila za nas

Zile

pre 5 godina

Samo na granicnim okrsajima izmedju snaga SFRJ i Rusa 1948-1951 prema Madjarskoj Rumuniji i Bugarskoj ubijeno je vise od 3700 vojnika o kome zvanicna istorija cuti, medju njima i moj stric je taj koji je izgubio zivot ubijen od Rusa.

GlasBrisela

pre 5 godina

"Nakon višegodišnje kampanje protiv Jugoslavije, politika Informbiroa je poražena pedesetih godina 20. veka." Tako je....samo jos nije porazena u Srbiji!

blebetanje

pre 5 godina

Pre svega, SSSR nije isto što i Rusija, niti je ikada bio, čak šta više, može se polemisati da je to bila poprilično anti-ruski osmišljena država, od poklanjanja Krima Ukrajini i istrebljivanja ruske inteligencije i elite, pa sve do gaženja pravoslavlja i poništavanja ruskog identiteta. Potpuno isto kao što ni Jugoslavija nije bila srpska država iz manje-više istih razloga.
A Latinka, k'o Latinka, zna se dobro ko je i šta je već decenijama, kao i kakvi su joj ciljevi, tako da nije vredna neke preterane pažnje.

lido...

pre 5 godina

@blebetanje

Rusija je 1878. poklonila deo Srbije Bugarskoj...Zato nam je Bugarska bila neprijatelj u I i II svetskom ratu kao i u Drugom Balkanskom... Proguglaj Sanstefanski mir koji su sklopile Rusija i Turska 13.03.1878.

Radovan

pre 5 godina

Po teoriji srpskih petokolonaša u Sovjetskom Savezu uopšte njie bilo Rusa. Oni nisu postojali a i ona šačica Rusa su bili žrtva Sovjetskog režima. Rusi su došli iz Mongolije na poziv Putina. To je živa istina.

Aristotel

pre 5 godina

Kako se o tom u Srbiji ćuti kad se to uči u svim osnovnim školama u Srbiji ?
(Siniša, 29. jun 2018 11:49)

Dzabe se uci kad se nije izvukla nikakva pouka iz toga. Rezultat je sveopsti sunovrat drustva u celini.

aveti proslosti

pre 5 godina

Staljinova Kominterna je stvorila Kosovo i tzv. vojvodinu protiv Srbije. Nikad pre njih te bizarne paradrzave nisu postojale.
Deo te Kominterne i antisrpske KPJ je komunista Latinka Perovic. Ona nije nikakav demokrata i borac protiv komunizma, vec komunista iz vrha komunisticke diktatorske vlasti.

seljacina

pre 5 godina

politikanti,listom rusofili neguju i dan danas kult licnosti,veliki Lenjin,veliki Staljin,veliki Tito,veliki vodja....sve komunjara do komunjare...

Blek

pre 5 godina

A ne smeta joj što se o agresiji NATO-a nije govorilo jer to smeta Amerikancima,Britancima,Francuzima,.....
A kada je pominjano nazivalo se kampanjom,kao da su preradjivali secernu repu ili vrsili zito.

Dragan V.

pre 5 godina

Kakvo crno "ne" Staljinu, kakvi bakrači i lagarije. Protrčali bi nas ruski tenkovi za malo više od 24 sata. Šire geostrateške igre su učinile da nas taj scenario zaobiđe. I američki kišobran. No, i sa i bez Rusa komunizam je dovoljno zlo, sistematsko, koje je ostavilo posledice u bukvalno svim sferama života. Kako godine prolaze, izdanci crvene rđe u različitim oblicima izbijaju nam u svakodnevnom životu, na svakom koraku.

Столе

pre 5 godina

Латинка Перовић, бивши високо рангирани комуниста и сарадник оног штеточине Јосипа Броза Тита! О

janko

pre 5 godina

Radilo se o unutarpartijskom sukobu ekstremista.I jedni i drugi su u suštini zastupali ideologiju zla.Ti dogadjaji su bez ikakvog značaja za današnjicu nego titoisti koriste svaku priliku da malo pljunu po Rusiji ma koliko to bilo besmisleno.

Ivona

pre 5 godina

Istorija je Titovu Jugoslaviju smestila na deponiju. Mozda zato sto je Tito sa svojim istorijskim Ne odabrao stranu Amerike i izdao komunisticke zemlje.Za to je dobio puno para, zivelo se je na visokoj nozi bez rada i razvoja institucija, ekonomije i kulture. To je na kraju dovelo do bankrota i grdjanskog rata. Nije cudo da su danas Bugarska i Rumunija zemlje pod Staljinovom cizmom za nas nedostizne. Ali zato imamo kvazi istoricare koji i dalje pisu o takozvanom Titovom pravom putu.

TedZG

pre 5 godina

Mogu reći samo hvala Titu na svemu.
Kako vas nije sram propitkivati djela čovjeka kojeg je poštivao cijeli svijet.
Mi smo zahvaljujući njemu bili dysneyland za ostale zemlje komunističkog bloka.
Juga nikad nije bila potpuno komunistička zemlja nego socijqlistička a te sovjrske satelite sam vidio vlastitim očima jer sam kao košarkaš dosta putovao u to vrijeme to je bila neviđena bijeda.
Ruse volim jer su naša slavenska braća ali njihova politika nek je što dalje.

s.

pre 5 godina

(blebetanje, 29. jun 2018 12:18)

Naravno da Jugoslavija nije bila srpska država osim, što su svi Srbi bili u jednoj državio i što su imali najduži period bez rata u svojoj istoriji.
E, onda je JB Tito umro i Jugoslavija se raspala i...osvrnite se oko sebe.

Coco Bill

pre 5 godina

Evo i tu rusofilci brane Rusiju, Te nije isto jer je to bio SSSR, a ne Rusija, pa to je bio partijski sukob....itd...itd. Ja imam 60 godina i mofu vam reći da je to bio sukob samostalnosti i satelitstva jednoj državi. A počeo je tako jer su nam Rusi obećali traktore, mašine za ti našu prvu petoljetku. Ali šta ?! pa po dobrom običaju ništa, ni jedan traktor niismo dobili, a nisu nam dali da samostalno proizvodimo jer su kao obećali da će nam oni "davati" te sve proizvode, a naše je da mi njih hranimo. Eto to je ukratko kako je sve počelo, ali videći ovde toliku ljubav, ne prema Rusiji, nego prema tipovima koji vladaju Rusijom, kao što su Staljin ili Putin, meni je žao što tad nas nisu "pokorili" pa bi danas pobegli od njih kao što pobegoše svojevremeno Bugari, Poljaci, Česi i Slovaci, Mađari, Rumuni i nemaju nimalio nikakvih više želja da se crate pod Ruske skute, a ovde......vuše voje "Rusiju", to jest Putina nego svoju državu

h

pre 5 godina

A ne smeta joj što se o agresiji NATO-a nije govorilo jer to smeta Amerikancima,Britancima,Francuzima,.....
(Blek, 29. jun 2018 11:50)

Kakvo lupanje, pa mi i 19 godina posle bombardovnja NATO i dalje svakodnevno citamo o tome u vestima, sta je tebi covece?

Vizantinac

pre 5 godina

Sva viševekovna stradanja našeg naroda izazvana su anglo-saksonskom ekspazionističkom i fragmentarističkom politikom prema istoku.
Sve ostalo su samo modaliteti i varijeteti u određenim istorijskim okvirima, koji, ako se posmatraju izolovano, mogu da stvore utisak da se od drveta ne vidi šuma.

leptirica

pre 5 godina

Rođak koji je bio na golom otoku je otisao samo sto je ispred kafane zapevao rusku pesmu, to je bila zabit u Srbiji gde se nije ni znalo za sukob komunista. 
Posle par dana su ga priveli i poslali na goli otok, dva meseca posle i sina njegovog od 18 godina. Za privodjenje sina postojao je samo jedan razlog, taj sto mu je otac na Golom Otoku. 
Bilo i ne ponovilo se.
(kimi, 29. jun 2018 16:48)

Znam za slučaj da je u Hrvatskoj čovjek otišao na goli otok jer je netko čuo da je rekao prijatelju kad je pijan pao u kafiću ustani Bane. Čovjek koji je pao se preziva Banovec, a svi su ga zvali Bane. Za one koji ne znaju Ustani Bane je stara Hrvatska pjesma koja se pjevala, a govori o borbi Hrvata protiv Mađarske čizme. Kip bana Jelačića je odmah nakon WWII maknut sa glavnog Zagrebačkog trga iako veze nije imao sa ustasama, niti se borio protiv bilo kojeg naroda tadasnje SFRJ.

.орг

pre 5 godina

србија и русија су тада били под окупацијом комунистичких диктатура. толико о томе.

milojko

pre 5 godina

@blebetanje
SSSR nije bio ruska nego antiruska država! Ni Vladimir Iljič nije bio Rus? Ako neko najbrojnijem narodu naturi vlast manjine to dokazuje samo jedno: da taj narod nije ni za šta. Kako god, ma koji bili, ti Sovjeti su nama naturilu boljševizam - najveće zlo 20. veka u svetu. Fašizam i nacizam su bili i prošli, Nemačka, Italija i Japan su i dalje najsnažnije industrijske zemlje, samo su posledice boljševizma neizlečive. Ima li boljeg dokaza nego poslednji balkanski rat i tridesetogodišnja nestabilnost i beda bivših jugoslovenskh republika.

Ante

pre 5 godina

Ja kao Hrvat, ako sam išta ponosan na J.B Tita, to je njegovo NE Rusiji. Mi danas sve to olako shvačamo, a to se onda u svijetu gledalo kao "samoubistvo". Bile su realne šanse da će Varšavski pakt napraviti intervenciju u Jugoslaviji, stotine vojnika je izginulo na granicama u provokacijama "dragih susjeda" na zapovijed Moskve.
Nažalost, tu je i glavni razlog neshvatanja Hrvata i Srba, Hrvati su vrlo dobro vidjeli opasnost od Ruskog utjecaja, Srbi valjda zbog neke emotivne veze nisu. I tako je sve do danas. Da se razumijemo, poštujem Rusiju, smatram da je velesila, da treba imati ODLIČNE odnose s njom, ali za živu glavu ne ovisiti o njoj, ili biti pod njenim utjecajem. Tako nešto misli ogromna večina onih koji su to i bili.
Jer, nas ne može zavarati lijepe riječi i "mirna" Rusija. Jer, da Rusija ima moč jedne Amerike, a ova "nemoč" jedne Rusije, e onda biste vidjeli što je "svjetski policajac".
Možemo samo boga da molimo, da nikad ni ne vidimo. Hvala bogu, pa od nas ni ne ovisi.
Ali na kraju, hvala J.B Tito.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 5 godina

Kamo sreće da je Latinka bila samo istoričarka i da nije pripadala plejadi Srpskih komunista, koje je J.B.Tito žedne preneo preko vode i koji su odogovorni za to za to da je Srbija dovedena do prosijačkog štapa.

Unuk golootocanina

pre 5 godina

Ustvari Goli otok je bio vaspitna ustanova. A moj deda koji je proveo tamo 6 godina , glup covek, mislio je da je to logor sa najgorim psiho-fizickim mucenjima i ubijanjem bica u coveku...

Drug Ostoja

pre 5 godina

„Vi ste bili poslednja država u Evropi koja je priznala SSSR. Bili ste prvi koji ste pobegli iz našeg socijalističkog tabora. Bili ste prvi na svetu koji ste nas napali 1956. zbog Mađarske, 1968. zbog Čehoslovačke i 1979. zbog Avganistana. Šta očekujete?!“
Toliko o nepostojanju kontinuiteta SSSR-Rusija, sve nam pamte...

bljak

pre 5 godina

(Drug Ostoja, 29. jun 2018 12:58)

Na spisku "grehova" zaboravio si da spomenes da je Slobina Srbija JEDINA u svetu podrzala komunisticke puciste 1993. i cak im, prema nekim izvorima, poslala finansijsku pomoc. Taj diplomatski gaf nad gafovima niko nije zaboravio. Takvo direktno uplitanje u unutrasnje ruske stvari ni Vasington se ne bi usudio.
Inace ne vidim potrebu da se obelezava godisnjica rezolucije Informbiroa. O tome svemu smo ucili u skoli, nije to nista nepoznato. Sukob dva staljinisticka rezima, od kojih je jedan uspeo da ispliva koristeci ravnotezu u sukobu velikih sila. Kad je ta ravnoteza narusena, taj rezim je potonuo...

Sejn

pre 5 godina

@Ivona - Tako je, zameni teze skroz da bi istakla svoje misljenje. Znaci tvoje misljenje razlozeno: Tito rekao NE Rusima i Staljinu, Zapad ga uzeo pod svoje i zivelo se kako tako ali bolje nego danas, to je sigurno (da ne ulazimo dublje u temu cisto radi replike). Rumunija i Bugarska u to vreme su pod fantasticnim Rusima i Staljinom i otprilike im je vazduh luksuz i na nas gledaju kao svemirski brod koji im je nedostizan. Premotavamo koju deceniju unapred, Jugoslavija se raspada iz mnogo razloga, nikada iz samo jednog, Srbija u jednom ili drugom obliku gura prst u oko tom istom Zapadu od koga su ziveli bez rada (kako ti kazes) i okrece se Rusiji. Svi znamo gde smo sada i kako zivimo. Otprilike u isto to vreme te zemlje za koje ti tvrdis da su nam nedostizne (podseticu te da dok je SFRJ bila oni su na nas gledali kao svemirski brod) bacaju sa sebe Ruske komunisticke stege i kako sama kazes postaju nedostizne za nas. Dakle prostom dedukcijom dolazimo do zakljucka obrni okreni izgleda da je ipak malo bolje biti deo Zapada nego Rusije, bez ikakvih emocija o braci, veri itd. Samo stvar proste logike.

kimi

pre 5 godina

Rođak koji je bio na golom otoku je otisao samo sto je ispred kafane zapevao rusku pesmu, to je bila zabit u Srbiji gde se nije ni znalo za sukob komunista.
Posle par dana su ga priveli i poslali na goli otok, dva meseca posle i sina njegovog od 18 godina. Za privodjenje sina postojao je samo jedan razlog, taj sto mu je otac na Golom Otoku.
Bilo i ne ponovilo se.

Kohiba

pre 5 godina

(Sejn, 29. jun 2018 16:23)

Nakon pola veka "ruske čizme", Bugari i Rumuni imaju metro u SOfiji i Bukureštu. Nemaju "crnogorce", "makedonce", "bošnjake" i "autonomne pokrajine". Nakon pola veka "Titine dembelije", po Beogradu se još drndaju raspale trole, Višnjička Banja - gde su u vreme Obrenovića dolazili parobrodi turista iz Mađarske - pretvorena u otvorenu kanalizaciju, sirotinjske favele i deponiju građevinskog otpada. O tzv "užoj Srbiji" (Užas - vrlo adekvatno) da ne pričamo.

Da Bog da ti Tito i srbokomunisti u kući vladali. Emigrirao bi u Sibir.