Sreda, 06.06.2018.

09:12

Uznemirujuće: Snimala deca, tinejdžerka tukla drugaricu

Jedna tinejdžerka iz Beograda surovo se iživljavala na drugoj devojčici, kada joj je udarila nekoliko šamara, čupala je za kosu i histerično joj pretila.

Izvor: Prva

Uznemirujuæe: Snimala deca, tinejdžerka tukla drugaricu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 5 godina

@(Džudo, karate, džu-džicu..., 6. jun 2018 14:49)

Na borilačkim veštinama se ne stiču znanja o tome kako se lemati (ili bar braniti) sa drugima u uličnoj postavci - može dete svaki mogući tren provoditi na treningu borilačkih veština, kad ga iza škole dohvati duplo krupniji rmpajlija nalemaće ga samo tako.

Umesto bacanja vremena i novca na beskorisne borilačke veštine (sem ako se to detetu ne sviđa, naravno) pravo rešenje je da čim neko primeti da nekom rmpajliji padne na pamet da se iživljava nad drugima - on njega prijavi. A onda da se ceo sistem, od pedagoga i predavača pa do roditelja uključi da spreči da takav rmpajlija postane klasična baraba. Tako je to rešeno u, recimo, Skandinaviji pa imaju upadljivo najmanju incidencu vršnjačkog nasilja.

Majstor Brka

pre 5 godina

@Borinator

Ne nie uopste idilicno.
Bilo je tu dece iz alokoholiziranih porodica, jednom je otac bar jednom nedeljno zaspao pijan ispred lokalne trgovine. Secam se jednog decka, bili su siromasni i roditelji mu nisu kupili patike za fizicko pa je pokusavao da trci po sali u kopackama bez krampona, kao da je klizaljke na nogama imao.
Ali nismo tukli jedni druge na ovakav nacin. Bilo j eduha zajednistva.
Za vas je to nepojmljivo i sada ne verujete da je bilo tako. Zao mi vas je jer ubedjujete sebe da ovaj jad i uzas u kome zivite us tvari nije nista strasno.
Nekad cujem mladje kako pricaju o ekonomiji i politici, zakljucuju i da je u vreme Juge bilo isto ili jos gore. Pojma nemate do kog se nivoa zivot srozao tu gde zivite.
Vi se samo branite tim da neko idealizuje proslost.
Zao mi je vase generacije, niko ne zasluzuje takav zivot.

Srbija

pre 5 godina

Kada sam bio klinac, gnusao sam se na nasilje, a i kada sam želeo da razdvojim zavadjene, uvek se našao neko ko je pokušavao da spreči mene, kako bi uživao u tuči. Sa druge strane, ako pogledate ovo današnje nasilje, mnogo je gore nego što je bilo, a sve zahvaljujući Pinku, Hepiju, i ostalim smećem od medija koje sponzorišu ovo.

BOTinator

pre 5 godina

Druze BOTinatore,
ja sam rodjen 1965, mi smo u skoli pomagali jedni drugima, tako su nas ucili. Nakon skole su bili samoorganizovani kruzoci gde su bolji ucenici pomagali slabijima u matematici, fizici.. Moji drugari u srednjoj skoli su mi bili kao braca, dan danas smo kao porodica, cujemo se posecujemo jedni druge, a rasuti smo celom svetu. Bilo je medju nekima i konflikta, bilo je udaraca ali onda je seo ceo razred i razgovarao o tome i predlagao kaznu i resenje.
Ali onda je postojala drzava i drustvo, za razliku od psihologije krda koja je sada zavladala.
(majstor Brka, 6. jun 2018 13:26)

Majstore, televizija nema nikakav uticaj, a danasnji tinejdzeri ne gledaju rijalitije jer su im dosadni. To najvise gledaju stariji ljudi.

Verujem da je vase misljenje o vremenu kad ste bili mladi dosta idilicno, no to ne znaci da je i objektivno. Oduvek je bilo carki i ekcesa, ali znate cega nije bilo - mobilnih (da sve to zabeleze) i drustvenih mreza (da sve to rasire). Ja bih cak rekao da je zbog ovih novotarija sve manje takvih pojava. Sad, ko hoce da se pobije sa nekim ili sl. zna da ce ga verovatno neko snimiti. Ranije o toj okolnosti nije morao da brine.

A ovo za odlazak po svetu, sto rekoste... Pa upravo je to sto i ja kazem - nista se ne menja, sve ostaje isto :) Pozdrav.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

nekada davno, čini mi se u prošli petak bilo je sve mirno.

ja sam išao u školu od 1982 i svakih sedam dana sam se tukao, nije bilo kamera inače bih bio YouTuber.

Saša

pre 5 godina

@očajni roditelj, nikome ne bih poželeo takvu situaciju u kojoj ste i razumem Vaš očaj. Problem roditelja u Srbiji je pre svega, pre direktnog vaspitavanja iz kuće, da objasne detetu da nije sve što se dešava oko njih ni vaspitano ni pristojno. Treba objasniti malom detetu da je sistem vrednoati u društvu poremećen. To je izuzetno teško ali nije nemoguće... medjutim, sledi veliki rizik - Time se dete praktično izuzima iz društva. Zvuči surovo ali je po mom mišljenju baš tako.

Dovla

pre 5 godina

Moja deca u vrticu imaju drugare koji ih udare ili ismevaju i stalno mi se zale. Posto su deca jelte iskrena i sve sto ih pitas ona kazu, vaspitacica pita dete zasto si ga udario ako ti je uzeo igracku, kaze: mama i tata su mi rekli. Onda vaspitacice uce decu kako da se ponasaju, da ne treba tako kako kazu roditelji i onda bude maksimalno zbunjivanje.
Roditelji zele da nauce decu da budu borci u zivotu, ali na pogresan nacin. Ima u prodaji puno knjiga na temu kako napraviti temelje da bi dete izgaralo za sebe i bilo uspesno u zivotu.
Ali je kod nas problem sto sve sami najbolje znamo, zasto bi se edukovali? Zato se roditelj zali da mu je cerka u losem drustvu, kao da je digao ruke. Drugar je prevaspitao cerku pre nekoliko godina, bila je u losem drustvu, na svakom popravnom od sestog osnovne. Od prvog srednje je vukovac u srednjoj. Obrazovao se covek, nema tu da su muz i zena dobri pa kao nije pokupilo od nas! Dete je dete i mora da nauci od roditelja, ako roditelj ne zna kako da nauci dete onda dize ruke i tek onda detetu niste pomogli u zivotu.
Malo dete- mali problemi, veliko dete- veliki problemi.

Džudo, karate, džu-džicu...

pre 5 godina

E zato se deci odmalena jača samopouzdanje jer su nesigurna deca na meti nasilnika. Zato decu treba slati na borilačke veštine, da nauče samoodbranu, a prvenstveno da steknu samopouzdanje. Ne samo što će umeti da se odbrane već im takvi neće ni prilaziti.
Nasilnici su zapravo kukavice i nikad ne udaraju na nekog ko im je ravan, uvek na slabije.

Nazovimo stvari pravim imenom

pre 5 godina

Strašno je. Kao društvo nalazimo se ispod svakog civilizacijskog nivoa. Budite sigurni da ovo nesrecno zlotvor-dete ima strašne probleme kod kuće. Zanemarena je i nevaspitana, a svoju nemoć prikriva time što je dominantna nasiljem. Sasvim
sigurno je i sama maltretirana, jer ništa drugo ne bi moglo da izazove ovako primitivnu reakciju u zdravom i blagom detetu. Osim toga, to kako je obučena sasvim sigurno govori dosta toga: go stomak i školskom dvorištu. To nije za nastavu. A takva je pošla od kuće. Apsolutne sankcije roditeljima. I to pod punim imenom i prezimenom. Naučiti više i omladinu i one koji ih stvaraju da PRIHVATE SOPSTVENU ODGOVORNOST ZA NE/UČINJENO. Za ovakve klince obavezno psihološko praćenje. Roditeljima opomena centra za socijalni rad. Zajedno osvešćivanje prava i obaveza. Podržavam i boravak u popravnom domu kao žig koji treba da je kroz život podseća kako je zverski postupala. Odgovornost je najveća na roditeljima ali ne treba ni nju samu zaštititi više nego ßto je neophodno. Ljudsko biće kako god da je poraslo, u tim godinama mora da ima odredjenu svest o svojim postupcima, kontroli, meri, poštovanju ili bar nenasilju nad drugima.

Goran

pre 5 godina

Odma ide tuzba za zlostavljanje, povredu casti zbog video snimka itd. i protiv nje i roditelja jer je maloletna. Tako bi trebalo pa da vidis kako ce da se nauce pameti.
(Dalibor Simovic, 6. jun 2018 10:44)

Ne postoje takvi domaci zakoni koji bi mogli da sankcionisu ni dete a ni roditelje.
Mozda za roditelje i postoji neka vrsta kazne, ali da bi tako nesto izgurao zakonsi, osedela bi ti kosa, i doziveo bi duboku starost dok bi to izgurao.

Jednostavno, Srbija zaostaje podebelo u zakonima, da ne govorimo o javasluku i sporosti naseg pravosudja.
Ljudi se ovde razvode po par godina, pa dele imovinu po jos par godina...sve je ovde jako sporo i mucno.

očajni roditelj

pre 5 godina

Imam ovakvu u kuću, od mene i supruge ovo ponašanje nije naučila. Ona nije proizvod našeg vaspitanja. Naučila je, ne znam gde, da joj ništa ne možemo, kazne odavno ne vrede. Ona je glavna faca u luzerskom društvu. Puši, pije, uzima tablete nakve, psuje, bije se. Krade po prodavnicama. Ja je tome nisam naučio.

Ana

pre 5 godina

@Dule otvoreno - deca koja su mene bas ovako zlostavljala (2 decaka i 3 devojcice) u osnovnoj skoli pocetkom devedesetih danas su 'cenjeni' i 'vidjeni' gradjani malog grada u kom sam odrasla.

@Ostali - svega ovoga je bilo i pre mobilnih... samo se cutalo.

Bogdan

pre 5 godina

Sad je najvažnije pružiti podršku devojci i njenim roditeljima da ovo prođe bez velikih trauma, moraju neku satisfakciju dobiti od društva da pravda postoji. Oni koje treba najviše kazniti pored nasilnika su njihovi roditelji i roditelji onih koji su ovo snimili a nisu to sprečili. Moramo o tome biti obavešteni preko medija. Bilo bi dobro za ubuduće da svi roditelji nasilnika upute javno izvinjenje jer nema oprosta bez pokajanja. Je l' teško reći: "Moje dete je nasilnik, cela Srbija gleda kako zlostavlja drugo dete, sramota me je, ja sam loš roditelj, dajem otkaz na poslu, neka se zaposli neki bolji roditelj od mene...". To je jedini način da možemo zajedno nastaviti dalje. Vršnjačkog nasilja će uvek biti ali treba ga svesti na najmanju moguću meru.

Komša

pre 5 godina

@U čemu je problem gospido?
Kad su deca u pitanju najčešće se ne radi o psihičkim oboljenjima (poremećajima,tačnije) već o vaspitnom zapuštanju dece ,kako je to objasnila @ majka tinejdžerke.
Problem je takođe što naše društvo "osuđuje nasilje" ali pri tom najčešće prepoznaje isključivo fizičko nasilje a zanemaruje druge oblike ,koji su često štetniji - psihološko nasilje na primer,koje ostavlja posledice primetne tek nakon dužeg vrenenskog roka (maltretirano dete može to da manifestuje i kroz fizičko nasilje,samodestroktivno ponašanje itd...).
Fizičko nasilje je obično samo poslednji čin neke drame koja se dugo osigravala pred našim očima a to nismo hteli da peimetimo...
I onda mantramo - nasilje je neprihvatljivo.
Upravo takvo naše ponašanje (nas starijih) je stvorilo atmosferu za ovo što gledate.
Samo u jednom se ne slažem sa @ majkom tinejdzerke - ne ćutati i ne sklanjati se kako bi našli zanimljivijeg.
To je "stara" taktika koja je davala rezultate nekada- sada im ne dosadi,teraju dok neko ne pukne.Odmah alarmirati.
Nasilje je svako nipodištavanje,organizovano odbacivanje,vređanje,pretnja...
Nemojmo gajiti manipulatore koji çe kad odrastu vešto manipulisati ne prelazeći granicu fizičkog nasilja ali trovati ljude (društvo) oko sebe.

som

pre 5 godina

A ovi sto snimaju, nista ne preduzimaju, nego stavljaju snimak na internet su ok?! Slusam svoje dete od 11 kako prica da mu je strasno sto nije "popularan". Dragi moj sine, ako je ovo popularan, da nekoga kinjis, snimas kada kinje, smejes se tudjoj nevolji, bolje da nisi. A ako postanes tako "popularan", ja cu te, mada to nikako nije u trendu, dovesti u red. Kako znam i umem.

majstor Brka

pre 5 godina

U kakvom nam okruzenju odrastaju deca. I ova devojcica je ovakvo ponasanje videla od nekoga - u kuci, na tv-u, farma, Zadruga, Parovi... Deca nam prihvataju potpuno pogresne sisteme vrednosti.
(zabrinuti roditelj, 6. jun 2018 09:30)

Jeste, pre nego sto se pojavila televizija i narocito rijaliti programi, nije bilo nikakvih tuca i zlostavljanja, svi smo ziveli u miru i slozi, drzali se za ruke, brali cvece...
(BOTinator, 6. jun 2018 10:04

Druze BOTinatore,
ja sam rodjen 1965, mi smo u skoli pomagali jedni drugima, tako su nas ucili. Nakon skole su bili samoorganizovani kruzoci gde su bolji ucenici pomagali slabijima u matematici, fizici.. Moji drugari u srednjoj skoli su mi bili kao braca, dan danas smo kao porodica, cujemo se posecujemo jedni druge, a rasuti smo celom svetu. Bilo je medju nekima i konflikta, bilo je udaraca ali onda je seo ceo razred i razgovarao o tome i predlagao kaznu i resenje.
Ali onda je postojala drzava i drustvo, za razliku od psihologije krda koja je sada zavladala.

Majka tinejdžerke

pre 5 godina

Nije suština u kazni drugog deteta. Takve stvari nisu specifičnost samo Srbije. Misliti na svoje detete i njegovu dobrobit znači jačati mu samopouzdanje svakodnevno. Ohrabrivati ga da misli svojom glavom, da ne bude po svaku cenu deo čopora, ako mu to ne odgovara. Samim tim, takvo dete koje ima stav, nije interesantno nasilniku i psihopati u najavi. Ovde je reč, pre svega, o psihološkim igrama dominacije. Nasilnik se sklanja kad ne dobije željenu reakciju. Od roditelja najčešće čujete: Ni meni niko nije pomagao, što je indirektno zanemarivanje deteta. Ko se zapita ikad: Da li je krivica u meni, a ne u drugima? Važi i za zlostavljenog i za zlostavljača.

Prle

pre 5 godina

Sta se se uhvatili deteta ko pijan plota pa imaju li oni roditelje pa da se vidi od koga dolazi ta agresija . Nisu deca pala sa neba tako aresivna , sve sto znaju dobijaju iz kuce od roditelja. Hapsiti roditelje a deci pomoci da uche i razvijaju se.

Sale

pre 5 godina

Mamu i tatu bahate devojčice maksimalno novčano kazniti a njoj odrediti društveno koristan rad primeren godinama u trajanju celog letnjeg raspusta i stvar rešena za sva vremena. U svim školama se plaća obezbeđenje a šta oni rade ?

Komša

pre 5 godina

@Iddy beggaj
Ne samo to.Nego svojevrsnim mobingom dovedu neko dete do nesmotrwne reakcije i to snime i onda tužakaju.Moj klinac mlađi (11) mi pre desetak dana pokaze snimak devojčice (podeljen) koja ih gađa kamenom i kaže - "Evo tata,ova je luda,stalno hoće da se bije" .
Popričam ja aa njim i dođem do toga da je nekoliko dečaka duže vreme provociralo malu dok nije pukla i onda su rešili da je snime jer je predhodnih dana prijavila jednog od njih njegovoj mami.
Verujte,više sam se zabrinuo za tu malu nego za ostalu decu.Jeste da je kamenom mogla nekog da povredi teže ali ako je obeleže kao "lujku" mogu život da joj upropaste...
To je 4 razred.Zamislite 7-8 ,srednju...
Jednostavno,nove tehnologije su deo naših života,klinci su ovladali njima i koriste ih i za dobre i za loše stvari.
Svega ovoga he bilo i pre 40,50 gidina ali nije bilo snimaka kao "dokaznog" materijala.
Samo ne nasedati,ne padati u zamku da je naše dete nevinašce i shvatiti da svakodnevno moramo da "anuliramo" ,amortizujemo negativne uticaje sa strane.
Oni su takvi (deca) - majmun radi što majmun vidi.Jednom padne idiotluk na pamet i svi se prime (još je taj dan glavni baja među njima).

U čemu je ptoblrm, gospodo?

pre 5 godina

Postoje različiti oblici psihičkih obojenja. Ne manifestuje se svako agresijom. Ako je agresivna, treba je držati pod strogom medicinskom kontrolom i lekovima, obezbediti joj adekvatno lečenje i inkluzivno obrazovanje. Ova devojčica po ponašanju više odaje utisak histeričnog, besnog, isfrustriranog i nesrećnog deteta. Za ove što snimaju i negoduju istovremeno me ništa ne čudi. Nasilje se po prirodi stvari predstavlja trouglom: nasilnik, žrtva i posmaatrači. Uznemirujuća i ružna scena. Sad lepo roditelje i školski odbor na saslušanje, pa da se vidi crno na belo šta i kako se radilo sa detetom. A nasilnicu ili na medikamente ili 70 krugova oko sportskog igrališta.

ajdebre

pre 5 godina

Udara kao muskarac, devojku udara kolenom u glavu Boze me oprosti, nebitno od koga je videla ovo meni je neverovatno da je ona to i uradila. Grozna scena i grozna slika . Zasto se niko od drugarica umesao da spreci ono udaranje samara nego su svi stajali paralizovani i nemi ...

Zigzag

pre 5 godina

svi se nesto iscudavaju,a mi smo ti koji odgajamo djecu i pustamo ih da gledaju tv i igrice neprimjerene njihovoj dobi....sport je jedini nacin da dijete neke negativne stvari ispuca iz sebe...

Влада

pre 5 godina

Родитеље треба преваспитати а и казнити,а девојку која малтретира треба послати на принудни рад пола године да се мало испразни а ако би поновила прекршај ,затвор за одрасле и то казнити највише што се може,то је васпитна мера,и родитеље треба казнити!

Samo kažem

pre 5 godina

Ovo je tipičan primer roditeljskog nevaspitanja.Sada tuče decu a uskoro će i roditelje.I nije tačno da se nema vremena za decu,vremena se nađe ali roditelji nemaju volje da se bave decom i onda imamo rezultate kao što su vesti poslednjih dana.

Korali

pre 5 godina

Bežite ljudi odavde. Ovde već 30 godina nema normalnog života niti će biti. Moje dete je krenulo u prvi razred, vaspitavamo ga da bude dobro i pošteno, da voli druge ljude, životinje prirodu. Ali kada vidim ovakve snimke, srašno se plašim da će pre ili kasnije naleteti na neku spodobu koja će joj život upropastiti. Supruga i ja već uveliko radimo na tome da idemo odavde. Nije lako otići preko, ostaviti ovde prijatelje, rodbinu, ceo dosadašnji život. Ali, mislim da je odlazak svakako bolje rešenje, nego ostati ovde. Ovde neće biti bolje ni za narednih 30 godina.

Dule otvoreno

pre 5 godina

E kada sam ja isao u osnovnu skolu sredinom 90-ih ovo je bila svakodnevnica, da ne kazem normalno jer definitivno nije. Desavalo se da deca dodju u skolu u novim patikama, a da se kuci vrate bosi. Pa cak i kada njihov otac dodje po patike, i on dobije batine motkama i stnglama jer se ovi klinci drze zajedno.
Danas su svi ti tada agresivni likovi ili narkomani, ili propalice, gotovo niko nema porodicu i ne vodi normalan zivot, a na ljudima koji su kao deca trpeli ovo se iskreno ne vide posledice tih trauma. Izgleda da je to ipak samo proces odrastanja u zemlji Srbiji...

Iddy Beggai

pre 5 godina

Ovaj ko je snimao(la) je ovde možda čak i veći problem (ako je tačno da ta klinka ima psihičkih smetnji). Ima tako jedan klinac u mojoj ulici, često sa ostalima igra fudbal ispred moje kuće. Čim krene neka svađa i koškanje između njegovih drugara, on se izmakne sa strane i izvadi mobilni da snima, valjda u nadi da će da "padne krv" i da će njegov snimak postati hit na Jutjubu. Jer svi su vaspitani da je nasilje kul i zabavno.

henry_lee

pre 5 godina

lepo porodično vaspitanje. sigurno joj i kod kuće tako "razgovaraju" roditelji pa i ne zna za drugo. sve to kreće iz porodice, a porodice su danas uglavnom u rasulu. ne znam samo zbog čega, kad je ovde svakoga dana sve bolje.

Carnex tranzicija

pre 5 godina

E čega sve nije bilo pre nekih 25 godina, ali nije bilo mobilnih. Danas svaka druga osoba u autobusu, kafiću, na ulici, autobuskoj stanici, drži mobilni u ruci. Gledam juče...žena u autobusu jednom rukom se drži i za mobilni i za šipku, a ima tašnu o ramenu. Devojka ide ulicom, tašna o ramenu, ali mobilni mora da viri 3 cm iz zadnjeg džepa, sigurno nema mesta u tašni za 150 gr plastike. Naš narod je postao zavistan od držanja mobilnih, eto to je problem.

Dzivdza

pre 5 godina

Ovo je strasno,a po meni jos strasnije je sto se na kraju snimka vidi i neki decko...Uzasnuta sam cinjenicom gde ce moje dete odrastati...

slavonac

pre 5 godina

Ovo je strasno ,dokle smo dosli!Jucer sam bio na roditeljskom u vrticu moje 5g kceri i kaze teta odogojiteljica da su i one se pocele medjusobno udarat,i ako se netko u grupibpotuce oni navijaju pored!Ostao sam bez teksta kad sam to cuo!

BOTinator

pre 5 godina

U kakvom nam okruzenju odrastaju deca. I ova devojcica je ovakvo ponasanje videla od nekoga - u kuci, na tv-u, farma, Zadruga, Parovi... Deca nam prihvataju potpuno pogresne sisteme vrednosti.
(zabrinuti roditelj, 6. jun 2018 09:30)

Jeste, pre nego sto se pojavila televizija i narocito rijaliti programi, nije bilo nikakvih tuca i zlostavljanja, svi smo ziveli u miru i slozi, drzali se za ruke, brali cvece...

Sada

pre 5 godina

Ovde je u pitanju ozbiljno nasilje jednog iskompleksiranog zenskog deteta koje ocigledno nema sta da trazi u redovnom skolama vec da ide na prevaspitavanje. Obavezno je procesuirati. Da ne pisem o onome delu na kraju u kojem je pokusala ili udarila kolenom u lice. Zasto nadlzni ostrije ne reaguju zna se. Mi smo prazna drzava sa sistemom na papiru.

Sonja

pre 5 godina

Imaju deca i roditelje pa izvolite pricajte sa njima i onda u policiju .
Dosta više sa tim kolektivnim sjedinjavanjem i brigom jer je nekorisna .

Dalibor Simovic

pre 5 godina

Odma ide tuzba za zlostavljanje, povredu casti zbog video snimka itd. i protiv nje i roditelja jer je maloletna. Tako bi trebalo pa da vidis kako ce da se nauce pameti.

Saša

pre 5 godina

Ljudi, ja stvarno plačem dok ovo gledam. Ovo su najtužnije scene koje ja mogu da zamislim... ej, devojčice 17 i 13 godina... "nemoj Mina nee"... Ovde su svi u neverovatnom stresu. Užasno tužno.

Jasna

pre 5 godina

Kad smo mi bili deca malo malo pa je neko išao u popravni dom. Danas ne znam ni da li to postoji više, a kamoli da šalju nekog tamo. Toliko.

zabrinuti roditelj

pre 5 godina

Uzas i strahota. U kakvom nam okruzenju odrastaju deca. I ova devojcica je ovakvo ponasanje videla od nekoga - u kuci, na tv-u, farma, Zadruga, Parovi... Deca nam prihvataju potpuno pogresne sisteme vrednosti.
Ima ovde jos dobre dece, ali je dovoljno da se ovako nesto desi jednom pa da ostavi traume za ceo zivot mladom coveku.

zabrinuti roditelj

pre 5 godina

Uzas i strahota. U kakvom nam okruzenju odrastaju deca. I ova devojcica je ovakvo ponasanje videla od nekoga - u kuci, na tv-u, farma, Zadruga, Parovi... Deca nam prihvataju potpuno pogresne sisteme vrednosti.
Ima ovde jos dobre dece, ali je dovoljno da se ovako nesto desi jednom pa da ostavi traume za ceo zivot mladom coveku.

Iddy Beggai

pre 5 godina

Ovaj ko je snimao(la) je ovde možda čak i veći problem (ako je tačno da ta klinka ima psihičkih smetnji). Ima tako jedan klinac u mojoj ulici, često sa ostalima igra fudbal ispred moje kuće. Čim krene neka svađa i koškanje između njegovih drugara, on se izmakne sa strane i izvadi mobilni da snima, valjda u nadi da će da "padne krv" i da će njegov snimak postati hit na Jutjubu. Jer svi su vaspitani da je nasilje kul i zabavno.

Влада

pre 5 godina

Родитеље треба преваспитати а и казнити,а девојку која малтретира треба послати на принудни рад пола године да се мало испразни а ако би поновила прекршај ,затвор за одрасле и то казнити највише што се може,то је васпитна мера,и родитеље треба казнити!

Korali

pre 5 godina

Bežite ljudi odavde. Ovde već 30 godina nema normalnog života niti će biti. Moje dete je krenulo u prvi razred, vaspitavamo ga da bude dobro i pošteno, da voli druge ljude, životinje prirodu. Ali kada vidim ovakve snimke, srašno se plašim da će pre ili kasnije naleteti na neku spodobu koja će joj život upropastiti. Supruga i ja već uveliko radimo na tome da idemo odavde. Nije lako otići preko, ostaviti ovde prijatelje, rodbinu, ceo dosadašnji život. Ali, mislim da je odlazak svakako bolje rešenje, nego ostati ovde. Ovde neće biti bolje ni za narednih 30 godina.

Sale

pre 5 godina

Mamu i tatu bahate devojčice maksimalno novčano kazniti a njoj odrediti društveno koristan rad primeren godinama u trajanju celog letnjeg raspusta i stvar rešena za sva vremena. U svim školama se plaća obezbeđenje a šta oni rade ?

ajdebre

pre 5 godina

Udara kao muskarac, devojku udara kolenom u glavu Boze me oprosti, nebitno od koga je videla ovo meni je neverovatno da je ona to i uradila. Grozna scena i grozna slika . Zasto se niko od drugarica umesao da spreci ono udaranje samara nego su svi stajali paralizovani i nemi ...

Sada

pre 5 godina

Ovde je u pitanju ozbiljno nasilje jednog iskompleksiranog zenskog deteta koje ocigledno nema sta da trazi u redovnom skolama vec da ide na prevaspitavanje. Obavezno je procesuirati. Da ne pisem o onome delu na kraju u kojem je pokusala ili udarila kolenom u lice. Zasto nadlzni ostrije ne reaguju zna se. Mi smo prazna drzava sa sistemom na papiru.

Jasna

pre 5 godina

Kad smo mi bili deca malo malo pa je neko išao u popravni dom. Danas ne znam ni da li to postoji više, a kamoli da šalju nekog tamo. Toliko.

Komša

pre 5 godina

@Iddy beggaj
Ne samo to.Nego svojevrsnim mobingom dovedu neko dete do nesmotrwne reakcije i to snime i onda tužakaju.Moj klinac mlađi (11) mi pre desetak dana pokaze snimak devojčice (podeljen) koja ih gađa kamenom i kaže - "Evo tata,ova je luda,stalno hoće da se bije" .
Popričam ja aa njim i dođem do toga da je nekoliko dečaka duže vreme provociralo malu dok nije pukla i onda su rešili da je snime jer je predhodnih dana prijavila jednog od njih njegovoj mami.
Verujte,više sam se zabrinuo za tu malu nego za ostalu decu.Jeste da je kamenom mogla nekog da povredi teže ali ako je obeleže kao "lujku" mogu život da joj upropaste...
To je 4 razred.Zamislite 7-8 ,srednju...
Jednostavno,nove tehnologije su deo naših života,klinci su ovladali njima i koriste ih i za dobre i za loše stvari.
Svega ovoga he bilo i pre 40,50 gidina ali nije bilo snimaka kao "dokaznog" materijala.
Samo ne nasedati,ne padati u zamku da je naše dete nevinašce i shvatiti da svakodnevno moramo da "anuliramo" ,amortizujemo negativne uticaje sa strane.
Oni su takvi (deca) - majmun radi što majmun vidi.Jednom padne idiotluk na pamet i svi se prime (još je taj dan glavni baja među njima).

Dule otvoreno

pre 5 godina

E kada sam ja isao u osnovnu skolu sredinom 90-ih ovo je bila svakodnevnica, da ne kazem normalno jer definitivno nije. Desavalo se da deca dodju u skolu u novim patikama, a da se kuci vrate bosi. Pa cak i kada njihov otac dodje po patike, i on dobije batine motkama i stnglama jer se ovi klinci drze zajedno.
Danas su svi ti tada agresivni likovi ili narkomani, ili propalice, gotovo niko nema porodicu i ne vodi normalan zivot, a na ljudima koji su kao deca trpeli ovo se iskreno ne vide posledice tih trauma. Izgleda da je to ipak samo proces odrastanja u zemlji Srbiji...

slavonac

pre 5 godina

Ovo je strasno ,dokle smo dosli!Jucer sam bio na roditeljskom u vrticu moje 5g kceri i kaze teta odogojiteljica da su i one se pocele medjusobno udarat,i ako se netko u grupibpotuce oni navijaju pored!Ostao sam bez teksta kad sam to cuo!

som

pre 5 godina

A ovi sto snimaju, nista ne preduzimaju, nego stavljaju snimak na internet su ok?! Slusam svoje dete od 11 kako prica da mu je strasno sto nije "popularan". Dragi moj sine, ako je ovo popularan, da nekoga kinjis, snimas kada kinje, smejes se tudjoj nevolji, bolje da nisi. A ako postanes tako "popularan", ja cu te, mada to nikako nije u trendu, dovesti u red. Kako znam i umem.

Samo kažem

pre 5 godina

Ovo je tipičan primer roditeljskog nevaspitanja.Sada tuče decu a uskoro će i roditelje.I nije tačno da se nema vremena za decu,vremena se nađe ali roditelji nemaju volje da se bave decom i onda imamo rezultate kao što su vesti poslednjih dana.

Dalibor Simovic

pre 5 godina

Odma ide tuzba za zlostavljanje, povredu casti zbog video snimka itd. i protiv nje i roditelja jer je maloletna. Tako bi trebalo pa da vidis kako ce da se nauce pameti.

Dzivdza

pre 5 godina

Ovo je strasno,a po meni jos strasnije je sto se na kraju snimka vidi i neki decko...Uzasnuta sam cinjenicom gde ce moje dete odrastati...

henry_lee

pre 5 godina

lepo porodično vaspitanje. sigurno joj i kod kuće tako "razgovaraju" roditelji pa i ne zna za drugo. sve to kreće iz porodice, a porodice su danas uglavnom u rasulu. ne znam samo zbog čega, kad je ovde svakoga dana sve bolje.

Sonja

pre 5 godina

Imaju deca i roditelje pa izvolite pricajte sa njima i onda u policiju .
Dosta više sa tim kolektivnim sjedinjavanjem i brigom jer je nekorisna .

Saša

pre 5 godina

Ljudi, ja stvarno plačem dok ovo gledam. Ovo su najtužnije scene koje ja mogu da zamislim... ej, devojčice 17 i 13 godina... "nemoj Mina nee"... Ovde su svi u neverovatnom stresu. Užasno tužno.

očajni roditelj

pre 5 godina

Imam ovakvu u kuću, od mene i supruge ovo ponašanje nije naučila. Ona nije proizvod našeg vaspitanja. Naučila je, ne znam gde, da joj ništa ne možemo, kazne odavno ne vrede. Ona je glavna faca u luzerskom društvu. Puši, pije, uzima tablete nakve, psuje, bije se. Krade po prodavnicama. Ja je tome nisam naučio.

U čemu je ptoblrm, gospodo?

pre 5 godina

Postoje različiti oblici psihičkih obojenja. Ne manifestuje se svako agresijom. Ako je agresivna, treba je držati pod strogom medicinskom kontrolom i lekovima, obezbediti joj adekvatno lečenje i inkluzivno obrazovanje. Ova devojčica po ponašanju više odaje utisak histeričnog, besnog, isfrustriranog i nesrećnog deteta. Za ove što snimaju i negoduju istovremeno me ništa ne čudi. Nasilje se po prirodi stvari predstavlja trouglom: nasilnik, žrtva i posmaatrači. Uznemirujuća i ružna scena. Sad lepo roditelje i školski odbor na saslušanje, pa da se vidi crno na belo šta i kako se radilo sa detetom. A nasilnicu ili na medikamente ili 70 krugova oko sportskog igrališta.

Džudo, karate, džu-džicu...

pre 5 godina

E zato se deci odmalena jača samopouzdanje jer su nesigurna deca na meti nasilnika. Zato decu treba slati na borilačke veštine, da nauče samoodbranu, a prvenstveno da steknu samopouzdanje. Ne samo što će umeti da se odbrane već im takvi neće ni prilaziti.
Nasilnici su zapravo kukavice i nikad ne udaraju na nekog ko im je ravan, uvek na slabije.

BOTinator

pre 5 godina

U kakvom nam okruzenju odrastaju deca. I ova devojcica je ovakvo ponasanje videla od nekoga - u kuci, na tv-u, farma, Zadruga, Parovi... Deca nam prihvataju potpuno pogresne sisteme vrednosti.
(zabrinuti roditelj, 6. jun 2018 09:30)

Jeste, pre nego sto se pojavila televizija i narocito rijaliti programi, nije bilo nikakvih tuca i zlostavljanja, svi smo ziveli u miru i slozi, drzali se za ruke, brali cvece...

Dovla

pre 5 godina

Moja deca u vrticu imaju drugare koji ih udare ili ismevaju i stalno mi se zale. Posto su deca jelte iskrena i sve sto ih pitas ona kazu, vaspitacica pita dete zasto si ga udario ako ti je uzeo igracku, kaze: mama i tata su mi rekli. Onda vaspitacice uce decu kako da se ponasaju, da ne treba tako kako kazu roditelji i onda bude maksimalno zbunjivanje.
Roditelji zele da nauce decu da budu borci u zivotu, ali na pogresan nacin. Ima u prodaji puno knjiga na temu kako napraviti temelje da bi dete izgaralo za sebe i bilo uspesno u zivotu.
Ali je kod nas problem sto sve sami najbolje znamo, zasto bi se edukovali? Zato se roditelj zali da mu je cerka u losem drustvu, kao da je digao ruke. Drugar je prevaspitao cerku pre nekoliko godina, bila je u losem drustvu, na svakom popravnom od sestog osnovne. Od prvog srednje je vukovac u srednjoj. Obrazovao se covek, nema tu da su muz i zena dobri pa kao nije pokupilo od nas! Dete je dete i mora da nauci od roditelja, ako roditelj ne zna kako da nauci dete onda dize ruke i tek onda detetu niste pomogli u zivotu.
Malo dete- mali problemi, veliko dete- veliki problemi.

Goran

pre 5 godina

Odma ide tuzba za zlostavljanje, povredu casti zbog video snimka itd. i protiv nje i roditelja jer je maloletna. Tako bi trebalo pa da vidis kako ce da se nauce pameti.
(Dalibor Simovic, 6. jun 2018 10:44)

Ne postoje takvi domaci zakoni koji bi mogli da sankcionisu ni dete a ni roditelje.
Mozda za roditelje i postoji neka vrsta kazne, ali da bi tako nesto izgurao zakonsi, osedela bi ti kosa, i doziveo bi duboku starost dok bi to izgurao.

Jednostavno, Srbija zaostaje podebelo u zakonima, da ne govorimo o javasluku i sporosti naseg pravosudja.
Ljudi se ovde razvode po par godina, pa dele imovinu po jos par godina...sve je ovde jako sporo i mucno.

majstor Brka

pre 5 godina

U kakvom nam okruzenju odrastaju deca. I ova devojcica je ovakvo ponasanje videla od nekoga - u kuci, na tv-u, farma, Zadruga, Parovi... Deca nam prihvataju potpuno pogresne sisteme vrednosti.
(zabrinuti roditelj, 6. jun 2018 09:30)

Jeste, pre nego sto se pojavila televizija i narocito rijaliti programi, nije bilo nikakvih tuca i zlostavljanja, svi smo ziveli u miru i slozi, drzali se za ruke, brali cvece...
(BOTinator, 6. jun 2018 10:04

Druze BOTinatore,
ja sam rodjen 1965, mi smo u skoli pomagali jedni drugima, tako su nas ucili. Nakon skole su bili samoorganizovani kruzoci gde su bolji ucenici pomagali slabijima u matematici, fizici.. Moji drugari u srednjoj skoli su mi bili kao braca, dan danas smo kao porodica, cujemo se posecujemo jedni druge, a rasuti smo celom svetu. Bilo je medju nekima i konflikta, bilo je udaraca ali onda je seo ceo razred i razgovarao o tome i predlagao kaznu i resenje.
Ali onda je postojala drzava i drustvo, za razliku od psihologije krda koja je sada zavladala.

Zigzag

pre 5 godina

svi se nesto iscudavaju,a mi smo ti koji odgajamo djecu i pustamo ih da gledaju tv i igrice neprimjerene njihovoj dobi....sport je jedini nacin da dijete neke negativne stvari ispuca iz sebe...

Carnex tranzicija

pre 5 godina

E čega sve nije bilo pre nekih 25 godina, ali nije bilo mobilnih. Danas svaka druga osoba u autobusu, kafiću, na ulici, autobuskoj stanici, drži mobilni u ruci. Gledam juče...žena u autobusu jednom rukom se drži i za mobilni i za šipku, a ima tašnu o ramenu. Devojka ide ulicom, tašna o ramenu, ali mobilni mora da viri 3 cm iz zadnjeg džepa, sigurno nema mesta u tašni za 150 gr plastike. Naš narod je postao zavistan od držanja mobilnih, eto to je problem.

Nazovimo stvari pravim imenom

pre 5 godina

Strašno je. Kao društvo nalazimo se ispod svakog civilizacijskog nivoa. Budite sigurni da ovo nesrecno zlotvor-dete ima strašne probleme kod kuće. Zanemarena je i nevaspitana, a svoju nemoć prikriva time što je dominantna nasiljem. Sasvim
sigurno je i sama maltretirana, jer ništa drugo ne bi moglo da izazove ovako primitivnu reakciju u zdravom i blagom detetu. Osim toga, to kako je obučena sasvim sigurno govori dosta toga: go stomak i školskom dvorištu. To nije za nastavu. A takva je pošla od kuće. Apsolutne sankcije roditeljima. I to pod punim imenom i prezimenom. Naučiti više i omladinu i one koji ih stvaraju da PRIHVATE SOPSTVENU ODGOVORNOST ZA NE/UČINJENO. Za ovakve klince obavezno psihološko praćenje. Roditeljima opomena centra za socijalni rad. Zajedno osvešćivanje prava i obaveza. Podržavam i boravak u popravnom domu kao žig koji treba da je kroz život podseća kako je zverski postupala. Odgovornost je najveća na roditeljima ali ne treba ni nju samu zaštititi više nego ßto je neophodno. Ljudsko biće kako god da je poraslo, u tim godinama mora da ima odredjenu svest o svojim postupcima, kontroli, meri, poštovanju ili bar nenasilju nad drugima.

Ana

pre 5 godina

@Dule otvoreno - deca koja su mene bas ovako zlostavljala (2 decaka i 3 devojcice) u osnovnoj skoli pocetkom devedesetih danas su 'cenjeni' i 'vidjeni' gradjani malog grada u kom sam odrasla.

@Ostali - svega ovoga je bilo i pre mobilnih... samo se cutalo.

Komša

pre 5 godina

@U čemu je problem gospido?
Kad su deca u pitanju najčešće se ne radi o psihičkim oboljenjima (poremećajima,tačnije) već o vaspitnom zapuštanju dece ,kako je to objasnila @ majka tinejdžerke.
Problem je takođe što naše društvo "osuđuje nasilje" ali pri tom najčešće prepoznaje isključivo fizičko nasilje a zanemaruje druge oblike ,koji su često štetniji - psihološko nasilje na primer,koje ostavlja posledice primetne tek nakon dužeg vrenenskog roka (maltretirano dete može to da manifestuje i kroz fizičko nasilje,samodestroktivno ponašanje itd...).
Fizičko nasilje je obično samo poslednji čin neke drame koja se dugo osigravala pred našim očima a to nismo hteli da peimetimo...
I onda mantramo - nasilje je neprihvatljivo.
Upravo takvo naše ponašanje (nas starijih) je stvorilo atmosferu za ovo što gledate.
Samo u jednom se ne slažem sa @ majkom tinejdzerke - ne ćutati i ne sklanjati se kako bi našli zanimljivijeg.
To je "stara" taktika koja je davala rezultate nekada- sada im ne dosadi,teraju dok neko ne pukne.Odmah alarmirati.
Nasilje je svako nipodištavanje,organizovano odbacivanje,vređanje,pretnja...
Nemojmo gajiti manipulatore koji çe kad odrastu vešto manipulisati ne prelazeći granicu fizičkog nasilja ali trovati ljude (društvo) oko sebe.

Prle

pre 5 godina

Sta se se uhvatili deteta ko pijan plota pa imaju li oni roditelje pa da se vidi od koga dolazi ta agresija . Nisu deca pala sa neba tako aresivna , sve sto znaju dobijaju iz kuce od roditelja. Hapsiti roditelje a deci pomoci da uche i razvijaju se.

Majka tinejdžerke

pre 5 godina

Nije suština u kazni drugog deteta. Takve stvari nisu specifičnost samo Srbije. Misliti na svoje detete i njegovu dobrobit znači jačati mu samopouzdanje svakodnevno. Ohrabrivati ga da misli svojom glavom, da ne bude po svaku cenu deo čopora, ako mu to ne odgovara. Samim tim, takvo dete koje ima stav, nije interesantno nasilniku i psihopati u najavi. Ovde je reč, pre svega, o psihološkim igrama dominacije. Nasilnik se sklanja kad ne dobije željenu reakciju. Od roditelja najčešće čujete: Ni meni niko nije pomagao, što je indirektno zanemarivanje deteta. Ko se zapita ikad: Da li je krivica u meni, a ne u drugima? Važi i za zlostavljenog i za zlostavljača.

BOTinator

pre 5 godina

Druze BOTinatore,
ja sam rodjen 1965, mi smo u skoli pomagali jedni drugima, tako su nas ucili. Nakon skole su bili samoorganizovani kruzoci gde su bolji ucenici pomagali slabijima u matematici, fizici.. Moji drugari u srednjoj skoli su mi bili kao braca, dan danas smo kao porodica, cujemo se posecujemo jedni druge, a rasuti smo celom svetu. Bilo je medju nekima i konflikta, bilo je udaraca ali onda je seo ceo razred i razgovarao o tome i predlagao kaznu i resenje.
Ali onda je postojala drzava i drustvo, za razliku od psihologije krda koja je sada zavladala.
(majstor Brka, 6. jun 2018 13:26)

Majstore, televizija nema nikakav uticaj, a danasnji tinejdzeri ne gledaju rijalitije jer su im dosadni. To najvise gledaju stariji ljudi.

Verujem da je vase misljenje o vremenu kad ste bili mladi dosta idilicno, no to ne znaci da je i objektivno. Oduvek je bilo carki i ekcesa, ali znate cega nije bilo - mobilnih (da sve to zabeleze) i drustvenih mreza (da sve to rasire). Ja bih cak rekao da je zbog ovih novotarija sve manje takvih pojava. Sad, ko hoce da se pobije sa nekim ili sl. zna da ce ga verovatno neko snimiti. Ranije o toj okolnosti nije morao da brine.

A ovo za odlazak po svetu, sto rekoste... Pa upravo je to sto i ja kazem - nista se ne menja, sve ostaje isto :) Pozdrav.

Saša

pre 5 godina

@očajni roditelj, nikome ne bih poželeo takvu situaciju u kojoj ste i razumem Vaš očaj. Problem roditelja u Srbiji je pre svega, pre direktnog vaspitavanja iz kuće, da objasne detetu da nije sve što se dešava oko njih ni vaspitano ni pristojno. Treba objasniti malom detetu da je sistem vrednoati u društvu poremećen. To je izuzetno teško ali nije nemoguće... medjutim, sledi veliki rizik - Time se dete praktično izuzima iz društva. Zvuči surovo ali je po mom mišljenju baš tako.

Bogdan

pre 5 godina

Sad je najvažnije pružiti podršku devojci i njenim roditeljima da ovo prođe bez velikih trauma, moraju neku satisfakciju dobiti od društva da pravda postoji. Oni koje treba najviše kazniti pored nasilnika su njihovi roditelji i roditelji onih koji su ovo snimili a nisu to sprečili. Moramo o tome biti obavešteni preko medija. Bilo bi dobro za ubuduće da svi roditelji nasilnika upute javno izvinjenje jer nema oprosta bez pokajanja. Je l' teško reći: "Moje dete je nasilnik, cela Srbija gleda kako zlostavlja drugo dete, sramota me je, ja sam loš roditelj, dajem otkaz na poslu, neka se zaposli neki bolji roditelj od mene...". To je jedini način da možemo zajedno nastaviti dalje. Vršnjačkog nasilja će uvek biti ali treba ga svesti na najmanju moguću meru.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

nekada davno, čini mi se u prošli petak bilo je sve mirno.

ja sam išao u školu od 1982 i svakih sedam dana sam se tukao, nije bilo kamera inače bih bio YouTuber.

Srbija

pre 5 godina

Kada sam bio klinac, gnusao sam se na nasilje, a i kada sam želeo da razdvojim zavadjene, uvek se našao neko ko je pokušavao da spreči mene, kako bi uživao u tuči. Sa druge strane, ako pogledate ovo današnje nasilje, mnogo je gore nego što je bilo, a sve zahvaljujući Pinku, Hepiju, i ostalim smećem od medija koje sponzorišu ovo.

Majstor Brka

pre 5 godina

@Borinator

Ne nie uopste idilicno.
Bilo je tu dece iz alokoholiziranih porodica, jednom je otac bar jednom nedeljno zaspao pijan ispred lokalne trgovine. Secam se jednog decka, bili su siromasni i roditelji mu nisu kupili patike za fizicko pa je pokusavao da trci po sali u kopackama bez krampona, kao da je klizaljke na nogama imao.
Ali nismo tukli jedni druge na ovakav nacin. Bilo j eduha zajednistva.
Za vas je to nepojmljivo i sada ne verujete da je bilo tako. Zao mi vas je jer ubedjujete sebe da ovaj jad i uzas u kome zivite us tvari nije nista strasno.
Nekad cujem mladje kako pricaju o ekonomiji i politici, zakljucuju i da je u vreme Juge bilo isto ili jos gore. Pojma nemate do kog se nivoa zivot srozao tu gde zivite.
Vi se samo branite tim da neko idealizuje proslost.
Zao mi je vase generacije, niko ne zasluzuje takav zivot.

Aleksandar

pre 5 godina

@(Džudo, karate, džu-džicu..., 6. jun 2018 14:49)

Na borilačkim veštinama se ne stiču znanja o tome kako se lemati (ili bar braniti) sa drugima u uličnoj postavci - može dete svaki mogući tren provoditi na treningu borilačkih veština, kad ga iza škole dohvati duplo krupniji rmpajlija nalemaće ga samo tako.

Umesto bacanja vremena i novca na beskorisne borilačke veštine (sem ako se to detetu ne sviđa, naravno) pravo rešenje je da čim neko primeti da nekom rmpajliji padne na pamet da se iživljava nad drugima - on njega prijavi. A onda da se ceo sistem, od pedagoga i predavača pa do roditelja uključi da spreči da takav rmpajlija postane klasična baraba. Tako je to rešeno u, recimo, Skandinaviji pa imaju upadljivo najmanju incidencu vršnjačkog nasilja.

BOTinator

pre 5 godina

U kakvom nam okruzenju odrastaju deca. I ova devojcica je ovakvo ponasanje videla od nekoga - u kuci, na tv-u, farma, Zadruga, Parovi... Deca nam prihvataju potpuno pogresne sisteme vrednosti.
(zabrinuti roditelj, 6. jun 2018 09:30)

Jeste, pre nego sto se pojavila televizija i narocito rijaliti programi, nije bilo nikakvih tuca i zlostavljanja, svi smo ziveli u miru i slozi, drzali se za ruke, brali cvece...

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

nekada davno, čini mi se u prošli petak bilo je sve mirno.

ja sam išao u školu od 1982 i svakih sedam dana sam se tukao, nije bilo kamera inače bih bio YouTuber.

Carnex tranzicija

pre 5 godina

E čega sve nije bilo pre nekih 25 godina, ali nije bilo mobilnih. Danas svaka druga osoba u autobusu, kafiću, na ulici, autobuskoj stanici, drži mobilni u ruci. Gledam juče...žena u autobusu jednom rukom se drži i za mobilni i za šipku, a ima tašnu o ramenu. Devojka ide ulicom, tašna o ramenu, ali mobilni mora da viri 3 cm iz zadnjeg džepa, sigurno nema mesta u tašni za 150 gr plastike. Naš narod je postao zavistan od držanja mobilnih, eto to je problem.

Korali

pre 5 godina

Bežite ljudi odavde. Ovde već 30 godina nema normalnog života niti će biti. Moje dete je krenulo u prvi razred, vaspitavamo ga da bude dobro i pošteno, da voli druge ljude, životinje prirodu. Ali kada vidim ovakve snimke, srašno se plašim da će pre ili kasnije naleteti na neku spodobu koja će joj život upropastiti. Supruga i ja već uveliko radimo na tome da idemo odavde. Nije lako otići preko, ostaviti ovde prijatelje, rodbinu, ceo dosadašnji život. Ali, mislim da je odlazak svakako bolje rešenje, nego ostati ovde. Ovde neće biti bolje ni za narednih 30 godina.

BOTinator

pre 5 godina

Druze BOTinatore,
ja sam rodjen 1965, mi smo u skoli pomagali jedni drugima, tako su nas ucili. Nakon skole su bili samoorganizovani kruzoci gde su bolji ucenici pomagali slabijima u matematici, fizici.. Moji drugari u srednjoj skoli su mi bili kao braca, dan danas smo kao porodica, cujemo se posecujemo jedni druge, a rasuti smo celom svetu. Bilo je medju nekima i konflikta, bilo je udaraca ali onda je seo ceo razred i razgovarao o tome i predlagao kaznu i resenje.
Ali onda je postojala drzava i drustvo, za razliku od psihologije krda koja je sada zavladala.
(majstor Brka, 6. jun 2018 13:26)

Majstore, televizija nema nikakav uticaj, a danasnji tinejdzeri ne gledaju rijalitije jer su im dosadni. To najvise gledaju stariji ljudi.

Verujem da je vase misljenje o vremenu kad ste bili mladi dosta idilicno, no to ne znaci da je i objektivno. Oduvek je bilo carki i ekcesa, ali znate cega nije bilo - mobilnih (da sve to zabeleze) i drustvenih mreza (da sve to rasire). Ja bih cak rekao da je zbog ovih novotarija sve manje takvih pojava. Sad, ko hoce da se pobije sa nekim ili sl. zna da ce ga verovatno neko snimiti. Ranije o toj okolnosti nije morao da brine.

A ovo za odlazak po svetu, sto rekoste... Pa upravo je to sto i ja kazem - nista se ne menja, sve ostaje isto :) Pozdrav.

očajni roditelj

pre 5 godina

Imam ovakvu u kuću, od mene i supruge ovo ponašanje nije naučila. Ona nije proizvod našeg vaspitanja. Naučila je, ne znam gde, da joj ništa ne možemo, kazne odavno ne vrede. Ona je glavna faca u luzerskom društvu. Puši, pije, uzima tablete nakve, psuje, bije se. Krade po prodavnicama. Ja je tome nisam naučio.

Dule otvoreno

pre 5 godina

E kada sam ja isao u osnovnu skolu sredinom 90-ih ovo je bila svakodnevnica, da ne kazem normalno jer definitivno nije. Desavalo se da deca dodju u skolu u novim patikama, a da se kuci vrate bosi. Pa cak i kada njihov otac dodje po patike, i on dobije batine motkama i stnglama jer se ovi klinci drze zajedno.
Danas su svi ti tada agresivni likovi ili narkomani, ili propalice, gotovo niko nema porodicu i ne vodi normalan zivot, a na ljudima koji su kao deca trpeli ovo se iskreno ne vide posledice tih trauma. Izgleda da je to ipak samo proces odrastanja u zemlji Srbiji...

majstor Brka

pre 5 godina

U kakvom nam okruzenju odrastaju deca. I ova devojcica je ovakvo ponasanje videla od nekoga - u kuci, na tv-u, farma, Zadruga, Parovi... Deca nam prihvataju potpuno pogresne sisteme vrednosti.
(zabrinuti roditelj, 6. jun 2018 09:30)

Jeste, pre nego sto se pojavila televizija i narocito rijaliti programi, nije bilo nikakvih tuca i zlostavljanja, svi smo ziveli u miru i slozi, drzali se za ruke, brali cvece...
(BOTinator, 6. jun 2018 10:04

Druze BOTinatore,
ja sam rodjen 1965, mi smo u skoli pomagali jedni drugima, tako su nas ucili. Nakon skole su bili samoorganizovani kruzoci gde su bolji ucenici pomagali slabijima u matematici, fizici.. Moji drugari u srednjoj skoli su mi bili kao braca, dan danas smo kao porodica, cujemo se posecujemo jedni druge, a rasuti smo celom svetu. Bilo je medju nekima i konflikta, bilo je udaraca ali onda je seo ceo razred i razgovarao o tome i predlagao kaznu i resenje.
Ali onda je postojala drzava i drustvo, za razliku od psihologije krda koja je sada zavladala.

zabrinuti roditelj

pre 5 godina

Uzas i strahota. U kakvom nam okruzenju odrastaju deca. I ova devojcica je ovakvo ponasanje videla od nekoga - u kuci, na tv-u, farma, Zadruga, Parovi... Deca nam prihvataju potpuno pogresne sisteme vrednosti.
Ima ovde jos dobre dece, ali je dovoljno da se ovako nesto desi jednom pa da ostavi traume za ceo zivot mladom coveku.

Zigzag

pre 5 godina

svi se nesto iscudavaju,a mi smo ti koji odgajamo djecu i pustamo ih da gledaju tv i igrice neprimjerene njihovoj dobi....sport je jedini nacin da dijete neke negativne stvari ispuca iz sebe...

Prle

pre 5 godina

Sta se se uhvatili deteta ko pijan plota pa imaju li oni roditelje pa da se vidi od koga dolazi ta agresija . Nisu deca pala sa neba tako aresivna , sve sto znaju dobijaju iz kuce od roditelja. Hapsiti roditelje a deci pomoci da uche i razvijaju se.

Džudo, karate, džu-džicu...

pre 5 godina

E zato se deci odmalena jača samopouzdanje jer su nesigurna deca na meti nasilnika. Zato decu treba slati na borilačke veštine, da nauče samoodbranu, a prvenstveno da steknu samopouzdanje. Ne samo što će umeti da se odbrane već im takvi neće ni prilaziti.
Nasilnici su zapravo kukavice i nikad ne udaraju na nekog ko im je ravan, uvek na slabije.

som

pre 5 godina

A ovi sto snimaju, nista ne preduzimaju, nego stavljaju snimak na internet su ok?! Slusam svoje dete od 11 kako prica da mu je strasno sto nije "popularan". Dragi moj sine, ako je ovo popularan, da nekoga kinjis, snimas kada kinje, smejes se tudjoj nevolji, bolje da nisi. A ako postanes tako "popularan", ja cu te, mada to nikako nije u trendu, dovesti u red. Kako znam i umem.

Iddy Beggai

pre 5 godina

Ovaj ko je snimao(la) je ovde možda čak i veći problem (ako je tačno da ta klinka ima psihičkih smetnji). Ima tako jedan klinac u mojoj ulici, često sa ostalima igra fudbal ispred moje kuće. Čim krene neka svađa i koškanje između njegovih drugara, on se izmakne sa strane i izvadi mobilni da snima, valjda u nadi da će da "padne krv" i da će njegov snimak postati hit na Jutjubu. Jer svi su vaspitani da je nasilje kul i zabavno.

Sale

pre 5 godina

Mamu i tatu bahate devojčice maksimalno novčano kazniti a njoj odrediti društveno koristan rad primeren godinama u trajanju celog letnjeg raspusta i stvar rešena za sva vremena. U svim školama se plaća obezbeđenje a šta oni rade ?

Nazovimo stvari pravim imenom

pre 5 godina

Strašno je. Kao društvo nalazimo se ispod svakog civilizacijskog nivoa. Budite sigurni da ovo nesrecno zlotvor-dete ima strašne probleme kod kuće. Zanemarena je i nevaspitana, a svoju nemoć prikriva time što je dominantna nasiljem. Sasvim
sigurno je i sama maltretirana, jer ništa drugo ne bi moglo da izazove ovako primitivnu reakciju u zdravom i blagom detetu. Osim toga, to kako je obučena sasvim sigurno govori dosta toga: go stomak i školskom dvorištu. To nije za nastavu. A takva je pošla od kuće. Apsolutne sankcije roditeljima. I to pod punim imenom i prezimenom. Naučiti više i omladinu i one koji ih stvaraju da PRIHVATE SOPSTVENU ODGOVORNOST ZA NE/UČINJENO. Za ovakve klince obavezno psihološko praćenje. Roditeljima opomena centra za socijalni rad. Zajedno osvešćivanje prava i obaveza. Podržavam i boravak u popravnom domu kao žig koji treba da je kroz život podseća kako je zverski postupala. Odgovornost je najveća na roditeljima ali ne treba ni nju samu zaštititi više nego ßto je neophodno. Ljudsko biće kako god da je poraslo, u tim godinama mora da ima odredjenu svest o svojim postupcima, kontroli, meri, poštovanju ili bar nenasilju nad drugima.

Влада

pre 5 godina

Родитеље треба преваспитати а и казнити,а девојку која малтретира треба послати на принудни рад пола године да се мало испразни а ако би поновила прекршај ,затвор за одрасле и то казнити највише што се може,то је васпитна мера,и родитеље треба казнити!

Jasna

pre 5 godina

Kad smo mi bili deca malo malo pa je neko išao u popravni dom. Danas ne znam ni da li to postoji više, a kamoli da šalju nekog tamo. Toliko.

Saša

pre 5 godina

Ljudi, ja stvarno plačem dok ovo gledam. Ovo su najtužnije scene koje ja mogu da zamislim... ej, devojčice 17 i 13 godina... "nemoj Mina nee"... Ovde su svi u neverovatnom stresu. Užasno tužno.

henry_lee

pre 5 godina

lepo porodično vaspitanje. sigurno joj i kod kuće tako "razgovaraju" roditelji pa i ne zna za drugo. sve to kreće iz porodice, a porodice su danas uglavnom u rasulu. ne znam samo zbog čega, kad je ovde svakoga dana sve bolje.

slavonac

pre 5 godina

Ovo je strasno ,dokle smo dosli!Jucer sam bio na roditeljskom u vrticu moje 5g kceri i kaze teta odogojiteljica da su i one se pocele medjusobno udarat,i ako se netko u grupibpotuce oni navijaju pored!Ostao sam bez teksta kad sam to cuo!

U čemu je ptoblrm, gospodo?

pre 5 godina

Postoje različiti oblici psihičkih obojenja. Ne manifestuje se svako agresijom. Ako je agresivna, treba je držati pod strogom medicinskom kontrolom i lekovima, obezbediti joj adekvatno lečenje i inkluzivno obrazovanje. Ova devojčica po ponašanju više odaje utisak histeričnog, besnog, isfrustriranog i nesrećnog deteta. Za ove što snimaju i negoduju istovremeno me ništa ne čudi. Nasilje se po prirodi stvari predstavlja trouglom: nasilnik, žrtva i posmaatrači. Uznemirujuća i ružna scena. Sad lepo roditelje i školski odbor na saslušanje, pa da se vidi crno na belo šta i kako se radilo sa detetom. A nasilnicu ili na medikamente ili 70 krugova oko sportskog igrališta.

Majka tinejdžerke

pre 5 godina

Nije suština u kazni drugog deteta. Takve stvari nisu specifičnost samo Srbije. Misliti na svoje detete i njegovu dobrobit znači jačati mu samopouzdanje svakodnevno. Ohrabrivati ga da misli svojom glavom, da ne bude po svaku cenu deo čopora, ako mu to ne odgovara. Samim tim, takvo dete koje ima stav, nije interesantno nasilniku i psihopati u najavi. Ovde je reč, pre svega, o psihološkim igrama dominacije. Nasilnik se sklanja kad ne dobije željenu reakciju. Od roditelja najčešće čujete: Ni meni niko nije pomagao, što je indirektno zanemarivanje deteta. Ko se zapita ikad: Da li je krivica u meni, a ne u drugima? Važi i za zlostavljenog i za zlostavljača.

Dzivdza

pre 5 godina

Ovo je strasno,a po meni jos strasnije je sto se na kraju snimka vidi i neki decko...Uzasnuta sam cinjenicom gde ce moje dete odrastati...

ajdebre

pre 5 godina

Udara kao muskarac, devojku udara kolenom u glavu Boze me oprosti, nebitno od koga je videla ovo meni je neverovatno da je ona to i uradila. Grozna scena i grozna slika . Zasto se niko od drugarica umesao da spreci ono udaranje samara nego su svi stajali paralizovani i nemi ...

Bogdan

pre 5 godina

Sad je najvažnije pružiti podršku devojci i njenim roditeljima da ovo prođe bez velikih trauma, moraju neku satisfakciju dobiti od društva da pravda postoji. Oni koje treba najviše kazniti pored nasilnika su njihovi roditelji i roditelji onih koji su ovo snimili a nisu to sprečili. Moramo o tome biti obavešteni preko medija. Bilo bi dobro za ubuduće da svi roditelji nasilnika upute javno izvinjenje jer nema oprosta bez pokajanja. Je l' teško reći: "Moje dete je nasilnik, cela Srbija gleda kako zlostavlja drugo dete, sramota me je, ja sam loš roditelj, dajem otkaz na poslu, neka se zaposli neki bolji roditelj od mene...". To je jedini način da možemo zajedno nastaviti dalje. Vršnjačkog nasilja će uvek biti ali treba ga svesti na najmanju moguću meru.

Sada

pre 5 godina

Ovde je u pitanju ozbiljno nasilje jednog iskompleksiranog zenskog deteta koje ocigledno nema sta da trazi u redovnom skolama vec da ide na prevaspitavanje. Obavezno je procesuirati. Da ne pisem o onome delu na kraju u kojem je pokusala ili udarila kolenom u lice. Zasto nadlzni ostrije ne reaguju zna se. Mi smo prazna drzava sa sistemom na papiru.

Samo kažem

pre 5 godina

Ovo je tipičan primer roditeljskog nevaspitanja.Sada tuče decu a uskoro će i roditelje.I nije tačno da se nema vremena za decu,vremena se nađe ali roditelji nemaju volje da se bave decom i onda imamo rezultate kao što su vesti poslednjih dana.

Komša

pre 5 godina

@Iddy beggaj
Ne samo to.Nego svojevrsnim mobingom dovedu neko dete do nesmotrwne reakcije i to snime i onda tužakaju.Moj klinac mlađi (11) mi pre desetak dana pokaze snimak devojčice (podeljen) koja ih gađa kamenom i kaže - "Evo tata,ova je luda,stalno hoće da se bije" .
Popričam ja aa njim i dođem do toga da je nekoliko dečaka duže vreme provociralo malu dok nije pukla i onda su rešili da je snime jer je predhodnih dana prijavila jednog od njih njegovoj mami.
Verujte,više sam se zabrinuo za tu malu nego za ostalu decu.Jeste da je kamenom mogla nekog da povredi teže ali ako je obeleže kao "lujku" mogu život da joj upropaste...
To je 4 razred.Zamislite 7-8 ,srednju...
Jednostavno,nove tehnologije su deo naših života,klinci su ovladali njima i koriste ih i za dobre i za loše stvari.
Svega ovoga he bilo i pre 40,50 gidina ali nije bilo snimaka kao "dokaznog" materijala.
Samo ne nasedati,ne padati u zamku da je naše dete nevinašce i shvatiti da svakodnevno moramo da "anuliramo" ,amortizujemo negativne uticaje sa strane.
Oni su takvi (deca) - majmun radi što majmun vidi.Jednom padne idiotluk na pamet i svi se prime (još je taj dan glavni baja među njima).

Majstor Brka

pre 5 godina

@Borinator

Ne nie uopste idilicno.
Bilo je tu dece iz alokoholiziranih porodica, jednom je otac bar jednom nedeljno zaspao pijan ispred lokalne trgovine. Secam se jednog decka, bili su siromasni i roditelji mu nisu kupili patike za fizicko pa je pokusavao da trci po sali u kopackama bez krampona, kao da je klizaljke na nogama imao.
Ali nismo tukli jedni druge na ovakav nacin. Bilo j eduha zajednistva.
Za vas je to nepojmljivo i sada ne verujete da je bilo tako. Zao mi vas je jer ubedjujete sebe da ovaj jad i uzas u kome zivite us tvari nije nista strasno.
Nekad cujem mladje kako pricaju o ekonomiji i politici, zakljucuju i da je u vreme Juge bilo isto ili jos gore. Pojma nemate do kog se nivoa zivot srozao tu gde zivite.
Vi se samo branite tim da neko idealizuje proslost.
Zao mi je vase generacije, niko ne zasluzuje takav zivot.

Sonja

pre 5 godina

Imaju deca i roditelje pa izvolite pricajte sa njima i onda u policiju .
Dosta više sa tim kolektivnim sjedinjavanjem i brigom jer je nekorisna .

Goran

pre 5 godina

Odma ide tuzba za zlostavljanje, povredu casti zbog video snimka itd. i protiv nje i roditelja jer je maloletna. Tako bi trebalo pa da vidis kako ce da se nauce pameti.
(Dalibor Simovic, 6. jun 2018 10:44)

Ne postoje takvi domaci zakoni koji bi mogli da sankcionisu ni dete a ni roditelje.
Mozda za roditelje i postoji neka vrsta kazne, ali da bi tako nesto izgurao zakonsi, osedela bi ti kosa, i doziveo bi duboku starost dok bi to izgurao.

Jednostavno, Srbija zaostaje podebelo u zakonima, da ne govorimo o javasluku i sporosti naseg pravosudja.
Ljudi se ovde razvode po par godina, pa dele imovinu po jos par godina...sve je ovde jako sporo i mucno.

Dovla

pre 5 godina

Moja deca u vrticu imaju drugare koji ih udare ili ismevaju i stalno mi se zale. Posto su deca jelte iskrena i sve sto ih pitas ona kazu, vaspitacica pita dete zasto si ga udario ako ti je uzeo igracku, kaze: mama i tata su mi rekli. Onda vaspitacice uce decu kako da se ponasaju, da ne treba tako kako kazu roditelji i onda bude maksimalno zbunjivanje.
Roditelji zele da nauce decu da budu borci u zivotu, ali na pogresan nacin. Ima u prodaji puno knjiga na temu kako napraviti temelje da bi dete izgaralo za sebe i bilo uspesno u zivotu.
Ali je kod nas problem sto sve sami najbolje znamo, zasto bi se edukovali? Zato se roditelj zali da mu je cerka u losem drustvu, kao da je digao ruke. Drugar je prevaspitao cerku pre nekoliko godina, bila je u losem drustvu, na svakom popravnom od sestog osnovne. Od prvog srednje je vukovac u srednjoj. Obrazovao se covek, nema tu da su muz i zena dobri pa kao nije pokupilo od nas! Dete je dete i mora da nauci od roditelja, ako roditelj ne zna kako da nauci dete onda dize ruke i tek onda detetu niste pomogli u zivotu.
Malo dete- mali problemi, veliko dete- veliki problemi.

Dalibor Simovic

pre 5 godina

Odma ide tuzba za zlostavljanje, povredu casti zbog video snimka itd. i protiv nje i roditelja jer je maloletna. Tako bi trebalo pa da vidis kako ce da se nauce pameti.

Srbija

pre 5 godina

Kada sam bio klinac, gnusao sam se na nasilje, a i kada sam želeo da razdvojim zavadjene, uvek se našao neko ko je pokušavao da spreči mene, kako bi uživao u tuči. Sa druge strane, ako pogledate ovo današnje nasilje, mnogo je gore nego što je bilo, a sve zahvaljujući Pinku, Hepiju, i ostalim smećem od medija koje sponzorišu ovo.

Ana

pre 5 godina

@Dule otvoreno - deca koja su mene bas ovako zlostavljala (2 decaka i 3 devojcice) u osnovnoj skoli pocetkom devedesetih danas su 'cenjeni' i 'vidjeni' gradjani malog grada u kom sam odrasla.

@Ostali - svega ovoga je bilo i pre mobilnih... samo se cutalo.

Komša

pre 5 godina

@U čemu je problem gospido?
Kad su deca u pitanju najčešće se ne radi o psihičkim oboljenjima (poremećajima,tačnije) već o vaspitnom zapuštanju dece ,kako je to objasnila @ majka tinejdžerke.
Problem je takođe što naše društvo "osuđuje nasilje" ali pri tom najčešće prepoznaje isključivo fizičko nasilje a zanemaruje druge oblike ,koji su često štetniji - psihološko nasilje na primer,koje ostavlja posledice primetne tek nakon dužeg vrenenskog roka (maltretirano dete može to da manifestuje i kroz fizičko nasilje,samodestroktivno ponašanje itd...).
Fizičko nasilje je obično samo poslednji čin neke drame koja se dugo osigravala pred našim očima a to nismo hteli da peimetimo...
I onda mantramo - nasilje je neprihvatljivo.
Upravo takvo naše ponašanje (nas starijih) je stvorilo atmosferu za ovo što gledate.
Samo u jednom se ne slažem sa @ majkom tinejdzerke - ne ćutati i ne sklanjati se kako bi našli zanimljivijeg.
To je "stara" taktika koja je davala rezultate nekada- sada im ne dosadi,teraju dok neko ne pukne.Odmah alarmirati.
Nasilje je svako nipodištavanje,organizovano odbacivanje,vređanje,pretnja...
Nemojmo gajiti manipulatore koji çe kad odrastu vešto manipulisati ne prelazeći granicu fizičkog nasilja ali trovati ljude (društvo) oko sebe.

Aleksandar

pre 5 godina

@(Džudo, karate, džu-džicu..., 6. jun 2018 14:49)

Na borilačkim veštinama se ne stiču znanja o tome kako se lemati (ili bar braniti) sa drugima u uličnoj postavci - može dete svaki mogući tren provoditi na treningu borilačkih veština, kad ga iza škole dohvati duplo krupniji rmpajlija nalemaće ga samo tako.

Umesto bacanja vremena i novca na beskorisne borilačke veštine (sem ako se to detetu ne sviđa, naravno) pravo rešenje je da čim neko primeti da nekom rmpajliji padne na pamet da se iživljava nad drugima - on njega prijavi. A onda da se ceo sistem, od pedagoga i predavača pa do roditelja uključi da spreči da takav rmpajlija postane klasična baraba. Tako je to rešeno u, recimo, Skandinaviji pa imaju upadljivo najmanju incidencu vršnjačkog nasilja.

Saša

pre 5 godina

@očajni roditelj, nikome ne bih poželeo takvu situaciju u kojoj ste i razumem Vaš očaj. Problem roditelja u Srbiji je pre svega, pre direktnog vaspitavanja iz kuće, da objasne detetu da nije sve što se dešava oko njih ni vaspitano ni pristojno. Treba objasniti malom detetu da je sistem vrednoati u društvu poremećen. To je izuzetno teško ali nije nemoguće... medjutim, sledi veliki rizik - Time se dete praktično izuzima iz društva. Zvuči surovo ali je po mom mišljenju baš tako.