Ponedeljak, 28.05.2018.

17:05

Kao 185 Hirošima: Najjača eksplozija ikada ostaje misterija veka

Izvor: B92

Kao 185 Hirošima: Najjaèa eksplozija ikada ostaje misterija veka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

cinober

pre 5 godina

Najjača eksplozija na Zemlji koju čovečanstvo pamti je eksplozija vulkana Krakatoa (Krakatau). Takodje je to i najjači zvuk ikada zabeležen u istoriji koju pamtimo. Googlajte...
(Predator, 28. maj 2018 19:47)

E, nije tako... slažem se da treba googlati što će pokazati da je najjača eksplozija ikad zabilježena u ljudskoj historiji eksplozija vulkana Tambora na otoku Sumbawa 1815. godine. Četiri puta jača od Krakatoe. Izbačeno je toliko prašine u atmosferu da je sljedeća godina u Evropi i na sjevernoj hemisferi bila je "godina bez ljeta" i od gladi je pomrla masa ljudi, plus sedamdesetak hiljada koje su izginule na Sumbawi i okolnim otocima. Što bi bilo ekvivalent od recimo 500.000 danas...

Srdjan

pre 5 godina

Ajde, neznalice, zaluđenici, nacionalni romantici kojekakvi, ne uzimajte Nikolu Teslu usta.
Čovjek je bio veliki naučnik, a vi ste ga, u svom neznanju, pretvorili u vrača.

Ivan ZG

pre 5 godina

I ja sam gledao ruski film u kome tvrde da je to bio Tesla. Postoji evidencija da je Tesla u knjižnici New Yorka posudio karte tog dijela Sibira tj. da je tražio nenaseljeno područje da isproba svoj eksperiment. Radilo se o nekakvim elekrtičnim kuglama koje su davale jako svjetlo i kretale se paralelno sa Zemljom. Nekoliko dana prije eksplozije zapažene su takve kugle iznad Moskve kako putuju od zapada prema istoku. Sačuvane su novine sa slikama i članci. Istovremeno i u New Yorku su isto zapazili. Svjetlost je bila tako jaka da ste mogli čitati novine u parku u ponoć!!! Možete misliti koje je to čudo bilo 1908. kada još nije bilo ni tenka, a ni poštenog aviona. Rusi navode i dokaz da se radi o električnom pražnjenju. Kažu da je dio stabala izgorio, ali samo manji dio. Međutim zapazili su da je korjenje u zemlji izgorilo!? To je moguće jedino ako je preko njih išla ogromna struja. Inače bi izgorio nadzemni dio, a onaj u zemlji ostao netaknut.
Tesla kada je vidio učinak nije htio o tome razgovarati. Inače je sve svoje pronalaske dijelio i Rusima i Englezima i Amerikancima i Nijemcima. Očito je zaključio da je ovo prerazorno. Odmah je razmontirao uređaje i nije ostavio nikakvog pisanog traga o eksperimentu i nije više radio ovakve eksperimente.
Što bi danas djeca rekla: Prešao igricu.

majstor

pre 5 godina

ma hajde bre ja citao vec pre desetak godina da je to odavno reseno na srBskim forumima: eksploziju je izazvao nikola tesla svojim tajnim oruzujem a pri tom mu je pomagala mileva maric (dok je albert ostao kuci i prepisivao teoriju relativnost od nje). naucnici samo treba da pretraze srbske forume i sve ce im biti jasno, umjesto da trose milijarde na glupa istrazivanja. bolje da taj novac daju gladnoj deci afrike!

Lala

pre 5 godina

Kako prenosi sputnjik,to je putin testirao novi anti kometni sistem s1, cime su stavili do znanja NATO alijansi da sa rusijom nema sale.

necu da hranim trutove

pre 5 godina

@neutralni felsh
Ne ne susJedu Nikola Tesla je Srbin koji je kasnije postao i americki drzavljanin.Imao je srece sto je napustio Austriju(koju su kasnije porazili Srbi i osnovali Hrvatsku) zato sto je napustanjem rodnoga mesta izbegao sigurnu smrt i pokolj koji su (ustase) citaj Hrvati napravili spalivsi i pobivsi cwlo rodno selo tog srpskog genija.Dakle da ponovim da bi sigurno zapamtio za sledeci put kada ti zatreba veliki Nikola Tesla je Srbin.

CarloNS

pre 5 godina

koja je razlika između komete i meteora?
(ivana, 28. maj 2018 20:49)

Meteoroid je malo nebesko telo od kamena ili metala.

Meteor je svetlosna pojava koja se vidi na nebu prilikom sagorevanja meteoroida u atmosferi Zemlje.

Meteorit je ono što ne izgori u atmosferi i padne na Zemlju.

Asteroid je isto kao i meteoroid samo veće.

Kometa je nebesko telo koje pored ostalih elemenata sadrži led, gasove i prašinu i ostavlja vidljiv trag za sobom.

BSN

pre 5 godina

(ls, 28. maj 2018 20:12)

Nije mi rekao mocni kompjuter nego mocni mozak koji ga je napunio neophodnim podacima i algoritmima za rad. Manje stripova i jeftinih filmova, a vise udzbenika i rada, molicu fino.

neutralni felsh

pre 5 godina

BSN 
Ti i SANDIA znate pod kojim uglom je meteor pao, i jel to bio meteor. Mocni kompjuter vam rekao.
(ls, 28. maj 2018 20:12)


tebi govore glasovi u glavi.

stratimir

pre 5 godina

Све, све, али "теорија" да је Тесла (или било који човек) имао нешто са овим је урнебесна. Ако неко у то заиста верује, онда то није само знак ниске интелигенције, већ и озбиљних менталних проблема.

Ante

pre 5 godina

Udar meteora u arizoni? Meksickom Zaljevu? Dinosauri? Vulkan Krakatou? Tsar bomba?
Pada mi na pamet barem 5 jacih eksplozija od ove..

I sve zajedno ce biti petarde, u usporedbi kad se jednom aktivira supervulkan poput Yelowstonea..
Nismo ni svjesni koliko smo nemocni da sprijecimo novi restart Zemlje, samo kad joj dosadi.. game over! New Game? Yes/No. Yes.. choose your caracter.. dinisauri.. probao.. ljudi.. probao.. ajmo kukce...

Onako samo usput

pre 5 godina

Ima jedan dokumentarac u kojem se navodi Tesla i njegov snop koji je razneo meteor iznad Sibira. Teorija je nategnuta i sami tvorci tog dokumentarca navode da je mogućnost da je teorija tačna oko 70%. Dokaz u prilog toj teoriji. Postoje zapisi da je Tesla u kanadskoj biblioteci tražio detaljne mape Sibira i sibirskih kratera, pošto je Sibir geološki zaustavljena priča. I još jedan dokaz za. Prilikom ispaljivanja tog energetskog snopa, sve pripreme su pokazivale simptome prilikom ranijeg Teslinog eksperimenta sa zracima. Razlozi protiv te teorije. Wondercliff nije bio završen.I kako je Tesla znao gde i kad će udariti meteor?

nemanjahn

pre 5 godina

autor teksta krajnje neinformisan,
odavno se zna da je za tungusku eksploziju zasluzan Nikola Tesla koji je tada vrsio eksperiment prenosa energije bez zice.svako ko je mrvicu ozbiljnije istrazio ovaj dogadjaj,jasno mu je o cemu se radi

proka pronalac

pre 5 godina

dokle ta budalasta prica o meteoru? postoje ocevici koji kazu da se to sto je eksplodiralo kretalo pod ostrim uglovima. po tadasnjoj gustini naseljenosti trebalo bi da je poginulo skoro 2000 ljudi. 10 MILIONA stabala poslozeno a nijedna ljudska zrtva. tih 2000 dusa vece sanse ima da ovoji 7cu na lottou nego da prezivi takvu eksploziju meteora.

pyros

pre 5 godina

nikola tesla zna 
(denis, 28. maj 2018 19:11) 

tesla je amerikanac jugoslovenskog porekla.
(neutralni felsh, 28. maj 2018 19:44)

a Jugoslavija nije ni postojala za vreme Teslinog zivota.

igor

pre 5 godina

"185 puta jaca od little boy-a, najjaca ikad"

185X15 Kilotona = 2775 Kilotona = 2,775 Megatona

Tsar bomba ~ 50 Megatona
Castle bravo ~ 15 Megatona

Dakle, ni priblizno najjaca. A da li je najjaca ne-ljudska, opet ne znamo

Link od kog se krv ledi (VIDEO! Necete Verovati!) :
https://www.army-technology.com/features/featurethe-biggest-and-most-powerful-nuclear-weapons-ever-built-4206787/

ISKRIČAVA ČIVAVA

pre 5 godina

Kljucan faktor je visina na kojoj dolazi do raspada meteora. Ako se to desi na 10 - 15 km, onda do zemlje stize ohladjeni udarni talas koji potice od vazduha sabijenog pred naletom meteora. Tada na tlu nema kratera ni pozara ali je razaranje ogromno. Ako se raspad desi na manje od 10 kilometara, udarni talas se ne ohladi dovoljno i do zemlje stize plameni zid koji spali sve. To je mozda u korenu prica o gresnim gradovima spaljenim vatrom sa neba. 

SANDIA je americka laboratorija za nacionalnu bezbednost koja mocnim racunarima simulira posledice prirodnih katastrofa. Na sledecem filmu se vidi kako usijani udarni talas stize do zemlje, posle eksplozije meteora koji je uleteo pod uglom od 35° i raspao se na visini od 12 km. Vatrena lopta stize do visine od 5 km, a zatim se penje u vis, dok udarni talas stize do zemlje vertikalno nanize, kako je pokazalo oboreno drvece u Tunguziji. Vidi se kako se direktni i odbijeni talas sire u zajednickom frontu po povrsini. 

https://m.youtube.com/watch?v=0yY34uWty_0
(BSN, 28. maj 2018 18:20)

Vidi ovoga, al se pravi pametan. Ja nisam do sad čuo za ovaj događaj, ali mi je potpuno jasno da su nas tad spičili vanzemaljci.

kozar

pre 5 godina

Blizu mesta eksplozije nalazi se Stojkovicevo brdo prema Atanasiju Stojkoviću, srbinu iz prve polovine 19. veka. Od 1805 živi u Rusiji. Bio je profesor fizike i astronomije na Harkovskom univerzitetu od osnivanja, a jedno vreme i rektor. Zanimao se za meteore i meteorite i napisao prvu knjigu u svetu o meteorima (“nebesko kamenje” na ruskom), pa se smatra osnivačem meteoritike, nauke o meteorima. Jedini primerak ove knjige u Srbiji nalazi se u Patrijarsijskoj biblioteci u Beogradu.

BSN

pre 5 godina

nikola tesla zna
(denis, 28. maj 2018 19:11)

A teorija da se Tesla malo zaigrao u svojoj laboratoriji?
(Kim Tramp Sun, 28. maj 2018 19:10)

Nikola Tesla je autor mnogih podvizenija, kako znamo, on je pucao iz prangija kad mu se otac rodio, imao je dva sina jedinca, upisao se u privatnu skolu na budzet itd. itd. ali ipak nije mogao iz svoje laboratorije u Kolorado Springsu da pomocu generatora od 150 kW izazove eksploziju od 5 MT iznad Tunguzije. Ostavljam vam za proveru osnovnoskolskog znanja da nadjete kolika energija je 5 MT i koje vreme treba ulagati snagu od 150 kW u sistem da se dostigne energija 5 MT. Price o rezonancama, Zemljinoj jonosferi, magnetnim silnicama itd. ostavicemo fizicarskim ekvivalentima J. Deretica, dakle u recycle bin.

milan

pre 5 godina

Da je sreća da je Tunguska bila najveća eksplozija u istoriji... Najveća je bila eksplozija vulkana Tambora pre dvesta godina. A u dvadesetom veku najveća je eksplozija Car bombe, ruske hidrogenske, i to je bilo oko 50-60 megatona. Dakle, jedno dvadeset puta jače od Tunguske eksplozije - od Car bombe čovek bi dobio opekotine na 150km udaljenosti. Srećom, tamo gde su je detonirali (Novaja Zemlja, polarni krug) nije bilo nikog.

burgija

pre 5 godina

Onda ti isti naucnici i njihovi istomisljenici krenu o tome sta je bilo prije 5, 10, 100,... miliona godina, kako dinosaurusi, pa kako ovo, kako ono,... a ne znaju sta je bilo prije tricavih 100 godina... Mazu oci narodu.

boris

pre 5 godina

Još da ste se neko setio da kaže kako je krajem 80ih bila prva međunarodna ekspedicija na mesto eksplozije i kako je među njima bio i Korado Korlević iz Višnjana u Istri (tada SFRJ). Jedan vrlo posvećen čovek koji sada vodi opservatoriju i školu za astronome amatere, nešto što uprkos nazivu daje vredne rezultate.
A kad bi neko i napravio prilog sa njim, naročito o tom odlasku bila bi to odlična stvar.

Predator

pre 5 godina

Najjača eksplozija na Zemlji koju čovečanstvo pamti je eksplozija vulkana Krakatoa (Krakatau). Takodje je to i najjači zvuk ikada zabeležen u istoriji koju pamtimo. Googlajte...

BSN

pre 5 godina

Kljucan faktor je visina na kojoj dolazi do raspada meteora. Ako se to desi na 10 - 15 km, onda do zemlje stize ohladjeni udarni talas koji potice od vazduha sabijenog pred naletom meteora. Tada na tlu nema kratera ni pozara ali je razaranje ogromno. Ako se raspad desi na manje od 10 kilometara, udarni talas se ne ohladi dovoljno i do zemlje stize plameni zid koji spali sve. To je mozda u korenu prica o gresnim gradovima spaljenim vatrom sa neba.

SANDIA je americka laboratorija za nacionalnu bezbednost koja mocnim racunarima simulira posledice prirodnih katastrofa. Na sledecem filmu se vidi kako usijani udarni talas stize do zemlje, posle eksplozije meteora koji je uleteo pod uglom od 35° i raspao se na visini od 12 km. Vatrena lopta stize do visine od 5 km, a zatim se penje u vis, dok udarni talas stize do zemlje vertikalno nanize, kako je pokazalo oboreno drvece u Tunguziji. Vidi se kako se direktni i odbijeni talas sire u zajednickom frontu po povrsini.

https://m.youtube.com/watch?v=0yY34uWty_0

boris

pre 5 godina

Još da ste se neko setio da kaže kako je krajem 80ih bila prva međunarodna ekspedicija na mesto eksplozije i kako je među njima bio i Korado Korlević iz Višnjana u Istri (tada SFRJ). Jedan vrlo posvećen čovek koji sada vodi opservatoriju i školu za astronome amatere, nešto što uprkos nazivu daje vredne rezultate.
A kad bi neko i napravio prilog sa njim, naročito o tom odlasku bila bi to odlična stvar.

BSN

pre 5 godina

Kljucan faktor je visina na kojoj dolazi do raspada meteora. Ako se to desi na 10 - 15 km, onda do zemlje stize ohladjeni udarni talas koji potice od vazduha sabijenog pred naletom meteora. Tada na tlu nema kratera ni pozara ali je razaranje ogromno. Ako se raspad desi na manje od 10 kilometara, udarni talas se ne ohladi dovoljno i do zemlje stize plameni zid koji spali sve. To je mozda u korenu prica o gresnim gradovima spaljenim vatrom sa neba.

SANDIA je americka laboratorija za nacionalnu bezbednost koja mocnim racunarima simulira posledice prirodnih katastrofa. Na sledecem filmu se vidi kako usijani udarni talas stize do zemlje, posle eksplozije meteora koji je uleteo pod uglom od 35° i raspao se na visini od 12 km. Vatrena lopta stize do visine od 5 km, a zatim se penje u vis, dok udarni talas stize do zemlje vertikalno nanize, kako je pokazalo oboreno drvece u Tunguziji. Vidi se kako se direktni i odbijeni talas sire u zajednickom frontu po povrsini.

https://m.youtube.com/watch?v=0yY34uWty_0

Predator

pre 5 godina

Najjača eksplozija na Zemlji koju čovečanstvo pamti je eksplozija vulkana Krakatoa (Krakatau). Takodje je to i najjači zvuk ikada zabeležen u istoriji koju pamtimo. Googlajte...

BSN

pre 5 godina

nikola tesla zna
(denis, 28. maj 2018 19:11)

A teorija da se Tesla malo zaigrao u svojoj laboratoriji?
(Kim Tramp Sun, 28. maj 2018 19:10)

Nikola Tesla je autor mnogih podvizenija, kako znamo, on je pucao iz prangija kad mu se otac rodio, imao je dva sina jedinca, upisao se u privatnu skolu na budzet itd. itd. ali ipak nije mogao iz svoje laboratorije u Kolorado Springsu da pomocu generatora od 150 kW izazove eksploziju od 5 MT iznad Tunguzije. Ostavljam vam za proveru osnovnoskolskog znanja da nadjete kolika energija je 5 MT i koje vreme treba ulagati snagu od 150 kW u sistem da se dostigne energija 5 MT. Price o rezonancama, Zemljinoj jonosferi, magnetnim silnicama itd. ostavicemo fizicarskim ekvivalentima J. Deretica, dakle u recycle bin.

pyros

pre 5 godina

nikola tesla zna 
(denis, 28. maj 2018 19:11) 

tesla je amerikanac jugoslovenskog porekla.
(neutralni felsh, 28. maj 2018 19:44)

a Jugoslavija nije ni postojala za vreme Teslinog zivota.

kozar

pre 5 godina

Blizu mesta eksplozije nalazi se Stojkovicevo brdo prema Atanasiju Stojkoviću, srbinu iz prve polovine 19. veka. Od 1805 živi u Rusiji. Bio je profesor fizike i astronomije na Harkovskom univerzitetu od osnivanja, a jedno vreme i rektor. Zanimao se za meteore i meteorite i napisao prvu knjigu u svetu o meteorima (“nebesko kamenje” na ruskom), pa se smatra osnivačem meteoritike, nauke o meteorima. Jedini primerak ove knjige u Srbiji nalazi se u Patrijarsijskoj biblioteci u Beogradu.

milan

pre 5 godina

Da je sreća da je Tunguska bila najveća eksplozija u istoriji... Najveća je bila eksplozija vulkana Tambora pre dvesta godina. A u dvadesetom veku najveća je eksplozija Car bombe, ruske hidrogenske, i to je bilo oko 50-60 megatona. Dakle, jedno dvadeset puta jače od Tunguske eksplozije - od Car bombe čovek bi dobio opekotine na 150km udaljenosti. Srećom, tamo gde su je detonirali (Novaja Zemlja, polarni krug) nije bilo nikog.

Onako samo usput

pre 5 godina

Ima jedan dokumentarac u kojem se navodi Tesla i njegov snop koji je razneo meteor iznad Sibira. Teorija je nategnuta i sami tvorci tog dokumentarca navode da je mogućnost da je teorija tačna oko 70%. Dokaz u prilog toj teoriji. Postoje zapisi da je Tesla u kanadskoj biblioteci tražio detaljne mape Sibira i sibirskih kratera, pošto je Sibir geološki zaustavljena priča. I još jedan dokaz za. Prilikom ispaljivanja tog energetskog snopa, sve pripreme su pokazivale simptome prilikom ranijeg Teslinog eksperimenta sa zracima. Razlozi protiv te teorije. Wondercliff nije bio završen.I kako je Tesla znao gde i kad će udariti meteor?

proka pronalac

pre 5 godina

dokle ta budalasta prica o meteoru? postoje ocevici koji kazu da se to sto je eksplodiralo kretalo pod ostrim uglovima. po tadasnjoj gustini naseljenosti trebalo bi da je poginulo skoro 2000 ljudi. 10 MILIONA stabala poslozeno a nijedna ljudska zrtva. tih 2000 dusa vece sanse ima da ovoji 7cu na lottou nego da prezivi takvu eksploziju meteora.

Srdjan

pre 5 godina

Ajde, neznalice, zaluđenici, nacionalni romantici kojekakvi, ne uzimajte Nikolu Teslu usta.
Čovjek je bio veliki naučnik, a vi ste ga, u svom neznanju, pretvorili u vrača.

burgija

pre 5 godina

Onda ti isti naucnici i njihovi istomisljenici krenu o tome sta je bilo prije 5, 10, 100,... miliona godina, kako dinosaurusi, pa kako ovo, kako ono,... a ne znaju sta je bilo prije tricavih 100 godina... Mazu oci narodu.

igor

pre 5 godina

"185 puta jaca od little boy-a, najjaca ikad"

185X15 Kilotona = 2775 Kilotona = 2,775 Megatona

Tsar bomba ~ 50 Megatona
Castle bravo ~ 15 Megatona

Dakle, ni priblizno najjaca. A da li je najjaca ne-ljudska, opet ne znamo

Link od kog se krv ledi (VIDEO! Necete Verovati!) :
https://www.army-technology.com/features/featurethe-biggest-and-most-powerful-nuclear-weapons-ever-built-4206787/

majstor

pre 5 godina

ma hajde bre ja citao vec pre desetak godina da je to odavno reseno na srBskim forumima: eksploziju je izazvao nikola tesla svojim tajnim oruzujem a pri tom mu je pomagala mileva maric (dok je albert ostao kuci i prepisivao teoriju relativnost od nje). naucnici samo treba da pretraze srbske forume i sve ce im biti jasno, umjesto da trose milijarde na glupa istrazivanja. bolje da taj novac daju gladnoj deci afrike!

nemanjahn

pre 5 godina

autor teksta krajnje neinformisan,
odavno se zna da je za tungusku eksploziju zasluzan Nikola Tesla koji je tada vrsio eksperiment prenosa energije bez zice.svako ko je mrvicu ozbiljnije istrazio ovaj dogadjaj,jasno mu je o cemu se radi

stratimir

pre 5 godina

Све, све, али "теорија" да је Тесла (или било који човек) имао нешто са овим је урнебесна. Ако неко у то заиста верује, онда то није само знак ниске интелигенције, већ и озбиљних менталних проблема.

necu da hranim trutove

pre 5 godina

@neutralni felsh
Ne ne susJedu Nikola Tesla je Srbin koji je kasnije postao i americki drzavljanin.Imao je srece sto je napustio Austriju(koju su kasnije porazili Srbi i osnovali Hrvatsku) zato sto je napustanjem rodnoga mesta izbegao sigurnu smrt i pokolj koji su (ustase) citaj Hrvati napravili spalivsi i pobivsi cwlo rodno selo tog srpskog genija.Dakle da ponovim da bi sigurno zapamtio za sledeci put kada ti zatreba veliki Nikola Tesla je Srbin.

Ante

pre 5 godina

Udar meteora u arizoni? Meksickom Zaljevu? Dinosauri? Vulkan Krakatou? Tsar bomba?
Pada mi na pamet barem 5 jacih eksplozija od ove..

I sve zajedno ce biti petarde, u usporedbi kad se jednom aktivira supervulkan poput Yelowstonea..
Nismo ni svjesni koliko smo nemocni da sprijecimo novi restart Zemlje, samo kad joj dosadi.. game over! New Game? Yes/No. Yes.. choose your caracter.. dinisauri.. probao.. ljudi.. probao.. ajmo kukce...

CarloNS

pre 5 godina

koja je razlika između komete i meteora?
(ivana, 28. maj 2018 20:49)

Meteoroid je malo nebesko telo od kamena ili metala.

Meteor je svetlosna pojava koja se vidi na nebu prilikom sagorevanja meteoroida u atmosferi Zemlje.

Meteorit je ono što ne izgori u atmosferi i padne na Zemlju.

Asteroid je isto kao i meteoroid samo veće.

Kometa je nebesko telo koje pored ostalih elemenata sadrži led, gasove i prašinu i ostavlja vidljiv trag za sobom.

ISKRIČAVA ČIVAVA

pre 5 godina

Kljucan faktor je visina na kojoj dolazi do raspada meteora. Ako se to desi na 10 - 15 km, onda do zemlje stize ohladjeni udarni talas koji potice od vazduha sabijenog pred naletom meteora. Tada na tlu nema kratera ni pozara ali je razaranje ogromno. Ako se raspad desi na manje od 10 kilometara, udarni talas se ne ohladi dovoljno i do zemlje stize plameni zid koji spali sve. To je mozda u korenu prica o gresnim gradovima spaljenim vatrom sa neba. 

SANDIA je americka laboratorija za nacionalnu bezbednost koja mocnim racunarima simulira posledice prirodnih katastrofa. Na sledecem filmu se vidi kako usijani udarni talas stize do zemlje, posle eksplozije meteora koji je uleteo pod uglom od 35° i raspao se na visini od 12 km. Vatrena lopta stize do visine od 5 km, a zatim se penje u vis, dok udarni talas stize do zemlje vertikalno nanize, kako je pokazalo oboreno drvece u Tunguziji. Vidi se kako se direktni i odbijeni talas sire u zajednickom frontu po povrsini. 

https://m.youtube.com/watch?v=0yY34uWty_0
(BSN, 28. maj 2018 18:20)

Vidi ovoga, al se pravi pametan. Ja nisam do sad čuo za ovaj događaj, ali mi je potpuno jasno da su nas tad spičili vanzemaljci.

neutralni felsh

pre 5 godina

BSN 
Ti i SANDIA znate pod kojim uglom je meteor pao, i jel to bio meteor. Mocni kompjuter vam rekao.
(ls, 28. maj 2018 20:12)


tebi govore glasovi u glavi.

cinober

pre 5 godina

Najjača eksplozija na Zemlji koju čovečanstvo pamti je eksplozija vulkana Krakatoa (Krakatau). Takodje je to i najjači zvuk ikada zabeležen u istoriji koju pamtimo. Googlajte...
(Predator, 28. maj 2018 19:47)

E, nije tako... slažem se da treba googlati što će pokazati da je najjača eksplozija ikad zabilježena u ljudskoj historiji eksplozija vulkana Tambora na otoku Sumbawa 1815. godine. Četiri puta jača od Krakatoe. Izbačeno je toliko prašine u atmosferu da je sljedeća godina u Evropi i na sjevernoj hemisferi bila je "godina bez ljeta" i od gladi je pomrla masa ljudi, plus sedamdesetak hiljada koje su izginule na Sumbawi i okolnim otocima. Što bi bilo ekvivalent od recimo 500.000 danas...

BSN

pre 5 godina

(ls, 28. maj 2018 20:12)

Nije mi rekao mocni kompjuter nego mocni mozak koji ga je napunio neophodnim podacima i algoritmima za rad. Manje stripova i jeftinih filmova, a vise udzbenika i rada, molicu fino.

Lala

pre 5 godina

Kako prenosi sputnjik,to je putin testirao novi anti kometni sistem s1, cime su stavili do znanja NATO alijansi da sa rusijom nema sale.

Ivan ZG

pre 5 godina

I ja sam gledao ruski film u kome tvrde da je to bio Tesla. Postoji evidencija da je Tesla u knjižnici New Yorka posudio karte tog dijela Sibira tj. da je tražio nenaseljeno područje da isproba svoj eksperiment. Radilo se o nekakvim elekrtičnim kuglama koje su davale jako svjetlo i kretale se paralelno sa Zemljom. Nekoliko dana prije eksplozije zapažene su takve kugle iznad Moskve kako putuju od zapada prema istoku. Sačuvane su novine sa slikama i članci. Istovremeno i u New Yorku su isto zapazili. Svjetlost je bila tako jaka da ste mogli čitati novine u parku u ponoć!!! Možete misliti koje je to čudo bilo 1908. kada još nije bilo ni tenka, a ni poštenog aviona. Rusi navode i dokaz da se radi o električnom pražnjenju. Kažu da je dio stabala izgorio, ali samo manji dio. Međutim zapazili su da je korjenje u zemlji izgorilo!? To je moguće jedino ako je preko njih išla ogromna struja. Inače bi izgorio nadzemni dio, a onaj u zemlji ostao netaknut.
Tesla kada je vidio učinak nije htio o tome razgovarati. Inače je sve svoje pronalaske dijelio i Rusima i Englezima i Amerikancima i Nijemcima. Očito je zaključio da je ovo prerazorno. Odmah je razmontirao uređaje i nije ostavio nikakvog pisanog traga o eksperimentu i nije više radio ovakve eksperimente.
Što bi danas djeca rekla: Prešao igricu.

nemanjahn

pre 5 godina

autor teksta krajnje neinformisan,
odavno se zna da je za tungusku eksploziju zasluzan Nikola Tesla koji je tada vrsio eksperiment prenosa energije bez zice.svako ko je mrvicu ozbiljnije istrazio ovaj dogadjaj,jasno mu je o cemu se radi

ISKRIČAVA ČIVAVA

pre 5 godina

Kljucan faktor je visina na kojoj dolazi do raspada meteora. Ako se to desi na 10 - 15 km, onda do zemlje stize ohladjeni udarni talas koji potice od vazduha sabijenog pred naletom meteora. Tada na tlu nema kratera ni pozara ali je razaranje ogromno. Ako se raspad desi na manje od 10 kilometara, udarni talas se ne ohladi dovoljno i do zemlje stize plameni zid koji spali sve. To je mozda u korenu prica o gresnim gradovima spaljenim vatrom sa neba. 

SANDIA je americka laboratorija za nacionalnu bezbednost koja mocnim racunarima simulira posledice prirodnih katastrofa. Na sledecem filmu se vidi kako usijani udarni talas stize do zemlje, posle eksplozije meteora koji je uleteo pod uglom od 35° i raspao se na visini od 12 km. Vatrena lopta stize do visine od 5 km, a zatim se penje u vis, dok udarni talas stize do zemlje vertikalno nanize, kako je pokazalo oboreno drvece u Tunguziji. Vidi se kako se direktni i odbijeni talas sire u zajednickom frontu po povrsini. 

https://m.youtube.com/watch?v=0yY34uWty_0
(BSN, 28. maj 2018 18:20)

Vidi ovoga, al se pravi pametan. Ja nisam do sad čuo za ovaj događaj, ali mi je potpuno jasno da su nas tad spičili vanzemaljci.

Onako samo usput

pre 5 godina

Ima jedan dokumentarac u kojem se navodi Tesla i njegov snop koji je razneo meteor iznad Sibira. Teorija je nategnuta i sami tvorci tog dokumentarca navode da je mogućnost da je teorija tačna oko 70%. Dokaz u prilog toj teoriji. Postoje zapisi da je Tesla u kanadskoj biblioteci tražio detaljne mape Sibira i sibirskih kratera, pošto je Sibir geološki zaustavljena priča. I još jedan dokaz za. Prilikom ispaljivanja tog energetskog snopa, sve pripreme su pokazivale simptome prilikom ranijeg Teslinog eksperimenta sa zracima. Razlozi protiv te teorije. Wondercliff nije bio završen.I kako je Tesla znao gde i kad će udariti meteor?

burgija

pre 5 godina

Onda ti isti naucnici i njihovi istomisljenici krenu o tome sta je bilo prije 5, 10, 100,... miliona godina, kako dinosaurusi, pa kako ovo, kako ono,... a ne znaju sta je bilo prije tricavih 100 godina... Mazu oci narodu.

BSN

pre 5 godina

Kljucan faktor je visina na kojoj dolazi do raspada meteora. Ako se to desi na 10 - 15 km, onda do zemlje stize ohladjeni udarni talas koji potice od vazduha sabijenog pred naletom meteora. Tada na tlu nema kratera ni pozara ali je razaranje ogromno. Ako se raspad desi na manje od 10 kilometara, udarni talas se ne ohladi dovoljno i do zemlje stize plameni zid koji spali sve. To je mozda u korenu prica o gresnim gradovima spaljenim vatrom sa neba.

SANDIA je americka laboratorija za nacionalnu bezbednost koja mocnim racunarima simulira posledice prirodnih katastrofa. Na sledecem filmu se vidi kako usijani udarni talas stize do zemlje, posle eksplozije meteora koji je uleteo pod uglom od 35° i raspao se na visini od 12 km. Vatrena lopta stize do visine od 5 km, a zatim se penje u vis, dok udarni talas stize do zemlje vertikalno nanize, kako je pokazalo oboreno drvece u Tunguziji. Vidi se kako se direktni i odbijeni talas sire u zajednickom frontu po povrsini.

https://m.youtube.com/watch?v=0yY34uWty_0

pyros

pre 5 godina

nikola tesla zna 
(denis, 28. maj 2018 19:11) 

tesla je amerikanac jugoslovenskog porekla.
(neutralni felsh, 28. maj 2018 19:44)

a Jugoslavija nije ni postojala za vreme Teslinog zivota.

proka pronalac

pre 5 godina

dokle ta budalasta prica o meteoru? postoje ocevici koji kazu da se to sto je eksplodiralo kretalo pod ostrim uglovima. po tadasnjoj gustini naseljenosti trebalo bi da je poginulo skoro 2000 ljudi. 10 MILIONA stabala poslozeno a nijedna ljudska zrtva. tih 2000 dusa vece sanse ima da ovoji 7cu na lottou nego da prezivi takvu eksploziju meteora.

boris

pre 5 godina

Još da ste se neko setio da kaže kako je krajem 80ih bila prva međunarodna ekspedicija na mesto eksplozije i kako je među njima bio i Korado Korlević iz Višnjana u Istri (tada SFRJ). Jedan vrlo posvećen čovek koji sada vodi opservatoriju i školu za astronome amatere, nešto što uprkos nazivu daje vredne rezultate.
A kad bi neko i napravio prilog sa njim, naročito o tom odlasku bila bi to odlična stvar.

Predator

pre 5 godina

Najjača eksplozija na Zemlji koju čovečanstvo pamti je eksplozija vulkana Krakatoa (Krakatau). Takodje je to i najjači zvuk ikada zabeležen u istoriji koju pamtimo. Googlajte...

BSN

pre 5 godina

nikola tesla zna
(denis, 28. maj 2018 19:11)

A teorija da se Tesla malo zaigrao u svojoj laboratoriji?
(Kim Tramp Sun, 28. maj 2018 19:10)

Nikola Tesla je autor mnogih podvizenija, kako znamo, on je pucao iz prangija kad mu se otac rodio, imao je dva sina jedinca, upisao se u privatnu skolu na budzet itd. itd. ali ipak nije mogao iz svoje laboratorije u Kolorado Springsu da pomocu generatora od 150 kW izazove eksploziju od 5 MT iznad Tunguzije. Ostavljam vam za proveru osnovnoskolskog znanja da nadjete kolika energija je 5 MT i koje vreme treba ulagati snagu od 150 kW u sistem da se dostigne energija 5 MT. Price o rezonancama, Zemljinoj jonosferi, magnetnim silnicama itd. ostavicemo fizicarskim ekvivalentima J. Deretica, dakle u recycle bin.

Ivan ZG

pre 5 godina

I ja sam gledao ruski film u kome tvrde da je to bio Tesla. Postoji evidencija da je Tesla u knjižnici New Yorka posudio karte tog dijela Sibira tj. da je tražio nenaseljeno područje da isproba svoj eksperiment. Radilo se o nekakvim elekrtičnim kuglama koje su davale jako svjetlo i kretale se paralelno sa Zemljom. Nekoliko dana prije eksplozije zapažene su takve kugle iznad Moskve kako putuju od zapada prema istoku. Sačuvane su novine sa slikama i članci. Istovremeno i u New Yorku su isto zapazili. Svjetlost je bila tako jaka da ste mogli čitati novine u parku u ponoć!!! Možete misliti koje je to čudo bilo 1908. kada još nije bilo ni tenka, a ni poštenog aviona. Rusi navode i dokaz da se radi o električnom pražnjenju. Kažu da je dio stabala izgorio, ali samo manji dio. Međutim zapazili su da je korjenje u zemlji izgorilo!? To je moguće jedino ako je preko njih išla ogromna struja. Inače bi izgorio nadzemni dio, a onaj u zemlji ostao netaknut.
Tesla kada je vidio učinak nije htio o tome razgovarati. Inače je sve svoje pronalaske dijelio i Rusima i Englezima i Amerikancima i Nijemcima. Očito je zaključio da je ovo prerazorno. Odmah je razmontirao uređaje i nije ostavio nikakvog pisanog traga o eksperimentu i nije više radio ovakve eksperimente.
Što bi danas djeca rekla: Prešao igricu.

necu da hranim trutove

pre 5 godina

@neutralni felsh
Ne ne susJedu Nikola Tesla je Srbin koji je kasnije postao i americki drzavljanin.Imao je srece sto je napustio Austriju(koju su kasnije porazili Srbi i osnovali Hrvatsku) zato sto je napustanjem rodnoga mesta izbegao sigurnu smrt i pokolj koji su (ustase) citaj Hrvati napravili spalivsi i pobivsi cwlo rodno selo tog srpskog genija.Dakle da ponovim da bi sigurno zapamtio za sledeci put kada ti zatreba veliki Nikola Tesla je Srbin.

igor

pre 5 godina

"185 puta jaca od little boy-a, najjaca ikad"

185X15 Kilotona = 2775 Kilotona = 2,775 Megatona

Tsar bomba ~ 50 Megatona
Castle bravo ~ 15 Megatona

Dakle, ni priblizno najjaca. A da li je najjaca ne-ljudska, opet ne znamo

Link od kog se krv ledi (VIDEO! Necete Verovati!) :
https://www.army-technology.com/features/featurethe-biggest-and-most-powerful-nuclear-weapons-ever-built-4206787/

kozar

pre 5 godina

Blizu mesta eksplozije nalazi se Stojkovicevo brdo prema Atanasiju Stojkoviću, srbinu iz prve polovine 19. veka. Od 1805 živi u Rusiji. Bio je profesor fizike i astronomije na Harkovskom univerzitetu od osnivanja, a jedno vreme i rektor. Zanimao se za meteore i meteorite i napisao prvu knjigu u svetu o meteorima (“nebesko kamenje” na ruskom), pa se smatra osnivačem meteoritike, nauke o meteorima. Jedini primerak ove knjige u Srbiji nalazi se u Patrijarsijskoj biblioteci u Beogradu.

milan

pre 5 godina

Da je sreća da je Tunguska bila najveća eksplozija u istoriji... Najveća je bila eksplozija vulkana Tambora pre dvesta godina. A u dvadesetom veku najveća je eksplozija Car bombe, ruske hidrogenske, i to je bilo oko 50-60 megatona. Dakle, jedno dvadeset puta jače od Tunguske eksplozije - od Car bombe čovek bi dobio opekotine na 150km udaljenosti. Srećom, tamo gde su je detonirali (Novaja Zemlja, polarni krug) nije bilo nikog.

stratimir

pre 5 godina

Све, све, али "теорија" да је Тесла (или било који човек) имао нешто са овим је урнебесна. Ако неко у то заиста верује, онда то није само знак ниске интелигенције, већ и озбиљних менталних проблема.

majstor

pre 5 godina

ma hajde bre ja citao vec pre desetak godina da je to odavno reseno na srBskim forumima: eksploziju je izazvao nikola tesla svojim tajnim oruzujem a pri tom mu je pomagala mileva maric (dok je albert ostao kuci i prepisivao teoriju relativnost od nje). naucnici samo treba da pretraze srbske forume i sve ce im biti jasno, umjesto da trose milijarde na glupa istrazivanja. bolje da taj novac daju gladnoj deci afrike!

neutralni felsh

pre 5 godina

BSN 
Ti i SANDIA znate pod kojim uglom je meteor pao, i jel to bio meteor. Mocni kompjuter vam rekao.
(ls, 28. maj 2018 20:12)


tebi govore glasovi u glavi.

Ante

pre 5 godina

Udar meteora u arizoni? Meksickom Zaljevu? Dinosauri? Vulkan Krakatou? Tsar bomba?
Pada mi na pamet barem 5 jacih eksplozija od ove..

I sve zajedno ce biti petarde, u usporedbi kad se jednom aktivira supervulkan poput Yelowstonea..
Nismo ni svjesni koliko smo nemocni da sprijecimo novi restart Zemlje, samo kad joj dosadi.. game over! New Game? Yes/No. Yes.. choose your caracter.. dinisauri.. probao.. ljudi.. probao.. ajmo kukce...

Lala

pre 5 godina

Kako prenosi sputnjik,to je putin testirao novi anti kometni sistem s1, cime su stavili do znanja NATO alijansi da sa rusijom nema sale.

Srdjan

pre 5 godina

Ajde, neznalice, zaluđenici, nacionalni romantici kojekakvi, ne uzimajte Nikolu Teslu usta.
Čovjek je bio veliki naučnik, a vi ste ga, u svom neznanju, pretvorili u vrača.

cinober

pre 5 godina

Najjača eksplozija na Zemlji koju čovečanstvo pamti je eksplozija vulkana Krakatoa (Krakatau). Takodje je to i najjači zvuk ikada zabeležen u istoriji koju pamtimo. Googlajte...
(Predator, 28. maj 2018 19:47)

E, nije tako... slažem se da treba googlati što će pokazati da je najjača eksplozija ikad zabilježena u ljudskoj historiji eksplozija vulkana Tambora na otoku Sumbawa 1815. godine. Četiri puta jača od Krakatoe. Izbačeno je toliko prašine u atmosferu da je sljedeća godina u Evropi i na sjevernoj hemisferi bila je "godina bez ljeta" i od gladi je pomrla masa ljudi, plus sedamdesetak hiljada koje su izginule na Sumbawi i okolnim otocima. Što bi bilo ekvivalent od recimo 500.000 danas...

BSN

pre 5 godina

(ls, 28. maj 2018 20:12)

Nije mi rekao mocni kompjuter nego mocni mozak koji ga je napunio neophodnim podacima i algoritmima za rad. Manje stripova i jeftinih filmova, a vise udzbenika i rada, molicu fino.

CarloNS

pre 5 godina

koja je razlika između komete i meteora?
(ivana, 28. maj 2018 20:49)

Meteoroid je malo nebesko telo od kamena ili metala.

Meteor je svetlosna pojava koja se vidi na nebu prilikom sagorevanja meteoroida u atmosferi Zemlje.

Meteorit je ono što ne izgori u atmosferi i padne na Zemlju.

Asteroid je isto kao i meteoroid samo veće.

Kometa je nebesko telo koje pored ostalih elemenata sadrži led, gasove i prašinu i ostavlja vidljiv trag za sobom.