Aktuelno

Nedelja, 06.05.2018.

20:15

Kada je najbolje da pošaljete decu na spavanje?

Izvor: Radiosarajevo.ba

Kada je najbolje da pošaljete decu na spavanje? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

miiiik

pre 5 godina

Kao mala nikada nisam volela da spavam. Ujutru ustajala kada treba. Tako je i danas. Čuj, 12 sati spavanja!!! Jedino ako je neko mrtav umoran i nije spavao... Deca koja ništa ne rade, a takvih je danas mnogo, realno nemaju potrebe za toliko mnogo spavanja. Imam drugaricu koja ceo život leže oko 21, ustaje oko 7-8. Ona je, jadna, već u 23 (ako slučajno ostane budna) kao da nije spavala 10 dana, tako izgleda, i ne može da funkcioniše. Tako i decu uči. To baš nije normalno

Pancevac

pre 5 godina

Bitno je kad se budi, to treba trenirati (odnosno buditi). Zato je predskolsko super a baka servis los. Kad se ustane u 6 dete samo trazi da spava oko 21. Ovo vazi i za odrasle. Dan-dva ce biti neispavani a posle nema blejanja do iza ponoci.

sima

pre 5 godina

"deca da budu deca" i da vam se penju na glavu jer su "samo deca" i jer vas mrzi da se bavite njima, pa kad izrastu u disfunkcionalna bica koja ne znaju za red, obaveze i moranja, onda bude kuku majko gde smo pogresili. Od malena trebaju da znaju da su deo zajednice, da pravila vaze za sve, da svi imaju obaveze pa i oni. U njihovom uzrastu su to proste stvari - rano spavanje, skupi igracke za sobom i kad neko odmara ne diraj ga. To je sve. U medjuvremenu budi dete i igraj se, luduj, radi sta hoces a sve dok je bezbedno. A ako "ne mogu da zaspe" u 8, nek leze i miruju, taman ce da se bave malo mastom i svojim mislima. Danas roditelji sa tabletima, telefonima, kablovskim televizijama i animiranjem dece po svaku cenu uce decu da nemaju fokus i da ocekuju da ih konstantno nesto zabavlja. Ne umeju da se bave sobom i svojim mislima, igraju sama, mastaju. Ne trebaju deca da budu disciplinovani vojnici, ali vrlo malo reda i obaveza moraju da imaju. Kao sto neko rece, to im i prija.

Jelena

pre 5 godina

manja deca generalno lezu kasnije nego skolska, a to ima veze i sa tim sto uglavnom dremnu i preko dana. moja cerka ima 9 godina i mora da legne u 8, zaspi zapravo tek oko pola 10 i cesto se buni sto mora da je u krevetu iako ne zaspi odmah, ali ja smatram i da je tih sat i po lezanja i mirovanja odmor koji joj znaci. pre skole nije bilo sanse pre pola 11 da je strpam u krevet iako je ustajala rano za vrtic.

Novopeceni roditelj

pre 5 godina

@civava i ostali

1. Najavite mu da ce morati ranije da legne. Pricajte s njim, objasnite mu lepo zasto mora ranije da legne. Dakle, 5x mu recite u toku dana da ce uvece morati da legne ranije jer sutra imate obaveze i veliki dan je pred vama. Ako znaju unapred, lakse pristanu, nego kad ih stavite pred svrsen cin.

2. Najavite mu da ako bude dobar, ne skace iz kreveta, divlja, luduje, i lepo legne, da ga sutra ceka iznenadjenje. Spremite neku sitnicu - sta god, sitno nesto, lizalicu ili bilo sta, i ako poslusa, ujutru mu je dajte. To ponavljajte svako vece i pomerajte san za po pola sata ranije.

To je upalilo kod nas.

krajisnik

pre 5 godina

Sa starijom ćerkom sam imao problem,, nisam uopšte spavao, oči ko u vuka. Nismo mislili ići na drugo,međutim ona spava kad hoćeš. Od 9 do 9

Pera

pre 5 godina

@ISKRIČAVA ČIVAVA

E pa za to vam treba roditeljski autoritet. Sve od vas zavisi. Mi imamo troje dece, oboje smo vrlo jasni kada im kazemo da idu na spavanje, i sa tim nema problema. Dete od 4 godine moze da shvati kada je vreme za krevet i da uradi ono sto mu se kaze. Ma, to moze i dete od 2 godine. Tako da je pre svega do vas.

T

pre 5 godina

Od kad mi se rodilo dete, stavljam ga svaki dan u isto vreme u krevetac. Sad sa 9 meseci uredno zaspi do 20:15-20:30 i mogu komotno da obavim uveče ono što u toku dana ne stignem. Probudi se između 7:30 i 8:00, pa onda popodne odvali od 11 do 13 sati, taman dok skuvam ručak. Obroke takođe dobija u isto vreme. Deca vole rutinu.

mrkela

pre 5 godina

Pustite decu da budu deca. Mi smo kao mali isli u 22h u krevet. Tako ucimo i nasu decu. Morbidno mi je staviti dete pre 21h u krevet, tj. sebicno. Ja dolazim kuci s posla u 18h i sta bih imao od dece da idu u 19h u krevet? Nasi spavaju do 8-9h ujutru i preko dana 1-1.5h... imaju sasvim dovoljno sna i leti ne moramo zuriti u kucu...

e

pre 5 godina

Moji unuci u predškolskom pa i u školskom dobu starosti između 7 i 10 god. baka i ja smo čuvali i pazili. Ja sam izmislio pesmicu: "Kad bude sati devet, deca idu u krevet". Naravno, protesti na sve strane a i mi smo da bi ih naučili odlazili na spavanje u to vreme. Danas su odrasli, odlični đaci i studenti i da vidite, zahvalni na ovo a mi ponosni.

Prebogati Socijalista

pre 5 godina

Mi smo to regulisali kada je krenula u vrtić, ustaneš u pola 7, do 21 je već zakucavanje. Sve zavisi od roditelja, ako oni vole da spavaju ujutro duže neće ni dete legati rano.

Mary

pre 5 godina

@novopoceni roditelj A sta ako od kad je beba bio nikad nije mogao da zaspi pre 21h, kako da legne u 19h? Inace ustaje u 6h i spava od 12-14h? Neka deca ne mogu nocu da spavaju 12h prosto im nije potrebno. Obozavam ta pravila kao da su deca roboti koje mozes da nastelujes kako ti odgovara

aleksa

pre 5 godina

stari su govorili 9 u krevet!!!
toga se pridrzavam, nisu dzaba to izmislili...

kao mali, 19:15 crtani na rts(tada bilo svega nekoliko kanala)
dnevnik par minuta i iz dosade zaspim....
al sam bio budan oko 6h nekad i ranije

Marko CH

pre 5 godina

dete od 3+ treba da leze u 19-19.30. Onda i roditelji imaju vremena za sebe - da odmore, budu zajedno, odgkedaju film, spreme se. Ako vi cekate da dete legne kad ono zeli, polako ali sigurno hrlite u nervni slom.
(novopeceni roditelj, 06. maj 2018 20:53)

Ne mozete biti tako sebicni. Nase dete ide kad ono hoce, ali jasno mu je da mora ustati ujutru naspavano i da ispunjava svoje obaveze odgovorno, pa to bude oko 11. A vece je zapravo jedino vreme kad mozemo da se druzimo, ucimo, pricamo itd. Pa ima li ista lepse od provedenog vremena sa detetom? A da, i mama i ja radimo do 6-7 uvece.

b

pre 5 godina

Ovaj komentar da deca 3+ treba u 19h da su u krevetu je ostavio neko ko nema malu decu ili je svekrva/tasta pa pametuje. Mi ih imamo troje od 6, 4 i 2 godine i oni NECE zaspati pre 22h iako jesu u krevetu od pre 21h. Ako ih ostavimo same da se uspavaju samo ce jedno ostati u krevetu, mladji ce da se jure po sobi. Supruga i ja s njima legnemo, pevamo uspavanke, citamo price, pricamo price....i oni tek oko 22h zaspu a mozda i kasnije. Svasta smo pokusali, deca jednostavno nece zaspati ranije sta god mi radili. Onda se i nas dvoje "onesvestimo" cim oni zaspu jer sutradan je opet sve ispocetka, trka, rano ustajanje, svako na svoj posao, spremaj sebe, spremaj decu za vrtic.... to njihovo kasno leganje je jako iscrpljujuce i supruzi i meni zaista fali makar to jedno vece ma u mesec dana kad bismo nekako uspeli da ih uspavamo oko 20h. Mi evo vec 6 godina uzastopno nismo pogledali film uvece. Ne zalim se, iznosim cinjenice. Tako da najvise se iznerviram kad procitam pametovanja tipa da deca treba da su u krevetu u 19:30h. Ko god da je to napisao nije imao priliku da uspavljuje ovih mojih troje.

Dona

pre 5 godina

Ne mogu da zamislim da mi deca idu u krevet u 19h! Kada ta deca idu napolje kada je letnje vreme, pa vecera i kupanje? Pa do 20h jos leti nije ni mrak.Svakako treba uvesti red, ali pre 21h je besmisleno. Vecina dece ide na neki sport posle pete godine, koji je u vecernjim satima.

ime

pre 5 godina

(novopeceni roditelj, 6. maj 2018 20:53)

Apsolutno. Kad ce cete leci bitno je najpre zbog roditelja. Sve drugo je statistika. I sviranje po notama koje me podseca na onu Mikinu:
Dok drugi objasnjavaju zivot, ti samo odmahni rukom i odzivi ga.

Imam natprosecno dete, ali su zato moje zivotne funkcije ispodprosecne: zrtvujem svoje vreme, snagu, energiju... do pokucstva i inventara (koji su isarani, unistani i kojesta drugo) zarad njegove slobode i komoditeta, naravno i vaspitanja.

I tako...

ISKRIČAVA ČIVAVA

pre 5 godina

Ja bih voleo da mi neko kaže kako da dete ostane u krevetu. Imam sina od blizu 4 godine. On zaspi prosečno oko 23:30-23-45. Pokušavali smo da ga stavimo u krevet i u pola devet, ali on izađe iz kreveta i iz sobe i dođe u dnevnu sobu. Po nekoliko puta za veče. Izmišlja razloge, dohvata igračke, šta god samo da ne mora da leži i da spava. Sinoć je zaspao u pola dva, a i sad se jurimo sa njom m po kući da ga smestimo u krevet.

Zvele

pre 5 godina

Pa zna se: u devet u krevet. Ili ako ste nemac onda: Um acht gute nacht. zato njihova deca legnu malo ranije, pa ustanu ranije, zato bolje uče, budu pametniji i imaju dobar standard.

samo da kazem...

pre 5 godina

@ dete od 3 treba da leze u 19-19.30. Onda i roditelji imaju vremena za sebe - da odmore, budu zajedno, odgkedaju film, spreme se. ...) a onda se probudeu pet ujutro i kažu - ne spava i se više...

Urke

pre 5 godina

Ja kad sam bio mali jedva uspevao pogledati Laku noć deco, želja mi bila da pogledam Policajca sa Petlovog Brda sto je isao posle dnevnika al nije bilo šanse :) ovim današnjem klincima fali fizički aktivnosti.

cobo

pre 5 godina

Posmatram prilike na Balkanu,deca nece ni u 24:00 da idu spavati pa im dadnu malo pive,ali ne da djavo,svi pospani a deca jos budna ,cekaju jos pive :)

novopeceni roditelj

pre 5 godina

dete od 3+ treba da leze u 19-19.30. Onda i roditelji imaju vremena za sebe - da odmore, budu zajedno, odgkedaju film, spreme se. Ako vi cekate da dete legne kad ono zeli, polako ali sigurno hrlite u nervni slom.

novopeceni roditelj

pre 5 godina

dete od 3+ treba da leze u 19-19.30. Onda i roditelji imaju vremena za sebe - da odmore, budu zajedno, odgkedaju film, spreme se. Ako vi cekate da dete legne kad ono zeli, polako ali sigurno hrlite u nervni slom.

Urke

pre 5 godina

Ja kad sam bio mali jedva uspevao pogledati Laku noć deco, želja mi bila da pogledam Policajca sa Petlovog Brda sto je isao posle dnevnika al nije bilo šanse :) ovim današnjem klincima fali fizički aktivnosti.

sima

pre 5 godina

"deca da budu deca" i da vam se penju na glavu jer su "samo deca" i jer vas mrzi da se bavite njima, pa kad izrastu u disfunkcionalna bica koja ne znaju za red, obaveze i moranja, onda bude kuku majko gde smo pogresili. Od malena trebaju da znaju da su deo zajednice, da pravila vaze za sve, da svi imaju obaveze pa i oni. U njihovom uzrastu su to proste stvari - rano spavanje, skupi igracke za sobom i kad neko odmara ne diraj ga. To je sve. U medjuvremenu budi dete i igraj se, luduj, radi sta hoces a sve dok je bezbedno. A ako "ne mogu da zaspe" u 8, nek leze i miruju, taman ce da se bave malo mastom i svojim mislima. Danas roditelji sa tabletima, telefonima, kablovskim televizijama i animiranjem dece po svaku cenu uce decu da nemaju fokus i da ocekuju da ih konstantno nesto zabavlja. Ne umeju da se bave sobom i svojim mislima, igraju sama, mastaju. Ne trebaju deca da budu disciplinovani vojnici, ali vrlo malo reda i obaveza moraju da imaju. Kao sto neko rece, to im i prija.

b

pre 5 godina

Ovaj komentar da deca 3+ treba u 19h da su u krevetu je ostavio neko ko nema malu decu ili je svekrva/tasta pa pametuje. Mi ih imamo troje od 6, 4 i 2 godine i oni NECE zaspati pre 22h iako jesu u krevetu od pre 21h. Ako ih ostavimo same da se uspavaju samo ce jedno ostati u krevetu, mladji ce da se jure po sobi. Supruga i ja s njima legnemo, pevamo uspavanke, citamo price, pricamo price....i oni tek oko 22h zaspu a mozda i kasnije. Svasta smo pokusali, deca jednostavno nece zaspati ranije sta god mi radili. Onda se i nas dvoje "onesvestimo" cim oni zaspu jer sutradan je opet sve ispocetka, trka, rano ustajanje, svako na svoj posao, spremaj sebe, spremaj decu za vrtic.... to njihovo kasno leganje je jako iscrpljujuce i supruzi i meni zaista fali makar to jedno vece ma u mesec dana kad bismo nekako uspeli da ih uspavamo oko 20h. Mi evo vec 6 godina uzastopno nismo pogledali film uvece. Ne zalim se, iznosim cinjenice. Tako da najvise se iznerviram kad procitam pametovanja tipa da deca treba da su u krevetu u 19:30h. Ko god da je to napisao nije imao priliku da uspavljuje ovih mojih troje.

T

pre 5 godina

Od kad mi se rodilo dete, stavljam ga svaki dan u isto vreme u krevetac. Sad sa 9 meseci uredno zaspi do 20:15-20:30 i mogu komotno da obavim uveče ono što u toku dana ne stignem. Probudi se između 7:30 i 8:00, pa onda popodne odvali od 11 do 13 sati, taman dok skuvam ručak. Obroke takođe dobija u isto vreme. Deca vole rutinu.

samo da kazem...

pre 5 godina

@ dete od 3 treba da leze u 19-19.30. Onda i roditelji imaju vremena za sebe - da odmore, budu zajedno, odgkedaju film, spreme se. ...) a onda se probudeu pet ujutro i kažu - ne spava i se više...

Pera

pre 5 godina

@ISKRIČAVA ČIVAVA

E pa za to vam treba roditeljski autoritet. Sve od vas zavisi. Mi imamo troje dece, oboje smo vrlo jasni kada im kazemo da idu na spavanje, i sa tim nema problema. Dete od 4 godine moze da shvati kada je vreme za krevet i da uradi ono sto mu se kaze. Ma, to moze i dete od 2 godine. Tako da je pre svega do vas.

ISKRIČAVA ČIVAVA

pre 5 godina

Ja bih voleo da mi neko kaže kako da dete ostane u krevetu. Imam sina od blizu 4 godine. On zaspi prosečno oko 23:30-23-45. Pokušavali smo da ga stavimo u krevet i u pola devet, ali on izađe iz kreveta i iz sobe i dođe u dnevnu sobu. Po nekoliko puta za veče. Izmišlja razloge, dohvata igračke, šta god samo da ne mora da leži i da spava. Sinoć je zaspao u pola dva, a i sad se jurimo sa njom m po kući da ga smestimo u krevet.

Dona

pre 5 godina

Ne mogu da zamislim da mi deca idu u krevet u 19h! Kada ta deca idu napolje kada je letnje vreme, pa vecera i kupanje? Pa do 20h jos leti nije ni mrak.Svakako treba uvesti red, ali pre 21h je besmisleno. Vecina dece ide na neki sport posle pete godine, koji je u vecernjim satima.

Novopeceni roditelj

pre 5 godina

@civava i ostali

1. Najavite mu da ce morati ranije da legne. Pricajte s njim, objasnite mu lepo zasto mora ranije da legne. Dakle, 5x mu recite u toku dana da ce uvece morati da legne ranije jer sutra imate obaveze i veliki dan je pred vama. Ako znaju unapred, lakse pristanu, nego kad ih stavite pred svrsen cin.

2. Najavite mu da ako bude dobar, ne skace iz kreveta, divlja, luduje, i lepo legne, da ga sutra ceka iznenadjenje. Spremite neku sitnicu - sta god, sitno nesto, lizalicu ili bilo sta, i ako poslusa, ujutru mu je dajte. To ponavljajte svako vece i pomerajte san za po pola sata ranije.

To je upalilo kod nas.

Prebogati Socijalista

pre 5 godina

Mi smo to regulisali kada je krenula u vrtić, ustaneš u pola 7, do 21 je već zakucavanje. Sve zavisi od roditelja, ako oni vole da spavaju ujutro duže neće ni dete legati rano.

Pancevac

pre 5 godina

Bitno je kad se budi, to treba trenirati (odnosno buditi). Zato je predskolsko super a baka servis los. Kad se ustane u 6 dete samo trazi da spava oko 21. Ovo vazi i za odrasle. Dan-dva ce biti neispavani a posle nema blejanja do iza ponoci.

e

pre 5 godina

Moji unuci u predškolskom pa i u školskom dobu starosti između 7 i 10 god. baka i ja smo čuvali i pazili. Ja sam izmislio pesmicu: "Kad bude sati devet, deca idu u krevet". Naravno, protesti na sve strane a i mi smo da bi ih naučili odlazili na spavanje u to vreme. Danas su odrasli, odlični đaci i studenti i da vidite, zahvalni na ovo a mi ponosni.

aleksa

pre 5 godina

stari su govorili 9 u krevet!!!
toga se pridrzavam, nisu dzaba to izmislili...

kao mali, 19:15 crtani na rts(tada bilo svega nekoliko kanala)
dnevnik par minuta i iz dosade zaspim....
al sam bio budan oko 6h nekad i ranije

Mary

pre 5 godina

@novopoceni roditelj A sta ako od kad je beba bio nikad nije mogao da zaspi pre 21h, kako da legne u 19h? Inace ustaje u 6h i spava od 12-14h? Neka deca ne mogu nocu da spavaju 12h prosto im nije potrebno. Obozavam ta pravila kao da su deca roboti koje mozes da nastelujes kako ti odgovara

krajisnik

pre 5 godina

Sa starijom ćerkom sam imao problem,, nisam uopšte spavao, oči ko u vuka. Nismo mislili ići na drugo,međutim ona spava kad hoćeš. Od 9 do 9

Jelena

pre 5 godina

manja deca generalno lezu kasnije nego skolska, a to ima veze i sa tim sto uglavnom dremnu i preko dana. moja cerka ima 9 godina i mora da legne u 8, zaspi zapravo tek oko pola 10 i cesto se buni sto mora da je u krevetu iako ne zaspi odmah, ali ja smatram i da je tih sat i po lezanja i mirovanja odmor koji joj znaci. pre skole nije bilo sanse pre pola 11 da je strpam u krevet iako je ustajala rano za vrtic.

mrkela

pre 5 godina

Pustite decu da budu deca. Mi smo kao mali isli u 22h u krevet. Tako ucimo i nasu decu. Morbidno mi je staviti dete pre 21h u krevet, tj. sebicno. Ja dolazim kuci s posla u 18h i sta bih imao od dece da idu u 19h u krevet? Nasi spavaju do 8-9h ujutru i preko dana 1-1.5h... imaju sasvim dovoljno sna i leti ne moramo zuriti u kucu...

Zvele

pre 5 godina

Pa zna se: u devet u krevet. Ili ako ste nemac onda: Um acht gute nacht. zato njihova deca legnu malo ranije, pa ustanu ranije, zato bolje uče, budu pametniji i imaju dobar standard.

cobo

pre 5 godina

Posmatram prilike na Balkanu,deca nece ni u 24:00 da idu spavati pa im dadnu malo pive,ali ne da djavo,svi pospani a deca jos budna ,cekaju jos pive :)

Marko CH

pre 5 godina

dete od 3+ treba da leze u 19-19.30. Onda i roditelji imaju vremena za sebe - da odmore, budu zajedno, odgkedaju film, spreme se. Ako vi cekate da dete legne kad ono zeli, polako ali sigurno hrlite u nervni slom.
(novopeceni roditelj, 06. maj 2018 20:53)

Ne mozete biti tako sebicni. Nase dete ide kad ono hoce, ali jasno mu je da mora ustati ujutru naspavano i da ispunjava svoje obaveze odgovorno, pa to bude oko 11. A vece je zapravo jedino vreme kad mozemo da se druzimo, ucimo, pricamo itd. Pa ima li ista lepse od provedenog vremena sa detetom? A da, i mama i ja radimo do 6-7 uvece.

ime

pre 5 godina

(novopeceni roditelj, 6. maj 2018 20:53)

Apsolutno. Kad ce cete leci bitno je najpre zbog roditelja. Sve drugo je statistika. I sviranje po notama koje me podseca na onu Mikinu:
Dok drugi objasnjavaju zivot, ti samo odmahni rukom i odzivi ga.

Imam natprosecno dete, ali su zato moje zivotne funkcije ispodprosecne: zrtvujem svoje vreme, snagu, energiju... do pokucstva i inventara (koji su isarani, unistani i kojesta drugo) zarad njegove slobode i komoditeta, naravno i vaspitanja.

I tako...

miiiik

pre 5 godina

Kao mala nikada nisam volela da spavam. Ujutru ustajala kada treba. Tako je i danas. Čuj, 12 sati spavanja!!! Jedino ako je neko mrtav umoran i nije spavao... Deca koja ništa ne rade, a takvih je danas mnogo, realno nemaju potrebe za toliko mnogo spavanja. Imam drugaricu koja ceo život leže oko 21, ustaje oko 7-8. Ona je, jadna, već u 23 (ako slučajno ostane budna) kao da nije spavala 10 dana, tako izgleda, i ne može da funkcioniše. Tako i decu uči. To baš nije normalno

mrkela

pre 5 godina

Pustite decu da budu deca. Mi smo kao mali isli u 22h u krevet. Tako ucimo i nasu decu. Morbidno mi je staviti dete pre 21h u krevet, tj. sebicno. Ja dolazim kuci s posla u 18h i sta bih imao od dece da idu u 19h u krevet? Nasi spavaju do 8-9h ujutru i preko dana 1-1.5h... imaju sasvim dovoljno sna i leti ne moramo zuriti u kucu...

novopeceni roditelj

pre 5 godina

dete od 3+ treba da leze u 19-19.30. Onda i roditelji imaju vremena za sebe - da odmore, budu zajedno, odgkedaju film, spreme se. Ako vi cekate da dete legne kad ono zeli, polako ali sigurno hrlite u nervni slom.

Marko CH

pre 5 godina

dete od 3+ treba da leze u 19-19.30. Onda i roditelji imaju vremena za sebe - da odmore, budu zajedno, odgkedaju film, spreme se. Ako vi cekate da dete legne kad ono zeli, polako ali sigurno hrlite u nervni slom.
(novopeceni roditelj, 06. maj 2018 20:53)

Ne mozete biti tako sebicni. Nase dete ide kad ono hoce, ali jasno mu je da mora ustati ujutru naspavano i da ispunjava svoje obaveze odgovorno, pa to bude oko 11. A vece je zapravo jedino vreme kad mozemo da se druzimo, ucimo, pricamo itd. Pa ima li ista lepse od provedenog vremena sa detetom? A da, i mama i ja radimo do 6-7 uvece.

ime

pre 5 godina

(novopeceni roditelj, 6. maj 2018 20:53)

Apsolutno. Kad ce cete leci bitno je najpre zbog roditelja. Sve drugo je statistika. I sviranje po notama koje me podseca na onu Mikinu:
Dok drugi objasnjavaju zivot, ti samo odmahni rukom i odzivi ga.

Imam natprosecno dete, ali su zato moje zivotne funkcije ispodprosecne: zrtvujem svoje vreme, snagu, energiju... do pokucstva i inventara (koji su isarani, unistani i kojesta drugo) zarad njegove slobode i komoditeta, naravno i vaspitanja.

I tako...

ISKRIČAVA ČIVAVA

pre 5 godina

Ja bih voleo da mi neko kaže kako da dete ostane u krevetu. Imam sina od blizu 4 godine. On zaspi prosečno oko 23:30-23-45. Pokušavali smo da ga stavimo u krevet i u pola devet, ali on izađe iz kreveta i iz sobe i dođe u dnevnu sobu. Po nekoliko puta za veče. Izmišlja razloge, dohvata igračke, šta god samo da ne mora da leži i da spava. Sinoć je zaspao u pola dva, a i sad se jurimo sa njom m po kući da ga smestimo u krevet.

samo da kazem...

pre 5 godina

@ dete od 3 treba da leze u 19-19.30. Onda i roditelji imaju vremena za sebe - da odmore, budu zajedno, odgkedaju film, spreme se. ...) a onda se probudeu pet ujutro i kažu - ne spava i se više...

b

pre 5 godina

Ovaj komentar da deca 3+ treba u 19h da su u krevetu je ostavio neko ko nema malu decu ili je svekrva/tasta pa pametuje. Mi ih imamo troje od 6, 4 i 2 godine i oni NECE zaspati pre 22h iako jesu u krevetu od pre 21h. Ako ih ostavimo same da se uspavaju samo ce jedno ostati u krevetu, mladji ce da se jure po sobi. Supruga i ja s njima legnemo, pevamo uspavanke, citamo price, pricamo price....i oni tek oko 22h zaspu a mozda i kasnije. Svasta smo pokusali, deca jednostavno nece zaspati ranije sta god mi radili. Onda se i nas dvoje "onesvestimo" cim oni zaspu jer sutradan je opet sve ispocetka, trka, rano ustajanje, svako na svoj posao, spremaj sebe, spremaj decu za vrtic.... to njihovo kasno leganje je jako iscrpljujuce i supruzi i meni zaista fali makar to jedno vece ma u mesec dana kad bismo nekako uspeli da ih uspavamo oko 20h. Mi evo vec 6 godina uzastopno nismo pogledali film uvece. Ne zalim se, iznosim cinjenice. Tako da najvise se iznerviram kad procitam pametovanja tipa da deca treba da su u krevetu u 19:30h. Ko god da je to napisao nije imao priliku da uspavljuje ovih mojih troje.

sima

pre 5 godina

"deca da budu deca" i da vam se penju na glavu jer su "samo deca" i jer vas mrzi da se bavite njima, pa kad izrastu u disfunkcionalna bica koja ne znaju za red, obaveze i moranja, onda bude kuku majko gde smo pogresili. Od malena trebaju da znaju da su deo zajednice, da pravila vaze za sve, da svi imaju obaveze pa i oni. U njihovom uzrastu su to proste stvari - rano spavanje, skupi igracke za sobom i kad neko odmara ne diraj ga. To je sve. U medjuvremenu budi dete i igraj se, luduj, radi sta hoces a sve dok je bezbedno. A ako "ne mogu da zaspe" u 8, nek leze i miruju, taman ce da se bave malo mastom i svojim mislima. Danas roditelji sa tabletima, telefonima, kablovskim televizijama i animiranjem dece po svaku cenu uce decu da nemaju fokus i da ocekuju da ih konstantno nesto zabavlja. Ne umeju da se bave sobom i svojim mislima, igraju sama, mastaju. Ne trebaju deca da budu disciplinovani vojnici, ali vrlo malo reda i obaveza moraju da imaju. Kao sto neko rece, to im i prija.

e

pre 5 godina

Moji unuci u predškolskom pa i u školskom dobu starosti između 7 i 10 god. baka i ja smo čuvali i pazili. Ja sam izmislio pesmicu: "Kad bude sati devet, deca idu u krevet". Naravno, protesti na sve strane a i mi smo da bi ih naučili odlazili na spavanje u to vreme. Danas su odrasli, odlični đaci i studenti i da vidite, zahvalni na ovo a mi ponosni.

Jelena

pre 5 godina

manja deca generalno lezu kasnije nego skolska, a to ima veze i sa tim sto uglavnom dremnu i preko dana. moja cerka ima 9 godina i mora da legne u 8, zaspi zapravo tek oko pola 10 i cesto se buni sto mora da je u krevetu iako ne zaspi odmah, ali ja smatram i da je tih sat i po lezanja i mirovanja odmor koji joj znaci. pre skole nije bilo sanse pre pola 11 da je strpam u krevet iako je ustajala rano za vrtic.

T

pre 5 godina

Od kad mi se rodilo dete, stavljam ga svaki dan u isto vreme u krevetac. Sad sa 9 meseci uredno zaspi do 20:15-20:30 i mogu komotno da obavim uveče ono što u toku dana ne stignem. Probudi se između 7:30 i 8:00, pa onda popodne odvali od 11 do 13 sati, taman dok skuvam ručak. Obroke takođe dobija u isto vreme. Deca vole rutinu.

Zvele

pre 5 godina

Pa zna se: u devet u krevet. Ili ako ste nemac onda: Um acht gute nacht. zato njihova deca legnu malo ranije, pa ustanu ranije, zato bolje uče, budu pametniji i imaju dobar standard.

Mary

pre 5 godina

@novopoceni roditelj A sta ako od kad je beba bio nikad nije mogao da zaspi pre 21h, kako da legne u 19h? Inace ustaje u 6h i spava od 12-14h? Neka deca ne mogu nocu da spavaju 12h prosto im nije potrebno. Obozavam ta pravila kao da su deca roboti koje mozes da nastelujes kako ti odgovara

Novopeceni roditelj

pre 5 godina

@civava i ostali

1. Najavite mu da ce morati ranije da legne. Pricajte s njim, objasnite mu lepo zasto mora ranije da legne. Dakle, 5x mu recite u toku dana da ce uvece morati da legne ranije jer sutra imate obaveze i veliki dan je pred vama. Ako znaju unapred, lakse pristanu, nego kad ih stavite pred svrsen cin.

2. Najavite mu da ako bude dobar, ne skace iz kreveta, divlja, luduje, i lepo legne, da ga sutra ceka iznenadjenje. Spremite neku sitnicu - sta god, sitno nesto, lizalicu ili bilo sta, i ako poslusa, ujutru mu je dajte. To ponavljajte svako vece i pomerajte san za po pola sata ranije.

To je upalilo kod nas.

Pancevac

pre 5 godina

Bitno je kad se budi, to treba trenirati (odnosno buditi). Zato je predskolsko super a baka servis los. Kad se ustane u 6 dete samo trazi da spava oko 21. Ovo vazi i za odrasle. Dan-dva ce biti neispavani a posle nema blejanja do iza ponoci.

Dona

pre 5 godina

Ne mogu da zamislim da mi deca idu u krevet u 19h! Kada ta deca idu napolje kada je letnje vreme, pa vecera i kupanje? Pa do 20h jos leti nije ni mrak.Svakako treba uvesti red, ali pre 21h je besmisleno. Vecina dece ide na neki sport posle pete godine, koji je u vecernjim satima.

Pera

pre 5 godina

@ISKRIČAVA ČIVAVA

E pa za to vam treba roditeljski autoritet. Sve od vas zavisi. Mi imamo troje dece, oboje smo vrlo jasni kada im kazemo da idu na spavanje, i sa tim nema problema. Dete od 4 godine moze da shvati kada je vreme za krevet i da uradi ono sto mu se kaze. Ma, to moze i dete od 2 godine. Tako da je pre svega do vas.

miiiik

pre 5 godina

Kao mala nikada nisam volela da spavam. Ujutru ustajala kada treba. Tako je i danas. Čuj, 12 sati spavanja!!! Jedino ako je neko mrtav umoran i nije spavao... Deca koja ništa ne rade, a takvih je danas mnogo, realno nemaju potrebe za toliko mnogo spavanja. Imam drugaricu koja ceo život leže oko 21, ustaje oko 7-8. Ona je, jadna, već u 23 (ako slučajno ostane budna) kao da nije spavala 10 dana, tako izgleda, i ne može da funkcioniše. Tako i decu uči. To baš nije normalno

Prebogati Socijalista

pre 5 godina

Mi smo to regulisali kada je krenula u vrtić, ustaneš u pola 7, do 21 je već zakucavanje. Sve zavisi od roditelja, ako oni vole da spavaju ujutro duže neće ni dete legati rano.

cobo

pre 5 godina

Posmatram prilike na Balkanu,deca nece ni u 24:00 da idu spavati pa im dadnu malo pive,ali ne da djavo,svi pospani a deca jos budna ,cekaju jos pive :)

Urke

pre 5 godina

Ja kad sam bio mali jedva uspevao pogledati Laku noć deco, želja mi bila da pogledam Policajca sa Petlovog Brda sto je isao posle dnevnika al nije bilo šanse :) ovim današnjem klincima fali fizički aktivnosti.

aleksa

pre 5 godina

stari su govorili 9 u krevet!!!
toga se pridrzavam, nisu dzaba to izmislili...

kao mali, 19:15 crtani na rts(tada bilo svega nekoliko kanala)
dnevnik par minuta i iz dosade zaspim....
al sam bio budan oko 6h nekad i ranije

krajisnik

pre 5 godina

Sa starijom ćerkom sam imao problem,, nisam uopšte spavao, oči ko u vuka. Nismo mislili ići na drugo,međutim ona spava kad hoćeš. Od 9 do 9