Aktuelno

Subota, 05.05.2018.

20:10

Trećina muškaraca kaje se zbog prisustvovanja porođaju svojih žena

Izvor: B92

Treæina muškaraca kaje se zbog prisustvovanja poroðaju svojih žena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

Tamara

pre 6 godina

Prvi put muz mi uopste nije trebao na porodjaju. Bili smo i ja i on uplaseni , nisam znala sta me ceka, jaki bolovi...samo mi je babica bila bitna da me manje boli i da beba bude dobro. Na drugom, muz i ja vec jaka ekipa, epidural...zao mi je sto nije prisustvovao. Ako budemo imali trece, volela bih da prisustvuje. Mi zene, smo nagradjene za svu bol, prvi udah, neka carolija ispuni prostoriju, volela bih da moj dragi ima to iskustvo, neopisivo je...

Letač

pre 6 godina

Prisustvovao porođaju. Ženi je bilo lakše da me ima uz sebe, a i sam sam htio.
Neko vrijeme ništa, žena se trudi, pa ništa, kad odjednom "plup", evo glava vani. I odmah sav vani. Sin. Meni oči kao kod sove a zena istu sekundu "Što ne plače?!" (majko mila, koja paničarka). Naravno zaplakao. Sestra ga stavi na pult neki ili šta već a meni prva misao u glavi "Kako ima lijepu kožu". Baš to, stvarno :)
Kući sam se vrati emocionalno isrpljen. 5 je ujutro, izlazim iz kola a u nos mi udari jak i predivan miris lipe. Još malo pa će sin slaviti osmi rođendan. Još uvijek me miris lipe podsjeća na njegovo rođenje. Dijete moje drago...
I da, drago mi je što sam tad bio pored.

žena

pre 6 godina

Da živim u inostranstvu, ne bi mi smetalo da muž ne prisustvuje. Tačnije, značilo bi mi mnogo da prisustvuje, ali ako on ne bi želeo, ne bih se ljutila. Ali, pošto živimo u Srbiji, zemlji krađe i zamene beba (gde sam i sama bila zamenjena u porodilištu nebrigom osoblja, srećom sa muškom bebom, pa su me posle pronašli), smatram da je muževa dužnost da prisustvuje porođaju. Ne samo da prisustvuje, već da gleda kao soko da li je doktor tu, da li je trezan (jer meni je pre neku godinu slepo crevo izvadio pijani dr, rez krivudav, dubok, 7cm, na kraju su zvali drugog hirurga da dođe da me zašije, jer ovaj više nije mogao da stoji), da li izlazi jedna beba ili dve, da li dišu i plaču normalno nakon izlaska, da li imaju neke mladeže, bilo šta po čemu ćemo znati da su ista deca doneta i sutra kod mene. Tako da sam rekla mužu, ili ćeš platiti porođaj u inostranstvu ili ćeš biti sa mnom na porođaju u ovom ruletu zvani Srbija. A ko misli da je krađa beba stvar prošlosti, neka pita moju drugaricu, kojoj je pre 5g od dva blizanca jedan mrtvorođen, da bi posle saznala da nije, ali i dalje ne zna gde je i kod koga.

Херој

pre 6 godina

исуствовати порођају својих партнерки. Тако се најбоље види какви су оне хероји и да заслужују да их третирамо као краљице.
(c i t i z e n, 6. maj 2018 05:33)

Херојство је када гледаш у сигурну смрт и прихваташ последицу. Не видим у чему су жене хероји током порођаја, у најбољу руку су непоколебљиве, жилаве и истрајне.

mixer

pre 6 godina

Nisam ni ozenjen, ne znam da li bih prisustvovao, ali je van svake pameti uzimati britance kao merilo u civilizovanom svetu, za "bolesniju" naciju kroz istoriju nisam cuo.

nevera

pre 6 godina

Mislim da se tu radi vise o podrsci i jedinstvenom iskustvu a ne o tome da izigrava babicu, bas zato je moj muz i prisustvovao porodjaju i svo vreme bio uz mene, osecaj zajednistva u takvim trenutcima je neverovatan.

Aca

pre 6 godina

A kako da znam da li je dete moje?! Zamisli situaciju, prisustvuješ porodjaju, obraduješ se detetu a onda zahvaljujući DNK analizi saznaš da dete nije tvoje!!!

Predrag

pre 6 godina

@Svako ko ima priliku od oceva da prisusrvuje porodjaju nek prisustvuje.

Zašto? Da bih slušao bolno stenjanje i jauke osobe koju volim i instrukcije babica?

Делија72

pre 6 godina

Био сам на оба порођаја и вјерујте ја нисам био ни од какве помоћи јер скоро да није ни примјетила да сам био присутан .Сам осјећај је одличан јер присуствујеш рођењу своје дјеце а ово што пише у чланку ништа од тога нисам био.Прибран ,нормалан надасве трезвено присутан сво вријеме само ето кажем ваљда од бола или концетрације супруга није ни примјетила да сам био ту поред ње.А били су лаки породи ако се може назвати лак пород, јер од самог одласка од куће до болнице и порођаја у оба случаја је све трајало два сата.Мој савјет је сваком мушкарцу да буде уз своју супругу и своје дијете а од какве ћеш бити користи је све индивидуално.

c i t i z e n

pre 6 godina

Треба присуствовати порођају својих партнерки. Тако се најбоље види какви су оне хероји и да заслужују да их третирамо као краљице.

dupli tata

pre 6 godina

Prisustvovao sam rodjenju oba svoja sina... i ne bi to menjao nizasta na svetu... jer nekako sam shvatao da mi nije ni mesto nigde drugde nego tu pored svoje supruge koja radja nasu decu... pogotovo je u Srbiji je vazno da budete pored svojih zena na porodjaju jer se onda, doktori i osoblje 300% bolje ponasa prema zeni koja je u tim trenucima narocito osetljiva i ranjiva... a videti iz prve ruke koliku kolicinu snage i bola zena prodje ne bi li na svet donela zivot... cini da na totalno drugi nacin posmatrate, postujete i volite svoju suprugu... i nista ne moze da zameni osecaj koji imate kad prvi put vidite svoje dete bas na porodjaju... neponovljivo iskustvo...

ford

pre 6 godina

Jedan sam od retkih u ovoj zemlji koji je imao tu srecu da prisustvuje porodjaju.Nisam neki vernik,daleko od toga,ali ako postoji Bog,neka uzvisena sila,onda je to sila radjanja,postanja,i to tvog deteta!Braco Muskarci,ne razmisljajte,vec pod OBAVEZNO(!!!),promenice vam zivot i poimanje istog!!!Neobjasnjivo..!!

Nikako

pre 6 godina

Moj da je bio ja bih ga u jednom momentu zadavila izmedju trudova. Ženi je tad potreban zaista zaista neko ko zna sta radi, govori i da je maksimano prisutan. Da je bio i uradio bilo šta sa spiska mislim da bi leteo iz porodjajnog bloka do kuće kondorovim letom. Svako ima svoj stil a moj je definitivno zbog ozbiljnosti i težine čina samo onaj ko zna i ko se snalazi da bude oko žene.

SRB

pre 6 godina

Jedan od najlepsih dogadjaja u zivotu. Muskarci koji se kaju imaju neke dublje probleme verovatno. Osecaj kada se beba rodi je prelep, neopisiv. Nakon tog dozivljaja uopste ne mogu da zamislim da nisam tu tokom porodjaja, a i u narednim danima dok su u bolnici.
Tada postajete porodica (ako vec pre toga niste)!

Momir

pre 6 godina

oba puta sam peisustvovao porodjaju. Ne bih to peopustio nizasta na svetu. Momenat kada prvi put ugledate vase dete je neopisiv i neprocenjiv!

Svemoćni Rendžer

pre 6 godina

Ja izuzetno poštujem svoju suprugu i ovako. Nisam prisustvovao na porođajima jer nisam hteo. Mislim da tu muževima nije mesto. I ona je to znala i nije me terala na to. Mada ako neki baš hoće - neka idu, ako baš oni sami to hoće. Jednostavno mislim da je to ženska stvar, neka intimna, možda pre za njenu majku ili sestru a ne za muža.

Dr Kadžija

pre 6 godina

Ja se ne kajem što nisam prisustvovao. Uopšte ne sumnjam da je to najveličanstveniji čin kome čovek može da prisustvuje, ali mislim da nije za svakoga.

laz i mimikrija

pre 6 godina

Glupost da vece ne moze biti, teatar u sklopu kakofonije o jednakosti i bla, bla, bla.

Cetiri puta se porodila moja zena i nije ni pomislila da ja trebam da budem "sa njom".

Bio sam na operaciji u ponedeljak i ona je izgleda nameravala da mi pravi drustvo, valjda i sama zbunjena tom mogucnoscu.

Jedva sam je nekako ljubazno ispratio.

To su situacije u kojima publici nema mesta, moze samo da smeta prisustvo nekoga, makar i najbliskijeg koji u sam zahvat uopste nije upucen niti moze doprineti bilo cemu, sem da mu bude neprijatno.

EU Citizen

pre 6 godina

Šta će muškarac na porođaju, to su ultraliberalne levičarske budalaštine, moje je da napravim dovoljno para da se žena oseća sigurno, platim dobru bolnicu u normalnoj zemlji ili imam vezu u socijalsitičkoj satrapiji, a ostalo je na njoj i čika-doktoru, kad bude gotovo, ući ću na pet minuta da vidim nju i dete, a onda idem da se napijem kao majka sa ekipom :)) Zašto? Jer sam muškarac, a muškarci prosto tako funkcionišu, koliko god se razni dušebrižnici trudili da nas pretvore u svilene i ultrasenzitivne seka-Perse :))) Zato, čim krene prvo ..., prvo ćemo doći po njih :))))

Biljana

pre 6 godina

Pitala sam onomad moga muza da li je rad da prisustvuje porodjaju?Rekao je da bi zeleo ako ja mislim da treba.Posto znam da je osetljiv na krv,posekotinu cak i na gnojavu bubuljicu,kazem mu da je bolje da ne.A,ako insistira-moze.
Nije hteo.
I bolje,onesvestio bi se,nervirao bi me.
Drugo,da je zaista zainteresovan...Sto da ne!

drmr

pre 6 godina

Svako ko ima priliku od oceva da prisusrvuje porodjaju nek prisustvuje. Takav izliv emocija nikad nisam imao niti cu imati. Jednostavno taj cin ne mozete da poredite nisacim na svetu.
Posle toga zene samo jos vise postujete bez obzira na sve. A bebu tek kad vidite prvi put... Bozanstveno!
(Niko, 5. maj 2018 20:25)
--------------------------------------------------------------

@Niko - bio prisutan kod rodjenja moje cetvoro dece. Cetiri najlepsa trenutka u mom zivotu... Osecaj se ne moze opisati onima koji nisu prisustvovali.

s

pre 6 godina

Necu nikad razumeti zene koje zele prisustvo muza ...... mislim da je potpuno nepotrebno i dovoljno je da vidi bebu kad je vec rodjena . Meni porodjaj nije spektakl vec nesto ruzno sto treba sto pre zaboraviti . Ja sam imala potpuno bezbolan porodjaj ali nisam htela da muz bude tu ..... danas zene prave cirkus od trudnoce i porodjaja . Izgubile su dostojanstvo .

Smiky

pre 6 godina

ja sam sva tri puta prisustvovao, morao sam da propratim sve, da nesto ne promakne. Ali sam zaboravio da kazem da sam medicinski tehnicar koji je bio na porodjajima 1000x, i da mi je to ko dobar dan,hihihihi.

Arhiteča

pre 6 godina

Meni je to najdivnije iskustvo u životu! Nije mi jasno kakvi su to bezosećajni i nezreli likovi koji rade stvari popisane u ovom članku? Ne postoji ništa divnije na svetu od onog trenutka kada ugledate kako vaše dete po prvi put udahne!

Boki

pre 6 godina

Svako ko ima priliku od oceva da prisusrvuje porodjaju nek prisustvuje. Takav izliv emocija nikad nisam imao niti cu imati. Jednostavno taj cin ne mozete da poredite nisacim na svetu. 
Posle toga zene samo jos vise postujete bez obzira na sve. A bebu tek kad vidite prvi put... Bozanstveno!
(Niko, 05. maj 2018 20:25)

Ne mogu, čekaju me u kafani...

Ivan Ilic

pre 6 godina

Prustvovao sam porodjaju u GAK-u svoje supruge iz više razloga.
Bila je izuzetno puno medijski eksploatisana tema "kradje beba", a u njenoj široj porodici su doživeli identičan scenario , koji je opisivao pomenute tragedije, roditelja, koji su istupili .
Babice su bile veoma neljubazne na prvom porodjaju i supruga me je maltene zamolila da prisustvujem i ja sam onda još više želeo da prisustvujem .
Kada je glavica izašla, taj poslednji najveći napon da izadju ramena bebe, je najteži za ženu i bebu i visoko je rizican. U pomenutom trenutku sam je tako snažno bodrio, pričao i posle mi je rekla da joj je to puno značilo, jer su doktori i babica toliko indiferentni, to im je valjda svakodnevica., Babica je bila ljubazna , tako da je sve prošlo najbolje. Obično babice iznervira, jer žene u šoku, ne slušaju upute i onda, dobijaju samare i uvrede. Posle porođaja su mi se zahvaljivale sestre iz drugih boksova, jer sam pomogao i susednim porodiljama :-). Ladno su me sestre zadrzavale da pričamo, jer se obično muškarci pogube, ne znaju šta da rade, a to je zato, jer se ne informišu pre toga..... Iskustvo je jedinstveno, neverovatno, podseti čoveka na krhkost života , probude se osećanja i nagoni za koje mladi ljudi ističu da ih nemaju i iznenadite se, kako na kraju pozitivno deluje na čoveka . Na mene jeste. Sa svojom suprugom nekako postajete još bliskiji.... Ona njena stvar Vam se ne ogadi, nego je volite još više ,jer se uz normalno vežbanje / kulturu života, sve vrati na mesto . ? .To je moje iskustvo......Ako imate priliku, iskoristite je. Mi ćemo nadam se i sa trećim, ako Bog da ?.

cobo

pre 6 godina

Od troje bio kod dvoje (mlajih) prisutan,prvo donela roda :)
Ne kajem se ali malo je bilo skakljivo prilikom prvog seksa,one slike su mi jos bile pred ocima :#

Bruder Jakob

pre 6 godina

Ja se ne kajem, najljepši momenat u mom životu kad su izvadili bebu van, bio sam s ove strane paravana i gledao carski rez u krupnom planu.
Anestezilog mi je govorio da sjednem da se ne srušim, no nikakvih problema nije bilo.

Dejan

pre 6 godina

Prisustvovao sam porođaju oba deteta. Najlepše iskustvo ikada.
Britanci su baš to što jesu, čudni i ...are u suštini, tako da je kod njih sve moguće, ali koga to uopšte briga :)

Ivan Grahovac

pre 6 godina

Na prvom prisustvovao, na drugom ne, i to po sopstvenoj ali i supruzinoj zelji. Nema svako "zeludac" za to i to ne treba da bude ovo sto jeste danas- pomodarstvo. Trebali su nam meseci nakon toga da seksualni zivot povratimo na normalne staze. A tokom samog porodjaja, kako supruga kaze, samo sam je nervirao jer navodno nije videla da se radujem, vec samo da panicim. A panicio jesam jer sam se nenormalno uplasio za nju jer je delovala kao da je na dodir do smrti (oci suzne, krvave, lice crveno ali vuce na modro pomalo, nekontrolisani pokreti ruku i ti krici...). Razmislite svi dobro.

dragica

pre 6 godina

Moj suprug je prisustvovao na moja oba porodjaja.Rekla bih da kod prvog nije bio sasvim spreman u bilo kom pogledu.Sledeci...imam osecaj da smo zajedno rodili bebu.Divan osecaj i dan danas nakon toliko vremena(devet godina)Smesno je pricati o tome u definitivnom smislu.Da li muskarci,zele,kahju se ili vec kojesta.Svakom muskarcu je mesto pored svoje zene u momentu porodjaja kako god tok porodjaja isao ili ne.

zlatiborac

pre 6 godina

Ja sam prisustvovao porodjaju oba deteta i nista lepse nisam doziveo u zivotu. Imam prijatelje koji su se onesvestili, pogubili idr. Treba da budete spremni i ponosni. Za mene nesto divno i plemenito. Osecao sam da brinem o svojoj deci od prve sekunde njihovog upoznavanja sa ovim svetom. Moja lepsa polovina bila je ponosna na nasu porodicu. Divno iskustvo.

Anica

pre 6 godina

Kao žena koja je rodila troje dece mogu da kažem da muškarac NE TREBA da prisustvuje porođaju. Muškarac na porođaju može samo da smeta. To što bi muškarac da vidi iz znatiželje, nama nije uopšte interesantno. Što manje ljudi se mota oko nas, nama je lakše.

DrSofronijeTheGreat

pre 6 godina

Pa poenta i jeste da budu emotivni, pa i da zaplacu ako im tako dodje. A ne da budu korisni.
Lepsi osecaj od vidjanja svojeg detete u sekundi nakon rodjenja ne postoji. Verujte na rec.

Aziz-Dijaspora

pre 6 godina

Prisustvovao i to 3 puta i svaki put kazem ”Boze fala pa nisam zensko” :) U trenutku izlaska bebe kod coveka prorade neki osecaji koje nije znao ni da ih ima, suze same idu od radosti i to bukvalno. Jednostavno mislim da bi to svaki otac trebao da dozivi sa svojom zenom, zblizi se nekako covek na malo poseban nacin. Jeste da je dosta lakse biti u kafani i cekati telefonski poziv polu ili skroz pijan ali vredi biti prisutan to mogu da garantujem.

Ma, tko bi rek'o

pre 6 godina

Mislila sam da samo muslimani ne vole (mrze) da gledaju svoje veoma plodne žene kako im rađaju i rađaju i rađaju sinove, a ono - eto ti ga na - i oni engleski lepotani imaju iste porive kao i Indijanci i Afroamerikanci...

Gle, javio se fikus

pre 6 godina

Neverovatan izliv emocija. Taj momenat kad je ćerkica izašla i suze radosnice moje supruge i mene su najvredniji trenuci moga zivota.

MSChi

pre 6 godina

Bio sam prisutan dok je moja zena imala carski rez i prvi sam drzao nasu devojcicu u rukama. To mi je jedan od najboljih dana i 1000 puta bih opet isto postupio.

Neka mama

pre 6 godina

@ Niko

Bravo, čoveče! Moj dragi je verovatno osetio tek neku nelagodu dok je pripremao ordinarnu pijanku. Svi pijani, dete izaslo iz porodilišta u pozajmljenoj odeci iz komsiluka jer nisu stigli da sve kupe i operu na vreme.

Nedeljko Subotić-Petković

pre 6 godina

Nikako na silu. Nekim ljudima, ženama takođe, smeta samo miris bolnice a kamo li nešto više. Od vađenja krvi do porođaja je velika skala. Tako ako si već tu budi od koristi, ne budi statistika. Predhodno razgovarajte, planirajte i posle se radujte.

trabant

pre 6 godina

Bio sam prisutan na sva tri poodjaja moje dece. Ja nikad pre tako nesto nisam doziveo. Preporucio bih da svi ocevi budu na rodjenju dece. Koga li su samo ovi ispitivali da mi je znati??

tocka

pre 6 godina

Menu je to banalizovanje samog rodjenja deteta. Dete dolazi na svet, ali nije potrebno da se i ja zabijem tamo izmedju nogu i mašem ogromnim objektivom i snimam sve u slowmotion... pa još ako može da se podeli odma na instagramu da svi vide kako sam ja moderan muškarac. Hiljadama godina taj čin nije bio predvidjen za prisustvo muškaraca, pa ako su i moji dedovi tako šta ja onda imam da umišljam. Nit mogu da pomognem, niti će mi sam taj prizor znacčiti kao dodir i pogled na to dete.

Старац Исаија

pre 6 godina

Присуство мужева је бескорисно и непотребно приликом порођаја, а у нека срећнија времена је било и забрањено. Сваки следећи дан у животу детета је важнији од тог, а улога и дужности оца и мужа се знају вековима.

Vladimir

pre 6 godina

Davno beše ali je bilo, pre svega, korisno. Stavite se u poziciju žena koje satima leže uglavnom same i u bolovima. Prijateljsko lice (nisam siguran da je neko u stanju tada da misli na nešto drugo :) ), držanje za ruku, slušanje... A na kraju prvi trenutak kada vaše dete dolazi na ovaj svet. Ukratko, neprocenjivo. Iako nisam više s tom ženom, to vreme ništa ne može da izbriše. MOj konačni odgovor je: Da. Prisustvujte porođaju.

Joca

pre 6 godina

Низашта на свету не бих пропустио тај догађај од пре 13 година. И жао ми је што није било услова да присуствујем и на рођењу моје принцезе. Другари моји, не знате шта пропуштате.

Niko

pre 6 godina

Svako ko ima priliku od oceva da prisusrvuje porodjaju nek prisustvuje. Takav izliv emocija nikad nisam imao niti cu imati. Jednostavno taj cin ne mozete da poredite nisacim na svetu.
Posle toga zene samo jos vise postujete bez obzira na sve. A bebu tek kad vidite prvi put... Bozanstveno!

Charlie

pre 6 godina

Bio sam sva tri puta. Prelep (preblaga rec) nestvaran i jedinstven osecaj...Tekst i "statistika' su nebulozni bar sto se mene tice. Nisam se nista mesao ali zenama znaci da smo tu, nema niceg gadnog kako mnogi misle, naprotiv prisustvujete radjanju svog deteta, prvi, uzdah,plac, pa inrefleksni smeh vama najbitnijeg bica i da to ne vidite...mozete to i da snimite ali i bez snimka to se urezuje u secanju najpozitivnijem smislu.

Niko

pre 6 godina

Svako ko ima priliku od oceva da prisusrvuje porodjaju nek prisustvuje. Takav izliv emocija nikad nisam imao niti cu imati. Jednostavno taj cin ne mozete da poredite nisacim na svetu.
Posle toga zene samo jos vise postujete bez obzira na sve. A bebu tek kad vidite prvi put... Bozanstveno!

Ivan Ilic

pre 6 godina

Prustvovao sam porodjaju u GAK-u svoje supruge iz više razloga.
Bila je izuzetno puno medijski eksploatisana tema "kradje beba", a u njenoj široj porodici su doživeli identičan scenario , koji je opisivao pomenute tragedije, roditelja, koji su istupili .
Babice su bile veoma neljubazne na prvom porodjaju i supruga me je maltene zamolila da prisustvujem i ja sam onda još više želeo da prisustvujem .
Kada je glavica izašla, taj poslednji najveći napon da izadju ramena bebe, je najteži za ženu i bebu i visoko je rizican. U pomenutom trenutku sam je tako snažno bodrio, pričao i posle mi je rekla da joj je to puno značilo, jer su doktori i babica toliko indiferentni, to im je valjda svakodnevica., Babica je bila ljubazna , tako da je sve prošlo najbolje. Obično babice iznervira, jer žene u šoku, ne slušaju upute i onda, dobijaju samare i uvrede. Posle porođaja su mi se zahvaljivale sestre iz drugih boksova, jer sam pomogao i susednim porodiljama :-). Ladno su me sestre zadrzavale da pričamo, jer se obično muškarci pogube, ne znaju šta da rade, a to je zato, jer se ne informišu pre toga..... Iskustvo je jedinstveno, neverovatno, podseti čoveka na krhkost života , probude se osećanja i nagoni za koje mladi ljudi ističu da ih nemaju i iznenadite se, kako na kraju pozitivno deluje na čoveka . Na mene jeste. Sa svojom suprugom nekako postajete još bliskiji.... Ona njena stvar Vam se ne ogadi, nego je volite još više ,jer se uz normalno vežbanje / kulturu života, sve vrati na mesto . ? .To je moje iskustvo......Ako imate priliku, iskoristite je. Mi ćemo nadam se i sa trećim, ako Bog da ?.

dupli tata

pre 6 godina

Prisustvovao sam rodjenju oba svoja sina... i ne bi to menjao nizasta na svetu... jer nekako sam shvatao da mi nije ni mesto nigde drugde nego tu pored svoje supruge koja radja nasu decu... pogotovo je u Srbiji je vazno da budete pored svojih zena na porodjaju jer se onda, doktori i osoblje 300% bolje ponasa prema zeni koja je u tim trenucima narocito osetljiva i ranjiva... a videti iz prve ruke koliku kolicinu snage i bola zena prodje ne bi li na svet donela zivot... cini da na totalno drugi nacin posmatrate, postujete i volite svoju suprugu... i nista ne moze da zameni osecaj koji imate kad prvi put vidite svoje dete bas na porodjaju... neponovljivo iskustvo...

mixer

pre 6 godina

Nisam ni ozenjen, ne znam da li bih prisustvovao, ali je van svake pameti uzimati britance kao merilo u civilizovanom svetu, za "bolesniju" naciju kroz istoriju nisam cuo.

Vladimir

pre 6 godina

Davno beše ali je bilo, pre svega, korisno. Stavite se u poziciju žena koje satima leže uglavnom same i u bolovima. Prijateljsko lice (nisam siguran da je neko u stanju tada da misli na nešto drugo :) ), držanje za ruku, slušanje... A na kraju prvi trenutak kada vaše dete dolazi na ovaj svet. Ukratko, neprocenjivo. Iako nisam više s tom ženom, to vreme ništa ne može da izbriše. MOj konačni odgovor je: Da. Prisustvujte porođaju.

Smiky

pre 6 godina

ja sam sva tri puta prisustvovao, morao sam da propratim sve, da nesto ne promakne. Ali sam zaboravio da kazem da sam medicinski tehnicar koji je bio na porodjajima 1000x, i da mi je to ko dobar dan,hihihihi.

Letač

pre 6 godina

Prisustvovao porođaju. Ženi je bilo lakše da me ima uz sebe, a i sam sam htio.
Neko vrijeme ništa, žena se trudi, pa ništa, kad odjednom "plup", evo glava vani. I odmah sav vani. Sin. Meni oči kao kod sove a zena istu sekundu "Što ne plače?!" (majko mila, koja paničarka). Naravno zaplakao. Sestra ga stavi na pult neki ili šta već a meni prva misao u glavi "Kako ima lijepu kožu". Baš to, stvarno :)
Kući sam se vrati emocionalno isrpljen. 5 je ujutro, izlazim iz kola a u nos mi udari jak i predivan miris lipe. Još malo pa će sin slaviti osmi rođendan. Još uvijek me miris lipe podsjeća na njegovo rođenje. Dijete moje drago...
I da, drago mi je što sam tad bio pored.

zlatiborac

pre 6 godina

Ja sam prisustvovao porodjaju oba deteta i nista lepse nisam doziveo u zivotu. Imam prijatelje koji su se onesvestili, pogubili idr. Treba da budete spremni i ponosni. Za mene nesto divno i plemenito. Osecao sam da brinem o svojoj deci od prve sekunde njihovog upoznavanja sa ovim svetom. Moja lepsa polovina bila je ponosna na nasu porodicu. Divno iskustvo.

Делија72

pre 6 godina

Био сам на оба порођаја и вјерујте ја нисам био ни од какве помоћи јер скоро да није ни примјетила да сам био присутан .Сам осјећај је одличан јер присуствујеш рођењу своје дјеце а ово што пише у чланку ништа од тога нисам био.Прибран ,нормалан надасве трезвено присутан сво вријеме само ето кажем ваљда од бола или концетрације супруга није ни примјетила да сам био ту поред ње.А били су лаки породи ако се може назвати лак пород, јер од самог одласка од куће до болнице и порођаја у оба случаја је све трајало два сата.Мој савјет је сваком мушкарцу да буде уз своју супругу и своје дијете а од какве ћеш бити користи је све индивидуално.

drmr

pre 6 godina

Svako ko ima priliku od oceva da prisusrvuje porodjaju nek prisustvuje. Takav izliv emocija nikad nisam imao niti cu imati. Jednostavno taj cin ne mozete da poredite nisacim na svetu.
Posle toga zene samo jos vise postujete bez obzira na sve. A bebu tek kad vidite prvi put... Bozanstveno!
(Niko, 5. maj 2018 20:25)
--------------------------------------------------------------

@Niko - bio prisutan kod rodjenja moje cetvoro dece. Cetiri najlepsa trenutka u mom zivotu... Osecaj se ne moze opisati onima koji nisu prisustvovali.

c i t i z e n

pre 6 godina

Треба присуствовати порођају својих партнерки. Тако се најбоље види какви су оне хероји и да заслужују да их третирамо као краљице.

Aziz-Dijaspora

pre 6 godina

Prisustvovao i to 3 puta i svaki put kazem ”Boze fala pa nisam zensko” :) U trenutku izlaska bebe kod coveka prorade neki osecaji koje nije znao ni da ih ima, suze same idu od radosti i to bukvalno. Jednostavno mislim da bi to svaki otac trebao da dozivi sa svojom zenom, zblizi se nekako covek na malo poseban nacin. Jeste da je dosta lakse biti u kafani i cekati telefonski poziv polu ili skroz pijan ali vredi biti prisutan to mogu da garantujem.

ford

pre 6 godina

Jedan sam od retkih u ovoj zemlji koji je imao tu srecu da prisustvuje porodjaju.Nisam neki vernik,daleko od toga,ali ako postoji Bog,neka uzvisena sila,onda je to sila radjanja,postanja,i to tvog deteta!Braco Muskarci,ne razmisljajte,vec pod OBAVEZNO(!!!),promenice vam zivot i poimanje istog!!!Neobjasnjivo..!!

nevera

pre 6 godina

Mislim da se tu radi vise o podrsci i jedinstvenom iskustvu a ne o tome da izigrava babicu, bas zato je moj muz i prisustvovao porodjaju i svo vreme bio uz mene, osecaj zajednistva u takvim trenutcima je neverovatan.

Ivan Grahovac

pre 6 godina

Na prvom prisustvovao, na drugom ne, i to po sopstvenoj ali i supruzinoj zelji. Nema svako "zeludac" za to i to ne treba da bude ovo sto jeste danas- pomodarstvo. Trebali su nam meseci nakon toga da seksualni zivot povratimo na normalne staze. A tokom samog porodjaja, kako supruga kaze, samo sam je nervirao jer navodno nije videla da se radujem, vec samo da panicim. A panicio jesam jer sam se nenormalno uplasio za nju jer je delovala kao da je na dodir do smrti (oci suzne, krvave, lice crveno ali vuce na modro pomalo, nekontrolisani pokreti ruku i ti krici...). Razmislite svi dobro.

Charlie

pre 6 godina

Bio sam sva tri puta. Prelep (preblaga rec) nestvaran i jedinstven osecaj...Tekst i "statistika' su nebulozni bar sto se mene tice. Nisam se nista mesao ali zenama znaci da smo tu, nema niceg gadnog kako mnogi misle, naprotiv prisustvujete radjanju svog deteta, prvi, uzdah,plac, pa inrefleksni smeh vama najbitnijeg bica i da to ne vidite...mozete to i da snimite ali i bez snimka to se urezuje u secanju najpozitivnijem smislu.

MSChi

pre 6 godina

Bio sam prisutan dok je moja zena imala carski rez i prvi sam drzao nasu devojcicu u rukama. To mi je jedan od najboljih dana i 1000 puta bih opet isto postupio.

s

pre 6 godina

Necu nikad razumeti zene koje zele prisustvo muza ...... mislim da je potpuno nepotrebno i dovoljno je da vidi bebu kad je vec rodjena . Meni porodjaj nije spektakl vec nesto ruzno sto treba sto pre zaboraviti . Ja sam imala potpuno bezbolan porodjaj ali nisam htela da muz bude tu ..... danas zene prave cirkus od trudnoce i porodjaja . Izgubile su dostojanstvo .

Arhiteča

pre 6 godina

Meni je to najdivnije iskustvo u životu! Nije mi jasno kakvi su to bezosećajni i nezreli likovi koji rade stvari popisane u ovom članku? Ne postoji ništa divnije na svetu od onog trenutka kada ugledate kako vaše dete po prvi put udahne!

SRB

pre 6 godina

Jedan od najlepsih dogadjaja u zivotu. Muskarci koji se kaju imaju neke dublje probleme verovatno. Osecaj kada se beba rodi je prelep, neopisiv. Nakon tog dozivljaja uopste ne mogu da zamislim da nisam tu tokom porodjaja, a i u narednim danima dok su u bolnici.
Tada postajete porodica (ako vec pre toga niste)!

Gle, javio se fikus

pre 6 godina

Neverovatan izliv emocija. Taj momenat kad je ćerkica izašla i suze radosnice moje supruge i mene su najvredniji trenuci moga zivota.

Biljana

pre 6 godina

Pitala sam onomad moga muza da li je rad da prisustvuje porodjaju?Rekao je da bi zeleo ako ja mislim da treba.Posto znam da je osetljiv na krv,posekotinu cak i na gnojavu bubuljicu,kazem mu da je bolje da ne.A,ako insistira-moze.
Nije hteo.
I bolje,onesvestio bi se,nervirao bi me.
Drugo,da je zaista zainteresovan...Sto da ne!

Momir

pre 6 godina

oba puta sam peisustvovao porodjaju. Ne bih to peopustio nizasta na svetu. Momenat kada prvi put ugledate vase dete je neopisiv i neprocenjiv!

Joca

pre 6 godina

Низашта на свету не бих пропустио тај догађај од пре 13 година. И жао ми је што није било услова да присуствујем и на рођењу моје принцезе. Другари моји, не знате шта пропуштате.

Neka mama

pre 6 godina

@ Niko

Bravo, čoveče! Moj dragi je verovatno osetio tek neku nelagodu dok je pripremao ordinarnu pijanku. Svi pijani, dete izaslo iz porodilišta u pozajmljenoj odeci iz komsiluka jer nisu stigli da sve kupe i operu na vreme.

dragica

pre 6 godina

Moj suprug je prisustvovao na moja oba porodjaja.Rekla bih da kod prvog nije bio sasvim spreman u bilo kom pogledu.Sledeci...imam osecaj da smo zajedno rodili bebu.Divan osecaj i dan danas nakon toliko vremena(devet godina)Smesno je pricati o tome u definitivnom smislu.Da li muskarci,zele,kahju se ili vec kojesta.Svakom muskarcu je mesto pored svoje zene u momentu porodjaja kako god tok porodjaja isao ili ne.

DrSofronijeTheGreat

pre 6 godina

Pa poenta i jeste da budu emotivni, pa i da zaplacu ako im tako dodje. A ne da budu korisni.
Lepsi osecaj od vidjanja svojeg detete u sekundi nakon rodjenja ne postoji. Verujte na rec.

žena

pre 6 godina

Da živim u inostranstvu, ne bi mi smetalo da muž ne prisustvuje. Tačnije, značilo bi mi mnogo da prisustvuje, ali ako on ne bi želeo, ne bih se ljutila. Ali, pošto živimo u Srbiji, zemlji krađe i zamene beba (gde sam i sama bila zamenjena u porodilištu nebrigom osoblja, srećom sa muškom bebom, pa su me posle pronašli), smatram da je muževa dužnost da prisustvuje porođaju. Ne samo da prisustvuje, već da gleda kao soko da li je doktor tu, da li je trezan (jer meni je pre neku godinu slepo crevo izvadio pijani dr, rez krivudav, dubok, 7cm, na kraju su zvali drugog hirurga da dođe da me zašije, jer ovaj više nije mogao da stoji), da li izlazi jedna beba ili dve, da li dišu i plaču normalno nakon izlaska, da li imaju neke mladeže, bilo šta po čemu ćemo znati da su ista deca doneta i sutra kod mene. Tako da sam rekla mužu, ili ćeš platiti porođaj u inostranstvu ili ćeš biti sa mnom na porođaju u ovom ruletu zvani Srbija. A ko misli da je krađa beba stvar prošlosti, neka pita moju drugaricu, kojoj je pre 5g od dva blizanca jedan mrtvorođen, da bi posle saznala da nije, ali i dalje ne zna gde je i kod koga.

trabant

pre 6 godina

Bio sam prisutan na sva tri poodjaja moje dece. Ja nikad pre tako nesto nisam doziveo. Preporucio bih da svi ocevi budu na rodjenju dece. Koga li su samo ovi ispitivali da mi je znati??

Dr Kadžija

pre 6 godina

Ja se ne kajem što nisam prisustvovao. Uopšte ne sumnjam da je to najveličanstveniji čin kome čovek može da prisustvuje, ali mislim da nije za svakoga.

Bruder Jakob

pre 6 godina

Ja se ne kajem, najljepši momenat u mom životu kad su izvadili bebu van, bio sam s ove strane paravana i gledao carski rez u krupnom planu.
Anestezilog mi je govorio da sjednem da se ne srušim, no nikakvih problema nije bilo.

Dejan

pre 6 godina

Prisustvovao sam porođaju oba deteta. Najlepše iskustvo ikada.
Britanci su baš to što jesu, čudni i ...are u suštini, tako da je kod njih sve moguće, ali koga to uopšte briga :)

Nedeljko Subotić-Petković

pre 6 godina

Nikako na silu. Nekim ljudima, ženama takođe, smeta samo miris bolnice a kamo li nešto više. Od vađenja krvi do porođaja je velika skala. Tako ako si već tu budi od koristi, ne budi statistika. Predhodno razgovarajte, planirajte i posle se radujte.

EU Citizen

pre 6 godina

Šta će muškarac na porođaju, to su ultraliberalne levičarske budalaštine, moje je da napravim dovoljno para da se žena oseća sigurno, platim dobru bolnicu u normalnoj zemlji ili imam vezu u socijalsitičkoj satrapiji, a ostalo je na njoj i čika-doktoru, kad bude gotovo, ući ću na pet minuta da vidim nju i dete, a onda idem da se napijem kao majka sa ekipom :)) Zašto? Jer sam muškarac, a muškarci prosto tako funkcionišu, koliko god se razni dušebrižnici trudili da nas pretvore u svilene i ultrasenzitivne seka-Perse :))) Zato, čim krene prvo ..., prvo ćemo doći po njih :))))

Anica

pre 6 godina

Kao žena koja je rodila troje dece mogu da kažem da muškarac NE TREBA da prisustvuje porođaju. Muškarac na porođaju može samo da smeta. To što bi muškarac da vidi iz znatiželje, nama nije uopšte interesantno. Što manje ljudi se mota oko nas, nama je lakše.

Svemoćni Rendžer

pre 6 godina

Ja izuzetno poštujem svoju suprugu i ovako. Nisam prisustvovao na porođajima jer nisam hteo. Mislim da tu muževima nije mesto. I ona je to znala i nije me terala na to. Mada ako neki baš hoće - neka idu, ako baš oni sami to hoće. Jednostavno mislim da je to ženska stvar, neka intimna, možda pre za njenu majku ili sestru a ne za muža.

cobo

pre 6 godina

Od troje bio kod dvoje (mlajih) prisutan,prvo donela roda :)
Ne kajem se ali malo je bilo skakljivo prilikom prvog seksa,one slike su mi jos bile pred ocima :#

Predrag

pre 6 godina

@Svako ko ima priliku od oceva da prisusrvuje porodjaju nek prisustvuje.

Zašto? Da bih slušao bolno stenjanje i jauke osobe koju volim i instrukcije babica?

laz i mimikrija

pre 6 godina

Glupost da vece ne moze biti, teatar u sklopu kakofonije o jednakosti i bla, bla, bla.

Cetiri puta se porodila moja zena i nije ni pomislila da ja trebam da budem "sa njom".

Bio sam na operaciji u ponedeljak i ona je izgleda nameravala da mi pravi drustvo, valjda i sama zbunjena tom mogucnoscu.

Jedva sam je nekako ljubazno ispratio.

To su situacije u kojima publici nema mesta, moze samo da smeta prisustvo nekoga, makar i najbliskijeg koji u sam zahvat uopste nije upucen niti moze doprineti bilo cemu, sem da mu bude neprijatno.

Nikako

pre 6 godina

Moj da je bio ja bih ga u jednom momentu zadavila izmedju trudova. Ženi je tad potreban zaista zaista neko ko zna sta radi, govori i da je maksimano prisutan. Da je bio i uradio bilo šta sa spiska mislim da bi leteo iz porodjajnog bloka do kuće kondorovim letom. Svako ima svoj stil a moj je definitivno zbog ozbiljnosti i težine čina samo onaj ko zna i ko se snalazi da bude oko žene.

tocka

pre 6 godina

Menu je to banalizovanje samog rodjenja deteta. Dete dolazi na svet, ali nije potrebno da se i ja zabijem tamo izmedju nogu i mašem ogromnim objektivom i snimam sve u slowmotion... pa još ako može da se podeli odma na instagramu da svi vide kako sam ja moderan muškarac. Hiljadama godina taj čin nije bio predvidjen za prisustvo muškaraca, pa ako su i moji dedovi tako šta ja onda imam da umišljam. Nit mogu da pomognem, niti će mi sam taj prizor znacčiti kao dodir i pogled na to dete.

Старац Исаија

pre 6 godina

Присуство мужева је бескорисно и непотребно приликом порођаја, а у нека срећнија времена је било и забрањено. Сваки следећи дан у животу детета је важнији од тог, а улога и дужности оца и мужа се знају вековима.

Херој

pre 6 godina

исуствовати порођају својих партнерки. Тако се најбоље види какви су оне хероји и да заслужују да их третирамо као краљице.
(c i t i z e n, 6. maj 2018 05:33)

Херојство је када гледаш у сигурну смрт и прихваташ последицу. Не видим у чему су жене хероји током порођаја, у најбољу руку су непоколебљиве, жилаве и истрајне.

Ma, tko bi rek'o

pre 6 godina

Mislila sam da samo muslimani ne vole (mrze) da gledaju svoje veoma plodne žene kako im rađaju i rađaju i rađaju sinove, a ono - eto ti ga na - i oni engleski lepotani imaju iste porive kao i Indijanci i Afroamerikanci...

Boki

pre 6 godina

Svako ko ima priliku od oceva da prisusrvuje porodjaju nek prisustvuje. Takav izliv emocija nikad nisam imao niti cu imati. Jednostavno taj cin ne mozete da poredite nisacim na svetu. 
Posle toga zene samo jos vise postujete bez obzira na sve. A bebu tek kad vidite prvi put... Bozanstveno!
(Niko, 05. maj 2018 20:25)

Ne mogu, čekaju me u kafani...

Aca

pre 6 godina

A kako da znam da li je dete moje?! Zamisli situaciju, prisustvuješ porodjaju, obraduješ se detetu a onda zahvaljujući DNK analizi saznaš da dete nije tvoje!!!

Tamara

pre 6 godina

Prvi put muz mi uopste nije trebao na porodjaju. Bili smo i ja i on uplaseni , nisam znala sta me ceka, jaki bolovi...samo mi je babica bila bitna da me manje boli i da beba bude dobro. Na drugom, muz i ja vec jaka ekipa, epidural...zao mi je sto nije prisustvovao. Ako budemo imali trece, volela bih da prisustvuje. Mi zene, smo nagradjene za svu bol, prvi udah, neka carolija ispuni prostoriju, volela bih da moj dragi ima to iskustvo, neopisivo je...

EU Citizen

pre 6 godina

Šta će muškarac na porođaju, to su ultraliberalne levičarske budalaštine, moje je da napravim dovoljno para da se žena oseća sigurno, platim dobru bolnicu u normalnoj zemlji ili imam vezu u socijalsitičkoj satrapiji, a ostalo je na njoj i čika-doktoru, kad bude gotovo, ući ću na pet minuta da vidim nju i dete, a onda idem da se napijem kao majka sa ekipom :)) Zašto? Jer sam muškarac, a muškarci prosto tako funkcionišu, koliko god se razni dušebrižnici trudili da nas pretvore u svilene i ultrasenzitivne seka-Perse :))) Zato, čim krene prvo ..., prvo ćemo doći po njih :))))

Aca

pre 6 godina

A kako da znam da li je dete moje?! Zamisli situaciju, prisustvuješ porodjaju, obraduješ se detetu a onda zahvaljujući DNK analizi saznaš da dete nije tvoje!!!

Херој

pre 6 godina

исуствовати порођају својих партнерки. Тако се најбоље види какви су оне хероји и да заслужују да их третирамо као краљице.
(c i t i z e n, 6. maj 2018 05:33)

Херојство је када гледаш у сигурну смрт и прихваташ последицу. Не видим у чему су жене хероји током порођаја, у најбољу руку су непоколебљиве, жилаве и истрајне.

s

pre 6 godina

Necu nikad razumeti zene koje zele prisustvo muza ...... mislim da je potpuno nepotrebno i dovoljno je da vidi bebu kad je vec rodjena . Meni porodjaj nije spektakl vec nesto ruzno sto treba sto pre zaboraviti . Ja sam imala potpuno bezbolan porodjaj ali nisam htela da muz bude tu ..... danas zene prave cirkus od trudnoce i porodjaja . Izgubile su dostojanstvo .

Niko

pre 6 godina

Svako ko ima priliku od oceva da prisusrvuje porodjaju nek prisustvuje. Takav izliv emocija nikad nisam imao niti cu imati. Jednostavno taj cin ne mozete da poredite nisacim na svetu.
Posle toga zene samo jos vise postujete bez obzira na sve. A bebu tek kad vidite prvi put... Bozanstveno!

Старац Исаија

pre 6 godina

Присуство мужева је бескорисно и непотребно приликом порођаја, а у нека срећнија времена је било и забрањено. Сваки следећи дан у животу детета је важнији од тог, а улога и дужности оца и мужа се знају вековима.

Svemoćni Rendžer

pre 6 godina

Ja izuzetno poštujem svoju suprugu i ovako. Nisam prisustvovao na porođajima jer nisam hteo. Mislim da tu muževima nije mesto. I ona je to znala i nije me terala na to. Mada ako neki baš hoće - neka idu, ako baš oni sami to hoće. Jednostavno mislim da je to ženska stvar, neka intimna, možda pre za njenu majku ili sestru a ne za muža.

Predrag

pre 6 godina

@Svako ko ima priliku od oceva da prisusrvuje porodjaju nek prisustvuje.

Zašto? Da bih slušao bolno stenjanje i jauke osobe koju volim i instrukcije babica?

tocka

pre 6 godina

Menu je to banalizovanje samog rodjenja deteta. Dete dolazi na svet, ali nije potrebno da se i ja zabijem tamo izmedju nogu i mašem ogromnim objektivom i snimam sve u slowmotion... pa još ako može da se podeli odma na instagramu da svi vide kako sam ja moderan muškarac. Hiljadama godina taj čin nije bio predvidjen za prisustvo muškaraca, pa ako su i moji dedovi tako šta ja onda imam da umišljam. Nit mogu da pomognem, niti će mi sam taj prizor znacčiti kao dodir i pogled na to dete.

laz i mimikrija

pre 6 godina

Glupost da vece ne moze biti, teatar u sklopu kakofonije o jednakosti i bla, bla, bla.

Cetiri puta se porodila moja zena i nije ni pomislila da ja trebam da budem "sa njom".

Bio sam na operaciji u ponedeljak i ona je izgleda nameravala da mi pravi drustvo, valjda i sama zbunjena tom mogucnoscu.

Jedva sam je nekako ljubazno ispratio.

To su situacije u kojima publici nema mesta, moze samo da smeta prisustvo nekoga, makar i najbliskijeg koji u sam zahvat uopste nije upucen niti moze doprineti bilo cemu, sem da mu bude neprijatno.

Boki

pre 6 godina

Svako ko ima priliku od oceva da prisusrvuje porodjaju nek prisustvuje. Takav izliv emocija nikad nisam imao niti cu imati. Jednostavno taj cin ne mozete da poredite nisacim na svetu. 
Posle toga zene samo jos vise postujete bez obzira na sve. A bebu tek kad vidite prvi put... Bozanstveno!
(Niko, 05. maj 2018 20:25)

Ne mogu, čekaju me u kafani...

Anica

pre 6 godina

Kao žena koja je rodila troje dece mogu da kažem da muškarac NE TREBA da prisustvuje porođaju. Muškarac na porođaju može samo da smeta. To što bi muškarac da vidi iz znatiželje, nama nije uopšte interesantno. Što manje ljudi se mota oko nas, nama je lakše.

Nikako

pre 6 godina

Moj da je bio ja bih ga u jednom momentu zadavila izmedju trudova. Ženi je tad potreban zaista zaista neko ko zna sta radi, govori i da je maksimano prisutan. Da je bio i uradio bilo šta sa spiska mislim da bi leteo iz porodjajnog bloka do kuće kondorovim letom. Svako ima svoj stil a moj je definitivno zbog ozbiljnosti i težine čina samo onaj ko zna i ko se snalazi da bude oko žene.

mixer

pre 6 godina

Nisam ni ozenjen, ne znam da li bih prisustvovao, ali je van svake pameti uzimati britance kao merilo u civilizovanom svetu, za "bolesniju" naciju kroz istoriju nisam cuo.

Ivan Grahovac

pre 6 godina

Na prvom prisustvovao, na drugom ne, i to po sopstvenoj ali i supruzinoj zelji. Nema svako "zeludac" za to i to ne treba da bude ovo sto jeste danas- pomodarstvo. Trebali su nam meseci nakon toga da seksualni zivot povratimo na normalne staze. A tokom samog porodjaja, kako supruga kaze, samo sam je nervirao jer navodno nije videla da se radujem, vec samo da panicim. A panicio jesam jer sam se nenormalno uplasio za nju jer je delovala kao da je na dodir do smrti (oci suzne, krvave, lice crveno ali vuce na modro pomalo, nekontrolisani pokreti ruku i ti krici...). Razmislite svi dobro.

Ma, tko bi rek'o

pre 6 godina

Mislila sam da samo muslimani ne vole (mrze) da gledaju svoje veoma plodne žene kako im rađaju i rađaju i rađaju sinove, a ono - eto ti ga na - i oni engleski lepotani imaju iste porive kao i Indijanci i Afroamerikanci...

c i t i z e n

pre 6 godina

Треба присуствовати порођају својих партнерки. Тако се најбоље види какви су оне хероји и да заслужују да их третирамо као краљице.

Dr Kadžija

pre 6 godina

Ja se ne kajem što nisam prisustvovao. Uopšte ne sumnjam da je to najveličanstveniji čin kome čovek može da prisustvuje, ali mislim da nije za svakoga.

SRB

pre 6 godina

Jedan od najlepsih dogadjaja u zivotu. Muskarci koji se kaju imaju neke dublje probleme verovatno. Osecaj kada se beba rodi je prelep, neopisiv. Nakon tog dozivljaja uopste ne mogu da zamislim da nisam tu tokom porodjaja, a i u narednim danima dok su u bolnici.
Tada postajete porodica (ako vec pre toga niste)!

ford

pre 6 godina

Jedan sam od retkih u ovoj zemlji koji je imao tu srecu da prisustvuje porodjaju.Nisam neki vernik,daleko od toga,ali ako postoji Bog,neka uzvisena sila,onda je to sila radjanja,postanja,i to tvog deteta!Braco Muskarci,ne razmisljajte,vec pod OBAVEZNO(!!!),promenice vam zivot i poimanje istog!!!Neobjasnjivo..!!

Arhiteča

pre 6 godina

Meni je to najdivnije iskustvo u životu! Nije mi jasno kakvi su to bezosećajni i nezreli likovi koji rade stvari popisane u ovom članku? Ne postoji ništa divnije na svetu od onog trenutka kada ugledate kako vaše dete po prvi put udahne!

cobo

pre 6 godina

Od troje bio kod dvoje (mlajih) prisutan,prvo donela roda :)
Ne kajem se ali malo je bilo skakljivo prilikom prvog seksa,one slike su mi jos bile pred ocima :#

dupli tata

pre 6 godina

Prisustvovao sam rodjenju oba svoja sina... i ne bi to menjao nizasta na svetu... jer nekako sam shvatao da mi nije ni mesto nigde drugde nego tu pored svoje supruge koja radja nasu decu... pogotovo je u Srbiji je vazno da budete pored svojih zena na porodjaju jer se onda, doktori i osoblje 300% bolje ponasa prema zeni koja je u tim trenucima narocito osetljiva i ranjiva... a videti iz prve ruke koliku kolicinu snage i bola zena prodje ne bi li na svet donela zivot... cini da na totalno drugi nacin posmatrate, postujete i volite svoju suprugu... i nista ne moze da zameni osecaj koji imate kad prvi put vidite svoje dete bas na porodjaju... neponovljivo iskustvo...

Joca

pre 6 godina

Низашта на свету не бих пропустио тај догађај од пре 13 година. И жао ми је што није било услова да присуствујем и на рођењу моје принцезе. Другари моји, не знате шта пропуштате.

DrSofronijeTheGreat

pre 6 godina

Pa poenta i jeste da budu emotivni, pa i da zaplacu ako im tako dodje. A ne da budu korisni.
Lepsi osecaj od vidjanja svojeg detete u sekundi nakon rodjenja ne postoji. Verujte na rec.

Momir

pre 6 godina

oba puta sam peisustvovao porodjaju. Ne bih to peopustio nizasta na svetu. Momenat kada prvi put ugledate vase dete je neopisiv i neprocenjiv!

dragica

pre 6 godina

Moj suprug je prisustvovao na moja oba porodjaja.Rekla bih da kod prvog nije bio sasvim spreman u bilo kom pogledu.Sledeci...imam osecaj da smo zajedno rodili bebu.Divan osecaj i dan danas nakon toliko vremena(devet godina)Smesno je pricati o tome u definitivnom smislu.Da li muskarci,zele,kahju se ili vec kojesta.Svakom muskarcu je mesto pored svoje zene u momentu porodjaja kako god tok porodjaja isao ili ne.

Biljana

pre 6 godina

Pitala sam onomad moga muza da li je rad da prisustvuje porodjaju?Rekao je da bi zeleo ako ja mislim da treba.Posto znam da je osetljiv na krv,posekotinu cak i na gnojavu bubuljicu,kazem mu da je bolje da ne.A,ako insistira-moze.
Nije hteo.
I bolje,onesvestio bi se,nervirao bi me.
Drugo,da je zaista zainteresovan...Sto da ne!

nevera

pre 6 godina

Mislim da se tu radi vise o podrsci i jedinstvenom iskustvu a ne o tome da izigrava babicu, bas zato je moj muz i prisustvovao porodjaju i svo vreme bio uz mene, osecaj zajednistva u takvim trenutcima je neverovatan.

Aziz-Dijaspora

pre 6 godina

Prisustvovao i to 3 puta i svaki put kazem ”Boze fala pa nisam zensko” :) U trenutku izlaska bebe kod coveka prorade neki osecaji koje nije znao ni da ih ima, suze same idu od radosti i to bukvalno. Jednostavno mislim da bi to svaki otac trebao da dozivi sa svojom zenom, zblizi se nekako covek na malo poseban nacin. Jeste da je dosta lakse biti u kafani i cekati telefonski poziv polu ili skroz pijan ali vredi biti prisutan to mogu da garantujem.

trabant

pre 6 godina

Bio sam prisutan na sva tri poodjaja moje dece. Ja nikad pre tako nesto nisam doziveo. Preporucio bih da svi ocevi budu na rodjenju dece. Koga li su samo ovi ispitivali da mi je znati??

MSChi

pre 6 godina

Bio sam prisutan dok je moja zena imala carski rez i prvi sam drzao nasu devojcicu u rukama. To mi je jedan od najboljih dana i 1000 puta bih opet isto postupio.

Dejan

pre 6 godina

Prisustvovao sam porođaju oba deteta. Najlepše iskustvo ikada.
Britanci su baš to što jesu, čudni i ...are u suštini, tako da je kod njih sve moguće, ali koga to uopšte briga :)

Ivan Ilic

pre 6 godina

Prustvovao sam porodjaju u GAK-u svoje supruge iz više razloga.
Bila je izuzetno puno medijski eksploatisana tema "kradje beba", a u njenoj široj porodici su doživeli identičan scenario , koji je opisivao pomenute tragedije, roditelja, koji su istupili .
Babice su bile veoma neljubazne na prvom porodjaju i supruga me je maltene zamolila da prisustvujem i ja sam onda još više želeo da prisustvujem .
Kada je glavica izašla, taj poslednji najveći napon da izadju ramena bebe, je najteži za ženu i bebu i visoko je rizican. U pomenutom trenutku sam je tako snažno bodrio, pričao i posle mi je rekla da joj je to puno značilo, jer su doktori i babica toliko indiferentni, to im je valjda svakodnevica., Babica je bila ljubazna , tako da je sve prošlo najbolje. Obično babice iznervira, jer žene u šoku, ne slušaju upute i onda, dobijaju samare i uvrede. Posle porođaja su mi se zahvaljivale sestre iz drugih boksova, jer sam pomogao i susednim porodiljama :-). Ladno su me sestre zadrzavale da pričamo, jer se obično muškarci pogube, ne znaju šta da rade, a to je zato, jer se ne informišu pre toga..... Iskustvo je jedinstveno, neverovatno, podseti čoveka na krhkost života , probude se osećanja i nagoni za koje mladi ljudi ističu da ih nemaju i iznenadite se, kako na kraju pozitivno deluje na čoveka . Na mene jeste. Sa svojom suprugom nekako postajete još bliskiji.... Ona njena stvar Vam se ne ogadi, nego je volite još više ,jer se uz normalno vežbanje / kulturu života, sve vrati na mesto . ? .To je moje iskustvo......Ako imate priliku, iskoristite je. Mi ćemo nadam se i sa trećim, ako Bog da ?.

zlatiborac

pre 6 godina

Ja sam prisustvovao porodjaju oba deteta i nista lepse nisam doziveo u zivotu. Imam prijatelje koji su se onesvestili, pogubili idr. Treba da budete spremni i ponosni. Za mene nesto divno i plemenito. Osecao sam da brinem o svojoj deci od prve sekunde njihovog upoznavanja sa ovim svetom. Moja lepsa polovina bila je ponosna na nasu porodicu. Divno iskustvo.

drmr

pre 6 godina

Svako ko ima priliku od oceva da prisusrvuje porodjaju nek prisustvuje. Takav izliv emocija nikad nisam imao niti cu imati. Jednostavno taj cin ne mozete da poredite nisacim na svetu.
Posle toga zene samo jos vise postujete bez obzira na sve. A bebu tek kad vidite prvi put... Bozanstveno!
(Niko, 5. maj 2018 20:25)
--------------------------------------------------------------

@Niko - bio prisutan kod rodjenja moje cetvoro dece. Cetiri najlepsa trenutka u mom zivotu... Osecaj se ne moze opisati onima koji nisu prisustvovali.

Делија72

pre 6 godina

Био сам на оба порођаја и вјерујте ја нисам био ни од какве помоћи јер скоро да није ни примјетила да сам био присутан .Сам осјећај је одличан јер присуствујеш рођењу своје дјеце а ово што пише у чланку ништа од тога нисам био.Прибран ,нормалан надасве трезвено присутан сво вријеме само ето кажем ваљда од бола или концетрације супруга није ни примјетила да сам био ту поред ње.А били су лаки породи ако се може назвати лак пород, јер од самог одласка од куће до болнице и порођаја у оба случаја је све трајало два сата.Мој савјет је сваком мушкарцу да буде уз своју супругу и своје дијете а од какве ћеш бити користи је све индивидуално.

Vladimir

pre 6 godina

Davno beše ali je bilo, pre svega, korisno. Stavite se u poziciju žena koje satima leže uglavnom same i u bolovima. Prijateljsko lice (nisam siguran da je neko u stanju tada da misli na nešto drugo :) ), držanje za ruku, slušanje... A na kraju prvi trenutak kada vaše dete dolazi na ovaj svet. Ukratko, neprocenjivo. Iako nisam više s tom ženom, to vreme ništa ne može da izbriše. MOj konačni odgovor je: Da. Prisustvujte porođaju.

Bruder Jakob

pre 6 godina

Ja se ne kajem, najljepši momenat u mom životu kad su izvadili bebu van, bio sam s ove strane paravana i gledao carski rez u krupnom planu.
Anestezilog mi je govorio da sjednem da se ne srušim, no nikakvih problema nije bilo.

Charlie

pre 6 godina

Bio sam sva tri puta. Prelep (preblaga rec) nestvaran i jedinstven osecaj...Tekst i "statistika' su nebulozni bar sto se mene tice. Nisam se nista mesao ali zenama znaci da smo tu, nema niceg gadnog kako mnogi misle, naprotiv prisustvujete radjanju svog deteta, prvi, uzdah,plac, pa inrefleksni smeh vama najbitnijeg bica i da to ne vidite...mozete to i da snimite ali i bez snimka to se urezuje u secanju najpozitivnijem smislu.

Gle, javio se fikus

pre 6 godina

Neverovatan izliv emocija. Taj momenat kad je ćerkica izašla i suze radosnice moje supruge i mene su najvredniji trenuci moga zivota.

Smiky

pre 6 godina

ja sam sva tri puta prisustvovao, morao sam da propratim sve, da nesto ne promakne. Ali sam zaboravio da kazem da sam medicinski tehnicar koji je bio na porodjajima 1000x, i da mi je to ko dobar dan,hihihihi.

Neka mama

pre 6 godina

@ Niko

Bravo, čoveče! Moj dragi je verovatno osetio tek neku nelagodu dok je pripremao ordinarnu pijanku. Svi pijani, dete izaslo iz porodilišta u pozajmljenoj odeci iz komsiluka jer nisu stigli da sve kupe i operu na vreme.

Nedeljko Subotić-Petković

pre 6 godina

Nikako na silu. Nekim ljudima, ženama takođe, smeta samo miris bolnice a kamo li nešto više. Od vađenja krvi do porođaja je velika skala. Tako ako si već tu budi od koristi, ne budi statistika. Predhodno razgovarajte, planirajte i posle se radujte.

Letač

pre 6 godina

Prisustvovao porođaju. Ženi je bilo lakše da me ima uz sebe, a i sam sam htio.
Neko vrijeme ništa, žena se trudi, pa ništa, kad odjednom "plup", evo glava vani. I odmah sav vani. Sin. Meni oči kao kod sove a zena istu sekundu "Što ne plače?!" (majko mila, koja paničarka). Naravno zaplakao. Sestra ga stavi na pult neki ili šta već a meni prva misao u glavi "Kako ima lijepu kožu". Baš to, stvarno :)
Kući sam se vrati emocionalno isrpljen. 5 je ujutro, izlazim iz kola a u nos mi udari jak i predivan miris lipe. Još malo pa će sin slaviti osmi rođendan. Još uvijek me miris lipe podsjeća na njegovo rođenje. Dijete moje drago...
I da, drago mi je što sam tad bio pored.

Tamara

pre 6 godina

Prvi put muz mi uopste nije trebao na porodjaju. Bili smo i ja i on uplaseni , nisam znala sta me ceka, jaki bolovi...samo mi je babica bila bitna da me manje boli i da beba bude dobro. Na drugom, muz i ja vec jaka ekipa, epidural...zao mi je sto nije prisustvovao. Ako budemo imali trece, volela bih da prisustvuje. Mi zene, smo nagradjene za svu bol, prvi udah, neka carolija ispuni prostoriju, volela bih da moj dragi ima to iskustvo, neopisivo je...

žena

pre 6 godina

Da živim u inostranstvu, ne bi mi smetalo da muž ne prisustvuje. Tačnije, značilo bi mi mnogo da prisustvuje, ali ako on ne bi želeo, ne bih se ljutila. Ali, pošto živimo u Srbiji, zemlji krađe i zamene beba (gde sam i sama bila zamenjena u porodilištu nebrigom osoblja, srećom sa muškom bebom, pa su me posle pronašli), smatram da je muževa dužnost da prisustvuje porođaju. Ne samo da prisustvuje, već da gleda kao soko da li je doktor tu, da li je trezan (jer meni je pre neku godinu slepo crevo izvadio pijani dr, rez krivudav, dubok, 7cm, na kraju su zvali drugog hirurga da dođe da me zašije, jer ovaj više nije mogao da stoji), da li izlazi jedna beba ili dve, da li dišu i plaču normalno nakon izlaska, da li imaju neke mladeže, bilo šta po čemu ćemo znati da su ista deca doneta i sutra kod mene. Tako da sam rekla mužu, ili ćeš platiti porođaj u inostranstvu ili ćeš biti sa mnom na porođaju u ovom ruletu zvani Srbija. A ko misli da je krađa beba stvar prošlosti, neka pita moju drugaricu, kojoj je pre 5g od dva blizanca jedan mrtvorođen, da bi posle saznala da nije, ali i dalje ne zna gde je i kod koga.