Aktuelno

Četvrtak, 03.05.2018.

07:48

Ravnozemljaši "objasnili" zašto čovek ne padne sa ivice

Izvor: klix.ba

Ravnozemljaši "objasnili" zašto èovek ne padne sa ivice IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

227 Komentari

Sortiraj po:

Denn

pre 5 godina

Samo cu vam reci svi ti naucnici koji su nam dali dokaze o loptastoj zemlji su rekli da smo nastali od majmuna a kasnije majmuni otisli na mjesec.60tih godina je bila naprednija nauka i tehnologija nego sad pa ne mogu vise otici.
Sjecam se jos sam bio u osnovnoj skoli pitao sam vjeroucitelja kakav odgovor ima crkva za nastank zemlje kako naucnici dokazuju?
On mi je odgovorio uzmi kutiju sibica i prospi na pod i vidi hoce li se ,,slucajno" poslagati jedna do druge.
Nista nije slucajno a odgovore nadjite u Bibliji.

Ruzicasti jednorog

pre 6 godina

@ Smehotres, 4. maj 2018 09:48

Svaka tebi cast sto se uopste upustas u ovako nesto. Najbolji su mi ovi koji bez ikakvog blama pokazuju svoju glupost i neobrazovanost i jos hrabro traze da im neko objasni. Pa to kosta, druze. Imao je pravo na placeno skolovanje, ocigledno ga nije iskoristio, a sad trazi da mu neko u par redova objasni na brzaka ono sto smo mi ucili godinama.
Evo, ti si mu to objasnio besplatno, a ja se kladim da ti nece reci ni hvala, jer njega to zapravo ni ne interesuje.
To se odnosi na sve ravnozemljase, antivaksere i ostale mesije koji uzivaju u ulozi otvaranja ociju drugima. "Tebe su do sada lagali, sreca tvoja da si na mene natrcao, sad cu ja da ti objasnim." To im daje osecaj moci, a to je jedino sto ih zanima. Neki od njih uspeju da privuku mnogo sledbenika, da monetizuju YT i da nesto i zarade. Ostalima ostaje prostor za komentarisanje na B92.
Tuzno

miki

pre 6 godina

kako da verujem naučnicima koji veruju da su postali od majmuna.
oblik zemlje niko još nije adekvatno dokazao,to je istina.
(dragan, 3. maj 2018 18:47)
Dokazuje je smena dana i noći :))) bežalo se malo sa časova a ;)

Srboljub

pre 6 godina

Porazno, porazno je čitati komentare: u kakve su osnovne škole pojedinci išli, dal' su odsustvovali sa početnih časova "poznavanja prirode", "geografije"... dal je uticaj religijskih "istina" toliko jak? S druge strane, članak navodi da bar o ravnozemljašima sa konvencije počnem da razmišljam kao trollerima: oni se, ustavri, ludo zabavljaju gledajući reakcije na obe suprotstavljene strane.

Ja

pre 6 godina

Dragomir Hadzi Antic

U tvom komentaru nigde tog znanja i logike! Tebi su logicne samo pomije koje ti se serviraju od prvog dana tvog formalnog obrazovanja, ti samo za njih znas i nista drugo.

Milojko

pre 6 godina

@suecki kanal
Ako izvir ena juznoj a uliva se na severnoj hemisferi, onda prvo tece uzbrdo, pa zatim nizbrdo.
Pa kako se na sredini ne prelomi? Valjda brze tece nizbrdo nego uzbrdo!

Stojko

pre 6 godina

@suecki kanal
Ovo je u nivou jednog ucenjaka sa kojim sam imao cast i privilegiju da sedim, koji kaze "ljudi sigurno nisu otisli na Mesec 60tih godina. Tad su najbrzi avioni isli 700 na sat, znas li ti koliko bi im vremena trebalo do Meseca i nazad"

Kontras

pre 6 godina

Pakman objasnjenje jeste besmisleno. Krajnje besmisleno.

Sa ivice Zemlje se ne moze "pasti" jer je oko Zemlje gigantski prsten Antarktik. Setite se scene uz serije Igra Prestola.

Na kraju Antarktika se ili uzdize kupola koju zovemo nebo ili se Antarktik prostire unedogled.

Samostalno istrazivanje Antarktika je nemoguce zbog Antarctic treaty-ja koji su potpisale vojske najmocnijih zemalja sveta.

oneil

pre 6 godina

Meni nije jasno kako svet dozvoljava da ovakvi mozgovi trace vreme svim normalnim ljudima svojim izmisljotinama? PACMAN??? Evo, ovog puta obecavam da vise nikada necu otvoriti vest o ravnozemljasima, pa vi pisite i dalje o njima.

Smehotres

pre 6 godina

Duzina 163 km
Srednja dubina 22 m
Zakrivljenje 1600 m
Objasnite.

засеци лубеницу, поморанџу, јабуку целим обимом у круг...
Reka Nil izvire na juznoj hemisferi a uliva se na severnoj. Jel ona to tece "uzbrdo"?
Objasnite.

Горе и доле се дефинишу у односу на смер деловања гравитационе силе.
"Узбрдо" се не дефинише по мапи. Морава на мапи тече на север, да ли тече узбрдо. Јадранско море је на мапи отворено одоздоле, зашто не исцури....(ово је толико глупо, да умирем од смеха....значи теби је горе оно што је горе на мапи???? Како се ти снађеш кад идеш негде у планину????)

Gravitacija drzi na zemlji sva mora i okeane, ali ne moze da zadrzi obican dim, leptira i mnoge druge stvari.
Objasnite.

Лептира може да задржи. Лептир пада на земљу кад не употребљава силу потиска крила. Дим има густину нижу од густине околног ваздуха. Као што пластика плута у води....дакле, околни притисак воде/ваздуха изгура дим/пластику због мање густине. У суштини, дим иде на горе зато што ти не пропадаш кроз бетон...

Zasto nasu atmosferu ne usisa nepojmljivi vakuum svemira?
Objasnite. Samo nemojte o gravitaciji koja ne moze zadrzati leptira.
Маса атмосфере је 5 000 000 000 000 000 000 килограма. На ту масу делује гравитациона сила Земље која може да задржи лептира. И губимо делове атмосфере већ милионима година.

ect...

Hvala.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (suecki kanal, 3. maj 2018 14:48

Aleksa

pre 6 godina

Ја сам 100% иза тога да вера нема потребе да се рационалише. Сасвим је у реду веровати у било шта. Ја сам агностик, и премда прихватам чињеницу да су закони физике такви какви јесу, и даље верујем да не можемо спознати праву природу ствари. Али...у овом појавном свету, на основу свега што верујем да знам о овом појавном свету, занемарујући чињенице које не знам или не могу да их спознам (да ли је овај појавни свет стваран или не), земља је геоид.

Пошто равноземљаши не прихватају да је њихов став базиран на вери, већ покушавају да равноземљаштво докажу "доказима", моје питање је следеће:

Ако је земља геоид, постојање леда на половима може се објаснити положајем Земље у односу на наше сунце, дакле разлог за његово постојање су закони физике у које ја верујем. Ако је земља равна, откуд лед у "центру" равне плоче?

Зид око ивице је магично леден и има магијску функцију да задржи воду и људе да не испадну негде доле (без обзира што се доле дефинише у односу на гравитацију, а на равној земљи гравитације нема), то је јасно, али чему лед у центру равне плоче, која је његова функција, макар она била и магијска, као што јесте функција леда око плоче? Има ли тог одговора на јутубету?

CATAPA

pre 6 godina

Iza ledenog zida su Whitewalkers. I iza ledenog zida koji okružuje ravnu Zemlju ima zemlje, odnosno večnog leda, ali se još niko nije vratio da ispriča i opiše...

Edis

pre 6 godina

Dobar ovaj izvor iz kojeg nastaju okeani, voda se već vijekovima prosipa u svemir a nivo mora i dalje isti.
(Jastog, 03. maj 2018 10:01)

Pa zato imaju kisu to pitanje za njih je easy as cake.samo problem nastaje kad se svemir napuni ko bunar e onda ide poplave. A i taj svemir ima usko grlo i kad se ponekad zacepi desu se poplave kao od pre neku godinu na balkanu a kad se napuni do kapaka onda se zemlja vrti da nekazem u krug nego oko uskog grla svemira ko neki splav.

Амфилохије

pre 6 godina

У светој Књизи све лепопише, Богје створио земљу доле, а небо горе. Не може бити округла, само равна. Веровати у супротно је обично кривоверје.

emil

pre 6 godina

To je klub za*ebanata, cesto duhovitijih od protivnika koji misle da je Tajson veliki fizičar. Ovo prvo bar je smešno a ovo drugo tužno i glupo.

Mirko

pre 6 godina

A šta je odozdo?
(Ozren, 3. maj 2018 10:53)

Nečastivi i Baba Jaga. Kopaju ka nama i uskoro ce da izbiju tu negde gde je najtanje. Kod Kikinde cini mi se.

Dragomir Hadzi Antic

pre 6 godina

Sama cinjenica da je clanak objavljen u ovakvom tonu je dokaz da nesto nije u redu.
Clanak je napisan tendeciozno sa namerom da revnozemljase predstavi kao idiote, a cinjenica je da nijedan ravnozemljas ne bi izjavio ovako nesto!
Molim da se objavi komentar jednog ravnozemljasa!
(200 na sat, 3. maj 2018 14:20)

Tendenciozno ili ne,da su ravnozemljasi idioti opste je prihvacen aksiom i apsolutno i nepobitna istina!

Ja se ,zapravo,divim ravnozemljasima,jer imati vere u nesto toliko glupo,mora da je oslobadjajuce i omogucava im da veruju u super junake iz Marvelovih stripova,u Dacu i Duska Dugouska.

O boze,kako bih i ja voleo da verujem u to,da i ja budem idiot,samo da me jebeno znanje i surova logika u tome ne sprecavaju !

NoName

pre 6 godina

@Eric Dubay

Imas putovanja do Antarktika, kosta oko 4000 evra. Kod Hrvata mozes kupiti aranzman.

Edukacija, edukacija i edukacija. Postajete sve tuplji i tuplji. A svi odgovori za sve vam se nalaze pred nosom. Nego necete ni to da gledate.

it is I, Leclerc

pre 6 godina

znaci, ja odem na npr severni pol, dodjem do "zida" i ne mogu dalje...? zivimo u 21 veku gde postoje busilice za sve sto vam padne napamet... dovedes nekako busilicu na severni ili juzni pol, izbusimo rupu do ivice zemlje, predjemo "magicnu" ivicu zemlje i puf... eto nas na suprotnom polu... ko ovde koga zaj**ava bre?! xD

Mihailo

pre 6 godina

21. vek ne verujem da iko obrazovan može da zastupa ovakvu teoriju, osim onih koji su bežali sa časova, posebno geografije i fizike. Njima je nemoguće objasniti bilo šta. Pitanje za ravnozemljaše, objasnite mesečeve mene.

Henry Chinasky

pre 6 godina

Dragi ,,aha'', da mogu Amerikanci bi rado odleteli do Meseca i tamo napravili bazu. Slike Zemlje koje nam se serviraju su sastavljne iz delova snimaka koje prave sateliti koji kruže oko Zemlje. PS, to što kruže oko Zemlje ne znači da je Zemlja okrugla.

Burazi jaci od cele kafane

pre 6 godina

@suecki kanal

Sto je telo masivnije,gravitacija na njega jace deluje. Obnovi Njutnove zakone.

I ti tog leptira mozes da podignes sa zemlje,ali probaj da podignes automobil.

Zoran

pre 6 godina

Ravnozemljashi gledajte let ruskog Mig-29UB u stratosferi... e, sada , jedino ako oni i NASA rade zajedno, shto me ne bi zachudilo da se u vashim umovima kreira...

https://www.youtube.com/watch?v=GpVgR3dssvg

Darko

pre 6 godina

e, a to su zakljucili tako sto su isli u jednom pravcu i zbunjeni stigli na mesto polaska. i umesto da na racun toga zakljuce da je zemlja okrugla, oni se setili pak-man-a hahaha.

Milosav

pre 6 godina

A šta je odozdo?
(Ozren, 3. maj 2018 10:53)

Kako sta? Pa valjda one tri dzinovske kornjace, pa kad one pocnu da se koprcaju ovde gore nastane picvajz, zemljotresi, cunami, itd.

vlasta

pre 6 godina

@suecki kanal
Otvorih komentare,I tvoj je prvi, najsveziji.
Vidi ovako prijatelju..Da li ti imas zavrsenu osnovnu skolu?Ako imas onda je nas obrazovni sistem stvarno kritican.Pomislio sam za tren da ti dam neki odgovor ,barem na jedno pitanje.Brzo sam se predomislio,zato sto je to gubljenje vremena.Znaci,covek u ovu sprdnju o ravnoj zemlji kao argument upotrebio leptirov let?!?!?

Eric Dubay

pre 6 godina

@aha,

letimo, i slikamo... i vidi se samo ravna Zemlja (osim kad koristis fish eye lense). A niko i ne tvrdi da postoji ivica, jednostavno ne zna se :) Tj mozda ima neko ko zna sve ali obicni smrtnici ne znaju i ne mogu dokazati... Poz prijatelju.

T

pre 6 godina

@See Prvi ljudski objekat u svemiru - ali ne i u orbiti - je bila nacisticka raketa V2. Prva fotografija iz svemira je nastala tako sto su amerikanci na V2 stavili kameru i lansirali je u svemir. Slika je nastala 1946.

Zoran

pre 6 godina

Duzina 163 km
Srednja dubina 22 m
Zakrivljenje 1600 m
Objasnite.

Reka Nil izvire na juznoj hemisferi a uliva se na severnoj. Jel ona to tece "uzbrdo"?
Objasnite.

Gravitacija drzi na zemlji sva mora i okeane, ali ne moze da zadrzi obican dim, leptira i mnoge druge stvari.
Objasnite.

Zasto nasu atmosferu ne usisa nepojmljivi vakuum svemira?
Objasnite. Samo nemojte o gravitaciji koja ne moze zadrzati leptira.

ect...

Hvala.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (suecki kanal, 3. maj 2018 14:48

Ti si zaista u kanalu, ali na vecoj dubini od 22 m. Takvim kao tebi ne vredi objasnjavati bilo sta, jer da bi razumeo objashnjenje moras imati bar elementarno znanje iz prirodnih nauka. Citajuci tvoj post, meni je jasno da ti pojma nemas, pa prema tome bezbolnije je pustiti da verujes u to sto pishesh.

Goran

pre 6 godina

@suecki kanal: Kako sad mi da ti objasnimo, kada ni u osnovnoj školi nisi uspeo da shvatiš? Jesi li je uopšte završio? Ako jesi, daj mi ime profesora fizike, da ga tužimo za nesavestan rad.

suecki kanal

pre 6 godina

Duzina 163 km
Srednja dubina 22 m
Zakrivljenje 1600 m
Objasnite.

Reka Nil izvire na juznoj hemisferi a uliva se na severnoj. Jel ona to tece "uzbrdo"?
Objasnite.

Gravitacija drzi na zemlji sva mora i okeane, ali ne moze da zadrzi obican dim, leptira i mnoge druge stvari.
Objasnite.

Zasto nasu atmosferu ne usisa nepojmljivi vakuum svemira?
Objasnite. Samo nemojte o gravitaciji koja ne moze zadrzati leptira.

ect...

Hvala.

Старац Исаија

pre 6 godina

@Пера

Не постоје "Абрахамске" религије, само аврамовске. Уместо што.друге називате будалама, савладајте прво основе ствари које "објашњавате", а и свој матерњи језик.

200 na sat

pre 6 godina

Sama cinjenica da je clanak objavljen u ovakvom tonu je dokaz da nesto nije u redu.
Clanak je napisan tendeciozno sa namerom da revnozemljase predstavi kao idiote, a cinjenica je da nijedan ravnozemljas ne bi izjavio ovako nesto!
Molim da se objavi komentar jednog ravnozemljasa!

asteroid

pre 6 godina

Mislim dobri ljudi iz NASA su vam pokazali slike.
(Dejan, 3. maj 2018 09:41) # Link komentara
a-ha tu sam te nasao!! nisu samo dobri ljudi iz nasa, vec i dobri ljudi iz ruskih kosmickih snaga, kineskih, japanskih, indijskih, evrounijskih instituta..znači baš su svi ujedinjeni u tome? neverovatno da se jedna teorija koju propagiraju ekstremni americki protestanti toliko primila u pravoslavnoj srbiji

Vanja Petrović

pre 6 godina

(Dejan, 3. maj 2018 09:41)

Pa, nemoj tako Deki rode; nije meni samo NASA pokazala sličice...imaju albume o okrugloj zemlji i SSSR, Kanada, Kina, Indija, Japan, Francuska, Ukrajina, Izrael, UK, Iran i Severna Koreja. Proveri, ako mi ne veruješ.

No, ja u to ne verujem...po meni je Zemlja romboidna, i ništa vam ravno i oblozemljašima ne verjujem. :D

i mi konja za trku imamo

pre 6 godina

Znaci ako se popiskim (oprostite ma izrazu) na jednom kraju sveta,postoji sansa da cu poprskati nekog na drugom kraju?

Maslačak

pre 6 godina

Ako je Zemlja zaista kao globus, zasto onda niko nije nasao onaj sraf na Arktiku? A to uopste nije mali sraf!
(wtf, 3. maj 2018 10:05)

Niko ga nije našao jer je duboko zakopan i zakamufliran u ledu. U stvari, i nije šraf, nego ogromna osovina, lageri i sve što ide uz to.

Ali ne samo da sve to postoji, nego ima i cela jedna armija patuljaka i elfova koji ropski rade u tri smene na redovnom održavanju i podmazivanju te skalamerije da ne zarđa jer bi onda Zemlja zaribala i prestala da se okreće!

To što nama pričaju da ti jadnici rade na Severnom polu u radionici Deda Mraza (ili njegovog konkurenta Božić Bate) i tamo prave igračke za dobru decu - nije istina!

ja

pre 6 godina

zanimljivo koliko ljudi ovde zna kako ovo "planeta zemlja" stvarno izgleda, znaju da nema ni boga,oni sve znaju,oni cak znaju da neznaju?
(nauka religija, 03. maj 2018 09:11)
Bog ne postoji. Zemlja je sfericna. Ti si nepismeni i zatucani vernik.

Ivan

pre 6 godina

Neznam zašto takav termin jer u taj oblik zemlje veruje svaki pravi Hrišćanin i Musliman jer tome uče njihove osnovne verske knjige.I oni koji svet oko sebe shvataju onako kako ga vide.A vide sunce kako se kreće na nebesima u nekakvom luku .Na moru vide ravno more i pomoću teleskopa stotine kilometara udaljene objekte.A nigde nevide zakrivljenje zemlje,fotografiju zemlje sa hiljade satelita koji se takodje nevide.Nevide dva različita neba svakih 6 meseci što bi po heliocentričnoj priči trebalo da vide .I stotine sličnih dokaza o kojima ljubitelji teorija Kopernika i Darvina pričaju a ni jednu nisu dokazali.
(Neverko, 3. maj 2018 09:58)

Ja ne znam ko je ovde lud ali znam ko je nepismen 100%, samim tim i najverovatnije neobrazovan, a kao takav i najpodložniji ispiranju mozga sa ovakvim nebulozama i teorijama zavera.

Mirko

pre 6 godina

@Treba im organizovati put na MESEC.... kad priznaju da je ZEMLJA OKRUGLA.... vratii ih
(miki, 3. maj 2018 08:41)

Kako im organizovat, kad NASA ne moze ni za sebe da ponovo organizuje jer su izgubili tehnologiju iz 70-ih godina proslog veka? To rece covek koji je bio astronaut na Medjunarodnoj svemirskoj stanici.

ja

pre 6 godina

Zašto širite neistine. Kakav PacMan, to je laž. Mi ravnozemljasi tvrdimo da je na obodima zemljinog diska visoki zid od leda, ono što se u teoriji o okrugloj zemlji predstavlja kao severni i južni pol. Dođeš do tog ledenog zida i ne možeš preko da bi pao. Potražite na YouTube video Flat Earth Why don't we fall off the edge.
(Stevan, 03. maj 2018 10:08)
onda vi, ravnozemljasi, krenite na put, i samo pratite istok ili zapad, sta vam je lakse, nemojte ici na sever i jug, i ako na pravcu istok-zapad naidjete na ledene zidove, dokazacete teoriju. to je tako prosto. sano pratite ekvator (vama je to linija koja ide po sred zemljine tepsije). problem resen.

KOSTA1703

pre 6 godina

Da bi lično i personalno proverili oblik Zemlje dovoljno je otići na more, i imati dvogled.
Usmeriš ga prema pučini i ako s njim vidiš brodove i detalje na njima, koje ne vidiš golim okom, sasvim je jasno da teorija sferne Zemlje ima problem.
Ako ne vidiš, i tad je jasno.
Veoma jeftino i veoma efikasno.

Aldebaran

pre 6 godina

E, al' su "objasnili", svaka im čast, baš su me ubedili!

Šta se ovo događa?! Kao da deo čovečanstva ubrzano regresira u idotluk!

Još će Bora Đorđević ispasti veliki prorok sa onom njegovom pesmicom "Kako je lepo biti glup".

Kako je krenulo, uskoro će "biti glup" biti ne samo lepo, nego će postati i obavezno, a onaj ko nije glup, snosiće ozbiljne posledice dok se ne urazumi, odnosno zaglupi!

dragan

pre 6 godina

Ovo nisu ravnozemljasi. Ovo je grupa koja ima zadatak da kompromituje teoriju o ravnoj zemlji navedeci razne gluposti. Zato se i pustaju u kontrolisanim medijima. Prema teoriji ravne zemlje, zemlju okruzuje antarkticki prsten 360 stepeni. Antarkticki prsten drzi sva mora i okeane na ravnoj zemlji.Iza antarktickog prstena americki admiral Byrd je jos 4o tih god XX veka otkrio jos zemlje ali sta se zapravo tamo nalazi i dokle se prostire prsten ne znamo jel je svetska elita antarktickim sporazumom koji je potpisan nakon istrazivanja admirala Byrda jos sredinom proslog veka zabranila nezavisnim istrazivacima i svim ljudima pristup i istrazivanja na Antarktiku. Ocigledno je da se svi odgovori nalaze na Antarktiku. Zato je elita i proglasila Antarktik zabranjenom zonom.

Dejan

pre 6 godina

Vidim da imam najvise negativnih komentara! Pa sto vas toliko ljuti cinjenica da nemate ustavari pojma sta se desava? Videli ste NASA sliku plavi kliker. I vi sada nas nazivate budalama. Vi ustvari znate da je zemlja okrugla,jer ste videli sliku. Dobri ljudi iz NASA vam formiraju misljenje, a mi smo budale! Zanimljivo.

Bane

pre 6 godina

(Loki, 3. maj 2018 10:22)

Nazivati ljude glupim samo zato što imaju mišljenje kao dobar deo planete ne zači da su ljudi roboti koji ne koriste kefalo. Dok vi manjina imate teorija i teorija a dobar deo njih nema ni dokaz potkupljen činjenicama. Sad da ti ja ne bi objašnjavao princip rotacije zemlje koristi to tvoje kefalo pa malo istraži po intrenetu.

ja

pre 6 godina

Neznam zašto takav termin jer u taj oblik zemlje veruje svaki pravi Hrišćanin i Musliman jer tome uče njihove osnovne verske knjige.I oni koji svet oko sebe shvataju onako kako ga vide.A vide sunce kako se kreće na nebesima u nekakvom luku .Na moru vide ravno more i pomoću teleskopa stotine kilometara udaljene objekte.A nigde nevide zakrivljenje zemlje,fotografiju zemlje sa hiljade satelita koji se takodje nevide.Nevide dva različita neba svakih 6 meseci što bi po heliocentričnoj priči trebalo da vide .I stotine sličnih dokaza o kojima ljubitelji teorija Kopernika i Darvina pričaju a ni jednu nisu dokazali.
(Neverko, 03. maj 2018 09:58)
prosto se primecuje da ti je biblija jedini izvor obrazovanja, pa se cudim kako si uopste uspeo da naucis da pises, makar i ovako ravnozemljaski nepismeno?

aha

pre 6 godina

@Dejan
Posvetio sam i vise od sat vremena toj temi i shvatio da je to idiotska “teorija” izuzetno neinteligentnih ljudi. Kome ti verujes? Likovima s jutjuba? Strasna ekipa tamo, sve genije do genija. Posto je to americki izum, mozda i jutjub ne postoji, nego je zavera neka?

aha

pre 6 godina

@Dux
Pa tako sto ovi zaverenici stede na struji pa ugase pola Sunca i Meseca :) Ne mozes ti s ravnozemljasima polemisati, to je zatucan svet, ne igraju tu argumenti nikakvu ulogu. Rezonuju na nivou deteta od 2 godine. Pitas ih zasto ne padnemo s ivice Zemlje, oni kazu ima zid

Mirko

pre 6 godina

@Ja razumem da u mnogim stvarima nas zaglupljuju i lazu, zbog raznih sebicnih interesa... Ali nije mi jasno, ako nas i lazu da je zemlja okrugla, sta oni pa time dobijaju? Koja im je dobit ako su slike i snimci zemlje lazirani? (gpro, 3. maj 2018 10:13)

Pa dobit je sakriti tvorca. Kada bi to bilo ocigledno svima, sa li bi ljudski rod bio isti?
Do sad se religije zasnivaju na verovanju, a ovo bi bio i dokaz stvaranja.

See

pre 6 godina

“Не разумем зашто је читаоцима толико не јасно ово њихово мудровање. Објашњење је исто као и са округлом земљом, тј. када дођеш до краја, нађеш се на почетку. Закључено је да је земља округла баш због тога што се увек враћаш на тачку поласка, није наса ту тврдњу изнела, она је само доказала сликама. Не браним их и не верујем равноземљашима због тога што сам научен да земља није равна али њихове теорије нису за исмевање. Нека ураде исто што и наса, нека убеде свет да је другачије.”
Nije NASA dokazala da slikam da je zemlja okrugla, nego Sovjeti. Prvi let u svemir. Prvi satelit u svemiru. Prvo zivo bice u svemiru. Prvi covek u svemiru.

aha

pre 6 godina

@Henry Chinasky
Na Mesec ne idu jer nemaju razloga za to, a slike Zemlje iz svemira postoje, samo je problem sto ih ti i tebi slicni nazivate laznim slikama.
Nego, gde su slike ravne Zemlje i gde su slike ivice Zemlje? Nema nijedne, sto znaci da je tek vasa teorija jedno obicno zaglupljivanje.

miki

pre 6 godina

treba verovati ljudima....jer izgleda da nije dokazano da je zemlja okrugla.
borivoje surdilovic, 3. maj 2018 10:33)

Sine, gasi Internet i knjigu u šake.

aha

pre 6 godina

@Loki
Ma da, ali je zato verovanje u ravnu Zemlju, CIA holograme Meseca, malo Sunce koje kruzi oko Zemlje, staklenu atmosferu odlika genijalaca. Jos da krenete da spaljujete ljude na lomaci i eto povratka u Srednji Vek.

aha

pre 6 godina

@Eric Dubay
Apsolutno netacno. Obicna izmisljotina ravnozemljasa. Jel vam zabranjeno i da letite? Ili postoji neki drugi razlog zbog kojeg nikako da slikate tu ivicu sveta?

Mirko

pre 6 godina

@Kada bi se ista malo citalo, znao bi da taj sporazum postavlja slobodu naucnih istrazivanja. Ono sto se zabranjuje je, bilo kakvo vodjenje ratova tamo i unistavanje stanista (ocuvanje flore i faune). Ali, ravnozemljasi ocigledno imaju problem pri citanju.
 (NoName, 3. maj 2018 09:45)

Vidis, problem je sto ti to izjavljujes na osnovu nekog uverenja i polovicnih informacija kojima raspolazes. Na srecu, neki su otisli i malo dalje i stvarno procitali koja su sve pravila i ogranicenja koja su nametnuta i koja su javno dostupna. Kad to vidis onda se stvarno zapitas, kako je moguce da je to jedini sporazum kog se svi pridrzavaju otpocetka, a da ne pricamo o ekoloskoj svesti jednog SSSR-a. Ravnozemljsi su mozda ovakvi i onakvi, ali ne prihvataju sve zdravo za gotovo cime su nam ispirali mozak. https://www.youtube.com/watch?v=NPbhHpeHTiE

dd

pre 6 godina

-a kolika je debljina te ploce?
-sta nas stiti od radijacije,solarne oluje???....ako je zemlja ravna ploca pretpostavljam da jezgra nema,a time nema ni magnetnih polova koje stite zemlju??? ili se varam??
-znaci ako avioni,brodovi,podmornice dodju do ivice vode oni se pojave na pocetku na drugom kraju isto kao u igrici PAC MAN???!!!!KOJEM POCETKU???KOJE SU BRE OVO GLUPOSTI?KOJI SU OVO BRE LUDACI,NE MOGU DA VERUJEM!!!

a jer ispod te ploce isto ima oblaka,vode,atmosfere....itd.ili je to samo iznad ploce????????????

zatvoriti u ludaru i baciti kljuc preko ivice vode duboko u svemir ili na pocetak da ga pojede PAC MAN...hahahhaaha

Поslодаваc

pre 6 godina

Не разумем зашто је читаоцима толико не јасно ово њихово мудровање. Објашњење је исто као и са округлом земљом, тј. када дођеш до краја, нађеш се на почетку. Закључено је да је земља округла баш због тога што се увек враћаш на тачку поласка, није наса ту тврдњу изнела, она је само доказала сликама. Не браним их и не верујем равноземљашима због тога што сам научен да земља није равна али њихове теорије нису за исмевање. Нека ураде исто што и наса, нека убеде свет да је другачије.

trt

pre 6 godina

Bas su luckasti. Neka pogledaju kroz teleskop i videce sva plocasta nebeska tela. Nema nista okruglo u svemiru. Osim ako i prikaz svemira nije informaciona opsena. Ako se krene putem teorija zavera prekida se verovanje u sopstvena cula i razum.

gpro

pre 6 godina

Ja razumem da u mnogim stvarima nas zaglupljuju i lazu, zbog raznih sebicnih interesa... Ali nije mi jasno, ako nas i lazu da je zemlja okrugla, sta oni pa time dobijaju? Koja im je dobit ako su slike i snimci zemlje lazirani?

Oleg

pre 6 godina

Slika kaže kaoliko hiljadu reči ,kažu Kinezi.A koko komentarisati lažnu sliku ,verovatno kao nešto što kažre hiljadu lažnih reči to jest laži.E tako izgleda ovaj foto šop o vidjenju nekih ljudi izgleda zemlje.A KAKO IZGLEDA ZEMLJA REČENO JE U KNJIZI POSTANJA.Ko nezna to je prva knjiga Biblije.Znači svi oni koji imaju slave ili idu na slave gde se izgovara molitva Ocu Bogu našem treba da rasčiste dali su ili nisu sa Tvorcem.

Pera

pre 6 godina

Teorija ravne zemlje pociva na Abrahamskim religijama. Retko kad ih spominju, jer se trude da izgledaju kao naucnici. Stvar koju rade je da pokusavaju da stvore religiju od nauke, da bi zvucala besmisleno.
Teorija obuhvata
- nepostojanje gravitacije
- postojanje crnog meseca (zasluzan za polumesece i pomracenja)
- veliki ledeni omotac oko cele Zemlje
- Mesec je hologram koji je stvorila CIA (ocigledno pre nove ere)
Toliko dodatnih gluposti od kojih su vecina zar verujete svojim ocima i naucnim dokazima a ne meni.
Npr. Teorija je da imamo odredjeni domet vida. To je ok. Ali im teorija pada u vodu jer kada se popnemo na visinu mozemo da vidimo vecu razdaljinu, cak i u ravnici. Po njihovoj teoriji penjanje na visinu bi smanjivalo daljinu (jer je razdaljina povecava) a desava se suprotno. To sto se suprotno desava je direktan dokaz da zemlja nije ravna
Ali sa budalama se ne moze

Stevan

pre 6 godina

Zašto širite neistine. Kakav PacMan, to je laž. Mi ravnozemljasi tvrdimo da je na obodima zemljinog diska visoki zid od leda, ono što se u teoriji o okrugloj zemlji predstavlja kao severni i južni pol. Dođeš do tog ledenog zida i ne možeš preko da bi pao. Potražite na YouTube video Flat Earth Why don't we fall off the edge.

My name is Bond, James Dean

pre 6 godina

Samo je jedna stvar odvratnija od neznanja i gluposti ravnozemljaša: gomila trolova i poluubeđenih ograničenih "mislilaca" koji smatraju da svaka činjenica treba da se ispituje i da svako treba da veruje u šta hoće.
Niko vas ne sprečava da privatno mislite šta hoćete pa i da javno lupetate po komentarima ali ako je vaše "mišljenje" suprotno činjenicama koje su mnogo puta dokazane onda ispadate glupi i smešni, više prvo nego drugo.

karlito

pre 6 godina

Samo me zanima da li se foliraju da veruju da bi bili u centru paznje ili su stvarno budale
(banjica, 03. maj 2018 08:15)

97% budale kojima je to zabavno,a ostalih 3% stvarno veruje !

dex

pre 6 godina

Ako krenes na jednu stranu i dodjes tamo odakle si krenuo, znaci da ides u krug... Kako ides u krug ako je Zemlja ravna? Ubise sami sebe.

Jiggy

pre 6 godina

Eh sad kad sam video da postoji ovakvo ¨drustvo¨ja sam mislio da napravim neko drustvo za zastitu superbrzih muva u helankama. Ne bih naplacivao clanarinu ali bih zamolio sve zainteresovane da za svoje muve ljubimce koriste kacige od nerdjajuce plastike. Ipak kad lete po kisi moze da im smeta. I takodje sam mislio da uvedem kategorije. One deblje koje mogu da lete do 210km/h da lete samo po lokalu, a ove lakse koje mogu da lete do 180 km/h da idu do ivice zemlje pa da se vrate.
p.s. Chipovanje muva je ovde strogo zabranjeno, a zamena standardnih krila sa krilima od Sijamske skoljke je moguce pod uslovom da se ipak plati neka simbolicna suma.
Veliki pozdrav mojoj braci "Ravnozemljasima" Uz vas sam sa svim mojim muvama.

pedja

pre 6 godina

Gluposti, ovo nema veze sa pokretom saznanja istine o obliku zemlje, vec se pricalo o ovome da ce se pokusati na sve nacine da se ismeje ova teorija, teorija je da je oko zemlje ledeni zid a sta je dalje to niko ne zna

Eric Dubay

pre 6 godina

@NoName

Mogu ici samo odredjeni naucnici koji dobiju dozvolu. Tako da postoji tamo nekoliko desetina stanica, mahom na obali, najdublje je otisla naravno ona americka Amundsen se nekako zove :) Ali da se skupite vas 20 i idete na Antartik, e to ne moze :) Kakvi crni ratovi pusti to...

Oleg

pre 6 godina

Slika kaže kaoliko hiljadu reči ,kažu Kinezi.A koko komentarisati lažnu sliku ,verovatno kao nešto što kažre hiljadu lažnih reči to jest laži.E tako izgleda ovaj foto šop o vidjenju nekih ljudi izgleda zemlje.A KAKO IZGLEDA ZEMLJA REČENO JE U KNJIZI POSTANJA.Ko nezna to je prva knjiga Biblije.Znači svi oni koji imaju slave ili idu na slave gde se izgovara molitva Ocu Bogu našem treba da rasčiste dali su ili nisu sa Tvorcem.

qq

pre 6 godina

Zemlja se rotira 1600km/h, ja nista gluplje nisam cuo.
Zbog cega avioni koji lete iz SAD za Japan lete preko Evrope ?!
Kako je moguce da gravitacija ima dvostruke arsine, na ljude deluje slabije nego na ogromne povrsine vode?!
(nikola, 3. maj 2018 09:48)

Zato sto ti ne nemas pojma koliko je Pacifik stvarno veliki. Uzmi bilo koju razvijenu 2D ilustraciju planete i uzmi u obzir sledece: avion na ruti Beograd-Abu Dabi-Hong Kong putuje 14h. Od Hong Konga do Wellingtona na Novom Zelandu JOS TOLIKO. A onda pogledaj koliki je Pacifik na istoj toj ilustrtaciji pa ce ti biti jasno. I da, na svakoj ilustraciji Afrika izgleda kao malo veca evropa a u stvari je OGROMAN kontinent.

Zemlja nije lopta, nije sfera. Zemlja je GEOID, a za one nacitane to je oblik krompira. Zato ni jedna projekcija planete koju mozete da nadjete na netu kao ilustraciju nije dovoljno tacna. Najpribliznija projekcija je cilindricna geodetska projekcija ali i ona ima mane. I za kraj, ako je Zemlja ravna, kako ovi ravnoplocasi objasnjavaju da u istom trenutku u Hong Kongu bude jutro a u Beogradu noc?

Milan

pre 6 godina

Da vam nisu rekli to što su vam rekli, da li bi verovali da je zemlja ravna ili okrugla? Onaj ko od vas oseća da okreće brzinom od 1675 km na sat kroz svemir ili da se kreće brzinom 107.290 km/h neka poseti svog izabranog lekara ili psihoterapeuta.

Dejan

pre 6 godina

Najveća šteta prouzrokovana pisanjem, snimanjem video klipova, uopšte diskutovanjem na temu "Zemlja kao ravna ploča" je u povezivanje reči teorija i ove budalaštine, tj. degradacija pojma TEORIJA. U najbolje slučaju "Zemlja kao ravna ploča" je hipoteza.

Branko

pre 6 godina

A kad ovim ravnozemljasima dodamo antivakcinase, navijace, zombije i ostale zadrugare i njihove pratioce, sta ce bolji dokaz da nas Srba ima bar trista miliona na svetu.

Loki

pre 6 godina

Verovati u loptastu zemlju koja se u isto vreme okreće oko sebe 1600 km na sat ,oko sunca 109000km i ko zna kakvom brzinom kroz svemir a koja su proistekla iz velikog praska, mogu samo oni koji su nesposobni da normalnio misle barem pet minuti. Inače sve uvrede upućene slobodno mislećim ljudima o ovoj temi ustvari važe zasuptno mišljenike.

Kosta

pre 6 godina

Samo dve stvari mi nisu jasne. Zašto se ne ide na Mesec sada, a navodno je moglo 1969? Zašto ne postoji nijedna slika cele Zemlje snimljena iz svemira? Kada mi ovo objasne verovaću NASA i ostalima.
(Henry Chinasky, 03. maj 2018 09:56)

Ha! Nisi obavesten. Juce su pisali da na Mesecu zivi 250 miliona humanoidnih vanzemaljaca koje po kazni salju na Zemlju da zive sa primitivnim Homo Sapiensima. To im je prava patnja. :)

Gde smeju primitivne vrste opet da kroce na Mesec. Gazde zabranile. Jos sve to kaze bivsi Cia pilot, a ne neki tamo ravnozemljasi anonimusi. :)

Pinoche

pre 6 godina

ja sam cuo da jr oko te ravne/dism zemlje zapravo ledeni zid ko u igre prestola,iza zida ko zna sta sve ima,ajkule,marmuni,almulatori a verovatno i babaroge isto ko i na mars

Davor

pre 6 godina

Sta ako zemlja stvarno jeste ravna ploca prekrivena ogromnom kupolom koju je izgradila neko vise bice (Bog) sta onda?iskreno NASA nas nije ubedila da je zemlja ni okrugla jer postoji dosta snimaka koji pokazuju da su u pitanju specijalni efekti.Zasto NASA konstantno obradjuje sve snimke i fotografije ,zasto ne prikaze realne snimke? dakle nesto postoji u celoj toj prici oko ravne zemlje.Ukljucimo i logiku pa eto ja sam posmatrajuci more sa Crnogorskih planina u nedoumici zasto se ne vidi ni minimalno zakrivljenje a da vas podsetim kada je vedra noc sa Lovcena se mogu videti svetla na Italijanskim obalama Jadranskog mora.Isto tako na moje pitanje vecina ljudi koja je letela avionom tvrdi da ne vide zaklrivljenje a leti se na visinama i do 10000metara .Moja logika je da bi se makar malo moralo videti ...e sad sta je iza svodova ako oni postoje i kako je to stvoreno to niko ne znaaa.

da

pre 6 godina

bezpredmetno davati ni n od naučnog značaja za takve budalaštine,nego pitanje je zasto se dozvolilo da truju narod,ili,to nekome u drzavama debelo odgovara mašina za pranje mozgova

ja

pre 6 godina

Ja mislim da se ovi ljudi samo zaj***vaju. Tačnije oni koji stoje iza ovog "pokreta" to rade da bi skretali pažnju na sebe i ložili budale i zaluđenike za teorije zavere koji u ovo stvarno veruju.

stroke

pre 6 godina

Ova ilustracija nema veze s vezom.

Nije zemlja ravna ploča koja putuje po beskonačnom svemiru, nego je zemlja ravna površina, a zvezde i planete su mala svetla koja kruže izključivo iznad nje.

Piše vam lepo u Svetom pismu, ali vi s pravoslavljem bre nikakve veze nemate.

Bavite se Exitom i gej paradama, manite se nauke.

neutralan

pre 6 godina

Dobar ovaj izvor iz kojeg nastaju okeani, voda se već vijekovima prosipa u svemir a nivo mora i dalje isti.
(Jastog, 03. maj 2018 10:01)z

Eee prijatelju moj. Pa ljudi su lepo objasnili.
Kao u Pakmen igrici. Nestaje sa jedne stane i pojavljuje se na drugoj i tako u krug. Evo ogovora na tvoje pitanje. Ravnozemlaši jesam li primljen kod vas?

Dragana

pre 6 godina

Zabava za sirotinju. Stvarno me ne zanima da li neko misli da je zemlja okrugla ili ne. Kako to pomaže u svakodnevnom životu? Neka misli ko šta hoće i nek živi sa svojim izborima. Ima hiljadu gorih stvari u koje su ljudi ubeđeni a koje drugima ugrožavaju živote.

nikola

pre 6 godina

Zemlja se rotira 1600km/h, ja nista gluplje nisam cuo.
Zbog cega avioni koji lete iz SAD za Japan lete preko Evrope ?!
Kako je moguce da gravitacija ima dvostruke arsine, na ljude deluje slabije nego na ogromne povrsine vode?!

nauka religija

pre 6 godina

zanimljivo koliko ljudi ovde zna kako ovo "planeta zemlja" stvarno izgleda, znaju da nema ni boga,oni sve znaju,oni cak znaju da neznaju?

NoName

pre 6 godina

@Eric Dubay

Kada bi se ista malo citalo, znao bi da taj sporazum postavlja slobodu naucnih istrazivanja. Ono sto se zabranjuje je, bilo kakvo vodjenje ratova tamo i unistavanje stanista (ocuvanje flore i faune). Ali, ravnozemljasi ocigledno imaju problem pri citanju.

Henry Chinasky

pre 6 godina

Samo dve stvari mi nisu jasne. Zašto se ne ide na Mesec sada, a navodno je moglo 1969? Zašto ne postoji nijedna slika cele Zemlje snimljena iz svemira? Kada mi ovo objasne verovaću NASA i ostalima.

Milan

pre 6 godina

Ja mislim da je svo ovo pokretanje priče o ravnoj zemlji svojevrsni globalni eksperiment, da se ustanovi neki nivo inteligencije, procenat ljudi kojima se može manipulisati ili slično.

Dejan

pre 6 godina

Svima kojima je smesno i koji imaju slican stav kao autor ovog teksta, preporucujem da ovoj temi posvete barem sat vremena, pa neka veruju sta god. Vi nesto znate jer ste gledali na tv! Mislim dobri ljudi iz NASA su vam pokazali slike.

123

pre 6 godina

Svaki komentar koji "ismeva" ovu teoriju ima zanimljiv i pomalo zabrinjavajući odnos pluseva i minusa. Naime, na svakoh 5 pluseva koji podržava stanovište da je Zemlja okrugla dolazi jedan koji lupi minus. To je 20%. Na stranu da ravnozemljaši imaju jako malo ili nimalo dokaza za svoju tvrdnju, a da okruglaši ih imaju na pretek, da li je moguće da toliki procfenat ljudi zastupa stanovište o ravnoj Zemlji? Onda,pogčedate na šta liči ceo svet i sve je jasno. Zapravo, onda je čudno kako minusa nema 50%.

n6

pre 6 godina

zaboravih da pitam, a koliko je onda debela naša planeta? ako je ploča i ako je ravna da prokopamo mi to pa sa jednog na drugi kraj pa samo hop u tunel i eto si negde u Albukerkiju. ..a da avio industrija bi totalno zamrla pa bi bio veliki gubitak za moćnike...ihh kako sam glup

Parizijen

pre 6 godina

Nije tačno. Nijedan čovek koji se bavi istraživanjem ravne Zemlje ovako nešto ne bi rekao, pa ovo je očigledan trol i shill od teme. Poenta je da se ne zna šta je iza Antarktika i niko ne spominje ploču u svemiru. Ne zna se koliko je prostransvo iza ledenih zidina koje ne smeš posetiti i istraživati jer postoji antarktički sporazum koji to zabranjuje. Mislite da je to slučajno? Postoji snimak američkog admirala Birda koji je početkom dvadesetog veka išao u ekspediciju na južni pol i iza njega pronašao kontinent veličine SAD, koji je totalno nepoznat i neistražen (imate snimke originalne njegovog intervjua). Ekspedicija je prekinuta i obustavljena. Tako da ako vam je namera da diskreditujete ravnozemljaše, uspeli ste, delimično, za neke nove, a one koji znaju malo više ste uverili da se nešto debelo krije iza toga. Budite fer i demokrate pa objavite komentar.

ISKRIČAVA ČIVAVA

pre 6 godina

Svima kojima je smesno i koji imaju slican stav kao autor ovog teksta, preporucujem da ovoj temi posvete barem sat vremena, pa neka veruju sta god. Vi nesto znate jer ste gledali na tv! Mislim dobri ljudi iz NASA su vam pokazali slike.
(Dejan, 03. maj 2018 09:41)

Ma idi, onaj Ptolomej bio američki špijun, to se zna, samo niko ne sme da priča o tome. A Đordana Bruna su žrtvovali da ispadne uverljivo. Je l ima neko ikakav dokaz da je Kopernik uopšte postojao? Ha, tako sam i mislio!

ene!

pre 6 godina

"...Ima sasvim drugo objasnjenje. Ali ovo je takvo trolovanje koje nema veze sa teorijom ravne zemlje..."
(Stevan, 3. maj 2018 08:25)

A to je? Sto ne napisa da znamo i mi?

raxx

pre 6 godina

kolko ja znam oni se drze teorije da je antartik svuda oko nas i da je neprelazan i na osnovu toga sto antartik nikada nije preleteo grade svoju teoriju.. ovo za ivicu je verovatno neka sprdnja da bi se lozili citaoci..

Toronto

pre 6 godina

Internet je trebalo da donese renesansu u obrazovanju široke populacije. Umesto toga samo je dao prostora neobrazovanima i, još gore, poluobrazovanima da se još više učvrste u svojim zabludama. Net je preplavljen poluinformacijama i lažnim informacijama a glavni "izvor znanja" je wikipedia, dostupna jednim klikom. Na žalost, kako stvari stoje, biće samo još gore i možemo očekivati još veće budalaštine jer glupost se širi eksponencijalno.

mairondrake

pre 6 godina

Ravnozemljasi su trolovi level 100000. Ovi koji se loze na to su gori od njih jedno 200 puta. Jedan komentarise ce se javiti neki ravnozemljas....Zbogom pameti.

Ostin A

pre 6 godina

A jel mogu da kažu gde je taj kraj sveta, sad se sve razmišljam da se slučajno ja ne nalazim blizu ivice i teleportiram se na drugi kraj mape kad odem do WC-a.

obican covek

pre 6 godina

Cesto kad odmaram leti u dvoristu zagledam se u nebo.Citam ponekad o ovima sto smatraju da je zemlja ravna i primetim pred vece dok cunce nije zaslo kako se jasno na nebu primeti polumesec a sa druge strane sunce jedno naspram drugog.Pitam se jer znamo da kad je polumesec da je to u stvari zemljina senka,ali kako kad u tom momentu zemlja nije izmedju sunca i meseca. ?

perica

pre 6 godina

Da li je realno da je neko ozbiljno shvatio ovaj clanak. Medju ravnozemljasima verovatno ima dosta ljudi koji su pripadnici Flying Spaghetti Monster vere..... Ta organizacija dovodi sve do apsurda..... sto je super!

putnik iz gspa

pre 6 godina

Ljudi pa ovo je sprdanje. Ne tvrdim da je zemlja ravna. Ali sam procitao i pogledao predavanje na tu temu i ove gluposti se ne spominju nigdje. Ima sasvim drugo objasnjenje. Ali ovo je takvo trolovanje koje nema veze sa teorijom ravne zemlje. Pa kolika budala moras biti da ovakvo nesto tvrdis.
(Stevan, 03. maj 2018 08:25)
Druze da bi nesto bilo teorija mora da objasnjava stvari i opazanja koja se dogadjaju, a i da pravi odredjena predvidjanja... Kao npr sto po današnjem modelu tačno znamo kada će i gde da bude sledece pomračenje...Naučna teorija nije neobrazovano nagadjane, ono kao kad pijani komsija mile ispred kafane ima teoriju ima 300 miliona neprijavljenih kineza. I na kraju kao odgovor kolika budala moras da budes, pa isto onolika kolika treba da tvrdis da posćoji ledeni zid, ili da je sunce prečnika 5km i da kruzi oko zemlje kao luster...ili da je mesec projekcija...ti ljudi su uglavnom neobrazovani, i visoko religiozni

Dux

pre 6 godina

Potao bih jednog pametnog zemljoravnasa da mi objasni kako nastaje pomracenje sunca, a kad mi to bude lako objasnio da na osnovu te teorije objasni pomracenje meseca?

majstor

pre 6 godina

Svaki komentar koji "ismeva" ovu teoriju ima zanimljiv i pomalo zabrinjavajući odnos pluseva i minusa. Naime, na svakoh 5 pluseva koji podržava stanovište da je Zemlja okrugla dolazi jedan koji lupi minus. To je 20%. Na stranu da ravnozemljaši imaju jako malo ili nimalo dokaza za svoju tvrdnju, a da okruglaši ih imaju na pretek, da li je moguće da toliki procfenat ljudi zastupa stanovište o ravnoj Zemlji? Onda,pogčedate na šta liči ceo svet i sve je jasno. Zapravo, onda je čudno kako minusa nema 50%.
(123, 03. maj 2018 09:22)
Evo sad imas 100 % minuseva. Morao sam, bilo je jace od mene. Sto bi rekao nas sugradjanin..."neka zivi kuj de hoce".

Ljubisa livac

pre 6 godina

Ja sam mislio da je ovo neka vrsta parodije ili satire, mozda cak i neki socioloski eksperiment ali zabrinjvajuce koliko je ovo uzelo maha i kod nas. Dobro, mi smo skloni da verujemo u razne teorije, no ipak mi je frapantno koliko ljudi misli da ima istine u ovome. Pri tome ni jedan od ovih "teoreticara" ne moze da objasni najprostiju stvar, recimo let aviona na relaciji Sidnej-Sijetl ili Sidney-Havaji. Ne leti se preko "celog sveta" sto bi bio slucaj da je Zemlja ravna vec u "suprotnom" smeru, i tu ste za par sati.

Neverko

pre 6 godina

Neznam zašto takav termin jer u taj oblik zemlje veruje svaki pravi Hrišćanin i Musliman jer tome uče njihove osnovne verske knjige.I oni koji svet oko sebe shvataju onako kako ga vide.A vide sunce kako se kreće na nebesima u nekakvom luku .Na moru vide ravno more i pomoću teleskopa stotine kilometara udaljene objekte.A nigde nevide zakrivljenje zemlje,fotografiju zemlje sa hiljade satelita koji se takodje nevide.Nevide dva različita neba svakih 6 meseci što bi po heliocentričnoj priči trebalo da vide .I stotine sličnih dokaza o kojima ljubitelji teorija Kopernika i Darvina pričaju a ni jednu nisu dokazali.

Mirna Bačka ravan Srem

pre 6 godina

Ala ovi imaju love za putovanja. Malo malo pa konvencija, sad Britanija, za koji mesec SAD, a posle ko zna gde. zgleda da njima ide bolje nego ovima sto tvrde da je Zemlja okrugla.

Putuju brzo i jeftino zato što primenjuju caku iz igrice Pac-Man : čim dođu do same ivice Zemlje odma se pojave na drugoj strani :)

Mirko

pre 6 godina

A ona budala putovala oko sveta za 90 dana a mogao je njih da poslusa i sa kraja na kraj se pojavi za sekundu! Oboricu mu rekord!
(xMADx, 3. maj 2018 08:31)

Samo treba odabrati pravu pocetnu tacku i za par sekundi si na drugom kraju ploce. Ovo je dokaz da je teleportacija moguca, pozivam naucnike da ispitaju kako zemlja to radi, pa da primene na bilo kom delu planete.

Lalos

pre 6 godina

"Razgovarali smo slobodno, bez predrasuda i nakon dubokoumnih i mudrih diskusija došli smo do određenih zaključaka", da li dodati nesto???

neutralan

pre 6 godina

Nema nikakvog smisla Vama okruglima ovde objašnjavati, pošto vidim da se autor teksta već stavio na Vašu stranu, zagovarajući besmislenu teoriju o tome kako je zemlja navodno - loptasta.
(ZLOBEX, 03. maj 2018 08:25)

Vidim da si preskako sve časove i u osnovnoj školi. Kada se obraćaš većem broju lica, kao u ovom slučaju vama se piše malim slovom, a ne velikim(Vama).
Ali zašto pričati o pravopisu kada imaš mogo veće probleme u životu. Pretpostavljam da si i protiv vakcina.

Aleksa

pre 6 godina

Ovo je najgluplja teorija koju sam u životu pročitao. Koliko zaosta treba biti da bi u ove gluposti poverovao. Ravna zemlja hahhahaaha.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Željko, 3. maj 2018 08:33) # Link komentara
Preporučujem (+1)Ne preporučujem (-2)
Ko ste vi da tvrdite da je besmislena teorija?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Steiner, 3. maj 2018 08:31)

То и није теорија него маштарија. Човек је лепо рекао: Након дугих разговора, и дубокоумног размишљања. То сугерише новелу, роман или причу. Не теорију. И не знам шта је спорно? Свако бира да верује у нешто. Ако је неком живот лепши зато што верује у ПакМан земљу, одакле потреба да то веровање стално оповргавамо? Кога брига? Нисмо на факултету. Мени је лепше да верујем у физику коју сам учио, али ако су они срећнији на ПакМан земљи, ја ћу им искрено климнути главом.

Eric Dubay

pre 6 godina

A sta ste i preneli... Nijedan ravnozemljas ne veruje u ovo. Nema ivice. Antartik je ledeni prsten oko Zemlje i niko ne zna sta je iza, uostalom nije ni dozvoljeno istrazivanje zbog "antartickog sporazuma". Pozdrav :)

ZLOBEX

pre 6 godina

Nema nikakvog smisla Vama okruglima ovde objašnjavati, pošto vidim da se autor teksta već stavio na Vašu stranu, zagovarajući besmislenu teoriju o tome kako je zemlja navodno - loptasta.

Stevan

pre 6 godina

Ljudi pa ovo je sprdanje. Ne tvrdim da je zemlja ravna. Ali sam procitao i pogledao predavanje na tu temu i ove gluposti se ne spominju nigdje. Ima sasvim drugo objasnjenje. Ali ovo je takvo trolovanje koje nema veze sa teorijom ravne zemlje. Pa kolika budala moras biti da ovakvo nesto tvrdis.

dzeki

pre 6 godina

stvarno me zanima, da li oni imaju tel pa da pozovu ovoga sa ivice da provere jel i tamo dan. i jod jrdno, da li moze špagu da naprave izmedju dve ivice pa da su iznad svemira. jedino je bitno da oni imaju para za putovanja sa kraja na kraj sveta

Baja

pre 6 godina

Najtužnije od svega je što ova primitivna tvrdnja o ravnoj zemlji može da se primi kod našeg nesretnog naroda. Ne bi trebalo ovakve gluposti popularisati, poverovaće dobar deo našeg naroda.

Nebojsa

pre 6 godina

Neka mi neko od ravnozemljasa objasni zalazak Sunca. Dakle imam izvor svetlosti, paralelno postavljen u odnosu na povrsinu, oblikq diska (jer ne vidim ivicu ni sa jedne tacke, a posto je Zemlja disk zasto ne bi bilo Sunce). Suncevi zraci ce uvek pod nekim uglom padati na disk zemlje i cak i da prihvatim da oko nije dovoljno osetljivo da vidi svetlo pod ostrim uglom, efekat zalazenja u kom se vidi u jednom trenutku pola Sunca, pa jos na nizoj visini, a u istom tom na drugoj tacci Sunce je visoko. Molim objasnjenje ne dislike.

Blanusha

pre 6 godina

Evo im jedno potpitanje:"Ako bismo sve Kineze stavili na samu ivicu jedne strane i rekli im da zajedno, u isto vreme, skoce, da li bi se ploca zavrtela u smeru pada kineske nacije, ili bas naprotiv, u suprotnom smeru?".:D

srbojub

pre 6 godina

Ala ovi imaju love za putovanja. Malo malo pa konvencija, sad Britanija, za koji mesec SAD, a posle ko zna gde. zgleda da njima ide bolje nego ovima sto tvrde da je Zemlja okrugla.

Kome bre, treba forma bilo kojeg oblika, ako promaši suštinu!?

pre 6 godina

Kada sam bio zaljubljen, svemir je imao oblik moje ljubavi. Nebo, oblaci - njen lik! Ptice - njen glas. Trava, cveće, drveće - njena kosa. Mirisi cveća - mirisi njene kože. Planine su simbolisale nešto vrlo nisko sa sve Himalajima jer je vrh ljubavni osvojen bio i posle njega sve je bilo ispod, u dolini, jasno vidljivo i udaljeno, odavno prevaziđeno, more je bilo manje od njene suze... i to mi je što se tiče formi i oblika bilo, verovali ili ne više nego dovoljno! I toliko što sam imao, nisam znao čime sam takav dar neizreciv zaslužio... Imalo je savršenu formu, sam da sam je smišljao ne bih ni za večnost celu to mogao nadmašiti! Neko je bolje od mene znao šta mi treba!!!


Sad kad nisam zaljubljen, svemir može da ima kakav hoćeš oblik kroz formu, za mene će ostati depresivna bezoblična masa besmisla i obična nepregledna gomila preteškog jednog jedva podnošljivog ništa koji krivi kičmu, stiska grudni koš, lomi noge i slabi volju...!


Dok se vi neki nesrećnici zamajavate iditoizmima forme, neki od nas imaju neviđenu muku pronalaženja smisla, suštine koja je iznad bre te jadne forme!


Da li je to Bog kom se moram u naručju naći kako znam i umem, ponovno se zaljubiti onim dečijim naivnim i bezuslovnim, ali ovaj put svesnim i ka vertikali usmerenim načinom, ili oba možda ovaj put pa da se sve zaokruži, zaista trenutno ne znam - tragam!

Ali rođaci moji polupani, izgubljeni i jadniji od mene pa pritom i nesvesni svog hitanju ka promašaju:

Koza

pre 6 godina

Za sve moze da se izmisli objasnjenje, problem je da li ono ima potvrdu u praksi i da li se njegovom upotrebom moze napraviti nesto sto radi. Evo i ja da dam svoje. Pa vrlo prosto, kad dodjete na ivicu zemlje tamo vas cekaju digimoni koji vas uhvate i prebace na donju stranu.

Vlada

pre 6 godina

Mozda da dopunim tu "teoriju", ja mislim da sa ivice Zemlje padaju samo oni koji misle da je Zemlja okrugla, a ravnozemljasi tj. PacMani se pojavljuju na drugoj strani.

kontroverzni penzioner

pre 6 godina

Naime, ako je Zemlja ravna ploča, mora postojati ivica, a kada čovek dođe do nje, morao bi pasti, odnosno otići u svemir.

Ako je ovo "argument" kojim se osporava njihova teorija, onda je stvarno pitanje koliko su pametni oni koji Zemlju prihvataju kao sferni oblik!? Pa ne negiraju "ravnozemljasi" gravitaciju. Sve u svemu, njihove tvrdnje su samo za..bancija, da bude zanimljivije, razlog više za neka okupljanja, putovanja, mudrovanja..., u svrhu zabave.

gradjanin drugog reda

pre 6 godina

pa cak i ja znam da je ovo spin vest. cuj englezi nesto objektivno da prenesu. sve vise ljudi istrazuje temu, pa i ja sam..mnogo toga ne stima u modernom svetu nauke, istorija se fejkuje, novac se akumulira ratni i space budzeti su u trilionima $. Meni sve to lici na moderno robstvo. Ako su stvarno fejkovali moon landing i ceo takozvani svemir, gravitaciju, evoluciju i ostale teorije.. onda smo doziveli najvece robstvo u ljudskoj istoriji u trajanju od 500god. zarobili su nam umove, programirali nas televizijom, a podvalili nam religijiu zvanu 'nauka'. ljudi pogledajte temu, istrazite sami, postavljajte pitanja, nije besmisleno kao sto englezi prenose.

that witch doesn't kill us make us stronger

pre 6 godina

Uskoro ce svako imati svoju teoriju ;-).
Ono sto sam ja do sada procitao o teoriji ravne zemlje je da ivica kao ivica ne postoji vec da je ceo juzni pol u sustini po tzv 'obodima' zemljine spoljne ivice i da masivni ledeni grebeni su te ivice zemlje a da je severni pol u centru pa je time i objasnjen pravac istok-zapad pri putovanju na takvoj mapi. Sunce i sam izlazak i zalazak koji se vrti kao tzv 'klatno' je 'neubedljivo' za teoriju kao i jos neke stvari no i neke stvari o okrugloj zemlji koja ima 3 pravca kretanja u istom momentu pri ogromnim brzinama nije bas 'ubedljivo', jer tada deluje vise sila na takav objekat, no uskoro ce izgleda svako imati svoju teoriju o svemiru i nasoj planeti...

BGcity

pre 6 godina

Ovo je vec malo cinicno, ne znam koja je ovo grupa ljudi, ali imate na netu mnogo logicnije objasnjenje, cela zemlja je recimo kao lavor a ivice su lednici polova koji poput zida u GOT opasavaju zemlju. Zato i ne moze da se padne, a brodovi pice u krug po mapi...mislim, teorija je stvarno nategnuta al opet kad se pogleda par dokumentaraca na netu nisu pitanja bas ni tako blesava. Ko nema dobro znanje iz fizike i drugih nauka lako ostaje bez odgovora, cak je i samim naucnicima tesko jednostavno dokazati da je zemlja okrugla, ako kazemo da su slike CGI. Ravnozemljasi kazu da je sunce blize i manje i da se krece oko zemlje sva matemtika bi opet radila i to je fakat...nestajanje brodova na horizontu kad uvelica durbinom opet ga vidi, dakle nije nestao usled zakrivljenja itd itd. Ovaj clanak ismejava neku marginalnu grupu ravnozemljasa. Ima tu masu nekih ozbiljno nabedjenih ljudi sa nesto naucne potpore ali i mozda laziranih eksperimenata. Ako nista dobro je za misaonu vezbu i da obicni ljudi obave merenja i eksperimente na temu...da se sami zainteresuju za nauku.

Trcoje

pre 6 godina

Za neverovati da pojedini ovako misle. U mom okruzenju su dva obrazovana, sredovecna coveka, sa zavrsenim masinskim fakultetima pride, koji veruju da je zemlja ravna ploca. Isprani mozgovi ljudima pa to ti je, vise ne znaju ni kako se zovu...

srbojub

pre 6 godina

Ala ovi imaju love za putovanja. Malo malo pa konvencija, sad Britanija, za koji mesec SAD, a posle ko zna gde. zgleda da njima ide bolje nego ovima sto tvrde da je Zemlja okrugla.

Milan

pre 6 godina

Ja mislim da je svo ovo pokretanje priče o ravnoj zemlji svojevrsni globalni eksperiment, da se ustanovi neki nivo inteligencije, procenat ljudi kojima se može manipulisati ili slično.

ISKRIČAVA ČIVAVA

pre 6 godina

Svima kojima je smesno i koji imaju slican stav kao autor ovog teksta, preporucujem da ovoj temi posvete barem sat vremena, pa neka veruju sta god. Vi nesto znate jer ste gledali na tv! Mislim dobri ljudi iz NASA su vam pokazali slike.
(Dejan, 03. maj 2018 09:41)

Ma idi, onaj Ptolomej bio američki špijun, to se zna, samo niko ne sme da priča o tome. A Đordana Bruna su žrtvovali da ispadne uverljivo. Je l ima neko ikakav dokaz da je Kopernik uopšte postojao? Ha, tako sam i mislio!

Dragomir Hadzi Antic

pre 6 godina

Sama cinjenica da je clanak objavljen u ovakvom tonu je dokaz da nesto nije u redu.
Clanak je napisan tendeciozno sa namerom da revnozemljase predstavi kao idiote, a cinjenica je da nijedan ravnozemljas ne bi izjavio ovako nesto!
Molim da se objavi komentar jednog ravnozemljasa!
(200 na sat, 3. maj 2018 14:20)

Tendenciozno ili ne,da su ravnozemljasi idioti opste je prihvacen aksiom i apsolutno i nepobitna istina!

Ja se ,zapravo,divim ravnozemljasima,jer imati vere u nesto toliko glupo,mora da je oslobadjajuce i omogucava im da veruju u super junake iz Marvelovih stripova,u Dacu i Duska Dugouska.

O boze,kako bih i ja voleo da verujem u to,da i ja budem idiot,samo da me jebeno znanje i surova logika u tome ne sprecavaju !

Stevan

pre 6 godina

Ljudi pa ovo je sprdanje. Ne tvrdim da je zemlja ravna. Ali sam procitao i pogledao predavanje na tu temu i ove gluposti se ne spominju nigdje. Ima sasvim drugo objasnjenje. Ali ovo je takvo trolovanje koje nema veze sa teorijom ravne zemlje. Pa kolika budala moras biti da ovakvo nesto tvrdis.

neutralan

pre 6 godina

Nema nikakvog smisla Vama okruglima ovde objašnjavati, pošto vidim da se autor teksta već stavio na Vašu stranu, zagovarajući besmislenu teoriju o tome kako je zemlja navodno - loptasta.
(ZLOBEX, 03. maj 2018 08:25)

Vidim da si preskako sve časove i u osnovnoj školi. Kada se obraćaš većem broju lica, kao u ovom slučaju vama se piše malim slovom, a ne velikim(Vama).
Ali zašto pričati o pravopisu kada imaš mogo veće probleme u životu. Pretpostavljam da si i protiv vakcina.

Baja

pre 6 godina

Najtužnije od svega je što ova primitivna tvrdnja o ravnoj zemlji može da se primi kod našeg nesretnog naroda. Ne bi trebalo ovakve gluposti popularisati, poverovaće dobar deo našeg naroda.

Mirko

pre 6 godina

A šta je odozdo?
(Ozren, 3. maj 2018 10:53)

Nečastivi i Baba Jaga. Kopaju ka nama i uskoro ce da izbiju tu negde gde je najtanje. Kod Kikinde cini mi se.

Ivan

pre 6 godina

Neznam zašto takav termin jer u taj oblik zemlje veruje svaki pravi Hrišćanin i Musliman jer tome uče njihove osnovne verske knjige.I oni koji svet oko sebe shvataju onako kako ga vide.A vide sunce kako se kreće na nebesima u nekakvom luku .Na moru vide ravno more i pomoću teleskopa stotine kilometara udaljene objekte.A nigde nevide zakrivljenje zemlje,fotografiju zemlje sa hiljade satelita koji se takodje nevide.Nevide dva različita neba svakih 6 meseci što bi po heliocentričnoj priči trebalo da vide .I stotine sličnih dokaza o kojima ljubitelji teorija Kopernika i Darvina pričaju a ni jednu nisu dokazali.
(Neverko, 3. maj 2018 09:58)

Ja ne znam ko je ovde lud ali znam ko je nepismen 100%, samim tim i najverovatnije neobrazovan, a kao takav i najpodložniji ispiranju mozga sa ovakvim nebulozama i teorijama zavera.

ja

pre 6 godina

Zašto širite neistine. Kakav PacMan, to je laž. Mi ravnozemljasi tvrdimo da je na obodima zemljinog diska visoki zid od leda, ono što se u teoriji o okrugloj zemlji predstavlja kao severni i južni pol. Dođeš do tog ledenog zida i ne možeš preko da bi pao. Potražite na YouTube video Flat Earth Why don't we fall off the edge.
(Stevan, 03. maj 2018 10:08)
onda vi, ravnozemljasi, krenite na put, i samo pratite istok ili zapad, sta vam je lakse, nemojte ici na sever i jug, i ako na pravcu istok-zapad naidjete na ledene zidove, dokazacete teoriju. to je tako prosto. sano pratite ekvator (vama je to linija koja ide po sred zemljine tepsije). problem resen.

Trcoje

pre 6 godina

Za neverovati da pojedini ovako misle. U mom okruzenju su dva obrazovana, sredovecna coveka, sa zavrsenim masinskim fakultetima pride, koji veruju da je zemlja ravna ploca. Isprani mozgovi ljudima pa to ti je, vise ne znaju ni kako se zovu...

Zoran

pre 6 godina

Duzina 163 km
Srednja dubina 22 m
Zakrivljenje 1600 m
Objasnite.

Reka Nil izvire na juznoj hemisferi a uliva se na severnoj. Jel ona to tece "uzbrdo"?
Objasnite.

Gravitacija drzi na zemlji sva mora i okeane, ali ne moze da zadrzi obican dim, leptira i mnoge druge stvari.
Objasnite.

Zasto nasu atmosferu ne usisa nepojmljivi vakuum svemira?
Objasnite. Samo nemojte o gravitaciji koja ne moze zadrzati leptira.

ect...

Hvala.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (suecki kanal, 3. maj 2018 14:48

Ti si zaista u kanalu, ali na vecoj dubini od 22 m. Takvim kao tebi ne vredi objasnjavati bilo sta, jer da bi razumeo objashnjenje moras imati bar elementarno znanje iz prirodnih nauka. Citajuci tvoj post, meni je jasno da ti pojma nemas, pa prema tome bezbolnije je pustiti da verujes u to sto pishesh.

Toronto

pre 6 godina

Internet je trebalo da donese renesansu u obrazovanju široke populacije. Umesto toga samo je dao prostora neobrazovanima i, još gore, poluobrazovanima da se još više učvrste u svojim zabludama. Net je preplavljen poluinformacijama i lažnim informacijama a glavni "izvor znanja" je wikipedia, dostupna jednim klikom. Na žalost, kako stvari stoje, biće samo još gore i možemo očekivati još veće budalaštine jer glupost se širi eksponencijalno.

ZLOBEX

pre 6 godina

Nema nikakvog smisla Vama okruglima ovde objašnjavati, pošto vidim da se autor teksta već stavio na Vašu stranu, zagovarajući besmislenu teoriju o tome kako je zemlja navodno - loptasta.

i mi konja za trku imamo

pre 6 godina

Znaci ako se popiskim (oprostite ma izrazu) na jednom kraju sveta,postoji sansa da cu poprskati nekog na drugom kraju?

Pera

pre 6 godina

Teorija ravne zemlje pociva na Abrahamskim religijama. Retko kad ih spominju, jer se trude da izgledaju kao naucnici. Stvar koju rade je da pokusavaju da stvore religiju od nauke, da bi zvucala besmisleno.
Teorija obuhvata
- nepostojanje gravitacije
- postojanje crnog meseca (zasluzan za polumesece i pomracenja)
- veliki ledeni omotac oko cele Zemlje
- Mesec je hologram koji je stvorila CIA (ocigledno pre nove ere)
Toliko dodatnih gluposti od kojih su vecina zar verujete svojim ocima i naucnim dokazima a ne meni.
Npr. Teorija je da imamo odredjeni domet vida. To je ok. Ali im teorija pada u vodu jer kada se popnemo na visinu mozemo da vidimo vecu razdaljinu, cak i u ravnici. Po njihovoj teoriji penjanje na visinu bi smanjivalo daljinu (jer je razdaljina povecava) a desava se suprotno. To sto se suprotno desava je direktan dokaz da zemlja nije ravna
Ali sa budalama se ne moze

Vanja Petrović

pre 6 godina

(Dejan, 3. maj 2018 09:41)

Pa, nemoj tako Deki rode; nije meni samo NASA pokazala sličice...imaju albume o okrugloj zemlji i SSSR, Kanada, Kina, Indija, Japan, Francuska, Ukrajina, Izrael, UK, Iran i Severna Koreja. Proveri, ako mi ne veruješ.

No, ja u to ne verujem...po meni je Zemlja romboidna, i ništa vam ravno i oblozemljašima ne verjujem. :D

Ljubisa livac

pre 6 godina

Ja sam mislio da je ovo neka vrsta parodije ili satire, mozda cak i neki socioloski eksperiment ali zabrinjvajuce koliko je ovo uzelo maha i kod nas. Dobro, mi smo skloni da verujemo u razne teorije, no ipak mi je frapantno koliko ljudi misli da ima istine u ovome. Pri tome ni jedan od ovih "teoreticara" ne moze da objasni najprostiju stvar, recimo let aviona na relaciji Sidnej-Sijetl ili Sidney-Havaji. Ne leti se preko "celog sveta" sto bi bio slucaj da je Zemlja ravna vec u "suprotnom" smeru, i tu ste za par sati.

putnik iz gspa

pre 6 godina

Ljudi pa ovo je sprdanje. Ne tvrdim da je zemlja ravna. Ali sam procitao i pogledao predavanje na tu temu i ove gluposti se ne spominju nigdje. Ima sasvim drugo objasnjenje. Ali ovo je takvo trolovanje koje nema veze sa teorijom ravne zemlje. Pa kolika budala moras biti da ovakvo nesto tvrdis.
(Stevan, 03. maj 2018 08:25)
Druze da bi nesto bilo teorija mora da objasnjava stvari i opazanja koja se dogadjaju, a i da pravi odredjena predvidjanja... Kao npr sto po današnjem modelu tačno znamo kada će i gde da bude sledece pomračenje...Naučna teorija nije neobrazovano nagadjane, ono kao kad pijani komsija mile ispred kafane ima teoriju ima 300 miliona neprijavljenih kineza. I na kraju kao odgovor kolika budala moras da budes, pa isto onolika kolika treba da tvrdis da posćoji ledeni zid, ili da je sunce prečnika 5km i da kruzi oko zemlje kao luster...ili da je mesec projekcija...ti ljudi su uglavnom neobrazovani, i visoko religiozni

Maslačak

pre 6 godina

Ako je Zemlja zaista kao globus, zasto onda niko nije nasao onaj sraf na Arktiku? A to uopste nije mali sraf!
(wtf, 3. maj 2018 10:05)

Niko ga nije našao jer je duboko zakopan i zakamufliran u ledu. U stvari, i nije šraf, nego ogromna osovina, lageri i sve što ide uz to.

Ali ne samo da sve to postoji, nego ima i cela jedna armija patuljaka i elfova koji ropski rade u tri smene na redovnom održavanju i podmazivanju te skalamerije da ne zarđa jer bi onda Zemlja zaribala i prestala da se okreće!

To što nama pričaju da ti jadnici rade na Severnom polu u radionici Deda Mraza (ili njegovog konkurenta Božić Bate) i tamo prave igračke za dobru decu - nije istina!

Milosav

pre 6 godina

A šta je odozdo?
(Ozren, 3. maj 2018 10:53)

Kako sta? Pa valjda one tri dzinovske kornjace, pa kad one pocnu da se koprcaju ovde gore nastane picvajz, zemljotresi, cunami, itd.

asteroid

pre 6 godina

Mislim dobri ljudi iz NASA su vam pokazali slike.
(Dejan, 3. maj 2018 09:41) # Link komentara
a-ha tu sam te nasao!! nisu samo dobri ljudi iz nasa, vec i dobri ljudi iz ruskih kosmickih snaga, kineskih, japanskih, indijskih, evrounijskih instituta..znači baš su svi ujedinjeni u tome? neverovatno da se jedna teorija koju propagiraju ekstremni americki protestanti toliko primila u pravoslavnoj srbiji

Darko

pre 6 godina

e, a to su zakljucili tako sto su isli u jednom pravcu i zbunjeni stigli na mesto polaska. i umesto da na racun toga zakljuce da je zemlja okrugla, oni se setili pak-man-a hahaha.

n6

pre 6 godina

zaboravih da pitam, a koliko je onda debela naša planeta? ako je ploča i ako je ravna da prokopamo mi to pa sa jednog na drugi kraj pa samo hop u tunel i eto si negde u Albukerkiju. ..a da avio industrija bi totalno zamrla pa bi bio veliki gubitak za moćnike...ihh kako sam glup

ja

pre 6 godina

zanimljivo koliko ljudi ovde zna kako ovo "planeta zemlja" stvarno izgleda, znaju da nema ni boga,oni sve znaju,oni cak znaju da neznaju?
(nauka religija, 03. maj 2018 09:11)
Bog ne postoji. Zemlja je sfericna. Ti si nepismeni i zatucani vernik.

Eric Dubay

pre 6 godina

A sta ste i preneli... Nijedan ravnozemljas ne veruje u ovo. Nema ivice. Antartik je ledeni prsten oko Zemlje i niko ne zna sta je iza, uostalom nije ni dozvoljeno istrazivanje zbog "antartickog sporazuma". Pozdrav :)

gpro

pre 6 godina

Ja razumem da u mnogim stvarima nas zaglupljuju i lazu, zbog raznih sebicnih interesa... Ali nije mi jasno, ako nas i lazu da je zemlja okrugla, sta oni pa time dobijaju? Koja im je dobit ako su slike i snimci zemlje lazirani?

123

pre 6 godina

Svaki komentar koji "ismeva" ovu teoriju ima zanimljiv i pomalo zabrinjavajući odnos pluseva i minusa. Naime, na svakoh 5 pluseva koji podržava stanovište da je Zemlja okrugla dolazi jedan koji lupi minus. To je 20%. Na stranu da ravnozemljaši imaju jako malo ili nimalo dokaza za svoju tvrdnju, a da okruglaši ih imaju na pretek, da li je moguće da toliki procfenat ljudi zastupa stanovište o ravnoj Zemlji? Onda,pogčedate na šta liči ceo svet i sve je jasno. Zapravo, onda je čudno kako minusa nema 50%.

Koza

pre 6 godina

Za sve moze da se izmisli objasnjenje, problem je da li ono ima potvrdu u praksi i da li se njegovom upotrebom moze napraviti nesto sto radi. Evo i ja da dam svoje. Pa vrlo prosto, kad dodjete na ivicu zemlje tamo vas cekaju digimoni koji vas uhvate i prebace na donju stranu.

ja

pre 6 godina

Neznam zašto takav termin jer u taj oblik zemlje veruje svaki pravi Hrišćanin i Musliman jer tome uče njihove osnovne verske knjige.I oni koji svet oko sebe shvataju onako kako ga vide.A vide sunce kako se kreće na nebesima u nekakvom luku .Na moru vide ravno more i pomoću teleskopa stotine kilometara udaljene objekte.A nigde nevide zakrivljenje zemlje,fotografiju zemlje sa hiljade satelita koji se takodje nevide.Nevide dva različita neba svakih 6 meseci što bi po heliocentričnoj priči trebalo da vide .I stotine sličnih dokaza o kojima ljubitelji teorija Kopernika i Darvina pričaju a ni jednu nisu dokazali.
(Neverko, 03. maj 2018 09:58)
prosto se primecuje da ti je biblija jedini izvor obrazovanja, pa se cudim kako si uopste uspeo da naucis da pises, makar i ovako ravnozemljaski nepismeno?

Lalos

pre 6 godina

"Razgovarali smo slobodno, bez predrasuda i nakon dubokoumnih i mudrih diskusija došli smo do određenih zaključaka", da li dodati nesto???

karlito

pre 6 godina

Samo me zanima da li se foliraju da veruju da bi bili u centru paznje ili su stvarno budale
(banjica, 03. maj 2018 08:15)

97% budale kojima je to zabavno,a ostalih 3% stvarno veruje !

NoName

pre 6 godina

@Eric Dubay

Imas putovanja do Antarktika, kosta oko 4000 evra. Kod Hrvata mozes kupiti aranzman.

Edukacija, edukacija i edukacija. Postajete sve tuplji i tuplji. A svi odgovori za sve vam se nalaze pred nosom. Nego necete ni to da gledate.

trt

pre 6 godina

Bas su luckasti. Neka pogledaju kroz teleskop i videce sva plocasta nebeska tela. Nema nista okruglo u svemiru. Osim ako i prikaz svemira nije informaciona opsena. Ako se krene putem teorija zavera prekida se verovanje u sopstvena cula i razum.

Goran

pre 6 godina

@suecki kanal: Kako sad mi da ti objasnimo, kada ni u osnovnoj školi nisi uspeo da shvatiš? Jesi li je uopšte završio? Ako jesi, daj mi ime profesora fizike, da ga tužimo za nesavestan rad.

Burazi jaci od cele kafane

pre 6 godina

@suecki kanal

Sto je telo masivnije,gravitacija na njega jace deluje. Obnovi Njutnove zakone.

I ti tog leptira mozes da podignes sa zemlje,ali probaj da podignes automobil.

NoName

pre 6 godina

@Eric Dubay

Kada bi se ista malo citalo, znao bi da taj sporazum postavlja slobodu naucnih istrazivanja. Ono sto se zabranjuje je, bilo kakvo vodjenje ratova tamo i unistavanje stanista (ocuvanje flore i faune). Ali, ravnozemljasi ocigledno imaju problem pri citanju.

Pinoche

pre 6 godina

ja sam cuo da jr oko te ravne/dism zemlje zapravo ledeni zid ko u igre prestola,iza zida ko zna sta sve ima,ajkule,marmuni,almulatori a verovatno i babaroge isto ko i na mars

Aldebaran

pre 6 godina

E, al' su "objasnili", svaka im čast, baš su me ubedili!

Šta se ovo događa?! Kao da deo čovečanstva ubrzano regresira u idotluk!

Još će Bora Đorđević ispasti veliki prorok sa onom njegovom pesmicom "Kako je lepo biti glup".

Kako je krenulo, uskoro će "biti glup" biti ne samo lepo, nego će postati i obavezno, a onaj ko nije glup, snosiće ozbiljne posledice dok se ne urazumi, odnosno zaglupi!

Vlada

pre 6 godina

Mozda da dopunim tu "teoriju", ja mislim da sa ivice Zemlje padaju samo oni koji misle da je Zemlja okrugla, a ravnozemljasi tj. PacMani se pojavljuju na drugoj strani.

Mihailo

pre 6 godina

21. vek ne verujem da iko obrazovan može da zastupa ovakvu teoriju, osim onih koji su bežali sa časova, posebno geografije i fizike. Njima je nemoguće objasniti bilo šta. Pitanje za ravnozemljaše, objasnite mesečeve mene.

Loki

pre 6 godina

Verovati u loptastu zemlju koja se u isto vreme okreće oko sebe 1600 km na sat ,oko sunca 109000km i ko zna kakvom brzinom kroz svemir a koja su proistekla iz velikog praska, mogu samo oni koji su nesposobni da normalnio misle barem pet minuti. Inače sve uvrede upućene slobodno mislećim ljudima o ovoj temi ustvari važe zasuptno mišljenike.

aha

pre 6 godina

@Dux
Pa tako sto ovi zaverenici stede na struji pa ugase pola Sunca i Meseca :) Ne mozes ti s ravnozemljasima polemisati, to je zatucan svet, ne igraju tu argumenti nikakvu ulogu. Rezonuju na nivou deteta od 2 godine. Pitas ih zasto ne padnemo s ivice Zemlje, oni kazu ima zid

vlasta

pre 6 godina

@suecki kanal
Otvorih komentare,I tvoj je prvi, najsveziji.
Vidi ovako prijatelju..Da li ti imas zavrsenu osnovnu skolu?Ako imas onda je nas obrazovni sistem stvarno kritican.Pomislio sam za tren da ti dam neki odgovor ,barem na jedno pitanje.Brzo sam se predomislio,zato sto je to gubljenje vremena.Znaci,covek u ovu sprdnju o ravnoj zemlji kao argument upotrebio leptirov let?!?!?

raxx

pre 6 godina

kolko ja znam oni se drze teorije da je antartik svuda oko nas i da je neprelazan i na osnovu toga sto antartik nikada nije preleteo grade svoju teoriju.. ovo za ivicu je verovatno neka sprdnja da bi se lozili citaoci..

emil

pre 6 godina

To je klub za*ebanata, cesto duhovitijih od protivnika koji misle da je Tajson veliki fizičar. Ovo prvo bar je smešno a ovo drugo tužno i glupo.

it is I, Leclerc

pre 6 godina

znaci, ja odem na npr severni pol, dodjem do "zida" i ne mogu dalje...? zivimo u 21 veku gde postoje busilice za sve sto vam padne napamet... dovedes nekako busilicu na severni ili juzni pol, izbusimo rupu do ivice zemlje, predjemo "magicnu" ivicu zemlje i puf... eto nas na suprotnom polu... ko ovde koga zaj**ava bre?! xD

Blanusha

pre 6 godina

Evo im jedno potpitanje:"Ako bismo sve Kineze stavili na samu ivicu jedne strane i rekli im da zajedno, u isto vreme, skoce, da li bi se ploca zavrtela u smeru pada kineske nacije, ili bas naprotiv, u suprotnom smeru?".:D

Mirna Bačka ravan Srem

pre 6 godina

Ala ovi imaju love za putovanja. Malo malo pa konvencija, sad Britanija, za koji mesec SAD, a posle ko zna gde. zgleda da njima ide bolje nego ovima sto tvrde da je Zemlja okrugla.

Putuju brzo i jeftino zato što primenjuju caku iz igrice Pac-Man : čim dođu do same ivice Zemlje odma se pojave na drugoj strani :)

KOSTA1703

pre 6 godina

Da bi lično i personalno proverili oblik Zemlje dovoljno je otići na more, i imati dvogled.
Usmeriš ga prema pučini i ako s njim vidiš brodove i detalje na njima, koje ne vidiš golim okom, sasvim je jasno da teorija sferne Zemlje ima problem.
Ako ne vidiš, i tad je jasno.
Veoma jeftino i veoma efikasno.

aha

pre 6 godina

@Henry Chinasky
Na Mesec ne idu jer nemaju razloga za to, a slike Zemlje iz svemira postoje, samo je problem sto ih ti i tebi slicni nazivate laznim slikama.
Nego, gde su slike ravne Zemlje i gde su slike ivice Zemlje? Nema nijedne, sto znaci da je tek vasa teorija jedno obicno zaglupljivanje.

Branko

pre 6 godina

A kad ovim ravnozemljasima dodamo antivakcinase, navijace, zombije i ostale zadrugare i njihove pratioce, sta ce bolji dokaz da nas Srba ima bar trista miliona na svetu.

Aleksa

pre 6 godina

Ovo je najgluplja teorija koju sam u životu pročitao. Koliko zaosta treba biti da bi u ove gluposti poverovao. Ravna zemlja hahhahaaha.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Željko, 3. maj 2018 08:33) # Link komentara
Preporučujem (+1)Ne preporučujem (-2)
Ko ste vi da tvrdite da je besmislena teorija?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Steiner, 3. maj 2018 08:31)

То и није теорија него маштарија. Човек је лепо рекао: Након дугих разговора, и дубокоумног размишљања. То сугерише новелу, роман или причу. Не теорију. И не знам шта је спорно? Свако бира да верује у нешто. Ако је неком живот лепши зато што верује у ПакМан земљу, одакле потреба да то веровање стално оповргавамо? Кога брига? Нисмо на факултету. Мени је лепше да верујем у физику коју сам учио, али ако су они срећнији на ПакМан земљи, ја ћу им искрено климнути главом.

miki

pre 6 godina

treba verovati ljudima....jer izgleda da nije dokazano da je zemlja okrugla.
borivoje surdilovic, 3. maj 2018 10:33)

Sine, gasi Internet i knjigu u šake.

dragan

pre 6 godina

Ovo nisu ravnozemljasi. Ovo je grupa koja ima zadatak da kompromituje teoriju o ravnoj zemlji navedeci razne gluposti. Zato se i pustaju u kontrolisanim medijima. Prema teoriji ravne zemlje, zemlju okruzuje antarkticki prsten 360 stepeni. Antarkticki prsten drzi sva mora i okeane na ravnoj zemlji.Iza antarktickog prstena americki admiral Byrd je jos 4o tih god XX veka otkrio jos zemlje ali sta se zapravo tamo nalazi i dokle se prostire prsten ne znamo jel je svetska elita antarktickim sporazumom koji je potpisan nakon istrazivanja admirala Byrda jos sredinom proslog veka zabranila nezavisnim istrazivacima i svim ljudima pristup i istrazivanja na Antarktiku. Ocigledno je da se svi odgovori nalaze na Antarktiku. Zato je elita i proglasila Antarktik zabranjenom zonom.

200 na sat

pre 6 godina

Sama cinjenica da je clanak objavljen u ovakvom tonu je dokaz da nesto nije u redu.
Clanak je napisan tendeciozno sa namerom da revnozemljase predstavi kao idiote, a cinjenica je da nijedan ravnozemljas ne bi izjavio ovako nesto!
Molim da se objavi komentar jednog ravnozemljasa!

perica

pre 6 godina

Da li je realno da je neko ozbiljno shvatio ovaj clanak. Medju ravnozemljasima verovatno ima dosta ljudi koji su pripadnici Flying Spaghetti Monster vere..... Ta organizacija dovodi sve do apsurda..... sto je super!

ene!

pre 6 godina

"...Ima sasvim drugo objasnjenje. Ali ovo je takvo trolovanje koje nema veze sa teorijom ravne zemlje..."
(Stevan, 3. maj 2018 08:25)

A to je? Sto ne napisa da znamo i mi?

aha

pre 6 godina

@Loki
Ma da, ali je zato verovanje u ravnu Zemlju, CIA holograme Meseca, malo Sunce koje kruzi oko Zemlje, staklenu atmosferu odlika genijalaca. Jos da krenete da spaljujete ljude na lomaci i eto povratka u Srednji Vek.

Parizijen

pre 6 godina

Nije tačno. Nijedan čovek koji se bavi istraživanjem ravne Zemlje ovako nešto ne bi rekao, pa ovo je očigledan trol i shill od teme. Poenta je da se ne zna šta je iza Antarktika i niko ne spominje ploču u svemiru. Ne zna se koliko je prostransvo iza ledenih zidina koje ne smeš posetiti i istraživati jer postoji antarktički sporazum koji to zabranjuje. Mislite da je to slučajno? Postoji snimak američkog admirala Birda koji je početkom dvadesetog veka išao u ekspediciju na južni pol i iza njega pronašao kontinent veličine SAD, koji je totalno nepoznat i neistražen (imate snimke originalne njegovog intervjua). Ekspedicija je prekinuta i obustavljena. Tako da ako vam je namera da diskreditujete ravnozemljaše, uspeli ste, delimično, za neke nove, a one koji znaju malo više ste uverili da se nešto debelo krije iza toga. Budite fer i demokrate pa objavite komentar.

dd

pre 6 godina

-a kolika je debljina te ploce?
-sta nas stiti od radijacije,solarne oluje???....ako je zemlja ravna ploca pretpostavljam da jezgra nema,a time nema ni magnetnih polova koje stite zemlju??? ili se varam??
-znaci ako avioni,brodovi,podmornice dodju do ivice vode oni se pojave na pocetku na drugom kraju isto kao u igrici PAC MAN???!!!!KOJEM POCETKU???KOJE SU BRE OVO GLUPOSTI?KOJI SU OVO BRE LUDACI,NE MOGU DA VERUJEM!!!

a jer ispod te ploce isto ima oblaka,vode,atmosfere....itd.ili je to samo iznad ploce????????????

zatvoriti u ludaru i baciti kljuc preko ivice vode duboko u svemir ili na pocetak da ga pojede PAC MAN...hahahhaaha

Kome bre, treba forma bilo kojeg oblika, ako promaši suštinu!?

pre 6 godina

Kada sam bio zaljubljen, svemir je imao oblik moje ljubavi. Nebo, oblaci - njen lik! Ptice - njen glas. Trava, cveće, drveće - njena kosa. Mirisi cveća - mirisi njene kože. Planine su simbolisale nešto vrlo nisko sa sve Himalajima jer je vrh ljubavni osvojen bio i posle njega sve je bilo ispod, u dolini, jasno vidljivo i udaljeno, odavno prevaziđeno, more je bilo manje od njene suze... i to mi je što se tiče formi i oblika bilo, verovali ili ne više nego dovoljno! I toliko što sam imao, nisam znao čime sam takav dar neizreciv zaslužio... Imalo je savršenu formu, sam da sam je smišljao ne bih ni za večnost celu to mogao nadmašiti! Neko je bolje od mene znao šta mi treba!!!


Sad kad nisam zaljubljen, svemir može da ima kakav hoćeš oblik kroz formu, za mene će ostati depresivna bezoblična masa besmisla i obična nepregledna gomila preteškog jednog jedva podnošljivog ništa koji krivi kičmu, stiska grudni koš, lomi noge i slabi volju...!


Dok se vi neki nesrećnici zamajavate iditoizmima forme, neki od nas imaju neviđenu muku pronalaženja smisla, suštine koja je iznad bre te jadne forme!


Da li je to Bog kom se moram u naručju naći kako znam i umem, ponovno se zaljubiti onim dečijim naivnim i bezuslovnim, ali ovaj put svesnim i ka vertikali usmerenim načinom, ili oba možda ovaj put pa da se sve zaokruži, zaista trenutno ne znam - tragam!

Ali rođaci moji polupani, izgubljeni i jadniji od mene pa pritom i nesvesni svog hitanju ka promašaju:

Dejan

pre 6 godina

Svima kojima je smesno i koji imaju slican stav kao autor ovog teksta, preporucujem da ovoj temi posvete barem sat vremena, pa neka veruju sta god. Vi nesto znate jer ste gledali na tv! Mislim dobri ljudi iz NASA su vam pokazali slike.

Kosta

pre 6 godina

Samo dve stvari mi nisu jasne. Zašto se ne ide na Mesec sada, a navodno je moglo 1969? Zašto ne postoji nijedna slika cele Zemlje snimljena iz svemira? Kada mi ovo objasne verovaću NASA i ostalima.
(Henry Chinasky, 03. maj 2018 09:56)

Ha! Nisi obavesten. Juce su pisali da na Mesecu zivi 250 miliona humanoidnih vanzemaljaca koje po kazni salju na Zemlju da zive sa primitivnim Homo Sapiensima. To im je prava patnja. :)

Gde smeju primitivne vrste opet da kroce na Mesec. Gazde zabranile. Jos sve to kaze bivsi Cia pilot, a ne neki tamo ravnozemljasi anonimusi. :)

suecki kanal

pre 6 godina

Duzina 163 km
Srednja dubina 22 m
Zakrivljenje 1600 m
Objasnite.

Reka Nil izvire na juznoj hemisferi a uliva se na severnoj. Jel ona to tece "uzbrdo"?
Objasnite.

Gravitacija drzi na zemlji sva mora i okeane, ali ne moze da zadrzi obican dim, leptira i mnoge druge stvari.
Objasnite.

Zasto nasu atmosferu ne usisa nepojmljivi vakuum svemira?
Objasnite. Samo nemojte o gravitaciji koja ne moze zadrzati leptira.

ect...

Hvala.

Zoran

pre 6 godina

Ravnozemljashi gledajte let ruskog Mig-29UB u stratosferi... e, sada , jedino ako oni i NASA rade zajedno, shto me ne bi zachudilo da se u vashim umovima kreira...

https://www.youtube.com/watch?v=GpVgR3dssvg

majstor

pre 6 godina

Svaki komentar koji "ismeva" ovu teoriju ima zanimljiv i pomalo zabrinjavajući odnos pluseva i minusa. Naime, na svakoh 5 pluseva koji podržava stanovište da je Zemlja okrugla dolazi jedan koji lupi minus. To je 20%. Na stranu da ravnozemljaši imaju jako malo ili nimalo dokaza za svoju tvrdnju, a da okruglaši ih imaju na pretek, da li je moguće da toliki procfenat ljudi zastupa stanovište o ravnoj Zemlji? Onda,pogčedate na šta liči ceo svet i sve je jasno. Zapravo, onda je čudno kako minusa nema 50%.
(123, 03. maj 2018 09:22)
Evo sad imas 100 % minuseva. Morao sam, bilo je jace od mene. Sto bi rekao nas sugradjanin..."neka zivi kuj de hoce".

neutralan

pre 6 godina

Dobar ovaj izvor iz kojeg nastaju okeani, voda se već vijekovima prosipa u svemir a nivo mora i dalje isti.
(Jastog, 03. maj 2018 10:01)z

Eee prijatelju moj. Pa ljudi su lepo objasnili.
Kao u Pakmen igrici. Nestaje sa jedne stane i pojavljuje se na drugoj i tako u krug. Evo ogovora na tvoje pitanje. Ravnozemlaši jesam li primljen kod vas?

Ruzicasti jednorog

pre 6 godina

@ Smehotres, 4. maj 2018 09:48

Svaka tebi cast sto se uopste upustas u ovako nesto. Najbolji su mi ovi koji bez ikakvog blama pokazuju svoju glupost i neobrazovanost i jos hrabro traze da im neko objasni. Pa to kosta, druze. Imao je pravo na placeno skolovanje, ocigledno ga nije iskoristio, a sad trazi da mu neko u par redova objasni na brzaka ono sto smo mi ucili godinama.
Evo, ti si mu to objasnio besplatno, a ja se kladim da ti nece reci ni hvala, jer njega to zapravo ni ne interesuje.
To se odnosi na sve ravnozemljase, antivaksere i ostale mesije koji uzivaju u ulozi otvaranja ociju drugima. "Tebe su do sada lagali, sreca tvoja da si na mene natrcao, sad cu ja da ti objasnim." To im daje osecaj moci, a to je jedino sto ih zanima. Neki od njih uspeju da privuku mnogo sledbenika, da monetizuju YT i da nesto i zarade. Ostalima ostaje prostor za komentarisanje na B92.
Tuzno

nikola

pre 6 godina

Zemlja se rotira 1600km/h, ja nista gluplje nisam cuo.
Zbog cega avioni koji lete iz SAD za Japan lete preko Evrope ?!
Kako je moguce da gravitacija ima dvostruke arsine, na ljude deluje slabije nego na ogromne povrsine vode?!

aha

pre 6 godina

@Eric Dubay
Apsolutno netacno. Obicna izmisljotina ravnozemljasa. Jel vam zabranjeno i da letite? Ili postoji neki drugi razlog zbog kojeg nikako da slikate tu ivicu sveta?

miki

pre 6 godina

kako da verujem naučnicima koji veruju da su postali od majmuna.
oblik zemlje niko još nije adekvatno dokazao,to je istina.
(dragan, 3. maj 2018 18:47)
Dokazuje je smena dana i noći :))) bežalo se malo sa časova a ;)

Henry Chinasky

pre 6 godina

Samo dve stvari mi nisu jasne. Zašto se ne ide na Mesec sada, a navodno je moglo 1969? Zašto ne postoji nijedna slika cele Zemlje snimljena iz svemira? Kada mi ovo objasne verovaću NASA i ostalima.

Амфилохије

pre 6 godina

У светој Књизи све лепопише, Богје створио земљу доле, а небо горе. Не може бити округла, само равна. Веровати у супротно је обично кривоверје.

Dejan

pre 6 godina

Najveća šteta prouzrokovana pisanjem, snimanjem video klipova, uopšte diskutovanjem na temu "Zemlja kao ravna ploča" je u povezivanje reči teorija i ove budalaštine, tj. degradacija pojma TEORIJA. U najbolje slučaju "Zemlja kao ravna ploča" je hipoteza.

obican covek

pre 6 godina

Cesto kad odmaram leti u dvoristu zagledam se u nebo.Citam ponekad o ovima sto smatraju da je zemlja ravna i primetim pred vece dok cunce nije zaslo kako se jasno na nebu primeti polumesec a sa druge strane sunce jedno naspram drugog.Pitam se jer znamo da kad je polumesec da je to u stvari zemljina senka,ali kako kad u tom momentu zemlja nije izmedju sunca i meseca. ?

Smehotres

pre 6 godina

Duzina 163 km
Srednja dubina 22 m
Zakrivljenje 1600 m
Objasnite.

засеци лубеницу, поморанџу, јабуку целим обимом у круг...
Reka Nil izvire na juznoj hemisferi a uliva se na severnoj. Jel ona to tece "uzbrdo"?
Objasnite.

Горе и доле се дефинишу у односу на смер деловања гравитационе силе.
"Узбрдо" се не дефинише по мапи. Морава на мапи тече на север, да ли тече узбрдо. Јадранско море је на мапи отворено одоздоле, зашто не исцури....(ово је толико глупо, да умирем од смеха....значи теби је горе оно што је горе на мапи???? Како се ти снађеш кад идеш негде у планину????)

Gravitacija drzi na zemlji sva mora i okeane, ali ne moze da zadrzi obican dim, leptira i mnoge druge stvari.
Objasnite.

Лептира може да задржи. Лептир пада на земљу кад не употребљава силу потиска крила. Дим има густину нижу од густине околног ваздуха. Као што пластика плута у води....дакле, околни притисак воде/ваздуха изгура дим/пластику због мање густине. У суштини, дим иде на горе зато што ти не пропадаш кроз бетон...

Zasto nasu atmosferu ne usisa nepojmljivi vakuum svemira?
Objasnite. Samo nemojte o gravitaciji koja ne moze zadrzati leptira.
Маса атмосфере је 5 000 000 000 000 000 000 килограма. На ту масу делује гравитациона сила Земље која може да задржи лептира. И губимо делове атмосфере већ милионима година.

ect...

Hvala.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (suecki kanal, 3. maj 2018 14:48

Nebojsa

pre 6 godina

Neka mi neko od ravnozemljasa objasni zalazak Sunca. Dakle imam izvor svetlosti, paralelno postavljen u odnosu na povrsinu, oblikq diska (jer ne vidim ivicu ni sa jedne tacke, a posto je Zemlja disk zasto ne bi bilo Sunce). Suncevi zraci ce uvek pod nekim uglom padati na disk zemlje i cak i da prihvatim da oko nije dovoljno osetljivo da vidi svetlo pod ostrim uglom, efekat zalazenja u kom se vidi u jednom trenutku pola Sunca, pa jos na nizoj visini, a u istom tom na drugoj tacci Sunce je visoko. Molim objasnjenje ne dislike.

Mirko

pre 6 godina

A ona budala putovala oko sveta za 90 dana a mogao je njih da poslusa i sa kraja na kraj se pojavi za sekundu! Oboricu mu rekord!
(xMADx, 3. maj 2018 08:31)

Samo treba odabrati pravu pocetnu tacku i za par sekundi si na drugom kraju ploce. Ovo je dokaz da je teleportacija moguca, pozivam naucnike da ispitaju kako zemlja to radi, pa da primene na bilo kom delu planete.

CATAPA

pre 6 godina

Iza ledenog zida su Whitewalkers. I iza ledenog zida koji okružuje ravnu Zemlju ima zemlje, odnosno večnog leda, ali se još niko nije vratio da ispriča i opiše...

mairondrake

pre 6 godina

Ravnozemljasi su trolovi level 100000. Ovi koji se loze na to su gori od njih jedno 200 puta. Jedan komentarise ce se javiti neki ravnozemljas....Zbogom pameti.

Stevan

pre 6 godina

Zašto širite neistine. Kakav PacMan, to je laž. Mi ravnozemljasi tvrdimo da je na obodima zemljinog diska visoki zid od leda, ono što se u teoriji o okrugloj zemlji predstavlja kao severni i južni pol. Dođeš do tog ledenog zida i ne možeš preko da bi pao. Potražite na YouTube video Flat Earth Why don't we fall off the edge.

BGcity

pre 6 godina

Ovo je vec malo cinicno, ne znam koja je ovo grupa ljudi, ali imate na netu mnogo logicnije objasnjenje, cela zemlja je recimo kao lavor a ivice su lednici polova koji poput zida u GOT opasavaju zemlju. Zato i ne moze da se padne, a brodovi pice u krug po mapi...mislim, teorija je stvarno nategnuta al opet kad se pogleda par dokumentaraca na netu nisu pitanja bas ni tako blesava. Ko nema dobro znanje iz fizike i drugih nauka lako ostaje bez odgovora, cak je i samim naucnicima tesko jednostavno dokazati da je zemlja okrugla, ako kazemo da su slike CGI. Ravnozemljasi kazu da je sunce blize i manje i da se krece oko zemlje sva matemtika bi opet radila i to je fakat...nestajanje brodova na horizontu kad uvelica durbinom opet ga vidi, dakle nije nestao usled zakrivljenja itd itd. Ovaj clanak ismejava neku marginalnu grupu ravnozemljasa. Ima tu masu nekih ozbiljno nabedjenih ljudi sa nesto naucne potpore ali i mozda laziranih eksperimenata. Ako nista dobro je za misaonu vezbu i da obicni ljudi obave merenja i eksperimente na temu...da se sami zainteresuju za nauku.

da

pre 6 godina

bezpredmetno davati ni n od naučnog značaja za takve budalaštine,nego pitanje je zasto se dozvolilo da truju narod,ili,to nekome u drzavama debelo odgovara mašina za pranje mozgova

aha

pre 6 godina

@Dejan
Posvetio sam i vise od sat vremena toj temi i shvatio da je to idiotska “teorija” izuzetno neinteligentnih ljudi. Kome ti verujes? Likovima s jutjuba? Strasna ekipa tamo, sve genije do genija. Posto je to americki izum, mozda i jutjub ne postoji, nego je zavera neka?

T

pre 6 godina

@See Prvi ljudski objekat u svemiru - ali ne i u orbiti - je bila nacisticka raketa V2. Prva fotografija iz svemira je nastala tako sto su amerikanci na V2 stavili kameru i lansirali je u svemir. Slika je nastala 1946.

Ostin A

pre 6 godina

A jel mogu da kažu gde je taj kraj sveta, sad se sve razmišljam da se slučajno ja ne nalazim blizu ivice i teleportiram se na drugi kraj mape kad odem do WC-a.

Dux

pre 6 godina

Potao bih jednog pametnog zemljoravnasa da mi objasni kako nastaje pomracenje sunca, a kad mi to bude lako objasnio da na osnovu te teorije objasni pomracenje meseca?

qq

pre 6 godina

Zemlja se rotira 1600km/h, ja nista gluplje nisam cuo.
Zbog cega avioni koji lete iz SAD za Japan lete preko Evrope ?!
Kako je moguce da gravitacija ima dvostruke arsine, na ljude deluje slabije nego na ogromne povrsine vode?!
(nikola, 3. maj 2018 09:48)

Zato sto ti ne nemas pojma koliko je Pacifik stvarno veliki. Uzmi bilo koju razvijenu 2D ilustraciju planete i uzmi u obzir sledece: avion na ruti Beograd-Abu Dabi-Hong Kong putuje 14h. Od Hong Konga do Wellingtona na Novom Zelandu JOS TOLIKO. A onda pogledaj koliki je Pacifik na istoj toj ilustrtaciji pa ce ti biti jasno. I da, na svakoj ilustraciji Afrika izgleda kao malo veca evropa a u stvari je OGROMAN kontinent.

Zemlja nije lopta, nije sfera. Zemlja je GEOID, a za one nacitane to je oblik krompira. Zato ni jedna projekcija planete koju mozete da nadjete na netu kao ilustraciju nije dovoljno tacna. Najpribliznija projekcija je cilindricna geodetska projekcija ali i ona ima mane. I za kraj, ako je Zemlja ravna, kako ovi ravnoplocasi objasnjavaju da u istom trenutku u Hong Kongu bude jutro a u Beogradu noc?

Старац Исаија

pre 6 godina

@Пера

Не постоје "Абрахамске" религије, само аврамовске. Уместо што.друге називате будалама, савладајте прво основе ствари које "објашњавате", а и свој матерњи језик.

that witch doesn't kill us make us stronger

pre 6 godina

Uskoro ce svako imati svoju teoriju ;-).
Ono sto sam ja do sada procitao o teoriji ravne zemlje je da ivica kao ivica ne postoji vec da je ceo juzni pol u sustini po tzv 'obodima' zemljine spoljne ivice i da masivni ledeni grebeni su te ivice zemlje a da je severni pol u centru pa je time i objasnjen pravac istok-zapad pri putovanju na takvoj mapi. Sunce i sam izlazak i zalazak koji se vrti kao tzv 'klatno' je 'neubedljivo' za teoriju kao i jos neke stvari no i neke stvari o okrugloj zemlji koja ima 3 pravca kretanja u istom momentu pri ogromnim brzinama nije bas 'ubedljivo', jer tada deluje vise sila na takav objekat, no uskoro ce izgleda svako imati svoju teoriju o svemiru i nasoj planeti...

Neverko

pre 6 godina

Neznam zašto takav termin jer u taj oblik zemlje veruje svaki pravi Hrišćanin i Musliman jer tome uče njihove osnovne verske knjige.I oni koji svet oko sebe shvataju onako kako ga vide.A vide sunce kako se kreće na nebesima u nekakvom luku .Na moru vide ravno more i pomoću teleskopa stotine kilometara udaljene objekte.A nigde nevide zakrivljenje zemlje,fotografiju zemlje sa hiljade satelita koji se takodje nevide.Nevide dva različita neba svakih 6 meseci što bi po heliocentričnoj priči trebalo da vide .I stotine sličnih dokaza o kojima ljubitelji teorija Kopernika i Darvina pričaju a ni jednu nisu dokazali.

Srboljub

pre 6 godina

Porazno, porazno je čitati komentare: u kakve su osnovne škole pojedinci išli, dal' su odsustvovali sa početnih časova "poznavanja prirode", "geografije"... dal je uticaj religijskih "istina" toliko jak? S druge strane, članak navodi da bar o ravnozemljašima sa konvencije počnem da razmišljam kao trollerima: oni se, ustavri, ludo zabavljaju gledajući reakcije na obe suprotstavljene strane.

dzeki

pre 6 godina

stvarno me zanima, da li oni imaju tel pa da pozovu ovoga sa ivice da provere jel i tamo dan. i jod jrdno, da li moze špagu da naprave izmedju dve ivice pa da su iznad svemira. jedino je bitno da oni imaju para za putovanja sa kraja na kraj sveta

Eric Dubay

pre 6 godina

@NoName

Mogu ici samo odredjeni naucnici koji dobiju dozvolu. Tako da postoji tamo nekoliko desetina stanica, mahom na obali, najdublje je otisla naravno ona americka Amundsen se nekako zove :) Ali da se skupite vas 20 i idete na Antartik, e to ne moze :) Kakvi crni ratovi pusti to...

My name is Bond, James Dean

pre 6 godina

Samo je jedna stvar odvratnija od neznanja i gluposti ravnozemljaša: gomila trolova i poluubeđenih ograničenih "mislilaca" koji smatraju da svaka činjenica treba da se ispituje i da svako treba da veruje u šta hoće.
Niko vas ne sprečava da privatno mislite šta hoćete pa i da javno lupetate po komentarima ali ako je vaše "mišljenje" suprotno činjenicama koje su mnogo puta dokazane onda ispadate glupi i smešni, više prvo nego drugo.

See

pre 6 godina

“Не разумем зашто је читаоцима толико не јасно ово њихово мудровање. Објашњење је исто као и са округлом земљом, тј. када дођеш до краја, нађеш се на почетку. Закључено је да је земља округла баш због тога што се увек враћаш на тачку поласка, није наса ту тврдњу изнела, она је само доказала сликама. Не браним их и не верујем равноземљашима због тога што сам научен да земља није равна али њихове теорије нису за исмевање. Нека ураде исто што и наса, нека убеде свет да је другачије.”
Nije NASA dokazala da slikam da je zemlja okrugla, nego Sovjeti. Prvi let u svemir. Prvi satelit u svemiru. Prvo zivo bice u svemiru. Prvi covek u svemiru.

gradjanin drugog reda

pre 6 godina

pa cak i ja znam da je ovo spin vest. cuj englezi nesto objektivno da prenesu. sve vise ljudi istrazuje temu, pa i ja sam..mnogo toga ne stima u modernom svetu nauke, istorija se fejkuje, novac se akumulira ratni i space budzeti su u trilionima $. Meni sve to lici na moderno robstvo. Ako su stvarno fejkovali moon landing i ceo takozvani svemir, gravitaciju, evoluciju i ostale teorije.. onda smo doziveli najvece robstvo u ljudskoj istoriji u trajanju od 500god. zarobili su nam umove, programirali nas televizijom, a podvalili nam religijiu zvanu 'nauka'. ljudi pogledajte temu, istrazite sami, postavljajte pitanja, nije besmisleno kao sto englezi prenose.

Mirko

pre 6 godina

@Treba im organizovati put na MESEC.... kad priznaju da je ZEMLJA OKRUGLA.... vratii ih
(miki, 3. maj 2018 08:41)

Kako im organizovat, kad NASA ne moze ni za sebe da ponovo organizuje jer su izgubili tehnologiju iz 70-ih godina proslog veka? To rece covek koji je bio astronaut na Medjunarodnoj svemirskoj stanici.

Aleksa

pre 6 godina

Ја сам 100% иза тога да вера нема потребе да се рационалише. Сасвим је у реду веровати у било шта. Ја сам агностик, и премда прихватам чињеницу да су закони физике такви какви јесу, и даље верујем да не можемо спознати праву природу ствари. Али...у овом појавном свету, на основу свега што верујем да знам о овом појавном свету, занемарујући чињенице које не знам или не могу да их спознам (да ли је овај појавни свет стваран или не), земља је геоид.

Пошто равноземљаши не прихватају да је њихов став базиран на вери, већ покушавају да равноземљаштво докажу "доказима", моје питање је следеће:

Ако је земља геоид, постојање леда на половима може се објаснити положајем Земље у односу на наше сунце, дакле разлог за његово постојање су закони физике у које ја верујем. Ако је земља равна, откуд лед у "центру" равне плоче?

Зид око ивице је магично леден и има магијску функцију да задржи воду и људе да не испадну негде доле (без обзира што се доле дефинише у односу на гравитацију, а на равној земљи гравитације нема), то је јасно, али чему лед у центру равне плоче, која је његова функција, макар она била и магијска, као што јесте функција леда око плоче? Има ли тог одговора на јутубету?

Jiggy

pre 6 godina

Eh sad kad sam video da postoji ovakvo ¨drustvo¨ja sam mislio da napravim neko drustvo za zastitu superbrzih muva u helankama. Ne bih naplacivao clanarinu ali bih zamolio sve zainteresovane da za svoje muve ljubimce koriste kacige od nerdjajuce plastike. Ipak kad lete po kisi moze da im smeta. I takodje sam mislio da uvedem kategorije. One deblje koje mogu da lete do 210km/h da lete samo po lokalu, a ove lakse koje mogu da lete do 180 km/h da idu do ivice zemlje pa da se vrate.
p.s. Chipovanje muva je ovde strogo zabranjeno, a zamena standardnih krila sa krilima od Sijamske skoljke je moguce pod uslovom da se ipak plati neka simbolicna suma.
Veliki pozdrav mojoj braci "Ravnozemljasima" Uz vas sam sa svim mojim muvama.

dex

pre 6 godina

Ako krenes na jednu stranu i dodjes tamo odakle si krenuo, znaci da ides u krug... Kako ides u krug ako je Zemlja ravna? Ubise sami sebe.

Mirko

pre 6 godina

@Kada bi se ista malo citalo, znao bi da taj sporazum postavlja slobodu naucnih istrazivanja. Ono sto se zabranjuje je, bilo kakvo vodjenje ratova tamo i unistavanje stanista (ocuvanje flore i faune). Ali, ravnozemljasi ocigledno imaju problem pri citanju.
 (NoName, 3. maj 2018 09:45)

Vidis, problem je sto ti to izjavljujes na osnovu nekog uverenja i polovicnih informacija kojima raspolazes. Na srecu, neki su otisli i malo dalje i stvarno procitali koja su sve pravila i ogranicenja koja su nametnuta i koja su javno dostupna. Kad to vidis onda se stvarno zapitas, kako je moguce da je to jedini sporazum kog se svi pridrzavaju otpocetka, a da ne pricamo o ekoloskoj svesti jednog SSSR-a. Ravnozemljsi su mozda ovakvi i onakvi, ali ne prihvataju sve zdravo za gotovo cime su nam ispirali mozak. https://www.youtube.com/watch?v=NPbhHpeHTiE

Dejan

pre 6 godina

Vidim da imam najvise negativnih komentara! Pa sto vas toliko ljuti cinjenica da nemate ustavari pojma sta se desava? Videli ste NASA sliku plavi kliker. I vi sada nas nazivate budalama. Vi ustvari znate da je zemlja okrugla,jer ste videli sliku. Dobri ljudi iz NASA vam formiraju misljenje, a mi smo budale! Zanimljivo.

Поslодаваc

pre 6 godina

Не разумем зашто је читаоцима толико не јасно ово њихово мудровање. Објашњење је исто као и са округлом земљом, тј. када дођеш до краја, нађеш се на почетку. Закључено је да је земља округла баш због тога што се увек враћаш на тачку поласка, није наса ту тврдњу изнела, она је само доказала сликама. Не браним их и не верујем равноземљашима због тога што сам научен да земља није равна али њихове теорије нису за исмевање. Нека ураде исто што и наса, нека убеде свет да је другачије.

Henry Chinasky

pre 6 godina

Dragi ,,aha'', da mogu Amerikanci bi rado odleteli do Meseca i tamo napravili bazu. Slike Zemlje koje nam se serviraju su sastavljne iz delova snimaka koje prave sateliti koji kruže oko Zemlje. PS, to što kruže oko Zemlje ne znači da je Zemlja okrugla.

oneil

pre 6 godina

Meni nije jasno kako svet dozvoljava da ovakvi mozgovi trace vreme svim normalnim ljudima svojim izmisljotinama? PACMAN??? Evo, ovog puta obecavam da vise nikada necu otvoriti vest o ravnozemljasima, pa vi pisite i dalje o njima.

Dragana

pre 6 godina

Zabava za sirotinju. Stvarno me ne zanima da li neko misli da je zemlja okrugla ili ne. Kako to pomaže u svakodnevnom životu? Neka misli ko šta hoće i nek živi sa svojim izborima. Ima hiljadu gorih stvari u koje su ljudi ubeđeni a koje drugima ugrožavaju živote.

pedja

pre 6 godina

Gluposti, ovo nema veze sa pokretom saznanja istine o obliku zemlje, vec se pricalo o ovome da ce se pokusati na sve nacine da se ismeje ova teorija, teorija je da je oko zemlje ledeni zid a sta je dalje to niko ne zna

Davor

pre 6 godina

Sta ako zemlja stvarno jeste ravna ploca prekrivena ogromnom kupolom koju je izgradila neko vise bice (Bog) sta onda?iskreno NASA nas nije ubedila da je zemlja ni okrugla jer postoji dosta snimaka koji pokazuju da su u pitanju specijalni efekti.Zasto NASA konstantno obradjuje sve snimke i fotografije ,zasto ne prikaze realne snimke? dakle nesto postoji u celoj toj prici oko ravne zemlje.Ukljucimo i logiku pa eto ja sam posmatrajuci more sa Crnogorskih planina u nedoumici zasto se ne vidi ni minimalno zakrivljenje a da vas podsetim kada je vedra noc sa Lovcena se mogu videti svetla na Italijanskim obalama Jadranskog mora.Isto tako na moje pitanje vecina ljudi koja je letela avionom tvrdi da ne vide zaklrivljenje a leti se na visinama i do 10000metara .Moja logika je da bi se makar malo moralo videti ...e sad sta je iza svodova ako oni postoje i kako je to stvoreno to niko ne znaaa.

Bane

pre 6 godina

(Loki, 3. maj 2018 10:22)

Nazivati ljude glupim samo zato što imaju mišljenje kao dobar deo planete ne zači da su ljudi roboti koji ne koriste kefalo. Dok vi manjina imate teorija i teorija a dobar deo njih nema ni dokaz potkupljen činjenicama. Sad da ti ja ne bi objašnjavao princip rotacije zemlje koristi to tvoje kefalo pa malo istraži po intrenetu.

kontroverzni penzioner

pre 6 godina

Naime, ako je Zemlja ravna ploča, mora postojati ivica, a kada čovek dođe do nje, morao bi pasti, odnosno otići u svemir.

Ako je ovo "argument" kojim se osporava njihova teorija, onda je stvarno pitanje koliko su pametni oni koji Zemlju prihvataju kao sferni oblik!? Pa ne negiraju "ravnozemljasi" gravitaciju. Sve u svemu, njihove tvrdnje su samo za..bancija, da bude zanimljivije, razlog više za neka okupljanja, putovanja, mudrovanja..., u svrhu zabave.

Stojko

pre 6 godina

@suecki kanal
Ovo je u nivou jednog ucenjaka sa kojim sam imao cast i privilegiju da sedim, koji kaze "ljudi sigurno nisu otisli na Mesec 60tih godina. Tad su najbrzi avioni isli 700 na sat, znas li ti koliko bi im vremena trebalo do Meseca i nazad"

ja

pre 6 godina

Ja mislim da se ovi ljudi samo zaj***vaju. Tačnije oni koji stoje iza ovog "pokreta" to rade da bi skretali pažnju na sebe i ložili budale i zaluđenike za teorije zavere koji u ovo stvarno veruju.

nauka religija

pre 6 godina

zanimljivo koliko ljudi ovde zna kako ovo "planeta zemlja" stvarno izgleda, znaju da nema ni boga,oni sve znaju,oni cak znaju da neznaju?

Eric Dubay

pre 6 godina

@aha,

letimo, i slikamo... i vidi se samo ravna Zemlja (osim kad koristis fish eye lense). A niko i ne tvrdi da postoji ivica, jednostavno ne zna se :) Tj mozda ima neko ko zna sve ali obicni smrtnici ne znaju i ne mogu dokazati... Poz prijatelju.

Edis

pre 6 godina

Dobar ovaj izvor iz kojeg nastaju okeani, voda se već vijekovima prosipa u svemir a nivo mora i dalje isti.
(Jastog, 03. maj 2018 10:01)

Pa zato imaju kisu to pitanje za njih je easy as cake.samo problem nastaje kad se svemir napuni ko bunar e onda ide poplave. A i taj svemir ima usko grlo i kad se ponekad zacepi desu se poplave kao od pre neku godinu na balkanu a kad se napuni do kapaka onda se zemlja vrti da nekazem u krug nego oko uskog grla svemira ko neki splav.

Kontras

pre 6 godina

Pakman objasnjenje jeste besmisleno. Krajnje besmisleno.

Sa ivice Zemlje se ne moze "pasti" jer je oko Zemlje gigantski prsten Antarktik. Setite se scene uz serije Igra Prestola.

Na kraju Antarktika se ili uzdize kupola koju zovemo nebo ili se Antarktik prostire unedogled.

Samostalno istrazivanje Antarktika je nemoguce zbog Antarctic treaty-ja koji su potpisale vojske najmocnijih zemalja sveta.

Mirko

pre 6 godina

@Ja razumem da u mnogim stvarima nas zaglupljuju i lazu, zbog raznih sebicnih interesa... Ali nije mi jasno, ako nas i lazu da je zemlja okrugla, sta oni pa time dobijaju? Koja im je dobit ako su slike i snimci zemlje lazirani? (gpro, 3. maj 2018 10:13)

Pa dobit je sakriti tvorca. Kada bi to bilo ocigledno svima, sa li bi ljudski rod bio isti?
Do sad se religije zasnivaju na verovanju, a ovo bi bio i dokaz stvaranja.

stroke

pre 6 godina

Ova ilustracija nema veze s vezom.

Nije zemlja ravna ploča koja putuje po beskonačnom svemiru, nego je zemlja ravna površina, a zvezde i planete su mala svetla koja kruže izključivo iznad nje.

Piše vam lepo u Svetom pismu, ali vi s pravoslavljem bre nikakve veze nemate.

Bavite se Exitom i gej paradama, manite se nauke.

Milan

pre 6 godina

Da vam nisu rekli to što su vam rekli, da li bi verovali da je zemlja ravna ili okrugla? Onaj ko od vas oseća da okreće brzinom od 1675 km na sat kroz svemir ili da se kreće brzinom 107.290 km/h neka poseti svog izabranog lekara ili psihoterapeuta.

Milojko

pre 6 godina

@suecki kanal
Ako izvir ena juznoj a uliva se na severnoj hemisferi, onda prvo tece uzbrdo, pa zatim nizbrdo.
Pa kako se na sredini ne prelomi? Valjda brze tece nizbrdo nego uzbrdo!

Oleg

pre 6 godina

Slika kaže kaoliko hiljadu reči ,kažu Kinezi.A koko komentarisati lažnu sliku ,verovatno kao nešto što kažre hiljadu lažnih reči to jest laži.E tako izgleda ovaj foto šop o vidjenju nekih ljudi izgleda zemlje.A KAKO IZGLEDA ZEMLJA REČENO JE U KNJIZI POSTANJA.Ko nezna to je prva knjiga Biblije.Znači svi oni koji imaju slave ili idu na slave gde se izgovara molitva Ocu Bogu našem treba da rasčiste dali su ili nisu sa Tvorcem.

Oleg

pre 6 godina

Slika kaže kaoliko hiljadu reči ,kažu Kinezi.A koko komentarisati lažnu sliku ,verovatno kao nešto što kažre hiljadu lažnih reči to jest laži.E tako izgleda ovaj foto šop o vidjenju nekih ljudi izgleda zemlje.A KAKO IZGLEDA ZEMLJA REČENO JE U KNJIZI POSTANJA.Ko nezna to je prva knjiga Biblije.Znači svi oni koji imaju slave ili idu na slave gde se izgovara molitva Ocu Bogu našem treba da rasčiste dali su ili nisu sa Tvorcem.

Ja

pre 6 godina

Dragomir Hadzi Antic

U tvom komentaru nigde tog znanja i logike! Tebi su logicne samo pomije koje ti se serviraju od prvog dana tvog formalnog obrazovanja, ti samo za njih znas i nista drugo.

Denn

pre 5 godina

Samo cu vam reci svi ti naucnici koji su nam dali dokaze o loptastoj zemlji su rekli da smo nastali od majmuna a kasnije majmuni otisli na mjesec.60tih godina je bila naprednija nauka i tehnologija nego sad pa ne mogu vise otici.
Sjecam se jos sam bio u osnovnoj skoli pitao sam vjeroucitelja kakav odgovor ima crkva za nastank zemlje kako naucnici dokazuju?
On mi je odgovorio uzmi kutiju sibica i prospi na pod i vidi hoce li se ,,slucajno" poslagati jedna do druge.
Nista nije slucajno a odgovore nadjite u Bibliji.

ZLOBEX

pre 6 godina

Nema nikakvog smisla Vama okruglima ovde objašnjavati, pošto vidim da se autor teksta već stavio na Vašu stranu, zagovarajući besmislenu teoriju o tome kako je zemlja navodno - loptasta.

Loki

pre 6 godina

Verovati u loptastu zemlju koja se u isto vreme okreće oko sebe 1600 km na sat ,oko sunca 109000km i ko zna kakvom brzinom kroz svemir a koja su proistekla iz velikog praska, mogu samo oni koji su nesposobni da normalnio misle barem pet minuti. Inače sve uvrede upućene slobodno mislećim ljudima o ovoj temi ustvari važe zasuptno mišljenike.

suecki kanal

pre 6 godina

Duzina 163 km
Srednja dubina 22 m
Zakrivljenje 1600 m
Objasnite.

Reka Nil izvire na juznoj hemisferi a uliva se na severnoj. Jel ona to tece "uzbrdo"?
Objasnite.

Gravitacija drzi na zemlji sva mora i okeane, ali ne moze da zadrzi obican dim, leptira i mnoge druge stvari.
Objasnite.

Zasto nasu atmosferu ne usisa nepojmljivi vakuum svemira?
Objasnite. Samo nemojte o gravitaciji koja ne moze zadrzati leptira.

ect...

Hvala.

Амфилохије

pre 6 godina

У светој Књизи све лепопише, Богје створио земљу доле, а небо горе. Не може бити округла, само равна. Веровати у супротно је обично кривоверје.

nikola

pre 6 godina

Zemlja se rotira 1600km/h, ja nista gluplje nisam cuo.
Zbog cega avioni koji lete iz SAD za Japan lete preko Evrope ?!
Kako je moguce da gravitacija ima dvostruke arsine, na ljude deluje slabije nego na ogromne povrsine vode?!

Dejan

pre 6 godina

Svima kojima je smesno i koji imaju slican stav kao autor ovog teksta, preporucujem da ovoj temi posvete barem sat vremena, pa neka veruju sta god. Vi nesto znate jer ste gledali na tv! Mislim dobri ljudi iz NASA su vam pokazali slike.

Eric Dubay

pre 6 godina

A sta ste i preneli... Nijedan ravnozemljas ne veruje u ovo. Nema ivice. Antartik je ledeni prsten oko Zemlje i niko ne zna sta je iza, uostalom nije ni dozvoljeno istrazivanje zbog "antartickog sporazuma". Pozdrav :)

Neverko

pre 6 godina

Neznam zašto takav termin jer u taj oblik zemlje veruje svaki pravi Hrišćanin i Musliman jer tome uče njihove osnovne verske knjige.I oni koji svet oko sebe shvataju onako kako ga vide.A vide sunce kako se kreće na nebesima u nekakvom luku .Na moru vide ravno more i pomoću teleskopa stotine kilometara udaljene objekte.A nigde nevide zakrivljenje zemlje,fotografiju zemlje sa hiljade satelita koji se takodje nevide.Nevide dva različita neba svakih 6 meseci što bi po heliocentričnoj priči trebalo da vide .I stotine sličnih dokaza o kojima ljubitelji teorija Kopernika i Darvina pričaju a ni jednu nisu dokazali.

Henry Chinasky

pre 6 godina

Samo dve stvari mi nisu jasne. Zašto se ne ide na Mesec sada, a navodno je moglo 1969? Zašto ne postoji nijedna slika cele Zemlje snimljena iz svemira? Kada mi ovo objasne verovaću NASA i ostalima.

200 na sat

pre 6 godina

Sama cinjenica da je clanak objavljen u ovakvom tonu je dokaz da nesto nije u redu.
Clanak je napisan tendeciozno sa namerom da revnozemljase predstavi kao idiote, a cinjenica je da nijedan ravnozemljas ne bi izjavio ovako nesto!
Molim da se objavi komentar jednog ravnozemljasa!

Stevan

pre 6 godina

Zašto širite neistine. Kakav PacMan, to je laž. Mi ravnozemljasi tvrdimo da je na obodima zemljinog diska visoki zid od leda, ono što se u teoriji o okrugloj zemlji predstavlja kao severni i južni pol. Dođeš do tog ledenog zida i ne možeš preko da bi pao. Potražite na YouTube video Flat Earth Why don't we fall off the edge.

gradjanin drugog reda

pre 6 godina

pa cak i ja znam da je ovo spin vest. cuj englezi nesto objektivno da prenesu. sve vise ljudi istrazuje temu, pa i ja sam..mnogo toga ne stima u modernom svetu nauke, istorija se fejkuje, novac se akumulira ratni i space budzeti su u trilionima $. Meni sve to lici na moderno robstvo. Ako su stvarno fejkovali moon landing i ceo takozvani svemir, gravitaciju, evoluciju i ostale teorije.. onda smo doziveli najvece robstvo u ljudskoj istoriji u trajanju od 500god. zarobili su nam umove, programirali nas televizijom, a podvalili nam religijiu zvanu 'nauka'. ljudi pogledajte temu, istrazite sami, postavljajte pitanja, nije besmisleno kao sto englezi prenose.

dragan

pre 6 godina

Ovo nisu ravnozemljasi. Ovo je grupa koja ima zadatak da kompromituje teoriju o ravnoj zemlji navedeci razne gluposti. Zato se i pustaju u kontrolisanim medijima. Prema teoriji ravne zemlje, zemlju okruzuje antarkticki prsten 360 stepeni. Antarkticki prsten drzi sva mora i okeane na ravnoj zemlji.Iza antarktickog prstena americki admiral Byrd je jos 4o tih god XX veka otkrio jos zemlje ali sta se zapravo tamo nalazi i dokle se prostire prsten ne znamo jel je svetska elita antarktickim sporazumom koji je potpisan nakon istrazivanja admirala Byrda jos sredinom proslog veka zabranila nezavisnim istrazivacima i svim ljudima pristup i istrazivanja na Antarktiku. Ocigledno je da se svi odgovori nalaze na Antarktiku. Zato je elita i proglasila Antarktik zabranjenom zonom.

obican covek

pre 6 godina

Cesto kad odmaram leti u dvoristu zagledam se u nebo.Citam ponekad o ovima sto smatraju da je zemlja ravna i primetim pred vece dok cunce nije zaslo kako se jasno na nebu primeti polumesec a sa druge strane sunce jedno naspram drugog.Pitam se jer znamo da kad je polumesec da je to u stvari zemljina senka,ali kako kad u tom momentu zemlja nije izmedju sunca i meseca. ?

Henry Chinasky

pre 6 godina

Dragi ,,aha'', da mogu Amerikanci bi rado odleteli do Meseca i tamo napravili bazu. Slike Zemlje koje nam se serviraju su sastavljne iz delova snimaka koje prave sateliti koji kruže oko Zemlje. PS, to što kruže oko Zemlje ne znači da je Zemlja okrugla.

nauka religija

pre 6 godina

zanimljivo koliko ljudi ovde zna kako ovo "planeta zemlja" stvarno izgleda, znaju da nema ni boga,oni sve znaju,oni cak znaju da neznaju?

Parizijen

pre 6 godina

Nije tačno. Nijedan čovek koji se bavi istraživanjem ravne Zemlje ovako nešto ne bi rekao, pa ovo je očigledan trol i shill od teme. Poenta je da se ne zna šta je iza Antarktika i niko ne spominje ploču u svemiru. Ne zna se koliko je prostransvo iza ledenih zidina koje ne smeš posetiti i istraživati jer postoji antarktički sporazum koji to zabranjuje. Mislite da je to slučajno? Postoji snimak američkog admirala Birda koji je početkom dvadesetog veka išao u ekspediciju na južni pol i iza njega pronašao kontinent veličine SAD, koji je totalno nepoznat i neistražen (imate snimke originalne njegovog intervjua). Ekspedicija je prekinuta i obustavljena. Tako da ako vam je namera da diskreditujete ravnozemljaše, uspeli ste, delimično, za neke nove, a one koji znaju malo više ste uverili da se nešto debelo krije iza toga. Budite fer i demokrate pa objavite komentar.

Eric Dubay

pre 6 godina

@aha,

letimo, i slikamo... i vidi se samo ravna Zemlja (osim kad koristis fish eye lense). A niko i ne tvrdi da postoji ivica, jednostavno ne zna se :) Tj mozda ima neko ko zna sve ali obicni smrtnici ne znaju i ne mogu dokazati... Poz prijatelju.

Dejan

pre 6 godina

Vidim da imam najvise negativnih komentara! Pa sto vas toliko ljuti cinjenica da nemate ustavari pojma sta se desava? Videli ste NASA sliku plavi kliker. I vi sada nas nazivate budalama. Vi ustvari znate da je zemlja okrugla,jer ste videli sliku. Dobri ljudi iz NASA vam formiraju misljenje, a mi smo budale! Zanimljivo.

Поslодаваc

pre 6 godina

Не разумем зашто је читаоцима толико не јасно ово њихово мудровање. Објашњење је исто као и са округлом земљом, тј. када дођеш до краја, нађеш се на почетку. Закључено је да је земља округла баш због тога што се увек враћаш на тачку поласка, није наса ту тврдњу изнела, она је само доказала сликама. Не браним их и не верујем равноземљашима због тога што сам научен да земља није равна али њихове теорије нису за исмевање. Нека ураде исто што и наса, нека убеде свет да је другачије.

ja

pre 6 godina

zanimljivo koliko ljudi ovde zna kako ovo "planeta zemlja" stvarno izgleda, znaju da nema ni boga,oni sve znaju,oni cak znaju da neznaju?
(nauka religija, 03. maj 2018 09:11)
Bog ne postoji. Zemlja je sfericna. Ti si nepismeni i zatucani vernik.

Stevan

pre 6 godina

Ljudi pa ovo je sprdanje. Ne tvrdim da je zemlja ravna. Ali sam procitao i pogledao predavanje na tu temu i ove gluposti se ne spominju nigdje. Ima sasvim drugo objasnjenje. Ali ovo je takvo trolovanje koje nema veze sa teorijom ravne zemlje. Pa kolika budala moras biti da ovakvo nesto tvrdis.

majstor

pre 6 godina

Svaki komentar koji "ismeva" ovu teoriju ima zanimljiv i pomalo zabrinjavajući odnos pluseva i minusa. Naime, na svakoh 5 pluseva koji podržava stanovište da je Zemlja okrugla dolazi jedan koji lupi minus. To je 20%. Na stranu da ravnozemljaši imaju jako malo ili nimalo dokaza za svoju tvrdnju, a da okruglaši ih imaju na pretek, da li je moguće da toliki procfenat ljudi zastupa stanovište o ravnoj Zemlji? Onda,pogčedate na šta liči ceo svet i sve je jasno. Zapravo, onda je čudno kako minusa nema 50%.
(123, 03. maj 2018 09:22)
Evo sad imas 100 % minuseva. Morao sam, bilo je jace od mene. Sto bi rekao nas sugradjanin..."neka zivi kuj de hoce".

Oleg

pre 6 godina

Slika kaže kaoliko hiljadu reči ,kažu Kinezi.A koko komentarisati lažnu sliku ,verovatno kao nešto što kažre hiljadu lažnih reči to jest laži.E tako izgleda ovaj foto šop o vidjenju nekih ljudi izgleda zemlje.A KAKO IZGLEDA ZEMLJA REČENO JE U KNJIZI POSTANJA.Ko nezna to je prva knjiga Biblije.Znači svi oni koji imaju slave ili idu na slave gde se izgovara molitva Ocu Bogu našem treba da rasčiste dali su ili nisu sa Tvorcem.

Kontras

pre 6 godina

Pakman objasnjenje jeste besmisleno. Krajnje besmisleno.

Sa ivice Zemlje se ne moze "pasti" jer je oko Zemlje gigantski prsten Antarktik. Setite se scene uz serije Igra Prestola.

Na kraju Antarktika se ili uzdize kupola koju zovemo nebo ili se Antarktik prostire unedogled.

Samostalno istrazivanje Antarktika je nemoguce zbog Antarctic treaty-ja koji su potpisale vojske najmocnijih zemalja sveta.

Eric Dubay

pre 6 godina

@NoName

Mogu ici samo odredjeni naucnici koji dobiju dozvolu. Tako da postoji tamo nekoliko desetina stanica, mahom na obali, najdublje je otisla naravno ona americka Amundsen se nekako zove :) Ali da se skupite vas 20 i idete na Antartik, e to ne moze :) Kakvi crni ratovi pusti to...

Mirko

pre 6 godina

@Ja razumem da u mnogim stvarima nas zaglupljuju i lazu, zbog raznih sebicnih interesa... Ali nije mi jasno, ako nas i lazu da je zemlja okrugla, sta oni pa time dobijaju? Koja im je dobit ako su slike i snimci zemlje lazirani? (gpro, 3. maj 2018 10:13)

Pa dobit je sakriti tvorca. Kada bi to bilo ocigledno svima, sa li bi ljudski rod bio isti?
Do sad se religije zasnivaju na verovanju, a ovo bi bio i dokaz stvaranja.

Mirko

pre 6 godina

@Kada bi se ista malo citalo, znao bi da taj sporazum postavlja slobodu naucnih istrazivanja. Ono sto se zabranjuje je, bilo kakvo vodjenje ratova tamo i unistavanje stanista (ocuvanje flore i faune). Ali, ravnozemljasi ocigledno imaju problem pri citanju.
 (NoName, 3. maj 2018 09:45)

Vidis, problem je sto ti to izjavljujes na osnovu nekog uverenja i polovicnih informacija kojima raspolazes. Na srecu, neki su otisli i malo dalje i stvarno procitali koja su sve pravila i ogranicenja koja su nametnuta i koja su javno dostupna. Kad to vidis onda se stvarno zapitas, kako je moguce da je to jedini sporazum kog se svi pridrzavaju otpocetka, a da ne pricamo o ekoloskoj svesti jednog SSSR-a. Ravnozemljsi su mozda ovakvi i onakvi, ali ne prihvataju sve zdravo za gotovo cime su nam ispirali mozak. https://www.youtube.com/watch?v=NPbhHpeHTiE

Dragomir Hadzi Antic

pre 6 godina

Sama cinjenica da je clanak objavljen u ovakvom tonu je dokaz da nesto nije u redu.
Clanak je napisan tendeciozno sa namerom da revnozemljase predstavi kao idiote, a cinjenica je da nijedan ravnozemljas ne bi izjavio ovako nesto!
Molim da se objavi komentar jednog ravnozemljasa!
(200 na sat, 3. maj 2018 14:20)

Tendenciozno ili ne,da su ravnozemljasi idioti opste je prihvacen aksiom i apsolutno i nepobitna istina!

Ja se ,zapravo,divim ravnozemljasima,jer imati vere u nesto toliko glupo,mora da je oslobadjajuce i omogucava im da veruju u super junake iz Marvelovih stripova,u Dacu i Duska Dugouska.

O boze,kako bih i ja voleo da verujem u to,da i ja budem idiot,samo da me jebeno znanje i surova logika u tome ne sprecavaju !

Davor

pre 6 godina

Sta ako zemlja stvarno jeste ravna ploca prekrivena ogromnom kupolom koju je izgradila neko vise bice (Bog) sta onda?iskreno NASA nas nije ubedila da je zemlja ni okrugla jer postoji dosta snimaka koji pokazuju da su u pitanju specijalni efekti.Zasto NASA konstantno obradjuje sve snimke i fotografije ,zasto ne prikaze realne snimke? dakle nesto postoji u celoj toj prici oko ravne zemlje.Ukljucimo i logiku pa eto ja sam posmatrajuci more sa Crnogorskih planina u nedoumici zasto se ne vidi ni minimalno zakrivljenje a da vas podsetim kada je vedra noc sa Lovcena se mogu videti svetla na Italijanskim obalama Jadranskog mora.Isto tako na moje pitanje vecina ljudi koja je letela avionom tvrdi da ne vide zaklrivljenje a leti se na visinama i do 10000metara .Moja logika je da bi se makar malo moralo videti ...e sad sta je iza svodova ako oni postoje i kako je to stvoreno to niko ne znaaa.

kontroverzni penzioner

pre 6 godina

Naime, ako je Zemlja ravna ploča, mora postojati ivica, a kada čovek dođe do nje, morao bi pasti, odnosno otići u svemir.

Ako je ovo "argument" kojim se osporava njihova teorija, onda je stvarno pitanje koliko su pametni oni koji Zemlju prihvataju kao sferni oblik!? Pa ne negiraju "ravnozemljasi" gravitaciju. Sve u svemu, njihove tvrdnje su samo za..bancija, da bude zanimljivije, razlog više za neka okupljanja, putovanja, mudrovanja..., u svrhu zabave.

Mirko

pre 6 godina

@Treba im organizovati put na MESEC.... kad priznaju da je ZEMLJA OKRUGLA.... vratii ih
(miki, 3. maj 2018 08:41)

Kako im organizovat, kad NASA ne moze ni za sebe da ponovo organizuje jer su izgubili tehnologiju iz 70-ih godina proslog veka? To rece covek koji je bio astronaut na Medjunarodnoj svemirskoj stanici.

stroke

pre 6 godina

Ova ilustracija nema veze s vezom.

Nije zemlja ravna ploča koja putuje po beskonačnom svemiru, nego je zemlja ravna površina, a zvezde i planete su mala svetla koja kruže izključivo iznad nje.

Piše vam lepo u Svetom pismu, ali vi s pravoslavljem bre nikakve veze nemate.

Bavite se Exitom i gej paradama, manite se nauke.

pedja

pre 6 godina

Gluposti, ovo nema veze sa pokretom saznanja istine o obliku zemlje, vec se pricalo o ovome da ce se pokusati na sve nacine da se ismeje ova teorija, teorija je da je oko zemlje ledeni zid a sta je dalje to niko ne zna

Milan

pre 6 godina

Da vam nisu rekli to što su vam rekli, da li bi verovali da je zemlja ravna ili okrugla? Onaj ko od vas oseća da okreće brzinom od 1675 km na sat kroz svemir ili da se kreće brzinom 107.290 km/h neka poseti svog izabranog lekara ili psihoterapeuta.

Ja

pre 6 godina

Dragomir Hadzi Antic

U tvom komentaru nigde tog znanja i logike! Tebi su logicne samo pomije koje ti se serviraju od prvog dana tvog formalnog obrazovanja, ti samo za njih znas i nista drugo.

Oleg

pre 6 godina

Slika kaže kaoliko hiljadu reči ,kažu Kinezi.A koko komentarisati lažnu sliku ,verovatno kao nešto što kažre hiljadu lažnih reči to jest laži.E tako izgleda ovaj foto šop o vidjenju nekih ljudi izgleda zemlje.A KAKO IZGLEDA ZEMLJA REČENO JE U KNJIZI POSTANJA.Ko nezna to je prva knjiga Biblije.Znači svi oni koji imaju slave ili idu na slave gde se izgovara molitva Ocu Bogu našem treba da rasčiste dali su ili nisu sa Tvorcem.

Trcoje

pre 6 godina

Za neverovati da pojedini ovako misle. U mom okruzenju su dva obrazovana, sredovecna coveka, sa zavrsenim masinskim fakultetima pride, koji veruju da je zemlja ravna ploca. Isprani mozgovi ljudima pa to ti je, vise ne znaju ni kako se zovu...

KOSTA1703

pre 6 godina

Da bi lično i personalno proverili oblik Zemlje dovoljno je otići na more, i imati dvogled.
Usmeriš ga prema pučini i ako s njim vidiš brodove i detalje na njima, koje ne vidiš golim okom, sasvim je jasno da teorija sferne Zemlje ima problem.
Ako ne vidiš, i tad je jasno.
Veoma jeftino i veoma efikasno.

BGcity

pre 6 godina

Ovo je vec malo cinicno, ne znam koja je ovo grupa ljudi, ali imate na netu mnogo logicnije objasnjenje, cela zemlja je recimo kao lavor a ivice su lednici polova koji poput zida u GOT opasavaju zemlju. Zato i ne moze da se padne, a brodovi pice u krug po mapi...mislim, teorija je stvarno nategnuta al opet kad se pogleda par dokumentaraca na netu nisu pitanja bas ni tako blesava. Ko nema dobro znanje iz fizike i drugih nauka lako ostaje bez odgovora, cak je i samim naucnicima tesko jednostavno dokazati da je zemlja okrugla, ako kazemo da su slike CGI. Ravnozemljasi kazu da je sunce blize i manje i da se krece oko zemlje sva matemtika bi opet radila i to je fakat...nestajanje brodova na horizontu kad uvelica durbinom opet ga vidi, dakle nije nestao usled zakrivljenja itd itd. Ovaj clanak ismejava neku marginalnu grupu ravnozemljasa. Ima tu masu nekih ozbiljno nabedjenih ljudi sa nesto naucne potpore ali i mozda laziranih eksperimenata. Ako nista dobro je za misaonu vezbu i da obicni ljudi obave merenja i eksperimente na temu...da se sami zainteresuju za nauku.

Kome bre, treba forma bilo kojeg oblika, ako promaši suštinu!?

pre 6 godina

Kada sam bio zaljubljen, svemir je imao oblik moje ljubavi. Nebo, oblaci - njen lik! Ptice - njen glas. Trava, cveće, drveće - njena kosa. Mirisi cveća - mirisi njene kože. Planine su simbolisale nešto vrlo nisko sa sve Himalajima jer je vrh ljubavni osvojen bio i posle njega sve je bilo ispod, u dolini, jasno vidljivo i udaljeno, odavno prevaziđeno, more je bilo manje od njene suze... i to mi je što se tiče formi i oblika bilo, verovali ili ne više nego dovoljno! I toliko što sam imao, nisam znao čime sam takav dar neizreciv zaslužio... Imalo je savršenu formu, sam da sam je smišljao ne bih ni za večnost celu to mogao nadmašiti! Neko je bolje od mene znao šta mi treba!!!


Sad kad nisam zaljubljen, svemir može da ima kakav hoćeš oblik kroz formu, za mene će ostati depresivna bezoblična masa besmisla i obična nepregledna gomila preteškog jednog jedva podnošljivog ništa koji krivi kičmu, stiska grudni koš, lomi noge i slabi volju...!


Dok se vi neki nesrećnici zamajavate iditoizmima forme, neki od nas imaju neviđenu muku pronalaženja smisla, suštine koja je iznad bre te jadne forme!


Da li je to Bog kom se moram u naručju naći kako znam i umem, ponovno se zaljubiti onim dečijim naivnim i bezuslovnim, ali ovaj put svesnim i ka vertikali usmerenim načinom, ili oba možda ovaj put pa da se sve zaokruži, zaista trenutno ne znam - tragam!

Ali rođaci moji polupani, izgubljeni i jadniji od mene pa pritom i nesvesni svog hitanju ka promašaju:

neutralan

pre 6 godina

Nema nikakvog smisla Vama okruglima ovde objašnjavati, pošto vidim da se autor teksta već stavio na Vašu stranu, zagovarajući besmislenu teoriju o tome kako je zemlja navodno - loptasta.
(ZLOBEX, 03. maj 2018 08:25)

Vidim da si preskako sve časove i u osnovnoj školi. Kada se obraćaš većem broju lica, kao u ovom slučaju vama se piše malim slovom, a ne velikim(Vama).
Ali zašto pričati o pravopisu kada imaš mogo veće probleme u životu. Pretpostavljam da si i protiv vakcina.

NoName

pre 6 godina

@Eric Dubay

Kada bi se ista malo citalo, znao bi da taj sporazum postavlja slobodu naucnih istrazivanja. Ono sto se zabranjuje je, bilo kakvo vodjenje ratova tamo i unistavanje stanista (ocuvanje flore i faune). Ali, ravnozemljasi ocigledno imaju problem pri citanju.

srbojub

pre 6 godina

Ala ovi imaju love za putovanja. Malo malo pa konvencija, sad Britanija, za koji mesec SAD, a posle ko zna gde. zgleda da njima ide bolje nego ovima sto tvrde da je Zemlja okrugla.

that witch doesn't kill us make us stronger

pre 6 godina

Uskoro ce svako imati svoju teoriju ;-).
Ono sto sam ja do sada procitao o teoriji ravne zemlje je da ivica kao ivica ne postoji vec da je ceo juzni pol u sustini po tzv 'obodima' zemljine spoljne ivice i da masivni ledeni grebeni su te ivice zemlje a da je severni pol u centru pa je time i objasnjen pravac istok-zapad pri putovanju na takvoj mapi. Sunce i sam izlazak i zalazak koji se vrti kao tzv 'klatno' je 'neubedljivo' za teoriju kao i jos neke stvari no i neke stvari o okrugloj zemlji koja ima 3 pravca kretanja u istom momentu pri ogromnim brzinama nije bas 'ubedljivo', jer tada deluje vise sila na takav objekat, no uskoro ce izgleda svako imati svoju teoriju o svemiru i nasoj planeti...

123

pre 6 godina

Svaki komentar koji "ismeva" ovu teoriju ima zanimljiv i pomalo zabrinjavajući odnos pluseva i minusa. Naime, na svakoh 5 pluseva koji podržava stanovište da je Zemlja okrugla dolazi jedan koji lupi minus. To je 20%. Na stranu da ravnozemljaši imaju jako malo ili nimalo dokaza za svoju tvrdnju, a da okruglaši ih imaju na pretek, da li je moguće da toliki procfenat ljudi zastupa stanovište o ravnoj Zemlji? Onda,pogčedate na šta liči ceo svet i sve je jasno. Zapravo, onda je čudno kako minusa nema 50%.

trt

pre 6 godina

Bas su luckasti. Neka pogledaju kroz teleskop i videce sva plocasta nebeska tela. Nema nista okruglo u svemiru. Osim ako i prikaz svemira nije informaciona opsena. Ako se krene putem teorija zavera prekida se verovanje u sopstvena cula i razum.

NoName

pre 6 godina

@Eric Dubay

Imas putovanja do Antarktika, kosta oko 4000 evra. Kod Hrvata mozes kupiti aranzman.

Edukacija, edukacija i edukacija. Postajete sve tuplji i tuplji. A svi odgovori za sve vam se nalaze pred nosom. Nego necete ni to da gledate.

Ljubisa livac

pre 6 godina

Ja sam mislio da je ovo neka vrsta parodije ili satire, mozda cak i neki socioloski eksperiment ali zabrinjvajuce koliko je ovo uzelo maha i kod nas. Dobro, mi smo skloni da verujemo u razne teorije, no ipak mi je frapantno koliko ljudi misli da ima istine u ovome. Pri tome ni jedan od ovih "teoreticara" ne moze da objasni najprostiju stvar, recimo let aviona na relaciji Sidnej-Sijetl ili Sidney-Havaji. Ne leti se preko "celog sveta" sto bi bio slucaj da je Zemlja ravna vec u "suprotnom" smeru, i tu ste za par sati.

Milojko

pre 6 godina

@suecki kanal
Ako izvir ena juznoj a uliva se na severnoj hemisferi, onda prvo tece uzbrdo, pa zatim nizbrdo.
Pa kako se na sredini ne prelomi? Valjda brze tece nizbrdo nego uzbrdo!

Baja

pre 6 godina

Najtužnije od svega je što ova primitivna tvrdnja o ravnoj zemlji može da se primi kod našeg nesretnog naroda. Ne bi trebalo ovakve gluposti popularisati, poverovaće dobar deo našeg naroda.

Toronto

pre 6 godina

Internet je trebalo da donese renesansu u obrazovanju široke populacije. Umesto toga samo je dao prostora neobrazovanima i, još gore, poluobrazovanima da se još više učvrste u svojim zabludama. Net je preplavljen poluinformacijama i lažnim informacijama a glavni "izvor znanja" je wikipedia, dostupna jednim klikom. Na žalost, kako stvari stoje, biće samo još gore i možemo očekivati još veće budalaštine jer glupost se širi eksponencijalno.

Kosta

pre 6 godina

Samo dve stvari mi nisu jasne. Zašto se ne ide na Mesec sada, a navodno je moglo 1969? Zašto ne postoji nijedna slika cele Zemlje snimljena iz svemira? Kada mi ovo objasne verovaću NASA i ostalima.
(Henry Chinasky, 03. maj 2018 09:56)

Ha! Nisi obavesten. Juce su pisali da na Mesecu zivi 250 miliona humanoidnih vanzemaljaca koje po kazni salju na Zemlju da zive sa primitivnim Homo Sapiensima. To im je prava patnja. :)

Gde smeju primitivne vrste opet da kroce na Mesec. Gazde zabranile. Jos sve to kaze bivsi Cia pilot, a ne neki tamo ravnozemljasi anonimusi. :)

Nebojsa

pre 6 godina

Neka mi neko od ravnozemljasa objasni zalazak Sunca. Dakle imam izvor svetlosti, paralelno postavljen u odnosu na povrsinu, oblikq diska (jer ne vidim ivicu ni sa jedne tacke, a posto je Zemlja disk zasto ne bi bilo Sunce). Suncevi zraci ce uvek pod nekim uglom padati na disk zemlje i cak i da prihvatim da oko nije dovoljno osetljivo da vidi svetlo pod ostrim uglom, efekat zalazenja u kom se vidi u jednom trenutku pola Sunca, pa jos na nizoj visini, a u istom tom na drugoj tacci Sunce je visoko. Molim objasnjenje ne dislike.

Pera

pre 6 godina

Teorija ravne zemlje pociva na Abrahamskim religijama. Retko kad ih spominju, jer se trude da izgledaju kao naucnici. Stvar koju rade je da pokusavaju da stvore religiju od nauke, da bi zvucala besmisleno.
Teorija obuhvata
- nepostojanje gravitacije
- postojanje crnog meseca (zasluzan za polumesece i pomracenja)
- veliki ledeni omotac oko cele Zemlje
- Mesec je hologram koji je stvorila CIA (ocigledno pre nove ere)
Toliko dodatnih gluposti od kojih su vecina zar verujete svojim ocima i naucnim dokazima a ne meni.
Npr. Teorija je da imamo odredjeni domet vida. To je ok. Ali im teorija pada u vodu jer kada se popnemo na visinu mozemo da vidimo vecu razdaljinu, cak i u ravnici. Po njihovoj teoriji penjanje na visinu bi smanjivalo daljinu (jer je razdaljina povecava) a desava se suprotno. To sto se suprotno desava je direktan dokaz da zemlja nije ravna
Ali sa budalama se ne moze

ISKRIČAVA ČIVAVA

pre 6 godina

Svima kojima je smesno i koji imaju slican stav kao autor ovog teksta, preporucujem da ovoj temi posvete barem sat vremena, pa neka veruju sta god. Vi nesto znate jer ste gledali na tv! Mislim dobri ljudi iz NASA su vam pokazali slike.
(Dejan, 03. maj 2018 09:41)

Ma idi, onaj Ptolomej bio američki špijun, to se zna, samo niko ne sme da priča o tome. A Đordana Bruna su žrtvovali da ispadne uverljivo. Je l ima neko ikakav dokaz da je Kopernik uopšte postojao? Ha, tako sam i mislio!

ja

pre 6 godina

Neznam zašto takav termin jer u taj oblik zemlje veruje svaki pravi Hrišćanin i Musliman jer tome uče njihove osnovne verske knjige.I oni koji svet oko sebe shvataju onako kako ga vide.A vide sunce kako se kreće na nebesima u nekakvom luku .Na moru vide ravno more i pomoću teleskopa stotine kilometara udaljene objekte.A nigde nevide zakrivljenje zemlje,fotografiju zemlje sa hiljade satelita koji se takodje nevide.Nevide dva različita neba svakih 6 meseci što bi po heliocentričnoj priči trebalo da vide .I stotine sličnih dokaza o kojima ljubitelji teorija Kopernika i Darvina pričaju a ni jednu nisu dokazali.
(Neverko, 03. maj 2018 09:58)
prosto se primecuje da ti je biblija jedini izvor obrazovanja, pa se cudim kako si uopste uspeo da naucis da pises, makar i ovako ravnozemljaski nepismeno?

Старац Исаија

pre 6 godina

@Пера

Не постоје "Абрахамске" религије, само аврамовске. Уместо што.друге називате будалама, савладајте прво основе ствари које "објашњавате", а и свој матерњи језик.

Milan

pre 6 godina

Ja mislim da je svo ovo pokretanje priče o ravnoj zemlji svojevrsni globalni eksperiment, da se ustanovi neki nivo inteligencije, procenat ljudi kojima se može manipulisati ili slično.

Mihailo

pre 6 godina

21. vek ne verujem da iko obrazovan može da zastupa ovakvu teoriju, osim onih koji su bežali sa časova, posebno geografije i fizike. Njima je nemoguće objasniti bilo šta. Pitanje za ravnozemljaše, objasnite mesečeve mene.

it is I, Leclerc

pre 6 godina

znaci, ja odem na npr severni pol, dodjem do "zida" i ne mogu dalje...? zivimo u 21 veku gde postoje busilice za sve sto vam padne napamet... dovedes nekako busilicu na severni ili juzni pol, izbusimo rupu do ivice zemlje, predjemo "magicnu" ivicu zemlje i puf... eto nas na suprotnom polu... ko ovde koga zaj**ava bre?! xD

putnik iz gspa

pre 6 godina

Ljudi pa ovo je sprdanje. Ne tvrdim da je zemlja ravna. Ali sam procitao i pogledao predavanje na tu temu i ove gluposti se ne spominju nigdje. Ima sasvim drugo objasnjenje. Ali ovo je takvo trolovanje koje nema veze sa teorijom ravne zemlje. Pa kolika budala moras biti da ovakvo nesto tvrdis.
(Stevan, 03. maj 2018 08:25)
Druze da bi nesto bilo teorija mora da objasnjava stvari i opazanja koja se dogadjaju, a i da pravi odredjena predvidjanja... Kao npr sto po današnjem modelu tačno znamo kada će i gde da bude sledece pomračenje...Naučna teorija nije neobrazovano nagadjane, ono kao kad pijani komsija mile ispred kafane ima teoriju ima 300 miliona neprijavljenih kineza. I na kraju kao odgovor kolika budala moras da budes, pa isto onolika kolika treba da tvrdis da posćoji ledeni zid, ili da je sunce prečnika 5km i da kruzi oko zemlje kao luster...ili da je mesec projekcija...ti ljudi su uglavnom neobrazovani, i visoko religiozni

n6

pre 6 godina

zaboravih da pitam, a koliko je onda debela naša planeta? ako je ploča i ako je ravna da prokopamo mi to pa sa jednog na drugi kraj pa samo hop u tunel i eto si negde u Albukerkiju. ..a da avio industrija bi totalno zamrla pa bi bio veliki gubitak za moćnike...ihh kako sam glup

Ivan

pre 6 godina

Neznam zašto takav termin jer u taj oblik zemlje veruje svaki pravi Hrišćanin i Musliman jer tome uče njihove osnovne verske knjige.I oni koji svet oko sebe shvataju onako kako ga vide.A vide sunce kako se kreće na nebesima u nekakvom luku .Na moru vide ravno more i pomoću teleskopa stotine kilometara udaljene objekte.A nigde nevide zakrivljenje zemlje,fotografiju zemlje sa hiljade satelita koji se takodje nevide.Nevide dva različita neba svakih 6 meseci što bi po heliocentričnoj priči trebalo da vide .I stotine sličnih dokaza o kojima ljubitelji teorija Kopernika i Darvina pričaju a ni jednu nisu dokazali.
(Neverko, 3. maj 2018 09:58)

Ja ne znam ko je ovde lud ali znam ko je nepismen 100%, samim tim i najverovatnije neobrazovan, a kao takav i najpodložniji ispiranju mozga sa ovakvim nebulozama i teorijama zavera.

Zoran

pre 6 godina

Duzina 163 km
Srednja dubina 22 m
Zakrivljenje 1600 m
Objasnite.

Reka Nil izvire na juznoj hemisferi a uliva se na severnoj. Jel ona to tece "uzbrdo"?
Objasnite.

Gravitacija drzi na zemlji sva mora i okeane, ali ne moze da zadrzi obican dim, leptira i mnoge druge stvari.
Objasnite.

Zasto nasu atmosferu ne usisa nepojmljivi vakuum svemira?
Objasnite. Samo nemojte o gravitaciji koja ne moze zadrzati leptira.

ect...

Hvala.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (suecki kanal, 3. maj 2018 14:48

Ti si zaista u kanalu, ali na vecoj dubini od 22 m. Takvim kao tebi ne vredi objasnjavati bilo sta, jer da bi razumeo objashnjenje moras imati bar elementarno znanje iz prirodnih nauka. Citajuci tvoj post, meni je jasno da ti pojma nemas, pa prema tome bezbolnije je pustiti da verujes u to sto pishesh.

Aleksa

pre 6 godina

Ovo je najgluplja teorija koju sam u životu pročitao. Koliko zaosta treba biti da bi u ove gluposti poverovao. Ravna zemlja hahhahaaha.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Željko, 3. maj 2018 08:33) # Link komentara
Preporučujem (+1)Ne preporučujem (-2)
Ko ste vi da tvrdite da je besmislena teorija?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Steiner, 3. maj 2018 08:31)

То и није теорија него маштарија. Човек је лепо рекао: Након дугих разговора, и дубокоумног размишљања. То сугерише новелу, роман или причу. Не теорију. И не знам шта је спорно? Свако бира да верује у нешто. Ако је неком живот лепши зато што верује у ПакМан земљу, одакле потреба да то веровање стално оповргавамо? Кога брига? Нисмо на факултету. Мени је лепше да верујем у физику коју сам учио, али ако су они срећнији на ПакМан земљи, ја ћу им искрено климнути главом.

Dragana

pre 6 godina

Zabava za sirotinju. Stvarno me ne zanima da li neko misli da je zemlja okrugla ili ne. Kako to pomaže u svakodnevnom životu? Neka misli ko šta hoće i nek živi sa svojim izborima. Ima hiljadu gorih stvari u koje su ljudi ubeđeni a koje drugima ugrožavaju živote.

Pinoche

pre 6 godina

ja sam cuo da jr oko te ravne/dism zemlje zapravo ledeni zid ko u igre prestola,iza zida ko zna sta sve ima,ajkule,marmuni,almulatori a verovatno i babaroge isto ko i na mars

aha

pre 6 godina

@Henry Chinasky
Na Mesec ne idu jer nemaju razloga za to, a slike Zemlje iz svemira postoje, samo je problem sto ih ti i tebi slicni nazivate laznim slikama.
Nego, gde su slike ravne Zemlje i gde su slike ivice Zemlje? Nema nijedne, sto znaci da je tek vasa teorija jedno obicno zaglupljivanje.

aha

pre 6 godina

@Dux
Pa tako sto ovi zaverenici stede na struji pa ugase pola Sunca i Meseca :) Ne mozes ti s ravnozemljasima polemisati, to je zatucan svet, ne igraju tu argumenti nikakvu ulogu. Rezonuju na nivou deteta od 2 godine. Pitas ih zasto ne padnemo s ivice Zemlje, oni kazu ima zid

ene!

pre 6 godina

"...Ima sasvim drugo objasnjenje. Ali ovo je takvo trolovanje koje nema veze sa teorijom ravne zemlje..."
(Stevan, 3. maj 2018 08:25)

A to je? Sto ne napisa da znamo i mi?

da

pre 6 godina

bezpredmetno davati ni n od naučnog značaja za takve budalaštine,nego pitanje je zasto se dozvolilo da truju narod,ili,to nekome u drzavama debelo odgovara mašina za pranje mozgova

neutralan

pre 6 godina

Dobar ovaj izvor iz kojeg nastaju okeani, voda se već vijekovima prosipa u svemir a nivo mora i dalje isti.
(Jastog, 03. maj 2018 10:01)z

Eee prijatelju moj. Pa ljudi su lepo objasnili.
Kao u Pakmen igrici. Nestaje sa jedne stane i pojavljuje se na drugoj i tako u krug. Evo ogovora na tvoje pitanje. Ravnozemlaši jesam li primljen kod vas?

ja

pre 6 godina

Zašto širite neistine. Kakav PacMan, to je laž. Mi ravnozemljasi tvrdimo da je na obodima zemljinog diska visoki zid od leda, ono što se u teoriji o okrugloj zemlji predstavlja kao severni i južni pol. Dođeš do tog ledenog zida i ne možeš preko da bi pao. Potražite na YouTube video Flat Earth Why don't we fall off the edge.
(Stevan, 03. maj 2018 10:08)
onda vi, ravnozemljasi, krenite na put, i samo pratite istok ili zapad, sta vam je lakse, nemojte ici na sever i jug, i ako na pravcu istok-zapad naidjete na ledene zidove, dokazacete teoriju. to je tako prosto. sano pratite ekvator (vama je to linija koja ide po sred zemljine tepsije). problem resen.

dd

pre 6 godina

-a kolika je debljina te ploce?
-sta nas stiti od radijacije,solarne oluje???....ako je zemlja ravna ploca pretpostavljam da jezgra nema,a time nema ni magnetnih polova koje stite zemlju??? ili se varam??
-znaci ako avioni,brodovi,podmornice dodju do ivice vode oni se pojave na pocetku na drugom kraju isto kao u igrici PAC MAN???!!!!KOJEM POCETKU???KOJE SU BRE OVO GLUPOSTI?KOJI SU OVO BRE LUDACI,NE MOGU DA VERUJEM!!!

a jer ispod te ploce isto ima oblaka,vode,atmosfere....itd.ili je to samo iznad ploce????????????

zatvoriti u ludaru i baciti kljuc preko ivice vode duboko u svemir ili na pocetak da ga pojede PAC MAN...hahahhaaha

vlasta

pre 6 godina

@suecki kanal
Otvorih komentare,I tvoj je prvi, najsveziji.
Vidi ovako prijatelju..Da li ti imas zavrsenu osnovnu skolu?Ako imas onda je nas obrazovni sistem stvarno kritican.Pomislio sam za tren da ti dam neki odgovor ,barem na jedno pitanje.Brzo sam se predomislio,zato sto je to gubljenje vremena.Znaci,covek u ovu sprdnju o ravnoj zemlji kao argument upotrebio leptirov let?!?!?

Koza

pre 6 godina

Za sve moze da se izmisli objasnjenje, problem je da li ono ima potvrdu u praksi i da li se njegovom upotrebom moze napraviti nesto sto radi. Evo i ja da dam svoje. Pa vrlo prosto, kad dodjete na ivicu zemlje tamo vas cekaju digimoni koji vas uhvate i prebace na donju stranu.

My name is Bond, James Dean

pre 6 godina

Samo je jedna stvar odvratnija od neznanja i gluposti ravnozemljaša: gomila trolova i poluubeđenih ograničenih "mislilaca" koji smatraju da svaka činjenica treba da se ispituje i da svako treba da veruje u šta hoće.
Niko vas ne sprečava da privatno mislite šta hoćete pa i da javno lupetate po komentarima ali ako je vaše "mišljenje" suprotno činjenicama koje su mnogo puta dokazane onda ispadate glupi i smešni, više prvo nego drugo.

miki

pre 6 godina

treba verovati ljudima....jer izgleda da nije dokazano da je zemlja okrugla.
borivoje surdilovic, 3. maj 2018 10:33)

Sine, gasi Internet i knjigu u šake.

emil

pre 6 godina

To je klub za*ebanata, cesto duhovitijih od protivnika koji misle da je Tajson veliki fizičar. Ovo prvo bar je smešno a ovo drugo tužno i glupo.

Dux

pre 6 godina

Potao bih jednog pametnog zemljoravnasa da mi objasni kako nastaje pomracenje sunca, a kad mi to bude lako objasnio da na osnovu te teorije objasni pomracenje meseca?

gpro

pre 6 godina

Ja razumem da u mnogim stvarima nas zaglupljuju i lazu, zbog raznih sebicnih interesa... Ali nije mi jasno, ako nas i lazu da je zemlja okrugla, sta oni pa time dobijaju? Koja im je dobit ako su slike i snimci zemlje lazirani?

Branko

pre 6 godina

A kad ovim ravnozemljasima dodamo antivakcinase, navijace, zombije i ostale zadrugare i njihove pratioce, sta ce bolji dokaz da nas Srba ima bar trista miliona na svetu.

aha

pre 6 godina

@Dejan
Posvetio sam i vise od sat vremena toj temi i shvatio da je to idiotska “teorija” izuzetno neinteligentnih ljudi. Kome ti verujes? Likovima s jutjuba? Strasna ekipa tamo, sve genije do genija. Posto je to americki izum, mozda i jutjub ne postoji, nego je zavera neka?

Aldebaran

pre 6 godina

E, al' su "objasnili", svaka im čast, baš su me ubedili!

Šta se ovo događa?! Kao da deo čovečanstva ubrzano regresira u idotluk!

Još će Bora Đorđević ispasti veliki prorok sa onom njegovom pesmicom "Kako je lepo biti glup".

Kako je krenulo, uskoro će "biti glup" biti ne samo lepo, nego će postati i obavezno, a onaj ko nije glup, snosiće ozbiljne posledice dok se ne urazumi, odnosno zaglupi!

Ruzicasti jednorog

pre 6 godina

@ Smehotres, 4. maj 2018 09:48

Svaka tebi cast sto se uopste upustas u ovako nesto. Najbolji su mi ovi koji bez ikakvog blama pokazuju svoju glupost i neobrazovanost i jos hrabro traze da im neko objasni. Pa to kosta, druze. Imao je pravo na placeno skolovanje, ocigledno ga nije iskoristio, a sad trazi da mu neko u par redova objasni na brzaka ono sto smo mi ucili godinama.
Evo, ti si mu to objasnio besplatno, a ja se kladim da ti nece reci ni hvala, jer njega to zapravo ni ne interesuje.
To se odnosi na sve ravnozemljase, antivaksere i ostale mesije koji uzivaju u ulozi otvaranja ociju drugima. "Tebe su do sada lagali, sreca tvoja da si na mene natrcao, sad cu ja da ti objasnim." To im daje osecaj moci, a to je jedino sto ih zanima. Neki od njih uspeju da privuku mnogo sledbenika, da monetizuju YT i da nesto i zarade. Ostalima ostaje prostor za komentarisanje na B92.
Tuzno

Mirko

pre 6 godina

A ona budala putovala oko sveta za 90 dana a mogao je njih da poslusa i sa kraja na kraj se pojavi za sekundu! Oboricu mu rekord!
(xMADx, 3. maj 2018 08:31)

Samo treba odabrati pravu pocetnu tacku i za par sekundi si na drugom kraju ploce. Ovo je dokaz da je teleportacija moguca, pozivam naucnike da ispitaju kako zemlja to radi, pa da primene na bilo kom delu planete.

asteroid

pre 6 godina

Mislim dobri ljudi iz NASA su vam pokazali slike.
(Dejan, 3. maj 2018 09:41) # Link komentara
a-ha tu sam te nasao!! nisu samo dobri ljudi iz nasa, vec i dobri ljudi iz ruskih kosmickih snaga, kineskih, japanskih, indijskih, evrounijskih instituta..znači baš su svi ujedinjeni u tome? neverovatno da se jedna teorija koju propagiraju ekstremni americki protestanti toliko primila u pravoslavnoj srbiji

miki

pre 6 godina

kako da verujem naučnicima koji veruju da su postali od majmuna.
oblik zemlje niko još nije adekvatno dokazao,to je istina.
(dragan, 3. maj 2018 18:47)
Dokazuje je smena dana i noći :))) bežalo se malo sa časova a ;)

karlito

pre 6 godina

Samo me zanima da li se foliraju da veruju da bi bili u centru paznje ili su stvarno budale
(banjica, 03. maj 2018 08:15)

97% budale kojima je to zabavno,a ostalih 3% stvarno veruje !

aha

pre 6 godina

@Loki
Ma da, ali je zato verovanje u ravnu Zemlju, CIA holograme Meseca, malo Sunce koje kruzi oko Zemlje, staklenu atmosferu odlika genijalaca. Jos da krenete da spaljujete ljude na lomaci i eto povratka u Srednji Vek.

aha

pre 6 godina

@Eric Dubay
Apsolutno netacno. Obicna izmisljotina ravnozemljasa. Jel vam zabranjeno i da letite? Ili postoji neki drugi razlog zbog kojeg nikako da slikate tu ivicu sveta?

Maslačak

pre 6 godina

Ako je Zemlja zaista kao globus, zasto onda niko nije nasao onaj sraf na Arktiku? A to uopste nije mali sraf!
(wtf, 3. maj 2018 10:05)

Niko ga nije našao jer je duboko zakopan i zakamufliran u ledu. U stvari, i nije šraf, nego ogromna osovina, lageri i sve što ide uz to.

Ali ne samo da sve to postoji, nego ima i cela jedna armija patuljaka i elfova koji ropski rade u tri smene na redovnom održavanju i podmazivanju te skalamerije da ne zarđa jer bi onda Zemlja zaribala i prestala da se okreće!

To što nama pričaju da ti jadnici rade na Severnom polu u radionici Deda Mraza (ili njegovog konkurenta Božić Bate) i tamo prave igračke za dobru decu - nije istina!

i mi konja za trku imamo

pre 6 godina

Znaci ako se popiskim (oprostite ma izrazu) na jednom kraju sveta,postoji sansa da cu poprskati nekog na drugom kraju?

Zoran

pre 6 godina

Ravnozemljashi gledajte let ruskog Mig-29UB u stratosferi... e, sada , jedino ako oni i NASA rade zajedno, shto me ne bi zachudilo da se u vashim umovima kreira...

https://www.youtube.com/watch?v=GpVgR3dssvg

Milosav

pre 6 godina

A šta je odozdo?
(Ozren, 3. maj 2018 10:53)

Kako sta? Pa valjda one tri dzinovske kornjace, pa kad one pocnu da se koprcaju ovde gore nastane picvajz, zemljotresi, cunami, itd.

Burazi jaci od cele kafane

pre 6 godina

@suecki kanal

Sto je telo masivnije,gravitacija na njega jace deluje. Obnovi Njutnove zakone.

I ti tog leptira mozes da podignes sa zemlje,ali probaj da podignes automobil.

Mirko

pre 6 godina

A šta je odozdo?
(Ozren, 3. maj 2018 10:53)

Nečastivi i Baba Jaga. Kopaju ka nama i uskoro ce da izbiju tu negde gde je najtanje. Kod Kikinde cini mi se.

Blanusha

pre 6 godina

Evo im jedno potpitanje:"Ako bismo sve Kineze stavili na samu ivicu jedne strane i rekli im da zajedno, u isto vreme, skoce, da li bi se ploca zavrtela u smeru pada kineske nacije, ili bas naprotiv, u suprotnom smeru?".:D

qq

pre 6 godina

Zemlja se rotira 1600km/h, ja nista gluplje nisam cuo.
Zbog cega avioni koji lete iz SAD za Japan lete preko Evrope ?!
Kako je moguce da gravitacija ima dvostruke arsine, na ljude deluje slabije nego na ogromne povrsine vode?!
(nikola, 3. maj 2018 09:48)

Zato sto ti ne nemas pojma koliko je Pacifik stvarno veliki. Uzmi bilo koju razvijenu 2D ilustraciju planete i uzmi u obzir sledece: avion na ruti Beograd-Abu Dabi-Hong Kong putuje 14h. Od Hong Konga do Wellingtona na Novom Zelandu JOS TOLIKO. A onda pogledaj koliki je Pacifik na istoj toj ilustrtaciji pa ce ti biti jasno. I da, na svakoj ilustraciji Afrika izgleda kao malo veca evropa a u stvari je OGROMAN kontinent.

Zemlja nije lopta, nije sfera. Zemlja je GEOID, a za one nacitane to je oblik krompira. Zato ni jedna projekcija planete koju mozete da nadjete na netu kao ilustraciju nije dovoljno tacna. Najpribliznija projekcija je cilindricna geodetska projekcija ali i ona ima mane. I za kraj, ako je Zemlja ravna, kako ovi ravnoplocasi objasnjavaju da u istom trenutku u Hong Kongu bude jutro a u Beogradu noc?

dex

pre 6 godina

Ako krenes na jednu stranu i dodjes tamo odakle si krenuo, znaci da ides u krug... Kako ides u krug ako je Zemlja ravna? Ubise sami sebe.

Goran

pre 6 godina

@suecki kanal: Kako sad mi da ti objasnimo, kada ni u osnovnoj školi nisi uspeo da shvatiš? Jesi li je uopšte završio? Ako jesi, daj mi ime profesora fizike, da ga tužimo za nesavestan rad.

Jiggy

pre 6 godina

Eh sad kad sam video da postoji ovakvo ¨drustvo¨ja sam mislio da napravim neko drustvo za zastitu superbrzih muva u helankama. Ne bih naplacivao clanarinu ali bih zamolio sve zainteresovane da za svoje muve ljubimce koriste kacige od nerdjajuce plastike. Ipak kad lete po kisi moze da im smeta. I takodje sam mislio da uvedem kategorije. One deblje koje mogu da lete do 210km/h da lete samo po lokalu, a ove lakse koje mogu da lete do 180 km/h da idu do ivice zemlje pa da se vrate.
p.s. Chipovanje muva je ovde strogo zabranjeno, a zamena standardnih krila sa krilima od Sijamske skoljke je moguce pod uslovom da se ipak plati neka simbolicna suma.
Veliki pozdrav mojoj braci "Ravnozemljasima" Uz vas sam sa svim mojim muvama.

See

pre 6 godina

“Не разумем зашто је читаоцима толико не јасно ово њихово мудровање. Објашњење је исто као и са округлом земљом, тј. када дођеш до краја, нађеш се на почетку. Закључено је да је земља округла баш због тога што се увек враћаш на тачку поласка, није наса ту тврдњу изнела, она је само доказала сликама. Не браним их и не верујем равноземљашима због тога што сам научен да земља није равна али њихове теорије нису за исмевање. Нека ураде исто што и наса, нека убеде свет да је другачије.”
Nije NASA dokazala da slikam da je zemlja okrugla, nego Sovjeti. Prvi let u svemir. Prvi satelit u svemiru. Prvo zivo bice u svemiru. Prvi covek u svemiru.

Bane

pre 6 godina

(Loki, 3. maj 2018 10:22)

Nazivati ljude glupim samo zato što imaju mišljenje kao dobar deo planete ne zači da su ljudi roboti koji ne koriste kefalo. Dok vi manjina imate teorija i teorija a dobar deo njih nema ni dokaz potkupljen činjenicama. Sad da ti ja ne bi objašnjavao princip rotacije zemlje koristi to tvoje kefalo pa malo istraži po intrenetu.

T

pre 6 godina

@See Prvi ljudski objekat u svemiru - ali ne i u orbiti - je bila nacisticka raketa V2. Prva fotografija iz svemira je nastala tako sto su amerikanci na V2 stavili kameru i lansirali je u svemir. Slika je nastala 1946.

oneil

pre 6 godina

Meni nije jasno kako svet dozvoljava da ovakvi mozgovi trace vreme svim normalnim ljudima svojim izmisljotinama? PACMAN??? Evo, ovog puta obecavam da vise nikada necu otvoriti vest o ravnozemljasima, pa vi pisite i dalje o njima.

Srboljub

pre 6 godina

Porazno, porazno je čitati komentare: u kakve su osnovne škole pojedinci išli, dal' su odsustvovali sa početnih časova "poznavanja prirode", "geografije"... dal je uticaj religijskih "istina" toliko jak? S druge strane, članak navodi da bar o ravnozemljašima sa konvencije počnem da razmišljam kao trollerima: oni se, ustavri, ludo zabavljaju gledajući reakcije na obe suprotstavljene strane.

dzeki

pre 6 godina

stvarno me zanima, da li oni imaju tel pa da pozovu ovoga sa ivice da provere jel i tamo dan. i jod jrdno, da li moze špagu da naprave izmedju dve ivice pa da su iznad svemira. jedino je bitno da oni imaju para za putovanja sa kraja na kraj sveta

mairondrake

pre 6 godina

Ravnozemljasi su trolovi level 100000. Ovi koji se loze na to su gori od njih jedno 200 puta. Jedan komentarise ce se javiti neki ravnozemljas....Zbogom pameti.

Ostin A

pre 6 godina

A jel mogu da kažu gde je taj kraj sveta, sad se sve razmišljam da se slučajno ja ne nalazim blizu ivice i teleportiram se na drugi kraj mape kad odem do WC-a.

perica

pre 6 godina

Da li je realno da je neko ozbiljno shvatio ovaj clanak. Medju ravnozemljasima verovatno ima dosta ljudi koji su pripadnici Flying Spaghetti Monster vere..... Ta organizacija dovodi sve do apsurda..... sto je super!

Vanja Petrović

pre 6 godina

(Dejan, 3. maj 2018 09:41)

Pa, nemoj tako Deki rode; nije meni samo NASA pokazala sličice...imaju albume o okrugloj zemlji i SSSR, Kanada, Kina, Indija, Japan, Francuska, Ukrajina, Izrael, UK, Iran i Severna Koreja. Proveri, ako mi ne veruješ.

No, ja u to ne verujem...po meni je Zemlja romboidna, i ništa vam ravno i oblozemljašima ne verjujem. :D

Darko

pre 6 godina

e, a to su zakljucili tako sto su isli u jednom pravcu i zbunjeni stigli na mesto polaska. i umesto da na racun toga zakljuce da je zemlja okrugla, oni se setili pak-man-a hahaha.

Lalos

pre 6 godina

"Razgovarali smo slobodno, bez predrasuda i nakon dubokoumnih i mudrih diskusija došli smo do određenih zaključaka", da li dodati nesto???

Mirna Bačka ravan Srem

pre 6 godina

Ala ovi imaju love za putovanja. Malo malo pa konvencija, sad Britanija, za koji mesec SAD, a posle ko zna gde. zgleda da njima ide bolje nego ovima sto tvrde da je Zemlja okrugla.

Putuju brzo i jeftino zato što primenjuju caku iz igrice Pac-Man : čim dođu do same ivice Zemlje odma se pojave na drugoj strani :)

Stojko

pre 6 godina

@suecki kanal
Ovo je u nivou jednog ucenjaka sa kojim sam imao cast i privilegiju da sedim, koji kaze "ljudi sigurno nisu otisli na Mesec 60tih godina. Tad su najbrzi avioni isli 700 na sat, znas li ti koliko bi im vremena trebalo do Meseca i nazad"

ja

pre 6 godina

Ja mislim da se ovi ljudi samo zaj***vaju. Tačnije oni koji stoje iza ovog "pokreta" to rade da bi skretali pažnju na sebe i ložili budale i zaluđenike za teorije zavere koji u ovo stvarno veruju.

Dejan

pre 6 godina

Najveća šteta prouzrokovana pisanjem, snimanjem video klipova, uopšte diskutovanjem na temu "Zemlja kao ravna ploča" je u povezivanje reči teorija i ove budalaštine, tj. degradacija pojma TEORIJA. U najbolje slučaju "Zemlja kao ravna ploča" je hipoteza.

Denn

pre 5 godina

Samo cu vam reci svi ti naucnici koji su nam dali dokaze o loptastoj zemlji su rekli da smo nastali od majmuna a kasnije majmuni otisli na mjesec.60tih godina je bila naprednija nauka i tehnologija nego sad pa ne mogu vise otici.
Sjecam se jos sam bio u osnovnoj skoli pitao sam vjeroucitelja kakav odgovor ima crkva za nastank zemlje kako naucnici dokazuju?
On mi je odgovorio uzmi kutiju sibica i prospi na pod i vidi hoce li se ,,slucajno" poslagati jedna do druge.
Nista nije slucajno a odgovore nadjite u Bibliji.

raxx

pre 6 godina

kolko ja znam oni se drze teorije da je antartik svuda oko nas i da je neprelazan i na osnovu toga sto antartik nikada nije preleteo grade svoju teoriju.. ovo za ivicu je verovatno neka sprdnja da bi se lozili citaoci..

CATAPA

pre 6 godina

Iza ledenog zida su Whitewalkers. I iza ledenog zida koji okružuje ravnu Zemlju ima zemlje, odnosno večnog leda, ali se još niko nije vratio da ispriča i opiše...

Edis

pre 6 godina

Dobar ovaj izvor iz kojeg nastaju okeani, voda se već vijekovima prosipa u svemir a nivo mora i dalje isti.
(Jastog, 03. maj 2018 10:01)

Pa zato imaju kisu to pitanje za njih je easy as cake.samo problem nastaje kad se svemir napuni ko bunar e onda ide poplave. A i taj svemir ima usko grlo i kad se ponekad zacepi desu se poplave kao od pre neku godinu na balkanu a kad se napuni do kapaka onda se zemlja vrti da nekazem u krug nego oko uskog grla svemira ko neki splav.

Smehotres

pre 6 godina

Duzina 163 km
Srednja dubina 22 m
Zakrivljenje 1600 m
Objasnite.

засеци лубеницу, поморанџу, јабуку целим обимом у круг...
Reka Nil izvire na juznoj hemisferi a uliva se na severnoj. Jel ona to tece "uzbrdo"?
Objasnite.

Горе и доле се дефинишу у односу на смер деловања гравитационе силе.
"Узбрдо" се не дефинише по мапи. Морава на мапи тече на север, да ли тече узбрдо. Јадранско море је на мапи отворено одоздоле, зашто не исцури....(ово је толико глупо, да умирем од смеха....значи теби је горе оно што је горе на мапи???? Како се ти снађеш кад идеш негде у планину????)

Gravitacija drzi na zemlji sva mora i okeane, ali ne moze da zadrzi obican dim, leptira i mnoge druge stvari.
Objasnite.

Лептира може да задржи. Лептир пада на земљу кад не употребљава силу потиска крила. Дим има густину нижу од густине околног ваздуха. Као што пластика плута у води....дакле, околни притисак воде/ваздуха изгура дим/пластику због мање густине. У суштини, дим иде на горе зато што ти не пропадаш кроз бетон...

Zasto nasu atmosferu ne usisa nepojmljivi vakuum svemira?
Objasnite. Samo nemojte o gravitaciji koja ne moze zadrzati leptira.
Маса атмосфере је 5 000 000 000 000 000 000 килограма. На ту масу делује гравитациона сила Земље која може да задржи лептира. И губимо делове атмосфере већ милионима година.

ect...

Hvala.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (suecki kanal, 3. maj 2018 14:48

Vlada

pre 6 godina

Mozda da dopunim tu "teoriju", ja mislim da sa ivice Zemlje padaju samo oni koji misle da je Zemlja okrugla, a ravnozemljasi tj. PacMani se pojavljuju na drugoj strani.

Aleksa

pre 6 godina

Ја сам 100% иза тога да вера нема потребе да се рационалише. Сасвим је у реду веровати у било шта. Ја сам агностик, и премда прихватам чињеницу да су закони физике такви какви јесу, и даље верујем да не можемо спознати праву природу ствари. Али...у овом појавном свету, на основу свега што верујем да знам о овом појавном свету, занемарујући чињенице које не знам или не могу да их спознам (да ли је овај појавни свет стваран или не), земља је геоид.

Пошто равноземљаши не прихватају да је њихов став базиран на вери, већ покушавају да равноземљаштво докажу "доказима", моје питање је следеће:

Ако је земља геоид, постојање леда на половима може се објаснити положајем Земље у односу на наше сунце, дакле разлог за његово постојање су закони физике у које ја верујем. Ако је земља равна, откуд лед у "центру" равне плоче?

Зид око ивице је магично леден и има магијску функцију да задржи воду и људе да не испадну негде доле (без обзира што се доле дефинише у односу на гравитацију, а на равној земљи гравитације нема), то је јасно, али чему лед у центру равне плоче, која је његова функција, макар она била и магијска, као што јесте функција леда око плоче? Има ли тог одговора на јутубету?