Subota, 14.04.2018.

14:15

Hrvati na dnu: "Čudićemo se kako smo siromašniji od Bugarske"

Hrvatska zaostaje za prosekom deset zemalja EU. <a href="http://www.index.hr/novac/clanak/hrvatska-na-dnu-europske-unije-za-koju-godinu-cudit-cemo-se-da-smo-siromasniji-od-bugarske/1038390.aspx" class="text-link" target= "_blank">Indeks</a> piše da će se u zemlji uskoro čuditi kako su postali siromašniji od Bugarske.

Izvor: Index

Hrvati na dnu: "Èudiæemo se kako smo siromašniji od Bugarske" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

kakodane

pre 6 godina

@konzervativac
"Najvise su se zaduzili od svih istocnoevropskih drzava,dug i dalje preko 80 posto bdp i oslonili se na iskljucivo jednu privrednu granu-turizam.Ceska,Poljska,Slovacka su bukvalno postale radionice i industrijsko-izvozne sile."

Ne znate o čemu pričate. Trenutno je javni dug HR 38 milijardi eur. Međutim u tih 38 milijardi je uračunat i dug prema hrvatskim mirovinskim fondovima od cca 8 milijardi. Takve fondove nema niti jedna od usporedivih zemalja. Kada bi HR željeli uspoređivati sa drugim zemljama po pitanju duga morali bi taj dug normalizirati (svesti ga na usporedivo stanje). To otprilike znači da bi trebali procijeniti koliko bi novca HR dobila nacionalizacijom mirovinskih fondova. To nije teško za procijeniti jer fondovi moraju često ažurirati podatke o stanju svoje imovine. Danas njihova imovina vrijedi 12-13 milijardi eur. Dakle javni dug Hrvatske mjeren po standardu npr. Srbije bi iznosio oko 25 milijardi eur.

S druge strane nije sve bačeno na turizam. Naprotiv. Zadnji put je prihod od stranih turista donosio otprilike kao i izvoz robe sada već davne 2013. godine. Trenutno izvoz robe "vodi" za 2-4 milijarde eur godišnje (ovisno o metodi računanja izvoza). Osim toga mi nismo usporedivi niti sa Poljskom (10 puta veća država) niti sa Češkom (dva ipo puta veća država) ali niti sa Slovačkom jer zbog turizma Hrvatska ima mogućnosti zaposliti puno manje radnika u industrijskom sektoru.

aco

pre 6 godina

@prohrvatski srbin
Србија нема дупло више становника од Хрватске, однос је 7:4. Загрепчани не говоре енглески у већем проценту од Београђана. Србија се добро котира по знању енглеског језика. Хрватска је слабо напредовала. Слаба је утеха бити испред Србије. Санкције, бомбардовање и прилив избеглица из Хрватске и Косова су економски исцрпили српску привреду, док Хрватска није имала таквих проблем, а притом имају море.

mario

pre 6 godina

@(kome ti prodajes lazi, 15. april 2018 10:27)
Pa eto ko prodaje laži
"Očekivani prihodi od turizma su 11 milijardi eura"
http://hr.n1info.com/a273687/Biznis/Ocekivani-prihodi-od-turizma-su-11-milijardi-eura.html

kolega si Srbinu ,znam da te to boli

pre 6 godina

@teslin kolega , tu pricu prodavaj onima koji ne zive u HR ,razina negativnog utjecaja crkve, ksenfobije i rasizma koji su prisutni u Hrvatskoj danas u Srbiji nikada nije bilo prisutno

Prebogati Socijalista

pre 6 godina

Pazite, od čoveka zavisi da li će živeti nategnuto, ja živim nategnuto u Srbiji sa 1200eur platom, žena ima oko 250eur, a radi u prosveti, imamo dvoje male dece, pelene, ludila, troškovi, pa opet imamo prijatelje koji su u istoj situaciji sa duplo manjim prihodima. Ni njihovoj deci ništa ne fali, samo više vode računa kad je šta na akciji i ne troše na gluposti, verovatno imaš i Norvežane koji žive nategnuto sa platama od 3500 eur, to nije merilo, plate u Hrvatskoj su taman toliko više da možeš da voziš nov auto, dok mi peglamo polovnjake sa vraćenim kilometražama.

kome ti prodajes lazi

pre 6 godina

@mario ,sluzbeni podaci pokazuju da je zarada od turizma 8.8 milijardi ,drugo radnici iz Srbije bas i ne dolaze u Hr jer puno vise mogu zaraditi u Njemackoj kao sto ivasi radnici masovno bjeze tamo

Teslin kolega

pre 6 godina

Svi su se skoncentrirali na ekomske razlike Hrvatske i Srbije, samo jedan (srpski) komentator se osvrnuo na druge aspekte.
Onaj nivo demokracije, pravne države i slobode medija koje smo mi imali u vrijeme Tuđmanove diktature vi možete samo sanjati!

JA

pre 6 godina

Hrvatska je u stagnaciji vec godinama dok ostali na balkanu imaju rast pre svega Rumunija koji je preko 5% i Bugarska 3-4%.
Nominalni i PPP

Hrvatska: 12.300 $ (23.500 $)
Rumunija: 10.450 $ (23.700 $)
Bugarska: 7.700 $ (22.700 $)

Srbija: 6.100 $ (16.000 $)

Brad

pre 6 godina

@prohrvatski srbin
Hrvati nemaju 2 veci bdp neko odprilike slican sa meren PPP indexom nesto manji, takodje imaju oko 4.4 miliona stanovnika vs 7 mil u srbiji. Hrvatski bdp per capita ppp je 24000 a srpski 16000...

paritet

pre 6 godina

BDP prema paritetu kupovne moći je glupost na kvadrat i služi za tješenje onog slabijeg. On ima smislla kod ogromnih zemalja ili izoliranih. Evo da vidim tko misli da su slijedeće stvari u Srbiji značajnije jeftinije nego u HR ove stvari: gorivo, automobili, bijela tehnika, PC softver/hardver, mobiteli, tv i sl, uzvozna hrana (kava, banane, naranče i sl.). Dakle sve što dolazi iz uvoza (a to je sve osim nešto hrane). O tome kad treba negde otići izvan države pa treba potrošiti min. 20 eur za nešto pojesti neću ni govoriti.
To što je jeftniji kruh, neke režije ne znači da sve ovo drugo čovjeku nije potrebno.
Dakle svima (i vama i nama) želim što veće neto plaće bez trikova sa paritetom.

mario

pre 6 godina

Najveći problem hrvatske je 500.000 branitelja koje treba izdržavati penzijama. Pri tome su vrlo agresivni na svaku ideju da rade.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 14. april 2018 19:50)

Od glupog članka u Indexu ovo je vrh od komentara.
Nema nikakvih 500.000 branitelja mirovine,a za vašu obavijest ima više partizanskih mirovina nego braniteljskih toliko o toj zabludi u Srbiji.
Uostalom kome Hrvatska isplaćuje mirovine je njezina stvar nitko se u HR ne brine kome Srbija isplaćuje mirovine.
I da većina branitelja radi neki imaju svoje zadruge itd tako da su to laži da ne rade i da su neradnici.
Hvala na objavi

Dinko

pre 6 godina

Ne vjerujte, nije točno. Bilo je ružno dok je kriza trajala, ali sad je neusporedivo bolje. Posao možete naći bez problema, a možete i u gotovo cijelu EU ako vam to nije dovoljno. Index vam nije baš realan pokazatelj stanja. Njima država u kojoj rade nije baš simpatična pa obožavaju ovakve teme. Ne lažu, ima dosta problema, slažem se, ali daleko je od toga da je sve crno kao što prikazuju. Turizam je napredovao nevjerojatno, a puno obitelji podupla godišnju zaradu iznajmljivanjem turistima ili radom u turizmu. Tko hoće stvarno može zaraditi što je prije bilo puno teže. Odjednom je sve nekako živnulo, samo neka nastavi i nama i vama. Živjeli!

Mico22

pre 6 godina

Jeste! Prosecne plate u EU:
01 Denmark 3270€
02 Luxembourg 3159€
03 Sweden 2570€
04 Finland 2509€
05 Ireland 2479€
06 Austria 2324€
07 Germany 2270€
08 France 2225€
09 Netherlands 2152€
10 UK 1990€
11 Belgium 1920€
12 Cyprus 1658€
13 Italy 1758
14 Spain 1749€
15 Slovenia 1077€
16 Malta 1021€
17 Estonia 957€
18 Poland 951€
19 Czech Republic 938€
20 Portugal €925
21 Greece 917€
22 Croatia 802€
23 Slovakia 748€
24 Latvia 738€
25 Lithuania 690€
26 Hungary 635€
27 Romania 565€
28 Bulgaria 374€

mario

pre 6 godina

(hm, 14. april 2018 16:47)
Ispravak turizam je donio prošle godine 11 miljardi eura,a to nije konaćna cifra jer dosta ode u sivu zonu tako ovih dana porezna ima posla zbog ovoga
"Više od pola iznajmljivača skrivalo zaradu, 'Porezna' kreće u veliku akciju: 'Za one koji varaju nema opravdanja!'"

A eto na to more dolaze sada raditi i radnici iz Srbije da zarade koji euro (kunu).

Anonymous

pre 6 godina

Hrvatska je pokazatelj gde bi bila Srbija da uđe u EU. Još si Hrvati "miljenici" Zapada i Vatikana. Neko je napisao visinu plate u HR. Lepo. Osam stotina eur. Prosečna kupovna moć je pravi parametar, plata ne. Šta i koliko prosečan Hrvat može da uradi s tom platom u svojoj zemlji? Neko je napisao kako letuju van Hrvatske, med i mleko itd. Nikom se ne rugam, ali to jednostavno nije istina. Imam rodbinu i puno prijatelja u HR koji imaju veće plate od pomenitih 800€ i listom svi kažu da se živi "nategnuto". Veeeeeoma .... manite se bajki.

Predragg

pre 6 godina

Sve to...i kao takvi su 2 stepenice iznad nas,2 puta bolji ,sa izvesnom perspektivom. Onda zamislite gde je Srbija ,sa sve laznim i friziranim izvestajima. Oni se bar moraju drzati osredjenih standarda u ekonomiji,statisici.A imaju i nekakav demokratski poredak,nekakvu Inteligenciju.Nekakve medije.Naravno,imaju standardne kocnicare u obliku Katolickog Klera i Profesionalnih Domoljuba,Dozivotnih Branitelja i BH Hrvatina,no i njih ce EU postupno ,stiskanjem testisa,dovesti u red i skratiti krila. A Srbija koja puno vise podseca na Srbistan, Srbija je posebna tuzna prica.Puno tuznija.

srbofil

pre 6 godina

 To će biti nestanak Srbije. To se dešava Hrvatskoj
To se dešava i bugarskoj..1990 imala 9 miliona sad ima 7 miliona ali realno se procenjuje da trenutno ne živi ni 5 miliona tj da dva miliona rastrkano po EU ..kad prodajes kroz bugarsku kao kroz pustinju da prolazis..možes stotine km da se vozis da ne naidjes ni jednu pumpu ili restoran.

hm

pre 6 godina

@CINIK
Prosečna plata u Rumuniji je 510 eur!
https://www.romaniaexperience.com/what-is-the-minimum-and-average-salary-in-romania-in-2017/

Zemlja bez ratova, sankcija, bombardovanja i političkih problema kao što je Kosovo!
Posle 11 godina u EU!!!
Pa sad ti poredi sa nama...

Hrvati imaju more i EU.
More im donosi u budžet milijarde godišnje (mislim 7) a EU je obećala 12!
Zamisli kad pored svega toga loše stoje!?
Dugo će živeti bolje nego što zaslužuju sve dok imaju EU i dobre letnje sezone...

konzervativac

pre 6 godina

Ovo je sve ocekivano i svi relevantni izvori govore da je tako.Nisu ih jos stigli Bugari ali ce ih stici do 2025.Ne zaboravite 1990.Hrvatska je bila treca najbogatija drzava bivseg istocnog bloka a sada je na dnu iznad Bugarske.Naravno mi kad bi usli bi zauzeli pocasno mesto na dnu.Jednostavni su razlozi za ovakvo stanje.Najvise su se zaduzili od svih istocnoevropskih drzava,dug i dalje preko 80 posto bdp i oslonili se na iskljucivo jednu privrednu granu-turizam.Ceska,Poljska,Slovacka su bukvalno postale radionice i industrijsko-izvozne sile.Od automobila do elektronskih uredjaja i masina.Da li ste za bilo koju takvu veliku investiciju culi u Hr?Niste jer su se potpuno orijentisali na usluge i turizam a to nije najbolji put za brzi rast stoga i ovakve posledice.

prohrvatski srbin

pre 6 godina

Samo da vam kazem da smo u turbo zabludi sto se tice svih komentara koji se ticu Hrvatske u sferi ekonomije. Zivotni standar Zagreba je visi od zivotnog standarda Beograda. Hr bdp je skoro duplo veci do sroskog, a brij stanovnika je duplo manji sto implicira da imaju oko 4 puta veci BDP per capita. Zaduzeniji jesu od nas, ali ne postoji zemlja koja nije (u Evropi). Procenat stanovnika Zagreba koji govore Engleski je ocigledno veci od istog kada su u pitanju Beogradjani. Procenat Zagrebcana koji govore Nemacki je neuporedivo veci nego isti kada su u pitanju Beogradjani. Hrvati na letovanje idu (sem svakog drugog vikenda na svoju obalu) u Spaniju, Francusku, zemlje azijskih tigrova. Mi uglavnom Crna Gora, Grcka, eventualno neko dobaci do Turske i Egipta. Eto. Ma mi smo najjaci, jos samo da dobijemo migove i s300 to je bitno. Ko te pita da l ces na letovanje.

C i n i k

pre 6 godina

Dobro je da jos nismo u Eu jer bi sa 440 e prosecne plate drzali zacelje sigurno dugo vekova, bez opasnosti da nas neko ugrozi.Iznenadio sam se kad sam negde skoro citao da je prosek plata u Rumuniji 800 e i da im je 4.5% nezaposlenost?
Sigurno je da ima zasluga i EU ali i Hr je u Eu ali je izgleda tamo veci lopovluk nego ovde...

prohrvatski srbin

pre 6 godina

Samo da vam kazem da smo u turbo zabludi sto se tice svih komentara koji se ticu Hrvatske u sferi ekonomije. Zivotni standar Zagreba je visi od zivotnog standarda Beograda. Hr bdp je skoro duplo veci do sroskog, a brij stanovnika je duplo manji sto implicira da imaju oko 4 puta veci BDP per capita. Zaduzeniji jesu od nas, ali ne postoji zemlja koja nije (u Evropi). Procenat stanovnika Zagreba koji govore Engleski je ocigledno veci od istog kada su u pitanju Beogradjani. Procenat Zagrebcana koji govore Nemacki je neuporedivo veci nego isti kada su u pitanju Beogradjani. Hrvati na letovanje idu (sem svakog drugog vikenda na svoju obalu) u Spaniju, Francusku, zemlje azijskih tigrova. Mi uglavnom Crna Gora, Grcka, eventualno neko dobaci do Turske i Egipta. Eto. Ma mi smo najjaci, jos samo da dobijemo migove i s300 to je bitno. Ko te pita da l ces na letovanje.

Dinko

pre 6 godina

Ne vjerujte, nije točno. Bilo je ružno dok je kriza trajala, ali sad je neusporedivo bolje. Posao možete naći bez problema, a možete i u gotovo cijelu EU ako vam to nije dovoljno. Index vam nije baš realan pokazatelj stanja. Njima država u kojoj rade nije baš simpatična pa obožavaju ovakve teme. Ne lažu, ima dosta problema, slažem se, ali daleko je od toga da je sve crno kao što prikazuju. Turizam je napredovao nevjerojatno, a puno obitelji podupla godišnju zaradu iznajmljivanjem turistima ili radom u turizmu. Tko hoće stvarno može zaraditi što je prije bilo puno teže. Odjednom je sve nekako živnulo, samo neka nastavi i nama i vama. Živjeli!

Predragg

pre 6 godina

Sve to...i kao takvi su 2 stepenice iznad nas,2 puta bolji ,sa izvesnom perspektivom. Onda zamislite gde je Srbija ,sa sve laznim i friziranim izvestajima. Oni se bar moraju drzati osredjenih standarda u ekonomiji,statisici.A imaju i nekakav demokratski poredak,nekakvu Inteligenciju.Nekakve medije.Naravno,imaju standardne kocnicare u obliku Katolickog Klera i Profesionalnih Domoljuba,Dozivotnih Branitelja i BH Hrvatina,no i njih ce EU postupno ,stiskanjem testisa,dovesti u red i skratiti krila. A Srbija koja puno vise podseca na Srbistan, Srbija je posebna tuzna prica.Puno tuznija.

srbofil

pre 6 godina

 To će biti nestanak Srbije. To se dešava Hrvatskoj
To se dešava i bugarskoj..1990 imala 9 miliona sad ima 7 miliona ali realno se procenjuje da trenutno ne živi ni 5 miliona tj da dva miliona rastrkano po EU ..kad prodajes kroz bugarsku kao kroz pustinju da prolazis..možes stotine km da se vozis da ne naidjes ni jednu pumpu ili restoran.

C i n i k

pre 6 godina

Dobro je da jos nismo u Eu jer bi sa 440 e prosecne plate drzali zacelje sigurno dugo vekova, bez opasnosti da nas neko ugrozi.Iznenadio sam se kad sam negde skoro citao da je prosek plata u Rumuniji 800 e i da im je 4.5% nezaposlenost?
Sigurno je da ima zasluga i EU ali i Hr je u Eu ali je izgleda tamo veci lopovluk nego ovde...

Mico22

pre 6 godina

Jeste! Prosecne plate u EU:
01 Denmark 3270€
02 Luxembourg 3159€
03 Sweden 2570€
04 Finland 2509€
05 Ireland 2479€
06 Austria 2324€
07 Germany 2270€
08 France 2225€
09 Netherlands 2152€
10 UK 1990€
11 Belgium 1920€
12 Cyprus 1658€
13 Italy 1758
14 Spain 1749€
15 Slovenia 1077€
16 Malta 1021€
17 Estonia 957€
18 Poland 951€
19 Czech Republic 938€
20 Portugal €925
21 Greece 917€
22 Croatia 802€
23 Slovakia 748€
24 Latvia 738€
25 Lithuania 690€
26 Hungary 635€
27 Romania 565€
28 Bulgaria 374€

paritet

pre 6 godina

BDP prema paritetu kupovne moći je glupost na kvadrat i služi za tješenje onog slabijeg. On ima smislla kod ogromnih zemalja ili izoliranih. Evo da vidim tko misli da su slijedeće stvari u Srbiji značajnije jeftinije nego u HR ove stvari: gorivo, automobili, bijela tehnika, PC softver/hardver, mobiteli, tv i sl, uzvozna hrana (kava, banane, naranče i sl.). Dakle sve što dolazi iz uvoza (a to je sve osim nešto hrane). O tome kad treba negde otići izvan države pa treba potrošiti min. 20 eur za nešto pojesti neću ni govoriti.
To što je jeftniji kruh, neke režije ne znači da sve ovo drugo čovjeku nije potrebno.
Dakle svima (i vama i nama) želim što veće neto plaće bez trikova sa paritetom.

hm

pre 6 godina

@CINIK
Prosečna plata u Rumuniji je 510 eur!
https://www.romaniaexperience.com/what-is-the-minimum-and-average-salary-in-romania-in-2017/

Zemlja bez ratova, sankcija, bombardovanja i političkih problema kao što je Kosovo!
Posle 11 godina u EU!!!
Pa sad ti poredi sa nama...

Hrvati imaju more i EU.
More im donosi u budžet milijarde godišnje (mislim 7) a EU je obećala 12!
Zamisli kad pored svega toga loše stoje!?
Dugo će živeti bolje nego što zaslužuju sve dok imaju EU i dobre letnje sezone...

mario

pre 6 godina

Najveći problem hrvatske je 500.000 branitelja koje treba izdržavati penzijama. Pri tome su vrlo agresivni na svaku ideju da rade.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 14. april 2018 19:50)

Od glupog članka u Indexu ovo je vrh od komentara.
Nema nikakvih 500.000 branitelja mirovine,a za vašu obavijest ima više partizanskih mirovina nego braniteljskih toliko o toj zabludi u Srbiji.
Uostalom kome Hrvatska isplaćuje mirovine je njezina stvar nitko se u HR ne brine kome Srbija isplaćuje mirovine.
I da većina branitelja radi neki imaju svoje zadruge itd tako da su to laži da ne rade i da su neradnici.
Hvala na objavi

konzervativac

pre 6 godina

Ovo je sve ocekivano i svi relevantni izvori govore da je tako.Nisu ih jos stigli Bugari ali ce ih stici do 2025.Ne zaboravite 1990.Hrvatska je bila treca najbogatija drzava bivseg istocnog bloka a sada je na dnu iznad Bugarske.Naravno mi kad bi usli bi zauzeli pocasno mesto na dnu.Jednostavni su razlozi za ovakvo stanje.Najvise su se zaduzili od svih istocnoevropskih drzava,dug i dalje preko 80 posto bdp i oslonili se na iskljucivo jednu privrednu granu-turizam.Ceska,Poljska,Slovacka su bukvalno postale radionice i industrijsko-izvozne sile.Od automobila do elektronskih uredjaja i masina.Da li ste za bilo koju takvu veliku investiciju culi u Hr?Niste jer su se potpuno orijentisali na usluge i turizam a to nije najbolji put za brzi rast stoga i ovakve posledice.

mario

pre 6 godina

(hm, 14. april 2018 16:47)
Ispravak turizam je donio prošle godine 11 miljardi eura,a to nije konaćna cifra jer dosta ode u sivu zonu tako ovih dana porezna ima posla zbog ovoga
"Više od pola iznajmljivača skrivalo zaradu, 'Porezna' kreće u veliku akciju: 'Za one koji varaju nema opravdanja!'"

A eto na to more dolaze sada raditi i radnici iz Srbije da zarade koji euro (kunu).

Prebogati Socijalista

pre 6 godina

Pazite, od čoveka zavisi da li će živeti nategnuto, ja živim nategnuto u Srbiji sa 1200eur platom, žena ima oko 250eur, a radi u prosveti, imamo dvoje male dece, pelene, ludila, troškovi, pa opet imamo prijatelje koji su u istoj situaciji sa duplo manjim prihodima. Ni njihovoj deci ništa ne fali, samo više vode računa kad je šta na akciji i ne troše na gluposti, verovatno imaš i Norvežane koji žive nategnuto sa platama od 3500 eur, to nije merilo, plate u Hrvatskoj su taman toliko više da možeš da voziš nov auto, dok mi peglamo polovnjake sa vraćenim kilometražama.

Anonymous

pre 6 godina

Hrvatska je pokazatelj gde bi bila Srbija da uđe u EU. Još si Hrvati "miljenici" Zapada i Vatikana. Neko je napisao visinu plate u HR. Lepo. Osam stotina eur. Prosečna kupovna moć je pravi parametar, plata ne. Šta i koliko prosečan Hrvat može da uradi s tom platom u svojoj zemlji? Neko je napisao kako letuju van Hrvatske, med i mleko itd. Nikom se ne rugam, ali to jednostavno nije istina. Imam rodbinu i puno prijatelja u HR koji imaju veće plate od pomenitih 800€ i listom svi kažu da se živi "nategnuto". Veeeeeoma .... manite se bajki.

Teslin kolega

pre 6 godina

Svi su se skoncentrirali na ekomske razlike Hrvatske i Srbije, samo jedan (srpski) komentator se osvrnuo na druge aspekte.
Onaj nivo demokracije, pravne države i slobode medija koje smo mi imali u vrijeme Tuđmanove diktature vi možete samo sanjati!

JA

pre 6 godina

Hrvatska je u stagnaciji vec godinama dok ostali na balkanu imaju rast pre svega Rumunija koji je preko 5% i Bugarska 3-4%.
Nominalni i PPP

Hrvatska: 12.300 $ (23.500 $)
Rumunija: 10.450 $ (23.700 $)
Bugarska: 7.700 $ (22.700 $)

Srbija: 6.100 $ (16.000 $)

Brad

pre 6 godina

@prohrvatski srbin
Hrvati nemaju 2 veci bdp neko odprilike slican sa meren PPP indexom nesto manji, takodje imaju oko 4.4 miliona stanovnika vs 7 mil u srbiji. Hrvatski bdp per capita ppp je 24000 a srpski 16000...

kolega si Srbinu ,znam da te to boli

pre 6 godina

@teslin kolega , tu pricu prodavaj onima koji ne zive u HR ,razina negativnog utjecaja crkve, ksenfobije i rasizma koji su prisutni u Hrvatskoj danas u Srbiji nikada nije bilo prisutno

kakodane

pre 6 godina

@konzervativac
"Najvise su se zaduzili od svih istocnoevropskih drzava,dug i dalje preko 80 posto bdp i oslonili se na iskljucivo jednu privrednu granu-turizam.Ceska,Poljska,Slovacka su bukvalno postale radionice i industrijsko-izvozne sile."

Ne znate o čemu pričate. Trenutno je javni dug HR 38 milijardi eur. Međutim u tih 38 milijardi je uračunat i dug prema hrvatskim mirovinskim fondovima od cca 8 milijardi. Takve fondove nema niti jedna od usporedivih zemalja. Kada bi HR željeli uspoređivati sa drugim zemljama po pitanju duga morali bi taj dug normalizirati (svesti ga na usporedivo stanje). To otprilike znači da bi trebali procijeniti koliko bi novca HR dobila nacionalizacijom mirovinskih fondova. To nije teško za procijeniti jer fondovi moraju često ažurirati podatke o stanju svoje imovine. Danas njihova imovina vrijedi 12-13 milijardi eur. Dakle javni dug Hrvatske mjeren po standardu npr. Srbije bi iznosio oko 25 milijardi eur.

S druge strane nije sve bačeno na turizam. Naprotiv. Zadnji put je prihod od stranih turista donosio otprilike kao i izvoz robe sada već davne 2013. godine. Trenutno izvoz robe "vodi" za 2-4 milijarde eur godišnje (ovisno o metodi računanja izvoza). Osim toga mi nismo usporedivi niti sa Poljskom (10 puta veća država) niti sa Češkom (dva ipo puta veća država) ali niti sa Slovačkom jer zbog turizma Hrvatska ima mogućnosti zaposliti puno manje radnika u industrijskom sektoru.

mario

pre 6 godina

@(kome ti prodajes lazi, 15. april 2018 10:27)
Pa eto ko prodaje laži
"Očekivani prihodi od turizma su 11 milijardi eura"
http://hr.n1info.com/a273687/Biznis/Ocekivani-prihodi-od-turizma-su-11-milijardi-eura.html

aco

pre 6 godina

@prohrvatski srbin
Србија нема дупло више становника од Хрватске, однос је 7:4. Загрепчани не говоре енглески у већем проценту од Београђана. Србија се добро котира по знању енглеског језика. Хрватска је слабо напредовала. Слаба је утеха бити испред Србије. Санкције, бомбардовање и прилив избеглица из Хрватске и Косова су економски исцрпили српску привреду, док Хрватска није имала таквих проблем, а притом имају море.

kome ti prodajes lazi

pre 6 godina

@mario ,sluzbeni podaci pokazuju da je zarada od turizma 8.8 milijardi ,drugo radnici iz Srbije bas i ne dolaze u Hr jer puno vise mogu zaraditi u Njemackoj kao sto ivasi radnici masovno bjeze tamo

Anonymous

pre 6 godina

Hrvatska je pokazatelj gde bi bila Srbija da uđe u EU. Još si Hrvati "miljenici" Zapada i Vatikana. Neko je napisao visinu plate u HR. Lepo. Osam stotina eur. Prosečna kupovna moć je pravi parametar, plata ne. Šta i koliko prosečan Hrvat može da uradi s tom platom u svojoj zemlji? Neko je napisao kako letuju van Hrvatske, med i mleko itd. Nikom se ne rugam, ali to jednostavno nije istina. Imam rodbinu i puno prijatelja u HR koji imaju veće plate od pomenitih 800€ i listom svi kažu da se živi "nategnuto". Veeeeeoma .... manite se bajki.

prohrvatski srbin

pre 6 godina

Samo da vam kazem da smo u turbo zabludi sto se tice svih komentara koji se ticu Hrvatske u sferi ekonomije. Zivotni standar Zagreba je visi od zivotnog standarda Beograda. Hr bdp je skoro duplo veci do sroskog, a brij stanovnika je duplo manji sto implicira da imaju oko 4 puta veci BDP per capita. Zaduzeniji jesu od nas, ali ne postoji zemlja koja nije (u Evropi). Procenat stanovnika Zagreba koji govore Engleski je ocigledno veci od istog kada su u pitanju Beogradjani. Procenat Zagrebcana koji govore Nemacki je neuporedivo veci nego isti kada su u pitanju Beogradjani. Hrvati na letovanje idu (sem svakog drugog vikenda na svoju obalu) u Spaniju, Francusku, zemlje azijskih tigrova. Mi uglavnom Crna Gora, Grcka, eventualno neko dobaci do Turske i Egipta. Eto. Ma mi smo najjaci, jos samo da dobijemo migove i s300 to je bitno. Ko te pita da l ces na letovanje.

mario

pre 6 godina

Najveći problem hrvatske je 500.000 branitelja koje treba izdržavati penzijama. Pri tome su vrlo agresivni na svaku ideju da rade.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 14. april 2018 19:50)

Od glupog članka u Indexu ovo je vrh od komentara.
Nema nikakvih 500.000 branitelja mirovine,a za vašu obavijest ima više partizanskih mirovina nego braniteljskih toliko o toj zabludi u Srbiji.
Uostalom kome Hrvatska isplaćuje mirovine je njezina stvar nitko se u HR ne brine kome Srbija isplaćuje mirovine.
I da većina branitelja radi neki imaju svoje zadruge itd tako da su to laži da ne rade i da su neradnici.
Hvala na objavi

konzervativac

pre 6 godina

Ovo je sve ocekivano i svi relevantni izvori govore da je tako.Nisu ih jos stigli Bugari ali ce ih stici do 2025.Ne zaboravite 1990.Hrvatska je bila treca najbogatija drzava bivseg istocnog bloka a sada je na dnu iznad Bugarske.Naravno mi kad bi usli bi zauzeli pocasno mesto na dnu.Jednostavni su razlozi za ovakvo stanje.Najvise su se zaduzili od svih istocnoevropskih drzava,dug i dalje preko 80 posto bdp i oslonili se na iskljucivo jednu privrednu granu-turizam.Ceska,Poljska,Slovacka su bukvalno postale radionice i industrijsko-izvozne sile.Od automobila do elektronskih uredjaja i masina.Da li ste za bilo koju takvu veliku investiciju culi u Hr?Niste jer su se potpuno orijentisali na usluge i turizam a to nije najbolji put za brzi rast stoga i ovakve posledice.

hm

pre 6 godina

@CINIK
Prosečna plata u Rumuniji je 510 eur!
https://www.romaniaexperience.com/what-is-the-minimum-and-average-salary-in-romania-in-2017/

Zemlja bez ratova, sankcija, bombardovanja i političkih problema kao što je Kosovo!
Posle 11 godina u EU!!!
Pa sad ti poredi sa nama...

Hrvati imaju more i EU.
More im donosi u budžet milijarde godišnje (mislim 7) a EU je obećala 12!
Zamisli kad pored svega toga loše stoje!?
Dugo će živeti bolje nego što zaslužuju sve dok imaju EU i dobre letnje sezone...

kolega si Srbinu ,znam da te to boli

pre 6 godina

@teslin kolega , tu pricu prodavaj onima koji ne zive u HR ,razina negativnog utjecaja crkve, ksenfobije i rasizma koji su prisutni u Hrvatskoj danas u Srbiji nikada nije bilo prisutno

aco

pre 6 godina

@prohrvatski srbin
Србија нема дупло више становника од Хрватске, однос је 7:4. Загрепчани не говоре енглески у већем проценту од Београђана. Србија се добро котира по знању енглеског језика. Хрватска је слабо напредовала. Слаба је утеха бити испред Србије. Санкције, бомбардовање и прилив избеглица из Хрватске и Косова су економски исцрпили српску привреду, док Хрватска није имала таквих проблем, а притом имају море.

C i n i k

pre 6 godina

Dobro je da jos nismo u Eu jer bi sa 440 e prosecne plate drzali zacelje sigurno dugo vekova, bez opasnosti da nas neko ugrozi.Iznenadio sam se kad sam negde skoro citao da je prosek plata u Rumuniji 800 e i da im je 4.5% nezaposlenost?
Sigurno je da ima zasluga i EU ali i Hr je u Eu ali je izgleda tamo veci lopovluk nego ovde...

Brad

pre 6 godina

@prohrvatski srbin
Hrvati nemaju 2 veci bdp neko odprilike slican sa meren PPP indexom nesto manji, takodje imaju oko 4.4 miliona stanovnika vs 7 mil u srbiji. Hrvatski bdp per capita ppp je 24000 a srpski 16000...

Predragg

pre 6 godina

Sve to...i kao takvi su 2 stepenice iznad nas,2 puta bolji ,sa izvesnom perspektivom. Onda zamislite gde je Srbija ,sa sve laznim i friziranim izvestajima. Oni se bar moraju drzati osredjenih standarda u ekonomiji,statisici.A imaju i nekakav demokratski poredak,nekakvu Inteligenciju.Nekakve medije.Naravno,imaju standardne kocnicare u obliku Katolickog Klera i Profesionalnih Domoljuba,Dozivotnih Branitelja i BH Hrvatina,no i njih ce EU postupno ,stiskanjem testisa,dovesti u red i skratiti krila. A Srbija koja puno vise podseca na Srbistan, Srbija je posebna tuzna prica.Puno tuznija.

kome ti prodajes lazi

pre 6 godina

@mario ,sluzbeni podaci pokazuju da je zarada od turizma 8.8 milijardi ,drugo radnici iz Srbije bas i ne dolaze u Hr jer puno vise mogu zaraditi u Njemackoj kao sto ivasi radnici masovno bjeze tamo

mario

pre 6 godina

(hm, 14. april 2018 16:47)
Ispravak turizam je donio prošle godine 11 miljardi eura,a to nije konaćna cifra jer dosta ode u sivu zonu tako ovih dana porezna ima posla zbog ovoga
"Više od pola iznajmljivača skrivalo zaradu, 'Porezna' kreće u veliku akciju: 'Za one koji varaju nema opravdanja!'"

A eto na to more dolaze sada raditi i radnici iz Srbije da zarade koji euro (kunu).

Teslin kolega

pre 6 godina

Svi su se skoncentrirali na ekomske razlike Hrvatske i Srbije, samo jedan (srpski) komentator se osvrnuo na druge aspekte.
Onaj nivo demokracije, pravne države i slobode medija koje smo mi imali u vrijeme Tuđmanove diktature vi možete samo sanjati!

Dinko

pre 6 godina

Ne vjerujte, nije točno. Bilo je ružno dok je kriza trajala, ali sad je neusporedivo bolje. Posao možete naći bez problema, a možete i u gotovo cijelu EU ako vam to nije dovoljno. Index vam nije baš realan pokazatelj stanja. Njima država u kojoj rade nije baš simpatična pa obožavaju ovakve teme. Ne lažu, ima dosta problema, slažem se, ali daleko je od toga da je sve crno kao što prikazuju. Turizam je napredovao nevjerojatno, a puno obitelji podupla godišnju zaradu iznajmljivanjem turistima ili radom u turizmu. Tko hoće stvarno može zaraditi što je prije bilo puno teže. Odjednom je sve nekako živnulo, samo neka nastavi i nama i vama. Živjeli!

paritet

pre 6 godina

BDP prema paritetu kupovne moći je glupost na kvadrat i služi za tješenje onog slabijeg. On ima smislla kod ogromnih zemalja ili izoliranih. Evo da vidim tko misli da su slijedeće stvari u Srbiji značajnije jeftinije nego u HR ove stvari: gorivo, automobili, bijela tehnika, PC softver/hardver, mobiteli, tv i sl, uzvozna hrana (kava, banane, naranče i sl.). Dakle sve što dolazi iz uvoza (a to je sve osim nešto hrane). O tome kad treba negde otići izvan države pa treba potrošiti min. 20 eur za nešto pojesti neću ni govoriti.
To što je jeftniji kruh, neke režije ne znači da sve ovo drugo čovjeku nije potrebno.
Dakle svima (i vama i nama) želim što veće neto plaće bez trikova sa paritetom.

srbofil

pre 6 godina

 To će biti nestanak Srbije. To se dešava Hrvatskoj
To se dešava i bugarskoj..1990 imala 9 miliona sad ima 7 miliona ali realno se procenjuje da trenutno ne živi ni 5 miliona tj da dva miliona rastrkano po EU ..kad prodajes kroz bugarsku kao kroz pustinju da prolazis..možes stotine km da se vozis da ne naidjes ni jednu pumpu ili restoran.

Mico22

pre 6 godina

Jeste! Prosecne plate u EU:
01 Denmark 3270€
02 Luxembourg 3159€
03 Sweden 2570€
04 Finland 2509€
05 Ireland 2479€
06 Austria 2324€
07 Germany 2270€
08 France 2225€
09 Netherlands 2152€
10 UK 1990€
11 Belgium 1920€
12 Cyprus 1658€
13 Italy 1758
14 Spain 1749€
15 Slovenia 1077€
16 Malta 1021€
17 Estonia 957€
18 Poland 951€
19 Czech Republic 938€
20 Portugal €925
21 Greece 917€
22 Croatia 802€
23 Slovakia 748€
24 Latvia 738€
25 Lithuania 690€
26 Hungary 635€
27 Romania 565€
28 Bulgaria 374€

JA

pre 6 godina

Hrvatska je u stagnaciji vec godinama dok ostali na balkanu imaju rast pre svega Rumunija koji je preko 5% i Bugarska 3-4%.
Nominalni i PPP

Hrvatska: 12.300 $ (23.500 $)
Rumunija: 10.450 $ (23.700 $)
Bugarska: 7.700 $ (22.700 $)

Srbija: 6.100 $ (16.000 $)

Prebogati Socijalista

pre 6 godina

Pazite, od čoveka zavisi da li će živeti nategnuto, ja živim nategnuto u Srbiji sa 1200eur platom, žena ima oko 250eur, a radi u prosveti, imamo dvoje male dece, pelene, ludila, troškovi, pa opet imamo prijatelje koji su u istoj situaciji sa duplo manjim prihodima. Ni njihovoj deci ništa ne fali, samo više vode računa kad je šta na akciji i ne troše na gluposti, verovatno imaš i Norvežane koji žive nategnuto sa platama od 3500 eur, to nije merilo, plate u Hrvatskoj su taman toliko više da možeš da voziš nov auto, dok mi peglamo polovnjake sa vraćenim kilometražama.

kakodane

pre 6 godina

@konzervativac
"Najvise su se zaduzili od svih istocnoevropskih drzava,dug i dalje preko 80 posto bdp i oslonili se na iskljucivo jednu privrednu granu-turizam.Ceska,Poljska,Slovacka su bukvalno postale radionice i industrijsko-izvozne sile."

Ne znate o čemu pričate. Trenutno je javni dug HR 38 milijardi eur. Međutim u tih 38 milijardi je uračunat i dug prema hrvatskim mirovinskim fondovima od cca 8 milijardi. Takve fondove nema niti jedna od usporedivih zemalja. Kada bi HR željeli uspoređivati sa drugim zemljama po pitanju duga morali bi taj dug normalizirati (svesti ga na usporedivo stanje). To otprilike znači da bi trebali procijeniti koliko bi novca HR dobila nacionalizacijom mirovinskih fondova. To nije teško za procijeniti jer fondovi moraju često ažurirati podatke o stanju svoje imovine. Danas njihova imovina vrijedi 12-13 milijardi eur. Dakle javni dug Hrvatske mjeren po standardu npr. Srbije bi iznosio oko 25 milijardi eur.

S druge strane nije sve bačeno na turizam. Naprotiv. Zadnji put je prihod od stranih turista donosio otprilike kao i izvoz robe sada već davne 2013. godine. Trenutno izvoz robe "vodi" za 2-4 milijarde eur godišnje (ovisno o metodi računanja izvoza). Osim toga mi nismo usporedivi niti sa Poljskom (10 puta veća država) niti sa Češkom (dva ipo puta veća država) ali niti sa Slovačkom jer zbog turizma Hrvatska ima mogućnosti zaposliti puno manje radnika u industrijskom sektoru.

mario

pre 6 godina

@(kome ti prodajes lazi, 15. april 2018 10:27)
Pa eto ko prodaje laži
"Očekivani prihodi od turizma su 11 milijardi eura"
http://hr.n1info.com/a273687/Biznis/Ocekivani-prihodi-od-turizma-su-11-milijardi-eura.html