Petak, 13.04.2018.

13:05

Prolećna akcija u Škodi

Izvor: B92

Proleæna akcija u Škodi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

moron

pre 6 godina

(Milan, 16. april 2018 22:03)

Kako ja kao fizičko lice da u Srbiji prepoznam škodu kao dobru kupovinu, ako, samo primera radi, "Auto Čačak" kod oktavije LB "prelaz" sa starog 1,4 TSI od 150 ks na novi 1,5 TSI od 150 ks "naplaćuje" 1.164 eura (kod Ambition), a u Sloveniji se to naplaćuje samo 161 euro.
Evo, Srbija:
http://www.skoda-alpros.rs/docs/dynuploaded03-27-2018_101337_70424.pdf
I Slovenija:
https://www.skoda.si/ceniki-in-katalogi/vsi-ceniki
Da li Auto Čačak nas u Srbiji smatra tolikim budalama i dugouhim magaracima ?

Milan

pre 6 godina

@moron
Svojom analizom si zapravo kazao isto ono sto i ja tvrdim. Nije 6-stepeni uvek bolje od 5 stepeni u praksi, mada teoretski je uvek bolje imati vise stepena prenosa. Kod automatskog menjaca je skoro uvek bolje jer se mnogo cesce uparuju sa motorom za koji su i razvijeni. 5 stepeni VW manualac je razvijen za 1,6 TDI a na 2,0 TDI ti uvek sledi 6 brzina. I oba su OK.
Vezano za flotnu prodaju, na zalost u srbiji je ucesce flotne prodaje medju novim automobilima mnogo vise od 46%.

moron

pre 6 godina

Kažu stručnjaci da nema zdravog brenda ako dobar deo kupaca nisu neflotni kupci (gde sapadaju i fizička lica kao kupci). To sa razloga što pobude jednih i drugih za izbor odredjenog brenda nisu iste. I ono što je povoljno za flotnog ( koji količinom ishoduje daleko povolniju cenu nabavke i održavanja, i dobre uslove kasnijeg otkupa ), uopšte ne mora da je povoljno za fizička lica i neflotnog kupca uopšte.
U Evropi, učešće flotnih kupaca u ukupnoj prodaji je 46%. Ako ti neflotni kupci idu ispod tog procenta, brend je u problemu ( zato kažu i da je Opel u problemu, jer su mu neflotni kupci pali na oko 33%, tj. fizička lica ga veoma slabo prepoznaju kao dobru kupovinu ).
U Srbiji, u kojoj je u 2017. prodato preko 3.000 škoda, kada bi „izbio“ flotne kupce, teško da bi neflotnih kupaca škode ostalo mnogo. Sigurno daleko ispod onih prosečnih 46%. Prosto, najčešće nije ona tako „dobra kupovina“ za fizička lica. Već uglavnom samo za flote. Zbog šišanja flotnih kupaca cene održavanja škode i jesu kakve jesu. Neverovatno visoke. I uglavnom je to onda skupo za fizička lica.

moron

pre 6 godina

(Milan, 16. april 2018 00:35)
„govorim o prenosnim odnosima i koliko su oni usklađeni sa rpm i Nm motora.“
Baš o tome i ja govorim. I da je TSI 95 sa 5MT očit primer jako loših prenosnih odnosa. Njemu druga „vuče“ ( „na granici zelenih i žutih obrtaja“ ) skoro do 90 km/h, a treća i preko 135 km/h ... Naizgled lepo. Realno, totalno promašeno i jako teško za vožnju. Jer, ispod 1.400 rpm taj motor je potpuno mrtav. I zato si, zavisno od brzine kretanja, često u jako lošim obrtajima, kada uopšte ne reaguje na gas. Npr, u drugoj na ler gasu ta fabia ide 16-17 km/h i kada joj dodaš gas ( pa i veoma postepeno ) ona „životari“ ( hoće-neće ) jako dugo, sve dok ne dodje do tih oko 1.400 rpm. Takve situacije u gradskoj vožnji, sa gužvama, su izuzetno česte. I nju, ako hoćeš da bude iole „živa“ ( da se ne uguši u niskim obrtajima ), treba da šaltaš u nižu, a onda je jako nervozna ( skače na svako didirivanje gasa ) i pije kao smuk. Sličan problem imaš i sa trećom brzinom, pri brzinama od oko 40 km/h. Mrtvilo. Katastrofa. A sve to tako se dešava i u vangradskoj vožnji ( npr, ubaciš je u petu na 75 km/h, a motor uopšte ne može da ubrza, ni minimalno). A čim predje 2.000 rpm, oseti se na potrošnji. Da ima menjač sa 6 brzina, taj problem bi bio daleko manje prisutan. VW je potpuno upropastio TSI 95 sparivanjem sa 6MT. No, njima dobro, jer nisu bacili prastari 5MT. Već ga i dalje prodaju.
Ne može 5MT da bude bolji od 6MT. Ni pod razno.

nesha

pre 6 godina

Koje "falš" vesti.Koji popusti? Pa 60 % svih Škoda koje vidite na ulici su službene.Najveći kupci javna preduzeća,vlada i institucije sa "javnim" parama.Ove nove Superb 3.0 TSI 4x4 u crnoj boji,sa DSG-om ima na bacanje.Taj auto košta 35.000 evra,registracija 160.000 RSD,troši ko lud.To kao kupuju fizička lica?Druga stvar su potezi Koncerna VW.Nemilosrdno štancovanje istih modela - Karoq,Ateca,T-Rock,Kodiaq,Tiguan itd,itd.Ne zna se koji je skuplji od koga.Ništa naročito.A cena tih modela..da zaboli glava.I onda šlag na torti-Škoda Rapid 1.6 TDI od 14.000 evra,jer moraš nešto da dodaš opremi.A auto je ostao u 20-tom veku.Ali glavni adut je-pouzdan i dobar za Srpske puteve!!??Ma šta mi napriča.

Milan

pre 6 godina

@moron
Ne znam koliko često menjaš automobile da bi mogao da porediš? Ja zbog posla često koristim rent-a-car pa mi svašta dolazi pod ruku. Kod menjača uopšte ne govorim o dužini hodova ručice i preciznosti , mada su mi to veoma važne stavke, govorim o prenosnim odnosima i koliko su oni usklađeni sa rpm i Nm motora. Idealno bi bilo konstruisati poseban menjač za svaki motor ali je to skupo i niko to ne radi. Kad je već tako bolje je staviti 5- stepeni sa dobrim nego 6- stepeni sa lošim odnosima. Šta ti znači 6-a brzina kad je 5 kratka toliko da na 100km/h moraš da je upotrebiš a na 130 auto je na 3000rpm i probija uši? Šta ti znači 6' stepeni kad od 40-100 moraš da prešaltati 4 puta? A na 5 stepenom to isto uradiš 3 puta i auto je stalno na 1700-2400 obrtaja, tj na max Nm a tih i malo troši.

mup

pre 6 godina

@miki
500 hiljadarki za 4.5 god. za odrzavanje skodilaka benzinjare? Ja sam pre desetak godina imao onaj industrijski incident, zvani Yugo Florida i za dve godine sam potrosio 200 evra na delove i odrzavanje, a vozio sam je sa namerom da je ubijem. Ljudi, dali ste vi normalni da dajete tolike pare na odrzavanje skoro novog auta. Pet godina sam imao polovnog Stila JTD i nista se na njemu nije pokvarilo. Mali servisi, diskovi, kvacilo i zadnji amortizeri me zajedno nisu kostali ni 1000 evra. Sta ce vam 6 brzina, kad svi koji imaju takvu getribu menjaju; prva, druga, cetvrta, sesta i nazad, pod uslovom da znate da vozite. Sa sest brzina dobijate cetvorobrzinski menjac.

moron

pre 6 godina

(Milan, 14. april 2018 20:44)
Da je 5MT uz 1,6 TDi "tako dobra" kombinacija, ne bi se 1,6 TDI kod nekih u VW kući ( pa i uz neke verzije škode ) nudio uz 6MT.
5MT iz kuće VW jeste precizan i kratkih hodova ( i prijatan za upotrebu), ali, on je "tehnološki otpad", prevazidjen.
I za SVAKI motor je mnogo bolji 6MT ( pa čak i onda kada je dugih hodova i neprecizan).
Vozim TSI 95, koji je uparen sa 5MT i to je totalno pogrešna kombinacija. Svi benefiti tog motora su upropašćeni sa 5MT.
Prethodna fabija, TSI 105, dolazila je sa 5MT, a VW polo sa istim motorom uz 6MT.
Kod fabije za doplatu od oko 650 čovek moža da predje na TSI uparen sa 6MT. Ali, njoj i u top verziji nedostaju još 4 air baga, a to ti je opcija od 520. Neko bi radije doplatio 650 da dobije 6MT. Ja radije za još 4 air baga. Svi se sećamo kada je nedavno kao suvozač poginuo predsednik Opštine Tutin, u oktaviji. "Bum" bočno na drvo. Bez "zavesa". I mrtav. Ja bih radije bio živ. Škoda kroz opcije zaista može da se opremi kao svaki model iz konkurencije. Ali, onda je obično dosta skuplja.

Milan

pre 6 godina

@moron
brate, preteruješ. Ja ne bih dao taj 5- stepeni ali odlično uparen sa 1,6 TDI za bar 50% 6-stepenih menjača na tržištu. Evo ja ću ti nabrojati 6-stepeni PSA sa 2,0 HDI i renoov za 1,6 benzin kao potpuno rasparene. U pogledu air bagova se slažem, ali bih takođe dodao bar deset stavki koje se pominju kod većine proizvođača kao dodatna oprema a morali bi da se podrazumevaju

Baxuz

pre 6 godina

ali je bila za svajcarsko trziste ljudi nebo i zemlja nigde korozije ovde nase istrulile...
(milos, 13. april 2018 14:20)

Prekoputa svake velike fabrike u svetu nalazi se ista takva fabrika u kojoj se proizvodi skart za izvoz u Srbiju. Kad sam pitao direktore Rolls Roysa, Sonyja, Gulfstreama, Sunseekera, Rolexa kako im se to isplati rekli su mi ne isplati nam se uopste ali mrzimo srbe i hocemo da im prodajemo skart.

Miki

pre 6 godina

Kupio sam oktaviu elegance 1,4 tsi pre vise od cetiri i po godine. Imao sam nekih problema ali je to resila garancija i dobro da sam uzeo sa cetiri godine garancije. Presao sam blizu 190 hiljada i na razno razno redovno održavanje do sada platio skoro 500 hiljada dinara. Tu računam ne samo ulje,filtere i svecice,vec i jedan veliki servis a i zamenu kocnica.Ne gume.
Planiram da je menjam. Uzimam nesto drugo jer mi je malo dosadila.

nemir niš

pre 6 godina

sramno podignute cene, i sa ovim popustom na daleko višem nivou nego u recimo Bugarskoj, Makedoniji ili Bosni
ona velika prodaja MUPu je rezultovala podizanjem cena građanstvu, jer, ispunili su kvotu.
pa pre 4 godine, yetti tdi u full opremi je koštao 16500e, a sada osnovni 1.0 klot model košta toliko
strašno

Panta

pre 6 godina

Šta ste zapeli za taj menjač sa šest brzina kao da bez njega nema dobrih kola? Ja sam za vreme sajma pazario oktaviju combi style 1,6 TDI 115 za samo 20.508. Leti kao avion. A ima pet brzina. Meni dovoljno. Kako je taj motor jak i ekonomičan bilo bi mu dosta i četiri. Dobio sam gratis boju. Odlična kupovina. Sve pohvale za škodu kao brend i za uvoznika.

Bane

pre 6 godina

Pojam "klot" se ja mislim u svom izvornom obliku i znacenju zadrzao jos jedino u Skodi za Srpsko trziste.
Ko nije sedeo u osnovnom modelu Skode za Srpsko trziste taj ne zna sta je samo "volan i 4 tocka"

zombi apokalipsa

pre 6 godina

ja sam imao prilike da na "dobar dan" odem na probnu vožnju novog superba u tom istom auto čačku na nbg.
mada taj salon definitivno nije mesto gde bi fizička lica trebala da kupuju auto.
kao što je neko već spomenuo, ima i drugih auto-kuća koje su mnogo ljubaznije, predusretljivije i spremnije za dogovor oko dodatnih popusta ili gratis opreme za tu istu škodu.

@moron
vidim da ti je neko već objasnio zašto si već i bogu dosadio sa tom pričom, ali bih samo dodao - ako ti je to toliki problem, doplati za dodatne vazdušne jastuke, ako već ne umeš da se iscenjkaš da ih dobiješ gratis.
ili još bolje, nemoj kupiti škodu, jer ionako ispada da kupuješ auto svaki put kada izađe neki članak o njoj.

markos

pre 6 godina

@koga oni zezaju
Nikoga oni ne zezaju,vrata salona se otvaraju u oba pravca bez naoruzanog čuvara.Ako hoćes uzmes,ako hvala lepo do viđenja.Kao sto rezultati prodaje pokazuju,daleko su oni od zezanja.

moron

pre 6 godina

(E, 13. april 2018 14:49)

"glupo je iznositi neistine osim ako Vam je nadimak odgovarajući."

Naravno da je moj nadimak odgovarajući. Sa razlogom ga koristim.

Što se tiče broja vazsdušnih jastuka kod Karog Ambition-a ( na koga se i odnosi prikazana akcijska cena ), doplata za vazdušne zavese za njega iznosi 360 eura. Evo ga i "linkić" sa čkoda opcionalima:

http://www.skoda-alpros.rs/docs/dynuploaded10-30-2017_085842_75102.pdf

Nadam se da sada nemamo dileme da serijski ima samo 4 air baga. I ko tu širi neistine o srpskoj svetnji ...

Opet, slažem se, dobro je to, ma, odlično je, jer i kod najskuplje fabije treba doplatiti čak 520 da bi imala 6 vazdušnih jastuka. "Linkić":

http://www.skoda-alpros.rs/docs/dynuploaded10-30-2017_095732_60949.pdf

Oprostićeš mi što sam ja od onih idiota koji u 2018. godini "dobrom serijskom opremom" ne smatraju već i samo postojanje "šasije i točkova", već traže da to nije golo kao crkveni miš ...

Pogledaj npr. koliko košta dačija duster koja seriski ima Blind Spot Detect. A čak i to moraš da doplatiš i kod najskupljeg Karoqa, koji košta dva puta više od te dačije.

pino silvestre

pre 6 godina

@novibgd
Potpuno isto iskustvo i sa istim salonom samo dvadesetak dana ranije.
Takodje smo kupili drugi brend. Malo i skuplji doduse ali bar smo imali sa kim i da popricamo. Osoblje tog salona je sramno neljubazno i nestrucno ukljucujuci direktora sa galerije.

moćko

pre 6 godina

@novibgd: ima na nbg jos jedan salon koji isto radi Škodu. Kod njih sam kupio Kodiaqa i nemam reči za ljubaznost, brzinu i predusretljivost. Ne bih nikada birao auto na osnovu samo jednog uzorka posebno kada je Škoda u pitanju, ili bilo koji drugi brend koji je u toj meri kod nas zastupljen.

E

pre 6 godina

Škoda i dalje dominira, ravne joj nema na tržištu Srbije u 2018. godini ... Ja bih se zaista teško odlučio. Da li ovaj rapid sa 4 air baga i 5 brzina ili akcijski karoq dizel sa 4 air baga i 5 brzina ... 
Skrivena kamera ?
(moron, 13. april 2018 13:13)
@moron
U istoj toj Srbiji gde su većina kola starija od 12 godina, gde 70% auta uopšte i nema airbag ili ako ga i ima onda ne rade tj svetle lampice za neispravnost, gde ljudi vade filtere i katalizatore i stavljaju kineske ksenone, ma prijatelju ovaj Rapid kakav god da je i da dolazi samo sa 4 airbaga bolje je nego 90% automobila u Srbiji. Inače taj Karoq nema 5 nego 6 brzina i ima više vazdušnih jastuka, glupo je iznositi neistine osim ako Vam je nadimak odgovarajući.

milos

pre 6 godina

Da imam para za novu skodu pozajmio bi jos dve tri hiljade ali da mi prodaju skodu iz iste fabrike kao za nemacko trziste! Ja sam vozio punta 1 1998 godiste do 2012 ali je bila za svajcarsko trziste ljudi nebo i zemlja nigde korozije ovde nase istrulile...

Lane

pre 6 godina

Ne bih kupio od Auto Cacka iskljucivo zbog one sramne nabavke škoda za potrebe MUP-a.

Skode su inače dobari automobilu u smislu odnosa cena/kvalitet.

novibgd

pre 6 godina

Pre mesec dana smo bili u salonu u M.Milankovica i trazili test voznju modela kodiak, dizel 2.0 i 150 ks gotovo reseni na kupovinu. Niko se nije javio do dan danas. U medjuvremenu smo se odlucili na drugi suv i drugi brend jer su nas sutradan pozvali na test voznju, odobrili nam i sajamnski najavljeni popust...

moron

pre 6 godina

Škoda i dalje dominira, ravne joj nema na tržištu Srbije u 2018. godini ... Ja bih se zaista teško odlučio. Da li ovaj rapid sa 4 air baga i 5 brzina ili akcijski karoq dizel sa 4 air baga i 5 brzina ...
Skrivena kamera ?

novibgd

pre 6 godina

Pre mesec dana smo bili u salonu u M.Milankovica i trazili test voznju modela kodiak, dizel 2.0 i 150 ks gotovo reseni na kupovinu. Niko se nije javio do dan danas. U medjuvremenu smo se odlucili na drugi suv i drugi brend jer su nas sutradan pozvali na test voznju, odobrili nam i sajamnski najavljeni popust...

pino silvestre

pre 6 godina

@novibgd
Potpuno isto iskustvo i sa istim salonom samo dvadesetak dana ranije.
Takodje smo kupili drugi brend. Malo i skuplji doduse ali bar smo imali sa kim i da popricamo. Osoblje tog salona je sramno neljubazno i nestrucno ukljucujuci direktora sa galerije.

Bane

pre 6 godina

Pojam "klot" se ja mislim u svom izvornom obliku i znacenju zadrzao jos jedino u Skodi za Srpsko trziste.
Ko nije sedeo u osnovnom modelu Skode za Srpsko trziste taj ne zna sta je samo "volan i 4 tocka"

moron

pre 6 godina

Škoda i dalje dominira, ravne joj nema na tržištu Srbije u 2018. godini ... Ja bih se zaista teško odlučio. Da li ovaj rapid sa 4 air baga i 5 brzina ili akcijski karoq dizel sa 4 air baga i 5 brzina ...
Skrivena kamera ?

E

pre 6 godina

Škoda i dalje dominira, ravne joj nema na tržištu Srbije u 2018. godini ... Ja bih se zaista teško odlučio. Da li ovaj rapid sa 4 air baga i 5 brzina ili akcijski karoq dizel sa 4 air baga i 5 brzina ... 
Skrivena kamera ?
(moron, 13. april 2018 13:13)
@moron
U istoj toj Srbiji gde su većina kola starija od 12 godina, gde 70% auta uopšte i nema airbag ili ako ga i ima onda ne rade tj svetle lampice za neispravnost, gde ljudi vade filtere i katalizatore i stavljaju kineske ksenone, ma prijatelju ovaj Rapid kakav god da je i da dolazi samo sa 4 airbaga bolje je nego 90% automobila u Srbiji. Inače taj Karoq nema 5 nego 6 brzina i ima više vazdušnih jastuka, glupo je iznositi neistine osim ako Vam je nadimak odgovarajući.

Baxuz

pre 6 godina

ali je bila za svajcarsko trziste ljudi nebo i zemlja nigde korozije ovde nase istrulile...
(milos, 13. april 2018 14:20)

Prekoputa svake velike fabrike u svetu nalazi se ista takva fabrika u kojoj se proizvodi skart za izvoz u Srbiju. Kad sam pitao direktore Rolls Roysa, Sonyja, Gulfstreama, Sunseekera, Rolexa kako im se to isplati rekli su mi ne isplati nam se uopste ali mrzimo srbe i hocemo da im prodajemo skart.

moron

pre 6 godina

(E, 13. april 2018 14:49)

"glupo je iznositi neistine osim ako Vam je nadimak odgovarajući."

Naravno da je moj nadimak odgovarajući. Sa razlogom ga koristim.

Što se tiče broja vazsdušnih jastuka kod Karog Ambition-a ( na koga se i odnosi prikazana akcijska cena ), doplata za vazdušne zavese za njega iznosi 360 eura. Evo ga i "linkić" sa čkoda opcionalima:

http://www.skoda-alpros.rs/docs/dynuploaded10-30-2017_085842_75102.pdf

Nadam se da sada nemamo dileme da serijski ima samo 4 air baga. I ko tu širi neistine o srpskoj svetnji ...

Opet, slažem se, dobro je to, ma, odlično je, jer i kod najskuplje fabije treba doplatiti čak 520 da bi imala 6 vazdušnih jastuka. "Linkić":

http://www.skoda-alpros.rs/docs/dynuploaded10-30-2017_095732_60949.pdf

Oprostićeš mi što sam ja od onih idiota koji u 2018. godini "dobrom serijskom opremom" ne smatraju već i samo postojanje "šasije i točkova", već traže da to nije golo kao crkveni miš ...

Pogledaj npr. koliko košta dačija duster koja seriski ima Blind Spot Detect. A čak i to moraš da doplatiš i kod najskupljeg Karoqa, koji košta dva puta više od te dačije.

Lane

pre 6 godina

Ne bih kupio od Auto Cacka iskljucivo zbog one sramne nabavke škoda za potrebe MUP-a.

Skode su inače dobari automobilu u smislu odnosa cena/kvalitet.

milos

pre 6 godina

Da imam para za novu skodu pozajmio bi jos dve tri hiljade ali da mi prodaju skodu iz iste fabrike kao za nemacko trziste! Ja sam vozio punta 1 1998 godiste do 2012 ali je bila za svajcarsko trziste ljudi nebo i zemlja nigde korozije ovde nase istrulile...

nemir niš

pre 6 godina

sramno podignute cene, i sa ovim popustom na daleko višem nivou nego u recimo Bugarskoj, Makedoniji ili Bosni
ona velika prodaja MUPu je rezultovala podizanjem cena građanstvu, jer, ispunili su kvotu.
pa pre 4 godine, yetti tdi u full opremi je koštao 16500e, a sada osnovni 1.0 klot model košta toliko
strašno

zombi apokalipsa

pre 6 godina

ja sam imao prilike da na "dobar dan" odem na probnu vožnju novog superba u tom istom auto čačku na nbg.
mada taj salon definitivno nije mesto gde bi fizička lica trebala da kupuju auto.
kao što je neko već spomenuo, ima i drugih auto-kuća koje su mnogo ljubaznije, predusretljivije i spremnije za dogovor oko dodatnih popusta ili gratis opreme za tu istu škodu.

@moron
vidim da ti je neko već objasnio zašto si već i bogu dosadio sa tom pričom, ali bih samo dodao - ako ti je to toliki problem, doplati za dodatne vazdušne jastuke, ako već ne umeš da se iscenjkaš da ih dobiješ gratis.
ili još bolje, nemoj kupiti škodu, jer ionako ispada da kupuješ auto svaki put kada izađe neki članak o njoj.

moćko

pre 6 godina

@novibgd: ima na nbg jos jedan salon koji isto radi Škodu. Kod njih sam kupio Kodiaqa i nemam reči za ljubaznost, brzinu i predusretljivost. Ne bih nikada birao auto na osnovu samo jednog uzorka posebno kada je Škoda u pitanju, ili bilo koji drugi brend koji je u toj meri kod nas zastupljen.

Miki

pre 6 godina

Kupio sam oktaviu elegance 1,4 tsi pre vise od cetiri i po godine. Imao sam nekih problema ali je to resila garancija i dobro da sam uzeo sa cetiri godine garancije. Presao sam blizu 190 hiljada i na razno razno redovno održavanje do sada platio skoro 500 hiljada dinara. Tu računam ne samo ulje,filtere i svecice,vec i jedan veliki servis a i zamenu kocnica.Ne gume.
Planiram da je menjam. Uzimam nesto drugo jer mi je malo dosadila.

markos

pre 6 godina

@koga oni zezaju
Nikoga oni ne zezaju,vrata salona se otvaraju u oba pravca bez naoruzanog čuvara.Ako hoćes uzmes,ako hvala lepo do viđenja.Kao sto rezultati prodaje pokazuju,daleko su oni od zezanja.

Panta

pre 6 godina

Šta ste zapeli za taj menjač sa šest brzina kao da bez njega nema dobrih kola? Ja sam za vreme sajma pazario oktaviju combi style 1,6 TDI 115 za samo 20.508. Leti kao avion. A ima pet brzina. Meni dovoljno. Kako je taj motor jak i ekonomičan bilo bi mu dosta i četiri. Dobio sam gratis boju. Odlična kupovina. Sve pohvale za škodu kao brend i za uvoznika.

moron

pre 6 godina

(Milan, 14. april 2018 20:44)
Da je 5MT uz 1,6 TDi "tako dobra" kombinacija, ne bi se 1,6 TDI kod nekih u VW kući ( pa i uz neke verzije škode ) nudio uz 6MT.
5MT iz kuće VW jeste precizan i kratkih hodova ( i prijatan za upotrebu), ali, on je "tehnološki otpad", prevazidjen.
I za SVAKI motor je mnogo bolji 6MT ( pa čak i onda kada je dugih hodova i neprecizan).
Vozim TSI 95, koji je uparen sa 5MT i to je totalno pogrešna kombinacija. Svi benefiti tog motora su upropašćeni sa 5MT.
Prethodna fabija, TSI 105, dolazila je sa 5MT, a VW polo sa istim motorom uz 6MT.
Kod fabije za doplatu od oko 650 čovek moža da predje na TSI uparen sa 6MT. Ali, njoj i u top verziji nedostaju još 4 air baga, a to ti je opcija od 520. Neko bi radije doplatio 650 da dobije 6MT. Ja radije za još 4 air baga. Svi se sećamo kada je nedavno kao suvozač poginuo predsednik Opštine Tutin, u oktaviji. "Bum" bočno na drvo. Bez "zavesa". I mrtav. Ja bih radije bio živ. Škoda kroz opcije zaista može da se opremi kao svaki model iz konkurencije. Ali, onda je obično dosta skuplja.

moron

pre 6 godina

Kažu stručnjaci da nema zdravog brenda ako dobar deo kupaca nisu neflotni kupci (gde sapadaju i fizička lica kao kupci). To sa razloga što pobude jednih i drugih za izbor odredjenog brenda nisu iste. I ono što je povoljno za flotnog ( koji količinom ishoduje daleko povolniju cenu nabavke i održavanja, i dobre uslove kasnijeg otkupa ), uopšte ne mora da je povoljno za fizička lica i neflotnog kupca uopšte.
U Evropi, učešće flotnih kupaca u ukupnoj prodaji je 46%. Ako ti neflotni kupci idu ispod tog procenta, brend je u problemu ( zato kažu i da je Opel u problemu, jer su mu neflotni kupci pali na oko 33%, tj. fizička lica ga veoma slabo prepoznaju kao dobru kupovinu ).
U Srbiji, u kojoj je u 2017. prodato preko 3.000 škoda, kada bi „izbio“ flotne kupce, teško da bi neflotnih kupaca škode ostalo mnogo. Sigurno daleko ispod onih prosečnih 46%. Prosto, najčešće nije ona tako „dobra kupovina“ za fizička lica. Već uglavnom samo za flote. Zbog šišanja flotnih kupaca cene održavanja škode i jesu kakve jesu. Neverovatno visoke. I uglavnom je to onda skupo za fizička lica.

Milan

pre 6 godina

@moron
Ne znam koliko često menjaš automobile da bi mogao da porediš? Ja zbog posla često koristim rent-a-car pa mi svašta dolazi pod ruku. Kod menjača uopšte ne govorim o dužini hodova ručice i preciznosti , mada su mi to veoma važne stavke, govorim o prenosnim odnosima i koliko su oni usklađeni sa rpm i Nm motora. Idealno bi bilo konstruisati poseban menjač za svaki motor ali je to skupo i niko to ne radi. Kad je već tako bolje je staviti 5- stepeni sa dobrim nego 6- stepeni sa lošim odnosima. Šta ti znači 6-a brzina kad je 5 kratka toliko da na 100km/h moraš da je upotrebiš a na 130 auto je na 3000rpm i probija uši? Šta ti znači 6' stepeni kad od 40-100 moraš da prešaltati 4 puta? A na 5 stepenom to isto uradiš 3 puta i auto je stalno na 1700-2400 obrtaja, tj na max Nm a tih i malo troši.

moron

pre 6 godina

(Milan, 16. april 2018 00:35)
„govorim o prenosnim odnosima i koliko su oni usklađeni sa rpm i Nm motora.“
Baš o tome i ja govorim. I da je TSI 95 sa 5MT očit primer jako loših prenosnih odnosa. Njemu druga „vuče“ ( „na granici zelenih i žutih obrtaja“ ) skoro do 90 km/h, a treća i preko 135 km/h ... Naizgled lepo. Realno, totalno promašeno i jako teško za vožnju. Jer, ispod 1.400 rpm taj motor je potpuno mrtav. I zato si, zavisno od brzine kretanja, često u jako lošim obrtajima, kada uopšte ne reaguje na gas. Npr, u drugoj na ler gasu ta fabia ide 16-17 km/h i kada joj dodaš gas ( pa i veoma postepeno ) ona „životari“ ( hoće-neće ) jako dugo, sve dok ne dodje do tih oko 1.400 rpm. Takve situacije u gradskoj vožnji, sa gužvama, su izuzetno česte. I nju, ako hoćeš da bude iole „živa“ ( da se ne uguši u niskim obrtajima ), treba da šaltaš u nižu, a onda je jako nervozna ( skače na svako didirivanje gasa ) i pije kao smuk. Sličan problem imaš i sa trećom brzinom, pri brzinama od oko 40 km/h. Mrtvilo. Katastrofa. A sve to tako se dešava i u vangradskoj vožnji ( npr, ubaciš je u petu na 75 km/h, a motor uopšte ne može da ubrza, ni minimalno). A čim predje 2.000 rpm, oseti se na potrošnji. Da ima menjač sa 6 brzina, taj problem bi bio daleko manje prisutan. VW je potpuno upropastio TSI 95 sparivanjem sa 6MT. No, njima dobro, jer nisu bacili prastari 5MT. Već ga i dalje prodaju.
Ne može 5MT da bude bolji od 6MT. Ni pod razno.

Milan

pre 6 godina

@moron
brate, preteruješ. Ja ne bih dao taj 5- stepeni ali odlično uparen sa 1,6 TDI za bar 50% 6-stepenih menjača na tržištu. Evo ja ću ti nabrojati 6-stepeni PSA sa 2,0 HDI i renoov za 1,6 benzin kao potpuno rasparene. U pogledu air bagova se slažem, ali bih takođe dodao bar deset stavki koje se pominju kod većine proizvođača kao dodatna oprema a morali bi da se podrazumevaju

nesha

pre 6 godina

Koje "falš" vesti.Koji popusti? Pa 60 % svih Škoda koje vidite na ulici su službene.Najveći kupci javna preduzeća,vlada i institucije sa "javnim" parama.Ove nove Superb 3.0 TSI 4x4 u crnoj boji,sa DSG-om ima na bacanje.Taj auto košta 35.000 evra,registracija 160.000 RSD,troši ko lud.To kao kupuju fizička lica?Druga stvar su potezi Koncerna VW.Nemilosrdno štancovanje istih modela - Karoq,Ateca,T-Rock,Kodiaq,Tiguan itd,itd.Ne zna se koji je skuplji od koga.Ništa naročito.A cena tih modela..da zaboli glava.I onda šlag na torti-Škoda Rapid 1.6 TDI od 14.000 evra,jer moraš nešto da dodaš opremi.A auto je ostao u 20-tom veku.Ali glavni adut je-pouzdan i dobar za Srpske puteve!!??Ma šta mi napriča.

moron

pre 6 godina

(Milan, 16. april 2018 22:03)

Kako ja kao fizičko lice da u Srbiji prepoznam škodu kao dobru kupovinu, ako, samo primera radi, "Auto Čačak" kod oktavije LB "prelaz" sa starog 1,4 TSI od 150 ks na novi 1,5 TSI od 150 ks "naplaćuje" 1.164 eura (kod Ambition), a u Sloveniji se to naplaćuje samo 161 euro.
Evo, Srbija:
http://www.skoda-alpros.rs/docs/dynuploaded03-27-2018_101337_70424.pdf
I Slovenija:
https://www.skoda.si/ceniki-in-katalogi/vsi-ceniki
Da li Auto Čačak nas u Srbiji smatra tolikim budalama i dugouhim magaracima ?

mup

pre 6 godina

@miki
500 hiljadarki za 4.5 god. za odrzavanje skodilaka benzinjare? Ja sam pre desetak godina imao onaj industrijski incident, zvani Yugo Florida i za dve godine sam potrosio 200 evra na delove i odrzavanje, a vozio sam je sa namerom da je ubijem. Ljudi, dali ste vi normalni da dajete tolike pare na odrzavanje skoro novog auta. Pet godina sam imao polovnog Stila JTD i nista se na njemu nije pokvarilo. Mali servisi, diskovi, kvacilo i zadnji amortizeri me zajedno nisu kostali ni 1000 evra. Sta ce vam 6 brzina, kad svi koji imaju takvu getribu menjaju; prva, druga, cetvrta, sesta i nazad, pod uslovom da znate da vozite. Sa sest brzina dobijate cetvorobrzinski menjac.

Milan

pre 6 godina

@moron
Svojom analizom si zapravo kazao isto ono sto i ja tvrdim. Nije 6-stepeni uvek bolje od 5 stepeni u praksi, mada teoretski je uvek bolje imati vise stepena prenosa. Kod automatskog menjaca je skoro uvek bolje jer se mnogo cesce uparuju sa motorom za koji su i razvijeni. 5 stepeni VW manualac je razvijen za 1,6 TDI a na 2,0 TDI ti uvek sledi 6 brzina. I oba su OK.
Vezano za flotnu prodaju, na zalost u srbiji je ucesce flotne prodaje medju novim automobilima mnogo vise od 46%.

Panta

pre 6 godina

Šta ste zapeli za taj menjač sa šest brzina kao da bez njega nema dobrih kola? Ja sam za vreme sajma pazario oktaviju combi style 1,6 TDI 115 za samo 20.508. Leti kao avion. A ima pet brzina. Meni dovoljno. Kako je taj motor jak i ekonomičan bilo bi mu dosta i četiri. Dobio sam gratis boju. Odlična kupovina. Sve pohvale za škodu kao brend i za uvoznika.

E

pre 6 godina

Škoda i dalje dominira, ravne joj nema na tržištu Srbije u 2018. godini ... Ja bih se zaista teško odlučio. Da li ovaj rapid sa 4 air baga i 5 brzina ili akcijski karoq dizel sa 4 air baga i 5 brzina ... 
Skrivena kamera ?
(moron, 13. april 2018 13:13)
@moron
U istoj toj Srbiji gde su većina kola starija od 12 godina, gde 70% auta uopšte i nema airbag ili ako ga i ima onda ne rade tj svetle lampice za neispravnost, gde ljudi vade filtere i katalizatore i stavljaju kineske ksenone, ma prijatelju ovaj Rapid kakav god da je i da dolazi samo sa 4 airbaga bolje je nego 90% automobila u Srbiji. Inače taj Karoq nema 5 nego 6 brzina i ima više vazdušnih jastuka, glupo je iznositi neistine osim ako Vam je nadimak odgovarajući.

moron

pre 6 godina

Škoda i dalje dominira, ravne joj nema na tržištu Srbije u 2018. godini ... Ja bih se zaista teško odlučio. Da li ovaj rapid sa 4 air baga i 5 brzina ili akcijski karoq dizel sa 4 air baga i 5 brzina ...
Skrivena kamera ?

milos

pre 6 godina

Da imam para za novu skodu pozajmio bi jos dve tri hiljade ali da mi prodaju skodu iz iste fabrike kao za nemacko trziste! Ja sam vozio punta 1 1998 godiste do 2012 ali je bila za svajcarsko trziste ljudi nebo i zemlja nigde korozije ovde nase istrulile...

markos

pre 6 godina

@koga oni zezaju
Nikoga oni ne zezaju,vrata salona se otvaraju u oba pravca bez naoruzanog čuvara.Ako hoćes uzmes,ako hvala lepo do viđenja.Kao sto rezultati prodaje pokazuju,daleko su oni od zezanja.

zombi apokalipsa

pre 6 godina

ja sam imao prilike da na "dobar dan" odem na probnu vožnju novog superba u tom istom auto čačku na nbg.
mada taj salon definitivno nije mesto gde bi fizička lica trebala da kupuju auto.
kao što je neko već spomenuo, ima i drugih auto-kuća koje su mnogo ljubaznije, predusretljivije i spremnije za dogovor oko dodatnih popusta ili gratis opreme za tu istu škodu.

@moron
vidim da ti je neko već objasnio zašto si već i bogu dosadio sa tom pričom, ali bih samo dodao - ako ti je to toliki problem, doplati za dodatne vazdušne jastuke, ako već ne umeš da se iscenjkaš da ih dobiješ gratis.
ili još bolje, nemoj kupiti škodu, jer ionako ispada da kupuješ auto svaki put kada izađe neki članak o njoj.

Lane

pre 6 godina

Ne bih kupio od Auto Cacka iskljucivo zbog one sramne nabavke škoda za potrebe MUP-a.

Skode su inače dobari automobilu u smislu odnosa cena/kvalitet.

moćko

pre 6 godina

@novibgd: ima na nbg jos jedan salon koji isto radi Škodu. Kod njih sam kupio Kodiaqa i nemam reči za ljubaznost, brzinu i predusretljivost. Ne bih nikada birao auto na osnovu samo jednog uzorka posebno kada je Škoda u pitanju, ili bilo koji drugi brend koji je u toj meri kod nas zastupljen.

moron

pre 6 godina

(E, 13. april 2018 14:49)

"glupo je iznositi neistine osim ako Vam je nadimak odgovarajući."

Naravno da je moj nadimak odgovarajući. Sa razlogom ga koristim.

Što se tiče broja vazsdušnih jastuka kod Karog Ambition-a ( na koga se i odnosi prikazana akcijska cena ), doplata za vazdušne zavese za njega iznosi 360 eura. Evo ga i "linkić" sa čkoda opcionalima:

http://www.skoda-alpros.rs/docs/dynuploaded10-30-2017_085842_75102.pdf

Nadam se da sada nemamo dileme da serijski ima samo 4 air baga. I ko tu širi neistine o srpskoj svetnji ...

Opet, slažem se, dobro je to, ma, odlično je, jer i kod najskuplje fabije treba doplatiti čak 520 da bi imala 6 vazdušnih jastuka. "Linkić":

http://www.skoda-alpros.rs/docs/dynuploaded10-30-2017_095732_60949.pdf

Oprostićeš mi što sam ja od onih idiota koji u 2018. godini "dobrom serijskom opremom" ne smatraju već i samo postojanje "šasije i točkova", već traže da to nije golo kao crkveni miš ...

Pogledaj npr. koliko košta dačija duster koja seriski ima Blind Spot Detect. A čak i to moraš da doplatiš i kod najskupljeg Karoqa, koji košta dva puta više od te dačije.

Milan

pre 6 godina

@moron
brate, preteruješ. Ja ne bih dao taj 5- stepeni ali odlično uparen sa 1,6 TDI za bar 50% 6-stepenih menjača na tržištu. Evo ja ću ti nabrojati 6-stepeni PSA sa 2,0 HDI i renoov za 1,6 benzin kao potpuno rasparene. U pogledu air bagova se slažem, ali bih takođe dodao bar deset stavki koje se pominju kod većine proizvođača kao dodatna oprema a morali bi da se podrazumevaju

nemir niš

pre 6 godina

sramno podignute cene, i sa ovim popustom na daleko višem nivou nego u recimo Bugarskoj, Makedoniji ili Bosni
ona velika prodaja MUPu je rezultovala podizanjem cena građanstvu, jer, ispunili su kvotu.
pa pre 4 godine, yetti tdi u full opremi je koštao 16500e, a sada osnovni 1.0 klot model košta toliko
strašno

Miki

pre 6 godina

Kupio sam oktaviu elegance 1,4 tsi pre vise od cetiri i po godine. Imao sam nekih problema ali je to resila garancija i dobro da sam uzeo sa cetiri godine garancije. Presao sam blizu 190 hiljada i na razno razno redovno održavanje do sada platio skoro 500 hiljada dinara. Tu računam ne samo ulje,filtere i svecice,vec i jedan veliki servis a i zamenu kocnica.Ne gume.
Planiram da je menjam. Uzimam nesto drugo jer mi je malo dosadila.

Baxuz

pre 6 godina

ali je bila za svajcarsko trziste ljudi nebo i zemlja nigde korozije ovde nase istrulile...
(milos, 13. april 2018 14:20)

Prekoputa svake velike fabrike u svetu nalazi se ista takva fabrika u kojoj se proizvodi skart za izvoz u Srbiju. Kad sam pitao direktore Rolls Roysa, Sonyja, Gulfstreama, Sunseekera, Rolexa kako im se to isplati rekli su mi ne isplati nam se uopste ali mrzimo srbe i hocemo da im prodajemo skart.

pino silvestre

pre 6 godina

@novibgd
Potpuno isto iskustvo i sa istim salonom samo dvadesetak dana ranije.
Takodje smo kupili drugi brend. Malo i skuplji doduse ali bar smo imali sa kim i da popricamo. Osoblje tog salona je sramno neljubazno i nestrucno ukljucujuci direktora sa galerije.

Bane

pre 6 godina

Pojam "klot" se ja mislim u svom izvornom obliku i znacenju zadrzao jos jedino u Skodi za Srpsko trziste.
Ko nije sedeo u osnovnom modelu Skode za Srpsko trziste taj ne zna sta je samo "volan i 4 tocka"

moron

pre 6 godina

(Milan, 14. april 2018 20:44)
Da je 5MT uz 1,6 TDi "tako dobra" kombinacija, ne bi se 1,6 TDI kod nekih u VW kući ( pa i uz neke verzije škode ) nudio uz 6MT.
5MT iz kuće VW jeste precizan i kratkih hodova ( i prijatan za upotrebu), ali, on je "tehnološki otpad", prevazidjen.
I za SVAKI motor je mnogo bolji 6MT ( pa čak i onda kada je dugih hodova i neprecizan).
Vozim TSI 95, koji je uparen sa 5MT i to je totalno pogrešna kombinacija. Svi benefiti tog motora su upropašćeni sa 5MT.
Prethodna fabija, TSI 105, dolazila je sa 5MT, a VW polo sa istim motorom uz 6MT.
Kod fabije za doplatu od oko 650 čovek moža da predje na TSI uparen sa 6MT. Ali, njoj i u top verziji nedostaju još 4 air baga, a to ti je opcija od 520. Neko bi radije doplatio 650 da dobije 6MT. Ja radije za još 4 air baga. Svi se sećamo kada je nedavno kao suvozač poginuo predsednik Opštine Tutin, u oktaviji. "Bum" bočno na drvo. Bez "zavesa". I mrtav. Ja bih radije bio živ. Škoda kroz opcije zaista može da se opremi kao svaki model iz konkurencije. Ali, onda je obično dosta skuplja.

novibgd

pre 6 godina

Pre mesec dana smo bili u salonu u M.Milankovica i trazili test voznju modela kodiak, dizel 2.0 i 150 ks gotovo reseni na kupovinu. Niko se nije javio do dan danas. U medjuvremenu smo se odlucili na drugi suv i drugi brend jer su nas sutradan pozvali na test voznju, odobrili nam i sajamnski najavljeni popust...

mup

pre 6 godina

@miki
500 hiljadarki za 4.5 god. za odrzavanje skodilaka benzinjare? Ja sam pre desetak godina imao onaj industrijski incident, zvani Yugo Florida i za dve godine sam potrosio 200 evra na delove i odrzavanje, a vozio sam je sa namerom da je ubijem. Ljudi, dali ste vi normalni da dajete tolike pare na odrzavanje skoro novog auta. Pet godina sam imao polovnog Stila JTD i nista se na njemu nije pokvarilo. Mali servisi, diskovi, kvacilo i zadnji amortizeri me zajedno nisu kostali ni 1000 evra. Sta ce vam 6 brzina, kad svi koji imaju takvu getribu menjaju; prva, druga, cetvrta, sesta i nazad, pod uslovom da znate da vozite. Sa sest brzina dobijate cetvorobrzinski menjac.

nesha

pre 6 godina

Koje "falš" vesti.Koji popusti? Pa 60 % svih Škoda koje vidite na ulici su službene.Najveći kupci javna preduzeća,vlada i institucije sa "javnim" parama.Ove nove Superb 3.0 TSI 4x4 u crnoj boji,sa DSG-om ima na bacanje.Taj auto košta 35.000 evra,registracija 160.000 RSD,troši ko lud.To kao kupuju fizička lica?Druga stvar su potezi Koncerna VW.Nemilosrdno štancovanje istih modela - Karoq,Ateca,T-Rock,Kodiaq,Tiguan itd,itd.Ne zna se koji je skuplji od koga.Ništa naročito.A cena tih modela..da zaboli glava.I onda šlag na torti-Škoda Rapid 1.6 TDI od 14.000 evra,jer moraš nešto da dodaš opremi.A auto je ostao u 20-tom veku.Ali glavni adut je-pouzdan i dobar za Srpske puteve!!??Ma šta mi napriča.

moron

pre 6 godina

Kažu stručnjaci da nema zdravog brenda ako dobar deo kupaca nisu neflotni kupci (gde sapadaju i fizička lica kao kupci). To sa razloga što pobude jednih i drugih za izbor odredjenog brenda nisu iste. I ono što je povoljno za flotnog ( koji količinom ishoduje daleko povolniju cenu nabavke i održavanja, i dobre uslove kasnijeg otkupa ), uopšte ne mora da je povoljno za fizička lica i neflotnog kupca uopšte.
U Evropi, učešće flotnih kupaca u ukupnoj prodaji je 46%. Ako ti neflotni kupci idu ispod tog procenta, brend je u problemu ( zato kažu i da je Opel u problemu, jer su mu neflotni kupci pali na oko 33%, tj. fizička lica ga veoma slabo prepoznaju kao dobru kupovinu ).
U Srbiji, u kojoj je u 2017. prodato preko 3.000 škoda, kada bi „izbio“ flotne kupce, teško da bi neflotnih kupaca škode ostalo mnogo. Sigurno daleko ispod onih prosečnih 46%. Prosto, najčešće nije ona tako „dobra kupovina“ za fizička lica. Već uglavnom samo za flote. Zbog šišanja flotnih kupaca cene održavanja škode i jesu kakve jesu. Neverovatno visoke. I uglavnom je to onda skupo za fizička lica.

moron

pre 6 godina

(Milan, 16. april 2018 00:35)
„govorim o prenosnim odnosima i koliko su oni usklađeni sa rpm i Nm motora.“
Baš o tome i ja govorim. I da je TSI 95 sa 5MT očit primer jako loših prenosnih odnosa. Njemu druga „vuče“ ( „na granici zelenih i žutih obrtaja“ ) skoro do 90 km/h, a treća i preko 135 km/h ... Naizgled lepo. Realno, totalno promašeno i jako teško za vožnju. Jer, ispod 1.400 rpm taj motor je potpuno mrtav. I zato si, zavisno od brzine kretanja, često u jako lošim obrtajima, kada uopšte ne reaguje na gas. Npr, u drugoj na ler gasu ta fabia ide 16-17 km/h i kada joj dodaš gas ( pa i veoma postepeno ) ona „životari“ ( hoće-neće ) jako dugo, sve dok ne dodje do tih oko 1.400 rpm. Takve situacije u gradskoj vožnji, sa gužvama, su izuzetno česte. I nju, ako hoćeš da bude iole „živa“ ( da se ne uguši u niskim obrtajima ), treba da šaltaš u nižu, a onda je jako nervozna ( skače na svako didirivanje gasa ) i pije kao smuk. Sličan problem imaš i sa trećom brzinom, pri brzinama od oko 40 km/h. Mrtvilo. Katastrofa. A sve to tako se dešava i u vangradskoj vožnji ( npr, ubaciš je u petu na 75 km/h, a motor uopšte ne može da ubrza, ni minimalno). A čim predje 2.000 rpm, oseti se na potrošnji. Da ima menjač sa 6 brzina, taj problem bi bio daleko manje prisutan. VW je potpuno upropastio TSI 95 sparivanjem sa 6MT. No, njima dobro, jer nisu bacili prastari 5MT. Već ga i dalje prodaju.
Ne može 5MT da bude bolji od 6MT. Ni pod razno.

Milan

pre 6 godina

@moron
Ne znam koliko često menjaš automobile da bi mogao da porediš? Ja zbog posla često koristim rent-a-car pa mi svašta dolazi pod ruku. Kod menjača uopšte ne govorim o dužini hodova ručice i preciznosti , mada su mi to veoma važne stavke, govorim o prenosnim odnosima i koliko su oni usklađeni sa rpm i Nm motora. Idealno bi bilo konstruisati poseban menjač za svaki motor ali je to skupo i niko to ne radi. Kad je već tako bolje je staviti 5- stepeni sa dobrim nego 6- stepeni sa lošim odnosima. Šta ti znači 6-a brzina kad je 5 kratka toliko da na 100km/h moraš da je upotrebiš a na 130 auto je na 3000rpm i probija uši? Šta ti znači 6' stepeni kad od 40-100 moraš da prešaltati 4 puta? A na 5 stepenom to isto uradiš 3 puta i auto je stalno na 1700-2400 obrtaja, tj na max Nm a tih i malo troši.

moron

pre 6 godina

(Milan, 16. april 2018 22:03)

Kako ja kao fizičko lice da u Srbiji prepoznam škodu kao dobru kupovinu, ako, samo primera radi, "Auto Čačak" kod oktavije LB "prelaz" sa starog 1,4 TSI od 150 ks na novi 1,5 TSI od 150 ks "naplaćuje" 1.164 eura (kod Ambition), a u Sloveniji se to naplaćuje samo 161 euro.
Evo, Srbija:
http://www.skoda-alpros.rs/docs/dynuploaded03-27-2018_101337_70424.pdf
I Slovenija:
https://www.skoda.si/ceniki-in-katalogi/vsi-ceniki
Da li Auto Čačak nas u Srbiji smatra tolikim budalama i dugouhim magaracima ?

Milan

pre 6 godina

@moron
Svojom analizom si zapravo kazao isto ono sto i ja tvrdim. Nije 6-stepeni uvek bolje od 5 stepeni u praksi, mada teoretski je uvek bolje imati vise stepena prenosa. Kod automatskog menjaca je skoro uvek bolje jer se mnogo cesce uparuju sa motorom za koji su i razvijeni. 5 stepeni VW manualac je razvijen za 1,6 TDI a na 2,0 TDI ti uvek sledi 6 brzina. I oba su OK.
Vezano za flotnu prodaju, na zalost u srbiji je ucesce flotne prodaje medju novim automobilima mnogo vise od 46%.