Petak, 13.04.2018.

10:35

"Teslini ostaci u muzeju? Onda pevači da budu u kafanama?"

Izvor: B92

"Teslini ostaci u muzeju? Onda pevaèi da budu u kafanama?" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

svasta

pre 6 godina

Pevaci mozda zaradjuju u kafanama, a Tesla sigurno nije zaradjivao radeci u crkvi niti u muzeju. U skladu sa razmisljanjem ministra, urni sa ostacima Nikole Tesle mesto je u hidroelektrani na Nijagarinim vodopadima, ili u Njujorku u laboratoriji - tamo bar ne bi pravili cirkus od coveka.

Pirocanac u Parizu

pre 6 godina

Protiv sam toga da bude sahranjen u hramu jer ce neuki narod da ga "celiva" kao da je Svetac ali sam i protiv toga da bude tu gde je sad.Treba da mu sagradimo poseban MAUZOLEJ koji moze da primi vise ljudi ali ako izbacimo Broza iz Kuce Cveca a nadam se da hocemo sto pre,evo moze tu a Muzej 25 Maj preimenovati u muzej 10-i Juli i sve ok.

knez

pre 6 godina

To ti je ono kad se kod nas trosi energija na stvari koje su vec odavno resene, umesto da se bavimo puno bitnijim pitanjima. Ostavite urnu gde jeste, ako je tako radilo decenijama zsto to menjati. Ta urna je jos jedan razlog da stranci (a i domaci) posete muzej.

Težina izjave

pre 6 godina

Otac mu jeste bio pravoslavni svestenik, ali on je bio ateista. Nije “slabo isao u crkvu” niti “ nije voleo ici” nego je otvoreno bio protiv. I vi bi njegove ostatke sad bas u crkvu...stvarno se postuje volja pokojnika.
(Komentar, 13. april 2018 10:45)

Jel moze neki link kao dokaz? Da je bio kršten to znamo, voleo bih da vidim dokaz tvrdnje da je izjavio da je ateista recimo. Bez sarkazma, stvarno bih voleo da vidim dokaz o tome.

Riki Lugonjic

pre 6 godina

Kako su krenuli, za sledece izbore, u kampanji ce da donesu urnu na binu i da kazu kako i veliki Nikola Tesla podrzava rad ove Vlade i predsednika.

Zana

pre 6 godina

Pogledajte Ameriku i vidite šta je zahvaljujuci Nikoli Tesli postigla.
Majka Srpkinja iznedri a neko drugi iskoristi.
Moram Vam reći pre nekoliko godina otišla je jedna Vera astro fizičar sa svim 10 u indeksu koju je isto rodila Srpkinja i mnog mnogo naučnika .Stavimo tačku na odliv mozgova .Možemo mi to .
Znanjem do pobede.

Mrle

pre 6 godina

Ateisticki sendvicari u naletu. Tesla jeste bio krsten u SPC i nikada se crkve nije odrekao, ali ovde se svako pravi pametan. Inace nisam pristalica da se njihovi ostaci prebace u Hram ali iz drugih razloga jedan Tesla i Pupin nisu zasluzili da ovakva crkva i vladike ubiraju poene preko takvih ljudkih velicina.

Teslolog amater

pre 6 godina

"Niko se ne sahranjuje u muzejima, ali se urne sa posmrtnim ostacima, širom sveta, drže čak i kućama.
Apsolutno podržavam da ostaci našeg velikog naučnika Nikole Tesle ostanu gde su i sada."
(Pop, 13. april 2018 10:42)

Sve se slazem, al' uz jednu ispravku. Tesla nije bio nas - vec americki naucnik.

Posto mi ni oko cega ne mozemo da se dogovorimo, apelujem na americku administraciju,"zbog mira u kuci" da nas ucene i traze urnu sa pepelom svog naucnika, jer sve sto je Tesla postigao, a postigao je enormno mnogo-za sve to se moze da zahvali Americi, jer je to samo tamo bilo moguce da se realizuje.

Stole

pre 6 godina

Kakve veze ima to što je pričao da pripada SPC i toga gde će da mu budu posmrtni ostaci? Ne vidim ni jedan jedini razlog, zašto bi se prebacili u hram.

han

pre 6 godina

Nijedan, ali nijedan naucnik ne bi trebao da bude sahranjen ni smesten u nijedan verski objekat. Iste te crkve su naucnike decenijama palile na lomaci i sputavale razvoj citavog covecanstva.

royalista

pre 6 godina

potrebno je da se izgradi Pupin-Tesla (ili obrnuto kako god...) memorijal. Kao sto su Amerikanci izgradili na primer Linkolnov memorijal

momcilo

pre 6 godina

Pa kada neki pevač zavredi pažnju da bude muzej napravljen po uzoru na njegova dela nemam ništa protiv da bude sahranjen u tom muzeju. zaista je glupo porediti ovakve dve ličnosti tj teslu i sve muzičare sveta nebi mogli na vagu da stavite..

leontije

pre 6 godina

Da je ministar cuo za Fridu Kalo, znao bi da se njena urna nalazi u njenom muzeju u Meksiku.

Da je ministar malo bolje obrazovan, cuo bi i za Salvadora Dalija, i znao da su njegovi posmrtni ostaci u njegovom muzeju u Spaniji.

Toliko o tome da "to nigde nema".

Ono sto zaista nigde nema, to je ovoliki broj neobrazovanih manipulanata koji se smenjuju na vlasti u poslednjih 30 godina. E to zaista nigde nema osim ovde i to bi zaista trebalo promeniti.

aleksandar

pre 6 godina

Zato što su Srbima svi Srbi pravoslavci, ako nije pravoslavac nije ni Srbin! A to sto je čovjek otvoreno prezirao vjeru to nije bitno, bitno je da je on Srbin samim tim je i pravoslavac, normalno!
(lični trener živaca, 13. april 2018 11:27)

Kakva glupa argumentacija. A Srbi ateisti? Agnostici? Ti si sigurno od onih što smatraju da su Bosanski muslimani prekršteni Srbi a negiraš ujedno Srbina muslimana. Al ajde malo plasticnije da objasnim. Gile iz Električnog Orgazma nije vise Srbin jer je Budista?

Dalibor

pre 6 godina

Kao prvo obzirom da se raspravlja o ostacima genijalnog naučnika ,sumnjam da je tako genijalan verovao u drugog stvoritelja već u Boga oca našeg.Ali to neznači da ga bilo kava sveštenička skupina može da prisvaja i time pokušava da profitira.Tako da nevidim da mi koji smo mnogo ispod svojih predaka pokušavamo da budemo mudriji i mnogo menjamo izmedju ostalog i to gde će biti pepeo velikana.

aleks

pre 6 godina

Nista mu tamo gde je ne fali. I ovde treba dozvoliti zakonsko pravo da posle kremacije, urnu sa ostacima nosic kuci, kao u USA. Ja bi prvi tako uradio a to je zelja mojih roditelja. A popovi sto nece biti ugradjeni bas me briga.

hm

pre 6 godina

Da se njega pita verovatno bi rekao da mu ostaci ostanu tamo gde je i rodjen, ali tko bi njega ista i pitao. Malo koga je bilo briga za njega dok je bio i ziv...

Dunđer Bob

pre 6 godina

Nek crkva batali Teslu i pokuša da Slobine posmrtne ostatke prenese u hram Svetog Save. Milošević je za SPC mnogo učinio za razliku od Tesle

Alrad

pre 6 godina

Nije problem u Tesli, prloblem leži na drugom mestu...
Kada bi sada tesla i Pupin živi i zdravi ušetali u Hram, od podmlatka klerofašističkih organizacija i vođstva matere Crkve bi bili prozvani izdajnicima naroda i sotonama ( obojica su državljani USA bili), svi znamo stav SPC prema USA i zapadnoj demokratiji. Ako im živi nikako ne bi bili po volji, ne treba im dati zadovoljstvo da mrtve u Hramu izlažu.
Jednostavno je.

Objavite mi komentar

pre 6 godina

Da li je Vukosavljevic upravo poredio Teslu , coveka koji je zaslužan za otkrica koja su velikim delom definisala danasnji svet sa pevacem narodne muzike? Logike bez. Ostavite Teslu gde jeste ili najbolji nacin kao sto je vec neko predlozio napravite mu mauzolej.To je mislim dobar kompromis

Jocagomboca

pre 6 godina

Sticem utisak da samo prave zabunu u narodu! Moja prijateljica je bila neko ko postuje svoju veru pravoslavnu, ali je iznenada preminula u Cileu, bila je u poseti kod porodice sasvojom cerkom. Strasne peripetije su imali da dopreme posmrtne ostatke, tamo je kremirana i urna je polozena u ruzicnjaku na groblju u NS. Nije moglo drugacije! Pre 2 dana emisija na NG o letu u kosmos i Gagarinu i prikazu kako je on i jos dva poznata ruska naucnika iz tog vremena polozene u zidove Kremlja! Teslu treba ostaviti tamo gde je sada!!! Ne zamajavajte narod!!!

Komša

pre 6 godina

"... Što se tiče mojih religioznih osećanja,ja pripadam Pravoslavnoj crkvi kojoj služi i moj ujak..."
Ovo je deo Teslinog pisma prijatelju Džonu Filipsu Aleksanderu iz kojeg se jasno vidi da se deklarisao kao pripadnik SPC.
Mi naravno možemo polemisati koliko se njegovi stavovi podudaraju sa verskim učenjem,kakav je on vernik bio, na isti način na koji polemišemo o bilo kome ali ne možemo dovesti u pitanje sledeće činjenice:
1. Rođen u pravoslavnoj,svešteničkoj porodici.
2. Kršten
3. Deklarisao se kao vernik
4. Izrazio želju da bude sahranjen po pravoslavnim običajima (takođe i da bude ispraćen uz pesmu "Tamo daleko")
5. Sahranjen po pravoslavnim običajima.Opelo služio prota Dušan Škuletović.
6. Naknadno kremiran,protivno svojoj volji.
Ja ne znam da li je urni mesto u Hramu ali u vitrinama muzeja sigurno nije.
To više ne bi smelo da bude stvar našeg pogleda na religiju već civilizacijskih normi ponašanja prema pokojnicima .

nije rekao pevaci da se sahranjuju u koncertnim salama, operama...

pre 6 godina

Boze, ko je nama ministar kulture... Od pevaca on zna samo za kafanske? I sa njima poredi Teslu?!?!?!

Sportista

pre 6 godina

"Potpuno pozdravljam Vukosavljevićevu argumentaciju. To što je neko svojoj organizaciji dao ime "Odbranimo Teslu" je u stvari marketinški trik gde navodno samo oni polažu pravo na njegovu odbranu. Radi se svakako o militantnom ateizmu koji svoju ideologiju i baštini u bolesnom titoizmu koji nas je u crno zavio."
(Predrag, 13. april 2018 10:46)

Ministar iz dana u dan priča gluposti, pre neki dan se zalagao da se deca oduzimaju od roditelja a sada komentariše Teslu....sa druge strane pokušava da odbrani svoje zamisli navodeći primere drugih naučnika a ustvari spinuje sam sebe....svo vreme navodi kako su sahranjeni u crkvi a Teslini ostaci se nalaze u urni a urne se ne sahranjuju već se drže na različitim mestima (neko je od komemtatora već napomenuo)...SPC ne "dozvoljava" kremaciju tako da mi nije jasno kako mogu da se zalažu da Teslini ostaci budu u crkvi, odnosno jasno mi je, lova je u pitanja, jer na taj način privući će i obične ljude a ne samo vernike i eto dodatne zarade tax-free....a što se tiče militantnog ateizma,da li je biti ateista nešto strašno ili loše, o čemu se tu radi, da li je to neki novi termin po kome vladajuće političke i verske strukture vrše dodatnu segragaciju društva....

avekije džordanvilski

pre 6 godina

urna može da se drži gde 'oćeš. čovek je bio ateista ali ok je da ga poštuju svi zbog toga kakav je čovek i pronalazač bio, koliko je zadužio čovečanstvo.

Bogomoljac

pre 6 godina

@ ''...dvojice naučnika koji su uzdrmali sve temelje vere – Njutna i Darvina, iako su bili toliko omraženi kod crkve...''
Na koji je način Njutn uzdrmao temelje vere? Pa i Darvin? Vera, kada je prava / pravoslavna / nema ništa protiv nauke koja se temelji na istini, kao što su svi Njutnovi radovi. Naprotiv. I vera i nauka zasnivaju se na Istini. (KomšijaV.V., prvo se nauči pa postani učitelj.)
ps
Zalažem se da urna ostane u muzeju.

Leka

pre 6 godina

Bravo za reči i argumente ministra Vukosavljevića! Sve tačno i argumentovano. A ko je Šuvakov da tome oponira? Jel urna pripada njemu ili njegovoj organizaciji?

Duerte legendo

pre 6 godina

Odakle vam to da je Tesla bio ateista?! Možda nije verovao u sva hrišćanska učenja, ali je itekako verovao u postojanje ,,nematerijalnog sveta", sebe je čak smatrao nekom vrstom anđela svetlosti. Postoji intervju u kome podrobno govori o tim svojim shvatanjima, deluje cak pomalo jezivo, kasnije je na osnovu toga snimljen i tv film, ne secam se kako se zove. Bilo kako bilo, neprilično je držati čoveka na polici muzeja kao eksponat. Pogotovu sto njegova želja nije ni bila da bude kremiran, pa tako ni da bude izložen u muzeju.

Sava

pre 6 godina

Da li se neko upitao zašto SPC toliko insistira na ovome? Koliko je samo urni van grobalja, pa nisam čuo da se neki pop (običan pop za običnu urnu) ubi od navaljivanja da se "sahrani"...možda zato što se urne ne sahranjaju, niti im je pod obavezno mesto na groblju. Nego iz marketinških razloga crkvi odgovara da naprave predstavu oko seljenja "moštiju", pa pomena, pa možda računaju da će pola turista umesto u muzej u crkvu...

Dragan

pre 6 godina

Zamolio bih ministra da o svom trošku sahrani beogradsku mumiju, a može i Miloševiću da izgradi sarkofag u Dečanima, na primer. Ne priliči da jedan bivši Predsednik bude sahranjen ispod nekog drveta u dvorištu, kao pas.

lični trener živaca

pre 6 godina

A šta ga gurate u crkvu kad se više zanimao za budizam nego pravoslavlje, prije bi trebalo u Tibetu da ga sahranite!
(Teslin kolega, 13. april 2018 10:36)
Zato što su Srbima svi Srbi pravoslavci, ako nije pravoslavac nije ni Srbin! A to sto je čovjek otvoreno prezirao vjeru to nije bitno, bitno je da je on Srbin samim tim je i pravoslavac, normalno!

Gavrilo

pre 6 godina

Tesla jeste bio vernik.
Cela njegova nauka dosla je iz njegove vere.
Ja sam za to da urna bude u Hramu.
Isprva mislio sam drugacije.
Tesla je zaduzio svet ali on je ipak Srbin.
Nauka kaze da se dete oblikuje u prvih par godina zivota, njegov karakter.
Tesla je odrastao u srpskoj pravoslavnoj porodici.
Dakle, bas to ga je i oblikovalo, dalo mu one ljudske osobine koje ce on upotrebiti za svoje stvaralastvo i biti jedan od najvecih ikada.

ko je vas poznavao ni pakao mu nece tesko pasti

pre 6 godina

Izvinjavam se sto prekidam plodnu raspravu

ali zar ne bi trebalo da se urna sahrani na groblju ?

Svetac nije bio pa da ga sahranjujemo u hramu, a ni svesteno lice,

a odakle urna u muzeju uopste mi nije jasno.

Drzite se samo zakona o sahranjivanju I necete pogresiti niti

se svadjati I otimati oko posmrtnih ostataka.

Deus

pre 6 godina

Pre nego sto sam posetila muzej Nikole Tesle nisam znala da je u njemu urna. U trenutku kada sam je videla bila sam sokirana ... ali kasniji osecaj koji to saznanje probudi je neverovatan.
Posle toga sam pomislila da tu treba i da bude.
---
Urna u muzeju? Pa nije Tesla Tutankamon. Tesli je mesto najpre u Aleji zasluznih gradjana ili urnu postaviti u temelj spomenika u najlepsem mestu Beograda, ako je u dvoristu Hrama Sv. Save neka tako i bude ali u samoj crkvi nema potrebe da bude. Svakako za muzej nije, to je vec degutantno.

MisterNo

pre 6 godina

Cuj, Tito nije dao. Bas je tih godina Tito nakon unutrasnjeg dialoga doneo odluku. Znate gospodine ministre ima vodja koji se bas ne interesuju za svaku sitnicu.

žena-zmaj

pre 6 godina

"U londonskom Vestminsteru se nalaze ostaci dvojice naučnika koji su uzdrmali sve temelje vere – Njutna i Darvina, iako su bili toliko omraženi kod crkve. Međutim, zbog protoka vremena i jedinstva nacije oni se nalaze na tom mestu. Tamo će biti sahranjen i Stiven Hoking. A to da li su vernici ili ne nema nikakve veze. Potpuna analogija toga postoji i u Beogradu – u porti Saborne crkve sahranjeni su Vuk Karadžić i Dositej koji za života nije mogao biti udaljeniji od crkve", dodao je on.

Ovo je nešto najgluplje što sam pročitala u životu. Čuj, nema veze da li je bio vijernik ili ne, ima da bude sahranjen u crkvi! Šta, treba da se bojimo da će crkva mrtve da nas kidnapuje? Sahranite čovjeka na groblju, za to nekako služi, ili mu prospite pepeo po Nijagarinom vodopadu! Kakav muzej, kakva crkva? Sramota o čemu uopšte raspravljate, razvlačite mrtvog čovjeka za svoju korist!

mitko

pre 6 godina

Stvar je jako prosta - nisu svi Srbi pravoslavci!!! A sa redovnim skandalima SPC, sve ih je manje i manje koji podrzavaju crkvu. Zasto terate ljude da bespotrebno ulaze u pravoslavni hram?

S vremena na vreme

pre 6 godina

Kada se Patrijaršija zbog svog naroda vrati u Peć, tek se onda možda (?) uz definisane uslove može razgovarati da li Teslinu urnu treba premestiti u objekat crkve, mada iskreno mislim da su crkvena dogma i Teslina genijalnost, normalnom, samosvesnom čoveku nespojivi.

r

pre 6 godina

Tesla sebe nije smatrao naučnikom, nego vizionarom. Ako pročitate ili čujete transkript jednog od poslednjih njegovih intervjua, možete zaključiti da je bio i neka vrsta spiritualiste. Lično, mislim da bi njemu bilo svejedno da li je u crkvi ili muzeju, čovek je bio blag i umeren, jedino beskompromisan po pitanju svog stvaranja. Mislim da je u svemu video neki vid duhovnosti, tako bi bilo i sa ovim.

lajavi krelac

pre 6 godina

Zato sto "izrazavas svoje misljenje i pokreces dijalog" si vec uveliko upravo sa svoje ministarske pozicije pokrenuo citavu masineriju u Muzeju NT da ti dostave sve moguce ugovore i anekse...

Predrag

pre 6 godina

Potpuno pozdravljam Vukosavljevićevu argumentaciju. To što je neko svojoj organizaciji dao ime "Odbranimo Teslu" je u stvari marketinški trik gde navodno samo oni polažu pravo na njegovu odbranu. Radi se svakako o militantnom ateizmu koji svoju ideologiju i baštini u bolesnom titoizmu koji nas je u crno zavio.

a10

pre 6 godina

Negde sam čitao da je Tesla po sopstvenoj zelji sahranjen u dvorištu crkve u SAD a da je kremiran I donesen na zahtev komunisticke partije. Ako je ta prica tacna onda je najlogicnije da mu ostaci budu u crkvi kad je vec za zivota tako odlucio.

Komentar

pre 6 godina

Otac mu jeste bio pravoslavni svestenik, ali on je bio ateista. Nije “slabo isao u crkvu” niti “ nije voleo ici” nego je otvoreno bio protiv. I vi bi njegove ostatke sad bas u crkvu...stvarno se postuje volja pokojnika.

miki

pre 6 godina

Pre nego sto sam posetila muzej Nikole Tesle nisam znala da je u njemu urna. U trenutku kada sam je videla bila sam sokirana ... ali kasniji osecaj koji to saznanje probudi je neverovatan.
Posle toga sam pomislila da tu treba i da bude.

Dokle bre?

pre 6 godina

Šta smo mi zgrešili da imamo ovakvog ministra. Kao prvo, Tesla je kremiran, što je u suprotnosti sa crkvenim običajima, kao drugo, muzej posvećen isključivo Tesli i kafana gde se pije/jede su dva različita pojma. Ovo je ko zna koji put da ova tema dolazi do javnosti, a ministar treba da zna da smo svaki put kada je bila tema većinski odlučili da Tesla ostane u muzeju, da li ovo pokreću temu malo malo dok ne zadovolje svoje frustracije?

Pop

pre 6 godina

Niko se ne sahranjuje u muzejima, ali se urne sa posmrtnim ostacima, širom sveta, drže čak i kućama.
Apsolutno podržavam da ostaci našeg velikog naučnika Nikole Tesle ostanu gde su i sada.

Pop

pre 6 godina

Niko se ne sahranjuje u muzejima, ali se urne sa posmrtnim ostacima, širom sveta, drže čak i kućama.
Apsolutno podržavam da ostaci našeg velikog naučnika Nikole Tesle ostanu gde su i sada.

Komentar

pre 6 godina

Otac mu jeste bio pravoslavni svestenik, ali on je bio ateista. Nije “slabo isao u crkvu” niti “ nije voleo ici” nego je otvoreno bio protiv. I vi bi njegove ostatke sad bas u crkvu...stvarno se postuje volja pokojnika.

miki

pre 6 godina

Pre nego sto sam posetila muzej Nikole Tesle nisam znala da je u njemu urna. U trenutku kada sam je videla bila sam sokirana ... ali kasniji osecaj koji to saznanje probudi je neverovatan.
Posle toga sam pomislila da tu treba i da bude.

žena-zmaj

pre 6 godina

"U londonskom Vestminsteru se nalaze ostaci dvojice naučnika koji su uzdrmali sve temelje vere – Njutna i Darvina, iako su bili toliko omraženi kod crkve. Međutim, zbog protoka vremena i jedinstva nacije oni se nalaze na tom mestu. Tamo će biti sahranjen i Stiven Hoking. A to da li su vernici ili ne nema nikakve veze. Potpuna analogija toga postoji i u Beogradu – u porti Saborne crkve sahranjeni su Vuk Karadžić i Dositej koji za života nije mogao biti udaljeniji od crkve", dodao je on.

Ovo je nešto najgluplje što sam pročitala u životu. Čuj, nema veze da li je bio vijernik ili ne, ima da bude sahranjen u crkvi! Šta, treba da se bojimo da će crkva mrtve da nas kidnapuje? Sahranite čovjeka na groblju, za to nekako služi, ili mu prospite pepeo po Nijagarinom vodopadu! Kakav muzej, kakva crkva? Sramota o čemu uopšte raspravljate, razvlačite mrtvog čovjeka za svoju korist!

nije rekao pevaci da se sahranjuju u koncertnim salama, operama...

pre 6 godina

Boze, ko je nama ministar kulture... Od pevaca on zna samo za kafanske? I sa njima poredi Teslu?!?!?!

Komša

pre 6 godina

"... Što se tiče mojih religioznih osećanja,ja pripadam Pravoslavnoj crkvi kojoj služi i moj ujak..."
Ovo je deo Teslinog pisma prijatelju Džonu Filipsu Aleksanderu iz kojeg se jasno vidi da se deklarisao kao pripadnik SPC.
Mi naravno možemo polemisati koliko se njegovi stavovi podudaraju sa verskim učenjem,kakav je on vernik bio, na isti način na koji polemišemo o bilo kome ali ne možemo dovesti u pitanje sledeće činjenice:
1. Rođen u pravoslavnoj,svešteničkoj porodici.
2. Kršten
3. Deklarisao se kao vernik
4. Izrazio želju da bude sahranjen po pravoslavnim običajima (takođe i da bude ispraćen uz pesmu "Tamo daleko")
5. Sahranjen po pravoslavnim običajima.Opelo služio prota Dušan Škuletović.
6. Naknadno kremiran,protivno svojoj volji.
Ja ne znam da li je urni mesto u Hramu ali u vitrinama muzeja sigurno nije.
To više ne bi smelo da bude stvar našeg pogleda na religiju već civilizacijskih normi ponašanja prema pokojnicima .

Alrad

pre 6 godina

Nije problem u Tesli, prloblem leži na drugom mestu...
Kada bi sada tesla i Pupin živi i zdravi ušetali u Hram, od podmlatka klerofašističkih organizacija i vođstva matere Crkve bi bili prozvani izdajnicima naroda i sotonama ( obojica su državljani USA bili), svi znamo stav SPC prema USA i zapadnoj demokratiji. Ako im živi nikako ne bi bili po volji, ne treba im dati zadovoljstvo da mrtve u Hramu izlažu.
Jednostavno je.

Objavite mi komentar

pre 6 godina

Da li je Vukosavljevic upravo poredio Teslu , coveka koji je zaslužan za otkrica koja su velikim delom definisala danasnji svet sa pevacem narodne muzike? Logike bez. Ostavite Teslu gde jeste ili najbolji nacin kao sto je vec neko predlozio napravite mu mauzolej.To je mislim dobar kompromis

Sportista

pre 6 godina

"Potpuno pozdravljam Vukosavljevićevu argumentaciju. To što je neko svojoj organizaciji dao ime "Odbranimo Teslu" je u stvari marketinški trik gde navodno samo oni polažu pravo na njegovu odbranu. Radi se svakako o militantnom ateizmu koji svoju ideologiju i baštini u bolesnom titoizmu koji nas je u crno zavio."
(Predrag, 13. april 2018 10:46)

Ministar iz dana u dan priča gluposti, pre neki dan se zalagao da se deca oduzimaju od roditelja a sada komentariše Teslu....sa druge strane pokušava da odbrani svoje zamisli navodeći primere drugih naučnika a ustvari spinuje sam sebe....svo vreme navodi kako su sahranjeni u crkvi a Teslini ostaci se nalaze u urni a urne se ne sahranjuju već se drže na različitim mestima (neko je od komemtatora već napomenuo)...SPC ne "dozvoljava" kremaciju tako da mi nije jasno kako mogu da se zalažu da Teslini ostaci budu u crkvi, odnosno jasno mi je, lova je u pitanja, jer na taj način privući će i obične ljude a ne samo vernike i eto dodatne zarade tax-free....a što se tiče militantnog ateizma,da li je biti ateista nešto strašno ili loše, o čemu se tu radi, da li je to neki novi termin po kome vladajuće političke i verske strukture vrše dodatnu segragaciju društva....

mitko

pre 6 godina

Stvar je jako prosta - nisu svi Srbi pravoslavci!!! A sa redovnim skandalima SPC, sve ih je manje i manje koji podrzavaju crkvu. Zasto terate ljude da bespotrebno ulaze u pravoslavni hram?

lični trener živaca

pre 6 godina

A šta ga gurate u crkvu kad se više zanimao za budizam nego pravoslavlje, prije bi trebalo u Tibetu da ga sahranite!
(Teslin kolega, 13. april 2018 10:36)
Zato što su Srbima svi Srbi pravoslavci, ako nije pravoslavac nije ni Srbin! A to sto je čovjek otvoreno prezirao vjeru to nije bitno, bitno je da je on Srbin samim tim je i pravoslavac, normalno!

MisterNo

pre 6 godina

Cuj, Tito nije dao. Bas je tih godina Tito nakon unutrasnjeg dialoga doneo odluku. Znate gospodine ministre ima vodja koji se bas ne interesuju za svaku sitnicu.

Dokle bre?

pre 6 godina

Šta smo mi zgrešili da imamo ovakvog ministra. Kao prvo, Tesla je kremiran, što je u suprotnosti sa crkvenim običajima, kao drugo, muzej posvećen isključivo Tesli i kafana gde se pije/jede su dva različita pojma. Ovo je ko zna koji put da ova tema dolazi do javnosti, a ministar treba da zna da smo svaki put kada je bila tema većinski odlučili da Tesla ostane u muzeju, da li ovo pokreću temu malo malo dok ne zadovolje svoje frustracije?

Dragan

pre 6 godina

Zamolio bih ministra da o svom trošku sahrani beogradsku mumiju, a može i Miloševiću da izgradi sarkofag u Dečanima, na primer. Ne priliči da jedan bivši Predsednik bude sahranjen ispod nekog drveta u dvorištu, kao pas.

Predrag

pre 6 godina

Potpuno pozdravljam Vukosavljevićevu argumentaciju. To što je neko svojoj organizaciji dao ime "Odbranimo Teslu" je u stvari marketinški trik gde navodno samo oni polažu pravo na njegovu odbranu. Radi se svakako o militantnom ateizmu koji svoju ideologiju i baštini u bolesnom titoizmu koji nas je u crno zavio.

Duerte legendo

pre 6 godina

Odakle vam to da je Tesla bio ateista?! Možda nije verovao u sva hrišćanska učenja, ali je itekako verovao u postojanje ,,nematerijalnog sveta", sebe je čak smatrao nekom vrstom anđela svetlosti. Postoji intervju u kome podrobno govori o tim svojim shvatanjima, deluje cak pomalo jezivo, kasnije je na osnovu toga snimljen i tv film, ne secam se kako se zove. Bilo kako bilo, neprilično je držati čoveka na polici muzeja kao eksponat. Pogotovu sto njegova želja nije ni bila da bude kremiran, pa tako ni da bude izložen u muzeju.

r

pre 6 godina

Tesla sebe nije smatrao naučnikom, nego vizionarom. Ako pročitate ili čujete transkript jednog od poslednjih njegovih intervjua, možete zaključiti da je bio i neka vrsta spiritualiste. Lično, mislim da bi njemu bilo svejedno da li je u crkvi ili muzeju, čovek je bio blag i umeren, jedino beskompromisan po pitanju svog stvaranja. Mislim da je u svemu video neki vid duhovnosti, tako bi bilo i sa ovim.

S vremena na vreme

pre 6 godina

Kada se Patrijaršija zbog svog naroda vrati u Peć, tek se onda možda (?) uz definisane uslove može razgovarati da li Teslinu urnu treba premestiti u objekat crkve, mada iskreno mislim da su crkvena dogma i Teslina genijalnost, normalnom, samosvesnom čoveku nespojivi.

avekije džordanvilski

pre 6 godina

urna može da se drži gde 'oćeš. čovek je bio ateista ali ok je da ga poštuju svi zbog toga kakav je čovek i pronalazač bio, koliko je zadužio čovečanstvo.

lajavi krelac

pre 6 godina

Zato sto "izrazavas svoje misljenje i pokreces dijalog" si vec uveliko upravo sa svoje ministarske pozicije pokrenuo citavu masineriju u Muzeju NT da ti dostave sve moguce ugovore i anekse...

leontije

pre 6 godina

Da je ministar cuo za Fridu Kalo, znao bi da se njena urna nalazi u njenom muzeju u Meksiku.

Da je ministar malo bolje obrazovan, cuo bi i za Salvadora Dalija, i znao da su njegovi posmrtni ostaci u njegovom muzeju u Spaniji.

Toliko o tome da "to nigde nema".

Ono sto zaista nigde nema, to je ovoliki broj neobrazovanih manipulanata koji se smenjuju na vlasti u poslednjih 30 godina. E to zaista nigde nema osim ovde i to bi zaista trebalo promeniti.

Bogomoljac

pre 6 godina

@ ''...dvojice naučnika koji su uzdrmali sve temelje vere – Njutna i Darvina, iako su bili toliko omraženi kod crkve...''
Na koji je način Njutn uzdrmao temelje vere? Pa i Darvin? Vera, kada je prava / pravoslavna / nema ništa protiv nauke koja se temelji na istini, kao što su svi Njutnovi radovi. Naprotiv. I vera i nauka zasnivaju se na Istini. (KomšijaV.V., prvo se nauči pa postani učitelj.)
ps
Zalažem se da urna ostane u muzeju.

a10

pre 6 godina

Negde sam čitao da je Tesla po sopstvenoj zelji sahranjen u dvorištu crkve u SAD a da je kremiran I donesen na zahtev komunisticke partije. Ako je ta prica tacna onda je najlogicnije da mu ostaci budu u crkvi kad je vec za zivota tako odlucio.

Sava

pre 6 godina

Da li se neko upitao zašto SPC toliko insistira na ovome? Koliko je samo urni van grobalja, pa nisam čuo da se neki pop (običan pop za običnu urnu) ubi od navaljivanja da se "sahrani"...možda zato što se urne ne sahranjaju, niti im je pod obavezno mesto na groblju. Nego iz marketinških razloga crkvi odgovara da naprave predstavu oko seljenja "moštiju", pa pomena, pa možda računaju da će pola turista umesto u muzej u crkvu...

Teslolog amater

pre 6 godina

"Niko se ne sahranjuje u muzejima, ali se urne sa posmrtnim ostacima, širom sveta, drže čak i kućama.
Apsolutno podržavam da ostaci našeg velikog naučnika Nikole Tesle ostanu gde su i sada."
(Pop, 13. april 2018 10:42)

Sve se slazem, al' uz jednu ispravku. Tesla nije bio nas - vec americki naucnik.

Posto mi ni oko cega ne mozemo da se dogovorimo, apelujem na americku administraciju,"zbog mira u kuci" da nas ucene i traze urnu sa pepelom svog naucnika, jer sve sto je Tesla postigao, a postigao je enormno mnogo-za sve to se moze da zahvali Americi, jer je to samo tamo bilo moguce da se realizuje.

aleks

pre 6 godina

Nista mu tamo gde je ne fali. I ovde treba dozvoliti zakonsko pravo da posle kremacije, urnu sa ostacima nosic kuci, kao u USA. Ja bi prvi tako uradio a to je zelja mojih roditelja. A popovi sto nece biti ugradjeni bas me briga.

Mrle

pre 6 godina

Ateisticki sendvicari u naletu. Tesla jeste bio krsten u SPC i nikada se crkve nije odrekao, ali ovde se svako pravi pametan. Inace nisam pristalica da se njihovi ostaci prebace u Hram ali iz drugih razloga jedan Tesla i Pupin nisu zasluzili da ovakva crkva i vladike ubiraju poene preko takvih ljudkih velicina.

Leka

pre 6 godina

Bravo za reči i argumente ministra Vukosavljevića! Sve tačno i argumentovano. A ko je Šuvakov da tome oponira? Jel urna pripada njemu ili njegovoj organizaciji?

Jocagomboca

pre 6 godina

Sticem utisak da samo prave zabunu u narodu! Moja prijateljica je bila neko ko postuje svoju veru pravoslavnu, ali je iznenada preminula u Cileu, bila je u poseti kod porodice sasvojom cerkom. Strasne peripetije su imali da dopreme posmrtne ostatke, tamo je kremirana i urna je polozena u ruzicnjaku na groblju u NS. Nije moglo drugacije! Pre 2 dana emisija na NG o letu u kosmos i Gagarinu i prikazu kako je on i jos dva poznata ruska naucnika iz tog vremena polozene u zidove Kremlja! Teslu treba ostaviti tamo gde je sada!!! Ne zamajavajte narod!!!

han

pre 6 godina

Nijedan, ali nijedan naucnik ne bi trebao da bude sahranjen ni smesten u nijedan verski objekat. Iste te crkve su naucnike decenijama palile na lomaci i sputavale razvoj citavog covecanstva.

momcilo

pre 6 godina

Pa kada neki pevač zavredi pažnju da bude muzej napravljen po uzoru na njegova dela nemam ništa protiv da bude sahranjen u tom muzeju. zaista je glupo porediti ovakve dve ličnosti tj teslu i sve muzičare sveta nebi mogli na vagu da stavite..

Dunđer Bob

pre 6 godina

Nek crkva batali Teslu i pokuša da Slobine posmrtne ostatke prenese u hram Svetog Save. Milošević je za SPC mnogo učinio za razliku od Tesle

hm

pre 6 godina

Da se njega pita verovatno bi rekao da mu ostaci ostanu tamo gde je i rodjen, ali tko bi njega ista i pitao. Malo koga je bilo briga za njega dok je bio i ziv...

Stole

pre 6 godina

Kakve veze ima to što je pričao da pripada SPC i toga gde će da mu budu posmrtni ostaci? Ne vidim ni jedan jedini razlog, zašto bi se prebacili u hram.

Zana

pre 6 godina

Pogledajte Ameriku i vidite šta je zahvaljujuci Nikoli Tesli postigla.
Majka Srpkinja iznedri a neko drugi iskoristi.
Moram Vam reći pre nekoliko godina otišla je jedna Vera astro fizičar sa svim 10 u indeksu koju je isto rodila Srpkinja i mnog mnogo naučnika .Stavimo tačku na odliv mozgova .Možemo mi to .
Znanjem do pobede.

Gavrilo

pre 6 godina

Tesla jeste bio vernik.
Cela njegova nauka dosla je iz njegove vere.
Ja sam za to da urna bude u Hramu.
Isprva mislio sam drugacije.
Tesla je zaduzio svet ali on je ipak Srbin.
Nauka kaze da se dete oblikuje u prvih par godina zivota, njegov karakter.
Tesla je odrastao u srpskoj pravoslavnoj porodici.
Dakle, bas to ga je i oblikovalo, dalo mu one ljudske osobine koje ce on upotrebiti za svoje stvaralastvo i biti jedan od najvecih ikada.

Deus

pre 6 godina

Pre nego sto sam posetila muzej Nikole Tesle nisam znala da je u njemu urna. U trenutku kada sam je videla bila sam sokirana ... ali kasniji osecaj koji to saznanje probudi je neverovatan.
Posle toga sam pomislila da tu treba i da bude.
---
Urna u muzeju? Pa nije Tesla Tutankamon. Tesli je mesto najpre u Aleji zasluznih gradjana ili urnu postaviti u temelj spomenika u najlepsem mestu Beograda, ako je u dvoristu Hrama Sv. Save neka tako i bude ali u samoj crkvi nema potrebe da bude. Svakako za muzej nije, to je vec degutantno.

ko je vas poznavao ni pakao mu nece tesko pasti

pre 6 godina

Izvinjavam se sto prekidam plodnu raspravu

ali zar ne bi trebalo da se urna sahrani na groblju ?

Svetac nije bio pa da ga sahranjujemo u hramu, a ni svesteno lice,

a odakle urna u muzeju uopste mi nije jasno.

Drzite se samo zakona o sahranjivanju I necete pogresiti niti

se svadjati I otimati oko posmrtnih ostataka.

knez

pre 6 godina

To ti je ono kad se kod nas trosi energija na stvari koje su vec odavno resene, umesto da se bavimo puno bitnijim pitanjima. Ostavite urnu gde jeste, ako je tako radilo decenijama zsto to menjati. Ta urna je jos jedan razlog da stranci (a i domaci) posete muzej.

svasta

pre 6 godina

Pevaci mozda zaradjuju u kafanama, a Tesla sigurno nije zaradjivao radeci u crkvi niti u muzeju. U skladu sa razmisljanjem ministra, urni sa ostacima Nikole Tesle mesto je u hidroelektrani na Nijagarinim vodopadima, ili u Njujorku u laboratoriji - tamo bar ne bi pravili cirkus od coveka.

Dalibor

pre 6 godina

Kao prvo obzirom da se raspravlja o ostacima genijalnog naučnika ,sumnjam da je tako genijalan verovao u drugog stvoritelja već u Boga oca našeg.Ali to neznači da ga bilo kava sveštenička skupina može da prisvaja i time pokušava da profitira.Tako da nevidim da mi koji smo mnogo ispod svojih predaka pokušavamo da budemo mudriji i mnogo menjamo izmedju ostalog i to gde će biti pepeo velikana.

royalista

pre 6 godina

potrebno je da se izgradi Pupin-Tesla (ili obrnuto kako god...) memorijal. Kao sto su Amerikanci izgradili na primer Linkolnov memorijal

aleksandar

pre 6 godina

Zato što su Srbima svi Srbi pravoslavci, ako nije pravoslavac nije ni Srbin! A to sto je čovjek otvoreno prezirao vjeru to nije bitno, bitno je da je on Srbin samim tim je i pravoslavac, normalno!
(lični trener živaca, 13. april 2018 11:27)

Kakva glupa argumentacija. A Srbi ateisti? Agnostici? Ti si sigurno od onih što smatraju da su Bosanski muslimani prekršteni Srbi a negiraš ujedno Srbina muslimana. Al ajde malo plasticnije da objasnim. Gile iz Električnog Orgazma nije vise Srbin jer je Budista?

Riki Lugonjic

pre 6 godina

Kako su krenuli, za sledece izbore, u kampanji ce da donesu urnu na binu i da kazu kako i veliki Nikola Tesla podrzava rad ove Vlade i predsednika.

Pirocanac u Parizu

pre 6 godina

Protiv sam toga da bude sahranjen u hramu jer ce neuki narod da ga "celiva" kao da je Svetac ali sam i protiv toga da bude tu gde je sad.Treba da mu sagradimo poseban MAUZOLEJ koji moze da primi vise ljudi ali ako izbacimo Broza iz Kuce Cveca a nadam se da hocemo sto pre,evo moze tu a Muzej 25 Maj preimenovati u muzej 10-i Juli i sve ok.

Težina izjave

pre 6 godina

Otac mu jeste bio pravoslavni svestenik, ali on je bio ateista. Nije “slabo isao u crkvu” niti “ nije voleo ici” nego je otvoreno bio protiv. I vi bi njegove ostatke sad bas u crkvu...stvarno se postuje volja pokojnika.
(Komentar, 13. april 2018 10:45)

Jel moze neki link kao dokaz? Da je bio kršten to znamo, voleo bih da vidim dokaz tvrdnje da je izjavio da je ateista recimo. Bez sarkazma, stvarno bih voleo da vidim dokaz o tome.

Predrag

pre 6 godina

Potpuno pozdravljam Vukosavljevićevu argumentaciju. To što je neko svojoj organizaciji dao ime "Odbranimo Teslu" je u stvari marketinški trik gde navodno samo oni polažu pravo na njegovu odbranu. Radi se svakako o militantnom ateizmu koji svoju ideologiju i baštini u bolesnom titoizmu koji nas je u crno zavio.

Komša

pre 6 godina

"... Što se tiče mojih religioznih osećanja,ja pripadam Pravoslavnoj crkvi kojoj služi i moj ujak..."
Ovo je deo Teslinog pisma prijatelju Džonu Filipsu Aleksanderu iz kojeg se jasno vidi da se deklarisao kao pripadnik SPC.
Mi naravno možemo polemisati koliko se njegovi stavovi podudaraju sa verskim učenjem,kakav je on vernik bio, na isti način na koji polemišemo o bilo kome ali ne možemo dovesti u pitanje sledeće činjenice:
1. Rođen u pravoslavnoj,svešteničkoj porodici.
2. Kršten
3. Deklarisao se kao vernik
4. Izrazio želju da bude sahranjen po pravoslavnim običajima (takođe i da bude ispraćen uz pesmu "Tamo daleko")
5. Sahranjen po pravoslavnim običajima.Opelo služio prota Dušan Škuletović.
6. Naknadno kremiran,protivno svojoj volji.
Ja ne znam da li je urni mesto u Hramu ali u vitrinama muzeja sigurno nije.
To više ne bi smelo da bude stvar našeg pogleda na religiju već civilizacijskih normi ponašanja prema pokojnicima .

Komentar

pre 6 godina

Otac mu jeste bio pravoslavni svestenik, ali on je bio ateista. Nije “slabo isao u crkvu” niti “ nije voleo ici” nego je otvoreno bio protiv. I vi bi njegove ostatke sad bas u crkvu...stvarno se postuje volja pokojnika.

Leka

pre 6 godina

Bravo za reči i argumente ministra Vukosavljevića! Sve tačno i argumentovano. A ko je Šuvakov da tome oponira? Jel urna pripada njemu ili njegovoj organizaciji?

lični trener živaca

pre 6 godina

A šta ga gurate u crkvu kad se više zanimao za budizam nego pravoslavlje, prije bi trebalo u Tibetu da ga sahranite!
(Teslin kolega, 13. april 2018 10:36)
Zato što su Srbima svi Srbi pravoslavci, ako nije pravoslavac nije ni Srbin! A to sto je čovjek otvoreno prezirao vjeru to nije bitno, bitno je da je on Srbin samim tim je i pravoslavac, normalno!

žena-zmaj

pre 6 godina

"U londonskom Vestminsteru se nalaze ostaci dvojice naučnika koji su uzdrmali sve temelje vere – Njutna i Darvina, iako su bili toliko omraženi kod crkve. Međutim, zbog protoka vremena i jedinstva nacije oni se nalaze na tom mestu. Tamo će biti sahranjen i Stiven Hoking. A to da li su vernici ili ne nema nikakve veze. Potpuna analogija toga postoji i u Beogradu – u porti Saborne crkve sahranjeni su Vuk Karadžić i Dositej koji za života nije mogao biti udaljeniji od crkve", dodao je on.

Ovo je nešto najgluplje što sam pročitala u životu. Čuj, nema veze da li je bio vijernik ili ne, ima da bude sahranjen u crkvi! Šta, treba da se bojimo da će crkva mrtve da nas kidnapuje? Sahranite čovjeka na groblju, za to nekako služi, ili mu prospite pepeo po Nijagarinom vodopadu! Kakav muzej, kakva crkva? Sramota o čemu uopšte raspravljate, razvlačite mrtvog čovjeka za svoju korist!

Duerte legendo

pre 6 godina

Odakle vam to da je Tesla bio ateista?! Možda nije verovao u sva hrišćanska učenja, ali je itekako verovao u postojanje ,,nematerijalnog sveta", sebe je čak smatrao nekom vrstom anđela svetlosti. Postoji intervju u kome podrobno govori o tim svojim shvatanjima, deluje cak pomalo jezivo, kasnije je na osnovu toga snimljen i tv film, ne secam se kako se zove. Bilo kako bilo, neprilično je držati čoveka na polici muzeja kao eksponat. Pogotovu sto njegova želja nije ni bila da bude kremiran, pa tako ni da bude izložen u muzeju.

Pop

pre 6 godina

Niko se ne sahranjuje u muzejima, ali se urne sa posmrtnim ostacima, širom sveta, drže čak i kućama.
Apsolutno podržavam da ostaci našeg velikog naučnika Nikole Tesle ostanu gde su i sada.

a10

pre 6 godina

Negde sam čitao da je Tesla po sopstvenoj zelji sahranjen u dvorištu crkve u SAD a da je kremiran I donesen na zahtev komunisticke partije. Ako je ta prica tacna onda je najlogicnije da mu ostaci budu u crkvi kad je vec za zivota tako odlucio.

miki

pre 6 godina

Pre nego sto sam posetila muzej Nikole Tesle nisam znala da je u njemu urna. U trenutku kada sam je videla bila sam sokirana ... ali kasniji osecaj koji to saznanje probudi je neverovatan.
Posle toga sam pomislila da tu treba i da bude.

Sportista

pre 6 godina

"Potpuno pozdravljam Vukosavljevićevu argumentaciju. To što je neko svojoj organizaciji dao ime "Odbranimo Teslu" je u stvari marketinški trik gde navodno samo oni polažu pravo na njegovu odbranu. Radi se svakako o militantnom ateizmu koji svoju ideologiju i baštini u bolesnom titoizmu koji nas je u crno zavio."
(Predrag, 13. april 2018 10:46)

Ministar iz dana u dan priča gluposti, pre neki dan se zalagao da se deca oduzimaju od roditelja a sada komentariše Teslu....sa druge strane pokušava da odbrani svoje zamisli navodeći primere drugih naučnika a ustvari spinuje sam sebe....svo vreme navodi kako su sahranjeni u crkvi a Teslini ostaci se nalaze u urni a urne se ne sahranjuju već se drže na različitim mestima (neko je od komemtatora već napomenuo)...SPC ne "dozvoljava" kremaciju tako da mi nije jasno kako mogu da se zalažu da Teslini ostaci budu u crkvi, odnosno jasno mi je, lova je u pitanja, jer na taj način privući će i obične ljude a ne samo vernike i eto dodatne zarade tax-free....a što se tiče militantnog ateizma,da li je biti ateista nešto strašno ili loše, o čemu se tu radi, da li je to neki novi termin po kome vladajuće političke i verske strukture vrše dodatnu segragaciju društva....

Alrad

pre 6 godina

Nije problem u Tesli, prloblem leži na drugom mestu...
Kada bi sada tesla i Pupin živi i zdravi ušetali u Hram, od podmlatka klerofašističkih organizacija i vođstva matere Crkve bi bili prozvani izdajnicima naroda i sotonama ( obojica su državljani USA bili), svi znamo stav SPC prema USA i zapadnoj demokratiji. Ako im živi nikako ne bi bili po volji, ne treba im dati zadovoljstvo da mrtve u Hramu izlažu.
Jednostavno je.

nije rekao pevaci da se sahranjuju u koncertnim salama, operama...

pre 6 godina

Boze, ko je nama ministar kulture... Od pevaca on zna samo za kafanske? I sa njima poredi Teslu?!?!?!

Bogomoljac

pre 6 godina

@ ''...dvojice naučnika koji su uzdrmali sve temelje vere – Njutna i Darvina, iako su bili toliko omraženi kod crkve...''
Na koji je način Njutn uzdrmao temelje vere? Pa i Darvin? Vera, kada je prava / pravoslavna / nema ništa protiv nauke koja se temelji na istini, kao što su svi Njutnovi radovi. Naprotiv. I vera i nauka zasnivaju se na Istini. (KomšijaV.V., prvo se nauči pa postani učitelj.)
ps
Zalažem se da urna ostane u muzeju.

avekije džordanvilski

pre 6 godina

urna može da se drži gde 'oćeš. čovek je bio ateista ali ok je da ga poštuju svi zbog toga kakav je čovek i pronalazač bio, koliko je zadužio čovečanstvo.

Gavrilo

pre 6 godina

Tesla jeste bio vernik.
Cela njegova nauka dosla je iz njegove vere.
Ja sam za to da urna bude u Hramu.
Isprva mislio sam drugacije.
Tesla je zaduzio svet ali on je ipak Srbin.
Nauka kaze da se dete oblikuje u prvih par godina zivota, njegov karakter.
Tesla je odrastao u srpskoj pravoslavnoj porodici.
Dakle, bas to ga je i oblikovalo, dalo mu one ljudske osobine koje ce on upotrebiti za svoje stvaralastvo i biti jedan od najvecih ikada.

r

pre 6 godina

Tesla sebe nije smatrao naučnikom, nego vizionarom. Ako pročitate ili čujete transkript jednog od poslednjih njegovih intervjua, možete zaključiti da je bio i neka vrsta spiritualiste. Lično, mislim da bi njemu bilo svejedno da li je u crkvi ili muzeju, čovek je bio blag i umeren, jedino beskompromisan po pitanju svog stvaranja. Mislim da je u svemu video neki vid duhovnosti, tako bi bilo i sa ovim.

Objavite mi komentar

pre 6 godina

Da li je Vukosavljevic upravo poredio Teslu , coveka koji je zaslužan za otkrica koja su velikim delom definisala danasnji svet sa pevacem narodne muzike? Logike bez. Ostavite Teslu gde jeste ili najbolji nacin kao sto je vec neko predlozio napravite mu mauzolej.To je mislim dobar kompromis

mitko

pre 6 godina

Stvar je jako prosta - nisu svi Srbi pravoslavci!!! A sa redovnim skandalima SPC, sve ih je manje i manje koji podrzavaju crkvu. Zasto terate ljude da bespotrebno ulaze u pravoslavni hram?

Teslolog amater

pre 6 godina

"Niko se ne sahranjuje u muzejima, ali se urne sa posmrtnim ostacima, širom sveta, drže čak i kućama.
Apsolutno podržavam da ostaci našeg velikog naučnika Nikole Tesle ostanu gde su i sada."
(Pop, 13. april 2018 10:42)

Sve se slazem, al' uz jednu ispravku. Tesla nije bio nas - vec americki naucnik.

Posto mi ni oko cega ne mozemo da se dogovorimo, apelujem na americku administraciju,"zbog mira u kuci" da nas ucene i traze urnu sa pepelom svog naucnika, jer sve sto je Tesla postigao, a postigao je enormno mnogo-za sve to se moze da zahvali Americi, jer je to samo tamo bilo moguce da se realizuje.

MisterNo

pre 6 godina

Cuj, Tito nije dao. Bas je tih godina Tito nakon unutrasnjeg dialoga doneo odluku. Znate gospodine ministre ima vodja koji se bas ne interesuju za svaku sitnicu.

Dokle bre?

pre 6 godina

Šta smo mi zgrešili da imamo ovakvog ministra. Kao prvo, Tesla je kremiran, što je u suprotnosti sa crkvenim običajima, kao drugo, muzej posvećen isključivo Tesli i kafana gde se pije/jede su dva različita pojma. Ovo je ko zna koji put da ova tema dolazi do javnosti, a ministar treba da zna da smo svaki put kada je bila tema većinski odlučili da Tesla ostane u muzeju, da li ovo pokreću temu malo malo dok ne zadovolje svoje frustracije?

Deus

pre 6 godina

Pre nego sto sam posetila muzej Nikole Tesle nisam znala da je u njemu urna. U trenutku kada sam je videla bila sam sokirana ... ali kasniji osecaj koji to saznanje probudi je neverovatan.
Posle toga sam pomislila da tu treba i da bude.
---
Urna u muzeju? Pa nije Tesla Tutankamon. Tesli je mesto najpre u Aleji zasluznih gradjana ili urnu postaviti u temelj spomenika u najlepsem mestu Beograda, ako je u dvoristu Hrama Sv. Save neka tako i bude ali u samoj crkvi nema potrebe da bude. Svakako za muzej nije, to je vec degutantno.

S vremena na vreme

pre 6 godina

Kada se Patrijaršija zbog svog naroda vrati u Peć, tek se onda možda (?) uz definisane uslove može razgovarati da li Teslinu urnu treba premestiti u objekat crkve, mada iskreno mislim da su crkvena dogma i Teslina genijalnost, normalnom, samosvesnom čoveku nespojivi.

Dunđer Bob

pre 6 godina

Nek crkva batali Teslu i pokuša da Slobine posmrtne ostatke prenese u hram Svetog Save. Milošević je za SPC mnogo učinio za razliku od Tesle

ko je vas poznavao ni pakao mu nece tesko pasti

pre 6 godina

Izvinjavam se sto prekidam plodnu raspravu

ali zar ne bi trebalo da se urna sahrani na groblju ?

Svetac nije bio pa da ga sahranjujemo u hramu, a ni svesteno lice,

a odakle urna u muzeju uopste mi nije jasno.

Drzite se samo zakona o sahranjivanju I necete pogresiti niti

se svadjati I otimati oko posmrtnih ostataka.

hm

pre 6 godina

Da se njega pita verovatno bi rekao da mu ostaci ostanu tamo gde je i rodjen, ali tko bi njega ista i pitao. Malo koga je bilo briga za njega dok je bio i ziv...

Dragan

pre 6 godina

Zamolio bih ministra da o svom trošku sahrani beogradsku mumiju, a može i Miloševiću da izgradi sarkofag u Dečanima, na primer. Ne priliči da jedan bivši Predsednik bude sahranjen ispod nekog drveta u dvorištu, kao pas.

aleks

pre 6 godina

Nista mu tamo gde je ne fali. I ovde treba dozvoliti zakonsko pravo da posle kremacije, urnu sa ostacima nosic kuci, kao u USA. Ja bi prvi tako uradio a to je zelja mojih roditelja. A popovi sto nece biti ugradjeni bas me briga.

Dalibor

pre 6 godina

Kao prvo obzirom da se raspravlja o ostacima genijalnog naučnika ,sumnjam da je tako genijalan verovao u drugog stvoritelja već u Boga oca našeg.Ali to neznači da ga bilo kava sveštenička skupina može da prisvaja i time pokušava da profitira.Tako da nevidim da mi koji smo mnogo ispod svojih predaka pokušavamo da budemo mudriji i mnogo menjamo izmedju ostalog i to gde će biti pepeo velikana.

leontije

pre 6 godina

Da je ministar cuo za Fridu Kalo, znao bi da se njena urna nalazi u njenom muzeju u Meksiku.

Da je ministar malo bolje obrazovan, cuo bi i za Salvadora Dalija, i znao da su njegovi posmrtni ostaci u njegovom muzeju u Spaniji.

Toliko o tome da "to nigde nema".

Ono sto zaista nigde nema, to je ovoliki broj neobrazovanih manipulanata koji se smenjuju na vlasti u poslednjih 30 godina. E to zaista nigde nema osim ovde i to bi zaista trebalo promeniti.

lajavi krelac

pre 6 godina

Zato sto "izrazavas svoje misljenje i pokreces dijalog" si vec uveliko upravo sa svoje ministarske pozicije pokrenuo citavu masineriju u Muzeju NT da ti dostave sve moguce ugovore i anekse...

Stole

pre 6 godina

Kakve veze ima to što je pričao da pripada SPC i toga gde će da mu budu posmrtni ostaci? Ne vidim ni jedan jedini razlog, zašto bi se prebacili u hram.

Sava

pre 6 godina

Da li se neko upitao zašto SPC toliko insistira na ovome? Koliko je samo urni van grobalja, pa nisam čuo da se neki pop (običan pop za običnu urnu) ubi od navaljivanja da se "sahrani"...možda zato što se urne ne sahranjaju, niti im je pod obavezno mesto na groblju. Nego iz marketinških razloga crkvi odgovara da naprave predstavu oko seljenja "moštiju", pa pomena, pa možda računaju da će pola turista umesto u muzej u crkvu...

momcilo

pre 6 godina

Pa kada neki pevač zavredi pažnju da bude muzej napravljen po uzoru na njegova dela nemam ništa protiv da bude sahranjen u tom muzeju. zaista je glupo porediti ovakve dve ličnosti tj teslu i sve muzičare sveta nebi mogli na vagu da stavite..

Mrle

pre 6 godina

Ateisticki sendvicari u naletu. Tesla jeste bio krsten u SPC i nikada se crkve nije odrekao, ali ovde se svako pravi pametan. Inace nisam pristalica da se njihovi ostaci prebace u Hram ali iz drugih razloga jedan Tesla i Pupin nisu zasluzili da ovakva crkva i vladike ubiraju poene preko takvih ljudkih velicina.

Jocagomboca

pre 6 godina

Sticem utisak da samo prave zabunu u narodu! Moja prijateljica je bila neko ko postuje svoju veru pravoslavnu, ali je iznenada preminula u Cileu, bila je u poseti kod porodice sasvojom cerkom. Strasne peripetije su imali da dopreme posmrtne ostatke, tamo je kremirana i urna je polozena u ruzicnjaku na groblju u NS. Nije moglo drugacije! Pre 2 dana emisija na NG o letu u kosmos i Gagarinu i prikazu kako je on i jos dva poznata ruska naucnika iz tog vremena polozene u zidove Kremlja! Teslu treba ostaviti tamo gde je sada!!! Ne zamajavajte narod!!!

royalista

pre 6 godina

potrebno je da se izgradi Pupin-Tesla (ili obrnuto kako god...) memorijal. Kao sto su Amerikanci izgradili na primer Linkolnov memorijal

aleksandar

pre 6 godina

Zato što su Srbima svi Srbi pravoslavci, ako nije pravoslavac nije ni Srbin! A to sto je čovjek otvoreno prezirao vjeru to nije bitno, bitno je da je on Srbin samim tim je i pravoslavac, normalno!
(lični trener živaca, 13. april 2018 11:27)

Kakva glupa argumentacija. A Srbi ateisti? Agnostici? Ti si sigurno od onih što smatraju da su Bosanski muslimani prekršteni Srbi a negiraš ujedno Srbina muslimana. Al ajde malo plasticnije da objasnim. Gile iz Električnog Orgazma nije vise Srbin jer je Budista?

han

pre 6 godina

Nijedan, ali nijedan naucnik ne bi trebao da bude sahranjen ni smesten u nijedan verski objekat. Iste te crkve su naucnike decenijama palile na lomaci i sputavale razvoj citavog covecanstva.

Zana

pre 6 godina

Pogledajte Ameriku i vidite šta je zahvaljujuci Nikoli Tesli postigla.
Majka Srpkinja iznedri a neko drugi iskoristi.
Moram Vam reći pre nekoliko godina otišla je jedna Vera astro fizičar sa svim 10 u indeksu koju je isto rodila Srpkinja i mnog mnogo naučnika .Stavimo tačku na odliv mozgova .Možemo mi to .
Znanjem do pobede.

Pirocanac u Parizu

pre 6 godina

Protiv sam toga da bude sahranjen u hramu jer ce neuki narod da ga "celiva" kao da je Svetac ali sam i protiv toga da bude tu gde je sad.Treba da mu sagradimo poseban MAUZOLEJ koji moze da primi vise ljudi ali ako izbacimo Broza iz Kuce Cveca a nadam se da hocemo sto pre,evo moze tu a Muzej 25 Maj preimenovati u muzej 10-i Juli i sve ok.

svasta

pre 6 godina

Pevaci mozda zaradjuju u kafanama, a Tesla sigurno nije zaradjivao radeci u crkvi niti u muzeju. U skladu sa razmisljanjem ministra, urni sa ostacima Nikole Tesle mesto je u hidroelektrani na Nijagarinim vodopadima, ili u Njujorku u laboratoriji - tamo bar ne bi pravili cirkus od coveka.

Riki Lugonjic

pre 6 godina

Kako su krenuli, za sledece izbore, u kampanji ce da donesu urnu na binu i da kazu kako i veliki Nikola Tesla podrzava rad ove Vlade i predsednika.

Težina izjave

pre 6 godina

Otac mu jeste bio pravoslavni svestenik, ali on je bio ateista. Nije “slabo isao u crkvu” niti “ nije voleo ici” nego je otvoreno bio protiv. I vi bi njegove ostatke sad bas u crkvu...stvarno se postuje volja pokojnika.
(Komentar, 13. april 2018 10:45)

Jel moze neki link kao dokaz? Da je bio kršten to znamo, voleo bih da vidim dokaz tvrdnje da je izjavio da je ateista recimo. Bez sarkazma, stvarno bih voleo da vidim dokaz o tome.

knez

pre 6 godina

To ti je ono kad se kod nas trosi energija na stvari koje su vec odavno resene, umesto da se bavimo puno bitnijim pitanjima. Ostavite urnu gde jeste, ako je tako radilo decenijama zsto to menjati. Ta urna je jos jedan razlog da stranci (a i domaci) posete muzej.