Sreda, 11.04.2018.

10:23

Avion Vojske Srbije se srušio, poginuo pilot VIDEO

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je u udesu školsko-borbenog aviona “supergaleb G-4“ prilikom katapultiranja stradao jedan pilot.

Izvor: B92

Avion Vojske Srbije se srušio, poginuo pilot VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

112 Komentari

Sortiraj po:

Vlada

pre 6 godina

Slava i hvala pilotu.
A avioni se kvare i u vazduhoplovstvima najbogatijih drzava, ali verovatno samo kod nas takav tragican dogadjaj sluzi u dnevnopoliticke svrhe. Trebalo bi da smo svi ujedinjeni u zalosti za nastradalim herojem umesto sto mnogi sada pisu ruzno o svojoj drzavi i vojsci.

John

pre 6 godina

da li neko može da objasni šta se dešava kod katapultiranja i kako je moguće da je čovek poginuo? da li se prekasno katapultirao?
(Koča, 11. april 2018 13:53)

Mnogo faktora je tu u igri.
Zavisi od toga na kojoj su visini bili u momentu katapultiranja, kojom su brzinom leteli, kako je avion bio okrenut (po kojim uglom u odnosu na tlo). Pošto je "Galeb" dvosed, može da zavisi od toga i ko je sedeo napred a ko pozadi. Naravno, zavisi i od ispravnosti samog sistema za katapultiranje. Možda mu se i padobran nije otvorio na vreme...

Nažalost, ne kaže se džabe za katapult da će ili da spase pilota ili će da ga ubije...

Neutešni Srbin

pre 6 godina

Saučešće porodici nastradalog pilota, neka ga Gospod pomene u Carstvu Nebeskom.

Što se ovozemaljske Srbije tiče, stvari su očigledne: vladajuća oligarhija neprestano medijski spinuje priču da smo velesila u regionu, a onda nas tragični događaji poput ovog ili pada helikoptera vrate u sumornu realnost... nismo velesila, a pitanje je koliko smo i država.

Nikome nije gorela doveka...

pre 6 godina

Tragedija. Saučešće porodici. Nadam se da će odgovorni uskoro odgovarati, a za ove koji lupaju minuse na saučešće i ogorčenje gradjana tek nemam šta da kažem. Očigledno je da je sve manje ljudskosti u njima.

djoka

pre 6 godina

Naši vojni avioni i helikopteri su za otpad a ne za letenje. Kad se uzme u obzir broj nesreća i broj aviona dođemo do proseka kao da se npr. Amerikancima ili Rusima sruši jedno 100 aviona i helikoptera godišnje. Naravno niko neće odgovarati za to što nam piloti ginu jer su prisiljeni da lete na neispravnim avionima kojima je po svim parametrima davno istekao rok upotrebe. Saučešće porodici.

Dragan

pre 6 godina

Tako je to kada pokušavaš da osavremeniš trenažni avion star 40 godina. Toliko nam je stara i lovačka avijacija, s tim što trenutno nijedan MiG-29 ne leti. Saučešće porodici stradalog.

Lucky

pre 6 godina

@sreten

Apsolutno se slazem sa tvojomm konstatacijom, verovatno sam malo previse iziritiran svim znalcima, naravno da se svi proizvode i dalje, a na starim aparatima se vrsi modernizacija na najnoviji standard odredjenog vazduhoplovstva. Ono sto ostaje od starog aparata je u 90% slucajeva zmaj aviona i pogonska grupa. Hteo sam samo da naglasim da nije bitna godina ulaska aviona u eksploataciju nego redovno odrzavanje, nalet pilota i modernizacija, a sad sto smo mi raskupusali industriju ko nam kriv

K.G.

pre 6 godina

Aman zastitite drzavu tako sto cete nas uclaniti u Nato gde su vec svi oko nas i gde su sve razvijene zemlje sveta i onda necemo imati od koga da strahujemo, a profesionalni vojnici ce imati normalan standard i normalna primanja. Oni bi sutra vec usli u Nato da njih pitate.
(Xman, 11. april 2018 11:00)


Šta lupetaš života ti! Ti zamišljaš kad bi Srbija usla u NATO onda bi NATO besplatno naoružavao i plaćao našu vojsku. Ovakkvo debilan komentar nisam odavno pročitao.
Ovo je verovatno pad aviona uzrokovan lošim odrzavanjem i moj predlog je da se ukine financiranje raznih nevladinih organizacija pa ce biti para za remont a i nabavku novih aviona.
Porodici i prijateljima poginulog pilota najiskrenije saučešće a povređenom pilotu zelim brz oporavak.

Kolumbo

pre 6 godina

da li neko može da objasni šta se dešava kod katapultiranja i kako je moguće da je čovek poginuo? da li se prekasno katapultirao?
(Koča, 11. april 2018 13:53)

Kod katapultiranja gotovo uvek dolazi do povreda, koje su u oko 10% slučajeva smrtonosne (podatak je za Martin Beker sedišta kojima je opremljen G-4, a koja se inače smatraju jednim od najkvalitetnijih).

Najiskrenije saučešće porodici Kaloci :(

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Te avione je trebalo rashodovati pre 30 godina ili ih postaviti u vojni muzej na Kalemegdanu...ovima sto kazu da avioni svima padaju moram reci jednu stvar...kod nas bi ministar trebao da podnese ostavku... mi ukupno imamo 20 aviona koji mogu da se dignu u vazduh...bilo je pre 2-3 godine na B-92 prica o avijaciji...evo interesantnog detalja: svakog trenutka nad Amerikom je 4500 aviona u letu?

sturmmann

pre 6 godina

Vječnaja pamjat...
Ali, čekajte, da li je to možda avion koji je (u paru, doduše) nedavno leteo par dana (i noću, poslednji put oko 22.00h) iznad mog grada? Nema veze što je to moj grad, leteti iznad BILO KOG NASELJENOG MESTA OVIM KRNTIJAMA JE IZUZETNO OPASNO! Da, o tome NIKO ne vodi računa (neće valjda!?) a kada se nesreća desi NIKO POJMA NEMA! Koja je svrha letenja na veoma maloj visini iznad grada u mašini koja može biti izuzetno opasna? Nemojte samo pominjati MANTRU o "izvođenju zadataka" i sl, to je SLUŽBOUGODNA FRAZA koja sama po ne znači NIŠTA!
Gospodo piloti, da li ste svesni rizika o kome sam pričao? Šta radite po tom pitanju? I, SETITE LI SE NEKADA VAŠIH KOLEGA KOJI SU POGINULI U HELIKOPTERU PRE PAR GODINA? Šta ste učinili PO NJIHOVOM PITANJU? Nešto? Ništa?
Nasleđe JNA po svakom pitanju...
Nažalost...

acomurija

pre 6 godina

Posten svet je zgrozen vecinom komentara. Kao bvsi pilot JRV (deveta klasa), duboko u osmoj deceniji, prezirem one koji "na rebru" progovore, "komentarisu" koliko da istaknu ljubav prema Americi i mrznju prema Srbiji.
Cak ni naslov ne procitaju dobro!
U ovom slucaju, jedino sta je potvrdjeno, G4 (odlicni avion za nebo Srbije), je bio na PROBNOM LETU!
Ne znamo da li je let bio u dijagnostici ili nakon popravke; da li je proba bila na agregatu, komandnom sistemu, stajnom trapu, navigaciji, elektronici; da li na borbenim sredstvima...
Svakako je izuzetno bitna izjava ocevica da je letelica "izgledala kao da ce da se prinudno spusti", jer u takvim slucajevima, na maloj visini, katapultiranje se ne sprovodi.
Pre neku godinu, na Batajnici, premoreni pilot (spremao se za vazdusnu smotru) je na 20-tak metara od tla, dok je vrsio manevar premeta, bio naglavacke, u panici se katapultirao - PREMA TLU, i pogonuo, pritom ubivsi jos vojnika na strazi.
"Ljudski faktor..."

Darko

pre 6 godina

Saučešće porodici poginulog pilota, evo ovih samo ostavke ali oće li to poboljšati stanje ili će stanje poboljšati bolji uslovi tehnička sredstva i osposobljavanje kako tehničkog osoblja tako i pilota. Menjali smo političare svako malo a šta se time postiglo, ljudi rad i usavršavanje a padovi su neizbežni treba ih svesti na najmanju moguću meru ali ih niko neće ni ukinuti ni zabraniti ma ko od političara o tome bude odlučivao.

s t v

pre 6 godina

Muka mi je od komentara koji ovakvu, i slične, tragedije koriste da popljuju državu, prozovu vlast, iskažu svoju brižnost za poginule i njihove porodice, a do juče prozivali svako vojno lice!
Muka mi je od tolikog licemerja!
Nosio sam uniformu RV preko 10 godina i dajem za pravo sebi da kažem svima vama da ste veliki dunsteri po ovom pitanju.
Nije vas briga ni za živote pilota, ni za letelice, ni za vojsku za koju ste sigurno govorili da je budala ko ide. Vi brinete? Vi lupate gluposti!
Vi se razumete u politiku, katapultiranje, Noletov bekend, ekonomiju, a u kući vam curi česma. I za to vam je država kriva!
Potsećate me na profesionalne narikače samo što umesto groblja naričete na forumima.
Nadam se da će mi objaviti komentar.

Ima li dublje od ovog dna?

pre 6 godina

Kako se u narodu kaže - "za čije babe zdravlje" je ovaj čovek izgubio život i iza sebe ostavio unesrećenu porodicu, familiju i prijatelje? Je li to da bi Diković, Vulin i ostali u lancu komandovanja vojskom zabeležili još jedan (užasno neuspešan) let u "letećoj konzervi) u kojoj, čak, ni uređaj za katapultiranje nije bio ispravan. Minimalno što se, posle ovoga, očekuje su ostavke načelnika generalštaba, ministra vojske i davanje otkaza onima, koji su dozvolili da nesrećni pilot i njegov kolega uđu u neispravnu letilicu. Međutim, na osnovu svežih iskustava (pad helikoptera, npr.) odgovorni za tu nesreću, umesto da budu smenjeni (Gašić, Lončar i ini) samo se premeštaju na druge funkcije u vrhu ove jadne vlasti SNS-a.

Jastreb

pre 6 godina

Padaju avioni svuda.Ali taj procenat je mnogo manji u odnosu na broj sati naleta i broj aviona na godisnjem nivou.Tako da ne moze da se poredi sa nama.Tuga.....dan zalosti.

cccc

pre 6 godina

Sramota je kako se tretira Rv Vs,sve je to posljedica toga.....modernizacija G4 najavljena još pre nekoliko godina od tada padose 2 aviona i izgubiše se 3 života!

Boris Banović

pre 6 godina

Saučešće porodici poginulog ! Naravno, ispitati okolnosti i uzroke pada aviona i pogibije jednog od pilota ! Ako se ustanovi odgovornost trećih lica , postupiti po zakonu ! Tužno je i ružno tražiti nečije ostavke apriori, samo zbog stranačke ostrašćenosti ! Evo poslaničkog pitanja za G.Čomić !

Džoni

pre 6 godina

U VOC-u su po pravilu najbolji piloti, ali oni tamo lete tako što aparate dovode u ekstremne situacije i na ivice mogućnosti tako da su to sve samo ne obični letovi a tehnika u takvim režimima leta veoma lako može da otkaže? Gubitak ljudskog života je nenadoknadiv ali taj poziv jednostavno nosi i taj rizik pa samim tim pilot ratnog vazduhoplovstva ni ne može da bude svako! Večna mu slava i plavo nebo!

cica

pre 6 godina

Ovo su opitni piloti, tj lete kako bi se isprobale neke nove funkcionalnosti, nadogradnje, rakete itd, ne lete cisto onako bzvz. Sto bi se reklo teraju avion do granica izdrzljivosti, i cesto se na zalost desi ovako nesto, desavalo se i u jugi.

Ne zalazim u to sta imamo a sta nam treba... Jednostavno, oni rade s onim sto imaju, rade svoj posao koji nosi ovkve rizike, zato kapa dole i postovanje.

Kalimero

pre 6 godina

Botovima naravno ništa sveto nije, ni izgubljen ljudski život, ni tuđa nesreća i tuga. Udaraju ljudima minuse iako je svaki komentar na mestu. Je l' i za ovu nesreću kriv Šutanovac i vlast od pre 6 godina?

sreten

pre 6 godina

@lucky i ostali znalci,

osim Mig 31, svi avioni koje si naveo se jos uvek proizvode, znaci ne leti se na avionima iz sedamdesetih kako tvoj komentar sugerise.
Naravno, bez adekvatnog odrzavanja ne leti se ni na avionu proizvedenom ove godine...

pozdrav

marko

pre 6 godina

Нема чак више ни смисла правити се паметан и говорити и писати ресурси, ресурси. Свако из струке зна да је то основни проблем. Друго је процедуре. Али поента је да је то све одозго. Ето написах ово, а исто се писало и пре више године, и од тог времена само бројим мртве пилоте, цивилне и војне на жалост у задње време.

ls

pre 6 godina

Koja je svrha nase avijacije? Bilo ko da nas napadne, nemamo nikakve sanse, bar sto se aviona tice. Videli smo vec sa kakvim avionima ljudi napadaju, ni tada im nismo mogli parirati, a sta su posle toga sve razvili, mislim da je glupo slati nase ljude da ginu u ovim kantama. Da mi idemo nekoga bombardovati, to se nece desiti, jer bi nas zapad samleo ponovo, da se branimo avionima starim 60 godina, nema smisla. Znaci, uzaludno trosenje para i ljudstva.

Darko

pre 6 godina

Što je mnogo, mnogo je!
Ovo je 5 vojni avion koji se srušio u Srbiji u poslednjih nekoliko godina.
Neka više niko ne seda u te kante od aviona! Ljudi, odbijte da dajete svoje živote zbog neodgovorne vlasti!

Боки

pre 6 godina

Баш ме занима крај истраге... Шта ће рећи, не верујем опет да су пилоти били пијани, јер већ једном су се вадили на тај изговор... Зашто терају пилоте да лете на малим висинама изнад насељених места? Пилот вероватно док је усмерио авион да падне ван насељено место, изгубио висину за безбедно катапултирање а све због потребе власти у прављењу лажне слике о стању у војсци и држави.

Miroslav

pre 6 godina

mi imamo 10 a Ameri 9500 avoiona.
ako godisnje njima padnu 2 a nama 1.
dolazimo do zakljucka, da slucajno mi imamo 9500 aviona nama bi palo 450 aviona godisnje.
(punimlimenke, 11. april 2018 12:25)

Jos kad ubacis u kalkulaciju cinjenicu da americki pilot ima oko 200 sati leta godisnje, a nasi maksimalno 50...

Lucky

pre 6 godina

@Jevdja i ostali znalci

Sto se tice starosti aviona koji lete, za Jevdju posebno:
F-16 prvi let 20.01.1974, uveden u upotrebu 17.08.1978.
F-15 prvi let 27.06.1972, uveden u upotrebu 09.01.1976.
F-18 prvi let 18.11.1978, uveden u upotrebu 07.01.1984.
MiG29 prvi let 06.10.1977, uveden u upotrebu jul 1982.
MiG31 prvi let 16.09.1975, uveden u upotrebu 06.05.1981.
Su27 prvi let 20.05.1977, uveden u upotrebu 22.06.1985.

To vam je gospodo draga i dan danas okosnica RV sto Americkih vazdusnih snaga i njihovih saveznika,isto vazi za Ruse. Jednostavno, nema veze koliko je avion star, ukoliko se odrzava kako treba. To je ovde problem, shvatite ljudi vec jednom, mali nalet pilota i slabo odrzavanje, nema dovoljno aviomehanicara pri vojsci i tacka.

Srdacan pozdrav svim vazduhoplovcima,a pilotu (nadam se ne i kopilotu) koji je danas izgubio zivot mirno i plavo nebo.

javir

pre 6 godina

Sta ga li je ovde strucnjaka?Pa u roku od dve nedelje u Americi su se srusila dva aviona i u oba slucaja su piloti poginuli.Nije podneo ostavku ni ministar odbrane niti iko drugi.Takav je posao,rizican,ali u odnosu na druga zanimanja dobro placen.
(Vladimir, 11. april 2018 11:50)

Koliko amerika ima aviona i koliko sati leta?

dumpster diving championship

pre 6 godina

Vidim da ovde gomila prica kako u svetu niko ne podnosi ostavku kad se desavaju ovakve stvari. Jasno, u US gde imate hiljade aviona gde su svi tehnicki ispravni, pa padne jedan i naravno da niko nece podnositi ostavku, ali ce biti istrage gde ce ako se utvrdi ljudska greska sigurno biti sankcija.

A onda imate Srbiju, gde su avionima odavno istekli resursi, gde se papiri shticuju da bi mogli da lete jos, gde je od 20 G4 ispravno 2 i to jedva, gde piloti imaju 60.000 platu (manje od vozaca gradske cistoce), gde ih bukvalno teraju da lete u letecim kovcezima, gde nista ne valja od obuke do procedura i gde je za to DIREKTNO ODGOVORAN DRZAVNI VRH!! E tu se gospodo podnose ostavke i trazi odgovornost, a ovde kod nas te reci ne postoje u politickom recniku.

Saucesce porodicama i da ostali piloti VS razmisle za sta i koga stavljaju glavu u torbu!

Srki

pre 6 godina

Ajde što je pao ali pilot je mrtav. to se ne desava i nebu se smelo dešavati. Tko će se odlučiti za zvanje pilota kada vidi da redovno piloti ginu prilikom katapultiranja.

A.B.

pre 6 godina

Za komentare da svuda padaju avioni: Amerika i Rusija imaju stotine aviona i stotine letova dnevno/mesecno. Padne jedan avion, ili helikopter, pa je procentualno broj nesreca veoma mali.

Nama je danas pao jedan od 6 ispravnih aviona (broj sam proizvoljno stavio). Znaci, palo nam je 17% cele avijacije. S obzirom na broj letova, procenat padova je stravicno veliki.

Nikola

pre 6 godina

Sta ga li je ovde strucnjaka?Pa u roku od dve nedelje u Americi su se srusila dva aviona i u oba slucaja su piloti poginuli.Nije podneo ostavku ni ministar odbrane niti iko drugi.Takav je posao,rizican,ali u odnosu na druga zanimanja dobro placen.
(Vladimir, 11. april 2018 11:50)

Ma hajte molim Vas... Pa u toj Americi ima letova na dnevnoj bazi koliko kod nas za bar 10 godina pa na taj kvantitet 2 aviona su skoro pa statistička greška...

комша

pre 6 godina

Туга. Страшно је то, ал то је такво звање, опасно. Поготово што су то школски авиони и на њима се уче неискусни пилоти, а они су наравно склонији грешкама. Нема потребе да посипате дрвље и камење на нашу војску, јер сњ ивакве ствари дешавају у свим војскама света. Једноставно такав је то позив и они који се за њега одлуче су свесни свих ризика.

punimlimenke

pre 6 godina

Sta ga li je ovde strucnjaka?Pa u roku od dve nedelje u Americi su se srusila dva aviona i u oba slucaja su piloti poginuli.Nije podneo ostavku ni ministar odbrane niti iko drugi.Takav je posao,rizican,ali u odnosu na druga zanimanja dobro placen.
(Vladimir, 11. april 2018 11:50)
strucnjak...
mi imamo 10 a Ameri 9500 avoiona.
ako godisnje njima padnu 2 a nama 1.
dolazimo do zakljucka, da slucajno mi imamo 9500 aviona. nama bi palo 450 aviona godisnje.

DAVOR

pre 6 godina

Padaju vojni avioni po celom svetu. Evo jos veca tragedija se desila u Alziru. U ovom nasem slucaju treba se upitati u kakvom to vojnom vaduhoplovstvu u mirnodopskim uslovima nastradaju piloti koji su uspeli da se katapultiraju iznad ravne njive kao tiganj bez ikakvih prirodnih prepreka. Svako iole obrazovan bi posumnjao da se tu radi o javasluku prilikom odrzavanja letelice.

Zeleni zub

pre 6 godina

Znam da se nesrece s vremena na vreme desavaju, al ako nam ako ne svake godine onda svake druge “padne” po jedna letelica postavlja se pitanje da li je to onda nesrecan slucaj ili posledica loseg odrzavanja. Ne mogu da kazem mozda je i greska pilota, istraga ce to na kraju utvrditi. Steta za avion al bitno je da su piloti dobro.
(Mladen, 11. april 2018 10:48)

Možda, samo možda je faktor i to da su nam najmladji avioni proizvedeni za vreme SFRJ. To važi i za Migove, čak i ove “nove”. Lasta 95 doduše jeste mladja, ali činjenica da je od prvog leta poslednje verzije do uvodjenja u upotrebu prošlo 10 godina, da je bilo potrebno 35 godina razvoja da bi se dobio upotrebljiv avion, da je tokom razvoja tri puta padala 1985, 1997. i 2012) i od toga dva puta su poginuli piloti, dovoljno govori i o njenom kvalitetu.

bogi

pre 6 godina

Orao ima stolice britanske proizvodnje ako se be varam i katapultirana stolica sa raketnim motorom ide od 0 do 300 metara i jako je sigurna, mig 29 takodje, galeb je zeljezni grob sa frejmom kao automobili iz luna parka i tu je vec tesko da se prezivi u slucaju otkaza motora, bojim se da su letili bas ovim skolskim avionom. zasto vise ne urade posten remont tih letilica, svaka greska se placa zivotom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (miki, 11. april 2018 11:13)

Orao i Supergaleb imaju identicna izbaciva sedista, britanske Martin Baker, poprilicno pouzdana sedista. Mig-29 nema britanska sedista, nego ruska Zvewzda,cini mise, takodje dosta pouzdana sedista. Tako da ne stoji ova tvoja da je galeg opasniji zbog sedista. Tu se vise postavlja pitanje kakav je kvalitet remonta, posto zadnjih 5 aviona domace proizvodnje koja su pala, nisu pala zbog otkaza motora, nego zbog crkavanja hidraulike i to sve u prilicno kratkom periodu nakon remonta.

Mare

pre 6 godina

Ljudi! Mi smo jedina zemlja na planeti, gde niko ne odgovara za ubistva, nesreće na terenu itd. Dakle, ni ovde niko neće biti kriv, osim tih časnih ljudi, koji su radili svoj posao...poštovanje herojima!
(sALE, 11. april 2018 11:26)

Zapravo ni u jednoj drzavi vojni vrh ne podnosi ostavke prilikom pada vojne letelice, to smo mi nesto umslili. Danas se srusio ruski Mi-8, poginulo 6 vojnika, u zadnjih nedelju dana u SAD se srusila 2 f-16 aviona, juce se francuskom Mirazu otkacila bomba i pala na naseljeno mesto. Niko ovde nije podneo ostavku, to su jednostavno nesrece koje se desavaju.

Sax

pre 6 godina

Tuga :((((( Život jednog hrabrog pilota ništa ne može da nadoknadi. Nadam se da će se drugi pilot oporaviti. Vulin, ako ima obraza, da podnese ostavku.

marko

pre 6 godina

Pre samo godinu dana 7.4.2017. se srusio Supergaleb G4, oba pilota poginula. Danas jos jedan G4 se srusio i jedan pulot poginuo. Sta reci... Tuga.

panzer general

pre 6 godina

Žalosno je da danas, u 21. stoljeću, u Evropi, ljudi riskiraju živote ulazeći u avione stare 30+ godina, koji očito nisu ni zadovoljavajuće održavani. U ovom konkretnom slučaju vjerojatno se desio neki tehnički kvar zbog kojeg se avion srušio, ali najžalosnije je da čak i sigurnosni mehanizam za izbacivanje pilota nije funkcionirao dobro pošto je jedan pilot poginuo, a drugi teško ranjen. Sustav funkcionira tako da piloti svjesno ulaze u veliki rizik upravljajući takvim avionima, jer očito nemaju drugog izbora. Minimum sa strane države sad bi bio da se obitelji stradalih pilota materijalno zbrinu i da ministar obrane da ostavku.

sALE

pre 6 godina

Ljudi! Mi smo jedina zemlja na planeti, gde niko ne odgovara za ubistva, nesreće na terenu itd. Dakle, ni ovde niko neće biti kriv, osim tih časnih ljudi, koji su radili svoj posao...poštovanje herojima!

miki

pre 6 godina

Orao ima stolice britanske proizvodnje ako se be varam i katapultirana stolica sa raketnim motorom ide od 0 do 300 metara i jako je sigurna, mig 29 takodje, galeb je zeljezni grob sa frejmom kao automobili iz luna parka i tu je vec tesko da se prezivi u slucaju otkaza motora, bojim se da su letili bas ovim skolskim avionom. zasto vise ne urade posten remont tih letilica, svaka greska se placa zivotom.

Pogresna procena

pre 6 godina

Nistra strasno. Desava se I desavace se. Pre neki dan pao je u SAD F16, u Rusiji mi-8. Sve je to normalno, bitno je da su piloti ostali zivi.
(sone, 11. april 2018 10:41)

Nije normalno. Koliko ih ima i koliko lete ruski i americki avioni, a koliko nasi. Kad padne jedan njihov to je u nivou statisticke greske. Kad padne nesto nase to mu dodje 50%. Poredis babe i zabe.

Zgubidanije

pre 6 godina

Неко ми рече да наши оилоти сада лете у просеку по 20 до 30 сати годишње и да се то још сматра успехом, јер су до пре неколико година летели по мање од 10 сати за читаву годину. Поређења ради, руски пилот лети по 120 сати годишње. Ем то, ем стари авиони, па чему онда чуђење кад падну?

Zoro

pre 6 godina

Vidim da u komentarima pise da je normalno da se srusi vojni avion jer se to desavalo i u Ruskoj Federaciji i u SAD.
Ali da li vi znate koliko oni letelica imaju i koji je to broj naleta? Mi imamo 15 kanti koje lete sa mizernim satovima letenja. I svake godine se neka srusi.

Millennium

pre 6 godina

Hoće li neko više proveriti ta sedišta, piro-patrone, i sve što ima veze sa bezbednim napuštanjem aviona ako to situacija dozvoljava? Padaju avioni po celom svetu, to nije novost, ali uglavnom piloti bezbedno napuštaju letelicu. Kod nas ili ne dođe do katapultiranja a ako i dođe to je sa tragičnim posledicama ili teškim povredama. I nek se već jednom taj Galeb modernizuje ili nek se otklone manjkavosti jer je očigledno da sa letelicom nešto nije u redu.

dd

pre 6 godina

taj je odavno trebao u staro gvozdje...a koliko sam ja obavesten nijedan Mig-29 nije u operativnom stanju,tj.nije 100% bezbedan za let!
kao sto sam i pre rekao...ishabanost materijala,starost,odavno istroseni sati letenja po letelici(takvi avioni se melju u staro gvozdje...
to vam je isto vozio Yuga 45 starog 40g ili novog BMW-a...nema tu razlike...ja mislim da smo mi morali kupiti te raspale migove,da rus zaradi jer ih je hteo u reciklazu...jako je opasno biti pilot u srbiji,i treba imati .... i sesti u neki avion koji je davno trebao biti recikliran,isto ko ovi migovi rus hteo da ih samelje a mi ih kupili...i aj sad sedi i vozi????ja da sam pilot promenio bi zanimanje i zahvalio se lepo!ne bi seo u takav avion,ma nema teoretske sanse

Vladimir

pre 6 godina

Sta ga li je ovde strucnjaka?Pa u roku od dve nedelje u Americi su se srusila dva aviona i u oba slucaja su piloti poginuli.Nije podneo ostavku ni ministar odbrane niti iko drugi.Takav je posao,rizican,ali u odnosu na druga zanimanja dobro placen.

laki78

pre 6 godina

Pa kad se glupiramo i igramo ratnog vazduhoplovstva.Nije to više priča za našu siromašnu zemlju.RV je bilo nešto što je mogla bivša SFRJ da izdržava ekonomski a ovako siromašna Srbija ne.Onda kao posledicu imamo da se leti u pola veka starim krševima i da se gine.

Čovek po imenu Uve

pre 6 godina

Daj ukinite više te besmislene vežbe!
Dokle više da zbog samopromocije onih koji nam ne žele ništa dobro, da ginu dobri ljudi.
Nabavite 2 vrhunska NOVA aviona - lovca i nešto helikoptera i ovakvi kakvi smo jadni bilo bi nam više nego dovoljno. Ovako, malo malo pa neko strada, jer nam je tehnologije iz 80-ih pri čemu pitaj Boga ko radi održavanje tih letećih grobnica. Verovatno preko tendera, a svi znamo kako to ide...
Saučešće porodici poginulog, sva nadanja da će se drugi heroj izvući...

Nenad

pre 6 godina

Nazalost klasika. Starudije a ovi kupuju jos. Nama je potrebno samo par aviona za kontrolu neba, a ono sto nam stvarno treba su protivavionski sistemi. I to ne makete nego pravi.

Xman

pre 6 godina

Aman zastitite drzavu tako sto cete nas uclaniti u Nato gde su vec svi oko nas i gde su sve razvijene zemlje sveta i onda necemo imati od koga da strahujemo, a profesionalni vojnici ce imati normalan standard i normalna primanja. Oni bi sutra vec usli u Nato da njih pitate.

Pedja

pre 6 godina

Hoće Vulin podneti ostavku?
(3210, 11. april 2018 10:58)

Političari u Srbiji ne znaju niti šta je odgovornost niti ih zanima taj pojam uopšte tako da od ostavke nema ništa.

Niški

pre 6 godina

U Nišu non stop rade prelete iznad centra grada,iskreno pribojavao sam se ovoga,da će neka od ovih letećih kanti da otkaže i napravi veliku štetu,e sad ti bahati preleti podsećaju me na ona zastrašivanja koja su se ranije sprovodila nad kosovom,da li ima veze sa otimačinom našeg aerodroma pitanje je,pa ako vam je do vežbe vežbajte nad Medoševcem a ne iznad urbanog dela grada!!

treća liga baš nas briga

pre 6 godina

Galeb koje je prozvodila jos titov juga ako se ne varam? to staro,trebmo da naavimo par migova,nekoliko f16 i barem po 2 aviona najnovije generaxcije jedan ruski drugi američki, ma samo da piloti budu dobro!!!

istinomer

pre 6 godina

Samo pilot da je ziv.mucenici i ono malo naleta imaju u kantama.mogu ovi da pricaju sta hoce i da lazu pun gas ali cela garnitura politicara u zadnjih trideset godina ce uci u istoriju kao najveci olos i banda.

DragKce

pre 6 godina

Bas juce pricam sa drugarom. On zavrsava akademiju u Vrscu i kao zelja mu da vozi ove mlazne, ali kaze kod nas sve losi, sta ce mu to da mu stoji u biografiji da je izgubio avion. I eto ti ga, padaju k'o blesavi.

Dacha

pre 6 godina

Ne razumem cemu sluzi taj katapult ako posle njega covek bude u kriticnom stanju i pitanje je da li ce da prezivi...to ili ne radi kako treba ili sta je drugo moglo da se desi pa da pilot bude u kriticnom stanju??

Ivan

pre 6 godina

Ako se ne varam ovo je peta letelica Vojske Srbije koja se srusila od 2012. god. Lasta, Orao, Mig 29, helikopter Mi i ova sada i vise je pilota poginulo nego za vreme Nato bombardovanja.

Mladen

pre 6 godina

Aj vi svi što mrzite sve srpsko pokupite se i idite. Šta se desilo utvrdiće istraga, kao inženjer sačekao bih konačan izveštaj pa bih komentarisao. Jadni ste i bedni sa ruganjima tuđoj nesreći. Ipak su to oni koji svaki dan drže glavu u torbi dok takvi poput vas mirno mažu paštetu od deset dinara. Zato su svi i besni u Srbiji. Dobro je ovo još, ali je pitanje koliko će potrajati ova kakva takva idila. Želim svima brz oporavak i ponovo da se vinu u nebo.

Mladen

pre 6 godina

Znam da se nesrece s vremena na vreme desavaju, al ako nam ako ne svake godine onda svake druge “padne” po jedna letelica postavlja se pitanje da li je to onda nesrecan slucaj ili posledica loseg odrzavanja. Ne mogu da kazem mozda je i greska pilota, istraga ce to na kraju utvrditi. Steta za avion al bitno je da su piloti dobro.

istinomer

pre 6 godina

Samo pilot da je ziv.mucenici i ono malo naleta imaju u kantama.mogu ovi da pricaju sta hoce i da lazu pun gas ali cela garnitura politicara u zadnjih trideset godina ce uci u istoriju kao najveci olos i banda.

Ivan

pre 6 godina

Ako se ne varam ovo je peta letelica Vojske Srbije koja se srusila od 2012. god. Lasta, Orao, Mig 29, helikopter Mi i ova sada i vise je pilota poginulo nego za vreme Nato bombardovanja.

Mladen

pre 6 godina

Aj vi svi što mrzite sve srpsko pokupite se i idite. Šta se desilo utvrdiće istraga, kao inženjer sačekao bih konačan izveštaj pa bih komentarisao. Jadni ste i bedni sa ruganjima tuđoj nesreći. Ipak su to oni koji svaki dan drže glavu u torbi dok takvi poput vas mirno mažu paštetu od deset dinara. Zato su svi i besni u Srbiji. Dobro je ovo još, ali je pitanje koliko će potrajati ova kakva takva idila. Želim svima brz oporavak i ponovo da se vinu u nebo.

punimlimenke

pre 6 godina

Sta ga li je ovde strucnjaka?Pa u roku od dve nedelje u Americi su se srusila dva aviona i u oba slucaja su piloti poginuli.Nije podneo ostavku ni ministar odbrane niti iko drugi.Takav je posao,rizican,ali u odnosu na druga zanimanja dobro placen.
(Vladimir, 11. april 2018 11:50)
strucnjak...
mi imamo 10 a Ameri 9500 avoiona.
ako godisnje njima padnu 2 a nama 1.
dolazimo do zakljucka, da slucajno mi imamo 9500 aviona. nama bi palo 450 aviona godisnje.

Pedja

pre 6 godina

Hoće Vulin podneti ostavku?
(3210, 11. april 2018 10:58)

Političari u Srbiji ne znaju niti šta je odgovornost niti ih zanima taj pojam uopšte tako da od ostavke nema ništa.

Pogresna procena

pre 6 godina

Nistra strasno. Desava se I desavace se. Pre neki dan pao je u SAD F16, u Rusiji mi-8. Sve je to normalno, bitno je da su piloti ostali zivi.
(sone, 11. april 2018 10:41)

Nije normalno. Koliko ih ima i koliko lete ruski i americki avioni, a koliko nasi. Kad padne jedan njihov to je u nivou statisticke greske. Kad padne nesto nase to mu dodje 50%. Poredis babe i zabe.

Niški

pre 6 godina

U Nišu non stop rade prelete iznad centra grada,iskreno pribojavao sam se ovoga,da će neka od ovih letećih kanti da otkaže i napravi veliku štetu,e sad ti bahati preleti podsećaju me na ona zastrašivanja koja su se ranije sprovodila nad kosovom,da li ima veze sa otimačinom našeg aerodroma pitanje je,pa ako vam je do vežbe vežbajte nad Medoševcem a ne iznad urbanog dela grada!!

Xman

pre 6 godina

Aman zastitite drzavu tako sto cete nas uclaniti u Nato gde su vec svi oko nas i gde su sve razvijene zemlje sveta i onda necemo imati od koga da strahujemo, a profesionalni vojnici ce imati normalan standard i normalna primanja. Oni bi sutra vec usli u Nato da njih pitate.

s t v

pre 6 godina

Muka mi je od komentara koji ovakvu, i slične, tragedije koriste da popljuju državu, prozovu vlast, iskažu svoju brižnost za poginule i njihove porodice, a do juče prozivali svako vojno lice!
Muka mi je od tolikog licemerja!
Nosio sam uniformu RV preko 10 godina i dajem za pravo sebi da kažem svima vama da ste veliki dunsteri po ovom pitanju.
Nije vas briga ni za živote pilota, ni za letelice, ni za vojsku za koju ste sigurno govorili da je budala ko ide. Vi brinete? Vi lupate gluposti!
Vi se razumete u politiku, katapultiranje, Noletov bekend, ekonomiju, a u kući vam curi česma. I za to vam je država kriva!
Potsećate me na profesionalne narikače samo što umesto groblja naričete na forumima.
Nadam se da će mi objaviti komentar.

javir

pre 6 godina

Sta ga li je ovde strucnjaka?Pa u roku od dve nedelje u Americi su se srusila dva aviona i u oba slucaja su piloti poginuli.Nije podneo ostavku ni ministar odbrane niti iko drugi.Takav je posao,rizican,ali u odnosu na druga zanimanja dobro placen.
(Vladimir, 11. april 2018 11:50)

Koliko amerika ima aviona i koliko sati leta?

dumpster diving championship

pre 6 godina

Vidim da ovde gomila prica kako u svetu niko ne podnosi ostavku kad se desavaju ovakve stvari. Jasno, u US gde imate hiljade aviona gde su svi tehnicki ispravni, pa padne jedan i naravno da niko nece podnositi ostavku, ali ce biti istrage gde ce ako se utvrdi ljudska greska sigurno biti sankcija.

A onda imate Srbiju, gde su avionima odavno istekli resursi, gde se papiri shticuju da bi mogli da lete jos, gde je od 20 G4 ispravno 2 i to jedva, gde piloti imaju 60.000 platu (manje od vozaca gradske cistoce), gde ih bukvalno teraju da lete u letecim kovcezima, gde nista ne valja od obuke do procedura i gde je za to DIREKTNO ODGOVORAN DRZAVNI VRH!! E tu se gospodo podnose ostavke i trazi odgovornost, a ovde kod nas te reci ne postoje u politickom recniku.

Saucesce porodicama i da ostali piloti VS razmisle za sta i koga stavljaju glavu u torbu!

Vlada

pre 6 godina

Slava i hvala pilotu.
A avioni se kvare i u vazduhoplovstvima najbogatijih drzava, ali verovatno samo kod nas takav tragican dogadjaj sluzi u dnevnopoliticke svrhe. Trebalo bi da smo svi ujedinjeni u zalosti za nastradalim herojem umesto sto mnogi sada pisu ruzno o svojoj drzavi i vojsci.

Miroslav

pre 6 godina

mi imamo 10 a Ameri 9500 avoiona.
ako godisnje njima padnu 2 a nama 1.
dolazimo do zakljucka, da slucajno mi imamo 9500 aviona nama bi palo 450 aviona godisnje.
(punimlimenke, 11. april 2018 12:25)

Jos kad ubacis u kalkulaciju cinjenicu da americki pilot ima oko 200 sati leta godisnje, a nasi maksimalno 50...

Darko

pre 6 godina

Saučešće porodici poginulog pilota, evo ovih samo ostavke ali oće li to poboljšati stanje ili će stanje poboljšati bolji uslovi tehnička sredstva i osposobljavanje kako tehničkog osoblja tako i pilota. Menjali smo političare svako malo a šta se time postiglo, ljudi rad i usavršavanje a padovi su neizbežni treba ih svesti na najmanju moguću meru ali ih niko neće ni ukinuti ni zabraniti ma ko od političara o tome bude odlučivao.

Nikola

pre 6 godina

Sta ga li je ovde strucnjaka?Pa u roku od dve nedelje u Americi su se srusila dva aviona i u oba slucaja su piloti poginuli.Nije podneo ostavku ni ministar odbrane niti iko drugi.Takav je posao,rizican,ali u odnosu na druga zanimanja dobro placen.
(Vladimir, 11. april 2018 11:50)

Ma hajte molim Vas... Pa u toj Americi ima letova na dnevnoj bazi koliko kod nas za bar 10 godina pa na taj kvantitet 2 aviona su skoro pa statistička greška...

Vladimir

pre 6 godina

Sta ga li je ovde strucnjaka?Pa u roku od dve nedelje u Americi su se srusila dva aviona i u oba slucaja su piloti poginuli.Nije podneo ostavku ni ministar odbrane niti iko drugi.Takav je posao,rizican,ali u odnosu na druga zanimanja dobro placen.

marko

pre 6 godina

Pre samo godinu dana 7.4.2017. se srusio Supergaleb G4, oba pilota poginula. Danas jos jedan G4 se srusio i jedan pulot poginuo. Sta reci... Tuga.

Neutešni Srbin

pre 6 godina

Saučešće porodici nastradalog pilota, neka ga Gospod pomene u Carstvu Nebeskom.

Što se ovozemaljske Srbije tiče, stvari su očigledne: vladajuća oligarhija neprestano medijski spinuje priču da smo velesila u regionu, a onda nas tragični događaji poput ovog ili pada helikoptera vrate u sumornu realnost... nismo velesila, a pitanje je koliko smo i država.

Džoni

pre 6 godina

U VOC-u su po pravilu najbolji piloti, ali oni tamo lete tako što aparate dovode u ekstremne situacije i na ivice mogućnosti tako da su to sve samo ne obični letovi a tehnika u takvim režimima leta veoma lako može da otkaže? Gubitak ljudskog života je nenadoknadiv ali taj poziv jednostavno nosi i taj rizik pa samim tim pilot ratnog vazduhoplovstva ni ne može da bude svako! Večna mu slava i plavo nebo!

Zoro

pre 6 godina

Vidim da u komentarima pise da je normalno da se srusi vojni avion jer se to desavalo i u Ruskoj Federaciji i u SAD.
Ali da li vi znate koliko oni letelica imaju i koji je to broj naleta? Mi imamo 15 kanti koje lete sa mizernim satovima letenja. I svake godine se neka srusi.

Zgubidanije

pre 6 godina

Неко ми рече да наши оилоти сада лете у просеку по 20 до 30 сати годишње и да се то још сматра успехом, јер су до пре неколико година летели по мање од 10 сати за читаву годину. Поређења ради, руски пилот лети по 120 сати годишње. Ем то, ем стари авиони, па чему онда чуђење кад падну?

acomurija

pre 6 godina

Posten svet je zgrozen vecinom komentara. Kao bvsi pilot JRV (deveta klasa), duboko u osmoj deceniji, prezirem one koji "na rebru" progovore, "komentarisu" koliko da istaknu ljubav prema Americi i mrznju prema Srbiji.
Cak ni naslov ne procitaju dobro!
U ovom slucaju, jedino sta je potvrdjeno, G4 (odlicni avion za nebo Srbije), je bio na PROBNOM LETU!
Ne znamo da li je let bio u dijagnostici ili nakon popravke; da li je proba bila na agregatu, komandnom sistemu, stajnom trapu, navigaciji, elektronici; da li na borbenim sredstvima...
Svakako je izuzetno bitna izjava ocevica da je letelica "izgledala kao da ce da se prinudno spusti", jer u takvim slucajevima, na maloj visini, katapultiranje se ne sprovodi.
Pre neku godinu, na Batajnici, premoreni pilot (spremao se za vazdusnu smotru) je na 20-tak metara od tla, dok je vrsio manevar premeta, bio naglavacke, u panici se katapultirao - PREMA TLU, i pogonuo, pritom ubivsi jos vojnika na strazi.
"Ljudski faktor..."

A.B.

pre 6 godina

Za komentare da svuda padaju avioni: Amerika i Rusija imaju stotine aviona i stotine letova dnevno/mesecno. Padne jedan avion, ili helikopter, pa je procentualno broj nesreca veoma mali.

Nama je danas pao jedan od 6 ispravnih aviona (broj sam proizvoljno stavio). Znaci, palo nam je 17% cele avijacije. S obzirom na broj letova, procenat padova je stravicno veliki.

Lucky

pre 6 godina

@Jevdja i ostali znalci

Sto se tice starosti aviona koji lete, za Jevdju posebno:
F-16 prvi let 20.01.1974, uveden u upotrebu 17.08.1978.
F-15 prvi let 27.06.1972, uveden u upotrebu 09.01.1976.
F-18 prvi let 18.11.1978, uveden u upotrebu 07.01.1984.
MiG29 prvi let 06.10.1977, uveden u upotrebu jul 1982.
MiG31 prvi let 16.09.1975, uveden u upotrebu 06.05.1981.
Su27 prvi let 20.05.1977, uveden u upotrebu 22.06.1985.

To vam je gospodo draga i dan danas okosnica RV sto Americkih vazdusnih snaga i njihovih saveznika,isto vazi za Ruse. Jednostavno, nema veze koliko je avion star, ukoliko se odrzava kako treba. To je ovde problem, shvatite ljudi vec jednom, mali nalet pilota i slabo odrzavanje, nema dovoljno aviomehanicara pri vojsci i tacka.

Srdacan pozdrav svim vazduhoplovcima,a pilotu (nadam se ne i kopilotu) koji je danas izgubio zivot mirno i plavo nebo.

Dragan

pre 6 godina

Tako je to kada pokušavaš da osavremeniš trenažni avion star 40 godina. Toliko nam je stara i lovačka avijacija, s tim što trenutno nijedan MiG-29 ne leti. Saučešće porodici stradalog.

treća liga baš nas briga

pre 6 godina

Galeb koje je prozvodila jos titov juga ako se ne varam? to staro,trebmo da naavimo par migova,nekoliko f16 i barem po 2 aviona najnovije generaxcije jedan ruski drugi američki, ma samo da piloti budu dobro!!!

DragKce

pre 6 godina

Bas juce pricam sa drugarom. On zavrsava akademiju u Vrscu i kao zelja mu da vozi ove mlazne, ali kaze kod nas sve losi, sta ce mu to da mu stoji u biografiji da je izgubio avion. I eto ti ga, padaju k'o blesavi.

miki

pre 6 godina

Orao ima stolice britanske proizvodnje ako se be varam i katapultirana stolica sa raketnim motorom ide od 0 do 300 metara i jako je sigurna, mig 29 takodje, galeb je zeljezni grob sa frejmom kao automobili iz luna parka i tu je vec tesko da se prezivi u slucaju otkaza motora, bojim se da su letili bas ovim skolskim avionom. zasto vise ne urade posten remont tih letilica, svaka greska se placa zivotom.

Kalimero

pre 6 godina

Botovima naravno ništa sveto nije, ni izgubljen ljudski život, ni tuđa nesreća i tuga. Udaraju ljudima minuse iako je svaki komentar na mestu. Je l' i za ovu nesreću kriv Šutanovac i vlast od pre 6 godina?

Millennium

pre 6 godina

Hoće li neko više proveriti ta sedišta, piro-patrone, i sve što ima veze sa bezbednim napuštanjem aviona ako to situacija dozvoljava? Padaju avioni po celom svetu, to nije novost, ali uglavnom piloti bezbedno napuštaju letelicu. Kod nas ili ne dođe do katapultiranja a ako i dođe to je sa tragičnim posledicama ili teškim povredama. I nek se već jednom taj Galeb modernizuje ili nek se otklone manjkavosti jer je očigledno da sa letelicom nešto nije u redu.

dd

pre 6 godina

taj je odavno trebao u staro gvozdje...a koliko sam ja obavesten nijedan Mig-29 nije u operativnom stanju,tj.nije 100% bezbedan za let!
kao sto sam i pre rekao...ishabanost materijala,starost,odavno istroseni sati letenja po letelici(takvi avioni se melju u staro gvozdje...
to vam je isto vozio Yuga 45 starog 40g ili novog BMW-a...nema tu razlike...ja mislim da smo mi morali kupiti te raspale migove,da rus zaradi jer ih je hteo u reciklazu...jako je opasno biti pilot u srbiji,i treba imati .... i sesti u neki avion koji je davno trebao biti recikliran,isto ko ovi migovi rus hteo da ih samelje a mi ih kupili...i aj sad sedi i vozi????ja da sam pilot promenio bi zanimanje i zahvalio se lepo!ne bi seo u takav avion,ma nema teoretske sanse

Dacha

pre 6 godina

Ne razumem cemu sluzi taj katapult ako posle njega covek bude u kriticnom stanju i pitanje je da li ce da prezivi...to ili ne radi kako treba ili sta je drugo moglo da se desi pa da pilot bude u kriticnom stanju??

Čovek po imenu Uve

pre 6 godina

Daj ukinite više te besmislene vežbe!
Dokle više da zbog samopromocije onih koji nam ne žele ništa dobro, da ginu dobri ljudi.
Nabavite 2 vrhunska NOVA aviona - lovca i nešto helikoptera i ovakvi kakvi smo jadni bilo bi nam više nego dovoljno. Ovako, malo malo pa neko strada, jer nam je tehnologije iz 80-ih pri čemu pitaj Boga ko radi održavanje tih letećih grobnica. Verovatno preko tendera, a svi znamo kako to ide...
Saučešće porodici poginulog, sva nadanja da će se drugi heroj izvući...

Sax

pre 6 godina

Tuga :((((( Život jednog hrabrog pilota ništa ne može da nadoknadi. Nadam se da će se drugi pilot oporaviti. Vulin, ako ima obraza, da podnese ostavku.

cica

pre 6 godina

Ovo su opitni piloti, tj lete kako bi se isprobale neke nove funkcionalnosti, nadogradnje, rakete itd, ne lete cisto onako bzvz. Sto bi se reklo teraju avion do granica izdrzljivosti, i cesto se na zalost desi ovako nesto, desavalo se i u jugi.

Ne zalazim u to sta imamo a sta nam treba... Jednostavno, oni rade s onim sto imaju, rade svoj posao koji nosi ovkve rizike, zato kapa dole i postovanje.

Nikome nije gorela doveka...

pre 6 godina

Tragedija. Saučešće porodici. Nadam se da će odgovorni uskoro odgovarati, a za ove koji lupaju minuse na saučešće i ogorčenje gradjana tek nemam šta da kažem. Očigledno je da je sve manje ljudskosti u njima.

Nenad

pre 6 godina

Nazalost klasika. Starudije a ovi kupuju jos. Nama je potrebno samo par aviona za kontrolu neba, a ono sto nam stvarno treba su protivavionski sistemi. I to ne makete nego pravi.

laki78

pre 6 godina

Pa kad se glupiramo i igramo ratnog vazduhoplovstva.Nije to više priča za našu siromašnu zemlju.RV je bilo nešto što je mogla bivša SFRJ da izdržava ekonomski a ovako siromašna Srbija ne.Onda kao posledicu imamo da se leti u pola veka starim krševima i da se gine.

djoka

pre 6 godina

Naši vojni avioni i helikopteri su za otpad a ne za letenje. Kad se uzme u obzir broj nesreća i broj aviona dođemo do proseka kao da se npr. Amerikancima ili Rusima sruši jedno 100 aviona i helikoptera godišnje. Naravno niko neće odgovarati za to što nam piloti ginu jer su prisiljeni da lete na neispravnim avionima kojima je po svim parametrima davno istekao rok upotrebe. Saučešće porodici.

bogi

pre 6 godina

Orao ima stolice britanske proizvodnje ako se be varam i katapultirana stolica sa raketnim motorom ide od 0 do 300 metara i jako je sigurna, mig 29 takodje, galeb je zeljezni grob sa frejmom kao automobili iz luna parka i tu je vec tesko da se prezivi u slucaju otkaza motora, bojim se da su letili bas ovim skolskim avionom. zasto vise ne urade posten remont tih letilica, svaka greska se placa zivotom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (miki, 11. april 2018 11:13)

Orao i Supergaleb imaju identicna izbaciva sedista, britanske Martin Baker, poprilicno pouzdana sedista. Mig-29 nema britanska sedista, nego ruska Zvewzda,cini mise, takodje dosta pouzdana sedista. Tako da ne stoji ova tvoja da je galeg opasniji zbog sedista. Tu se vise postavlja pitanje kakav je kvalitet remonta, posto zadnjih 5 aviona domace proizvodnje koja su pala, nisu pala zbog otkaza motora, nego zbog crkavanja hidraulike i to sve u prilicno kratkom periodu nakon remonta.

sALE

pre 6 godina

Ljudi! Mi smo jedina zemlja na planeti, gde niko ne odgovara za ubistva, nesreće na terenu itd. Dakle, ni ovde niko neće biti kriv, osim tih časnih ljudi, koji su radili svoj posao...poštovanje herojima!

sturmmann

pre 6 godina

Vječnaja pamjat...
Ali, čekajte, da li je to možda avion koji je (u paru, doduše) nedavno leteo par dana (i noću, poslednji put oko 22.00h) iznad mog grada? Nema veze što je to moj grad, leteti iznad BILO KOG NASELJENOG MESTA OVIM KRNTIJAMA JE IZUZETNO OPASNO! Da, o tome NIKO ne vodi računa (neće valjda!?) a kada se nesreća desi NIKO POJMA NEMA! Koja je svrha letenja na veoma maloj visini iznad grada u mašini koja može biti izuzetno opasna? Nemojte samo pominjati MANTRU o "izvođenju zadataka" i sl, to je SLUŽBOUGODNA FRAZA koja sama po ne znači NIŠTA!
Gospodo piloti, da li ste svesni rizika o kome sam pričao? Šta radite po tom pitanju? I, SETITE LI SE NEKADA VAŠIH KOLEGA KOJI SU POGINULI U HELIKOPTERU PRE PAR GODINA? Šta ste učinili PO NJIHOVOM PITANJU? Nešto? Ništa?
Nasleđe JNA po svakom pitanju...
Nažalost...

panzer general

pre 6 godina

Žalosno je da danas, u 21. stoljeću, u Evropi, ljudi riskiraju živote ulazeći u avione stare 30+ godina, koji očito nisu ni zadovoljavajuće održavani. U ovom konkretnom slučaju vjerojatno se desio neki tehnički kvar zbog kojeg se avion srušio, ali najžalosnije je da čak i sigurnosni mehanizam za izbacivanje pilota nije funkcionirao dobro pošto je jedan pilot poginuo, a drugi teško ranjen. Sustav funkcionira tako da piloti svjesno ulaze u veliki rizik upravljajući takvim avionima, jer očito nemaju drugog izbora. Minimum sa strane države sad bi bio da se obitelji stradalih pilota materijalno zbrinu i da ministar obrane da ostavku.

Kolumbo

pre 6 godina

da li neko može da objasni šta se dešava kod katapultiranja i kako je moguće da je čovek poginuo? da li se prekasno katapultirao?
(Koča, 11. april 2018 13:53)

Kod katapultiranja gotovo uvek dolazi do povreda, koje su u oko 10% slučajeva smrtonosne (podatak je za Martin Beker sedišta kojima je opremljen G-4, a koja se inače smatraju jednim od najkvalitetnijih).

Najiskrenije saučešće porodici Kaloci :(

ls

pre 6 godina

Koja je svrha nase avijacije? Bilo ko da nas napadne, nemamo nikakve sanse, bar sto se aviona tice. Videli smo vec sa kakvim avionima ljudi napadaju, ni tada im nismo mogli parirati, a sta su posle toga sve razvili, mislim da je glupo slati nase ljude da ginu u ovim kantama. Da mi idemo nekoga bombardovati, to se nece desiti, jer bi nas zapad samleo ponovo, da se branimo avionima starim 60 godina, nema smisla. Znaci, uzaludno trosenje para i ljudstva.

Srki

pre 6 godina

Ajde što je pao ali pilot je mrtav. to se ne desava i nebu se smelo dešavati. Tko će se odlučiti za zvanje pilota kada vidi da redovno piloti ginu prilikom katapultiranja.

Zeleni zub

pre 6 godina

Znam da se nesrece s vremena na vreme desavaju, al ako nam ako ne svake godine onda svake druge “padne” po jedna letelica postavlja se pitanje da li je to onda nesrecan slucaj ili posledica loseg odrzavanja. Ne mogu da kazem mozda je i greska pilota, istraga ce to na kraju utvrditi. Steta za avion al bitno je da su piloti dobro.
(Mladen, 11. april 2018 10:48)

Možda, samo možda je faktor i to da su nam najmladji avioni proizvedeni za vreme SFRJ. To važi i za Migove, čak i ove “nove”. Lasta 95 doduše jeste mladja, ali činjenica da je od prvog leta poslednje verzije do uvodjenja u upotrebu prošlo 10 godina, da je bilo potrebno 35 godina razvoja da bi se dobio upotrebljiv avion, da je tokom razvoja tri puta padala 1985, 1997. i 2012) i od toga dva puta su poginuli piloti, dovoljno govori i o njenom kvalitetu.

sreten

pre 6 godina

@lucky i ostali znalci,

osim Mig 31, svi avioni koje si naveo se jos uvek proizvode, znaci ne leti se na avionima iz sedamdesetih kako tvoj komentar sugerise.
Naravno, bez adekvatnog odrzavanja ne leti se ni na avionu proizvedenom ove godine...

pozdrav

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Te avione je trebalo rashodovati pre 30 godina ili ih postaviti u vojni muzej na Kalemegdanu...ovima sto kazu da avioni svima padaju moram reci jednu stvar...kod nas bi ministar trebao da podnese ostavku... mi ukupno imamo 20 aviona koji mogu da se dignu u vazduh...bilo je pre 2-3 godine na B-92 prica o avijaciji...evo interesantnog detalja: svakog trenutka nad Amerikom je 4500 aviona u letu?

Mladen

pre 6 godina

Znam da se nesrece s vremena na vreme desavaju, al ako nam ako ne svake godine onda svake druge “padne” po jedna letelica postavlja se pitanje da li je to onda nesrecan slucaj ili posledica loseg odrzavanja. Ne mogu da kazem mozda je i greska pilota, istraga ce to na kraju utvrditi. Steta za avion al bitno je da su piloti dobro.

K.G.

pre 6 godina

Aman zastitite drzavu tako sto cete nas uclaniti u Nato gde su vec svi oko nas i gde su sve razvijene zemlje sveta i onda necemo imati od koga da strahujemo, a profesionalni vojnici ce imati normalan standard i normalna primanja. Oni bi sutra vec usli u Nato da njih pitate.
(Xman, 11. april 2018 11:00)


Šta lupetaš života ti! Ti zamišljaš kad bi Srbija usla u NATO onda bi NATO besplatno naoružavao i plaćao našu vojsku. Ovakkvo debilan komentar nisam odavno pročitao.
Ovo je verovatno pad aviona uzrokovan lošim odrzavanjem i moj predlog je da se ukine financiranje raznih nevladinih organizacija pa ce biti para za remont a i nabavku novih aviona.
Porodici i prijateljima poginulog pilota najiskrenije saučešće a povređenom pilotu zelim brz oporavak.

cccc

pre 6 godina

Sramota je kako se tretira Rv Vs,sve je to posljedica toga.....modernizacija G4 najavljena još pre nekoliko godina od tada padose 2 aviona i izgubiše se 3 života!

Lucky

pre 6 godina

@sreten

Apsolutno se slazem sa tvojomm konstatacijom, verovatno sam malo previse iziritiran svim znalcima, naravno da se svi proizvode i dalje, a na starim aparatima se vrsi modernizacija na najnoviji standard odredjenog vazduhoplovstva. Ono sto ostaje od starog aparata je u 90% slucajeva zmaj aviona i pogonska grupa. Hteo sam samo da naglasim da nije bitna godina ulaska aviona u eksploataciju nego redovno odrzavanje, nalet pilota i modernizacija, a sad sto smo mi raskupusali industriju ko nam kriv

John

pre 6 godina

da li neko može da objasni šta se dešava kod katapultiranja i kako je moguće da je čovek poginuo? da li se prekasno katapultirao?
(Koča, 11. april 2018 13:53)

Mnogo faktora je tu u igri.
Zavisi od toga na kojoj su visini bili u momentu katapultiranja, kojom su brzinom leteli, kako je avion bio okrenut (po kojim uglom u odnosu na tlo). Pošto je "Galeb" dvosed, može da zavisi od toga i ko je sedeo napred a ko pozadi. Naravno, zavisi i od ispravnosti samog sistema za katapultiranje. Možda mu se i padobran nije otvorio na vreme...

Nažalost, ne kaže se džabe za katapult da će ili da spase pilota ili će da ga ubije...

Ima li dublje od ovog dna?

pre 6 godina

Kako se u narodu kaže - "za čije babe zdravlje" je ovaj čovek izgubio život i iza sebe ostavio unesrećenu porodicu, familiju i prijatelje? Je li to da bi Diković, Vulin i ostali u lancu komandovanja vojskom zabeležili još jedan (užasno neuspešan) let u "letećoj konzervi) u kojoj, čak, ni uređaj za katapultiranje nije bio ispravan. Minimalno što se, posle ovoga, očekuje su ostavke načelnika generalštaba, ministra vojske i davanje otkaza onima, koji su dozvolili da nesrećni pilot i njegov kolega uđu u neispravnu letilicu. Međutim, na osnovu svežih iskustava (pad helikoptera, npr.) odgovorni za tu nesreću, umesto da budu smenjeni (Gašić, Lončar i ini) samo se premeštaju na druge funkcije u vrhu ove jadne vlasti SNS-a.

Darko

pre 6 godina

Što je mnogo, mnogo je!
Ovo je 5 vojni avion koji se srušio u Srbiji u poslednjih nekoliko godina.
Neka više niko ne seda u te kante od aviona! Ljudi, odbijte da dajete svoje živote zbog neodgovorne vlasti!

комша

pre 6 godina

Туга. Страшно је то, ал то је такво звање, опасно. Поготово што су то школски авиони и на њима се уче неискусни пилоти, а они су наравно склонији грешкама. Нема потребе да посипате дрвље и камење на нашу војску, јер сњ ивакве ствари дешавају у свим војскама света. Једноставно такав је то позив и они који се за њега одлуче су свесни свих ризика.

DAVOR

pre 6 godina

Padaju vojni avioni po celom svetu. Evo jos veca tragedija se desila u Alziru. U ovom nasem slucaju treba se upitati u kakvom to vojnom vaduhoplovstvu u mirnodopskim uslovima nastradaju piloti koji su uspeli da se katapultiraju iznad ravne njive kao tiganj bez ikakvih prirodnih prepreka. Svako iole obrazovan bi posumnjao da se tu radi o javasluku prilikom odrzavanja letelice.

Боки

pre 6 godina

Баш ме занима крај истраге... Шта ће рећи, не верујем опет да су пилоти били пијани, јер већ једном су се вадили на тај изговор... Зашто терају пилоте да лете на малим висинама изнад насељених места? Пилот вероватно док је усмерио авион да падне ван насељено место, изгубио висину за безбедно катапултирање а све због потребе власти у прављењу лажне слике о стању у војсци и држави.

Mare

pre 6 godina

Ljudi! Mi smo jedina zemlja na planeti, gde niko ne odgovara za ubistva, nesreće na terenu itd. Dakle, ni ovde niko neće biti kriv, osim tih časnih ljudi, koji su radili svoj posao...poštovanje herojima!
(sALE, 11. april 2018 11:26)

Zapravo ni u jednoj drzavi vojni vrh ne podnosi ostavke prilikom pada vojne letelice, to smo mi nesto umslili. Danas se srusio ruski Mi-8, poginulo 6 vojnika, u zadnjih nedelju dana u SAD se srusila 2 f-16 aviona, juce se francuskom Mirazu otkacila bomba i pala na naseljeno mesto. Niko ovde nije podneo ostavku, to su jednostavno nesrece koje se desavaju.

Jastreb

pre 6 godina

Padaju avioni svuda.Ali taj procenat je mnogo manji u odnosu na broj sati naleta i broj aviona na godisnjem nivou.Tako da ne moze da se poredi sa nama.Tuga.....dan zalosti.

Boris Banović

pre 6 godina

Saučešće porodici poginulog ! Naravno, ispitati okolnosti i uzroke pada aviona i pogibije jednog od pilota ! Ako se ustanovi odgovornost trećih lica , postupiti po zakonu ! Tužno je i ružno tražiti nečije ostavke apriori, samo zbog stranačke ostrašćenosti ! Evo poslaničkog pitanja za G.Čomić !

marko

pre 6 godina

Нема чак више ни смисла правити се паметан и говорити и писати ресурси, ресурси. Свако из струке зна да је то основни проблем. Друго је процедуре. Али поента је да је то све одозго. Ето написах ово, а исто се писало и пре више године, и од тог времена само бројим мртве пилоте, цивилне и војне на жалост у задње време.

istinomer

pre 6 godina

Samo pilot da je ziv.mucenici i ono malo naleta imaju u kantama.mogu ovi da pricaju sta hoce i da lazu pun gas ali cela garnitura politicara u zadnjih trideset godina ce uci u istoriju kao najveci olos i banda.

Ivan

pre 6 godina

Ako se ne varam ovo je peta letelica Vojske Srbije koja se srusila od 2012. god. Lasta, Orao, Mig 29, helikopter Mi i ova sada i vise je pilota poginulo nego za vreme Nato bombardovanja.

dumpster diving championship

pre 6 godina

Vidim da ovde gomila prica kako u svetu niko ne podnosi ostavku kad se desavaju ovakve stvari. Jasno, u US gde imate hiljade aviona gde su svi tehnicki ispravni, pa padne jedan i naravno da niko nece podnositi ostavku, ali ce biti istrage gde ce ako se utvrdi ljudska greska sigurno biti sankcija.

A onda imate Srbiju, gde su avionima odavno istekli resursi, gde se papiri shticuju da bi mogli da lete jos, gde je od 20 G4 ispravno 2 i to jedva, gde piloti imaju 60.000 platu (manje od vozaca gradske cistoce), gde ih bukvalno teraju da lete u letecim kovcezima, gde nista ne valja od obuke do procedura i gde je za to DIREKTNO ODGOVORAN DRZAVNI VRH!! E tu se gospodo podnose ostavke i trazi odgovornost, a ovde kod nas te reci ne postoje u politickom recniku.

Saucesce porodicama i da ostali piloti VS razmisle za sta i koga stavljaju glavu u torbu!

Pedja

pre 6 godina

Hoće Vulin podneti ostavku?
(3210, 11. april 2018 10:58)

Političari u Srbiji ne znaju niti šta je odgovornost niti ih zanima taj pojam uopšte tako da od ostavke nema ništa.

Niški

pre 6 godina

U Nišu non stop rade prelete iznad centra grada,iskreno pribojavao sam se ovoga,da će neka od ovih letećih kanti da otkaže i napravi veliku štetu,e sad ti bahati preleti podsećaju me na ona zastrašivanja koja su se ranije sprovodila nad kosovom,da li ima veze sa otimačinom našeg aerodroma pitanje je,pa ako vam je do vežbe vežbajte nad Medoševcem a ne iznad urbanog dela grada!!

Xman

pre 6 godina

Aman zastitite drzavu tako sto cete nas uclaniti u Nato gde su vec svi oko nas i gde su sve razvijene zemlje sveta i onda necemo imati od koga da strahujemo, a profesionalni vojnici ce imati normalan standard i normalna primanja. Oni bi sutra vec usli u Nato da njih pitate.

Zgubidanije

pre 6 godina

Неко ми рече да наши оилоти сада лете у просеку по 20 до 30 сати годишње и да се то још сматра успехом, јер су до пре неколико година летели по мање од 10 сати за читаву годину. Поређења ради, руски пилот лети по 120 сати годишње. Ем то, ем стари авиони, па чему онда чуђење кад падну?

Dragan

pre 6 godina

Tako je to kada pokušavaš da osavremeniš trenažni avion star 40 godina. Toliko nam je stara i lovačka avijacija, s tim što trenutno nijedan MiG-29 ne leti. Saučešće porodici stradalog.

Nenad

pre 6 godina

Nazalost klasika. Starudije a ovi kupuju jos. Nama je potrebno samo par aviona za kontrolu neba, a ono sto nam stvarno treba su protivavionski sistemi. I to ne makete nego pravi.

Miroslav

pre 6 godina

mi imamo 10 a Ameri 9500 avoiona.
ako godisnje njima padnu 2 a nama 1.
dolazimo do zakljucka, da slucajno mi imamo 9500 aviona nama bi palo 450 aviona godisnje.
(punimlimenke, 11. april 2018 12:25)

Jos kad ubacis u kalkulaciju cinjenicu da americki pilot ima oko 200 sati leta godisnje, a nasi maksimalno 50...

Lucky

pre 6 godina

@Jevdja i ostali znalci

Sto se tice starosti aviona koji lete, za Jevdju posebno:
F-16 prvi let 20.01.1974, uveden u upotrebu 17.08.1978.
F-15 prvi let 27.06.1972, uveden u upotrebu 09.01.1976.
F-18 prvi let 18.11.1978, uveden u upotrebu 07.01.1984.
MiG29 prvi let 06.10.1977, uveden u upotrebu jul 1982.
MiG31 prvi let 16.09.1975, uveden u upotrebu 06.05.1981.
Su27 prvi let 20.05.1977, uveden u upotrebu 22.06.1985.

To vam je gospodo draga i dan danas okosnica RV sto Americkih vazdusnih snaga i njihovih saveznika,isto vazi za Ruse. Jednostavno, nema veze koliko je avion star, ukoliko se odrzava kako treba. To je ovde problem, shvatite ljudi vec jednom, mali nalet pilota i slabo odrzavanje, nema dovoljno aviomehanicara pri vojsci i tacka.

Srdacan pozdrav svim vazduhoplovcima,a pilotu (nadam se ne i kopilotu) koji je danas izgubio zivot mirno i plavo nebo.

miki

pre 6 godina

Orao ima stolice britanske proizvodnje ako se be varam i katapultirana stolica sa raketnim motorom ide od 0 do 300 metara i jako je sigurna, mig 29 takodje, galeb je zeljezni grob sa frejmom kao automobili iz luna parka i tu je vec tesko da se prezivi u slucaju otkaza motora, bojim se da su letili bas ovim skolskim avionom. zasto vise ne urade posten remont tih letilica, svaka greska se placa zivotom.

Millennium

pre 6 godina

Hoće li neko više proveriti ta sedišta, piro-patrone, i sve što ima veze sa bezbednim napuštanjem aviona ako to situacija dozvoljava? Padaju avioni po celom svetu, to nije novost, ali uglavnom piloti bezbedno napuštaju letelicu. Kod nas ili ne dođe do katapultiranja a ako i dođe to je sa tragičnim posledicama ili teškim povredama. I nek se već jednom taj Galeb modernizuje ili nek se otklone manjkavosti jer je očigledno da sa letelicom nešto nije u redu.

Mladen

pre 6 godina

Aj vi svi što mrzite sve srpsko pokupite se i idite. Šta se desilo utvrdiće istraga, kao inženjer sačekao bih konačan izveštaj pa bih komentarisao. Jadni ste i bedni sa ruganjima tuđoj nesreći. Ipak su to oni koji svaki dan drže glavu u torbi dok takvi poput vas mirno mažu paštetu od deset dinara. Zato su svi i besni u Srbiji. Dobro je ovo još, ali je pitanje koliko će potrajati ova kakva takva idila. Želim svima brz oporavak i ponovo da se vinu u nebo.

DragKce

pre 6 godina

Bas juce pricam sa drugarom. On zavrsava akademiju u Vrscu i kao zelja mu da vozi ove mlazne, ali kaze kod nas sve losi, sta ce mu to da mu stoji u biografiji da je izgubio avion. I eto ti ga, padaju k'o blesavi.

Kalimero

pre 6 godina

Botovima naravno ništa sveto nije, ni izgubljen ljudski život, ni tuđa nesreća i tuga. Udaraju ljudima minuse iako je svaki komentar na mestu. Je l' i za ovu nesreću kriv Šutanovac i vlast od pre 6 godina?

dd

pre 6 godina

taj je odavno trebao u staro gvozdje...a koliko sam ja obavesten nijedan Mig-29 nije u operativnom stanju,tj.nije 100% bezbedan za let!
kao sto sam i pre rekao...ishabanost materijala,starost,odavno istroseni sati letenja po letelici(takvi avioni se melju u staro gvozdje...
to vam je isto vozio Yuga 45 starog 40g ili novog BMW-a...nema tu razlike...ja mislim da smo mi morali kupiti te raspale migove,da rus zaradi jer ih je hteo u reciklazu...jako je opasno biti pilot u srbiji,i treba imati .... i sesti u neki avion koji je davno trebao biti recikliran,isto ko ovi migovi rus hteo da ih samelje a mi ih kupili...i aj sad sedi i vozi????ja da sam pilot promenio bi zanimanje i zahvalio se lepo!ne bi seo u takav avion,ma nema teoretske sanse

Zoro

pre 6 godina

Vidim da u komentarima pise da je normalno da se srusi vojni avion jer se to desavalo i u Ruskoj Federaciji i u SAD.
Ali da li vi znate koliko oni letelica imaju i koji je to broj naleta? Mi imamo 15 kanti koje lete sa mizernim satovima letenja. I svake godine se neka srusi.

Mare

pre 6 godina

Ljudi! Mi smo jedina zemlja na planeti, gde niko ne odgovara za ubistva, nesreće na terenu itd. Dakle, ni ovde niko neće biti kriv, osim tih časnih ljudi, koji su radili svoj posao...poštovanje herojima!
(sALE, 11. april 2018 11:26)

Zapravo ni u jednoj drzavi vojni vrh ne podnosi ostavke prilikom pada vojne letelice, to smo mi nesto umslili. Danas se srusio ruski Mi-8, poginulo 6 vojnika, u zadnjih nedelju dana u SAD se srusila 2 f-16 aviona, juce se francuskom Mirazu otkacila bomba i pala na naseljeno mesto. Niko ovde nije podneo ostavku, to su jednostavno nesrece koje se desavaju.

A.B.

pre 6 godina

Za komentare da svuda padaju avioni: Amerika i Rusija imaju stotine aviona i stotine letova dnevno/mesecno. Padne jedan avion, ili helikopter, pa je procentualno broj nesreca veoma mali.

Nama je danas pao jedan od 6 ispravnih aviona (broj sam proizvoljno stavio). Znaci, palo nam je 17% cele avijacije. S obzirom na broj letova, procenat padova je stravicno veliki.

Čovek po imenu Uve

pre 6 godina

Daj ukinite više te besmislene vežbe!
Dokle više da zbog samopromocije onih koji nam ne žele ništa dobro, da ginu dobri ljudi.
Nabavite 2 vrhunska NOVA aviona - lovca i nešto helikoptera i ovakvi kakvi smo jadni bilo bi nam više nego dovoljno. Ovako, malo malo pa neko strada, jer nam je tehnologije iz 80-ih pri čemu pitaj Boga ko radi održavanje tih letećih grobnica. Verovatno preko tendera, a svi znamo kako to ide...
Saučešće porodici poginulog, sva nadanja da će se drugi heroj izvući...

Nikome nije gorela doveka...

pre 6 godina

Tragedija. Saučešće porodici. Nadam se da će odgovorni uskoro odgovarati, a za ove koji lupaju minuse na saučešće i ogorčenje gradjana tek nemam šta da kažem. Očigledno je da je sve manje ljudskosti u njima.

K.G.

pre 6 godina

Aman zastitite drzavu tako sto cete nas uclaniti u Nato gde su vec svi oko nas i gde su sve razvijene zemlje sveta i onda necemo imati od koga da strahujemo, a profesionalni vojnici ce imati normalan standard i normalna primanja. Oni bi sutra vec usli u Nato da njih pitate.
(Xman, 11. april 2018 11:00)


Šta lupetaš života ti! Ti zamišljaš kad bi Srbija usla u NATO onda bi NATO besplatno naoružavao i plaćao našu vojsku. Ovakkvo debilan komentar nisam odavno pročitao.
Ovo je verovatno pad aviona uzrokovan lošim odrzavanjem i moj predlog je da se ukine financiranje raznih nevladinih organizacija pa ce biti para za remont a i nabavku novih aviona.
Porodici i prijateljima poginulog pilota najiskrenije saučešće a povređenom pilotu zelim brz oporavak.

Dacha

pre 6 godina

Ne razumem cemu sluzi taj katapult ako posle njega covek bude u kriticnom stanju i pitanje je da li ce da prezivi...to ili ne radi kako treba ili sta je drugo moglo da se desi pa da pilot bude u kriticnom stanju??

ls

pre 6 godina

Koja je svrha nase avijacije? Bilo ko da nas napadne, nemamo nikakve sanse, bar sto se aviona tice. Videli smo vec sa kakvim avionima ljudi napadaju, ni tada im nismo mogli parirati, a sta su posle toga sve razvili, mislim da je glupo slati nase ljude da ginu u ovim kantama. Da mi idemo nekoga bombardovati, to se nece desiti, jer bi nas zapad samleo ponovo, da se branimo avionima starim 60 godina, nema smisla. Znaci, uzaludno trosenje para i ljudstva.

marko

pre 6 godina

Нема чак више ни смисла правити се паметан и говорити и писати ресурси, ресурси. Свако из струке зна да је то основни проблем. Друго је процедуре. Али поента је да је то све одозго. Ето написах ово, а исто се писало и пре више године, и од тог времена само бројим мртве пилоте, цивилне и војне на жалост у задње време.

Sax

pre 6 godina

Tuga :((((( Život jednog hrabrog pilota ništa ne može da nadoknadi. Nadam se da će se drugi pilot oporaviti. Vulin, ako ima obraza, da podnese ostavku.

djoka

pre 6 godina

Naši vojni avioni i helikopteri su za otpad a ne za letenje. Kad se uzme u obzir broj nesreća i broj aviona dođemo do proseka kao da se npr. Amerikancima ili Rusima sruši jedno 100 aviona i helikoptera godišnje. Naravno niko neće odgovarati za to što nam piloti ginu jer su prisiljeni da lete na neispravnim avionima kojima je po svim parametrima davno istekao rok upotrebe. Saučešće porodici.

sreten

pre 6 godina

@lucky i ostali znalci,

osim Mig 31, svi avioni koje si naveo se jos uvek proizvode, znaci ne leti se na avionima iz sedamdesetih kako tvoj komentar sugerise.
Naravno, bez adekvatnog odrzavanja ne leti se ni na avionu proizvedenom ove godine...

pozdrav

sturmmann

pre 6 godina

Vječnaja pamjat...
Ali, čekajte, da li je to možda avion koji je (u paru, doduše) nedavno leteo par dana (i noću, poslednji put oko 22.00h) iznad mog grada? Nema veze što je to moj grad, leteti iznad BILO KOG NASELJENOG MESTA OVIM KRNTIJAMA JE IZUZETNO OPASNO! Da, o tome NIKO ne vodi računa (neće valjda!?) a kada se nesreća desi NIKO POJMA NEMA! Koja je svrha letenja na veoma maloj visini iznad grada u mašini koja može biti izuzetno opasna? Nemojte samo pominjati MANTRU o "izvođenju zadataka" i sl, to je SLUŽBOUGODNA FRAZA koja sama po ne znači NIŠTA!
Gospodo piloti, da li ste svesni rizika o kome sam pričao? Šta radite po tom pitanju? I, SETITE LI SE NEKADA VAŠIH KOLEGA KOJI SU POGINULI U HELIKOPTERU PRE PAR GODINA? Šta ste učinili PO NJIHOVOM PITANJU? Nešto? Ništa?
Nasleđe JNA po svakom pitanju...
Nažalost...

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Te avione je trebalo rashodovati pre 30 godina ili ih postaviti u vojni muzej na Kalemegdanu...ovima sto kazu da avioni svima padaju moram reci jednu stvar...kod nas bi ministar trebao da podnese ostavku... mi ukupno imamo 20 aviona koji mogu da se dignu u vazduh...bilo je pre 2-3 godine na B-92 prica o avijaciji...evo interesantnog detalja: svakog trenutka nad Amerikom je 4500 aviona u letu?

bogi

pre 6 godina

Orao ima stolice britanske proizvodnje ako se be varam i katapultirana stolica sa raketnim motorom ide od 0 do 300 metara i jako je sigurna, mig 29 takodje, galeb je zeljezni grob sa frejmom kao automobili iz luna parka i tu je vec tesko da se prezivi u slucaju otkaza motora, bojim se da su letili bas ovim skolskim avionom. zasto vise ne urade posten remont tih letilica, svaka greska se placa zivotom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (miki, 11. april 2018 11:13)

Orao i Supergaleb imaju identicna izbaciva sedista, britanske Martin Baker, poprilicno pouzdana sedista. Mig-29 nema britanska sedista, nego ruska Zvewzda,cini mise, takodje dosta pouzdana sedista. Tako da ne stoji ova tvoja da je galeg opasniji zbog sedista. Tu se vise postavlja pitanje kakav je kvalitet remonta, posto zadnjih 5 aviona domace proizvodnje koja su pala, nisu pala zbog otkaza motora, nego zbog crkavanja hidraulike i to sve u prilicno kratkom periodu nakon remonta.

sALE

pre 6 godina

Ljudi! Mi smo jedina zemlja na planeti, gde niko ne odgovara za ubistva, nesreće na terenu itd. Dakle, ni ovde niko neće biti kriv, osim tih časnih ljudi, koji su radili svoj posao...poštovanje herojima!

Srki

pre 6 godina

Ajde što je pao ali pilot je mrtav. to se ne desava i nebu se smelo dešavati. Tko će se odlučiti za zvanje pilota kada vidi da redovno piloti ginu prilikom katapultiranja.

panzer general

pre 6 godina

Žalosno je da danas, u 21. stoljeću, u Evropi, ljudi riskiraju živote ulazeći u avione stare 30+ godina, koji očito nisu ni zadovoljavajuće održavani. U ovom konkretnom slučaju vjerojatno se desio neki tehnički kvar zbog kojeg se avion srušio, ali najžalosnije je da čak i sigurnosni mehanizam za izbacivanje pilota nije funkcionirao dobro pošto je jedan pilot poginuo, a drugi teško ranjen. Sustav funkcionira tako da piloti svjesno ulaze u veliki rizik upravljajući takvim avionima, jer očito nemaju drugog izbora. Minimum sa strane države sad bi bio da se obitelji stradalih pilota materijalno zbrinu i da ministar obrane da ostavku.

Kolumbo

pre 6 godina

da li neko može da objasni šta se dešava kod katapultiranja i kako je moguće da je čovek poginuo? da li se prekasno katapultirao?
(Koča, 11. april 2018 13:53)

Kod katapultiranja gotovo uvek dolazi do povreda, koje su u oko 10% slučajeva smrtonosne (podatak je za Martin Beker sedišta kojima je opremljen G-4, a koja se inače smatraju jednim od najkvalitetnijih).

Najiskrenije saučešće porodici Kaloci :(

Zeleni zub

pre 6 godina

Znam da se nesrece s vremena na vreme desavaju, al ako nam ako ne svake godine onda svake druge “padne” po jedna letelica postavlja se pitanje da li je to onda nesrecan slucaj ili posledica loseg odrzavanja. Ne mogu da kazem mozda je i greska pilota, istraga ce to na kraju utvrditi. Steta za avion al bitno je da su piloti dobro.
(Mladen, 11. april 2018 10:48)

Možda, samo možda je faktor i to da su nam najmladji avioni proizvedeni za vreme SFRJ. To važi i za Migove, čak i ove “nove”. Lasta 95 doduše jeste mladja, ali činjenica da je od prvog leta poslednje verzije do uvodjenja u upotrebu prošlo 10 godina, da je bilo potrebno 35 godina razvoja da bi se dobio upotrebljiv avion, da je tokom razvoja tri puta padala 1985, 1997. i 2012) i od toga dva puta su poginuli piloti, dovoljno govori i o njenom kvalitetu.

marko

pre 6 godina

Pre samo godinu dana 7.4.2017. se srusio Supergaleb G4, oba pilota poginula. Danas jos jedan G4 se srusio i jedan pulot poginuo. Sta reci... Tuga.

laki78

pre 6 godina

Pa kad se glupiramo i igramo ratnog vazduhoplovstva.Nije to više priča za našu siromašnu zemlju.RV je bilo nešto što je mogla bivša SFRJ da izdržava ekonomski a ovako siromašna Srbija ne.Onda kao posledicu imamo da se leti u pola veka starim krševima i da se gine.

Mladen

pre 6 godina

Znam da se nesrece s vremena na vreme desavaju, al ako nam ako ne svake godine onda svake druge “padne” po jedna letelica postavlja se pitanje da li je to onda nesrecan slucaj ili posledica loseg odrzavanja. Ne mogu da kazem mozda je i greska pilota, istraga ce to na kraju utvrditi. Steta za avion al bitno je da su piloti dobro.

John

pre 6 godina

da li neko može da objasni šta se dešava kod katapultiranja i kako je moguće da je čovek poginuo? da li se prekasno katapultirao?
(Koča, 11. april 2018 13:53)

Mnogo faktora je tu u igri.
Zavisi od toga na kojoj su visini bili u momentu katapultiranja, kojom su brzinom leteli, kako je avion bio okrenut (po kojim uglom u odnosu na tlo). Pošto je "Galeb" dvosed, može da zavisi od toga i ko je sedeo napred a ko pozadi. Naravno, zavisi i od ispravnosti samog sistema za katapultiranje. Možda mu se i padobran nije otvorio na vreme...

Nažalost, ne kaže se džabe za katapult da će ili da spase pilota ili će da ga ubije...

cccc

pre 6 godina

Sramota je kako se tretira Rv Vs,sve je to posljedica toga.....modernizacija G4 najavljena još pre nekoliko godina od tada padose 2 aviona i izgubiše se 3 života!

Lucky

pre 6 godina

@sreten

Apsolutno se slazem sa tvojomm konstatacijom, verovatno sam malo previse iziritiran svim znalcima, naravno da se svi proizvode i dalje, a na starim aparatima se vrsi modernizacija na najnoviji standard odredjenog vazduhoplovstva. Ono sto ostaje od starog aparata je u 90% slucajeva zmaj aviona i pogonska grupa. Hteo sam samo da naglasim da nije bitna godina ulaska aviona u eksploataciju nego redovno odrzavanje, nalet pilota i modernizacija, a sad sto smo mi raskupusali industriju ko nam kriv

комша

pre 6 godina

Туга. Страшно је то, ал то је такво звање, опасно. Поготово што су то школски авиони и на њима се уче неискусни пилоти, а они су наравно склонији грешкама. Нема потребе да посипате дрвље и камење на нашу војску, јер сњ ивакве ствари дешавају у свим војскама света. Једноставно такав је то позив и они који се за њега одлуче су свесни свих ризика.

Jastreb

pre 6 godina

Padaju avioni svuda.Ali taj procenat je mnogo manji u odnosu na broj sati naleta i broj aviona na godisnjem nivou.Tako da ne moze da se poredi sa nama.Tuga.....dan zalosti.

Darko

pre 6 godina

Što je mnogo, mnogo je!
Ovo je 5 vojni avion koji se srušio u Srbiji u poslednjih nekoliko godina.
Neka više niko ne seda u te kante od aviona! Ljudi, odbijte da dajete svoje živote zbog neodgovorne vlasti!

Vladimir

pre 6 godina

Sta ga li je ovde strucnjaka?Pa u roku od dve nedelje u Americi su se srusila dva aviona i u oba slucaja su piloti poginuli.Nije podneo ostavku ni ministar odbrane niti iko drugi.Takav je posao,rizican,ali u odnosu na druga zanimanja dobro placen.

Ima li dublje od ovog dna?

pre 6 godina

Kako se u narodu kaže - "za čije babe zdravlje" je ovaj čovek izgubio život i iza sebe ostavio unesrećenu porodicu, familiju i prijatelje? Je li to da bi Diković, Vulin i ostali u lancu komandovanja vojskom zabeležili još jedan (užasno neuspešan) let u "letećoj konzervi) u kojoj, čak, ni uređaj za katapultiranje nije bio ispravan. Minimalno što se, posle ovoga, očekuje su ostavke načelnika generalštaba, ministra vojske i davanje otkaza onima, koji su dozvolili da nesrećni pilot i njegov kolega uđu u neispravnu letilicu. Međutim, na osnovu svežih iskustava (pad helikoptera, npr.) odgovorni za tu nesreću, umesto da budu smenjeni (Gašić, Lončar i ini) samo se premeštaju na druge funkcije u vrhu ove jadne vlasti SNS-a.

DAVOR

pre 6 godina

Padaju vojni avioni po celom svetu. Evo jos veca tragedija se desila u Alziru. U ovom nasem slucaju treba se upitati u kakvom to vojnom vaduhoplovstvu u mirnodopskim uslovima nastradaju piloti koji su uspeli da se katapultiraju iznad ravne njive kao tiganj bez ikakvih prirodnih prepreka. Svako iole obrazovan bi posumnjao da se tu radi o javasluku prilikom odrzavanja letelice.

s t v

pre 6 godina

Muka mi je od komentara koji ovakvu, i slične, tragedije koriste da popljuju državu, prozovu vlast, iskažu svoju brižnost za poginule i njihove porodice, a do juče prozivali svako vojno lice!
Muka mi je od tolikog licemerja!
Nosio sam uniformu RV preko 10 godina i dajem za pravo sebi da kažem svima vama da ste veliki dunsteri po ovom pitanju.
Nije vas briga ni za živote pilota, ni za letelice, ni za vojsku za koju ste sigurno govorili da je budala ko ide. Vi brinete? Vi lupate gluposti!
Vi se razumete u politiku, katapultiranje, Noletov bekend, ekonomiju, a u kući vam curi česma. I za to vam je država kriva!
Potsećate me na profesionalne narikače samo što umesto groblja naričete na forumima.
Nadam se da će mi objaviti komentar.

Боки

pre 6 godina

Баш ме занима крај истраге... Шта ће рећи, не верујем опет да су пилоти били пијани, јер већ једном су се вадили на тај изговор... Зашто терају пилоте да лете на малим висинама изнад насељених места? Пилот вероватно док је усмерио авион да падне ван насељено место, изгубио висину за безбедно катапултирање а све због потребе власти у прављењу лажне слике о стању у војсци и држави.

treća liga baš nas briga

pre 6 godina

Galeb koje je prozvodila jos titov juga ako se ne varam? to staro,trebmo da naavimo par migova,nekoliko f16 i barem po 2 aviona najnovije generaxcije jedan ruski drugi američki, ma samo da piloti budu dobro!!!

acomurija

pre 6 godina

Posten svet je zgrozen vecinom komentara. Kao bvsi pilot JRV (deveta klasa), duboko u osmoj deceniji, prezirem one koji "na rebru" progovore, "komentarisu" koliko da istaknu ljubav prema Americi i mrznju prema Srbiji.
Cak ni naslov ne procitaju dobro!
U ovom slucaju, jedino sta je potvrdjeno, G4 (odlicni avion za nebo Srbije), je bio na PROBNOM LETU!
Ne znamo da li je let bio u dijagnostici ili nakon popravke; da li je proba bila na agregatu, komandnom sistemu, stajnom trapu, navigaciji, elektronici; da li na borbenim sredstvima...
Svakako je izuzetno bitna izjava ocevica da je letelica "izgledala kao da ce da se prinudno spusti", jer u takvim slucajevima, na maloj visini, katapultiranje se ne sprovodi.
Pre neku godinu, na Batajnici, premoreni pilot (spremao se za vazdusnu smotru) je na 20-tak metara od tla, dok je vrsio manevar premeta, bio naglavacke, u panici se katapultirao - PREMA TLU, i pogonuo, pritom ubivsi jos vojnika na strazi.
"Ljudski faktor..."

punimlimenke

pre 6 godina

Sta ga li je ovde strucnjaka?Pa u roku od dve nedelje u Americi su se srusila dva aviona i u oba slucaja su piloti poginuli.Nije podneo ostavku ni ministar odbrane niti iko drugi.Takav je posao,rizican,ali u odnosu na druga zanimanja dobro placen.
(Vladimir, 11. april 2018 11:50)
strucnjak...
mi imamo 10 a Ameri 9500 avoiona.
ako godisnje njima padnu 2 a nama 1.
dolazimo do zakljucka, da slucajno mi imamo 9500 aviona. nama bi palo 450 aviona godisnje.

Darko

pre 6 godina

Saučešće porodici poginulog pilota, evo ovih samo ostavke ali oće li to poboljšati stanje ili će stanje poboljšati bolji uslovi tehnička sredstva i osposobljavanje kako tehničkog osoblja tako i pilota. Menjali smo političare svako malo a šta se time postiglo, ljudi rad i usavršavanje a padovi su neizbežni treba ih svesti na najmanju moguću meru ali ih niko neće ni ukinuti ni zabraniti ma ko od političara o tome bude odlučivao.

Boris Banović

pre 6 godina

Saučešće porodici poginulog ! Naravno, ispitati okolnosti i uzroke pada aviona i pogibije jednog od pilota ! Ako se ustanovi odgovornost trećih lica , postupiti po zakonu ! Tužno je i ružno tražiti nečije ostavke apriori, samo zbog stranačke ostrašćenosti ! Evo poslaničkog pitanja za G.Čomić !

javir

pre 6 godina

Sta ga li je ovde strucnjaka?Pa u roku od dve nedelje u Americi su se srusila dva aviona i u oba slucaja su piloti poginuli.Nije podneo ostavku ni ministar odbrane niti iko drugi.Takav je posao,rizican,ali u odnosu na druga zanimanja dobro placen.
(Vladimir, 11. april 2018 11:50)

Koliko amerika ima aviona i koliko sati leta?

Džoni

pre 6 godina

U VOC-u su po pravilu najbolji piloti, ali oni tamo lete tako što aparate dovode u ekstremne situacije i na ivice mogućnosti tako da su to sve samo ne obični letovi a tehnika u takvim režimima leta veoma lako može da otkaže? Gubitak ljudskog života je nenadoknadiv ali taj poziv jednostavno nosi i taj rizik pa samim tim pilot ratnog vazduhoplovstva ni ne može da bude svako! Večna mu slava i plavo nebo!

Vlada

pre 6 godina

Slava i hvala pilotu.
A avioni se kvare i u vazduhoplovstvima najbogatijih drzava, ali verovatno samo kod nas takav tragican dogadjaj sluzi u dnevnopoliticke svrhe. Trebalo bi da smo svi ujedinjeni u zalosti za nastradalim herojem umesto sto mnogi sada pisu ruzno o svojoj drzavi i vojsci.

Pogresna procena

pre 6 godina

Nistra strasno. Desava se I desavace se. Pre neki dan pao je u SAD F16, u Rusiji mi-8. Sve je to normalno, bitno je da su piloti ostali zivi.
(sone, 11. april 2018 10:41)

Nije normalno. Koliko ih ima i koliko lete ruski i americki avioni, a koliko nasi. Kad padne jedan njihov to je u nivou statisticke greske. Kad padne nesto nase to mu dodje 50%. Poredis babe i zabe.

cica

pre 6 godina

Ovo su opitni piloti, tj lete kako bi se isprobale neke nove funkcionalnosti, nadogradnje, rakete itd, ne lete cisto onako bzvz. Sto bi se reklo teraju avion do granica izdrzljivosti, i cesto se na zalost desi ovako nesto, desavalo se i u jugi.

Ne zalazim u to sta imamo a sta nam treba... Jednostavno, oni rade s onim sto imaju, rade svoj posao koji nosi ovkve rizike, zato kapa dole i postovanje.

Neutešni Srbin

pre 6 godina

Saučešće porodici nastradalog pilota, neka ga Gospod pomene u Carstvu Nebeskom.

Što se ovozemaljske Srbije tiče, stvari su očigledne: vladajuća oligarhija neprestano medijski spinuje priču da smo velesila u regionu, a onda nas tragični događaji poput ovog ili pada helikoptera vrate u sumornu realnost... nismo velesila, a pitanje je koliko smo i država.

Nikola

pre 6 godina

Sta ga li je ovde strucnjaka?Pa u roku od dve nedelje u Americi su se srusila dva aviona i u oba slucaja su piloti poginuli.Nije podneo ostavku ni ministar odbrane niti iko drugi.Takav je posao,rizican,ali u odnosu na druga zanimanja dobro placen.
(Vladimir, 11. april 2018 11:50)

Ma hajte molim Vas... Pa u toj Americi ima letova na dnevnoj bazi koliko kod nas za bar 10 godina pa na taj kvantitet 2 aviona su skoro pa statistička greška...