Aktuelno

Nedelja, 08.04.2018.

08:10

Tajne čuvane vekovima: Tri otkrića koja bi mogla da promene svet

Izvor: punkufer.hr

Tajne èuvane vekovima: Tri otkriæa koja bi mogla da promene svet IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

antibot

pre 6 godina

Imali smo i mi jednu finu, bogatu biblioteku, u Beogradu, na Kosančićevom vencu, ali nam je preventivno srušiše ovi kojima sada težimo.
(М, 8. april 2018 11:35)

Kako mislis "sada tezimo"? Kome? Evropi iz 1941? 1945?

Ili je sada 2018?

U kojoj godini zivis?

dr@(tamoneko, 8. april 2018 14:51)

pre 6 godina

U pravu ste za naslov, ali ima jedna "sitnica": U Srpskom prevodu nedostaje oko 200 strana prevoda iz originalne knjige. U tih 200 strana teksta, upravo pise ono sto je naglaseno u mom kometaru da su od Srba nastali Sloveni.

Нема ни наших

pre 6 godina

Имали смо и ми наших списа који су били непроцењиви али неки шабан их пред бомбардовање није склонио из библиотеке. Српска посла.

spijunka

pre 6 godina

Nije 'secretum' tajna nego 'sakriti' (sakriveno). Tajna je nesto sto 'taji' 'zataji'. Jednostavno skretanje paznje sa cinjence koliko je latinski slican srpskom jeziku. Eto primera da od secretum bude tajna i nikome nije jasno nista, a da lepo prevod kaze 'sakriti' kao sto jeste manje bi zabune bilo :)

andreas kisser

pre 6 godina

(dr, 8. april 2018 12:59)

kako mislis da se nalazi u vatikanu, u smislu da se krije od nas danas!? pa "kraljevstvo slovena" mavra orbina je objavljeno u prevodu na srpski jos krajem 1960ih! na celu redakcije tima koji je objavio knjigu su bili sima cirkovic i radovan samardzic! srbijom (raskom), crnom gorom (zetom) i bosnom bavi se inace bavi samo neloliko poglavlja. knjiga je sama po sebi kompilacija dobro poznatih izvora za rani period srpske istorije, a u jednom delu gotovo u potpunosti prepisuje barski letopis (popa dukljanina). a koje to izvore, danas nama nepoznate, mislis da je mavro orbin inace mogao da koristi? e sad, ne znam kako se sve to uklpa u narativ domacih patriJota koji pridev srpski pisu sa B, kako su u bombardovanju aprila 1941 stradale "silne knjige" koje sadrze nasu "pravu" istoriju!? zar vi zaista mislite da pre 1941 u srbiji nije bilo istoricara koji su pisali knjige o proslosti srbije i srpskog naroda!? jeste li nekada culi npr. za vladimira corovica, jednog od osnivaca srpskog kulturnog kluba 1939, zajedno sa isidorom sekulic, slobodanom jovanovicem, stevanom moljevicem, dragisom vasicem i ostalim naumnijim srbima tog doba!? da nisu i svi oni mozda bili deo germanske zavere!? ili ce pre biti da ne postoji nikakva skriena istorija srba, get over it! nepismenost, neznanje, neobrazovanje i opsti primitivizam u svim sferama drustva ce konacno sahraniti ovaj narod - demografija i emigracija su samo posledice. kako sejes, tako zanjes.... zalosno.

tamoneko

pre 6 godina

@dr

kako je pogresno prevedeno:
"Il Regno de gli Slavi hoggi corrottamente detti Schiavoni"

Slavi su slaveni ne Srbi

ovo je originalan naziv njegovog dela

tnt

pre 6 godina

"Fragmenti su izuzetno važni jer otkrivaju kako su jevrejski trgovci na Bliskom istoku i na Mediteranu sarađivali sa hršćanima i muslimanima, a antisemitizam nije bio toliko raširen kao što se ranije mislilo."

A to se bas ne uklapa u narativ progonjenog naroda, pa je malko srajnuto na margine, ccc.

dr

pre 6 godina

U Vatikanu se nalazi i jedna od najvaznijih knjiga za srbski rod: "Kraljevstvo Srba" od Mavra Orbina, a kod nas pogresno prevedena kao "Kraljevstvo Slovena". To je knjiga koja pobija sve napisane knjige o Srbima u Srbiji na fakultetima poput Filozofskog, Filoloskog, itd.

Aldebaran

pre 6 godina

Kairska geniza potvrdjuje da su antisemitizam rasirili teolozi hriscani u srednjem veku i to kod katolika i pravoslavaca, a kod muslimana ga, logicno, i nema. Srednjevekovni islam je, mnogima se nece dopasti, mnogo tolerantnija religija.
(kiks, 8. april 2018 08:22)

Zašto im se neće dopasti?

Svako ko ima minimum obrazovanja i poznaje činjenice zna da se stvari neprekidno menjaju i vrlo malo toga je danas isto kao što je bilo u Srednjem veku.

Hrišćanstvo Srednjeg veka je neuporedivo s današnjim hrišćanstvom. Do Renesanse i Reformacije, to je bila jedna izuzetno militantna i netolerantna religija, čiji su pripadnici u ime vere počinili bezbrojne zločine!

Danas hrišćani, barem većina njih, razmišljaju sasvim drugačije. Nažalost, umovi nekih nisu dalje odmakli od Srednjeg veka i da mogu, oni bi i dalje vrlo rado javno spaljivali jeretike (i još gore, ateiste!). Srećom, civilizacija je napredovala i to ne samo da više nije legalno moguće, nego to ljudima prosto ne pada na pamet!

Islam kao da je sledio obrnut put. Španski Mavri su u Srednjem veku dostigli jedan takav civilizacijski, kulturan i intelektualni nivo, da su u poređenju s njima, TADAŠNJI hrišćani bili obični varvari!

Ali gde su Muslimani danas? Previše njih je se pretvorilo u ogorčene i ostrašćene militante, koji žale za Zlatnim dobom i gore za nekakvom "osvetom" potomcima onih koji su im to oduzeli, uzalud se nadajući da će tako povratiti Zlatno doba. Neće...

Trovach

pre 6 godina

@Zeleni zub... Nista cudno. Kineska civilizacija je tokom skoro cele ljudske istorije bila najnaprednija. Jedino negde u doba renesanse zapadna civilizacija na kratko preuzima primat, ali poslednjih godina sve deluje kao da se stvari vracaju na "normalno stanje", tj. dominaciju Kine. Ne znam zasto je tako, ali to je cinjenica.

Bob

pre 6 godina

Kairska geniza potvrdjuje da su antisemitizam rasirili teolozi hriscani u srednjem veku i to kod katolika i pravoslavaca, a kod muslimana ga, logicno, i nema. Srednjevekovni islam je, mnogima se nece dopasti, mnogo tolerantnija religija.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kiks, 8. april 2018 08:22) # Link komentara

Slazem se. Opste poznato je da u srednjem veku, ko god je pogledao u nebo ili se usudio da leci ljude ili da bude pismeniji od ostalih, pa cak i da cita Bibliju i stvara svoje zakljucke, proglasavan je vescem i suruvanjem sa Djavolom i bio je surovo mucen i ubijan od strane crkvene inkvizicije. Cak je u to vreme bilo zaboravljeno sve sto je znalo staro rimsko carstvo, kao sto su arhitektura i medicina. Dok u muslimanskom svetu bilo dozvoljeno, i ne samo to nego i podrzavan je napredak.

М

pre 6 godina

Imali smo i mi jednu finu, bogatu biblioteku, u Beogradu, na Kosančićevom vencu, ali nam je preventivno srušiše ovi kojima sada težimo.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

@kiks, 08. april 2018 08:22
@Јабучило, 8. april 2018 09:47
Ah da, narativ o Islamu kao tolerantnoj religiji - apsolutno tolerantnijoj od kršćanstva ali i drugih, uslovno rečeno konkurentskih religija. Popularan u poslednje vreme među nazovi progresivcima, modernim levičarima, apologetama Islama i inima. I apsolutno neistinit. A najbolji dokaz toga je Sharia - u svom totalitetu, a naročito deo koji se odnosi na ono što je poznato pod imenom Jizya/Jizyah. Toliko o toleranciji...
BTW, naseljavanje proteranih Sefarda nije učinjeno iz altruizma, već iz interesa. Španski Sefardi su bili prilično bogata zajednica, i što je bitnije, imali su poslovne kontakte širom Europe i Severne Afrike. Pride, po dolasku na teritorije Otomanskog Carstva su morali plaćati poreze znatno veće od onih koje bi morali plaćati da su ostali u oslobođenoj i ujedinjenoj Španiji pod vlašću Ferdinanda i Izabele, ali i javno isticati superiornost muslimana i Islama. Doduše, u zamenu za sve to, su mogli slobodno - ili bolje "slobodno" - ispovedati svoju veru, nešto što definitivno nisu mogli pod vlašću Rex Catholicissimus u Španiji, pa su to smatrali dobrim tradeom.
No, kad ste se već poslužili primerom Jevreja - Sefarda - kako biste ilustrovali navodnu toleranciju Islama, i kada već tvrdite da antisemitizma kod muslimana nema, savetovao bih da potražite više informacija o etničkoj zajednici poznatoj pod imenom Dönmeh.

zeljo

pre 6 godina

Tri otkrica....
Da su samo tri!
Price za ljude koji su slepi koji ne vide dalje od nosa i veruju u nesto ali ne znaju u sta.
Svi veruju u nesto a Sve je skriveno i zakljucano od janvosti i obicnih ljudi.

nista novo

pre 6 godina

Arhiva ko arhiva, samo neka vrednija pa više čuvana, neka izgubljena pa nađena, ali nema ništa drastično novo ili drastično nepoznato. Teorije zavjere su bezvezne, bujna mašta ili zla namjera ili puka zabava.

Džontra Volta

pre 6 godina

Tamo u Vatikanu u tom betonskom bunkeru ima jedan sef, težak oko 10 tona. Sef čuvaju stražari naoružani do zuba, 24 sata dnevno. U sefu samo jedna knjiga. Naslov knjige: Kako upropastiti Djokovića?

Zeleni zub

pre 6 godina

Znači, Gutenberg je drugi. Ili pak prvi u svom zapadnoevropskom "selu".
(dzigi, 08. april 2018 09:59)

Ne u zapadnoevropskom selu nego u ostatku sveta. Ko je kriv Kinezima što su bili u izolaciji od ostatka sveta do pre 30 godina, pa niko nije ni čuo ni video šta su radili. Mislim da se u samoj Kini nije znalo za to.

Јабучило

pre 6 godina

Srednjevekovni islam je, mnogima se nece dopasti, mnogo tolerantnija religija.
(kiks, 08. april 2018 08:22)

То је општепознато. Уосталом, нису случајно Сефарди по протеривању из Шпаније дошли баш у тадашњу Турску (а тако и на наше просторе).

jelena

pre 6 godina

Kiks, zašto se to bilo kome ne bi dopalo? Problem je što smo iz Srednjeg veka davno izašli i stvari su se drastično promenile, ono što je bilo pojam tolerancije, postalo je sušta suprotnost.

Gordon Flaš

pre 6 godina

Mogu da zamislim koliko je značajnih istorijskih spisa i dokumenata izgorelo u našoj biblioteci '41, koji bi mogli da potvrde da je zvanična istorija južnih Slovena falsifikat.

kiks

pre 6 godina

Kairska geniza potvrdjuje da su antisemitizam rasirili teolozi hriscani u srednjem veku i to kod katolika i pravoslavaca, a kod muslimana ga, logicno, i nema. Srednjevekovni islam je, mnogima se nece dopasti, mnogo tolerantnija religija.

Boki

pre 6 godina

Svet neće promeniti ali će ako su autentične doprineti da se više zna o tom svetu .Jer u sadašnjem svetu su prihvaćene mnoge predpostavke kao naučne istine a to u mnogome opterećuje ukupno funkcionisanje ovog sveta tome je kako rekoste potrebana promena.

Кики

pre 6 godina

... код нас се у некој “пећини” негде исто чувају документа о суђењу Дражи, истрази у Савамали, уговор са Фијатом, концесија Аеродрома ...

Кики

pre 6 godina

... код нас се у некој “пећини” негде исто чувају документа о суђењу Дражи, истрази у Савамали, уговор са Фијатом, концесија Аеродрома ...

kiks

pre 6 godina

Kairska geniza potvrdjuje da su antisemitizam rasirili teolozi hriscani u srednjem veku i to kod katolika i pravoslavaca, a kod muslimana ga, logicno, i nema. Srednjevekovni islam je, mnogima se nece dopasti, mnogo tolerantnija religija.

Gordon Flaš

pre 6 godina

Mogu da zamislim koliko je značajnih istorijskih spisa i dokumenata izgorelo u našoj biblioteci '41, koji bi mogli da potvrde da je zvanična istorija južnih Slovena falsifikat.

Boki

pre 6 godina

Svet neće promeniti ali će ako su autentične doprineti da se više zna o tom svetu .Jer u sadašnjem svetu su prihvaćene mnoge predpostavke kao naučne istine a to u mnogome opterećuje ukupno funkcionisanje ovog sveta tome je kako rekoste potrebana promena.

Јабучило

pre 6 godina

Srednjevekovni islam je, mnogima se nece dopasti, mnogo tolerantnija religija.
(kiks, 08. april 2018 08:22)

То је општепознато. Уосталом, нису случајно Сефарди по протеривању из Шпаније дошли баш у тадашњу Турску (а тако и на наше просторе).

Džontra Volta

pre 6 godina

Tamo u Vatikanu u tom betonskom bunkeru ima jedan sef, težak oko 10 tona. Sef čuvaju stražari naoružani do zuba, 24 sata dnevno. U sefu samo jedna knjiga. Naslov knjige: Kako upropastiti Djokovića?

jelena

pre 6 godina

Kiks, zašto se to bilo kome ne bi dopalo? Problem je što smo iz Srednjeg veka davno izašli i stvari su se drastično promenile, ono što je bilo pojam tolerancije, postalo je sušta suprotnost.

zeljo

pre 6 godina

Tri otkrica....
Da su samo tri!
Price za ljude koji su slepi koji ne vide dalje od nosa i veruju u nesto ali ne znaju u sta.
Svi veruju u nesto a Sve je skriveno i zakljucano od janvosti i obicnih ljudi.

Aldebaran

pre 6 godina

Kairska geniza potvrdjuje da su antisemitizam rasirili teolozi hriscani u srednjem veku i to kod katolika i pravoslavaca, a kod muslimana ga, logicno, i nema. Srednjevekovni islam je, mnogima se nece dopasti, mnogo tolerantnija religija.
(kiks, 8. april 2018 08:22)

Zašto im se neće dopasti?

Svako ko ima minimum obrazovanja i poznaje činjenice zna da se stvari neprekidno menjaju i vrlo malo toga je danas isto kao što je bilo u Srednjem veku.

Hrišćanstvo Srednjeg veka je neuporedivo s današnjim hrišćanstvom. Do Renesanse i Reformacije, to je bila jedna izuzetno militantna i netolerantna religija, čiji su pripadnici u ime vere počinili bezbrojne zločine!

Danas hrišćani, barem većina njih, razmišljaju sasvim drugačije. Nažalost, umovi nekih nisu dalje odmakli od Srednjeg veka i da mogu, oni bi i dalje vrlo rado javno spaljivali jeretike (i još gore, ateiste!). Srećom, civilizacija je napredovala i to ne samo da više nije legalno moguće, nego to ljudima prosto ne pada na pamet!

Islam kao da je sledio obrnut put. Španski Mavri su u Srednjem veku dostigli jedan takav civilizacijski, kulturan i intelektualni nivo, da su u poređenju s njima, TADAŠNJI hrišćani bili obični varvari!

Ali gde su Muslimani danas? Previše njih je se pretvorilo u ogorčene i ostrašćene militante, koji žale za Zlatnim dobom i gore za nekakvom "osvetom" potomcima onih koji su im to oduzeli, uzalud se nadajući da će tako povratiti Zlatno doba. Neće...

М

pre 6 godina

Imali smo i mi jednu finu, bogatu biblioteku, u Beogradu, na Kosančićevom vencu, ali nam je preventivno srušiše ovi kojima sada težimo.

Zeleni zub

pre 6 godina

Znači, Gutenberg je drugi. Ili pak prvi u svom zapadnoevropskom "selu".
(dzigi, 08. april 2018 09:59)

Ne u zapadnoevropskom selu nego u ostatku sveta. Ko je kriv Kinezima što su bili u izolaciji od ostatka sveta do pre 30 godina, pa niko nije ni čuo ni video šta su radili. Mislim da se u samoj Kini nije znalo za to.

dr

pre 6 godina

U Vatikanu se nalazi i jedna od najvaznijih knjiga za srbski rod: "Kraljevstvo Srba" od Mavra Orbina, a kod nas pogresno prevedena kao "Kraljevstvo Slovena". To je knjiga koja pobija sve napisane knjige o Srbima u Srbiji na fakultetima poput Filozofskog, Filoloskog, itd.

nista novo

pre 6 godina

Arhiva ko arhiva, samo neka vrednija pa više čuvana, neka izgubljena pa nađena, ali nema ništa drastično novo ili drastično nepoznato. Teorije zavjere su bezvezne, bujna mašta ili zla namjera ili puka zabava.

tnt

pre 6 godina

"Fragmenti su izuzetno važni jer otkrivaju kako su jevrejski trgovci na Bliskom istoku i na Mediteranu sarađivali sa hršćanima i muslimanima, a antisemitizam nije bio toliko raširen kao što se ranije mislilo."

A to se bas ne uklapa u narativ progonjenog naroda, pa je malko srajnuto na margine, ccc.

Trovach

pre 6 godina

@Zeleni zub... Nista cudno. Kineska civilizacija je tokom skoro cele ljudske istorije bila najnaprednija. Jedino negde u doba renesanse zapadna civilizacija na kratko preuzima primat, ali poslednjih godina sve deluje kao da se stvari vracaju na "normalno stanje", tj. dominaciju Kine. Ne znam zasto je tako, ali to je cinjenica.

Bob

pre 6 godina

Kairska geniza potvrdjuje da su antisemitizam rasirili teolozi hriscani u srednjem veku i to kod katolika i pravoslavaca, a kod muslimana ga, logicno, i nema. Srednjevekovni islam je, mnogima se nece dopasti, mnogo tolerantnija religija.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kiks, 8. april 2018 08:22) # Link komentara

Slazem se. Opste poznato je da u srednjem veku, ko god je pogledao u nebo ili se usudio da leci ljude ili da bude pismeniji od ostalih, pa cak i da cita Bibliju i stvara svoje zakljucke, proglasavan je vescem i suruvanjem sa Djavolom i bio je surovo mucen i ubijan od strane crkvene inkvizicije. Cak je u to vreme bilo zaboravljeno sve sto je znalo staro rimsko carstvo, kao sto su arhitektura i medicina. Dok u muslimanskom svetu bilo dozvoljeno, i ne samo to nego i podrzavan je napredak.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

@kiks, 08. april 2018 08:22
@Јабучило, 8. april 2018 09:47
Ah da, narativ o Islamu kao tolerantnoj religiji - apsolutno tolerantnijoj od kršćanstva ali i drugih, uslovno rečeno konkurentskih religija. Popularan u poslednje vreme među nazovi progresivcima, modernim levičarima, apologetama Islama i inima. I apsolutno neistinit. A najbolji dokaz toga je Sharia - u svom totalitetu, a naročito deo koji se odnosi na ono što je poznato pod imenom Jizya/Jizyah. Toliko o toleranciji...
BTW, naseljavanje proteranih Sefarda nije učinjeno iz altruizma, već iz interesa. Španski Sefardi su bili prilično bogata zajednica, i što je bitnije, imali su poslovne kontakte širom Europe i Severne Afrike. Pride, po dolasku na teritorije Otomanskog Carstva su morali plaćati poreze znatno veće od onih koje bi morali plaćati da su ostali u oslobođenoj i ujedinjenoj Španiji pod vlašću Ferdinanda i Izabele, ali i javno isticati superiornost muslimana i Islama. Doduše, u zamenu za sve to, su mogli slobodno - ili bolje "slobodno" - ispovedati svoju veru, nešto što definitivno nisu mogli pod vlašću Rex Catholicissimus u Španiji, pa su to smatrali dobrim tradeom.
No, kad ste se već poslužili primerom Jevreja - Sefarda - kako biste ilustrovali navodnu toleranciju Islama, i kada već tvrdite da antisemitizma kod muslimana nema, savetovao bih da potražite više informacija o etničkoj zajednici poznatoj pod imenom Dönmeh.

andreas kisser

pre 6 godina

(dr, 8. april 2018 12:59)

kako mislis da se nalazi u vatikanu, u smislu da se krije od nas danas!? pa "kraljevstvo slovena" mavra orbina je objavljeno u prevodu na srpski jos krajem 1960ih! na celu redakcije tima koji je objavio knjigu su bili sima cirkovic i radovan samardzic! srbijom (raskom), crnom gorom (zetom) i bosnom bavi se inace bavi samo neloliko poglavlja. knjiga je sama po sebi kompilacija dobro poznatih izvora za rani period srpske istorije, a u jednom delu gotovo u potpunosti prepisuje barski letopis (popa dukljanina). a koje to izvore, danas nama nepoznate, mislis da je mavro orbin inace mogao da koristi? e sad, ne znam kako se sve to uklpa u narativ domacih patriJota koji pridev srpski pisu sa B, kako su u bombardovanju aprila 1941 stradale "silne knjige" koje sadrze nasu "pravu" istoriju!? zar vi zaista mislite da pre 1941 u srbiji nije bilo istoricara koji su pisali knjige o proslosti srbije i srpskog naroda!? jeste li nekada culi npr. za vladimira corovica, jednog od osnivaca srpskog kulturnog kluba 1939, zajedno sa isidorom sekulic, slobodanom jovanovicem, stevanom moljevicem, dragisom vasicem i ostalim naumnijim srbima tog doba!? da nisu i svi oni mozda bili deo germanske zavere!? ili ce pre biti da ne postoji nikakva skriena istorija srba, get over it! nepismenost, neznanje, neobrazovanje i opsti primitivizam u svim sferama drustva ce konacno sahraniti ovaj narod - demografija i emigracija su samo posledice. kako sejes, tako zanjes.... zalosno.

Нема ни наших

pre 6 godina

Имали смо и ми наших списа који су били непроцењиви али неки шабан их пред бомбардовање није склонио из библиотеке. Српска посла.

dr@(tamoneko, 8. april 2018 14:51)

pre 6 godina

U pravu ste za naslov, ali ima jedna "sitnica": U Srpskom prevodu nedostaje oko 200 strana prevoda iz originalne knjige. U tih 200 strana teksta, upravo pise ono sto je naglaseno u mom kometaru da su od Srba nastali Sloveni.

tamoneko

pre 6 godina

@dr

kako je pogresno prevedeno:
"Il Regno de gli Slavi hoggi corrottamente detti Schiavoni"

Slavi su slaveni ne Srbi

ovo je originalan naziv njegovog dela

spijunka

pre 6 godina

Nije 'secretum' tajna nego 'sakriti' (sakriveno). Tajna je nesto sto 'taji' 'zataji'. Jednostavno skretanje paznje sa cinjence koliko je latinski slican srpskom jeziku. Eto primera da od secretum bude tajna i nikome nije jasno nista, a da lepo prevod kaze 'sakriti' kao sto jeste manje bi zabune bilo :)

antibot

pre 6 godina

Imali smo i mi jednu finu, bogatu biblioteku, u Beogradu, na Kosančićevom vencu, ali nam je preventivno srušiše ovi kojima sada težimo.
(М, 8. april 2018 11:35)

Kako mislis "sada tezimo"? Kome? Evropi iz 1941? 1945?

Ili je sada 2018?

U kojoj godini zivis?

kiks

pre 6 godina

Kairska geniza potvrdjuje da su antisemitizam rasirili teolozi hriscani u srednjem veku i to kod katolika i pravoslavaca, a kod muslimana ga, logicno, i nema. Srednjevekovni islam je, mnogima se nece dopasti, mnogo tolerantnija religija.

Gordon Flaš

pre 6 godina

Mogu da zamislim koliko je značajnih istorijskih spisa i dokumenata izgorelo u našoj biblioteci '41, koji bi mogli da potvrde da je zvanična istorija južnih Slovena falsifikat.

Džontra Volta

pre 6 godina

Tamo u Vatikanu u tom betonskom bunkeru ima jedan sef, težak oko 10 tona. Sef čuvaju stražari naoružani do zuba, 24 sata dnevno. U sefu samo jedna knjiga. Naslov knjige: Kako upropastiti Djokovića?

nista novo

pre 6 godina

Arhiva ko arhiva, samo neka vrednija pa više čuvana, neka izgubljena pa nađena, ali nema ništa drastično novo ili drastično nepoznato. Teorije zavjere su bezvezne, bujna mašta ili zla namjera ili puka zabava.

Кики

pre 6 godina

... код нас се у некој “пећини” негде исто чувају документа о суђењу Дражи, истрази у Савамали, уговор са Фијатом, концесија Аеродрома ...

zeljo

pre 6 godina

Tri otkrica....
Da su samo tri!
Price za ljude koji su slepi koji ne vide dalje od nosa i veruju u nesto ali ne znaju u sta.
Svi veruju u nesto a Sve je skriveno i zakljucano od janvosti i obicnih ljudi.

dr

pre 6 godina

U Vatikanu se nalazi i jedna od najvaznijih knjiga za srbski rod: "Kraljevstvo Srba" od Mavra Orbina, a kod nas pogresno prevedena kao "Kraljevstvo Slovena". To je knjiga koja pobija sve napisane knjige o Srbima u Srbiji na fakultetima poput Filozofskog, Filoloskog, itd.

Zeleni zub

pre 6 godina

Znači, Gutenberg je drugi. Ili pak prvi u svom zapadnoevropskom "selu".
(dzigi, 08. april 2018 09:59)

Ne u zapadnoevropskom selu nego u ostatku sveta. Ko je kriv Kinezima što su bili u izolaciji od ostatka sveta do pre 30 godina, pa niko nije ni čuo ni video šta su radili. Mislim da se u samoj Kini nije znalo za to.

Јабучило

pre 6 godina

Srednjevekovni islam je, mnogima se nece dopasti, mnogo tolerantnija religija.
(kiks, 08. april 2018 08:22)

То је општепознато. Уосталом, нису случајно Сефарди по протеривању из Шпаније дошли баш у тадашњу Турску (а тако и на наше просторе).

Boki

pre 6 godina

Svet neće promeniti ali će ako su autentične doprineti da se više zna o tom svetu .Jer u sadašnjem svetu su prihvaćene mnoge predpostavke kao naučne istine a to u mnogome opterećuje ukupno funkcionisanje ovog sveta tome je kako rekoste potrebana promena.

Bob

pre 6 godina

Kairska geniza potvrdjuje da su antisemitizam rasirili teolozi hriscani u srednjem veku i to kod katolika i pravoslavaca, a kod muslimana ga, logicno, i nema. Srednjevekovni islam je, mnogima se nece dopasti, mnogo tolerantnija religija.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kiks, 8. april 2018 08:22) # Link komentara

Slazem se. Opste poznato je da u srednjem veku, ko god je pogledao u nebo ili se usudio da leci ljude ili da bude pismeniji od ostalih, pa cak i da cita Bibliju i stvara svoje zakljucke, proglasavan je vescem i suruvanjem sa Djavolom i bio je surovo mucen i ubijan od strane crkvene inkvizicije. Cak je u to vreme bilo zaboravljeno sve sto je znalo staro rimsko carstvo, kao sto su arhitektura i medicina. Dok u muslimanskom svetu bilo dozvoljeno, i ne samo to nego i podrzavan je napredak.

tnt

pre 6 godina

"Fragmenti su izuzetno važni jer otkrivaju kako su jevrejski trgovci na Bliskom istoku i na Mediteranu sarađivali sa hršćanima i muslimanima, a antisemitizam nije bio toliko raširen kao što se ranije mislilo."

A to se bas ne uklapa u narativ progonjenog naroda, pa je malko srajnuto na margine, ccc.

antibot

pre 6 godina

Imali smo i mi jednu finu, bogatu biblioteku, u Beogradu, na Kosančićevom vencu, ali nam je preventivno srušiše ovi kojima sada težimo.
(М, 8. april 2018 11:35)

Kako mislis "sada tezimo"? Kome? Evropi iz 1941? 1945?

Ili je sada 2018?

U kojoj godini zivis?

М

pre 6 godina

Imali smo i mi jednu finu, bogatu biblioteku, u Beogradu, na Kosančićevom vencu, ali nam je preventivno srušiše ovi kojima sada težimo.

Trovach

pre 6 godina

@Zeleni zub... Nista cudno. Kineska civilizacija je tokom skoro cele ljudske istorije bila najnaprednija. Jedino negde u doba renesanse zapadna civilizacija na kratko preuzima primat, ali poslednjih godina sve deluje kao da se stvari vracaju na "normalno stanje", tj. dominaciju Kine. Ne znam zasto je tako, ali to je cinjenica.

dr@(tamoneko, 8. april 2018 14:51)

pre 6 godina

U pravu ste za naslov, ali ima jedna "sitnica": U Srpskom prevodu nedostaje oko 200 strana prevoda iz originalne knjige. U tih 200 strana teksta, upravo pise ono sto je naglaseno u mom kometaru da su od Srba nastali Sloveni.

spijunka

pre 6 godina

Nije 'secretum' tajna nego 'sakriti' (sakriveno). Tajna je nesto sto 'taji' 'zataji'. Jednostavno skretanje paznje sa cinjence koliko je latinski slican srpskom jeziku. Eto primera da od secretum bude tajna i nikome nije jasno nista, a da lepo prevod kaze 'sakriti' kao sto jeste manje bi zabune bilo :)

Aldebaran

pre 6 godina

Kairska geniza potvrdjuje da su antisemitizam rasirili teolozi hriscani u srednjem veku i to kod katolika i pravoslavaca, a kod muslimana ga, logicno, i nema. Srednjevekovni islam je, mnogima se nece dopasti, mnogo tolerantnija religija.
(kiks, 8. april 2018 08:22)

Zašto im se neće dopasti?

Svako ko ima minimum obrazovanja i poznaje činjenice zna da se stvari neprekidno menjaju i vrlo malo toga je danas isto kao što je bilo u Srednjem veku.

Hrišćanstvo Srednjeg veka je neuporedivo s današnjim hrišćanstvom. Do Renesanse i Reformacije, to je bila jedna izuzetno militantna i netolerantna religija, čiji su pripadnici u ime vere počinili bezbrojne zločine!

Danas hrišćani, barem većina njih, razmišljaju sasvim drugačije. Nažalost, umovi nekih nisu dalje odmakli od Srednjeg veka i da mogu, oni bi i dalje vrlo rado javno spaljivali jeretike (i još gore, ateiste!). Srećom, civilizacija je napredovala i to ne samo da više nije legalno moguće, nego to ljudima prosto ne pada na pamet!

Islam kao da je sledio obrnut put. Španski Mavri su u Srednjem veku dostigli jedan takav civilizacijski, kulturan i intelektualni nivo, da su u poređenju s njima, TADAŠNJI hrišćani bili obični varvari!

Ali gde su Muslimani danas? Previše njih je se pretvorilo u ogorčene i ostrašćene militante, koji žale za Zlatnim dobom i gore za nekakvom "osvetom" potomcima onih koji su im to oduzeli, uzalud se nadajući da će tako povratiti Zlatno doba. Neće...

andreas kisser

pre 6 godina

(dr, 8. april 2018 12:59)

kako mislis da se nalazi u vatikanu, u smislu da se krije od nas danas!? pa "kraljevstvo slovena" mavra orbina je objavljeno u prevodu na srpski jos krajem 1960ih! na celu redakcije tima koji je objavio knjigu su bili sima cirkovic i radovan samardzic! srbijom (raskom), crnom gorom (zetom) i bosnom bavi se inace bavi samo neloliko poglavlja. knjiga je sama po sebi kompilacija dobro poznatih izvora za rani period srpske istorije, a u jednom delu gotovo u potpunosti prepisuje barski letopis (popa dukljanina). a koje to izvore, danas nama nepoznate, mislis da je mavro orbin inace mogao da koristi? e sad, ne znam kako se sve to uklpa u narativ domacih patriJota koji pridev srpski pisu sa B, kako su u bombardovanju aprila 1941 stradale "silne knjige" koje sadrze nasu "pravu" istoriju!? zar vi zaista mislite da pre 1941 u srbiji nije bilo istoricara koji su pisali knjige o proslosti srbije i srpskog naroda!? jeste li nekada culi npr. za vladimira corovica, jednog od osnivaca srpskog kulturnog kluba 1939, zajedno sa isidorom sekulic, slobodanom jovanovicem, stevanom moljevicem, dragisom vasicem i ostalim naumnijim srbima tog doba!? da nisu i svi oni mozda bili deo germanske zavere!? ili ce pre biti da ne postoji nikakva skriena istorija srba, get over it! nepismenost, neznanje, neobrazovanje i opsti primitivizam u svim sferama drustva ce konacno sahraniti ovaj narod - demografija i emigracija su samo posledice. kako sejes, tako zanjes.... zalosno.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

@kiks, 08. april 2018 08:22
@Јабучило, 8. april 2018 09:47
Ah da, narativ o Islamu kao tolerantnoj religiji - apsolutno tolerantnijoj od kršćanstva ali i drugih, uslovno rečeno konkurentskih religija. Popularan u poslednje vreme među nazovi progresivcima, modernim levičarima, apologetama Islama i inima. I apsolutno neistinit. A najbolji dokaz toga je Sharia - u svom totalitetu, a naročito deo koji se odnosi na ono što je poznato pod imenom Jizya/Jizyah. Toliko o toleranciji...
BTW, naseljavanje proteranih Sefarda nije učinjeno iz altruizma, već iz interesa. Španski Sefardi su bili prilično bogata zajednica, i što je bitnije, imali su poslovne kontakte širom Europe i Severne Afrike. Pride, po dolasku na teritorije Otomanskog Carstva su morali plaćati poreze znatno veće od onih koje bi morali plaćati da su ostali u oslobođenoj i ujedinjenoj Španiji pod vlašću Ferdinanda i Izabele, ali i javno isticati superiornost muslimana i Islama. Doduše, u zamenu za sve to, su mogli slobodno - ili bolje "slobodno" - ispovedati svoju veru, nešto što definitivno nisu mogli pod vlašću Rex Catholicissimus u Španiji, pa su to smatrali dobrim tradeom.
No, kad ste se već poslužili primerom Jevreja - Sefarda - kako biste ilustrovali navodnu toleranciju Islama, i kada već tvrdite da antisemitizma kod muslimana nema, savetovao bih da potražite više informacija o etničkoj zajednici poznatoj pod imenom Dönmeh.

jelena

pre 6 godina

Kiks, zašto se to bilo kome ne bi dopalo? Problem je što smo iz Srednjeg veka davno izašli i stvari su se drastično promenile, ono što je bilo pojam tolerancije, postalo je sušta suprotnost.

tamoneko

pre 6 godina

@dr

kako je pogresno prevedeno:
"Il Regno de gli Slavi hoggi corrottamente detti Schiavoni"

Slavi su slaveni ne Srbi

ovo je originalan naziv njegovog dela

Нема ни наших

pre 6 godina

Имали смо и ми наших списа који су били непроцењиви али неки шабан их пред бомбардовање није склонио из библиотеке. Српска посла.