Ponedeljak, 02.04.2018.

18:29

Neverovatan auto-put: Možete da "letite", neravnina ne postoji

Nemački auto-putevi su za putovanje jedni od najboljih na svetu i prosto "neverovatni". Nema putarina, ograničenja, a ni policije.

Izvor: B92

Neverovatan auto-put: Možete da "letite", neravnina ne postoji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

bimmer

pre 6 godina

@D.Petrovic
Zašto na 100? Zašto ne na 40, to je najbezbednije? U stvari zašto uopšte izlaziti iz kuće, kad uvek može na vas da naleti pijani vozač, da vam u auto udari neka životinja ili nedaj bože kamion? A šta ako baš u tom trenutku padne meteor? Ili vad udari grom? Ma najbolje ne izlaziti iz kuće.

Čvarkov

pre 6 godina

... putujte od Praga prema Berlinu... taj put je losiji i od nasih autoputeva... radovi na popravkama su toliko česti da nema priče o vožnji u kontinuitetu...

Perkins

pre 6 godina

@(avijatičar, 02. april 2018 23:07)

Apsolutno netačno, ili barem daleko od istine. Već nekoliko godina vozim šleper po Evropi, od UK, preko cijele Zapadne Evrope, pa do Mediterana, i mogu da kažem sledeće: Osim švajcaraca, što se tiče kulture u vožnji i tolerancije, gori su možda samo belgijanci. Bez obzira koje doba dana je u pitanju, visoka je frekvencija saobraćaja, u Belgiji zato što je tranzitna zemlja, a u CH jednostavno zbog prezasićenosti vozilima. Posledice su takve da samo možeš sanjati da ćeš se iz desne trake prestrojiti u lijevu i preteći nekoga, pa makar držao žmigavac upaljen i pola sata, štaviše, kad vide da se spremaš za preticanje, dodatno stisnu gas, da ti ne bi palo na pamet da se slučajno ubaciš. Belgijanci pored toga imaju običaj da te sasijeku kod preticanja, bukvalno su cm u pitanju kad se ubacuju ispred tebe, iz četvrte trake krenu da izlaze sa autoputa, itd. U CH su putevi dobri, tj kvalitetni, ali dosta uži nego u GB, Fr i De, da ne pričam o tome kakvo je stanje kad se siđe sa autoputa. Osim toga, užasno skupa putarina, posebno za kamione. 1km je oko 0,70€. Po mom ličnom iskustvu, najbolje puteve imaju francuzi. Široki, mahom tri trake, i vrlo rijetke gužve, totalno rasterećeni putevi. Englezi su najveća "gospoda", i najkulturniji vozači. dovoljno je izbaciti žmigavac i odmah ti otvaraju traku prestrojavanjem, a ako nisu u stanju da se prestroje, usporiće, blicnuti i pustiti te. Napominjem da vozim kamion, a ti se zapitaj kada će Švajcarac pustit kamion da se ubaci ispred njega. Jedina mana kod engleskih puteva je visoka frekvencija i veoma duge dionice pod radovima, i do 30km. Sjever, posebno Škotska, je druga priča. Tempomat, i uživaš.

Mirko

pre 6 godina

Nije bas ni sve tako idealno, ima dosta losijih deonica auto puta, npr. deonica od Deggendorfa ka Minhenu je puna nekih poprecnih neravnina, pa nocu bude veoma neprijatno, ako se na njih naleti vecom brzinom, a na toj deonici nema ogranicenja, vec postoji samo znak upozorenja na neravnine. Na jednoj samo sto nisam poleteo, a vozio sam 170kmh. Auto put u okolini Berlina je vecinom izgradjen od betona, ukljucujuci i gornji sloj po kome se vozi. Beton je gladak, cini mi se bolji nego asfalt, a kocke su tako izradjene d se prelaz izmedju njih ne oseti. Suprotno od toga je auto put kroz Cesku, od Drezdena ka Pragu, koji je isto od betona, ali su prelazi uzasni, toliko da se covek trese kad stane i izadje iz auta. Bukvalno bole ruke od udaraca na trap, koji se prenose na volan.

Dijaspora

pre 6 godina

To sa levom trakom nije baš optimalno, mislim na papiru jeste ali na putu se dovoljno vozača ostaje na levoj traci jer misle da su dovoljno brzi. Inače sve u svemu dobro je. Meni se iskreno više sviđa voziti kroz Austriju i Mađarsku, maks 130 i bez štresa. Ovo je kukanje na visokom nivou.

Pozdrav iz Švabije

Jeste, samo sto nije

pre 6 godina

Ovaj tekst je fina bajkica za one koji ne zive u Nemackoj i ne koriste auto put. Ogranicenja ima skoro svuda. Krenite od Minhena do Frankfurta npr. i prebrojte gradilista/mesta na kojima su jedna ili dve trake zatvorene. Pokusajte da obidjete kamione na tim mestima. Izracunajte koliko ste cekali u mestu, a koliko bi voz trajao.

Zoki ?

pre 6 godina

Različite perspektive. Ako se uzme u obzir broj mrtvih po pređenim kilometrima, onda razlika između Nemačke i SAD nije toliko velika. Pri tome u SAD voze svi, jer su javni prevoz i železnički saobraćaj puno slabije razvijeni. Statistički - Velika Britanija, Irska, Švajcarska, Holandija i skandinavske zemlje su bezbednije za vožnju od Nemačke.

Sanja

pre 6 godina

Previse ste ih idealizovali! Cinjenica je da imaju dobre puteve, ali ne savrsene. Nemci su ocajni vozaci, jer sem autoputa oni za sporedne ne znaju, pa kad krecu na posao ili se vracaju radije ce da se guraju nego da sidju na sporedni put, da ne pominjem njihovu radoznalost ako se nedaj Boze neko cukno, naprave toliki haos da je to strasno. Policije ima na svakom koraku, ako ih ne vidite oni vide vas jer su autoputevi pokriveni kamerama. Sto se tice brzine znakovi ogranicenja pored puta stoje, ako si prekoracio brzinu nece te dirati ali ako si napravio neko sranje i prekoracio brzinu, tesko ga tebi. St se tice tehnicke ispravnosti i kontrole auta to je tacno, ali Nemci idu na tehnicki pregled svake druge godine i imaju daleko bolji standard od nas tako da i voze novija kola.

Tuzlak

pre 6 godina

Ko nije vozio po Emiratima, Kuvajtu, Omanu i Saudiji - nije vozio po najboljim i najopasnijim autoputevima ! Minimalno 3 trake, u krajnjoj lijevoj te istjeruju ako vozis sporije od 160, a kamere se aktiviraju na 140 😎...poslije te skole evropski autoputevi su uspavanka, komotno bih mogao k'o Misko - u rikverc sa povezom preko ociju !

goran

pre 6 godina

u Nemačkoj na svim autoputevima nema ograničenja.ali zato Nemci pretžno voze savesno,a ove koji divljaju nazivaju auto put turisti.Dugo godina živim u Frankfurtu i potuno sam upoznao njihov mentalitet.Kad bi oni kao zemlja od 80m stanovnika mogli pokloniti svoje autoputeve Srbiji da bude svaki grad povezan i da nema ograničenja brzine,mislim da bi za godinu dana izgubi 10 posto stanovništva u saobraćajnim nesrećama.

filipo

pre 6 godina

U nemačkoj su autoputevi najgori što se tiče zapadne Evrope,puni su kolotraga baš zbog tih kamiona koji jedini plaćaju putarinu.Kad otopli i počnu radovi voziti se po Nemačkoj je kao da si na robiji,stalno nešto rade na autoputevima i stvaraju se ogromne gužve.Policija stoji na svakom drugom,trećem parkingu.Zimi kad padne sneg lenji su i nečiste što ranije nije bio slučaj.Nemačka je policijska država.

D. Petrovic

pre 6 godina

Odvratno i neodgovorno da nema ogranicenja. Srce mi tu ostalo na cesti par puta. Kao da nesto ne moze tu da istrci ili neko da je nenaspavan, pijan ili neoprezan. Radije bih neravnine, ali da brzina mora da bude ogranicena najmanje na 120km ili jos bolje na 100km.

Papa Amerikano

pre 6 godina

Kao Amerikanac koji je vozio u Nemačkoj više puta: Sve ovo stoji ali obrazovanje vozača (obilazenje samo sa leve strane) koje je pruzrakovano uglavom guzvama na putevima u Americi, je osnova i najveći razlog ...

Pera

pre 6 godina

@np

Inace, clanak je idealizovana verzija necega sto NEMA u Nemackoj.

Ima malo, doduse, ali - uz postovanje pravila lepog ponasanja i "politicke korektnosti" - jedno je automobil sa nemackim tablicama, a drugo je "nemacki vozac". Istina je da su gastarbajteri vecinom nekulturni u saobracaju, a Nemci arogantni. Jedno je voziti se po severu Nemacke, drugo, dole, prema Austriji, a ono "bez ogranicenja" je bilo nekad.

Za 25 godina mi se nije desio nijedan zastoj u Francuskoj (Pariz - Beograd) koji bi mi "produzio" putovanje za vise od 10-15 minuta, u Nemackoj svako leto (dakle x2) gubim 3-4 sata. Najmanje. Guzve, radovi, kamioni... Nisam vozio u Engleskoj, ali sve ostalo je bolje od Nemacke, ili je bar slicno. Bez idealizovanja, papir, olovka, gledaj na sat i... Ne kapiram toliku ljubav Srba prema Nemcima, ali da im je savrseno - nije. Inace, oduvek vozim Honde svih vrsta, pa su mi i nemacka kola malo "izvikana" kao i putevi...

Mister Hajd

pre 6 godina

Viziš 200 na sat autobanom , a levom trakom te obilazi ferari sa 300...i ništa neobično! Ima deonica sa ograničenjima, ali na većim krivinama , kao što je bio stari autoban Štutgart-Minhen kroz Švarcvald ...Sad ima sve više saobraćaja, gužvi ima , a zamislite kako je bilo početkom 70-ih godina. Nigde nikog , malo vozila, milina vožnja. Nigde Poljaka, Rumuna, Čeha...kamiona, šlepera...

C i n i k

pre 6 godina

Nzn dal ima vece gluposti od ogranicenja brzine na autoputu? To zato jer je brzina od 120 isto tako tragicna kao i ona od 150 u slucaju udesa ali se udesi na autoputevima veoma retko desavaju,a sam autoput je osmisljen za velike brzine i da se sto pre stigne od tacke A do tacke B. Nije bas istina da je to sve zbog teskog vozackog ispita ili sto nema polocije.Jeste da nema policije ali je sve pokriveno kamerama koje su uvezane sa policijom. To sto nema ogranicenja je kao u Texasu sto svi nose pistolje, ljudi onda mnogo vise paze i oprezniji su.

Jo

pre 6 godina

Leva traka ima jos jednu funkciju, potpuno nepoznatu vozacima na Balkanu. Kada neko zeli da se ukljuci u saobracaj, vozac koji vec vozi autoputem je duzan da predje u levu traku i propusti desnu traku vozilu koje se ukljucuje. Kada to ne cini, vozac koji zeli da se ukljuci morace da uspori i da se sa usporenom brzinom, ili cak iz mesta, ukljuci u saobracaj na auto putu, jer zaustavnom trakom ne sme da vozi. To nosi sa sobom veliki rizik jer vozilo koje sa velikom brzinom pristize od pozadi moze da ga udari. Ovo pravilo o propustanju vozila koja se ukljucuju se postuje tek od Madjarske prema Zapadu, kod nas to nikada nisam video.

Перица

pre 6 godina

Уобичајена занимација возача у Немачкој на аутопуту је да се „забију у реп" па макар неко и претицао. То је забрањено јер је врло опасно.

Аутопутеви у Америци су у веома лошем стању, па им зато аутопутеви у Немачкој изгледају толико добро. По мом мишљењу аутопутеви у Великој Британији су бољи, као и оно мало аутопутева у Пољској (140km/h дозвољена брзина).

Sale

pre 6 godina

Prvo Nemacki autobanovi su puni policije,zola,Baga-o policiji u civilnim kolima da ne govorimo.Ovaj tko je ovo pisao nek samo dodje na Salzburg il Suben i sve ce mu biti jasno.Putevi su srednjeg kvaliteta-Holandski,Francuski Engleski autoputevi su mnogo bolji.Npr. Francusku predjete celu bez zastoja a u Nemackoj malo malo pa zastoj il sto Nemci kazu štau-ukljucitr radio u voznji a spiker 10 minuta cita stau on dize autoban stau on dize autoban.Nemci mnogo vise koriste sirenu u voznji i nervozniji su mnogo vise od Engleza koji sirenu koriste samo u iznimnim slucajevima.Migavac postuju 50-50 kad treba propustiti auto da se prestroji iz trake u traku-Englezi migavac postuju 95 % sto mi soferi kazemo staju odmah.Obisao sam celu Europu kao profesionslni vozac-vise od 15 godina radim po Europi-Nemci kao vozaci-u odnosu na druge iz EU drveni tromi meni licno voznja kroz Nemacku je najgora voznja u Eu-a redovno sam na relaciji-I-GB kroz A,D,B,F,NL ...

nesa

pre 6 godina

neka procitaju ovi nasi pajseri sto uvode ogranicenja od rampe do rampe, ali od njih nista pametno ni ne mozes ocekivati, samo nove gluposti...

crnigruja

pre 6 godina

@Doktor. ne bih rekao da je to tako. Vozim e220d i od Minhena mi bukvalno niko ne blica i pozuruje me. ulazim u Srb i prosto ne mogu da udjem coveku u gepek ispred, iza mi blica korsica
da se pomerim. mislim da jos uvek hvata zalet da me stigne. znaci nije bas tako. mi smo generalno losi vozaci sa losim voznim parkom. moj utisak. sa vozacima u nemackoj i nacinom kako oni voze, prosto ne mozemo.

Raps

pre 6 godina

Auto putevi su postali kosamar jer je gradilste na svakih 3 km, gradi se 9x sporije i kosta kao djavo. Nemacki vozaci su nenormalni jer voze 200 km/h i onda se cesto kucaju pa su opet zastoji kao zbog gradilsta. Ogranicenja brzine su na 70% deonica. Danas se vozio vozom, milina, kasnio 3 minuta. Da sam isao kolima cekao bi jedno sat do dva, tri u guzvi za rastojanje od 700 km. Ko zivi u Nemackoj zna vrlo dobro o cemu pricam.

tony

pre 6 godina

hm, ogranicenje postoji samo kod izlaza ili ulaza na autoban kao i u blizini gradova sve ostalo je bez ogranicenja. naravno, ogranicenja zbog radova na putu ne racunam jer su prolaznog karaktera. dalje, generalno, nemci su dobri vozaci ali po nemackom autobanu voze i stranci koji zive u nemackoj a ti isti stranci uglavnom su i doneli sa sobom svoje vozacke navike iz svojih volkohebina pa su uglavnom oni taj remetilacki faktor tokom voznje na autobanu.

milan

pre 6 godina

Treba im poslati Damira Okanovica i Komitet za bezbednost saobracaja da im objasne kako treba da uvedu ogranicenje od 50km/h na autoputu i kazne u visini 5 mesecnih plata za voznju od 70km/h.

pera zdera

pre 6 godina

super za Nemce. verujem da je sve tako jer su disciplinovani i znaju da su neki pametniji od njih doneli pravila i da moraju da ih postuju. nema tu "samo ovaj put", "nikom nisam smetao" i ostale balkanske umotvorine.
ako pise da platis putarinu ili porez iz kojeg se izdvaja za odrzavanje puteva onda platis i vozis bezbedno po dobrom putu.
ako pise ogranicenje je 120 onda ne moze da bude da mozez da vozis 130.
i tacka. nema vise.

Nenad

pre 6 godina

Jeste dugo traje obuka i sve,al zato se nasa dozvola lako zameni za Nemacku. Inace jesu putevi dobri al ne bas toliko kolko se kod nas uzdizu. Sralno ima radova i niko nepravi kuknjavu oko toga,a kod nas kad zatvore kilometar autoputa odma kuknjava i galama nema veze sto je ostalih 400 kilometara slobodno. Previse smo mi razmazeni vozaci i previse bezobrazni i nepostujemo propise u Nemackoj saobracaj lakse tece bas zbog postovanja propisa.

Miki

pre 6 godina

Komentatori, je li netko od vas vozio po Nemačkoj nedavno?
Neravnine postoje, gužvi ima posvuda, ograničenje nije ni potrebo zbog gužvi... Neugodno je kad se iz desne trake prebace u levu, a ti dolaziš nekih 50 km/h brže od njih. Jest da dadu žmigavac, al' to je ono više reda radi. Boli ih briga za tebe.

doktor

pre 6 godina

Tacka br.4. Za sve one koji voze 120kmh levom PRETICAJNOM trakom u Srbiji i kada naleti neko ko vozi(nekaznjivih)130kmh i blicka,ovaj ispred mase rukama u fazonu”sta hoces,ja vozim po pravilima”. E takvi prave guzve najvece. Ti se skloni u srednju traku i vozi 120kmh a nas koji bi smo da prodjemo brze neka kazni policija ako smo drasticno prekrsili zakon. Otkud znas,mozda vozim bolesno dete u bolnicu i zurim ali me ti ucis pravilima svojom voznjom”pametnom”....

np

pre 6 godina

Putevi jesu dobro,Nemci su ocajni vozaci,a zastoja ima koliko god hoces..jer kad treba da iz 3 trake precu u 2 oni se pogube...
(branko, 02. april 2018 19:41)

ala lupaš, svaka čast. Guzve su tamo gde je priliv vozila veci od trenutnog kapaciteta usled radova, udesa...Ali postovanje prohodnosti leve trake, postovanja vozaca koji se ukljucuju i striktno postovanje takozvanog rajsferslus je bez premca. Naravno tu je uvek neki rumunski ili poljski kamiondzija da malo poremeti sistem. Sto se tice prestrojavanja iz tri u dve ili manje traka na sve vecem broju autoputeva je i elektronska signalizacija tako da se zatvaranje neke od traka najavljuje mnogo ranije tako da do tog nesta vec svi izvrse prestrojavanje u slobodnu traku. Sve ovo pisem iz licnog iskustva i hiljade kilometara autobana

Bosnien Sohn

pre 6 godina

Ja se redovno osjećam usamljeno na balkanskim auto-putevima kad se odmah nakon prolaska sporijeg vozila vratim iz lijeve trake, da ne spominjem da mi se desilo više puta da me, prije nego što se vratim u desnu traku, mentol prolazi upravo sa desne strane

Monkzy

pre 6 godina

Malo je mit da su njihovi autoputevi odlčni, ima i prilično zapuštenih deonica, a to se odmah primeti kada se npr. iz Austrije uđe u Bavarsku...

Zozo

pre 6 godina

Obratite pažnju na tačku 4. - preticanje sa leve strane.

Ako me nešto izluđuje u h***noj Americi, to su uspavani starci od po 80-90 godina, idioti sa "lakim" prikolicama od po 10 metara, "gospođe" i ostali koji uhvate levu traku i ne mrdaju iz nje po 15-20 km, a sve to zato što ih niko ne uči da se levom trakom prolazi, a desnom vozi.

Ponekad, čak iz inata, drže traku i voze tačno koliko je propisano (70-75 milja/h) ili par km sporije, nezavisno što i na taj način ugrožavaju bezbednost saobraćaja, jer na desetina vozača iza njih krene da pretica sa desne strane! Užas, da izludiš.

Pozdrav sa Floride ("daily commute" tačno 100 km u jednom pravcu)

PS
S'druge strane, skidam kapu kad je u pitanju prestrojavanje u blizini velikih gradova, gde su ceste ponekad 6 ili 7 traka, vozi se jako brzo, tu se Ameri dobro snalaze.

zoki

pre 6 godina

Odrzavaju ih, malo pa neki radovi na putu I onda eto zakrcenja. Nema rupa po putevima bilo magistralni bilo gradovi I sela I to ih izdvaja. Neravnina svakako ima.

Mister Vo

pre 6 godina

Stalno odrzavanje znaci i stalne radove na putu. 20-ak puta sam isao od Stutgarta do Francuske autoputem, uvek su bili radovi na par mesta...

usamama

pre 6 godina

Juce kaze jedan nas prijatelj kako ga je sramota kad mu u USA dodje brat u posetu iz Nemacke. Ovde je kamionski saobracaj toliko frekventan da su auto putevi grozni uglavnom. Oni popravljaju non stop ali je opterecenje ogromno. Svaka cast Nemcima.

nikola lkw

pre 6 godina

delimicno ste u pravu,nemci su bolji vozaci jer postuju pravila,medjutim u Nemackoj najmanje voze Nemci,mnogo vise Rumuna,Poljaka,Bugara,Ceha........ A policija i carina manje vise na svakom parkingu ceka!

Aleksa

pre 6 godina

The cost of obtaining a licence for driving a car is on average €1,400 (US$1,800 in September 2014) but varies widely according to an individual's skill, city and region.[3] Individual driving schools set their own prices. The total includes fees for: authorities and exams, learning materials, driving lessons and tuition.
The Driving licence card is valid for 15 years, and is replaced with a new card when it expires. Before 19 January 2013, the driving licence card was valid without time limit. There is a decision that cards issued before that date expire on 19 January 2033.

Znači polaganje vozačkog ispita košta manje od jedne plate, a vozačka dozvola traje duže. Takođe, za novopečene vozače ne postoje limiti po dobijanju vozačke dozvole poput zabrane noćne vožnje i limitiranja brzine? Hmm... Ah, da, u pitanju je pravna i smislena država koja radi u interesu građana.

Aleksa

pre 6 godina

The cost of obtaining a licence for driving a car is on average €1,400 (US$1,800 in September 2014) but varies widely according to an individual's skill, city and region.[3] Individual driving schools set their own prices. The total includes fees for: authorities and exams, learning materials, driving lessons and tuition.
The Driving licence card is valid for 15 years, and is replaced with a new card when it expires. Before 19 January 2013, the driving licence card was valid without time limit. There is a decision that cards issued before that date expire on 19 January 2033.

Znači polaganje vozačkog ispita košta manje od jedne plate, a vozačka dozvola traje duže. Takođe, za novopečene vozače ne postoje limiti po dobijanju vozačke dozvole poput zabrane noćne vožnje i limitiranja brzine? Hmm... Ah, da, u pitanju je pravna i smislena država koja radi u interesu građana.

np

pre 6 godina

Putevi jesu dobro,Nemci su ocajni vozaci,a zastoja ima koliko god hoces..jer kad treba da iz 3 trake precu u 2 oni se pogube...
(branko, 02. april 2018 19:41)

ala lupaš, svaka čast. Guzve su tamo gde je priliv vozila veci od trenutnog kapaciteta usled radova, udesa...Ali postovanje prohodnosti leve trake, postovanja vozaca koji se ukljucuju i striktno postovanje takozvanog rajsferslus je bez premca. Naravno tu je uvek neki rumunski ili poljski kamiondzija da malo poremeti sistem. Sto se tice prestrojavanja iz tri u dve ili manje traka na sve vecem broju autoputeva je i elektronska signalizacija tako da se zatvaranje neke od traka najavljuje mnogo ranije tako da do tog nesta vec svi izvrse prestrojavanje u slobodnu traku. Sve ovo pisem iz licnog iskustva i hiljade kilometara autobana

milan

pre 6 godina

Treba im poslati Damira Okanovica i Komitet za bezbednost saobracaja da im objasne kako treba da uvedu ogranicenje od 50km/h na autoputu i kazne u visini 5 mesecnih plata za voznju od 70km/h.

nikola lkw

pre 6 godina

delimicno ste u pravu,nemci su bolji vozaci jer postuju pravila,medjutim u Nemackoj najmanje voze Nemci,mnogo vise Rumuna,Poljaka,Bugara,Ceha........ A policija i carina manje vise na svakom parkingu ceka!

Jo

pre 6 godina

Leva traka ima jos jednu funkciju, potpuno nepoznatu vozacima na Balkanu. Kada neko zeli da se ukljuci u saobracaj, vozac koji vec vozi autoputem je duzan da predje u levu traku i propusti desnu traku vozilu koje se ukljucuje. Kada to ne cini, vozac koji zeli da se ukljuci morace da uspori i da se sa usporenom brzinom, ili cak iz mesta, ukljuci u saobracaj na auto putu, jer zaustavnom trakom ne sme da vozi. To nosi sa sobom veliki rizik jer vozilo koje sa velikom brzinom pristize od pozadi moze da ga udari. Ovo pravilo o propustanju vozila koja se ukljucuju se postuje tek od Madjarske prema Zapadu, kod nas to nikada nisam video.

crnigruja

pre 6 godina

@Doktor. ne bih rekao da je to tako. Vozim e220d i od Minhena mi bukvalno niko ne blica i pozuruje me. ulazim u Srb i prosto ne mogu da udjem coveku u gepek ispred, iza mi blica korsica
da se pomerim. mislim da jos uvek hvata zalet da me stigne. znaci nije bas tako. mi smo generalno losi vozaci sa losim voznim parkom. moj utisak. sa vozacima u nemackoj i nacinom kako oni voze, prosto ne mozemo.

Bosnien Sohn

pre 6 godina

Ja se redovno osjećam usamljeno na balkanskim auto-putevima kad se odmah nakon prolaska sporijeg vozila vratim iz lijeve trake, da ne spominjem da mi se desilo više puta da me, prije nego što se vratim u desnu traku, mentol prolazi upravo sa desne strane

nesa

pre 6 godina

neka procitaju ovi nasi pajseri sto uvode ogranicenja od rampe do rampe, ali od njih nista pametno ni ne mozes ocekivati, samo nove gluposti...

Zozo

pre 6 godina

Obratite pažnju na tačku 4. - preticanje sa leve strane.

Ako me nešto izluđuje u h***noj Americi, to su uspavani starci od po 80-90 godina, idioti sa "lakim" prikolicama od po 10 metara, "gospođe" i ostali koji uhvate levu traku i ne mrdaju iz nje po 15-20 km, a sve to zato što ih niko ne uči da se levom trakom prolazi, a desnom vozi.

Ponekad, čak iz inata, drže traku i voze tačno koliko je propisano (70-75 milja/h) ili par km sporije, nezavisno što i na taj način ugrožavaju bezbednost saobraćaja, jer na desetina vozača iza njih krene da pretica sa desne strane! Užas, da izludiš.

Pozdrav sa Floride ("daily commute" tačno 100 km u jednom pravcu)

PS
S'druge strane, skidam kapu kad je u pitanju prestrojavanje u blizini velikih gradova, gde su ceste ponekad 6 ili 7 traka, vozi se jako brzo, tu se Ameri dobro snalaze.

goran

pre 6 godina

u Nemačkoj na svim autoputevima nema ograničenja.ali zato Nemci pretžno voze savesno,a ove koji divljaju nazivaju auto put turisti.Dugo godina živim u Frankfurtu i potuno sam upoznao njihov mentalitet.Kad bi oni kao zemlja od 80m stanovnika mogli pokloniti svoje autoputeve Srbiji da bude svaki grad povezan i da nema ograničenja brzine,mislim da bi za godinu dana izgubi 10 posto stanovništva u saobraćajnim nesrećama.

Monkzy

pre 6 godina

Malo je mit da su njihovi autoputevi odlčni, ima i prilično zapuštenih deonica, a to se odmah primeti kada se npr. iz Austrije uđe u Bavarsku...

zoki

pre 6 godina

Odrzavaju ih, malo pa neki radovi na putu I onda eto zakrcenja. Nema rupa po putevima bilo magistralni bilo gradovi I sela I to ih izdvaja. Neravnina svakako ima.

Mister Hajd

pre 6 godina

Viziš 200 na sat autobanom , a levom trakom te obilazi ferari sa 300...i ništa neobično! Ima deonica sa ograničenjima, ali na većim krivinama , kao što je bio stari autoban Štutgart-Minhen kroz Švarcvald ...Sad ima sve više saobraćaja, gužvi ima , a zamislite kako je bilo početkom 70-ih godina. Nigde nikog , malo vozila, milina vožnja. Nigde Poljaka, Rumuna, Čeha...kamiona, šlepera...

usamama

pre 6 godina

Juce kaze jedan nas prijatelj kako ga je sramota kad mu u USA dodje brat u posetu iz Nemacke. Ovde je kamionski saobracaj toliko frekventan da su auto putevi grozni uglavnom. Oni popravljaju non stop ali je opterecenje ogromno. Svaka cast Nemcima.

doktor

pre 6 godina

Tacka br.4. Za sve one koji voze 120kmh levom PRETICAJNOM trakom u Srbiji i kada naleti neko ko vozi(nekaznjivih)130kmh i blicka,ovaj ispred mase rukama u fazonu”sta hoces,ja vozim po pravilima”. E takvi prave guzve najvece. Ti se skloni u srednju traku i vozi 120kmh a nas koji bi smo da prodjemo brze neka kazni policija ako smo drasticno prekrsili zakon. Otkud znas,mozda vozim bolesno dete u bolnicu i zurim ali me ti ucis pravilima svojom voznjom”pametnom”....

Mister Vo

pre 6 godina

Stalno odrzavanje znaci i stalne radove na putu. 20-ak puta sam isao od Stutgarta do Francuske autoputem, uvek su bili radovi na par mesta...

Raps

pre 6 godina

Auto putevi su postali kosamar jer je gradilste na svakih 3 km, gradi se 9x sporije i kosta kao djavo. Nemacki vozaci su nenormalni jer voze 200 km/h i onda se cesto kucaju pa su opet zastoji kao zbog gradilsta. Ogranicenja brzine su na 70% deonica. Danas se vozio vozom, milina, kasnio 3 minuta. Da sam isao kolima cekao bi jedno sat do dva, tri u guzvi za rastojanje od 700 km. Ko zivi u Nemackoj zna vrlo dobro o cemu pricam.

Sale

pre 6 godina

Prvo Nemacki autobanovi su puni policije,zola,Baga-o policiji u civilnim kolima da ne govorimo.Ovaj tko je ovo pisao nek samo dodje na Salzburg il Suben i sve ce mu biti jasno.Putevi su srednjeg kvaliteta-Holandski,Francuski Engleski autoputevi su mnogo bolji.Npr. Francusku predjete celu bez zastoja a u Nemackoj malo malo pa zastoj il sto Nemci kazu štau-ukljucitr radio u voznji a spiker 10 minuta cita stau on dize autoban stau on dize autoban.Nemci mnogo vise koriste sirenu u voznji i nervozniji su mnogo vise od Engleza koji sirenu koriste samo u iznimnim slucajevima.Migavac postuju 50-50 kad treba propustiti auto da se prestroji iz trake u traku-Englezi migavac postuju 95 % sto mi soferi kazemo staju odmah.Obisao sam celu Europu kao profesionslni vozac-vise od 15 godina radim po Europi-Nemci kao vozaci-u odnosu na druge iz EU drveni tromi meni licno voznja kroz Nemacku je najgora voznja u Eu-a redovno sam na relaciji-I-GB kroz A,D,B,F,NL ...

Nenad

pre 6 godina

Jeste dugo traje obuka i sve,al zato se nasa dozvola lako zameni za Nemacku. Inace jesu putevi dobri al ne bas toliko kolko se kod nas uzdizu. Sralno ima radova i niko nepravi kuknjavu oko toga,a kod nas kad zatvore kilometar autoputa odma kuknjava i galama nema veze sto je ostalih 400 kilometara slobodno. Previse smo mi razmazeni vozaci i previse bezobrazni i nepostujemo propise u Nemackoj saobracaj lakse tece bas zbog postovanja propisa.

pera zdera

pre 6 godina

super za Nemce. verujem da je sve tako jer su disciplinovani i znaju da su neki pametniji od njih doneli pravila i da moraju da ih postuju. nema tu "samo ovaj put", "nikom nisam smetao" i ostale balkanske umotvorine.
ako pise da platis putarinu ili porez iz kojeg se izdvaja za odrzavanje puteva onda platis i vozis bezbedno po dobrom putu.
ako pise ogranicenje je 120 onda ne moze da bude da mozez da vozis 130.
i tacka. nema vise.

Pera

pre 6 godina

@np

Inace, clanak je idealizovana verzija necega sto NEMA u Nemackoj.

Ima malo, doduse, ali - uz postovanje pravila lepog ponasanja i "politicke korektnosti" - jedno je automobil sa nemackim tablicama, a drugo je "nemacki vozac". Istina je da su gastarbajteri vecinom nekulturni u saobracaju, a Nemci arogantni. Jedno je voziti se po severu Nemacke, drugo, dole, prema Austriji, a ono "bez ogranicenja" je bilo nekad.

Za 25 godina mi se nije desio nijedan zastoj u Francuskoj (Pariz - Beograd) koji bi mi "produzio" putovanje za vise od 10-15 minuta, u Nemackoj svako leto (dakle x2) gubim 3-4 sata. Najmanje. Guzve, radovi, kamioni... Nisam vozio u Engleskoj, ali sve ostalo je bolje od Nemacke, ili je bar slicno. Bez idealizovanja, papir, olovka, gledaj na sat i... Ne kapiram toliku ljubav Srba prema Nemcima, ali da im je savrseno - nije. Inace, oduvek vozim Honde svih vrsta, pa su mi i nemacka kola malo "izvikana" kao i putevi...

Перица

pre 6 godina

Уобичајена занимација возача у Немачкој на аутопуту је да се „забију у реп" па макар неко и претицао. То је забрањено јер је врло опасно.

Аутопутеви у Америци су у веома лошем стању, па им зато аутопутеви у Немачкој изгледају толико добро. По мом мишљењу аутопутеви у Великој Британији су бољи, као и оно мало аутопутева у Пољској (140km/h дозвољена брзина).

tony

pre 6 godina

hm, ogranicenje postoji samo kod izlaza ili ulaza na autoban kao i u blizini gradova sve ostalo je bez ogranicenja. naravno, ogranicenja zbog radova na putu ne racunam jer su prolaznog karaktera. dalje, generalno, nemci su dobri vozaci ali po nemackom autobanu voze i stranci koji zive u nemackoj a ti isti stranci uglavnom su i doneli sa sobom svoje vozacke navike iz svojih volkohebina pa su uglavnom oni taj remetilacki faktor tokom voznje na autobanu.

Miki

pre 6 godina

Komentatori, je li netko od vas vozio po Nemačkoj nedavno?
Neravnine postoje, gužvi ima posvuda, ograničenje nije ni potrebo zbog gužvi... Neugodno je kad se iz desne trake prebace u levu, a ti dolaziš nekih 50 km/h brže od njih. Jest da dadu žmigavac, al' to je ono više reda radi. Boli ih briga za tebe.

filipo

pre 6 godina

U nemačkoj su autoputevi najgori što se tiče zapadne Evrope,puni su kolotraga baš zbog tih kamiona koji jedini plaćaju putarinu.Kad otopli i počnu radovi voziti se po Nemačkoj je kao da si na robiji,stalno nešto rade na autoputevima i stvaraju se ogromne gužve.Policija stoji na svakom drugom,trećem parkingu.Zimi kad padne sneg lenji su i nečiste što ranije nije bio slučaj.Nemačka je policijska država.

C i n i k

pre 6 godina

Nzn dal ima vece gluposti od ogranicenja brzine na autoputu? To zato jer je brzina od 120 isto tako tragicna kao i ona od 150 u slucaju udesa ali se udesi na autoputevima veoma retko desavaju,a sam autoput je osmisljen za velike brzine i da se sto pre stigne od tacke A do tacke B. Nije bas istina da je to sve zbog teskog vozackog ispita ili sto nema polocije.Jeste da nema policije ali je sve pokriveno kamerama koje su uvezane sa policijom. To sto nema ogranicenja je kao u Texasu sto svi nose pistolje, ljudi onda mnogo vise paze i oprezniji su.

Tuzlak

pre 6 godina

Ko nije vozio po Emiratima, Kuvajtu, Omanu i Saudiji - nije vozio po najboljim i najopasnijim autoputevima ! Minimalno 3 trake, u krajnjoj lijevoj te istjeruju ako vozis sporije od 160, a kamere se aktiviraju na 140 😎...poslije te skole evropski autoputevi su uspavanka, komotno bih mogao k'o Misko - u rikverc sa povezom preko ociju !

Papa Amerikano

pre 6 godina

Kao Amerikanac koji je vozio u Nemačkoj više puta: Sve ovo stoji ali obrazovanje vozača (obilazenje samo sa leve strane) koje je pruzrakovano uglavom guzvama na putevima u Americi, je osnova i najveći razlog ...

D. Petrovic

pre 6 godina

Odvratno i neodgovorno da nema ogranicenja. Srce mi tu ostalo na cesti par puta. Kao da nesto ne moze tu da istrci ili neko da je nenaspavan, pijan ili neoprezan. Radije bih neravnine, ali da brzina mora da bude ogranicena najmanje na 120km ili jos bolje na 100km.

Jeste, samo sto nije

pre 6 godina

Ovaj tekst je fina bajkica za one koji ne zive u Nemackoj i ne koriste auto put. Ogranicenja ima skoro svuda. Krenite od Minhena do Frankfurta npr. i prebrojte gradilista/mesta na kojima su jedna ili dve trake zatvorene. Pokusajte da obidjete kamione na tim mestima. Izracunajte koliko ste cekali u mestu, a koliko bi voz trajao.

Mirko

pre 6 godina

Nije bas ni sve tako idealno, ima dosta losijih deonica auto puta, npr. deonica od Deggendorfa ka Minhenu je puna nekih poprecnih neravnina, pa nocu bude veoma neprijatno, ako se na njih naleti vecom brzinom, a na toj deonici nema ogranicenja, vec postoji samo znak upozorenja na neravnine. Na jednoj samo sto nisam poleteo, a vozio sam 170kmh. Auto put u okolini Berlina je vecinom izgradjen od betona, ukljucujuci i gornji sloj po kome se vozi. Beton je gladak, cini mi se bolji nego asfalt, a kocke su tako izradjene d se prelaz izmedju njih ne oseti. Suprotno od toga je auto put kroz Cesku, od Drezdena ka Pragu, koji je isto od betona, ali su prelazi uzasni, toliko da se covek trese kad stane i izadje iz auta. Bukvalno bole ruke od udaraca na trap, koji se prenose na volan.

Perkins

pre 6 godina

@(avijatičar, 02. april 2018 23:07)

Apsolutno netačno, ili barem daleko od istine. Već nekoliko godina vozim šleper po Evropi, od UK, preko cijele Zapadne Evrope, pa do Mediterana, i mogu da kažem sledeće: Osim švajcaraca, što se tiče kulture u vožnji i tolerancije, gori su možda samo belgijanci. Bez obzira koje doba dana je u pitanju, visoka je frekvencija saobraćaja, u Belgiji zato što je tranzitna zemlja, a u CH jednostavno zbog prezasićenosti vozilima. Posledice su takve da samo možeš sanjati da ćeš se iz desne trake prestrojiti u lijevu i preteći nekoga, pa makar držao žmigavac upaljen i pola sata, štaviše, kad vide da se spremaš za preticanje, dodatno stisnu gas, da ti ne bi palo na pamet da se slučajno ubaciš. Belgijanci pored toga imaju običaj da te sasijeku kod preticanja, bukvalno su cm u pitanju kad se ubacuju ispred tebe, iz četvrte trake krenu da izlaze sa autoputa, itd. U CH su putevi dobri, tj kvalitetni, ali dosta uži nego u GB, Fr i De, da ne pričam o tome kakvo je stanje kad se siđe sa autoputa. Osim toga, užasno skupa putarina, posebno za kamione. 1km je oko 0,70€. Po mom ličnom iskustvu, najbolje puteve imaju francuzi. Široki, mahom tri trake, i vrlo rijetke gužve, totalno rasterećeni putevi. Englezi su najveća "gospoda", i najkulturniji vozači. dovoljno je izbaciti žmigavac i odmah ti otvaraju traku prestrojavanjem, a ako nisu u stanju da se prestroje, usporiće, blicnuti i pustiti te. Napominjem da vozim kamion, a ti se zapitaj kada će Švajcarac pustit kamion da se ubaci ispred njega. Jedina mana kod engleskih puteva je visoka frekvencija i veoma duge dionice pod radovima, i do 30km. Sjever, posebno Škotska, je druga priča. Tempomat, i uživaš.

Sanja

pre 6 godina

Previse ste ih idealizovali! Cinjenica je da imaju dobre puteve, ali ne savrsene. Nemci su ocajni vozaci, jer sem autoputa oni za sporedne ne znaju, pa kad krecu na posao ili se vracaju radije ce da se guraju nego da sidju na sporedni put, da ne pominjem njihovu radoznalost ako se nedaj Boze neko cukno, naprave toliki haos da je to strasno. Policije ima na svakom koraku, ako ih ne vidite oni vide vas jer su autoputevi pokriveni kamerama. Sto se tice brzine znakovi ogranicenja pored puta stoje, ako si prekoracio brzinu nece te dirati ali ako si napravio neko sranje i prekoracio brzinu, tesko ga tebi. St se tice tehnicke ispravnosti i kontrole auta to je tacno, ali Nemci idu na tehnicki pregled svake druge godine i imaju daleko bolji standard od nas tako da i voze novija kola.

Zoki ?

pre 6 godina

Različite perspektive. Ako se uzme u obzir broj mrtvih po pređenim kilometrima, onda razlika između Nemačke i SAD nije toliko velika. Pri tome u SAD voze svi, jer su javni prevoz i železnički saobraćaj puno slabije razvijeni. Statistički - Velika Britanija, Irska, Švajcarska, Holandija i skandinavske zemlje su bezbednije za vožnju od Nemačke.

Dijaspora

pre 6 godina

To sa levom trakom nije baš optimalno, mislim na papiru jeste ali na putu se dovoljno vozača ostaje na levoj traci jer misle da su dovoljno brzi. Inače sve u svemu dobro je. Meni se iskreno više sviđa voziti kroz Austriju i Mađarsku, maks 130 i bez štresa. Ovo je kukanje na visokom nivou.

Pozdrav iz Švabije

Čvarkov

pre 6 godina

... putujte od Praga prema Berlinu... taj put je losiji i od nasih autoputeva... radovi na popravkama su toliko česti da nema priče o vožnji u kontinuitetu...

bimmer

pre 6 godina

@D.Petrovic
Zašto na 100? Zašto ne na 40, to je najbezbednije? U stvari zašto uopšte izlaziti iz kuće, kad uvek može na vas da naleti pijani vozač, da vam u auto udari neka životinja ili nedaj bože kamion? A šta ako baš u tom trenutku padne meteor? Ili vad udari grom? Ma najbolje ne izlaziti iz kuće.

D. Petrovic

pre 6 godina

Odvratno i neodgovorno da nema ogranicenja. Srce mi tu ostalo na cesti par puta. Kao da nesto ne moze tu da istrci ili neko da je nenaspavan, pijan ili neoprezan. Radije bih neravnine, ali da brzina mora da bude ogranicena najmanje na 120km ili jos bolje na 100km.

doktor

pre 6 godina

Tacka br.4. Za sve one koji voze 120kmh levom PRETICAJNOM trakom u Srbiji i kada naleti neko ko vozi(nekaznjivih)130kmh i blicka,ovaj ispred mase rukama u fazonu”sta hoces,ja vozim po pravilima”. E takvi prave guzve najvece. Ti se skloni u srednju traku i vozi 120kmh a nas koji bi smo da prodjemo brze neka kazni policija ako smo drasticno prekrsili zakon. Otkud znas,mozda vozim bolesno dete u bolnicu i zurim ali me ti ucis pravilima svojom voznjom”pametnom”....

Pera

pre 6 godina

@np

Inace, clanak je idealizovana verzija necega sto NEMA u Nemackoj.

Ima malo, doduse, ali - uz postovanje pravila lepog ponasanja i "politicke korektnosti" - jedno je automobil sa nemackim tablicama, a drugo je "nemacki vozac". Istina je da su gastarbajteri vecinom nekulturni u saobracaju, a Nemci arogantni. Jedno je voziti se po severu Nemacke, drugo, dole, prema Austriji, a ono "bez ogranicenja" je bilo nekad.

Za 25 godina mi se nije desio nijedan zastoj u Francuskoj (Pariz - Beograd) koji bi mi "produzio" putovanje za vise od 10-15 minuta, u Nemackoj svako leto (dakle x2) gubim 3-4 sata. Najmanje. Guzve, radovi, kamioni... Nisam vozio u Engleskoj, ali sve ostalo je bolje od Nemacke, ili je bar slicno. Bez idealizovanja, papir, olovka, gledaj na sat i... Ne kapiram toliku ljubav Srba prema Nemcima, ali da im je savrseno - nije. Inace, oduvek vozim Honde svih vrsta, pa su mi i nemacka kola malo "izvikana" kao i putevi...

Sale

pre 6 godina

Prvo Nemacki autobanovi su puni policije,zola,Baga-o policiji u civilnim kolima da ne govorimo.Ovaj tko je ovo pisao nek samo dodje na Salzburg il Suben i sve ce mu biti jasno.Putevi su srednjeg kvaliteta-Holandski,Francuski Engleski autoputevi su mnogo bolji.Npr. Francusku predjete celu bez zastoja a u Nemackoj malo malo pa zastoj il sto Nemci kazu štau-ukljucitr radio u voznji a spiker 10 minuta cita stau on dize autoban stau on dize autoban.Nemci mnogo vise koriste sirenu u voznji i nervozniji su mnogo vise od Engleza koji sirenu koriste samo u iznimnim slucajevima.Migavac postuju 50-50 kad treba propustiti auto da se prestroji iz trake u traku-Englezi migavac postuju 95 % sto mi soferi kazemo staju odmah.Obisao sam celu Europu kao profesionslni vozac-vise od 15 godina radim po Europi-Nemci kao vozaci-u odnosu na druge iz EU drveni tromi meni licno voznja kroz Nemacku je najgora voznja u Eu-a redovno sam na relaciji-I-GB kroz A,D,B,F,NL ...

filipo

pre 6 godina

U nemačkoj su autoputevi najgori što se tiče zapadne Evrope,puni su kolotraga baš zbog tih kamiona koji jedini plaćaju putarinu.Kad otopli i počnu radovi voziti se po Nemačkoj je kao da si na robiji,stalno nešto rade na autoputevima i stvaraju se ogromne gužve.Policija stoji na svakom drugom,trećem parkingu.Zimi kad padne sneg lenji su i nečiste što ranije nije bio slučaj.Nemačka je policijska država.

Monkzy

pre 6 godina

Malo je mit da su njihovi autoputevi odlčni, ima i prilično zapuštenih deonica, a to se odmah primeti kada se npr. iz Austrije uđe u Bavarsku...

Tuzlak

pre 6 godina

Ko nije vozio po Emiratima, Kuvajtu, Omanu i Saudiji - nije vozio po najboljim i najopasnijim autoputevima ! Minimalno 3 trake, u krajnjoj lijevoj te istjeruju ako vozis sporije od 160, a kamere se aktiviraju na 140 😎...poslije te skole evropski autoputevi su uspavanka, komotno bih mogao k'o Misko - u rikverc sa povezom preko ociju !

nesa

pre 6 godina

neka procitaju ovi nasi pajseri sto uvode ogranicenja od rampe do rampe, ali od njih nista pametno ni ne mozes ocekivati, samo nove gluposti...

Miki

pre 6 godina

Komentatori, je li netko od vas vozio po Nemačkoj nedavno?
Neravnine postoje, gužvi ima posvuda, ograničenje nije ni potrebo zbog gužvi... Neugodno je kad se iz desne trake prebace u levu, a ti dolaziš nekih 50 km/h brže od njih. Jest da dadu žmigavac, al' to je ono više reda radi. Boli ih briga za tebe.

C i n i k

pre 6 godina

Nzn dal ima vece gluposti od ogranicenja brzine na autoputu? To zato jer je brzina od 120 isto tako tragicna kao i ona od 150 u slucaju udesa ali se udesi na autoputevima veoma retko desavaju,a sam autoput je osmisljen za velike brzine i da se sto pre stigne od tacke A do tacke B. Nije bas istina da je to sve zbog teskog vozackog ispita ili sto nema polocije.Jeste da nema policije ali je sve pokriveno kamerama koje su uvezane sa policijom. To sto nema ogranicenja je kao u Texasu sto svi nose pistolje, ljudi onda mnogo vise paze i oprezniji su.

Aleksa

pre 6 godina

The cost of obtaining a licence for driving a car is on average €1,400 (US$1,800 in September 2014) but varies widely according to an individual's skill, city and region.[3] Individual driving schools set their own prices. The total includes fees for: authorities and exams, learning materials, driving lessons and tuition.
The Driving licence card is valid for 15 years, and is replaced with a new card when it expires. Before 19 January 2013, the driving licence card was valid without time limit. There is a decision that cards issued before that date expire on 19 January 2033.

Znači polaganje vozačkog ispita košta manje od jedne plate, a vozačka dozvola traje duže. Takođe, za novopečene vozače ne postoje limiti po dobijanju vozačke dozvole poput zabrane noćne vožnje i limitiranja brzine? Hmm... Ah, da, u pitanju je pravna i smislena država koja radi u interesu građana.

np

pre 6 godina

Putevi jesu dobro,Nemci su ocajni vozaci,a zastoja ima koliko god hoces..jer kad treba da iz 3 trake precu u 2 oni se pogube...
(branko, 02. april 2018 19:41)

ala lupaš, svaka čast. Guzve su tamo gde je priliv vozila veci od trenutnog kapaciteta usled radova, udesa...Ali postovanje prohodnosti leve trake, postovanja vozaca koji se ukljucuju i striktno postovanje takozvanog rajsferslus je bez premca. Naravno tu je uvek neki rumunski ili poljski kamiondzija da malo poremeti sistem. Sto se tice prestrojavanja iz tri u dve ili manje traka na sve vecem broju autoputeva je i elektronska signalizacija tako da se zatvaranje neke od traka najavljuje mnogo ranije tako da do tog nesta vec svi izvrse prestrojavanje u slobodnu traku. Sve ovo pisem iz licnog iskustva i hiljade kilometara autobana

nikola lkw

pre 6 godina

delimicno ste u pravu,nemci su bolji vozaci jer postuju pravila,medjutim u Nemackoj najmanje voze Nemci,mnogo vise Rumuna,Poljaka,Bugara,Ceha........ A policija i carina manje vise na svakom parkingu ceka!

Jo

pre 6 godina

Leva traka ima jos jednu funkciju, potpuno nepoznatu vozacima na Balkanu. Kada neko zeli da se ukljuci u saobracaj, vozac koji vec vozi autoputem je duzan da predje u levu traku i propusti desnu traku vozilu koje se ukljucuje. Kada to ne cini, vozac koji zeli da se ukljuci morace da uspori i da se sa usporenom brzinom, ili cak iz mesta, ukljuci u saobracaj na auto putu, jer zaustavnom trakom ne sme da vozi. To nosi sa sobom veliki rizik jer vozilo koje sa velikom brzinom pristize od pozadi moze da ga udari. Ovo pravilo o propustanju vozila koja se ukljucuju se postuje tek od Madjarske prema Zapadu, kod nas to nikada nisam video.

Raps

pre 6 godina

Auto putevi su postali kosamar jer je gradilste na svakih 3 km, gradi se 9x sporije i kosta kao djavo. Nemacki vozaci su nenormalni jer voze 200 km/h i onda se cesto kucaju pa su opet zastoji kao zbog gradilsta. Ogranicenja brzine su na 70% deonica. Danas se vozio vozom, milina, kasnio 3 minuta. Da sam isao kolima cekao bi jedno sat do dva, tri u guzvi za rastojanje od 700 km. Ko zivi u Nemackoj zna vrlo dobro o cemu pricam.

Bosnien Sohn

pre 6 godina

Ja se redovno osjećam usamljeno na balkanskim auto-putevima kad se odmah nakon prolaska sporijeg vozila vratim iz lijeve trake, da ne spominjem da mi se desilo više puta da me, prije nego što se vratim u desnu traku, mentol prolazi upravo sa desne strane

crnigruja

pre 6 godina

@Doktor. ne bih rekao da je to tako. Vozim e220d i od Minhena mi bukvalno niko ne blica i pozuruje me. ulazim u Srb i prosto ne mogu da udjem coveku u gepek ispred, iza mi blica korsica
da se pomerim. mislim da jos uvek hvata zalet da me stigne. znaci nije bas tako. mi smo generalno losi vozaci sa losim voznim parkom. moj utisak. sa vozacima u nemackoj i nacinom kako oni voze, prosto ne mozemo.

milan

pre 6 godina

Treba im poslati Damira Okanovica i Komitet za bezbednost saobracaja da im objasne kako treba da uvedu ogranicenje od 50km/h na autoputu i kazne u visini 5 mesecnih plata za voznju od 70km/h.

Dijaspora

pre 6 godina

To sa levom trakom nije baš optimalno, mislim na papiru jeste ali na putu se dovoljno vozača ostaje na levoj traci jer misle da su dovoljno brzi. Inače sve u svemu dobro je. Meni se iskreno više sviđa voziti kroz Austriju i Mađarsku, maks 130 i bez štresa. Ovo je kukanje na visokom nivou.

Pozdrav iz Švabije

Перица

pre 6 godina

Уобичајена занимација возача у Немачкој на аутопуту је да се „забију у реп" па макар неко и претицао. То је забрањено јер је врло опасно.

Аутопутеви у Америци су у веома лошем стању, па им зато аутопутеви у Немачкој изгледају толико добро. По мом мишљењу аутопутеви у Великој Британији су бољи, као и оно мало аутопутева у Пољској (140km/h дозвољена брзина).

Nenad

pre 6 godina

Jeste dugo traje obuka i sve,al zato se nasa dozvola lako zameni za Nemacku. Inace jesu putevi dobri al ne bas toliko kolko se kod nas uzdizu. Sralno ima radova i niko nepravi kuknjavu oko toga,a kod nas kad zatvore kilometar autoputa odma kuknjava i galama nema veze sto je ostalih 400 kilometara slobodno. Previse smo mi razmazeni vozaci i previse bezobrazni i nepostujemo propise u Nemackoj saobracaj lakse tece bas zbog postovanja propisa.

Mister Hajd

pre 6 godina

Viziš 200 na sat autobanom , a levom trakom te obilazi ferari sa 300...i ništa neobično! Ima deonica sa ograničenjima, ali na većim krivinama , kao što je bio stari autoban Štutgart-Minhen kroz Švarcvald ...Sad ima sve više saobraćaja, gužvi ima , a zamislite kako je bilo početkom 70-ih godina. Nigde nikog , malo vozila, milina vožnja. Nigde Poljaka, Rumuna, Čeha...kamiona, šlepera...

goran

pre 6 godina

u Nemačkoj na svim autoputevima nema ograničenja.ali zato Nemci pretžno voze savesno,a ove koji divljaju nazivaju auto put turisti.Dugo godina živim u Frankfurtu i potuno sam upoznao njihov mentalitet.Kad bi oni kao zemlja od 80m stanovnika mogli pokloniti svoje autoputeve Srbiji da bude svaki grad povezan i da nema ograničenja brzine,mislim da bi za godinu dana izgubi 10 posto stanovništva u saobraćajnim nesrećama.

pera zdera

pre 6 godina

super za Nemce. verujem da je sve tako jer su disciplinovani i znaju da su neki pametniji od njih doneli pravila i da moraju da ih postuju. nema tu "samo ovaj put", "nikom nisam smetao" i ostale balkanske umotvorine.
ako pise da platis putarinu ili porez iz kojeg se izdvaja za odrzavanje puteva onda platis i vozis bezbedno po dobrom putu.
ako pise ogranicenje je 120 onda ne moze da bude da mozez da vozis 130.
i tacka. nema vise.

zoki

pre 6 godina

Odrzavaju ih, malo pa neki radovi na putu I onda eto zakrcenja. Nema rupa po putevima bilo magistralni bilo gradovi I sela I to ih izdvaja. Neravnina svakako ima.

Zozo

pre 6 godina

Obratite pažnju na tačku 4. - preticanje sa leve strane.

Ako me nešto izluđuje u h***noj Americi, to su uspavani starci od po 80-90 godina, idioti sa "lakim" prikolicama od po 10 metara, "gospođe" i ostali koji uhvate levu traku i ne mrdaju iz nje po 15-20 km, a sve to zato što ih niko ne uči da se levom trakom prolazi, a desnom vozi.

Ponekad, čak iz inata, drže traku i voze tačno koliko je propisano (70-75 milja/h) ili par km sporije, nezavisno što i na taj način ugrožavaju bezbednost saobraćaja, jer na desetina vozača iza njih krene da pretica sa desne strane! Užas, da izludiš.

Pozdrav sa Floride ("daily commute" tačno 100 km u jednom pravcu)

PS
S'druge strane, skidam kapu kad je u pitanju prestrojavanje u blizini velikih gradova, gde su ceste ponekad 6 ili 7 traka, vozi se jako brzo, tu se Ameri dobro snalaze.

Papa Amerikano

pre 6 godina

Kao Amerikanac koji je vozio u Nemačkoj više puta: Sve ovo stoji ali obrazovanje vozača (obilazenje samo sa leve strane) koje je pruzrakovano uglavom guzvama na putevima u Americi, je osnova i najveći razlog ...

usamama

pre 6 godina

Juce kaze jedan nas prijatelj kako ga je sramota kad mu u USA dodje brat u posetu iz Nemacke. Ovde je kamionski saobracaj toliko frekventan da su auto putevi grozni uglavnom. Oni popravljaju non stop ali je opterecenje ogromno. Svaka cast Nemcima.

tony

pre 6 godina

hm, ogranicenje postoji samo kod izlaza ili ulaza na autoban kao i u blizini gradova sve ostalo je bez ogranicenja. naravno, ogranicenja zbog radova na putu ne racunam jer su prolaznog karaktera. dalje, generalno, nemci su dobri vozaci ali po nemackom autobanu voze i stranci koji zive u nemackoj a ti isti stranci uglavnom su i doneli sa sobom svoje vozacke navike iz svojih volkohebina pa su uglavnom oni taj remetilacki faktor tokom voznje na autobanu.

Jeste, samo sto nije

pre 6 godina

Ovaj tekst je fina bajkica za one koji ne zive u Nemackoj i ne koriste auto put. Ogranicenja ima skoro svuda. Krenite od Minhena do Frankfurta npr. i prebrojte gradilista/mesta na kojima su jedna ili dve trake zatvorene. Pokusajte da obidjete kamione na tim mestima. Izracunajte koliko ste cekali u mestu, a koliko bi voz trajao.

Mister Vo

pre 6 godina

Stalno odrzavanje znaci i stalne radove na putu. 20-ak puta sam isao od Stutgarta do Francuske autoputem, uvek su bili radovi na par mesta...

Sanja

pre 6 godina

Previse ste ih idealizovali! Cinjenica je da imaju dobre puteve, ali ne savrsene. Nemci su ocajni vozaci, jer sem autoputa oni za sporedne ne znaju, pa kad krecu na posao ili se vracaju radije ce da se guraju nego da sidju na sporedni put, da ne pominjem njihovu radoznalost ako se nedaj Boze neko cukno, naprave toliki haos da je to strasno. Policije ima na svakom koraku, ako ih ne vidite oni vide vas jer su autoputevi pokriveni kamerama. Sto se tice brzine znakovi ogranicenja pored puta stoje, ako si prekoracio brzinu nece te dirati ali ako si napravio neko sranje i prekoracio brzinu, tesko ga tebi. St se tice tehnicke ispravnosti i kontrole auta to je tacno, ali Nemci idu na tehnicki pregled svake druge godine i imaju daleko bolji standard od nas tako da i voze novija kola.

Mirko

pre 6 godina

Nije bas ni sve tako idealno, ima dosta losijih deonica auto puta, npr. deonica od Deggendorfa ka Minhenu je puna nekih poprecnih neravnina, pa nocu bude veoma neprijatno, ako se na njih naleti vecom brzinom, a na toj deonici nema ogranicenja, vec postoji samo znak upozorenja na neravnine. Na jednoj samo sto nisam poleteo, a vozio sam 170kmh. Auto put u okolini Berlina je vecinom izgradjen od betona, ukljucujuci i gornji sloj po kome se vozi. Beton je gladak, cini mi se bolji nego asfalt, a kocke su tako izradjene d se prelaz izmedju njih ne oseti. Suprotno od toga je auto put kroz Cesku, od Drezdena ka Pragu, koji je isto od betona, ali su prelazi uzasni, toliko da se covek trese kad stane i izadje iz auta. Bukvalno bole ruke od udaraca na trap, koji se prenose na volan.

Čvarkov

pre 6 godina

... putujte od Praga prema Berlinu... taj put je losiji i od nasih autoputeva... radovi na popravkama su toliko česti da nema priče o vožnji u kontinuitetu...

Zoki ?

pre 6 godina

Različite perspektive. Ako se uzme u obzir broj mrtvih po pređenim kilometrima, onda razlika između Nemačke i SAD nije toliko velika. Pri tome u SAD voze svi, jer su javni prevoz i železnički saobraćaj puno slabije razvijeni. Statistički - Velika Britanija, Irska, Švajcarska, Holandija i skandinavske zemlje su bezbednije za vožnju od Nemačke.

Perkins

pre 6 godina

@(avijatičar, 02. april 2018 23:07)

Apsolutno netačno, ili barem daleko od istine. Već nekoliko godina vozim šleper po Evropi, od UK, preko cijele Zapadne Evrope, pa do Mediterana, i mogu da kažem sledeće: Osim švajcaraca, što se tiče kulture u vožnji i tolerancije, gori su možda samo belgijanci. Bez obzira koje doba dana je u pitanju, visoka je frekvencija saobraćaja, u Belgiji zato što je tranzitna zemlja, a u CH jednostavno zbog prezasićenosti vozilima. Posledice su takve da samo možeš sanjati da ćeš se iz desne trake prestrojiti u lijevu i preteći nekoga, pa makar držao žmigavac upaljen i pola sata, štaviše, kad vide da se spremaš za preticanje, dodatno stisnu gas, da ti ne bi palo na pamet da se slučajno ubaciš. Belgijanci pored toga imaju običaj da te sasijeku kod preticanja, bukvalno su cm u pitanju kad se ubacuju ispred tebe, iz četvrte trake krenu da izlaze sa autoputa, itd. U CH su putevi dobri, tj kvalitetni, ali dosta uži nego u GB, Fr i De, da ne pričam o tome kakvo je stanje kad se siđe sa autoputa. Osim toga, užasno skupa putarina, posebno za kamione. 1km je oko 0,70€. Po mom ličnom iskustvu, najbolje puteve imaju francuzi. Široki, mahom tri trake, i vrlo rijetke gužve, totalno rasterećeni putevi. Englezi su najveća "gospoda", i najkulturniji vozači. dovoljno je izbaciti žmigavac i odmah ti otvaraju traku prestrojavanjem, a ako nisu u stanju da se prestroje, usporiće, blicnuti i pustiti te. Napominjem da vozim kamion, a ti se zapitaj kada će Švajcarac pustit kamion da se ubaci ispred njega. Jedina mana kod engleskih puteva je visoka frekvencija i veoma duge dionice pod radovima, i do 30km. Sjever, posebno Škotska, je druga priča. Tempomat, i uživaš.

bimmer

pre 6 godina

@D.Petrovic
Zašto na 100? Zašto ne na 40, to je najbezbednije? U stvari zašto uopšte izlaziti iz kuće, kad uvek može na vas da naleti pijani vozač, da vam u auto udari neka životinja ili nedaj bože kamion? A šta ako baš u tom trenutku padne meteor? Ili vad udari grom? Ma najbolje ne izlaziti iz kuće.