Subota, 31.03.2018.

10:51

Vučić o "dve opcije", šta je "realnije" i čemu se protivi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pred Srbijom dve opcije kada je pitanju rešenje kosovskog problema.

Izvor: Beta

Vuèiæ o "dve opcije", šta je "realnije" i èemu se protivi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 6 godina

Mislim da je Kosovo zavrsena prica jos od 1999. godine. Tuzno, ali istinito. Znamo ko je tad bio na vlasti. Sve ostalo je nasa nesposobnost da svarimo tu cinjenicu, pa lazemo sami sebe da je Kosovo jos uvek Srbija, a duboko negde u dusi znamo da nije, i da najverovatnije vise nikad nece biti. Mislim da cemo kad tad jednostavno morati da prihvatimo cinjenicu da smo ga izgubili. Mnogo mi je zao sto to kazem, ali ovo je realnost.

KOSTA1703

pre 6 godina

dex
nase licemarje

A šta ti misliš, da bi Škotska da je izglasala referendum mogla da se odvoji?
I šta misliš zašto nije uspeo?
Foklandi su na referendumu izglasali da se pripoje Argentini.
Britanija nije dozvolila,i ratovala je za njih a dozvolića da se to dogodi u Škotskoj?Nemojte biti smešni.
Grenland ima AUTONOMIJU, nije nezavisna država.

Vojvodina nije bila srpska teritorija, ali je još od seoba Čarnojevića sve više postajala.
Mi nismo oteli Vojvodinu Madjarskoj, nego je pripojena Srbiji posle NESTANKA AustroUgarske, što je sasvimm drugi broj cipela.
Da bi odvojili republike SFRJ iz sastava zajedničke države( a to one nisu imale pravo) oni su njihove secesije poptuno protivpravno prikazali kao nestanak države(Badinter).
Medjutim to u slučaju Kosova ne pije vodu, jer Kosovo nije bilo deo SFRJ, nego PRVO deo Srbije, koja nije nestala.

PS: Što se Kvebeka tiče, tu je takodje slično kao sa Britanijom.
Da dozvole da se podeli država?
Nismo deca da neko veruje u to.

bogi

pre 6 godina

E predsedniče evo rešenja: prestani da kršiš ustav i zakone Srbije i obavljaj svoje protokolarne predsednice funkcije, a pitanje Kosova prepusti Vladi Republike Srbije. Smešno, zar ne?

Molim vas...

pre 6 godina

Gospodine predsednice...da li mozete jednom da izustite koja je to opcija koju podrzavate??? Vec godinu dana slusamo za sta niste ali nikako za sta jeste...mada slutimo. Hrabro recite, idemo na referendum i zavrseno mrcvarenje.

Sima

pre 6 godina

Postoje dve opcije, priznaje ili status quo. Ja sam iskreno za priznanje jer je to jedini nacin da se stavi tacka. A stvarno ne razumem ove sto misle da bi u slucaju sukoba nas Rusi nekako stitili. Alo ljudi, okruzeni smo NATO clanicama, pa morali bi da pokore pola Evrope dok ne dodju do nas, nemoj da ste smesni. Dakle sukob nije opcija, i da pobedimo u nekakvom ratu, izgubili bi ekonomiju samo na troskove rata, a da ne pominjem sankcije koje bi nam uveli. Dakle priznanje ili status quo. Iskreno mislim da je narod iscrpljen vise oko price o Kosovu.

Pikir

pre 6 godina

Вучићу, постоји само једна опција, а то је: Косово и Метохија је саставни део Србије.

Ista priča

pre 6 godina

@NIKOlajevic
Madjari,Nemci i njima slicni su svoje teritorije izgubili u ratu i to svetskom. Oni su zapoceli taj rat. Nama je Kosovo oteto. Ne mesajte to. Ima ih vise pa sta? To znaci da treba da im damo sta god pozele...
(NIKOlajevic, 31. mart 2018 14:16)


I Srbija je izgubila teritoriju Kosova u ratu. I to ratom koji je sama započela.

Zemljoradnik

pre 6 godina

Ako ne može dobar kompromis onda zamrznuti konflikt. Ekonomska i politička situacija u svetu se menja u našu korist. Već za 10-15 godina će globalnu dominaciju imati države koje ne priznaju Kosovo (Kina, Indija, Rusija, itd). Tada treba otvoriti ponovo to pitanje...
(Doktor, 31. mart 2018 12:29)
- 10-15 godina!? Neće to ići baš toliko brzo. Uostalom, šta i kad se jednog dana promeni težište na globalnom nivou. Kažete ponovo otvoriti pitanje?! Šta konkretno i kako? Suštinsko pitanje i dalje ostaje: Kako vratiti suverenitet na Kosovu? Čak i tada kad i ako dodje do promene na globalnom nivou, šta će se tačno desiti? Razmislite i o ovome: Kina ima problem sa Tajvanom koji traje već 70 godina. Moćna Kina. E taj Tajvan danas priznaje 19 zemalja, a potražite na google listu koje su to zemlje (nisu ni SAD, ni Rusija, ni EU, ni Indija...)... i tako moćna Kina ni danas nema rešenje kako da vrati suverenitet na Tajvanu, koji nije u UN i kojeg ne priznaje praktično niko. Kina i Rusija će nama vratiti Kosovo? Znate, Srbija je izgubila suverenitet na Kosovu nakon rata. Da li će Srbija ratovati da vrati suverenitet? Da li očekujemo da će neko ratovati za nas? Kosovo je izgubljeno nakon niza tragičnih grešaka od 1918 na ovamo. Kosovo je izgubljeno u ratu 1999-te i tu se priča završila. Sve drugo su iluzije, opasne iluzije jer ta omča koju držimo sebi oko vrata na kraju će nas možda i ugušiti.

NIKOlajevic

pre 6 godina

Madjari,Nemci i njima slicni su svoje teritorije izgubili u ratu i to svetskom. Oni su zapoceli taj rat. Nama je Kosovo oteto. Ne mesajte to. Ima ih vise pa sta? To znaci da treba da im damo sta god pozele...

Delija

pre 6 godina

Predsednice dosta sa licemerjem!Kakvo zauzimanje severa?Pa sve ste im dali,sudstvo,policiju i kako oni da zauzmu nešto sto je pod njihovim zakonom i policijom?Neka mi neko objasni?

zamb

pre 6 godina

Puna podrška predsedniku Vučiću! Srbija je kapitulirala 1999. i time je Kosovo de fakto izuzeto iz Srbije. Briselskim sporazumom i njegovima posledicama (sudstvo i policija na severu, pozivni broj, članstvo u MOK-u), Kosovo je i de jure priznato. Šlag na torti je članstvo u UN-u, a tada će ga priznati i 5 članica EU i još 50-ak zemalja i to je onda i formalan kraj procesa. Za uzvrat nismo dobili ništa i nikakav politički okvir i zaštitu imovine i naroda. Puna podrška predsedniku Vučiću.

balkancaffe

pre 6 godina

"Zamrznuti konflikt" mogu priustiti sebi samo vojno ekonomske jake zemlje.
Za Srbiju ovo bi znacilo konstantno suprostavljenje zapadu od koga priznali ili ne Srbija zavisi.
Nadanje o nekim buducim "igracima" poput Kine i Indije koji ce da se pitaju za evropske probleme spada u domenu tinejdzerske fantazije!

DPolitika

pre 6 godina

Rezolucija 1244...

Izmedju ostaloga u njoj se potvrdjuje suverenitet i teritorijalni integritet SR Jugoslavije samim tim i Srbije kao pravnog naslednika:
"Reaffirming the commitment of all Member States to the sovereignty and
territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia"

Vracanje vojnika i policajaca Srbije je predvidjeno po rezoluciji:
“an agreed number of Yugoslav and Serb military and police personnel will be permitted to return to Kosovo to perform the functions in accordance with annex 2

Nigde se ne spominje tacan broj ali se kaze da su stotine a ne hiljade otuda se to prevodi na 999.
"will be limited to a small agreed number (hundreds, not thousands);"

Nema nikavih ogranicenja u pogledu vracanja vojske i policije, vracanje ce pratiti medjunarodne snage ali ne i odobravati tj. nije potrebna neka naknadna dozvola. Taj deo rezolucije i vojnotehnickog sporazuma nije ispostovan. Nasa vojska i policija bi bili pod nadzorom Kfora ali Kfor se ne pita da li trebaju da budu tamo.

Na Kosovu mogu da budu prisutne i druge vojne snage npr. Kineske i Ruske.

Ono sto rezolucija 1244 ne sprecava i ne zabranjuje a sto je korisceno na neki nacin do Briselskog sporazuma je formranje i upotreba lokalnih policija, sudstva, zdravstvene zastite i sl. koje ne bi bile zvanicno pod upravom Srbije, nigde ne kaze da moraju biti pod upravom iz Pristine.

Na kraju vece pravo imaju Srbi na otcepljenje od Kosova nego Albanci na otcepljenje od Srbije.

pametnjakovic

pre 6 godina

(besna glista, 31. mart 2018 13:34)

Nije tacno. Postoje i druge opcije, a da to ne bude ni konflikt ni priznanje. Jedna od njih je prihvatanje i tolerisanje cinjenicnog (de facto) stanja na terenu bez formalno-pravnog (de iure) priznanja nezavisnosti Kosova. To znaci da Srbija prestane da koci i sabotira ulazak Kosova u medjunarodne institucije, ali da to u isto vreme i ne podrzi. Nesto poput neuseljivog stana, u kome zasticeni stanar zivi na neodredjeno vreme, a vlasnik mora da ga trpi. Ali vlasnistva nad tim stanom se ne smemo odreci, to je sustina. Jer stvari se menjaju. Nemci su 45 godina tolerisali zid sa strazarima u Berlinu, pa su docekali da to ruglo sruse a delove pretvore u turisticku atrakciju, zar ne? I da dobiju ponovo ogromnu Nemacku. 45 godina je mali period, strpite se.

dejan

pre 6 godina

(naše licemerje, 31. mart 2018 12:36) Niko od nabrojanih nije imao rezoluciju 1244 koja reafirmise suverenitet tih drzava. Drugo u tim drzavama narodi kojima je ponudjen referendum su bili konstitutivni sto sa albancima nije slucaj.

besna glista

pre 6 godina

Jedina realna opcija je priznavanje nezavisnosti, stavljanje tacke na tu pricu jednom za svagda, i oslobadjanje ovog nesrecnog naroda od te iracionalne bajke.

Koga vodi inat taj je unapred propao

pre 6 godina

1.Status quo nije nikakvo resenje.
2.Sto se vise ceka mi sve vise gubimo,a Kosovo NIKAD nece vise biti nase.
3.Albanci nemaju razloga da osvajaju sever jer je celo Kosovo njihovo.
4.Vremenom ce uci u sve organizacije i biti priznati od svih zemalja.

NA KRAJU CE SAMO SRBIJA BITI GUBITNIK ZBOG SVOG GLUPOG INATA!

Doktor

pre 6 godina

Ako ne može dobar kompromis onda zamrznuti konflikt. Ekonomska i politička situacija u svetu se menja u našu korist. Već za 10-15 godina će globalnu dominaciju imati države koje ne priznaju Kosovo (Kina, Indija, Rusija, itd). Tada treba otvoriti ponovo to pitanje. U međuvremenu ako dođe do blokade procesa pristupanja EU, onda primeniti alternativnu strategiju: da Srbija bude jedina država u Evropi (i svetu) koja ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU (to je SSP), EAU, Kinom i Turskom (i taj već imamo). To je najbolja komparativna prednost koju možemo da ostvarimo i da ostvarujemo privredni rast. Naravno, sa EU nastaviti punu saradnju i reforme u cilju približavanja EU standardima ("standardi pre statusa").

Komša

pre 6 godina

Zamrznuti konflikt je možda bio opcija dok smo držali Sever...Konflikt zamrtnuti kada je u pitanju status Kosova a ne Sever - vratiti srpske institucoje na Sever poboljšavati položaj Srba.
Povesti čitav niz sudskih postupaka (nevezano za pregovore) vezanih za imovunu države,pravnih i fizičkih lica - to je rečnik koji Zapad razume.Pravo na imovinu je svetunja.
Nikada više ne dozvoliti da bilo koji predsednik ili premijer sedne za sto sa predstavnicima Prištine - to je posao za ministra za lokalnu samoupravu ili još bolje predstavnike Srba sa Kosmeta (povećavanjem njihove medijske vidljivosti afirmiše se njihova borba i predstavljaju se kao bitan faktor kada je Kosovo u pitanju).
Naći način da se izađe iz Briselskog sporazuma.Jedna od strama ga je potpisala protivno svom Ustavu (bečka konvencija iz '69.) druga nije ispunola dogovoreno...Tu tražiti povod...
Pa iz početka.Ako Sever bude u njihovim rukama/pod punom kontrolom imamo veliki problem.

Mare

pre 6 godina

@Kobaja Grande, kako da se rusi vrate na Kosovo kada su oni sami otišli sa Kosova po nalogu Lavrova 99-te jer je bilo protivno međunarodnim aktima?

naše licemerje

pre 6 godina

@dex,
“@kosta

Danci su se bez problema odrekli Grenlanda i dali im pravo na samoupravu, Kanadjani su bili spremni da puste Kvebek ako izglasaju nezavisnost, pa i Englezi su bili spremni da puste Skote ako dobiju na referendumu. Fora je sto oni imaju sta da ponude, pa je vecina za ostanak...”

Lepo si nabrojao dobre primere ali najbolji za nas si izostavio. Podrucje danasnje Vojvodine koja nikada nije bila naša teritorija i gde smo mi cinili samo trećinu u trenutku kada je Madjarskoj oduzeta i nama poklonjena Madjari prihvatili kao novu realnost i krenuli dalje. Mi smo na toj teritorije naselili pretežno naš srpski živalj i sada činimo bar 85% na toj teritoriji. AMA bas isto kao i Albanci na Kosovu. Za nas je Vojvodina neupitno naša kao sto je i za Albance Kosovo njihovo.
Mi smo nenadmasni da imamo duple aršine.

Leonid

pre 6 godina

Ekonomska moć utiče na političku moć,a u decenijama koje dolaze desiće se uzdizanje zemalja koje ne priznaju "Kosovo".Do 2050. godine Kina i Indija ce biti najveće ekonomije sveta prema procenama MMF-a.SAD će biti treća ekonomija,a Nemačka deveta, znači samo 2 zemlje koje priznaju Kosovo u 10 najvećih ekonomija sveta.Kina za ne više od 10 godina prestiže SAD.
Zamrzavanje konflikta jeste najbolja opcija zato što se naša pozicija poboljšava.Nama EU ili bilo ko drugi ne može pomoći, moramo ulagati u znanje ili ćemo postati zemlja za motanje kablova pošta ništa drugo i ne znamo.

Nama će se desiti jedna velika zavzlama

pre 6 godina

Da li će Srbija ući do 2015. u EU? Neće. A kada će? Ko zna kad, ali sa Vučićem neće. Mislim da je on, kad je o Zapadu reč, otpevao svoju pesmu i da na njega oni više ne računaju. Nemaju oni potrebe da se s njim još 30 godina s njim pogađaju i da njegove hirove zadovoljavaju.

Decoooo

pre 6 godina

Čemu "unutrašnji dijalog" i zamrznuti konflikt kada ON nije za to ? A biće kako on kaže jer nije bitno šta narod misli . "ON NAJBOLJE ZNA".

Grunf

pre 6 godina

Potpuno je nevažan broj opcija već njihova sadržina ko i potpuno jasno, precizno informisanje gradjana o poslodicama bilo koje odluke.Tog čoveka ovde nema.Nedostaje najvažnija opcija a to je manipilisanje gradjanima Srbije uključujući i KiM.Drugim rečima kontinuirano obmanjivanje.red vesti o bezuslovnom priznanju KiM kao države,a koliko već sutra da to od nas niko ne traži.Sludjivanje naroda.Taj "zamrznuti konflikt" koji uspešno održavate već intenzivno 19 godina uz posredovanje EU svima savršeno odgovora. EU, KiM, Srbiji.Kako pregovarate sa nekim ili imate nameru kada se ni dan danas ne znaju izvšioci ubistva g-dina Olivera Ivanovića kao i motiv?Predstavnika države su po KiM razvlačili kao žvaku.Zar nisu tukli političke predtsavnike.Da bi uopšte nastavili pregovore toliko toga treba da urade obe strane.Sve ukazuje da se sve savršeno dogovarate da ostane status namerno stvorenog konflikta prema potrebama pregovorača.Jedni drugima činite ustupke da bi pravdali svrhu obavljanja nekih dužnosti.Koga zanima neka pogleda najpre šta su obaveze Kancelarije za KiM,a šta obaveze Predsednika naše države.Obe funkcije su dovedene do apsurda.U toj priči nedostaju samo gradjani KiM.Oni koju su ostali.Njihove želje su nepoznate osim da su ušle u Vladu Kim i obezbedili podršku čoveku kojeg Srbija tereti za najteže zločine.Da li je sve to ikome normalno i da li Vas više iko shvata ozbiljno.Vremenska prognoza je ozbiljnija nego ono što radite po pitanju KiM.

En attendant Godot

pre 6 godina

"za očuvanje statusa kvo i očuvanje zamrznutog konflikta i da čekamo neke bolje prilike"

Samo vi čekajte bolje prilike, jer ko stalno čeka, taj nije čitao Beketa.

струка

pre 6 godina

Само без журбе.
Чекање боље прилике јесте најбоље решење.
А боља прилика долази брзином светлости, јер није ово 99 година када је постајала само Аамерика, него 2018 , и сада је мултиполаран свет, сада се првенствено Руси али и Кинези питају, а не само Амери.
Не знам зашто плаше народ овим причама да нешто мора да се уради или ће бити кататсрофа по Србију.
Наравно да неће, и свако сада брзо решавање питања Косова иде на руку западу и албанцима, они то и хоће.
Косовско питање се решава 600 година, и сада ће ту неки Вучић нешто да сече и пресуђује сам, не може то тако.
Једно је сигурно, време ради за нас.
Запад неће више никад да дигне авионе на нас, због Русије.
Путин запалио у Сирију где је све било далеко неповољније окружење по Русе, а не у Србију где би их дочекали као своје.
А ни данашњу америчку администрацију не интересује Косово као пређашње, тако да је само питање када ће Амери да се повуку са Косова а хоће.
Зато су Албанци и западњаци у паници и зато им се жури.
Само полако, време ради за нас.

KOSTA1703

pre 6 godina

Nema tu više od jedne opcije.....
Ne postoji narod na svetu, ne postoji vlast na svetu koja se dobrovoljno odrekla dela svoje teritorije, zarad bilo čega drugog.
Pa to neće smeti ni srpsko rukovodstvo.
Britanci se nisu odrekli Foklanda koji su tako daleko.
Samo kopiramo njih, ništa više.
Nemojte se igrati vatrom!

Radan

pre 6 godina

Naravno da treba sačekati...
Ako 5 zemalja evropske unije....Kina...Rusija itd.
ne priznaju , gde mi da žurimo ...
Taj ulazak u EU 2025 ili 2026,2027....
razmislimo dali će do tada uopšte postojati ta EU u ovakvom obliku...ja mislim da neće..
Srbijo samo gledaj da urediš državu,da stvoriš radna mesta, da budeš lepo mesto za življenje...
A tome samo mi, svako pojedinačno može da doprinese...

Ovako bih ja

pre 6 godina

Zamrznuti konflikt do novog svetskog poretka. Kosovo nikako ne moze biti u boljem polozaju nego danas ako im mi nesto svojim potpisom ne damo. Neka ih prizna i 180 drzava i dalje nece biti clan UN i onda ce se i oni zamisliti da njihovo priznavanje moze da ceka 100 godina ili 2-3 veka pa ce mozda razmotriti da daju Srbiji nesto. Umorice se, a doci ce i neki drugi politicari. Srbija moze da napreduje kao clan UN-a a oni ne mogu, Srbija je dakle u boljem polozaju i zamrznuti konflikt vise odgovara nama nego njima.

Greska nasih politicara je sto misle da se sve treba resiti u njihovo vreme. Svi nekako misle "posle nas potop". Niko ne gleda u buducnost dalje od 10 godina. Politika mora da se vodi evolucijski, ne revolucijski. Revolucija je rulet, moze doneti duplo bolje ali moze doneti i duplo gore.

filozof

pre 6 godina

@Kobaja Grande:

Za tih 1000 vojnika i policajaca dozvolu mora da da KFOR. Takodje, ta opcija u Rezoluciji 1244 nije nikakav ustupak Srbiji, kao sto neki to pogresno tumace, vec je to zapravo prut u ruci Amera i NATO da Albance drze pod kontrolom.

Blb

pre 6 godina

Samo se ti pozovi na Rezoluciju UN 1244, posalji na KiM 1000 vojnika i policajaca, pozovi Ruse da se i oni vrate.
(Kobaja Grande, 31. mart 2018 10:57)

Eto koliko mi znamo o rezoluciji... glavno komandujuci kfora ima pravo da pozove 999 vojnika VS ako oseti da je ugrozena bezbednost gradjana, I zastita srpskih svetinja. Uglavnom to je bilo kada su pripadnici VS bili u zoni kopnene bezbednosti. Sada ih vise nema...

dex

pre 6 godina

@kosta

Danci su se bez problema odrekli Grenlanda i dali im pravo na samoupravu, Kanadjani su bili spremni da puste Kvebek ako izglasaju nezavisnost, pa i Englezi su bili spremni da puste Skote ako dobiju na referendumu. Fora je sto oni imaju sta da ponude, pa je vecina za ostanak...

Крагујевчанин®

pre 6 godina

Север је под пуном контролом Приштине, џабе понављање те мантре да су хтели да заузму Север. Бриселским споразумом је признат суверенитет Косова на целој територији, укључујући и Север. Тамо су судство и полиција Косова, локална самоуправа је положила заклетву пред Косовским уставом.

Kobaja Grande

pre 6 godina

Samo se ti pozovi na Rezoluciju UN 1244, posalji na KiM 1000 vojnika i policajaca, pozovi Ruse da se i oni vrate (legalno, u okviru postojece rezolucije), jer Srbija nece skoro u EU.

Kobaja Grande

pre 6 godina

Samo se ti pozovi na Rezoluciju UN 1244, posalji na KiM 1000 vojnika i policajaca, pozovi Ruse da se i oni vrate (legalno, u okviru postojece rezolucije), jer Srbija nece skoro u EU.

Крагујевчанин®

pre 6 godina

Север је под пуном контролом Приштине, џабе понављање те мантре да су хтели да заузму Север. Бриселским споразумом је признат суверенитет Косова на целој територији, укључујући и Север. Тамо су судство и полиција Косова, локална самоуправа је положила заклетву пред Косовским уставом.

струка

pre 6 godina

Само без журбе.
Чекање боље прилике јесте најбоље решење.
А боља прилика долази брзином светлости, јер није ово 99 година када је постајала само Аамерика, него 2018 , и сада је мултиполаран свет, сада се првенствено Руси али и Кинези питају, а не само Амери.
Не знам зашто плаше народ овим причама да нешто мора да се уради или ће бити кататсрофа по Србију.
Наравно да неће, и свако сада брзо решавање питања Косова иде на руку западу и албанцима, они то и хоће.
Косовско питање се решава 600 година, и сада ће ту неки Вучић нешто да сече и пресуђује сам, не може то тако.
Једно је сигурно, време ради за нас.
Запад неће више никад да дигне авионе на нас, због Русије.
Путин запалио у Сирију где је све било далеко неповољније окружење по Русе, а не у Србију где би их дочекали као своје.
А ни данашњу америчку администрацију не интересује Косово као пређашње, тако да је само питање када ће Амери да се повуку са Косова а хоће.
Зато су Албанци и западњаци у паници и зато им се жури.
Само полако, време ради за нас.

Radan

pre 6 godina

Naravno da treba sačekati...
Ako 5 zemalja evropske unije....Kina...Rusija itd.
ne priznaju , gde mi da žurimo ...
Taj ulazak u EU 2025 ili 2026,2027....
razmislimo dali će do tada uopšte postojati ta EU u ovakvom obliku...ja mislim da neće..
Srbijo samo gledaj da urediš državu,da stvoriš radna mesta, da budeš lepo mesto za življenje...
A tome samo mi, svako pojedinačno može da doprinese...

naše licemerje

pre 6 godina

@dex,
“@kosta

Danci su se bez problema odrekli Grenlanda i dali im pravo na samoupravu, Kanadjani su bili spremni da puste Kvebek ako izglasaju nezavisnost, pa i Englezi su bili spremni da puste Skote ako dobiju na referendumu. Fora je sto oni imaju sta da ponude, pa je vecina za ostanak...”

Lepo si nabrojao dobre primere ali najbolji za nas si izostavio. Podrucje danasnje Vojvodine koja nikada nije bila naša teritorija i gde smo mi cinili samo trećinu u trenutku kada je Madjarskoj oduzeta i nama poklonjena Madjari prihvatili kao novu realnost i krenuli dalje. Mi smo na toj teritorije naselili pretežno naš srpski živalj i sada činimo bar 85% na toj teritoriji. AMA bas isto kao i Albanci na Kosovu. Za nas je Vojvodina neupitno naša kao sto je i za Albance Kosovo njihovo.
Mi smo nenadmasni da imamo duple aršine.

En attendant Godot

pre 6 godina

"za očuvanje statusa kvo i očuvanje zamrznutog konflikta i da čekamo neke bolje prilike"

Samo vi čekajte bolje prilike, jer ko stalno čeka, taj nije čitao Beketa.

Zemljoradnik

pre 6 godina

Ako ne može dobar kompromis onda zamrznuti konflikt. Ekonomska i politička situacija u svetu se menja u našu korist. Već za 10-15 godina će globalnu dominaciju imati države koje ne priznaju Kosovo (Kina, Indija, Rusija, itd). Tada treba otvoriti ponovo to pitanje...
(Doktor, 31. mart 2018 12:29)
- 10-15 godina!? Neće to ići baš toliko brzo. Uostalom, šta i kad se jednog dana promeni težište na globalnom nivou. Kažete ponovo otvoriti pitanje?! Šta konkretno i kako? Suštinsko pitanje i dalje ostaje: Kako vratiti suverenitet na Kosovu? Čak i tada kad i ako dodje do promene na globalnom nivou, šta će se tačno desiti? Razmislite i o ovome: Kina ima problem sa Tajvanom koji traje već 70 godina. Moćna Kina. E taj Tajvan danas priznaje 19 zemalja, a potražite na google listu koje su to zemlje (nisu ni SAD, ni Rusija, ni EU, ni Indija...)... i tako moćna Kina ni danas nema rešenje kako da vrati suverenitet na Tajvanu, koji nije u UN i kojeg ne priznaje praktično niko. Kina i Rusija će nama vratiti Kosovo? Znate, Srbija je izgubila suverenitet na Kosovu nakon rata. Da li će Srbija ratovati da vrati suverenitet? Da li očekujemo da će neko ratovati za nas? Kosovo je izgubljeno nakon niza tragičnih grešaka od 1918 na ovamo. Kosovo je izgubljeno u ratu 1999-te i tu se priča završila. Sve drugo su iluzije, opasne iluzije jer ta omča koju držimo sebi oko vrata na kraju će nas možda i ugušiti.

bogi

pre 6 godina

E predsedniče evo rešenja: prestani da kršiš ustav i zakone Srbije i obavljaj svoje protokolarne predsednice funkcije, a pitanje Kosova prepusti Vladi Republike Srbije. Smešno, zar ne?

Decoooo

pre 6 godina

Čemu "unutrašnji dijalog" i zamrznuti konflikt kada ON nije za to ? A biće kako on kaže jer nije bitno šta narod misli . "ON NAJBOLJE ZNA".

Ovako bih ja

pre 6 godina

Zamrznuti konflikt do novog svetskog poretka. Kosovo nikako ne moze biti u boljem polozaju nego danas ako im mi nesto svojim potpisom ne damo. Neka ih prizna i 180 drzava i dalje nece biti clan UN i onda ce se i oni zamisliti da njihovo priznavanje moze da ceka 100 godina ili 2-3 veka pa ce mozda razmotriti da daju Srbiji nesto. Umorice se, a doci ce i neki drugi politicari. Srbija moze da napreduje kao clan UN-a a oni ne mogu, Srbija je dakle u boljem polozaju i zamrznuti konflikt vise odgovara nama nego njima.

Greska nasih politicara je sto misle da se sve treba resiti u njihovo vreme. Svi nekako misle "posle nas potop". Niko ne gleda u buducnost dalje od 10 godina. Politika mora da se vodi evolucijski, ne revolucijski. Revolucija je rulet, moze doneti duplo bolje ali moze doneti i duplo gore.

Grunf

pre 6 godina

Potpuno je nevažan broj opcija već njihova sadržina ko i potpuno jasno, precizno informisanje gradjana o poslodicama bilo koje odluke.Tog čoveka ovde nema.Nedostaje najvažnija opcija a to je manipilisanje gradjanima Srbije uključujući i KiM.Drugim rečima kontinuirano obmanjivanje.red vesti o bezuslovnom priznanju KiM kao države,a koliko već sutra da to od nas niko ne traži.Sludjivanje naroda.Taj "zamrznuti konflikt" koji uspešno održavate već intenzivno 19 godina uz posredovanje EU svima savršeno odgovora. EU, KiM, Srbiji.Kako pregovarate sa nekim ili imate nameru kada se ni dan danas ne znaju izvšioci ubistva g-dina Olivera Ivanovića kao i motiv?Predstavnika države su po KiM razvlačili kao žvaku.Zar nisu tukli političke predtsavnike.Da bi uopšte nastavili pregovore toliko toga treba da urade obe strane.Sve ukazuje da se sve savršeno dogovarate da ostane status namerno stvorenog konflikta prema potrebama pregovorača.Jedni drugima činite ustupke da bi pravdali svrhu obavljanja nekih dužnosti.Koga zanima neka pogleda najpre šta su obaveze Kancelarije za KiM,a šta obaveze Predsednika naše države.Obe funkcije su dovedene do apsurda.U toj priči nedostaju samo gradjani KiM.Oni koju su ostali.Njihove želje su nepoznate osim da su ušle u Vladu Kim i obezbedili podršku čoveku kojeg Srbija tereti za najteže zločine.Da li je sve to ikome normalno i da li Vas više iko shvata ozbiljno.Vremenska prognoza je ozbiljnija nego ono što radite po pitanju KiM.

NIKOlajevic

pre 6 godina

Madjari,Nemci i njima slicni su svoje teritorije izgubili u ratu i to svetskom. Oni su zapoceli taj rat. Nama je Kosovo oteto. Ne mesajte to. Ima ih vise pa sta? To znaci da treba da im damo sta god pozele...

KOSTA1703

pre 6 godina

Nema tu više od jedne opcije.....
Ne postoji narod na svetu, ne postoji vlast na svetu koja se dobrovoljno odrekla dela svoje teritorije, zarad bilo čega drugog.
Pa to neće smeti ni srpsko rukovodstvo.
Britanci se nisu odrekli Foklanda koji su tako daleko.
Samo kopiramo njih, ništa više.
Nemojte se igrati vatrom!

Ista priča

pre 6 godina

@NIKOlajevic
Madjari,Nemci i njima slicni su svoje teritorije izgubili u ratu i to svetskom. Oni su zapoceli taj rat. Nama je Kosovo oteto. Ne mesajte to. Ima ih vise pa sta? To znaci da treba da im damo sta god pozele...
(NIKOlajevic, 31. mart 2018 14:16)


I Srbija je izgubila teritoriju Kosova u ratu. I to ratom koji je sama započela.

Koga vodi inat taj je unapred propao

pre 6 godina

1.Status quo nije nikakvo resenje.
2.Sto se vise ceka mi sve vise gubimo,a Kosovo NIKAD nece vise biti nase.
3.Albanci nemaju razloga da osvajaju sever jer je celo Kosovo njihovo.
4.Vremenom ce uci u sve organizacije i biti priznati od svih zemalja.

NA KRAJU CE SAMO SRBIJA BITI GUBITNIK ZBOG SVOG GLUPOG INATA!

Leonid

pre 6 godina

Ekonomska moć utiče na političku moć,a u decenijama koje dolaze desiće se uzdizanje zemalja koje ne priznaju "Kosovo".Do 2050. godine Kina i Indija ce biti najveće ekonomije sveta prema procenama MMF-a.SAD će biti treća ekonomija,a Nemačka deveta, znači samo 2 zemlje koje priznaju Kosovo u 10 najvećih ekonomija sveta.Kina za ne više od 10 godina prestiže SAD.
Zamrzavanje konflikta jeste najbolja opcija zato što se naša pozicija poboljšava.Nama EU ili bilo ko drugi ne može pomoći, moramo ulagati u znanje ili ćemo postati zemlja za motanje kablova pošta ništa drugo i ne znamo.

besna glista

pre 6 godina

Jedina realna opcija je priznavanje nezavisnosti, stavljanje tacke na tu pricu jednom za svagda, i oslobadjanje ovog nesrecnog naroda od te iracionalne bajke.

Nama će se desiti jedna velika zavzlama

pre 6 godina

Da li će Srbija ući do 2015. u EU? Neće. A kada će? Ko zna kad, ali sa Vučićem neće. Mislim da je on, kad je o Zapadu reč, otpevao svoju pesmu i da na njega oni više ne računaju. Nemaju oni potrebe da se s njim još 30 godina s njim pogađaju i da njegove hirove zadovoljavaju.

Doktor

pre 6 godina

Ako ne može dobar kompromis onda zamrznuti konflikt. Ekonomska i politička situacija u svetu se menja u našu korist. Već za 10-15 godina će globalnu dominaciju imati države koje ne priznaju Kosovo (Kina, Indija, Rusija, itd). Tada treba otvoriti ponovo to pitanje. U međuvremenu ako dođe do blokade procesa pristupanja EU, onda primeniti alternativnu strategiju: da Srbija bude jedina država u Evropi (i svetu) koja ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU (to je SSP), EAU, Kinom i Turskom (i taj već imamo). To je najbolja komparativna prednost koju možemo da ostvarimo i da ostvarujemo privredni rast. Naravno, sa EU nastaviti punu saradnju i reforme u cilju približavanja EU standardima ("standardi pre statusa").

dex

pre 6 godina

@kosta

Danci su se bez problema odrekli Grenlanda i dali im pravo na samoupravu, Kanadjani su bili spremni da puste Kvebek ako izglasaju nezavisnost, pa i Englezi su bili spremni da puste Skote ako dobiju na referendumu. Fora je sto oni imaju sta da ponude, pa je vecina za ostanak...

dejan

pre 6 godina

(naše licemerje, 31. mart 2018 12:36) Niko od nabrojanih nije imao rezoluciju 1244 koja reafirmise suverenitet tih drzava. Drugo u tim drzavama narodi kojima je ponudjen referendum su bili konstitutivni sto sa albancima nije slucaj.

Mare

pre 6 godina

@Kobaja Grande, kako da se rusi vrate na Kosovo kada su oni sami otišli sa Kosova po nalogu Lavrova 99-te jer je bilo protivno međunarodnim aktima?

balkancaffe

pre 6 godina

"Zamrznuti konflikt" mogu priustiti sebi samo vojno ekonomske jake zemlje.
Za Srbiju ovo bi znacilo konstantno suprostavljenje zapadu od koga priznali ili ne Srbija zavisi.
Nadanje o nekim buducim "igracima" poput Kine i Indije koji ce da se pitaju za evropske probleme spada u domenu tinejdzerske fantazije!

Blb

pre 6 godina

Samo se ti pozovi na Rezoluciju UN 1244, posalji na KiM 1000 vojnika i policajaca, pozovi Ruse da se i oni vrate.
(Kobaja Grande, 31. mart 2018 10:57)

Eto koliko mi znamo o rezoluciji... glavno komandujuci kfora ima pravo da pozove 999 vojnika VS ako oseti da je ugrozena bezbednost gradjana, I zastita srpskih svetinja. Uglavnom to je bilo kada su pripadnici VS bili u zoni kopnene bezbednosti. Sada ih vise nema...

Delija

pre 6 godina

Predsednice dosta sa licemerjem!Kakvo zauzimanje severa?Pa sve ste im dali,sudstvo,policiju i kako oni da zauzmu nešto sto je pod njihovim zakonom i policijom?Neka mi neko objasni?

Komša

pre 6 godina

Zamrznuti konflikt je možda bio opcija dok smo držali Sever...Konflikt zamrtnuti kada je u pitanju status Kosova a ne Sever - vratiti srpske institucoje na Sever poboljšavati položaj Srba.
Povesti čitav niz sudskih postupaka (nevezano za pregovore) vezanih za imovunu države,pravnih i fizičkih lica - to je rečnik koji Zapad razume.Pravo na imovinu je svetunja.
Nikada više ne dozvoliti da bilo koji predsednik ili premijer sedne za sto sa predstavnicima Prištine - to je posao za ministra za lokalnu samoupravu ili još bolje predstavnike Srba sa Kosmeta (povećavanjem njihove medijske vidljivosti afirmiše se njihova borba i predstavljaju se kao bitan faktor kada je Kosovo u pitanju).
Naći način da se izađe iz Briselskog sporazuma.Jedna od strama ga je potpisala protivno svom Ustavu (bečka konvencija iz '69.) druga nije ispunola dogovoreno...Tu tražiti povod...
Pa iz početka.Ako Sever bude u njihovim rukama/pod punom kontrolom imamo veliki problem.

filozof

pre 6 godina

@Kobaja Grande:

Za tih 1000 vojnika i policajaca dozvolu mora da da KFOR. Takodje, ta opcija u Rezoluciji 1244 nije nikakav ustupak Srbiji, kao sto neki to pogresno tumace, vec je to zapravo prut u ruci Amera i NATO da Albance drze pod kontrolom.

Sima

pre 6 godina

Postoje dve opcije, priznaje ili status quo. Ja sam iskreno za priznanje jer je to jedini nacin da se stavi tacka. A stvarno ne razumem ove sto misle da bi u slucaju sukoba nas Rusi nekako stitili. Alo ljudi, okruzeni smo NATO clanicama, pa morali bi da pokore pola Evrope dok ne dodju do nas, nemoj da ste smesni. Dakle sukob nije opcija, i da pobedimo u nekakvom ratu, izgubili bi ekonomiju samo na troskove rata, a da ne pominjem sankcije koje bi nam uveli. Dakle priznanje ili status quo. Iskreno mislim da je narod iscrpljen vise oko price o Kosovu.

Molim vas...

pre 6 godina

Gospodine predsednice...da li mozete jednom da izustite koja je to opcija koju podrzavate??? Vec godinu dana slusamo za sta niste ali nikako za sta jeste...mada slutimo. Hrabro recite, idemo na referendum i zavrseno mrcvarenje.

zamb

pre 6 godina

Puna podrška predsedniku Vučiću! Srbija je kapitulirala 1999. i time je Kosovo de fakto izuzeto iz Srbije. Briselskim sporazumom i njegovima posledicama (sudstvo i policija na severu, pozivni broj, članstvo u MOK-u), Kosovo je i de jure priznato. Šlag na torti je članstvo u UN-u, a tada će ga priznati i 5 članica EU i još 50-ak zemalja i to je onda i formalan kraj procesa. Za uzvrat nismo dobili ništa i nikakav politički okvir i zaštitu imovine i naroda. Puna podrška predsedniku Vučiću.

DPolitika

pre 6 godina

Rezolucija 1244...

Izmedju ostaloga u njoj se potvrdjuje suverenitet i teritorijalni integritet SR Jugoslavije samim tim i Srbije kao pravnog naslednika:
"Reaffirming the commitment of all Member States to the sovereignty and
territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia"

Vracanje vojnika i policajaca Srbije je predvidjeno po rezoluciji:
“an agreed number of Yugoslav and Serb military and police personnel will be permitted to return to Kosovo to perform the functions in accordance with annex 2

Nigde se ne spominje tacan broj ali se kaze da su stotine a ne hiljade otuda se to prevodi na 999.
"will be limited to a small agreed number (hundreds, not thousands);"

Nema nikavih ogranicenja u pogledu vracanja vojske i policije, vracanje ce pratiti medjunarodne snage ali ne i odobravati tj. nije potrebna neka naknadna dozvola. Taj deo rezolucije i vojnotehnickog sporazuma nije ispostovan. Nasa vojska i policija bi bili pod nadzorom Kfora ali Kfor se ne pita da li trebaju da budu tamo.

Na Kosovu mogu da budu prisutne i druge vojne snage npr. Kineske i Ruske.

Ono sto rezolucija 1244 ne sprecava i ne zabranjuje a sto je korisceno na neki nacin do Briselskog sporazuma je formranje i upotreba lokalnih policija, sudstva, zdravstvene zastite i sl. koje ne bi bile zvanicno pod upravom Srbije, nigde ne kaze da moraju biti pod upravom iz Pristine.

Na kraju vece pravo imaju Srbi na otcepljenje od Kosova nego Albanci na otcepljenje od Srbije.

Pikir

pre 6 godina

Вучићу, постоји само једна опција, а то је: Косово и Метохија је саставни део Србије.

pametnjakovic

pre 6 godina

(besna glista, 31. mart 2018 13:34)

Nije tacno. Postoje i druge opcije, a da to ne bude ni konflikt ni priznanje. Jedna od njih je prihvatanje i tolerisanje cinjenicnog (de facto) stanja na terenu bez formalno-pravnog (de iure) priznanja nezavisnosti Kosova. To znaci da Srbija prestane da koci i sabotira ulazak Kosova u medjunarodne institucije, ali da to u isto vreme i ne podrzi. Nesto poput neuseljivog stana, u kome zasticeni stanar zivi na neodredjeno vreme, a vlasnik mora da ga trpi. Ali vlasnistva nad tim stanom se ne smemo odreci, to je sustina. Jer stvari se menjaju. Nemci su 45 godina tolerisali zid sa strazarima u Berlinu, pa su docekali da to ruglo sruse a delove pretvore u turisticku atrakciju, zar ne? I da dobiju ponovo ogromnu Nemacku. 45 godina je mali period, strpite se.

Aleksandar

pre 6 godina

Mislim da je Kosovo zavrsena prica jos od 1999. godine. Tuzno, ali istinito. Znamo ko je tad bio na vlasti. Sve ostalo je nasa nesposobnost da svarimo tu cinjenicu, pa lazemo sami sebe da je Kosovo jos uvek Srbija, a duboko negde u dusi znamo da nije, i da najverovatnije vise nikad nece biti. Mislim da cemo kad tad jednostavno morati da prihvatimo cinjenicu da smo ga izgubili. Mnogo mi je zao sto to kazem, ali ovo je realnost.

KOSTA1703

pre 6 godina

dex
nase licemarje

A šta ti misliš, da bi Škotska da je izglasala referendum mogla da se odvoji?
I šta misliš zašto nije uspeo?
Foklandi su na referendumu izglasali da se pripoje Argentini.
Britanija nije dozvolila,i ratovala je za njih a dozvolića da se to dogodi u Škotskoj?Nemojte biti smešni.
Grenland ima AUTONOMIJU, nije nezavisna država.

Vojvodina nije bila srpska teritorija, ali je još od seoba Čarnojevića sve više postajala.
Mi nismo oteli Vojvodinu Madjarskoj, nego je pripojena Srbiji posle NESTANKA AustroUgarske, što je sasvimm drugi broj cipela.
Da bi odvojili republike SFRJ iz sastava zajedničke države( a to one nisu imale pravo) oni su njihove secesije poptuno protivpravno prikazali kao nestanak države(Badinter).
Medjutim to u slučaju Kosova ne pije vodu, jer Kosovo nije bilo deo SFRJ, nego PRVO deo Srbije, koja nije nestala.

PS: Što se Kvebeka tiče, tu je takodje slično kao sa Britanijom.
Da dozvole da se podeli država?
Nismo deca da neko veruje u to.

Kobaja Grande

pre 6 godina

Samo se ti pozovi na Rezoluciju UN 1244, posalji na KiM 1000 vojnika i policajaca, pozovi Ruse da se i oni vrate (legalno, u okviru postojece rezolucije), jer Srbija nece skoro u EU.

Крагујевчанин®

pre 6 godina

Север је под пуном контролом Приштине, џабе понављање те мантре да су хтели да заузму Север. Бриселским споразумом је признат суверенитет Косова на целој територији, укључујући и Север. Тамо су судство и полиција Косова, локална самоуправа је положила заклетву пред Косовским уставом.

naše licemerje

pre 6 godina

@dex,
“@kosta

Danci su se bez problema odrekli Grenlanda i dali im pravo na samoupravu, Kanadjani su bili spremni da puste Kvebek ako izglasaju nezavisnost, pa i Englezi su bili spremni da puste Skote ako dobiju na referendumu. Fora je sto oni imaju sta da ponude, pa je vecina za ostanak...”

Lepo si nabrojao dobre primere ali najbolji za nas si izostavio. Podrucje danasnje Vojvodine koja nikada nije bila naša teritorija i gde smo mi cinili samo trećinu u trenutku kada je Madjarskoj oduzeta i nama poklonjena Madjari prihvatili kao novu realnost i krenuli dalje. Mi smo na toj teritorije naselili pretežno naš srpski živalj i sada činimo bar 85% na toj teritoriji. AMA bas isto kao i Albanci na Kosovu. Za nas je Vojvodina neupitno naša kao sto je i za Albance Kosovo njihovo.
Mi smo nenadmasni da imamo duple aršine.

bogi

pre 6 godina

E predsedniče evo rešenja: prestani da kršiš ustav i zakone Srbije i obavljaj svoje protokolarne predsednice funkcije, a pitanje Kosova prepusti Vladi Republike Srbije. Smešno, zar ne?

KOSTA1703

pre 6 godina

Nema tu više od jedne opcije.....
Ne postoji narod na svetu, ne postoji vlast na svetu koja se dobrovoljno odrekla dela svoje teritorije, zarad bilo čega drugog.
Pa to neće smeti ni srpsko rukovodstvo.
Britanci se nisu odrekli Foklanda koji su tako daleko.
Samo kopiramo njih, ništa više.
Nemojte se igrati vatrom!

Ista priča

pre 6 godina

@NIKOlajevic
Madjari,Nemci i njima slicni su svoje teritorije izgubili u ratu i to svetskom. Oni su zapoceli taj rat. Nama je Kosovo oteto. Ne mesajte to. Ima ih vise pa sta? To znaci da treba da im damo sta god pozele...
(NIKOlajevic, 31. mart 2018 14:16)


I Srbija je izgubila teritoriju Kosova u ratu. I to ratom koji je sama započela.

Ovako bih ja

pre 6 godina

Zamrznuti konflikt do novog svetskog poretka. Kosovo nikako ne moze biti u boljem polozaju nego danas ako im mi nesto svojim potpisom ne damo. Neka ih prizna i 180 drzava i dalje nece biti clan UN i onda ce se i oni zamisliti da njihovo priznavanje moze da ceka 100 godina ili 2-3 veka pa ce mozda razmotriti da daju Srbiji nesto. Umorice se, a doci ce i neki drugi politicari. Srbija moze da napreduje kao clan UN-a a oni ne mogu, Srbija je dakle u boljem polozaju i zamrznuti konflikt vise odgovara nama nego njima.

Greska nasih politicara je sto misle da se sve treba resiti u njihovo vreme. Svi nekako misle "posle nas potop". Niko ne gleda u buducnost dalje od 10 godina. Politika mora da se vodi evolucijski, ne revolucijski. Revolucija je rulet, moze doneti duplo bolje ali moze doneti i duplo gore.

Koga vodi inat taj je unapred propao

pre 6 godina

1.Status quo nije nikakvo resenje.
2.Sto se vise ceka mi sve vise gubimo,a Kosovo NIKAD nece vise biti nase.
3.Albanci nemaju razloga da osvajaju sever jer je celo Kosovo njihovo.
4.Vremenom ce uci u sve organizacije i biti priznati od svih zemalja.

NA KRAJU CE SAMO SRBIJA BITI GUBITNIK ZBOG SVOG GLUPOG INATA!

Decoooo

pre 6 godina

Čemu "unutrašnji dijalog" i zamrznuti konflikt kada ON nije za to ? A biće kako on kaže jer nije bitno šta narod misli . "ON NAJBOLJE ZNA".

besna glista

pre 6 godina

Jedina realna opcija je priznavanje nezavisnosti, stavljanje tacke na tu pricu jednom za svagda, i oslobadjanje ovog nesrecnog naroda od te iracionalne bajke.

Grunf

pre 6 godina

Potpuno je nevažan broj opcija već njihova sadržina ko i potpuno jasno, precizno informisanje gradjana o poslodicama bilo koje odluke.Tog čoveka ovde nema.Nedostaje najvažnija opcija a to je manipilisanje gradjanima Srbije uključujući i KiM.Drugim rečima kontinuirano obmanjivanje.red vesti o bezuslovnom priznanju KiM kao države,a koliko već sutra da to od nas niko ne traži.Sludjivanje naroda.Taj "zamrznuti konflikt" koji uspešno održavate već intenzivno 19 godina uz posredovanje EU svima savršeno odgovora. EU, KiM, Srbiji.Kako pregovarate sa nekim ili imate nameru kada se ni dan danas ne znaju izvšioci ubistva g-dina Olivera Ivanovića kao i motiv?Predstavnika države su po KiM razvlačili kao žvaku.Zar nisu tukli političke predtsavnike.Da bi uopšte nastavili pregovore toliko toga treba da urade obe strane.Sve ukazuje da se sve savršeno dogovarate da ostane status namerno stvorenog konflikta prema potrebama pregovorača.Jedni drugima činite ustupke da bi pravdali svrhu obavljanja nekih dužnosti.Koga zanima neka pogleda najpre šta su obaveze Kancelarije za KiM,a šta obaveze Predsednika naše države.Obe funkcije su dovedene do apsurda.U toj priči nedostaju samo gradjani KiM.Oni koju su ostali.Njihove želje su nepoznate osim da su ušle u Vladu Kim i obezbedili podršku čoveku kojeg Srbija tereti za najteže zločine.Da li je sve to ikome normalno i da li Vas više iko shvata ozbiljno.Vremenska prognoza je ozbiljnija nego ono što radite po pitanju KiM.

dex

pre 6 godina

@kosta

Danci su se bez problema odrekli Grenlanda i dali im pravo na samoupravu, Kanadjani su bili spremni da puste Kvebek ako izglasaju nezavisnost, pa i Englezi su bili spremni da puste Skote ako dobiju na referendumu. Fora je sto oni imaju sta da ponude, pa je vecina za ostanak...

balkancaffe

pre 6 godina

"Zamrznuti konflikt" mogu priustiti sebi samo vojno ekonomske jake zemlje.
Za Srbiju ovo bi znacilo konstantno suprostavljenje zapadu od koga priznali ili ne Srbija zavisi.
Nadanje o nekim buducim "igracima" poput Kine i Indije koji ce da se pitaju za evropske probleme spada u domenu tinejdzerske fantazije!

Delija

pre 6 godina

Predsednice dosta sa licemerjem!Kakvo zauzimanje severa?Pa sve ste im dali,sudstvo,policiju i kako oni da zauzmu nešto sto je pod njihovim zakonom i policijom?Neka mi neko objasni?

Blb

pre 6 godina

Samo se ti pozovi na Rezoluciju UN 1244, posalji na KiM 1000 vojnika i policajaca, pozovi Ruse da se i oni vrate.
(Kobaja Grande, 31. mart 2018 10:57)

Eto koliko mi znamo o rezoluciji... glavno komandujuci kfora ima pravo da pozove 999 vojnika VS ako oseti da je ugrozena bezbednost gradjana, I zastita srpskih svetinja. Uglavnom to je bilo kada su pripadnici VS bili u zoni kopnene bezbednosti. Sada ih vise nema...

Sima

pre 6 godina

Postoje dve opcije, priznaje ili status quo. Ja sam iskreno za priznanje jer je to jedini nacin da se stavi tacka. A stvarno ne razumem ove sto misle da bi u slucaju sukoba nas Rusi nekako stitili. Alo ljudi, okruzeni smo NATO clanicama, pa morali bi da pokore pola Evrope dok ne dodju do nas, nemoj da ste smesni. Dakle sukob nije opcija, i da pobedimo u nekakvom ratu, izgubili bi ekonomiju samo na troskove rata, a da ne pominjem sankcije koje bi nam uveli. Dakle priznanje ili status quo. Iskreno mislim da je narod iscrpljen vise oko price o Kosovu.

filozof

pre 6 godina

@Kobaja Grande:

Za tih 1000 vojnika i policajaca dozvolu mora da da KFOR. Takodje, ta opcija u Rezoluciji 1244 nije nikakav ustupak Srbiji, kao sto neki to pogresno tumace, vec je to zapravo prut u ruci Amera i NATO da Albance drze pod kontrolom.

Pikir

pre 6 godina

Вучићу, постоји само једна опција, а то је: Косово и Метохија је саставни део Србије.

Nama će se desiti jedna velika zavzlama

pre 6 godina

Da li će Srbija ući do 2015. u EU? Neće. A kada će? Ko zna kad, ali sa Vučićem neće. Mislim da je on, kad je o Zapadu reč, otpevao svoju pesmu i da na njega oni više ne računaju. Nemaju oni potrebe da se s njim još 30 godina s njim pogađaju i da njegove hirove zadovoljavaju.

DPolitika

pre 6 godina

Rezolucija 1244...

Izmedju ostaloga u njoj se potvrdjuje suverenitet i teritorijalni integritet SR Jugoslavije samim tim i Srbije kao pravnog naslednika:
"Reaffirming the commitment of all Member States to the sovereignty and
territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia"

Vracanje vojnika i policajaca Srbije je predvidjeno po rezoluciji:
“an agreed number of Yugoslav and Serb military and police personnel will be permitted to return to Kosovo to perform the functions in accordance with annex 2

Nigde se ne spominje tacan broj ali se kaze da su stotine a ne hiljade otuda se to prevodi na 999.
"will be limited to a small agreed number (hundreds, not thousands);"

Nema nikavih ogranicenja u pogledu vracanja vojske i policije, vracanje ce pratiti medjunarodne snage ali ne i odobravati tj. nije potrebna neka naknadna dozvola. Taj deo rezolucije i vojnotehnickog sporazuma nije ispostovan. Nasa vojska i policija bi bili pod nadzorom Kfora ali Kfor se ne pita da li trebaju da budu tamo.

Na Kosovu mogu da budu prisutne i druge vojne snage npr. Kineske i Ruske.

Ono sto rezolucija 1244 ne sprecava i ne zabranjuje a sto je korisceno na neki nacin do Briselskog sporazuma je formranje i upotreba lokalnih policija, sudstva, zdravstvene zastite i sl. koje ne bi bile zvanicno pod upravom Srbije, nigde ne kaze da moraju biti pod upravom iz Pristine.

Na kraju vece pravo imaju Srbi na otcepljenje od Kosova nego Albanci na otcepljenje od Srbije.

pametnjakovic

pre 6 godina

(besna glista, 31. mart 2018 13:34)

Nije tacno. Postoje i druge opcije, a da to ne bude ni konflikt ni priznanje. Jedna od njih je prihvatanje i tolerisanje cinjenicnog (de facto) stanja na terenu bez formalno-pravnog (de iure) priznanja nezavisnosti Kosova. To znaci da Srbija prestane da koci i sabotira ulazak Kosova u medjunarodne institucije, ali da to u isto vreme i ne podrzi. Nesto poput neuseljivog stana, u kome zasticeni stanar zivi na neodredjeno vreme, a vlasnik mora da ga trpi. Ali vlasnistva nad tim stanom se ne smemo odreci, to je sustina. Jer stvari se menjaju. Nemci su 45 godina tolerisali zid sa strazarima u Berlinu, pa su docekali da to ruglo sruse a delove pretvore u turisticku atrakciju, zar ne? I da dobiju ponovo ogromnu Nemacku. 45 godina je mali period, strpite se.

струка

pre 6 godina

Само без журбе.
Чекање боље прилике јесте најбоље решење.
А боља прилика долази брзином светлости, јер није ово 99 година када је постајала само Аамерика, него 2018 , и сада је мултиполаран свет, сада се првенствено Руси али и Кинези питају, а не само Амери.
Не знам зашто плаше народ овим причама да нешто мора да се уради или ће бити кататсрофа по Србију.
Наравно да неће, и свако сада брзо решавање питања Косова иде на руку западу и албанцима, они то и хоће.
Косовско питање се решава 600 година, и сада ће ту неки Вучић нешто да сече и пресуђује сам, не може то тако.
Једно је сигурно, време ради за нас.
Запад неће више никад да дигне авионе на нас, због Русије.
Путин запалио у Сирију где је све било далеко неповољније окружење по Русе, а не у Србију где би их дочекали као своје.
А ни данашњу америчку администрацију не интересује Косово као пређашње, тако да је само питање када ће Амери да се повуку са Косова а хоће.
Зато су Албанци и западњаци у паници и зато им се жури.
Само полако, време ради за нас.

zamb

pre 6 godina

Puna podrška predsedniku Vučiću! Srbija je kapitulirala 1999. i time je Kosovo de fakto izuzeto iz Srbije. Briselskim sporazumom i njegovima posledicama (sudstvo i policija na severu, pozivni broj, članstvo u MOK-u), Kosovo je i de jure priznato. Šlag na torti je članstvo u UN-u, a tada će ga priznati i 5 članica EU i još 50-ak zemalja i to je onda i formalan kraj procesa. Za uzvrat nismo dobili ništa i nikakav politički okvir i zaštitu imovine i naroda. Puna podrška predsedniku Vučiću.

Molim vas...

pre 6 godina

Gospodine predsednice...da li mozete jednom da izustite koja je to opcija koju podrzavate??? Vec godinu dana slusamo za sta niste ali nikako za sta jeste...mada slutimo. Hrabro recite, idemo na referendum i zavrseno mrcvarenje.

Aleksandar

pre 6 godina

Mislim da je Kosovo zavrsena prica jos od 1999. godine. Tuzno, ali istinito. Znamo ko je tad bio na vlasti. Sve ostalo je nasa nesposobnost da svarimo tu cinjenicu, pa lazemo sami sebe da je Kosovo jos uvek Srbija, a duboko negde u dusi znamo da nije, i da najverovatnije vise nikad nece biti. Mislim da cemo kad tad jednostavno morati da prihvatimo cinjenicu da smo ga izgubili. Mnogo mi je zao sto to kazem, ali ovo je realnost.

Radan

pre 6 godina

Naravno da treba sačekati...
Ako 5 zemalja evropske unije....Kina...Rusija itd.
ne priznaju , gde mi da žurimo ...
Taj ulazak u EU 2025 ili 2026,2027....
razmislimo dali će do tada uopšte postojati ta EU u ovakvom obliku...ja mislim da neće..
Srbijo samo gledaj da urediš državu,da stvoriš radna mesta, da budeš lepo mesto za življenje...
A tome samo mi, svako pojedinačno može da doprinese...

Leonid

pre 6 godina

Ekonomska moć utiče na političku moć,a u decenijama koje dolaze desiće se uzdizanje zemalja koje ne priznaju "Kosovo".Do 2050. godine Kina i Indija ce biti najveće ekonomije sveta prema procenama MMF-a.SAD će biti treća ekonomija,a Nemačka deveta, znači samo 2 zemlje koje priznaju Kosovo u 10 najvećih ekonomija sveta.Kina za ne više od 10 godina prestiže SAD.
Zamrzavanje konflikta jeste najbolja opcija zato što se naša pozicija poboljšava.Nama EU ili bilo ko drugi ne može pomoći, moramo ulagati u znanje ili ćemo postati zemlja za motanje kablova pošta ništa drugo i ne znamo.

KOSTA1703

pre 6 godina

dex
nase licemarje

A šta ti misliš, da bi Škotska da je izglasala referendum mogla da se odvoji?
I šta misliš zašto nije uspeo?
Foklandi su na referendumu izglasali da se pripoje Argentini.
Britanija nije dozvolila,i ratovala je za njih a dozvolića da se to dogodi u Škotskoj?Nemojte biti smešni.
Grenland ima AUTONOMIJU, nije nezavisna država.

Vojvodina nije bila srpska teritorija, ali je još od seoba Čarnojevića sve više postajala.
Mi nismo oteli Vojvodinu Madjarskoj, nego je pripojena Srbiji posle NESTANKA AustroUgarske, što je sasvimm drugi broj cipela.
Da bi odvojili republike SFRJ iz sastava zajedničke države( a to one nisu imale pravo) oni su njihove secesije poptuno protivpravno prikazali kao nestanak države(Badinter).
Medjutim to u slučaju Kosova ne pije vodu, jer Kosovo nije bilo deo SFRJ, nego PRVO deo Srbije, koja nije nestala.

PS: Što se Kvebeka tiče, tu je takodje slično kao sa Britanijom.
Da dozvole da se podeli država?
Nismo deca da neko veruje u to.

Doktor

pre 6 godina

Ako ne može dobar kompromis onda zamrznuti konflikt. Ekonomska i politička situacija u svetu se menja u našu korist. Već za 10-15 godina će globalnu dominaciju imati države koje ne priznaju Kosovo (Kina, Indija, Rusija, itd). Tada treba otvoriti ponovo to pitanje. U međuvremenu ako dođe do blokade procesa pristupanja EU, onda primeniti alternativnu strategiju: da Srbija bude jedina država u Evropi (i svetu) koja ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU (to je SSP), EAU, Kinom i Turskom (i taj već imamo). To je najbolja komparativna prednost koju možemo da ostvarimo i da ostvarujemo privredni rast. Naravno, sa EU nastaviti punu saradnju i reforme u cilju približavanja EU standardima ("standardi pre statusa").

NIKOlajevic

pre 6 godina

Madjari,Nemci i njima slicni su svoje teritorije izgubili u ratu i to svetskom. Oni su zapoceli taj rat. Nama je Kosovo oteto. Ne mesajte to. Ima ih vise pa sta? To znaci da treba da im damo sta god pozele...

Zemljoradnik

pre 6 godina

Ako ne može dobar kompromis onda zamrznuti konflikt. Ekonomska i politička situacija u svetu se menja u našu korist. Već za 10-15 godina će globalnu dominaciju imati države koje ne priznaju Kosovo (Kina, Indija, Rusija, itd). Tada treba otvoriti ponovo to pitanje...
(Doktor, 31. mart 2018 12:29)
- 10-15 godina!? Neće to ići baš toliko brzo. Uostalom, šta i kad se jednog dana promeni težište na globalnom nivou. Kažete ponovo otvoriti pitanje?! Šta konkretno i kako? Suštinsko pitanje i dalje ostaje: Kako vratiti suverenitet na Kosovu? Čak i tada kad i ako dodje do promene na globalnom nivou, šta će se tačno desiti? Razmislite i o ovome: Kina ima problem sa Tajvanom koji traje već 70 godina. Moćna Kina. E taj Tajvan danas priznaje 19 zemalja, a potražite na google listu koje su to zemlje (nisu ni SAD, ni Rusija, ni EU, ni Indija...)... i tako moćna Kina ni danas nema rešenje kako da vrati suverenitet na Tajvanu, koji nije u UN i kojeg ne priznaje praktično niko. Kina i Rusija će nama vratiti Kosovo? Znate, Srbija je izgubila suverenitet na Kosovu nakon rata. Da li će Srbija ratovati da vrati suverenitet? Da li očekujemo da će neko ratovati za nas? Kosovo je izgubljeno nakon niza tragičnih grešaka od 1918 na ovamo. Kosovo je izgubljeno u ratu 1999-te i tu se priča završila. Sve drugo su iluzije, opasne iluzije jer ta omča koju držimo sebi oko vrata na kraju će nas možda i ugušiti.

En attendant Godot

pre 6 godina

"za očuvanje statusa kvo i očuvanje zamrznutog konflikta i da čekamo neke bolje prilike"

Samo vi čekajte bolje prilike, jer ko stalno čeka, taj nije čitao Beketa.

Komša

pre 6 godina

Zamrznuti konflikt je možda bio opcija dok smo držali Sever...Konflikt zamrtnuti kada je u pitanju status Kosova a ne Sever - vratiti srpske institucoje na Sever poboljšavati položaj Srba.
Povesti čitav niz sudskih postupaka (nevezano za pregovore) vezanih za imovunu države,pravnih i fizičkih lica - to je rečnik koji Zapad razume.Pravo na imovinu je svetunja.
Nikada više ne dozvoliti da bilo koji predsednik ili premijer sedne za sto sa predstavnicima Prištine - to je posao za ministra za lokalnu samoupravu ili još bolje predstavnike Srba sa Kosmeta (povećavanjem njihove medijske vidljivosti afirmiše se njihova borba i predstavljaju se kao bitan faktor kada je Kosovo u pitanju).
Naći način da se izađe iz Briselskog sporazuma.Jedna od strama ga je potpisala protivno svom Ustavu (bečka konvencija iz '69.) druga nije ispunola dogovoreno...Tu tražiti povod...
Pa iz početka.Ako Sever bude u njihovim rukama/pod punom kontrolom imamo veliki problem.

dejan

pre 6 godina

(naše licemerje, 31. mart 2018 12:36) Niko od nabrojanih nije imao rezoluciju 1244 koja reafirmise suverenitet tih drzava. Drugo u tim drzavama narodi kojima je ponudjen referendum su bili konstitutivni sto sa albancima nije slucaj.

Mare

pre 6 godina

@Kobaja Grande, kako da se rusi vrate na Kosovo kada su oni sami otišli sa Kosova po nalogu Lavrova 99-te jer je bilo protivno međunarodnim aktima?