Aktuelno

Četvrtak, 29.03.2018.

09:05

Astronomi zapanjeni: Pronađena galaksija bez tamne materije

Izvor: Beta

Astronomi zapanjeni: Pronaðena galaksija bez tamne materije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Davor

pre 6 godina

@Gradimir
Zato što crne rupe ne intereaguju samo gravitaciono, već su čitljive i unutar elektromagnetnog spektra, tj. emituju određenu radijaciju. Verovao ili ne, jedno kratko vreme su i one konkurisale da budu crna materija.

Sramotni komentari mase bezobraznika, koji imaju drskosti da bulazne o onome o čemu nemaju ni najblažeg pojma. Ja nemam pojma popravci kola i zato nikad ne komentarišem popravku kola. Jednako malo znanja imam i o stomatologiji (jedino što znam je da treba redovno da perem zube i to je to). Čisto bezobrazluk arogantnih i religioznih spodoba.

Trovach

pre 6 godina

@ferdinand...Mislim da te je BSN upravo demantovao.
@Gradimir...Teoretski mogu postojati minijaturne crne rupe (svako kosmicko telo kod kog je prva kosmicka brzina jednaka brzini svetlosti), ali to ne znaci da one postoje. Postojale su mnoge pretpostavke za nedostajucu masu, npr. veliki broj "smedjih dzinova", ali ni oni nisu pronadjeni.

Predrag

pre 6 godina

Evo ih opet ovi koji se zamlacuju galaktickim fenomenima koji bar danas ne mogu da budu dokazani, tj. shvatljivi, sa stanovista ovozemaljske fizike. Ali, valjda, moraju s vremena na vreme da pisu izvestaje o svom radu, jer su debelo placeni za to, pa makar ti izvestaji bili, blago receno, smesni, kao ovaj opisani.

Gradimir

pre 6 godina

Ja i dalje ne znam zašto ne bi umesto te tamne materije rezultati koje vidimo bili rezultat velikog broja minijaturnih crnih rupa, koje možda lutaju svemirom. Možda ta stara galaksija koju su našli nije još imala vremena da formira dovoljno crnih rupa koje bi joj uticale na rotaciju. Teoretski, crna rupa može biti i veličine klikera, a mase planinčine. Milioni ili milijarde takvih crnih rupa rasutih po svemiru imaju značajnu masu, pa možda na taj način utiču na kretanje galaksija.

saki

pre 6 godina

(Shamgar, 29. mart 2018 11:00)

A ti misliš da evolucionisti istražuju tamnu materiju? Da taj tvoj Tvorac postoji postideo bi se takve kreacije poput tebe.

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 6 godina

(Igor, 29. mart 2018 10:26)

Kao prvo, spomenuti inzenjer je sigurno jedva prosao Fiziku 1 na ETF (ako je bio uopste student ETF) sto i nije cudo s obzirom na ljubav elektronaca prema fizici, koja je na inzenjerskim fakultetima obavezna i nije laka. To sto je grunuo je isto kao i kad bih ja rekao da sateliti ne postoje, nego da se komunikacije ostvaruju odbijanjem radio-talasa od "Bozjeg Firmamenta".

Kao drugo, ideja o tamnoj materiji je potekla od primecene cinjenice da se zvezde u galaksijama krecu brze nego sto se moze ocekivati, tj. ostaju vezane za galaksiju i pored njihovog brzog obrtanja oko centra galaksije i njene mase. Zato je postulirano da oko  galaksije postoji oblast ("halo") tamne materije koja sa obicnom materijom interaguje samo gravitaciono, i koja drzi galaksiju na okupu.
Alternativno objasnjenje (tzv. modifikovana njutnovska teorija) je da je promena gravitacione sile sa rastojanjem drugacija nego sto se smatra, i da se finim podesavanjem Njutnovog zakona moze uracunati efekat brze rotacije galaksije. Medjutim, to fino podesavanje, koje bi vazilo za SVE galaksije, ne moze da objasni postojanje ovakve galaksije gde se njeni sastojci krecu veoma sporo. Zato bi pravac (teorijskih) istrazivanja u okviru Standardnog modela, bio naci kako je moguce da ovako cudna galaksija nastane.

Kao trece, "takve Einštein pretpostavke" su itekako dokazive. Svaka konkurentna teorija bi morala da objasni kako je to moguce. Zapamti, u fizici nema obaranja, samo nadogradnja.

NoName

pre 6 godina

@Bivsi administrator

Bog je sve i to je to. Ali, da uzmemo ovaj ljudski mentalitet, kao sto je tvoj. Kako ti dokazujes Boga? Ajde objasni.

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 6 godina

(Bivsi administrator, 29. mart 2018 11:17)

Kao prvo, nisu samo Englezi i NASA ukljuceni u nauku, tu je mali milion naucnika sirom sveta, ukljucujuci i Ruse i Kineze i Srbe, koji dele istu viziju i govore istim naucnim jezikom. NASA je mozda najbogatija i najglasnija od njih, ali nepravda je prema svim astronomima sveta samo NASA pripisivati sve zasluge za napredak astronomije, kako je ubicajeno medju inferiornim komentatorima.
Kao drugo, Bog ne moze da se prikaze naucnicima kao sto se prikazao Mojsiju, na primer. Zato sto naucno bice drugacije pojmi svet, narocito u svetlu naucnog saznanja skupljanog vekovima. Tako da ni Boga ne mogu videti i doziveti kao nepismeni pastiri iz Kanaanske pustinje. Naucnici, koji su skloni verovanju, vide Boga u harmoniji zakona koji vladaju prirodom, i neuhvatljivosti Krajnje Formule, kojoj se moze samo prilaziti sve blize i blize i koja se nikad nece moci izraziti kao recimo prosta formula koja bi se odstampala kao neki logo.
Kao trece, NIJEDNO vidjenje Boga se ne moze izraziti. Moze sv. Pavle npr. da pise o bljestavom svetlu koje ga je oborilo s konja i glasu koji je cuo, to je ipak "samo" njegov dozivljaj koji je sturo prepricao nama. Svajcarski svetac sv. Klaus je imao dozivljaj vidjenja Boga koji je bio tako strasan da je mislio da ce umreti, i lice mu je posle toga ostalo izobliceno od uzasa i do kraja zivota nije prozborio ni rec. Ono sto je video je pokusao da nacrta na zidu svoje sobe, i nama ostalima ostavio crtez sestostrane mandale, neko bi rekao "sta je strasno u tome", no to je najblize sto je mogao da izrazi. Ali kad je dozivljaj Boga u pitanju, taj crtez je ispred svih "svetih knjiga" napisanih. Isto tako, hipoteticni naucnici kojima se Bog prikazao ne bi pali nicice u prasinu vec bi kroz svoj naucni rad pokusali da izraze ono sto im se ukazalo. Niko ne bi smatrao "da su odlepili".
Dakle, manje sablona i lupetanja, a vise razmisljanja i sirine uma.

Konj Kraljevica Marka

pre 6 godina

Da ste (kao ja) došli na sadašnju Zemlju u ovo vaše vreme kroz portal iz vama daleke budućnosti (a meni skore prošlosti), znali bi ste da ne postoji nikakva tamna materija. Postoje paralelni univerzumi, odnosno svetovi koji egzistiraju u različitim okruženjima realnosti. U njima prostor-vreme, materija, energija i informacije nisu linearno odvojeni, već zasebno, pa je tako uticaj tih svetova na ovaj naš sasvim slučajan, u odnosu na vašu logiku, što zavisi od njihovog uzajamnog položaja i karakteristika. Odsustvo "tamne materije" u dotičnoj glaksiji samo znači da je ona drugačije "sinhronizovana" u pogledu materijalno-energetskog sadržaja sa drugim realnostima, ili da je sinhronizovana isto, ali da tamo nema materije ili energije u drugoj dimenziji, već postoji samo prazan prostor-vreme. Ovo se uči u predškolskom uzrastu u našem svetu. I ne svađajte se oko Boga i evolucije. Oboje postoji. Ono što vaša civilizacija greši je poimanje smisla stvari, koji nije objektivna karakteristika, već zavisi od subjekta koji posmatra. I neka sila bude sa vama! Trebaće vam kada vas rokne asteroid veličine pola Meseca, a vi još niste otkrili teleportaciju. Pozdrav!

ferdinand

pre 6 godina

@Blazena Svetlost Nekomentarisanja 

Kradeš nick prepametnog čoveka da bi neuspešno lečio teške komplekse. Stidi se!
(Milisav, 29. mart 2018 11:22)

Po čemu je dotični prepametan? Po tome što copy/paste i što ponavlja sve kao papagaj?

smorno

pre 6 godina

Od kad socijala i nvo dominira u nauci, više nema revolucionarnih otkrića.
Pronašli ovde zvezdicu, tamo mašnicu, dole cvetić..hipoteza ova,ona bla bla..

Shamgar

pre 6 godina

Tamna materija i tamna energija su izmisljotine. Ako pitate naucnike evolucioniste sta je to tamna materija i tamana energija recice vam da ne znaju sta je. Recice vam da je nevidljiva, ne emituje svetlost, ne emituje radio talase, elektromagnetnu radijaciju, ne emituje X zrake ili radijaciju ali mora da postoji jer njihov model onda ne bi funkcionisao. Ako ne znamo sta je, kako funcionise, odakle dolazi, kako se ponasa, da li ima ikakvu interakciju sa obicnom materijom ili bilo cime onda to nije nikakav deo naucnog modela. Univerzum i galaksije je stvorio Bog tvorac.

Bivsi administrator

pre 6 godina

Nedostatak (meterijalnih,opipljivih,proverenih od NASA,engleza dokaza) dokazuje postojanje Boga....ima smisla....toliko malo znamo da bi se upustili u tako nesto....kao da neandertalcu das android,sta ce on zeni da kaze sta je video?...da probam ovako-ako bi Bog poveo sa sobom Hokinga do Nase i pokazo/dokazao ko je i sta je,ali im posle,recimo hibini sistemom (ne bas,ali lakse cete shvatiti sta ocu da kazem) unistio sve dokaze,ovima bi ostalo samo da im se veruje na rec ili da isklesu to na kamenu ili da ostave neka jevandjelja-da li biste verovali naucnicima ili bi za vas i oni tada odlepili?

Igor

pre 6 godina

Nedostatak dokazuje postojanje. Au ala lupaju. Kada sam pitao inženjera za satelitske telekomunikacije od čega se to odbija raketa u vakuumu pa može da leti u svemiru, on meni reče ,, pa od crne materije ,, Tako lupiš i ostaneš živ. Sve su im takve Einštein pretpostavke. Nedokazive.

Sava Drugi

pre 6 godina

Pažnja, pažnja.
Otkriveni smo.

Srbi nebeski narod mora da se seli. Galaksija Srbijas je otkrivena. Jedina koja nema tamnu materiju i zato mora biti odmah uništena.

Pera

pre 6 godina

o Boze koje ludilo, ne znate sta na zemlji ima a gadjate se galaksijama tamo nekim nepostojecim terajte se
(nn, 29. mart 2018 09:22)
Ko kaze da ne znamo? Znamo poprilicno dobro. Astronomi se bave svemirom. Ne mogu se svi svime baviti jer to ne dovodi do rezultata.
To sto ti procitas naslov (vest sumnjam) jednom u pet dana o ovim stvarima i to samo da bi ovako nesto posle upisao u komentar je druga stvar.
Malo idi na portale koji se bave naukom, pa ces videti sta se sve otkrilo i sta se sve zna

Pledians

pre 6 godina

Po Stivenu Hokingu i ostalim mejnstrim naucnicima, to je nemoguce. Pod hitno da se ta galaksija sabere i uklopi u njihov model , else...

mare

pre 6 godina

Nedavno sam citao u nekom naucnom magazinu, da postoji teorema da tamna materija uopste ne postoji, vec je kretanje nebeskih tela uslovljeno gravitacijom. E sad naravno nije dokazano , kao sto tamna materija nije dokazana , ali se ocekuje zanimljiv period u buducnosti astronomije

Sin Bludimir

pre 6 godina

Wooooww idemoo!! Volim kad procitam vest toliko nedrealnu da mi se Vuk iz Crvenkape koji govori i nadmudruje sa bakom cini realnije!

Bivsi administrator

pre 6 godina

"nedostatak tamne materije ce pomoci dokazivanju njenog postojanja"- ma,sila boga ne moli,ako naucnici pretpostavljaju tako mora da bude,nema tu.....nadam se da ce mi nedostatak obrazovanja,pameti i logike pomoci da dokazem svoju genijalnost,pa ja sam do sada vec nasao 17 njih bez tamne materije,ali imaju rezedo i tirkiz materiju,gde tacno u sazvezdju Kit,treba mi za kolekciju...i da ih ispravim,nema samo 1% tj. 4milijarde zvezda,ja prebrojao 5.314.159.265 (ne znam odakle i u kakvoj je vezi ova petica ispred broja pi)...kolege naucnici,zelim vam jos vise cuda,zapanjenosti i u soku otkrica

Pera

pre 6 godina

o Boze koje ludilo, ne znate sta na zemlji ima a gadjate se galaksijama tamo nekim nepostojecim terajte se
(nn, 29. mart 2018 09:22)
Ko kaze da ne znamo? Znamo poprilicno dobro. Astronomi se bave svemirom. Ne mogu se svi svime baviti jer to ne dovodi do rezultata.
To sto ti procitas naslov (vest sumnjam) jednom u pet dana o ovim stvarima i to samo da bi ovako nesto posle upisao u komentar je druga stvar.
Malo idi na portale koji se bave naukom, pa ces videti sta se sve otkrilo i sta se sve zna

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 6 godina

(Igor, 29. mart 2018 10:26)

Kao prvo, spomenuti inzenjer je sigurno jedva prosao Fiziku 1 na ETF (ako je bio uopste student ETF) sto i nije cudo s obzirom na ljubav elektronaca prema fizici, koja je na inzenjerskim fakultetima obavezna i nije laka. To sto je grunuo je isto kao i kad bih ja rekao da sateliti ne postoje, nego da se komunikacije ostvaruju odbijanjem radio-talasa od "Bozjeg Firmamenta".

Kao drugo, ideja o tamnoj materiji je potekla od primecene cinjenice da se zvezde u galaksijama krecu brze nego sto se moze ocekivati, tj. ostaju vezane za galaksiju i pored njihovog brzog obrtanja oko centra galaksije i njene mase. Zato je postulirano da oko  galaksije postoji oblast ("halo") tamne materije koja sa obicnom materijom interaguje samo gravitaciono, i koja drzi galaksiju na okupu.
Alternativno objasnjenje (tzv. modifikovana njutnovska teorija) je da je promena gravitacione sile sa rastojanjem drugacija nego sto se smatra, i da se finim podesavanjem Njutnovog zakona moze uracunati efekat brze rotacije galaksije. Medjutim, to fino podesavanje, koje bi vazilo za SVE galaksije, ne moze da objasni postojanje ovakve galaksije gde se njeni sastojci krecu veoma sporo. Zato bi pravac (teorijskih) istrazivanja u okviru Standardnog modela, bio naci kako je moguce da ovako cudna galaksija nastane.

Kao trece, "takve Einštein pretpostavke" su itekako dokazive. Svaka konkurentna teorija bi morala da objasni kako je to moguce. Zapamti, u fizici nema obaranja, samo nadogradnja.

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 6 godina

(Bivsi administrator, 29. mart 2018 11:17)

Kao prvo, nisu samo Englezi i NASA ukljuceni u nauku, tu je mali milion naucnika sirom sveta, ukljucujuci i Ruse i Kineze i Srbe, koji dele istu viziju i govore istim naucnim jezikom. NASA je mozda najbogatija i najglasnija od njih, ali nepravda je prema svim astronomima sveta samo NASA pripisivati sve zasluge za napredak astronomije, kako je ubicajeno medju inferiornim komentatorima.
Kao drugo, Bog ne moze da se prikaze naucnicima kao sto se prikazao Mojsiju, na primer. Zato sto naucno bice drugacije pojmi svet, narocito u svetlu naucnog saznanja skupljanog vekovima. Tako da ni Boga ne mogu videti i doziveti kao nepismeni pastiri iz Kanaanske pustinje. Naucnici, koji su skloni verovanju, vide Boga u harmoniji zakona koji vladaju prirodom, i neuhvatljivosti Krajnje Formule, kojoj se moze samo prilaziti sve blize i blize i koja se nikad nece moci izraziti kao recimo prosta formula koja bi se odstampala kao neki logo.
Kao trece, NIJEDNO vidjenje Boga se ne moze izraziti. Moze sv. Pavle npr. da pise o bljestavom svetlu koje ga je oborilo s konja i glasu koji je cuo, to je ipak "samo" njegov dozivljaj koji je sturo prepricao nama. Svajcarski svetac sv. Klaus je imao dozivljaj vidjenja Boga koji je bio tako strasan da je mislio da ce umreti, i lice mu je posle toga ostalo izobliceno od uzasa i do kraja zivota nije prozborio ni rec. Ono sto je video je pokusao da nacrta na zidu svoje sobe, i nama ostalima ostavio crtez sestostrane mandale, neko bi rekao "sta je strasno u tome", no to je najblize sto je mogao da izrazi. Ali kad je dozivljaj Boga u pitanju, taj crtez je ispred svih "svetih knjiga" napisanih. Isto tako, hipoteticni naucnici kojima se Bog prikazao ne bi pali nicice u prasinu vec bi kroz svoj naucni rad pokusali da izraze ono sto im se ukazalo. Niko ne bi smatrao "da su odlepili".
Dakle, manje sablona i lupetanja, a vise razmisljanja i sirine uma.

mare

pre 6 godina

Nedavno sam citao u nekom naucnom magazinu, da postoji teorema da tamna materija uopste ne postoji, vec je kretanje nebeskih tela uslovljeno gravitacijom. E sad naravno nije dokazano , kao sto tamna materija nije dokazana , ali se ocekuje zanimljiv period u buducnosti astronomije

ferdinand

pre 6 godina

@Blazena Svetlost Nekomentarisanja 

Kradeš nick prepametnog čoveka da bi neuspešno lečio teške komplekse. Stidi se!
(Milisav, 29. mart 2018 11:22)

Po čemu je dotični prepametan? Po tome što copy/paste i što ponavlja sve kao papagaj?

Sin Bludimir

pre 6 godina

Wooooww idemoo!! Volim kad procitam vest toliko nedrealnu da mi se Vuk iz Crvenkape koji govori i nadmudruje sa bakom cini realnije!

Igor

pre 6 godina

Nedostatak dokazuje postojanje. Au ala lupaju. Kada sam pitao inženjera za satelitske telekomunikacije od čega se to odbija raketa u vakuumu pa može da leti u svemiru, on meni reče ,, pa od crne materije ,, Tako lupiš i ostaneš živ. Sve su im takve Einštein pretpostavke. Nedokazive.

Shamgar

pre 6 godina

Tamna materija i tamna energija su izmisljotine. Ako pitate naucnike evolucioniste sta je to tamna materija i tamana energija recice vam da ne znaju sta je. Recice vam da je nevidljiva, ne emituje svetlost, ne emituje radio talase, elektromagnetnu radijaciju, ne emituje X zrake ili radijaciju ali mora da postoji jer njihov model onda ne bi funkcionisao. Ako ne znamo sta je, kako funcionise, odakle dolazi, kako se ponasa, da li ima ikakvu interakciju sa obicnom materijom ili bilo cime onda to nije nikakav deo naucnog modela. Univerzum i galaksije je stvorio Bog tvorac.

saki

pre 6 godina

(Shamgar, 29. mart 2018 11:00)

A ti misliš da evolucionisti istražuju tamnu materiju? Da taj tvoj Tvorac postoji postideo bi se takve kreacije poput tebe.

Bivsi administrator

pre 6 godina

"nedostatak tamne materije ce pomoci dokazivanju njenog postojanja"- ma,sila boga ne moli,ako naucnici pretpostavljaju tako mora da bude,nema tu.....nadam se da ce mi nedostatak obrazovanja,pameti i logike pomoci da dokazem svoju genijalnost,pa ja sam do sada vec nasao 17 njih bez tamne materije,ali imaju rezedo i tirkiz materiju,gde tacno u sazvezdju Kit,treba mi za kolekciju...i da ih ispravim,nema samo 1% tj. 4milijarde zvezda,ja prebrojao 5.314.159.265 (ne znam odakle i u kakvoj je vezi ova petica ispred broja pi)...kolege naucnici,zelim vam jos vise cuda,zapanjenosti i u soku otkrica

Pledians

pre 6 godina

Po Stivenu Hokingu i ostalim mejnstrim naucnicima, to je nemoguce. Pod hitno da se ta galaksija sabere i uklopi u njihov model , else...

smorno

pre 6 godina

Od kad socijala i nvo dominira u nauci, više nema revolucionarnih otkrića.
Pronašli ovde zvezdicu, tamo mašnicu, dole cvetić..hipoteza ova,ona bla bla..

Sava Drugi

pre 6 godina

Pažnja, pažnja.
Otkriveni smo.

Srbi nebeski narod mora da se seli. Galaksija Srbijas je otkrivena. Jedina koja nema tamnu materiju i zato mora biti odmah uništena.

Konj Kraljevica Marka

pre 6 godina

Da ste (kao ja) došli na sadašnju Zemlju u ovo vaše vreme kroz portal iz vama daleke budućnosti (a meni skore prošlosti), znali bi ste da ne postoji nikakva tamna materija. Postoje paralelni univerzumi, odnosno svetovi koji egzistiraju u različitim okruženjima realnosti. U njima prostor-vreme, materija, energija i informacije nisu linearno odvojeni, već zasebno, pa je tako uticaj tih svetova na ovaj naš sasvim slučajan, u odnosu na vašu logiku, što zavisi od njihovog uzajamnog položaja i karakteristika. Odsustvo "tamne materije" u dotičnoj glaksiji samo znači da je ona drugačije "sinhronizovana" u pogledu materijalno-energetskog sadržaja sa drugim realnostima, ili da je sinhronizovana isto, ali da tamo nema materije ili energije u drugoj dimenziji, već postoji samo prazan prostor-vreme. Ovo se uči u predškolskom uzrastu u našem svetu. I ne svađajte se oko Boga i evolucije. Oboje postoji. Ono što vaša civilizacija greši je poimanje smisla stvari, koji nije objektivna karakteristika, već zavisi od subjekta koji posmatra. I neka sila bude sa vama! Trebaće vam kada vas rokne asteroid veličine pola Meseca, a vi još niste otkrili teleportaciju. Pozdrav!

NoName

pre 6 godina

@Bivsi administrator

Bog je sve i to je to. Ali, da uzmemo ovaj ljudski mentalitet, kao sto je tvoj. Kako ti dokazujes Boga? Ajde objasni.

Bivsi administrator

pre 6 godina

Nedostatak (meterijalnih,opipljivih,proverenih od NASA,engleza dokaza) dokazuje postojanje Boga....ima smisla....toliko malo znamo da bi se upustili u tako nesto....kao da neandertalcu das android,sta ce on zeni da kaze sta je video?...da probam ovako-ako bi Bog poveo sa sobom Hokinga do Nase i pokazo/dokazao ko je i sta je,ali im posle,recimo hibini sistemom (ne bas,ali lakse cete shvatiti sta ocu da kazem) unistio sve dokaze,ovima bi ostalo samo da im se veruje na rec ili da isklesu to na kamenu ili da ostave neka jevandjelja-da li biste verovali naucnicima ili bi za vas i oni tada odlepili?

Gradimir

pre 6 godina

Ja i dalje ne znam zašto ne bi umesto te tamne materije rezultati koje vidimo bili rezultat velikog broja minijaturnih crnih rupa, koje možda lutaju svemirom. Možda ta stara galaksija koju su našli nije još imala vremena da formira dovoljno crnih rupa koje bi joj uticale na rotaciju. Teoretski, crna rupa može biti i veličine klikera, a mase planinčine. Milioni ili milijarde takvih crnih rupa rasutih po svemiru imaju značajnu masu, pa možda na taj način utiču na kretanje galaksija.

Predrag

pre 6 godina

Evo ih opet ovi koji se zamlacuju galaktickim fenomenima koji bar danas ne mogu da budu dokazani, tj. shvatljivi, sa stanovista ovozemaljske fizike. Ali, valjda, moraju s vremena na vreme da pisu izvestaje o svom radu, jer su debelo placeni za to, pa makar ti izvestaji bili, blago receno, smesni, kao ovaj opisani.

Davor

pre 6 godina

@Gradimir
Zato što crne rupe ne intereaguju samo gravitaciono, već su čitljive i unutar elektromagnetnog spektra, tj. emituju određenu radijaciju. Verovao ili ne, jedno kratko vreme su i one konkurisale da budu crna materija.

Sramotni komentari mase bezobraznika, koji imaju drskosti da bulazne o onome o čemu nemaju ni najblažeg pojma. Ja nemam pojma popravci kola i zato nikad ne komentarišem popravku kola. Jednako malo znanja imam i o stomatologiji (jedino što znam je da treba redovno da perem zube i to je to). Čisto bezobrazluk arogantnih i religioznih spodoba.

Trovach

pre 6 godina

@ferdinand...Mislim da te je BSN upravo demantovao.
@Gradimir...Teoretski mogu postojati minijaturne crne rupe (svako kosmicko telo kod kog je prva kosmicka brzina jednaka brzini svetlosti), ali to ne znaci da one postoje. Postojale su mnoge pretpostavke za nedostajucu masu, npr. veliki broj "smedjih dzinova", ali ni oni nisu pronadjeni.

Igor

pre 6 godina

Nedostatak dokazuje postojanje. Au ala lupaju. Kada sam pitao inženjera za satelitske telekomunikacije od čega se to odbija raketa u vakuumu pa može da leti u svemiru, on meni reče ,, pa od crne materije ,, Tako lupiš i ostaneš živ. Sve su im takve Einštein pretpostavke. Nedokazive.

Shamgar

pre 6 godina

Tamna materija i tamna energija su izmisljotine. Ako pitate naucnike evolucioniste sta je to tamna materija i tamana energija recice vam da ne znaju sta je. Recice vam da je nevidljiva, ne emituje svetlost, ne emituje radio talase, elektromagnetnu radijaciju, ne emituje X zrake ili radijaciju ali mora da postoji jer njihov model onda ne bi funkcionisao. Ako ne znamo sta je, kako funcionise, odakle dolazi, kako se ponasa, da li ima ikakvu interakciju sa obicnom materijom ili bilo cime onda to nije nikakav deo naucnog modela. Univerzum i galaksije je stvorio Bog tvorac.

Bivsi administrator

pre 6 godina

"nedostatak tamne materije ce pomoci dokazivanju njenog postojanja"- ma,sila boga ne moli,ako naucnici pretpostavljaju tako mora da bude,nema tu.....nadam se da ce mi nedostatak obrazovanja,pameti i logike pomoci da dokazem svoju genijalnost,pa ja sam do sada vec nasao 17 njih bez tamne materije,ali imaju rezedo i tirkiz materiju,gde tacno u sazvezdju Kit,treba mi za kolekciju...i da ih ispravim,nema samo 1% tj. 4milijarde zvezda,ja prebrojao 5.314.159.265 (ne znam odakle i u kakvoj je vezi ova petica ispred broja pi)...kolege naucnici,zelim vam jos vise cuda,zapanjenosti i u soku otkrica

Pledians

pre 6 godina

Po Stivenu Hokingu i ostalim mejnstrim naucnicima, to je nemoguce. Pod hitno da se ta galaksija sabere i uklopi u njihov model , else...

Sin Bludimir

pre 6 godina

Wooooww idemoo!! Volim kad procitam vest toliko nedrealnu da mi se Vuk iz Crvenkape koji govori i nadmudruje sa bakom cini realnije!

Sava Drugi

pre 6 godina

Pažnja, pažnja.
Otkriveni smo.

Srbi nebeski narod mora da se seli. Galaksija Srbijas je otkrivena. Jedina koja nema tamnu materiju i zato mora biti odmah uništena.

Bivsi administrator

pre 6 godina

Nedostatak (meterijalnih,opipljivih,proverenih od NASA,engleza dokaza) dokazuje postojanje Boga....ima smisla....toliko malo znamo da bi se upustili u tako nesto....kao da neandertalcu das android,sta ce on zeni da kaze sta je video?...da probam ovako-ako bi Bog poveo sa sobom Hokinga do Nase i pokazo/dokazao ko je i sta je,ali im posle,recimo hibini sistemom (ne bas,ali lakse cete shvatiti sta ocu da kazem) unistio sve dokaze,ovima bi ostalo samo da im se veruje na rec ili da isklesu to na kamenu ili da ostave neka jevandjelja-da li biste verovali naucnicima ili bi za vas i oni tada odlepili?

smorno

pre 6 godina

Od kad socijala i nvo dominira u nauci, više nema revolucionarnih otkrića.
Pronašli ovde zvezdicu, tamo mašnicu, dole cvetić..hipoteza ova,ona bla bla..

ferdinand

pre 6 godina

@Blazena Svetlost Nekomentarisanja 

Kradeš nick prepametnog čoveka da bi neuspešno lečio teške komplekse. Stidi se!
(Milisav, 29. mart 2018 11:22)

Po čemu je dotični prepametan? Po tome što copy/paste i što ponavlja sve kao papagaj?

mare

pre 6 godina

Nedavno sam citao u nekom naucnom magazinu, da postoji teorema da tamna materija uopste ne postoji, vec je kretanje nebeskih tela uslovljeno gravitacijom. E sad naravno nije dokazano , kao sto tamna materija nije dokazana , ali se ocekuje zanimljiv period u buducnosti astronomije

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 6 godina

(Bivsi administrator, 29. mart 2018 11:17)

Kao prvo, nisu samo Englezi i NASA ukljuceni u nauku, tu je mali milion naucnika sirom sveta, ukljucujuci i Ruse i Kineze i Srbe, koji dele istu viziju i govore istim naucnim jezikom. NASA je mozda najbogatija i najglasnija od njih, ali nepravda je prema svim astronomima sveta samo NASA pripisivati sve zasluge za napredak astronomije, kako je ubicajeno medju inferiornim komentatorima.
Kao drugo, Bog ne moze da se prikaze naucnicima kao sto se prikazao Mojsiju, na primer. Zato sto naucno bice drugacije pojmi svet, narocito u svetlu naucnog saznanja skupljanog vekovima. Tako da ni Boga ne mogu videti i doziveti kao nepismeni pastiri iz Kanaanske pustinje. Naucnici, koji su skloni verovanju, vide Boga u harmoniji zakona koji vladaju prirodom, i neuhvatljivosti Krajnje Formule, kojoj se moze samo prilaziti sve blize i blize i koja se nikad nece moci izraziti kao recimo prosta formula koja bi se odstampala kao neki logo.
Kao trece, NIJEDNO vidjenje Boga se ne moze izraziti. Moze sv. Pavle npr. da pise o bljestavom svetlu koje ga je oborilo s konja i glasu koji je cuo, to je ipak "samo" njegov dozivljaj koji je sturo prepricao nama. Svajcarski svetac sv. Klaus je imao dozivljaj vidjenja Boga koji je bio tako strasan da je mislio da ce umreti, i lice mu je posle toga ostalo izobliceno od uzasa i do kraja zivota nije prozborio ni rec. Ono sto je video je pokusao da nacrta na zidu svoje sobe, i nama ostalima ostavio crtez sestostrane mandale, neko bi rekao "sta je strasno u tome", no to je najblize sto je mogao da izrazi. Ali kad je dozivljaj Boga u pitanju, taj crtez je ispred svih "svetih knjiga" napisanih. Isto tako, hipoteticni naucnici kojima se Bog prikazao ne bi pali nicice u prasinu vec bi kroz svoj naucni rad pokusali da izraze ono sto im se ukazalo. Niko ne bi smatrao "da su odlepili".
Dakle, manje sablona i lupetanja, a vise razmisljanja i sirine uma.

saki

pre 6 godina

(Shamgar, 29. mart 2018 11:00)

A ti misliš da evolucionisti istražuju tamnu materiju? Da taj tvoj Tvorac postoji postideo bi se takve kreacije poput tebe.

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 6 godina

(Igor, 29. mart 2018 10:26)

Kao prvo, spomenuti inzenjer je sigurno jedva prosao Fiziku 1 na ETF (ako je bio uopste student ETF) sto i nije cudo s obzirom na ljubav elektronaca prema fizici, koja je na inzenjerskim fakultetima obavezna i nije laka. To sto je grunuo je isto kao i kad bih ja rekao da sateliti ne postoje, nego da se komunikacije ostvaruju odbijanjem radio-talasa od "Bozjeg Firmamenta".

Kao drugo, ideja o tamnoj materiji je potekla od primecene cinjenice da se zvezde u galaksijama krecu brze nego sto se moze ocekivati, tj. ostaju vezane za galaksiju i pored njihovog brzog obrtanja oko centra galaksije i njene mase. Zato je postulirano da oko  galaksije postoji oblast ("halo") tamne materije koja sa obicnom materijom interaguje samo gravitaciono, i koja drzi galaksiju na okupu.
Alternativno objasnjenje (tzv. modifikovana njutnovska teorija) je da je promena gravitacione sile sa rastojanjem drugacija nego sto se smatra, i da se finim podesavanjem Njutnovog zakona moze uracunati efekat brze rotacije galaksije. Medjutim, to fino podesavanje, koje bi vazilo za SVE galaksije, ne moze da objasni postojanje ovakve galaksije gde se njeni sastojci krecu veoma sporo. Zato bi pravac (teorijskih) istrazivanja u okviru Standardnog modela, bio naci kako je moguce da ovako cudna galaksija nastane.

Kao trece, "takve Einštein pretpostavke" su itekako dokazive. Svaka konkurentna teorija bi morala da objasni kako je to moguce. Zapamti, u fizici nema obaranja, samo nadogradnja.

Pera

pre 6 godina

o Boze koje ludilo, ne znate sta na zemlji ima a gadjate se galaksijama tamo nekim nepostojecim terajte se
(nn, 29. mart 2018 09:22)
Ko kaze da ne znamo? Znamo poprilicno dobro. Astronomi se bave svemirom. Ne mogu se svi svime baviti jer to ne dovodi do rezultata.
To sto ti procitas naslov (vest sumnjam) jednom u pet dana o ovim stvarima i to samo da bi ovako nesto posle upisao u komentar je druga stvar.
Malo idi na portale koji se bave naukom, pa ces videti sta se sve otkrilo i sta se sve zna

NoName

pre 6 godina

@Bivsi administrator

Bog je sve i to je to. Ali, da uzmemo ovaj ljudski mentalitet, kao sto je tvoj. Kako ti dokazujes Boga? Ajde objasni.

Konj Kraljevica Marka

pre 6 godina

Da ste (kao ja) došli na sadašnju Zemlju u ovo vaše vreme kroz portal iz vama daleke budućnosti (a meni skore prošlosti), znali bi ste da ne postoji nikakva tamna materija. Postoje paralelni univerzumi, odnosno svetovi koji egzistiraju u različitim okruženjima realnosti. U njima prostor-vreme, materija, energija i informacije nisu linearno odvojeni, već zasebno, pa je tako uticaj tih svetova na ovaj naš sasvim slučajan, u odnosu na vašu logiku, što zavisi od njihovog uzajamnog položaja i karakteristika. Odsustvo "tamne materije" u dotičnoj glaksiji samo znači da je ona drugačije "sinhronizovana" u pogledu materijalno-energetskog sadržaja sa drugim realnostima, ili da je sinhronizovana isto, ali da tamo nema materije ili energije u drugoj dimenziji, već postoji samo prazan prostor-vreme. Ovo se uči u predškolskom uzrastu u našem svetu. I ne svađajte se oko Boga i evolucije. Oboje postoji. Ono što vaša civilizacija greši je poimanje smisla stvari, koji nije objektivna karakteristika, već zavisi od subjekta koji posmatra. I neka sila bude sa vama! Trebaće vam kada vas rokne asteroid veličine pola Meseca, a vi još niste otkrili teleportaciju. Pozdrav!

Gradimir

pre 6 godina

Ja i dalje ne znam zašto ne bi umesto te tamne materije rezultati koje vidimo bili rezultat velikog broja minijaturnih crnih rupa, koje možda lutaju svemirom. Možda ta stara galaksija koju su našli nije još imala vremena da formira dovoljno crnih rupa koje bi joj uticale na rotaciju. Teoretski, crna rupa može biti i veličine klikera, a mase planinčine. Milioni ili milijarde takvih crnih rupa rasutih po svemiru imaju značajnu masu, pa možda na taj način utiču na kretanje galaksija.

Predrag

pre 6 godina

Evo ih opet ovi koji se zamlacuju galaktickim fenomenima koji bar danas ne mogu da budu dokazani, tj. shvatljivi, sa stanovista ovozemaljske fizike. Ali, valjda, moraju s vremena na vreme da pisu izvestaje o svom radu, jer su debelo placeni za to, pa makar ti izvestaji bili, blago receno, smesni, kao ovaj opisani.

Trovach

pre 6 godina

@ferdinand...Mislim da te je BSN upravo demantovao.
@Gradimir...Teoretski mogu postojati minijaturne crne rupe (svako kosmicko telo kod kog je prva kosmicka brzina jednaka brzini svetlosti), ali to ne znaci da one postoje. Postojale su mnoge pretpostavke za nedostajucu masu, npr. veliki broj "smedjih dzinova", ali ni oni nisu pronadjeni.

Davor

pre 6 godina

@Gradimir
Zato što crne rupe ne intereaguju samo gravitaciono, već su čitljive i unutar elektromagnetnog spektra, tj. emituju određenu radijaciju. Verovao ili ne, jedno kratko vreme su i one konkurisale da budu crna materija.

Sramotni komentari mase bezobraznika, koji imaju drskosti da bulazne o onome o čemu nemaju ni najblažeg pojma. Ja nemam pojma popravci kola i zato nikad ne komentarišem popravku kola. Jednako malo znanja imam i o stomatologiji (jedino što znam je da treba redovno da perem zube i to je to). Čisto bezobrazluk arogantnih i religioznih spodoba.