Petak, 16.03.2018.

11:05

Iseljena porodica Maurer: "Došli i promenili brave" VIDEO

Porodicu Maurer izvršitelji Eurobanke u prisustvu policije iselili su iz stana u Bulevaru kralja Aleksandra 26 u Beogradu.

Izvor: B92

Iseljena porodica Maurer: "Došli i promenili brave" VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Altman

pre 6 godina

Pre nego što se stane u zaštitu g-đe Maurer treba imati na umu sledeće:
1. g-đa Maurer nije uknjižena, uknjižen je g-din Nenad Altman koji je sada živi u Zemunu, Ulica Glavna 22, gde ima dva stana uknjižena na Altman Ana, a Altman Nenad ima pravo plodouživanja na oba stana u Zemunu. Inače, Altman Nenad je i predsednik nadzornog odbora Jevrejske opštine Zemun.
2. Sporna hipoteka koja je sada aktivirana upisana je davno 07.07.2008. kada je, a i sada je, vlasnik Altman.
Dakle, g-đa Maurer nije vlasnik stana i verovatno su je pravosudni organi odbili kao neovlašćeno lice u svim pokušajima dokazivanja njenih prava.
Moguće je da je g-đa Maurer zaista platila stan ne znajući za tu hipoteku, a moguće je i da je kupoprodaja učinjena svesno sa znanjem hipoteke, ali u svakom slučaju vrlo je sumnjivo zašto g-đa Maurer nije upisala u katastar za sve ove godine.
Novinari radi objektivnosti i udruženja kaja traže podršku javnosti za ovu, navodno, veliku nepravdu i bezakonje, morali su najpre proveriti navode, a naroćito anketirati i zvaničnog vlasnika Altman Nenada u Zemunu koji je jedini po zakonu imao pravo upisa hipoteke. Da li je on to zaista učinio ili mu je neko ukrao identitet?
Bojim se da g-đa Maurer u svakom slučaju neće moći povratiti svoja sredstva, a javnost bi trebala biti potpunije informisana o ovom slučaju. Jeste da ima dosta problema u pravnom sistemu Srbije, ali me informacija o ovoliko mogućem nivou bezakonja iznenadila, ali ipak izgleda da nije to baš tako.

John

pre 6 godina

(ATG, 17. mart 2018 07:59)

Zanimljivo...
Tumačiš zakon i pravo, a kažu ti da si na strani prevaranta. Samo u Srbiji...
Nije ovo prvi ovakav slučaj gde je posledica prodaja stana i prinudno iseljenje. Okolnosti su bile manje ili više različite skoro za svaki slučaj, ali su svi imali nešto zajedničko - niko nije bio uknjižen.
A lično su mi poznata dva slučaja gde je pokušano nešto slično, al' se vlasnici uknjižili na vreme i od celog "posla" nije bilo ništa.

To je često bio slučaj sa "investitorima" i stanovima u izgradnji: 1 - Investitor propadne, a cela zgrada se i dalje vodi na njega. A stanovi rasprodati i useljeni. Al' nisu uknjiženi stanari, već investitor. I onda de naplata na imovini. A kojoj imovini? Pa onoj koja se vodi na njega.
2- Dupla prodaja - proda jedan stan dvojici kupaca, a samo jedan se uknjiži. Ionda onaj koji se nije upisao mora napolje.

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Sad znamo i lokaciju stana , i onda neke stvari postaju jasnije!!

Peca @, znači posto banka nije uradila valjano proveru podataka sada zbog aljkavosti ili kriminalne radnje njih nekoliko osoba ova familija ostaje bez stana !


Inače prateći uopšte u zadnjih desetak - petnaest godina dešavanja u srbiji sve više i više dolazim do zaključka da je naša odluka da se ne vraćamo nazad bila ispravna , a u srbiji samo na kratko , bez auta i uvek po danu ! Sigurnije je !

Srbija je daleko od pravne države , a još gore od toga je pitanje da li će ikad i biti !

To je isto Bolno i žalosno kao i ova situacija familije Maurer !

ATG

pre 6 godina

Dragi moj Peco mozete procitati moj komentar za Johna. Poato vidim da ste vi na strani prevaranta. Bilo bi zanimljivo da se vama ovakvo nesto desi, pa da vidim pricu. Jedino kod nas je normalno da okrivljujemo ostecenog, a za krivca ni jednu loau rec gospodin Peca nije rekao. Osteceni je oateceni i ako je neki covek koji je naivan, a prevarant je prevarant bilo koga da prevari.

ATG

pre 6 godina

Za Johna. Znaci ti izdas stan on uknjizen na tebe i onda dodjem ja kao podstanar falsifikujem sve i dignem kredit, a tvoj stan ode na dobos i ti bi onda rekao sta?
Pa ja da sam sa tom bratijom ne bi mi mogao nista, a druga stvar nije cak bitno ni nankoga je stan on je u svakom slucaju falsifikovao papire, nije bitno da li je to licilo kao pravo ili ne. Pa zar notari ne zaradjuju bas zbog toga basnoslovne cifre (oni su tek posebna prica, znaci gori od bankara koju su legalni krimosi ovi jos vise zaradjuju, a sad vidimo za nista). Svi krecu pricu odatle da zena nesto nije uradila kako treba, a ovaj lik je falsifikovao sve i nikom nista. A sad je najverovatnije tim parama od kredita kupio taj isti stan preko nekog svog
pajtosa.

prcko

pre 6 godina

po tome ispade da je svaki vlasnik stana ugrozen ako neka budala uspe da napravi dobar falsifikat. to ne moze biti ok sa pravnok stanovista kako god da ga okrenes

Peca

pre 6 godina

Dzaba buke, zakon je jasan. Clausula intabulandi je kljucna za sticanje vlasnistva, na osnovu nje se knjizite. Uradite obavezno uknjizbu, momenat uknjizbe je datum od kad ste vlasnik. Kod nas je logika “lako cemo”, “ima vremena”, itd, pa nastane belaj. Drugo, banka ocigledno nije valjano radila proveru vlasnistva. Da jeste, odbila bi podstanara, kao sto bi odbila i gospodju da je trazila kredit - oni jednostavno nisu upisani u katastru kao vlasnici, verovatno stoji trece ime. Jasnije sad gde su dve greske? Sad, da li biste kupili stan a da gledate papire gde je upisano jedno ime, hipoteka na drugo ime, treci tvrdi da je vlasnik, a prosaje ga banka? Ne, naravno.

Mare

pre 6 godina

Ova prica nesto ne stima. Ne moze neko uzeti kredit, i dati zalog za stan, bez dokaza da je stan u njegovom vlasnistvu. Drugo banka nece dati kredit od preko 100 tinak hilajda evra za neuknjizeni stan. A da bi to dobio mora da ide kod notara da overi ugovor o kupovini a onda sa tim ugovorom da se upiste u katastar nepokretnosti i banka ce mu poslati verovatno i procenitelja nepokretnosti, kolio ta nekretnina treba da bude procenjena i na koju vrednost da bi vam banka dala kredit od cak 140 hiljada evra. Stan bi onda morao da bude procenjen na jedno minimum 200 hiljada evra.

Samo sebi rupu kopamo,i to ne od juce vec decenijama unazad,tako da smo vec puni svakakvih rupa u koju mozete sutra i vi upasti

pre 6 godina

Ako je ovo tacno onda ce banka i drzava to jest mi nadasve blentavi narod sve ovo na kraju debelo da platimo.

marija

pre 6 godina

Kome li je "zapao za oko" njen stan ? Sigurno nekom beskućniku ... iz ...koje partije ?
(LES MISERABLES, 16. mart 2018 20:07)

Naravno da je nekome "zapao za oko".
Da pojasnim onima koji nisu iz Beograda, to je stan koji gleda i na Skupštinu i na Crkvu Svetog Marka i Tašmajdan u Bulevaru.

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Bojane@ , da li je stan uknjižen ili ne je OBAVEZA banke DA proveri !
Ili je ovaj prevarant uspeo i to DA falsifikuje , što me ne bi ni čudilo !
Ako je uspeo i da uknjiži , znači da iza ovog kriminalnog dela stoje više osoba !
Za mene je voo žalosno i jadno !!

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Poštovana familijo Maurer , pravac STRASBURG , a ako ni tamo nema pomoći onda nemačka i azil !

Ako su mogli rusi nemačkog porekla DA se ugnjezde negde u nemačkoj biće mesta i za vas !!1

Znači kada banka odobrava kredit to radi onako od oka !

Svaka banka mora da proveri da li je stan ili kuca uknjižena na ime osobe koje traži kredit !!! i banka je OBAVEZNA DA SVAKI DETALJ PROVERI !
Ali izgleda da se u srbiji zakoni , pravne norme i obaveze različito tumače , i zato je moguće da se isti stan proda dva-tri puta , ili DA neko na samo osnovu (ukradene) lične karte osnuje-registruje firmu !!

Nebojša Berak

pre 6 godina

Čitam i ne mogu da verujem kakva plejada NAPREDNIH strucnjaka komenrarise da me sramota da čitam. Gledajte ovo:""podstanar je mogao zakonskim (ali ne i legalnim) putem da stan stavi u hipoteku"" Da je prosao pored suda ili pravnog fakulteta znao bi da je sve zakonski propisano legalno Ali svako zeli da bude pametan bez ikakvog osnova. Onda druga osoba jaze da je bio uknjizen toga ne bi bilo. A banke ne uzimaju pod hipoteku neuknjizene stanove i to se zna.
Ovo je na delu ne krađa identiteta nego klasicna otimacina na kriminalan nacin. Ovakve presude govore o o najkriminalnijim slojevima drustva u pravosudu i sve ove sudije koje su potvrdile da je falsifikat a donele presudu u korist banke klasicni kriminalci udruzeni u klasican zlocinacki poduhvat i kriminalnu organizaciju.
Ne moze da se donese presuda i da se prenebregne da je ugovor nistavan zbog falsifikata i neverovatnog nemara ili pak udruzivanja ljudi iz banke sa kriminalcem.
Ne moze ni jedan sud na svetu ovo da presudi i ovo u Strazburu pada iz 1 u 1.
Samo i da vam kazem da vam je ovakva vlast i ovakvo pravosuđe posledica neizlaska na izbore i neuviđanja da je u Srbiji na sceni jednointeresni sistem najprizemnijih i najokorelijih kriminalaca i mafijaša.
Očekivati je da u Srbiji se pojavi nakon ovako sramnih presuda mnogo novih PROGRAMERA a onda ce se čuditi zasto je neki bankar ili sudija dobio metak u celo. Ovo je bezakonje. I vi mozete biti sledeci ako neko pozeli vas stan i kucu. Ćutite i dalje.

Mile III

pre 6 godina

Da li je moguće da se ovako nešto dešava u državi koja pretenduje da pristupi Evropskoj Uniji ?
Ne mogu da verujem da su policija, sudstvo, vlast nezainteresovani za ovakve i slične slučajeve jer na njima gube kredibilitet.

Nesalomivi

pre 6 godina

Iskreno pitam, kako neko moze da da minus na komentar gde se staje u odbranu ove zene? Da li ste bre vi normalni?! Svi znaju da je u pravu i da je prevara u pitanju ali jbg. nema veze fin stan, pa sto da ne ?! A mi sedimo kuci i komentarišemo, na ulicu bre, sutra ce nekome od nas da se desi isto!

pera

pre 6 godina

Vrlo malo podataka je dato da bi mogao da se izvede pravilan zaključak. Osnovno pitanje je da li je vlasnica stana bila uknjiženi ili JE vanknjižni vlasnik? E sad, ako nije bila uknjižena, podstanar je mogao zakonskim (ali ne i legalnim) putem da stan stavi u hipoteku. Prevara je verovtno postojala ali banka to nikako nije mogla da vidi. Uknjiženi vlasnik je morao da
podpiše hipotekarnu izjavu u sudu (ako je to radjeno pre postavljanja Javnih beležnika). Nakon toga se Službi za katastar nepokretnosti podnosi zahtev za upis hipoteke u teretnom listu. Zahtev obavezno mora da podnese lice koje je podpisalo hipotekarnu izjavu ili njegov punomoćnik a služba za katstar nepokretnosti nakon sprovedenog upisa hipoteke, podnosiocu zahteva dostavlja Rešenje o upisu hipoteke. Iako su podaci o celoj pravnoj stvari šturi, može se zaključiti da je gospodja bila vanknjižni vlasnik što je podstanaru otvorilo mogućnost za prevaru. Savet svim je: OBAVEZNO UPIŠTE SVOJE PRAVO VLASNIŠTVA NA NEPOKRETNOSTIMA U NADLEŽNOJ FILIJALI SLUŽBE ZA KATASTAR NEPOKRETNOSTI.

mbođ

pre 6 godina

Siroku javnost se ovakve stvari NE ticu. Prinudno iseljenje je neprijatno ali sasvim legalno.
(Makarije, 16. mart 2018 11:18)

Ovo smrdi na kilometar, a tebi sve legalno? I itekako treba da nas se ticu sve stvari ovog tipa, jer sutra moze svakome da se desi ovakva pljacka.

marija

pre 6 godina

Bože Gospode,
ima li pravde u ovoj zemlji?
Pa nadjite tog prevaranta, raspišite poternicu, istresite ga iz gaća da se vrate te pare toj odvratnoj banci,..., uradite nešto!!!!!!!

Lorber

pre 6 godina

... kako neko može da digne kredit i stavi hipoteku na tuđ stan tek tako? Nisam siguran da znamo sve.
(Sve je to u redu ali..., 16. mart 2018 15:33)

Može jer banka ne proverava previše podatke kod dizanja hipoteku jer zna da u slučaju problema banka protiv pojedinca, pojedinac uvek izvče deblji kraj a banka izvuče svoje pare.

U mojoj zgradi je jedan komšija samo otišao u banku i digao hipoteku na stan koji je zajednička tekovina njega i njegove žene. Bilo je dovoljno da kaže da "nije oženjen" a banka uopšte nije proveravala da li je to tačno, niti da li stan ima suvlasnike!

Sada se žena grči i muči da otplaćuje kredit koji nije uzela, da ne bi ostala bez svog stana!

Nije ni pokrenula sudski postupak jer ne postoji način da dokaže da ona nije znala da je njen (sada naravno, bivši) muž uzeo hipoteku!

A smeće od muža je odavno isparilo...

Bojan

pre 6 godina

Zena je pogresila sto nije uknjizila stan. Tek uknjizbom postajete vlasnik nepokretnosti, nije dovoljan ugovor. Banka je pogresila sto nije trazila izvod iz katastra gde bi se videlo ime vlasnika (ne bi bila ni zena, ni podstanar). Dakle, ceo problem ne bi bio moguc da je gospodja platila 5.500 dinara uknjizbu, a banka izvod iz katastra. Kad smo pravno aljkavi, nastaju problemi.

isto

pre 6 godina

Mom prijatelju se isto desilo, podstanar je falsifikovao njegovu licnu kartu i prodao njegov stan. U policiji su rekli da znaju za tog kriminalca, ali nista drugo. Covek se patio godinama da vrati stan, uspeo je, ali je neverovatno da to moze da se desi, a kad uzimas 1000 dinara u posti traze ti dokumenta. U tome mora da su ucestvovali i bankari i zaposleni u sudu. Tesko sada dokazati.

NikolaD

pre 6 godina

;ljudi, ovo je moguce jedino ako taj stan nije bio uknjizen.
Ako nije uknjizen, kupac ne moze da proveri ciji je i ako prodavac donese dokumentaciju (falsifikovanu) da je njegov eto.
Secate se kakav je javasluk bio pre 10 godina sa ovim u vezi (nadam se da je sada malo bolje).

John

pre 6 godina

(Mia, 16. mart 2018 17:07)

Nigde nisam napisao da bilo koga volim.
Najpre, čiji je potpis falsifikovan? Njen ili prethodnog vlasnika? Ako je njen, onda je trebala momentalno (znači još 2016) da podnese kako parničnu tužbu, tako i krivičnu prijavu. Ako to nije učinila (a svakako bi rekla da jeste) onda je sama kriva za ovo.
A ako je potpis od prethodnog vlasnika, e to onda znači da je on bio uknjižen, a ne ona.
Uzgred budi rečeno, da li ćeš posumnjati u muškarca koji donosi dokument potpisan imenom "Jovan Popović"? A u muškarca koji se potpisuje kao "Silvana Maurer"?
Definicija hipoteke je ovo: "Ugovor o hipoteci je ugovor između vlasnika nepokretnosti i poverioca kojim se vlasnik nepokretnosti obavezuje da u korist poverioca zasnuje hipoteku radi namirenja obezbeđenog potraživanja, na način propisan zakonom"
Dakle, hipoteku (ugovornu) može zasovati samo vlasnik nepokretnosti i niko drugi. U ovom slučaju je, očigledno, to učinio neko ko se predstavljao kao vlasnik. A vlasnikom se smatra onaj ko je upisan u katastar.
Što će reći, pošto se taj tip predstavljao kao Jovan, a ne kao Silvana, u "knjigama" je bio upisan Jovan, a ne Silvana...

Mia

pre 6 godina

@John,
Pa gde piše da stan nije na njeno ime? Podstanar je verovatno falsifikovao dokumente potrebne za hipoteku. Takođe, piše i da je tužila banku i prevaranta ali da taj postupak još uvek traje.
Evo i za vas jedno pitanje kad ih toliko volite, da li je zaista toliko teško pročitati dobro tekst pre pametovanja?

Zoran

pre 6 godina

Stan je upisan u katastar, najverovatnije na tu zenu, ali cak i da nije prevela na sebe i da stoji da je neki Petar Petrovic, kako Jovan Popovic moze da stavi hipoteku na taj stan?

Sda joj advokati rekli da nema ništa od stana?

pre 6 godina

"...otišla sam sa advokaticom misleći da ćemo dokazati da je to moj stan..."

I, šta je onda bilo? Kako neko ko je kupio nekretninu ne može da dokaže da je vlasnik te nekretnine? Kupoprodajni ugovor? Izvod iz upisa u zemljišne knjige (tada)? Poresko rešenje?

Makarije

pre 6 godina

@makarije
Sve vam lepo piše u članku:
- da je u pitanju prevara podstanara (čitav niz krivičnih dela falsifikovanja)
- da je u toj prevari falsifikatima založen TUĐI stan (i to niko od onih koji su naplatili silne provizije nije proveravao)
- da sad ženu isteruju iz stana zbog duga/krađe/prevare sa kojom ona i njena porodica nikakve veze nema
Ali lepše je botovati.
(genije, 16. mart 2018 15:54)
---
U prvom clanku nije pisalo bas nista osim da policija iseljava porodicu Maurer, zato sam i reahovao. Tek kasnije je ostatak teksta dodat. Meni sve to deluje neverovatno. Svakako ima posla i za dobrog advokata a bogami i za policiju. Uzgred, agencije za promet nekretnina jesu skupe tj provizija im nije mala ali one upravo za to i sluze, da provere kompletnu stvar pre kupoprodaje.

Vojvodjanin

pre 6 godina

@ Aleksandar Svaka cast na komentaru. U ovoj situaciji problem je u katastru a ne u nekom pojedincu koji je podigao kredit. Za sest godina "napredne vladavine" dobili smo samo kic, bahatost i nesposobnost u svim mogucim oblicima, a drzavne institucije funkcionisu kao u 19. veku...

John

pre 6 godina

Da je ona uknjižila stan na vreme, svega ovoga ne bi bilo.
Svojina se stiče samo i isključivo upisom u katastar (ranije u zemljišne knjige). Ne kupovinom, ne ugovorom, ne predajom para, ne useljenjem... samo upisom u katastar. A na isti način se i dokazuje da si vlasnik stana/kuće.

"dok joj advokati govore da od toga nema ništa"
Vrlo moguće. Morala bi da dokaže da su i banka i kupac znali da kupuju/prodaju "faličan" stan, I jedni i drugi se mogu vrlo efikasno odbraniti sa "Mi smo se rukovodili onime što piše u katastru"

"Silvana Maurer kazala je da je u decembru 2016. godine saznala da bi mogla da ostane bez stana"
Zašto onda nije tužila sve umešane? I banku, i podstanara, možda i prethodnog vlasnika...

"otišla sam sa advokaticom misleći da ćemo dokazati da je to moj stan"
Ne dokazuje se tako što odeš negde sa advokaticom, već tako što advokatica sedne i napiše tužbu i onda je pošalje sudu.

"ali se jedan jedini nije složio sa time i taj je kupio stan"
Ima pravo da joj ne veruje na reč. A bojim se da tad osim svoje reči nije imala drugih dokaza.

"policija utvrdila da su dokumenta falsifikat"
To utvrđuje sud. Do tada su ta dokumenta validna.

"da su rekli da će tog čoveka goniti"
Za falsifikovanje se goni po službenoj dužnosti.

marko

pre 6 godina

Ja iznova i iznova citam recenice iz teksta, ne bi' li video da li sam neki detalj preskocio. Toliko mi neverovatno deluje ova prica.
Ljudi, ovo je otimanje. Otimanje na silu. Zakon jaceg i podmuklijeg. Po ovom sablonu bi mogla svaka susa, koja je u stanju da falsifikuje dokumena, da vas izbaci iz rodjenog stana. A policija je tu da im pomogne. Bukvalno osecam mucninu dok citam vest.

genije

pre 6 godina

@budala nikad ne nedostaje
@makarije
Sve vam lepo piše u članku:
- da je u pitanju prevara podstanara (čitav niz krivičnih dela falsifikovanja)
- da je u toj prevari falsifikatima založen TUĐI stan (i to niko od onih koji su naplatili silne provizije nije proveravao)
- da sad ženu isteruju iz stana zbog duga/krađe/prevare sa kojom ona i njena porodica nikakve veze nema
Ali lepše je botovati.

Пoclodavaц

pre 6 godina

Значи госпођи ће вратити стан када докаже да је њен. А чиме је банка доказала да је њихов? фалсификованим папирима? Срамота је шта се ради.

Jegulja

pre 6 godina

o ovom slucaju se zna od ranije. mogu da se opkladim da protiv osobe koja je podigla kredit na osnovu falsifikovane dokumentacije nije ni pokrenut krivicni postupak (a ima vise krivicnih dela tu). takodje ostalim ucesnicima u prljavoj igri (katastar, banka) isto nista ne fali. u drzavi u kojoj institucije ne funkcionisu kola se lome na najslabijem.

da se ispravim, institucije funkcionisu ovde samo u korist najvecih bitangi. npr. vidite kako su efikasno krenuli u izvrsenje ali ako pogledate sta se dogadja sa osobom koja je falsifikovala dokumentaciju, bankom, katastrom videcete da njima nista ne fali, nisu dodirnuti.

budala nikad ne nedostaje

pre 6 godina

tipična srpska posla - nit znaš o čemu se radi, niti ko je u pravu, a ko nije, niti kako je sve počelo, niti istoriju slučaja, pojma nemaš, ali zato si spreman tamo da otrčiš, da se buniš, vičeš, tučeš s policijom...

Ratko

pre 6 godina

Podstanar uzeo kredit od 140 hiljada eura pa sada iseljavaju vlasnike stana! Kakve oni veze imaju sa podstanarom? Ovo je ra rubriku verovali ili ne!

Makarije

pre 6 godina

I? Sta mi sad treba da radimo sa ovom informacijom? Da se suprotstavljamo policiji a nemamo blage veze zasto se to desava? Ovakve vesti postaju praksa u pojedinim medijima. Siroku javnost se ovakve stvari NE ticu. Prinudno iseljenje je neprijatno ali sasvim legalno.

Aleksandar

pre 6 godina

Ovde je u pitanju krađe identiteta, neko je falsifikovanim ličnim dokumentima digao kredit na tuđe ime i stavio hipoteku na tuđi stan, a katastar iako je imao dokumentaciju nije ažurirao status nekretnine i vlasnika u zakonskom roku. To se zove nesposobnost države (kojom upravljate vi iz SNS već 6 godina) da uhapsi onog ko je to uradio (znači MUP na čijem čelu je vaš Nebojša iz Beograda), da se smeni odgovorni iz katastra, koji je u nadležnosti Vlade Srbije i da NBS (kojom upravlja Jorgobanka koja nosi tašnu od 4000 evra) da poništi ugovor banke kao nevalidan. To se zove nesposobnost vlasti, a ne kapitalizam. Ovo da neko uradi u Belgiji na primer, već vi padale ostavke i radili sudovi. Ali vi ćete da stavljate jarbole (kao falusni simbol koji treba da zameni nešto što je malo kod vas) i da ispirate fontane, jer jedino to i umete.

Aleksandar

pre 6 godina

Ovde je u pitanju krađe identiteta, neko je falsifikovanim ličnim dokumentima digao kredit na tuđe ime i stavio hipoteku na tuđi stan, a katastar iako je imao dokumentaciju nije ažurirao status nekretnine i vlasnika u zakonskom roku. To se zove nesposobnost države (kojom upravljate vi iz SNS već 6 godina) da uhapsi onog ko je to uradio (znači MUP na čijem čelu je vaš Nebojša iz Beograda), da se smeni odgovorni iz katastra, koji je u nadležnosti Vlade Srbije i da NBS (kojom upravlja Jorgobanka koja nosi tašnu od 4000 evra) da poništi ugovor banke kao nevalidan. To se zove nesposobnost vlasti, a ne kapitalizam. Ovo da neko uradi u Belgiji na primer, već vi padale ostavke i radili sudovi. Ali vi ćete da stavljate jarbole (kao falusni simbol koji treba da zameni nešto što je malo kod vas) i da ispirate fontane, jer jedino to i umete.

Ratko

pre 6 godina

Podstanar uzeo kredit od 140 hiljada eura pa sada iseljavaju vlasnike stana! Kakve oni veze imaju sa podstanarom? Ovo je ra rubriku verovali ili ne!

Jegulja

pre 6 godina

o ovom slucaju se zna od ranije. mogu da se opkladim da protiv osobe koja je podigla kredit na osnovu falsifikovane dokumentacije nije ni pokrenut krivicni postupak (a ima vise krivicnih dela tu). takodje ostalim ucesnicima u prljavoj igri (katastar, banka) isto nista ne fali. u drzavi u kojoj institucije ne funkcionisu kola se lome na najslabijem.

da se ispravim, institucije funkcionisu ovde samo u korist najvecih bitangi. npr. vidite kako su efikasno krenuli u izvrsenje ali ako pogledate sta se dogadja sa osobom koja je falsifikovala dokumentaciju, bankom, katastrom videcete da njima nista ne fali, nisu dodirnuti.

Пoclodavaц

pre 6 godina

Значи госпођи ће вратити стан када докаже да је њен. А чиме је банка доказала да је њихов? фалсификованим папирима? Срамота је шта се ради.

marko

pre 6 godina

Ja iznova i iznova citam recenice iz teksta, ne bi' li video da li sam neki detalj preskocio. Toliko mi neverovatno deluje ova prica.
Ljudi, ovo je otimanje. Otimanje na silu. Zakon jaceg i podmuklijeg. Po ovom sablonu bi mogla svaka susa, koja je u stanju da falsifikuje dokumena, da vas izbaci iz rodjenog stana. A policija je tu da im pomogne. Bukvalno osecam mucninu dok citam vest.

genije

pre 6 godina

@budala nikad ne nedostaje
@makarije
Sve vam lepo piše u članku:
- da je u pitanju prevara podstanara (čitav niz krivičnih dela falsifikovanja)
- da je u toj prevari falsifikatima založen TUĐI stan (i to niko od onih koji su naplatili silne provizije nije proveravao)
- da sad ženu isteruju iz stana zbog duga/krađe/prevare sa kojom ona i njena porodica nikakve veze nema
Ali lepše je botovati.

Vojvodjanin

pre 6 godina

@ Aleksandar Svaka cast na komentaru. U ovoj situaciji problem je u katastru a ne u nekom pojedincu koji je podigao kredit. Za sest godina "napredne vladavine" dobili smo samo kic, bahatost i nesposobnost u svim mogucim oblicima, a drzavne institucije funkcionisu kao u 19. veku...

Sda joj advokati rekli da nema ništa od stana?

pre 6 godina

"...otišla sam sa advokaticom misleći da ćemo dokazati da je to moj stan..."

I, šta je onda bilo? Kako neko ko je kupio nekretninu ne može da dokaže da je vlasnik te nekretnine? Kupoprodajni ugovor? Izvod iz upisa u zemljišne knjige (tada)? Poresko rešenje?

Zoran

pre 6 godina

Stan je upisan u katastar, najverovatnije na tu zenu, ali cak i da nije prevela na sebe i da stoji da je neki Petar Petrovic, kako Jovan Popovic moze da stavi hipoteku na taj stan?

isto

pre 6 godina

Mom prijatelju se isto desilo, podstanar je falsifikovao njegovu licnu kartu i prodao njegov stan. U policiji su rekli da znaju za tog kriminalca, ali nista drugo. Covek se patio godinama da vrati stan, uspeo je, ali je neverovatno da to moze da se desi, a kad uzimas 1000 dinara u posti traze ti dokumenta. U tome mora da su ucestvovali i bankari i zaposleni u sudu. Tesko sada dokazati.

budala nikad ne nedostaje

pre 6 godina

tipična srpska posla - nit znaš o čemu se radi, niti ko je u pravu, a ko nije, niti kako je sve počelo, niti istoriju slučaja, pojma nemaš, ali zato si spreman tamo da otrčiš, da se buniš, vičeš, tučeš s policijom...

Mia

pre 6 godina

@John,
Pa gde piše da stan nije na njeno ime? Podstanar je verovatno falsifikovao dokumente potrebne za hipoteku. Takođe, piše i da je tužila banku i prevaranta ali da taj postupak još uvek traje.
Evo i za vas jedno pitanje kad ih toliko volite, da li je zaista toliko teško pročitati dobro tekst pre pametovanja?

John

pre 6 godina

Da je ona uknjižila stan na vreme, svega ovoga ne bi bilo.
Svojina se stiče samo i isključivo upisom u katastar (ranije u zemljišne knjige). Ne kupovinom, ne ugovorom, ne predajom para, ne useljenjem... samo upisom u katastar. A na isti način se i dokazuje da si vlasnik stana/kuće.

"dok joj advokati govore da od toga nema ništa"
Vrlo moguće. Morala bi da dokaže da su i banka i kupac znali da kupuju/prodaju "faličan" stan, I jedni i drugi se mogu vrlo efikasno odbraniti sa "Mi smo se rukovodili onime što piše u katastru"

"Silvana Maurer kazala je da je u decembru 2016. godine saznala da bi mogla da ostane bez stana"
Zašto onda nije tužila sve umešane? I banku, i podstanara, možda i prethodnog vlasnika...

"otišla sam sa advokaticom misleći da ćemo dokazati da je to moj stan"
Ne dokazuje se tako što odeš negde sa advokaticom, već tako što advokatica sedne i napiše tužbu i onda je pošalje sudu.

"ali se jedan jedini nije složio sa time i taj je kupio stan"
Ima pravo da joj ne veruje na reč. A bojim se da tad osim svoje reči nije imala drugih dokaza.

"policija utvrdila da su dokumenta falsifikat"
To utvrđuje sud. Do tada su ta dokumenta validna.

"da su rekli da će tog čoveka goniti"
Za falsifikovanje se goni po službenoj dužnosti.

Lorber

pre 6 godina

... kako neko može da digne kredit i stavi hipoteku na tuđ stan tek tako? Nisam siguran da znamo sve.
(Sve je to u redu ali..., 16. mart 2018 15:33)

Može jer banka ne proverava previše podatke kod dizanja hipoteku jer zna da u slučaju problema banka protiv pojedinca, pojedinac uvek izvče deblji kraj a banka izvuče svoje pare.

U mojoj zgradi je jedan komšija samo otišao u banku i digao hipoteku na stan koji je zajednička tekovina njega i njegove žene. Bilo je dovoljno da kaže da "nije oženjen" a banka uopšte nije proveravala da li je to tačno, niti da li stan ima suvlasnike!

Sada se žena grči i muči da otplaćuje kredit koji nije uzela, da ne bi ostala bez svog stana!

Nije ni pokrenula sudski postupak jer ne postoji način da dokaže da ona nije znala da je njen (sada naravno, bivši) muž uzeo hipoteku!

A smeće od muža je odavno isparilo...

Makarije

pre 6 godina

@makarije
Sve vam lepo piše u članku:
- da je u pitanju prevara podstanara (čitav niz krivičnih dela falsifikovanja)
- da je u toj prevari falsifikatima založen TUĐI stan (i to niko od onih koji su naplatili silne provizije nije proveravao)
- da sad ženu isteruju iz stana zbog duga/krađe/prevare sa kojom ona i njena porodica nikakve veze nema
Ali lepše je botovati.
(genije, 16. mart 2018 15:54)
---
U prvom clanku nije pisalo bas nista osim da policija iseljava porodicu Maurer, zato sam i reahovao. Tek kasnije je ostatak teksta dodat. Meni sve to deluje neverovatno. Svakako ima posla i za dobrog advokata a bogami i za policiju. Uzgred, agencije za promet nekretnina jesu skupe tj provizija im nije mala ali one upravo za to i sluze, da provere kompletnu stvar pre kupoprodaje.

marija

pre 6 godina

Bože Gospode,
ima li pravde u ovoj zemlji?
Pa nadjite tog prevaranta, raspišite poternicu, istresite ga iz gaća da se vrate te pare toj odvratnoj banci,..., uradite nešto!!!!!!!

mbođ

pre 6 godina

Siroku javnost se ovakve stvari NE ticu. Prinudno iseljenje je neprijatno ali sasvim legalno.
(Makarije, 16. mart 2018 11:18)

Ovo smrdi na kilometar, a tebi sve legalno? I itekako treba da nas se ticu sve stvari ovog tipa, jer sutra moze svakome da se desi ovakva pljacka.

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Bojane@ , da li je stan uknjižen ili ne je OBAVEZA banke DA proveri !
Ili je ovaj prevarant uspeo i to DA falsifikuje , što me ne bi ni čudilo !
Ako je uspeo i da uknjiži , znači da iza ovog kriminalnog dela stoje više osoba !
Za mene je voo žalosno i jadno !!

Nesalomivi

pre 6 godina

Iskreno pitam, kako neko moze da da minus na komentar gde se staje u odbranu ove zene? Da li ste bre vi normalni?! Svi znaju da je u pravu i da je prevara u pitanju ali jbg. nema veze fin stan, pa sto da ne ?! A mi sedimo kuci i komentarišemo, na ulicu bre, sutra ce nekome od nas da se desi isto!

Nebojša Berak

pre 6 godina

Čitam i ne mogu da verujem kakva plejada NAPREDNIH strucnjaka komenrarise da me sramota da čitam. Gledajte ovo:""podstanar je mogao zakonskim (ali ne i legalnim) putem da stan stavi u hipoteku"" Da je prosao pored suda ili pravnog fakulteta znao bi da je sve zakonski propisano legalno Ali svako zeli da bude pametan bez ikakvog osnova. Onda druga osoba jaze da je bio uknjizen toga ne bi bilo. A banke ne uzimaju pod hipoteku neuknjizene stanove i to se zna.
Ovo je na delu ne krađa identiteta nego klasicna otimacina na kriminalan nacin. Ovakve presude govore o o najkriminalnijim slojevima drustva u pravosudu i sve ove sudije koje su potvrdile da je falsifikat a donele presudu u korist banke klasicni kriminalci udruzeni u klasican zlocinacki poduhvat i kriminalnu organizaciju.
Ne moze da se donese presuda i da se prenebregne da je ugovor nistavan zbog falsifikata i neverovatnog nemara ili pak udruzivanja ljudi iz banke sa kriminalcem.
Ne moze ni jedan sud na svetu ovo da presudi i ovo u Strazburu pada iz 1 u 1.
Samo i da vam kazem da vam je ovakva vlast i ovakvo pravosuđe posledica neizlaska na izbore i neuviđanja da je u Srbiji na sceni jednointeresni sistem najprizemnijih i najokorelijih kriminalaca i mafijaša.
Očekivati je da u Srbiji se pojavi nakon ovako sramnih presuda mnogo novih PROGRAMERA a onda ce se čuditi zasto je neki bankar ili sudija dobio metak u celo. Ovo je bezakonje. I vi mozete biti sledeci ako neko pozeli vas stan i kucu. Ćutite i dalje.

Bojan

pre 6 godina

Zena je pogresila sto nije uknjizila stan. Tek uknjizbom postajete vlasnik nepokretnosti, nije dovoljan ugovor. Banka je pogresila sto nije trazila izvod iz katastra gde bi se videlo ime vlasnika (ne bi bila ni zena, ni podstanar). Dakle, ceo problem ne bi bio moguc da je gospodja platila 5.500 dinara uknjizbu, a banka izvod iz katastra. Kad smo pravno aljkavi, nastaju problemi.

Makarije

pre 6 godina

I? Sta mi sad treba da radimo sa ovom informacijom? Da se suprotstavljamo policiji a nemamo blage veze zasto se to desava? Ovakve vesti postaju praksa u pojedinim medijima. Siroku javnost se ovakve stvari NE ticu. Prinudno iseljenje je neprijatno ali sasvim legalno.

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Poštovana familijo Maurer , pravac STRASBURG , a ako ni tamo nema pomoći onda nemačka i azil !

Ako su mogli rusi nemačkog porekla DA se ugnjezde negde u nemačkoj biće mesta i za vas !!1

Znači kada banka odobrava kredit to radi onako od oka !

Svaka banka mora da proveri da li je stan ili kuca uknjižena na ime osobe koje traži kredit !!! i banka je OBAVEZNA DA SVAKI DETALJ PROVERI !
Ali izgleda da se u srbiji zakoni , pravne norme i obaveze različito tumače , i zato je moguće da se isti stan proda dva-tri puta , ili DA neko na samo osnovu (ukradene) lične karte osnuje-registruje firmu !!

Mile III

pre 6 godina

Da li je moguće da se ovako nešto dešava u državi koja pretenduje da pristupi Evropskoj Uniji ?
Ne mogu da verujem da su policija, sudstvo, vlast nezainteresovani za ovakve i slične slučajeve jer na njima gube kredibilitet.

Samo sebi rupu kopamo,i to ne od juce vec decenijama unazad,tako da smo vec puni svakakvih rupa u koju mozete sutra i vi upasti

pre 6 godina

Ako je ovo tacno onda ce banka i drzava to jest mi nadasve blentavi narod sve ovo na kraju debelo da platimo.

NikolaD

pre 6 godina

;ljudi, ovo je moguce jedino ako taj stan nije bio uknjizen.
Ako nije uknjizen, kupac ne moze da proveri ciji je i ako prodavac donese dokumentaciju (falsifikovanu) da je njegov eto.
Secate se kakav je javasluk bio pre 10 godina sa ovim u vezi (nadam se da je sada malo bolje).

John

pre 6 godina

(Mia, 16. mart 2018 17:07)

Nigde nisam napisao da bilo koga volim.
Najpre, čiji je potpis falsifikovan? Njen ili prethodnog vlasnika? Ako je njen, onda je trebala momentalno (znači još 2016) da podnese kako parničnu tužbu, tako i krivičnu prijavu. Ako to nije učinila (a svakako bi rekla da jeste) onda je sama kriva za ovo.
A ako je potpis od prethodnog vlasnika, e to onda znači da je on bio uknjižen, a ne ona.
Uzgred budi rečeno, da li ćeš posumnjati u muškarca koji donosi dokument potpisan imenom "Jovan Popović"? A u muškarca koji se potpisuje kao "Silvana Maurer"?
Definicija hipoteke je ovo: "Ugovor o hipoteci je ugovor između vlasnika nepokretnosti i poverioca kojim se vlasnik nepokretnosti obavezuje da u korist poverioca zasnuje hipoteku radi namirenja obezbeđenog potraživanja, na način propisan zakonom"
Dakle, hipoteku (ugovornu) može zasovati samo vlasnik nepokretnosti i niko drugi. U ovom slučaju je, očigledno, to učinio neko ko se predstavljao kao vlasnik. A vlasnikom se smatra onaj ko je upisan u katastar.
Što će reći, pošto se taj tip predstavljao kao Jovan, a ne kao Silvana, u "knjigama" je bio upisan Jovan, a ne Silvana...

marija

pre 6 godina

Kome li je "zapao za oko" njen stan ? Sigurno nekom beskućniku ... iz ...koje partije ?
(LES MISERABLES, 16. mart 2018 20:07)

Naravno da je nekome "zapao za oko".
Da pojasnim onima koji nisu iz Beograda, to je stan koji gleda i na Skupštinu i na Crkvu Svetog Marka i Tašmajdan u Bulevaru.

pera

pre 6 godina

Vrlo malo podataka je dato da bi mogao da se izvede pravilan zaključak. Osnovno pitanje je da li je vlasnica stana bila uknjiženi ili JE vanknjižni vlasnik? E sad, ako nije bila uknjižena, podstanar je mogao zakonskim (ali ne i legalnim) putem da stan stavi u hipoteku. Prevara je verovtno postojala ali banka to nikako nije mogla da vidi. Uknjiženi vlasnik je morao da
podpiše hipotekarnu izjavu u sudu (ako je to radjeno pre postavljanja Javnih beležnika). Nakon toga se Službi za katastar nepokretnosti podnosi zahtev za upis hipoteke u teretnom listu. Zahtev obavezno mora da podnese lice koje je podpisalo hipotekarnu izjavu ili njegov punomoćnik a služba za katstar nepokretnosti nakon sprovedenog upisa hipoteke, podnosiocu zahteva dostavlja Rešenje o upisu hipoteke. Iako su podaci o celoj pravnoj stvari šturi, može se zaključiti da je gospodja bila vanknjižni vlasnik što je podstanaru otvorilo mogućnost za prevaru. Savet svim je: OBAVEZNO UPIŠTE SVOJE PRAVO VLASNIŠTVA NA NEPOKRETNOSTIMA U NADLEŽNOJ FILIJALI SLUŽBE ZA KATASTAR NEPOKRETNOSTI.

Mare

pre 6 godina

Ova prica nesto ne stima. Ne moze neko uzeti kredit, i dati zalog za stan, bez dokaza da je stan u njegovom vlasnistvu. Drugo banka nece dati kredit od preko 100 tinak hilajda evra za neuknjizeni stan. A da bi to dobio mora da ide kod notara da overi ugovor o kupovini a onda sa tim ugovorom da se upiste u katastar nepokretnosti i banka ce mu poslati verovatno i procenitelja nepokretnosti, kolio ta nekretnina treba da bude procenjena i na koju vrednost da bi vam banka dala kredit od cak 140 hiljada evra. Stan bi onda morao da bude procenjen na jedno minimum 200 hiljada evra.

prcko

pre 6 godina

po tome ispade da je svaki vlasnik stana ugrozen ako neka budala uspe da napravi dobar falsifikat. to ne moze biti ok sa pravnok stanovista kako god da ga okrenes

Peca

pre 6 godina

Dzaba buke, zakon je jasan. Clausula intabulandi je kljucna za sticanje vlasnistva, na osnovu nje se knjizite. Uradite obavezno uknjizbu, momenat uknjizbe je datum od kad ste vlasnik. Kod nas je logika “lako cemo”, “ima vremena”, itd, pa nastane belaj. Drugo, banka ocigledno nije valjano radila proveru vlasnistva. Da jeste, odbila bi podstanara, kao sto bi odbila i gospodju da je trazila kredit - oni jednostavno nisu upisani u katastru kao vlasnici, verovatno stoji trece ime. Jasnije sad gde su dve greske? Sad, da li biste kupili stan a da gledate papire gde je upisano jedno ime, hipoteka na drugo ime, treci tvrdi da je vlasnik, a prosaje ga banka? Ne, naravno.

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Sad znamo i lokaciju stana , i onda neke stvari postaju jasnije!!

Peca @, znači posto banka nije uradila valjano proveru podataka sada zbog aljkavosti ili kriminalne radnje njih nekoliko osoba ova familija ostaje bez stana !


Inače prateći uopšte u zadnjih desetak - petnaest godina dešavanja u srbiji sve više i više dolazim do zaključka da je naša odluka da se ne vraćamo nazad bila ispravna , a u srbiji samo na kratko , bez auta i uvek po danu ! Sigurnije je !

Srbija je daleko od pravne države , a još gore od toga je pitanje da li će ikad i biti !

To je isto Bolno i žalosno kao i ova situacija familije Maurer !

ATG

pre 6 godina

Za Johna. Znaci ti izdas stan on uknjizen na tebe i onda dodjem ja kao podstanar falsifikujem sve i dignem kredit, a tvoj stan ode na dobos i ti bi onda rekao sta?
Pa ja da sam sa tom bratijom ne bi mi mogao nista, a druga stvar nije cak bitno ni nankoga je stan on je u svakom slucaju falsifikovao papire, nije bitno da li je to licilo kao pravo ili ne. Pa zar notari ne zaradjuju bas zbog toga basnoslovne cifre (oni su tek posebna prica, znaci gori od bankara koju su legalni krimosi ovi jos vise zaradjuju, a sad vidimo za nista). Svi krecu pricu odatle da zena nesto nije uradila kako treba, a ovaj lik je falsifikovao sve i nikom nista. A sad je najverovatnije tim parama od kredita kupio taj isti stan preko nekog svog
pajtosa.

Altman

pre 6 godina

Pre nego što se stane u zaštitu g-đe Maurer treba imati na umu sledeće:
1. g-đa Maurer nije uknjižena, uknjižen je g-din Nenad Altman koji je sada živi u Zemunu, Ulica Glavna 22, gde ima dva stana uknjižena na Altman Ana, a Altman Nenad ima pravo plodouživanja na oba stana u Zemunu. Inače, Altman Nenad je i predsednik nadzornog odbora Jevrejske opštine Zemun.
2. Sporna hipoteka koja je sada aktivirana upisana je davno 07.07.2008. kada je, a i sada je, vlasnik Altman.
Dakle, g-đa Maurer nije vlasnik stana i verovatno su je pravosudni organi odbili kao neovlašćeno lice u svim pokušajima dokazivanja njenih prava.
Moguće je da je g-đa Maurer zaista platila stan ne znajući za tu hipoteku, a moguće je i da je kupoprodaja učinjena svesno sa znanjem hipoteke, ali u svakom slučaju vrlo je sumnjivo zašto g-đa Maurer nije upisala u katastar za sve ove godine.
Novinari radi objektivnosti i udruženja kaja traže podršku javnosti za ovu, navodno, veliku nepravdu i bezakonje, morali su najpre proveriti navode, a naroćito anketirati i zvaničnog vlasnika Altman Nenada u Zemunu koji je jedini po zakonu imao pravo upisa hipoteke. Da li je on to zaista učinio ili mu je neko ukrao identitet?
Bojim se da g-đa Maurer u svakom slučaju neće moći povratiti svoja sredstva, a javnost bi trebala biti potpunije informisana o ovom slučaju. Jeste da ima dosta problema u pravnom sistemu Srbije, ali me informacija o ovoliko mogućem nivou bezakonja iznenadila, ali ipak izgleda da nije to baš tako.

ATG

pre 6 godina

Dragi moj Peco mozete procitati moj komentar za Johna. Poato vidim da ste vi na strani prevaranta. Bilo bi zanimljivo da se vama ovakvo nesto desi, pa da vidim pricu. Jedino kod nas je normalno da okrivljujemo ostecenog, a za krivca ni jednu loau rec gospodin Peca nije rekao. Osteceni je oateceni i ako je neki covek koji je naivan, a prevarant je prevarant bilo koga da prevari.

John

pre 6 godina

(ATG, 17. mart 2018 07:59)

Zanimljivo...
Tumačiš zakon i pravo, a kažu ti da si na strani prevaranta. Samo u Srbiji...
Nije ovo prvi ovakav slučaj gde je posledica prodaja stana i prinudno iseljenje. Okolnosti su bile manje ili više različite skoro za svaki slučaj, ali su svi imali nešto zajedničko - niko nije bio uknjižen.
A lično su mi poznata dva slučaja gde je pokušano nešto slično, al' se vlasnici uknjižili na vreme i od celog "posla" nije bilo ništa.

To je često bio slučaj sa "investitorima" i stanovima u izgradnji: 1 - Investitor propadne, a cela zgrada se i dalje vodi na njega. A stanovi rasprodati i useljeni. Al' nisu uknjiženi stanari, već investitor. I onda de naplata na imovini. A kojoj imovini? Pa onoj koja se vodi na njega.
2- Dupla prodaja - proda jedan stan dvojici kupaca, a samo jedan se uknjiži. Ionda onaj koji se nije upisao mora napolje.

Makarije

pre 6 godina

I? Sta mi sad treba da radimo sa ovom informacijom? Da se suprotstavljamo policiji a nemamo blage veze zasto se to desava? Ovakve vesti postaju praksa u pojedinim medijima. Siroku javnost se ovakve stvari NE ticu. Prinudno iseljenje je neprijatno ali sasvim legalno.

budala nikad ne nedostaje

pre 6 godina

tipična srpska posla - nit znaš o čemu se radi, niti ko je u pravu, a ko nije, niti kako je sve počelo, niti istoriju slučaja, pojma nemaš, ali zato si spreman tamo da otrčiš, da se buniš, vičeš, tučeš s policijom...

Aleksandar

pre 6 godina

Ovde je u pitanju krađe identiteta, neko je falsifikovanim ličnim dokumentima digao kredit na tuđe ime i stavio hipoteku na tuđi stan, a katastar iako je imao dokumentaciju nije ažurirao status nekretnine i vlasnika u zakonskom roku. To se zove nesposobnost države (kojom upravljate vi iz SNS već 6 godina) da uhapsi onog ko je to uradio (znači MUP na čijem čelu je vaš Nebojša iz Beograda), da se smeni odgovorni iz katastra, koji je u nadležnosti Vlade Srbije i da NBS (kojom upravlja Jorgobanka koja nosi tašnu od 4000 evra) da poništi ugovor banke kao nevalidan. To se zove nesposobnost vlasti, a ne kapitalizam. Ovo da neko uradi u Belgiji na primer, već vi padale ostavke i radili sudovi. Ali vi ćete da stavljate jarbole (kao falusni simbol koji treba da zameni nešto što je malo kod vas) i da ispirate fontane, jer jedino to i umete.

Jegulja

pre 6 godina

o ovom slucaju se zna od ranije. mogu da se opkladim da protiv osobe koja je podigla kredit na osnovu falsifikovane dokumentacije nije ni pokrenut krivicni postupak (a ima vise krivicnih dela tu). takodje ostalim ucesnicima u prljavoj igri (katastar, banka) isto nista ne fali. u drzavi u kojoj institucije ne funkcionisu kola se lome na najslabijem.

da se ispravim, institucije funkcionisu ovde samo u korist najvecih bitangi. npr. vidite kako su efikasno krenuli u izvrsenje ali ako pogledate sta se dogadja sa osobom koja je falsifikovala dokumentaciju, bankom, katastrom videcete da njima nista ne fali, nisu dodirnuti.

Vojvodjanin

pre 6 godina

@ Aleksandar Svaka cast na komentaru. U ovoj situaciji problem je u katastru a ne u nekom pojedincu koji je podigao kredit. Za sest godina "napredne vladavine" dobili smo samo kic, bahatost i nesposobnost u svim mogucim oblicima, a drzavne institucije funkcionisu kao u 19. veku...

Nebojša Berak

pre 6 godina

Čitam i ne mogu da verujem kakva plejada NAPREDNIH strucnjaka komenrarise da me sramota da čitam. Gledajte ovo:""podstanar je mogao zakonskim (ali ne i legalnim) putem da stan stavi u hipoteku"" Da je prosao pored suda ili pravnog fakulteta znao bi da je sve zakonski propisano legalno Ali svako zeli da bude pametan bez ikakvog osnova. Onda druga osoba jaze da je bio uknjizen toga ne bi bilo. A banke ne uzimaju pod hipoteku neuknjizene stanove i to se zna.
Ovo je na delu ne krađa identiteta nego klasicna otimacina na kriminalan nacin. Ovakve presude govore o o najkriminalnijim slojevima drustva u pravosudu i sve ove sudije koje su potvrdile da je falsifikat a donele presudu u korist banke klasicni kriminalci udruzeni u klasican zlocinacki poduhvat i kriminalnu organizaciju.
Ne moze da se donese presuda i da se prenebregne da je ugovor nistavan zbog falsifikata i neverovatnog nemara ili pak udruzivanja ljudi iz banke sa kriminalcem.
Ne moze ni jedan sud na svetu ovo da presudi i ovo u Strazburu pada iz 1 u 1.
Samo i da vam kazem da vam je ovakva vlast i ovakvo pravosuđe posledica neizlaska na izbore i neuviđanja da je u Srbiji na sceni jednointeresni sistem najprizemnijih i najokorelijih kriminalaca i mafijaša.
Očekivati je da u Srbiji se pojavi nakon ovako sramnih presuda mnogo novih PROGRAMERA a onda ce se čuditi zasto je neki bankar ili sudija dobio metak u celo. Ovo je bezakonje. I vi mozete biti sledeci ako neko pozeli vas stan i kucu. Ćutite i dalje.

John

pre 6 godina

Da je ona uknjižila stan na vreme, svega ovoga ne bi bilo.
Svojina se stiče samo i isključivo upisom u katastar (ranije u zemljišne knjige). Ne kupovinom, ne ugovorom, ne predajom para, ne useljenjem... samo upisom u katastar. A na isti način se i dokazuje da si vlasnik stana/kuće.

"dok joj advokati govore da od toga nema ništa"
Vrlo moguće. Morala bi da dokaže da su i banka i kupac znali da kupuju/prodaju "faličan" stan, I jedni i drugi se mogu vrlo efikasno odbraniti sa "Mi smo se rukovodili onime što piše u katastru"

"Silvana Maurer kazala je da je u decembru 2016. godine saznala da bi mogla da ostane bez stana"
Zašto onda nije tužila sve umešane? I banku, i podstanara, možda i prethodnog vlasnika...

"otišla sam sa advokaticom misleći da ćemo dokazati da je to moj stan"
Ne dokazuje se tako što odeš negde sa advokaticom, već tako što advokatica sedne i napiše tužbu i onda je pošalje sudu.

"ali se jedan jedini nije složio sa time i taj je kupio stan"
Ima pravo da joj ne veruje na reč. A bojim se da tad osim svoje reči nije imala drugih dokaza.

"policija utvrdila da su dokumenta falsifikat"
To utvrđuje sud. Do tada su ta dokumenta validna.

"da su rekli da će tog čoveka goniti"
Za falsifikovanje se goni po službenoj dužnosti.

Bojan

pre 6 godina

Zena je pogresila sto nije uknjizila stan. Tek uknjizbom postajete vlasnik nepokretnosti, nije dovoljan ugovor. Banka je pogresila sto nije trazila izvod iz katastra gde bi se videlo ime vlasnika (ne bi bila ni zena, ni podstanar). Dakle, ceo problem ne bi bio moguc da je gospodja platila 5.500 dinara uknjizbu, a banka izvod iz katastra. Kad smo pravno aljkavi, nastaju problemi.

John

pre 6 godina

(Mia, 16. mart 2018 17:07)

Nigde nisam napisao da bilo koga volim.
Najpre, čiji je potpis falsifikovan? Njen ili prethodnog vlasnika? Ako je njen, onda je trebala momentalno (znači još 2016) da podnese kako parničnu tužbu, tako i krivičnu prijavu. Ako to nije učinila (a svakako bi rekla da jeste) onda je sama kriva za ovo.
A ako je potpis od prethodnog vlasnika, e to onda znači da je on bio uknjižen, a ne ona.
Uzgred budi rečeno, da li ćeš posumnjati u muškarca koji donosi dokument potpisan imenom "Jovan Popović"? A u muškarca koji se potpisuje kao "Silvana Maurer"?
Definicija hipoteke je ovo: "Ugovor o hipoteci je ugovor između vlasnika nepokretnosti i poverioca kojim se vlasnik nepokretnosti obavezuje da u korist poverioca zasnuje hipoteku radi namirenja obezbeđenog potraživanja, na način propisan zakonom"
Dakle, hipoteku (ugovornu) može zasovati samo vlasnik nepokretnosti i niko drugi. U ovom slučaju je, očigledno, to učinio neko ko se predstavljao kao vlasnik. A vlasnikom se smatra onaj ko je upisan u katastar.
Što će reći, pošto se taj tip predstavljao kao Jovan, a ne kao Silvana, u "knjigama" je bio upisan Jovan, a ne Silvana...

Makarije

pre 6 godina

@makarije
Sve vam lepo piše u članku:
- da je u pitanju prevara podstanara (čitav niz krivičnih dela falsifikovanja)
- da je u toj prevari falsifikatima založen TUĐI stan (i to niko od onih koji su naplatili silne provizije nije proveravao)
- da sad ženu isteruju iz stana zbog duga/krađe/prevare sa kojom ona i njena porodica nikakve veze nema
Ali lepše je botovati.
(genije, 16. mart 2018 15:54)
---
U prvom clanku nije pisalo bas nista osim da policija iseljava porodicu Maurer, zato sam i reahovao. Tek kasnije je ostatak teksta dodat. Meni sve to deluje neverovatno. Svakako ima posla i za dobrog advokata a bogami i za policiju. Uzgred, agencije za promet nekretnina jesu skupe tj provizija im nije mala ali one upravo za to i sluze, da provere kompletnu stvar pre kupoprodaje.

pera

pre 6 godina

Vrlo malo podataka je dato da bi mogao da se izvede pravilan zaključak. Osnovno pitanje je da li je vlasnica stana bila uknjiženi ili JE vanknjižni vlasnik? E sad, ako nije bila uknjižena, podstanar je mogao zakonskim (ali ne i legalnim) putem da stan stavi u hipoteku. Prevara je verovtno postojala ali banka to nikako nije mogla da vidi. Uknjiženi vlasnik je morao da
podpiše hipotekarnu izjavu u sudu (ako je to radjeno pre postavljanja Javnih beležnika). Nakon toga se Službi za katastar nepokretnosti podnosi zahtev za upis hipoteke u teretnom listu. Zahtev obavezno mora da podnese lice koje je podpisalo hipotekarnu izjavu ili njegov punomoćnik a služba za katstar nepokretnosti nakon sprovedenog upisa hipoteke, podnosiocu zahteva dostavlja Rešenje o upisu hipoteke. Iako su podaci o celoj pravnoj stvari šturi, može se zaključiti da je gospodja bila vanknjižni vlasnik što je podstanaru otvorilo mogućnost za prevaru. Savet svim je: OBAVEZNO UPIŠTE SVOJE PRAVO VLASNIŠTVA NA NEPOKRETNOSTIMA U NADLEŽNOJ FILIJALI SLUŽBE ZA KATASTAR NEPOKRETNOSTI.

Ratko

pre 6 godina

Podstanar uzeo kredit od 140 hiljada eura pa sada iseljavaju vlasnike stana! Kakve oni veze imaju sa podstanarom? Ovo je ra rubriku verovali ili ne!

Mia

pre 6 godina

@John,
Pa gde piše da stan nije na njeno ime? Podstanar je verovatno falsifikovao dokumente potrebne za hipoteku. Takođe, piše i da je tužila banku i prevaranta ali da taj postupak još uvek traje.
Evo i za vas jedno pitanje kad ih toliko volite, da li je zaista toliko teško pročitati dobro tekst pre pametovanja?

Peca

pre 6 godina

Dzaba buke, zakon je jasan. Clausula intabulandi je kljucna za sticanje vlasnistva, na osnovu nje se knjizite. Uradite obavezno uknjizbu, momenat uknjizbe je datum od kad ste vlasnik. Kod nas je logika “lako cemo”, “ima vremena”, itd, pa nastane belaj. Drugo, banka ocigledno nije valjano radila proveru vlasnistva. Da jeste, odbila bi podstanara, kao sto bi odbila i gospodju da je trazila kredit - oni jednostavno nisu upisani u katastru kao vlasnici, verovatno stoji trece ime. Jasnije sad gde su dve greske? Sad, da li biste kupili stan a da gledate papire gde je upisano jedno ime, hipoteka na drugo ime, treci tvrdi da je vlasnik, a prosaje ga banka? Ne, naravno.

genije

pre 6 godina

@budala nikad ne nedostaje
@makarije
Sve vam lepo piše u članku:
- da je u pitanju prevara podstanara (čitav niz krivičnih dela falsifikovanja)
- da je u toj prevari falsifikatima založen TUĐI stan (i to niko od onih koji su naplatili silne provizije nije proveravao)
- da sad ženu isteruju iz stana zbog duga/krađe/prevare sa kojom ona i njena porodica nikakve veze nema
Ali lepše je botovati.

marko

pre 6 godina

Ja iznova i iznova citam recenice iz teksta, ne bi' li video da li sam neki detalj preskocio. Toliko mi neverovatno deluje ova prica.
Ljudi, ovo je otimanje. Otimanje na silu. Zakon jaceg i podmuklijeg. Po ovom sablonu bi mogla svaka susa, koja je u stanju da falsifikuje dokumena, da vas izbaci iz rodjenog stana. A policija je tu da im pomogne. Bukvalno osecam mucninu dok citam vest.

NikolaD

pre 6 godina

;ljudi, ovo je moguce jedino ako taj stan nije bio uknjizen.
Ako nije uknjizen, kupac ne moze da proveri ciji je i ako prodavac donese dokumentaciju (falsifikovanu) da je njegov eto.
Secate se kakav je javasluk bio pre 10 godina sa ovim u vezi (nadam se da je sada malo bolje).

mbođ

pre 6 godina

Siroku javnost se ovakve stvari NE ticu. Prinudno iseljenje je neprijatno ali sasvim legalno.
(Makarije, 16. mart 2018 11:18)

Ovo smrdi na kilometar, a tebi sve legalno? I itekako treba da nas se ticu sve stvari ovog tipa, jer sutra moze svakome da se desi ovakva pljacka.

prcko

pre 6 godina

po tome ispade da je svaki vlasnik stana ugrozen ako neka budala uspe da napravi dobar falsifikat. to ne moze biti ok sa pravnok stanovista kako god da ga okrenes

Altman

pre 6 godina

Pre nego što se stane u zaštitu g-đe Maurer treba imati na umu sledeće:
1. g-đa Maurer nije uknjižena, uknjižen je g-din Nenad Altman koji je sada živi u Zemunu, Ulica Glavna 22, gde ima dva stana uknjižena na Altman Ana, a Altman Nenad ima pravo plodouživanja na oba stana u Zemunu. Inače, Altman Nenad je i predsednik nadzornog odbora Jevrejske opštine Zemun.
2. Sporna hipoteka koja je sada aktivirana upisana je davno 07.07.2008. kada je, a i sada je, vlasnik Altman.
Dakle, g-đa Maurer nije vlasnik stana i verovatno su je pravosudni organi odbili kao neovlašćeno lice u svim pokušajima dokazivanja njenih prava.
Moguće je da je g-đa Maurer zaista platila stan ne znajući za tu hipoteku, a moguće je i da je kupoprodaja učinjena svesno sa znanjem hipoteke, ali u svakom slučaju vrlo je sumnjivo zašto g-đa Maurer nije upisala u katastar za sve ove godine.
Novinari radi objektivnosti i udruženja kaja traže podršku javnosti za ovu, navodno, veliku nepravdu i bezakonje, morali su najpre proveriti navode, a naroćito anketirati i zvaničnog vlasnika Altman Nenada u Zemunu koji je jedini po zakonu imao pravo upisa hipoteke. Da li je on to zaista učinio ili mu je neko ukrao identitet?
Bojim se da g-đa Maurer u svakom slučaju neće moći povratiti svoja sredstva, a javnost bi trebala biti potpunije informisana o ovom slučaju. Jeste da ima dosta problema u pravnom sistemu Srbije, ali me informacija o ovoliko mogućem nivou bezakonja iznenadila, ali ipak izgleda da nije to baš tako.

Sda joj advokati rekli da nema ništa od stana?

pre 6 godina

"...otišla sam sa advokaticom misleći da ćemo dokazati da je to moj stan..."

I, šta je onda bilo? Kako neko ko je kupio nekretninu ne može da dokaže da je vlasnik te nekretnine? Kupoprodajni ugovor? Izvod iz upisa u zemljišne knjige (tada)? Poresko rešenje?

Lorber

pre 6 godina

... kako neko može da digne kredit i stavi hipoteku na tuđ stan tek tako? Nisam siguran da znamo sve.
(Sve je to u redu ali..., 16. mart 2018 15:33)

Može jer banka ne proverava previše podatke kod dizanja hipoteku jer zna da u slučaju problema banka protiv pojedinca, pojedinac uvek izvče deblji kraj a banka izvuče svoje pare.

U mojoj zgradi je jedan komšija samo otišao u banku i digao hipoteku na stan koji je zajednička tekovina njega i njegove žene. Bilo je dovoljno da kaže da "nije oženjen" a banka uopšte nije proveravala da li je to tačno, niti da li stan ima suvlasnike!

Sada se žena grči i muči da otplaćuje kredit koji nije uzela, da ne bi ostala bez svog stana!

Nije ni pokrenula sudski postupak jer ne postoji način da dokaže da ona nije znala da je njen (sada naravno, bivši) muž uzeo hipoteku!

A smeće od muža je odavno isparilo...

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Poštovana familijo Maurer , pravac STRASBURG , a ako ni tamo nema pomoći onda nemačka i azil !

Ako su mogli rusi nemačkog porekla DA se ugnjezde negde u nemačkoj biće mesta i za vas !!1

Znači kada banka odobrava kredit to radi onako od oka !

Svaka banka mora da proveri da li je stan ili kuca uknjižena na ime osobe koje traži kredit !!! i banka je OBAVEZNA DA SVAKI DETALJ PROVERI !
Ali izgleda da se u srbiji zakoni , pravne norme i obaveze različito tumače , i zato je moguće da se isti stan proda dva-tri puta , ili DA neko na samo osnovu (ukradene) lične karte osnuje-registruje firmu !!

Mile III

pre 6 godina

Da li je moguće da se ovako nešto dešava u državi koja pretenduje da pristupi Evropskoj Uniji ?
Ne mogu da verujem da su policija, sudstvo, vlast nezainteresovani za ovakve i slične slučajeve jer na njima gube kredibilitet.

Mare

pre 6 godina

Ova prica nesto ne stima. Ne moze neko uzeti kredit, i dati zalog za stan, bez dokaza da je stan u njegovom vlasnistvu. Drugo banka nece dati kredit od preko 100 tinak hilajda evra za neuknjizeni stan. A da bi to dobio mora da ide kod notara da overi ugovor o kupovini a onda sa tim ugovorom da se upiste u katastar nepokretnosti i banka ce mu poslati verovatno i procenitelja nepokretnosti, kolio ta nekretnina treba da bude procenjena i na koju vrednost da bi vam banka dala kredit od cak 140 hiljada evra. Stan bi onda morao da bude procenjen na jedno minimum 200 hiljada evra.

marija

pre 6 godina

Kome li je "zapao za oko" njen stan ? Sigurno nekom beskućniku ... iz ...koje partije ?
(LES MISERABLES, 16. mart 2018 20:07)

Naravno da je nekome "zapao za oko".
Da pojasnim onima koji nisu iz Beograda, to je stan koji gleda i na Skupštinu i na Crkvu Svetog Marka i Tašmajdan u Bulevaru.

Пoclodavaц

pre 6 godina

Значи госпођи ће вратити стан када докаже да је њен. А чиме је банка доказала да је њихов? фалсификованим папирима? Срамота је шта се ради.

Zoran

pre 6 godina

Stan je upisan u katastar, najverovatnije na tu zenu, ali cak i da nije prevela na sebe i da stoji da je neki Petar Petrovic, kako Jovan Popovic moze da stavi hipoteku na taj stan?

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Bojane@ , da li je stan uknjižen ili ne je OBAVEZA banke DA proveri !
Ili je ovaj prevarant uspeo i to DA falsifikuje , što me ne bi ni čudilo !
Ako je uspeo i da uknjiži , znači da iza ovog kriminalnog dela stoje više osoba !
Za mene je voo žalosno i jadno !!

Nesalomivi

pre 6 godina

Iskreno pitam, kako neko moze da da minus na komentar gde se staje u odbranu ove zene? Da li ste bre vi normalni?! Svi znaju da je u pravu i da je prevara u pitanju ali jbg. nema veze fin stan, pa sto da ne ?! A mi sedimo kuci i komentarišemo, na ulicu bre, sutra ce nekome od nas da se desi isto!

Samo sebi rupu kopamo,i to ne od juce vec decenijama unazad,tako da smo vec puni svakakvih rupa u koju mozete sutra i vi upasti

pre 6 godina

Ako je ovo tacno onda ce banka i drzava to jest mi nadasve blentavi narod sve ovo na kraju debelo da platimo.

ATG

pre 6 godina

Dragi moj Peco mozete procitati moj komentar za Johna. Poato vidim da ste vi na strani prevaranta. Bilo bi zanimljivo da se vama ovakvo nesto desi, pa da vidim pricu. Jedino kod nas je normalno da okrivljujemo ostecenog, a za krivca ni jednu loau rec gospodin Peca nije rekao. Osteceni je oateceni i ako je neki covek koji je naivan, a prevarant je prevarant bilo koga da prevari.

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Sad znamo i lokaciju stana , i onda neke stvari postaju jasnije!!

Peca @, znači posto banka nije uradila valjano proveru podataka sada zbog aljkavosti ili kriminalne radnje njih nekoliko osoba ova familija ostaje bez stana !


Inače prateći uopšte u zadnjih desetak - petnaest godina dešavanja u srbiji sve više i više dolazim do zaključka da je naša odluka da se ne vraćamo nazad bila ispravna , a u srbiji samo na kratko , bez auta i uvek po danu ! Sigurnije je !

Srbija je daleko od pravne države , a još gore od toga je pitanje da li će ikad i biti !

To je isto Bolno i žalosno kao i ova situacija familije Maurer !

isto

pre 6 godina

Mom prijatelju se isto desilo, podstanar je falsifikovao njegovu licnu kartu i prodao njegov stan. U policiji su rekli da znaju za tog kriminalca, ali nista drugo. Covek se patio godinama da vrati stan, uspeo je, ali je neverovatno da to moze da se desi, a kad uzimas 1000 dinara u posti traze ti dokumenta. U tome mora da su ucestvovali i bankari i zaposleni u sudu. Tesko sada dokazati.

marija

pre 6 godina

Bože Gospode,
ima li pravde u ovoj zemlji?
Pa nadjite tog prevaranta, raspišite poternicu, istresite ga iz gaća da se vrate te pare toj odvratnoj banci,..., uradite nešto!!!!!!!

ATG

pre 6 godina

Za Johna. Znaci ti izdas stan on uknjizen na tebe i onda dodjem ja kao podstanar falsifikujem sve i dignem kredit, a tvoj stan ode na dobos i ti bi onda rekao sta?
Pa ja da sam sa tom bratijom ne bi mi mogao nista, a druga stvar nije cak bitno ni nankoga je stan on je u svakom slucaju falsifikovao papire, nije bitno da li je to licilo kao pravo ili ne. Pa zar notari ne zaradjuju bas zbog toga basnoslovne cifre (oni su tek posebna prica, znaci gori od bankara koju su legalni krimosi ovi jos vise zaradjuju, a sad vidimo za nista). Svi krecu pricu odatle da zena nesto nije uradila kako treba, a ovaj lik je falsifikovao sve i nikom nista. A sad je najverovatnije tim parama od kredita kupio taj isti stan preko nekog svog
pajtosa.

John

pre 6 godina

(ATG, 17. mart 2018 07:59)

Zanimljivo...
Tumačiš zakon i pravo, a kažu ti da si na strani prevaranta. Samo u Srbiji...
Nije ovo prvi ovakav slučaj gde je posledica prodaja stana i prinudno iseljenje. Okolnosti su bile manje ili više različite skoro za svaki slučaj, ali su svi imali nešto zajedničko - niko nije bio uknjižen.
A lično su mi poznata dva slučaja gde je pokušano nešto slično, al' se vlasnici uknjižili na vreme i od celog "posla" nije bilo ništa.

To je često bio slučaj sa "investitorima" i stanovima u izgradnji: 1 - Investitor propadne, a cela zgrada se i dalje vodi na njega. A stanovi rasprodati i useljeni. Al' nisu uknjiženi stanari, već investitor. I onda de naplata na imovini. A kojoj imovini? Pa onoj koja se vodi na njega.
2- Dupla prodaja - proda jedan stan dvojici kupaca, a samo jedan se uknjiži. Ionda onaj koji se nije upisao mora napolje.