Četvrtak, 01.03.2018.

16:15

Alfa Romeo sa sedam posebnih modela u Ženevi (FOTO)

Izvor: B92

Alfa Romeo sa sedam posebnih modela u Ženevi (FOTO) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Booorra

pre 6 godina

Sjajna je Alfa! Gulia qv ce ostati pusti san.Realnost...
Da nije poskupelo,mi bi jos vozili na loz ulje i ubedjivali druge kako je to isto kao evro dizel.

Alejandro

pre 6 godina

Alfa treba da prodaje dobro da bi opstala, no nekako to izostaje već decenijama. Bilo je realnih razloga za to sedamdesetih i jednim delom osamdesetih, no od kad je došla u ruke Fiat-a devedesetih su se stvari popravile, problemi sa korozijom su nestali, a kvalitet se osetno podogao, što se i osetilo povećanom prodajom pa je samo 156 prodata u 680 000 primeraka. Za jedan Audi koji godišnje proda 3 miliona vozila to je ništa, ali Alfa je drugačiji brend i ove brojke su za nju odlične.

Sa 159 gotovo svi raniji problemi su rešeni, ali je prodaja izostala. Malo su se bolje prodavale MiTo i Giulietta , ali i dalje nedovoljno.
Kvalitet Alfa Romeo automobila sada retko ko dovodi u pitanje osim možda nekih primitivnijih delova planete u koje spadaju i Balkanci koji religiozno posmataju Nemačka vozila kao superiorna po automatizmu, što je najčešće netačno.

Sada ostaje da se vidi kako će se Giulia i Stelvio prodavati, ali lično tu vidim nekoliko problema, pre svega to su samo dva modela što je malo za ozbiljnu prodaju, a onda i očekivanja kupaca koji su navikli na sveobuhvatnu osrednjost Nemačkih proizvođača, ali ustaljenost u kvalitetu na koju su navikli i koju mogu uvek da očekuju.
Alfa briljira u voznim karakteristikama, šarmu, izgledu i posebnosti, no za običnog čoveka to su uglavnom nebitne karakteristike i on ih uglavnom ne proepoznaje, a to mislim da je najveći problem Alfe - nezainteresovana većina koja u automobilu prvo gleda cup holder.

Mirko

pre 6 godina

Bolje da bude pokojna, nego da bude kao Skoda. Nemam nista protiv Skode, ok je, ali Alfa je nesto drugo, neka druga filozofija u pravljenju automobila.

smajli

pre 6 godina

Mirko.... Šta? Pokojna?! Nije mi jasna filozofija oko Alfe, svi je stavljaju u koš sa Audije, BMWom i Mercedesom, osim ako "filozofi" Alfu stavljaju u neki drugi koš.

smajli

pre 6 godina

Ja se slažem sa Kobaja Grande. Nije poenta u porezu, jednostavno je bolje imati više modela motora različite kubikaže i snage (naručito ako ste u konzorcijumu pa možete birati i od drugih iz grupe). Fale im i neki benzinci od oko 1.6 (verujem da Alfi u kakvoj je poziciji nije jefin razvoj novih motora manje kubikaže, pa bi recimo FIATovi 1.4 od 140 i 170ks bili dobra alternativa u ova dva velika modela). Ako bi im ti manji samim tim i lakši motori zasmetali odnosu mase i stabilnosti slobodno neka stave poluhibridni sistem (kao u Suzukiju) kao pomoć motoru, dva velika akumulatora i rešen problem. Plus bi bilo jako lepo (a i dalo bi kvalitetnu razliku među konkurencijom) da prave sve modele "standardno" sa pogonom na svim točkovima. Pa čak i fabrički ugrađen TNG ne bi bio na odmet. A Stelviu fali malo elektronike (HUD, FILR, 360* kamere). Danas su svi automobili univerzalni (sportski (koliko to mogu biti), porodični,...), a Alfa gleda samo na Sport status, pa je (ga) tako gledaju i kupci. A pošto je pola vozača sportista u duši tako i uzdasima gledaju Alfu, a voze neke druge modele. To mora da se menja ako žele neku korektnu prodaju (nije poenta proizvoditi ni 100000, ali nije ni milion automobila godišnje, treba naći neku zlatnu sredinu između parametara zarade-isplativosti i kvaliteta).

LaleGator

pre 6 godina

Mozete da pljujete kol’ko ‘ocete, al’ popisali se po svima pocevsi od BMW-a, preko Mercedesa i Audi-a itd :p
(d26, 01. mart 2018 16:09)
_____________________

Veima postujem alfu zbog njene bogate istorije i veoma mi je drago sto je se vratila!

Ali nikako ne postujem vredjaje i omalovazavanje bilo kog brenda!

Alfa ih je dobila ali se nikako nije popisala, dovoljno je pogledati brojke koliko je ko prodao automobila i sve je jasno!

trebace godine truda da bi alfa vratila poverenje i status koji je imala u proslosti

izvarani germanofil...

pre 6 godina

Alfisti zasto se onda vatate onda za Nemacku premijum trojku, kada je vas auto najbolji, brzi,lepsi itd.
Vec sam na jednoj predhodnoj temi rekao.
Umesto jednog ML.ili X5,Q7 kupite tri Stelvija i bicete trostruki,smekeri, kvantitetnija avangarda, triput stilizivaniji, ko je jos lud da umesto jednom plati triput a dobije isto:-)))
Cudno mi samo sto Alfa propada i sem Italije je bukvalno prodaja ravna nivou statisticke greske,bice da mi ostali nemamo stila i ukusa.A zli Nemci nam podsvesno uvaljuju nasminkane Pasate i precenjene Merdze i Bembare;-)

boki

pre 6 godina

...... zato ne treba držati pun rezervoar, već uvek na rezervi, ali ne preterano pošto tada strada benz. pumpa.
(Kole, 02. mart 2018 09:04)
@Kole
Pumpe upravo crkavaju kad imate malo goriva, inače moj komšija ima Jugo 55 star 30 godina koji svako jutro kao i pre dva dana na - 18 pali kao mina. Benzinci nemaju problem sa gorivom, gustimom ili zaleđivanjem ukoliko niste pak sipali na knez petrolu.

popovicvl

pre 6 godina

Da ubace 2.0jtdm u Djuliju, pa da pricamo...ali avaj, Fiat objavio kraj dizel motora. Kakva propustena sansa za Alfu. Da su na vreme ubacili 2.0jtdm umesto 2.2 prodavali bi je 50% bolje.
(Kobaja Grande, 1. mart 2018 22:59)

Misliš da bi onda skočila prodaja u Srbiji i Alfa bi se preporodila? Dečko, u EU se ne gleda to dal' ima ispod ili preko 2000 kubika, to samo kod nas ima. Srbija je po broju prodatih novih, a i polovnih automobila na margini univerzuma.

Kole

pre 6 godina

Pohvala za Alfu. Alfe su sve do jedne lepotice. 159, po meni, najlepši auto svih vremena. Imam 147 Tvin spark, 350.000km, 2002.god. Jeste da se povremeno ponešto mora menjati (npr. vešanje), ali radi. A evo i jedno iskustvo od pre par dana: Nije lako upalio ujutru, pod -8C, i kao da je tražio malo gasa, i ok je bilo ali posle 4 anlaserovanja. Radilo se o ovome: pošto imam TNG (auto gas), benzin je bio dugo u rezervoaru i ubajatio se, ''uželatinio se''. Kada sam dosuo novog benzina 7 litara, sve OK, čak odlično. Zato ne treba držati pun rezervoar, već uvek na rezervi, ali ne preterano pošto tada strada benz. pumpa.

stoliv

pre 6 godina

Kakve bestije na tockovima..
ljudi , molim vas shvatite da ekskluzivnost i masovna prodaja nece moci jos dugo ruku pod ruku..to sto Njemci rade. ne mozemo svi voziti Audi Merc ili BMW i govoriti da je to luksuz,
premium itd. Prije ili kasnije ce srozati taj neki svoj ugled.

markoni

pre 6 godina

@ledenjak
Nisu oni alfisti ne postaje se alfista pukim posedovanjem nečega sto ima znak na haubi,pravi alfista bi svakog ovog naseg izbacio iz dvorišta da mu dođu sa JTD Fiat azdahom koja budi emocije i poziva na sportsku vožnju.

Mirko

pre 6 godina

Katastrofa od auta, plasticni enterijer sa katastrofa dizajnom. Evo u usa su se ubacili prosle
godine, dajem im jos godinu mozda dve da opstanu.
(nebitan, 1. mart 2018 17:17)

A u kom autu enterijer nije od plastike? U Bubi i Zastavi 750, gde je tabla od metala?

Lepo, ali realno, Alfa se vozi samo u IT. Znate za ono da se vlasnik Alfe 2 x raduje, kad ga kupi i kad ga proda ..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (C i n i k, 1. mart 2018 18:45)

Dosta Alfi ima u Svajcarskoj, trziste je finansijski jako, zato se i ovi modeli tamo predstavljaju. Verujem da ce na sajmu prodati vise od polovine ovih limitiranih verzija.

Kobaja Grande

pre 6 godina

Da ubace 2.0jtdm u Djuliju, pa da pricamo...ali avaj, Fiat objavio kraj dizel motora. Kakva propustena sansa za Alfu. Da su na vreme ubacili 2.0jtdm umesto 2.2 prodavali bi je 50% bolje.

ad

pre 6 godina

Brend Alfa Romeo ne treba ocenjivati po broju prodatih primeraka. Uostalom, Bugatti, Ferrari, Lamborgini se ne ocenuju prema tom kriterijumu. Alfa Romeo nije brend za masovno tržište, nego za uzak tržišni segment koji ceni sportske performanse, estetiku i osećaj u vožnji. Ličnost ovog brenda je ženskog roda - zanosna Italijanka, lepa, elegantna, oštra, brza, strastvena, očaravajuća, svoja, pričljiva, lepršava, aristokratskog porekla. Kakve to veze ima sa Audijem, BMW-om, Mercedesom, VW, Opelom, Škodom? Dakle, nisu u pitanju ista poređenja, isti karakter, iste ciljne grupe. U tom slučaju, nije umesno ocenjivati koji je auto bolji, odnosno kvalitetniji. U pitanju su emocije i naklonosti. Meni ne treba bolji automobil od Alfe.

Vlada

pre 6 godina

@Argentto
BMW, Mercedes, Porsche prave automobile sa ciljem da prodaju sto vise i da sto vise zarade a ne da budu najbrzi na nekoj stazi. ;)
Od toga sto si najbrzi na nekoj stazi nemas neke koristi sem mozda licne satisfakcije.

Laloš

pre 6 godina

I phone ima par modela dok Samsung gomilu gluposti smatra mobilnim telefonim i prodaju priblizno isto komada godisnje. Znaci Audi i Merceses i sta ti ja znam vozila prodaju puni svega, a malo bas automobila :)

Once upon a time...

pre 6 godina

"As a mechanic once told me, Alfa in this era ‘cared about the engine, the brakes, and the look,’ and really nothing else."

gpro

pre 6 godina

@xy

Ovo su sve varijante za spprtski nastrojene vozace i najbitnije su performanse i upravljivost... Daj mi takvog vozaca koji ce pre uzeti auto sa led svetlima nego rezultati na stazi

boris

pre 6 godina

Katastrofa od auta, plasticni enterijer sa katastrofa dizajnom. Evo u usa su se ubacili prosle
godine, dajem im jos godinu mozda dve da opstanu.
(nebitan, 1. mart 2018 17:17)
@nebitan
Ti ima daješ godinu dve, pazi molim te. Smešan si sa glupim komentarom. Inače mora neki auto biti lep, neki kvalitetan, neki plastičan, kad bi bili svi isti to bi bilo dosadno. U Srbiji Alfa ima dobru cenu za Suv Stelvio, diesel košta 36000 eur što je super za takav auto. JA išao da gledam novi 500X (kojeg su osiromašili načisto opremom) ali gledao zaljubljeno pored alfe Stelvio. Inače vozim Škodu da ne bude zabune, nisam ni alfista ali kad je nešto lepo nemogu da poreknem, meni nije grožđe kiselo kao većini komentatora ovde.

ds

pre 6 godina

7 jedinstvenih modela, pomislih da će predstaviti 3 nova automobila. Au, kad pogledam onda bi Mercedes trebao da ima 11.680 jedinstvenih modela ovog trenutka u ponudi.

Turbo Benzina

pre 6 godina

Poezija automobilizma! Brutalno i prelepo. Nažalost, u loše vreme degradacije smisla i dobrog ukusa, gde se kao esencija vožnje smatraju touch screen ekrančine, radari, asistencije, LED diode i ostali cirkuski šareniš. Zato prodaja mora da trpi, ali sportsko srce i prelepa duša nisu za izdaju i prodaju.
Bravo Alfa!

nebitan

pre 6 godina

Katastrofa od auta, plasticni enterijer sa katastrofa dizajnom. Evo u usa su se ubacili prosle
godine, dajem im jos godinu mozda dve da opstanu.

Bane

pre 6 godina

Alfa Romeo je brend i auto kome se tiho divis izdaleka kao promatranju neke skulpture na tockovima...nekom umetnickom delu. Za komercijalan uspeh traze se neki drugi, pre svega upotrebni kvaliteti, prakticnost. Prostor na zadnjim sedistima, veliki prtljaznik, da bude udoban, da se vozi lako umesto da bude vozacki i sportski trimovan. Da je pouzdan, dugovecan, da ima razudjenu mrezu servisa i laku dostupnost delova. Da nije skup za odrzavanje itd....
To je Alfino breme....ljudi joj se dive ali je ne kupuju...kupuju gore opisanu Skodu.

Argentto

pre 6 godina

Imaju 4 modela u gami... od cega 3 drze rekord staze.. zanimljivo..
Pustis druge da prave SUV modele i vezbaju godinama (Porsche, BMW, Mercedes...) a onda Alfa izbaci svoj prvi SUV i bukvalno se popisa po svima na stazi...
Isto to su uradili i sa Giuliom....

xy 1

pre 6 godina

d26@...nisu oni u mogucnosti da popisaju nikoga, samo da se upisaju. Popisali jake brendove tako sto ni LED Farove nemaju?!? Ajd molim te, ne budi smesan

Bane

pre 6 godina

Alfa Romeo je brend i auto kome se tiho divis izdaleka kao promatranju neke skulpture na tockovima...nekom umetnickom delu. Za komercijalan uspeh traze se neki drugi, pre svega upotrebni kvaliteti, prakticnost. Prostor na zadnjim sedistima, veliki prtljaznik, da bude udoban, da se vozi lako umesto da bude vozacki i sportski trimovan. Da je pouzdan, dugovecan, da ima razudjenu mrezu servisa i laku dostupnost delova. Da nije skup za odrzavanje itd....
To je Alfino breme....ljudi joj se dive ali je ne kupuju...kupuju gore opisanu Skodu.

Argentto

pre 6 godina

Imaju 4 modela u gami... od cega 3 drze rekord staze.. zanimljivo..
Pustis druge da prave SUV modele i vezbaju godinama (Porsche, BMW, Mercedes...) a onda Alfa izbaci svoj prvi SUV i bukvalno se popisa po svima na stazi...
Isto to su uradili i sa Giuliom....

Turbo Benzina

pre 6 godina

Poezija automobilizma! Brutalno i prelepo. Nažalost, u loše vreme degradacije smisla i dobrog ukusa, gde se kao esencija vožnje smatraju touch screen ekrančine, radari, asistencije, LED diode i ostali cirkuski šareniš. Zato prodaja mora da trpi, ali sportsko srce i prelepa duša nisu za izdaju i prodaju.
Bravo Alfa!

boris

pre 6 godina

Katastrofa od auta, plasticni enterijer sa katastrofa dizajnom. Evo u usa su se ubacili prosle
godine, dajem im jos godinu mozda dve da opstanu.
(nebitan, 1. mart 2018 17:17)
@nebitan
Ti ima daješ godinu dve, pazi molim te. Smešan si sa glupim komentarom. Inače mora neki auto biti lep, neki kvalitetan, neki plastičan, kad bi bili svi isti to bi bilo dosadno. U Srbiji Alfa ima dobru cenu za Suv Stelvio, diesel košta 36000 eur što je super za takav auto. JA išao da gledam novi 500X (kojeg su osiromašili načisto opremom) ali gledao zaljubljeno pored alfe Stelvio. Inače vozim Škodu da ne bude zabune, nisam ni alfista ali kad je nešto lepo nemogu da poreknem, meni nije grožđe kiselo kao većini komentatora ovde.

ad

pre 6 godina

Brend Alfa Romeo ne treba ocenjivati po broju prodatih primeraka. Uostalom, Bugatti, Ferrari, Lamborgini se ne ocenuju prema tom kriterijumu. Alfa Romeo nije brend za masovno tržište, nego za uzak tržišni segment koji ceni sportske performanse, estetiku i osećaj u vožnji. Ličnost ovog brenda je ženskog roda - zanosna Italijanka, lepa, elegantna, oštra, brza, strastvena, očaravajuća, svoja, pričljiva, lepršava, aristokratskog porekla. Kakve to veze ima sa Audijem, BMW-om, Mercedesom, VW, Opelom, Škodom? Dakle, nisu u pitanju ista poređenja, isti karakter, iste ciljne grupe. U tom slučaju, nije umesno ocenjivati koji je auto bolji, odnosno kvalitetniji. U pitanju su emocije i naklonosti. Meni ne treba bolji automobil od Alfe.

popovicvl

pre 6 godina

Da ubace 2.0jtdm u Djuliju, pa da pricamo...ali avaj, Fiat objavio kraj dizel motora. Kakva propustena sansa za Alfu. Da su na vreme ubacili 2.0jtdm umesto 2.2 prodavali bi je 50% bolje.
(Kobaja Grande, 1. mart 2018 22:59)

Misliš da bi onda skočila prodaja u Srbiji i Alfa bi se preporodila? Dečko, u EU se ne gleda to dal' ima ispod ili preko 2000 kubika, to samo kod nas ima. Srbija je po broju prodatih novih, a i polovnih automobila na margini univerzuma.

gpro

pre 6 godina

@xy

Ovo su sve varijante za spprtski nastrojene vozace i najbitnije su performanse i upravljivost... Daj mi takvog vozaca koji ce pre uzeti auto sa led svetlima nego rezultati na stazi

Once upon a time...

pre 6 godina

"As a mechanic once told me, Alfa in this era ‘cared about the engine, the brakes, and the look,’ and really nothing else."

ds

pre 6 godina

7 jedinstvenih modela, pomislih da će predstaviti 3 nova automobila. Au, kad pogledam onda bi Mercedes trebao da ima 11.680 jedinstvenih modela ovog trenutka u ponudi.

Mirko

pre 6 godina

Katastrofa od auta, plasticni enterijer sa katastrofa dizajnom. Evo u usa su se ubacili prosle
godine, dajem im jos godinu mozda dve da opstanu.
(nebitan, 1. mart 2018 17:17)

A u kom autu enterijer nije od plastike? U Bubi i Zastavi 750, gde je tabla od metala?

Lepo, ali realno, Alfa se vozi samo u IT. Znate za ono da se vlasnik Alfe 2 x raduje, kad ga kupi i kad ga proda ..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (C i n i k, 1. mart 2018 18:45)

Dosta Alfi ima u Svajcarskoj, trziste je finansijski jako, zato se i ovi modeli tamo predstavljaju. Verujem da ce na sajmu prodati vise od polovine ovih limitiranih verzija.

Vlada

pre 6 godina

@Argentto
BMW, Mercedes, Porsche prave automobile sa ciljem da prodaju sto vise i da sto vise zarade a ne da budu najbrzi na nekoj stazi. ;)
Od toga sto si najbrzi na nekoj stazi nemas neke koristi sem mozda licne satisfakcije.

stoliv

pre 6 godina

Kakve bestije na tockovima..
ljudi , molim vas shvatite da ekskluzivnost i masovna prodaja nece moci jos dugo ruku pod ruku..to sto Njemci rade. ne mozemo svi voziti Audi Merc ili BMW i govoriti da je to luksuz,
premium itd. Prije ili kasnije ce srozati taj neki svoj ugled.

xy 1

pre 6 godina

d26@...nisu oni u mogucnosti da popisaju nikoga, samo da se upisaju. Popisali jake brendove tako sto ni LED Farove nemaju?!? Ajd molim te, ne budi smesan

Mirko

pre 6 godina

Bolje da bude pokojna, nego da bude kao Skoda. Nemam nista protiv Skode, ok je, ali Alfa je nesto drugo, neka druga filozofija u pravljenju automobila.

nebitan

pre 6 godina

Katastrofa od auta, plasticni enterijer sa katastrofa dizajnom. Evo u usa su se ubacili prosle
godine, dajem im jos godinu mozda dve da opstanu.

LaleGator

pre 6 godina

Mozete da pljujete kol’ko ‘ocete, al’ popisali se po svima pocevsi od BMW-a, preko Mercedesa i Audi-a itd :p
(d26, 01. mart 2018 16:09)
_____________________

Veima postujem alfu zbog njene bogate istorije i veoma mi je drago sto je se vratila!

Ali nikako ne postujem vredjaje i omalovazavanje bilo kog brenda!

Alfa ih je dobila ali se nikako nije popisala, dovoljno je pogledati brojke koliko je ko prodao automobila i sve je jasno!

trebace godine truda da bi alfa vratila poverenje i status koji je imala u proslosti

boki

pre 6 godina

...... zato ne treba držati pun rezervoar, već uvek na rezervi, ali ne preterano pošto tada strada benz. pumpa.
(Kole, 02. mart 2018 09:04)
@Kole
Pumpe upravo crkavaju kad imate malo goriva, inače moj komšija ima Jugo 55 star 30 godina koji svako jutro kao i pre dva dana na - 18 pali kao mina. Benzinci nemaju problem sa gorivom, gustimom ili zaleđivanjem ukoliko niste pak sipali na knez petrolu.

markoni

pre 6 godina

@ledenjak
Nisu oni alfisti ne postaje se alfista pukim posedovanjem nečega sto ima znak na haubi,pravi alfista bi svakog ovog naseg izbacio iz dvorišta da mu dođu sa JTD Fiat azdahom koja budi emocije i poziva na sportsku vožnju.

Laloš

pre 6 godina

I phone ima par modela dok Samsung gomilu gluposti smatra mobilnim telefonim i prodaju priblizno isto komada godisnje. Znaci Audi i Merceses i sta ti ja znam vozila prodaju puni svega, a malo bas automobila :)

Kole

pre 6 godina

Pohvala za Alfu. Alfe su sve do jedne lepotice. 159, po meni, najlepši auto svih vremena. Imam 147 Tvin spark, 350.000km, 2002.god. Jeste da se povremeno ponešto mora menjati (npr. vešanje), ali radi. A evo i jedno iskustvo od pre par dana: Nije lako upalio ujutru, pod -8C, i kao da je tražio malo gasa, i ok je bilo ali posle 4 anlaserovanja. Radilo se o ovome: pošto imam TNG (auto gas), benzin je bio dugo u rezervoaru i ubajatio se, ''uželatinio se''. Kada sam dosuo novog benzina 7 litara, sve OK, čak odlično. Zato ne treba držati pun rezervoar, već uvek na rezervi, ali ne preterano pošto tada strada benz. pumpa.

Kobaja Grande

pre 6 godina

Da ubace 2.0jtdm u Djuliju, pa da pricamo...ali avaj, Fiat objavio kraj dizel motora. Kakva propustena sansa za Alfu. Da su na vreme ubacili 2.0jtdm umesto 2.2 prodavali bi je 50% bolje.

izvarani germanofil...

pre 6 godina

Alfisti zasto se onda vatate onda za Nemacku premijum trojku, kada je vas auto najbolji, brzi,lepsi itd.
Vec sam na jednoj predhodnoj temi rekao.
Umesto jednog ML.ili X5,Q7 kupite tri Stelvija i bicete trostruki,smekeri, kvantitetnija avangarda, triput stilizivaniji, ko je jos lud da umesto jednom plati triput a dobije isto:-)))
Cudno mi samo sto Alfa propada i sem Italije je bukvalno prodaja ravna nivou statisticke greske,bice da mi ostali nemamo stila i ukusa.A zli Nemci nam podsvesno uvaljuju nasminkane Pasate i precenjene Merdze i Bembare;-)

smajli

pre 6 godina

Mirko.... Šta? Pokojna?! Nije mi jasna filozofija oko Alfe, svi je stavljaju u koš sa Audije, BMWom i Mercedesom, osim ako "filozofi" Alfu stavljaju u neki drugi koš.

smajli

pre 6 godina

Ja se slažem sa Kobaja Grande. Nije poenta u porezu, jednostavno je bolje imati više modela motora različite kubikaže i snage (naručito ako ste u konzorcijumu pa možete birati i od drugih iz grupe). Fale im i neki benzinci od oko 1.6 (verujem da Alfi u kakvoj je poziciji nije jefin razvoj novih motora manje kubikaže, pa bi recimo FIATovi 1.4 od 140 i 170ks bili dobra alternativa u ova dva velika modela). Ako bi im ti manji samim tim i lakši motori zasmetali odnosu mase i stabilnosti slobodno neka stave poluhibridni sistem (kao u Suzukiju) kao pomoć motoru, dva velika akumulatora i rešen problem. Plus bi bilo jako lepo (a i dalo bi kvalitetnu razliku među konkurencijom) da prave sve modele "standardno" sa pogonom na svim točkovima. Pa čak i fabrički ugrađen TNG ne bi bio na odmet. A Stelviu fali malo elektronike (HUD, FILR, 360* kamere). Danas su svi automobili univerzalni (sportski (koliko to mogu biti), porodični,...), a Alfa gleda samo na Sport status, pa je (ga) tako gledaju i kupci. A pošto je pola vozača sportista u duši tako i uzdasima gledaju Alfu, a voze neke druge modele. To mora da se menja ako žele neku korektnu prodaju (nije poenta proizvoditi ni 100000, ali nije ni milion automobila godišnje, treba naći neku zlatnu sredinu između parametara zarade-isplativosti i kvaliteta).

Alejandro

pre 6 godina

Alfa treba da prodaje dobro da bi opstala, no nekako to izostaje već decenijama. Bilo je realnih razloga za to sedamdesetih i jednim delom osamdesetih, no od kad je došla u ruke Fiat-a devedesetih su se stvari popravile, problemi sa korozijom su nestali, a kvalitet se osetno podogao, što se i osetilo povećanom prodajom pa je samo 156 prodata u 680 000 primeraka. Za jedan Audi koji godišnje proda 3 miliona vozila to je ništa, ali Alfa je drugačiji brend i ove brojke su za nju odlične.

Sa 159 gotovo svi raniji problemi su rešeni, ali je prodaja izostala. Malo su se bolje prodavale MiTo i Giulietta , ali i dalje nedovoljno.
Kvalitet Alfa Romeo automobila sada retko ko dovodi u pitanje osim možda nekih primitivnijih delova planete u koje spadaju i Balkanci koji religiozno posmataju Nemačka vozila kao superiorna po automatizmu, što je najčešće netačno.

Sada ostaje da se vidi kako će se Giulia i Stelvio prodavati, ali lično tu vidim nekoliko problema, pre svega to su samo dva modela što je malo za ozbiljnu prodaju, a onda i očekivanja kupaca koji su navikli na sveobuhvatnu osrednjost Nemačkih proizvođača, ali ustaljenost u kvalitetu na koju su navikli i koju mogu uvek da očekuju.
Alfa briljira u voznim karakteristikama, šarmu, izgledu i posebnosti, no za običnog čoveka to su uglavnom nebitne karakteristike i on ih uglavnom ne proepoznaje, a to mislim da je najveći problem Alfe - nezainteresovana većina koja u automobilu prvo gleda cup holder.

Booorra

pre 6 godina

Sjajna je Alfa! Gulia qv ce ostati pusti san.Realnost...
Da nije poskupelo,mi bi jos vozili na loz ulje i ubedjivali druge kako je to isto kao evro dizel.

nebitan

pre 6 godina

Katastrofa od auta, plasticni enterijer sa katastrofa dizajnom. Evo u usa su se ubacili prosle
godine, dajem im jos godinu mozda dve da opstanu.

xy 1

pre 6 godina

d26@...nisu oni u mogucnosti da popisaju nikoga, samo da se upisaju. Popisali jake brendove tako sto ni LED Farove nemaju?!? Ajd molim te, ne budi smesan

ds

pre 6 godina

7 jedinstvenih modela, pomislih da će predstaviti 3 nova automobila. Au, kad pogledam onda bi Mercedes trebao da ima 11.680 jedinstvenih modela ovog trenutka u ponudi.

Kobaja Grande

pre 6 godina

Da ubace 2.0jtdm u Djuliju, pa da pricamo...ali avaj, Fiat objavio kraj dizel motora. Kakva propustena sansa za Alfu. Da su na vreme ubacili 2.0jtdm umesto 2.2 prodavali bi je 50% bolje.

Kole

pre 6 godina

Pohvala za Alfu. Alfe su sve do jedne lepotice. 159, po meni, najlepši auto svih vremena. Imam 147 Tvin spark, 350.000km, 2002.god. Jeste da se povremeno ponešto mora menjati (npr. vešanje), ali radi. A evo i jedno iskustvo od pre par dana: Nije lako upalio ujutru, pod -8C, i kao da je tražio malo gasa, i ok je bilo ali posle 4 anlaserovanja. Radilo se o ovome: pošto imam TNG (auto gas), benzin je bio dugo u rezervoaru i ubajatio se, ''uželatinio se''. Kada sam dosuo novog benzina 7 litara, sve OK, čak odlično. Zato ne treba držati pun rezervoar, već uvek na rezervi, ali ne preterano pošto tada strada benz. pumpa.

Vlada

pre 6 godina

@Argentto
BMW, Mercedes, Porsche prave automobile sa ciljem da prodaju sto vise i da sto vise zarade a ne da budu najbrzi na nekoj stazi. ;)
Od toga sto si najbrzi na nekoj stazi nemas neke koristi sem mozda licne satisfakcije.

izvarani germanofil...

pre 6 godina

Alfisti zasto se onda vatate onda za Nemacku premijum trojku, kada je vas auto najbolji, brzi,lepsi itd.
Vec sam na jednoj predhodnoj temi rekao.
Umesto jednog ML.ili X5,Q7 kupite tri Stelvija i bicete trostruki,smekeri, kvantitetnija avangarda, triput stilizivaniji, ko je jos lud da umesto jednom plati triput a dobije isto:-)))
Cudno mi samo sto Alfa propada i sem Italije je bukvalno prodaja ravna nivou statisticke greske,bice da mi ostali nemamo stila i ukusa.A zli Nemci nam podsvesno uvaljuju nasminkane Pasate i precenjene Merdze i Bembare;-)

Laloš

pre 6 godina

I phone ima par modela dok Samsung gomilu gluposti smatra mobilnim telefonim i prodaju priblizno isto komada godisnje. Znaci Audi i Merceses i sta ti ja znam vozila prodaju puni svega, a malo bas automobila :)

ad

pre 6 godina

Brend Alfa Romeo ne treba ocenjivati po broju prodatih primeraka. Uostalom, Bugatti, Ferrari, Lamborgini se ne ocenuju prema tom kriterijumu. Alfa Romeo nije brend za masovno tržište, nego za uzak tržišni segment koji ceni sportske performanse, estetiku i osećaj u vožnji. Ličnost ovog brenda je ženskog roda - zanosna Italijanka, lepa, elegantna, oštra, brza, strastvena, očaravajuća, svoja, pričljiva, lepršava, aristokratskog porekla. Kakve to veze ima sa Audijem, BMW-om, Mercedesom, VW, Opelom, Škodom? Dakle, nisu u pitanju ista poređenja, isti karakter, iste ciljne grupe. U tom slučaju, nije umesno ocenjivati koji je auto bolji, odnosno kvalitetniji. U pitanju su emocije i naklonosti. Meni ne treba bolji automobil od Alfe.

Argentto

pre 6 godina

Imaju 4 modela u gami... od cega 3 drze rekord staze.. zanimljivo..
Pustis druge da prave SUV modele i vezbaju godinama (Porsche, BMW, Mercedes...) a onda Alfa izbaci svoj prvi SUV i bukvalno se popisa po svima na stazi...
Isto to su uradili i sa Giuliom....

markoni

pre 6 godina

@ledenjak
Nisu oni alfisti ne postaje se alfista pukim posedovanjem nečega sto ima znak na haubi,pravi alfista bi svakog ovog naseg izbacio iz dvorišta da mu dođu sa JTD Fiat azdahom koja budi emocije i poziva na sportsku vožnju.

Turbo Benzina

pre 6 godina

Poezija automobilizma! Brutalno i prelepo. Nažalost, u loše vreme degradacije smisla i dobrog ukusa, gde se kao esencija vožnje smatraju touch screen ekrančine, radari, asistencije, LED diode i ostali cirkuski šareniš. Zato prodaja mora da trpi, ali sportsko srce i prelepa duša nisu za izdaju i prodaju.
Bravo Alfa!

Bane

pre 6 godina

Alfa Romeo je brend i auto kome se tiho divis izdaleka kao promatranju neke skulpture na tockovima...nekom umetnickom delu. Za komercijalan uspeh traze se neki drugi, pre svega upotrebni kvaliteti, prakticnost. Prostor na zadnjim sedistima, veliki prtljaznik, da bude udoban, da se vozi lako umesto da bude vozacki i sportski trimovan. Da je pouzdan, dugovecan, da ima razudjenu mrezu servisa i laku dostupnost delova. Da nije skup za odrzavanje itd....
To je Alfino breme....ljudi joj se dive ali je ne kupuju...kupuju gore opisanu Skodu.

Once upon a time...

pre 6 godina

"As a mechanic once told me, Alfa in this era ‘cared about the engine, the brakes, and the look,’ and really nothing else."

LaleGator

pre 6 godina

Mozete da pljujete kol’ko ‘ocete, al’ popisali se po svima pocevsi od BMW-a, preko Mercedesa i Audi-a itd :p
(d26, 01. mart 2018 16:09)
_____________________

Veima postujem alfu zbog njene bogate istorije i veoma mi je drago sto je se vratila!

Ali nikako ne postujem vredjaje i omalovazavanje bilo kog brenda!

Alfa ih je dobila ali se nikako nije popisala, dovoljno je pogledati brojke koliko je ko prodao automobila i sve je jasno!

trebace godine truda da bi alfa vratila poverenje i status koji je imala u proslosti

boris

pre 6 godina

Katastrofa od auta, plasticni enterijer sa katastrofa dizajnom. Evo u usa su se ubacili prosle
godine, dajem im jos godinu mozda dve da opstanu.
(nebitan, 1. mart 2018 17:17)
@nebitan
Ti ima daješ godinu dve, pazi molim te. Smešan si sa glupim komentarom. Inače mora neki auto biti lep, neki kvalitetan, neki plastičan, kad bi bili svi isti to bi bilo dosadno. U Srbiji Alfa ima dobru cenu za Suv Stelvio, diesel košta 36000 eur što je super za takav auto. JA išao da gledam novi 500X (kojeg su osiromašili načisto opremom) ali gledao zaljubljeno pored alfe Stelvio. Inače vozim Škodu da ne bude zabune, nisam ni alfista ali kad je nešto lepo nemogu da poreknem, meni nije grožđe kiselo kao većini komentatora ovde.

stoliv

pre 6 godina

Kakve bestije na tockovima..
ljudi , molim vas shvatite da ekskluzivnost i masovna prodaja nece moci jos dugo ruku pod ruku..to sto Njemci rade. ne mozemo svi voziti Audi Merc ili BMW i govoriti da je to luksuz,
premium itd. Prije ili kasnije ce srozati taj neki svoj ugled.

gpro

pre 6 godina

@xy

Ovo su sve varijante za spprtski nastrojene vozace i najbitnije su performanse i upravljivost... Daj mi takvog vozaca koji ce pre uzeti auto sa led svetlima nego rezultati na stazi

Mirko

pre 6 godina

Bolje da bude pokojna, nego da bude kao Skoda. Nemam nista protiv Skode, ok je, ali Alfa je nesto drugo, neka druga filozofija u pravljenju automobila.

smajli

pre 6 godina

Ja se slažem sa Kobaja Grande. Nije poenta u porezu, jednostavno je bolje imati više modela motora različite kubikaže i snage (naručito ako ste u konzorcijumu pa možete birati i od drugih iz grupe). Fale im i neki benzinci od oko 1.6 (verujem da Alfi u kakvoj je poziciji nije jefin razvoj novih motora manje kubikaže, pa bi recimo FIATovi 1.4 od 140 i 170ks bili dobra alternativa u ova dva velika modela). Ako bi im ti manji samim tim i lakši motori zasmetali odnosu mase i stabilnosti slobodno neka stave poluhibridni sistem (kao u Suzukiju) kao pomoć motoru, dva velika akumulatora i rešen problem. Plus bi bilo jako lepo (a i dalo bi kvalitetnu razliku među konkurencijom) da prave sve modele "standardno" sa pogonom na svim točkovima. Pa čak i fabrički ugrađen TNG ne bi bio na odmet. A Stelviu fali malo elektronike (HUD, FILR, 360* kamere). Danas su svi automobili univerzalni (sportski (koliko to mogu biti), porodični,...), a Alfa gleda samo na Sport status, pa je (ga) tako gledaju i kupci. A pošto je pola vozača sportista u duši tako i uzdasima gledaju Alfu, a voze neke druge modele. To mora da se menja ako žele neku korektnu prodaju (nije poenta proizvoditi ni 100000, ali nije ni milion automobila godišnje, treba naći neku zlatnu sredinu između parametara zarade-isplativosti i kvaliteta).

Mirko

pre 6 godina

Katastrofa od auta, plasticni enterijer sa katastrofa dizajnom. Evo u usa su se ubacili prosle
godine, dajem im jos godinu mozda dve da opstanu.
(nebitan, 1. mart 2018 17:17)

A u kom autu enterijer nije od plastike? U Bubi i Zastavi 750, gde je tabla od metala?

Lepo, ali realno, Alfa se vozi samo u IT. Znate za ono da se vlasnik Alfe 2 x raduje, kad ga kupi i kad ga proda ..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (C i n i k, 1. mart 2018 18:45)

Dosta Alfi ima u Svajcarskoj, trziste je finansijski jako, zato se i ovi modeli tamo predstavljaju. Verujem da ce na sajmu prodati vise od polovine ovih limitiranih verzija.

boki

pre 6 godina

...... zato ne treba držati pun rezervoar, već uvek na rezervi, ali ne preterano pošto tada strada benz. pumpa.
(Kole, 02. mart 2018 09:04)
@Kole
Pumpe upravo crkavaju kad imate malo goriva, inače moj komšija ima Jugo 55 star 30 godina koji svako jutro kao i pre dva dana na - 18 pali kao mina. Benzinci nemaju problem sa gorivom, gustimom ili zaleđivanjem ukoliko niste pak sipali na knez petrolu.

popovicvl

pre 6 godina

Da ubace 2.0jtdm u Djuliju, pa da pricamo...ali avaj, Fiat objavio kraj dizel motora. Kakva propustena sansa za Alfu. Da su na vreme ubacili 2.0jtdm umesto 2.2 prodavali bi je 50% bolje.
(Kobaja Grande, 1. mart 2018 22:59)

Misliš da bi onda skočila prodaja u Srbiji i Alfa bi se preporodila? Dečko, u EU se ne gleda to dal' ima ispod ili preko 2000 kubika, to samo kod nas ima. Srbija je po broju prodatih novih, a i polovnih automobila na margini univerzuma.

smajli

pre 6 godina

Mirko.... Šta? Pokojna?! Nije mi jasna filozofija oko Alfe, svi je stavljaju u koš sa Audije, BMWom i Mercedesom, osim ako "filozofi" Alfu stavljaju u neki drugi koš.

Alejandro

pre 6 godina

Alfa treba da prodaje dobro da bi opstala, no nekako to izostaje već decenijama. Bilo je realnih razloga za to sedamdesetih i jednim delom osamdesetih, no od kad je došla u ruke Fiat-a devedesetih su se stvari popravile, problemi sa korozijom su nestali, a kvalitet se osetno podogao, što se i osetilo povećanom prodajom pa je samo 156 prodata u 680 000 primeraka. Za jedan Audi koji godišnje proda 3 miliona vozila to je ništa, ali Alfa je drugačiji brend i ove brojke su za nju odlične.

Sa 159 gotovo svi raniji problemi su rešeni, ali je prodaja izostala. Malo su se bolje prodavale MiTo i Giulietta , ali i dalje nedovoljno.
Kvalitet Alfa Romeo automobila sada retko ko dovodi u pitanje osim možda nekih primitivnijih delova planete u koje spadaju i Balkanci koji religiozno posmataju Nemačka vozila kao superiorna po automatizmu, što je najčešće netačno.

Sada ostaje da se vidi kako će se Giulia i Stelvio prodavati, ali lično tu vidim nekoliko problema, pre svega to su samo dva modela što je malo za ozbiljnu prodaju, a onda i očekivanja kupaca koji su navikli na sveobuhvatnu osrednjost Nemačkih proizvođača, ali ustaljenost u kvalitetu na koju su navikli i koju mogu uvek da očekuju.
Alfa briljira u voznim karakteristikama, šarmu, izgledu i posebnosti, no za običnog čoveka to su uglavnom nebitne karakteristike i on ih uglavnom ne proepoznaje, a to mislim da je najveći problem Alfe - nezainteresovana većina koja u automobilu prvo gleda cup holder.

Booorra

pre 6 godina

Sjajna je Alfa! Gulia qv ce ostati pusti san.Realnost...
Da nije poskupelo,mi bi jos vozili na loz ulje i ubedjivali druge kako je to isto kao evro dizel.