Aktuelno

Četvrtak, 01.03.2018.

11:25

Pad u crnu rupu doneo bi nam besmrtnost?

Izvor: B92

Pad u crnu rupu doneo bi nam besmrtnost? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 6 godina

Moze li neko jednom da mi objasni gde je kraj svemira i sta je iza toga?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nista, 1. mart 2018 17:46)

Još uvek ne.
Mada po meni je najbliži Hoking pa možete pročitati njegova dela koja su pisana tako da se ne mora biti vrhunski fizičar da bi se razumela.
Npr. Kosmos u orahovoj ljusci
Ovde su već neki komentatori o nekim zaključcima i pisali.
Superstrune i p-brane.
Kosmos se sastoji, po njemu, od p-brana.
Npr. dve p-brane koje nemaju međusobni nikakvih interakcija osim gravitacionog delovanja,...

Frederik Pol

pre 6 godina

U velikoj crnoj rupi su Hičiji, čekaju da se svemir
preuredi. U najvećoj crnoj rupi su energetska stvorenja
koja trenutno preoblikuju postojeći svemir u onakav
kakav njima odgovara. Zaključak jednog filozofa iz Niš
(na drugu temu ali primenjivo i u ovom slučaju):
Leleee, će naj....mo!

Dimitrije Pantic

pre 6 godina

Da, sve nase odluke, tj. misli su unapred odredjene. A sto se tice crne rupe i besmrtnosti to je besmislica jer mi smo vec besmrtni.
(Miki, 1. mart 2018 16:06)
Sjajno,a sad objasni na osnovu cega si doneo takav zakljucak?

U neku ruku jesmo besmrtni,zato sto se sastojimo delom od energije,koja ne moze biti stvorena,niti unistena,ali zato moze da menja oblik.
Problem je sto nas ta energija ne definise,vec je sastavni deo nas ,te je trosimo i nadoknadjujemo unosenjem hrane.
Veliki je problem ,kada u bitna pitanja umesamo religije,koje nemaju nikakav smislen odgovor na bilo sta,a sve religijsko je u sustini kvazi nauka,bez uporista u realnoj nauci.
Ljudi su nekada verovali da je Zemlja ravna i da je na ledjima drze slonovi koji stoje na kornjacma ili vec neke druge sl.gluposti.Hriscanstvo veruje da je Zemlju stvorio bog,sto je takodje,glupost.

Naucne pretpostavke su nekada sulude,nekada dobro osmisljene,ali nikada nisu nepromenjive ,jer onda ne bi bile pretpostavke.Dug je put od teorije do teoreme i ukljucuje puno matematike i empirijskih dokaza,koji nekada mogu toliko izmeniti samu teorju,da ona vise i ne lici na pocetnu.

Da li bi nam crne rupe obezbedile besmrtnost,zaista ne znam,ali ako matematika kaze tako,onda je moguce verovati u tako nesto,sve dok se ne dokaze drugacije.To je lepota nauke i stalnog sirenja znanja.Sama mogucnost revidiras svoje stavove i verovanja je osnova svakog naucnog sistema.

Swedenonline

pre 6 godina

Време не постоји, тренутак преласка хоризонта догађаја је тренутак који траје вечно. Излазак из црне рупе је немогућ, обзиром да гравитација црне рупе привлачи објекте брзином светлости, те не постоји брзина којом би објекат могао да се креће у смеру супротном привлачењу гравитационе силе. Међутим, закривљење простовремена чини да је време у црној рупи непостојеће, па из тог разлога за човека који "упадне" не би прошао ни један трен од преласка хоризонта догађаја, те би он, могао практично заувек да остане заробљен у времену, те бесмртан.
(Aleksa, 01. mart 2018 16:12)

Sve probao tačno sem da je izlaz moguć, evo baš me izbacila a ja bih opet u nju.
Zauvek! ;)

"Ja znam da ova pesma nikada neće promeniti svet..."

pre 6 godina

(Nista, 1. mart 2018 17:46)

Ne može.

Ali ti ja mogu dati nešto što ipak precizno daje uvid u odgovor koji te muči!

Mogu ti dati... "Običnu ljubavnu pesmu"...
"Običnu ljubavnu stvar, što kraja nema, a ni početka na-nanana-na-na..."


https://www.youtube.com/watch?v=wQruxjlJSNs

Dr za rock and roll

pre 6 godina

Kakve su to budale za poreske pare a jos vece budale oni koji im veruju.— znaci upadnes u vodenicu za mleveno meso ona te samelje i izbaci 10000000 puta lepseg plus sa krililma.

bob

pre 6 godina

Astronomski crne rupe su baš rupe u prostor - vremenu koje su napravili ultra gusti ostaci umirućih zvezda.Crne su zato što iz njih ni svetlost ne može pobeći.U njihovoj neposrednoj blizini beskonačna sila gravitacije dezintegriše sve materijalno vreme stoji a linearne dimenzije su beskonačno male.Informacija o "progutanim" obijektima večno ostaje na horizontu dogadjaja.

A?

pre 6 godina

Ne znate ni šta sve ima u okeanima, a usuđujete se da pričate o crnim rupama.
(anoximus, 01. mart 2018 14:53)

Po tebi bi trebali fizičare i matematičare u podmornice pa pod vodu. Pomorske biologe verovatno lansiramo uskoro?

Aleksa

pre 6 godina

Znaci ima kiseonika i hrane da se zadovolje potrebe zivog coveka u toj crnoj rupi?
odoh da spakujem kofere i postanem besmrtan,sad cu dodjem.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (istina, 1. mart 2018 12:51) # Link komentara

Има. Има бесконачно много кисеоника и хране. Има свега само нема времена. И то је разлог бесмртности. Време не постоји, тренутак преласка хоризонта догађаја је тренутак који траје вечно. Излазак из црне рупе је немогућ, обзиром да гравитација црне рупе привлачи објекте брзином светлости, те не постоји брзина којом би објекат могао да се креће у смеру супротном привлачењу гравитационе силе. Међутим, закривљење простовремена чини да је време у црној рупи непостојеће, па из тог разлога за човека који "упадне" не би прошао ни један трен од преласка хоризонта догађаја, те би он, могао практично заувек да остане заробљен у времену, те бесмртан.

miloš kapor

pre 6 godina

Gluposti za naučno-fantastične filmove. Trebalo bi zamoliti ove "naučnike", ako već ne znaju objasniti funkcionisanje univerzuma, da ne zaglupljuju običan narod i školsku djecu.

Tina

pre 6 godina

Na osnovu cega tako pricaju?Ovo se isplati biti naucnik...sedis,pijes,pises svasta,pojavi se neki filmadzija,snimi se film...Bolji posao ne videh skoro!!!

neutralni felsh

pre 6 godina

"ovaj problem ima i fizičke, pa skoro i filozofske implikacije" 
Cuj "pa skoro i filozofske"... Da ne pise u tekstu "sa Univerziteta u Berkliju..." svi bi pomislili - sarlatan. Eto deco, ucite i sticite diplome ako nista drugo a ono da mozete bez osnove da donosite zakljucke a da vas stiti titula
(alo, 01. mart 2018 11:48)


i fizika moze biti spekulativna, narocito teorijska.
sarlatani su na suprotnoj strani - jer oni ne spekulisu, oni misle da znaju sve, a tako se i ponasaju.

Maznuli mu mamgupi patent...

pre 6 godina

Juče kupujem eurokrem i pita me komša za kasom:

K - Jel vreme da se zasladi?

A ja odgovaram:

J - Ma ovi mi po vestima dignu šećer, ali nisu dovoljno, pa moram da pojačam!

K - Meni TV digne pritisak, ne znam za šećer.

J - A, ti još uvek gledaš TV. Pa TV ti druže diže iz mrtvih! TV je toliko danas moćan i pun gluposti do te mere da čovek kad ga čuje vaskrnuti MORA. Ako budeš hteo dedu da digneš iz groba samo odnesi mali portabl TV mu pored spomenpolče i pusti...

Evo uz TV dobismo još jednog čudotvorca - poratale sa vestima! Nauka je naravno Bog lično!

Ja se još pitam što Hrista nema po drugi put, pa nema...

Petar

pre 6 godina

Nadam se da cemo nekad znati sta su crne rupe. Moguce je da se kroz crnu rupu prelazi u drugu galaksiju a cak je moguce da se prelazi i u drugi univerzum odnosno svemir. Svemir je cudo najvece sto postoji i nista u njemu nije slucajnost, sve u svemiru postoji sa nekim tacno odredjenim razlogom, koji za neke stvari mozda nama nije jasan ali je ipak tu. Tako da i crne rupe nisu tek tako nesto nego postoje iz nekog razloga i imaju neku svrhu u postojanju svemira i nadam se da cemo jednom odkriti iako za vreme nasih zivota verovatno ne.

nik

pre 6 godina

"Moze li neko ovo da mi objasni na pristupacniji nacin?
(Predrag, 1. mart 2018 12:31)"

U sustini kao sto pise uzrocno posledicna veza proslosti i buducnosti u crnoj rupi ne postoji jer ne postoji ni "vreme"
Naravno sve je ovo misaoni eksperiment jer ljudsko bice ne bi prezivelo "ulazak" u crnu rupu kao ni vecina materije za koju i ne znamo sta se desava kao upadne u crnu rupu.

P.S. stvarno ne razumem ove komentare tipa "tandara broc" , ne shvatam zasto pisu takve stvari i zasto uopste komentarisu vesti koje ih ne zanimaju...

karlito

pre 6 godina

Da li to znaci i da su sve nase odluke unapred odredjene? 
i da postoji neka vrsta « sudbine » koju ne mozemo izbeci? 
doduse ako se ne varam to nije u skladu sa Hajzenbergovim principim neodredjenosti, ali ispravite me ako gresim.
(pero, 01. mart 2018 12:19)
Vise se misli generalno,a ne bas toliko detaljno kao sto mislis... Npr,na osnovu tvoje proslosti, odnosno ako se uzme u obzir spoznaja tvog bica ,moze se zakljuciti kako ces zavrsiti(vremenom ces stariti i na kraju umreti) .Ako bi medicina jos uznapredovala mozda bi mogao da znas i koje su ti slabe tacke i potencijalne oposnosti

student iz provincije

pre 6 godina

Zar kvantna mehanika ne zabranjuje determinizam na kvantnom nivou? A sve što pređe horizont događaja se posmatra u domenu kvantne mehanike a ne opšte ili specijalne teorije relativnosti jer one tada ne objašnjavaju šta se dešava sa materijom, prostorom i vremenom?

Mislim da je to vrlo dobro potvrđeno eksperimentom Šredingerove mačke kao i Hajzenbergovog principa neodređenosti koji kaže da nikada sa 100% sigurnošću ne možemo utvrditi gde se nešto nalazi dok ga ne izmerimo?

Dakle, determinizam nije potvrđen ni u regularnom prostor vremenu, a kamoli u domenu Crnih Rupa.

Ja lično, subjektivno, biram da verujem u determinizam, iako je on STRAŠNA istina činjenice da nemamo slobodnu volju, tj. da budućnost predstavlja ništa više nego okrenutu prošlost za 180 stepeni, i postojaće samo jedna jedina budućnost i nijedna više. Svi idemo ka jednom trenutku koji je zacrtan u našim životima i ne možemo promeniti kurs toga, ali ne gledam na to tako strašno jer pre svega treba da cenimo vreme koje nam je dato i da uživamo u njemu, makar ono bilo čista iluzija.

Možda će to nekoga učiniti tužnim ali možda i ne jer i dalje postoji ona druga strana, a to je kvantna mehanika, koja se kosi sa zdravim razumom i dozvoljava slobodnu volju.

da

pre 6 godina

Moze li neko ovo da mi objasni na pristupacniji nacin?
(Predrag, 1. mart 2018 12:31)


Moze.To se odnosi na android w.hores. Niko ne zeli takvu pricu sa njima.

Bojane zasto komentarises

pre 6 godina

Pazi ove likove koji udaraju minuse na komentare kao oni se razumeju u tematiku a mi laici smo totalne budale sto bi reko Kesic, a u stvari su pomodarci koji prihvataju sve zdravo za gotovo jer su jel te "emanciponvane kosmopolite". Pitanje za sve vas koji ste "strucni": kako su nastale piramide, objekat na nasoj planeti, ljudskih ruku delo?

boranija

pre 6 godina

Sa visokim stepenom pouzdanosti mogu da kazem da ovaj teorijski model nije tacan. Da je tacan u Srbiji bi se vec zivelo vecno...ovako, vidimo da i zivot u crnoj rupi bez dna moze relativno normalno da se odvija prema vazecim zakonima fizike...

RegulaR

pre 6 godina

Ne može se pasti ''U crnu rupu" jer je to kosmičko tijelo ogromne mase sa čvrstim jezgrom. Sam naziv ''crna rupa" je pogrešan i proizvidi ovakve zablude i besmislice.

pero

pre 6 godina

Da li to znaci i da su sve nase odluke unapred odredjene?
i da postoji neka vrsta « sudbine » koju ne mozemo izbeci?
doduse ako se ne varam to nije u skladu sa Hajzenbergovim principim neodredjenosti, ali ispravite me ako gresim.

istina

pre 6 godina

Znaci ima kiseonika i hrane da se zadovolje potrebe zivog coveka u toj crnoj rupi?
odoh da spakujem kofere i postanem besmrtan,sad cu dodjem.

alo

pre 6 godina

"ovaj problem ima i fizičke, pa skoro i filozofske implikacije"
Cuj "pa skoro i filozofske"... Da ne pise u tekstu "sa Univerziteta u Berkliju..." svi bi pomislili - sarlatan. Eto deco, ucite i sticite diplome ako nista drugo a ono da mozete bez osnove da donosite zakljucke a da vas stiti titula

istina

pre 6 godina

Znaci ima kiseonika i hrane da se zadovolje potrebe zivog coveka u toj crnoj rupi?
odoh da spakujem kofere i postanem besmrtan,sad cu dodjem.

pero

pre 6 godina

Da li to znaci i da su sve nase odluke unapred odredjene?
i da postoji neka vrsta « sudbine » koju ne mozemo izbeci?
doduse ako se ne varam to nije u skladu sa Hajzenbergovim principim neodredjenosti, ali ispravite me ako gresim.

Aleksa

pre 6 godina

Znaci ima kiseonika i hrane da se zadovolje potrebe zivog coveka u toj crnoj rupi?
odoh da spakujem kofere i postanem besmrtan,sad cu dodjem.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (istina, 1. mart 2018 12:51) # Link komentara

Има. Има бесконачно много кисеоника и хране. Има свега само нема времена. И то је разлог бесмртности. Време не постоји, тренутак преласка хоризонта догађаја је тренутак који траје вечно. Излазак из црне рупе је немогућ, обзиром да гравитација црне рупе привлачи објекте брзином светлости, те не постоји брзина којом би објекат могао да се креће у смеру супротном привлачењу гравитационе силе. Међутим, закривљење простовремена чини да је време у црној рупи непостојеће, па из тог разлога за човека који "упадне" не би прошао ни један трен од преласка хоризонта догађаја, те би он, могао практично заувек да остане заробљен у времену, те бесмртан.

alo

pre 6 godina

"ovaj problem ima i fizičke, pa skoro i filozofske implikacije"
Cuj "pa skoro i filozofske"... Da ne pise u tekstu "sa Univerziteta u Berkliju..." svi bi pomislili - sarlatan. Eto deco, ucite i sticite diplome ako nista drugo a ono da mozete bez osnove da donosite zakljucke a da vas stiti titula

neutralni felsh

pre 6 godina

"ovaj problem ima i fizičke, pa skoro i filozofske implikacije" 
Cuj "pa skoro i filozofske"... Da ne pise u tekstu "sa Univerziteta u Berkliju..." svi bi pomislili - sarlatan. Eto deco, ucite i sticite diplome ako nista drugo a ono da mozete bez osnove da donosite zakljucke a da vas stiti titula
(alo, 01. mart 2018 11:48)


i fizika moze biti spekulativna, narocito teorijska.
sarlatani su na suprotnoj strani - jer oni ne spekulisu, oni misle da znaju sve, a tako se i ponasaju.

nik

pre 6 godina

"Moze li neko ovo da mi objasni na pristupacniji nacin?
(Predrag, 1. mart 2018 12:31)"

U sustini kao sto pise uzrocno posledicna veza proslosti i buducnosti u crnoj rupi ne postoji jer ne postoji ni "vreme"
Naravno sve je ovo misaoni eksperiment jer ljudsko bice ne bi prezivelo "ulazak" u crnu rupu kao ni vecina materije za koju i ne znamo sta se desava kao upadne u crnu rupu.

P.S. stvarno ne razumem ove komentare tipa "tandara broc" , ne shvatam zasto pisu takve stvari i zasto uopste komentarisu vesti koje ih ne zanimaju...

student iz provincije

pre 6 godina

Zar kvantna mehanika ne zabranjuje determinizam na kvantnom nivou? A sve što pređe horizont događaja se posmatra u domenu kvantne mehanike a ne opšte ili specijalne teorije relativnosti jer one tada ne objašnjavaju šta se dešava sa materijom, prostorom i vremenom?

Mislim da je to vrlo dobro potvrđeno eksperimentom Šredingerove mačke kao i Hajzenbergovog principa neodređenosti koji kaže da nikada sa 100% sigurnošću ne možemo utvrditi gde se nešto nalazi dok ga ne izmerimo?

Dakle, determinizam nije potvrđen ni u regularnom prostor vremenu, a kamoli u domenu Crnih Rupa.

Ja lično, subjektivno, biram da verujem u determinizam, iako je on STRAŠNA istina činjenice da nemamo slobodnu volju, tj. da budućnost predstavlja ništa više nego okrenutu prošlost za 180 stepeni, i postojaće samo jedna jedina budućnost i nijedna više. Svi idemo ka jednom trenutku koji je zacrtan u našim životima i ne možemo promeniti kurs toga, ali ne gledam na to tako strašno jer pre svega treba da cenimo vreme koje nam je dato i da uživamo u njemu, makar ono bilo čista iluzija.

Možda će to nekoga učiniti tužnim ali možda i ne jer i dalje postoji ona druga strana, a to je kvantna mehanika, koja se kosi sa zdravim razumom i dozvoljava slobodnu volju.

Tina

pre 6 godina

Na osnovu cega tako pricaju?Ovo se isplati biti naucnik...sedis,pijes,pises svasta,pojavi se neki filmadzija,snimi se film...Bolji posao ne videh skoro!!!

Petar

pre 6 godina

Nadam se da cemo nekad znati sta su crne rupe. Moguce je da se kroz crnu rupu prelazi u drugu galaksiju a cak je moguce da se prelazi i u drugi univerzum odnosno svemir. Svemir je cudo najvece sto postoji i nista u njemu nije slucajnost, sve u svemiru postoji sa nekim tacno odredjenim razlogom, koji za neke stvari mozda nama nije jasan ali je ipak tu. Tako da i crne rupe nisu tek tako nesto nego postoje iz nekog razloga i imaju neku svrhu u postojanju svemira i nadam se da cemo jednom odkriti iako za vreme nasih zivota verovatno ne.

RegulaR

pre 6 godina

Ne može se pasti ''U crnu rupu" jer je to kosmičko tijelo ogromne mase sa čvrstim jezgrom. Sam naziv ''crna rupa" je pogrešan i proizvidi ovakve zablude i besmislice.

A?

pre 6 godina

Ne znate ni šta sve ima u okeanima, a usuđujete se da pričate o crnim rupama.
(anoximus, 01. mart 2018 14:53)

Po tebi bi trebali fizičare i matematičare u podmornice pa pod vodu. Pomorske biologe verovatno lansiramo uskoro?

boranija

pre 6 godina

Sa visokim stepenom pouzdanosti mogu da kazem da ovaj teorijski model nije tacan. Da je tacan u Srbiji bi se vec zivelo vecno...ovako, vidimo da i zivot u crnoj rupi bez dna moze relativno normalno da se odvija prema vazecim zakonima fizike...

Bojane zasto komentarises

pre 6 godina

Pazi ove likove koji udaraju minuse na komentare kao oni se razumeju u tematiku a mi laici smo totalne budale sto bi reko Kesic, a u stvari su pomodarci koji prihvataju sve zdravo za gotovo jer su jel te "emanciponvane kosmopolite". Pitanje za sve vas koji ste "strucni": kako su nastale piramide, objekat na nasoj planeti, ljudskih ruku delo?

bob

pre 6 godina

Astronomski crne rupe su baš rupe u prostor - vremenu koje su napravili ultra gusti ostaci umirućih zvezda.Crne su zato što iz njih ni svetlost ne može pobeći.U njihovoj neposrednoj blizini beskonačna sila gravitacije dezintegriše sve materijalno vreme stoji a linearne dimenzije su beskonačno male.Informacija o "progutanim" obijektima večno ostaje na horizontu dogadjaja.

karlito

pre 6 godina

Da li to znaci i da su sve nase odluke unapred odredjene? 
i da postoji neka vrsta « sudbine » koju ne mozemo izbeci? 
doduse ako se ne varam to nije u skladu sa Hajzenbergovim principim neodredjenosti, ali ispravite me ako gresim.
(pero, 01. mart 2018 12:19)
Vise se misli generalno,a ne bas toliko detaljno kao sto mislis... Npr,na osnovu tvoje proslosti, odnosno ako se uzme u obzir spoznaja tvog bica ,moze se zakljuciti kako ces zavrsiti(vremenom ces stariti i na kraju umreti) .Ako bi medicina jos uznapredovala mozda bi mogao da znas i koje su ti slabe tacke i potencijalne oposnosti

Maznuli mu mamgupi patent...

pre 6 godina

Juče kupujem eurokrem i pita me komša za kasom:

K - Jel vreme da se zasladi?

A ja odgovaram:

J - Ma ovi mi po vestima dignu šećer, ali nisu dovoljno, pa moram da pojačam!

K - Meni TV digne pritisak, ne znam za šećer.

J - A, ti još uvek gledaš TV. Pa TV ti druže diže iz mrtvih! TV je toliko danas moćan i pun gluposti do te mere da čovek kad ga čuje vaskrnuti MORA. Ako budeš hteo dedu da digneš iz groba samo odnesi mali portabl TV mu pored spomenpolče i pusti...

Evo uz TV dobismo još jednog čudotvorca - poratale sa vestima! Nauka je naravno Bog lično!

Ja se još pitam što Hrista nema po drugi put, pa nema...

da

pre 6 godina

Moze li neko ovo da mi objasni na pristupacniji nacin?
(Predrag, 1. mart 2018 12:31)


Moze.To se odnosi na android w.hores. Niko ne zeli takvu pricu sa njima.

miloš kapor

pre 6 godina

Gluposti za naučno-fantastične filmove. Trebalo bi zamoliti ove "naučnike", ako već ne znaju objasniti funkcionisanje univerzuma, da ne zaglupljuju običan narod i školsku djecu.

Dr za rock and roll

pre 6 godina

Kakve su to budale za poreske pare a jos vece budale oni koji im veruju.— znaci upadnes u vodenicu za mleveno meso ona te samelje i izbaci 10000000 puta lepseg plus sa krililma.

Dimitrije Pantic

pre 6 godina

Da, sve nase odluke, tj. misli su unapred odredjene. A sto se tice crne rupe i besmrtnosti to je besmislica jer mi smo vec besmrtni.
(Miki, 1. mart 2018 16:06)
Sjajno,a sad objasni na osnovu cega si doneo takav zakljucak?

U neku ruku jesmo besmrtni,zato sto se sastojimo delom od energije,koja ne moze biti stvorena,niti unistena,ali zato moze da menja oblik.
Problem je sto nas ta energija ne definise,vec je sastavni deo nas ,te je trosimo i nadoknadjujemo unosenjem hrane.
Veliki je problem ,kada u bitna pitanja umesamo religije,koje nemaju nikakav smislen odgovor na bilo sta,a sve religijsko je u sustini kvazi nauka,bez uporista u realnoj nauci.
Ljudi su nekada verovali da je Zemlja ravna i da je na ledjima drze slonovi koji stoje na kornjacma ili vec neke druge sl.gluposti.Hriscanstvo veruje da je Zemlju stvorio bog,sto je takodje,glupost.

Naucne pretpostavke su nekada sulude,nekada dobro osmisljene,ali nikada nisu nepromenjive ,jer onda ne bi bile pretpostavke.Dug je put od teorije do teoreme i ukljucuje puno matematike i empirijskih dokaza,koji nekada mogu toliko izmeniti samu teorju,da ona vise i ne lici na pocetnu.

Da li bi nam crne rupe obezbedile besmrtnost,zaista ne znam,ali ako matematika kaze tako,onda je moguce verovati u tako nesto,sve dok se ne dokaze drugacije.To je lepota nauke i stalnog sirenja znanja.Sama mogucnost revidiras svoje stavove i verovanja je osnova svakog naucnog sistema.

Frederik Pol

pre 6 godina

U velikoj crnoj rupi su Hičiji, čekaju da se svemir
preuredi. U najvećoj crnoj rupi su energetska stvorenja
koja trenutno preoblikuju postojeći svemir u onakav
kakav njima odgovara. Zaključak jednog filozofa iz Niš
(na drugu temu ali primenjivo i u ovom slučaju):
Leleee, će naj....mo!

Ivan

pre 6 godina

Moze li neko jednom da mi objasni gde je kraj svemira i sta je iza toga?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nista, 1. mart 2018 17:46)

Još uvek ne.
Mada po meni je najbliži Hoking pa možete pročitati njegova dela koja su pisana tako da se ne mora biti vrhunski fizičar da bi se razumela.
Npr. Kosmos u orahovoj ljusci
Ovde su već neki komentatori o nekim zaključcima i pisali.
Superstrune i p-brane.
Kosmos se sastoji, po njemu, od p-brana.
Npr. dve p-brane koje nemaju međusobni nikakvih interakcija osim gravitacionog delovanja,...

Swedenonline

pre 6 godina

Време не постоји, тренутак преласка хоризонта догађаја је тренутак који траје вечно. Излазак из црне рупе је немогућ, обзиром да гравитација црне рупе привлачи објекте брзином светлости, те не постоји брзина којом би објекат могао да се креће у смеру супротном привлачењу гравитационе силе. Међутим, закривљење простовремена чини да је време у црној рупи непостојеће, па из тог разлога за човека који "упадне" не би прошао ни један трен од преласка хоризонта догађаја, те би он, могао практично заувек да остане заробљен у времену, те бесмртан.
(Aleksa, 01. mart 2018 16:12)

Sve probao tačno sem da je izlaz moguć, evo baš me izbacila a ja bih opet u nju.
Zauvek! ;)

"Ja znam da ova pesma nikada neće promeniti svet..."

pre 6 godina

(Nista, 1. mart 2018 17:46)

Ne može.

Ali ti ja mogu dati nešto što ipak precizno daje uvid u odgovor koji te muči!

Mogu ti dati... "Običnu ljubavnu pesmu"...
"Običnu ljubavnu stvar, što kraja nema, a ni početka na-nanana-na-na..."


https://www.youtube.com/watch?v=wQruxjlJSNs

alo

pre 6 godina

"ovaj problem ima i fizičke, pa skoro i filozofske implikacije"
Cuj "pa skoro i filozofske"... Da ne pise u tekstu "sa Univerziteta u Berkliju..." svi bi pomislili - sarlatan. Eto deco, ucite i sticite diplome ako nista drugo a ono da mozete bez osnove da donosite zakljucke a da vas stiti titula

Tina

pre 6 godina

Na osnovu cega tako pricaju?Ovo se isplati biti naucnik...sedis,pijes,pises svasta,pojavi se neki filmadzija,snimi se film...Bolji posao ne videh skoro!!!

Maznuli mu mamgupi patent...

pre 6 godina

Juče kupujem eurokrem i pita me komša za kasom:

K - Jel vreme da se zasladi?

A ja odgovaram:

J - Ma ovi mi po vestima dignu šećer, ali nisu dovoljno, pa moram da pojačam!

K - Meni TV digne pritisak, ne znam za šećer.

J - A, ti još uvek gledaš TV. Pa TV ti druže diže iz mrtvih! TV je toliko danas moćan i pun gluposti do te mere da čovek kad ga čuje vaskrnuti MORA. Ako budeš hteo dedu da digneš iz groba samo odnesi mali portabl TV mu pored spomenpolče i pusti...

Evo uz TV dobismo još jednog čudotvorca - poratale sa vestima! Nauka je naravno Bog lično!

Ja se još pitam što Hrista nema po drugi put, pa nema...

Bojane zasto komentarises

pre 6 godina

Pazi ove likove koji udaraju minuse na komentare kao oni se razumeju u tematiku a mi laici smo totalne budale sto bi reko Kesic, a u stvari su pomodarci koji prihvataju sve zdravo za gotovo jer su jel te "emanciponvane kosmopolite". Pitanje za sve vas koji ste "strucni": kako su nastale piramide, objekat na nasoj planeti, ljudskih ruku delo?

istina

pre 6 godina

Znaci ima kiseonika i hrane da se zadovolje potrebe zivog coveka u toj crnoj rupi?
odoh da spakujem kofere i postanem besmrtan,sad cu dodjem.

Dr za rock and roll

pre 6 godina

Kakve su to budale za poreske pare a jos vece budale oni koji im veruju.— znaci upadnes u vodenicu za mleveno meso ona te samelje i izbaci 10000000 puta lepseg plus sa krililma.

da

pre 6 godina

Moze li neko ovo da mi objasni na pristupacniji nacin?
(Predrag, 1. mart 2018 12:31)


Moze.To se odnosi na android w.hores. Niko ne zeli takvu pricu sa njima.

boranija

pre 6 godina

Sa visokim stepenom pouzdanosti mogu da kazem da ovaj teorijski model nije tacan. Da je tacan u Srbiji bi se vec zivelo vecno...ovako, vidimo da i zivot u crnoj rupi bez dna moze relativno normalno da se odvija prema vazecim zakonima fizike...

Aleksa

pre 6 godina

Znaci ima kiseonika i hrane da se zadovolje potrebe zivog coveka u toj crnoj rupi?
odoh da spakujem kofere i postanem besmrtan,sad cu dodjem.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (istina, 1. mart 2018 12:51) # Link komentara

Има. Има бесконачно много кисеоника и хране. Има свега само нема времена. И то је разлог бесмртности. Време не постоји, тренутак преласка хоризонта догађаја је тренутак који траје вечно. Излазак из црне рупе је немогућ, обзиром да гравитација црне рупе привлачи објекте брзином светлости, те не постоји брзина којом би објекат могао да се креће у смеру супротном привлачењу гравитационе силе. Међутим, закривљење простовремена чини да је време у црној рупи непостојеће, па из тог разлога за човека који "упадне" не би прошао ни један трен од преласка хоризонта догађаја, те би он, могао практично заувек да остане заробљен у времену, те бесмртан.

neutralni felsh

pre 6 godina

"ovaj problem ima i fizičke, pa skoro i filozofske implikacije" 
Cuj "pa skoro i filozofske"... Da ne pise u tekstu "sa Univerziteta u Berkliju..." svi bi pomislili - sarlatan. Eto deco, ucite i sticite diplome ako nista drugo a ono da mozete bez osnove da donosite zakljucke a da vas stiti titula
(alo, 01. mart 2018 11:48)


i fizika moze biti spekulativna, narocito teorijska.
sarlatani su na suprotnoj strani - jer oni ne spekulisu, oni misle da znaju sve, a tako se i ponasaju.

pero

pre 6 godina

Da li to znaci i da su sve nase odluke unapred odredjene?
i da postoji neka vrsta « sudbine » koju ne mozemo izbeci?
doduse ako se ne varam to nije u skladu sa Hajzenbergovim principim neodredjenosti, ali ispravite me ako gresim.

miloš kapor

pre 6 godina

Gluposti za naučno-fantastične filmove. Trebalo bi zamoliti ove "naučnike", ako već ne znaju objasniti funkcionisanje univerzuma, da ne zaglupljuju običan narod i školsku djecu.

RegulaR

pre 6 godina

Ne može se pasti ''U crnu rupu" jer je to kosmičko tijelo ogromne mase sa čvrstim jezgrom. Sam naziv ''crna rupa" je pogrešan i proizvidi ovakve zablude i besmislice.

nik

pre 6 godina

"Moze li neko ovo da mi objasni na pristupacniji nacin?
(Predrag, 1. mart 2018 12:31)"

U sustini kao sto pise uzrocno posledicna veza proslosti i buducnosti u crnoj rupi ne postoji jer ne postoji ni "vreme"
Naravno sve je ovo misaoni eksperiment jer ljudsko bice ne bi prezivelo "ulazak" u crnu rupu kao ni vecina materije za koju i ne znamo sta se desava kao upadne u crnu rupu.

P.S. stvarno ne razumem ove komentare tipa "tandara broc" , ne shvatam zasto pisu takve stvari i zasto uopste komentarisu vesti koje ih ne zanimaju...

student iz provincije

pre 6 godina

Zar kvantna mehanika ne zabranjuje determinizam na kvantnom nivou? A sve što pređe horizont događaja se posmatra u domenu kvantne mehanike a ne opšte ili specijalne teorije relativnosti jer one tada ne objašnjavaju šta se dešava sa materijom, prostorom i vremenom?

Mislim da je to vrlo dobro potvrđeno eksperimentom Šredingerove mačke kao i Hajzenbergovog principa neodređenosti koji kaže da nikada sa 100% sigurnošću ne možemo utvrditi gde se nešto nalazi dok ga ne izmerimo?

Dakle, determinizam nije potvrđen ni u regularnom prostor vremenu, a kamoli u domenu Crnih Rupa.

Ja lično, subjektivno, biram da verujem u determinizam, iako je on STRAŠNA istina činjenice da nemamo slobodnu volju, tj. da budućnost predstavlja ništa više nego okrenutu prošlost za 180 stepeni, i postojaće samo jedna jedina budućnost i nijedna više. Svi idemo ka jednom trenutku koji je zacrtan u našim životima i ne možemo promeniti kurs toga, ali ne gledam na to tako strašno jer pre svega treba da cenimo vreme koje nam je dato i da uživamo u njemu, makar ono bilo čista iluzija.

Možda će to nekoga učiniti tužnim ali možda i ne jer i dalje postoji ona druga strana, a to je kvantna mehanika, koja se kosi sa zdravim razumom i dozvoljava slobodnu volju.

Petar

pre 6 godina

Nadam se da cemo nekad znati sta su crne rupe. Moguce je da se kroz crnu rupu prelazi u drugu galaksiju a cak je moguce da se prelazi i u drugi univerzum odnosno svemir. Svemir je cudo najvece sto postoji i nista u njemu nije slucajnost, sve u svemiru postoji sa nekim tacno odredjenim razlogom, koji za neke stvari mozda nama nije jasan ali je ipak tu. Tako da i crne rupe nisu tek tako nesto nego postoje iz nekog razloga i imaju neku svrhu u postojanju svemira i nadam se da cemo jednom odkriti iako za vreme nasih zivota verovatno ne.

karlito

pre 6 godina

Da li to znaci i da su sve nase odluke unapred odredjene? 
i da postoji neka vrsta « sudbine » koju ne mozemo izbeci? 
doduse ako se ne varam to nije u skladu sa Hajzenbergovim principim neodredjenosti, ali ispravite me ako gresim.
(pero, 01. mart 2018 12:19)
Vise se misli generalno,a ne bas toliko detaljno kao sto mislis... Npr,na osnovu tvoje proslosti, odnosno ako se uzme u obzir spoznaja tvog bica ,moze se zakljuciti kako ces zavrsiti(vremenom ces stariti i na kraju umreti) .Ako bi medicina jos uznapredovala mozda bi mogao da znas i koje su ti slabe tacke i potencijalne oposnosti

A?

pre 6 godina

Ne znate ni šta sve ima u okeanima, a usuđujete se da pričate o crnim rupama.
(anoximus, 01. mart 2018 14:53)

Po tebi bi trebali fizičare i matematičare u podmornice pa pod vodu. Pomorske biologe verovatno lansiramo uskoro?

Swedenonline

pre 6 godina

Време не постоји, тренутак преласка хоризонта догађаја је тренутак који траје вечно. Излазак из црне рупе је немогућ, обзиром да гравитација црне рупе привлачи објекте брзином светлости, те не постоји брзина којом би објекат могао да се креће у смеру супротном привлачењу гравитационе силе. Међутим, закривљење простовремена чини да је време у црној рупи непостојеће, па из тог разлога за човека који "упадне" не би прошао ни један трен од преласка хоризонта догађаја, те би он, могао практично заувек да остане заробљен у времену, те бесмртан.
(Aleksa, 01. mart 2018 16:12)

Sve probao tačno sem da je izlaz moguć, evo baš me izbacila a ja bih opet u nju.
Zauvek! ;)

Dimitrije Pantic

pre 6 godina

Da, sve nase odluke, tj. misli su unapred odredjene. A sto se tice crne rupe i besmrtnosti to je besmislica jer mi smo vec besmrtni.
(Miki, 1. mart 2018 16:06)
Sjajno,a sad objasni na osnovu cega si doneo takav zakljucak?

U neku ruku jesmo besmrtni,zato sto se sastojimo delom od energije,koja ne moze biti stvorena,niti unistena,ali zato moze da menja oblik.
Problem je sto nas ta energija ne definise,vec je sastavni deo nas ,te je trosimo i nadoknadjujemo unosenjem hrane.
Veliki je problem ,kada u bitna pitanja umesamo religije,koje nemaju nikakav smislen odgovor na bilo sta,a sve religijsko je u sustini kvazi nauka,bez uporista u realnoj nauci.
Ljudi su nekada verovali da je Zemlja ravna i da je na ledjima drze slonovi koji stoje na kornjacma ili vec neke druge sl.gluposti.Hriscanstvo veruje da je Zemlju stvorio bog,sto je takodje,glupost.

Naucne pretpostavke su nekada sulude,nekada dobro osmisljene,ali nikada nisu nepromenjive ,jer onda ne bi bile pretpostavke.Dug je put od teorije do teoreme i ukljucuje puno matematike i empirijskih dokaza,koji nekada mogu toliko izmeniti samu teorju,da ona vise i ne lici na pocetnu.

Da li bi nam crne rupe obezbedile besmrtnost,zaista ne znam,ali ako matematika kaze tako,onda je moguce verovati u tako nesto,sve dok se ne dokaze drugacije.To je lepota nauke i stalnog sirenja znanja.Sama mogucnost revidiras svoje stavove i verovanja je osnova svakog naucnog sistema.

bob

pre 6 godina

Astronomski crne rupe su baš rupe u prostor - vremenu koje su napravili ultra gusti ostaci umirućih zvezda.Crne su zato što iz njih ni svetlost ne može pobeći.U njihovoj neposrednoj blizini beskonačna sila gravitacije dezintegriše sve materijalno vreme stoji a linearne dimenzije su beskonačno male.Informacija o "progutanim" obijektima večno ostaje na horizontu dogadjaja.

Frederik Pol

pre 6 godina

U velikoj crnoj rupi su Hičiji, čekaju da se svemir
preuredi. U najvećoj crnoj rupi su energetska stvorenja
koja trenutno preoblikuju postojeći svemir u onakav
kakav njima odgovara. Zaključak jednog filozofa iz Niš
(na drugu temu ali primenjivo i u ovom slučaju):
Leleee, će naj....mo!

"Ja znam da ova pesma nikada neće promeniti svet..."

pre 6 godina

(Nista, 1. mart 2018 17:46)

Ne može.

Ali ti ja mogu dati nešto što ipak precizno daje uvid u odgovor koji te muči!

Mogu ti dati... "Običnu ljubavnu pesmu"...
"Običnu ljubavnu stvar, što kraja nema, a ni početka na-nanana-na-na..."


https://www.youtube.com/watch?v=wQruxjlJSNs

Ivan

pre 6 godina

Moze li neko jednom da mi objasni gde je kraj svemira i sta je iza toga?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nista, 1. mart 2018 17:46)

Još uvek ne.
Mada po meni je najbliži Hoking pa možete pročitati njegova dela koja su pisana tako da se ne mora biti vrhunski fizičar da bi se razumela.
Npr. Kosmos u orahovoj ljusci
Ovde su već neki komentatori o nekim zaključcima i pisali.
Superstrune i p-brane.
Kosmos se sastoji, po njemu, od p-brana.
Npr. dve p-brane koje nemaju međusobni nikakvih interakcija osim gravitacionog delovanja,...