Subota, 24.02.2018.

14:27

"Svet je i tada stajao i gledao – Guta nova Srebrenica"

Ono što se 1995. događalo u Srebrenici nad bosanskim muslimanima, sada se ponavlja u Siriji, u Ističnoj Guti, piše “Gardijan“.

Izvor: B92

"Svet je i tada stajao i gledao – Guta nova Srebrenica" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

regulator

pre 6 godina

Milo?ević je devedesetih izabrao Rusiju, naravno izgubio medijski rat sa zapadom, i sada nas već decenijama uzimaju u usta kao dežurne loše momke.(Stojko, 24. februar 2018 15:38)Nije izabrao Rusiju,već komunizam.Ako ćemo realno izabrao je Kinu i zato je sredinom 90-ih potpisao državni sporazum sa tom zemljom.Naravno da nije on bio vizionar kineskog ekonomskog čuda,već je verovao da je Kina zaštitnik komunizma.Šteta je što taj sporazum nismo iskoristili.Zato je Milošević podržao ruske komuniste,kada su pokušali pučem da zbace Jeljcina i taj potez je determinisao loše odnose sa Moskvom.A zapad je oduvek bio protiv komunizma i svih njegovih protagonista.Zbog toga je Srbija platila veliku cenu.

jasdf

pre 6 godina

@dzoni
Ne znam kakva je teorija, praksu bolje poznajem. Obavestavani su napadima na objekto dvostruke namene, 24 sata pre izvrsenja tih napada. Sto se prezivelih civila tice, ima ih dva miliona i nesto malo iznad toga.

dzoni

pre 6 godina

jasdf
A o čemu ih to obavestili kad ceo grad srušen..ni jedna kuća nema cela?Imaš snimke na YouTube..tu nema teorije jedan civil da je preživeo.

jasdf

pre 6 godina

@deda cvetko
Da si malo upoznat sa Britanijom znao bi da kraljica nikada nije bila na vlasti vec da vlast pripada parlamentu, vladi i sudu. No, lakse je tako oplesti nekoga nego prouciti sistem i dati argumentovan odgovor.

alo

pre 6 godina

"O kakvoj ti sekularnosti pričaš? Porodica Asad je na vlasti skoro 50 godina (...) 
(Aleksandar, 24. februar 2018 15:40) 

Ali to sa sekularnoscu veze nikakve nema, izguglaj sta znaci sekularna drzava pa onda na komentare.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

"O kakvoj ti sekularnosti pričaš? Porodica Asad je na vlasti skoro 50 godina (...)
(Aleksandar, 24. februar 2018 15:40)

--

Acika, prijatelju, to je jedno 15 godina MANJE nego sto je Britanska Kraljica na vlasti, odnosno jedno 150 godina manje nego sto je njena porodica na vlasti. Kapiras?

jasdf

pre 6 godina

@ana
Prilikom operacije u Mosulu smo svi bili svedoci da je avijacija SAD putem letaka obavestavala gradjane koji ce kombinovani objekti biti bombardovani, a te vesti su se mogle cuti i na irackim televizijama i radijima. Takodje se u nekoliko navrata to radilo uz pomoc razglasa, a iracka vojska je objavljivala koja podrucja ce biti pod metom artiljerije. Da li imamo nesto slicno u Guti? Ja nemam informaciju, ako ti imas voleo bi da nam je prosledis.

Oliver

pre 6 godina

@jasdf
Ne pravi se naivan,mislio je na arapske sekularne drzave na Bliskom istoku,a Izrael je jevrejska drzava.Ako si vec hteo da nadjes bolji pandan sekularizma,onda je trebalo da pomenes Egipat.Drugo,apsolutno je licemerje da regularna vojska mora da se pridzava pravila ratovanja,a pobunjenicka ne.Ovde se obe sukobljene strane ne pridrzavaju pravila ratovanja,ali su za amerikanofilno-rusofobske posmatrace vidljivi samo Asadovi zlocini,dok se pobunjenicki namerno precutkuju.Pravi se lazna crno-bela slika,bukvalno ista kao i u slucaju Sadama,Gadafija,Milosevica itd.Ali postoji jedna krucijalna razlika:iza Asada stoji ruska vojna moc,te on nece doziveti sudbinu pomenutih.U najgorem slucaju imace azil u Rusiji i nikada nece zavrsiti u nekom novom Hagu.Na tvoju veliku zalost.Kraj price.

Aна

pre 6 godina

Postoji procedura kako se pinasa kada je cilj mesovite, vojno-civilne, prirode ili kada se objekat civilne namene zloupotrebljava u vojne svrhe. Da li vojska Sirije postuje te propise? Ako ne, cini zlocine. Tu se prica zavrsava.
(jasdf

Можда и постоје такве процедуре али се нико не придржава истих. Бар се САД нису придржавале у Фалуџи, Мосулу или Раки.

Miodrag Jesic

pre 6 godina

Ta pravda, koja po Gardijanu treba da stigne u Siriju, je pretpostavljam ona ista koja je stigla u Srbiju 1999. godine, kasnije u Irak i Libiju ?! Vrlo je zalosno da ovakvi obrazac mediji, kojima vise ne veruje niti domace javno mnjenje, zloupotrebljavaju tragediju jedne zemlje i naroda, cijem su nastanku njihove vlade u dobroj meri doprinele, za sirenje poluistina i propagande. Da, da je u Moskvi jos uvek covek koji pije dve flase votke dnevno, a u Kini za spoljnu politiku nezainteresovani diktator, nosaci aviona bi vec bilo koncentrisani u Mediteranu. Ali nece da moze, rekao bi Sojic ?!

Mestar

pre 6 godina

@Aleksandar To nisu takozvane dzihadisticke grupe, ti jesu bande islamskih ekstremista koje seju strah gde god se pojave. Inace, poznati su i pod nazivom “glavosece kao i “kanibali” zbog aktivnosti koje su radili na pocetku rata u Siriji. Ne daj Boze nikome da im ovakve grupe donose slobodu i demokratiju. Asad jeste diktator, ali je mnogo manje zlo od onih protiv kojih se bori. Islamisticka verzija drustvenog uredjenja je serijat pri cemu ni te grupe nemaju jedinstven stav kakav serijat to treba da bude, vise ili manje rigidan. Na kraju, sirijska vlast je pokusala da pregovara sa teroristima u Guti da se evakuisu i da oslobode civile. Nisu pristali jer ocigledno imaju instrukcije nalogodavaca koji im kazu da njihova uloga jos nije zavrsena.

jasdf

pre 6 godina

@mrgud
Ja sam bio ubedjen da je vlada Izraela sekularna, bar mnogo sekularnija od sirijske, ali dobro. Da uzmemo da je sve sto si rekao istina, kako to opravdava Asada? Pitanje nije sta rade pobunjenici u Guti, oni nemaju status vojske, vec sta radi vojska Sirije (Irana, Rusije). Postoji procedura kako se pinasa kada je cilj mesovite, vojno-civilne, prirode ili kada se objekat civilne namene zloupotrebljava u vojne svrhe. Da li vojska Sirije postuje te propise? Ako ne, cini zlocine. Tu se prica zavrsava.

Kir Stefan Srbin

pre 6 godina

To su oni koji su iz istocne gute u najmanje 50.000 navrata bombardovali minobacacima civile i drzavne institucije Sirije, kao i strane ambasade na teritoriji koju ne kontrolisu.

Bas se pitam sta bi Gardijan pisao da se iz neke muslimanske cetvrti Londonistana radi isto.

Kosta

pre 6 godina

Kakva zamena teza.

Za teroriste u Guti i Dumi plac i kuknjava.

A za Sirijsku arapsku vojsku koja se bori vec 7 godina protiv ISIS-a i ostalih islamskih kasapina HTS , Al qaida itd. itd. osuda zbog navodnih civilnih zrtava.

Cvexi

pre 6 godina

Mozda Asad jeste diktator, ali oozicija je imala svoju priliku i napravila ISIS. Realno ako su to opcije Asad je Sirijcima spas. Da ne spominjem genocid sirijske opozicije nad Hriscanima, koji je na zapadu tabu tema.

ThoR

pre 6 godina

Mjanmar sprovodi etničko čišćenje muslimana i to niko ne spominje u vestima. A u Siriji svi imaju interes, pa se zvoni na sve strane, međusobno optužuje. Briga njih za civile, muslimane, hrišćane...

Langus

pre 6 godina

"A sve te nazovi džihadističke grupe pokušavaju da skinu ubicu sa vlasti i omoguće sirijskom narodu da konačno bude slobodan."
(Aleksandar, 24. februar 2018 15:40)

Mislis kao Libija i Irak?

Sta reci

pre 6 godina

@Mrgud To sve sto si naveo nije nikakvo opravdanje da se na onakav monstruozan nacin i onakvim intezitetom bombarduje naselje puno civila izmedju ostalog,ako nisi znao imamo i mi ostali internet i oci i hvala Bogu ima ljudi koji to sve snimaju a taj Asad koga toliko branis kao da ti je rodjeni po meni nista nije drugaciji od tih istih glavoseca koje si naveo!

Stojko

pre 6 godina

Miloșević je devedesetih izabrao Rusiju, naravno izgubio medijski rat sa zapadom, i sada nas već decenijama uzimaju u usta kao dežurne loše momke.

Smislov

pre 6 godina

A ti g. Gardijane preispitaj ulogu Zapada u Siriji, severnoj Africi, Iraku i Avganistanu, da ne govorim o Vijetnamu itd. Najmanje moralno pravo imaš da nekome sudiš. Pominješ Srebrenicu a kakva je tvoja uloga bila u razbijanju YU? Osećaš li krivicu? Bar malo?

"zgadijan"

pre 6 godina

"Gardijan" je zaboravio da napise kako su Srbi napali Srebrenicu vazdusnim udarima i trovali je sarinom. Bez toga poredjenje nije kompletno...
Apsolutno odvratno je potezanje Srba u svakoj vesti o masovnim zlocinima bilo gde na svetu. Sta mi imamo s tim? Kakve veze imaju Mladic i Asad?
Jedina prava veza BiH i Sirije je, pored gradjanskog rata, umesanost spoljnih sila u podsticanje i odrzavanje unutrasnjeg sukoba.

Вук

pre 6 godina

@Smislov Енглески медиј се зове Гардијан, није господин Гардијан, не може да буде.

kraja

pre 6 godina

...sem pljuvanja po asadu i rusima, ni rec o tome protiv koga se oni bore...
...neko ko manje poznaje situaciju u siriji shvatio bi da regularna vojska sirije u sadejstvu sa rusima ubija vlastiti narod, zene, decu...
...prljav clanak, da prljaviji ne moze da bude...
...no, englezi...
...blerizam im je u krvi...

Aleksandar

pre 6 godina

Britanskoj dvoličnosti kraja nema. U Guti, pod "živim štitom" civila protiv sirijske vojske ratuju "Jaysh al-Islam", "Faylaq al-Rahman", "Hay'at Tahrir al-Sham", "Nour al-Din al-Zenki" i "Ahrar al-Sham". Svi su džihadisti i glavoseče. Sve njih su naoružavale zapadne "demokratije" da bi srušili poslednju sekularnu državu na Bliskom istoku. I sad ponovo potežu nesrećni Balkan, da bi u medijima trenutnu nesreću jedne države koju su pocepali na deset delova učinili još većom. Gade mi se neizmerno...
(Mrgud, 24. februar 2018 14:56)

O kakvoj ti sekularnosti pričaš? Porodica Asad je na vlasti skoro 50 godina, a Bašarov otac je oteo vlast državnim udarom. Bašar je uz Putina i Kima jedan od retkih diktatora koji osim što pljačka i otima sopstveni narod, ubija političke protivnike. A sve te nazovi džihadističke grupe pokušavaju da skinu ubicu sa vlasti i omoguće sirijskom narodu da konačno bude slobodan. Daće bog da i Asad i Putin završe kao Milošević.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Asad je zlocinac nema sumnje...to sro radi sirijcima uz pomoc rusa je genocid...vidim da komentatori pravdaju svaki zlocin kad u njemu ucestvuju rusi...poceli su i arapski da uce?

Milan

pre 6 godina

Sada bar znamo čemu ceo projekat iskorišćavanja Srebrenice služi, neki će to shvatiti za još desetak godina možda, neko za pedesetak, neko nikada. Ako negde u ovom trenutku postoji etničko čišćenje to je u Mijanmaru, ali slabo je interesovanje za njih.

gulag

pre 6 godina

Imate tamo Trumpa pa ga izvedite pred međunarodni sud zbog agresije na Siriju, poticanje protudržavnih pobuna u Siriji i poticanje infiltracije terorista u Siriju. Dokaza koliko hoćeš, a Trump i dalje u Bijeloj Kući.

Mrgud

pre 6 godina

Britanskoj dvoličnosti kraja nema. U Guti, pod "živim štitom" civila protiv sirijske vojske ratuju "Jaysh al-Islam", "Faylaq al-Rahman", "Hay'at Tahrir al-Sham", "Nour al-Din al-Zenki" i "Ahrar al-Sham". Svi su džihadisti i glavoseče. Sve njih su naoružavale zapadne "demokratije" da bi srušili poslednju sekularnu državu na Bliskom istoku. I sad ponovo potežu nesrećni Balkan, da bi u medijima trenutnu nesreću jedne države koju su pocepali na deset delova učinili još većom. Gade mi se neizmerno...

Mrgud

pre 6 godina

Britanskoj dvoličnosti kraja nema. U Guti, pod "živim štitom" civila protiv sirijske vojske ratuju "Jaysh al-Islam", "Faylaq al-Rahman", "Hay'at Tahrir al-Sham", "Nour al-Din al-Zenki" i "Ahrar al-Sham". Svi su džihadisti i glavoseče. Sve njih su naoružavale zapadne "demokratije" da bi srušili poslednju sekularnu državu na Bliskom istoku. I sad ponovo potežu nesrećni Balkan, da bi u medijima trenutnu nesreću jedne države koju su pocepali na deset delova učinili još većom. Gade mi se neizmerno...

Smislov

pre 6 godina

A ti g. Gardijane preispitaj ulogu Zapada u Siriji, severnoj Africi, Iraku i Avganistanu, da ne govorim o Vijetnamu itd. Najmanje moralno pravo imaš da nekome sudiš. Pominješ Srebrenicu a kakva je tvoja uloga bila u razbijanju YU? Osećaš li krivicu? Bar malo?

"zgadijan"

pre 6 godina

"Gardijan" je zaboravio da napise kako su Srbi napali Srebrenicu vazdusnim udarima i trovali je sarinom. Bez toga poredjenje nije kompletno...
Apsolutno odvratno je potezanje Srba u svakoj vesti o masovnim zlocinima bilo gde na svetu. Sta mi imamo s tim? Kakve veze imaju Mladic i Asad?
Jedina prava veza BiH i Sirije je, pored gradjanskog rata, umesanost spoljnih sila u podsticanje i odrzavanje unutrasnjeg sukoba.

kraja

pre 6 godina

...sem pljuvanja po asadu i rusima, ni rec o tome protiv koga se oni bore...
...neko ko manje poznaje situaciju u siriji shvatio bi da regularna vojska sirije u sadejstvu sa rusima ubija vlastiti narod, zene, decu...
...prljav clanak, da prljaviji ne moze da bude...
...no, englezi...
...blerizam im je u krvi...

Cvexi

pre 6 godina

Mozda Asad jeste diktator, ali oozicija je imala svoju priliku i napravila ISIS. Realno ako su to opcije Asad je Sirijcima spas. Da ne spominjem genocid sirijske opozicije nad Hriscanima, koji je na zapadu tabu tema.

Kir Stefan Srbin

pre 6 godina

To su oni koji su iz istocne gute u najmanje 50.000 navrata bombardovali minobacacima civile i drzavne institucije Sirije, kao i strane ambasade na teritoriji koju ne kontrolisu.

Bas se pitam sta bi Gardijan pisao da se iz neke muslimanske cetvrti Londonistana radi isto.

gulag

pre 6 godina

Imate tamo Trumpa pa ga izvedite pred međunarodni sud zbog agresije na Siriju, poticanje protudržavnih pobuna u Siriji i poticanje infiltracije terorista u Siriju. Dokaza koliko hoćeš, a Trump i dalje u Bijeloj Kući.

Milan

pre 6 godina

Sada bar znamo čemu ceo projekat iskorišćavanja Srebrenice služi, neki će to shvatiti za još desetak godina možda, neko za pedesetak, neko nikada. Ako negde u ovom trenutku postoji etničko čišćenje to je u Mijanmaru, ali slabo je interesovanje za njih.

Miodrag Jesic

pre 6 godina

Ta pravda, koja po Gardijanu treba da stigne u Siriju, je pretpostavljam ona ista koja je stigla u Srbiju 1999. godine, kasnije u Irak i Libiju ?! Vrlo je zalosno da ovakvi obrazac mediji, kojima vise ne veruje niti domace javno mnjenje, zloupotrebljavaju tragediju jedne zemlje i naroda, cijem su nastanku njihove vlade u dobroj meri doprinele, za sirenje poluistina i propagande. Da, da je u Moskvi jos uvek covek koji pije dve flase votke dnevno, a u Kini za spoljnu politiku nezainteresovani diktator, nosaci aviona bi vec bilo koncentrisani u Mediteranu. Ali nece da moze, rekao bi Sojic ?!

Langus

pre 6 godina

"A sve te nazovi džihadističke grupe pokušavaju da skinu ubicu sa vlasti i omoguće sirijskom narodu da konačno bude slobodan."
(Aleksandar, 24. februar 2018 15:40)

Mislis kao Libija i Irak?

Oliver

pre 6 godina

@jasdf
Ne pravi se naivan,mislio je na arapske sekularne drzave na Bliskom istoku,a Izrael je jevrejska drzava.Ako si vec hteo da nadjes bolji pandan sekularizma,onda je trebalo da pomenes Egipat.Drugo,apsolutno je licemerje da regularna vojska mora da se pridzava pravila ratovanja,a pobunjenicka ne.Ovde se obe sukobljene strane ne pridrzavaju pravila ratovanja,ali su za amerikanofilno-rusofobske posmatrace vidljivi samo Asadovi zlocini,dok se pobunjenicki namerno precutkuju.Pravi se lazna crno-bela slika,bukvalno ista kao i u slucaju Sadama,Gadafija,Milosevica itd.Ali postoji jedna krucijalna razlika:iza Asada stoji ruska vojna moc,te on nece doziveti sudbinu pomenutih.U najgorem slucaju imace azil u Rusiji i nikada nece zavrsiti u nekom novom Hagu.Na tvoju veliku zalost.Kraj price.

Kosta

pre 6 godina

Kakva zamena teza.

Za teroriste u Guti i Dumi plac i kuknjava.

A za Sirijsku arapsku vojsku koja se bori vec 7 godina protiv ISIS-a i ostalih islamskih kasapina HTS , Al qaida itd. itd. osuda zbog navodnih civilnih zrtava.

Aна

pre 6 godina

Postoji procedura kako se pinasa kada je cilj mesovite, vojno-civilne, prirode ili kada se objekat civilne namene zloupotrebljava u vojne svrhe. Da li vojska Sirije postuje te propise? Ako ne, cini zlocine. Tu se prica zavrsava.
(jasdf

Можда и постоје такве процедуре али се нико не придржава истих. Бар се САД нису придржавале у Фалуџи, Мосулу или Раки.

Mestar

pre 6 godina

@Aleksandar To nisu takozvane dzihadisticke grupe, ti jesu bande islamskih ekstremista koje seju strah gde god se pojave. Inace, poznati su i pod nazivom “glavosece kao i “kanibali” zbog aktivnosti koje su radili na pocetku rata u Siriji. Ne daj Boze nikome da im ovakve grupe donose slobodu i demokratiju. Asad jeste diktator, ali je mnogo manje zlo od onih protiv kojih se bori. Islamisticka verzija drustvenog uredjenja je serijat pri cemu ni te grupe nemaju jedinstven stav kakav serijat to treba da bude, vise ili manje rigidan. Na kraju, sirijska vlast je pokusala da pregovara sa teroristima u Guti da se evakuisu i da oslobode civile. Nisu pristali jer ocigledno imaju instrukcije nalogodavaca koji im kazu da njihova uloga jos nije zavrsena.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

"O kakvoj ti sekularnosti pričaš? Porodica Asad je na vlasti skoro 50 godina (...)
(Aleksandar, 24. februar 2018 15:40)

--

Acika, prijatelju, to je jedno 15 godina MANJE nego sto je Britanska Kraljica na vlasti, odnosno jedno 150 godina manje nego sto je njena porodica na vlasti. Kapiras?

ThoR

pre 6 godina

Mjanmar sprovodi etničko čišćenje muslimana i to niko ne spominje u vestima. A u Siriji svi imaju interes, pa se zvoni na sve strane, međusobno optužuje. Briga njih za civile, muslimane, hrišćane...

Stojko

pre 6 godina

Miloșević je devedesetih izabrao Rusiju, naravno izgubio medijski rat sa zapadom, i sada nas već decenijama uzimaju u usta kao dežurne loše momke.

alo

pre 6 godina

"O kakvoj ti sekularnosti pričaš? Porodica Asad je na vlasti skoro 50 godina (...) 
(Aleksandar, 24. februar 2018 15:40) 

Ali to sa sekularnoscu veze nikakve nema, izguglaj sta znaci sekularna drzava pa onda na komentare.

Aleksandar

pre 6 godina

Britanskoj dvoličnosti kraja nema. U Guti, pod "živim štitom" civila protiv sirijske vojske ratuju "Jaysh al-Islam", "Faylaq al-Rahman", "Hay'at Tahrir al-Sham", "Nour al-Din al-Zenki" i "Ahrar al-Sham". Svi su džihadisti i glavoseče. Sve njih su naoružavale zapadne "demokratije" da bi srušili poslednju sekularnu državu na Bliskom istoku. I sad ponovo potežu nesrećni Balkan, da bi u medijima trenutnu nesreću jedne države koju su pocepali na deset delova učinili još većom. Gade mi se neizmerno...
(Mrgud, 24. februar 2018 14:56)

O kakvoj ti sekularnosti pričaš? Porodica Asad je na vlasti skoro 50 godina, a Bašarov otac je oteo vlast državnim udarom. Bašar je uz Putina i Kima jedan od retkih diktatora koji osim što pljačka i otima sopstveni narod, ubija političke protivnike. A sve te nazovi džihadističke grupe pokušavaju da skinu ubicu sa vlasti i omoguće sirijskom narodu da konačno bude slobodan. Daće bog da i Asad i Putin završe kao Milošević.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Asad je zlocinac nema sumnje...to sro radi sirijcima uz pomoc rusa je genocid...vidim da komentatori pravdaju svaki zlocin kad u njemu ucestvuju rusi...poceli su i arapski da uce?

Вук

pre 6 godina

@Smislov Енглески медиј се зове Гардијан, није господин Гардијан, не може да буде.

Sta reci

pre 6 godina

@Mrgud To sve sto si naveo nije nikakvo opravdanje da se na onakav monstruozan nacin i onakvim intezitetom bombarduje naselje puno civila izmedju ostalog,ako nisi znao imamo i mi ostali internet i oci i hvala Bogu ima ljudi koji to sve snimaju a taj Asad koga toliko branis kao da ti je rodjeni po meni nista nije drugaciji od tih istih glavoseca koje si naveo!

jasdf

pre 6 godina

@mrgud
Ja sam bio ubedjen da je vlada Izraela sekularna, bar mnogo sekularnija od sirijske, ali dobro. Da uzmemo da je sve sto si rekao istina, kako to opravdava Asada? Pitanje nije sta rade pobunjenici u Guti, oni nemaju status vojske, vec sta radi vojska Sirije (Irana, Rusije). Postoji procedura kako se pinasa kada je cilj mesovite, vojno-civilne, prirode ili kada se objekat civilne namene zloupotrebljava u vojne svrhe. Da li vojska Sirije postuje te propise? Ako ne, cini zlocine. Tu se prica zavrsava.

jasdf

pre 6 godina

@deda cvetko
Da si malo upoznat sa Britanijom znao bi da kraljica nikada nije bila na vlasti vec da vlast pripada parlamentu, vladi i sudu. No, lakse je tako oplesti nekoga nego prouciti sistem i dati argumentovan odgovor.

jasdf

pre 6 godina

@ana
Prilikom operacije u Mosulu smo svi bili svedoci da je avijacija SAD putem letaka obavestavala gradjane koji ce kombinovani objekti biti bombardovani, a te vesti su se mogle cuti i na irackim televizijama i radijima. Takodje se u nekoliko navrata to radilo uz pomoc razglasa, a iracka vojska je objavljivala koja podrucja ce biti pod metom artiljerije. Da li imamo nesto slicno u Guti? Ja nemam informaciju, ako ti imas voleo bi da nam je prosledis.

dzoni

pre 6 godina

jasdf
A o čemu ih to obavestili kad ceo grad srušen..ni jedna kuća nema cela?Imaš snimke na YouTube..tu nema teorije jedan civil da je preživeo.

regulator

pre 6 godina

Milo?ević je devedesetih izabrao Rusiju, naravno izgubio medijski rat sa zapadom, i sada nas već decenijama uzimaju u usta kao dežurne loše momke.(Stojko, 24. februar 2018 15:38)Nije izabrao Rusiju,već komunizam.Ako ćemo realno izabrao je Kinu i zato je sredinom 90-ih potpisao državni sporazum sa tom zemljom.Naravno da nije on bio vizionar kineskog ekonomskog čuda,već je verovao da je Kina zaštitnik komunizma.Šteta je što taj sporazum nismo iskoristili.Zato je Milošević podržao ruske komuniste,kada su pokušali pučem da zbace Jeljcina i taj potez je determinisao loše odnose sa Moskvom.A zapad je oduvek bio protiv komunizma i svih njegovih protagonista.Zbog toga je Srbija platila veliku cenu.

jasdf

pre 6 godina

@dzoni
Ne znam kakva je teorija, praksu bolje poznajem. Obavestavani su napadima na objekto dvostruke namene, 24 sata pre izvrsenja tih napada. Sto se prezivelih civila tice, ima ih dva miliona i nesto malo iznad toga.

Aleksandar

pre 6 godina

Britanskoj dvoličnosti kraja nema. U Guti, pod "živim štitom" civila protiv sirijske vojske ratuju "Jaysh al-Islam", "Faylaq al-Rahman", "Hay'at Tahrir al-Sham", "Nour al-Din al-Zenki" i "Ahrar al-Sham". Svi su džihadisti i glavoseče. Sve njih su naoružavale zapadne "demokratije" da bi srušili poslednju sekularnu državu na Bliskom istoku. I sad ponovo potežu nesrećni Balkan, da bi u medijima trenutnu nesreću jedne države koju su pocepali na deset delova učinili još većom. Gade mi se neizmerno...
(Mrgud, 24. februar 2018 14:56)

O kakvoj ti sekularnosti pričaš? Porodica Asad je na vlasti skoro 50 godina, a Bašarov otac je oteo vlast državnim udarom. Bašar je uz Putina i Kima jedan od retkih diktatora koji osim što pljačka i otima sopstveni narod, ubija političke protivnike. A sve te nazovi džihadističke grupe pokušavaju da skinu ubicu sa vlasti i omoguće sirijskom narodu da konačno bude slobodan. Daće bog da i Asad i Putin završe kao Milošević.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Asad je zlocinac nema sumnje...to sro radi sirijcima uz pomoc rusa je genocid...vidim da komentatori pravdaju svaki zlocin kad u njemu ucestvuju rusi...poceli su i arapski da uce?

Sta reci

pre 6 godina

@Mrgud To sve sto si naveo nije nikakvo opravdanje da se na onakav monstruozan nacin i onakvim intezitetom bombarduje naselje puno civila izmedju ostalog,ako nisi znao imamo i mi ostali internet i oci i hvala Bogu ima ljudi koji to sve snimaju a taj Asad koga toliko branis kao da ti je rodjeni po meni nista nije drugaciji od tih istih glavoseca koje si naveo!

jasdf

pre 6 godina

@mrgud
Ja sam bio ubedjen da je vlada Izraela sekularna, bar mnogo sekularnija od sirijske, ali dobro. Da uzmemo da je sve sto si rekao istina, kako to opravdava Asada? Pitanje nije sta rade pobunjenici u Guti, oni nemaju status vojske, vec sta radi vojska Sirije (Irana, Rusije). Postoji procedura kako se pinasa kada je cilj mesovite, vojno-civilne, prirode ili kada se objekat civilne namene zloupotrebljava u vojne svrhe. Da li vojska Sirije postuje te propise? Ako ne, cini zlocine. Tu se prica zavrsava.

Stojko

pre 6 godina

Miloșević je devedesetih izabrao Rusiju, naravno izgubio medijski rat sa zapadom, i sada nas već decenijama uzimaju u usta kao dežurne loše momke.

jasdf

pre 6 godina

@ana
Prilikom operacije u Mosulu smo svi bili svedoci da je avijacija SAD putem letaka obavestavala gradjane koji ce kombinovani objekti biti bombardovani, a te vesti su se mogle cuti i na irackim televizijama i radijima. Takodje se u nekoliko navrata to radilo uz pomoc razglasa, a iracka vojska je objavljivala koja podrucja ce biti pod metom artiljerije. Da li imamo nesto slicno u Guti? Ja nemam informaciju, ako ti imas voleo bi da nam je prosledis.

Mrgud

pre 6 godina

Britanskoj dvoličnosti kraja nema. U Guti, pod "živim štitom" civila protiv sirijske vojske ratuju "Jaysh al-Islam", "Faylaq al-Rahman", "Hay'at Tahrir al-Sham", "Nour al-Din al-Zenki" i "Ahrar al-Sham". Svi su džihadisti i glavoseče. Sve njih su naoružavale zapadne "demokratije" da bi srušili poslednju sekularnu državu na Bliskom istoku. I sad ponovo potežu nesrećni Balkan, da bi u medijima trenutnu nesreću jedne države koju su pocepali na deset delova učinili još većom. Gade mi se neizmerno...

Smislov

pre 6 godina

A ti g. Gardijane preispitaj ulogu Zapada u Siriji, severnoj Africi, Iraku i Avganistanu, da ne govorim o Vijetnamu itd. Najmanje moralno pravo imaš da nekome sudiš. Pominješ Srebrenicu a kakva je tvoja uloga bila u razbijanju YU? Osećaš li krivicu? Bar malo?

jasdf

pre 6 godina

@deda cvetko
Da si malo upoznat sa Britanijom znao bi da kraljica nikada nije bila na vlasti vec da vlast pripada parlamentu, vladi i sudu. No, lakse je tako oplesti nekoga nego prouciti sistem i dati argumentovan odgovor.

"zgadijan"

pre 6 godina

"Gardijan" je zaboravio da napise kako su Srbi napali Srebrenicu vazdusnim udarima i trovali je sarinom. Bez toga poredjenje nije kompletno...
Apsolutno odvratno je potezanje Srba u svakoj vesti o masovnim zlocinima bilo gde na svetu. Sta mi imamo s tim? Kakve veze imaju Mladic i Asad?
Jedina prava veza BiH i Sirije je, pored gradjanskog rata, umesanost spoljnih sila u podsticanje i odrzavanje unutrasnjeg sukoba.

gulag

pre 6 godina

Imate tamo Trumpa pa ga izvedite pred međunarodni sud zbog agresije na Siriju, poticanje protudržavnih pobuna u Siriji i poticanje infiltracije terorista u Siriju. Dokaza koliko hoćeš, a Trump i dalje u Bijeloj Kući.

kraja

pre 6 godina

...sem pljuvanja po asadu i rusima, ni rec o tome protiv koga se oni bore...
...neko ko manje poznaje situaciju u siriji shvatio bi da regularna vojska sirije u sadejstvu sa rusima ubija vlastiti narod, zene, decu...
...prljav clanak, da prljaviji ne moze da bude...
...no, englezi...
...blerizam im je u krvi...

Cvexi

pre 6 godina

Mozda Asad jeste diktator, ali oozicija je imala svoju priliku i napravila ISIS. Realno ako su to opcije Asad je Sirijcima spas. Da ne spominjem genocid sirijske opozicije nad Hriscanima, koji je na zapadu tabu tema.

Kir Stefan Srbin

pre 6 godina

To su oni koji su iz istocne gute u najmanje 50.000 navrata bombardovali minobacacima civile i drzavne institucije Sirije, kao i strane ambasade na teritoriji koju ne kontrolisu.

Bas se pitam sta bi Gardijan pisao da se iz neke muslimanske cetvrti Londonistana radi isto.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

"O kakvoj ti sekularnosti pričaš? Porodica Asad je na vlasti skoro 50 godina (...)
(Aleksandar, 24. februar 2018 15:40)

--

Acika, prijatelju, to je jedno 15 godina MANJE nego sto je Britanska Kraljica na vlasti, odnosno jedno 150 godina manje nego sto je njena porodica na vlasti. Kapiras?

Вук

pre 6 godina

@Smislov Енглески медиј се зове Гардијан, није господин Гардијан, не може да буде.

Miodrag Jesic

pre 6 godina

Ta pravda, koja po Gardijanu treba da stigne u Siriju, je pretpostavljam ona ista koja je stigla u Srbiju 1999. godine, kasnije u Irak i Libiju ?! Vrlo je zalosno da ovakvi obrazac mediji, kojima vise ne veruje niti domace javno mnjenje, zloupotrebljavaju tragediju jedne zemlje i naroda, cijem su nastanku njihove vlade u dobroj meri doprinele, za sirenje poluistina i propagande. Da, da je u Moskvi jos uvek covek koji pije dve flase votke dnevno, a u Kini za spoljnu politiku nezainteresovani diktator, nosaci aviona bi vec bilo koncentrisani u Mediteranu. Ali nece da moze, rekao bi Sojic ?!

Aна

pre 6 godina

Postoji procedura kako se pinasa kada je cilj mesovite, vojno-civilne, prirode ili kada se objekat civilne namene zloupotrebljava u vojne svrhe. Da li vojska Sirije postuje te propise? Ako ne, cini zlocine. Tu se prica zavrsava.
(jasdf

Можда и постоје такве процедуре али се нико не придржава истих. Бар се САД нису придржавале у Фалуџи, Мосулу или Раки.

Milan

pre 6 godina

Sada bar znamo čemu ceo projekat iskorišćavanja Srebrenice služi, neki će to shvatiti za još desetak godina možda, neko za pedesetak, neko nikada. Ako negde u ovom trenutku postoji etničko čišćenje to je u Mijanmaru, ali slabo je interesovanje za njih.

Oliver

pre 6 godina

@jasdf
Ne pravi se naivan,mislio je na arapske sekularne drzave na Bliskom istoku,a Izrael je jevrejska drzava.Ako si vec hteo da nadjes bolji pandan sekularizma,onda je trebalo da pomenes Egipat.Drugo,apsolutno je licemerje da regularna vojska mora da se pridzava pravila ratovanja,a pobunjenicka ne.Ovde se obe sukobljene strane ne pridrzavaju pravila ratovanja,ali su za amerikanofilno-rusofobske posmatrace vidljivi samo Asadovi zlocini,dok se pobunjenicki namerno precutkuju.Pravi se lazna crno-bela slika,bukvalno ista kao i u slucaju Sadama,Gadafija,Milosevica itd.Ali postoji jedna krucijalna razlika:iza Asada stoji ruska vojna moc,te on nece doziveti sudbinu pomenutih.U najgorem slucaju imace azil u Rusiji i nikada nece zavrsiti u nekom novom Hagu.Na tvoju veliku zalost.Kraj price.

jasdf

pre 6 godina

@dzoni
Ne znam kakva je teorija, praksu bolje poznajem. Obavestavani su napadima na objekto dvostruke namene, 24 sata pre izvrsenja tih napada. Sto se prezivelih civila tice, ima ih dva miliona i nesto malo iznad toga.

ThoR

pre 6 godina

Mjanmar sprovodi etničko čišćenje muslimana i to niko ne spominje u vestima. A u Siriji svi imaju interes, pa se zvoni na sve strane, međusobno optužuje. Briga njih za civile, muslimane, hrišćane...

Langus

pre 6 godina

"A sve te nazovi džihadističke grupe pokušavaju da skinu ubicu sa vlasti i omoguće sirijskom narodu da konačno bude slobodan."
(Aleksandar, 24. februar 2018 15:40)

Mislis kao Libija i Irak?

Mestar

pre 6 godina

@Aleksandar To nisu takozvane dzihadisticke grupe, ti jesu bande islamskih ekstremista koje seju strah gde god se pojave. Inace, poznati su i pod nazivom “glavosece kao i “kanibali” zbog aktivnosti koje su radili na pocetku rata u Siriji. Ne daj Boze nikome da im ovakve grupe donose slobodu i demokratiju. Asad jeste diktator, ali je mnogo manje zlo od onih protiv kojih se bori. Islamisticka verzija drustvenog uredjenja je serijat pri cemu ni te grupe nemaju jedinstven stav kakav serijat to treba da bude, vise ili manje rigidan. Na kraju, sirijska vlast je pokusala da pregovara sa teroristima u Guti da se evakuisu i da oslobode civile. Nisu pristali jer ocigledno imaju instrukcije nalogodavaca koji im kazu da njihova uloga jos nije zavrsena.

Kosta

pre 6 godina

Kakva zamena teza.

Za teroriste u Guti i Dumi plac i kuknjava.

A za Sirijsku arapsku vojsku koja se bori vec 7 godina protiv ISIS-a i ostalih islamskih kasapina HTS , Al qaida itd. itd. osuda zbog navodnih civilnih zrtava.

regulator

pre 6 godina

Milo?ević je devedesetih izabrao Rusiju, naravno izgubio medijski rat sa zapadom, i sada nas već decenijama uzimaju u usta kao dežurne loše momke.(Stojko, 24. februar 2018 15:38)Nije izabrao Rusiju,već komunizam.Ako ćemo realno izabrao je Kinu i zato je sredinom 90-ih potpisao državni sporazum sa tom zemljom.Naravno da nije on bio vizionar kineskog ekonomskog čuda,već je verovao da je Kina zaštitnik komunizma.Šteta je što taj sporazum nismo iskoristili.Zato je Milošević podržao ruske komuniste,kada su pokušali pučem da zbace Jeljcina i taj potez je determinisao loše odnose sa Moskvom.A zapad je oduvek bio protiv komunizma i svih njegovih protagonista.Zbog toga je Srbija platila veliku cenu.

dzoni

pre 6 godina

jasdf
A o čemu ih to obavestili kad ceo grad srušen..ni jedna kuća nema cela?Imaš snimke na YouTube..tu nema teorije jedan civil da je preživeo.

alo

pre 6 godina

"O kakvoj ti sekularnosti pričaš? Porodica Asad je na vlasti skoro 50 godina (...) 
(Aleksandar, 24. februar 2018 15:40) 

Ali to sa sekularnoscu veze nikakve nema, izguglaj sta znaci sekularna drzava pa onda na komentare.