Subota, 10.02.2018.

17:17

Dron nad Izraelom bio minut i po, Rusi zovu na uzdržanost

Iranski dron koji je ušao u izraelski vazdušni prostor bio je nad teritorijom Izraela minut i po. Situacija je eskalirala, a stižu reakcije i iz Moskve.

Izvor: B92

Dron nad Izraelom bio minut i po, Rusi zovu na uzdržanost IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

netko

pre 6 godina

Izvini sto ti rusim mit o izraelskoj drzavi i vojsci ali je to papirni tigar (od zelenkastog dolarskog papira).
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Gazda Dojkan, 10. februar 2018 19:32)

tipicno sprski ko ispred kafane, iako nema amer veze se ovom vescu vazno ih je neposredno popljuvat i navijati za bilo koga samo zato sto je protiv USA i njihovih saveznika.
izraelce su sve okolne arapske zemlje par puta ZAJEDNO napadale u proslom veku, i svaki put su izraelci sami, u okruzenju posamarali napadace.
nije izrael nepobediv, al si izrasli u ozbiljnu drzavu koja se cuva i koja udara svaki put kad su u opasnosti.
mnogi ce reci da su paranoicni, pa naravno da su kad su u okruzenju vec 70 godina sa svakodnevnim mogucim ratom na grbaci, okruzeni arapima sa svih strana.
osim toga, provociraju ih palestinci koji su totalno bez mozga, umesto da cute i gledaju svoja posla i razvijaju to malo bede sto imaju, njima je milije da ubiju jednog izraelca pa makar im posle izrael srusio pola drzave.

nego, znate kako se ono kaze. arapi mogu izgubiti 100 ratova i onda ce ih biti. a ako izrael izgubi JEDAN rat, njih vise biti nece, arapi ce ih sve pobiti.

nego najsmesnije mi je da srbi umesto da se ugledaju na izrael i razviju takvu drzavu kao oni jer su u slicnom okruzenju oni otvoreno navijaju za irance i ostale arape koji su otvoreno podrzavali bosance 90ih i slali im gomilu oruzija i dobrovoljaca.

Milos

pre 6 godina

Na šta ovo liči. Sirija je međunarodno priznata država, članica UN, a na njenoj teritoriji se nalaze nepozvani od zvaničnog Damaska i Turska i SAD i Velika Britanija.
A Izrael je bombarduje kada mu padne na pamet.
Samo prošle godine oko 50 puta.
Čemu UN, čemu sve svetske organizacije, kada se ne poštuje legitimitet jedne suverene države.
Vlada Sirije je pozvala Rusiju i Iran po medjunarodnom pravu, svi ostali su agresori pod raznim izgovorima. Te borba protiv ISIS , te borba protiv terorista, te zaštita sopstvenih interesa u drugoj državi itd.itd.

Odavno smo u svetu gde se medjunaona prava potpisana od tih istih zemalja ne poštuju.
Šta više, glavni zagovornici demokratije i vladavine prava sa zapada, ali i Turska, te Izrael itd. to nepoštuju.
Ako ovako nastavi, neminovno je da će doži do globalnog otopljavanja planete, jer će neko potegnuti za nuklearnim oružjem - kad tad.
A onda možemo svi da se izljubimo i pozdravimo sami sa sobom.
Ovakvu medjunarodnu tiraniju svet nije zapamtio od 2.svetskog rata.

infidel

pre 6 godina

Izraelci ne zalaze u sirijski vazdušni prostor. Ne smeju jer je rizik veliki. Pošto je Damask blizu granice, dovoljno im je da uđu u liban i iznad istog lansiraju dalekometno oružje i vrate se. Ovaj put su ih gađali upravo dok su pucali iz libana, a avion je pao duboko unutar izraela. Inače Sirija može da gađa izraelske avione duboko unutar samog Izraela jer su i ti "stari" sistemi prilično velikog dometa. E sad ne znamo šta im je Putin poslao i čime su ga tresnuli tako daleko od granice. Posle prošlog Izraelskog napada najavili su upravo da će raditi ovo - gađati izraelske avione iznad libana...

Sajke

pre 6 godina

@ @@@
Druže, jesi čitao vest uopšte. Jedan F16 je oboren. Ako nisi shvatio, baš sam i govorio o tome kako je teško oboriti avion, kao što je F16, sistemima koje poseduje Sirija. Izraelci godinama tuku tim avionom, a nisu oboreni sve do sada. Očigledno je u igri neki novi pvo sistem, za koji Izrael nije imao podatke da se nalazi na terenu.

'vatam na buckalo

pre 6 godina

@jasdf
Dobar komentar,ali cini mi se da je obaranje izraelskog aviona i ranjavanje pilota ostavio veci eho,jer Izrael je mocna vojna sila.

nucky thompson

pre 6 godina

Izrael ima jaku ekonomiju, medju prvih 5 zemalja koje najvise ulazu u R&D, veliki broj hi tech, start up firmi, tehnoloski izuzetno napredna drzava, a jako malo ( nesto gasa skoro otkriveno) prirodnih resursa. Imaju veliki kako neko rece human capital. Vojno saradjuju i razmjenuju iskustva sa SAD narocito oko PVO i ratne avijacije. Konstanto su pod pritiskom i prijetnjom od svih okolnih zemalja koje bi ih zbrisali sa Zemlje, terorosticki napadi u poslasticarnicama, pekarama itd. I pored svega oni imaju razvijenu Demokratiju za razliku od svoke okoline. Libanski Hezbolah je velika prijetnja, stalno podrzavan od Irana, preko teritorije Sirije. Puna podrska Izraelu

Jasdf

pre 6 godina

@
Kojim god i cijim sistemom je srusen avion nacinjena je steta.
Po meni veca Izraelu,jer ratom izmucena Sirija je kao u prici o Davidu i Golijatu prackom "pobedila".
('vatam na buckalo, 10. februar 2018 21:47)
Rat podrazumeva i stetu, ali to ne znaci da zbog toga treba odustati od odbrane. Cinjenica je da je Izrael nasankan. Dron je verovatno bila vesto smisljena provokacija, na koju se Izrael upecao. Znali su da Izrael nece dozvoliti agresiju i da ce napasti bazu sa koje je dron krenuo, poslali su dron i postavili zasedu.
Kolicina stete je pitanje. Ne znamo sta je i koliko Izrael unistio. Iz Izraela se spominje 12 ciljeva koji su unisteni, Sirija i Iran govore o 3 baterije PVO, jos 4 neimenovana cilja i komandni centar baze. Na koga ce se vise odraziti videcemo iz predstojecih delovanja. Ako Izrael ne pokaze zube i jasno im stavi do znanja da ce svaki napad na njega imati posledice, ovo ce biti pobeda Irana. Ali, ako Izrael odgovori na adekvatan nacin, Iran, a sa njim i Sirija ce dobitii lekciju.
Svakako, treba ocekivati talas ucestalih provokacija od Hezbolaha. Ali ne treba ni zaboraviti da je Hezbolah 2006. proglasio pobedu nad Izraelom, ali da je u sledecim godinama smanjio smanjio broj napada na Izrael vise stotina puta.

@@@

pre 6 godina

@Mare
E pa bas trebas da komentarises i broj aviona Mare.
Ajmo ovako, Izrael trenutno u aktivnoj upotrebi (bez rezerve) ima oko 250 aviona F-16 i oko 85 aviona F-15. To je negde oko 335 najmodernijih aviona. Zasto najmodernijih? Zato sto su svi ti avioni modernizovani i opremljeni najmodernijom elektronikom, radarima i oruzjem. Imaju i nekoliko F-35, ali njih ne racunam jer su tek poceli da stizu.
A sta ima Rusija?
Rusija ima UKUPNO 70 aviona Su-35s i nekih 70 aviona Su-30, razlicitih varijanti. Dakle 140 modernih aviona. Uz to imaju i Su-27, od kojih je vecina zastarelo. Nesto malo je modernizovano, ali svaki od tih modernizovanih Su-27 je mnogo slabije opremljen od bilo kog izraelskog F-16 ili F-15. MiG-29 necu ni da pominjem, jer znamo u kakvom su stanju ti avioni, svake godine ih sami Rusi prizemlje jer piloti ginu zbog neispravnih aviona, a i bez toga MiG-29 se pokazao kao laka meta za F-16 i F-15.
Rusija, za razliku od Izraela, nema nijedan avion 5 generacije u upotrebi!
Dakle, Izrael ima moderniju avijaciju od Rusije, posto je 100% izraelskog RV opremljeno najmodernijim avionima, dok kod Rusa to nije slucaj.
Brojcano, Izrael ima VISE modernih aviona od Rusije.
Rusija ima vise aviona, ali prastari Su-25, Su-24 i slicni relikti sovjetske ere nisu nikakva pretnja nikome, a kamoli Izraelu.
Uz to, Izrael ima najbolje pilote na svetu, Rusija nema.
Uz sve pomenuto, Izrael ima podrsku SAD, a SAD imaju 14 000 vojnih letelica, za razliku od Rusije koja ih ukupno ima oko 3 500, od cega tek oko 750 borbenih, dok su ostalo transportne letelice itd.
Znaci, da rezimiramo, Izrael ima vise modernih aviona od Rusije, sve nedoumice mozes resiti informisuci se na internetu.

@@@

pre 6 godina

@Sajke
F-16 postao laka meta? Kako onda isti ti F-16 bombardovali danas taj strasni PVO, unistili 12 meta, a nijedan nije oboren? Hm? Jurisnika je lako oboriti jer leti nisko, ako ne verujes gledaj kako papucari obaraju ruske jurisnike, medjutim kada se F-16 popne na vece visine, taj rusko/sirijsko/iranski PVO ne sluzi nicemu.

@@@

pre 6 godina

@Prora
Covek je u pravu. F-16 dvosed jeste trenazni avion, ali moze biti upotrebljen u borbi. Ima radar i svu potrebnu opremu. Proveri ti to. I zar zaista mislis da su Izraelci toliko neozbiljni?
Ne bi im F-15 bio veci gubitak, jer su nedavno dobili novu donaciju F-15 iz SAD, tako da ih to ne bi mnogo vise potreslo.

Sajke

pre 6 godina

Ovo je veliki problem za Izrael. Sirija/Iran testiraju novi pvo sistem verovatno dopremljen iz Irana. Pustili su dron da naruši Izraelski vazdušni prostor i spremno čekali napad iz Izraela. F16 dvosed se koristi kao jurišnik za bombardovanje meta na zemlji. Do sada su bez otpora sa zemlje bombardovali kad god su hteli. Novi pvo sistem je iznenađenje, užasan propust u obaveštajnom radu. Izrael mora od sada za ovakve misije da koristi F35, kako je F16 postao laka meta, ali opet ne verujem da će USA dozvoliti Izraelu upotrebu istog nakon ovoga što se desilo sa F16. Ako i F35 počne da pada, ko će da opravda milijarde uložene u njegov razvoj.

@@@

pre 6 godina

@‘vatama na buckalo
Ratom izmucena Sirija je zbog nekog idiota iz Irana danas bombardovana, a bice bombardovana i u narednim danima. Toliko o inteligenciji tih Sirijaca. Oni se vise ne pitaju nizasta u svojoj zemlji, zahvaljujuci “prijateljima” Irancima i Rusima.

Đimi

pre 6 godina

Njima je avijacija kičma vojske, šta pričate o avionima.
683 letelice u vojnoj avijaciji (minus ovaj jedan št je sad oboren). Pilot koji drži rekord za najviše oborenih neprijateljskih letelica - Izraelac.
Šestodnevni rat dobijen avijacijom.

Maka

pre 6 godina

Izrael ima 16 mlijardi dolara vojni budzet. Od amerike dobivaju pomoc, kao sto i Sirija dobiva sada trenutno od rusa. Kao sto Libanon dobiva pare od Irana.
Amerika ima interes jer za samp 3 milijarde imaju tamo najbolju obavjestajnu sluzbu na svetu, Mosad, i Izrael je kao nekad Sparta. Vojnicka nacija.

артиљерац

pre 6 godina

Израел је опет добио по носу од Сирије.Давне 1973 био је Јом Кипур рат.Израел
је изгубио 102 авиона.Скоро све су им оборили Сиријци.Што у dog fight-u,што
САМ-ови са земље.Покушали су продор ка Дамаску,преко Голанске висоравни,и
оставили су 100-ак тенкова.Једва су зауставили сиријски контранапад.Ишао сам
тад у гимназију,сећам се добро.То да ли је F-16 био двосед или није,не мења на
ствари.Уочен је,закључан и оборен.И да је био једносед исто би му било.Ракета
лети 5 Маха,не може да побегне.

Mare

pre 6 godina

Izrael ima moderniju avijaciju od Rusije. Mislis da je to uspeo sa 3-4 milijarde dolara? Pogledaj im BDP strucnjace. 318 milijardi drzava od 8.5 miliona stanovnika, velicine Crne Gore! Samo 3.5 puta manji BDP od Rusije, koja ima sve moguce prirodne resurse i uz to 140 miliona stanovnika. I ti tu pricas o neke 3 milijarde.
(uaka, 10. februar 2018 20:42)

Koju moderniju avijaciju molim te, imaju F-15 i F-16, ti avioni ni u snu nisu moderniji od Su-30, Su-35, proizvedenih u zadnjih 7-8 godina, pa ni od modernizovanih Su-27 SM2, SM3. O broju aviona necu ni da komentarisem.

'vatam na buckalo

pre 6 godina

@jasdf
Kojim god i cijim sistemom je srusen avion nacinjena je steta.
Po meni veca Izraelu,jer ratom izmucena Sirija je kao u prici o Davidu i Golijatu prackom "pobedila".

Prota

pre 6 godina

F16 dvosed u borbenoj misiji? Nema sanse...i ovaj komad nosa sto je ostao citav nije od tog aviona. Ovo je F15 oboren sto je jos gore za Izrael.

uaka

pre 6 godina

@Prota
Da, F-16 dvosed u borbenoj misiji! Zamisli! Za razliku od svemoguceg, najboljeg u univerzumu, MiG-a 29, ciji dvosed nema ni radar niti moze da se koristi u borbi, F-16 dvosed ima svu opremu potrebnu za borbena dejstva. Zato je ipak itekako moguce.

Swarog

pre 6 godina

>> Izvini sto ti rusim mit o izraelskoj drzavi i vojsci ali je to papirni tigar (od zelenkastog dolarskog papira).

Ma da, sigurno, samo Izrael ima vise modernih vojnih aviona od Rusije. Papirni tigar, hehe. Da je to tako ne bi bombardovali po Siriji kad hoce i sta hoce...

Prora

pre 6 godina

@uaka
F16 2-seater je trenazni avion kao i Mig29 2-seater. Wikipedia majka razgledaj slobodno. Nije poenta poredjenje sa ruskim oruzjem vec da izraelska vojska radi damage control jer je obaranje F15 veci udarac za njih.

uaka

pre 6 godina

@Gazda Dojkan
Izrael ima moderniju avijaciju od Rusije. Mislis da je to uspeo sa 3-4 milijarde dolara? Pogledaj im BDP strucnjace. 318 milijardi drzava od 8.5 miliona stanovnika, velicine Crne Gore! Samo 3.5 puta manji BDP od Rusije, koja ima sve moguce prirodne resurse i uz to 140 miliona stanovnika. I ti tu pricas o neke 3 milijarde.

Jasdf

pre 6 godina

@To da mogu sami da opstanu pricaj nekom ko nije tamo ziveo 8 meseci. Od prirodnih bogatstava nemaju apsolutno nista. Kompletna privreda zavisi od odnosa sa SAD i od pomoci americkih jevreja i njihovih firmi.
Izvini sto ti rusim mit o izraelskoj drzavi i vojsci ali je to papirni tigar (od zelenkastog dolarskog papira).
(Gazda Dojkan, 10. februar 2018 19:32)
Moze da prica i meni koji sam ziveo 20 godina tamo.
Najveci resurs su ljudi, a Izrael obiluje kvalitetnim ljudima. Zato i opstaje. Sve ostalo su samo prazne price zavidnih.
Uzgred, Izrael nikada nije ucestvovao u nekom masakru, za razliku od svih suseda. Takodje nikada nije bespravno bombardovao ili napao suseda.

Bozidar

pre 6 godina

Nelogicno od strane Izraela,mozda ce se boriti za parce Sirijske teritorije bogatom resursima. Naravno pored Irana,Turske,Rusije i same Sirije mogu samo dobiti s400 i druge raketne sisteme i brdo problema. SAD im nije od velike pomoci,ipak su pola sveta udaljene. Mada mislim da je ovde vise novac u igri i prodaja naoruzanja. Negde mora da se ratuje,zasto ne i u Ukraini.

eh

pre 6 godina

Izrael je izgubio minimum jedan avion, tacan broj nece da objave. Nije to bas mali gubitak, pitanje, kojim sisstemima su oboreni, niko ne zna odgovor. Izrael se obratio Rusiji za pomoc, trazi da se bez obzira na odgovor Izraela situacija smiri i kazu da nisu zainteresovani za produbljivanje sukoba.

Gazda Dojkan

pre 6 godina

(Aleksandar, 10. februar 2018 18:48)

O neprijateljstvu susednih drzava bih ti samo skrenuo paznju da Liban prakticno nema vojsku. Ziveo sam tamo 2 godine, imaju vojsku na papiru. Egipat je odavno saveznik. Siriju je CIA razorila. ISIS nikad mrko nije pogledao ka Izraelu kao ni Jordan. O kojim neprijateljima Izraela pricas? Nenaoruzanim Palestincima kojih ima 4 puta manje i izolovani su u Gazi i enklavama po Zapadnoj obali?

@@@

pre 6 godina

@Gazda Dojkan
O onim neprijateljima koji su vise puta napali taj Izrael, i o onim drugim cija je zvanicna politika nestanak Izraela. Eto o kojim. Ne pravi se naivan.

@@@

pre 6 godina

@Gazda Dojkan
Moras da shvatis da moze da se opstane i bez prirodnih resursa. Izrael ima ekonomiju i zivotni standard o kojima mnogi sa resursima mogu samo da sanjaju.
Ne spasava njih 3-4 milijarde americke pomoci. Uostalom, Sirija je imala mnogo vecu pomoc SSSR-a nekada pa je opet dobila po usima i to vise puta. Nego ti ne znas...
Samo neko ko pojma nema o ekonomiji misli da su resursi presudni za ekonomsku snagu.
Pitaj Svajcarce i Japance o tome.

Gazda Dojkan

pre 6 godina

(Aleksandar, 10. februar 2018 18:48)

Druze, tih 3-4 milijarde dolara GODISNJE je vise od trecine ukupnog godisnjeg budzeta Srbije. Oni to dobiju od amera samo za oruzje i to povrh svog vojnog budzeta.
Uglavnom ga trose na masakriranje Palestinaca i nelegalna bombardovanja okolnih zemalja.
To da mogu sami da opstanu pricaj nekom ko nije tamo ziveo 8 meseci. Od prirodnih bogatstava nemaju apsolutno nista. Kompletna privreda zavisi od odnosa sa SAD i od pomoci americkih jevreja i njihovih firmi.
Izvini sto ti rusim mit o izraelskoj drzavi i vojsci ali je to papirni tigar (od zelenkastog dolarskog papira).

Srle

pre 6 godina

Bilo bi zanimljivo da objave sa cime je oboren F-16(vjerovatno zadnja generacija obnovljenog modela jer Izrael ima samo najsavrenije naoruzanje).Nema ih puno da su oboreni, a ovi bi formalno trebalo da imaju zastarjeli PVO.

Vd

pre 6 godina

"Izrael je infiltriranje bespilotne letelice označio " kao ozbiljno i neregularno kršenje izraelskog suvereniteta""

Kakvi licemeri, a to što ne prođe nedelja da ne gađaju neki objekat u Siriji zato što im se može, to je ok i to nije kršenje suvereniteta.

Gazda Dojkan

pre 6 godina

Asadova regularna vojska, sirijski pobunjenici, ISIS, Amerikanci, Rusi, Turci, Kurdi, Izraelci, Iranci, Hezbolah... lud zbunjenog.

Jadni ljudi u Siriji.

Marko

pre 6 godina

Podrška Izraelu, potpuno razumem reakciju na ugrožavanje njihovog vazdušnog prostora. Sve države okolo žele da ih izbrišu sa lica zemlje jednostavno moraju biti snažni i odlučni u tim stvarima.

Gazda Dojkan

pre 6 godina

Sta god ko mislio o Izraelcima jedno je sigurno, sa njima nema za...cije, Izrael i Turska su po meni jedine drzave koje su u stanju pokrenuti rat bez obzira na pritisak ostalih sila i ne odgovaraju nikome. Cak i Amerika nema toliki utjecaj na Izrael i Tursku kako neki misle.
(edi, 10. februar 2018 17:50)

Dovoljno je da Amerikanci prestanu da sipaju 3-4 milijarde dolara godisnje u izraelski vojni budzet pa bi video koliko nemaju uticaja.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Gazda Dojkan, 10. februar 2018 18:21)

Ako ti misliš da je 3-4 milijardi USD dovoljno da se održi državica u moru država koje uopšte ne skrivaju da bi želeli da ih zbrišu s lica zemlje, imam i jedan most da ti prodam... SAD podrška Izraelu je mnogo manje finansijska a mnogo više politička i logistička.

Izrael je sam finansijski više nego sposoban da se održi čak i u takvom neprijateljskom okruženju ali, kao i svaka mala država (zapravo sve sem SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Rusije, Turske, Kine, Indije i Japana) bez podrške nabrojanih velikih teško da bi se održao - kol'ko god para da imaju, nemaju ljudstva i potencijala da pokrenu pola planete da pritisne 'neprijatelja' i da deluje u njihovu korist. SAD služe Izraelu prvenstveno za to a zauzvrat Izrael deli svoja vojna istraživanja i obaveštajna saznanja sa njima. Sve u svemu obostrano korisno 'prijateljstvo'.

BeKo

pre 6 godina

Izrael protestuje protiv narušavanja teritorijalnog integriteta....nije valjda, jer Izrael suvereno poštuje isti susjednih zemalja.
(Sudoku, 10. februar 2018 17:34)

Uglavnom su njih prve napadali a kasnije su svojom vojnom snagom zauzimali tuđe teritorije,koje hoće da vrate u zamenu za garancije poštovanja sopstvenog suvereniteta.Pošto Arapi (Egipat Sirija,Jordan,Liban) uglavnom to odbijaju (Egipat uspostavio odnose i vraćen im je Sinaj ali je Sadata to koštalo života) onda nemaju drugog izbora nego zadrže okupirane teritorije.

izjave

pre 6 godina

Pa zar Putin nije skoro objavio, prilicno teatralno, da se ruske vojne snage povlace iz Sirije, jer je cilj postignut. Ovo saopstenje ruskog MIP govori suprotno - da su ruske vojne snage i dalje u Siriji. I Putin da disciplinuje Iran i nateraga da postuje suverenitet Izraela, koji je u ovoj akciji pokazao svoju nedodrljivu superiornost. Podtska Izraelu

jasdf

pre 6 godina

Ozbiljno su zabrinuti zbog napada na Siriju, ali nisu zbog krsenja vazdusnog prostora Izraela? Kada budu shvatili da je i napad na Izrael pretnja miru i da Izrael ima pravo da se brani mozda i dodje do deeskalacije.

edi

pre 6 godina

Sta god ko mislio o Izraelcima jedno je sigurno, sa njima nema za...cije, Izrael i Turska su po meni jedine drzave koje su u stanju pokrenuti rat bez obzira na pritisak ostalih sila i ne odgovaraju nikome. Cak i Amerika nema toliki utjecaj na Izrael i Tursku kako neki misle.

Gazda Dojkan

pre 6 godina

Asadova regularna vojska, sirijski pobunjenici, ISIS, Amerikanci, Rusi, Turci, Kurdi, Izraelci, Iranci, Hezbolah... lud zbunjenog.

Jadni ljudi u Siriji.

Vd

pre 6 godina

"Izrael je infiltriranje bespilotne letelice označio " kao ozbiljno i neregularno kršenje izraelskog suvereniteta""

Kakvi licemeri, a to što ne prođe nedelja da ne gađaju neki objekat u Siriji zato što im se može, to je ok i to nije kršenje suvereniteta.

edi

pre 6 godina

Sta god ko mislio o Izraelcima jedno je sigurno, sa njima nema za...cije, Izrael i Turska su po meni jedine drzave koje su u stanju pokrenuti rat bez obzira na pritisak ostalih sila i ne odgovaraju nikome. Cak i Amerika nema toliki utjecaj na Izrael i Tursku kako neki misle.

Gazda Dojkan

pre 6 godina

Sta god ko mislio o Izraelcima jedno je sigurno, sa njima nema za...cije, Izrael i Turska su po meni jedine drzave koje su u stanju pokrenuti rat bez obzira na pritisak ostalih sila i ne odgovaraju nikome. Cak i Amerika nema toliki utjecaj na Izrael i Tursku kako neki misle.
(edi, 10. februar 2018 17:50)

Dovoljno je da Amerikanci prestanu da sipaju 3-4 milijarde dolara godisnje u izraelski vojni budzet pa bi video koliko nemaju uticaja.

Srle

pre 6 godina

Bilo bi zanimljivo da objave sa cime je oboren F-16(vjerovatno zadnja generacija obnovljenog modela jer Izrael ima samo najsavrenije naoruzanje).Nema ih puno da su oboreni, a ovi bi formalno trebalo da imaju zastarjeli PVO.

Gazda Dojkan

pre 6 godina

(Aleksandar, 10. februar 2018 18:48)

Druze, tih 3-4 milijarde dolara GODISNJE je vise od trecine ukupnog godisnjeg budzeta Srbije. Oni to dobiju od amera samo za oruzje i to povrh svog vojnog budzeta.
Uglavnom ga trose na masakriranje Palestinaca i nelegalna bombardovanja okolnih zemalja.
To da mogu sami da opstanu pricaj nekom ko nije tamo ziveo 8 meseci. Od prirodnih bogatstava nemaju apsolutno nista. Kompletna privreda zavisi od odnosa sa SAD i od pomoci americkih jevreja i njihovih firmi.
Izvini sto ti rusim mit o izraelskoj drzavi i vojsci ali je to papirni tigar (od zelenkastog dolarskog papira).

Gazda Dojkan

pre 6 godina

(Aleksandar, 10. februar 2018 18:48)

O neprijateljstvu susednih drzava bih ti samo skrenuo paznju da Liban prakticno nema vojsku. Ziveo sam tamo 2 godine, imaju vojsku na papiru. Egipat je odavno saveznik. Siriju je CIA razorila. ISIS nikad mrko nije pogledao ka Izraelu kao ni Jordan. O kojim neprijateljima Izraela pricas? Nenaoruzanim Palestincima kojih ima 4 puta manje i izolovani su u Gazi i enklavama po Zapadnoj obali?

Aleksandar

pre 6 godina

@(Gazda Dojkan, 10. februar 2018 18:21)

Ako ti misliš da je 3-4 milijardi USD dovoljno da se održi državica u moru država koje uopšte ne skrivaju da bi želeli da ih zbrišu s lica zemlje, imam i jedan most da ti prodam... SAD podrška Izraelu je mnogo manje finansijska a mnogo više politička i logistička.

Izrael je sam finansijski više nego sposoban da se održi čak i u takvom neprijateljskom okruženju ali, kao i svaka mala država (zapravo sve sem SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Rusije, Turske, Kine, Indije i Japana) bez podrške nabrojanih velikih teško da bi se održao - kol'ko god para da imaju, nemaju ljudstva i potencijala da pokrenu pola planete da pritisne 'neprijatelja' i da deluje u njihovu korist. SAD služe Izraelu prvenstveno za to a zauzvrat Izrael deli svoja vojna istraživanja i obaveštajna saznanja sa njima. Sve u svemu obostrano korisno 'prijateljstvo'.

Marko

pre 6 godina

Podrška Izraelu, potpuno razumem reakciju na ugrožavanje njihovog vazdušnog prostora. Sve države okolo žele da ih izbrišu sa lica zemlje jednostavno moraju biti snažni i odlučni u tim stvarima.

jasdf

pre 6 godina

Ozbiljno su zabrinuti zbog napada na Siriju, ali nisu zbog krsenja vazdusnog prostora Izraela? Kada budu shvatili da je i napad na Izrael pretnja miru i da Izrael ima pravo da se brani mozda i dodje do deeskalacije.

eh

pre 6 godina

Izrael je izgubio minimum jedan avion, tacan broj nece da objave. Nije to bas mali gubitak, pitanje, kojim sisstemima su oboreni, niko ne zna odgovor. Izrael se obratio Rusiji za pomoc, trazi da se bez obzira na odgovor Izraela situacija smiri i kazu da nisu zainteresovani za produbljivanje sukoba.

@@@

pre 6 godina

@Gazda Dojkan
Moras da shvatis da moze da se opstane i bez prirodnih resursa. Izrael ima ekonomiju i zivotni standard o kojima mnogi sa resursima mogu samo da sanjaju.
Ne spasava njih 3-4 milijarde americke pomoci. Uostalom, Sirija je imala mnogo vecu pomoc SSSR-a nekada pa je opet dobila po usima i to vise puta. Nego ti ne znas...
Samo neko ko pojma nema o ekonomiji misli da su resursi presudni za ekonomsku snagu.
Pitaj Svajcarce i Japance o tome.

BeKo

pre 6 godina

Izrael protestuje protiv narušavanja teritorijalnog integriteta....nije valjda, jer Izrael suvereno poštuje isti susjednih zemalja.
(Sudoku, 10. februar 2018 17:34)

Uglavnom su njih prve napadali a kasnije su svojom vojnom snagom zauzimali tuđe teritorije,koje hoće da vrate u zamenu za garancije poštovanja sopstvenog suvereniteta.Pošto Arapi (Egipat Sirija,Jordan,Liban) uglavnom to odbijaju (Egipat uspostavio odnose i vraćen im je Sinaj ali je Sadata to koštalo života) onda nemaju drugog izbora nego zadrže okupirane teritorije.

izjave

pre 6 godina

Pa zar Putin nije skoro objavio, prilicno teatralno, da se ruske vojne snage povlace iz Sirije, jer je cilj postignut. Ovo saopstenje ruskog MIP govori suprotno - da su ruske vojne snage i dalje u Siriji. I Putin da disciplinuje Iran i nateraga da postuje suverenitet Izraela, koji je u ovoj akciji pokazao svoju nedodrljivu superiornost. Podtska Izraelu

Mare

pre 6 godina

Izrael ima moderniju avijaciju od Rusije. Mislis da je to uspeo sa 3-4 milijarde dolara? Pogledaj im BDP strucnjace. 318 milijardi drzava od 8.5 miliona stanovnika, velicine Crne Gore! Samo 3.5 puta manji BDP od Rusije, koja ima sve moguce prirodne resurse i uz to 140 miliona stanovnika. I ti tu pricas o neke 3 milijarde.
(uaka, 10. februar 2018 20:42)

Koju moderniju avijaciju molim te, imaju F-15 i F-16, ti avioni ni u snu nisu moderniji od Su-30, Su-35, proizvedenih u zadnjih 7-8 godina, pa ni od modernizovanih Su-27 SM2, SM3. O broju aviona necu ni da komentarisem.

артиљерац

pre 6 godina

Израел је опет добио по носу од Сирије.Давне 1973 био је Јом Кипур рат.Израел
је изгубио 102 авиона.Скоро све су им оборили Сиријци.Што у dog fight-u,што
САМ-ови са земље.Покушали су продор ка Дамаску,преко Голанске висоравни,и
оставили су 100-ак тенкова.Једва су зауставили сиријски контранапад.Ишао сам
тад у гимназију,сећам се добро.То да ли је F-16 био двосед или није,не мења на
ствари.Уочен је,закључан и оборен.И да је био једносед исто би му било.Ракета
лети 5 Маха,не може да побегне.

Jasdf

pre 6 godina

@To da mogu sami da opstanu pricaj nekom ko nije tamo ziveo 8 meseci. Od prirodnih bogatstava nemaju apsolutno nista. Kompletna privreda zavisi od odnosa sa SAD i od pomoci americkih jevreja i njihovih firmi.
Izvini sto ti rusim mit o izraelskoj drzavi i vojsci ali je to papirni tigar (od zelenkastog dolarskog papira).
(Gazda Dojkan, 10. februar 2018 19:32)
Moze da prica i meni koji sam ziveo 20 godina tamo.
Najveci resurs su ljudi, a Izrael obiluje kvalitetnim ljudima. Zato i opstaje. Sve ostalo su samo prazne price zavidnih.
Uzgred, Izrael nikada nije ucestvovao u nekom masakru, za razliku od svih suseda. Takodje nikada nije bespravno bombardovao ili napao suseda.

Sajke

pre 6 godina

Ovo je veliki problem za Izrael. Sirija/Iran testiraju novi pvo sistem verovatno dopremljen iz Irana. Pustili su dron da naruši Izraelski vazdušni prostor i spremno čekali napad iz Izraela. F16 dvosed se koristi kao jurišnik za bombardovanje meta na zemlji. Do sada su bez otpora sa zemlje bombardovali kad god su hteli. Novi pvo sistem je iznenađenje, užasan propust u obaveštajnom radu. Izrael mora od sada za ovakve misije da koristi F35, kako je F16 postao laka meta, ali opet ne verujem da će USA dozvoliti Izraelu upotrebu istog nakon ovoga što se desilo sa F16. Ako i F35 počne da pada, ko će da opravda milijarde uložene u njegov razvoj.

Swarog

pre 6 godina

>> Izvini sto ti rusim mit o izraelskoj drzavi i vojsci ali je to papirni tigar (od zelenkastog dolarskog papira).

Ma da, sigurno, samo Izrael ima vise modernih vojnih aviona od Rusije. Papirni tigar, hehe. Da je to tako ne bi bombardovali po Siriji kad hoce i sta hoce...

uaka

pre 6 godina

@Gazda Dojkan
Izrael ima moderniju avijaciju od Rusije. Mislis da je to uspeo sa 3-4 milijarde dolara? Pogledaj im BDP strucnjace. 318 milijardi drzava od 8.5 miliona stanovnika, velicine Crne Gore! Samo 3.5 puta manji BDP od Rusije, koja ima sve moguce prirodne resurse i uz to 140 miliona stanovnika. I ti tu pricas o neke 3 milijarde.

Prota

pre 6 godina

F16 dvosed u borbenoj misiji? Nema sanse...i ovaj komad nosa sto je ostao citav nije od tog aviona. Ovo je F15 oboren sto je jos gore za Izrael.

@@@

pre 6 godina

@Gazda Dojkan
O onim neprijateljima koji su vise puta napali taj Izrael, i o onim drugim cija je zvanicna politika nestanak Izraela. Eto o kojim. Ne pravi se naivan.

'vatam na buckalo

pre 6 godina

@jasdf
Kojim god i cijim sistemom je srusen avion nacinjena je steta.
Po meni veca Izraelu,jer ratom izmucena Sirija je kao u prici o Davidu i Golijatu prackom "pobedila".

@@@

pre 6 godina

@Mare
E pa bas trebas da komentarises i broj aviona Mare.
Ajmo ovako, Izrael trenutno u aktivnoj upotrebi (bez rezerve) ima oko 250 aviona F-16 i oko 85 aviona F-15. To je negde oko 335 najmodernijih aviona. Zasto najmodernijih? Zato sto su svi ti avioni modernizovani i opremljeni najmodernijom elektronikom, radarima i oruzjem. Imaju i nekoliko F-35, ali njih ne racunam jer su tek poceli da stizu.
A sta ima Rusija?
Rusija ima UKUPNO 70 aviona Su-35s i nekih 70 aviona Su-30, razlicitih varijanti. Dakle 140 modernih aviona. Uz to imaju i Su-27, od kojih je vecina zastarelo. Nesto malo je modernizovano, ali svaki od tih modernizovanih Su-27 je mnogo slabije opremljen od bilo kog izraelskog F-16 ili F-15. MiG-29 necu ni da pominjem, jer znamo u kakvom su stanju ti avioni, svake godine ih sami Rusi prizemlje jer piloti ginu zbog neispravnih aviona, a i bez toga MiG-29 se pokazao kao laka meta za F-16 i F-15.
Rusija, za razliku od Izraela, nema nijedan avion 5 generacije u upotrebi!
Dakle, Izrael ima moderniju avijaciju od Rusije, posto je 100% izraelskog RV opremljeno najmodernijim avionima, dok kod Rusa to nije slucaj.
Brojcano, Izrael ima VISE modernih aviona od Rusije.
Rusija ima vise aviona, ali prastari Su-25, Su-24 i slicni relikti sovjetske ere nisu nikakva pretnja nikome, a kamoli Izraelu.
Uz to, Izrael ima najbolje pilote na svetu, Rusija nema.
Uz sve pomenuto, Izrael ima podrsku SAD, a SAD imaju 14 000 vojnih letelica, za razliku od Rusije koja ih ukupno ima oko 3 500, od cega tek oko 750 borbenih, dok su ostalo transportne letelice itd.
Znaci, da rezimiramo, Izrael ima vise modernih aviona od Rusije, sve nedoumice mozes resiti informisuci se na internetu.

Sajke

pre 6 godina

@ @@@
Druže, jesi čitao vest uopšte. Jedan F16 je oboren. Ako nisi shvatio, baš sam i govorio o tome kako je teško oboriti avion, kao što je F16, sistemima koje poseduje Sirija. Izraelci godinama tuku tim avionom, a nisu oboreni sve do sada. Očigledno je u igri neki novi pvo sistem, za koji Izrael nije imao podatke da se nalazi na terenu.

nucky thompson

pre 6 godina

Izrael ima jaku ekonomiju, medju prvih 5 zemalja koje najvise ulazu u R&D, veliki broj hi tech, start up firmi, tehnoloski izuzetno napredna drzava, a jako malo ( nesto gasa skoro otkriveno) prirodnih resursa. Imaju veliki kako neko rece human capital. Vojno saradjuju i razmjenuju iskustva sa SAD narocito oko PVO i ratne avijacije. Konstanto su pod pritiskom i prijetnjom od svih okolnih zemalja koje bi ih zbrisali sa Zemlje, terorosticki napadi u poslasticarnicama, pekarama itd. I pored svega oni imaju razvijenu Demokratiju za razliku od svoke okoline. Libanski Hezbolah je velika prijetnja, stalno podrzavan od Irana, preko teritorije Sirije. Puna podrska Izraelu

Maka

pre 6 godina

Izrael ima 16 mlijardi dolara vojni budzet. Od amerike dobivaju pomoc, kao sto i Sirija dobiva sada trenutno od rusa. Kao sto Libanon dobiva pare od Irana.
Amerika ima interes jer za samp 3 milijarde imaju tamo najbolju obavjestajnu sluzbu na svetu, Mosad, i Izrael je kao nekad Sparta. Vojnicka nacija.

Đimi

pre 6 godina

Njima je avijacija kičma vojske, šta pričate o avionima.
683 letelice u vojnoj avijaciji (minus ovaj jedan št je sad oboren). Pilot koji drži rekord za najviše oborenih neprijateljskih letelica - Izraelac.
Šestodnevni rat dobijen avijacijom.

uaka

pre 6 godina

@Prota
Da, F-16 dvosed u borbenoj misiji! Zamisli! Za razliku od svemoguceg, najboljeg u univerzumu, MiG-a 29, ciji dvosed nema ni radar niti moze da se koristi u borbi, F-16 dvosed ima svu opremu potrebnu za borbena dejstva. Zato je ipak itekako moguce.

@@@

pre 6 godina

@‘vatama na buckalo
Ratom izmucena Sirija je zbog nekog idiota iz Irana danas bombardovana, a bice bombardovana i u narednim danima. Toliko o inteligenciji tih Sirijaca. Oni se vise ne pitaju nizasta u svojoj zemlji, zahvaljujuci “prijateljima” Irancima i Rusima.

Bozidar

pre 6 godina

Nelogicno od strane Izraela,mozda ce se boriti za parce Sirijske teritorije bogatom resursima. Naravno pored Irana,Turske,Rusije i same Sirije mogu samo dobiti s400 i druge raketne sisteme i brdo problema. SAD im nije od velike pomoci,ipak su pola sveta udaljene. Mada mislim da je ovde vise novac u igri i prodaja naoruzanja. Negde mora da se ratuje,zasto ne i u Ukraini.

Prora

pre 6 godina

@uaka
F16 2-seater je trenazni avion kao i Mig29 2-seater. Wikipedia majka razgledaj slobodno. Nije poenta poredjenje sa ruskim oruzjem vec da izraelska vojska radi damage control jer je obaranje F15 veci udarac za njih.

@@@

pre 6 godina

@Sajke
F-16 postao laka meta? Kako onda isti ti F-16 bombardovali danas taj strasni PVO, unistili 12 meta, a nijedan nije oboren? Hm? Jurisnika je lako oboriti jer leti nisko, ako ne verujes gledaj kako papucari obaraju ruske jurisnike, medjutim kada se F-16 popne na vece visine, taj rusko/sirijsko/iranski PVO ne sluzi nicemu.

'vatam na buckalo

pre 6 godina

@jasdf
Dobar komentar,ali cini mi se da je obaranje izraelskog aviona i ranjavanje pilota ostavio veci eho,jer Izrael je mocna vojna sila.

Jasdf

pre 6 godina

@
Kojim god i cijim sistemom je srusen avion nacinjena je steta.
Po meni veca Izraelu,jer ratom izmucena Sirija je kao u prici o Davidu i Golijatu prackom "pobedila".
('vatam na buckalo, 10. februar 2018 21:47)
Rat podrazumeva i stetu, ali to ne znaci da zbog toga treba odustati od odbrane. Cinjenica je da je Izrael nasankan. Dron je verovatno bila vesto smisljena provokacija, na koju se Izrael upecao. Znali su da Izrael nece dozvoliti agresiju i da ce napasti bazu sa koje je dron krenuo, poslali su dron i postavili zasedu.
Kolicina stete je pitanje. Ne znamo sta je i koliko Izrael unistio. Iz Izraela se spominje 12 ciljeva koji su unisteni, Sirija i Iran govore o 3 baterije PVO, jos 4 neimenovana cilja i komandni centar baze. Na koga ce se vise odraziti videcemo iz predstojecih delovanja. Ako Izrael ne pokaze zube i jasno im stavi do znanja da ce svaki napad na njega imati posledice, ovo ce biti pobeda Irana. Ali, ako Izrael odgovori na adekvatan nacin, Iran, a sa njim i Sirija ce dobitii lekciju.
Svakako, treba ocekivati talas ucestalih provokacija od Hezbolaha. Ali ne treba ni zaboraviti da je Hezbolah 2006. proglasio pobedu nad Izraelom, ali da je u sledecim godinama smanjio smanjio broj napada na Izrael vise stotina puta.

Milos

pre 6 godina

Na šta ovo liči. Sirija je međunarodno priznata država, članica UN, a na njenoj teritoriji se nalaze nepozvani od zvaničnog Damaska i Turska i SAD i Velika Britanija.
A Izrael je bombarduje kada mu padne na pamet.
Samo prošle godine oko 50 puta.
Čemu UN, čemu sve svetske organizacije, kada se ne poštuje legitimitet jedne suverene države.
Vlada Sirije je pozvala Rusiju i Iran po medjunarodnom pravu, svi ostali su agresori pod raznim izgovorima. Te borba protiv ISIS , te borba protiv terorista, te zaštita sopstvenih interesa u drugoj državi itd.itd.

Odavno smo u svetu gde se medjunaona prava potpisana od tih istih zemalja ne poštuju.
Šta više, glavni zagovornici demokratije i vladavine prava sa zapada, ali i Turska, te Izrael itd. to nepoštuju.
Ako ovako nastavi, neminovno je da će doži do globalnog otopljavanja planete, jer će neko potegnuti za nuklearnim oružjem - kad tad.
A onda možemo svi da se izljubimo i pozdravimo sami sa sobom.
Ovakvu medjunarodnu tiraniju svet nije zapamtio od 2.svetskog rata.

@@@

pre 6 godina

@Prora
Covek je u pravu. F-16 dvosed jeste trenazni avion, ali moze biti upotrebljen u borbi. Ima radar i svu potrebnu opremu. Proveri ti to. I zar zaista mislis da su Izraelci toliko neozbiljni?
Ne bi im F-15 bio veci gubitak, jer su nedavno dobili novu donaciju F-15 iz SAD, tako da ih to ne bi mnogo vise potreslo.

netko

pre 6 godina

Izvini sto ti rusim mit o izraelskoj drzavi i vojsci ali je to papirni tigar (od zelenkastog dolarskog papira).
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Gazda Dojkan, 10. februar 2018 19:32)

tipicno sprski ko ispred kafane, iako nema amer veze se ovom vescu vazno ih je neposredno popljuvat i navijati za bilo koga samo zato sto je protiv USA i njihovih saveznika.
izraelce su sve okolne arapske zemlje par puta ZAJEDNO napadale u proslom veku, i svaki put su izraelci sami, u okruzenju posamarali napadace.
nije izrael nepobediv, al si izrasli u ozbiljnu drzavu koja se cuva i koja udara svaki put kad su u opasnosti.
mnogi ce reci da su paranoicni, pa naravno da su kad su u okruzenju vec 70 godina sa svakodnevnim mogucim ratom na grbaci, okruzeni arapima sa svih strana.
osim toga, provociraju ih palestinci koji su totalno bez mozga, umesto da cute i gledaju svoja posla i razvijaju to malo bede sto imaju, njima je milije da ubiju jednog izraelca pa makar im posle izrael srusio pola drzave.

nego, znate kako se ono kaze. arapi mogu izgubiti 100 ratova i onda ce ih biti. a ako izrael izgubi JEDAN rat, njih vise biti nece, arapi ce ih sve pobiti.

nego najsmesnije mi je da srbi umesto da se ugledaju na izrael i razviju takvu drzavu kao oni jer su u slicnom okruzenju oni otvoreno navijaju za irance i ostale arape koji su otvoreno podrzavali bosance 90ih i slali im gomilu oruzija i dobrovoljaca.

infidel

pre 6 godina

Izraelci ne zalaze u sirijski vazdušni prostor. Ne smeju jer je rizik veliki. Pošto je Damask blizu granice, dovoljno im je da uđu u liban i iznad istog lansiraju dalekometno oružje i vrate se. Ovaj put su ih gađali upravo dok su pucali iz libana, a avion je pao duboko unutar izraela. Inače Sirija može da gađa izraelske avione duboko unutar samog Izraela jer su i ti "stari" sistemi prilično velikog dometa. E sad ne znamo šta im je Putin poslao i čime su ga tresnuli tako daleko od granice. Posle prošlog Izraelskog napada najavili su upravo da će raditi ovo - gađati izraelske avione iznad libana...

jasdf

pre 6 godina

Ozbiljno su zabrinuti zbog napada na Siriju, ali nisu zbog krsenja vazdusnog prostora Izraela? Kada budu shvatili da je i napad na Izrael pretnja miru i da Izrael ima pravo da se brani mozda i dodje do deeskalacije.

izjave

pre 6 godina

Pa zar Putin nije skoro objavio, prilicno teatralno, da se ruske vojne snage povlace iz Sirije, jer je cilj postignut. Ovo saopstenje ruskog MIP govori suprotno - da su ruske vojne snage i dalje u Siriji. I Putin da disciplinuje Iran i nateraga da postuje suverenitet Izraela, koji je u ovoj akciji pokazao svoju nedodrljivu superiornost. Podtska Izraelu

Marko

pre 6 godina

Podrška Izraelu, potpuno razumem reakciju na ugrožavanje njihovog vazdušnog prostora. Sve države okolo žele da ih izbrišu sa lica zemlje jednostavno moraju biti snažni i odlučni u tim stvarima.

Jasdf

pre 6 godina

@To da mogu sami da opstanu pricaj nekom ko nije tamo ziveo 8 meseci. Od prirodnih bogatstava nemaju apsolutno nista. Kompletna privreda zavisi od odnosa sa SAD i od pomoci americkih jevreja i njihovih firmi.
Izvini sto ti rusim mit o izraelskoj drzavi i vojsci ali je to papirni tigar (od zelenkastog dolarskog papira).
(Gazda Dojkan, 10. februar 2018 19:32)
Moze da prica i meni koji sam ziveo 20 godina tamo.
Najveci resurs su ljudi, a Izrael obiluje kvalitetnim ljudima. Zato i opstaje. Sve ostalo su samo prazne price zavidnih.
Uzgred, Izrael nikada nije ucestvovao u nekom masakru, za razliku od svih suseda. Takodje nikada nije bespravno bombardovao ili napao suseda.

BeKo

pre 6 godina

Izrael protestuje protiv narušavanja teritorijalnog integriteta....nije valjda, jer Izrael suvereno poštuje isti susjednih zemalja.
(Sudoku, 10. februar 2018 17:34)

Uglavnom su njih prve napadali a kasnije su svojom vojnom snagom zauzimali tuđe teritorije,koje hoće da vrate u zamenu za garancije poštovanja sopstvenog suvereniteta.Pošto Arapi (Egipat Sirija,Jordan,Liban) uglavnom to odbijaju (Egipat uspostavio odnose i vraćen im je Sinaj ali je Sadata to koštalo života) onda nemaju drugog izbora nego zadrže okupirane teritorije.

Gazda Dojkan

pre 6 godina

Sta god ko mislio o Izraelcima jedno je sigurno, sa njima nema za...cije, Izrael i Turska su po meni jedine drzave koje su u stanju pokrenuti rat bez obzira na pritisak ostalih sila i ne odgovaraju nikome. Cak i Amerika nema toliki utjecaj na Izrael i Tursku kako neki misle.
(edi, 10. februar 2018 17:50)

Dovoljno je da Amerikanci prestanu da sipaju 3-4 milijarde dolara godisnje u izraelski vojni budzet pa bi video koliko nemaju uticaja.

@@@

pre 6 godina

@Mare
E pa bas trebas da komentarises i broj aviona Mare.
Ajmo ovako, Izrael trenutno u aktivnoj upotrebi (bez rezerve) ima oko 250 aviona F-16 i oko 85 aviona F-15. To je negde oko 335 najmodernijih aviona. Zasto najmodernijih? Zato sto su svi ti avioni modernizovani i opremljeni najmodernijom elektronikom, radarima i oruzjem. Imaju i nekoliko F-35, ali njih ne racunam jer su tek poceli da stizu.
A sta ima Rusija?
Rusija ima UKUPNO 70 aviona Su-35s i nekih 70 aviona Su-30, razlicitih varijanti. Dakle 140 modernih aviona. Uz to imaju i Su-27, od kojih je vecina zastarelo. Nesto malo je modernizovano, ali svaki od tih modernizovanih Su-27 je mnogo slabije opremljen od bilo kog izraelskog F-16 ili F-15. MiG-29 necu ni da pominjem, jer znamo u kakvom su stanju ti avioni, svake godine ih sami Rusi prizemlje jer piloti ginu zbog neispravnih aviona, a i bez toga MiG-29 se pokazao kao laka meta za F-16 i F-15.
Rusija, za razliku od Izraela, nema nijedan avion 5 generacije u upotrebi!
Dakle, Izrael ima moderniju avijaciju od Rusije, posto je 100% izraelskog RV opremljeno najmodernijim avionima, dok kod Rusa to nije slucaj.
Brojcano, Izrael ima VISE modernih aviona od Rusije.
Rusija ima vise aviona, ali prastari Su-25, Su-24 i slicni relikti sovjetske ere nisu nikakva pretnja nikome, a kamoli Izraelu.
Uz to, Izrael ima najbolje pilote na svetu, Rusija nema.
Uz sve pomenuto, Izrael ima podrsku SAD, a SAD imaju 14 000 vojnih letelica, za razliku od Rusije koja ih ukupno ima oko 3 500, od cega tek oko 750 borbenih, dok su ostalo transportne letelice itd.
Znaci, da rezimiramo, Izrael ima vise modernih aviona od Rusije, sve nedoumice mozes resiti informisuci se na internetu.

Swarog

pre 6 godina

>> Izvini sto ti rusim mit o izraelskoj drzavi i vojsci ali je to papirni tigar (od zelenkastog dolarskog papira).

Ma da, sigurno, samo Izrael ima vise modernih vojnih aviona od Rusije. Papirni tigar, hehe. Da je to tako ne bi bombardovali po Siriji kad hoce i sta hoce...

edi

pre 6 godina

Sta god ko mislio o Izraelcima jedno je sigurno, sa njima nema za...cije, Izrael i Turska su po meni jedine drzave koje su u stanju pokrenuti rat bez obzira na pritisak ostalih sila i ne odgovaraju nikome. Cak i Amerika nema toliki utjecaj na Izrael i Tursku kako neki misle.

@@@

pre 6 godina

@‘vatama na buckalo
Ratom izmucena Sirija je zbog nekog idiota iz Irana danas bombardovana, a bice bombardovana i u narednim danima. Toliko o inteligenciji tih Sirijaca. Oni se vise ne pitaju nizasta u svojoj zemlji, zahvaljujuci “prijateljima” Irancima i Rusima.

Vd

pre 6 godina

"Izrael je infiltriranje bespilotne letelice označio " kao ozbiljno i neregularno kršenje izraelskog suvereniteta""

Kakvi licemeri, a to što ne prođe nedelja da ne gađaju neki objekat u Siriji zato što im se može, to je ok i to nije kršenje suvereniteta.

uaka

pre 6 godina

@Prota
Da, F-16 dvosed u borbenoj misiji! Zamisli! Za razliku od svemoguceg, najboljeg u univerzumu, MiG-a 29, ciji dvosed nema ni radar niti moze da se koristi u borbi, F-16 dvosed ima svu opremu potrebnu za borbena dejstva. Zato je ipak itekako moguce.

Gazda Dojkan

pre 6 godina

(Aleksandar, 10. februar 2018 18:48)

Druze, tih 3-4 milijarde dolara GODISNJE je vise od trecine ukupnog godisnjeg budzeta Srbije. Oni to dobiju od amera samo za oruzje i to povrh svog vojnog budzeta.
Uglavnom ga trose na masakriranje Palestinaca i nelegalna bombardovanja okolnih zemalja.
To da mogu sami da opstanu pricaj nekom ko nije tamo ziveo 8 meseci. Od prirodnih bogatstava nemaju apsolutno nista. Kompletna privreda zavisi od odnosa sa SAD i od pomoci americkih jevreja i njihovih firmi.
Izvini sto ti rusim mit o izraelskoj drzavi i vojsci ali je to papirni tigar (od zelenkastog dolarskog papira).

nucky thompson

pre 6 godina

Izrael ima jaku ekonomiju, medju prvih 5 zemalja koje najvise ulazu u R&D, veliki broj hi tech, start up firmi, tehnoloski izuzetno napredna drzava, a jako malo ( nesto gasa skoro otkriveno) prirodnih resursa. Imaju veliki kako neko rece human capital. Vojno saradjuju i razmjenuju iskustva sa SAD narocito oko PVO i ratne avijacije. Konstanto su pod pritiskom i prijetnjom od svih okolnih zemalja koje bi ih zbrisali sa Zemlje, terorosticki napadi u poslasticarnicama, pekarama itd. I pored svega oni imaju razvijenu Demokratiju za razliku od svoke okoline. Libanski Hezbolah je velika prijetnja, stalno podrzavan od Irana, preko teritorije Sirije. Puna podrska Izraelu

@@@

pre 6 godina

@Sajke
F-16 postao laka meta? Kako onda isti ti F-16 bombardovali danas taj strasni PVO, unistili 12 meta, a nijedan nije oboren? Hm? Jurisnika je lako oboriti jer leti nisko, ako ne verujes gledaj kako papucari obaraju ruske jurisnike, medjutim kada se F-16 popne na vece visine, taj rusko/sirijsko/iranski PVO ne sluzi nicemu.

uaka

pre 6 godina

@Gazda Dojkan
Izrael ima moderniju avijaciju od Rusije. Mislis da je to uspeo sa 3-4 milijarde dolara? Pogledaj im BDP strucnjace. 318 milijardi drzava od 8.5 miliona stanovnika, velicine Crne Gore! Samo 3.5 puta manji BDP od Rusije, koja ima sve moguce prirodne resurse i uz to 140 miliona stanovnika. I ti tu pricas o neke 3 milijarde.

@@@

pre 6 godina

@Gazda Dojkan
Moras da shvatis da moze da se opstane i bez prirodnih resursa. Izrael ima ekonomiju i zivotni standard o kojima mnogi sa resursima mogu samo da sanjaju.
Ne spasava njih 3-4 milijarde americke pomoci. Uostalom, Sirija je imala mnogo vecu pomoc SSSR-a nekada pa je opet dobila po usima i to vise puta. Nego ti ne znas...
Samo neko ko pojma nema o ekonomiji misli da su resursi presudni za ekonomsku snagu.
Pitaj Svajcarce i Japance o tome.

Maka

pre 6 godina

Izrael ima 16 mlijardi dolara vojni budzet. Od amerike dobivaju pomoc, kao sto i Sirija dobiva sada trenutno od rusa. Kao sto Libanon dobiva pare od Irana.
Amerika ima interes jer za samp 3 milijarde imaju tamo najbolju obavjestajnu sluzbu na svetu, Mosad, i Izrael je kao nekad Sparta. Vojnicka nacija.

Mare

pre 6 godina

Izrael ima moderniju avijaciju od Rusije. Mislis da je to uspeo sa 3-4 milijarde dolara? Pogledaj im BDP strucnjace. 318 milijardi drzava od 8.5 miliona stanovnika, velicine Crne Gore! Samo 3.5 puta manji BDP od Rusije, koja ima sve moguce prirodne resurse i uz to 140 miliona stanovnika. I ti tu pricas o neke 3 milijarde.
(uaka, 10. februar 2018 20:42)

Koju moderniju avijaciju molim te, imaju F-15 i F-16, ti avioni ni u snu nisu moderniji od Su-30, Su-35, proizvedenih u zadnjih 7-8 godina, pa ni od modernizovanih Su-27 SM2, SM3. O broju aviona necu ni da komentarisem.

Gazda Dojkan

pre 6 godina

(Aleksandar, 10. februar 2018 18:48)

O neprijateljstvu susednih drzava bih ti samo skrenuo paznju da Liban prakticno nema vojsku. Ziveo sam tamo 2 godine, imaju vojsku na papiru. Egipat je odavno saveznik. Siriju je CIA razorila. ISIS nikad mrko nije pogledao ka Izraelu kao ni Jordan. O kojim neprijateljima Izraela pricas? Nenaoruzanim Palestincima kojih ima 4 puta manje i izolovani su u Gazi i enklavama po Zapadnoj obali?

eh

pre 6 godina

Izrael je izgubio minimum jedan avion, tacan broj nece da objave. Nije to bas mali gubitak, pitanje, kojim sisstemima su oboreni, niko ne zna odgovor. Izrael se obratio Rusiji za pomoc, trazi da se bez obzira na odgovor Izraela situacija smiri i kazu da nisu zainteresovani za produbljivanje sukoba.

@@@

pre 6 godina

@Gazda Dojkan
O onim neprijateljima koji su vise puta napali taj Izrael, i o onim drugim cija je zvanicna politika nestanak Izraela. Eto o kojim. Ne pravi se naivan.

Prota

pre 6 godina

F16 dvosed u borbenoj misiji? Nema sanse...i ovaj komad nosa sto je ostao citav nije od tog aviona. Ovo je F15 oboren sto je jos gore za Izrael.

Bozidar

pre 6 godina

Nelogicno od strane Izraela,mozda ce se boriti za parce Sirijske teritorije bogatom resursima. Naravno pored Irana,Turske,Rusije i same Sirije mogu samo dobiti s400 i druge raketne sisteme i brdo problema. SAD im nije od velike pomoci,ipak su pola sveta udaljene. Mada mislim da je ovde vise novac u igri i prodaja naoruzanja. Negde mora da se ratuje,zasto ne i u Ukraini.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Gazda Dojkan, 10. februar 2018 18:21)

Ako ti misliš da je 3-4 milijardi USD dovoljno da se održi državica u moru država koje uopšte ne skrivaju da bi želeli da ih zbrišu s lica zemlje, imam i jedan most da ti prodam... SAD podrška Izraelu je mnogo manje finansijska a mnogo više politička i logistička.

Izrael je sam finansijski više nego sposoban da se održi čak i u takvom neprijateljskom okruženju ali, kao i svaka mala država (zapravo sve sem SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Rusije, Turske, Kine, Indije i Japana) bez podrške nabrojanih velikih teško da bi se održao - kol'ko god para da imaju, nemaju ljudstva i potencijala da pokrenu pola planete da pritisne 'neprijatelja' i da deluje u njihovu korist. SAD služe Izraelu prvenstveno za to a zauzvrat Izrael deli svoja vojna istraživanja i obaveštajna saznanja sa njima. Sve u svemu obostrano korisno 'prijateljstvo'.

Đimi

pre 6 godina

Njima je avijacija kičma vojske, šta pričate o avionima.
683 letelice u vojnoj avijaciji (minus ovaj jedan št je sad oboren). Pilot koji drži rekord za najviše oborenih neprijateljskih letelica - Izraelac.
Šestodnevni rat dobijen avijacijom.

артиљерац

pre 6 godina

Израел је опет добио по носу од Сирије.Давне 1973 био је Јом Кипур рат.Израел
је изгубио 102 авиона.Скоро све су им оборили Сиријци.Што у dog fight-u,што
САМ-ови са земље.Покушали су продор ка Дамаску,преко Голанске висоравни,и
оставили су 100-ак тенкова.Једва су зауставили сиријски контранапад.Ишао сам
тад у гимназију,сећам се добро.То да ли је F-16 био двосед или није,не мења на
ствари.Уочен је,закључан и оборен.И да је био једносед исто би му било.Ракета
лети 5 Маха,не може да побегне.

Jasdf

pre 6 godina

@
Kojim god i cijim sistemom je srusen avion nacinjena je steta.
Po meni veca Izraelu,jer ratom izmucena Sirija je kao u prici o Davidu i Golijatu prackom "pobedila".
('vatam na buckalo, 10. februar 2018 21:47)
Rat podrazumeva i stetu, ali to ne znaci da zbog toga treba odustati od odbrane. Cinjenica je da je Izrael nasankan. Dron je verovatno bila vesto smisljena provokacija, na koju se Izrael upecao. Znali su da Izrael nece dozvoliti agresiju i da ce napasti bazu sa koje je dron krenuo, poslali su dron i postavili zasedu.
Kolicina stete je pitanje. Ne znamo sta je i koliko Izrael unistio. Iz Izraela se spominje 12 ciljeva koji su unisteni, Sirija i Iran govore o 3 baterije PVO, jos 4 neimenovana cilja i komandni centar baze. Na koga ce se vise odraziti videcemo iz predstojecih delovanja. Ako Izrael ne pokaze zube i jasno im stavi do znanja da ce svaki napad na njega imati posledice, ovo ce biti pobeda Irana. Ali, ako Izrael odgovori na adekvatan nacin, Iran, a sa njim i Sirija ce dobitii lekciju.
Svakako, treba ocekivati talas ucestalih provokacija od Hezbolaha. Ali ne treba ni zaboraviti da je Hezbolah 2006. proglasio pobedu nad Izraelom, ali da je u sledecim godinama smanjio smanjio broj napada na Izrael vise stotina puta.

@@@

pre 6 godina

@Prora
Covek je u pravu. F-16 dvosed jeste trenazni avion, ali moze biti upotrebljen u borbi. Ima radar i svu potrebnu opremu. Proveri ti to. I zar zaista mislis da su Izraelci toliko neozbiljni?
Ne bi im F-15 bio veci gubitak, jer su nedavno dobili novu donaciju F-15 iz SAD, tako da ih to ne bi mnogo vise potreslo.

Sajke

pre 6 godina

Ovo je veliki problem za Izrael. Sirija/Iran testiraju novi pvo sistem verovatno dopremljen iz Irana. Pustili su dron da naruši Izraelski vazdušni prostor i spremno čekali napad iz Izraela. F16 dvosed se koristi kao jurišnik za bombardovanje meta na zemlji. Do sada su bez otpora sa zemlje bombardovali kad god su hteli. Novi pvo sistem je iznenađenje, užasan propust u obaveštajnom radu. Izrael mora od sada za ovakve misije da koristi F35, kako je F16 postao laka meta, ali opet ne verujem da će USA dozvoliti Izraelu upotrebu istog nakon ovoga što se desilo sa F16. Ako i F35 počne da pada, ko će da opravda milijarde uložene u njegov razvoj.

Prora

pre 6 godina

@uaka
F16 2-seater je trenazni avion kao i Mig29 2-seater. Wikipedia majka razgledaj slobodno. Nije poenta poredjenje sa ruskim oruzjem vec da izraelska vojska radi damage control jer je obaranje F15 veci udarac za njih.

'vatam na buckalo

pre 6 godina

@jasdf
Kojim god i cijim sistemom je srusen avion nacinjena je steta.
Po meni veca Izraelu,jer ratom izmucena Sirija je kao u prici o Davidu i Golijatu prackom "pobedila".

Gazda Dojkan

pre 6 godina

Asadova regularna vojska, sirijski pobunjenici, ISIS, Amerikanci, Rusi, Turci, Kurdi, Izraelci, Iranci, Hezbolah... lud zbunjenog.

Jadni ljudi u Siriji.

Srle

pre 6 godina

Bilo bi zanimljivo da objave sa cime je oboren F-16(vjerovatno zadnja generacija obnovljenog modela jer Izrael ima samo najsavrenije naoruzanje).Nema ih puno da su oboreni, a ovi bi formalno trebalo da imaju zastarjeli PVO.

netko

pre 6 godina

Izvini sto ti rusim mit o izraelskoj drzavi i vojsci ali je to papirni tigar (od zelenkastog dolarskog papira).
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Gazda Dojkan, 10. februar 2018 19:32)

tipicno sprski ko ispred kafane, iako nema amer veze se ovom vescu vazno ih je neposredno popljuvat i navijati za bilo koga samo zato sto je protiv USA i njihovih saveznika.
izraelce su sve okolne arapske zemlje par puta ZAJEDNO napadale u proslom veku, i svaki put su izraelci sami, u okruzenju posamarali napadace.
nije izrael nepobediv, al si izrasli u ozbiljnu drzavu koja se cuva i koja udara svaki put kad su u opasnosti.
mnogi ce reci da su paranoicni, pa naravno da su kad su u okruzenju vec 70 godina sa svakodnevnim mogucim ratom na grbaci, okruzeni arapima sa svih strana.
osim toga, provociraju ih palestinci koji su totalno bez mozga, umesto da cute i gledaju svoja posla i razvijaju to malo bede sto imaju, njima je milije da ubiju jednog izraelca pa makar im posle izrael srusio pola drzave.

nego, znate kako se ono kaze. arapi mogu izgubiti 100 ratova i onda ce ih biti. a ako izrael izgubi JEDAN rat, njih vise biti nece, arapi ce ih sve pobiti.

nego najsmesnije mi je da srbi umesto da se ugledaju na izrael i razviju takvu drzavu kao oni jer su u slicnom okruzenju oni otvoreno navijaju za irance i ostale arape koji su otvoreno podrzavali bosance 90ih i slali im gomilu oruzija i dobrovoljaca.

Sajke

pre 6 godina

@ @@@
Druže, jesi čitao vest uopšte. Jedan F16 je oboren. Ako nisi shvatio, baš sam i govorio o tome kako je teško oboriti avion, kao što je F16, sistemima koje poseduje Sirija. Izraelci godinama tuku tim avionom, a nisu oboreni sve do sada. Očigledno je u igri neki novi pvo sistem, za koji Izrael nije imao podatke da se nalazi na terenu.

infidel

pre 6 godina

Izraelci ne zalaze u sirijski vazdušni prostor. Ne smeju jer je rizik veliki. Pošto je Damask blizu granice, dovoljno im je da uđu u liban i iznad istog lansiraju dalekometno oružje i vrate se. Ovaj put su ih gađali upravo dok su pucali iz libana, a avion je pao duboko unutar izraela. Inače Sirija može da gađa izraelske avione duboko unutar samog Izraela jer su i ti "stari" sistemi prilično velikog dometa. E sad ne znamo šta im je Putin poslao i čime su ga tresnuli tako daleko od granice. Posle prošlog Izraelskog napada najavili su upravo da će raditi ovo - gađati izraelske avione iznad libana...

Milos

pre 6 godina

Na šta ovo liči. Sirija je međunarodno priznata država, članica UN, a na njenoj teritoriji se nalaze nepozvani od zvaničnog Damaska i Turska i SAD i Velika Britanija.
A Izrael je bombarduje kada mu padne na pamet.
Samo prošle godine oko 50 puta.
Čemu UN, čemu sve svetske organizacije, kada se ne poštuje legitimitet jedne suverene države.
Vlada Sirije je pozvala Rusiju i Iran po medjunarodnom pravu, svi ostali su agresori pod raznim izgovorima. Te borba protiv ISIS , te borba protiv terorista, te zaštita sopstvenih interesa u drugoj državi itd.itd.

Odavno smo u svetu gde se medjunaona prava potpisana od tih istih zemalja ne poštuju.
Šta više, glavni zagovornici demokratije i vladavine prava sa zapada, ali i Turska, te Izrael itd. to nepoštuju.
Ako ovako nastavi, neminovno je da će doži do globalnog otopljavanja planete, jer će neko potegnuti za nuklearnim oružjem - kad tad.
A onda možemo svi da se izljubimo i pozdravimo sami sa sobom.
Ovakvu medjunarodnu tiraniju svet nije zapamtio od 2.svetskog rata.

'vatam na buckalo

pre 6 godina

@jasdf
Dobar komentar,ali cini mi se da je obaranje izraelskog aviona i ranjavanje pilota ostavio veci eho,jer Izrael je mocna vojna sila.