Petak, 09.02.2018.

13:26

Brisel upozorio Hrvate: Ako Kinezi grade, biće drastično

Zagrebački "Globus" piše da se još čeka odluka o tome da li će Kinezi graditi Pelješki most.

Izvor: Tanjug

Brisel upozorio Hrvate: Ako Kinezi grade, biæe drastièno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

leptirica

pre 6 godina

Kako Kina postaje dominantna ekonomska sila tako cemo prisustvovati sve vecem zatvaranju i protekcionizmu zapadnih drzava.Dva veka pricaju o slobodi trzista,smanjenju poreza,ukidanju carina,slobodnoj trgovini,protoku roba ali posto to sve kao i globalizacija sada ide Kinezima na ruku nemojte se cuditi da promene plocu za 180 stepeni.
(konzervativac, 09. februar 2018 16:51)

Da bi došlo do otvaranja tržišta, odnosno ukidanja carina trebalo bi prvo doći do usklađivanja standarda i uvjeta rada. Znači EU bi svoju industriju dovela u nepovoljniji položaj jer se u EU poštuju određeni standardi i prava radnika, a i firme moraju zadovoljavati stroge uvjete poslovanja. U Kini ajmo biti iskreni većina radnika radi u jako lošim uvjetima, a firme ne poštuju sigurnosne standarde, bar ne one koji su u EU. Kineska ekonomija se zasniva na izvozu na zapadna tržišta i ako dođe do nekih sankcija prema Kini ili povećanja carina Kineska ekonomija će pretrpjeti jako težak udarac. Jasni pokazatelj ovisnosti Kine o zapadu ti je i to da je Kina na trazenja SAD-a uvela sankcije Sjevernoj Koreji, koja im je jedan od većih saveznika.

voodoo

pre 6 godina

Onda Eu sebe zove trzisnom ekonomijom, a ako jedan veci posao ne ode u ruke Strabaga, problemi i ucene. Kineski Geely je kupio Svedski Volvo, Engleskog Rover-a, Kineski Lenovo je kupio Francusku Motorolu, Nemacka je kao slobodna ekonomija zabranila prodaju fabrika metala Kineskim firmama, prete Hrvatskoj zbog biranja Kineske firme za izgradnju, nekako mi deluje da se Eu dzaba muci da spreci prodor Kineza, stvar je samo koliko Kineski biznis zeli brzo i u kojim sve oblastima da se probije na Eu trziste, nista drugo. Jer je Eu ako nije ukapirala bitku sa Kineskim firmama izgubila i pre nego je ona pocela u samoj Evropi, vec u Kini, onog momenta kada je Kina razvila dovoljno svojih firmi i proizvodjaca da je, recimo primer mobilnih proizvodjaca i samsung i iphone van prvih 3,4 prodatih marki u samoj Kini, vec su to sve Kineski proizvodjaci, tu je Eu i Sad izgubila bitku sa Kinom, jer je tako u skoro svim oblastima danas u Kini. Ovo ostalo je samo pitanje vremena, jer Americke i Eu firme su navikle na ekstra profite u polu kolonozovanim zemljama u kojima imaju ogromnu prednost u odnosu na domace konkurente jer imaju i protekciju i mnogo veci kapital iza sebe, a Kina je uspela ipak da konkurente neutralise na sopstvenom trzistu, koje je ogromno, tako da sada imaju slobodan put da na trzistima tih firmi budu njihov konkurent, a to je vec nesto na sta ove kompanije nisu bas pripremljene. Bice sigurno jos slicnih ucena, zakona i propisa kojima ce Eu krsiti ono sto navodno zastupa na papiru, u pokusaju da ogranici prodor Kineskih kompanija, ali po mom misljenu uzaludno, jer su u konkurenciji sa Kinom, oni prvi put u modernoj istoriji u poziciji da strana firma dolazi kod njih i ima vece trziste i kapital iza sebe na svom trzistu nego njihova, Americke ne racunam, posto su njihove kompanije pustili i zeleli na svom trzistu i nastupaju zajedno na trecim trzistima. Jedini problem za Kinu moze da bude to sto ce se mozda rasiriti na previse trzista, tipa i da osvoje ostatak Azije i Sad i Rusiju, pored Eu, pa ce prodor biti sporiji, ali je neminovan, pogotovo na Evropsko trziste koje je pored puno hvalospeva o sebi samom ipak zapravo u principu veoma rigidno i politicki dirigovano.

Ivan

pre 6 godina

Prvo, nema nikakvih damping cena.
To je opravdanje za nesposobnost i nekonkurentnost i ima ga u svakoj poslovnoj oblasti.
Realnost je da Kinezi nadiru, sposobniji su, vredniji, organizovaniji. Kvalitet je iz godine u godinu sve bolji. Realno Kina je kroz istoriju uvek bkla megasila u odnosu na evropske zemlje. Mali prekid koji je nastao za nasih zivota i par generacija ranije daje nam iskrivljenu sliku.
U mom poslu svakog dana uzimaju svd veci deo kolacy od EU i USA firmi. Jedini koji ce im uvek parirati i boriti se sa njima inovacijama su Nemci i eventualno Svajcarci. Holandjanina, Francuza, Britanca ces uvek cuti kako sa omalovazavanjem govore o Kinezima i njihovoj robi, masinama i sl. Nemca nikada. Oni ih duboko postuju i bore se,...

GRADA

pre 6 godina

Godinama EU daje pomoc za razvoj i finansira saradnju u zajednickim projektima. Svu finansijsku podrsku obezbedjuju clanice drzave a pare se prikupljaju od poreza velikih firmi kao sto su Simens, Alstom, Strabag. Mozda je stanovnicima EU nebitno ko ce graditi most, ali divovi EU industrije ocekuju posao a ne Kineze koje tek posle Hrvatske da im ulete u posao. Svi koji misle da izmedju uzimanja para od EU i davanja poslova EU firmama nema nikakve veze su u dubokoj zabludi. Pa sve promene na Balkanu su finansirane od EU clanica da bi oni imali poslove a ne Kinezi. Zato ce u slucaju mosta u Hrvatskoj EU veoma detaljno kontrolisati uskladjenost radova sa Evropskim propisima i truditi se da kompromituje Kineze. Ko god ocekuje da vidi Kineski voz koji krece iz Soluna, prolazi kroz Beograd i Budimpestu i zavrsava u Parizu ili Berlinu mora ce dugo da se naceka.
U medjuvremenu uzivajte u Euro6 autobuskoj tehnologiji i budite sugurni da kad Kinezi dostignu trazene standarde bice uvedeni standardi za Euro7. Prica o dve stolice je primenljiva u mnogim svakodnevnim YUsituacijama.

РусоАзија и ЕвроАмерика

pre 6 godina

Изградили би то Кинези за било које паре и по највишим стандардима само да уђу на тржиште ЕУ и направе преседан и референцу за после. Мудри су они, будућност припада њима.

Nebojsa

pre 6 godina

Radim sa Kinezima i znam samo jedno, a to je da kod njih u gradjevini, izgradnji puteva,tunela i zeleznice postoje samo dve stvari: danonocni rad i kvalitet.
Sve ostalo su naklapanja onih koji su od njih izgubili posao,jer su navikli da njihovi radnici primaju mnogo vise nego sto su zaradili,da rade mnogo manje nego sto treba i da spavaju ususkani da ih stiti jaka drzava.Toga vise nemaaaaaa....Kinezi,Turci,Rusi,Iranci,Korejanci.. radeeee i stvaraju,stvaraju novostvorenu vredenost a ne usluge i sarene laze.
Gotovo,vertig,nema vise sarenih lazi i sada nastaje panika.

Skywalker

pre 6 godina

U pravu je neko ovdje sto je rekao za Strabag. Ta firma dobija vecinu velikih poslova u regionu samo zato sto u startu imaju da daju novcanu garanciju, a kasnije uzmu podizvodjace i dobro se ugrade u citavu pricu. I na kraju cak i dobiju dobre reference za obavljen posao, iako njihovi radnici na gradilistu nisu zakucali ni jedan jedini ekser.
Sa Kinezima je druga prica, oni imaju i kapital i znanje i radnu snagu. Tacno je da gledaju da zakinu gdje god vide da mogu i da prodju jeftinije, ali tu je nadzor koji treba to da sprijeci. Ako se na startu dobro uradi glavni projekat, postave standardi i definise tehnologija, onda tu skoro da i nema prostora za neka veca odstupanja. Izvodjac radova naravno daje bankarske garancije i radi po principu "kljuc u ruke", tako da se drzava i na taj nacin stiti od eventualnog povlacenja iz posla izvodjaca, kao i od naknadnog povecanja troskova. Zato ovakva prica iz Brisela i ne pije vodu. Sa druge strane, naravno da bi bilo bolje da projekte ovog tipa i obima rade evropske firme i da kapital ostaje u Evropi. Ali isto tako te firme moraju da shvate da ne mogu da se ugradjuju koliko im padne na pamet, vec da se prilagode trzistu, smanje administraciju i povecaju produktivnost.

Bole

pre 6 godina

"...navodi Globus i dodaje da njihov savetnički tim predvodi bivši srpski permijer iz vremena Slobodana Miloševića, Radoman Božović, njihov savetnik za ovaj region."

Jel' to onaj poznatiji kao "Kradoman" Božović ?

leptirica

pre 6 godina

Radim na poslovima mostogradnje i moje iskustvo sa Strabagom je da oni tamo gdje rade u nasem regionu uzmu podizvodjaca ugrade se 10-20% i onda daju nasoj bjedi da zavrsi posao za nikakve pare. Oni dovedu advokate i naprave takav ugovor da ogule i podizvodjaca i investitora. U BiH su samo na osnovu tuzbi uzeli od drzave milione eura. Sto bi rekli od njih kao izvodjaca mozes samo dopis da dobijes a da oni dovedu svoje radnike i mehanizaciju to ne mozes da dozivis. Ako hoces posao kvalitetno i prije roka da zavrsi uzmi Kineze, ako hoces glavobolju uzmi Strabag.
(inzinjer, 09. februar 2018 18:45)

Ista stvar će biti i sa Kinezima. I Kinezi će morati uzeti podizvodace jer Kineski radnici nemogu dobiti radne dozvole za EU. Razlika u cijeni kod izgradnje mosta je u cijeni željeza koja čini najvecu stavku, a Kinezi imaju najnižu cijenu željeza. Sad o kvaliteti... to ti je od države do države, u EU su standardi i nadzor stroži, a budimo realni kod vas se i zažmiri, a to znaju i podizvodaci Strabaga.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

'Ajde mrzitelji Amerike i EU-je da nesto razjasnimo...konkurencija je jedno damping je drugo...kinezi zele samo da izvoze ne i da uvoze... ako budu primorani onda postavljaju nemoguce uslove...ono najvaznije sto vi svi izbegavate da kazete...kinezi angazuju u radovima uglavnom zatvorenike kojima ne daju platu nego samo hranu...tako mogu da budu jeftiniji jer plate zaposlenih cine veliki deo finansijske konstrukcije... bolje je da vi ne pricate o liberalizmu i slobodnom trzistu?

Gigo

pre 6 godina

Da li znate da u Kini ako zelis da otvoris firmu, vlasnik polovice firme mora biti kinez? Jel to slobodno trziste? Nije EU protiv kineskih firmi, vec protiv dampinga cena. Uvezu svoj celik kao polovni itd...

leptirica

pre 6 godina

PS: U krajnjoj liniji, Hrvatska može da reorganizuje finasiranje izgradnje mosta ka Pelješcu (npr. da uključi Exim banku), a da već odobrena sredstva iz budžeta EU namenjena infrastrukturi Hrvatske preusmeri na nešto drugo, na primer na izgradnju jednu ili dve fabrike koje bi bile strukturno bazične industrijske investicije, i to u državnom vlasništvu. Naravno, ako to nije zabranjeno za mlade članice EU.
(Pelješenje mosta?, 09. februar 2018 15:35)

Zabranjeno je za sve članice. Sva sredstva koja EU daje imaju strogu namjenu i ako su recimo sredstva za pošumljavanje bukovim sadnicama i kasnije se utvrdi da je zapravo posađen hrast EU će najvjerojatnije tražiti da se ta sredstva vrate u EU proračun.

Inače ne razumijem iz kojeg bi razloga Hrvatska dizala kredit 400 milijuna eura za most koji plaća EU. Iz EU je samo rečeno da će se nad Kineskim izvođačem provoditi jak nadzor što je i u interesu Hrvatske, a i Kinezima je ovo prilika da se pokažu da mogu kvalitetno napraviti posao. Ovaj most bi mogla biti dobra referenca Kinezima za buduće poslove u EU. Inače slobodna trgovina između EU i Kine nikad nije ni bila u planu. Kad se govorilo o slobodnoj trgovini,govorilo se o relaciji EU - SAD.

levoruki krstivoje

pre 6 godina

Ajmo bre, sami, Hrvatska, Srbija i BIH pa da napravimo most.
Rade nase firme, cementare, celicane, projektanti, gradjevinci, masinci, brodari, banke... U inat svima koji bi hteli da smo stalno u svadji,

Dragan

pre 6 godina

Evo samo jednog od razloga zasto Kinezi grade jeftinije od zapadnih firmi. Zapadni inzinjer ide u inostranstvo za minimalno 3 do 4 hiljade evra mesecno. Kuci ide minimalno jednom mesecno i to avionom sa aerodroma do kojeg ide iskljucivo taxijem.
Kineski inzinjer spava na gradilistu za hiljadu evra mesecno i ide kuci maximalno jednom u 6meseci. Kinezi takođe gledaju da dovedu svoje radnike i tesku mehanizaciju a bas ono sto ne mogu da urade, daju podizvođačima.

Kada su u pitanju damping cene, da li ste negde culi konkretan primer navodnog dampimngovanja od strane Kineza?

POPE

pre 6 godina

Ako rade Kinezi rigorozna kontrola i sigurno vrhunski uradjen posao.Ako rade firme iz EU onda puno blaza kontrola i puno losiji most i skuplji.Pa vi braco Hrvati birajte.Ali ne sumnjam da cete morati da izaberete ovo drugo.

Vlada

pre 6 godina

U BiH je hrvatskoj Vladi glavni saveznik Milorad Dodik, Mile je dobar i sa Vučkom a Vučko je dobar sa Kolindom ali Kolinda nije dobra sa hrvatskom vladom. Potpuno ludilo!

inzinjer

pre 6 godina

Radim na poslovima mostogradnje i moje iskustvo sa Strabagom je da oni tamo gdje rade u nasem regionu uzmu podizvodjaca ugrade se 10-20% i onda daju nasoj bjedi da zavrsi posao za nikakve pare. Oni dovedu advokate i naprave takav ugovor da ogule i podizvodjaca i investitora. U BiH su samo na osnovu tuzbi uzeli od drzave milione eura. Sto bi rekli od njih kao izvodjaca mozes samo dopis da dobijes a da oni dovedu svoje radnike i mehanizaciju to ne mozes da dozivis. Ako hoces posao kvalitetno i prije roka da zavrsi uzmi Kineze, ako hoces glavobolju uzmi Strabag.

Keri

pre 6 godina

"Kolege" komentatori, hajde prvo procitajte vest, pre nego pustite pljuvacke zlezde da odrade posao "protiv EU". NIKO u EU ne zabranjuje da posao urade Kinezi. ALI, standardi gradnje u EU su rigorozni, i Kinezi moraju da ih postuju, pa ce i EU da proverava grade li se mostovi po EU standardima ili ne.

Dzonikg

pre 6 godina

Evropa se sve više i izoluje na globalnom tržištu ..a da njom i Srbija i ostale balkanske kore od banana ..a gde to vodi..pa u Aziji živi 4.6 MILIJARDI ljudi.
To što neće da se objave komentari neće ništa da primeni..npr EU je udarila čak 50% carinu na solarne panele iz Kine jer su jeftiniji nego iz Nemacke..i šta time potrošač u EU dobio ..da plaća mnogo skuplje nego neko iz Kine i Azije..i samim tim manja preduzeća odmah ispadaju iz trke sa onim iz Kine.

sever

pre 6 godina

To je ta EU. Kada oni ulaze na trziste Kine to je ok, ali kada kinezi zele u EU i pri tome su najpovoljniji onda ne moze. Kolinijalno licemerje.

šta urade Li Kećanže

pre 6 godina

Ajmo Hrvati, koji Kinezi molim vas, dajte strucnjacima to. Nije ovo telefon.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Toxic_PR, 9. februar 2018 15:08)


- lol, i najveći i najvišlji i najstariji mostovi na svetu nalaze se u Kini

Dex

pre 6 godina

Ajmo Hrvati, koji Kinezi molim vas, dajte strucnjacima to. Nije ovo telefon.
(Toxic_PR, 9. februar 2018 15:08)

Dragi Pristevac, mogao bi malo pogledati kakve mostove grade Kinezi u poslednjih desetak godina pre nego sto ostavljas takav komentar. Ovo je kao da za Svajcarce kazes da nemaju tradiciju u proizvodnji satova.

konzervativac

pre 6 godina

Kako Kina postaje dominantna ekonomska sila tako cemo prisustvovati sve vecem zatvaranju i protekcionizmu zapadnih drzava.Dva veka pricaju o slobodi trzista,smanjenju poreza,ukidanju carina,slobodnoj trgovini,protoku roba ali posto to sve kao i globalizacija sada ide Kinezima na ruku nemojte se cuditi da promene plocu za 180 stepeni.

M. Radosavljevic

pre 6 godina

Kinezi rade najcesce upravo to. Dampinguju i onda uz slabiju kontrolu, zavrsavaju posao. To sam primetio takodje i kod nasih mnogobrojnih ponudjaca. Najlakse je na tenderu ponuditi najnizu cenu, ali za takvu cenu je nemoguce uraditi bilo sta kvalitetno. To u Srbiji vidimo, na "novim" zgradama, putevima...

Pelješenje mosta?

pre 6 godina

Da je Hrvatska u tenderske uslove ubrojala, na primer, da poslovno sedište potencijalnog ugovarača mora da bude u EU, onda se CRBC ne bi ni javila na tender. Sve ostalo, sada, jeste protekcionizam. A upitno je i gde je poslovno sedište italijansko-turskog konzorcijuma, odnosno da li je lider konzorcijuma, u pogledu kapitala, mašinerije i sredstava za rad, u Italiji ili u Turskoj? U krajnjoj liniji, tender je tender, i nikakvi "signali" niotkuda nisu, prema važećim zakonima (kako u Hrvatskoj, tako i u celoj EU, i ne-EU) - nisu dozvoljeni.

PS: U krajnjoj liniji, Hrvatska može da reorganizuje finasiranje izgradnje mosta ka Pelješcu (npr. da uključi Exim banku), a da već odobrena sredstva iz budžeta EU namenjena infrastrukturi Hrvatske preusmeri na nešto drugo, na primer na izgradnju jednu ili dve fabrike koje bi bile strukturno bazične industrijske investicije, i to u državnom vlasništvu. Naravno, ako to nije zabranjeno za mlade članice EU.

sever

pre 6 godina

To je ta EU. Kada oni ulaze na trziste Kine to je ok, ali kada kinezi zele u EU i pri tome su najpovoljniji onda ne moze. Kolinijalno licemerje.

konzervativac

pre 6 godina

Kako Kina postaje dominantna ekonomska sila tako cemo prisustvovati sve vecem zatvaranju i protekcionizmu zapadnih drzava.Dva veka pricaju o slobodi trzista,smanjenju poreza,ukidanju carina,slobodnoj trgovini,protoku roba ali posto to sve kao i globalizacija sada ide Kinezima na ruku nemojte se cuditi da promene plocu za 180 stepeni.

Dex

pre 6 godina

Ajmo Hrvati, koji Kinezi molim vas, dajte strucnjacima to. Nije ovo telefon.
(Toxic_PR, 9. februar 2018 15:08)

Dragi Pristevac, mogao bi malo pogledati kakve mostove grade Kinezi u poslednjih desetak godina pre nego sto ostavljas takav komentar. Ovo je kao da za Svajcarce kazes da nemaju tradiciju u proizvodnji satova.

šta urade Li Kećanže

pre 6 godina

Ajmo Hrvati, koji Kinezi molim vas, dajte strucnjacima to. Nije ovo telefon.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Toxic_PR, 9. februar 2018 15:08)


- lol, i najveći i najvišlji i najstariji mostovi na svetu nalaze se u Kini

levoruki krstivoje

pre 6 godina

Ajmo bre, sami, Hrvatska, Srbija i BIH pa da napravimo most.
Rade nase firme, cementare, celicane, projektanti, gradjevinci, masinci, brodari, banke... U inat svima koji bi hteli da smo stalno u svadji,

inzinjer

pre 6 godina

Radim na poslovima mostogradnje i moje iskustvo sa Strabagom je da oni tamo gdje rade u nasem regionu uzmu podizvodjaca ugrade se 10-20% i onda daju nasoj bjedi da zavrsi posao za nikakve pare. Oni dovedu advokate i naprave takav ugovor da ogule i podizvodjaca i investitora. U BiH su samo na osnovu tuzbi uzeli od drzave milione eura. Sto bi rekli od njih kao izvodjaca mozes samo dopis da dobijes a da oni dovedu svoje radnike i mehanizaciju to ne mozes da dozivis. Ako hoces posao kvalitetno i prije roka da zavrsi uzmi Kineze, ako hoces glavobolju uzmi Strabag.

Nebojsa

pre 6 godina

Radim sa Kinezima i znam samo jedno, a to je da kod njih u gradjevini, izgradnji puteva,tunela i zeleznice postoje samo dve stvari: danonocni rad i kvalitet.
Sve ostalo su naklapanja onih koji su od njih izgubili posao,jer su navikli da njihovi radnici primaju mnogo vise nego sto su zaradili,da rade mnogo manje nego sto treba i da spavaju ususkani da ih stiti jaka drzava.Toga vise nemaaaaaa....Kinezi,Turci,Rusi,Iranci,Korejanci.. radeeee i stvaraju,stvaraju novostvorenu vredenost a ne usluge i sarene laze.
Gotovo,vertig,nema vise sarenih lazi i sada nastaje panika.

Bole

pre 6 godina

"...navodi Globus i dodaje da njihov savetnički tim predvodi bivši srpski permijer iz vremena Slobodana Miloševića, Radoman Božović, njihov savetnik za ovaj region."

Jel' to onaj poznatiji kao "Kradoman" Božović ?

M. Radosavljevic

pre 6 godina

Kinezi rade najcesce upravo to. Dampinguju i onda uz slabiju kontrolu, zavrsavaju posao. To sam primetio takodje i kod nasih mnogobrojnih ponudjaca. Najlakse je na tenderu ponuditi najnizu cenu, ali za takvu cenu je nemoguce uraditi bilo sta kvalitetno. To u Srbiji vidimo, na "novim" zgradama, putevima...

РусоАзија и ЕвроАмерика

pre 6 godina

Изградили би то Кинези за било које паре и по највишим стандардима само да уђу на тржиште ЕУ и направе преседан и референцу за после. Мудри су они, будућност припада њима.

leptirica

pre 6 godina

PS: U krajnjoj liniji, Hrvatska može da reorganizuje finasiranje izgradnje mosta ka Pelješcu (npr. da uključi Exim banku), a da već odobrena sredstva iz budžeta EU namenjena infrastrukturi Hrvatske preusmeri na nešto drugo, na primer na izgradnju jednu ili dve fabrike koje bi bile strukturno bazične industrijske investicije, i to u državnom vlasništvu. Naravno, ako to nije zabranjeno za mlade članice EU.
(Pelješenje mosta?, 09. februar 2018 15:35)

Zabranjeno je za sve članice. Sva sredstva koja EU daje imaju strogu namjenu i ako su recimo sredstva za pošumljavanje bukovim sadnicama i kasnije se utvrdi da je zapravo posađen hrast EU će najvjerojatnije tražiti da se ta sredstva vrate u EU proračun.

Inače ne razumijem iz kojeg bi razloga Hrvatska dizala kredit 400 milijuna eura za most koji plaća EU. Iz EU je samo rečeno da će se nad Kineskim izvođačem provoditi jak nadzor što je i u interesu Hrvatske, a i Kinezima je ovo prilika da se pokažu da mogu kvalitetno napraviti posao. Ovaj most bi mogla biti dobra referenca Kinezima za buduće poslove u EU. Inače slobodna trgovina između EU i Kine nikad nije ni bila u planu. Kad se govorilo o slobodnoj trgovini,govorilo se o relaciji EU - SAD.

Keri

pre 6 godina

"Kolege" komentatori, hajde prvo procitajte vest, pre nego pustite pljuvacke zlezde da odrade posao "protiv EU". NIKO u EU ne zabranjuje da posao urade Kinezi. ALI, standardi gradnje u EU su rigorozni, i Kinezi moraju da ih postuju, pa ce i EU da proverava grade li se mostovi po EU standardima ili ne.

Skywalker

pre 6 godina

U pravu je neko ovdje sto je rekao za Strabag. Ta firma dobija vecinu velikih poslova u regionu samo zato sto u startu imaju da daju novcanu garanciju, a kasnije uzmu podizvodjace i dobro se ugrade u citavu pricu. I na kraju cak i dobiju dobre reference za obavljen posao, iako njihovi radnici na gradilistu nisu zakucali ni jedan jedini ekser.
Sa Kinezima je druga prica, oni imaju i kapital i znanje i radnu snagu. Tacno je da gledaju da zakinu gdje god vide da mogu i da prodju jeftinije, ali tu je nadzor koji treba to da sprijeci. Ako se na startu dobro uradi glavni projekat, postave standardi i definise tehnologija, onda tu skoro da i nema prostora za neka veca odstupanja. Izvodjac radova naravno daje bankarske garancije i radi po principu "kljuc u ruke", tako da se drzava i na taj nacin stiti od eventualnog povlacenja iz posla izvodjaca, kao i od naknadnog povecanja troskova. Zato ovakva prica iz Brisela i ne pije vodu. Sa druge strane, naravno da bi bilo bolje da projekte ovog tipa i obima rade evropske firme i da kapital ostaje u Evropi. Ali isto tako te firme moraju da shvate da ne mogu da se ugradjuju koliko im padne na pamet, vec da se prilagode trzistu, smanje administraciju i povecaju produktivnost.

Vlada

pre 6 godina

U BiH je hrvatskoj Vladi glavni saveznik Milorad Dodik, Mile je dobar i sa Vučkom a Vučko je dobar sa Kolindom ali Kolinda nije dobra sa hrvatskom vladom. Potpuno ludilo!

POPE

pre 6 godina

Ako rade Kinezi rigorozna kontrola i sigurno vrhunski uradjen posao.Ako rade firme iz EU onda puno blaza kontrola i puno losiji most i skuplji.Pa vi braco Hrvati birajte.Ali ne sumnjam da cete morati da izaberete ovo drugo.

Dragan

pre 6 godina

Evo samo jednog od razloga zasto Kinezi grade jeftinije od zapadnih firmi. Zapadni inzinjer ide u inostranstvo za minimalno 3 do 4 hiljade evra mesecno. Kuci ide minimalno jednom mesecno i to avionom sa aerodroma do kojeg ide iskljucivo taxijem.
Kineski inzinjer spava na gradilistu za hiljadu evra mesecno i ide kuci maximalno jednom u 6meseci. Kinezi takođe gledaju da dovedu svoje radnike i tesku mehanizaciju a bas ono sto ne mogu da urade, daju podizvođačima.

Kada su u pitanju damping cene, da li ste negde culi konkretan primer navodnog dampimngovanja od strane Kineza?

leptirica

pre 6 godina

Radim na poslovima mostogradnje i moje iskustvo sa Strabagom je da oni tamo gdje rade u nasem regionu uzmu podizvodjaca ugrade se 10-20% i onda daju nasoj bjedi da zavrsi posao za nikakve pare. Oni dovedu advokate i naprave takav ugovor da ogule i podizvodjaca i investitora. U BiH su samo na osnovu tuzbi uzeli od drzave milione eura. Sto bi rekli od njih kao izvodjaca mozes samo dopis da dobijes a da oni dovedu svoje radnike i mehanizaciju to ne mozes da dozivis. Ako hoces posao kvalitetno i prije roka da zavrsi uzmi Kineze, ako hoces glavobolju uzmi Strabag.
(inzinjer, 09. februar 2018 18:45)

Ista stvar će biti i sa Kinezima. I Kinezi će morati uzeti podizvodace jer Kineski radnici nemogu dobiti radne dozvole za EU. Razlika u cijeni kod izgradnje mosta je u cijeni željeza koja čini najvecu stavku, a Kinezi imaju najnižu cijenu željeza. Sad o kvaliteti... to ti je od države do države, u EU su standardi i nadzor stroži, a budimo realni kod vas se i zažmiri, a to znaju i podizvodaci Strabaga.

Dzonikg

pre 6 godina

Evropa se sve više i izoluje na globalnom tržištu ..a da njom i Srbija i ostale balkanske kore od banana ..a gde to vodi..pa u Aziji živi 4.6 MILIJARDI ljudi.
To što neće da se objave komentari neće ništa da primeni..npr EU je udarila čak 50% carinu na solarne panele iz Kine jer su jeftiniji nego iz Nemacke..i šta time potrošač u EU dobio ..da plaća mnogo skuplje nego neko iz Kine i Azije..i samim tim manja preduzeća odmah ispadaju iz trke sa onim iz Kine.

Pelješenje mosta?

pre 6 godina

Da je Hrvatska u tenderske uslove ubrojala, na primer, da poslovno sedište potencijalnog ugovarača mora da bude u EU, onda se CRBC ne bi ni javila na tender. Sve ostalo, sada, jeste protekcionizam. A upitno je i gde je poslovno sedište italijansko-turskog konzorcijuma, odnosno da li je lider konzorcijuma, u pogledu kapitala, mašinerije i sredstava za rad, u Italiji ili u Turskoj? U krajnjoj liniji, tender je tender, i nikakvi "signali" niotkuda nisu, prema važećim zakonima (kako u Hrvatskoj, tako i u celoj EU, i ne-EU) - nisu dozvoljeni.

PS: U krajnjoj liniji, Hrvatska može da reorganizuje finasiranje izgradnje mosta ka Pelješcu (npr. da uključi Exim banku), a da već odobrena sredstva iz budžeta EU namenjena infrastrukturi Hrvatske preusmeri na nešto drugo, na primer na izgradnju jednu ili dve fabrike koje bi bile strukturno bazične industrijske investicije, i to u državnom vlasništvu. Naravno, ako to nije zabranjeno za mlade članice EU.

Gigo

pre 6 godina

Da li znate da u Kini ako zelis da otvoris firmu, vlasnik polovice firme mora biti kinez? Jel to slobodno trziste? Nije EU protiv kineskih firmi, vec protiv dampinga cena. Uvezu svoj celik kao polovni itd...

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

'Ajde mrzitelji Amerike i EU-je da nesto razjasnimo...konkurencija je jedno damping je drugo...kinezi zele samo da izvoze ne i da uvoze... ako budu primorani onda postavljaju nemoguce uslove...ono najvaznije sto vi svi izbegavate da kazete...kinezi angazuju u radovima uglavnom zatvorenike kojima ne daju platu nego samo hranu...tako mogu da budu jeftiniji jer plate zaposlenih cine veliki deo finansijske konstrukcije... bolje je da vi ne pricate o liberalizmu i slobodnom trzistu?

Ivan

pre 6 godina

Prvo, nema nikakvih damping cena.
To je opravdanje za nesposobnost i nekonkurentnost i ima ga u svakoj poslovnoj oblasti.
Realnost je da Kinezi nadiru, sposobniji su, vredniji, organizovaniji. Kvalitet je iz godine u godinu sve bolji. Realno Kina je kroz istoriju uvek bkla megasila u odnosu na evropske zemlje. Mali prekid koji je nastao za nasih zivota i par generacija ranije daje nam iskrivljenu sliku.
U mom poslu svakog dana uzimaju svd veci deo kolacy od EU i USA firmi. Jedini koji ce im uvek parirati i boriti se sa njima inovacijama su Nemci i eventualno Svajcarci. Holandjanina, Francuza, Britanca ces uvek cuti kako sa omalovazavanjem govore o Kinezima i njihovoj robi, masinama i sl. Nemca nikada. Oni ih duboko postuju i bore se,...

voodoo

pre 6 godina

Onda Eu sebe zove trzisnom ekonomijom, a ako jedan veci posao ne ode u ruke Strabaga, problemi i ucene. Kineski Geely je kupio Svedski Volvo, Engleskog Rover-a, Kineski Lenovo je kupio Francusku Motorolu, Nemacka je kao slobodna ekonomija zabranila prodaju fabrika metala Kineskim firmama, prete Hrvatskoj zbog biranja Kineske firme za izgradnju, nekako mi deluje da se Eu dzaba muci da spreci prodor Kineza, stvar je samo koliko Kineski biznis zeli brzo i u kojim sve oblastima da se probije na Eu trziste, nista drugo. Jer je Eu ako nije ukapirala bitku sa Kineskim firmama izgubila i pre nego je ona pocela u samoj Evropi, vec u Kini, onog momenta kada je Kina razvila dovoljno svojih firmi i proizvodjaca da je, recimo primer mobilnih proizvodjaca i samsung i iphone van prvih 3,4 prodatih marki u samoj Kini, vec su to sve Kineski proizvodjaci, tu je Eu i Sad izgubila bitku sa Kinom, jer je tako u skoro svim oblastima danas u Kini. Ovo ostalo je samo pitanje vremena, jer Americke i Eu firme su navikle na ekstra profite u polu kolonozovanim zemljama u kojima imaju ogromnu prednost u odnosu na domace konkurente jer imaju i protekciju i mnogo veci kapital iza sebe, a Kina je uspela ipak da konkurente neutralise na sopstvenom trzistu, koje je ogromno, tako da sada imaju slobodan put da na trzistima tih firmi budu njihov konkurent, a to je vec nesto na sta ove kompanije nisu bas pripremljene. Bice sigurno jos slicnih ucena, zakona i propisa kojima ce Eu krsiti ono sto navodno zastupa na papiru, u pokusaju da ogranici prodor Kineskih kompanija, ali po mom misljenu uzaludno, jer su u konkurenciji sa Kinom, oni prvi put u modernoj istoriji u poziciji da strana firma dolazi kod njih i ima vece trziste i kapital iza sebe na svom trzistu nego njihova, Americke ne racunam, posto su njihove kompanije pustili i zeleli na svom trzistu i nastupaju zajedno na trecim trzistima. Jedini problem za Kinu moze da bude to sto ce se mozda rasiriti na previse trzista, tipa i da osvoje ostatak Azije i Sad i Rusiju, pored Eu, pa ce prodor biti sporiji, ali je neminovan, pogotovo na Evropsko trziste koje je pored puno hvalospeva o sebi samom ipak zapravo u principu veoma rigidno i politicki dirigovano.

GRADA

pre 6 godina

Godinama EU daje pomoc za razvoj i finansira saradnju u zajednickim projektima. Svu finansijsku podrsku obezbedjuju clanice drzave a pare se prikupljaju od poreza velikih firmi kao sto su Simens, Alstom, Strabag. Mozda je stanovnicima EU nebitno ko ce graditi most, ali divovi EU industrije ocekuju posao a ne Kineze koje tek posle Hrvatske da im ulete u posao. Svi koji misle da izmedju uzimanja para od EU i davanja poslova EU firmama nema nikakve veze su u dubokoj zabludi. Pa sve promene na Balkanu su finansirane od EU clanica da bi oni imali poslove a ne Kinezi. Zato ce u slucaju mosta u Hrvatskoj EU veoma detaljno kontrolisati uskladjenost radova sa Evropskim propisima i truditi se da kompromituje Kineze. Ko god ocekuje da vidi Kineski voz koji krece iz Soluna, prolazi kroz Beograd i Budimpestu i zavrsava u Parizu ili Berlinu mora ce dugo da se naceka.
U medjuvremenu uzivajte u Euro6 autobuskoj tehnologiji i budite sugurni da kad Kinezi dostignu trazene standarde bice uvedeni standardi za Euro7. Prica o dve stolice je primenljiva u mnogim svakodnevnim YUsituacijama.

leptirica

pre 6 godina

Kako Kina postaje dominantna ekonomska sila tako cemo prisustvovati sve vecem zatvaranju i protekcionizmu zapadnih drzava.Dva veka pricaju o slobodi trzista,smanjenju poreza,ukidanju carina,slobodnoj trgovini,protoku roba ali posto to sve kao i globalizacija sada ide Kinezima na ruku nemojte se cuditi da promene plocu za 180 stepeni.
(konzervativac, 09. februar 2018 16:51)

Da bi došlo do otvaranja tržišta, odnosno ukidanja carina trebalo bi prvo doći do usklađivanja standarda i uvjeta rada. Znači EU bi svoju industriju dovela u nepovoljniji položaj jer se u EU poštuju određeni standardi i prava radnika, a i firme moraju zadovoljavati stroge uvjete poslovanja. U Kini ajmo biti iskreni većina radnika radi u jako lošim uvjetima, a firme ne poštuju sigurnosne standarde, bar ne one koji su u EU. Kineska ekonomija se zasniva na izvozu na zapadna tržišta i ako dođe do nekih sankcija prema Kini ili povećanja carina Kineska ekonomija će pretrpjeti jako težak udarac. Jasni pokazatelj ovisnosti Kine o zapadu ti je i to da je Kina na trazenja SAD-a uvela sankcije Sjevernoj Koreji, koja im je jedan od većih saveznika.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

'Ajde mrzitelji Amerike i EU-je da nesto razjasnimo...konkurencija je jedno damping je drugo...kinezi zele samo da izvoze ne i da uvoze... ako budu primorani onda postavljaju nemoguce uslove...ono najvaznije sto vi svi izbegavate da kazete...kinezi angazuju u radovima uglavnom zatvorenike kojima ne daju platu nego samo hranu...tako mogu da budu jeftiniji jer plate zaposlenih cine veliki deo finansijske konstrukcije... bolje je da vi ne pricate o liberalizmu i slobodnom trzistu?

Gigo

pre 6 godina

Da li znate da u Kini ako zelis da otvoris firmu, vlasnik polovice firme mora biti kinez? Jel to slobodno trziste? Nije EU protiv kineskih firmi, vec protiv dampinga cena. Uvezu svoj celik kao polovni itd...

M. Radosavljevic

pre 6 godina

Kinezi rade najcesce upravo to. Dampinguju i onda uz slabiju kontrolu, zavrsavaju posao. To sam primetio takodje i kod nasih mnogobrojnih ponudjaca. Najlakse je na tenderu ponuditi najnizu cenu, ali za takvu cenu je nemoguce uraditi bilo sta kvalitetno. To u Srbiji vidimo, na "novim" zgradama, putevima...

sever

pre 6 godina

To je ta EU. Kada oni ulaze na trziste Kine to je ok, ali kada kinezi zele u EU i pri tome su najpovoljniji onda ne moze. Kolinijalno licemerje.

Keri

pre 6 godina

"Kolege" komentatori, hajde prvo procitajte vest, pre nego pustite pljuvacke zlezde da odrade posao "protiv EU". NIKO u EU ne zabranjuje da posao urade Kinezi. ALI, standardi gradnje u EU su rigorozni, i Kinezi moraju da ih postuju, pa ce i EU da proverava grade li se mostovi po EU standardima ili ne.

levoruki krstivoje

pre 6 godina

Ajmo bre, sami, Hrvatska, Srbija i BIH pa da napravimo most.
Rade nase firme, cementare, celicane, projektanti, gradjevinci, masinci, brodari, banke... U inat svima koji bi hteli da smo stalno u svadji,

leptirica

pre 6 godina

Radim na poslovima mostogradnje i moje iskustvo sa Strabagom je da oni tamo gdje rade u nasem regionu uzmu podizvodjaca ugrade se 10-20% i onda daju nasoj bjedi da zavrsi posao za nikakve pare. Oni dovedu advokate i naprave takav ugovor da ogule i podizvodjaca i investitora. U BiH su samo na osnovu tuzbi uzeli od drzave milione eura. Sto bi rekli od njih kao izvodjaca mozes samo dopis da dobijes a da oni dovedu svoje radnike i mehanizaciju to ne mozes da dozivis. Ako hoces posao kvalitetno i prije roka da zavrsi uzmi Kineze, ako hoces glavobolju uzmi Strabag.
(inzinjer, 09. februar 2018 18:45)

Ista stvar će biti i sa Kinezima. I Kinezi će morati uzeti podizvodace jer Kineski radnici nemogu dobiti radne dozvole za EU. Razlika u cijeni kod izgradnje mosta je u cijeni željeza koja čini najvecu stavku, a Kinezi imaju najnižu cijenu željeza. Sad o kvaliteti... to ti je od države do države, u EU su standardi i nadzor stroži, a budimo realni kod vas se i zažmiri, a to znaju i podizvodaci Strabaga.

Pelješenje mosta?

pre 6 godina

Da je Hrvatska u tenderske uslove ubrojala, na primer, da poslovno sedište potencijalnog ugovarača mora da bude u EU, onda se CRBC ne bi ni javila na tender. Sve ostalo, sada, jeste protekcionizam. A upitno je i gde je poslovno sedište italijansko-turskog konzorcijuma, odnosno da li je lider konzorcijuma, u pogledu kapitala, mašinerije i sredstava za rad, u Italiji ili u Turskoj? U krajnjoj liniji, tender je tender, i nikakvi "signali" niotkuda nisu, prema važećim zakonima (kako u Hrvatskoj, tako i u celoj EU, i ne-EU) - nisu dozvoljeni.

PS: U krajnjoj liniji, Hrvatska može da reorganizuje finasiranje izgradnje mosta ka Pelješcu (npr. da uključi Exim banku), a da već odobrena sredstva iz budžeta EU namenjena infrastrukturi Hrvatske preusmeri na nešto drugo, na primer na izgradnju jednu ili dve fabrike koje bi bile strukturno bazične industrijske investicije, i to u državnom vlasništvu. Naravno, ako to nije zabranjeno za mlade članice EU.

šta urade Li Kećanže

pre 6 godina

Ajmo Hrvati, koji Kinezi molim vas, dajte strucnjacima to. Nije ovo telefon.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Toxic_PR, 9. februar 2018 15:08)


- lol, i najveći i najvišlji i najstariji mostovi na svetu nalaze se u Kini

POPE

pre 6 godina

Ako rade Kinezi rigorozna kontrola i sigurno vrhunski uradjen posao.Ako rade firme iz EU onda puno blaza kontrola i puno losiji most i skuplji.Pa vi braco Hrvati birajte.Ali ne sumnjam da cete morati da izaberete ovo drugo.

konzervativac

pre 6 godina

Kako Kina postaje dominantna ekonomska sila tako cemo prisustvovati sve vecem zatvaranju i protekcionizmu zapadnih drzava.Dva veka pricaju o slobodi trzista,smanjenju poreza,ukidanju carina,slobodnoj trgovini,protoku roba ali posto to sve kao i globalizacija sada ide Kinezima na ruku nemojte se cuditi da promene plocu za 180 stepeni.

Dex

pre 6 godina

Ajmo Hrvati, koji Kinezi molim vas, dajte strucnjacima to. Nije ovo telefon.
(Toxic_PR, 9. februar 2018 15:08)

Dragi Pristevac, mogao bi malo pogledati kakve mostove grade Kinezi u poslednjih desetak godina pre nego sto ostavljas takav komentar. Ovo je kao da za Svajcarce kazes da nemaju tradiciju u proizvodnji satova.

Dzonikg

pre 6 godina

Evropa se sve više i izoluje na globalnom tržištu ..a da njom i Srbija i ostale balkanske kore od banana ..a gde to vodi..pa u Aziji živi 4.6 MILIJARDI ljudi.
To što neće da se objave komentari neće ništa da primeni..npr EU je udarila čak 50% carinu na solarne panele iz Kine jer su jeftiniji nego iz Nemacke..i šta time potrošač u EU dobio ..da plaća mnogo skuplje nego neko iz Kine i Azije..i samim tim manja preduzeća odmah ispadaju iz trke sa onim iz Kine.

Dragan

pre 6 godina

Evo samo jednog od razloga zasto Kinezi grade jeftinije od zapadnih firmi. Zapadni inzinjer ide u inostranstvo za minimalno 3 do 4 hiljade evra mesecno. Kuci ide minimalno jednom mesecno i to avionom sa aerodroma do kojeg ide iskljucivo taxijem.
Kineski inzinjer spava na gradilistu za hiljadu evra mesecno i ide kuci maximalno jednom u 6meseci. Kinezi takođe gledaju da dovedu svoje radnike i tesku mehanizaciju a bas ono sto ne mogu da urade, daju podizvođačima.

Kada su u pitanju damping cene, da li ste negde culi konkretan primer navodnog dampimngovanja od strane Kineza?

Nebojsa

pre 6 godina

Radim sa Kinezima i znam samo jedno, a to je da kod njih u gradjevini, izgradnji puteva,tunela i zeleznice postoje samo dve stvari: danonocni rad i kvalitet.
Sve ostalo su naklapanja onih koji su od njih izgubili posao,jer su navikli da njihovi radnici primaju mnogo vise nego sto su zaradili,da rade mnogo manje nego sto treba i da spavaju ususkani da ih stiti jaka drzava.Toga vise nemaaaaaa....Kinezi,Turci,Rusi,Iranci,Korejanci.. radeeee i stvaraju,stvaraju novostvorenu vredenost a ne usluge i sarene laze.
Gotovo,vertig,nema vise sarenih lazi i sada nastaje panika.

leptirica

pre 6 godina

PS: U krajnjoj liniji, Hrvatska može da reorganizuje finasiranje izgradnje mosta ka Pelješcu (npr. da uključi Exim banku), a da već odobrena sredstva iz budžeta EU namenjena infrastrukturi Hrvatske preusmeri na nešto drugo, na primer na izgradnju jednu ili dve fabrike koje bi bile strukturno bazične industrijske investicije, i to u državnom vlasništvu. Naravno, ako to nije zabranjeno za mlade članice EU.
(Pelješenje mosta?, 09. februar 2018 15:35)

Zabranjeno je za sve članice. Sva sredstva koja EU daje imaju strogu namjenu i ako su recimo sredstva za pošumljavanje bukovim sadnicama i kasnije se utvrdi da je zapravo posađen hrast EU će najvjerojatnije tražiti da se ta sredstva vrate u EU proračun.

Inače ne razumijem iz kojeg bi razloga Hrvatska dizala kredit 400 milijuna eura za most koji plaća EU. Iz EU je samo rečeno da će se nad Kineskim izvođačem provoditi jak nadzor što je i u interesu Hrvatske, a i Kinezima je ovo prilika da se pokažu da mogu kvalitetno napraviti posao. Ovaj most bi mogla biti dobra referenca Kinezima za buduće poslove u EU. Inače slobodna trgovina između EU i Kine nikad nije ni bila u planu. Kad se govorilo o slobodnoj trgovini,govorilo se o relaciji EU - SAD.

voodoo

pre 6 godina

Onda Eu sebe zove trzisnom ekonomijom, a ako jedan veci posao ne ode u ruke Strabaga, problemi i ucene. Kineski Geely je kupio Svedski Volvo, Engleskog Rover-a, Kineski Lenovo je kupio Francusku Motorolu, Nemacka je kao slobodna ekonomija zabranila prodaju fabrika metala Kineskim firmama, prete Hrvatskoj zbog biranja Kineske firme za izgradnju, nekako mi deluje da se Eu dzaba muci da spreci prodor Kineza, stvar je samo koliko Kineski biznis zeli brzo i u kojim sve oblastima da se probije na Eu trziste, nista drugo. Jer je Eu ako nije ukapirala bitku sa Kineskim firmama izgubila i pre nego je ona pocela u samoj Evropi, vec u Kini, onog momenta kada je Kina razvila dovoljno svojih firmi i proizvodjaca da je, recimo primer mobilnih proizvodjaca i samsung i iphone van prvih 3,4 prodatih marki u samoj Kini, vec su to sve Kineski proizvodjaci, tu je Eu i Sad izgubila bitku sa Kinom, jer je tako u skoro svim oblastima danas u Kini. Ovo ostalo je samo pitanje vremena, jer Americke i Eu firme su navikle na ekstra profite u polu kolonozovanim zemljama u kojima imaju ogromnu prednost u odnosu na domace konkurente jer imaju i protekciju i mnogo veci kapital iza sebe, a Kina je uspela ipak da konkurente neutralise na sopstvenom trzistu, koje je ogromno, tako da sada imaju slobodan put da na trzistima tih firmi budu njihov konkurent, a to je vec nesto na sta ove kompanije nisu bas pripremljene. Bice sigurno jos slicnih ucena, zakona i propisa kojima ce Eu krsiti ono sto navodno zastupa na papiru, u pokusaju da ogranici prodor Kineskih kompanija, ali po mom misljenu uzaludno, jer su u konkurenciji sa Kinom, oni prvi put u modernoj istoriji u poziciji da strana firma dolazi kod njih i ima vece trziste i kapital iza sebe na svom trzistu nego njihova, Americke ne racunam, posto su njihove kompanije pustili i zeleli na svom trzistu i nastupaju zajedno na trecim trzistima. Jedini problem za Kinu moze da bude to sto ce se mozda rasiriti na previse trzista, tipa i da osvoje ostatak Azije i Sad i Rusiju, pored Eu, pa ce prodor biti sporiji, ali je neminovan, pogotovo na Evropsko trziste koje je pored puno hvalospeva o sebi samom ipak zapravo u principu veoma rigidno i politicki dirigovano.

Vlada

pre 6 godina

U BiH je hrvatskoj Vladi glavni saveznik Milorad Dodik, Mile je dobar i sa Vučkom a Vučko je dobar sa Kolindom ali Kolinda nije dobra sa hrvatskom vladom. Potpuno ludilo!

Ivan

pre 6 godina

Prvo, nema nikakvih damping cena.
To je opravdanje za nesposobnost i nekonkurentnost i ima ga u svakoj poslovnoj oblasti.
Realnost je da Kinezi nadiru, sposobniji su, vredniji, organizovaniji. Kvalitet je iz godine u godinu sve bolji. Realno Kina je kroz istoriju uvek bkla megasila u odnosu na evropske zemlje. Mali prekid koji je nastao za nasih zivota i par generacija ranije daje nam iskrivljenu sliku.
U mom poslu svakog dana uzimaju svd veci deo kolacy od EU i USA firmi. Jedini koji ce im uvek parirati i boriti se sa njima inovacijama su Nemci i eventualno Svajcarci. Holandjanina, Francuza, Britanca ces uvek cuti kako sa omalovazavanjem govore o Kinezima i njihovoj robi, masinama i sl. Nemca nikada. Oni ih duboko postuju i bore se,...

inzinjer

pre 6 godina

Radim na poslovima mostogradnje i moje iskustvo sa Strabagom je da oni tamo gdje rade u nasem regionu uzmu podizvodjaca ugrade se 10-20% i onda daju nasoj bjedi da zavrsi posao za nikakve pare. Oni dovedu advokate i naprave takav ugovor da ogule i podizvodjaca i investitora. U BiH su samo na osnovu tuzbi uzeli od drzave milione eura. Sto bi rekli od njih kao izvodjaca mozes samo dopis da dobijes a da oni dovedu svoje radnike i mehanizaciju to ne mozes da dozivis. Ako hoces posao kvalitetno i prije roka da zavrsi uzmi Kineze, ako hoces glavobolju uzmi Strabag.

РусоАзија и ЕвроАмерика

pre 6 godina

Изградили би то Кинези за било које паре и по највишим стандардима само да уђу на тржиште ЕУ и направе преседан и референцу за после. Мудри су они, будућност припада њима.

GRADA

pre 6 godina

Godinama EU daje pomoc za razvoj i finansira saradnju u zajednickim projektima. Svu finansijsku podrsku obezbedjuju clanice drzave a pare se prikupljaju od poreza velikih firmi kao sto su Simens, Alstom, Strabag. Mozda je stanovnicima EU nebitno ko ce graditi most, ali divovi EU industrije ocekuju posao a ne Kineze koje tek posle Hrvatske da im ulete u posao. Svi koji misle da izmedju uzimanja para od EU i davanja poslova EU firmama nema nikakve veze su u dubokoj zabludi. Pa sve promene na Balkanu su finansirane od EU clanica da bi oni imali poslove a ne Kinezi. Zato ce u slucaju mosta u Hrvatskoj EU veoma detaljno kontrolisati uskladjenost radova sa Evropskim propisima i truditi se da kompromituje Kineze. Ko god ocekuje da vidi Kineski voz koji krece iz Soluna, prolazi kroz Beograd i Budimpestu i zavrsava u Parizu ili Berlinu mora ce dugo da se naceka.
U medjuvremenu uzivajte u Euro6 autobuskoj tehnologiji i budite sugurni da kad Kinezi dostignu trazene standarde bice uvedeni standardi za Euro7. Prica o dve stolice je primenljiva u mnogim svakodnevnim YUsituacijama.

Bole

pre 6 godina

"...navodi Globus i dodaje da njihov savetnički tim predvodi bivši srpski permijer iz vremena Slobodana Miloševića, Radoman Božović, njihov savetnik za ovaj region."

Jel' to onaj poznatiji kao "Kradoman" Božović ?

leptirica

pre 6 godina

Kako Kina postaje dominantna ekonomska sila tako cemo prisustvovati sve vecem zatvaranju i protekcionizmu zapadnih drzava.Dva veka pricaju o slobodi trzista,smanjenju poreza,ukidanju carina,slobodnoj trgovini,protoku roba ali posto to sve kao i globalizacija sada ide Kinezima na ruku nemojte se cuditi da promene plocu za 180 stepeni.
(konzervativac, 09. februar 2018 16:51)

Da bi došlo do otvaranja tržišta, odnosno ukidanja carina trebalo bi prvo doći do usklađivanja standarda i uvjeta rada. Znači EU bi svoju industriju dovela u nepovoljniji položaj jer se u EU poštuju određeni standardi i prava radnika, a i firme moraju zadovoljavati stroge uvjete poslovanja. U Kini ajmo biti iskreni većina radnika radi u jako lošim uvjetima, a firme ne poštuju sigurnosne standarde, bar ne one koji su u EU. Kineska ekonomija se zasniva na izvozu na zapadna tržišta i ako dođe do nekih sankcija prema Kini ili povećanja carina Kineska ekonomija će pretrpjeti jako težak udarac. Jasni pokazatelj ovisnosti Kine o zapadu ti je i to da je Kina na trazenja SAD-a uvela sankcije Sjevernoj Koreji, koja im je jedan od većih saveznika.

Skywalker

pre 6 godina

U pravu je neko ovdje sto je rekao za Strabag. Ta firma dobija vecinu velikih poslova u regionu samo zato sto u startu imaju da daju novcanu garanciju, a kasnije uzmu podizvodjace i dobro se ugrade u citavu pricu. I na kraju cak i dobiju dobre reference za obavljen posao, iako njihovi radnici na gradilistu nisu zakucali ni jedan jedini ekser.
Sa Kinezima je druga prica, oni imaju i kapital i znanje i radnu snagu. Tacno je da gledaju da zakinu gdje god vide da mogu i da prodju jeftinije, ali tu je nadzor koji treba to da sprijeci. Ako se na startu dobro uradi glavni projekat, postave standardi i definise tehnologija, onda tu skoro da i nema prostora za neka veca odstupanja. Izvodjac radova naravno daje bankarske garancije i radi po principu "kljuc u ruke", tako da se drzava i na taj nacin stiti od eventualnog povlacenja iz posla izvodjaca, kao i od naknadnog povecanja troskova. Zato ovakva prica iz Brisela i ne pije vodu. Sa druge strane, naravno da bi bilo bolje da projekte ovog tipa i obima rade evropske firme i da kapital ostaje u Evropi. Ali isto tako te firme moraju da shvate da ne mogu da se ugradjuju koliko im padne na pamet, vec da se prilagode trzistu, smanje administraciju i povecaju produktivnost.