Ponedeljak, 05.02.2018.

10:27

"Pali ruski pilot ubio dvojicu terorista pa sebe" / VIDEO

Mediji prenose da je ruski pilot, čiji avion je oboren u Siriji, izvršio samoubistvo pre nego što su do njega stigli teroristi.

Izvor: B92

"Pali ruski pilot ubio dvojicu terorista pa sebe" / VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

glonass sucks

pre 6 godina

@Djordje

Imaš gomilu snimaka nastalih prilikom oslobađanja Deir-er-Zora koji idu ovako, grupa od 4-5 zgrada u nekoj pustari, jedna zgrada je u fokusu, raketa/bomba doleće i.. proleće i promašuje i to ne samo tu ciljanu zgradu nego sve živo i pogađa 50 m pored gde nema apsolutno ničeg! Ovakvih je možda 30-40% snimaka, na ostalima normalno pogađuju, e sad ti možeš nama da pričaš šta hoćeš ali činjenica je da su Rusi poprilično neprecizni u odnosu na avione koalicije

cobo

pre 6 godina

Svaki ruski pilot zna da mu je glava u torbi kad ide u Siriji na zadatak sa Su-25 dok je sa Su 35 sasvim drugacije iz samog razloga da kosta preko cetiri puta vise. To ti dodje kao kad covek kupi novo auto pa ga cuva a time i sebe.
Posle prvog slucaja sa Su-25 i mucenja ruskog pilota su uveli da svaki pilot ima bombu parat,ako zatreba :(

Pitanje

pre 6 godina

Mene ipak nešto drugo interesuje i ne očekujem da ću dobiti odgovor. Dan pre ovog događaja rusi su objavili da je jedan SU25 napadnut raketom i da je on nju majstorski izbegao.
Međutim već sledećeg dana oni ponovo šalju novi SU25 u isto područje pa još leti relativno nisko (domet rakete s ramena je do oko 4km) kao da su tražili nekog "đavola". Zašto?

Djordje

pre 6 godina

Jao koliko ovde strucnjaka za vojnu tehnologiju ima koji nemaju vze sa zivotom. Nasmejao sam se dosta gledajuci komentare naucnika koji kazu kako su ruske bombe neprecizne i ne razlikuju preciznost bombe od jednostavno pracenja gde ce projektil tacno udariti. rusi imaju podjednako precizne projektile kao i NATO. Jedina razlika je u sistemu za gledanje koji je kod NATO-a "live" umrezen i prikazuje tacku gde ce projektil udariti na display-u, dok kod rusa taj sistem nije umrezen i onaj ko gleda metu ne zna tacnu koordinatu na koju je onaj ko je ispalio projektil nisanio. Ali stvarno me nasmejaste naucnici.

magic

pre 6 godina

@Mandrak
Plasticno receno, uloga rusa u Siriji je otprilike kao uloga amerikanaca u Siriji.
Jos plasticnije receno, uloga rusa u Siriji je otprilike kao uloga saudijaca u bombardovanju Jemena, koji su takodje dosli na poziv predsednika i takodje ratuju protiv pobunjenika.
A ako cemo da pricamo direktno, onda su rusi u Siriji iz pragmaticnog licnog interesa, a nisu bili u Srbiji 1999 zato sto od toga ne bi imali skoro nikakve koristi.
Ima u istoriji poneki primer altruisticnih intervencija
(recimo kubanci su odbranili Angolu od invazije juznoafrikanaca 1970-h), al Rusi u Siriji ne brane nista osim svojih sopstvenih dubokih geostrateskih, ekonomskih i bezbednosnih interesa na Bliskom Istoku.

aca

pre 6 godina

Zahvaljujuci superiornoj tehnologiji, NATO avijacija uglavnom dejstvuje nocu, Rusi moraju po danu da gadjaju ciljeve, pa su tim i laksa meta.

RD

pre 6 godina

@London

Sve netačno, ruska avijacija je na istom tehnološkom nivou kao i većina NATO avijacija, jedino što moram da priznam da nakon odgledanih par stotina snimaka bombardovanja zaista izgleda kao da su ruske pametne bombe dosta nepreciznije, moguće da je to posledica inferiornosti GLONASS navigacije u odnosu na GPS

Marko

pre 6 godina

Za ove neupucene sto komentarisu kako znaju za njegove poslednje reci pogledajte na internetu snimak pa komentarisite. Ljudska glupost je beskonacna. Pocivaj u miru!

Ferdo

pre 6 godina

Ne gubite vreme, Rusi su pokrali Svabe 100%.
Kalasnjikov se zove sluzbeno AK47,sto znaci da je napravljen 1947,
A MP44 se vidi kad je napravljen.
Po funkcionalnosti, a i spoljašnjosti su identični.

I rusi i Ameri su pokrali dosta od nemaca.
Pa nemački inženjeri su odveli amerikance na mesec i osnivači su američkog kosmičkog programa.

London

pre 6 godina

>> Jel’ to do aviona ili do operatera ili šta...?

Rusko oružje se uglavnom svodi na glupe bombe. Oni mete gađaju tako što avion leti nisko, pilot pritisne dugme i bomba pod uticajem kinetičke energije aviona i gravitacije "pogađa" metu. Preciznost je... mogla se videti na snimcima ruske avijacije iz sirije (evo snimka sa RT: https://www.youtube.com/watch?v=K_PzdUSXkdg), gde bombe padaju čak i van vidokruga kamere drona koji je snimao metu, po par stotina i više metara.

Čak i za tu "preciznost" avion mora da leti dosta nisko i sporo. Zato i koriste Mig-25... olupinu. Nešto moderniji bombarderi, SU-34, bi takođe morali da lete jednako nisko i jednako sporo, pa njih i ne šalju jer je veća šteta ako ih izgube.

Iz toga razloga koriste snažne bombe, kasetne bombe i slično. Rezultat su masovne žrtve civila u okolnim kućama i čak selima.

Za to vreme NATO je bombardovao SRJ modernim naoružanjem koje su njihovi avioni ispaljivali sa velikih razdaljina i visina. Šansa da ih, ovako s ramena, neko obori je bila nula.

Druga bitna stavka je što zbog "glupog" naoružanja rusi uglavnom bombarduju danju kako bi imali vizuelnu identifikaciju mete i nišanjenje. Njihovi avioni su ofarbani u svetlo-plavu ili svetlo-sivu boju da bi bili teže vidljivi na dnevnom nebu. NATO, s druge strane, bombarduje uglavnom noću jer im precizno "pametno" oružje to dozvoljava, pa su i njihovi avioni ofarbani u tamne boje, često i crni. Letenje danju povećava šansu za obaranje aviona.

Pametnjaković

pre 6 godina

@Molder
ne mešaj se čoveče, Artiljerac je u pravu.
Za tvoju informaciju, MP 40 i MP 44 su totalno različite puške. Mp 40 čak nije ni puška već automat za ispaljivanje pištoljskih metaka, istih onih koji je koristio pištolj Luger.

Pantagruel

pre 6 godina

Тако је то кад се информишете искључиво из западних медија, па ем касните један дан у сазнавању чињеница, ем вам превод чињеница изгуби на тачности зато што преводите са енглеског на српски нешто што је већ омашено при првом преводу, са руског на енглески. Момак је поступио као прави Спартанац или онако како су радили наши комити (пре балканских ратова) да не би пали живи Турцима у руке. Знао је да нема шта да изгуби. Да би га они зверски мучили и парадирали са њим или га можда чак живог спалили, као што су обореног јорданског пилота пре две године. Зато им је дао што заслужују и како се некада говорило у нашим епским песмама, "није погинуо без замене". Сами Арапи су објавили снимак тренутка у коме га окружују и трче да би се бацили на њега, па након што је активирао ручну бомбу, залежу около и беже. Има да се вид на Јутјубу. Узвикнуо је "Ово је за момке!", вероватно мислећи на пилоте хеликоптера, оборене и убијене претходних недеља. На фотографији се види да му је торзо нагорео, што вероватно указује да је грудима легао на бомбу (да случајно не омане и не падне им у руке жив). Пре тога је испуцао цео оквир пиштоља. И то се види на сликама. Поређалу су један празан и два пуна оквира која није имао времена да убаци и испуца. Зна се и тачан модел пиштоља, неки који њихови пилоти носе од 1948. и направљен је да погађа до даљине од 200 метара.

пацан

pre 6 godina

Kako znate za te poslednje reči?
(Made in Serbia, 05. februar 2018 11:53)

На 0.40 се чује: "Ето за вас пацанов", што значи "Ово је за вас момци".
Вероватно је мислио на терористе у моменту када је активирао гранату.

jest

pre 6 godina

SG 44 i AK 47 nemaju nikakve slicnosti. Osim malo po vanjskom izgledu i ideji da se skrati caura. Kalasnjikov koristi obrtno cepni zatvarac dok svabe padajuci blok poput nase papovke.

Tehničko pitanje:

pre 6 godina

Kakvi so prenosivi zemlja-vazduh sistemi kad mogu da obaraju ovakve moćne avione?

Da li ke SRJ imala ovakve sisteme 1999-te?

Ako jeste, zašto ih nike koristila?

Ako nije - zašto ih nije imala?

Ako ih je imala a koristila, zašto i oni nisu obarali avione ovako lako?


Jel’ to do aviona ili do operatera ili šta...?

berkut

pre 6 godina

I dalje mi nije jasno gde su ruski timovi za izvlacenje, linija fronta je jako blizu mestu pada
(steta, 05. februar 2018 11:36)

Koji timovi za izvlačenje pa sistem veze im je iz 60 - 70- tih godina prošlog veka,mislim da oni prvo na TV vide da im je pao avion.
Vidi pilotov telefon verovatno ima barem 10 godina,nije imao kredita da ih pozove i prijavi pad.

kraduckanje nemačke tehnologije

pre 6 godina

А да је украо АК-47 од Немаца је такође ЛАЖ.Протип је из 1943,а Стурмгевер 44,име му каже,се појавио 1944,у десанту на Дрвар.Седи НУЛА.
Нема поправни.
(артиљерац

A kako to da Šturmgever 44 znači da se pojavio 1944. a AK-47 ne znači da se pojavio 1947?

Nikola

pre 6 godina

Postoji snimak na kojem pilot aktivira ručne bombe i ubija se, nedozvoljavajući da ga živog zarobe.
Neposredno pre aktiviranja bombi je uzviknuo ovo što novine citiraju, lepo se čuje.
Tako znamo njegove poslednje reči.

ja

pre 6 godina

snimak ima vec na netu, od terorista . pilot je uzvikao "Eto vam za pacanov". to je za momke. i bacuo bombu kod sebe. pre toga je ispraznio 2 redovnika iz pustolja, imao je 3. sada znate. porodica dobija penziju pa i pare vec u pocetku.

dobro su ih onda jos Rusi sredili sa 3 rakete. ovde je izginulo dosta terorista. sada znaju, bezi od pilota i aviona.

Molder

pre 6 godina

@artiljerac
Mp 40 ili najpoznatiji nemacki automat je dizajniran i napravljen jos 1938,da si ziv i zdrav i od njega je Kalsnjikov napravio to sto jeste...minus jedan,nema popravni.

мики

pre 6 godina

ko si ti da sumnjas u ovakve Bosko Buha price?
(Ivan NG, 05. februar 2018 13:21)

не знам шта си хтео да кажеш. Бошко Буха је заиста херој.

артиљерац

pre 6 godina

@ jipi Калашњиков умро у највећој беди?Где си то чуо,прочитао или си сам
измислио.Имао је НАЈВЕЋУ пензију у Русији,преко 5000$,и направљен му је спољни
лифт до стана на 3 спрату,јер није било могуће направити унутрашњи.Докле бре
више те лажи и фантазмагорије.Јесте ли нормални?Полудесте од мржње према Русији.Кој вам је мој?А да је украо АК-47 од Немаца је такође ЛАЖ.Протип је из 1943,а Стурмгевер 44,име му каже,се појавио 1944,у десанту на Дрвар.Седи НУЛА.
Нема поправни.

Горан

pre 6 godina

Слава хероју. Нека му је лака земља. "Благо оном ко` до века живи, имао се рашта и родити". Мајор Филипов живи у нашим срцима и живеће до века.

Mandrak

pre 6 godina

Kako znate za te poslednje reči?
(Made in Serbia, 05. februar 2018 11:53)

I ja se ovo pitam. Jedino ako su ga imali na radio vezi do samog kraja. Mada mi više deluje kao potreba da se nečija žrtva uzdigne kroz pravljenje mita. Kako god, neka mu je laka zemlja. Za dušebrižnike koji spominju kako Rusi bombarduju tudju zemlju, neka se prisete da su u Siriju došli na poziv predsednika te zemlje i da ne ratuju protiv sirijske vojske nego pobunjenika. Plastično rečeno, zamislite da su 1999. došli Rusi da spreče da NATO bombarduje našu vojsku i ujedno da bombarduju OVK. Otprilike im je to uloga u Siriji.

Marko

pre 6 godina

A kako se zna koje su njegove poslednje reči? Neko od terorista išao na kratak kurs iz ruskog? Dajte, molim vas...pa ni dete u ovo ne varuje....

kontroverzni penzioner

pre 6 godina

I dalje mi nije jasno gde su ruski timovi za izvlacenje, linija fronta je jako blizu mestu pada
(steta, 05. februar 2018 11:36)

To kao oni američki timovi za izvlačenje helikopterima? Pa jbg., Rusi nisu sklopili dogovor s teroristima da im ne napadaju te timove za izvlačenje. U vreme bombardovanja Republike Srpske, pa kasnije SRJ, bilo je strogo zabranjeno delovati protiv tih timova za izvlačenje, jednako kao što je bilo i ostalo "vojna tajna" koliko je oboreno i ostećeno neprijateljskih letelica u toj kampanji. U takvim uslovima mogu delovati "timovi za izvlačenje".

...

pre 6 godina

Realno, vidi se eksplozija, znaci da nije nemoguce, ali sve je to samo skretanje paznje s cinjenice da je ruska vojska neorganizovana i da nije zastitila oborenog pilota. Cuju se avioni kako grme iznad, a ipak teroristi nesmetano dosli do pilota? Gde je tu organizacija i odgovornost tih partijskih oficira u ruskoj vojsci?

munje

pre 6 godina

@mikki Stvarno, šta je sa tvojim mozgom? Rusija je tamo na poziv predsednika zemlje koja se bori protiv terorista, a SAD su tamo jer obučavaju i finansiraju teroriste i nisu pozvani! Jasnije?

Andrr

pre 6 godina

Nisu mu poslednje reči bile ovo je za družinu nego (u slobodnom prevodu) "ovo je za vas, momci", misleći na teroriste.
Slava mu!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nikola, 5. februar 2018 11:34)

Tako google prevodi, ali nije tacno. Tacno je onako kako je u tekstu.
"Это вам, за пацанов". Ili u bukvalnom prevodu (Ovo je za vas. Za drugove).

Miki

pre 6 godina

Kako znate za te poslednje reči?
(Made in Serbia, 5. februar 2018 11:53)

Jedan od te dvojice koju je pilot ubio nije umro odmah, nego je prvo dao intervju, u kome je opisao šta se dogodilo. A slučajno je znao ruski jezik, pa je mogao da prenese poslednje reči pilota.

Jipi

pre 6 godina

Ljudsko ludilo na svakom koraku.
A ruski pilot ce dobiti, u svojoj Rusiji, posthumno, medalju za hrabrost,
a njegova porodica ce ziveti u bedi i siromastvu do kraja zivota.

Od Rusije se vise ne moze ocekivati, vec parce metala,
kojim ce se njegova porodica ponositi? Tuga.
(Srebrni Metak, 5. februar 2018

Tacno tako.
I Kalasnjikov se stalno slikao sa brdo ordenja
na grudima, preminuo u najvecoj bedi, a izmislio najpoznatiju
Rusku pusku, napravljena u stotine miliona primeraka
....mada poprilicno je ukradeno od nemackih pusaka,
kad su sovjeti osvojili Berlin.

Srebrni Metak

pre 6 godina

Ljudsko ludilo na svakom koraku.
A ruski pilot ce dobiti, u svojoj Rusiji, posthumno, medalju za hrabrost,
a njegova porodica ce ziveti u bedi i siromastvu do kraja zivota.

Od Rusije se vise ne moze ocekivati, vec parce metala,
kojim ce se njegova porodica ponositi? Tuga.

London

pre 6 godina

A između ubistva dvojice terorista i samoubistva bombom je posetio lokalnu bolnicu, koju je prethodno bombardovao, i delio kolačiće osakaćenoj deci... verovatno je i organizovao koncert nekog ruskog vojnog orkestra na brzinu, na šta je lokalno stanovništvo klicalo putinu na ruskom. Humanitarni rad ruskih pilota je i ovom prilikom potvrđen.

munje

pre 6 godina

@mikki Stvarno, šta je sa tvojim mozgom? Rusija je tamo na poziv predsednika zemlje koja se bori protiv terorista, a SAD su tamo jer obučavaju i finansiraju teroriste i nisu pozvani! Jasnije?

Горан

pre 6 godina

Слава хероју. Нека му је лака земља. "Благо оном ко` до века живи, имао се рашта и родити". Мајор Филипов живи у нашим срцима и живеће до века.

London

pre 6 godina

A između ubistva dvojice terorista i samoubistva bombom je posetio lokalnu bolnicu, koju je prethodno bombardovao, i delio kolačiće osakaćenoj deci... verovatno je i organizovao koncert nekog ruskog vojnog orkestra na brzinu, na šta je lokalno stanovništvo klicalo putinu na ruskom. Humanitarni rad ruskih pilota je i ovom prilikom potvrđen.

kontroverzni penzioner

pre 6 godina

I dalje mi nije jasno gde su ruski timovi za izvlacenje, linija fronta je jako blizu mestu pada
(steta, 05. februar 2018 11:36)

To kao oni američki timovi za izvlačenje helikopterima? Pa jbg., Rusi nisu sklopili dogovor s teroristima da im ne napadaju te timove za izvlačenje. U vreme bombardovanja Republike Srpske, pa kasnije SRJ, bilo je strogo zabranjeno delovati protiv tih timova za izvlačenje, jednako kao što je bilo i ostalo "vojna tajna" koliko je oboreno i ostećeno neprijateljskih letelica u toj kampanji. U takvim uslovima mogu delovati "timovi za izvlačenje".

артиљерац

pre 6 godina

@ jipi Калашњиков умро у највећој беди?Где си то чуо,прочитао или си сам
измислио.Имао је НАЈВЕЋУ пензију у Русији,преко 5000$,и направљен му је спољни
лифт до стана на 3 спрату,јер није било могуће направити унутрашњи.Докле бре
више те лажи и фантазмагорије.Јесте ли нормални?Полудесте од мржње према Русији.Кој вам је мој?А да је украо АК-47 од Немаца је такође ЛАЖ.Протип је из 1943,а Стурмгевер 44,име му каже,се појавио 1944,у десанту на Дрвар.Седи НУЛА.
Нема поправни.

Andrr

pre 6 godina

Nisu mu poslednje reči bile ovo je za družinu nego (u slobodnom prevodu) "ovo je za vas, momci", misleći na teroriste.
Slava mu!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nikola, 5. februar 2018 11:34)

Tako google prevodi, ali nije tacno. Tacno je onako kako je u tekstu.
"Это вам, за пацанов". Ili u bukvalnom prevodu (Ovo je za vas. Za drugove).

Srebrni Metak

pre 6 godina

Ljudsko ludilo na svakom koraku.
A ruski pilot ce dobiti, u svojoj Rusiji, posthumno, medalju za hrabrost,
a njegova porodica ce ziveti u bedi i siromastvu do kraja zivota.

Od Rusije se vise ne moze ocekivati, vec parce metala,
kojim ce se njegova porodica ponositi? Tuga.

Pantagruel

pre 6 godina

Тако је то кад се информишете искључиво из западних медија, па ем касните један дан у сазнавању чињеница, ем вам превод чињеница изгуби на тачности зато што преводите са енглеског на српски нешто што је већ омашено при првом преводу, са руског на енглески. Момак је поступио као прави Спартанац или онако како су радили наши комити (пре балканских ратова) да не би пали живи Турцима у руке. Знао је да нема шта да изгуби. Да би га они зверски мучили и парадирали са њим или га можда чак живог спалили, као што су обореног јорданског пилота пре две године. Зато им је дао што заслужују и како се некада говорило у нашим епским песмама, "није погинуо без замене". Сами Арапи су објавили снимак тренутка у коме га окружују и трче да би се бацили на њега, па након што је активирао ручну бомбу, залежу около и беже. Има да се вид на Јутјубу. Узвикнуо је "Ово је за момке!", вероватно мислећи на пилоте хеликоптера, оборене и убијене претходних недеља. На фотографији се види да му је торзо нагорео, што вероватно указује да је грудима легао на бомбу (да случајно не омане и не падне им у руке жив). Пре тога је испуцао цео оквир пиштоља. И то се види на сликама. Поређалу су један празан и два пуна оквира која није имао времена да убаци и испуца. Зна се и тачан модел пиштоља, неки који њихови пилоти носе од 1948. и направљен је да погађа до даљине од 200 метара.

Miki

pre 6 godina

Kako znate za te poslednje reči?
(Made in Serbia, 5. februar 2018 11:53)

Jedan od te dvojice koju je pilot ubio nije umro odmah, nego je prvo dao intervju, u kome je opisao šta se dogodilo. A slučajno je znao ruski jezik, pa je mogao da prenese poslednje reči pilota.

мики

pre 6 godina

ko si ti da sumnjas u ovakve Bosko Buha price?
(Ivan NG, 05. februar 2018 13:21)

не знам шта си хтео да кажеш. Бошко Буха је заиста херој.

Mandrak

pre 6 godina

Kako znate za te poslednje reči?
(Made in Serbia, 05. februar 2018 11:53)

I ja se ovo pitam. Jedino ako su ga imali na radio vezi do samog kraja. Mada mi više deluje kao potreba da se nečija žrtva uzdigne kroz pravljenje mita. Kako god, neka mu je laka zemlja. Za dušebrižnike koji spominju kako Rusi bombarduju tudju zemlju, neka se prisete da su u Siriju došli na poziv predsednika te zemlje i da ne ratuju protiv sirijske vojske nego pobunjenika. Plastično rečeno, zamislite da su 1999. došli Rusi da spreče da NATO bombarduje našu vojsku i ujedno da bombarduju OVK. Otprilike im je to uloga u Siriji.

Nikola

pre 6 godina

Postoji snimak na kojem pilot aktivira ručne bombe i ubija se, nedozvoljavajući da ga živog zarobe.
Neposredno pre aktiviranja bombi je uzviknuo ovo što novine citiraju, lepo se čuje.
Tako znamo njegove poslednje reči.

Ferdo

pre 6 godina

Ne gubite vreme, Rusi su pokrali Svabe 100%.
Kalasnjikov se zove sluzbeno AK47,sto znaci da je napravljen 1947,
A MP44 se vidi kad je napravljen.
Po funkcionalnosti, a i spoljašnjosti su identični.

I rusi i Ameri su pokrali dosta od nemaca.
Pa nemački inženjeri su odveli amerikance na mesec i osnivači su američkog kosmičkog programa.

...

pre 6 godina

Realno, vidi se eksplozija, znaci da nije nemoguce, ali sve je to samo skretanje paznje s cinjenice da je ruska vojska neorganizovana i da nije zastitila oborenog pilota. Cuju se avioni kako grme iznad, a ipak teroristi nesmetano dosli do pilota? Gde je tu organizacija i odgovornost tih partijskih oficira u ruskoj vojsci?

Pametnjaković

pre 6 godina

@Molder
ne mešaj se čoveče, Artiljerac je u pravu.
Za tvoju informaciju, MP 40 i MP 44 su totalno različite puške. Mp 40 čak nije ni puška već automat za ispaljivanje pištoljskih metaka, istih onih koji je koristio pištolj Luger.

Jipi

pre 6 godina

Ljudsko ludilo na svakom koraku.
A ruski pilot ce dobiti, u svojoj Rusiji, posthumno, medalju za hrabrost,
a njegova porodica ce ziveti u bedi i siromastvu do kraja zivota.

Od Rusije se vise ne moze ocekivati, vec parce metala,
kojim ce se njegova porodica ponositi? Tuga.
(Srebrni Metak, 5. februar 2018

Tacno tako.
I Kalasnjikov se stalno slikao sa brdo ordenja
na grudima, preminuo u najvecoj bedi, a izmislio najpoznatiju
Rusku pusku, napravljena u stotine miliona primeraka
....mada poprilicno je ukradeno od nemackih pusaka,
kad su sovjeti osvojili Berlin.

ja

pre 6 godina

snimak ima vec na netu, od terorista . pilot je uzvikao "Eto vam za pacanov". to je za momke. i bacuo bombu kod sebe. pre toga je ispraznio 2 redovnika iz pustolja, imao je 3. sada znate. porodica dobija penziju pa i pare vec u pocetku.

dobro su ih onda jos Rusi sredili sa 3 rakete. ovde je izginulo dosta terorista. sada znaju, bezi od pilota i aviona.

пацан

pre 6 godina

Kako znate za te poslednje reči?
(Made in Serbia, 05. februar 2018 11:53)

На 0.40 се чује: "Ето за вас пацанов", што значи "Ово је за вас момци".
Вероватно је мислио на терористе у моменту када је активирао гранату.

London

pre 6 godina

>> Jel’ to do aviona ili do operatera ili šta...?

Rusko oružje se uglavnom svodi na glupe bombe. Oni mete gađaju tako što avion leti nisko, pilot pritisne dugme i bomba pod uticajem kinetičke energije aviona i gravitacije "pogađa" metu. Preciznost je... mogla se videti na snimcima ruske avijacije iz sirije (evo snimka sa RT: https://www.youtube.com/watch?v=K_PzdUSXkdg), gde bombe padaju čak i van vidokruga kamere drona koji je snimao metu, po par stotina i više metara.

Čak i za tu "preciznost" avion mora da leti dosta nisko i sporo. Zato i koriste Mig-25... olupinu. Nešto moderniji bombarderi, SU-34, bi takođe morali da lete jednako nisko i jednako sporo, pa njih i ne šalju jer je veća šteta ako ih izgube.

Iz toga razloga koriste snažne bombe, kasetne bombe i slično. Rezultat su masovne žrtve civila u okolnim kućama i čak selima.

Za to vreme NATO je bombardovao SRJ modernim naoružanjem koje su njihovi avioni ispaljivali sa velikih razdaljina i visina. Šansa da ih, ovako s ramena, neko obori je bila nula.

Druga bitna stavka je što zbog "glupog" naoružanja rusi uglavnom bombarduju danju kako bi imali vizuelnu identifikaciju mete i nišanjenje. Njihovi avioni su ofarbani u svetlo-plavu ili svetlo-sivu boju da bi bili teže vidljivi na dnevnom nebu. NATO, s druge strane, bombarduje uglavnom noću jer im precizno "pametno" oružje to dozvoljava, pa su i njihovi avioni ofarbani u tamne boje, često i crni. Letenje danju povećava šansu za obaranje aviona.

Marko

pre 6 godina

Za ove neupucene sto komentarisu kako znaju za njegove poslednje reci pogledajte na internetu snimak pa komentarisite. Ljudska glupost je beskonacna. Pocivaj u miru!

jest

pre 6 godina

SG 44 i AK 47 nemaju nikakve slicnosti. Osim malo po vanjskom izgledu i ideji da se skrati caura. Kalasnjikov koristi obrtno cepni zatvarac dok svabe padajuci blok poput nase papovke.

berkut

pre 6 godina

I dalje mi nije jasno gde su ruski timovi za izvlacenje, linija fronta je jako blizu mestu pada
(steta, 05. februar 2018 11:36)

Koji timovi za izvlačenje pa sistem veze im je iz 60 - 70- tih godina prošlog veka,mislim da oni prvo na TV vide da im je pao avion.
Vidi pilotov telefon verovatno ima barem 10 godina,nije imao kredita da ih pozove i prijavi pad.

Marko

pre 6 godina

A kako se zna koje su njegove poslednje reči? Neko od terorista išao na kratak kurs iz ruskog? Dajte, molim vas...pa ni dete u ovo ne varuje....

kraduckanje nemačke tehnologije

pre 6 godina

А да је украо АК-47 од Немаца је такође ЛАЖ.Протип је из 1943,а Стурмгевер 44,име му каже,се појавио 1944,у десанту на Дрвар.Седи НУЛА.
Нема поправни.
(артиљерац

A kako to da Šturmgever 44 znači da se pojavio 1944. a AK-47 ne znači da se pojavio 1947?

Molder

pre 6 godina

@artiljerac
Mp 40 ili najpoznatiji nemacki automat je dizajniran i napravljen jos 1938,da si ziv i zdrav i od njega je Kalsnjikov napravio to sto jeste...minus jedan,nema popravni.

RD

pre 6 godina

@London

Sve netačno, ruska avijacija je na istom tehnološkom nivou kao i većina NATO avijacija, jedino što moram da priznam da nakon odgledanih par stotina snimaka bombardovanja zaista izgleda kao da su ruske pametne bombe dosta nepreciznije, moguće da je to posledica inferiornosti GLONASS navigacije u odnosu na GPS

aca

pre 6 godina

Zahvaljujuci superiornoj tehnologiji, NATO avijacija uglavnom dejstvuje nocu, Rusi moraju po danu da gadjaju ciljeve, pa su tim i laksa meta.

magic

pre 6 godina

@Mandrak
Plasticno receno, uloga rusa u Siriji je otprilike kao uloga amerikanaca u Siriji.
Jos plasticnije receno, uloga rusa u Siriji je otprilike kao uloga saudijaca u bombardovanju Jemena, koji su takodje dosli na poziv predsednika i takodje ratuju protiv pobunjenika.
A ako cemo da pricamo direktno, onda su rusi u Siriji iz pragmaticnog licnog interesa, a nisu bili u Srbiji 1999 zato sto od toga ne bi imali skoro nikakve koristi.
Ima u istoriji poneki primer altruisticnih intervencija
(recimo kubanci su odbranili Angolu od invazije juznoafrikanaca 1970-h), al Rusi u Siriji ne brane nista osim svojih sopstvenih dubokih geostrateskih, ekonomskih i bezbednosnih interesa na Bliskom Istoku.

Tehničko pitanje:

pre 6 godina

Kakvi so prenosivi zemlja-vazduh sistemi kad mogu da obaraju ovakve moćne avione?

Da li ke SRJ imala ovakve sisteme 1999-te?

Ako jeste, zašto ih nike koristila?

Ako nije - zašto ih nije imala?

Ako ih je imala a koristila, zašto i oni nisu obarali avione ovako lako?


Jel’ to do aviona ili do operatera ili šta...?

Pitanje

pre 6 godina

Mene ipak nešto drugo interesuje i ne očekujem da ću dobiti odgovor. Dan pre ovog događaja rusi su objavili da je jedan SU25 napadnut raketom i da je on nju majstorski izbegao.
Međutim već sledećeg dana oni ponovo šalju novi SU25 u isto područje pa još leti relativno nisko (domet rakete s ramena je do oko 4km) kao da su tražili nekog "đavola". Zašto?

Djordje

pre 6 godina

Jao koliko ovde strucnjaka za vojnu tehnologiju ima koji nemaju vze sa zivotom. Nasmejao sam se dosta gledajuci komentare naucnika koji kazu kako su ruske bombe neprecizne i ne razlikuju preciznost bombe od jednostavno pracenja gde ce projektil tacno udariti. rusi imaju podjednako precizne projektile kao i NATO. Jedina razlika je u sistemu za gledanje koji je kod NATO-a "live" umrezen i prikazuje tacku gde ce projektil udariti na display-u, dok kod rusa taj sistem nije umrezen i onaj ko gleda metu ne zna tacnu koordinatu na koju je onaj ko je ispalio projektil nisanio. Ali stvarno me nasmejaste naucnici.

cobo

pre 6 godina

Svaki ruski pilot zna da mu je glava u torbi kad ide u Siriji na zadatak sa Su-25 dok je sa Su 35 sasvim drugacije iz samog razloga da kosta preko cetiri puta vise. To ti dodje kao kad covek kupi novo auto pa ga cuva a time i sebe.
Posle prvog slucaja sa Su-25 i mucenja ruskog pilota su uveli da svaki pilot ima bombu parat,ako zatreba :(

glonass sucks

pre 6 godina

@Djordje

Imaš gomilu snimaka nastalih prilikom oslobađanja Deir-er-Zora koji idu ovako, grupa od 4-5 zgrada u nekoj pustari, jedna zgrada je u fokusu, raketa/bomba doleće i.. proleće i promašuje i to ne samo tu ciljanu zgradu nego sve živo i pogađa 50 m pored gde nema apsolutno ničeg! Ovakvih je možda 30-40% snimaka, na ostalima normalno pogađuju, e sad ti možeš nama da pričaš šta hoćeš ali činjenica je da su Rusi poprilično neprecizni u odnosu na avione koalicije

London

pre 6 godina

A između ubistva dvojice terorista i samoubistva bombom je posetio lokalnu bolnicu, koju je prethodno bombardovao, i delio kolačiće osakaćenoj deci... verovatno je i organizovao koncert nekog ruskog vojnog orkestra na brzinu, na šta je lokalno stanovništvo klicalo putinu na ruskom. Humanitarni rad ruskih pilota je i ovom prilikom potvrđen.

Srebrni Metak

pre 6 godina

Ljudsko ludilo na svakom koraku.
A ruski pilot ce dobiti, u svojoj Rusiji, posthumno, medalju za hrabrost,
a njegova porodica ce ziveti u bedi i siromastvu do kraja zivota.

Od Rusije se vise ne moze ocekivati, vec parce metala,
kojim ce se njegova porodica ponositi? Tuga.

Jipi

pre 6 godina

Ljudsko ludilo na svakom koraku.
A ruski pilot ce dobiti, u svojoj Rusiji, posthumno, medalju za hrabrost,
a njegova porodica ce ziveti u bedi i siromastvu do kraja zivota.

Od Rusije se vise ne moze ocekivati, vec parce metala,
kojim ce se njegova porodica ponositi? Tuga.
(Srebrni Metak, 5. februar 2018

Tacno tako.
I Kalasnjikov se stalno slikao sa brdo ordenja
na grudima, preminuo u najvecoj bedi, a izmislio najpoznatiju
Rusku pusku, napravljena u stotine miliona primeraka
....mada poprilicno je ukradeno od nemackih pusaka,
kad su sovjeti osvojili Berlin.

Miki

pre 6 godina

Kako znate za te poslednje reči?
(Made in Serbia, 5. februar 2018 11:53)

Jedan od te dvojice koju je pilot ubio nije umro odmah, nego je prvo dao intervju, u kome je opisao šta se dogodilo. A slučajno je znao ruski jezik, pa je mogao da prenese poslednje reči pilota.

berkut

pre 6 godina

I dalje mi nije jasno gde su ruski timovi za izvlacenje, linija fronta je jako blizu mestu pada
(steta, 05. februar 2018 11:36)

Koji timovi za izvlačenje pa sistem veze im je iz 60 - 70- tih godina prošlog veka,mislim da oni prvo na TV vide da im je pao avion.
Vidi pilotov telefon verovatno ima barem 10 godina,nije imao kredita da ih pozove i prijavi pad.

...

pre 6 godina

Realno, vidi se eksplozija, znaci da nije nemoguce, ali sve je to samo skretanje paznje s cinjenice da je ruska vojska neorganizovana i da nije zastitila oborenog pilota. Cuju se avioni kako grme iznad, a ipak teroristi nesmetano dosli do pilota? Gde je tu organizacija i odgovornost tih partijskih oficira u ruskoj vojsci?

munje

pre 6 godina

@mikki Stvarno, šta je sa tvojim mozgom? Rusija je tamo na poziv predsednika zemlje koja se bori protiv terorista, a SAD su tamo jer obučavaju i finansiraju teroriste i nisu pozvani! Jasnije?

London

pre 6 godina

>> Jel’ to do aviona ili do operatera ili šta...?

Rusko oružje se uglavnom svodi na glupe bombe. Oni mete gađaju tako što avion leti nisko, pilot pritisne dugme i bomba pod uticajem kinetičke energije aviona i gravitacije "pogađa" metu. Preciznost je... mogla se videti na snimcima ruske avijacije iz sirije (evo snimka sa RT: https://www.youtube.com/watch?v=K_PzdUSXkdg), gde bombe padaju čak i van vidokruga kamere drona koji je snimao metu, po par stotina i više metara.

Čak i za tu "preciznost" avion mora da leti dosta nisko i sporo. Zato i koriste Mig-25... olupinu. Nešto moderniji bombarderi, SU-34, bi takođe morali da lete jednako nisko i jednako sporo, pa njih i ne šalju jer je veća šteta ako ih izgube.

Iz toga razloga koriste snažne bombe, kasetne bombe i slično. Rezultat su masovne žrtve civila u okolnim kućama i čak selima.

Za to vreme NATO je bombardovao SRJ modernim naoružanjem koje su njihovi avioni ispaljivali sa velikih razdaljina i visina. Šansa da ih, ovako s ramena, neko obori je bila nula.

Druga bitna stavka je što zbog "glupog" naoružanja rusi uglavnom bombarduju danju kako bi imali vizuelnu identifikaciju mete i nišanjenje. Njihovi avioni su ofarbani u svetlo-plavu ili svetlo-sivu boju da bi bili teže vidljivi na dnevnom nebu. NATO, s druge strane, bombarduje uglavnom noću jer im precizno "pametno" oružje to dozvoljava, pa su i njihovi avioni ofarbani u tamne boje, često i crni. Letenje danju povećava šansu za obaranje aviona.

Marko

pre 6 godina

A kako se zna koje su njegove poslednje reči? Neko od terorista išao na kratak kurs iz ruskog? Dajte, molim vas...pa ni dete u ovo ne varuje....

Tehničko pitanje:

pre 6 godina

Kakvi so prenosivi zemlja-vazduh sistemi kad mogu da obaraju ovakve moćne avione?

Da li ke SRJ imala ovakve sisteme 1999-te?

Ako jeste, zašto ih nike koristila?

Ako nije - zašto ih nije imala?

Ako ih je imala a koristila, zašto i oni nisu obarali avione ovako lako?


Jel’ to do aviona ili do operatera ili šta...?

kontroverzni penzioner

pre 6 godina

I dalje mi nije jasno gde su ruski timovi za izvlacenje, linija fronta je jako blizu mestu pada
(steta, 05. februar 2018 11:36)

To kao oni američki timovi za izvlačenje helikopterima? Pa jbg., Rusi nisu sklopili dogovor s teroristima da im ne napadaju te timove za izvlačenje. U vreme bombardovanja Republike Srpske, pa kasnije SRJ, bilo je strogo zabranjeno delovati protiv tih timova za izvlačenje, jednako kao što je bilo i ostalo "vojna tajna" koliko je oboreno i ostećeno neprijateljskih letelica u toj kampanji. U takvim uslovima mogu delovati "timovi za izvlačenje".

Горан

pre 6 godina

Слава хероју. Нека му је лака земља. "Благо оном ко` до века живи, имао се рашта и родити". Мајор Филипов живи у нашим срцима и живеће до века.

Molder

pre 6 godina

@artiljerac
Mp 40 ili najpoznatiji nemacki automat je dizajniran i napravljen jos 1938,da si ziv i zdrav i od njega je Kalsnjikov napravio to sto jeste...minus jedan,nema popravni.

kraduckanje nemačke tehnologije

pre 6 godina

А да је украо АК-47 од Немаца је такође ЛАЖ.Протип је из 1943,а Стурмгевер 44,име му каже,се појавио 1944,у десанту на Дрвар.Седи НУЛА.
Нема поправни.
(артиљерац

A kako to da Šturmgever 44 znači da se pojavio 1944. a AK-47 ne znači da se pojavio 1947?

артиљерац

pre 6 godina

@ jipi Калашњиков умро у највећој беди?Где си то чуо,прочитао или си сам
измислио.Имао је НАЈВЕЋУ пензију у Русији,преко 5000$,и направљен му је спољни
лифт до стана на 3 спрату,јер није било могуће направити унутрашњи.Докле бре
више те лажи и фантазмагорије.Јесте ли нормални?Полудесте од мржње према Русији.Кој вам је мој?А да је украо АК-47 од Немаца је такође ЛАЖ.Протип је из 1943,а Стурмгевер 44,име му каже,се појавио 1944,у десанту на Дрвар.Седи НУЛА.
Нема поправни.

Mandrak

pre 6 godina

Kako znate za te poslednje reči?
(Made in Serbia, 05. februar 2018 11:53)

I ja se ovo pitam. Jedino ako su ga imali na radio vezi do samog kraja. Mada mi više deluje kao potreba da se nečija žrtva uzdigne kroz pravljenje mita. Kako god, neka mu je laka zemlja. Za dušebrižnike koji spominju kako Rusi bombarduju tudju zemlju, neka se prisete da su u Siriju došli na poziv predsednika te zemlje i da ne ratuju protiv sirijske vojske nego pobunjenika. Plastično rečeno, zamislite da su 1999. došli Rusi da spreče da NATO bombarduje našu vojsku i ujedno da bombarduju OVK. Otprilike im je to uloga u Siriji.

RD

pre 6 godina

@London

Sve netačno, ruska avijacija je na istom tehnološkom nivou kao i većina NATO avijacija, jedino što moram da priznam da nakon odgledanih par stotina snimaka bombardovanja zaista izgleda kao da su ruske pametne bombe dosta nepreciznije, moguće da je to posledica inferiornosti GLONASS navigacije u odnosu na GPS

Ferdo

pre 6 godina

Ne gubite vreme, Rusi su pokrali Svabe 100%.
Kalasnjikov se zove sluzbeno AK47,sto znaci da je napravljen 1947,
A MP44 se vidi kad je napravljen.
Po funkcionalnosti, a i spoljašnjosti su identični.

I rusi i Ameri su pokrali dosta od nemaca.
Pa nemački inženjeri su odveli amerikance na mesec i osnivači su američkog kosmičkog programa.

Andrr

pre 6 godina

Nisu mu poslednje reči bile ovo je za družinu nego (u slobodnom prevodu) "ovo je za vas, momci", misleći na teroriste.
Slava mu!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nikola, 5. februar 2018 11:34)

Tako google prevodi, ali nije tacno. Tacno je onako kako je u tekstu.
"Это вам, за пацанов". Ili u bukvalnom prevodu (Ovo je za vas. Za drugove).

magic

pre 6 godina

@Mandrak
Plasticno receno, uloga rusa u Siriji je otprilike kao uloga amerikanaca u Siriji.
Jos plasticnije receno, uloga rusa u Siriji je otprilike kao uloga saudijaca u bombardovanju Jemena, koji su takodje dosli na poziv predsednika i takodje ratuju protiv pobunjenika.
A ako cemo da pricamo direktno, onda su rusi u Siriji iz pragmaticnog licnog interesa, a nisu bili u Srbiji 1999 zato sto od toga ne bi imali skoro nikakve koristi.
Ima u istoriji poneki primer altruisticnih intervencija
(recimo kubanci su odbranili Angolu od invazije juznoafrikanaca 1970-h), al Rusi u Siriji ne brane nista osim svojih sopstvenih dubokih geostrateskih, ekonomskih i bezbednosnih interesa na Bliskom Istoku.

мики

pre 6 godina

ko si ti da sumnjas u ovakve Bosko Buha price?
(Ivan NG, 05. februar 2018 13:21)

не знам шта си хтео да кажеш. Бошко Буха је заиста херој.

Pantagruel

pre 6 godina

Тако је то кад се информишете искључиво из западних медија, па ем касните један дан у сазнавању чињеница, ем вам превод чињеница изгуби на тачности зато што преводите са енглеског на српски нешто што је већ омашено при првом преводу, са руског на енглески. Момак је поступио као прави Спартанац или онако како су радили наши комити (пре балканских ратова) да не би пали живи Турцима у руке. Знао је да нема шта да изгуби. Да би га они зверски мучили и парадирали са њим или га можда чак живог спалили, као што су обореног јорданског пилота пре две године. Зато им је дао што заслужују и како се некада говорило у нашим епским песмама, "није погинуо без замене". Сами Арапи су објавили снимак тренутка у коме га окружују и трче да би се бацили на њега, па након што је активирао ручну бомбу, залежу около и беже. Има да се вид на Јутјубу. Узвикнуо је "Ово је за момке!", вероватно мислећи на пилоте хеликоптера, оборене и убијене претходних недеља. На фотографији се види да му је торзо нагорео, што вероватно указује да је грудима легао на бомбу (да случајно не омане и не падне им у руке жив). Пре тога је испуцао цео оквир пиштоља. И то се види на сликама. Поређалу су један празан и два пуна оквира која није имао времена да убаци и испуца. Зна се и тачан модел пиштоља, неки који њихови пилоти носе од 1948. и направљен је да погађа до даљине од 200 метара.

aca

pre 6 godina

Zahvaljujuci superiornoj tehnologiji, NATO avijacija uglavnom dejstvuje nocu, Rusi moraju po danu da gadjaju ciljeve, pa su tim i laksa meta.

Nikola

pre 6 godina

Postoji snimak na kojem pilot aktivira ručne bombe i ubija se, nedozvoljavajući da ga živog zarobe.
Neposredno pre aktiviranja bombi je uzviknuo ovo što novine citiraju, lepo se čuje.
Tako znamo njegove poslednje reči.

ja

pre 6 godina

snimak ima vec na netu, od terorista . pilot je uzvikao "Eto vam za pacanov". to je za momke. i bacuo bombu kod sebe. pre toga je ispraznio 2 redovnika iz pustolja, imao je 3. sada znate. porodica dobija penziju pa i pare vec u pocetku.

dobro su ih onda jos Rusi sredili sa 3 rakete. ovde je izginulo dosta terorista. sada znaju, bezi od pilota i aviona.

пацан

pre 6 godina

Kako znate za te poslednje reči?
(Made in Serbia, 05. februar 2018 11:53)

На 0.40 се чује: "Ето за вас пацанов", што значи "Ово је за вас момци".
Вероватно је мислио на терористе у моменту када је активирао гранату.

Pametnjaković

pre 6 godina

@Molder
ne mešaj se čoveče, Artiljerac je u pravu.
Za tvoju informaciju, MP 40 i MP 44 su totalno različite puške. Mp 40 čak nije ni puška već automat za ispaljivanje pištoljskih metaka, istih onih koji je koristio pištolj Luger.

glonass sucks

pre 6 godina

@Djordje

Imaš gomilu snimaka nastalih prilikom oslobađanja Deir-er-Zora koji idu ovako, grupa od 4-5 zgrada u nekoj pustari, jedna zgrada je u fokusu, raketa/bomba doleće i.. proleće i promašuje i to ne samo tu ciljanu zgradu nego sve živo i pogađa 50 m pored gde nema apsolutno ničeg! Ovakvih je možda 30-40% snimaka, na ostalima normalno pogađuju, e sad ti možeš nama da pričaš šta hoćeš ali činjenica je da su Rusi poprilično neprecizni u odnosu na avione koalicije

Marko

pre 6 godina

Za ove neupucene sto komentarisu kako znaju za njegove poslednje reci pogledajte na internetu snimak pa komentarisite. Ljudska glupost je beskonacna. Pocivaj u miru!

jest

pre 6 godina

SG 44 i AK 47 nemaju nikakve slicnosti. Osim malo po vanjskom izgledu i ideji da se skrati caura. Kalasnjikov koristi obrtno cepni zatvarac dok svabe padajuci blok poput nase papovke.

Djordje

pre 6 godina

Jao koliko ovde strucnjaka za vojnu tehnologiju ima koji nemaju vze sa zivotom. Nasmejao sam se dosta gledajuci komentare naucnika koji kazu kako su ruske bombe neprecizne i ne razlikuju preciznost bombe od jednostavno pracenja gde ce projektil tacno udariti. rusi imaju podjednako precizne projektile kao i NATO. Jedina razlika je u sistemu za gledanje koji je kod NATO-a "live" umrezen i prikazuje tacku gde ce projektil udariti na display-u, dok kod rusa taj sistem nije umrezen i onaj ko gleda metu ne zna tacnu koordinatu na koju je onaj ko je ispalio projektil nisanio. Ali stvarno me nasmejaste naucnici.

cobo

pre 6 godina

Svaki ruski pilot zna da mu je glava u torbi kad ide u Siriji na zadatak sa Su-25 dok je sa Su 35 sasvim drugacije iz samog razloga da kosta preko cetiri puta vise. To ti dodje kao kad covek kupi novo auto pa ga cuva a time i sebe.
Posle prvog slucaja sa Su-25 i mucenja ruskog pilota su uveli da svaki pilot ima bombu parat,ako zatreba :(

Pitanje

pre 6 godina

Mene ipak nešto drugo interesuje i ne očekujem da ću dobiti odgovor. Dan pre ovog događaja rusi su objavili da je jedan SU25 napadnut raketom i da je on nju majstorski izbegao.
Međutim već sledećeg dana oni ponovo šalju novi SU25 u isto područje pa još leti relativno nisko (domet rakete s ramena je do oko 4km) kao da su tražili nekog "đavola". Zašto?