Aktuelno

Ponedeljak, 05.02.2018.

10:00

"Do 2008. sam mislila da će nas ubiti ako kročimo u Srbiju"

Izvor: B92

"Do 2008. sam mislila da æe nas ubiti ako kroèimo u Srbiju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

127 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 6 godina

@(hill, 5. februar 2018 22:44)

Mada se slažem da teško ko normalan može podržavati monarhiju, argument za to kako neko može bolje voditi državu samim 'rođenjem' se ogleda u tome što prinčevi i princeze od malih nogu bivaju pripremani za svoju buduću ulogu. To, naravno, ne znači da su sposobniji od drugih već samo da imaju više prilika od 'plebsa' da nauče kako pravilno voditi kompleksan mehanizam države.

Ja se ne bih složio da je taj mali argument u prilog heridetarnoj monarhiji dovoljan da poklopi hiljade drugih argumenata protiv takvog ustrojstva al' eto, pitao si...

Darko

pre 6 godina

Neobavešteni kralj nije imao pojma da mu zlato iznose iz zemlje?...Kakvi smo mi Srbi, taj apsurd bi čak mogao biti i tačan. I...kakva korist od kralja koga svi driblaju? Ovi monarhisti su izgleda onaj najprimitivniji deo Srba.

John

pre 6 godina

Ako su princeza Jelisaveta i princ Carls drugo koleno to znaci da su njih dvoje rodjeni brat i sestra!
(Lazar, 5. februar 2018 15:06)

Višestruko netačno.
Prvo, "koleno" i "stepen" nisu isto. Rođeni brat i sestra su u drugom stepenu srodstva, ali u prvom kolenu.
Drugo, Jelisaveta i Čarls nisu rođaci u drugom kolenu. Jesu rođaci, ali ne u drugom kolenu. Najverovatnije je u pitanju pogrešan prevod engleskog izraza "second cousin" - u bukvalnom prevodu "drugi rođak", ali to ne označava niti drugo koleno, niti drugi stepen.
Treće, njih dvoje imaju zajedničke pradedu i prababu - grčkog kralja Đorđa I i kraljicu Olgu, tačnije dede su im bile rođena braća - to bi na našem bilo 6. stepen ili 3. koleno.

Aleksandar

pre 6 godina

@(žena-zmaj, 5. februar 2018 16:05)

Pa mi uveliko imamo Dušanov zakonik - on je propisivao da važi samo za kmetove tj. običan narod, a nije važio za vlastelu baš kao i današnji zakoni... Dušanov je samo to i eksplicitno navodio.

Џони

pre 6 godina

@Cisto zbog inspiracije pitam


"Palsy" (чита се "полси", а значи "парализа", "килавост", "неспособност"), вероватно на темељу енглеске верзије Павловог имена ("Paul" - чита се "Пол").

Enough said...

pre 6 godina

Protjerati sve ove, i kvazidinastijaše i 'demokratski izabrane', naći direktnog potomka Dušana Silnog i vratiti Dušanov Zakonik i slijepo ga se držati.
(žena-zmaj)

A tebe u Lazu i baciti ključ...

Zoki ?

pre 6 godina

Ne vredi, komunisti su im isprali mozak o blagu koje je odneto iz zemlje i ponavljaju kao papagaji. Gospodo, nije zlato izneo kralj Petar II - nego vlada koja je odlučila i o njegovoj evakuaciji. (Niko do sada nije rekao šta je bila pametnija opcija!) Knez Pavle sa porodicom je proteran odmah nakon puča, prema tome nije "pobegao" iz zemlje nakon 6. aprila.

azra!ravno do dna

pre 6 godina

pa naravno da ga je cercil odveo u keniju kad je su karadjordjevici ubili cercilovog rodjenog brata aleksandra obrenovica

eh

pre 6 godina

O "pametnom" knezu Pavlu... Čerčil ga je tretirao kao što je i trebalo da ga tretira - kao smrdljivi sir... Knez Pavle, lopov koji je pokrao celokupni budžet SHS (počev od 1938), ljubitelj Hitlera i veleizdajnik... A za vas koji danas tvrdite"šta bi nam falilo da smo poslušali kneza Pavla (tj. bili kao narod Hitlerovi saradnici)" i koji tvrdite da je 27-mi mart nešto čega Srbija treba da se stidi, vaš argument je čist fašizam i zlo. Pored celokupne dinastije Karađorđević, a posebno pametnjakovića koji je kreirao YU, nisu nam ni bili potrebni neprijatelji (izuzev Karađorđa, kojem svaka čast i poštovanje).

hill

pre 6 godina

Ne znam kako neko normalan moze podrzavati monarhiju. Neki "prestolonasljednik" bi da vlada samo zato sto je nekom slucajnoscu rodjen kao sin "kralja" i "kraljice". Kakav se parametar sposobnosti vodjenja drzave ogleda u tome ciji si sin. A ovu sa knjigom i pricom da su Karadjordjevici protjerani ne treba uopste komentarisati.

Srdjan

pre 6 godina

Knez Pavle je sve radio kako bi izbjegao rat, zelio je da postedi svoj narod rata i svega sto on nosi sa sobom. Nazalost, narod to nije na pravi nacin prepoznao. Istini za volju, pitanje je i da li bi se Hitler drzao dogovora, al vjerujem da bismo danas bili u mnogo boljoj situaciji. Ne kazem da je trebalo stati na stranu nacista, samo kazem da je trebalo ostati neutralan kao sto su to npr. uradili Svajcarci.

Cisto zbog inspiracije pitam

pre 6 godina

“Vinston Čerčil je prevario mog dedu i držao ga u kućnom pritvoru u Keniji 10 godina! Imao je grozan nadimak za mog dedu koji neću reći jer ne želim da ga oživim.“

Grozan nadimak? Da li neko zna kakav mu je nadimak dao?

Srdjan

pre 6 godina

@Koja dinastija?

Da, prvi kralj bio unuk nepismenog seljaka. A s druge strane, knez Milos Obrenovic je takodje bio nepismen! Hej, knez, a nepismen.

st

pre 6 godina

(Nenad, 5. februar 2018 16:19)
cisto lupetanje...francuska se nije borila...Holandija nije sravnjena sa zemljom npr Rotterdam...
Samo smo se mi borili (12 dana bezuspesno jeli)

Delije Čikago

pre 6 godina

Pavle je napravio krucijalnu grešku, pravi istoričari to znaju, danas bi Srbija bila 5 puta veća zemlja, imao je dva sporazuma, ni jedan nije prihvatio.

Pera

pre 6 godina

Kole pise da je Jelisaveta Karadjordjevic prodala vilu "Crnogorka" nekom tajkunu za 15 miliona necega i "zapalila na Zapad" . I dobija blizu 400 pluseva dok Nenad dobija mnogo manje glasova jer misli drugacije .

Nenad objasnjava da je kuca jos uvek neprodata!

Eto tako se zivi u Srbiji: prvo lazne vesti, onda komentari besposlenih ljudi! Tako zivi Srbija otkako je sveta i veka ! Niko se nije posubnjao da su u pitanju lazi i obmane. Istina i i nije vazna!

Petar

pre 6 godina

Obrenovići su pogubili Karađorđa a onda su Karađorđevići iz osvete napali na Obrenoviće. Jedna i druga Dinastija je okrvavila ruke, samo da bi došla na vlast Srbije. Ja se nadam uz Božiju pomoć da će Srbija postati monarhija i da će doći potomci iz loze Nemanjića. B

John

pre 6 godina

Nek mi neko objasni tu floskulu "narodno zlato".Posto se to ponavlja kao neka mantra.
(D, 5. februar 2018 11:54)

To i jeste samo floskula i ništa drugo. "Narodno zlato" ne postoji. Postoji i postojalo je samo državno zlato, državne zlatne rezerve. Kao što danas imamo i devizne rezerve.

Svaka država koja drži do sebe, brine i o svojim deviznim i/ili zlatnim rezervama (Ameri svoje drže u vojnoj bazi). I logično je da se u slučaju rata sklanjaju na sigurno. Onio zlato koje je odletelo iz Nikšića predstavlja samo deo dela zlatnih rezezvi KJ. Najveći deo je sklonjen još pre izbijanja rata u SAD i Tursku.

A šta je bilo sa zlatom?
- Turska je sve vratila. Amerizadržali deo kao nadoknadu za nacionalizovanu imovinu, razliku vratili.
- Nemci uzeli šta su zatekli (vraćeno posle rata, kroz ratnu štetu)
- Ustaše i četnici razvukli šta su našli
- Ono što je ukrcano u avione - e, od toga se finansirao rad izbegličke vlade, kraljevska porodica primala apanažu i oficiri JVVO (ne JVUO) primali plate (kao i na Krfu i Solunu u prethodnom ratu)

Da ne govorimo da se kralj Petar II uopšte nije ni pitao oko iznošenja zlata (verovatno nije ni znao koliko ga ima), to je naredila vlada (Simović i ekipa)
E, al' posle došlo zgodno da se kralj ocrni, pa otuda "Pobegao kralj i odnepo narodno zlato"

Samo pitam

pre 6 godina

Na kom jeziku ova piše knjige i daje intervjue?

U vreme “Izbeglištva” Karađorđevića u Engleskoj, tamo takođe žive i Pekić i Crnjanski. Nije valjda da nisu znali da ih kontaktiraju i kaŸu im: Ej ajde sevap je kad ste već tu, naučite nam decu Jezik naroda kojem pripadaju!

Jol setili se da “progovore” tek kad im neko došapnuo da će moći da se džora, možda ih čak i restituiraju, jer eto ide kraj komunizmu...

Pavle možda, ali ovi posle njega ni počemu nisu Srbi! Pa kao takvi ne znam koji će nam...

pera

pre 6 godina

interesantno da se velike srpske patriote koje se busaju junastvom i pravednoscu srpskog naroda toliko zalazu za saradnju sa nacistima zarad cuvanja zivota... majku mu, gde je tu junastvo i pravda?

slabočitamizmeđuredova

pre 6 godina

@ Knez Pavle je bio pametan, nije hteo rat sa Nemcima. Englezi svu izazvali proteste i naljutili Nemce. Mi danas to mozemo da gledamo kako hocemo ali tako je, covek je hteo da izbegne rat. Mi da smo gledali svoja posla kao sto je on hteo, danas bi Srbija izgledala mnogo drugacije
(scream, 05. februar 2018 17:47)

I ja to vidim slično. Negde sam pročitao kako su se Danci suprotstavili okupacionoj Vladi - nisu išli na posao, štrajkovali. Norvežani su isto pametno odigrali a posle obesili Kvislinga za primer. Imali pokret otpora, sabotirali nemačku mornaricu i sl. A narod i zemlja sačuvani. Jeste ih Hitler smatrao pravim Arijevcima, za razliku od Slovena, ali i mi smo mogli sačekati kraj rata i onda se uključiti. Ionako nikakav tas na toj vagi nismo bili.

NoName

pre 6 godina

@monarhista

Ah, jos jedna osoba ispranog mozga. Brale, ne pita se vise ista monarhija ili politicar, pita se kapitalizam. Pitaju se neke druge budale, koje sebe nazivaju mocnicima. Nece ovde biti ista bolje, koga god izabrali ili koga god namestili.

Teslin kolega

pre 6 godina

@bljak
Naravno da je svaka kraljvska dinastija počela s tamo nekim nepsmenim "revolucionarom", ali ne može dinastija biti porodica čiji je prvi kralj bio unuk nepismenog seljaka koji su vladali sve skupa 38 godina i imali ukupno 2 kralja, klinca Petra II ne računam, i još k tome na vlast došli kad su poubijali jednu takvu istu "dinastiju", to ne može se nazivati dinastijom!

bob rock

pre 6 godina

pocelo se o temi iz clanka a zavrsilo se , kao sto to kod nas obicno i biva , na necem sasvim drugom...e , sad jedan od tih detalja iz rasprave..pitanje za svaku prosecnu srbendu : kakva je razlika da li je zlato iz ondasnje jugoslavije zavrsilo u rukama nacista , amerikanaca , engleza ili karadjordjevica...

Iosonoalfista

pre 6 godina

Slazem se sa likom koji je rekao da treba podici spomenik knezu Pavlu. Da je njegova ideja prosla, em bismo bili mnogo brojniji, em ne bi dosli komunisti, em bismo bili mnogo bogatiji i srecniji, jer ne bi izginulo toliko ljudi. Sve u svemu, "bolje rat nego pakt", nam nista nije dobro donelo. A sto se Cercila tice, ocitao je njemu lekciju Vojvoda Voja Tankosic.

scream

pre 6 godina

Knez Pavle je bio pametan, nije hteo rat sa Nemcima. Englezi svu izazvali proteste i naljutili Nemce. Mi danas to mozemo da gledamo kako hocemo ali tako je, covek je hteo da izbegne rat. Mi da smo gledali svoja posla kao sto je on hteo, danas bi Srbija izgledala mnogo drugacije

Џони

pre 6 godina

Конкретно њих две ми је у извесном смислу жао, нарочито Кетрин, за коју знам да је имала мучну прошлост и пропали брак са насилником и јурисукњом Каспером Ван Дином (ових дана мучи муку и са ћерком Индијом коју покушава да избави из секте). А што се Карађорђевића генерално тиче, мислим да су били можда не баш злонамерни, али дефинитивно некомпетентни (како је неко овде приметио, не баш паметни) политичари, који су веровали да се боре за интересе "проширене Србије", а након што су касно увидели да је савез са дојучерашњим агресорима и отвореним антисрбима био грешка, уследили су Марсеј 1934, Хитлерова агресија, пад под комунизам, и на крају деведесете. Веровали смо да су династија мондијалиста и европејаца, питомци француских школа, франкофилија, демократија, џа-бу... а заправо су њима (чак не ни толико скривено) све време управљали претходници данашњих Ротшилда и Сороша. Дакле, суштински, једна династија левичара и глобалиста, која је претендовала на то да се бори за српске интересе...? Наравно да то никако није могло уродити плодом. Али, понављам, питање је да ли су Карађорђевићи икада били свесни тога.

Тарми пфк

pre 6 godina

Лудило , ко ово може похватати ? А боље просити него бити дио ових династија , чуда..Џаба и новац и дворови ..

žena-zmaj

pre 6 godina

Protjerati sve ove, i kvazidinastijaše i 'demokratski izabrane', naći direktnog potomka Dušana Silnog i vratiti Dušanov Zakonik i slijepo ga se držati.

xyz

pre 6 godina

Слабо су кнез Павле и Стојадиновић припремили Србе за несреће које су их
снашле. Додуше тешко је и наслутити да имаш монстрме у комшилуку,али неки
опрез је морао постојати.

stvarno

pre 6 godina

@fredie,
Karađorđevići su bili toliko poštovani, da je zapadnoevropska štampa,p osebno fransuska pisala da je najbogatiji kralj u Evropi kralj Aleksandar Karađorđević iz najsiromašnije zemlje na kontinentu!

Fcrs

pre 6 godina

Zamislite te ljudske sklopove koji misle da je DINASTIJA neka osovina oko koje se stvara država i okuplja narod, da neko samim svojim rodjenjem dobije pravo da upravlja državom i nacijom! To su upravo ljudi koji su najveći neprijatelji bilo kakve ideje da ova planeta krene u nekom drugom, normalnijem i zdravijem smeru!!

Nenad

pre 6 godina

@Kole,
Kuca je jos uvek na prodaju. Nekoliko miliona je ustvari 15. Na kuću ima pravo pošto je kupljen plac za sopstvene pare i dignuta kuća od sopstvenih para.

Nenad

pre 6 godina

@Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville,
Nijedna od navedenih zemalja nije bila okupirana u klasičnom smislu te reči. Svima je ostala lokalna uprava i to ne tipa Milan Nedic. Sa Dancima su Nemci opstili preko ministarstva inostranih poslova i nemacke ambasade. Jedino što je "moralo" je da proizvodnja bude za potrebe Vermahta, za pare naravno. Danci su imali ekonomski bum pod "okupacijom". Uzgred, odupirali su se čitav 1sat i 55min "napadu" Nemaca.
Nijedna zemlja zapadne Evrope nije bila okupirana niti ratovala sa Nemcima kao Poljska, Rusija i CG,Srbija,BiH (pošto nije cela Jugoslavija bila protiv Nemaca, jel'te). Tu je okupacija bila do istrebljenja, sve ostalo je bila šala za decu.

čitaj knjige iz istorije

pre 6 godina

@trk po knjigu istorije,vjerovatno znaš da je Staljin sa Hitlerom sklopio mir o nenapadanju ,pa zašto onda u Drugom svjetskom ratu izgibe 20 miliona stanovinika SSSR-a?

Gandi

pre 6 godina

Ovaj udbaski spin oko Karadjordjevica i kradje zlata i slicno, nikako Srbinu da izadje iz glave. Stvarno zasluzujemo sve sto nam se desava. Pritom, nit sam republikanac, nit sam monarhista.

Istina

pre 6 godina

Dva veka lažne istorije koja je počela sa Karađorđevim albanskim poreklom i vezom sa Cincarima i Heterijom, a završava se sa ovim. Ovo je bukvalno šlag na tortu i ona i njena majka.

Aleksandar

pre 6 godina

@"Nek mi neko objasni tu floskulu "narodno zlato".Posto se to ponavlja kao neka mantra.
(D, 5. februar 2018 11:54)"

"Floskula" narodno zlato su pare od poreza pretvorene u zlatne poluge.Kojoj su nameni služile, kao rezerva, kao aktiva, nije bitno. U monarhiji svaki monarh voli da misli da mu je vlast data od Boga i da nema šta oni od kojih se porez skuplja da mozgaju kamo te pare idu. U praksi(do današnjeg dana) pola para od poreza koji se naplati pojede mrak, a koliko koji mrak sme da pojede određuje glavni Baja, u ondašnjem slučaju kralj. Dakle, ako ti od tvojih npr. 50.000 din plate država na ime poreza uzme npr. 20% tih 10.000 ide negde, a ti nemaš pojma gde.Da li ga zoveš zlatom i nekako drugačije, nebitno je.Da li u zlatne poluge, da li u "investicije" nije važno. Da sad izbije neki rat i ova ekipa zapali i ponese trezor Narodne banke sa sobom kako bi zvao pare koje su odneli?

Kyle and Peel

pre 6 godina

@vojislav

simovic je bio izigran na kartu rodoljublja. pucisti su ga uzeli jer je bio mnogo postovan u vojsci i kao takav je uticao da se vojska ne okrene protiv pucista.

britanci su pare dali zemljoradnickoj stranci i nekolicini ljudi koji su imali vazne funkcije u pogledu uticaja na javnost, poput jednog cove koji je bio u upravi lista politika.

a njihov veliki spijun bio je borivoje mirkovic kog u bajicevoj seriji glumi ristovski. on je cak trazio da pociva u engleskoj a ne u rosnom valjevu. bio je opijen britancima.

Тата спалио Ђенку

pre 6 godina

@(ignorantno lupanje, 05. februar 2018 13:52)

Пусти титову КПЈ историју. "Државна каса" је завршила у рукама усташа (један већи део) и италијана.

Branko VW Fanatic (Ich rufe die Polizei an)

pre 6 godina

Onaj BRE Obrenović je bio nepismen ali je imao kliker za sve. Da smo se njega držali i njegovog puta sad bi bili CAREVI. Ali neeeeeee Srbi hoće Karađorđevićeeeeee! Eto vam sad, nacija blizu izumiranja, 4 miliona mrtvih i još toliko raseljenih po belom svetu, koji realno mentalitetom i nisu više Srbi. I tako idemo polako u propast. Laganica...

John

pre 6 godina

(Kvazimodo Sorabius, 5. februar 2018 13:12)

Već 2 godine trubiš o ovome na raznim stranama interneta (2x telegraf, 1x alo). Ajd' malo da 'oladiš. (Gugl je čudo...) Karađorđe nije bio iz Klimenata, Krađorđe je slavio Svetog Klimenta, kao i sin mu. Tek je kralj Petar promenio slavu i uzeo Svetog Andreja Prvozvanog, između ostalog i zato što je na taj dan Karađorđe oslobodio Beograd od Turaka.

Čorović rekao? E, ako je Ćorović REKAO (bez ikakvih pisanih dokaza ili tragova) mora da je tako...
NEgo, probaj ovo isto da pomeneš Radošu Ljušiću (svašta mu se može zameriti, ali ne i to da je stručnjak za istoriju), pa da vidim kako ćeš da se provedeš...

my way

pre 6 godina

@marija
Srbija pod Karadjordjevicima bila cenjena i postovana!? Jel zato pod Karadjordjevicima usla u 2 svetska rata i jel zato ubijeno 4 miliona Srba pod tim genijalcima?
(auu, 05. februar 2018 13:57)

Kako su to Karadjordjevici ubacili u Srbiju u 2 svetska rata? Tako sto nisu odgovorili na aneksiju Bosne? Tako sto su prihvatili 9 od 10 tacaka austrougarskog ultimatuma nakon sto je Gavrilo Princip ubio Ferdinanda sa predlogom da se o toj jednoj odluci arbitrazom suda u Hagu, ili komisije velikih sila? Tako sto su prihvatili Hitlerovu ponudu da ostanemo neutralni? Naravno da je Srbija bila postovana za vreme Kradjordjevica, naravno i Obrenovica, uopste ne stajem na stranu bilo koje dinastije, jer su obe imale svoju ulogu u oslobodjenju i brzom razvoju Srbije i njenog nepismenog naroda od otomanske represije. Sto se zlata tice, knez Pavle je veliku vecinu spasio tako sto ga je pre rata sklonio u SAD. Sve je radjeno toliko transparentno i cisto da bi nam i Nemci pozavideli. Zato je prakticno svo zlato kraljevine posle rata vraceno Titu osim procentualno minornog dela koji je sto u zemlji ostao, pa pao u ruke najvecim delom ustasa i onoga sto su pucisti potrosili. Deo zlata koje je knez Pavle spasio nam je na volseban nacin doduse uzela Amerika kao naplatu za nacionalizaciju, no to nove komunisticke vlasti nije mnogo interesovalo, bilo im je dovoljno plena.

Kolee

pre 6 godina

@auu pa drize moj, ti Karadjordjevici su potpisali kapitulaciju, i ni jedan srbin nebi poginuo u drugom sv ratu da nisu dosli komunisti, protjerali kraljevsku porodicu! Podsjeticu te na cuvene rijeci komunista, "bolje rat, nego pakt"! Tako da ti ta konstatacija ne pije vodu!

Hansolo

pre 6 godina

Pa, trebalo je bolje da se raspita.
(Hello, 05. februar 2018 10:15)

Trebala je I Srbija bolje da se raspitala o svojoj kraljevini.. Kamo sreće da smo ostali kraljevina, a ne ušli u neki polukomunizam koji nas je satro ovako.. Skoro Sve kraljevine sveta su cenjene i bogate.. Samo mi pljujemo naše monarhe.. Zato smo takva gubernija postala..

ledeni gale

pre 6 godina

да није било тог неписменог сељака ти би сада говорио турски,а ко и мало познаје историју,зна да је принц Павле велика личност.

bljak

pre 6 godina

prvi "kralj" je bio unuk nepismenog seljaka, kakva je to dinastija?!
(Koja dinastija?, 5. februar 2018 10:43)

A prvi kraljevi drugih dinastija su bili pismeni, prosveceni i kulturni? Ne mislim na kraljeve u novijoj istoriji nametnute spolja, npr. kao kad je Grcima nametnut kralj iz nemacke loze. Prvi kraljevi su bili nepismeni krezubi i surovi pobednici plemenskih sukoba za vlast. Mozda nisu bili unuci nepismenih seljaka, ali su bili unuci nepismenih osvajaca. I sami su bili nepismeni, jer mac i pero nisu isli zajedno. Ono sto je senka na dolazak Karadjordjevica nije njihovo seljacko poreklo, nego surovo ubistvo kralja-prethodnika, dogadjaj koji je zgrozio celu monarhisticku Evropu.

popina

pre 6 godina

Vaš "rehabilitovani" Draža zaista na početku jeste krenuo kao antifašista i imao je potpunu savezničku podršku, međutim nije prošlo dugo dok nije počeo šurovati s Nijemcima i Italijanima i zbog toga su se onda Ameri i Englezi priklonili Titu i partizanima, onda je pred kraj rata opet prmijenio stranu i spasio te pilote, no to ga ne abolira od zločina koje je činio prije toga. Ova verzija događanja o Draži i četnicima se može naći u Encyclopedia of the Holocaust od Jevreja Israela Gutmana, nije ustaška propaganda!(Napredna istorija, 05. februar 2018 11:41)

Ne postoji nijedan pisani dokaz ni svedočenje da je ravnogorski pokret sarađivao sa nemačkim okupatorom.Jesu pojedine četničke grupe sarađivale,ali one nisu bile pod Dražinim komandom,već su delovale samostalno.Pregovore sa okupatorom su obavljala oba pokreta i ona su se ticala razmene zarobljenika.Četničke jedinice u Crnoj Gori,Hercegovini i Dalmaciji su sarađivale sa Italijanima.Ali treba reći da se srpski narod sklanjao od ustaškog terora u italijansku okupacionu zonu,gde je dobio zaštitu.Osim nekoliko incidenata italijanski fašisti nisu vršili zločine nad civilima na teritorijama,koje su okupirali.

srecko

pre 6 godina

Kakvi komunisti, kakav Tito? Tito je u to vreme, kada su njenog dedu "proterali" još uvek živeo u ilegali i putovao sa lažnim papirima. Da nije Tito ustao iz groba, uselio njenog rodjaka u Beli dvor, vratio vilu njenoj majci, kandidovao njenu majku na predsedničkim izborima 2004 i još lovio monarhiste po Srbiji posle 2000?

kole

pre 6 godina

Ti Karadjordjevici su bili i ostali najvece zlo koje je zadesilo Srbiju od pocetka 20. veka. Ova Jelisaveta je kmecala i prenemagala se kako hoče svoja kuča da joj vrate, jer su tu njene uspomene na detinjstvo i sl. patetika. Sad cujem da je tu vilu "Crnogorka" prodala nekom tajkunu za par miliona i zapalila sa lovom na zapad gde duhovno i mentalno pripada.

auu

pre 6 godina

@marija
Srbija pod Karadjordjevicima bila cenjena i postovana!? Jel zato pod Karadjordjevicima usla u 2 svetska rata i jel zato ubijeno 4 miliona Srba pod tim genijalcima?

Mile

pre 6 godina

Opet rafalna paljba. Mnogo je tu kuca i imanja koje su dede puskom otele, pa ostavile potomstvu u amanet lazima da cuvaju. Jos je Srbija pod okupacijom, al nece trajati doveka.

marko

pre 6 godina

Ajde molim te, sve skupa su na vlasti bili 38 godina, od toga 23 godine u SHS odnosno Jugoslaviji, na vlast su došli 1903. kad su na dvoru poubijali Obrenoviće i prvi "kralj" je bio unuk nepismenog seljaka, kakva je to dinastija?!
(Koja dinastija?, 5. februar 2018 10:43)

Па то ти је управо то, права Династија из народа који се сам изборио за своју слободу, за своју државу, и за своју Династију. Србија је имала у својој историји може се рећи 5 Династија. Неке земље никад нису имали ни једну. А земље које су се ослободиле од Османлија полсе Србије уопште нису ни добиле дозволу да имају сопствену Династију из свог народа, него су им велики послали некаквог свог грофа или лорда који је касније постао Краљ.
Ето, то ти је Династија, али то не може разумети неко ко је никад није имао, или љубитељ ових криминалаца комуниста.

ignorantno lupanje

pre 6 godina

- Proterali 1941? Tvoj deda i Petar II Karađorđević su sami pobegli sa državnom kasom 1941. Niko ih nije proterao. Ili ne znaš istoriju Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i tvojih predaka, ili se praviš da ne znaš.

- Do 2008. si mislila da će vas u Srbiji ubiti? Pa tvoja majka je bila predsednički kandidat 2004. i najnormalnije je živela u Srbiji. Tvoj rođak Aleksandar II Karađorđević se preselio u Beli dvor 2001. i od tada mu država plaća račune.

Ne, niko ne može biti ovoliko ignorantan. Mislim da namerno pišeš laži u svojoj knjizi.
(srecko, 5. februar 2018 11:17)

Sve je to u redu, samo šta to znači "ignorantan"? Onaj koji nešto ignoriše ili si hteo da kažeš "neznalica"?

trk po udžbenik istorije

pre 6 godina

Kamo lepe sreće da je prošao plan kneza Pavla, Srbija ne bi ratovala u drugom svetskom ratu (kao što ni Švajcarska nije), ne bi izginulo skoro trećina stanoviništva, Narodna biblioteka bi i dalje čuvala srpski identitet a ne uništena za vjek i vjekov, ne bi došli komunisti nakon toga. Knezu Pavlu spomenik da podignete nezahvalnici.

freddie

pre 6 godina

Budi ponosna.
Srbija je bila najcenjenija ikada pod Karadjordjevićima.
Sa njima smo bili veliki i časni.

A onda nas je Čerčil prodao boljševicima.
Bogu hvala da niste završili kao Romanovi.

Ako je bila velika i cenjena, sto srbija nije prodala Čerčila boljsevicima? Mislim da vi imate deluziju vlastite velicine.

Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville

pre 6 godina

U proleće 1941, kada je porodica Karađorđević napustila Jugoslaviju, već su bile okupirane: Poljska, Danska, Norveška, Belgija, Holandija, Luksemburg, Francuska, pa i Čehoslovačka se tu može svrstati, iako nije okupirana u ratu.

Svi šefovi država (osim kralja Danske) i vlade svih tih zemalja su se već nalazile u Londonu, jer je Velika Britanija sa svojim dominionima bila jedina zemlja koja je u tom trenutku ratovala protiv nacista. Bilo je jedino normalno da se i naša vlada i kralj takođe pridruže njima.

Pretpostavljam i da je bilo bolje da su zlato ostavili nacistima?

Ni u jednoj od svih tih država se ti vladari i članovi tih vlada ne nazivaju "pobeguljama", osim u Srbiji.

Bez ikakve želje da veličam četnički pokret, moram da kažem da je ovakvo etiketiranje Karađorđevića obična propaganda, nastala iz potrebe da se oni isključe iz političkog života posle rata. Sa političke tačke gledišta, logičan potez, ali razlozi za to su prestali da postoje, pa nema potrebe da se to i dalje potrže.

Kvazimodo Sorabius

pre 6 godina

"Istorija Srba", Vladimir ?orovi?, knj. 2, str 252. pretposlednji pasus, drugi red: "Karadjordjevi muski preci dosli su preko Vasojevica iz Klimenata"
Potpuno isti podatak je u "Gradja za istoriju Srba", Jovan Skerlic, 1910. god.
Za neupucene i lenje: Klimenti, kao Katolici, kad su u Islamu - Keljmendi, zloglasno pleme iz centralne Albanije. Pretprosle godine "priznao" Sulejman Ugljanin: "sta 'ocete, Karadjordjevici su moja familjija..."
Karadjordjev deda se zvao ?erđ Pjetraj.
Kralj Petar, i Aleksandar, su ugasili Kraljevinu Srbiju 1918, NBgd i Zemun bili u "Hrvatskoj banovini".
Napravili su na krvi Pravoslavnih Balkana Albaniju, prekidajuci istorijsko pravo Srbije za izlaz na more, doveo Petar svog rodjaka (Leku Zogua) na "presto" nikad u istoriji postojece drzave, narodu koji je uvek bio veran okupatorima, Albaniji - za kralja.
Prodali Bor, Majdanpek i Trepcu a sve novce strpali na svoje racune, od cega su "kupovali", Bled, Brdo kod Kranja, brodogradiliste Kraljevica kod Rijeke, ogromno imanje na Romaniji, Belje u Baranji, Karadjordjevo kraj Backe Palanke, Oplenac, Dedinje, imanje na Rtnju - koje je Milosevic dovrsio, vinogorje u Kavadarcima, Kraljicinu plazu i Sveti Stefan...
Ipak, glavninu su IZNELI u inostranstvo, u Francusku: glavni akcionar Aleksandar u Francuskom metrou, Francuske zeleznice i Bank agrikol; u Englesku - koja je iz interesa skrivala istinu, pa toboze "iz samilosti" primila Karadjordjevice. Oko 600 kg zlata je zavrsilo u USA. Povecu sumu su imali na racunima u Svajcarskoj: koji su NUDILI da otpecate racune i sefove, ali je ubrzo nastao raspad Yugoslavije, ratovi i - Svajcarci se ucutali.
O zlatnim polugama, delom ostavljenim na Kapinom Polju kraj Niksica, u spiljama oko Manastira Ostrog - istina se zaboravila.
Revizionisti pod plastom demokratije, zbog pomodarstva i maloumnosti, vracaju sta ne treba, sta nikako nije njihovo, ocijukaju s potomcima onih koji su izvrsili genocid nad Obrenovicima, 1903. I bi da nas vrate u feudalno doba, da ugase republiku, gde na izborima ne mozemo da promenimo vlast, a kamo li kralja, pupupu, daleko bilo.
Na kraju, poslednja SRPSKA DINASTIJA nisu Karadjordjevici, ni Teodorovici+Martinovici=Obrenovici, vec Petrovici u Crnoj Gori!
Ovo je opis stanja, sve ostalo su podmetanja iz neznanja ili iz interesa.

Vojislav

pre 6 godina

Pre nego što napišeš nešto ovako valjalo bi da pročitaš neku istorijsku knjigu, pošto se ne mogu sve informacije naći na internetu. Takođe bih te zamolio da ne veruješ komunističkoj istoriji koja je 60 godina plasirala najgrublje neistine o knezu Pavlu Karađorđeviću. Na sastanke sa Hitlerom juna 1939. i februara 1941. kao i na pristup silama Osovine je bio primoran, pošto je to bilo jedino moguće rešenje radi očuvanja jedinstva zemlje u već pokorenoj Evropi.

Knez Pavle nije dobrovoljno otišao iz Srbije, već je zajedno sa svojom porodicom uhapšen u noći između 27. i 28. marta, neposredno nakon sprovedenog državnog udara po naredbi Dušana Simovića, verovatno potplaćenog od strane Britanaca. Tog dana se nalazio na putu iz Beograda ka Kranju gde je imao svoju imovinu. Nakon hapšenja sproveden je u Grčku, zatim u Keniju gde je proveo ratne godine. Nikakvo blago on nije izneo iz zemlje.

Vojislav

- Proterali 1941? Tvoj deda i Petar II Karađorđević su sami pobegli sa državnom kasom 1941. Niko ih nije proterao. Ili ne znaš istoriju Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i tvojih predaka, ili se praviš da ne znaš.

- Do 2008. si mislila da će vas u Srbiji ubiti? Pa tvoja majka je bila predsednički kandidat 2004. i najnormalnije je živela u Srbiji. Tvoj rođak Aleksandar II Karađorđević se preselio u Beli dvor 2001. i od tada mu država plaća račune.

Ne, niko ne može biti ovoliko ignorantan. Mislim da namerno pišeš laži u svojoj knjizi.
(srecko, 5. februar 2018 11:17)

Nikola

pre 6 godina

Da voli svoju zemlju ona bi je promovisala...a bas naprotiv...prica sve najgore i ljudima u njoj ..uopste se ne razlikuje od NATO botova koji to rade za pare.

Rke Koke

pre 6 godina

Jeste da ti deda Pavle ima više fotografija sa Hitlerom, nego sa svima iz porodice zajedno, ali divan jedan čovek i veliki patriota i žrtva.

RUMBLE

pre 6 godina

Poštovana gospođo zbog satiranja Obrenovića i krvavim dolaskom na presto dinastije Karađorđević mi i dalje kao narod patimo.Utopija jugoslovenstva nas debelo danas košta i nikada se nećemo od toga oporaviti.Politika nepismenog Miloša Obrenovića i dobri odnosi sa zapadom je bila produktivnija i bolja od politike vaših prinčeva i kraljeva.

Pjer

pre 6 godina

Ajde. Na čega si ponosna? Na onog mangupa što je 1941. pobegao sa državnim zlatom i našim parama. karađorđevići su izuzetno loše vladali Srbijom, a naročito Jugoslavijom. Da nisu bili diktatori i krvopije nikada ne bi bilo komunizma. Normalno da su se ljudi pobunili, jer život je bio očajan.

CATAPA

pre 6 godina

Uvek su mi bili čudni oni koji kažu "Do nedavno sam bio glup". I šta se desilo? Neki kosmički veleobrt?
Tako i ova priznaje da je bila glupa do 2008. Nije li to argument više da je i dalje?

ĆUMUR

pre 6 godina

Trebali su i da te edukuju kako je dinastija Karađorđević došla na vlast i kako ide sunovrat našeg naroda od tog momenta.Odlaskom Obrenovića mi tonemo i nestajemo.

dekadentno

pre 6 godina

E moji vi, nije njena porodica proterana nego su pobegli k'o miševi i ostavili svoj narod kad je najteže bilo. No, to i ne čudi. Isto je to uradio i njen deda, samo tridesetak godina ranije, s tim da je on odveo i celokupno muško stanovništvo i ostavio stare, žene i decu na milost i nemilost osvajačima.(Milan, 05. februar 2018 10:29)A možda bi bilo bolje da je ostao i poslužio kao Hitlerova marioneta,kao što je bilo slučajeva?Kralj Petar Prvi Karađorđević je 1915-e godine je zajedno sa vojskom preživeo sve strahote albanske golgote i vratio se kao oslobodilac.Zato je i bio omiljen i cenjen u narodu.Danas smo na to ponosni i slavimo kao najveću pobedu u modernoj srpskoj istoriji.Isto bi se desilo i u drugom ratu da Čerčil nije podržao komuniste,prvo u dogovoru sa Staljinom,a kasnije i na terenu.To je bilo presudno za odnos u građanskom ratu,koji je tada besneo u Srbiji.

još jedan čačanin

pre 6 godina

Proterali 1941? Tvoj deda i Petar II Karađorđević su sami pobegli sa državnom kasom 1941. Niko ih nije proterao. Ili ne znaš istoriju Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i tvojih predaka, ili se praviš da ne znaš. 

- Do 2008. si mislila da će vas u Srbiji ubiti? Pa tvoja majka je bila predsednički kandidat 2004. i najnormalnije je živela u Srbiji. Tvoj rođak Aleksandar II Karađorđević se preselio u Beli dvor 2001. i od tada mu država plaća račune. 

Ne, niko ne može biti ovoliko ignorantan. Mislim da namerno pišeš laži u svojoj knjizi.
(srecko, 05. februar 2018 11:17)

To je komunistička verzija istorije. Mnogo toga bi mogli da diskutujemo, ali se plašim da je toliko godina ispiranja mozgova duboko ostavilo traga u svesti srpskog naroda.

Alex

pre 6 godina

Da nisu Kralja Petra na prevaru odveli 1941 Britanci (jer je to Britanija organizovala ),Nemci ga naravno nebi ubili ali bi ga drzali u kucnom pritvoru. On nebi imao uticaj u politici ali bi mnogo ako ne cak i presudno znacilo za narod koji bi ga gledao kao nekoga koji je ostao da deli dobro i zlo. Komunisti nikad nebi preuzeli vlast u Srbiji.Ovako ,pobeci sa bojnog polja i ostaviti narod na milost i nemilost, iako to nije bio njegova volja, otvoren je bio put Brozu da preuzme vlast u vakumu koji je nasto Kraljevim odlaskom.

Стварно

pre 6 godina

Ви сви што их прозивате, да није било енглеза, сад би били друга Швајцарска. Историја вам није јача страна. Да је прошао Тројни пакт ко зна где би нам била граница, него не видим да било ко замера тоблеронама на стандарду?

Pera

pre 6 godina

Neverovatni su ovi što negativno komentarišu, a siguran sam da se njihovo znanje o onome o čemu tako samouvereno pričaju završava na dve tri informativne rečenice.

To je nama naša borba dala - da sve znamo o svemu. Vešt je bio Jože, nije da nije, da ubedi svoje sledbenike da nikako ne sumnjaju u ono što im je servirano.

A za sve živo na ovom svetu uvek je dobro ostaviti neki prostor za iole drugačiju interpretaciju.

srecko

pre 6 godina

- Proterali 1941? Tvoj deda i Petar II Karađorđević su sami pobegli sa državnom kasom 1941. Niko ih nije proterao. Ili ne znaš istoriju Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i tvojih predaka, ili se praviš da ne znaš.

- Do 2008. si mislila da će vas u Srbiji ubiti? Pa tvoja majka je bila predsednički kandidat 2004. i najnormalnije je živela u Srbiji. Tvoj rođak Aleksandar II Karađorđević se preselio u Beli dvor 2001. i od tada mu država plaća račune.

Ne, niko ne može biti ovoliko ignorantan. Mislim da namerno pišeš laži u svojoj knjizi.

Kragujevcanin

pre 6 godina

Pa u stvari posle drzavnog udara '41. knez Pavle sa porodicom JESTE proteran iz zemlje,prvo u Grcku, a na njegovo mesto je dosao Kralj Petar II koji je proglasen punoletnim. Ljudi ni ja nisam neki ljubitelj Karadjordjevica ali istoriju ako ne znate, ne komentarisite.

Osoba A

pre 6 godina

Veritas, Veritatis, f., 5. februar 2018 10:33
Oprosti,ali odkud oni onda u GB i u drustvu Engleske kraljevske porodice.Bilo bi dobro procitati i neke druge knjige koje se odnose na istoriju tvoje zemlje, osim onih stampanih od 1945-1980-te.

Profa

pre 6 godina

Kad vidim sve ove komentare pozelenim!!! Nisam za rehabilitaciju Nedica, neko mora da bude musko i da snosi posledice svojih postupaka! Sto se tice kneza Pavla, mozemo da mu kazemo samo hvala, jer je Srbima odrzao mir sve do 1941. dok je II. svetski rat vec uveliko trajao. A, s obzirom na nasu srpsku ``pamet`` i ``empatiju`` koju kao narod posedujemo jedni prema drugima izginulo bi nas jos dvea miliona ko zecevi u sumi... Daleko od toga da su svi postupci Karadjordjevica suva genijalnost, ali ne zasluzuju bas takve ohole i ignorantne komentare...

Igor

pre 6 godina

Srbija "balkanski Aspen"? To može da izgovori samo neko ko apsolutno nema pojma o dešavanjima i životu u Srbiji. Došla je ovde jednom u životu, verovatno su posetili par najboljih restorana u Beogradu i otišli do Kopaonika na skijanje, i toliko.
Život osetilan ni videla nije.
Ne krivim je, ima ona svoj život koji nema dodirnih tačaka sa običnim svetom, ali pričati o Balkanskom Aspenu je lupetanje...
Svaka promocija zemlje je dobrodošla, naročito u krugovima u kojima se kreće ova gospođa, ali mora to da bude realnije, da se ljudi ne iznenade previše kada dođu ovde očekujući Aspen, a ono svuda smeće i blato skreneš 50m od glavnog puta.

Ortak

pre 6 godina

Njen deda bio Hitlerov ortak?
(Marko Kg, 5. februar 2018 11:08)

Na internetu uz malo opsežnijeg guglanja ako znaš nemački se prilično lako može saznati sadržaj i plan Hitlerovog i Pavlovog ortakluka!

JaneDoe

pre 6 godina

Procitao sam knjigu vrlo pazljivo u nadi da cu naci nove i interesantne cinjenice. Umesto toga, knjiga je izuzetno subjektivno napisana u stilu nekog kvazi - romana, a autorka pola knjige, protiv svih knjizevnihi pravila, vodi naraciju u prvom licu i bukvalno hvali samu sebe.

Iz te knjige se moze zakljuciti da nije u pitanju neka blagorodna osoba, knjigu ne preporucujem

marija

pre 6 godina

Budi ponosna.
Srbija je bila najcenjenija ikada pod Karadjordjevićima.
Sa njima smo bili veliki i časni.

A onda nas je Čerčil prodao boljševicima.
Bogu hvala da niste završili kao Romanovi.

Marko Kg

pre 6 godina

Koliko zatucanih komentara, koliko ispranih mozgova, strasno. Njen deda bio Hitlerov ortak? Njeni preci pobegli iz zemlje? Odneli blago? Koliko su vam isprali mozak to je uzasno. Gadi mi se ko su mi sunarodnici, zalosno je imati takve za komsije, pod istim krovom.

beogradski

pre 6 godina

čitaš komentare i shvatiš koliko komunizam uništio srbe....pljujemo i mrzimo svoje, a volimo ćopovaog koji nas je napado sa au vojskom, a posle drugog nas kompletno rasparčao....mnogo će još godina morati da prođe da se srbi očiste od komunizma

Napredna istorija

pre 6 godina

A onda nas je Čerčil prodao boljševicima.
Bogu hvala da niste završili kao Romanovi.
(marija, 5. februar 2018 11:14)

Vaš "rehabilitovani" Draža zaista na početku jeste krenuo kao antifašista i imao je potpunu savezničku podršku, međutim nije prošlo dugo dok nije počeo šurovati s Nijemcima i Italijanima i zbog toga su se onda Ameri i Englezi priklonili Titu i partizanima, onda je pred kraj rata opet prmijenio stranu i spasio te pilote, no to ga ne abolira od zločina koje je činio prije toga.
Ova verzija događanja o Draži i četnicima se može naći u Encyclopedia of the Holocaust od Jevreja Israela Gutmana, nije ustaška propaganda!

Milan

pre 6 godina

"...opisala je način na koji je njena porodica proterana"
E moji vi, nije njena porodica proterana nego su pobegli k'o miševi i ostavili svoj narod kad je najteže bilo. No, to i ne čudi. Isto je to uradio i njen deda, samo tridesetak godina ranije, s tim da je on odveo i celokupno muško stanovništvo i ostavio stare, žene i decu na milost i nemilost osvajačima.

Istoričar

pre 6 godina

Nije istina da su Karađorđevići "proterani 1941" iz Srbije. Pokupili su narodno zlato, podvili repove i pobegli kod svojih rođaka. Da je pravde, nikad nije ni trebalo da se vrate i da se sada baškare na ukradenom imanju.

Srdjan

pre 6 godina

Knez Pavle je bio najinteligentiniji Karađorđević svog vremena (ostatak potomstva nije se baš proslavio pameću), ali i on je pred početak rata potpuno izgubio volju da pokušava voditi bilo kakvu politiku.

Tako da nije nikakvo čudo da mu i ova unuka nije bila naročito zainteresovana za vlastito porijeklo.

srecko

pre 6 godina

Njena majka je do 2008, a i posle živela u Srbiji najnormalnije. Čak šta više, Jelisaveta Karađorđević je 2004 bila predsednički kandidat. Tako da ne znam odakle joj to da će ih ubiti. Priča gluposti. A što se tiče proterivanja, ona izgleda i ne zna ništa o Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji.

Može tu knjigu da baci u đubre.

Dušan

pre 6 godina

Nikako nisam ljubitelj Karađorđevića, i sam mislim da nisu mnogo toga dobrog doneli Srbiji. Međutim, Pavlu se može oprostiti pristupanje Trojnom paktu. Uvideo je da će ga Britanci izdati, da niko neće zaštiti Jugoslaviju koja je odavno bila slaba i rastrzana unitrašnjim problemima, nacionalizmom i separatizmom. Najlakše je suditi, ali treba sagledati i istorijske činjenice i razumeti pojedine postupke kakvi god oni bili. Nismo ni danas kao narod mnogo pametniji kog biramo i ko nas vodi već 200 godina, sve govori. Retko je tu bilo pametnih, a većinu vladara smo lično pobili. Dovoljno o Srbima.

Koja dinastija?

pre 6 godina

Ajde molim te, sve skupa su na vlasti bili 38 godina, od toga 23 godine u SHS odnosno Jugoslaviji, na vlast su došli 1903. kad su na dvoru poubijali Obrenoviće i prvi "kralj" je bio unuk nepismenog seljaka, kakva je to dinastija?!

Etika

pre 6 godina

Toliko o Cercilu i njihovom prijateljstvu prema nama. Drago mi je sto je shvatila da je dobrodosla a sada je vreme da se bori u svetu za Srbiju.

srecko

pre 6 godina

- Proterali 1941? Tvoj deda i Petar II Karađorđević su sami pobegli sa državnom kasom 1941. Niko ih nije proterao. Ili ne znaš istoriju Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i tvojih predaka, ili se praviš da ne znaš.

- Do 2008. si mislila da će vas u Srbiji ubiti? Pa tvoja majka je bila predsednički kandidat 2004. i najnormalnije je živela u Srbiji. Tvoj rođak Aleksandar II Karađorđević se preselio u Beli dvor 2001. i od tada mu država plaća račune.

Ne, niko ne može biti ovoliko ignorantan. Mislim da namerno pišeš laži u svojoj knjizi.

JaneDoe

pre 6 godina

Procitao sam knjigu vrlo pazljivo u nadi da cu naci nove i interesantne cinjenice. Umesto toga, knjiga je izuzetno subjektivno napisana u stilu nekog kvazi - romana, a autorka pola knjige, protiv svih knjizevnihi pravila, vodi naraciju u prvom licu i bukvalno hvali samu sebe.

Iz te knjige se moze zakljuciti da nije u pitanju neka blagorodna osoba, knjigu ne preporucujem

Dušan

pre 6 godina

Nikako nisam ljubitelj Karađorđevića, i sam mislim da nisu mnogo toga dobrog doneli Srbiji. Međutim, Pavlu se može oprostiti pristupanje Trojnom paktu. Uvideo je da će ga Britanci izdati, da niko neće zaštiti Jugoslaviju koja je odavno bila slaba i rastrzana unitrašnjim problemima, nacionalizmom i separatizmom. Najlakše je suditi, ali treba sagledati i istorijske činjenice i razumeti pojedine postupke kakvi god oni bili. Nismo ni danas kao narod mnogo pametniji kog biramo i ko nas vodi već 200 godina, sve govori. Retko je tu bilo pametnih, a većinu vladara smo lično pobili. Dovoljno o Srbima.

Milan

pre 6 godina

"...opisala je način na koji je njena porodica proterana"
E moji vi, nije njena porodica proterana nego su pobegli k'o miševi i ostavili svoj narod kad je najteže bilo. No, to i ne čudi. Isto je to uradio i njen deda, samo tridesetak godina ranije, s tim da je on odveo i celokupno muško stanovništvo i ostavio stare, žene i decu na milost i nemilost osvajačima.

Igor

pre 6 godina

Srbija "balkanski Aspen"? To može da izgovori samo neko ko apsolutno nema pojma o dešavanjima i životu u Srbiji. Došla je ovde jednom u životu, verovatno su posetili par najboljih restorana u Beogradu i otišli do Kopaonika na skijanje, i toliko.
Život osetilan ni videla nije.
Ne krivim je, ima ona svoj život koji nema dodirnih tačaka sa običnim svetom, ali pričati o Balkanskom Aspenu je lupetanje...
Svaka promocija zemlje je dobrodošla, naročito u krugovima u kojima se kreće ova gospođa, ali mora to da bude realnije, da se ljudi ne iznenade previše kada dođu ovde očekujući Aspen, a ono svuda smeće i blato skreneš 50m od glavnog puta.

Koja dinastija?

pre 6 godina

Ajde molim te, sve skupa su na vlasti bili 38 godina, od toga 23 godine u SHS odnosno Jugoslaviji, na vlast su došli 1903. kad su na dvoru poubijali Obrenoviće i prvi "kralj" je bio unuk nepismenog seljaka, kakva je to dinastija?!

srecko

pre 6 godina

Njena majka je do 2008, a i posle živela u Srbiji najnormalnije. Čak šta više, Jelisaveta Karađorđević je 2004 bila predsednički kandidat. Tako da ne znam odakle joj to da će ih ubiti. Priča gluposti. A što se tiče proterivanja, ona izgleda i ne zna ništa o Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji.

Može tu knjigu da baci u đubre.

beogradski

pre 6 godina

čitaš komentare i shvatiš koliko komunizam uništio srbe....pljujemo i mrzimo svoje, a volimo ćopovaog koji nas je napado sa au vojskom, a posle drugog nas kompletno rasparčao....mnogo će još godina morati da prođe da se srbi očiste od komunizma

kole

pre 6 godina

Ti Karadjordjevici su bili i ostali najvece zlo koje je zadesilo Srbiju od pocetka 20. veka. Ova Jelisaveta je kmecala i prenemagala se kako hoče svoja kuča da joj vrate, jer su tu njene uspomene na detinjstvo i sl. patetika. Sad cujem da je tu vilu "Crnogorka" prodala nekom tajkunu za par miliona i zapalila sa lovom na zapad gde duhovno i mentalno pripada.

Profa

pre 6 godina

Kad vidim sve ove komentare pozelenim!!! Nisam za rehabilitaciju Nedica, neko mora da bude musko i da snosi posledice svojih postupaka! Sto se tice kneza Pavla, mozemo da mu kazemo samo hvala, jer je Srbima odrzao mir sve do 1941. dok je II. svetski rat vec uveliko trajao. A, s obzirom na nasu srpsku ``pamet`` i ``empatiju`` koju kao narod posedujemo jedni prema drugima izginulo bi nas jos dvea miliona ko zecevi u sumi... Daleko od toga da su svi postupci Karadjordjevica suva genijalnost, ali ne zasluzuju bas takve ohole i ignorantne komentare...

Srdjan

pre 6 godina

Knez Pavle je bio najinteligentiniji Karađorđević svog vremena (ostatak potomstva nije se baš proslavio pameću), ali i on je pred početak rata potpuno izgubio volju da pokušava voditi bilo kakvu politiku.

Tako da nije nikakvo čudo da mu i ova unuka nije bila naročito zainteresovana za vlastito porijeklo.

Marko Kg

pre 6 godina

Koliko zatucanih komentara, koliko ispranih mozgova, strasno. Njen deda bio Hitlerov ortak? Njeni preci pobegli iz zemlje? Odneli blago? Koliko su vam isprali mozak to je uzasno. Gadi mi se ko su mi sunarodnici, zalosno je imati takve za komsije, pod istim krovom.

Istoričar

pre 6 godina

Nije istina da su Karađorđevići "proterani 1941" iz Srbije. Pokupili su narodno zlato, podvili repove i pobegli kod svojih rođaka. Da je pravde, nikad nije ni trebalo da se vrate i da se sada baškare na ukradenom imanju.

scream

pre 6 godina

Knez Pavle je bio pametan, nije hteo rat sa Nemcima. Englezi svu izazvali proteste i naljutili Nemce. Mi danas to mozemo da gledamo kako hocemo ali tako je, covek je hteo da izbegne rat. Mi da smo gledali svoja posla kao sto je on hteo, danas bi Srbija izgledala mnogo drugacije

marija

pre 6 godina

Budi ponosna.
Srbija je bila najcenjenija ikada pod Karadjordjevićima.
Sa njima smo bili veliki i časni.

A onda nas je Čerčil prodao boljševicima.
Bogu hvala da niste završili kao Romanovi.

auu

pre 6 godina

@marija
Srbija pod Karadjordjevicima bila cenjena i postovana!? Jel zato pod Karadjordjevicima usla u 2 svetska rata i jel zato ubijeno 4 miliona Srba pod tim genijalcima?

trk po udžbenik istorije

pre 6 godina

Kamo lepe sreće da je prošao plan kneza Pavla, Srbija ne bi ratovala u drugom svetskom ratu (kao što ni Švajcarska nije), ne bi izginulo skoro trećina stanoviništva, Narodna biblioteka bi i dalje čuvala srpski identitet a ne uništena za vjek i vjekov, ne bi došli komunisti nakon toga. Knezu Pavlu spomenik da podignete nezahvalnici.

Стварно

pre 6 godina

Ви сви што их прозивате, да није било енглеза, сад би били друга Швајцарска. Историја вам није јача страна. Да је прошао Тројни пакт ко зна где би нам била граница, него не видим да било ко замера тоблеронама на стандарду?

ignorantno lupanje

pre 6 godina

- Proterali 1941? Tvoj deda i Petar II Karađorđević su sami pobegli sa državnom kasom 1941. Niko ih nije proterao. Ili ne znaš istoriju Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i tvojih predaka, ili se praviš da ne znaš.

- Do 2008. si mislila da će vas u Srbiji ubiti? Pa tvoja majka je bila predsednički kandidat 2004. i najnormalnije je živela u Srbiji. Tvoj rođak Aleksandar II Karađorđević se preselio u Beli dvor 2001. i od tada mu država plaća račune.

Ne, niko ne može biti ovoliko ignorantan. Mislim da namerno pišeš laži u svojoj knjizi.
(srecko, 5. februar 2018 11:17)

Sve je to u redu, samo šta to znači "ignorantan"? Onaj koji nešto ignoriše ili si hteo da kažeš "neznalica"?

marko

pre 6 godina

Ajde molim te, sve skupa su na vlasti bili 38 godina, od toga 23 godine u SHS odnosno Jugoslaviji, na vlast su došli 1903. kad su na dvoru poubijali Obrenoviće i prvi "kralj" je bio unuk nepismenog seljaka, kakva je to dinastija?!
(Koja dinastija?, 5. februar 2018 10:43)

Па то ти је управо то, права Династија из народа који се сам изборио за своју слободу, за своју државу, и за своју Династију. Србија је имала у својој историји може се рећи 5 Династија. Неке земље никад нису имали ни једну. А земље које су се ослободиле од Османлија полсе Србије уопште нису ни добиле дозволу да имају сопствену Династију из свог народа, него су им велики послали некаквог свог грофа или лорда који је касније постао Краљ.
Ето, то ти је Династија, али то не може разумети неко ко је никад није имао, или љубитељ ових криминалаца комуниста.

Etika

pre 6 godina

Toliko o Cercilu i njihovom prijateljstvu prema nama. Drago mi je sto je shvatila da je dobrodosla a sada je vreme da se bori u svetu za Srbiju.

Pera

pre 6 godina

Neverovatni su ovi što negativno komentarišu, a siguran sam da se njihovo znanje o onome o čemu tako samouvereno pričaju završava na dve tri informativne rečenice.

To je nama naša borba dala - da sve znamo o svemu. Vešt je bio Jože, nije da nije, da ubedi svoje sledbenike da nikako ne sumnjaju u ono što im je servirano.

A za sve živo na ovom svetu uvek je dobro ostaviti neki prostor za iole drugačiju interpretaciju.

Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville

pre 6 godina

U proleće 1941, kada je porodica Karađorđević napustila Jugoslaviju, već su bile okupirane: Poljska, Danska, Norveška, Belgija, Holandija, Luksemburg, Francuska, pa i Čehoslovačka se tu može svrstati, iako nije okupirana u ratu.

Svi šefovi država (osim kralja Danske) i vlade svih tih zemalja su se već nalazile u Londonu, jer je Velika Britanija sa svojim dominionima bila jedina zemlja koja je u tom trenutku ratovala protiv nacista. Bilo je jedino normalno da se i naša vlada i kralj takođe pridruže njima.

Pretpostavljam i da je bilo bolje da su zlato ostavili nacistima?

Ni u jednoj od svih tih država se ti vladari i članovi tih vlada ne nazivaju "pobeguljama", osim u Srbiji.

Bez ikakve želje da veličam četnički pokret, moram da kažem da je ovakvo etiketiranje Karađorđevića obična propaganda, nastala iz potrebe da se oni isključe iz političkog života posle rata. Sa političke tačke gledišta, logičan potez, ali razlozi za to su prestali da postoje, pa nema potrebe da se to i dalje potrže.

Nenad

pre 6 godina

@Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville,
Nijedna od navedenih zemalja nije bila okupirana u klasičnom smislu te reči. Svima je ostala lokalna uprava i to ne tipa Milan Nedic. Sa Dancima su Nemci opstili preko ministarstva inostranih poslova i nemacke ambasade. Jedino što je "moralo" je da proizvodnja bude za potrebe Vermahta, za pare naravno. Danci su imali ekonomski bum pod "okupacijom". Uzgred, odupirali su se čitav 1sat i 55min "napadu" Nemaca.
Nijedna zemlja zapadne Evrope nije bila okupirana niti ratovala sa Nemcima kao Poljska, Rusija i CG,Srbija,BiH (pošto nije cela Jugoslavija bila protiv Nemaca, jel'te). Tu je okupacija bila do istrebljenja, sve ostalo je bila šala za decu.

RUMBLE

pre 6 godina

Poštovana gospođo zbog satiranja Obrenovića i krvavim dolaskom na presto dinastije Karađorđević mi i dalje kao narod patimo.Utopija jugoslovenstva nas debelo danas košta i nikada se nećemo od toga oporaviti.Politika nepismenog Miloša Obrenovića i dobri odnosi sa zapadom je bila produktivnija i bolja od politike vaših prinčeva i kraljeva.

Kvazimodo Sorabius

pre 6 godina

"Istorija Srba", Vladimir ?orovi?, knj. 2, str 252. pretposlednji pasus, drugi red: "Karadjordjevi muski preci dosli su preko Vasojevica iz Klimenata"
Potpuno isti podatak je u "Gradja za istoriju Srba", Jovan Skerlic, 1910. god.
Za neupucene i lenje: Klimenti, kao Katolici, kad su u Islamu - Keljmendi, zloglasno pleme iz centralne Albanije. Pretprosle godine "priznao" Sulejman Ugljanin: "sta 'ocete, Karadjordjevici su moja familjija..."
Karadjordjev deda se zvao ?erđ Pjetraj.
Kralj Petar, i Aleksandar, su ugasili Kraljevinu Srbiju 1918, NBgd i Zemun bili u "Hrvatskoj banovini".
Napravili su na krvi Pravoslavnih Balkana Albaniju, prekidajuci istorijsko pravo Srbije za izlaz na more, doveo Petar svog rodjaka (Leku Zogua) na "presto" nikad u istoriji postojece drzave, narodu koji je uvek bio veran okupatorima, Albaniji - za kralja.
Prodali Bor, Majdanpek i Trepcu a sve novce strpali na svoje racune, od cega su "kupovali", Bled, Brdo kod Kranja, brodogradiliste Kraljevica kod Rijeke, ogromno imanje na Romaniji, Belje u Baranji, Karadjordjevo kraj Backe Palanke, Oplenac, Dedinje, imanje na Rtnju - koje je Milosevic dovrsio, vinogorje u Kavadarcima, Kraljicinu plazu i Sveti Stefan...
Ipak, glavninu su IZNELI u inostranstvo, u Francusku: glavni akcionar Aleksandar u Francuskom metrou, Francuske zeleznice i Bank agrikol; u Englesku - koja je iz interesa skrivala istinu, pa toboze "iz samilosti" primila Karadjordjevice. Oko 600 kg zlata je zavrsilo u USA. Povecu sumu su imali na racunima u Svajcarskoj: koji su NUDILI da otpecate racune i sefove, ali je ubrzo nastao raspad Yugoslavije, ratovi i - Svajcarci se ucutali.
O zlatnim polugama, delom ostavljenim na Kapinom Polju kraj Niksica, u spiljama oko Manastira Ostrog - istina se zaboravila.
Revizionisti pod plastom demokratije, zbog pomodarstva i maloumnosti, vracaju sta ne treba, sta nikako nije njihovo, ocijukaju s potomcima onih koji su izvrsili genocid nad Obrenovicima, 1903. I bi da nas vrate u feudalno doba, da ugase republiku, gde na izborima ne mozemo da promenimo vlast, a kamo li kralja, pupupu, daleko bilo.
Na kraju, poslednja SRPSKA DINASTIJA nisu Karadjordjevici, ni Teodorovici+Martinovici=Obrenovici, vec Petrovici u Crnoj Gori!
Ovo je opis stanja, sve ostalo su podmetanja iz neznanja ili iz interesa.

Џони

pre 6 godina

Конкретно њих две ми је у извесном смислу жао, нарочито Кетрин, за коју знам да је имала мучну прошлост и пропали брак са насилником и јурисукњом Каспером Ван Дином (ових дана мучи муку и са ћерком Индијом коју покушава да избави из секте). А што се Карађорђевића генерално тиче, мислим да су били можда не баш злонамерни, али дефинитивно некомпетентни (како је неко овде приметио, не баш паметни) политичари, који су веровали да се боре за интересе "проширене Србије", а након што су касно увидели да је савез са дојучерашњим агресорима и отвореним антисрбима био грешка, уследили су Марсеј 1934, Хитлерова агресија, пад под комунизам, и на крају деведесете. Веровали смо да су династија мондијалиста и европејаца, питомци француских школа, франкофилија, демократија, џа-бу... а заправо су њима (чак не ни толико скривено) све време управљали претходници данашњих Ротшилда и Сороша. Дакле, суштински, једна династија левичара и глобалиста, која је претендовала на то да се бори за српске интересе...? Наравно да то никако није могло уродити плодом. Али, понављам, питање је да ли су Карађорђевићи икада били свесни тога.

Iosonoalfista

pre 6 godina

Slazem se sa likom koji je rekao da treba podici spomenik knezu Pavlu. Da je njegova ideja prosla, em bismo bili mnogo brojniji, em ne bi dosli komunisti, em bismo bili mnogo bogatiji i srecniji, jer ne bi izginulo toliko ljudi. Sve u svemu, "bolje rat nego pakt", nam nista nije dobro donelo. A sto se Cercila tice, ocitao je njemu lekciju Vojvoda Voja Tankosic.

Fcrs

pre 6 godina

Zamislite te ljudske sklopove koji misle da je DINASTIJA neka osovina oko koje se stvara država i okuplja narod, da neko samim svojim rodjenjem dobije pravo da upravlja državom i nacijom! To su upravo ljudi koji su najveći neprijatelji bilo kakve ideje da ova planeta krene u nekom drugom, normalnijem i zdravijem smeru!!

Kragujevcanin

pre 6 godina

Pa u stvari posle drzavnog udara '41. knez Pavle sa porodicom JESTE proteran iz zemlje,prvo u Grcku, a na njegovo mesto je dosao Kralj Petar II koji je proglasen punoletnim. Ljudi ni ja nisam neki ljubitelj Karadjordjevica ali istoriju ako ne znate, ne komentarisite.

ĆUMUR

pre 6 godina

Trebali su i da te edukuju kako je dinastija Karađorđević došla na vlast i kako ide sunovrat našeg naroda od tog momenta.Odlaskom Obrenovića mi tonemo i nestajemo.

Vojislav

pre 6 godina

Pre nego što napišeš nešto ovako valjalo bi da pročitaš neku istorijsku knjigu, pošto se ne mogu sve informacije naći na internetu. Takođe bih te zamolio da ne veruješ komunističkoj istoriji koja je 60 godina plasirala najgrublje neistine o knezu Pavlu Karađorđeviću. Na sastanke sa Hitlerom juna 1939. i februara 1941. kao i na pristup silama Osovine je bio primoran, pošto je to bilo jedino moguće rešenje radi očuvanja jedinstva zemlje u već pokorenoj Evropi.

Knez Pavle nije dobrovoljno otišao iz Srbije, već je zajedno sa svojom porodicom uhapšen u noći između 27. i 28. marta, neposredno nakon sprovedenog državnog udara po naredbi Dušana Simovića, verovatno potplaćenog od strane Britanaca. Tog dana se nalazio na putu iz Beograda ka Kranju gde je imao svoju imovinu. Nakon hapšenja sproveden je u Grčku, zatim u Keniju gde je proveo ratne godine. Nikakvo blago on nije izneo iz zemlje.

Vojislav

- Proterali 1941? Tvoj deda i Petar II Karađorđević su sami pobegli sa državnom kasom 1941. Niko ih nije proterao. Ili ne znaš istoriju Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i tvojih predaka, ili se praviš da ne znaš.

- Do 2008. si mislila da će vas u Srbiji ubiti? Pa tvoja majka je bila predsednički kandidat 2004. i najnormalnije je živela u Srbiji. Tvoj rođak Aleksandar II Karađorđević se preselio u Beli dvor 2001. i od tada mu država plaća račune.

Ne, niko ne može biti ovoliko ignorantan. Mislim da namerno pišeš laži u svojoj knjizi.
(srecko, 5. februar 2018 11:17)

Pjer

pre 6 godina

Ajde. Na čega si ponosna? Na onog mangupa što je 1941. pobegao sa državnim zlatom i našim parama. karađorđevići su izuzetno loše vladali Srbijom, a naročito Jugoslavijom. Da nisu bili diktatori i krvopije nikada ne bi bilo komunizma. Normalno da su se ljudi pobunili, jer život je bio očajan.

Branko VW Fanatic (Ich rufe die Polizei an)

pre 6 godina

Onaj BRE Obrenović je bio nepismen ali je imao kliker za sve. Da smo se njega držali i njegovog puta sad bi bili CAREVI. Ali neeeeeee Srbi hoće Karađorđevićeeeeee! Eto vam sad, nacija blizu izumiranja, 4 miliona mrtvih i još toliko raseljenih po belom svetu, koji realno mentalitetom i nisu više Srbi. I tako idemo polako u propast. Laganica...

Rke Koke

pre 6 godina

Jeste da ti deda Pavle ima više fotografija sa Hitlerom, nego sa svima iz porodice zajedno, ali divan jedan čovek i veliki patriota i žrtva.

Napredna istorija

pre 6 godina

A onda nas je Čerčil prodao boljševicima.
Bogu hvala da niste završili kao Romanovi.
(marija, 5. februar 2018 11:14)

Vaš "rehabilitovani" Draža zaista na početku jeste krenuo kao antifašista i imao je potpunu savezničku podršku, međutim nije prošlo dugo dok nije počeo šurovati s Nijemcima i Italijanima i zbog toga su se onda Ameri i Englezi priklonili Titu i partizanima, onda je pred kraj rata opet prmijenio stranu i spasio te pilote, no to ga ne abolira od zločina koje je činio prije toga.
Ova verzija događanja o Draži i četnicima se može naći u Encyclopedia of the Holocaust od Jevreja Israela Gutmana, nije ustaška propaganda!

CATAPA

pre 6 godina

Uvek su mi bili čudni oni koji kažu "Do nedavno sam bio glup". I šta se desilo? Neki kosmički veleobrt?
Tako i ova priznaje da je bila glupa do 2008. Nije li to argument više da je i dalje?

xyz

pre 6 godina

Слабо су кнез Павле и Стојадиновић припремили Србе за несреће које су их
снашле. Додуше тешко је и наслутити да имаш монстрме у комшилуку,али неки
опрез је морао постојати.

bljak

pre 6 godina

prvi "kralj" je bio unuk nepismenog seljaka, kakva je to dinastija?!
(Koja dinastija?, 5. februar 2018 10:43)

A prvi kraljevi drugih dinastija su bili pismeni, prosveceni i kulturni? Ne mislim na kraljeve u novijoj istoriji nametnute spolja, npr. kao kad je Grcima nametnut kralj iz nemacke loze. Prvi kraljevi su bili nepismeni krezubi i surovi pobednici plemenskih sukoba za vlast. Mozda nisu bili unuci nepismenih seljaka, ali su bili unuci nepismenih osvajaca. I sami su bili nepismeni, jer mac i pero nisu isli zajedno. Ono sto je senka na dolazak Karadjordjevica nije njihovo seljacko poreklo, nego surovo ubistvo kralja-prethodnika, dogadjaj koji je zgrozio celu monarhisticku Evropu.

stvarno

pre 6 godina

@fredie,
Karađorđevići su bili toliko poštovani, da je zapadnoevropska štampa,p osebno fransuska pisala da je najbogatiji kralj u Evropi kralj Aleksandar Karađorđević iz najsiromašnije zemlje na kontinentu!

još jedan čačanin

pre 6 godina

Proterali 1941? Tvoj deda i Petar II Karađorđević su sami pobegli sa državnom kasom 1941. Niko ih nije proterao. Ili ne znaš istoriju Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i tvojih predaka, ili se praviš da ne znaš. 

- Do 2008. si mislila da će vas u Srbiji ubiti? Pa tvoja majka je bila predsednički kandidat 2004. i najnormalnije je živela u Srbiji. Tvoj rođak Aleksandar II Karađorđević se preselio u Beli dvor 2001. i od tada mu država plaća račune. 

Ne, niko ne može biti ovoliko ignorantan. Mislim da namerno pišeš laži u svojoj knjizi.
(srecko, 05. februar 2018 11:17)

To je komunistička verzija istorije. Mnogo toga bi mogli da diskutujemo, ali se plašim da je toliko godina ispiranja mozgova duboko ostavilo traga u svesti srpskog naroda.

dekadentno

pre 6 godina

E moji vi, nije njena porodica proterana nego su pobegli k'o miševi i ostavili svoj narod kad je najteže bilo. No, to i ne čudi. Isto je to uradio i njen deda, samo tridesetak godina ranije, s tim da je on odveo i celokupno muško stanovništvo i ostavio stare, žene i decu na milost i nemilost osvajačima.(Milan, 05. februar 2018 10:29)A možda bi bilo bolje da je ostao i poslužio kao Hitlerova marioneta,kao što je bilo slučajeva?Kralj Petar Prvi Karađorđević je 1915-e godine je zajedno sa vojskom preživeo sve strahote albanske golgote i vratio se kao oslobodilac.Zato je i bio omiljen i cenjen u narodu.Danas smo na to ponosni i slavimo kao najveću pobedu u modernoj srpskoj istoriji.Isto bi se desilo i u drugom ratu da Čerčil nije podržao komuniste,prvo u dogovoru sa Staljinom,a kasnije i na terenu.To je bilo presudno za odnos u građanskom ratu,koji je tada besneo u Srbiji.

Mile

pre 6 godina

Opet rafalna paljba. Mnogo je tu kuca i imanja koje su dede puskom otele, pa ostavile potomstvu u amanet lazima da cuvaju. Jos je Srbija pod okupacijom, al nece trajati doveka.

freddie

pre 6 godina

Budi ponosna.
Srbija je bila najcenjenija ikada pod Karadjordjevićima.
Sa njima smo bili veliki i časni.

A onda nas je Čerčil prodao boljševicima.
Bogu hvala da niste završili kao Romanovi.

Ako je bila velika i cenjena, sto srbija nije prodala Čerčila boljsevicima? Mislim da vi imate deluziju vlastite velicine.

Ortak

pre 6 godina

Njen deda bio Hitlerov ortak?
(Marko Kg, 5. februar 2018 11:08)

Na internetu uz malo opsežnijeg guglanja ako znaš nemački se prilično lako može saznati sadržaj i plan Hitlerovog i Pavlovog ortakluka!

Gandi

pre 6 godina

Ovaj udbaski spin oko Karadjordjevica i kradje zlata i slicno, nikako Srbinu da izadje iz glave. Stvarno zasluzujemo sve sto nam se desava. Pritom, nit sam republikanac, nit sam monarhista.

popina

pre 6 godina

Vaš "rehabilitovani" Draža zaista na početku jeste krenuo kao antifašista i imao je potpunu savezničku podršku, međutim nije prošlo dugo dok nije počeo šurovati s Nijemcima i Italijanima i zbog toga su se onda Ameri i Englezi priklonili Titu i partizanima, onda je pred kraj rata opet prmijenio stranu i spasio te pilote, no to ga ne abolira od zločina koje je činio prije toga. Ova verzija događanja o Draži i četnicima se može naći u Encyclopedia of the Holocaust od Jevreja Israela Gutmana, nije ustaška propaganda!(Napredna istorija, 05. februar 2018 11:41)

Ne postoji nijedan pisani dokaz ni svedočenje da je ravnogorski pokret sarađivao sa nemačkim okupatorom.Jesu pojedine četničke grupe sarađivale,ali one nisu bile pod Dražinim komandom,već su delovale samostalno.Pregovore sa okupatorom su obavljala oba pokreta i ona su se ticala razmene zarobljenika.Četničke jedinice u Crnoj Gori,Hercegovini i Dalmaciji su sarađivale sa Italijanima.Ali treba reći da se srpski narod sklanjao od ustaškog terora u italijansku okupacionu zonu,gde je dobio zaštitu.Osim nekoliko incidenata italijanski fašisti nisu vršili zločine nad civilima na teritorijama,koje su okupirali.

žena-zmaj

pre 6 godina

Protjerati sve ove, i kvazidinastijaše i 'demokratski izabrane', naći direktnog potomka Dušana Silnog i vratiti Dušanov Zakonik i slijepo ga se držati.

Nikola

pre 6 godina

Da voli svoju zemlju ona bi je promovisala...a bas naprotiv...prica sve najgore i ljudima u njoj ..uopste se ne razlikuje od NATO botova koji to rade za pare.

Alex

pre 6 godina

Da nisu Kralja Petra na prevaru odveli 1941 Britanci (jer je to Britanija organizovala ),Nemci ga naravno nebi ubili ali bi ga drzali u kucnom pritvoru. On nebi imao uticaj u politici ali bi mnogo ako ne cak i presudno znacilo za narod koji bi ga gledao kao nekoga koji je ostao da deli dobro i zlo. Komunisti nikad nebi preuzeli vlast u Srbiji.Ovako ,pobeci sa bojnog polja i ostaviti narod na milost i nemilost, iako to nije bio njegova volja, otvoren je bio put Brozu da preuzme vlast u vakumu koji je nasto Kraljevim odlaskom.

Aleksandar

pre 6 godina

@"Nek mi neko objasni tu floskulu "narodno zlato".Posto se to ponavlja kao neka mantra.
(D, 5. februar 2018 11:54)"

"Floskula" narodno zlato su pare od poreza pretvorene u zlatne poluge.Kojoj su nameni služile, kao rezerva, kao aktiva, nije bitno. U monarhiji svaki monarh voli da misli da mu je vlast data od Boga i da nema šta oni od kojih se porez skuplja da mozgaju kamo te pare idu. U praksi(do današnjeg dana) pola para od poreza koji se naplati pojede mrak, a koliko koji mrak sme da pojede određuje glavni Baja, u ondašnjem slučaju kralj. Dakle, ako ti od tvojih npr. 50.000 din plate država na ime poreza uzme npr. 20% tih 10.000 ide negde, a ti nemaš pojma gde.Da li ga zoveš zlatom i nekako drugačije, nebitno je.Da li u zlatne poluge, da li u "investicije" nije važno. Da sad izbije neki rat i ova ekipa zapali i ponese trezor Narodne banke sa sobom kako bi zvao pare koje su odneli?

my way

pre 6 godina

@marija
Srbija pod Karadjordjevicima bila cenjena i postovana!? Jel zato pod Karadjordjevicima usla u 2 svetska rata i jel zato ubijeno 4 miliona Srba pod tim genijalcima?
(auu, 05. februar 2018 13:57)

Kako su to Karadjordjevici ubacili u Srbiju u 2 svetska rata? Tako sto nisu odgovorili na aneksiju Bosne? Tako sto su prihvatili 9 od 10 tacaka austrougarskog ultimatuma nakon sto je Gavrilo Princip ubio Ferdinanda sa predlogom da se o toj jednoj odluci arbitrazom suda u Hagu, ili komisije velikih sila? Tako sto su prihvatili Hitlerovu ponudu da ostanemo neutralni? Naravno da je Srbija bila postovana za vreme Kradjordjevica, naravno i Obrenovica, uopste ne stajem na stranu bilo koje dinastije, jer su obe imale svoju ulogu u oslobodjenju i brzom razvoju Srbije i njenog nepismenog naroda od otomanske represije. Sto se zlata tice, knez Pavle je veliku vecinu spasio tako sto ga je pre rata sklonio u SAD. Sve je radjeno toliko transparentno i cisto da bi nam i Nemci pozavideli. Zato je prakticno svo zlato kraljevine posle rata vraceno Titu osim procentualno minornog dela koji je sto u zemlji ostao, pa pao u ruke najvecim delom ustasa i onoga sto su pucisti potrosili. Deo zlata koje je knez Pavle spasio nam je na volseban nacin doduse uzela Amerika kao naplatu za nacionalizaciju, no to nove komunisticke vlasti nije mnogo interesovalo, bilo im je dovoljno plena.

bob rock

pre 6 godina

pocelo se o temi iz clanka a zavrsilo se , kao sto to kod nas obicno i biva , na necem sasvim drugom...e , sad jedan od tih detalja iz rasprave..pitanje za svaku prosecnu srbendu : kakva je razlika da li je zlato iz ondasnje jugoslavije zavrsilo u rukama nacista , amerikanaca , engleza ili karadjordjevica...

ledeni gale

pre 6 godina

да није било тог неписменог сељака ти би сада говорио турски,а ко и мало познаје историју,зна да је принц Павле велика личност.

Kyle and Peel

pre 6 godina

@vojislav

simovic je bio izigran na kartu rodoljublja. pucisti su ga uzeli jer je bio mnogo postovan u vojsci i kao takav je uticao da se vojska ne okrene protiv pucista.

britanci su pare dali zemljoradnickoj stranci i nekolicini ljudi koji su imali vazne funkcije u pogledu uticaja na javnost, poput jednog cove koji je bio u upravi lista politika.

a njihov veliki spijun bio je borivoje mirkovic kog u bajicevoj seriji glumi ristovski. on je cak trazio da pociva u engleskoj a ne u rosnom valjevu. bio je opijen britancima.

Nenad

pre 6 godina

@Kole,
Kuca je jos uvek na prodaju. Nekoliko miliona je ustvari 15. Na kuću ima pravo pošto je kupljen plac za sopstvene pare i dignuta kuća od sopstvenih para.

hill

pre 6 godina

Ne znam kako neko normalan moze podrzavati monarhiju. Neki "prestolonasljednik" bi da vlada samo zato sto je nekom slucajnoscu rodjen kao sin "kralja" i "kraljice". Kakav se parametar sposobnosti vodjenja drzave ogleda u tome ciji si sin. A ovu sa knjigom i pricom da su Karadjordjevici protjerani ne treba uopste komentarisati.

Osoba A

pre 6 godina

Veritas, Veritatis, f., 5. februar 2018 10:33
Oprosti,ali odkud oni onda u GB i u drustvu Engleske kraljevske porodice.Bilo bi dobro procitati i neke druge knjige koje se odnose na istoriju tvoje zemlje, osim onih stampanih od 1945-1980-te.

Hansolo

pre 6 godina

Pa, trebalo je bolje da se raspita.
(Hello, 05. februar 2018 10:15)

Trebala je I Srbija bolje da se raspitala o svojoj kraljevini.. Kamo sreće da smo ostali kraljevina, a ne ušli u neki polukomunizam koji nas je satro ovako.. Skoro Sve kraljevine sveta su cenjene i bogate.. Samo mi pljujemo naše monarhe.. Zato smo takva gubernija postala..

Srdjan

pre 6 godina

Knez Pavle je sve radio kako bi izbjegao rat, zelio je da postedi svoj narod rata i svega sto on nosi sa sobom. Nazalost, narod to nije na pravi nacin prepoznao. Istini za volju, pitanje je i da li bi se Hitler drzao dogovora, al vjerujem da bismo danas bili u mnogo boljoj situaciji. Ne kazem da je trebalo stati na stranu nacista, samo kazem da je trebalo ostati neutralan kao sto su to npr. uradili Svajcarci.

Тата спалио Ђенку

pre 6 godina

@(ignorantno lupanje, 05. februar 2018 13:52)

Пусти титову КПЈ историју. "Државна каса" је завршила у рукама усташа (један већи део) и италијана.

John

pre 6 godina

(Kvazimodo Sorabius, 5. februar 2018 13:12)

Već 2 godine trubiš o ovome na raznim stranama interneta (2x telegraf, 1x alo). Ajd' malo da 'oladiš. (Gugl je čudo...) Karađorđe nije bio iz Klimenata, Krađorđe je slavio Svetog Klimenta, kao i sin mu. Tek je kralj Petar promenio slavu i uzeo Svetog Andreja Prvozvanog, između ostalog i zato što je na taj dan Karađorđe oslobodio Beograd od Turaka.

Čorović rekao? E, ako je Ćorović REKAO (bez ikakvih pisanih dokaza ili tragova) mora da je tako...
NEgo, probaj ovo isto da pomeneš Radošu Ljušiću (svašta mu se može zameriti, ali ne i to da je stručnjak za istoriju), pa da vidim kako ćeš da se provedeš...

Istina

pre 6 godina

Dva veka lažne istorije koja je počela sa Karađorđevim albanskim poreklom i vezom sa Cincarima i Heterijom, a završava se sa ovim. Ovo je bukvalno šlag na tortu i ona i njena majka.

John

pre 6 godina

Nek mi neko objasni tu floskulu "narodno zlato".Posto se to ponavlja kao neka mantra.
(D, 5. februar 2018 11:54)

To i jeste samo floskula i ništa drugo. "Narodno zlato" ne postoji. Postoji i postojalo je samo državno zlato, državne zlatne rezerve. Kao što danas imamo i devizne rezerve.

Svaka država koja drži do sebe, brine i o svojim deviznim i/ili zlatnim rezervama (Ameri svoje drže u vojnoj bazi). I logično je da se u slučaju rata sklanjaju na sigurno. Onio zlato koje je odletelo iz Nikšića predstavlja samo deo dela zlatnih rezezvi KJ. Najveći deo je sklonjen još pre izbijanja rata u SAD i Tursku.

A šta je bilo sa zlatom?
- Turska je sve vratila. Amerizadržali deo kao nadoknadu za nacionalizovanu imovinu, razliku vratili.
- Nemci uzeli šta su zatekli (vraćeno posle rata, kroz ratnu štetu)
- Ustaše i četnici razvukli šta su našli
- Ono što je ukrcano u avione - e, od toga se finansirao rad izbegličke vlade, kraljevska porodica primala apanažu i oficiri JVVO (ne JVUO) primali plate (kao i na Krfu i Solunu u prethodnom ratu)

Da ne govorimo da se kralj Petar II uopšte nije ni pitao oko iznošenja zlata (verovatno nije ni znao koliko ga ima), to je naredila vlada (Simović i ekipa)
E, al' posle došlo zgodno da se kralj ocrni, pa otuda "Pobegao kralj i odnepo narodno zlato"

eh

pre 6 godina

O "pametnom" knezu Pavlu... Čerčil ga je tretirao kao što je i trebalo da ga tretira - kao smrdljivi sir... Knez Pavle, lopov koji je pokrao celokupni budžet SHS (počev od 1938), ljubitelj Hitlera i veleizdajnik... A za vas koji danas tvrdite"šta bi nam falilo da smo poslušali kneza Pavla (tj. bili kao narod Hitlerovi saradnici)" i koji tvrdite da je 27-mi mart nešto čega Srbija treba da se stidi, vaš argument je čist fašizam i zlo. Pored celokupne dinastije Karađorđević, a posebno pametnjakovića koji je kreirao YU, nisu nam ni bili potrebni neprijatelji (izuzev Karađorđa, kojem svaka čast i poštovanje).

čitaj knjige iz istorije

pre 6 godina

@trk po knjigu istorije,vjerovatno znaš da je Staljin sa Hitlerom sklopio mir o nenapadanju ,pa zašto onda u Drugom svjetskom ratu izgibe 20 miliona stanovinika SSSR-a?

Pera

pre 6 godina

Kole pise da je Jelisaveta Karadjordjevic prodala vilu "Crnogorka" nekom tajkunu za 15 miliona necega i "zapalila na Zapad" . I dobija blizu 400 pluseva dok Nenad dobija mnogo manje glasova jer misli drugacije .

Nenad objasnjava da je kuca jos uvek neprodata!

Eto tako se zivi u Srbiji: prvo lazne vesti, onda komentari besposlenih ljudi! Tako zivi Srbija otkako je sveta i veka ! Niko se nije posubnjao da su u pitanju lazi i obmane. Istina i i nije vazna!

st

pre 6 godina

(Nenad, 5. februar 2018 16:19)
cisto lupetanje...francuska se nije borila...Holandija nije sravnjena sa zemljom npr Rotterdam...
Samo smo se mi borili (12 dana bezuspesno jeli)

Kolee

pre 6 godina

@auu pa drize moj, ti Karadjordjevici su potpisali kapitulaciju, i ni jedan srbin nebi poginuo u drugom sv ratu da nisu dosli komunisti, protjerali kraljevsku porodicu! Podsjeticu te na cuvene rijeci komunista, "bolje rat, nego pakt"! Tako da ti ta konstatacija ne pije vodu!

srecko

pre 6 godina

Kakvi komunisti, kakav Tito? Tito je u to vreme, kada su njenog dedu "proterali" još uvek živeo u ilegali i putovao sa lažnim papirima. Da nije Tito ustao iz groba, uselio njenog rodjaka u Beli dvor, vratio vilu njenoj majci, kandidovao njenu majku na predsedničkim izborima 2004 i još lovio monarhiste po Srbiji posle 2000?

Zoki ?

pre 6 godina

Ne vredi, komunisti su im isprali mozak o blagu koje je odneto iz zemlje i ponavljaju kao papagaji. Gospodo, nije zlato izneo kralj Petar II - nego vlada koja je odlučila i o njegovoj evakuaciji. (Niko do sada nije rekao šta je bila pametnija opcija!) Knez Pavle sa porodicom je proteran odmah nakon puča, prema tome nije "pobegao" iz zemlje nakon 6. aprila.

slabočitamizmeđuredova

pre 6 godina

@ Knez Pavle je bio pametan, nije hteo rat sa Nemcima. Englezi svu izazvali proteste i naljutili Nemce. Mi danas to mozemo da gledamo kako hocemo ali tako je, covek je hteo da izbegne rat. Mi da smo gledali svoja posla kao sto je on hteo, danas bi Srbija izgledala mnogo drugacije
(scream, 05. februar 2018 17:47)

I ja to vidim slično. Negde sam pročitao kako su se Danci suprotstavili okupacionoj Vladi - nisu išli na posao, štrajkovali. Norvežani su isto pametno odigrali a posle obesili Kvislinga za primer. Imali pokret otpora, sabotirali nemačku mornaricu i sl. A narod i zemlja sačuvani. Jeste ih Hitler smatrao pravim Arijevcima, za razliku od Slovena, ali i mi smo mogli sačekati kraj rata i onda se uključiti. Ionako nikakav tas na toj vagi nismo bili.

Enough said...

pre 6 godina

Protjerati sve ove, i kvazidinastijaše i 'demokratski izabrane', naći direktnog potomka Dušana Silnog i vratiti Dušanov Zakonik i slijepo ga se držati.
(žena-zmaj)

A tebe u Lazu i baciti ključ...

pera

pre 6 godina

interesantno da se velike srpske patriote koje se busaju junastvom i pravednoscu srpskog naroda toliko zalazu za saradnju sa nacistima zarad cuvanja zivota... majku mu, gde je tu junastvo i pravda?

Samo pitam

pre 6 godina

Na kom jeziku ova piše knjige i daje intervjue?

U vreme “Izbeglištva” Karađorđevića u Engleskoj, tamo takođe žive i Pekić i Crnjanski. Nije valjda da nisu znali da ih kontaktiraju i kaŸu im: Ej ajde sevap je kad ste već tu, naučite nam decu Jezik naroda kojem pripadaju!

Jol setili se da “progovore” tek kad im neko došapnuo da će moći da se džora, možda ih čak i restituiraju, jer eto ide kraj komunizmu...

Pavle možda, ali ovi posle njega ni počemu nisu Srbi! Pa kao takvi ne znam koji će nam...

Cisto zbog inspiracije pitam

pre 6 godina

“Vinston Čerčil je prevario mog dedu i držao ga u kućnom pritvoru u Keniji 10 godina! Imao je grozan nadimak za mog dedu koji neću reći jer ne želim da ga oživim.“

Grozan nadimak? Da li neko zna kakav mu je nadimak dao?

John

pre 6 godina

Ako su princeza Jelisaveta i princ Carls drugo koleno to znaci da su njih dvoje rodjeni brat i sestra!
(Lazar, 5. februar 2018 15:06)

Višestruko netačno.
Prvo, "koleno" i "stepen" nisu isto. Rođeni brat i sestra su u drugom stepenu srodstva, ali u prvom kolenu.
Drugo, Jelisaveta i Čarls nisu rođaci u drugom kolenu. Jesu rođaci, ali ne u drugom kolenu. Najverovatnije je u pitanju pogrešan prevod engleskog izraza "second cousin" - u bukvalnom prevodu "drugi rođak", ali to ne označava niti drugo koleno, niti drugi stepen.
Treće, njih dvoje imaju zajedničke pradedu i prababu - grčkog kralja Đorđa I i kraljicu Olgu, tačnije dede su im bile rođena braća - to bi na našem bilo 6. stepen ili 3. koleno.

Aleksandar

pre 6 godina

@(žena-zmaj, 5. februar 2018 16:05)

Pa mi uveliko imamo Dušanov zakonik - on je propisivao da važi samo za kmetove tj. običan narod, a nije važio za vlastelu baš kao i današnji zakoni... Dušanov je samo to i eksplicitno navodio.

NoName

pre 6 godina

@monarhista

Ah, jos jedna osoba ispranog mozga. Brale, ne pita se vise ista monarhija ili politicar, pita se kapitalizam. Pitaju se neke druge budale, koje sebe nazivaju mocnicima. Nece ovde biti ista bolje, koga god izabrali ili koga god namestili.

Petar

pre 6 godina

Obrenovići su pogubili Karađorđa a onda su Karađorđevići iz osvete napali na Obrenoviće. Jedna i druga Dinastija je okrvavila ruke, samo da bi došla na vlast Srbije. Ja se nadam uz Božiju pomoć da će Srbija postati monarhija i da će doći potomci iz loze Nemanjića. B

Srdjan

pre 6 godina

@Koja dinastija?

Da, prvi kralj bio unuk nepismenog seljaka. A s druge strane, knez Milos Obrenovic je takodje bio nepismen! Hej, knez, a nepismen.

Teslin kolega

pre 6 godina

@bljak
Naravno da je svaka kraljvska dinastija počela s tamo nekim nepsmenim "revolucionarom", ali ne može dinastija biti porodica čiji je prvi kralj bio unuk nepismenog seljaka koji su vladali sve skupa 38 godina i imali ukupno 2 kralja, klinca Petra II ne računam, i još k tome na vlast došli kad su poubijali jednu takvu istu "dinastiju", to ne može se nazivati dinastijom!

Delije Čikago

pre 6 godina

Pavle je napravio krucijalnu grešku, pravi istoričari to znaju, danas bi Srbija bila 5 puta veća zemlja, imao je dva sporazuma, ni jedan nije prihvatio.

Aleksandar

pre 6 godina

@(hill, 5. februar 2018 22:44)

Mada se slažem da teško ko normalan može podržavati monarhiju, argument za to kako neko može bolje voditi državu samim 'rođenjem' se ogleda u tome što prinčevi i princeze od malih nogu bivaju pripremani za svoju buduću ulogu. To, naravno, ne znači da su sposobniji od drugih već samo da imaju više prilika od 'plebsa' da nauče kako pravilno voditi kompleksan mehanizam države.

Ja se ne bih složio da je taj mali argument u prilog heridetarnoj monarhiji dovoljan da poklopi hiljade drugih argumenata protiv takvog ustrojstva al' eto, pitao si...

azra!ravno do dna

pre 6 godina

pa naravno da ga je cercil odveo u keniju kad je su karadjordjevici ubili cercilovog rodjenog brata aleksandra obrenovica

Џони

pre 6 godina

@Cisto zbog inspiracije pitam


"Palsy" (чита се "полси", а значи "парализа", "килавост", "неспособност"), вероватно на темељу енглеске верзије Павловог имена ("Paul" - чита се "Пол").

Darko

pre 6 godina

Neobavešteni kralj nije imao pojma da mu zlato iznose iz zemlje?...Kakvi smo mi Srbi, taj apsurd bi čak mogao biti i tačan. I...kakva korist od kralja koga svi driblaju? Ovi monarhisti su izgleda onaj najprimitivniji deo Srba.

Тарми пфк

pre 6 godina

Лудило , ко ово може похватати ? А боље просити него бити дио ових династија , чуда..Џаба и новац и дворови ..

Marko Kg

pre 6 godina

Koliko zatucanih komentara, koliko ispranih mozgova, strasno. Njen deda bio Hitlerov ortak? Njeni preci pobegli iz zemlje? Odneli blago? Koliko su vam isprali mozak to je uzasno. Gadi mi se ko su mi sunarodnici, zalosno je imati takve za komsije, pod istim krovom.

Milan

pre 6 godina

"...opisala je način na koji je njena porodica proterana"
E moji vi, nije njena porodica proterana nego su pobegli k'o miševi i ostavili svoj narod kad je najteže bilo. No, to i ne čudi. Isto je to uradio i njen deda, samo tridesetak godina ranije, s tim da je on odveo i celokupno muško stanovništvo i ostavio stare, žene i decu na milost i nemilost osvajačima.

beogradski

pre 6 godina

čitaš komentare i shvatiš koliko komunizam uništio srbe....pljujemo i mrzimo svoje, a volimo ćopovaog koji nas je napado sa au vojskom, a posle drugog nas kompletno rasparčao....mnogo će još godina morati da prođe da se srbi očiste od komunizma

marija

pre 6 godina

Budi ponosna.
Srbija je bila najcenjenija ikada pod Karadjordjevićima.
Sa njima smo bili veliki i časni.

A onda nas je Čerčil prodao boljševicima.
Bogu hvala da niste završili kao Romanovi.

srecko

pre 6 godina

- Proterali 1941? Tvoj deda i Petar II Karađorđević su sami pobegli sa državnom kasom 1941. Niko ih nije proterao. Ili ne znaš istoriju Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i tvojih predaka, ili se praviš da ne znaš.

- Do 2008. si mislila da će vas u Srbiji ubiti? Pa tvoja majka je bila predsednički kandidat 2004. i najnormalnije je živela u Srbiji. Tvoj rođak Aleksandar II Karađorđević se preselio u Beli dvor 2001. i od tada mu država plaća račune.

Ne, niko ne može biti ovoliko ignorantan. Mislim da namerno pišeš laži u svojoj knjizi.

Koja dinastija?

pre 6 godina

Ajde molim te, sve skupa su na vlasti bili 38 godina, od toga 23 godine u SHS odnosno Jugoslaviji, na vlast su došli 1903. kad su na dvoru poubijali Obrenoviće i prvi "kralj" je bio unuk nepismenog seljaka, kakva je to dinastija?!

Istoričar

pre 6 godina

Nije istina da su Karađorđevići "proterani 1941" iz Srbije. Pokupili su narodno zlato, podvili repove i pobegli kod svojih rođaka. Da je pravde, nikad nije ni trebalo da se vrate i da se sada baškare na ukradenom imanju.

kole

pre 6 godina

Ti Karadjordjevici su bili i ostali najvece zlo koje je zadesilo Srbiju od pocetka 20. veka. Ova Jelisaveta je kmecala i prenemagala se kako hoče svoja kuča da joj vrate, jer su tu njene uspomene na detinjstvo i sl. patetika. Sad cujem da je tu vilu "Crnogorka" prodala nekom tajkunu za par miliona i zapalila sa lovom na zapad gde duhovno i mentalno pripada.

auu

pre 6 godina

@marija
Srbija pod Karadjordjevicima bila cenjena i postovana!? Jel zato pod Karadjordjevicima usla u 2 svetska rata i jel zato ubijeno 4 miliona Srba pod tim genijalcima?

Kvazimodo Sorabius

pre 6 godina

"Istorija Srba", Vladimir ?orovi?, knj. 2, str 252. pretposlednji pasus, drugi red: "Karadjordjevi muski preci dosli su preko Vasojevica iz Klimenata"
Potpuno isti podatak je u "Gradja za istoriju Srba", Jovan Skerlic, 1910. god.
Za neupucene i lenje: Klimenti, kao Katolici, kad su u Islamu - Keljmendi, zloglasno pleme iz centralne Albanije. Pretprosle godine "priznao" Sulejman Ugljanin: "sta 'ocete, Karadjordjevici su moja familjija..."
Karadjordjev deda se zvao ?erđ Pjetraj.
Kralj Petar, i Aleksandar, su ugasili Kraljevinu Srbiju 1918, NBgd i Zemun bili u "Hrvatskoj banovini".
Napravili su na krvi Pravoslavnih Balkana Albaniju, prekidajuci istorijsko pravo Srbije za izlaz na more, doveo Petar svog rodjaka (Leku Zogua) na "presto" nikad u istoriji postojece drzave, narodu koji je uvek bio veran okupatorima, Albaniji - za kralja.
Prodali Bor, Majdanpek i Trepcu a sve novce strpali na svoje racune, od cega su "kupovali", Bled, Brdo kod Kranja, brodogradiliste Kraljevica kod Rijeke, ogromno imanje na Romaniji, Belje u Baranji, Karadjordjevo kraj Backe Palanke, Oplenac, Dedinje, imanje na Rtnju - koje je Milosevic dovrsio, vinogorje u Kavadarcima, Kraljicinu plazu i Sveti Stefan...
Ipak, glavninu su IZNELI u inostranstvo, u Francusku: glavni akcionar Aleksandar u Francuskom metrou, Francuske zeleznice i Bank agrikol; u Englesku - koja je iz interesa skrivala istinu, pa toboze "iz samilosti" primila Karadjordjevice. Oko 600 kg zlata je zavrsilo u USA. Povecu sumu su imali na racunima u Svajcarskoj: koji su NUDILI da otpecate racune i sefove, ali je ubrzo nastao raspad Yugoslavije, ratovi i - Svajcarci se ucutali.
O zlatnim polugama, delom ostavljenim na Kapinom Polju kraj Niksica, u spiljama oko Manastira Ostrog - istina se zaboravila.
Revizionisti pod plastom demokratije, zbog pomodarstva i maloumnosti, vracaju sta ne treba, sta nikako nije njihovo, ocijukaju s potomcima onih koji su izvrsili genocid nad Obrenovicima, 1903. I bi da nas vrate u feudalno doba, da ugase republiku, gde na izborima ne mozemo da promenimo vlast, a kamo li kralja, pupupu, daleko bilo.
Na kraju, poslednja SRPSKA DINASTIJA nisu Karadjordjevici, ni Teodorovici+Martinovici=Obrenovici, vec Petrovici u Crnoj Gori!
Ovo je opis stanja, sve ostalo su podmetanja iz neznanja ili iz interesa.

Стварно

pre 6 godina

Ви сви што их прозивате, да није било енглеза, сад би били друга Швајцарска. Историја вам није јача страна. Да је прошао Тројни пакт ко зна где би нам била граница, него не видим да било ко замера тоблеронама на стандарду?

freddie

pre 6 godina

Budi ponosna.
Srbija je bila najcenjenija ikada pod Karadjordjevićima.
Sa njima smo bili veliki i časni.

A onda nas je Čerčil prodao boljševicima.
Bogu hvala da niste završili kao Romanovi.

Ako je bila velika i cenjena, sto srbija nije prodala Čerčila boljsevicima? Mislim da vi imate deluziju vlastite velicine.

Pera

pre 6 godina

Neverovatni su ovi što negativno komentarišu, a siguran sam da se njihovo znanje o onome o čemu tako samouvereno pričaju završava na dve tri informativne rečenice.

To je nama naša borba dala - da sve znamo o svemu. Vešt je bio Jože, nije da nije, da ubedi svoje sledbenike da nikako ne sumnjaju u ono što im je servirano.

A za sve živo na ovom svetu uvek je dobro ostaviti neki prostor za iole drugačiju interpretaciju.

Profa

pre 6 godina

Kad vidim sve ove komentare pozelenim!!! Nisam za rehabilitaciju Nedica, neko mora da bude musko i da snosi posledice svojih postupaka! Sto se tice kneza Pavla, mozemo da mu kazemo samo hvala, jer je Srbima odrzao mir sve do 1941. dok je II. svetski rat vec uveliko trajao. A, s obzirom na nasu srpsku ``pamet`` i ``empatiju`` koju kao narod posedujemo jedni prema drugima izginulo bi nas jos dvea miliona ko zecevi u sumi... Daleko od toga da su svi postupci Karadjordjevica suva genijalnost, ali ne zasluzuju bas takve ohole i ignorantne komentare...

trk po udžbenik istorije

pre 6 godina

Kamo lepe sreće da je prošao plan kneza Pavla, Srbija ne bi ratovala u drugom svetskom ratu (kao što ni Švajcarska nije), ne bi izginulo skoro trećina stanoviništva, Narodna biblioteka bi i dalje čuvala srpski identitet a ne uništena za vjek i vjekov, ne bi došli komunisti nakon toga. Knezu Pavlu spomenik da podignete nezahvalnici.

Pjer

pre 6 godina

Ajde. Na čega si ponosna? Na onog mangupa što je 1941. pobegao sa državnim zlatom i našim parama. karađorđevići su izuzetno loše vladali Srbijom, a naročito Jugoslavijom. Da nisu bili diktatori i krvopije nikada ne bi bilo komunizma. Normalno da su se ljudi pobunili, jer život je bio očajan.

Etika

pre 6 godina

Toliko o Cercilu i njihovom prijateljstvu prema nama. Drago mi je sto je shvatila da je dobrodosla a sada je vreme da se bori u svetu za Srbiju.

Rke Koke

pre 6 godina

Jeste da ti deda Pavle ima više fotografija sa Hitlerom, nego sa svima iz porodice zajedno, ali divan jedan čovek i veliki patriota i žrtva.

još jedan čačanin

pre 6 godina

Proterali 1941? Tvoj deda i Petar II Karađorđević su sami pobegli sa državnom kasom 1941. Niko ih nije proterao. Ili ne znaš istoriju Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i tvojih predaka, ili se praviš da ne znaš. 

- Do 2008. si mislila da će vas u Srbiji ubiti? Pa tvoja majka je bila predsednički kandidat 2004. i najnormalnije je živela u Srbiji. Tvoj rođak Aleksandar II Karađorđević se preselio u Beli dvor 2001. i od tada mu država plaća račune. 

Ne, niko ne može biti ovoliko ignorantan. Mislim da namerno pišeš laži u svojoj knjizi.
(srecko, 05. februar 2018 11:17)

To je komunistička verzija istorije. Mnogo toga bi mogli da diskutujemo, ali se plašim da je toliko godina ispiranja mozgova duboko ostavilo traga u svesti srpskog naroda.

Napredna istorija

pre 6 godina

A onda nas je Čerčil prodao boljševicima.
Bogu hvala da niste završili kao Romanovi.
(marija, 5. februar 2018 11:14)

Vaš "rehabilitovani" Draža zaista na početku jeste krenuo kao antifašista i imao je potpunu savezničku podršku, međutim nije prošlo dugo dok nije počeo šurovati s Nijemcima i Italijanima i zbog toga su se onda Ameri i Englezi priklonili Titu i partizanima, onda je pred kraj rata opet prmijenio stranu i spasio te pilote, no to ga ne abolira od zločina koje je činio prije toga.
Ova verzija događanja o Draži i četnicima se može naći u Encyclopedia of the Holocaust od Jevreja Israela Gutmana, nije ustaška propaganda!

žena-zmaj

pre 6 godina

Protjerati sve ove, i kvazidinastijaše i 'demokratski izabrane', naći direktnog potomka Dušana Silnog i vratiti Dušanov Zakonik i slijepo ga se držati.

Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville

pre 6 godina

U proleće 1941, kada je porodica Karađorđević napustila Jugoslaviju, već su bile okupirane: Poljska, Danska, Norveška, Belgija, Holandija, Luksemburg, Francuska, pa i Čehoslovačka se tu može svrstati, iako nije okupirana u ratu.

Svi šefovi država (osim kralja Danske) i vlade svih tih zemalja su se već nalazile u Londonu, jer je Velika Britanija sa svojim dominionima bila jedina zemlja koja je u tom trenutku ratovala protiv nacista. Bilo je jedino normalno da se i naša vlada i kralj takođe pridruže njima.

Pretpostavljam i da je bilo bolje da su zlato ostavili nacistima?

Ni u jednoj od svih tih država se ti vladari i članovi tih vlada ne nazivaju "pobeguljama", osim u Srbiji.

Bez ikakve želje da veličam četnički pokret, moram da kažem da je ovakvo etiketiranje Karađorđevića obična propaganda, nastala iz potrebe da se oni isključe iz političkog života posle rata. Sa političke tačke gledišta, logičan potez, ali razlozi za to su prestali da postoje, pa nema potrebe da se to i dalje potrže.

marko

pre 6 godina

Ajde molim te, sve skupa su na vlasti bili 38 godina, od toga 23 godine u SHS odnosno Jugoslaviji, na vlast su došli 1903. kad su na dvoru poubijali Obrenoviće i prvi "kralj" je bio unuk nepismenog seljaka, kakva je to dinastija?!
(Koja dinastija?, 5. februar 2018 10:43)

Па то ти је управо то, права Династија из народа који се сам изборио за своју слободу, за своју државу, и за своју Династију. Србија је имала у својој историји може се рећи 5 Династија. Неке земље никад нису имали ни једну. А земље које су се ослободиле од Османлија полсе Србије уопште нису ни добиле дозволу да имају сопствену Династију из свог народа, него су им велики послали некаквог свог грофа или лорда који је касније постао Краљ.
Ето, то ти је Династија, али то не може разумети неко ко је никад није имао, или љубитељ ових криминалаца комуниста.

scream

pre 6 godina

Knez Pavle je bio pametan, nije hteo rat sa Nemcima. Englezi svu izazvali proteste i naljutili Nemce. Mi danas to mozemo da gledamo kako hocemo ali tako je, covek je hteo da izbegne rat. Mi da smo gledali svoja posla kao sto je on hteo, danas bi Srbija izgledala mnogo drugacije

ignorantno lupanje

pre 6 godina

- Proterali 1941? Tvoj deda i Petar II Karađorđević su sami pobegli sa državnom kasom 1941. Niko ih nije proterao. Ili ne znaš istoriju Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i tvojih predaka, ili se praviš da ne znaš.

- Do 2008. si mislila da će vas u Srbiji ubiti? Pa tvoja majka je bila predsednički kandidat 2004. i najnormalnije je živela u Srbiji. Tvoj rođak Aleksandar II Karađorđević se preselio u Beli dvor 2001. i od tada mu država plaća račune.

Ne, niko ne može biti ovoliko ignorantan. Mislim da namerno pišeš laži u svojoj knjizi.
(srecko, 5. februar 2018 11:17)

Sve je to u redu, samo šta to znači "ignorantan"? Onaj koji nešto ignoriše ili si hteo da kažeš "neznalica"?

Istina

pre 6 godina

Dva veka lažne istorije koja je počela sa Karađorđevim albanskim poreklom i vezom sa Cincarima i Heterijom, a završava se sa ovim. Ovo je bukvalno šlag na tortu i ona i njena majka.

JaneDoe

pre 6 godina

Procitao sam knjigu vrlo pazljivo u nadi da cu naci nove i interesantne cinjenice. Umesto toga, knjiga je izuzetno subjektivno napisana u stilu nekog kvazi - romana, a autorka pola knjige, protiv svih knjizevnihi pravila, vodi naraciju u prvom licu i bukvalno hvali samu sebe.

Iz te knjige se moze zakljuciti da nije u pitanju neka blagorodna osoba, knjigu ne preporucujem

Hansolo

pre 6 godina

Pa, trebalo je bolje da se raspita.
(Hello, 05. februar 2018 10:15)

Trebala je I Srbija bolje da se raspitala o svojoj kraljevini.. Kamo sreće da smo ostali kraljevina, a ne ušli u neki polukomunizam koji nas je satro ovako.. Skoro Sve kraljevine sveta su cenjene i bogate.. Samo mi pljujemo naše monarhe.. Zato smo takva gubernija postala..

Alex

pre 6 godina

Da nisu Kralja Petra na prevaru odveli 1941 Britanci (jer je to Britanija organizovala ),Nemci ga naravno nebi ubili ali bi ga drzali u kucnom pritvoru. On nebi imao uticaj u politici ali bi mnogo ako ne cak i presudno znacilo za narod koji bi ga gledao kao nekoga koji je ostao da deli dobro i zlo. Komunisti nikad nebi preuzeli vlast u Srbiji.Ovako ,pobeci sa bojnog polja i ostaviti narod na milost i nemilost, iako to nije bio njegova volja, otvoren je bio put Brozu da preuzme vlast u vakumu koji je nasto Kraljevim odlaskom.

srecko

pre 6 godina

Njena majka je do 2008, a i posle živela u Srbiji najnormalnije. Čak šta više, Jelisaveta Karađorđević je 2004 bila predsednički kandidat. Tako da ne znam odakle joj to da će ih ubiti. Priča gluposti. A što se tiče proterivanja, ona izgleda i ne zna ništa o Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji.

Može tu knjigu da baci u đubre.

Vojislav

pre 6 godina

Pre nego što napišeš nešto ovako valjalo bi da pročitaš neku istorijsku knjigu, pošto se ne mogu sve informacije naći na internetu. Takođe bih te zamolio da ne veruješ komunističkoj istoriji koja je 60 godina plasirala najgrublje neistine o knezu Pavlu Karađorđeviću. Na sastanke sa Hitlerom juna 1939. i februara 1941. kao i na pristup silama Osovine je bio primoran, pošto je to bilo jedino moguće rešenje radi očuvanja jedinstva zemlje u već pokorenoj Evropi.

Knez Pavle nije dobrovoljno otišao iz Srbije, već je zajedno sa svojom porodicom uhapšen u noći između 27. i 28. marta, neposredno nakon sprovedenog državnog udara po naredbi Dušana Simovića, verovatno potplaćenog od strane Britanaca. Tog dana se nalazio na putu iz Beograda ka Kranju gde je imao svoju imovinu. Nakon hapšenja sproveden je u Grčku, zatim u Keniju gde je proveo ratne godine. Nikakvo blago on nije izneo iz zemlje.

Vojislav

- Proterali 1941? Tvoj deda i Petar II Karađorđević su sami pobegli sa državnom kasom 1941. Niko ih nije proterao. Ili ne znaš istoriju Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i tvojih predaka, ili se praviš da ne znaš.

- Do 2008. si mislila da će vas u Srbiji ubiti? Pa tvoja majka je bila predsednički kandidat 2004. i najnormalnije je živela u Srbiji. Tvoj rođak Aleksandar II Karađorđević se preselio u Beli dvor 2001. i od tada mu država plaća račune.

Ne, niko ne može biti ovoliko ignorantan. Mislim da namerno pišeš laži u svojoj knjizi.
(srecko, 5. februar 2018 11:17)

Dušan

pre 6 godina

Nikako nisam ljubitelj Karađorđevića, i sam mislim da nisu mnogo toga dobrog doneli Srbiji. Međutim, Pavlu se može oprostiti pristupanje Trojnom paktu. Uvideo je da će ga Britanci izdati, da niko neće zaštiti Jugoslaviju koja je odavno bila slaba i rastrzana unitrašnjim problemima, nacionalizmom i separatizmom. Najlakše je suditi, ali treba sagledati i istorijske činjenice i razumeti pojedine postupke kakvi god oni bili. Nismo ni danas kao narod mnogo pametniji kog biramo i ko nas vodi već 200 godina, sve govori. Retko je tu bilo pametnih, a većinu vladara smo lično pobili. Dovoljno o Srbima.

dekadentno

pre 6 godina

E moji vi, nije njena porodica proterana nego su pobegli k'o miševi i ostavili svoj narod kad je najteže bilo. No, to i ne čudi. Isto je to uradio i njen deda, samo tridesetak godina ranije, s tim da je on odveo i celokupno muško stanovništvo i ostavio stare, žene i decu na milost i nemilost osvajačima.(Milan, 05. februar 2018 10:29)A možda bi bilo bolje da je ostao i poslužio kao Hitlerova marioneta,kao što je bilo slučajeva?Kralj Petar Prvi Karađorđević je 1915-e godine je zajedno sa vojskom preživeo sve strahote albanske golgote i vratio se kao oslobodilac.Zato je i bio omiljen i cenjen u narodu.Danas smo na to ponosni i slavimo kao najveću pobedu u modernoj srpskoj istoriji.Isto bi se desilo i u drugom ratu da Čerčil nije podržao komuniste,prvo u dogovoru sa Staljinom,a kasnije i na terenu.To je bilo presudno za odnos u građanskom ratu,koji je tada besneo u Srbiji.

Srdjan

pre 6 godina

Knez Pavle je bio najinteligentiniji Karađorđević svog vremena (ostatak potomstva nije se baš proslavio pameću), ali i on je pred početak rata potpuno izgubio volju da pokušava voditi bilo kakvu politiku.

Tako da nije nikakvo čudo da mu i ova unuka nije bila naročito zainteresovana za vlastito porijeklo.

Џони

pre 6 godina

Конкретно њих две ми је у извесном смислу жао, нарочито Кетрин, за коју знам да је имала мучну прошлост и пропали брак са насилником и јурисукњом Каспером Ван Дином (ових дана мучи муку и са ћерком Индијом коју покушава да избави из секте). А што се Карађорђевића генерално тиче, мислим да су били можда не баш злонамерни, али дефинитивно некомпетентни (како је неко овде приметио, не баш паметни) политичари, који су веровали да се боре за интересе "проширене Србије", а након што су касно увидели да је савез са дојучерашњим агресорима и отвореним антисрбима био грешка, уследили су Марсеј 1934, Хитлерова агресија, пад под комунизам, и на крају деведесете. Веровали смо да су династија мондијалиста и европејаца, питомци француских школа, франкофилија, демократија, џа-бу... а заправо су њима (чак не ни толико скривено) све време управљали претходници данашњих Ротшилда и Сороша. Дакле, суштински, једна династија левичара и глобалиста, која је претендовала на то да се бори за српске интересе...? Наравно да то никако није могло уродити плодом. Али, понављам, питање је да ли су Карађорђевићи икада били свесни тога.

Iosonoalfista

pre 6 godina

Slazem se sa likom koji je rekao da treba podici spomenik knezu Pavlu. Da je njegova ideja prosla, em bismo bili mnogo brojniji, em ne bi dosli komunisti, em bismo bili mnogo bogatiji i srecniji, jer ne bi izginulo toliko ljudi. Sve u svemu, "bolje rat nego pakt", nam nista nije dobro donelo. A sto se Cercila tice, ocitao je njemu lekciju Vojvoda Voja Tankosic.

ĆUMUR

pre 6 godina

Trebali su i da te edukuju kako je dinastija Karađorđević došla na vlast i kako ide sunovrat našeg naroda od tog momenta.Odlaskom Obrenovića mi tonemo i nestajemo.

Fcrs

pre 6 godina

Zamislite te ljudske sklopove koji misle da je DINASTIJA neka osovina oko koje se stvara država i okuplja narod, da neko samim svojim rodjenjem dobije pravo da upravlja državom i nacijom! To su upravo ljudi koji su najveći neprijatelji bilo kakve ideje da ova planeta krene u nekom drugom, normalnijem i zdravijem smeru!!

Igor

pre 6 godina

Srbija "balkanski Aspen"? To može da izgovori samo neko ko apsolutno nema pojma o dešavanjima i životu u Srbiji. Došla je ovde jednom u životu, verovatno su posetili par najboljih restorana u Beogradu i otišli do Kopaonika na skijanje, i toliko.
Život osetilan ni videla nije.
Ne krivim je, ima ona svoj život koji nema dodirnih tačaka sa običnim svetom, ali pričati o Balkanskom Aspenu je lupetanje...
Svaka promocija zemlje je dobrodošla, naročito u krugovima u kojima se kreće ova gospođa, ali mora to da bude realnije, da se ljudi ne iznenade previše kada dođu ovde očekujući Aspen, a ono svuda smeće i blato skreneš 50m od glavnog puta.

Ortak

pre 6 godina

Njen deda bio Hitlerov ortak?
(Marko Kg, 5. februar 2018 11:08)

Na internetu uz malo opsežnijeg guglanja ako znaš nemački se prilično lako može saznati sadržaj i plan Hitlerovog i Pavlovog ortakluka!

Nikola

pre 6 godina

Da voli svoju zemlju ona bi je promovisala...a bas naprotiv...prica sve najgore i ljudima u njoj ..uopste se ne razlikuje od NATO botova koji to rade za pare.

Gandi

pre 6 godina

Ovaj udbaski spin oko Karadjordjevica i kradje zlata i slicno, nikako Srbinu da izadje iz glave. Stvarno zasluzujemo sve sto nam se desava. Pritom, nit sam republikanac, nit sam monarhista.

eh

pre 6 godina

O "pametnom" knezu Pavlu... Čerčil ga je tretirao kao što je i trebalo da ga tretira - kao smrdljivi sir... Knez Pavle, lopov koji je pokrao celokupni budžet SHS (počev od 1938), ljubitelj Hitlera i veleizdajnik... A za vas koji danas tvrdite"šta bi nam falilo da smo poslušali kneza Pavla (tj. bili kao narod Hitlerovi saradnici)" i koji tvrdite da je 27-mi mart nešto čega Srbija treba da se stidi, vaš argument je čist fašizam i zlo. Pored celokupne dinastije Karađorđević, a posebno pametnjakovića koji je kreirao YU, nisu nam ni bili potrebni neprijatelji (izuzev Karađorđa, kojem svaka čast i poštovanje).

bob rock

pre 6 godina

pocelo se o temi iz clanka a zavrsilo se , kao sto to kod nas obicno i biva , na necem sasvim drugom...e , sad jedan od tih detalja iz rasprave..pitanje za svaku prosecnu srbendu : kakva je razlika da li je zlato iz ondasnje jugoslavije zavrsilo u rukama nacista , amerikanaca , engleza ili karadjordjevica...

Petar

pre 6 godina

Obrenovići su pogubili Karađorđa a onda su Karađorđevići iz osvete napali na Obrenoviće. Jedna i druga Dinastija je okrvavila ruke, samo da bi došla na vlast Srbije. Ja se nadam uz Božiju pomoć da će Srbija postati monarhija i da će doći potomci iz loze Nemanjića. B

RUMBLE

pre 6 godina

Poštovana gospođo zbog satiranja Obrenovića i krvavim dolaskom na presto dinastije Karađorđević mi i dalje kao narod patimo.Utopija jugoslovenstva nas debelo danas košta i nikada se nećemo od toga oporaviti.Politika nepismenog Miloša Obrenovića i dobri odnosi sa zapadom je bila produktivnija i bolja od politike vaših prinčeva i kraljeva.

čitaj knjige iz istorije

pre 6 godina

@trk po knjigu istorije,vjerovatno znaš da je Staljin sa Hitlerom sklopio mir o nenapadanju ,pa zašto onda u Drugom svjetskom ratu izgibe 20 miliona stanovinika SSSR-a?

stvarno

pre 6 godina

@fredie,
Karađorđevići su bili toliko poštovani, da je zapadnoevropska štampa,p osebno fransuska pisala da je najbogatiji kralj u Evropi kralj Aleksandar Karađorđević iz najsiromašnije zemlje na kontinentu!

Osoba A

pre 6 godina

Veritas, Veritatis, f., 5. februar 2018 10:33
Oprosti,ali odkud oni onda u GB i u drustvu Engleske kraljevske porodice.Bilo bi dobro procitati i neke druge knjige koje se odnose na istoriju tvoje zemlje, osim onih stampanih od 1945-1980-te.

Mile

pre 6 godina

Opet rafalna paljba. Mnogo je tu kuca i imanja koje su dede puskom otele, pa ostavile potomstvu u amanet lazima da cuvaju. Jos je Srbija pod okupacijom, al nece trajati doveka.

popina

pre 6 godina

Vaš "rehabilitovani" Draža zaista na početku jeste krenuo kao antifašista i imao je potpunu savezničku podršku, međutim nije prošlo dugo dok nije počeo šurovati s Nijemcima i Italijanima i zbog toga su se onda Ameri i Englezi priklonili Titu i partizanima, onda je pred kraj rata opet prmijenio stranu i spasio te pilote, no to ga ne abolira od zločina koje je činio prije toga. Ova verzija događanja o Draži i četnicima se može naći u Encyclopedia of the Holocaust od Jevreja Israela Gutmana, nije ustaška propaganda!(Napredna istorija, 05. februar 2018 11:41)

Ne postoji nijedan pisani dokaz ni svedočenje da je ravnogorski pokret sarađivao sa nemačkim okupatorom.Jesu pojedine četničke grupe sarađivale,ali one nisu bile pod Dražinim komandom,već su delovale samostalno.Pregovore sa okupatorom su obavljala oba pokreta i ona su se ticala razmene zarobljenika.Četničke jedinice u Crnoj Gori,Hercegovini i Dalmaciji su sarađivale sa Italijanima.Ali treba reći da se srpski narod sklanjao od ustaškog terora u italijansku okupacionu zonu,gde je dobio zaštitu.Osim nekoliko incidenata italijanski fašisti nisu vršili zločine nad civilima na teritorijama,koje su okupirali.

CATAPA

pre 6 godina

Uvek su mi bili čudni oni koji kažu "Do nedavno sam bio glup". I šta se desilo? Neki kosmički veleobrt?
Tako i ova priznaje da je bila glupa do 2008. Nije li to argument više da je i dalje?

Aleksandar

pre 6 godina

@"Nek mi neko objasni tu floskulu "narodno zlato".Posto se to ponavlja kao neka mantra.
(D, 5. februar 2018 11:54)"

"Floskula" narodno zlato su pare od poreza pretvorene u zlatne poluge.Kojoj su nameni služile, kao rezerva, kao aktiva, nije bitno. U monarhiji svaki monarh voli da misli da mu je vlast data od Boga i da nema šta oni od kojih se porez skuplja da mozgaju kamo te pare idu. U praksi(do današnjeg dana) pola para od poreza koji se naplati pojede mrak, a koliko koji mrak sme da pojede određuje glavni Baja, u ondašnjem slučaju kralj. Dakle, ako ti od tvojih npr. 50.000 din plate država na ime poreza uzme npr. 20% tih 10.000 ide negde, a ti nemaš pojma gde.Da li ga zoveš zlatom i nekako drugačije, nebitno je.Da li u zlatne poluge, da li u "investicije" nije važno. Da sad izbije neki rat i ova ekipa zapali i ponese trezor Narodne banke sa sobom kako bi zvao pare koje su odneli?

Branko VW Fanatic (Ich rufe die Polizei an)

pre 6 godina

Onaj BRE Obrenović je bio nepismen ali je imao kliker za sve. Da smo se njega držali i njegovog puta sad bi bili CAREVI. Ali neeeeeee Srbi hoće Karađorđevićeeeeee! Eto vam sad, nacija blizu izumiranja, 4 miliona mrtvih i još toliko raseljenih po belom svetu, koji realno mentalitetom i nisu više Srbi. I tako idemo polako u propast. Laganica...

Kolee

pre 6 godina

@auu pa drize moj, ti Karadjordjevici su potpisali kapitulaciju, i ni jedan srbin nebi poginuo u drugom sv ratu da nisu dosli komunisti, protjerali kraljevsku porodicu! Podsjeticu te na cuvene rijeci komunista, "bolje rat, nego pakt"! Tako da ti ta konstatacija ne pije vodu!

Тата спалио Ђенку

pre 6 godina

@(ignorantno lupanje, 05. februar 2018 13:52)

Пусти титову КПЈ историју. "Државна каса" је завршила у рукама усташа (један већи део) и италијана.

ledeni gale

pre 6 godina

да није било тог неписменог сељака ти би сада говорио турски,а ко и мало познаје историју,зна да је принц Павле велика личност.

Nenad

pre 6 godina

@Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville,
Nijedna od navedenih zemalja nije bila okupirana u klasičnom smislu te reči. Svima je ostala lokalna uprava i to ne tipa Milan Nedic. Sa Dancima su Nemci opstili preko ministarstva inostranih poslova i nemacke ambasade. Jedino što je "moralo" je da proizvodnja bude za potrebe Vermahta, za pare naravno. Danci su imali ekonomski bum pod "okupacijom". Uzgred, odupirali su se čitav 1sat i 55min "napadu" Nemaca.
Nijedna zemlja zapadne Evrope nije bila okupirana niti ratovala sa Nemcima kao Poljska, Rusija i CG,Srbija,BiH (pošto nije cela Jugoslavija bila protiv Nemaca, jel'te). Tu je okupacija bila do istrebljenja, sve ostalo je bila šala za decu.

hill

pre 6 godina

Ne znam kako neko normalan moze podrzavati monarhiju. Neki "prestolonasljednik" bi da vlada samo zato sto je nekom slucajnoscu rodjen kao sin "kralja" i "kraljice". Kakav se parametar sposobnosti vodjenja drzave ogleda u tome ciji si sin. A ovu sa knjigom i pricom da su Karadjordjevici protjerani ne treba uopste komentarisati.

my way

pre 6 godina

@marija
Srbija pod Karadjordjevicima bila cenjena i postovana!? Jel zato pod Karadjordjevicima usla u 2 svetska rata i jel zato ubijeno 4 miliona Srba pod tim genijalcima?
(auu, 05. februar 2018 13:57)

Kako su to Karadjordjevici ubacili u Srbiju u 2 svetska rata? Tako sto nisu odgovorili na aneksiju Bosne? Tako sto su prihvatili 9 od 10 tacaka austrougarskog ultimatuma nakon sto je Gavrilo Princip ubio Ferdinanda sa predlogom da se o toj jednoj odluci arbitrazom suda u Hagu, ili komisije velikih sila? Tako sto su prihvatili Hitlerovu ponudu da ostanemo neutralni? Naravno da je Srbija bila postovana za vreme Kradjordjevica, naravno i Obrenovica, uopste ne stajem na stranu bilo koje dinastije, jer su obe imale svoju ulogu u oslobodjenju i brzom razvoju Srbije i njenog nepismenog naroda od otomanske represije. Sto se zlata tice, knez Pavle je veliku vecinu spasio tako sto ga je pre rata sklonio u SAD. Sve je radjeno toliko transparentno i cisto da bi nam i Nemci pozavideli. Zato je prakticno svo zlato kraljevine posle rata vraceno Titu osim procentualno minornog dela koji je sto u zemlji ostao, pa pao u ruke najvecim delom ustasa i onoga sto su pucisti potrosili. Deo zlata koje je knez Pavle spasio nam je na volseban nacin doduse uzela Amerika kao naplatu za nacionalizaciju, no to nove komunisticke vlasti nije mnogo interesovalo, bilo im je dovoljno plena.

azra!ravno do dna

pre 6 godina

pa naravno da ga je cercil odveo u keniju kad je su karadjordjevici ubili cercilovog rodjenog brata aleksandra obrenovica

Zoki ?

pre 6 godina

Ne vredi, komunisti su im isprali mozak o blagu koje je odneto iz zemlje i ponavljaju kao papagaji. Gospodo, nije zlato izneo kralj Petar II - nego vlada koja je odlučila i o njegovoj evakuaciji. (Niko do sada nije rekao šta je bila pametnija opcija!) Knez Pavle sa porodicom je proteran odmah nakon puča, prema tome nije "pobegao" iz zemlje nakon 6. aprila.

srecko

pre 6 godina

Kakvi komunisti, kakav Tito? Tito je u to vreme, kada su njenog dedu "proterali" još uvek živeo u ilegali i putovao sa lažnim papirima. Da nije Tito ustao iz groba, uselio njenog rodjaka u Beli dvor, vratio vilu njenoj majci, kandidovao njenu majku na predsedničkim izborima 2004 i još lovio monarhiste po Srbiji posle 2000?

xyz

pre 6 godina

Слабо су кнез Павле и Стојадиновић припремили Србе за несреће које су их
снашле. Додуше тешко је и наслутити да имаш монстрме у комшилуку,али неки
опрез је морао постојати.

John

pre 6 godina

(Kvazimodo Sorabius, 5. februar 2018 13:12)

Već 2 godine trubiš o ovome na raznim stranama interneta (2x telegraf, 1x alo). Ajd' malo da 'oladiš. (Gugl je čudo...) Karađorđe nije bio iz Klimenata, Krađorđe je slavio Svetog Klimenta, kao i sin mu. Tek je kralj Petar promenio slavu i uzeo Svetog Andreja Prvozvanog, između ostalog i zato što je na taj dan Karađorđe oslobodio Beograd od Turaka.

Čorović rekao? E, ako je Ćorović REKAO (bez ikakvih pisanih dokaza ili tragova) mora da je tako...
NEgo, probaj ovo isto da pomeneš Radošu Ljušiću (svašta mu se može zameriti, ali ne i to da je stručnjak za istoriju), pa da vidim kako ćeš da se provedeš...

Delije Čikago

pre 6 godina

Pavle je napravio krucijalnu grešku, pravi istoričari to znaju, danas bi Srbija bila 5 puta veća zemlja, imao je dva sporazuma, ni jedan nije prihvatio.

slabočitamizmeđuredova

pre 6 godina

@ Knez Pavle je bio pametan, nije hteo rat sa Nemcima. Englezi svu izazvali proteste i naljutili Nemce. Mi danas to mozemo da gledamo kako hocemo ali tako je, covek je hteo da izbegne rat. Mi da smo gledali svoja posla kao sto je on hteo, danas bi Srbija izgledala mnogo drugacije
(scream, 05. februar 2018 17:47)

I ja to vidim slično. Negde sam pročitao kako su se Danci suprotstavili okupacionoj Vladi - nisu išli na posao, štrajkovali. Norvežani su isto pametno odigrali a posle obesili Kvislinga za primer. Imali pokret otpora, sabotirali nemačku mornaricu i sl. A narod i zemlja sačuvani. Jeste ih Hitler smatrao pravim Arijevcima, za razliku od Slovena, ali i mi smo mogli sačekati kraj rata i onda se uključiti. Ionako nikakav tas na toj vagi nismo bili.

Srdjan

pre 6 godina

Knez Pavle je sve radio kako bi izbjegao rat, zelio je da postedi svoj narod rata i svega sto on nosi sa sobom. Nazalost, narod to nije na pravi nacin prepoznao. Istini za volju, pitanje je i da li bi se Hitler drzao dogovora, al vjerujem da bismo danas bili u mnogo boljoj situaciji. Ne kazem da je trebalo stati na stranu nacista, samo kazem da je trebalo ostati neutralan kao sto su to npr. uradili Svajcarci.

Enough said...

pre 6 godina

Protjerati sve ove, i kvazidinastijaše i 'demokratski izabrane', naći direktnog potomka Dušana Silnog i vratiti Dušanov Zakonik i slijepo ga se držati.
(žena-zmaj)

A tebe u Lazu i baciti ključ...

Srdjan

pre 6 godina

@Koja dinastija?

Da, prvi kralj bio unuk nepismenog seljaka. A s druge strane, knez Milos Obrenovic je takodje bio nepismen! Hej, knez, a nepismen.

pera

pre 6 godina

interesantno da se velike srpske patriote koje se busaju junastvom i pravednoscu srpskog naroda toliko zalazu za saradnju sa nacistima zarad cuvanja zivota... majku mu, gde je tu junastvo i pravda?

Kragujevcanin

pre 6 godina

Pa u stvari posle drzavnog udara '41. knez Pavle sa porodicom JESTE proteran iz zemlje,prvo u Grcku, a na njegovo mesto je dosao Kralj Petar II koji je proglasen punoletnim. Ljudi ni ja nisam neki ljubitelj Karadjordjevica ali istoriju ako ne znate, ne komentarisite.

Nenad

pre 6 godina

@Kole,
Kuca je jos uvek na prodaju. Nekoliko miliona je ustvari 15. Na kuću ima pravo pošto je kupljen plac za sopstvene pare i dignuta kuća od sopstvenih para.

Teslin kolega

pre 6 godina

@bljak
Naravno da je svaka kraljvska dinastija počela s tamo nekim nepsmenim "revolucionarom", ali ne može dinastija biti porodica čiji je prvi kralj bio unuk nepismenog seljaka koji su vladali sve skupa 38 godina i imali ukupno 2 kralja, klinca Petra II ne računam, i još k tome na vlast došli kad su poubijali jednu takvu istu "dinastiju", to ne može se nazivati dinastijom!

Samo pitam

pre 6 godina

Na kom jeziku ova piše knjige i daje intervjue?

U vreme “Izbeglištva” Karađorđevića u Engleskoj, tamo takođe žive i Pekić i Crnjanski. Nije valjda da nisu znali da ih kontaktiraju i kaŸu im: Ej ajde sevap je kad ste već tu, naučite nam decu Jezik naroda kojem pripadaju!

Jol setili se da “progovore” tek kad im neko došapnuo da će moći da se džora, možda ih čak i restituiraju, jer eto ide kraj komunizmu...

Pavle možda, ali ovi posle njega ni počemu nisu Srbi! Pa kao takvi ne znam koji će nam...

Darko

pre 6 godina

Neobavešteni kralj nije imao pojma da mu zlato iznose iz zemlje?...Kakvi smo mi Srbi, taj apsurd bi čak mogao biti i tačan. I...kakva korist od kralja koga svi driblaju? Ovi monarhisti su izgleda onaj najprimitivniji deo Srba.

John

pre 6 godina

Nek mi neko objasni tu floskulu "narodno zlato".Posto se to ponavlja kao neka mantra.
(D, 5. februar 2018 11:54)

To i jeste samo floskula i ništa drugo. "Narodno zlato" ne postoji. Postoji i postojalo je samo državno zlato, državne zlatne rezerve. Kao što danas imamo i devizne rezerve.

Svaka država koja drži do sebe, brine i o svojim deviznim i/ili zlatnim rezervama (Ameri svoje drže u vojnoj bazi). I logično je da se u slučaju rata sklanjaju na sigurno. Onio zlato koje je odletelo iz Nikšića predstavlja samo deo dela zlatnih rezezvi KJ. Najveći deo je sklonjen još pre izbijanja rata u SAD i Tursku.

A šta je bilo sa zlatom?
- Turska je sve vratila. Amerizadržali deo kao nadoknadu za nacionalizovanu imovinu, razliku vratili.
- Nemci uzeli šta su zatekli (vraćeno posle rata, kroz ratnu štetu)
- Ustaše i četnici razvukli šta su našli
- Ono što je ukrcano u avione - e, od toga se finansirao rad izbegličke vlade, kraljevska porodica primala apanažu i oficiri JVVO (ne JVUO) primali plate (kao i na Krfu i Solunu u prethodnom ratu)

Da ne govorimo da se kralj Petar II uopšte nije ni pitao oko iznošenja zlata (verovatno nije ni znao koliko ga ima), to je naredila vlada (Simović i ekipa)
E, al' posle došlo zgodno da se kralj ocrni, pa otuda "Pobegao kralj i odnepo narodno zlato"

Тарми пфк

pre 6 godina

Лудило , ко ово може похватати ? А боље просити него бити дио ових династија , чуда..Џаба и новац и дворови ..

st

pre 6 godina

(Nenad, 5. februar 2018 16:19)
cisto lupetanje...francuska se nije borila...Holandija nije sravnjena sa zemljom npr Rotterdam...
Samo smo se mi borili (12 dana bezuspesno jeli)

Aleksandar

pre 6 godina

@(hill, 5. februar 2018 22:44)

Mada se slažem da teško ko normalan može podržavati monarhiju, argument za to kako neko može bolje voditi državu samim 'rođenjem' se ogleda u tome što prinčevi i princeze od malih nogu bivaju pripremani za svoju buduću ulogu. To, naravno, ne znači da su sposobniji od drugih već samo da imaju više prilika od 'plebsa' da nauče kako pravilno voditi kompleksan mehanizam države.

Ja se ne bih složio da je taj mali argument u prilog heridetarnoj monarhiji dovoljan da poklopi hiljade drugih argumenata protiv takvog ustrojstva al' eto, pitao si...

Kyle and Peel

pre 6 godina

@vojislav

simovic je bio izigran na kartu rodoljublja. pucisti su ga uzeli jer je bio mnogo postovan u vojsci i kao takav je uticao da se vojska ne okrene protiv pucista.

britanci su pare dali zemljoradnickoj stranci i nekolicini ljudi koji su imali vazne funkcije u pogledu uticaja na javnost, poput jednog cove koji je bio u upravi lista politika.

a njihov veliki spijun bio je borivoje mirkovic kog u bajicevoj seriji glumi ristovski. on je cak trazio da pociva u engleskoj a ne u rosnom valjevu. bio je opijen britancima.

Cisto zbog inspiracije pitam

pre 6 godina

“Vinston Čerčil je prevario mog dedu i držao ga u kućnom pritvoru u Keniji 10 godina! Imao je grozan nadimak za mog dedu koji neću reći jer ne želim da ga oživim.“

Grozan nadimak? Da li neko zna kakav mu je nadimak dao?

bljak

pre 6 godina

prvi "kralj" je bio unuk nepismenog seljaka, kakva je to dinastija?!
(Koja dinastija?, 5. februar 2018 10:43)

A prvi kraljevi drugih dinastija su bili pismeni, prosveceni i kulturni? Ne mislim na kraljeve u novijoj istoriji nametnute spolja, npr. kao kad je Grcima nametnut kralj iz nemacke loze. Prvi kraljevi su bili nepismeni krezubi i surovi pobednici plemenskih sukoba za vlast. Mozda nisu bili unuci nepismenih seljaka, ali su bili unuci nepismenih osvajaca. I sami su bili nepismeni, jer mac i pero nisu isli zajedno. Ono sto je senka na dolazak Karadjordjevica nije njihovo seljacko poreklo, nego surovo ubistvo kralja-prethodnika, dogadjaj koji je zgrozio celu monarhisticku Evropu.

Pera

pre 6 godina

Kole pise da je Jelisaveta Karadjordjevic prodala vilu "Crnogorka" nekom tajkunu za 15 miliona necega i "zapalila na Zapad" . I dobija blizu 400 pluseva dok Nenad dobija mnogo manje glasova jer misli drugacije .

Nenad objasnjava da je kuca jos uvek neprodata!

Eto tako se zivi u Srbiji: prvo lazne vesti, onda komentari besposlenih ljudi! Tako zivi Srbija otkako je sveta i veka ! Niko se nije posubnjao da su u pitanju lazi i obmane. Istina i i nije vazna!

NoName

pre 6 godina

@monarhista

Ah, jos jedna osoba ispranog mozga. Brale, ne pita se vise ista monarhija ili politicar, pita se kapitalizam. Pitaju se neke druge budale, koje sebe nazivaju mocnicima. Nece ovde biti ista bolje, koga god izabrali ili koga god namestili.

Џони

pre 6 godina

@Cisto zbog inspiracije pitam


"Palsy" (чита се "полси", а значи "парализа", "килавост", "неспособност"), вероватно на темељу енглеске верзије Павловог имена ("Paul" - чита се "Пол").

Aleksandar

pre 6 godina

@(žena-zmaj, 5. februar 2018 16:05)

Pa mi uveliko imamo Dušanov zakonik - on je propisivao da važi samo za kmetove tj. običan narod, a nije važio za vlastelu baš kao i današnji zakoni... Dušanov je samo to i eksplicitno navodio.

John

pre 6 godina

Ako su princeza Jelisaveta i princ Carls drugo koleno to znaci da su njih dvoje rodjeni brat i sestra!
(Lazar, 5. februar 2018 15:06)

Višestruko netačno.
Prvo, "koleno" i "stepen" nisu isto. Rođeni brat i sestra su u drugom stepenu srodstva, ali u prvom kolenu.
Drugo, Jelisaveta i Čarls nisu rođaci u drugom kolenu. Jesu rođaci, ali ne u drugom kolenu. Najverovatnije je u pitanju pogrešan prevod engleskog izraza "second cousin" - u bukvalnom prevodu "drugi rođak", ali to ne označava niti drugo koleno, niti drugi stepen.
Treće, njih dvoje imaju zajedničke pradedu i prababu - grčkog kralja Đorđa I i kraljicu Olgu, tačnije dede su im bile rođena braća - to bi na našem bilo 6. stepen ili 3. koleno.