Petak, 26.01.2018.

19:11

"Prisvajaju Teslu, a ubijali članove njegove porodice"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav" nije usmerena protiv Hrvatske.

Izvor: Tanjug

"Prisvajaju Teslu, a ubijali èlanove njegove porodice" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Komša

pre 6 godina

@nije se skrivalo
Jasenovac nije mogao da se sakrije ali ne samo da mu je malo pažnje posvećeno nego je uopšte priča o NDH i zločinima zauzela malo prostora u nastavnom programu.Pomenuto jeste. Onako šturo, i izvučeno iz šireg istorijskog konteksta a pistavljeno u uži kontekst - nacističke okupacije.
Tako predstavljeni zločini ostavljaju utisak da je u pitanju "istorijski incident" izazvan spletom nesrećnih,istorijskih okolnosti (nacističkom okupacijom) a to nije istina.
Ustaše nisu puki pomagači nacista i ta ideologija je bila i te kako prisutna na tim prostorima u kontinuitetu od najkasnije 1841. godine,kada Beč stavlja skoro celokupnu političku scenu u Hrvatskoj pod punu kontrolu u cilju stvaranja hrvatske nacije na antisrpstvu.Od zabrane Ilirskog imena,Gajeve stranke ali i marginalizacije samog Gaja i Mažutranića sa sigurnošću možemo tvrditi da taj proces počinje a završava se okretanjem Vatikana protiv Srba (pod pritiskom Beča) i svehrvatskim katoličkim kongresom.
Hitler i naci- okupacija su samo okidač.Bilo je antisrpskih demonstracija,zločina posle atentata u Sarajevu,zločina vražje divizije (Mačva)...NDH i Jasenovac su bili pripremani u dužem vremenskom periodu i plod su dugo pripremane strategije a ne "slučajnisti".
Naravno da je takvo tumačenje istorijskih procesa (istinito) bilo problem za KPJ jer je pogadjalo neuralgične tačke i moglo da uruši dogmu o bratstvu i jedinstvu jer se tek takvim sagledavanjem činjenica uočavaju razmere zločina.

Edison

pre 6 godina

Tesla je bio Amerikanac. Ni Srbin, ni Hrvat. Amerikanac. Po svom izboru.
Ivana1985, 27. januar 2018 12:17)

Samo su mu mama i tata bili Srbi.

Mairon

pre 6 godina

(Ivana1985, 27. januar 2018 12:17)
Biti Amerikanac nije isključivo sa biti pripadnik naroda iz koga neka osoba, u ovom slučaju Tesla potiče. Stoga na Engleskoj Wiki stoji da je Tesla bio "Serbian-American".
Isto tako je mnogo Amerikanaca italijanskog, irskog, nemačkog, itd. porekla. Kad su Amerikanci u pitanju, ta dva identiteta se ne potiru. Mnogi se osećaju Amerikancima, ali istovremeno priznaju svoje etničko poreklo.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

@nije se skrivalo, 26. januar 2018 21:36
Skrivalo se. Možda ne za Jasenovac - to je, ipak, bilo malo teže uraditi, bar on a grand scale - ali se skrivalo za neke druge stvari. Hercegovačke jame i Prebilovački masakr, na primer. Kada je formirana ona nakaradna tvorevina - u početku poznata pod imenom FNRJ, kasnije kao SFRJ - jedna od prvih stvari koje su predstavnici novih vlasti uradili, je bila da izliju betonski seal preko otvora pomenutih jama. Potražite informacije o Šurmancima. A zločinci koji su počinili Prebilovački masakr, oni koji su preživeli WWII, nikada nisu optuženi, niti osuđeni. Neki su, kao kolonisti verovali ili ne, naseljeni s porodicama u Vojvodini. Neki su postali deo vladajuće commie nomenklature u Hercegovini i Hrvatskoj posle 1948. godine. A nekima je dozvoljeno da neometano napuste zemlju.

Nipošto mi nije namera braniti ovog amateur pevača koji obnaša dužnosti ministra spoljnih poslova, ali pogrešno je spočitavati mu što Naciste ne zove pravim imenom - Nacionalsocialisti. Za sve komentatore koji su to ipak činili - podsetio bih vas da je to praksa još iz vremena Najvećeg Sina i njegove kamarile. Kako bi izgledalo da predstavnici vlasti zemlje po imenu Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, zemlje u kojoj vlada samoupravni socijalizam, priznaju socijalističku prirodu Nacizma? Tako da, dame i gospodo i/ili drugarice i drugovi, vaše primedbe niti su na mestu, niti imaju previše smisla.

Rade, Zagreb

pre 6 godina

Mučno je i sramotno što današnja vlast u Hrvatskoj dozvoljava da ekstremna desnica iskrivljava povijesne činjenice. Oni su još uvijek u velikoj manjini na svu sreću, ali su jako glasni pa izgleda da ih ima puno više. Pošteni građani se pred njima nažalost povlače i šute. Nametnuto je da su pravi domoljubi bili fašisti a partizani izdajnici, to se nažalost tolerira. Danas se nažalost u Hrvatskoj rijetki usude reći da su im očevi ili djedovi bili partizani. Pokušava se izjednačiti ustaškae zločine i partizansku osvetu poslije rata. Praktički jedino u Istri, SVAKA IM ČAST, možete naći ulice koje se zovu po narodnim herojima. Tito se od strane tih glasnih prikazuje kao negativna osoba, a nitko se ne usudi reći da je Titov sprovod o njegovom liku i djelu sve rekao. A i vama u Srbiji ne služi na čast slično ponašanje i rehabilitacija četnika. To je VELIKA SRAMOTA SRBIJE.

popinski borci

pre 6 godina

Onaj impresivan spomenik, ciji je autor Bogdan Bogdanovic, je otkrivrn, ako se dobro secam 60-tih godina prosloga veka. I jos mnogo toga smo ucili i obilazili spemenike sirom Jugoslavije. I divili se hrabrosti i borbi juslovenskih partizana. I da podsetim na film DEVETI KRUG - Boris Dvornik i Dusica Zegarac. Pogledajte ga. Dacic bi morao da pomene i hrvatske antifasite koji su ubijani u Jasenovcu, Kerestincu, Novoj Gradiski...(nije se skrivalo, 26. januar 2018 21:36)Bogdanović je autor i spomenika na brdu Popina,na polovini puta Vrnjačka Banja-Trstenik,podignut kao sećanje na popinsku bitku.Pošto sam i ja završio osnovnu školu(u Vrnj.Banji,koja i danas nosi naziv"popinski borci")za vreme komunizma,svake jeseni bi se pored tog spomenika organizovale svečanosti,kojima je obeležavana godišnjica bitke,uz obavezno prisustvo đaka.Samo što smo mi učeni da su popinski borci bili partizani i niko od nas nije znao pravu istinu,da su u toj borbi protiv nemačkog okupatora učestvovali zajedno partizani i ravnogorci.Naravno da je bilo ljudi(meštana),koji su znali istinu,ali nisu o tome smeli da govore.A bilo je,na ovom područiju između Kruševca i Čačka,nekoliko zajedničkih bitaka partizana i ravnogoraca sa okupatorom,tokom leta i jeseni 1941-e godine,o kojima se nije smelo pričati.Ne razumem zašto se i danas o tome malo govori,a stalno se potencira njihov sukob i građanski rat?Dačiću se može mnogo toga zameriti,ali jeste spomenuo stradale Hrvate antifašiste u NDH,prilikom otvaranje ove izložbe.Doduše taj broj je zanemarljiv u odnosu na ostale i to je bilo u prvim mesecima NDH,a nakon molbe katoličke crkve(o tome postoje i dokumenti)ustaškim vlastima,sa time se prestalo.Interesantno da je Stepinac isto reagovao kako bi zaštitio ustaše,nakon oslobođenja i to je veoma razljutilo Tita i on je nakon toga doneo odluku da pokrene sudski proces protiv njega.Mi moramo biti ponosni na to što smo imali dva pokreta otpora,ali isto tako moramo biti svesni da su oba pokreta odgovorna za brojne zločine nad civilima.

Bilal

pre 6 godina

...Srpska zastava se zaviorila u Beogradu 1867, a u Drugom srpsko turdkom ratu 1877-1878, je pod nasu upravu vracen Nis i Juzna Srbija sa Kosovom , naravno...
(matori, 26. januar 2018 22:40)
Nije baš tako! Kosovo je oslobođeno od Turaka 1912 godine u tzv. Prvom balkanskom ratu (Srbija, Grčka i Bugarska vs Turska).

Olga

pre 6 godina

Da li smo mi svedni da ovaj čovek manipuliše sa nama? On smatra da smo mi idioti i da ne vidimo da on koristi nesrećne žrtve za podizanje posrnulog rejtinga partije. Užas.

Runner

pre 6 godina

(Шумадинац, 26. januar 2018 21:17)
Не пада ми напамет да нешто браним Ивицу Дачића и његову СПС ал' морам да Ти кажем да је лако данас србовати по Београду и Шумадији. Питаш Ивицу што комунисти нису за време социјализма покренули овакву изложбу о страдањима Срба, Јевреја, Рома и антифашиста у усташком логору Јасеновцу, а ја питам Тебе: "Што Ти и теби слични не дигосте свој глас против "заборава" тих злочина?
Па једноставно зато што сте чували сопствену кожу. Нисте смели ни писнути а сада сте одједном велики Срби. Доста ми је више Срба православаца М92! Па комунисти су, такви какви су, бар обележили скоро сва та стратишта подижући споменике и спомен плоче и архивирајући грађу о тим гнусним злочинима. Да тога није било шта би Ивица сада изложио у палати УН?

567890

pre 6 godina

Ma koga briga sta hrvati misle ?
Mi samo nemamo jedan muzej o jasenovcu u beogradu. Sta nas briga sta pojedinici misle ili negiraju , istina se zna i prekini da kukas vise Dacicu na njih vidis da se igraju sa nama i provociracju. A mi nasedamo svaki put.

Bilal

pre 6 godina

"Ne želim da se zločini psihopata iz NDH stavljaju u kontekst sa Hrvatima, jer većina nas se danas toga grozi, kako mi pričaju stariji i oni su se grozli te tvorevine i nitko normalan ne može veličati nešto takvo."...
Hoće li biti baš tako? Pogledaj na NET-u filmske snimke ulaska fašističke soldateske u Zagreb aprila (travnja) 1941 pa će Ti biti jasno koliko su se vaši dedovi i bake, Hrvati, grozili NDH-zije. Uostalom, ustaše nisu pale sa Marsa nego su regrutovani iz redova hrvatskog korpusa.

mali radojica

pre 6 godina

Vidim digla se kuka i motika ovih sto kmecče i plaču jer eto bože moj jedan Dačić se drznuo da bude konferansije na ovoj i ovakvoj prezentaciji. A što o ovome niko nista nije pričao punih 70 i kusur godine to nije bitno.Što su nas obmanjivali maltene pola veka bajkom o bratstvu i jedinstvu pričom da je to (WW II) prošlo vreme da ne treba trovati bratske odnose to nema veze....kad ono dodjose 90 i ponovo sve jovo nanovo. Taman smo pomislili kako eto ponovo dolazi mir na ove prostore kad eto dodje na vlast u ljepoj njihovoj crni djavo da grdji ne moze biti. Ni ovi nasi nisu cveće imaju i oni svoj "istorijski" balast i to kakav ali ovo preko Drine i Une to se zove povampirenje nacizma. Zapamtite ta tzv ndh je bila najobičnija kriminalna teroristička tvorevina koljaca i monstruma i najblizi nacistički saradnik. Uostalom ako vam je "muka" pa ne mozete vise slušati i gledati ovakve stvari o Jasenovcu eto Vam na Viasat History kanalu serija "Anihilation of Jews" pa samo dodajte Jevrejima i Srbe u tzv ndh pa ce Vam svima biti jasno o kakvim je zločinima reč.

pope

pre 6 godina

(Perhan, 26. januar 2018 20:06)

Perhane, razumi Dačića: on kada bi rekao pravu reč za njih a to je 'nacionalsocijalisti' podsetio bi na to da su pre 90 godina Dacicevi politicki preci bili relativno blizu Hitlerovoj opciji na politickoj sceni. Ovo je pravi razlog zasto se oduvek koristio eufemizam 'fasisti' - da se komunisti i socijalisti ali ni Nemci ne bi osetili neprijatno stradase ni krivi ni duzni Italijani ciji je fasizam zapravo bio mediteranska varijanta nacionalsocijalizma sa podrskom klera (slicno kao i Frankov u Spaniji)

matori

pre 6 godina

Sloba.Prijatelju, Srpska zastava se zaviorila u Beogradu 1867, a u Drugom srpsko turdkom ratu 1877-1878, je pod nasu upravu vracen Nis i Juzna Srbija sa Kosovom , naravno.Tako da je kada je Tesla rodjen Srbija bila deo Otomanske imperije, st naravno nema veze sa nacionalom pripadnoscu Nikole Tesle.

Leksa

pre 6 godina

Evropa, 2018.... Pa dobro ljudi DA LI STE VI NORMALNI? Posaljimo ovog i sve njegove u dozivotnu penziju i pocnimo da gradimo mostove. Idu izbori, pa cemo sada na "ustasama" i "siptarima" da zaradjemo jeftine
poene 73 godine kasnije?!? Hocemo li da i nasa deca "ratuju" protiv zlih duhova proslosti? Opametimo se konacno.

Slobodan

pre 6 godina

Najmounstrouznija tvorevina u istoriji čovečanstva je Nezavisna država Hrvatska! 700.000 na naj zverskiji način pobijenih ljudi samo u logoru Jasenovcu, samo zato jer su bili druge vere! Ovo je zvaničan podatak iz Titove jugoslavije koji se učio iz istorije od 1945 do 1991 godine. jugoslavije kojom su upravljali hrvatski komunisti. Jedini logor za decu u istoriji čovečanstva nalazio se u Nezavisnoj državi Hrvatskoj! Sistematski je poubijano na desetine hiljada dece!! Svete probudi se!!!

komesar

pre 6 godina

Gledano u novijoj istoriji najviše su nas ubijali Hrvati , Bugari i Švabe.A lično mislim da sa Albancima nismo trebali da se svađamo i ratujemo.

Vaše čuveno poštenje

pre 6 godina

Kad komunisti postanu nacionalisti , pa počnu da kopaju po istorijskim ranama...Bljak. Sve što treba rekao je Nikola Kojo u filmu Lepa sela lepo gore : Vaše čuveno poštenje..

To da se Hrvatska bavi relativizacijom i revizijom istorije je tačno, ali to se dešava i ovde. Isto tako je tačno da vam nije jeftinog populizma , politikantstva i manipulacije radi održanja na vlasti nikad Jasenovac ne bi pomenuli. Što je oiseban nivo sramote i beščašća.

Шумадинац

pre 6 godina

Сад када је пропала браварева идеологија братства и јединства , сетио се Ивица ко је поклао мученике у Јасеновцу .Зашто његови " другови " комунисти нису досад презентовали у "UN" тај материјал и још колико јама постоји где су кости мученика Прибиловачких и осталих који су страдали само зато што си Срби .Не ради то Ивица што је патриота , до јуче су правили разне Југославије па када су их сви напустили сад су се сетили да су Срби .Једном комуниста , увек комуниста макар се крстили у СПС ја не верујем у њихов патриотизам упропастили су нас и духовно и у сваком погледу заједно са овим " напреднима " .

jedan glas u tami

pre 6 godina

a ja eto mislim da se srbima stalno plasiraju vesti o zlim amerima, hrvatima, albancima itd, da se srbi ne bi dosetili da su najsiromasniji narod u evropi, opljackan i silovan u mozak od strane svojih politicara.

@Pjer

pre 6 godina

Тебе Србина су водили, али младе Хрвате нису и то нарочито уназад 30 година. Споменике су зидали Срби, уз редовне проблеме са хрватским властима оног доба. Споменици су запуштани. Главни јасеновачки споменик је подигнут 20 година после рата. О томе нема даље расправе. Хрвати као народ треба да клече пред Србима за те злочине и да плаћају данак док су живи а не да васкрсавају на сваком кораку усташтво.

Још један коментар : Четници нису имали ниједан једини логор за убијање. Четници нису имали ниједан једини проглас против било кога осим окупатора. Четници су имали преке судове којима су убијали оне који су вршили одмазде над цивилима (тога је било, јер је рат и кад ти побију породицу имаш крвну жељу за осветом). Али није било систематског убијања. Велика разлика.

Protestant

pre 6 godina

Fašizam i nacizam nisu isto. Jesi rodjaci ali nisu isto. NDH je bila ipak suštinski primitivna nacistička tvorevina. Podržavam i bilo je krajnje vreme progovoriti o suštini pa i početku svega lošeg ovde jer svi predhodni istorijski dogadjaji ne mogu opravdati sistematsko uništavanje Srba Prečana od strane pre svega NDH. Medjutim radi istorijske istine treba biti oprezan i ne treba tako lako ući u rat sa brojkama. To važi za da kažem obe strane. Istoričari pre svega i druga struka trebaju tačno ili približno tačno utvrditi broj nastradalih što u Jasenovcu što na teritoriji cele NDH. Sve indicije od relevantnih stručnih nepristrasnih ljudi koje sam ja slušao govore da niti jedni i drugi nisu u pravu kada govore o broju nastradalih Srba.

nije se skrivalo

pre 6 godina

Skolovanje sam zavrsila u SFRJ, ukljucujuci i diplomiranje na Pravnom fakultetu. Pa naravno da smo ucili o ZLOCINIMA koji su pocinjeni u Jasenovcu, ukljucujuci i brojku od 700 000 zrtavaa. Onaj impresivan spomenik, ciji je autor Bogdan Bogdanovic, je otkrivrn, ako se dobro secam 60-tih godina prosloga veka. I jos mnogo toga smo ucili i obilazili spemenike sirom Jugoslavije. I divili se hrabrosti i borbi juslovenskih partizana. I da podsetim na film DEVETI KRUG - Boris Dvornik i Dusica Zegarac. Pogledajte ga. Dacic bi morao da pomene i hrvatske antifasite koji su ubijani u Jasenovcu, Kerestincu, Novoj Gradiski...

singer

pre 6 godina

da li je moguce da danas postoje ljudi koji se ovim bave? juce je javljeno da su kineski naucnici klonirali majmuna makaki, najblizeg srodnika primata homo sapiens.

Antifasista

pre 6 godina

Dacic bira kako da odvoji ustase i Hrvatsku i kaze da nije nista upereno protiv Hrvatske da bi onda kritikovala Hrvatsku da usvaja Teslu.
Pa rekao si da ustase i Hrvatska nije isto.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Sandzak, 26. januar 2018 20:47)

Kao sto nacisti i Nemacka nisu isto, pa opet je tamo nemoguce pronaci plocu sa fasistickim natpisima, pop zvezdu koja pocinje nastupe sa istom vrstom pozdrava ili clanove vlade koji negiraju holokaust.

Stefan

pre 6 godina

Na stranu politikanstvo, ali kada Srbi ne pridaju znacaj stotinama hiljada muskaraca, zene i dece zrtava NDH (sto se donekle dogodilo, nazalost), to je jednako kao da jevrejski narod zaboravi holokaust.

XXX

pre 6 godina

@ (Ненад, 26. januar 2018 20:16): slažem se za Jevreje, ali isti ovaj lik glasa za rezoluciju koja se protivi americkoj odluci da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela. :( Da smo glasali protiv, Jevreji bi to pamtili pa bi verovatno vratili dobrim jednog dana.

Sumadinac

pre 6 godina

Ma da, kocis nas na putu ulaska u NATO, glasas protiv Izraela u UN i mislis da ce sad Amerika da gleda blagonaklono na nas zbog Jasenovca. Proslost je proslost, gledaj sta sad radis.

True Batman Fan

pre 6 godina

@rodjena 1966

Franjo Tudjman, otac danasnje drzave hrvatske, je otvoreno pricao o tome da je Jasenovac bio radni a ne konc logor u kome je stradalo ne izmedju 700.000 i 1.000.000 ljudi vec manje od 10.000. Ako to nije prikrivanje i relativizovanje zlocina onda ne znam sta jeste

Miloš

pre 6 godina

U BG mora poatojati muzej u kome ce se ovi zlocini i monstruoznosti predstaviti da se ne bi zaboravilo ili ponovilo. Ugledajmo se na Jevreje koji su slozni i ne daju na sebe.

Sandzak

pre 6 godina

Dacic bira kako da odvoji ustase i Hrvatsku i kaze da nije nista upereno protiv Hrvatske da bi onda kritikovala Hrvatsku da usvaja Teslu.
Pa rekao si da ustase i Hrvatska nije isto.

Ratković

pre 6 godina

@ Aleksandar

Napisao si jednu veliku glupost koja je odraz šire gluposti i zabluda kod tvojih istomišljenika,kojih na žalost ima puno.
I ja živim u SAD,američki sam državljanin već 19 godina,i nisam bio u Srbiji već 10 godina.Da li to znači da više nisam Srbin ? Neće biti !
Moja deca su rođena u SAD,oba roditelja su im srpske nacionalnosti.Uče se da su Srbi po nacionalnosti i građani SAD.
Da li možeš da ukapiraš te relacije ?

Ненад

pre 6 godina

Да није било Јевреја, не би ни било ове изложбе, реално. Свака им част. Треба снимити играни филм о Јасеновцу и улози Хрватске у Другом светском рату, на чијој територији су се дешавали најгори злочини у историји, да цео свет види ко су и шта су.

vivalavida

pre 6 godina

Ne želim da se zločini psihopata iz NDH stavljaju u kontekst sa Hrvatima, jer većina nas se danas toga grozi, kako mi pričaju stariji i oni su se grozli te tvorevine i nitko normalan ne može veličati nešto takvo. Ja ne želim da se mene kao nekoga iz Hrvatske tko se nije ni rodio ni živio u to doba stavlja u bilo kakav kontekst sa tom odvratnoćom od NDH.

Što se tiče Tesle, koje god nacionalnosti bio morate znati da ga ovdje u Hrvatskoj jako resprektiraju, u Zagrebu glavni tehnički muzej nosi njegovo ime, izložba TESLA Mind from the future traje u Zagrebu već 2 mjeseca, a kuća u rodnom Smiljanu je također pretvorena u Muzej i uređena zajdnički od strane vlade Srbije i Hrvatske. Dakle što god nekada radili Tesli i njegovoj obitelji na ovim prostorima, danas se u Hrvatskoj njegov lik i djelo štuju i promoviraju...tako da nije sve tako crno i negativno, ide na bolje, samo se moramo maknuti od etiketiranja iz prošlosti.

rođena 1966, bila, gledala film

pre 6 godina

Niko nije krio Jasenovac. Otkud onoliki spomenik, ako se krilo? Kao i druga stratišta (Šumarice) ili mesta bitaka (Sutjeska, Neretva i sl.) bili su deo obaveznih ekskurzija pionira i omladinaca u SFRJ. Jedino je pitanje da li je bilo dovoljno naglašeno da su u Jasenovcu mahom stradali Srbi ili je sve podvedeno pod ustaške zločine nad civilima?

Željko

pre 6 godina

Na časovima istorije u SFRJ smo učili da je u Jasenovcu ubijeno šesto hiljada Srba i vodili su nas na ekskuruziju u Jasenovac i gledali film. Ne znam šta je tu prećutkivano. Nije nam bilo dobro poslije filma. Pozdrav iz Bosne

Perhan

pre 6 godina

U redu je ovo Dačiću, ali zašto opet te komunističke parole o nekakvoj fašističkoj Nemačkoj? Reći za Nemačku i NDH u WW2 da su fašističke države je težak eufemizam i relativizacija ovih zločinačkih režima. Potezanje fašizma (i antifašizma) svako malo je podmetačina komunista da bi se prikrila činjenica da su najstrašniji zločine u WW2 počinili njihovi ideološki prijatelji nacional socijalisti, ili ti nacisti, sa kojima dele ime i sa kojima su bili u savezu sve do leta '41. Pa da nije bilo fašista (Italijana) u WW2 Srbi bi još teže stradali. Prema tome Nemci i Hrvati u WW2 nisu nikakvi fašisti već okoreli nacisti koji su na teritoriji koju su kontrolisali sprovodili rasne zakone i vršili masovne ezgzekucije nevinog stanovništva (što fašisti na prostoru ex YU nisu radili). Ceo svet ih tako naziva, samo se kod nas i dalje vrti mantra o nekakvim fašistima.

Ironichan

pre 6 godina

N E V E R O V A T N O iz Hrvatske danas stizu osude zbog pustanja ovog filma I negiraju toliki broj stradalih. Umesto barem da cute I da se ogradjuju od Ustaskih zuluma, kao sto se Nemci ogradjuju od nacistickih zlocina I uvrede se kad im neko kaze da su nacisti. Ma jok, oni jos osudjuju. Vi nekoga osudjujete...da nije tuzno bilo bi zalosno.

rade

pre 6 godina

Jednom nesto pametno.Nisu svi Srbi zlocinci (a bilo ih je)
Nisu ni Hrvati ni Albanci ni bilo ko drugi.Svuda ima psihopata.
Srbin sam ali nisam odgovoran za psihopatu koji vozi Albance u
hladnjaci,nisam kriv ni za Custendil,ni Srebrenicu a bilo je
toga jos dosta.
Ako i Hrvati i Srbi i svi ostali se ograde od dela svojih bolesnika eto mira.
Samo budale ("nacionalisti") ostavljaju svojoj deci neprijatelje u nasledje.
Jadan je onaj narod koji ima sjajnu istoriju!

Marina Veljković

pre 6 godina

Da tako je treba sjvetu predočiti istinu o Jasenovcu. Da se nije 73 godine ćutalo o Jasenovcu i ostalim stratištima Srba, Jevreja i drugih, ne bi se dogodio Bljesak ni Oluja.

Raca

pre 6 godina

Sramotna Hrvatska sa svojim primedbama i pokušajem sprečavanja izložbe.SRAMOTNA !!!
Da je sreće i da je Srbija dovoljno snažna, zainteresovana i posvećena pa da se zločini NDH i genocid nad Srbima kontinuirano predstavljaju celom svetu.
NDH je bila zvanična država hrvatskog naroda gospodo.Fašistička, monstruozna i genocidna tvorevina kakva nije viđena u istoriji čovečanstva.
Zarad bratstva i jedinstva Srbija i Srbi su ćutali decenijama o genocidu,na svoju ličnu sramotu.

opet i opet

pre 6 godina

Uvek su Srbi precutavali,jednom bratstvo-jedinstvo,pa dobrosusedski odnosi.
Da,precutavali svoje zrtve,kao mi smo hriscani pa oprastamo!? Pa i drugi su hriscani pa su zverstva cinili.Treba,kao sada,stvari nazvati pravim imenom
Nemamo prava,radi zrtava,cutati,jednostavno njima dugujemo!

Пера

pre 6 godina

Мислим да ова тема заслужује да буде ударна вест макар једа дан. То дугујемо невино побијеним људима у Јасеновцу. Овде је најмање битан Дачић или било који политичар. Ради се одавању поште невино страдалим одраслим људима и деци, широм НДХ.

ljubomir

pre 6 godina

Sa tom istom Hrvatskom smo živeli zajedno , dugi niz godina a partija koja je vladala tom istom zemljom, stvorila je..SPS !! Što tada niste , tužili Hrvate , nego ste Hrvata stavili na čelo te iste zemlje ..Jugoslavije !!

Aleksandar

pre 6 godina

I mi prisvajamo Teslu, a čovek jednom u životu bio u Srbiji, mi najviše volimo ono što nije naše. Pa više pripada Hrvatima, ali oni ne mogu da podnesu što je Srbin. Smešno, zar ne? Uostalom, Tesla je bio kosmopolita, velikan i car. Vanvremenski i svetski. Amerikanac.

bljak

pre 6 godina

Hrvati sluze nama isto cemu i mi njima, a to je redovno raspirivanje mrznje u svrhu neprestane predizborne kampanje. Copy paste s obe strane granice.
Uzas ko nas sve predstavlja u inostranstvu. Uzori kafanske diplomatije.

Pjer

pre 6 godina

Nije istina da se krila istina o Jasenovcu. Ja sam u SFRJ, kao gimnazijalac, sa školom posetio jasenovac. Tamo su nam u memorijalnom centru, prikazivali filmove, koji dokumentuju zločine. Bilo je užasno i dan danas se sećam. Svake godine, dok sam bio osnovac išli smo u Kragujevac, kada se obeležavalo streljanje đaka.....

`

pre 6 godina

BRAVO ! BRAVI! BEAVO ! Svaka cast. Ne volim ovu vlast, ali za ovo svaka cast. Jos nesto Pogledajte kako u centru Berlina izgleda "muzej genocida"
Mislim da bi po jedan trebao da stoji u centru Beograda, Sarajeva i pre svega Zagreba. Najveci u Zagrebu svakako

matori

pre 6 godina

Tesla je po nacionalnosti Srbin(Srbija je tada bila deo Turskog carstva), rodjen je na teritoriji sadasnje Hrvatske(na teritoriji tadasnje Austrougarske) a umro je kao drzavljanin SAD.

Пера

pre 6 godina

Мислим да ова тема заслужује да буде ударна вест макар једа дан. То дугујемо невино побијеним људима у Јасеновцу. Овде је најмање битан Дачић или било који политичар. Ради се одавању поште невино страдалим одраслим људима и деци, широм НДХ.

Ненад

pre 6 godina

Да није било Јевреја, не би ни било ове изложбе, реално. Свака им част. Треба снимити играни филм о Јасеновцу и улози Хрватске у Другом светском рату, на чијој територији су се дешавали најгори злочини у историји, да цео свет види ко су и шта су.

Marina Veljković

pre 6 godina

Da tako je treba sjvetu predočiti istinu o Jasenovcu. Da se nije 73 godine ćutalo o Jasenovcu i ostalim stratištima Srba, Jevreja i drugih, ne bi se dogodio Bljesak ni Oluja.

Ironichan

pre 6 godina

N E V E R O V A T N O iz Hrvatske danas stizu osude zbog pustanja ovog filma I negiraju toliki broj stradalih. Umesto barem da cute I da se ogradjuju od Ustaskih zuluma, kao sto se Nemci ogradjuju od nacistickih zlocina I uvrede se kad im neko kaze da su nacisti. Ma jok, oni jos osudjuju. Vi nekoga osudjujete...da nije tuzno bilo bi zalosno.

Raca

pre 6 godina

Sramotna Hrvatska sa svojim primedbama i pokušajem sprečavanja izložbe.SRAMOTNA !!!
Da je sreće i da je Srbija dovoljno snažna, zainteresovana i posvećena pa da se zločini NDH i genocid nad Srbima kontinuirano predstavljaju celom svetu.
NDH je bila zvanična država hrvatskog naroda gospodo.Fašistička, monstruozna i genocidna tvorevina kakva nije viđena u istoriji čovečanstva.
Zarad bratstva i jedinstva Srbija i Srbi su ćutali decenijama o genocidu,na svoju ličnu sramotu.

Slobodan

pre 6 godina

Najmounstrouznija tvorevina u istoriji čovečanstva je Nezavisna država Hrvatska! 700.000 na naj zverskiji način pobijenih ljudi samo u logoru Jasenovcu, samo zato jer su bili druge vere! Ovo je zvaničan podatak iz Titove jugoslavije koji se učio iz istorije od 1945 do 1991 godine. jugoslavije kojom su upravljali hrvatski komunisti. Jedini logor za decu u istoriji čovečanstva nalazio se u Nezavisnoj državi Hrvatskoj! Sistematski je poubijano na desetine hiljada dece!! Svete probudi se!!!

matori

pre 6 godina

Tesla je po nacionalnosti Srbin(Srbija je tada bila deo Turskog carstva), rodjen je na teritoriji sadasnje Hrvatske(na teritoriji tadasnje Austrougarske) a umro je kao drzavljanin SAD.

Željko

pre 6 godina

Na časovima istorije u SFRJ smo učili da je u Jasenovcu ubijeno šesto hiljada Srba i vodili su nas na ekskuruziju u Jasenovac i gledali film. Ne znam šta je tu prećutkivano. Nije nam bilo dobro poslije filma. Pozdrav iz Bosne

Pjer

pre 6 godina

Nije istina da se krila istina o Jasenovcu. Ja sam u SFRJ, kao gimnazijalac, sa školom posetio jasenovac. Tamo su nam u memorijalnom centru, prikazivali filmove, koji dokumentuju zločine. Bilo je užasno i dan danas se sećam. Svake godine, dok sam bio osnovac išli smo u Kragujevac, kada se obeležavalo streljanje đaka.....

Bilal

pre 6 godina

"Ne želim da se zločini psihopata iz NDH stavljaju u kontekst sa Hrvatima, jer većina nas se danas toga grozi, kako mi pričaju stariji i oni su se grozli te tvorevine i nitko normalan ne može veličati nešto takvo."...
Hoće li biti baš tako? Pogledaj na NET-u filmske snimke ulaska fašističke soldateske u Zagreb aprila (travnja) 1941 pa će Ti biti jasno koliko su se vaši dedovi i bake, Hrvati, grozili NDH-zije. Uostalom, ustaše nisu pale sa Marsa nego su regrutovani iz redova hrvatskog korpusa.

vivalavida

pre 6 godina

Ne želim da se zločini psihopata iz NDH stavljaju u kontekst sa Hrvatima, jer većina nas se danas toga grozi, kako mi pričaju stariji i oni su se grozli te tvorevine i nitko normalan ne može veličati nešto takvo. Ja ne želim da se mene kao nekoga iz Hrvatske tko se nije ni rodio ni živio u to doba stavlja u bilo kakav kontekst sa tom odvratnoćom od NDH.

Što se tiče Tesle, koje god nacionalnosti bio morate znati da ga ovdje u Hrvatskoj jako resprektiraju, u Zagrebu glavni tehnički muzej nosi njegovo ime, izložba TESLA Mind from the future traje u Zagrebu već 2 mjeseca, a kuća u rodnom Smiljanu je također pretvorena u Muzej i uređena zajdnički od strane vlade Srbije i Hrvatske. Dakle što god nekada radili Tesli i njegovoj obitelji na ovim prostorima, danas se u Hrvatskoj njegov lik i djelo štuju i promoviraju...tako da nije sve tako crno i negativno, ide na bolje, samo se moramo maknuti od etiketiranja iz prošlosti.

@Pjer

pre 6 godina

Тебе Србина су водили, али младе Хрвате нису и то нарочито уназад 30 година. Споменике су зидали Срби, уз редовне проблеме са хрватским властима оног доба. Споменици су запуштани. Главни јасеновачки споменик је подигнут 20 година после рата. О томе нема даље расправе. Хрвати као народ треба да клече пред Србима за те злочине и да плаћају данак док су живи а не да васкрсавају на сваком кораку усташтво.

Још један коментар : Четници нису имали ниједан једини логор за убијање. Четници нису имали ниједан једини проглас против било кога осим окупатора. Четници су имали преке судове којима су убијали оне који су вршили одмазде над цивилима (тога је било, јер је рат и кад ти побију породицу имаш крвну жељу за осветом). Али није било систематског убијања. Велика разлика.

`

pre 6 godina

BRAVO ! BRAVI! BEAVO ! Svaka cast. Ne volim ovu vlast, ali za ovo svaka cast. Jos nesto Pogledajte kako u centru Berlina izgleda "muzej genocida"
Mislim da bi po jedan trebao da stoji u centru Beograda, Sarajeva i pre svega Zagreba. Najveci u Zagrebu svakako

Olga

pre 6 godina

Da li smo mi svedni da ovaj čovek manipuliše sa nama? On smatra da smo mi idioti i da ne vidimo da on koristi nesrećne žrtve za podizanje posrnulog rejtinga partije. Užas.

Runner

pre 6 godina

(Шумадинац, 26. januar 2018 21:17)
Не пада ми напамет да нешто браним Ивицу Дачића и његову СПС ал' морам да Ти кажем да је лако данас србовати по Београду и Шумадији. Питаш Ивицу што комунисти нису за време социјализма покренули овакву изложбу о страдањима Срба, Јевреја, Рома и антифашиста у усташком логору Јасеновцу, а ја питам Тебе: "Што Ти и теби слични не дигосте свој глас против "заборава" тих злочина?
Па једноставно зато што сте чували сопствену кожу. Нисте смели ни писнути а сада сте одједном велики Срби. Доста ми је више Срба православаца М92! Па комунисти су, такви какви су, бар обележили скоро сва та стратишта подижући споменике и спомен плоче и архивирајући грађу о тим гнусним злочинима. Да тога није било шта би Ивица сада изложио у палати УН?

Ratković

pre 6 godina

@ Aleksandar

Napisao si jednu veliku glupost koja je odraz šire gluposti i zabluda kod tvojih istomišljenika,kojih na žalost ima puno.
I ja živim u SAD,američki sam državljanin već 19 godina,i nisam bio u Srbiji već 10 godina.Da li to znači da više nisam Srbin ? Neće biti !
Moja deca su rođena u SAD,oba roditelja su im srpske nacionalnosti.Uče se da su Srbi po nacionalnosti i građani SAD.
Da li možeš da ukapiraš te relacije ?

True Batman Fan

pre 6 godina

@rodjena 1966

Franjo Tudjman, otac danasnje drzave hrvatske, je otvoreno pricao o tome da je Jasenovac bio radni a ne konc logor u kome je stradalo ne izmedju 700.000 i 1.000.000 ljudi vec manje od 10.000. Ako to nije prikrivanje i relativizovanje zlocina onda ne znam sta jeste

Aleksandar

pre 6 godina

I mi prisvajamo Teslu, a čovek jednom u životu bio u Srbiji, mi najviše volimo ono što nije naše. Pa više pripada Hrvatima, ali oni ne mogu da podnesu što je Srbin. Smešno, zar ne? Uostalom, Tesla je bio kosmopolita, velikan i car. Vanvremenski i svetski. Amerikanac.

bljak

pre 6 godina

Hrvati sluze nama isto cemu i mi njima, a to je redovno raspirivanje mrznje u svrhu neprestane predizborne kampanje. Copy paste s obe strane granice.
Uzas ko nas sve predstavlja u inostranstvu. Uzori kafanske diplomatije.

Leksa

pre 6 godina

Evropa, 2018.... Pa dobro ljudi DA LI STE VI NORMALNI? Posaljimo ovog i sve njegove u dozivotnu penziju i pocnimo da gradimo mostove. Idu izbori, pa cemo sada na "ustasama" i "siptarima" da zaradjemo jeftine
poene 73 godine kasnije?!? Hocemo li da i nasa deca "ratuju" protiv zlih duhova proslosti? Opametimo se konacno.

rade

pre 6 godina

Jednom nesto pametno.Nisu svi Srbi zlocinci (a bilo ih je)
Nisu ni Hrvati ni Albanci ni bilo ko drugi.Svuda ima psihopata.
Srbin sam ali nisam odgovoran za psihopatu koji vozi Albance u
hladnjaci,nisam kriv ni za Custendil,ni Srebrenicu a bilo je
toga jos dosta.
Ako i Hrvati i Srbi i svi ostali se ograde od dela svojih bolesnika eto mira.
Samo budale ("nacionalisti") ostavljaju svojoj deci neprijatelje u nasledje.
Jadan je onaj narod koji ima sjajnu istoriju!

opet i opet

pre 6 godina

Uvek su Srbi precutavali,jednom bratstvo-jedinstvo,pa dobrosusedski odnosi.
Da,precutavali svoje zrtve,kao mi smo hriscani pa oprastamo!? Pa i drugi su hriscani pa su zverstva cinili.Treba,kao sada,stvari nazvati pravim imenom
Nemamo prava,radi zrtava,cutati,jednostavno njima dugujemo!

ljubomir

pre 6 godina

Sa tom istom Hrvatskom smo živeli zajedno , dugi niz godina a partija koja je vladala tom istom zemljom, stvorila je..SPS !! Što tada niste , tužili Hrvate , nego ste Hrvata stavili na čelo te iste zemlje ..Jugoslavije !!

rođena 1966, bila, gledala film

pre 6 godina

Niko nije krio Jasenovac. Otkud onoliki spomenik, ako se krilo? Kao i druga stratišta (Šumarice) ili mesta bitaka (Sutjeska, Neretva i sl.) bili su deo obaveznih ekskurzija pionira i omladinaca u SFRJ. Jedino je pitanje da li je bilo dovoljno naglašeno da su u Jasenovcu mahom stradali Srbi ili je sve podvedeno pod ustaške zločine nad civilima?

nije se skrivalo

pre 6 godina

Skolovanje sam zavrsila u SFRJ, ukljucujuci i diplomiranje na Pravnom fakultetu. Pa naravno da smo ucili o ZLOCINIMA koji su pocinjeni u Jasenovcu, ukljucujuci i brojku od 700 000 zrtavaa. Onaj impresivan spomenik, ciji je autor Bogdan Bogdanovic, je otkrivrn, ako se dobro secam 60-tih godina prosloga veka. I jos mnogo toga smo ucili i obilazili spemenike sirom Jugoslavije. I divili se hrabrosti i borbi juslovenskih partizana. I da podsetim na film DEVETI KRUG - Boris Dvornik i Dusica Zegarac. Pogledajte ga. Dacic bi morao da pomene i hrvatske antifasite koji su ubijani u Jasenovcu, Kerestincu, Novoj Gradiski...

Perhan

pre 6 godina

U redu je ovo Dačiću, ali zašto opet te komunističke parole o nekakvoj fašističkoj Nemačkoj? Reći za Nemačku i NDH u WW2 da su fašističke države je težak eufemizam i relativizacija ovih zločinačkih režima. Potezanje fašizma (i antifašizma) svako malo je podmetačina komunista da bi se prikrila činjenica da su najstrašniji zločine u WW2 počinili njihovi ideološki prijatelji nacional socijalisti, ili ti nacisti, sa kojima dele ime i sa kojima su bili u savezu sve do leta '41. Pa da nije bilo fašista (Italijana) u WW2 Srbi bi još teže stradali. Prema tome Nemci i Hrvati u WW2 nisu nikakvi fašisti već okoreli nacisti koji su na teritoriji koju su kontrolisali sprovodili rasne zakone i vršili masovne ezgzekucije nevinog stanovništva (što fašisti na prostoru ex YU nisu radili). Ceo svet ih tako naziva, samo se kod nas i dalje vrti mantra o nekakvim fašistima.

Antifasista

pre 6 godina

Dacic bira kako da odvoji ustase i Hrvatsku i kaze da nije nista upereno protiv Hrvatske da bi onda kritikovala Hrvatsku da usvaja Teslu.
Pa rekao si da ustase i Hrvatska nije isto.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Sandzak, 26. januar 2018 20:47)

Kao sto nacisti i Nemacka nisu isto, pa opet je tamo nemoguce pronaci plocu sa fasistickim natpisima, pop zvezdu koja pocinje nastupe sa istom vrstom pozdrava ili clanove vlade koji negiraju holokaust.

jedan glas u tami

pre 6 godina

a ja eto mislim da se srbima stalno plasiraju vesti o zlim amerima, hrvatima, albancima itd, da se srbi ne bi dosetili da su najsiromasniji narod u evropi, opljackan i silovan u mozak od strane svojih politicara.

mali radojica

pre 6 godina

Vidim digla se kuka i motika ovih sto kmecče i plaču jer eto bože moj jedan Dačić se drznuo da bude konferansije na ovoj i ovakvoj prezentaciji. A što o ovome niko nista nije pričao punih 70 i kusur godine to nije bitno.Što su nas obmanjivali maltene pola veka bajkom o bratstvu i jedinstvu pričom da je to (WW II) prošlo vreme da ne treba trovati bratske odnose to nema veze....kad ono dodjose 90 i ponovo sve jovo nanovo. Taman smo pomislili kako eto ponovo dolazi mir na ove prostore kad eto dodje na vlast u ljepoj njihovoj crni djavo da grdji ne moze biti. Ni ovi nasi nisu cveće imaju i oni svoj "istorijski" balast i to kakav ali ovo preko Drine i Une to se zove povampirenje nacizma. Zapamtite ta tzv ndh je bila najobičnija kriminalna teroristička tvorevina koljaca i monstruma i najblizi nacistički saradnik. Uostalom ako vam je "muka" pa ne mozete vise slušati i gledati ovakve stvari o Jasenovcu eto Vam na Viasat History kanalu serija "Anihilation of Jews" pa samo dodajte Jevrejima i Srbe u tzv ndh pa ce Vam svima biti jasno o kakvim je zločinima reč.

Bilal

pre 6 godina

...Srpska zastava se zaviorila u Beogradu 1867, a u Drugom srpsko turdkom ratu 1877-1878, je pod nasu upravu vracen Nis i Juzna Srbija sa Kosovom , naravno...
(matori, 26. januar 2018 22:40)
Nije baš tako! Kosovo je oslobođeno od Turaka 1912 godine u tzv. Prvom balkanskom ratu (Srbija, Grčka i Bugarska vs Turska).

Miloš

pre 6 godina

U BG mora poatojati muzej u kome ce se ovi zlocini i monstruoznosti predstaviti da se ne bi zaboravilo ili ponovilo. Ugledajmo se na Jevreje koji su slozni i ne daju na sebe.

Stefan

pre 6 godina

Na stranu politikanstvo, ali kada Srbi ne pridaju znacaj stotinama hiljada muskaraca, zene i dece zrtava NDH (sto se donekle dogodilo, nazalost), to je jednako kao da jevrejski narod zaboravi holokaust.

567890

pre 6 godina

Ma koga briga sta hrvati misle ?
Mi samo nemamo jedan muzej o jasenovcu u beogradu. Sta nas briga sta pojedinici misle ili negiraju , istina se zna i prekini da kukas vise Dacicu na njih vidis da se igraju sa nama i provociracju. A mi nasedamo svaki put.

Vaše čuveno poštenje

pre 6 godina

Kad komunisti postanu nacionalisti , pa počnu da kopaju po istorijskim ranama...Bljak. Sve što treba rekao je Nikola Kojo u filmu Lepa sela lepo gore : Vaše čuveno poštenje..

To da se Hrvatska bavi relativizacijom i revizijom istorije je tačno, ali to se dešava i ovde. Isto tako je tačno da vam nije jeftinog populizma , politikantstva i manipulacije radi održanja na vlasti nikad Jasenovac ne bi pomenuli. Što je oiseban nivo sramote i beščašća.

komesar

pre 6 godina

Gledano u novijoj istoriji najviše su nas ubijali Hrvati , Bugari i Švabe.A lično mislim da sa Albancima nismo trebali da se svađamo i ratujemo.

Шумадинац

pre 6 godina

Сад када је пропала браварева идеологија братства и јединства , сетио се Ивица ко је поклао мученике у Јасеновцу .Зашто његови " другови " комунисти нису досад презентовали у "UN" тај материјал и још колико јама постоји где су кости мученика Прибиловачких и осталих који су страдали само зато што си Срби .Не ради то Ивица што је патриота , до јуче су правили разне Југославије па када су их сви напустили сад су се сетили да су Срби .Једном комуниста , увек комуниста макар се крстили у СПС ја не верујем у њихов патриотизам упропастили су нас и духовно и у сваком погледу заједно са овим " напреднима " .

Sandzak

pre 6 godina

Dacic bira kako da odvoji ustase i Hrvatsku i kaze da nije nista upereno protiv Hrvatske da bi onda kritikovala Hrvatsku da usvaja Teslu.
Pa rekao si da ustase i Hrvatska nije isto.

singer

pre 6 godina

da li je moguce da danas postoje ljudi koji se ovim bave? juce je javljeno da su kineski naucnici klonirali majmuna makaki, najblizeg srodnika primata homo sapiens.

matori

pre 6 godina

Sloba.Prijatelju, Srpska zastava se zaviorila u Beogradu 1867, a u Drugom srpsko turdkom ratu 1877-1878, je pod nasu upravu vracen Nis i Juzna Srbija sa Kosovom , naravno.Tako da je kada je Tesla rodjen Srbija bila deo Otomanske imperije, st naravno nema veze sa nacionalom pripadnoscu Nikole Tesle.

pope

pre 6 godina

(Perhan, 26. januar 2018 20:06)

Perhane, razumi Dačića: on kada bi rekao pravu reč za njih a to je 'nacionalsocijalisti' podsetio bi na to da su pre 90 godina Dacicevi politicki preci bili relativno blizu Hitlerovoj opciji na politickoj sceni. Ovo je pravi razlog zasto se oduvek koristio eufemizam 'fasisti' - da se komunisti i socijalisti ali ni Nemci ne bi osetili neprijatno stradase ni krivi ni duzni Italijani ciji je fasizam zapravo bio mediteranska varijanta nacionalsocijalizma sa podrskom klera (slicno kao i Frankov u Spaniji)

Sumadinac

pre 6 godina

Ma da, kocis nas na putu ulaska u NATO, glasas protiv Izraela u UN i mislis da ce sad Amerika da gleda blagonaklono na nas zbog Jasenovca. Proslost je proslost, gledaj sta sad radis.

Edison

pre 6 godina

Tesla je bio Amerikanac. Ni Srbin, ni Hrvat. Amerikanac. Po svom izboru.
Ivana1985, 27. januar 2018 12:17)

Samo su mu mama i tata bili Srbi.

Protestant

pre 6 godina

Fašizam i nacizam nisu isto. Jesi rodjaci ali nisu isto. NDH je bila ipak suštinski primitivna nacistička tvorevina. Podržavam i bilo je krajnje vreme progovoriti o suštini pa i početku svega lošeg ovde jer svi predhodni istorijski dogadjaji ne mogu opravdati sistematsko uništavanje Srba Prečana od strane pre svega NDH. Medjutim radi istorijske istine treba biti oprezan i ne treba tako lako ući u rat sa brojkama. To važi za da kažem obe strane. Istoričari pre svega i druga struka trebaju tačno ili približno tačno utvrditi broj nastradalih što u Jasenovcu što na teritoriji cele NDH. Sve indicije od relevantnih stručnih nepristrasnih ljudi koje sam ja slušao govore da niti jedni i drugi nisu u pravu kada govore o broju nastradalih Srba.

XXX

pre 6 godina

@ (Ненад, 26. januar 2018 20:16): slažem se za Jevreje, ali isti ovaj lik glasa za rezoluciju koja se protivi americkoj odluci da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela. :( Da smo glasali protiv, Jevreji bi to pamtili pa bi verovatno vratili dobrim jednog dana.

popinski borci

pre 6 godina

Onaj impresivan spomenik, ciji je autor Bogdan Bogdanovic, je otkrivrn, ako se dobro secam 60-tih godina prosloga veka. I jos mnogo toga smo ucili i obilazili spemenike sirom Jugoslavije. I divili se hrabrosti i borbi juslovenskih partizana. I da podsetim na film DEVETI KRUG - Boris Dvornik i Dusica Zegarac. Pogledajte ga. Dacic bi morao da pomene i hrvatske antifasite koji su ubijani u Jasenovcu, Kerestincu, Novoj Gradiski...(nije se skrivalo, 26. januar 2018 21:36)Bogdanović je autor i spomenika na brdu Popina,na polovini puta Vrnjačka Banja-Trstenik,podignut kao sećanje na popinsku bitku.Pošto sam i ja završio osnovnu školu(u Vrnj.Banji,koja i danas nosi naziv"popinski borci")za vreme komunizma,svake jeseni bi se pored tog spomenika organizovale svečanosti,kojima je obeležavana godišnjica bitke,uz obavezno prisustvo đaka.Samo što smo mi učeni da su popinski borci bili partizani i niko od nas nije znao pravu istinu,da su u toj borbi protiv nemačkog okupatora učestvovali zajedno partizani i ravnogorci.Naravno da je bilo ljudi(meštana),koji su znali istinu,ali nisu o tome smeli da govore.A bilo je,na ovom područiju između Kruševca i Čačka,nekoliko zajedničkih bitaka partizana i ravnogoraca sa okupatorom,tokom leta i jeseni 1941-e godine,o kojima se nije smelo pričati.Ne razumem zašto se i danas o tome malo govori,a stalno se potencira njihov sukob i građanski rat?Dačiću se može mnogo toga zameriti,ali jeste spomenuo stradale Hrvate antifašiste u NDH,prilikom otvaranje ove izložbe.Doduše taj broj je zanemarljiv u odnosu na ostale i to je bilo u prvim mesecima NDH,a nakon molbe katoličke crkve(o tome postoje i dokumenti)ustaškim vlastima,sa time se prestalo.Interesantno da je Stepinac isto reagovao kako bi zaštitio ustaše,nakon oslobođenja i to je veoma razljutilo Tita i on je nakon toga doneo odluku da pokrene sudski proces protiv njega.Mi moramo biti ponosni na to što smo imali dva pokreta otpora,ali isto tako moramo biti svesni da su oba pokreta odgovorna za brojne zločine nad civilima.

Rade, Zagreb

pre 6 godina

Mučno je i sramotno što današnja vlast u Hrvatskoj dozvoljava da ekstremna desnica iskrivljava povijesne činjenice. Oni su još uvijek u velikoj manjini na svu sreću, ali su jako glasni pa izgleda da ih ima puno više. Pošteni građani se pred njima nažalost povlače i šute. Nametnuto je da su pravi domoljubi bili fašisti a partizani izdajnici, to se nažalost tolerira. Danas se nažalost u Hrvatskoj rijetki usude reći da su im očevi ili djedovi bili partizani. Pokušava se izjednačiti ustaškae zločine i partizansku osvetu poslije rata. Praktički jedino u Istri, SVAKA IM ČAST, možete naći ulice koje se zovu po narodnim herojima. Tito se od strane tih glasnih prikazuje kao negativna osoba, a nitko se ne usudi reći da je Titov sprovod o njegovom liku i djelu sve rekao. A i vama u Srbiji ne služi na čast slično ponašanje i rehabilitacija četnika. To je VELIKA SRAMOTA SRBIJE.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

@nije se skrivalo, 26. januar 2018 21:36
Skrivalo se. Možda ne za Jasenovac - to je, ipak, bilo malo teže uraditi, bar on a grand scale - ali se skrivalo za neke druge stvari. Hercegovačke jame i Prebilovački masakr, na primer. Kada je formirana ona nakaradna tvorevina - u početku poznata pod imenom FNRJ, kasnije kao SFRJ - jedna od prvih stvari koje su predstavnici novih vlasti uradili, je bila da izliju betonski seal preko otvora pomenutih jama. Potražite informacije o Šurmancima. A zločinci koji su počinili Prebilovački masakr, oni koji su preživeli WWII, nikada nisu optuženi, niti osuđeni. Neki su, kao kolonisti verovali ili ne, naseljeni s porodicama u Vojvodini. Neki su postali deo vladajuće commie nomenklature u Hercegovini i Hrvatskoj posle 1948. godine. A nekima je dozvoljeno da neometano napuste zemlju.

Nipošto mi nije namera braniti ovog amateur pevača koji obnaša dužnosti ministra spoljnih poslova, ali pogrešno je spočitavati mu što Naciste ne zove pravim imenom - Nacionalsocialisti. Za sve komentatore koji su to ipak činili - podsetio bih vas da je to praksa još iz vremena Najvećeg Sina i njegove kamarile. Kako bi izgledalo da predstavnici vlasti zemlje po imenu Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, zemlje u kojoj vlada samoupravni socijalizam, priznaju socijalističku prirodu Nacizma? Tako da, dame i gospodo i/ili drugarice i drugovi, vaše primedbe niti su na mestu, niti imaju previše smisla.

Komša

pre 6 godina

@nije se skrivalo
Jasenovac nije mogao da se sakrije ali ne samo da mu je malo pažnje posvećeno nego je uopšte priča o NDH i zločinima zauzela malo prostora u nastavnom programu.Pomenuto jeste. Onako šturo, i izvučeno iz šireg istorijskog konteksta a pistavljeno u uži kontekst - nacističke okupacije.
Tako predstavljeni zločini ostavljaju utisak da je u pitanju "istorijski incident" izazvan spletom nesrećnih,istorijskih okolnosti (nacističkom okupacijom) a to nije istina.
Ustaše nisu puki pomagači nacista i ta ideologija je bila i te kako prisutna na tim prostorima u kontinuitetu od najkasnije 1841. godine,kada Beč stavlja skoro celokupnu političku scenu u Hrvatskoj pod punu kontrolu u cilju stvaranja hrvatske nacije na antisrpstvu.Od zabrane Ilirskog imena,Gajeve stranke ali i marginalizacije samog Gaja i Mažutranića sa sigurnošću možemo tvrditi da taj proces počinje a završava se okretanjem Vatikana protiv Srba (pod pritiskom Beča) i svehrvatskim katoličkim kongresom.
Hitler i naci- okupacija su samo okidač.Bilo je antisrpskih demonstracija,zločina posle atentata u Sarajevu,zločina vražje divizije (Mačva)...NDH i Jasenovac su bili pripremani u dužem vremenskom periodu i plod su dugo pripremane strategije a ne "slučajnisti".
Naravno da je takvo tumačenje istorijskih procesa (istinito) bilo problem za KPJ jer je pogadjalo neuralgične tačke i moglo da uruši dogmu o bratstvu i jedinstvu jer se tek takvim sagledavanjem činjenica uočavaju razmere zločina.

Mairon

pre 6 godina

(Ivana1985, 27. januar 2018 12:17)
Biti Amerikanac nije isključivo sa biti pripadnik naroda iz koga neka osoba, u ovom slučaju Tesla potiče. Stoga na Engleskoj Wiki stoji da je Tesla bio "Serbian-American".
Isto tako je mnogo Amerikanaca italijanskog, irskog, nemačkog, itd. porekla. Kad su Amerikanci u pitanju, ta dva identiteta se ne potiru. Mnogi se osećaju Amerikancima, ali istovremeno priznaju svoje etničko poreklo.

Aleksandar

pre 6 godina

I mi prisvajamo Teslu, a čovek jednom u životu bio u Srbiji, mi najviše volimo ono što nije naše. Pa više pripada Hrvatima, ali oni ne mogu da podnesu što je Srbin. Smešno, zar ne? Uostalom, Tesla je bio kosmopolita, velikan i car. Vanvremenski i svetski. Amerikanac.

Leksa

pre 6 godina

Evropa, 2018.... Pa dobro ljudi DA LI STE VI NORMALNI? Posaljimo ovog i sve njegove u dozivotnu penziju i pocnimo da gradimo mostove. Idu izbori, pa cemo sada na "ustasama" i "siptarima" da zaradjemo jeftine
poene 73 godine kasnije?!? Hocemo li da i nasa deca "ratuju" protiv zlih duhova proslosti? Opametimo se konacno.

Olga

pre 6 godina

Da li smo mi svedni da ovaj čovek manipuliše sa nama? On smatra da smo mi idioti i da ne vidimo da on koristi nesrećne žrtve za podizanje posrnulog rejtinga partije. Užas.

singer

pre 6 godina

da li je moguce da danas postoje ljudi koji se ovim bave? juce je javljeno da su kineski naucnici klonirali majmuna makaki, najblizeg srodnika primata homo sapiens.

bljak

pre 6 godina

Hrvati sluze nama isto cemu i mi njima, a to je redovno raspirivanje mrznje u svrhu neprestane predizborne kampanje. Copy paste s obe strane granice.
Uzas ko nas sve predstavlja u inostranstvu. Uzori kafanske diplomatije.

Sandzak

pre 6 godina

Dacic bira kako da odvoji ustase i Hrvatsku i kaze da nije nista upereno protiv Hrvatske da bi onda kritikovala Hrvatsku da usvaja Teslu.
Pa rekao si da ustase i Hrvatska nije isto.

jedan glas u tami

pre 6 godina

a ja eto mislim da se srbima stalno plasiraju vesti o zlim amerima, hrvatima, albancima itd, da se srbi ne bi dosetili da su najsiromasniji narod u evropi, opljackan i silovan u mozak od strane svojih politicara.

vivalavida

pre 6 godina

Ne želim da se zločini psihopata iz NDH stavljaju u kontekst sa Hrvatima, jer većina nas se danas toga grozi, kako mi pričaju stariji i oni su se grozli te tvorevine i nitko normalan ne može veličati nešto takvo. Ja ne želim da se mene kao nekoga iz Hrvatske tko se nije ni rodio ni živio u to doba stavlja u bilo kakav kontekst sa tom odvratnoćom od NDH.

Što se tiče Tesle, koje god nacionalnosti bio morate znati da ga ovdje u Hrvatskoj jako resprektiraju, u Zagrebu glavni tehnički muzej nosi njegovo ime, izložba TESLA Mind from the future traje u Zagrebu već 2 mjeseca, a kuća u rodnom Smiljanu je također pretvorena u Muzej i uređena zajdnički od strane vlade Srbije i Hrvatske. Dakle što god nekada radili Tesli i njegovoj obitelji na ovim prostorima, danas se u Hrvatskoj njegov lik i djelo štuju i promoviraju...tako da nije sve tako crno i negativno, ide na bolje, samo se moramo maknuti od etiketiranja iz prošlosti.

`

pre 6 godina

BRAVO ! BRAVI! BEAVO ! Svaka cast. Ne volim ovu vlast, ali za ovo svaka cast. Jos nesto Pogledajte kako u centru Berlina izgleda "muzej genocida"
Mislim da bi po jedan trebao da stoji u centru Beograda, Sarajeva i pre svega Zagreba. Najveci u Zagrebu svakako

Marina Veljković

pre 6 godina

Da tako je treba sjvetu predočiti istinu o Jasenovcu. Da se nije 73 godine ćutalo o Jasenovcu i ostalim stratištima Srba, Jevreja i drugih, ne bi se dogodio Bljesak ni Oluja.

Slobodan

pre 6 godina

Najmounstrouznija tvorevina u istoriji čovečanstva je Nezavisna država Hrvatska! 700.000 na naj zverskiji način pobijenih ljudi samo u logoru Jasenovcu, samo zato jer su bili druge vere! Ovo je zvaničan podatak iz Titove jugoslavije koji se učio iz istorije od 1945 do 1991 godine. jugoslavije kojom su upravljali hrvatski komunisti. Jedini logor za decu u istoriji čovečanstva nalazio se u Nezavisnoj državi Hrvatskoj! Sistematski je poubijano na desetine hiljada dece!! Svete probudi se!!!

Perhan

pre 6 godina

U redu je ovo Dačiću, ali zašto opet te komunističke parole o nekakvoj fašističkoj Nemačkoj? Reći za Nemačku i NDH u WW2 da su fašističke države je težak eufemizam i relativizacija ovih zločinačkih režima. Potezanje fašizma (i antifašizma) svako malo je podmetačina komunista da bi se prikrila činjenica da su najstrašniji zločine u WW2 počinili njihovi ideološki prijatelji nacional socijalisti, ili ti nacisti, sa kojima dele ime i sa kojima su bili u savezu sve do leta '41. Pa da nije bilo fašista (Italijana) u WW2 Srbi bi još teže stradali. Prema tome Nemci i Hrvati u WW2 nisu nikakvi fašisti već okoreli nacisti koji su na teritoriji koju su kontrolisali sprovodili rasne zakone i vršili masovne ezgzekucije nevinog stanovništva (što fašisti na prostoru ex YU nisu radili). Ceo svet ih tako naziva, samo se kod nas i dalje vrti mantra o nekakvim fašistima.

Sumadinac

pre 6 godina

Ma da, kocis nas na putu ulaska u NATO, glasas protiv Izraela u UN i mislis da ce sad Amerika da gleda blagonaklono na nas zbog Jasenovca. Proslost je proslost, gledaj sta sad radis.

Raca

pre 6 godina

Sramotna Hrvatska sa svojim primedbama i pokušajem sprečavanja izložbe.SRAMOTNA !!!
Da je sreće i da je Srbija dovoljno snažna, zainteresovana i posvećena pa da se zločini NDH i genocid nad Srbima kontinuirano predstavljaju celom svetu.
NDH je bila zvanična država hrvatskog naroda gospodo.Fašistička, monstruozna i genocidna tvorevina kakva nije viđena u istoriji čovečanstva.
Zarad bratstva i jedinstva Srbija i Srbi su ćutali decenijama o genocidu,na svoju ličnu sramotu.

@Pjer

pre 6 godina

Тебе Србина су водили, али младе Хрвате нису и то нарочито уназад 30 година. Споменике су зидали Срби, уз редовне проблеме са хрватским властима оног доба. Споменици су запуштани. Главни јасеновачки споменик је подигнут 20 година после рата. О томе нема даље расправе. Хрвати као народ треба да клече пред Србима за те злочине и да плаћају данак док су живи а не да васкрсавају на сваком кораку усташтво.

Још један коментар : Четници нису имали ниједан једини логор за убијање. Четници нису имали ниједан једини проглас против било кога осим окупатора. Четници су имали преке судове којима су убијали оне који су вршили одмазде над цивилима (тога је било, јер је рат и кад ти побију породицу имаш крвну жељу за осветом). Али није било систематског убијања. Велика разлика.

Bilal

pre 6 godina

"Ne želim da se zločini psihopata iz NDH stavljaju u kontekst sa Hrvatima, jer većina nas se danas toga grozi, kako mi pričaju stariji i oni su se grozli te tvorevine i nitko normalan ne može veličati nešto takvo."...
Hoće li biti baš tako? Pogledaj na NET-u filmske snimke ulaska fašističke soldateske u Zagreb aprila (travnja) 1941 pa će Ti biti jasno koliko su se vaši dedovi i bake, Hrvati, grozili NDH-zije. Uostalom, ustaše nisu pale sa Marsa nego su regrutovani iz redova hrvatskog korpusa.

Ironichan

pre 6 godina

N E V E R O V A T N O iz Hrvatske danas stizu osude zbog pustanja ovog filma I negiraju toliki broj stradalih. Umesto barem da cute I da se ogradjuju od Ustaskih zuluma, kao sto se Nemci ogradjuju od nacistickih zlocina I uvrede se kad im neko kaze da su nacisti. Ma jok, oni jos osudjuju. Vi nekoga osudjujete...da nije tuzno bilo bi zalosno.

pope

pre 6 godina

(Perhan, 26. januar 2018 20:06)

Perhane, razumi Dačića: on kada bi rekao pravu reč za njih a to je 'nacionalsocijalisti' podsetio bi na to da su pre 90 godina Dacicevi politicki preci bili relativno blizu Hitlerovoj opciji na politickoj sceni. Ovo je pravi razlog zasto se oduvek koristio eufemizam 'fasisti' - da se komunisti i socijalisti ali ni Nemci ne bi osetili neprijatno stradase ni krivi ni duzni Italijani ciji je fasizam zapravo bio mediteranska varijanta nacionalsocijalizma sa podrskom klera (slicno kao i Frankov u Spaniji)

matori

pre 6 godina

Sloba.Prijatelju, Srpska zastava se zaviorila u Beogradu 1867, a u Drugom srpsko turdkom ratu 1877-1878, je pod nasu upravu vracen Nis i Juzna Srbija sa Kosovom , naravno.Tako da je kada je Tesla rodjen Srbija bila deo Otomanske imperije, st naravno nema veze sa nacionalom pripadnoscu Nikole Tesle.

Пера

pre 6 godina

Мислим да ова тема заслужује да буде ударна вест макар једа дан. То дугујемо невино побијеним људима у Јасеновцу. Овде је најмање битан Дачић или било који политичар. Ради се одавању поште невино страдалим одраслим људима и деци, широм НДХ.

rade

pre 6 godina

Jednom nesto pametno.Nisu svi Srbi zlocinci (a bilo ih je)
Nisu ni Hrvati ni Albanci ni bilo ko drugi.Svuda ima psihopata.
Srbin sam ali nisam odgovoran za psihopatu koji vozi Albance u
hladnjaci,nisam kriv ni za Custendil,ni Srebrenicu a bilo je
toga jos dosta.
Ako i Hrvati i Srbi i svi ostali se ograde od dela svojih bolesnika eto mira.
Samo budale ("nacionalisti") ostavljaju svojoj deci neprijatelje u nasledje.
Jadan je onaj narod koji ima sjajnu istoriju!

ljubomir

pre 6 godina

Sa tom istom Hrvatskom smo živeli zajedno , dugi niz godina a partija koja je vladala tom istom zemljom, stvorila je..SPS !! Što tada niste , tužili Hrvate , nego ste Hrvata stavili na čelo te iste zemlje ..Jugoslavije !!

mali radojica

pre 6 godina

Vidim digla se kuka i motika ovih sto kmecče i plaču jer eto bože moj jedan Dačić se drznuo da bude konferansije na ovoj i ovakvoj prezentaciji. A što o ovome niko nista nije pričao punih 70 i kusur godine to nije bitno.Što su nas obmanjivali maltene pola veka bajkom o bratstvu i jedinstvu pričom da je to (WW II) prošlo vreme da ne treba trovati bratske odnose to nema veze....kad ono dodjose 90 i ponovo sve jovo nanovo. Taman smo pomislili kako eto ponovo dolazi mir na ove prostore kad eto dodje na vlast u ljepoj njihovoj crni djavo da grdji ne moze biti. Ni ovi nasi nisu cveće imaju i oni svoj "istorijski" balast i to kakav ali ovo preko Drine i Une to se zove povampirenje nacizma. Zapamtite ta tzv ndh je bila najobičnija kriminalna teroristička tvorevina koljaca i monstruma i najblizi nacistički saradnik. Uostalom ako vam je "muka" pa ne mozete vise slušati i gledati ovakve stvari o Jasenovcu eto Vam na Viasat History kanalu serija "Anihilation of Jews" pa samo dodajte Jevrejima i Srbe u tzv ndh pa ce Vam svima biti jasno o kakvim je zločinima reč.

opet i opet

pre 6 godina

Uvek su Srbi precutavali,jednom bratstvo-jedinstvo,pa dobrosusedski odnosi.
Da,precutavali svoje zrtve,kao mi smo hriscani pa oprastamo!? Pa i drugi su hriscani pa su zverstva cinili.Treba,kao sada,stvari nazvati pravim imenom
Nemamo prava,radi zrtava,cutati,jednostavno njima dugujemo!

Željko

pre 6 godina

Na časovima istorije u SFRJ smo učili da je u Jasenovcu ubijeno šesto hiljada Srba i vodili su nas na ekskuruziju u Jasenovac i gledali film. Ne znam šta je tu prećutkivano. Nije nam bilo dobro poslije filma. Pozdrav iz Bosne

Ratković

pre 6 godina

@ Aleksandar

Napisao si jednu veliku glupost koja je odraz šire gluposti i zabluda kod tvojih istomišljenika,kojih na žalost ima puno.
I ja živim u SAD,američki sam državljanin već 19 godina,i nisam bio u Srbiji već 10 godina.Da li to znači da više nisam Srbin ? Neće biti !
Moja deca su rođena u SAD,oba roditelja su im srpske nacionalnosti.Uče se da su Srbi po nacionalnosti i građani SAD.
Da li možeš da ukapiraš te relacije ?

matori

pre 6 godina

Tesla je po nacionalnosti Srbin(Srbija je tada bila deo Turskog carstva), rodjen je na teritoriji sadasnje Hrvatske(na teritoriji tadasnje Austrougarske) a umro je kao drzavljanin SAD.

True Batman Fan

pre 6 godina

@rodjena 1966

Franjo Tudjman, otac danasnje drzave hrvatske, je otvoreno pricao o tome da je Jasenovac bio radni a ne konc logor u kome je stradalo ne izmedju 700.000 i 1.000.000 ljudi vec manje od 10.000. Ako to nije prikrivanje i relativizovanje zlocina onda ne znam sta jeste

567890

pre 6 godina

Ma koga briga sta hrvati misle ?
Mi samo nemamo jedan muzej o jasenovcu u beogradu. Sta nas briga sta pojedinici misle ili negiraju , istina se zna i prekini da kukas vise Dacicu na njih vidis da se igraju sa nama i provociracju. A mi nasedamo svaki put.

XXX

pre 6 godina

@ (Ненад, 26. januar 2018 20:16): slažem se za Jevreje, ali isti ovaj lik glasa za rezoluciju koja se protivi americkoj odluci da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela. :( Da smo glasali protiv, Jevreji bi to pamtili pa bi verovatno vratili dobrim jednog dana.

rođena 1966, bila, gledala film

pre 6 godina

Niko nije krio Jasenovac. Otkud onoliki spomenik, ako se krilo? Kao i druga stratišta (Šumarice) ili mesta bitaka (Sutjeska, Neretva i sl.) bili su deo obaveznih ekskurzija pionira i omladinaca u SFRJ. Jedino je pitanje da li je bilo dovoljno naglašeno da su u Jasenovcu mahom stradali Srbi ili je sve podvedeno pod ustaške zločine nad civilima?

Ненад

pre 6 godina

Да није било Јевреја, не би ни било ове изложбе, реално. Свака им част. Треба снимити играни филм о Јасеновцу и улози Хрватске у Другом светском рату, на чијој територији су се дешавали најгори злочини у историји, да цео свет види ко су и шта су.

Vaše čuveno poštenje

pre 6 godina

Kad komunisti postanu nacionalisti , pa počnu da kopaju po istorijskim ranama...Bljak. Sve što treba rekao je Nikola Kojo u filmu Lepa sela lepo gore : Vaše čuveno poštenje..

To da se Hrvatska bavi relativizacijom i revizijom istorije je tačno, ali to se dešava i ovde. Isto tako je tačno da vam nije jeftinog populizma , politikantstva i manipulacije radi održanja na vlasti nikad Jasenovac ne bi pomenuli. Što je oiseban nivo sramote i beščašća.

Runner

pre 6 godina

(Шумадинац, 26. januar 2018 21:17)
Не пада ми напамет да нешто браним Ивицу Дачића и његову СПС ал' морам да Ти кажем да је лако данас србовати по Београду и Шумадији. Питаш Ивицу што комунисти нису за време социјализма покренули овакву изложбу о страдањима Срба, Јевреја, Рома и антифашиста у усташком логору Јасеновцу, а ја питам Тебе: "Што Ти и теби слични не дигосте свој глас против "заборава" тих злочина?
Па једноставно зато што сте чували сопствену кожу. Нисте смели ни писнути а сада сте одједном велики Срби. Доста ми је више Срба православаца М92! Па комунисти су, такви какви су, бар обележили скоро сва та стратишта подижући споменике и спомен плоче и архивирајући грађу о тим гнусним злочинима. Да тога није било шта би Ивица сада изложио у палати УН?

Rade, Zagreb

pre 6 godina

Mučno je i sramotno što današnja vlast u Hrvatskoj dozvoljava da ekstremna desnica iskrivljava povijesne činjenice. Oni su još uvijek u velikoj manjini na svu sreću, ali su jako glasni pa izgleda da ih ima puno više. Pošteni građani se pred njima nažalost povlače i šute. Nametnuto je da su pravi domoljubi bili fašisti a partizani izdajnici, to se nažalost tolerira. Danas se nažalost u Hrvatskoj rijetki usude reći da su im očevi ili djedovi bili partizani. Pokušava se izjednačiti ustaškae zločine i partizansku osvetu poslije rata. Praktički jedino u Istri, SVAKA IM ČAST, možete naći ulice koje se zovu po narodnim herojima. Tito se od strane tih glasnih prikazuje kao negativna osoba, a nitko se ne usudi reći da je Titov sprovod o njegovom liku i djelu sve rekao. A i vama u Srbiji ne služi na čast slično ponašanje i rehabilitacija četnika. To je VELIKA SRAMOTA SRBIJE.

Шумадинац

pre 6 godina

Сад када је пропала браварева идеологија братства и јединства , сетио се Ивица ко је поклао мученике у Јасеновцу .Зашто његови " другови " комунисти нису досад презентовали у "UN" тај материјал и још колико јама постоји где су кости мученика Прибиловачких и осталих који су страдали само зато што си Срби .Не ради то Ивица што је патриота , до јуче су правили разне Југославије па када су их сви напустили сад су се сетили да су Срби .Једном комуниста , увек комуниста макар се крстили у СПС ја не верујем у њихов патриотизам упропастили су нас и духовно и у сваком погледу заједно са овим " напреднима " .

Pjer

pre 6 godina

Nije istina da se krila istina o Jasenovcu. Ja sam u SFRJ, kao gimnazijalac, sa školom posetio jasenovac. Tamo su nam u memorijalnom centru, prikazivali filmove, koji dokumentuju zločine. Bilo je užasno i dan danas se sećam. Svake godine, dok sam bio osnovac išli smo u Kragujevac, kada se obeležavalo streljanje đaka.....

komesar

pre 6 godina

Gledano u novijoj istoriji najviše su nas ubijali Hrvati , Bugari i Švabe.A lično mislim da sa Albancima nismo trebali da se svađamo i ratujemo.

nije se skrivalo

pre 6 godina

Skolovanje sam zavrsila u SFRJ, ukljucujuci i diplomiranje na Pravnom fakultetu. Pa naravno da smo ucili o ZLOCINIMA koji su pocinjeni u Jasenovcu, ukljucujuci i brojku od 700 000 zrtavaa. Onaj impresivan spomenik, ciji je autor Bogdan Bogdanovic, je otkrivrn, ako se dobro secam 60-tih godina prosloga veka. I jos mnogo toga smo ucili i obilazili spemenike sirom Jugoslavije. I divili se hrabrosti i borbi juslovenskih partizana. I da podsetim na film DEVETI KRUG - Boris Dvornik i Dusica Zegarac. Pogledajte ga. Dacic bi morao da pomene i hrvatske antifasite koji su ubijani u Jasenovcu, Kerestincu, Novoj Gradiski...

Protestant

pre 6 godina

Fašizam i nacizam nisu isto. Jesi rodjaci ali nisu isto. NDH je bila ipak suštinski primitivna nacistička tvorevina. Podržavam i bilo je krajnje vreme progovoriti o suštini pa i početku svega lošeg ovde jer svi predhodni istorijski dogadjaji ne mogu opravdati sistematsko uništavanje Srba Prečana od strane pre svega NDH. Medjutim radi istorijske istine treba biti oprezan i ne treba tako lako ući u rat sa brojkama. To važi za da kažem obe strane. Istoričari pre svega i druga struka trebaju tačno ili približno tačno utvrditi broj nastradalih što u Jasenovcu što na teritoriji cele NDH. Sve indicije od relevantnih stručnih nepristrasnih ljudi koje sam ja slušao govore da niti jedni i drugi nisu u pravu kada govore o broju nastradalih Srba.

Miloš

pre 6 godina

U BG mora poatojati muzej u kome ce se ovi zlocini i monstruoznosti predstaviti da se ne bi zaboravilo ili ponovilo. Ugledajmo se na Jevreje koji su slozni i ne daju na sebe.

Antifasista

pre 6 godina

Dacic bira kako da odvoji ustase i Hrvatsku i kaze da nije nista upereno protiv Hrvatske da bi onda kritikovala Hrvatsku da usvaja Teslu.
Pa rekao si da ustase i Hrvatska nije isto.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Sandzak, 26. januar 2018 20:47)

Kao sto nacisti i Nemacka nisu isto, pa opet je tamo nemoguce pronaci plocu sa fasistickim natpisima, pop zvezdu koja pocinje nastupe sa istom vrstom pozdrava ili clanove vlade koji negiraju holokaust.

Stefan

pre 6 godina

Na stranu politikanstvo, ali kada Srbi ne pridaju znacaj stotinama hiljada muskaraca, zene i dece zrtava NDH (sto se donekle dogodilo, nazalost), to je jednako kao da jevrejski narod zaboravi holokaust.

Bilal

pre 6 godina

...Srpska zastava se zaviorila u Beogradu 1867, a u Drugom srpsko turdkom ratu 1877-1878, je pod nasu upravu vracen Nis i Juzna Srbija sa Kosovom , naravno...
(matori, 26. januar 2018 22:40)
Nije baš tako! Kosovo je oslobođeno od Turaka 1912 godine u tzv. Prvom balkanskom ratu (Srbija, Grčka i Bugarska vs Turska).

Edison

pre 6 godina

Tesla je bio Amerikanac. Ni Srbin, ni Hrvat. Amerikanac. Po svom izboru.
Ivana1985, 27. januar 2018 12:17)

Samo su mu mama i tata bili Srbi.

popinski borci

pre 6 godina

Onaj impresivan spomenik, ciji je autor Bogdan Bogdanovic, je otkrivrn, ako se dobro secam 60-tih godina prosloga veka. I jos mnogo toga smo ucili i obilazili spemenike sirom Jugoslavije. I divili se hrabrosti i borbi juslovenskih partizana. I da podsetim na film DEVETI KRUG - Boris Dvornik i Dusica Zegarac. Pogledajte ga. Dacic bi morao da pomene i hrvatske antifasite koji su ubijani u Jasenovcu, Kerestincu, Novoj Gradiski...(nije se skrivalo, 26. januar 2018 21:36)Bogdanović je autor i spomenika na brdu Popina,na polovini puta Vrnjačka Banja-Trstenik,podignut kao sećanje na popinsku bitku.Pošto sam i ja završio osnovnu školu(u Vrnj.Banji,koja i danas nosi naziv"popinski borci")za vreme komunizma,svake jeseni bi se pored tog spomenika organizovale svečanosti,kojima je obeležavana godišnjica bitke,uz obavezno prisustvo đaka.Samo što smo mi učeni da su popinski borci bili partizani i niko od nas nije znao pravu istinu,da su u toj borbi protiv nemačkog okupatora učestvovali zajedno partizani i ravnogorci.Naravno da je bilo ljudi(meštana),koji su znali istinu,ali nisu o tome smeli da govore.A bilo je,na ovom područiju između Kruševca i Čačka,nekoliko zajedničkih bitaka partizana i ravnogoraca sa okupatorom,tokom leta i jeseni 1941-e godine,o kojima se nije smelo pričati.Ne razumem zašto se i danas o tome malo govori,a stalno se potencira njihov sukob i građanski rat?Dačiću se može mnogo toga zameriti,ali jeste spomenuo stradale Hrvate antifašiste u NDH,prilikom otvaranje ove izložbe.Doduše taj broj je zanemarljiv u odnosu na ostale i to je bilo u prvim mesecima NDH,a nakon molbe katoličke crkve(o tome postoje i dokumenti)ustaškim vlastima,sa time se prestalo.Interesantno da je Stepinac isto reagovao kako bi zaštitio ustaše,nakon oslobođenja i to je veoma razljutilo Tita i on je nakon toga doneo odluku da pokrene sudski proces protiv njega.Mi moramo biti ponosni na to što smo imali dva pokreta otpora,ali isto tako moramo biti svesni da su oba pokreta odgovorna za brojne zločine nad civilima.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

@nije se skrivalo, 26. januar 2018 21:36
Skrivalo se. Možda ne za Jasenovac - to je, ipak, bilo malo teže uraditi, bar on a grand scale - ali se skrivalo za neke druge stvari. Hercegovačke jame i Prebilovački masakr, na primer. Kada je formirana ona nakaradna tvorevina - u početku poznata pod imenom FNRJ, kasnije kao SFRJ - jedna od prvih stvari koje su predstavnici novih vlasti uradili, je bila da izliju betonski seal preko otvora pomenutih jama. Potražite informacije o Šurmancima. A zločinci koji su počinili Prebilovački masakr, oni koji su preživeli WWII, nikada nisu optuženi, niti osuđeni. Neki su, kao kolonisti verovali ili ne, naseljeni s porodicama u Vojvodini. Neki su postali deo vladajuće commie nomenklature u Hercegovini i Hrvatskoj posle 1948. godine. A nekima je dozvoljeno da neometano napuste zemlju.

Nipošto mi nije namera braniti ovog amateur pevača koji obnaša dužnosti ministra spoljnih poslova, ali pogrešno je spočitavati mu što Naciste ne zove pravim imenom - Nacionalsocialisti. Za sve komentatore koji su to ipak činili - podsetio bih vas da je to praksa još iz vremena Najvećeg Sina i njegove kamarile. Kako bi izgledalo da predstavnici vlasti zemlje po imenu Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, zemlje u kojoj vlada samoupravni socijalizam, priznaju socijalističku prirodu Nacizma? Tako da, dame i gospodo i/ili drugarice i drugovi, vaše primedbe niti su na mestu, niti imaju previše smisla.

Komša

pre 6 godina

@nije se skrivalo
Jasenovac nije mogao da se sakrije ali ne samo da mu je malo pažnje posvećeno nego je uopšte priča o NDH i zločinima zauzela malo prostora u nastavnom programu.Pomenuto jeste. Onako šturo, i izvučeno iz šireg istorijskog konteksta a pistavljeno u uži kontekst - nacističke okupacije.
Tako predstavljeni zločini ostavljaju utisak da je u pitanju "istorijski incident" izazvan spletom nesrećnih,istorijskih okolnosti (nacističkom okupacijom) a to nije istina.
Ustaše nisu puki pomagači nacista i ta ideologija je bila i te kako prisutna na tim prostorima u kontinuitetu od najkasnije 1841. godine,kada Beč stavlja skoro celokupnu političku scenu u Hrvatskoj pod punu kontrolu u cilju stvaranja hrvatske nacije na antisrpstvu.Od zabrane Ilirskog imena,Gajeve stranke ali i marginalizacije samog Gaja i Mažutranića sa sigurnošću možemo tvrditi da taj proces počinje a završava se okretanjem Vatikana protiv Srba (pod pritiskom Beča) i svehrvatskim katoličkim kongresom.
Hitler i naci- okupacija su samo okidač.Bilo je antisrpskih demonstracija,zločina posle atentata u Sarajevu,zločina vražje divizije (Mačva)...NDH i Jasenovac su bili pripremani u dužem vremenskom periodu i plod su dugo pripremane strategije a ne "slučajnisti".
Naravno da je takvo tumačenje istorijskih procesa (istinito) bilo problem za KPJ jer je pogadjalo neuralgične tačke i moglo da uruši dogmu o bratstvu i jedinstvu jer se tek takvim sagledavanjem činjenica uočavaju razmere zločina.

Mairon

pre 6 godina

(Ivana1985, 27. januar 2018 12:17)
Biti Amerikanac nije isključivo sa biti pripadnik naroda iz koga neka osoba, u ovom slučaju Tesla potiče. Stoga na Engleskoj Wiki stoji da je Tesla bio "Serbian-American".
Isto tako je mnogo Amerikanaca italijanskog, irskog, nemačkog, itd. porekla. Kad su Amerikanci u pitanju, ta dva identiteta se ne potiru. Mnogi se osećaju Amerikancima, ali istovremeno priznaju svoje etničko poreklo.