Četvrtak, 25.01.2018.

08:09

Još jedna zemlja hoće ruski S-400

Samo par dana pošto je Turska potpisala ugovor o nabavci ruskih raketnih sistema S-400, još jedna zemlja pokazala je interesovanje.

Izvor: Tanjug

Još jedna zemlja hoæe ruski S-400 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

palančanin

pre 6 godina

@T Jel ti decko uopste znas sta je "nuklearni reaktor" koji Sirija uzgred nikad nije ni imala? Jesi li ikad cuo za Fukusimu ili Cernobilj? Jesi li ti svestan koliku si glupost napisao, da je neko bombardovao nuklearni reaktor, na granici sa Irakom u Siriji. Jos se gadjas sa 1000 kilometara udaljenost... Jesi li svestan kolika bi ti bila ekoloska katastrofa svetskih razmera?! Jel sami izmisljate tako u glavi te stvari i zasto?
Kandidat si za najgluplji komentar vec za celu 2018.g.

T

pre 6 godina

@Бук и панцир с Izraelci su Sirijcima pre rata sravnili nuklearni reaktor koji se nalazio skoro na irackoj granici. Dakle, preleteli Siriju kompletnu, srusili nuklarno postrojenje, pa se vratili nazad i nijedan avion nisu izgubili. Tesko da su tu mogle da pomognu libanske planine 1000km daleko. Toliko o sirijskoj PVO.

Milos

pre 6 godina

"Isto tako su se Amerikanci plašili MiG-a 25 Foxbat-a, sve dok ga sovjetski pilot 1976. godine nije ukrao i zajedno sa avionom pobegao u Japan.
Kada su ga Amerikanci rastavili i proučili bili su blago rečeno razočarani performansama..."

Vidis, ti uopste nisi razumeo poentu oko aviona - Ameri su bili iznenadjeni cinjenicom da unutra nije bio nikakav svemirski radar, vec radar tog vremena, samo mnogo mocniji (vece snage), sto njima nije uspelo da konstruisu... takodje su se nadali da ce otkriti kako je moguce da toliki avion i jos naoruzan moze da postigne tako velike brzine - nadali su se da su u pitanju neki novi materijali za koje su mislili da su se tog trenutka domogli - ali ne, avion je bio pogonjen uzasno jakim motorima, koje Ameri ni dan danas nisu u stanju da proizvedu, pa su se zato razocarali....Nadam se da si sada skapirao poentu...

Бук и панцир с1

pre 6 godina

Мислили су да Руси тупе на сва уста о способности Бук система које поседују сиријци,а онда су се израелци малко изненадили када су им букови порушили 4 од 6 ракета. Систем чија намена је да руши авионе, а не ракете.

Исто тако за Панцир С1 се говори успешност обарања циља до 95%, оборише Руси колко оно беше изнад Хмејин базе оних сићушних дронова, па све које нису могли да приземље са ПЕД (за неупућене Против Електронско Дејство је ПЕД скраћеница). Значи 100% успешност, на дроновима чији је радарски одраз изузетно мали, као и брзина истог стога га је веома тешко уочити и иборити са системима прављеним да обарају изузетно брзе циљеве у ваздуху.

Иначе турски авион Ф4 је оборен управо са Панцир С1 извозном варијантом, осакаћеном варијантом руског С1 система. Авион је срупен на раздаљи и од 12км од позиције панцира, није успео да изманеврише две ракете које су биле лансиране на њега. Домет ракете панцира С1 је до 20км у даљи у и до 18км у висину. Ово је било школско обарање од стеане сиријаца.

С200 систем који је прављен да обара на великим даљинама танкере, аваксе, не и брзе и динамичне циљеве попут авиона у противракетном маневру на великим раздаљинама. Па опет су сиријци усоевали као и ирачани да потрефе који авион са њим без већих проблема на средњим даљинама.

Иначе за неупућене, Израел бомбардује у 99% случајева Сирију из либанског ВАП и то искакањем иза оног гребена планинског, тако да је реакција ПВО система на то немогућа.

Sta ces

pre 6 godina

Sistem se odlicno pokazao u Siriji, u tandemu sa Pancirom S stvara neprobojni stit. Mnogo zemelja se interesuje za kupovinu. Inace, vec je pocela obuka posada za novi sistem S 500. Ne obucavaju se samo Rusi nego i ljudi iz Rusiji prijateljskih zemalja. Pocelo je testiranje novog TU-160, sa novim motorima i naoruzanjem, postoji ideja da se na bazi TU-160 napravi putnicki nadzvucni avion. Takodje, vec uveliko leti SU-57 sa novim motorima i sasvim novim naoruzanjem.

door

pre 6 godina

Abc: amerikanci su imali mnogo bolje proracune za patriot sistem, da obara 90% balistickih projektila, kad na kraju u pravom ratu uspesnost 50% protiv iraka 1991. Rusi kazu za s400 uspesnost protiv balistickih projektila 95%, a u pravom ratu vidicemo sta se desava. ni stariji s300 nikad nije koristen, a stacionarni s200(koristi iste slicne verzije projektila kao s300) je dokazano katastrofalan u siriji od 80ih pa sve do danas, nikako da obore nijedan izraelski avion a ovi ih redovno bombarduju zadnjih 40 godina.

CarloNS

pre 6 godina

National Interest 17.01.2018. piše: "...stoga bi i NATO morao da razmotri kupovinu sistema Pancir S i S-400 jer ni u perspektivi ne postoje efikasniji sistemi PVO". Pozz.
(Direktor, 25. januar 2018 09:50)

Isto tako su se Amerikanci plašili MiG-a 25 Foxbat-a, sve dok ga sovjetski pilot 1976. godine nije ukrao i zajedno sa avionom pobegao u Japan.
Kada su ga Amerikanci rastavili i proučili bili su blago rečeno razočarani performansama...
Amerikancima odgovara da se diže prašina oko S400 jer raste prodaja oružja na obe strane, ali veliko je pitanje da li taj sistem uopšte funkcioniše.

mihajlo

pre 6 godina

@autosovinista
Videlo se pre neku mesec dana sta moze recimo sistem Patriot da uradi u s. arabiji. Imali srecu da verzija Scuda tj. glava nije pogodila glavni aerodrom u prestonici, nego pogodili zadnji odvojeni deo boheve glave i to prikazali kao da su srusili raketu, a to zapravo i nisu, jel je bojeva glava isla jormalno ka cilju ali naravno, maistrim zapadni mediji su cutali o tome. Zato i s. arabija hoce S-400, jel ameri svoje novije sisteme ne prodavaju nikome sem mozda Izraelu. Patriot je zastareo sistem u svim verzijama. Pametan potez Katara, Turske i arapa ako ga kupe. Cudime za Iran jedino u svemu tome, da ga ne potrazuje ali mislim, da ovde Izrael bukvalno moljaka Ruse, da ga ne prodaju, jedva se slozili za S-300 sistem. Malo manje sa jednoumjem. I na zapadu postoji jednoumhe, ne samo na istoku.

vasa

pre 6 godina

Ako drzava, koja pretendije da bude velika sila biva zadovoljna i na sva zvona zvoni , kada je neka drzava zainteresovana za njeno naouruzanje, onda to govori o stanju na geopolitickom terenu.

Petar

pre 6 godina

Dobro je sto SAD ne mogu vishe da ucenjuju drzave sirom sveta. Katar je dosao pod sankcije SAD-a i sada se okrece Ruskim resursima. Na stranu sto je S-400 bolji od bilo kog stita SAD-a, bitno je da postoji opcija. Turska je prva koja je prihvatilo mogucnost izbora, i to posle ucene SAD-a. Kako stoji stvar SAD radi sam protiv sebe nastavljanjem politike koju su vodili pre dolaska Putina.

Nemanja

pre 6 godina

@autošovinista
Necu ovde da glorifikujem S-400 ali mogu samo da napomenem fijasko koji se desio u Zalivskom ratu kada Patriot nije mogao da obori S.C.U.D rakete iz sezdesetih (od 10 obarao je 1), pa su amerikanci morali na terenu da neutralisu baterije pomocu specijalnih jedinica pre nego sto se lansiraju. U prvom izvestaju Pentagon je lagao o uspesnosti svog sistema, kasnije su priznali inferiornost.
Cinjenica je da je sistem S trenutno "state of the art" u tom segmentu. 2012 su Rusi oborili turski F16 sistemom S (cenim da je obaranje kasnije ruskog bila osveta) i Tajfun (ne secam se kome je pripadao)
Poenta mog komentara je ta da nije vazno da li si rusofob ili rusofil istina je istina. S tim ko kupi sistem S nece moci da obara ruske avione nove generacije (izgleda ima kill switch).

momke

pre 6 godina

za nisu Rusiji uvedene sankcije?
(Esp, 25. januar 2018 09:52)


Uveli su ih eu i usa, a ne ceo svet. Mogu da prodaju kome sta oce van eu. Paradoks je da sa amerima imaju nakvecu razmenu.

abc

pre 6 godina

Pitanje je dali te raketle išta mogu da obore, zato se Ameri tako mlako bume. Ajmo rusofili, bu.
(autošovinista, 25. januar 2018 09:33)

Pod 1. "dali" se pise odvojeno.
Pod 2. Onaj ko se barem malo razume u oruzje, zna sta je sistem s400. Takodje, isproban je u praksi, postoje "recenzije" na internetu. Takodje, uporedite kvalitet, odnosno, procenat obaranja pretnji kod npr Americkog sistema Patriot u odnosu na s400. O ceni necu ni da pocinjem, visestruko je manja za s400 i kao celokupan sistem i po projektilu.

ps. apsolutno nisam rusofil, pricam objektivno

samosovinista

pre 6 godina

@autošovinista
Za americki sistem PVO-a se vec uveliko zna koliko je efikasan jer je vec koriscen u sukobima na bliskom istoku tako da se kupovinom S-400 jos i mogu sloziti sa tobom da se kockaju koliko je ucinkovit ... sa amerikancima tacno znaju na cemu su - tropa !

Direktor

pre 6 godina

Pitanje je dali te raketle išta mogu da obore, zato se Ameri tako mlako bume. Ajmo rusofili, bu.
(autošovinista, 25. januar 2018 09:33)
National Interest 17.01.2018. piše: "...stoga bi i NATO morao da razmotri kupovinu sistema Pancir S i S-400 jer ni u perspektivi ne postoje efikasniji sistemi PVO". Pozz.

Milos

pre 6 godina

Ovi Arapi su cudo - ne pitaju koliko kosta, kupuju sve zivo - i od Amera i od Rusa, neka ga, 'leba ne trazi, a mozda zatreba...sutra da se pojavi i neka treca zemlja sa nekim sistemom u rangu ovoga, kupili bi oni tek da se nadje..

fan a ne fen

pre 6 godina

Nema vise oslanjanja na sisteme jedne zemlje. Najbolja kombinacija je uskladiti razlicite sisteme oruzija razlicitih zemalja proizvodjaca. Iz kog razloga? Pa ne rizikujete da vam bas u trenutku napada neke zemlje isteknu resursi tog oruzija ili se daljinski ugasi ili najgore odustane od zakljucavanja mete.

Gille

pre 6 godina

Opet taj Sputnjik i taj RT!
Kako su samo ubedili Katar da kupi S400?
Aaaa da, na to su ih naterale sankcije, poznati relikt Zapadne civilizacije primenjen i od katarskih komsija.

Direktor

pre 6 godina

Pitanje je dali te raketle išta mogu da obore, zato se Ameri tako mlako bume. Ajmo rusofili, bu.
(autošovinista, 25. januar 2018 09:33)
National Interest 17.01.2018. piše: "...stoga bi i NATO morao da razmotri kupovinu sistema Pancir S i S-400 jer ni u perspektivi ne postoje efikasniji sistemi PVO". Pozz.

fan a ne fen

pre 6 godina

Nema vise oslanjanja na sisteme jedne zemlje. Najbolja kombinacija je uskladiti razlicite sisteme oruzija razlicitih zemalja proizvodjaca. Iz kog razloga? Pa ne rizikujete da vam bas u trenutku napada neke zemlje isteknu resursi tog oruzija ili se daljinski ugasi ili najgore odustane od zakljucavanja mete.

Milos

pre 6 godina

Ovi Arapi su cudo - ne pitaju koliko kosta, kupuju sve zivo - i od Amera i od Rusa, neka ga, 'leba ne trazi, a mozda zatreba...sutra da se pojavi i neka treca zemlja sa nekim sistemom u rangu ovoga, kupili bi oni tek da se nadje..

abc

pre 6 godina

Pitanje je dali te raketle išta mogu da obore, zato se Ameri tako mlako bume. Ajmo rusofili, bu.
(autošovinista, 25. januar 2018 09:33)

Pod 1. "dali" se pise odvojeno.
Pod 2. Onaj ko se barem malo razume u oruzje, zna sta je sistem s400. Takodje, isproban je u praksi, postoje "recenzije" na internetu. Takodje, uporedite kvalitet, odnosno, procenat obaranja pretnji kod npr Americkog sistema Patriot u odnosu na s400. O ceni necu ni da pocinjem, visestruko je manja za s400 i kao celokupan sistem i po projektilu.

ps. apsolutno nisam rusofil, pricam objektivno

samosovinista

pre 6 godina

@autošovinista
Za americki sistem PVO-a se vec uveliko zna koliko je efikasan jer je vec koriscen u sukobima na bliskom istoku tako da se kupovinom S-400 jos i mogu sloziti sa tobom da se kockaju koliko je ucinkovit ... sa amerikancima tacno znaju na cemu su - tropa !

Gille

pre 6 godina

Opet taj Sputnjik i taj RT!
Kako su samo ubedili Katar da kupi S400?
Aaaa da, na to su ih naterale sankcije, poznati relikt Zapadne civilizacije primenjen i od katarskih komsija.

Milos

pre 6 godina

"Isto tako su se Amerikanci plašili MiG-a 25 Foxbat-a, sve dok ga sovjetski pilot 1976. godine nije ukrao i zajedno sa avionom pobegao u Japan.
Kada su ga Amerikanci rastavili i proučili bili su blago rečeno razočarani performansama..."

Vidis, ti uopste nisi razumeo poentu oko aviona - Ameri su bili iznenadjeni cinjenicom da unutra nije bio nikakav svemirski radar, vec radar tog vremena, samo mnogo mocniji (vece snage), sto njima nije uspelo da konstruisu... takodje su se nadali da ce otkriti kako je moguce da toliki avion i jos naoruzan moze da postigne tako velike brzine - nadali su se da su u pitanju neki novi materijali za koje su mislili da su se tog trenutka domogli - ali ne, avion je bio pogonjen uzasno jakim motorima, koje Ameri ni dan danas nisu u stanju da proizvedu, pa su se zato razocarali....Nadam se da si sada skapirao poentu...

mihajlo

pre 6 godina

@autosovinista
Videlo se pre neku mesec dana sta moze recimo sistem Patriot da uradi u s. arabiji. Imali srecu da verzija Scuda tj. glava nije pogodila glavni aerodrom u prestonici, nego pogodili zadnji odvojeni deo boheve glave i to prikazali kao da su srusili raketu, a to zapravo i nisu, jel je bojeva glava isla jormalno ka cilju ali naravno, maistrim zapadni mediji su cutali o tome. Zato i s. arabija hoce S-400, jel ameri svoje novije sisteme ne prodavaju nikome sem mozda Izraelu. Patriot je zastareo sistem u svim verzijama. Pametan potez Katara, Turske i arapa ako ga kupe. Cudime za Iran jedino u svemu tome, da ga ne potrazuje ali mislim, da ovde Izrael bukvalno moljaka Ruse, da ga ne prodaju, jedva se slozili za S-300 sistem. Malo manje sa jednoumjem. I na zapadu postoji jednoumhe, ne samo na istoku.

Petar

pre 6 godina

Dobro je sto SAD ne mogu vishe da ucenjuju drzave sirom sveta. Katar je dosao pod sankcije SAD-a i sada se okrece Ruskim resursima. Na stranu sto je S-400 bolji od bilo kog stita SAD-a, bitno je da postoji opcija. Turska je prva koja je prihvatilo mogucnost izbora, i to posle ucene SAD-a. Kako stoji stvar SAD radi sam protiv sebe nastavljanjem politike koju su vodili pre dolaska Putina.

Бук и панцир с1

pre 6 godina

Мислили су да Руси тупе на сва уста о способности Бук система које поседују сиријци,а онда су се израелци малко изненадили када су им букови порушили 4 од 6 ракета. Систем чија намена је да руши авионе, а не ракете.

Исто тако за Панцир С1 се говори успешност обарања циља до 95%, оборише Руси колко оно беше изнад Хмејин базе оних сићушних дронова, па све које нису могли да приземље са ПЕД (за неупућене Против Електронско Дејство је ПЕД скраћеница). Значи 100% успешност, на дроновима чији је радарски одраз изузетно мали, као и брзина истог стога га је веома тешко уочити и иборити са системима прављеним да обарају изузетно брзе циљеве у ваздуху.

Иначе турски авион Ф4 је оборен управо са Панцир С1 извозном варијантом, осакаћеном варијантом руског С1 система. Авион је срупен на раздаљи и од 12км од позиције панцира, није успео да изманеврише две ракете које су биле лансиране на њега. Домет ракете панцира С1 је до 20км у даљи у и до 18км у висину. Ово је било школско обарање од стеане сиријаца.

С200 систем који је прављен да обара на великим даљинама танкере, аваксе, не и брзе и динамичне циљеве попут авиона у противракетном маневру на великим раздаљинама. Па опет су сиријци усоевали као и ирачани да потрефе који авион са њим без већих проблема на средњим даљинама.

Иначе за неупућене, Израел бомбардује у 99% случајева Сирију из либанског ВАП и то искакањем иза оног гребена планинског, тако да је реакција ПВО система на то немогућа.

momke

pre 6 godina

za nisu Rusiji uvedene sankcije?
(Esp, 25. januar 2018 09:52)


Uveli su ih eu i usa, a ne ceo svet. Mogu da prodaju kome sta oce van eu. Paradoks je da sa amerima imaju nakvecu razmenu.

Nemanja

pre 6 godina

@autošovinista
Necu ovde da glorifikujem S-400 ali mogu samo da napomenem fijasko koji se desio u Zalivskom ratu kada Patriot nije mogao da obori S.C.U.D rakete iz sezdesetih (od 10 obarao je 1), pa su amerikanci morali na terenu da neutralisu baterije pomocu specijalnih jedinica pre nego sto se lansiraju. U prvom izvestaju Pentagon je lagao o uspesnosti svog sistema, kasnije su priznali inferiornost.
Cinjenica je da je sistem S trenutno "state of the art" u tom segmentu. 2012 su Rusi oborili turski F16 sistemom S (cenim da je obaranje kasnije ruskog bila osveta) i Tajfun (ne secam se kome je pripadao)
Poenta mog komentara je ta da nije vazno da li si rusofob ili rusofil istina je istina. S tim ko kupi sistem S nece moci da obara ruske avione nove generacije (izgleda ima kill switch).

door

pre 6 godina

Abc: amerikanci su imali mnogo bolje proracune za patriot sistem, da obara 90% balistickih projektila, kad na kraju u pravom ratu uspesnost 50% protiv iraka 1991. Rusi kazu za s400 uspesnost protiv balistickih projektila 95%, a u pravom ratu vidicemo sta se desava. ni stariji s300 nikad nije koristen, a stacionarni s200(koristi iste slicne verzije projektila kao s300) je dokazano katastrofalan u siriji od 80ih pa sve do danas, nikako da obore nijedan izraelski avion a ovi ih redovno bombarduju zadnjih 40 godina.

Sta ces

pre 6 godina

Sistem se odlicno pokazao u Siriji, u tandemu sa Pancirom S stvara neprobojni stit. Mnogo zemelja se interesuje za kupovinu. Inace, vec je pocela obuka posada za novi sistem S 500. Ne obucavaju se samo Rusi nego i ljudi iz Rusiji prijateljskih zemalja. Pocelo je testiranje novog TU-160, sa novim motorima i naoruzanjem, postoji ideja da se na bazi TU-160 napravi putnicki nadzvucni avion. Takodje, vec uveliko leti SU-57 sa novim motorima i sasvim novim naoruzanjem.

palančanin

pre 6 godina

@T Jel ti decko uopste znas sta je "nuklearni reaktor" koji Sirija uzgred nikad nije ni imala? Jesi li ikad cuo za Fukusimu ili Cernobilj? Jesi li ti svestan koliku si glupost napisao, da je neko bombardovao nuklearni reaktor, na granici sa Irakom u Siriji. Jos se gadjas sa 1000 kilometara udaljenost... Jesi li svestan kolika bi ti bila ekoloska katastrofa svetskih razmera?! Jel sami izmisljate tako u glavi te stvari i zasto?
Kandidat si za najgluplji komentar vec za celu 2018.g.

CarloNS

pre 6 godina

National Interest 17.01.2018. piše: "...stoga bi i NATO morao da razmotri kupovinu sistema Pancir S i S-400 jer ni u perspektivi ne postoje efikasniji sistemi PVO". Pozz.
(Direktor, 25. januar 2018 09:50)

Isto tako su se Amerikanci plašili MiG-a 25 Foxbat-a, sve dok ga sovjetski pilot 1976. godine nije ukrao i zajedno sa avionom pobegao u Japan.
Kada su ga Amerikanci rastavili i proučili bili su blago rečeno razočarani performansama...
Amerikancima odgovara da se diže prašina oko S400 jer raste prodaja oružja na obe strane, ali veliko je pitanje da li taj sistem uopšte funkcioniše.

vasa

pre 6 godina

Ako drzava, koja pretendije da bude velika sila biva zadovoljna i na sva zvona zvoni , kada je neka drzava zainteresovana za njeno naouruzanje, onda to govori o stanju na geopolitickom terenu.

T

pre 6 godina

@Бук и панцир с Izraelci su Sirijcima pre rata sravnili nuklearni reaktor koji se nalazio skoro na irackoj granici. Dakle, preleteli Siriju kompletnu, srusili nuklarno postrojenje, pa se vratili nazad i nijedan avion nisu izgubili. Tesko da su tu mogle da pomognu libanske planine 1000km daleko. Toliko o sirijskoj PVO.

Gille

pre 6 godina

Opet taj Sputnjik i taj RT!
Kako su samo ubedili Katar da kupi S400?
Aaaa da, na to su ih naterale sankcije, poznati relikt Zapadne civilizacije primenjen i od katarskih komsija.

Direktor

pre 6 godina

Pitanje je dali te raketle išta mogu da obore, zato se Ameri tako mlako bume. Ajmo rusofili, bu.
(autošovinista, 25. januar 2018 09:33)
National Interest 17.01.2018. piše: "...stoga bi i NATO morao da razmotri kupovinu sistema Pancir S i S-400 jer ni u perspektivi ne postoje efikasniji sistemi PVO". Pozz.

CarloNS

pre 6 godina

National Interest 17.01.2018. piše: "...stoga bi i NATO morao da razmotri kupovinu sistema Pancir S i S-400 jer ni u perspektivi ne postoje efikasniji sistemi PVO". Pozz.
(Direktor, 25. januar 2018 09:50)

Isto tako su se Amerikanci plašili MiG-a 25 Foxbat-a, sve dok ga sovjetski pilot 1976. godine nije ukrao i zajedno sa avionom pobegao u Japan.
Kada su ga Amerikanci rastavili i proučili bili su blago rečeno razočarani performansama...
Amerikancima odgovara da se diže prašina oko S400 jer raste prodaja oružja na obe strane, ali veliko je pitanje da li taj sistem uopšte funkcioniše.

door

pre 6 godina

Abc: amerikanci su imali mnogo bolje proracune za patriot sistem, da obara 90% balistickih projektila, kad na kraju u pravom ratu uspesnost 50% protiv iraka 1991. Rusi kazu za s400 uspesnost protiv balistickih projektila 95%, a u pravom ratu vidicemo sta se desava. ni stariji s300 nikad nije koristen, a stacionarni s200(koristi iste slicne verzije projektila kao s300) je dokazano katastrofalan u siriji od 80ih pa sve do danas, nikako da obore nijedan izraelski avion a ovi ih redovno bombarduju zadnjih 40 godina.

samosovinista

pre 6 godina

@autošovinista
Za americki sistem PVO-a se vec uveliko zna koliko je efikasan jer je vec koriscen u sukobima na bliskom istoku tako da se kupovinom S-400 jos i mogu sloziti sa tobom da se kockaju koliko je ucinkovit ... sa amerikancima tacno znaju na cemu su - tropa !

abc

pre 6 godina

Pitanje je dali te raketle išta mogu da obore, zato se Ameri tako mlako bume. Ajmo rusofili, bu.
(autošovinista, 25. januar 2018 09:33)

Pod 1. "dali" se pise odvojeno.
Pod 2. Onaj ko se barem malo razume u oruzje, zna sta je sistem s400. Takodje, isproban je u praksi, postoje "recenzije" na internetu. Takodje, uporedite kvalitet, odnosno, procenat obaranja pretnji kod npr Americkog sistema Patriot u odnosu na s400. O ceni necu ni da pocinjem, visestruko je manja za s400 i kao celokupan sistem i po projektilu.

ps. apsolutno nisam rusofil, pricam objektivno

T

pre 6 godina

@Бук и панцир с Izraelci su Sirijcima pre rata sravnili nuklearni reaktor koji se nalazio skoro na irackoj granici. Dakle, preleteli Siriju kompletnu, srusili nuklarno postrojenje, pa se vratili nazad i nijedan avion nisu izgubili. Tesko da su tu mogle da pomognu libanske planine 1000km daleko. Toliko o sirijskoj PVO.

Бук и панцир с1

pre 6 godina

Мислили су да Руси тупе на сва уста о способности Бук система које поседују сиријци,а онда су се израелци малко изненадили када су им букови порушили 4 од 6 ракета. Систем чија намена је да руши авионе, а не ракете.

Исто тако за Панцир С1 се говори успешност обарања циља до 95%, оборише Руси колко оно беше изнад Хмејин базе оних сићушних дронова, па све које нису могли да приземље са ПЕД (за неупућене Против Електронско Дејство је ПЕД скраћеница). Значи 100% успешност, на дроновима чији је радарски одраз изузетно мали, као и брзина истог стога га је веома тешко уочити и иборити са системима прављеним да обарају изузетно брзе циљеве у ваздуху.

Иначе турски авион Ф4 је оборен управо са Панцир С1 извозном варијантом, осакаћеном варијантом руског С1 система. Авион је срупен на раздаљи и од 12км од позиције панцира, није успео да изманеврише две ракете које су биле лансиране на њега. Домет ракете панцира С1 је до 20км у даљи у и до 18км у висину. Ово је било школско обарање од стеане сиријаца.

С200 систем који је прављен да обара на великим даљинама танкере, аваксе, не и брзе и динамичне циљеве попут авиона у противракетном маневру на великим раздаљинама. Па опет су сиријци усоевали као и ирачани да потрефе који авион са њим без већих проблема на средњим даљинама.

Иначе за неупућене, Израел бомбардује у 99% случајева Сирију из либанског ВАП и то искакањем иза оног гребена планинског, тако да је реакција ПВО система на то немогућа.

fan a ne fen

pre 6 godina

Nema vise oslanjanja na sisteme jedne zemlje. Najbolja kombinacija je uskladiti razlicite sisteme oruzija razlicitih zemalja proizvodjaca. Iz kog razloga? Pa ne rizikujete da vam bas u trenutku napada neke zemlje isteknu resursi tog oruzija ili se daljinski ugasi ili najgore odustane od zakljucavanja mete.

Milos

pre 6 godina

Ovi Arapi su cudo - ne pitaju koliko kosta, kupuju sve zivo - i od Amera i od Rusa, neka ga, 'leba ne trazi, a mozda zatreba...sutra da se pojavi i neka treca zemlja sa nekim sistemom u rangu ovoga, kupili bi oni tek da se nadje..

vasa

pre 6 godina

Ako drzava, koja pretendije da bude velika sila biva zadovoljna i na sva zvona zvoni , kada je neka drzava zainteresovana za njeno naouruzanje, onda to govori o stanju na geopolitickom terenu.

Milos

pre 6 godina

"Isto tako su se Amerikanci plašili MiG-a 25 Foxbat-a, sve dok ga sovjetski pilot 1976. godine nije ukrao i zajedno sa avionom pobegao u Japan.
Kada su ga Amerikanci rastavili i proučili bili su blago rečeno razočarani performansama..."

Vidis, ti uopste nisi razumeo poentu oko aviona - Ameri su bili iznenadjeni cinjenicom da unutra nije bio nikakav svemirski radar, vec radar tog vremena, samo mnogo mocniji (vece snage), sto njima nije uspelo da konstruisu... takodje su se nadali da ce otkriti kako je moguce da toliki avion i jos naoruzan moze da postigne tako velike brzine - nadali su se da su u pitanju neki novi materijali za koje su mislili da su se tog trenutka domogli - ali ne, avion je bio pogonjen uzasno jakim motorima, koje Ameri ni dan danas nisu u stanju da proizvedu, pa su se zato razocarali....Nadam se da si sada skapirao poentu...

Petar

pre 6 godina

Dobro je sto SAD ne mogu vishe da ucenjuju drzave sirom sveta. Katar je dosao pod sankcije SAD-a i sada se okrece Ruskim resursima. Na stranu sto je S-400 bolji od bilo kog stita SAD-a, bitno je da postoji opcija. Turska je prva koja je prihvatilo mogucnost izbora, i to posle ucene SAD-a. Kako stoji stvar SAD radi sam protiv sebe nastavljanjem politike koju su vodili pre dolaska Putina.

Sta ces

pre 6 godina

Sistem se odlicno pokazao u Siriji, u tandemu sa Pancirom S stvara neprobojni stit. Mnogo zemelja se interesuje za kupovinu. Inace, vec je pocela obuka posada za novi sistem S 500. Ne obucavaju se samo Rusi nego i ljudi iz Rusiji prijateljskih zemalja. Pocelo je testiranje novog TU-160, sa novim motorima i naoruzanjem, postoji ideja da se na bazi TU-160 napravi putnicki nadzvucni avion. Takodje, vec uveliko leti SU-57 sa novim motorima i sasvim novim naoruzanjem.

Nemanja

pre 6 godina

@autošovinista
Necu ovde da glorifikujem S-400 ali mogu samo da napomenem fijasko koji se desio u Zalivskom ratu kada Patriot nije mogao da obori S.C.U.D rakete iz sezdesetih (od 10 obarao je 1), pa su amerikanci morali na terenu da neutralisu baterije pomocu specijalnih jedinica pre nego sto se lansiraju. U prvom izvestaju Pentagon je lagao o uspesnosti svog sistema, kasnije su priznali inferiornost.
Cinjenica je da je sistem S trenutno "state of the art" u tom segmentu. 2012 su Rusi oborili turski F16 sistemom S (cenim da je obaranje kasnije ruskog bila osveta) i Tajfun (ne secam se kome je pripadao)
Poenta mog komentara je ta da nije vazno da li si rusofob ili rusofil istina je istina. S tim ko kupi sistem S nece moci da obara ruske avione nove generacije (izgleda ima kill switch).

mihajlo

pre 6 godina

@autosovinista
Videlo se pre neku mesec dana sta moze recimo sistem Patriot da uradi u s. arabiji. Imali srecu da verzija Scuda tj. glava nije pogodila glavni aerodrom u prestonici, nego pogodili zadnji odvojeni deo boheve glave i to prikazali kao da su srusili raketu, a to zapravo i nisu, jel je bojeva glava isla jormalno ka cilju ali naravno, maistrim zapadni mediji su cutali o tome. Zato i s. arabija hoce S-400, jel ameri svoje novije sisteme ne prodavaju nikome sem mozda Izraelu. Patriot je zastareo sistem u svim verzijama. Pametan potez Katara, Turske i arapa ako ga kupe. Cudime za Iran jedino u svemu tome, da ga ne potrazuje ali mislim, da ovde Izrael bukvalno moljaka Ruse, da ga ne prodaju, jedva se slozili za S-300 sistem. Malo manje sa jednoumjem. I na zapadu postoji jednoumhe, ne samo na istoku.

momke

pre 6 godina

za nisu Rusiji uvedene sankcije?
(Esp, 25. januar 2018 09:52)


Uveli su ih eu i usa, a ne ceo svet. Mogu da prodaju kome sta oce van eu. Paradoks je da sa amerima imaju nakvecu razmenu.

palančanin

pre 6 godina

@T Jel ti decko uopste znas sta je "nuklearni reaktor" koji Sirija uzgred nikad nije ni imala? Jesi li ikad cuo za Fukusimu ili Cernobilj? Jesi li ti svestan koliku si glupost napisao, da je neko bombardovao nuklearni reaktor, na granici sa Irakom u Siriji. Jos se gadjas sa 1000 kilometara udaljenost... Jesi li svestan kolika bi ti bila ekoloska katastrofa svetskih razmera?! Jel sami izmisljate tako u glavi te stvari i zasto?
Kandidat si za najgluplji komentar vec za celu 2018.g.