Utorak, 23.01.2018.

12:10

Grejanje po utrošku ih ojadilo, 15 zgrada na staro

Da problema sa rezdelnicima toplote nema samo u Srbiji, pokazuje tekst hrvatskog Poslovnog dnevnika o sličnim problemima i u toj zemlji.

Izvor: Poslovni dnevnik

Grejanje po utrošku ih ojadilo, 15 zgrada na staro IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Mladen Licul

pre 5 godina

Kako tvrde ARC (Francuski sindikat stanara)i Enertech u nepovoljnoj konstelaciji greška je do 80%, međutim, 400.000,00 € košta studija koja uzima u obzir ono što se mora uzeti u obzir a ne uzima u obzir presmiješna EU direktiva i njezin priloženi još smješniji standard EN 824, za kojega se opravdanje traži u preplaćenoj studiji (naravno uključene su i buduće lukrativne narudžbe) koja mjeri nesigurnosti (greške) na modelu jednog stana, u zaključku iste, hm, studije, zgroženi znanstvenici se duboko ispričavaju rijetkom čitaocu. Zato ARC i Enertech nisu bili u mogućnosti uzeti u razmatranje najvažniji hidrodinamički faktor u sustavu centralnog grijanja, faktor protoka medija. Imali su 400.000 razloga za izostanak faktora protoka.
Lokalna uprava Torina i EU fond za razvoj novih tehnologija, su financirali takvu skupu studiju na zavodu za Dinamometriju u institutu INRIM lociranom kako je navedeno u Torinu. Zaključak je, razdjelnik u sustavu zgrade griješi do 40% samo po navedenom osnovu. Isti takav zaključak je zaključio i Danfossov laboratorij u Ljubljani.
Evo, sada znamo kako je moguće da se u Rijeci javlja 4,5% nemogućih računa, pa stanar dobije račun 700 Eura za grijanje.
Priča o meteorologiji, termodinamici, znanstvenoj metodi jednostavno nestane kad razmotrimo moment Manipulacije razdjelnicima, međusobnim varanjem dragih susjeda na jedan od 10 poznatih načina.
Nastavak slijedi

Mladen Licul

pre 5 godina

Ovako stvari stoje u Hrvatskoj
Znamo:
Kod obračuna po kvadratu svi stanovi ravnomjerno dijele trošak grijanja, kad se individualizira trošak, bilo kojom metodom, mjerenjem kalorimetrom, ili smiješnim pokušajima procjene potrošnje parazitom razdjelnikom, nastupaju razlike, kako su Nijemci izračunali egzaktno, znanstvenom metodom, do 47% zahvaljujući Wärmebedarf, slikovito, od 12 stanova individualizacija znači za 10 veće troškove, a za 2 stana jednake. Nemojte miješati Wärmeklau (krađu topline) i Wärmebedarf (toplinsku potrebu) stana, jer se efekti akumuliraju, zbrajaju i oduzimaju, Wärmeklau zavisno od utjecaja stanara, dok Wärmebedarf ovisi o položaju stana i vremenskim uvjetima....
To nije dovoljno reći, 47% povećana Wärmebedarf se događa u nepovoljnim uvjetima, ali, ako ste okruženi stanovima koji su u vlasništvu recimo banke, do kojih je došla ovrhama, ili mladog poduzetnika koji radi 18 sati dnevno, spava 3 sata, a 3 sata priprema nove poduhvate, ili bakice koja ima mirovinu 1.500,00 kn, dakle stanovima koji se ne griju, 47% može drastično narasti za što zasluga pripada zasluženo Wärmeklau.
Gore navedeno nema nikakve veze s razdjelnikom, nego sa individualizacijom potrošnje i zakonima termodinamike, utjecaj razdjelnika tek slijedi i kao što smo već naučili opet se akumulira, zbraja i oduzima.
Nastavak slijedi

Ivan

pre 6 godina

Da bi moglo da se uštedi korišćenjem kalorimetara zgrada mora biti dobro izolovana sa kvalitetnom stolarijom.
Samo u tom slučaju se isplati.
Mi živimo u novom stanu od 45 kvm sa ovakvim načinom očitavanja i veoma smo zadovoljni.
Tokom 6 meseci kada nije grejna sezona (od sredine aprila do sredine oktobra) plaćamo 1000 din/mesečno.
U grejnoj sezoni, prosečni računi su nam oko 3000 din (okt, nov, mart, april) i oko 6000 (dec, jan, febr).
Ako je stan delom ili skroz na severnoj strani računi mogu biti dosta veći. Mi smo na istočnoj strani.
Svi radijatori su na trojci i u stanu je 23 C.
Ranije smo po kvadraturi plaćali za sličnu kvadraturu 5500 din/mesečno ali svakog meseca.
Ušteda nam je i do 40%

Светозар Милетић

pre 6 godina

@ kole, закључак свих расправа са ове теме је у овом коментару. Прото даље нема потребе објашњавати и водити расправу

Ing Zoran Vukov

pre 6 godina

Kolika je STVARNA OBAVEZA korisnika stana od 60 m2 u ovoj sezoni 2017/18. Merenjem isporučene količine kwh objektu i podelom na ukupnu stanbenu površinu svih korisnika dobijena je mesečna količina isporučenih kwh/m2 stana.Tako je u OKT=4,8397 kwh/m2 stana; u Nov=13,4340 kwh/m2 i u Dec=18,8949 kwh/m2 što je ukupno isporučeno 37,1678 kwh/m2 stana. Stan od 60 m2 x 37,1678 kwh/m2= 2.239,068 kwh je primio x 7,57 din/kwh (cena u Beogradu)=16.881,61 din - 7% popust=15.699,90 din je STVARNA OBAVEZA PO UTROŠKU: Kwh koji se ne mogu očitati fakturišu se sa nazivom instalisana snaga sa cemom 389,87 din/m2 god i to je ustvari skriveni drugi porez na imovinu stana koji prisvaja gradska uprava. On iznosi za stan od 60 m2 x 389,87 din/m2 god =23.392,20 din -/%popust=21.754,75 din i tako pored plaćanja poreza po rešenju koje je približno duplo manje na ovaj način fakturiše se još dva iznosa potrza na imovinu stana. Svako bi morao da zna da toplana ne prodaje m2 stana niti ih izdaje jer su otkupljeni a i snaga instalisana su Vaši radijatori koji su plaćeni pri kupovini stana, jasno je da je to nezakonita naplata zvana REKET i on je jasno dat sa ovom cenom od 389,87 din/m2 god. Taj reket je sktiven u naplati paušalnoj je se KRIJE ne VRŠENJEM OBRAČUNA između kupljenih i isporučenih kwh i tako svako plati godišnje 2 grejne sezone, što je kriminal koji Vlast krije načinom naplate i falsifikovanom Uredbom koja služi da obmane korisnike da se nezakonito vrši naplata.Ukucajte grejanje Zoran Vukov

Nista mi nije jasno

pre 6 godina

Imali smo razdelnike pa smo ih skinuli. Zelimo da platimo nase grejanje ali ne zelimo da nas neko potkrada. Razdeljivaci su samo indikatori utroska a ne i merila kojima se meri utrosak toplotne energije. Koliko je prevara u pitanju, ilustrovacu primerom. Jedne zime, pre par godina, posle astronomskog racuna, oko 16500din za mesec dana, za stan od 57kvm, zavrnuli smo radijatore i deciju sobu grejali uljnim radijatorom. Deci je bilo toplo, ali znate sta, videli smo da indikatori i dalje lupaju impulse jer rade na principu razlike temperature izmedju okoline u sobi i radijatora. Sistem koji je ovako zamisljen je zapravo teska prevara. Cak nije ni kraduckanje. Firma, jedna od, koja je zaduzena za deliteje ima 5 (pet) zaposlenih. Ako pomnozite samo cenu ocitavanj sa brojem stanova gde su delitelji ugradjeni, npr u naselju stepa stepanovic, docicete sami do zakljucka zasto se forsira ovaj sistem. Prokleta pohlepa i zelja za leba bez motike. Nista drugo. A ko mi pomene energetsku efikasnost, neka mi dokaze energetsku efikasnost samih toplana i zgrada drzavnih institucija sa nebrojenim ogromnim staklenim povrsinama.

Dzeronimo

pre 6 godina

@Suke

Ne znam po kom osnovu placate tako malo ako je vec istina da sedite u kratkim rukavima. I kod mene je grejanje po potrosnji (nije Stepa), jako je lose, temperatura ne prelazi 21 stepen, radijatori odvrnuti do kraja. Stan mi je 5 kvadrata veci od Vaseg, a racun je poslednji 6000 dinara. Tako da ne razumem logiku, ista nas toplana greje. Znaci da trosite gotovo duplo manje od mene, a sedite u kratkim rukavima dok se ja svakodnevno dogrevan inverter klimom.
Bice da neko od nas ne govori istinu

cx

pre 6 godina

Mi smo prezadovoljni kalorimetrima, usteda je skoro duplo nego da placamo klasicno po kvadratu (nova zgrada, veci stan). A kod mojih roditelja, predratna kuca, uvedeno CG, ne dao bog da uvedu placanje po kalorimetru. Inace postoji u podstanici, kada sam ocitao potrosnju samo sto nisam pao u nesvest. Tako vam je to. Inace smo za uvodjenje CG u tu kucu platili 10.000 eur. Placem dok ovo pisem...

mileve maric ajnstajn

pre 6 godina

Grejanje po utrosku, Novi Beograd, blok 72, stan 42kvm, nova gradnja,iznos za grejanje+voda+smece i sl:
T, Vas RACUN za JKP Infostan iznosi: 2.682,27 RSD DOSPEVA: 15.01.2018, za odbijanje izvrsenja prosledite ovu poruku na 1500 IDxxxx

Inverter

pre 6 godina

Inverter zakon.Extra izolacija i za dve godine klime potrosile struje za 300 e i to na 72m2, jos stan u kuci, niko me ne dogreva.
U Srbiji gde je vecina zgrada ne izolovana nema smisla ugradjivati razdelnike i kalorimetre,bice racuni mnogo veci.

Ing Zoran Vukov

pre 6 godina

Građani nisu shvatili da pored stvarne obaveze za grejanje plaćaju u ceni paušalne naplate i REKET kojim se finansiraju lokalne samouprave i partije. Da bi razumeli ovu naplatu treba pre svega razumeti falsifikovani cenovnik grejanja u svim gradovima Srbije.Cena za paušalnu naplatu u beogradu je 1432,71 din/m2 god, ako je podelimo sa prodajnom cenom za kwh od 7,57 din/kwh dobija se da se godišnje po m2 kupuje 189,2615 kwh. Tako stan od 60 m2 godišnje kupi 11.355,69 kwh. Zgrade građene za grejanje daljinski prosečno od 12 god troše (po merenju ukupne površine u objektu 91,24 kwh/m2 god ) a za plaćanje (jer se greje i hodnik 97,73 kwh/m2 god). Znači prosečno se isporučuje svega 50% od kupljenih kwh. To se krije paušalnom naplatom jer je AKONTACIONA KUPOVINA KWH u ceni dvostruko veća količina kwh (i ona se nemože očitati na kalorimetru kao isporučena i zato je uveden FIKSNI DEO CENE sa kojim se kompenzuje ova razlika koja se nemože očitati. Da bi vlast ovo sakrila uvela je Objedinjenu naplatu tako da niko u objektu ne očitava kalorimetar , vodomer i strujomere za zajedničku potrošnju i ti računi su nezakoniti jer se očitana stanja ne prikazuju pa korisnik nemože da kontroliše iznose koje mu se stavljaju da plati. Račun mora da se formira za zgradu i upućuje samo za mesece kada se energija isporučuje od Oktobra do Maja a Skupština vlasnika stanova treba da izvrši podelu mesečne isporučenih kwh objektu sa ukupnom stanbenom površinom i izračuna svoju STVARNU OBAVEZU.

only fools and horses

pre 6 godina

Ja imam te kalorimetre, i trebalo bi da plaćam onoliko koliko potrošim, ali nije tako. Prve 3 godine je svaki stan plaćao po očitanim kwh, ali se u računu dodavao neki koeficijent sa kojim se ta potrošnja množila. Prvog meseca je bio oko 1,2 ali kako su stanari smanjivali potrošnju, to jest zavrtali radijatore, tako se taj koeficijent povećavao, da bi stigao na kraju do 3. Koliko god da smo zavrtali radijatore plaćali smo isto ili više. Jasno se videlo na računu. Obračunavali su 3 puta veću potrošnju za zgradu, nego što je bilo učitano ukupno na svim radijatorima. I to se pravdalo sa nekim fantomskim gubicima kroz cevi zgrade, jer su oni zaboga toliko isporucili i očitali u podstanici. A pri tom niko od nas nema ključ te podstanice niti je mogao da ima uvid u to očitavanje.
E onda su posle 3 godine doneli neko pravilo da se 60% plaća po ukupnoj potrošnji zgrade podeljeno na kvadrate svakog stana, a 40% na osnovu svoje potrošnje, ali opet pomnožene sa nekim koeficijentom koji je svaki mesec različit. I tek sad imamo potpunu papazjaniju u računima, gde niko ne može da se snađe, niti može da ti nešto bude jasno. Plus plaćamo daljinsko očitavanje toj privatnoj firmi koja je instalirala kalorimetre.
U svakom slučaju, prevara teška, i nema nikakve veze sa izolacijom zgrade, kako neki tvrde.
Ako se plaća po potrošnji, hoću da plaćam po sopstvenoj potrošnji, da mogu da kontrolišem račun, i da se grejem kad ja hoću. A ne da radim ceo dan a kad dođem uveče, da toplana iskluči grejanje.

Swarog

pre 6 godina

Potpuno ludilo, ja u jednom trenutku moradoh da pocnem da se brinem o finansijama mojih, pogledam troskove i vidim da oni u Bosni placaju 1440 km godisnje za grejanje??? Wtf, pri tome niti mogu da ga odvrnu niti da ga zavrnu, greje i ako su otputovali i ako nisu, isto se placa - pausalno po kvadratu??? Cujem ja da postoji i opcija sa kalorimetrima ali tu su uveli toliko visok fiksni deo da se ne bi slucajno isplatilo grejati samo recimo jednu spavacu sobu i dnevnu (ako imate vise soba u stanu). I sad ja stvarno ne mogu da verujem, ja zivim u Nemackoj i imam na svakom radijatoru kalorimetar, ako hocu mogu da odvrnem sve radijatore da mu ugreju stan na 35 stepeni a ako otputujem mogu da ih zavrnem da ne trose nista. Kako god, perverzija tog sistema tamo je da je jeftinije iskljuciti se sa gradske toplane i grejati se na struju posto imate apsolutno kontrolu nad potrosnjom i mozete, ako imate veliki stan da grejete samo sobe koje vam zaista trebaju. Investicija ce biti nesto preko 1000 evra i otplatice se za malo vise od dve godine.

termodinamika

pre 6 godina

@ kole

Komentar koji na najjednostavniji i najtačniji način objašnjava problem naplate po utrošku. Takav način naplate ima smisla samo u doobro izolovanim zgradama sa jednocevnim sistemom grejanja (ugradjeni kalorimetri), a i tu je "povuci-potegni". Inače, beogradske elektrane su za 2016-tu god. prijavile profit od 8,01 milijardu dinara, pa vi vidite da li je grejanje jeftino i da li je tolika zarada jednog javnog preduzeća uopšte normalna?!

Живчан_неки_лик

pre 6 godina

Имали понуду прошле године - 50 евра по радијатору уградња (х5) и на рачун за грејање се додаје 1000 динара месечно због очитавања. 
(Живчан_неки_лик, 23. januar 2018 14:13) Mi druze placamo 4,8€ za ocitavanje po radijatoru godisnje. Tako da cisto sumnjam da je ovo tacno.
(Marko, 23. januar 2018 14:30)

Што бих измишљао? Приватник уграђује и врши очитавања и то тако што долази сваког месеца у стан да забележи стање што ми је невероватно. Наравно, станари зграде и ја нисмо прихватили понуду. Дистрибутер гаса је приватна фирма исто. За стан од 45 кв је рачун прошлог јануара био 10.500, док је у неким деловима града био мањи. У мојој општини су бахати да бахатији не могу бити. Ван сезоне плаћамо месечно 500 динара одржавање. Пред почетак сезоне раде сервис котлова и сваки стан да 2000. Чему онда оних 500 ван сезоне?!

kako da ne

pre 6 godina

Ovde u CH vecina zgrada funkcionise tako sto stigne racun za grejanje i toplu vodu jednom godisnje. Oba se smatraju standardom, to svako mora da ima i placamo u celoj zgradi svi zajedno. Samo sto odvoje, ovi sto imaju najvece stanove njima podele isto, ovi malo manje i njima podele itd. Konkretno, mene izasla npr prosle godine grejanje, taj cistac, topla voda, neke popravke oko zgrade( svima skinuli) oko 2200fr. Sve total

Spectator

pre 6 godina

Od kada se radjelnicima štedi na grijanju? Pa dragi ljudi, to je samo alat, s kojim se može, uz još neke druge parametre, doći do poštenije preraspodjele troškova. Ako stvarno hoćete uštedjeti na grijanju, izolirajte dobro zgradu, obnovite stolariju i ugradite troslojna ISO-stakla, isto vrijedi i za stubišta ulazna vrata... Grijanje po kvadratu nije rješenje, sve dok se ne ugrade senzori u prozore i balkonska vrata, koja nakon jedne minute u otvorenom stanju, uključe alarm. Ali to vrijedi za Skandinavce, Balkanci bi iztriksali sistem senzora i grijali i dalje ulicu.

zumbul

pre 6 godina

Evo mog iskustva: Živim u stanu od 72 m2. Grejem se po utrošku već petu sezonu. Pre dve godine ukupno sam platio oko 38000 dinara. Prošla zima je bila hladnija pa sam platio oko 42000 dinara. Do sada sam platio 1670 + 4350 + 8300, ukupno oko 14400 dinara. Računam da će me ova sezona koštati oko 40000 dinara. Stan mi nije na košavskoj strani, a stolarija nije baš najbolja. U sobi koju ne koristim i kuhinji mi je radijator isključen. Radijator u kupatilu je takođe isključen jer je ono u sredini stana bez spoljnjeg zida. U spavaćoj sobi je radijator takođe isključen. Temperatura u stanu je oko 23 stepena, supruga mi je prilično zimljiva. Uz malo kontrole tmperature imam ovaj rezultat. U slučaju da plaćam paušalno iznos bi bio oko 95000 dinara, a u tom slučaju bi svi radijatori bili odvrnuti i bilo bi nenormalno toplo (preko 26 stepeni).

Mile

pre 6 godina

@strucnjak, zato u starim zgradama na svaki radijator stavljaju delitelje toplote, dok u novim zgradama ima kalorimetar za svaki stan i nista na radijatoru (osim termoglave). Medjutim ni jedno ni drugo ne funkcionise najbolje, tako da zaboravite te price.

Срђан

pre 6 godina

Ја контам да када се уграде ти мерачи потрошње и када се одврне на најјаче и ради цео дан, односно колико раде топлане тада цена треба да буде као и сада. Све што се временски мање грејеш или мањом јачином то би требало да плаћаш мање. Све остало је превара.

menjam sobnu lampu za dvosobnu

pre 6 godina

Prvi put sam za decembar pratio potrosnju,jer imam te pljackaske delioce...Elem dobio sam kako se to kao po protoklima prati,impulsi na deliocima puta,ako se ne varam,1,054,ili nesto slicno,ne daleko,i dobije se potrosnja u kilovatima...Izracunam,i to 3.u januaru da sam potrosio 950 kilovata,na racunu mi pise 1445...Da li je moguce,posto je kalorimetar na zgradu,da je 50% potrosnje zajednicko...Da ne pricam da se nisam ogrejao,da je zima "smesna"i da nisam jedan radijator ukljucivao niti jednom...Klasicna prevara...Zasto su nam to uveli u dogovoru sa gradskom upravom,predsednikom kucnog saveta i tzv brunatom kojom jos placamo ocitavanje istih,a da drzava nije pomigla da izolujemo zgradu i nase stanove kao sto se radilo u normalnim zemljama,a da ne pricam da je normalno da imamo karolimetar na stan,da,kao ne mogu...u okruzenju od deset zgrada samo nasa ima...u pitanju je Loznica...Mislim teska sramota i otimacina...Da li treba da prodam ili da mi neko otme stan jer nemam posla i para da placam stan koji sam nasledio od pokojnog oca,koji je debelo i posteno dirincio u svojoj zemlji i struci dok nije umro?Ovo je oloska zemlja,koja ne misli o svom narodu,a nema zemlje u evropi u kojoj se ne moze ziveti doatojno coveka,samo da pohlepa odredjenih struktura i procenata nije jeziva...Nikad nece biti bolje,jer negativna selekcija ovog naroda se vrsi od 1914.godine...Ljudi nije dobro,jer nema bise pismenih i hrabrih ljudi u Srbiji,naravno ukljucujuci i mene...Tuga,debela tuga,a narod bez snage,morala,hrabrosti i vere...Nacija preplasenih zombija...

komentejtor

pre 6 godina

U Sr. Mitrovici su nama koji smo ugradili kalorimetre (pukli 500€) potpuno obesmislili iste. Bilo nam isplativo samo prvih godinu ili dve ('13. i '14.), sad nemamo računicu. Mi prešli na grejanje po kvadratu. Dok smo koristili kalorimetre, morali smo svakog meseca fiksno da placamo oko 3000 dinara, a zimi strogo da pazimo koliko odvrćemo termo-glave. Nismo se smrzavali, ali ni pošteno ogrejali. Sad nam je mesečni račun oko 7000 , plaćamo cele godine, ali se bar ugrejemo...
U lokalnoj samoupravi formiraju cene. Imamo utisak da su ih digli kako bi nadomestili naplatu od korisnika koji su u međuvremenu odustali od grejanja na ovaj način. Ah, da, Toplifikacija je u našem gradu JP koje je partijski plen, da ne lajem koje interesne grupe, odnosno stranke. Krcate kancelarije birokratije. A majstora iz struke nedovoljno...

stručnjak

pre 6 godina

Zar niko od novinara ni komentatora ovde ne zna šta je glavni problem. Problem je što stare zgrade po prelasku na plaćanje po utrošku imaju jedan merač za celu zgradu, pa džabe vi zavrnete ventile kad komšija drži na maksimumu. Razlog za takav sistem je što nije moguće izmeriti po stanu jer cevi idu vertikalno kroz sve stanove pa se ne zna koliko je toplote ušlo u vaš a koliko U komšijin radijator. Da bi moglo izmeriti po stanu treba da dođe jedna cev do vašeg stana, a zatim odatle razvesti po celom stanu i tako bi se merilo samo ono što ste vi trošili. Ovako kroz vertikale džabe prelazak na merenje po utrošku.

Bojan

pre 6 godina

Sta da vam kazem, jeftinije mi grejanje i komunalije u Dablinu (10 najskuplji grad u Evropi) nego sto je to bilo u Srbiji. O razlici u platama i kvalitetu zivota ne treba ni pisati.

SUKE

pre 6 godina

Jeste sve te "novotarije" sluze za pljacku, samo vas slusam. Te novotarije se koriste u svetu 20 godina. Imamo stan u naselju Stepa gde se placa po utrosku, zimi nam je za stan od 62 kvadrata grejanje 3200 dinara a sedimo u kratkim rukavima! Leti je ceo infostan 1800 dinara!

Dr. Heating

pre 6 godina

Prvo naplata po utrošku se veoma razlikuje.
Ako imate kalolimetar plaćate šta ste potrošili, nova gradnja, vertikalni razvod kroz stepenište, horizontalno po stanovima sa kalolimetrima za svaki stan. ISPLATI se grejanje po potrošnji. Energetski su efikasniji stanovi i PVC (aluminijumska stolarija).
Razdelnici ili ti delitelji toplote, prevara ogromna posebno što se preporučuju za staru gradnju gde je razvod po vetikalama. U CRO i u SER lobirano da se donese zakon o tome da ne mora cela zgrada da ima delitelje (dovoljno 50%+1), što je u evropi u svetu apsurd. Ostali se obračunavaju po nekim kaznenim kooficijentima i opet plaćaju u praksi manje od onih što imaju delitelje. U datom primeru oni ne rade tačno i možete da ih tužite i da se sudite sa njima. Delitelji jedino tačno rade ako iza kalolimetara 100% potrošača (radijatora) ima delitelj. Što praktično pokazuje da Vaša naplata po potrošnji nije tačna.
Preporuka: Na staru gradnju bez izolacije i PVC prozora nikako ne pristajte na naplatu po potrošnji.
Napomena: Prilikom prodaje tj u našem slučaju nezakonitim uvaljivanjem delitelja, reklamiraju ih kao uređaje koji štede toplotu. Oni ne ŠTEDE nego se vi smrzavate smanjujući potrošnju.
Servisiranje daljinskog očitavanja (očitavanje) se svuda u svetu plaća nešto sitno da znate. Za te pare moraju da Vam omoguće uvid u njihove podatke.
Pozz

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 6 godina

@kripty

Kakav raskid ugovora sa Toplanom, gde to ima?! Jel hoćeš da živiš u stambenoj zgradi? Nećeš, prodaš onda stan, kupiš kuću pa se greješ sa čim hoćeš.

Najbolje kupi smederevca a sulundar stavi komšiji pod prozor...

Krokodil

pre 6 godina

Presao sam na inverter klime i preporodio se!
Bio sam veliki skeptik oko racuna za struju, ali sam ostao vise nego pozitivno iznenadjen kad je stigao racun za struju, a klima se ne gasi od dana kada je ugradjena.

Milan

pre 6 godina

Najveca prevara i kod nas je uvodjenje sistema naplate grejanja po utrosku pre svega jer se ne uvodi merenje i obracun individualne potrosnje na nivou stambene jedinice gde svako moze zaista da utice na to kako i koliko trosi i da u svakom momentu zna koliko ce platiti.Umesto toga korisnici se navlace pricom o ustedama i manjim troskovima ali se ceo sistem realizuje tako da placaju vise nego sto trose, da ne mogu da razumeju kako je njihov racun izveden, da imamo privilegovane vlasnike koji ne placaju nista ili daleko manje, da imamo privatne firme koje prodaju i ocitavaju delitelje te da niko ne preuzima odgovornost za reklamacije i provere racuna.To se u svetu zove legalizovana pljacka potrosaca.

Prca

pre 6 godina

Svugde je i jeftinije sem kod nas jel kradu. Objasnite mi kako moze npr cena da bude veca ako dok ste na poslu zavrnete ventile ili stavite na minimum tj keca u odnosu kada skroz otvorite ventile na 24 sata i stalo ih drzite tako. Tako ubedjuju potrosace da je bolje da placaju po kvadratu cele godone nego po utrosku.

Milutin

pre 6 godina

Vlast samo izmislja dodatne namete na komunalije. Neka lepo kaze, KW struje kosta toliko i toliko a ne da naplacuje prvo akcizu pa fiksne troskove i ostale para namete. To vazi i za vodu, grejanje i sl. Zasto ja ako imam malu potrosnju struje, moram da platim iste fiksne troskove kao i onaj koji mnogo trosi? Batalite vise fiksne gluposti i naknade za ocitavanje. Uskoro niko nece moci normalno placati troskove.

Baseline study

pre 6 godina

Toplane, uz odobrenje države i lokalne samouprave, varaju i potkradaju kupce toplotne nergije. To se može sprečiti na veoma jednostavan način. Potrebno je samo da svaka podstanica ima merač toplote koju isporučuje stanovima i poslovnim prostorima koji su na nju priključeni. Zatim je potrebno da se utrošak toplotne energije redovno očitava u podstanici barem tokom jedne cele grejne sezone, i to u prisustvu predstavnika vlkasnika stanova i poslovnog prostora. Nakon toga, naredne grejne sezone, prilikom prelaska na daljinsko očitavanje potrošnje direktno sa grejnih tela samo je potrebno da se uporedi na taj način očitana potrošnja i prethodno očitana potrošnja (prethodne grejne sezone), uz eventualnu korekciju zbog indeksa spoljne temperature (nakon poređenja prosečnih dnevnih i mesečnih temperatura u dve prethodne zime). Ove dve brojke trebalo bi da budu iste ili približne - iste ukoliko je podstanica u samoj zgradi, a približne usled gubitka toplote od podstanice do zgrade, ukoliko je podstanica van zgrade kojojoj se isporučuje toplota. Ukoliko je razlika prevelika, onda je merenje putem daljinskog očitavanja sa radijatora značajno neprecizno. Naravno, preduslov ovakvom svojevrsnom baždarenju bio bi da delitelji toplote na radijatorima tokom prve grejne sezone budu stalno na maksimalnom protoku, privremeno plombirani.

Uktako, cena grejanja po kvm treba da se uzme kao početna i da se prenese kao maksimalna cena za prvu sezonu daljinskog očitavanja uz maksimalni protok.

Marko

pre 6 godina

Имали понуду прошле године - 50 евра по радијатору уградња (х5) и на рачун за грејање се додаје 1000 динара месечно због очитавања.
(Живчан_неки_лик, 23. januar 2018 14:13) Mi druze placamo 4,8€ za ocitavanje po radijatoru godisnje. Tako da cisto sumnjam da je ovo tacno.

Marko

pre 6 godina

Prosto je neverovatno koliko se sabotira uvodjenje grejanja po potrosnji.Stalno su neki tekstovi na tu temu i to tako sroceni da izgleda da je naplata po utrosku nuklearna fizika.Medjutim sve se svodi na to da Toplana koja isporucuje toplotnu energiju 1KWh po utrosku enormno naplacuje.Istovremeno necete nigde dobiti podatak koliko je u proseku nekoj zgradi isporuceno toplotne energije kad se obracunava po kvadratu.Jednostavno namerno odrede cenu KWh enormno visoku tako da koliko god da stedite na kraju platite vise nego da je obracun po kvadratu.Obracun po utrosku toplanama ne odgovara jer se onda teze kraducka.Deo para ide i vladajucoj partiji za sledece izbore tako da to i njima odgovara.

Mixer

pre 6 godina

Nije mi jasno nesto - jel ovo samo zimi toliki racun, a onda ne placaju nista preko leta? Ako je tako onda poredjenje nije dobro. Ja cele godine u BG-u placam istu mesecnu cenu, bio januar bio avgust. Koliko su platili u avgustu?

Lopovska posla

pre 6 godina

Ne mozete se boriti sa alavom lokalnom samoupravom.
Tacka.
Nema nikakve razlike sa razdelnicima ili bez,kad jedinicnu cenu odredjuju birokrate i uzimaju koliko god hoce.
Nije bitno da li je cena po m^2 ili utrosku.
Ojadice vas u oba slucaja.
Konkretno,kod mene,poslednjih nekoliko godina normalno greju samo od katolickog bozica do srpske Nove godine.
Posle prelaze u neki samo njima znani rezim u kome se smrzavamo.
Podseticu da je poslednjih nekoliko godina cena gasa drasticno pala,a racuni za grejanje rastu li rastu,veci su od onih u Svajcarskoj.
Ovce sluze za sisanje i ova praksa se nece promeniti dok narod ne uzme metlu u ruke i rascisti partijske namestenike iz komunalnih preduzeca.
Kako kod njih u HR,tako i kod nas u Srbiji.

kraja

pre 6 godina

...verovati drzavi da zeli da ustedi gradjanima je infantilno...
...svako "poboljsanje" i tehnicka inovacija ide uvek u drzavnu, a sad sve cesce i u privatnu kasu...
...neko je gradjanima morao da ponudi jake agrumente za ugradnju ovih uredjaja, u vidu ciste racunice u ceni grejanja bez i sa tih meraca...
...ovde ima puno mesta za dobrog advokata i kolektivnu tuzbu protiv drzave koja je prevarila svoje gradjane usvajajuci obavezujuce propise, kojim su obavezni da plate merace i ugradnju, da nemaju uvid u vlastitu potrosnju i da na kraju grejanje placaju visestruko skuplje...
...pamet u glavu gradjani srbije...!!!
...sve inovacije za masovnu pljacku gradjana od strane hronicno pohlepnih politicara dolaze iz evrope, preko hrvatske, kod nas...

Sa1e

pre 6 godina

Iz iskustva...dobro prođu stanovi u sredini zgrade, koji dobijaju toplotu sa svih strana. Oni na najvišem spratu naj***. U proseku zgrada potroši skoro isto kW, samo se drugačije podeli. Nije fer jer oni u sredini "kradu" toplotu od drugih, koji to na kraju debelo plate!

Живчан_неки_лик

pre 6 godina

Имали понуду прошле године - 50 евра по радијатору уградња (х5) и на рачун за грејање се додаје 1000 динара месечно због очитавања.

kole

pre 6 godina

Sve te novotarije sluze za pljacku i prevaru, a ne da nama omoguce jeftinije i kvalitetnije usluge. Svaka nasa zgrada sa centralnim grejanjem je projektovana tako da je toplo i ugodno samo ako su svi radijatori ukljuceni, a to je moguce jedino kad se placa po kvadratu. Cim pocne naplata po utrosenoj energiji, ljudi ce zbog siromastva gasiti sve radijatore osim jednog u kuhinji gde sede po ceo dan i zgrada ce postati jako hladna, pa i oni koji drze sve radijatore ukljucene nece imati odgovarajucu temperaturu jer nema grejanja od komsija ispod, iznad ili sa strane. Ja zivim u zgradi bez centralnog, a stan ispod mene se izdaje. Kad nema stanara, zimi nosimo debele papuce i carape, a kad se neko useli i zagreje taj prostor, u nasem stanu je toplije za nekoliko stepeni i odmah idemo bosi.

Rx5

pre 6 godina

Naravno da su veći računi, kad se plaća po stvarnom utrošku. Imate stanove koji su energetski neefikasni, a očekujete jeftino grejanje. Toga nema.

IQ 149

pre 6 godina

Imam kalorimetre u stanu u Novom Sadu. Jednoiposoban, 34 kvadrata na N. Detelinari. Pre merenja po potrosnji, placao sam oko 5800-6000 dinara. Sada, poslednje dve godine otkad smo ugradili kalorimetre i obracunava se po utrosku, nisam ni prosle ni ove zime imao racun veci od 5400 dinara. Dakle onako sam placao 70000 za informatiku na 12 meseci ovako placam nesto manje od 50 hiljada. Ugradnja je kostala 75000, posle dve grejne sezone imacu oko 40000 ustede. Prezadovoljan sam.

milos

pre 6 godina

Grejanje po utrosku je odlicna stvar za zgrade sa solidnom izolacijom. Tu su ustede velike. Na povrsini od 80kvm, stedim 300-400 eur godisnje. Pa vi vidite da li je to lose.

Problem su samo zgrade koje nisu dobro izolovane i gde toplota "izlazi". Ako ste u staroj betonskoj zgradi, sa losom spoljnom stolarijom, pa jos spoljni zid ka ladnoj strani, tad vam se ovo ne isplati.

Dugorocno, bolje bi bilo da se ulozi u izolaciju i stolariju, nego da se ostane na grejanju po kvm.

Clanak dezinformise...

dejan

pre 6 godina

Prelazak sa centralnog grejanja po kvadratu na naplatu po učinku trebalo je da smanji potrošnju i omogući kupcu da plati onoliko koliko je potrošio,

Da, ovo važi u državama gde se pri gradnji vodi računa o energetskoj efikasnosti za razliku od nas ovde. Zato to nikada neće ni biti isplativ način naplate kod nas dokle god ne izoluju te zgrade kako valja.

mrmlj

pre 6 godina

susjedi, vasa realna potrosnja je tih 650 kuna, sa sve zavrnutim radijatorima i zbog toga toliko placate. kako ne razmisljate o tome da su, dok ste vi "odvrtali" radijatore na maksimum i placali racun 400 kuna, neko morao da plati tu razliku? zasto bi neko ko zivi u zgradi sa sredjenom izolacijom i stolarijom placao vas luksuz? svako placa koliko je potrosio i tacka.

Marko

pre 6 godina

Prosto je neverovatno koliko se sabotira uvodjenje grejanja po potrosnji.Stalno su neki tekstovi na tu temu i to tako sroceni da izgleda da je naplata po utrosku nuklearna fizika.Medjutim sve se svodi na to da Toplana koja isporucuje toplotnu energiju 1KWh po utrosku enormno naplacuje.Istovremeno necete nigde dobiti podatak koliko je u proseku nekoj zgradi isporuceno toplotne energije kad se obracunava po kvadratu.Jednostavno namerno odrede cenu KWh enormno visoku tako da koliko god da stedite na kraju platite vise nego da je obracun po kvadratu.Obracun po utrosku toplanama ne odgovara jer se onda teze kraducka.Deo para ide i vladajucoj partiji za sledece izbore tako da to i njima odgovara.

kole

pre 6 godina

Sve te novotarije sluze za pljacku i prevaru, a ne da nama omoguce jeftinije i kvalitetnije usluge. Svaka nasa zgrada sa centralnim grejanjem je projektovana tako da je toplo i ugodno samo ako su svi radijatori ukljuceni, a to je moguce jedino kad se placa po kvadratu. Cim pocne naplata po utrosenoj energiji, ljudi ce zbog siromastva gasiti sve radijatore osim jednog u kuhinji gde sede po ceo dan i zgrada ce postati jako hladna, pa i oni koji drze sve radijatore ukljucene nece imati odgovarajucu temperaturu jer nema grejanja od komsija ispod, iznad ili sa strane. Ja zivim u zgradi bez centralnog, a stan ispod mene se izdaje. Kad nema stanara, zimi nosimo debele papuce i carape, a kad se neko useli i zagreje taj prostor, u nasem stanu je toplije za nekoliko stepeni i odmah idemo bosi.

Lopovska posla

pre 6 godina

Ne mozete se boriti sa alavom lokalnom samoupravom.
Tacka.
Nema nikakve razlike sa razdelnicima ili bez,kad jedinicnu cenu odredjuju birokrate i uzimaju koliko god hoce.
Nije bitno da li je cena po m^2 ili utrosku.
Ojadice vas u oba slucaja.
Konkretno,kod mene,poslednjih nekoliko godina normalno greju samo od katolickog bozica do srpske Nove godine.
Posle prelaze u neki samo njima znani rezim u kome se smrzavamo.
Podseticu da je poslednjih nekoliko godina cena gasa drasticno pala,a racuni za grejanje rastu li rastu,veci su od onih u Svajcarskoj.
Ovce sluze za sisanje i ova praksa se nece promeniti dok narod ne uzme metlu u ruke i rascisti partijske namestenike iz komunalnih preduzeca.
Kako kod njih u HR,tako i kod nas u Srbiji.

only fools and horses

pre 6 godina

Ja imam te kalorimetre, i trebalo bi da plaćam onoliko koliko potrošim, ali nije tako. Prve 3 godine je svaki stan plaćao po očitanim kwh, ali se u računu dodavao neki koeficijent sa kojim se ta potrošnja množila. Prvog meseca je bio oko 1,2 ali kako su stanari smanjivali potrošnju, to jest zavrtali radijatore, tako se taj koeficijent povećavao, da bi stigao na kraju do 3. Koliko god da smo zavrtali radijatore plaćali smo isto ili više. Jasno se videlo na računu. Obračunavali su 3 puta veću potrošnju za zgradu, nego što je bilo učitano ukupno na svim radijatorima. I to se pravdalo sa nekim fantomskim gubicima kroz cevi zgrade, jer su oni zaboga toliko isporucili i očitali u podstanici. A pri tom niko od nas nema ključ te podstanice niti je mogao da ima uvid u to očitavanje.
E onda su posle 3 godine doneli neko pravilo da se 60% plaća po ukupnoj potrošnji zgrade podeljeno na kvadrate svakog stana, a 40% na osnovu svoje potrošnje, ali opet pomnožene sa nekim koeficijentom koji je svaki mesec različit. I tek sad imamo potpunu papazjaniju u računima, gde niko ne može da se snađe, niti može da ti nešto bude jasno. Plus plaćamo daljinsko očitavanje toj privatnoj firmi koja je instalirala kalorimetre.
U svakom slučaju, prevara teška, i nema nikakve veze sa izolacijom zgrade, kako neki tvrde.
Ako se plaća po potrošnji, hoću da plaćam po sopstvenoj potrošnji, da mogu da kontrolišem račun, i da se grejem kad ja hoću. A ne da radim ceo dan a kad dođem uveče, da toplana iskluči grejanje.

Milutin

pre 6 godina

Vlast samo izmislja dodatne namete na komunalije. Neka lepo kaze, KW struje kosta toliko i toliko a ne da naplacuje prvo akcizu pa fiksne troskove i ostale para namete. To vazi i za vodu, grejanje i sl. Zasto ja ako imam malu potrosnju struje, moram da platim iste fiksne troskove kao i onaj koji mnogo trosi? Batalite vise fiksne gluposti i naknade za ocitavanje. Uskoro niko nece moci normalno placati troskove.

Bojan

pre 6 godina

Sta da vam kazem, jeftinije mi grejanje i komunalije u Dablinu (10 najskuplji grad u Evropi) nego sto je to bilo u Srbiji. O razlici u platama i kvalitetu zivota ne treba ni pisati.

Срђан

pre 6 godina

Ја контам да када се уграде ти мерачи потрошње и када се одврне на најјаче и ради цео дан, односно колико раде топлане тада цена треба да буде као и сада. Све што се временски мање грејеш или мањом јачином то би требало да плаћаш мање. Све остало је превара.

dejan

pre 6 godina

Prelazak sa centralnog grejanja po kvadratu na naplatu po učinku trebalo je da smanji potrošnju i omogući kupcu da plati onoliko koliko je potrošio,

Da, ovo važi u državama gde se pri gradnji vodi računa o energetskoj efikasnosti za razliku od nas ovde. Zato to nikada neće ni biti isplativ način naplate kod nas dokle god ne izoluju te zgrade kako valja.

Ing Zoran Vukov

pre 6 godina

Građani nisu shvatili da pored stvarne obaveze za grejanje plaćaju u ceni paušalne naplate i REKET kojim se finansiraju lokalne samouprave i partije. Da bi razumeli ovu naplatu treba pre svega razumeti falsifikovani cenovnik grejanja u svim gradovima Srbije.Cena za paušalnu naplatu u beogradu je 1432,71 din/m2 god, ako je podelimo sa prodajnom cenom za kwh od 7,57 din/kwh dobija se da se godišnje po m2 kupuje 189,2615 kwh. Tako stan od 60 m2 godišnje kupi 11.355,69 kwh. Zgrade građene za grejanje daljinski prosečno od 12 god troše (po merenju ukupne površine u objektu 91,24 kwh/m2 god ) a za plaćanje (jer se greje i hodnik 97,73 kwh/m2 god). Znači prosečno se isporučuje svega 50% od kupljenih kwh. To se krije paušalnom naplatom jer je AKONTACIONA KUPOVINA KWH u ceni dvostruko veća količina kwh (i ona se nemože očitati na kalorimetru kao isporučena i zato je uveden FIKSNI DEO CENE sa kojim se kompenzuje ova razlika koja se nemože očitati. Da bi vlast ovo sakrila uvela je Objedinjenu naplatu tako da niko u objektu ne očitava kalorimetar , vodomer i strujomere za zajedničku potrošnju i ti računi su nezakoniti jer se očitana stanja ne prikazuju pa korisnik nemože da kontroliše iznose koje mu se stavljaju da plati. Račun mora da se formira za zgradu i upućuje samo za mesece kada se energija isporučuje od Oktobra do Maja a Skupština vlasnika stanova treba da izvrši podelu mesečne isporučenih kwh objektu sa ukupnom stanbenom površinom i izračuna svoju STVARNU OBAVEZU.

Krokodil

pre 6 godina

Presao sam na inverter klime i preporodio se!
Bio sam veliki skeptik oko racuna za struju, ali sam ostao vise nego pozitivno iznenadjen kad je stigao racun za struju, a klima se ne gasi od dana kada je ugradjena.

komentejtor

pre 6 godina

U Sr. Mitrovici su nama koji smo ugradili kalorimetre (pukli 500€) potpuno obesmislili iste. Bilo nam isplativo samo prvih godinu ili dve ('13. i '14.), sad nemamo računicu. Mi prešli na grejanje po kvadratu. Dok smo koristili kalorimetre, morali smo svakog meseca fiksno da placamo oko 3000 dinara, a zimi strogo da pazimo koliko odvrćemo termo-glave. Nismo se smrzavali, ali ni pošteno ogrejali. Sad nam je mesečni račun oko 7000 , plaćamo cele godine, ali se bar ugrejemo...
U lokalnoj samoupravi formiraju cene. Imamo utisak da su ih digli kako bi nadomestili naplatu od korisnika koji su u međuvremenu odustali od grejanja na ovaj način. Ah, da, Toplifikacija je u našem gradu JP koje je partijski plen, da ne lajem koje interesne grupe, odnosno stranke. Krcate kancelarije birokratije. A majstora iz struke nedovoljno...

kraja

pre 6 godina

...verovati drzavi da zeli da ustedi gradjanima je infantilno...
...svako "poboljsanje" i tehnicka inovacija ide uvek u drzavnu, a sad sve cesce i u privatnu kasu...
...neko je gradjanima morao da ponudi jake agrumente za ugradnju ovih uredjaja, u vidu ciste racunice u ceni grejanja bez i sa tih meraca...
...ovde ima puno mesta za dobrog advokata i kolektivnu tuzbu protiv drzave koja je prevarila svoje gradjane usvajajuci obavezujuce propise, kojim su obavezni da plate merace i ugradnju, da nemaju uvid u vlastitu potrosnju i da na kraju grejanje placaju visestruko skuplje...
...pamet u glavu gradjani srbije...!!!
...sve inovacije za masovnu pljacku gradjana od strane hronicno pohlepnih politicara dolaze iz evrope, preko hrvatske, kod nas...

menjam sobnu lampu za dvosobnu

pre 6 godina

Prvi put sam za decembar pratio potrosnju,jer imam te pljackaske delioce...Elem dobio sam kako se to kao po protoklima prati,impulsi na deliocima puta,ako se ne varam,1,054,ili nesto slicno,ne daleko,i dobije se potrosnja u kilovatima...Izracunam,i to 3.u januaru da sam potrosio 950 kilovata,na racunu mi pise 1445...Da li je moguce,posto je kalorimetar na zgradu,da je 50% potrosnje zajednicko...Da ne pricam da se nisam ogrejao,da je zima "smesna"i da nisam jedan radijator ukljucivao niti jednom...Klasicna prevara...Zasto su nam to uveli u dogovoru sa gradskom upravom,predsednikom kucnog saveta i tzv brunatom kojom jos placamo ocitavanje istih,a da drzava nije pomigla da izolujemo zgradu i nase stanove kao sto se radilo u normalnim zemljama,a da ne pricam da je normalno da imamo karolimetar na stan,da,kao ne mogu...u okruzenju od deset zgrada samo nasa ima...u pitanju je Loznica...Mislim teska sramota i otimacina...Da li treba da prodam ili da mi neko otme stan jer nemam posla i para da placam stan koji sam nasledio od pokojnog oca,koji je debelo i posteno dirincio u svojoj zemlji i struci dok nije umro?Ovo je oloska zemlja,koja ne misli o svom narodu,a nema zemlje u evropi u kojoj se ne moze ziveti doatojno coveka,samo da pohlepa odredjenih struktura i procenata nije jeziva...Nikad nece biti bolje,jer negativna selekcija ovog naroda se vrsi od 1914.godine...Ljudi nije dobro,jer nema bise pismenih i hrabrih ljudi u Srbiji,naravno ukljucujuci i mene...Tuga,debela tuga,a narod bez snage,morala,hrabrosti i vere...Nacija preplasenih zombija...

milos

pre 6 godina

Grejanje po utrosku je odlicna stvar za zgrade sa solidnom izolacijom. Tu su ustede velike. Na povrsini od 80kvm, stedim 300-400 eur godisnje. Pa vi vidite da li je to lose.

Problem su samo zgrade koje nisu dobro izolovane i gde toplota "izlazi". Ako ste u staroj betonskoj zgradi, sa losom spoljnom stolarijom, pa jos spoljni zid ka ladnoj strani, tad vam se ovo ne isplati.

Dugorocno, bolje bi bilo da se ulozi u izolaciju i stolariju, nego da se ostane na grejanju po kvm.

Clanak dezinformise...

stručnjak

pre 6 godina

Zar niko od novinara ni komentatora ovde ne zna šta je glavni problem. Problem je što stare zgrade po prelasku na plaćanje po utrošku imaju jedan merač za celu zgradu, pa džabe vi zavrnete ventile kad komšija drži na maksimumu. Razlog za takav sistem je što nije moguće izmeriti po stanu jer cevi idu vertikalno kroz sve stanove pa se ne zna koliko je toplote ušlo u vaš a koliko U komšijin radijator. Da bi moglo izmeriti po stanu treba da dođe jedna cev do vašeg stana, a zatim odatle razvesti po celom stanu i tako bi se merilo samo ono što ste vi trošili. Ovako kroz vertikale džabe prelazak na merenje po utrošku.

termodinamika

pre 6 godina

@ kole

Komentar koji na najjednostavniji i najtačniji način objašnjava problem naplate po utrošku. Takav način naplate ima smisla samo u doobro izolovanim zgradama sa jednocevnim sistemom grejanja (ugradjeni kalorimetri), a i tu je "povuci-potegni". Inače, beogradske elektrane su za 2016-tu god. prijavile profit od 8,01 milijardu dinara, pa vi vidite da li je grejanje jeftino i da li je tolika zarada jednog javnog preduzeća uopšte normalna?!

Milan

pre 6 godina

Najveca prevara i kod nas je uvodjenje sistema naplate grejanja po utrosku pre svega jer se ne uvodi merenje i obracun individualne potrosnje na nivou stambene jedinice gde svako moze zaista da utice na to kako i koliko trosi i da u svakom momentu zna koliko ce platiti.Umesto toga korisnici se navlace pricom o ustedama i manjim troskovima ali se ceo sistem realizuje tako da placaju vise nego sto trose, da ne mogu da razumeju kako je njihov racun izveden, da imamo privilegovane vlasnike koji ne placaju nista ili daleko manje, da imamo privatne firme koje prodaju i ocitavaju delitelje te da niko ne preuzima odgovornost za reklamacije i provere racuna.To se u svetu zove legalizovana pljacka potrosaca.

Dr. Heating

pre 6 godina

Prvo naplata po utrošku se veoma razlikuje.
Ako imate kalolimetar plaćate šta ste potrošili, nova gradnja, vertikalni razvod kroz stepenište, horizontalno po stanovima sa kalolimetrima za svaki stan. ISPLATI se grejanje po potrošnji. Energetski su efikasniji stanovi i PVC (aluminijumska stolarija).
Razdelnici ili ti delitelji toplote, prevara ogromna posebno što se preporučuju za staru gradnju gde je razvod po vetikalama. U CRO i u SER lobirano da se donese zakon o tome da ne mora cela zgrada da ima delitelje (dovoljno 50%+1), što je u evropi u svetu apsurd. Ostali se obračunavaju po nekim kaznenim kooficijentima i opet plaćaju u praksi manje od onih što imaju delitelje. U datom primeru oni ne rade tačno i možete da ih tužite i da se sudite sa njima. Delitelji jedino tačno rade ako iza kalolimetara 100% potrošača (radijatora) ima delitelj. Što praktično pokazuje da Vaša naplata po potrošnji nije tačna.
Preporuka: Na staru gradnju bez izolacije i PVC prozora nikako ne pristajte na naplatu po potrošnji.
Napomena: Prilikom prodaje tj u našem slučaju nezakonitim uvaljivanjem delitelja, reklamiraju ih kao uređaje koji štede toplotu. Oni ne ŠTEDE nego se vi smrzavate smanjujući potrošnju.
Servisiranje daljinskog očitavanja (očitavanje) se svuda u svetu plaća nešto sitno da znate. Za te pare moraju da Vam omoguće uvid u njihove podatke.
Pozz

Sa1e

pre 6 godina

Iz iskustva...dobro prođu stanovi u sredini zgrade, koji dobijaju toplotu sa svih strana. Oni na najvišem spratu naj***. U proseku zgrada potroši skoro isto kW, samo se drugačije podeli. Nije fer jer oni u sredini "kradu" toplotu od drugih, koji to na kraju debelo plate!

IQ 149

pre 6 godina

Imam kalorimetre u stanu u Novom Sadu. Jednoiposoban, 34 kvadrata na N. Detelinari. Pre merenja po potrosnji, placao sam oko 5800-6000 dinara. Sada, poslednje dve godine otkad smo ugradili kalorimetre i obracunava se po utrosku, nisam ni prosle ni ove zime imao racun veci od 5400 dinara. Dakle onako sam placao 70000 za informatiku na 12 meseci ovako placam nesto manje od 50 hiljada. Ugradnja je kostala 75000, posle dve grejne sezone imacu oko 40000 ustede. Prezadovoljan sam.

Inverter

pre 6 godina

Inverter zakon.Extra izolacija i za dve godine klime potrosile struje za 300 e i to na 72m2, jos stan u kuci, niko me ne dogreva.
U Srbiji gde je vecina zgrada ne izolovana nema smisla ugradjivati razdelnike i kalorimetre,bice racuni mnogo veci.

kako da ne

pre 6 godina

Ovde u CH vecina zgrada funkcionise tako sto stigne racun za grejanje i toplu vodu jednom godisnje. Oba se smatraju standardom, to svako mora da ima i placamo u celoj zgradi svi zajedno. Samo sto odvoje, ovi sto imaju najvece stanove njima podele isto, ovi malo manje i njima podele itd. Konkretno, mene izasla npr prosle godine grejanje, taj cistac, topla voda, neke popravke oko zgrade( svima skinuli) oko 2200fr. Sve total

Swarog

pre 6 godina

Potpuno ludilo, ja u jednom trenutku moradoh da pocnem da se brinem o finansijama mojih, pogledam troskove i vidim da oni u Bosni placaju 1440 km godisnje za grejanje??? Wtf, pri tome niti mogu da ga odvrnu niti da ga zavrnu, greje i ako su otputovali i ako nisu, isto se placa - pausalno po kvadratu??? Cujem ja da postoji i opcija sa kalorimetrima ali tu su uveli toliko visok fiksni deo da se ne bi slucajno isplatilo grejati samo recimo jednu spavacu sobu i dnevnu (ako imate vise soba u stanu). I sad ja stvarno ne mogu da verujem, ja zivim u Nemackoj i imam na svakom radijatoru kalorimetar, ako hocu mogu da odvrnem sve radijatore da mu ugreju stan na 35 stepeni a ako otputujem mogu da ih zavrnem da ne trose nista. Kako god, perverzija tog sistema tamo je da je jeftinije iskljuciti se sa gradske toplane i grejati se na struju posto imate apsolutno kontrolu nad potrosnjom i mozete, ako imate veliki stan da grejete samo sobe koje vam zaista trebaju. Investicija ce biti nesto preko 1000 evra i otplatice se za malo vise od dve godine.

Rx5

pre 6 godina

Naravno da su veći računi, kad se plaća po stvarnom utrošku. Imate stanove koji su energetski neefikasni, a očekujete jeftino grejanje. Toga nema.

Живчан_неки_лик

pre 6 godina

Имали понуду прошле године - 50 евра по радијатору уградња (х5) и на рачун за грејање се додаје 1000 динара месечно због очитавања. 
(Живчан_неки_лик, 23. januar 2018 14:13) Mi druze placamo 4,8€ za ocitavanje po radijatoru godisnje. Tako da cisto sumnjam da je ovo tacno.
(Marko, 23. januar 2018 14:30)

Што бих измишљао? Приватник уграђује и врши очитавања и то тако што долази сваког месеца у стан да забележи стање што ми је невероватно. Наравно, станари зграде и ја нисмо прихватили понуду. Дистрибутер гаса је приватна фирма исто. За стан од 45 кв је рачун прошлог јануара био 10.500, док је у неким деловима града био мањи. У мојој општини су бахати да бахатији не могу бити. Ван сезоне плаћамо месечно 500 динара одржавање. Пред почетак сезоне раде сервис котлова и сваки стан да 2000. Чему онда оних 500 ван сезоне?!

Prca

pre 6 godina

Svugde je i jeftinije sem kod nas jel kradu. Objasnite mi kako moze npr cena da bude veca ako dok ste na poslu zavrnete ventile ili stavite na minimum tj keca u odnosu kada skroz otvorite ventile na 24 sata i stalo ih drzite tako. Tako ubedjuju potrosace da je bolje da placaju po kvadratu cele godone nego po utrosku.

Живчан_неки_лик

pre 6 godina

Имали понуду прошле године - 50 евра по радијатору уградња (х5) и на рачун за грејање се додаје 1000 динара месечно због очитавања.

Spectator

pre 6 godina

Od kada se radjelnicima štedi na grijanju? Pa dragi ljudi, to je samo alat, s kojim se može, uz još neke druge parametre, doći do poštenije preraspodjele troškova. Ako stvarno hoćete uštedjeti na grijanju, izolirajte dobro zgradu, obnovite stolariju i ugradite troslojna ISO-stakla, isto vrijedi i za stubišta ulazna vrata... Grijanje po kvadratu nije rješenje, sve dok se ne ugrade senzori u prozore i balkonska vrata, koja nakon jedne minute u otvorenom stanju, uključe alarm. Ali to vrijedi za Skandinavce, Balkanci bi iztriksali sistem senzora i grijali i dalje ulicu.

mrmlj

pre 6 godina

susjedi, vasa realna potrosnja je tih 650 kuna, sa sve zavrnutim radijatorima i zbog toga toliko placate. kako ne razmisljate o tome da su, dok ste vi "odvrtali" radijatore na maksimum i placali racun 400 kuna, neko morao da plati tu razliku? zasto bi neko ko zivi u zgradi sa sredjenom izolacijom i stolarijom placao vas luksuz? svako placa koliko je potrosio i tacka.

Mixer

pre 6 godina

Nije mi jasno nesto - jel ovo samo zimi toliki racun, a onda ne placaju nista preko leta? Ako je tako onda poredjenje nije dobro. Ja cele godine u BG-u placam istu mesecnu cenu, bio januar bio avgust. Koliko su platili u avgustu?

SUKE

pre 6 godina

Jeste sve te "novotarije" sluze za pljacku, samo vas slusam. Te novotarije se koriste u svetu 20 godina. Imamo stan u naselju Stepa gde se placa po utrosku, zimi nam je za stan od 62 kvadrata grejanje 3200 dinara a sedimo u kratkim rukavima! Leti je ceo infostan 1800 dinara!

Mile

pre 6 godina

@strucnjak, zato u starim zgradama na svaki radijator stavljaju delitelje toplote, dok u novim zgradama ima kalorimetar za svaki stan i nista na radijatoru (osim termoglave). Medjutim ni jedno ni drugo ne funkcionise najbolje, tako da zaboravite te price.

Baseline study

pre 6 godina

Toplane, uz odobrenje države i lokalne samouprave, varaju i potkradaju kupce toplotne nergije. To se može sprečiti na veoma jednostavan način. Potrebno je samo da svaka podstanica ima merač toplote koju isporučuje stanovima i poslovnim prostorima koji su na nju priključeni. Zatim je potrebno da se utrošak toplotne energije redovno očitava u podstanici barem tokom jedne cele grejne sezone, i to u prisustvu predstavnika vlkasnika stanova i poslovnog prostora. Nakon toga, naredne grejne sezone, prilikom prelaska na daljinsko očitavanje potrošnje direktno sa grejnih tela samo je potrebno da se uporedi na taj način očitana potrošnja i prethodno očitana potrošnja (prethodne grejne sezone), uz eventualnu korekciju zbog indeksa spoljne temperature (nakon poređenja prosečnih dnevnih i mesečnih temperatura u dve prethodne zime). Ove dve brojke trebalo bi da budu iste ili približne - iste ukoliko je podstanica u samoj zgradi, a približne usled gubitka toplote od podstanice do zgrade, ukoliko je podstanica van zgrade kojojoj se isporučuje toplota. Ukoliko je razlika prevelika, onda je merenje putem daljinskog očitavanja sa radijatora značajno neprecizno. Naravno, preduslov ovakvom svojevrsnom baždarenju bio bi da delitelji toplote na radijatorima tokom prve grejne sezone budu stalno na maksimalnom protoku, privremeno plombirani.

Uktako, cena grejanja po kvm treba da se uzme kao početna i da se prenese kao maksimalna cena za prvu sezonu daljinskog očitavanja uz maksimalni protok.

zumbul

pre 6 godina

Evo mog iskustva: Živim u stanu od 72 m2. Grejem se po utrošku već petu sezonu. Pre dve godine ukupno sam platio oko 38000 dinara. Prošla zima je bila hladnija pa sam platio oko 42000 dinara. Do sada sam platio 1670 + 4350 + 8300, ukupno oko 14400 dinara. Računam da će me ova sezona koštati oko 40000 dinara. Stan mi nije na košavskoj strani, a stolarija nije baš najbolja. U sobi koju ne koristim i kuhinji mi je radijator isključen. Radijator u kupatilu je takođe isključen jer je ono u sredini stana bez spoljnjeg zida. U spavaćoj sobi je radijator takođe isključen. Temperatura u stanu je oko 23 stepena, supruga mi je prilično zimljiva. Uz malo kontrole tmperature imam ovaj rezultat. U slučaju da plaćam paušalno iznos bi bio oko 95000 dinara, a u tom slučaju bi svi radijatori bili odvrnuti i bilo bi nenormalno toplo (preko 26 stepeni).

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 6 godina

@kripty

Kakav raskid ugovora sa Toplanom, gde to ima?! Jel hoćeš da živiš u stambenoj zgradi? Nećeš, prodaš onda stan, kupiš kuću pa se greješ sa čim hoćeš.

Najbolje kupi smederevca a sulundar stavi komšiji pod prozor...

Nista mi nije jasno

pre 6 godina

Imali smo razdelnike pa smo ih skinuli. Zelimo da platimo nase grejanje ali ne zelimo da nas neko potkrada. Razdeljivaci su samo indikatori utroska a ne i merila kojima se meri utrosak toplotne energije. Koliko je prevara u pitanju, ilustrovacu primerom. Jedne zime, pre par godina, posle astronomskog racuna, oko 16500din za mesec dana, za stan od 57kvm, zavrnuli smo radijatore i deciju sobu grejali uljnim radijatorom. Deci je bilo toplo, ali znate sta, videli smo da indikatori i dalje lupaju impulse jer rade na principu razlike temperature izmedju okoline u sobi i radijatora. Sistem koji je ovako zamisljen je zapravo teska prevara. Cak nije ni kraduckanje. Firma, jedna od, koja je zaduzena za deliteje ima 5 (pet) zaposlenih. Ako pomnozite samo cenu ocitavanj sa brojem stanova gde su delitelji ugradjeni, npr u naselju stepa stepanovic, docicete sami do zakljucka zasto se forsira ovaj sistem. Prokleta pohlepa i zelja za leba bez motike. Nista drugo. A ko mi pomene energetsku efikasnost, neka mi dokaze energetsku efikasnost samih toplana i zgrada drzavnih institucija sa nebrojenim ogromnim staklenim povrsinama.

Marko

pre 6 godina

Имали понуду прошле године - 50 евра по радијатору уградња (х5) и на рачун за грејање се додаје 1000 динара месечно због очитавања.
(Живчан_неки_лик, 23. januar 2018 14:13) Mi druze placamo 4,8€ za ocitavanje po radijatoru godisnje. Tako da cisto sumnjam da je ovo tacno.

Dzeronimo

pre 6 godina

@Suke

Ne znam po kom osnovu placate tako malo ako je vec istina da sedite u kratkim rukavima. I kod mene je grejanje po potrosnji (nije Stepa), jako je lose, temperatura ne prelazi 21 stepen, radijatori odvrnuti do kraja. Stan mi je 5 kvadrata veci od Vaseg, a racun je poslednji 6000 dinara. Tako da ne razumem logiku, ista nas toplana greje. Znaci da trosite gotovo duplo manje od mene, a sedite u kratkim rukavima dok se ja svakodnevno dogrevan inverter klimom.
Bice da neko od nas ne govori istinu

Ing Zoran Vukov

pre 6 godina

Kolika je STVARNA OBAVEZA korisnika stana od 60 m2 u ovoj sezoni 2017/18. Merenjem isporučene količine kwh objektu i podelom na ukupnu stanbenu površinu svih korisnika dobijena je mesečna količina isporučenih kwh/m2 stana.Tako je u OKT=4,8397 kwh/m2 stana; u Nov=13,4340 kwh/m2 i u Dec=18,8949 kwh/m2 što je ukupno isporučeno 37,1678 kwh/m2 stana. Stan od 60 m2 x 37,1678 kwh/m2= 2.239,068 kwh je primio x 7,57 din/kwh (cena u Beogradu)=16.881,61 din - 7% popust=15.699,90 din je STVARNA OBAVEZA PO UTROŠKU: Kwh koji se ne mogu očitati fakturišu se sa nazivom instalisana snaga sa cemom 389,87 din/m2 god i to je ustvari skriveni drugi porez na imovinu stana koji prisvaja gradska uprava. On iznosi za stan od 60 m2 x 389,87 din/m2 god =23.392,20 din -/%popust=21.754,75 din i tako pored plaćanja poreza po rešenju koje je približno duplo manje na ovaj način fakturiše se još dva iznosa potrza na imovinu stana. Svako bi morao da zna da toplana ne prodaje m2 stana niti ih izdaje jer su otkupljeni a i snaga instalisana su Vaši radijatori koji su plaćeni pri kupovini stana, jasno je da je to nezakonita naplata zvana REKET i on je jasno dat sa ovom cenom od 389,87 din/m2 god. Taj reket je sktiven u naplati paušalnoj je se KRIJE ne VRŠENJEM OBRAČUNA između kupljenih i isporučenih kwh i tako svako plati godišnje 2 grejne sezone, što je kriminal koji Vlast krije načinom naplate i falsifikovanom Uredbom koja služi da obmane korisnike da se nezakonito vrši naplata.Ukucajte grejanje Zoran Vukov

cx

pre 6 godina

Mi smo prezadovoljni kalorimetrima, usteda je skoro duplo nego da placamo klasicno po kvadratu (nova zgrada, veci stan). A kod mojih roditelja, predratna kuca, uvedeno CG, ne dao bog da uvedu placanje po kalorimetru. Inace postoji u podstanici, kada sam ocitao potrosnju samo sto nisam pao u nesvest. Tako vam je to. Inace smo za uvodjenje CG u tu kucu platili 10.000 eur. Placem dok ovo pisem...

Ivan

pre 6 godina

Da bi moglo da se uštedi korišćenjem kalorimetara zgrada mora biti dobro izolovana sa kvalitetnom stolarijom.
Samo u tom slučaju se isplati.
Mi živimo u novom stanu od 45 kvm sa ovakvim načinom očitavanja i veoma smo zadovoljni.
Tokom 6 meseci kada nije grejna sezona (od sredine aprila do sredine oktobra) plaćamo 1000 din/mesečno.
U grejnoj sezoni, prosečni računi su nam oko 3000 din (okt, nov, mart, april) i oko 6000 (dec, jan, febr).
Ako je stan delom ili skroz na severnoj strani računi mogu biti dosta veći. Mi smo na istočnoj strani.
Svi radijatori su na trojci i u stanu je 23 C.
Ranije smo po kvadraturi plaćali za sličnu kvadraturu 5500 din/mesečno ali svakog meseca.
Ušteda nam je i do 40%

mileve maric ajnstajn

pre 6 godina

Grejanje po utrosku, Novi Beograd, blok 72, stan 42kvm, nova gradnja,iznos za grejanje+voda+smece i sl:
T, Vas RACUN za JKP Infostan iznosi: 2.682,27 RSD DOSPEVA: 15.01.2018, za odbijanje izvrsenja prosledite ovu poruku na 1500 IDxxxx

Светозар Милетић

pre 6 godina

@ kole, закључак свих расправа са ове теме је у овом коментару. Прото даље нема потребе објашњавати и водити расправу

Mladen Licul

pre 5 godina

Ovako stvari stoje u Hrvatskoj
Znamo:
Kod obračuna po kvadratu svi stanovi ravnomjerno dijele trošak grijanja, kad se individualizira trošak, bilo kojom metodom, mjerenjem kalorimetrom, ili smiješnim pokušajima procjene potrošnje parazitom razdjelnikom, nastupaju razlike, kako su Nijemci izračunali egzaktno, znanstvenom metodom, do 47% zahvaljujući Wärmebedarf, slikovito, od 12 stanova individualizacija znači za 10 veće troškove, a za 2 stana jednake. Nemojte miješati Wärmeklau (krađu topline) i Wärmebedarf (toplinsku potrebu) stana, jer se efekti akumuliraju, zbrajaju i oduzimaju, Wärmeklau zavisno od utjecaja stanara, dok Wärmebedarf ovisi o položaju stana i vremenskim uvjetima....
To nije dovoljno reći, 47% povećana Wärmebedarf se događa u nepovoljnim uvjetima, ali, ako ste okruženi stanovima koji su u vlasništvu recimo banke, do kojih je došla ovrhama, ili mladog poduzetnika koji radi 18 sati dnevno, spava 3 sata, a 3 sata priprema nove poduhvate, ili bakice koja ima mirovinu 1.500,00 kn, dakle stanovima koji se ne griju, 47% može drastično narasti za što zasluga pripada zasluženo Wärmeklau.
Gore navedeno nema nikakve veze s razdjelnikom, nego sa individualizacijom potrošnje i zakonima termodinamike, utjecaj razdjelnika tek slijedi i kao što smo već naučili opet se akumulira, zbraja i oduzima.
Nastavak slijedi

Mladen Licul

pre 5 godina

Kako tvrde ARC (Francuski sindikat stanara)i Enertech u nepovoljnoj konstelaciji greška je do 80%, međutim, 400.000,00 € košta studija koja uzima u obzir ono što se mora uzeti u obzir a ne uzima u obzir presmiješna EU direktiva i njezin priloženi još smješniji standard EN 824, za kojega se opravdanje traži u preplaćenoj studiji (naravno uključene su i buduće lukrativne narudžbe) koja mjeri nesigurnosti (greške) na modelu jednog stana, u zaključku iste, hm, studije, zgroženi znanstvenici se duboko ispričavaju rijetkom čitaocu. Zato ARC i Enertech nisu bili u mogućnosti uzeti u razmatranje najvažniji hidrodinamički faktor u sustavu centralnog grijanja, faktor protoka medija. Imali su 400.000 razloga za izostanak faktora protoka.
Lokalna uprava Torina i EU fond za razvoj novih tehnologija, su financirali takvu skupu studiju na zavodu za Dinamometriju u institutu INRIM lociranom kako je navedeno u Torinu. Zaključak je, razdjelnik u sustavu zgrade griješi do 40% samo po navedenom osnovu. Isti takav zaključak je zaključio i Danfossov laboratorij u Ljubljani.
Evo, sada znamo kako je moguće da se u Rijeci javlja 4,5% nemogućih računa, pa stanar dobije račun 700 Eura za grijanje.
Priča o meteorologiji, termodinamici, znanstvenoj metodi jednostavno nestane kad razmotrimo moment Manipulacije razdjelnicima, međusobnim varanjem dragih susjeda na jedan od 10 poznatih načina.
Nastavak slijedi

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 6 godina

@kripty

Kakav raskid ugovora sa Toplanom, gde to ima?! Jel hoćeš da živiš u stambenoj zgradi? Nećeš, prodaš onda stan, kupiš kuću pa se greješ sa čim hoćeš.

Najbolje kupi smederevca a sulundar stavi komšiji pod prozor...

SUKE

pre 6 godina

Jeste sve te "novotarije" sluze za pljacku, samo vas slusam. Te novotarije se koriste u svetu 20 godina. Imamo stan u naselju Stepa gde se placa po utrosku, zimi nam je za stan od 62 kvadrata grejanje 3200 dinara a sedimo u kratkim rukavima! Leti je ceo infostan 1800 dinara!

IQ 149

pre 6 godina

Imam kalorimetre u stanu u Novom Sadu. Jednoiposoban, 34 kvadrata na N. Detelinari. Pre merenja po potrosnji, placao sam oko 5800-6000 dinara. Sada, poslednje dve godine otkad smo ugradili kalorimetre i obracunava se po utrosku, nisam ni prosle ni ove zime imao racun veci od 5400 dinara. Dakle onako sam placao 70000 za informatiku na 12 meseci ovako placam nesto manje od 50 hiljada. Ugradnja je kostala 75000, posle dve grejne sezone imacu oko 40000 ustede. Prezadovoljan sam.

Rx5

pre 6 godina

Naravno da su veći računi, kad se plaća po stvarnom utrošku. Imate stanove koji su energetski neefikasni, a očekujete jeftino grejanje. Toga nema.

mrmlj

pre 6 godina

susjedi, vasa realna potrosnja je tih 650 kuna, sa sve zavrnutim radijatorima i zbog toga toliko placate. kako ne razmisljate o tome da su, dok ste vi "odvrtali" radijatore na maksimum i placali racun 400 kuna, neko morao da plati tu razliku? zasto bi neko ko zivi u zgradi sa sredjenom izolacijom i stolarijom placao vas luksuz? svako placa koliko je potrosio i tacka.

kole

pre 6 godina

Sve te novotarije sluze za pljacku i prevaru, a ne da nama omoguce jeftinije i kvalitetnije usluge. Svaka nasa zgrada sa centralnim grejanjem je projektovana tako da je toplo i ugodno samo ako su svi radijatori ukljuceni, a to je moguce jedino kad se placa po kvadratu. Cim pocne naplata po utrosenoj energiji, ljudi ce zbog siromastva gasiti sve radijatore osim jednog u kuhinji gde sede po ceo dan i zgrada ce postati jako hladna, pa i oni koji drze sve radijatore ukljucene nece imati odgovarajucu temperaturu jer nema grejanja od komsija ispod, iznad ili sa strane. Ja zivim u zgradi bez centralnog, a stan ispod mene se izdaje. Kad nema stanara, zimi nosimo debele papuce i carape, a kad se neko useli i zagreje taj prostor, u nasem stanu je toplije za nekoliko stepeni i odmah idemo bosi.

zumbul

pre 6 godina

Evo mog iskustva: Živim u stanu od 72 m2. Grejem se po utrošku već petu sezonu. Pre dve godine ukupno sam platio oko 38000 dinara. Prošla zima je bila hladnija pa sam platio oko 42000 dinara. Do sada sam platio 1670 + 4350 + 8300, ukupno oko 14400 dinara. Računam da će me ova sezona koštati oko 40000 dinara. Stan mi nije na košavskoj strani, a stolarija nije baš najbolja. U sobi koju ne koristim i kuhinji mi je radijator isključen. Radijator u kupatilu je takođe isključen jer je ono u sredini stana bez spoljnjeg zida. U spavaćoj sobi je radijator takođe isključen. Temperatura u stanu je oko 23 stepena, supruga mi je prilično zimljiva. Uz malo kontrole tmperature imam ovaj rezultat. U slučaju da plaćam paušalno iznos bi bio oko 95000 dinara, a u tom slučaju bi svi radijatori bili odvrnuti i bilo bi nenormalno toplo (preko 26 stepeni).

Sa1e

pre 6 godina

Iz iskustva...dobro prođu stanovi u sredini zgrade, koji dobijaju toplotu sa svih strana. Oni na najvišem spratu naj***. U proseku zgrada potroši skoro isto kW, samo se drugačije podeli. Nije fer jer oni u sredini "kradu" toplotu od drugih, koji to na kraju debelo plate!

milos

pre 6 godina

Grejanje po utrosku je odlicna stvar za zgrade sa solidnom izolacijom. Tu su ustede velike. Na povrsini od 80kvm, stedim 300-400 eur godisnje. Pa vi vidite da li je to lose.

Problem su samo zgrade koje nisu dobro izolovane i gde toplota "izlazi". Ako ste u staroj betonskoj zgradi, sa losom spoljnom stolarijom, pa jos spoljni zid ka ladnoj strani, tad vam se ovo ne isplati.

Dugorocno, bolje bi bilo da se ulozi u izolaciju i stolariju, nego da se ostane na grejanju po kvm.

Clanak dezinformise...

Spectator

pre 6 godina

Od kada se radjelnicima štedi na grijanju? Pa dragi ljudi, to je samo alat, s kojim se može, uz još neke druge parametre, doći do poštenije preraspodjele troškova. Ako stvarno hoćete uštedjeti na grijanju, izolirajte dobro zgradu, obnovite stolariju i ugradite troslojna ISO-stakla, isto vrijedi i za stubišta ulazna vrata... Grijanje po kvadratu nije rješenje, sve dok se ne ugrade senzori u prozore i balkonska vrata, koja nakon jedne minute u otvorenom stanju, uključe alarm. Ali to vrijedi za Skandinavce, Balkanci bi iztriksali sistem senzora i grijali i dalje ulicu.

Marko

pre 6 godina

Prosto je neverovatno koliko se sabotira uvodjenje grejanja po potrosnji.Stalno su neki tekstovi na tu temu i to tako sroceni da izgleda da je naplata po utrosku nuklearna fizika.Medjutim sve se svodi na to da Toplana koja isporucuje toplotnu energiju 1KWh po utrosku enormno naplacuje.Istovremeno necete nigde dobiti podatak koliko je u proseku nekoj zgradi isporuceno toplotne energije kad se obracunava po kvadratu.Jednostavno namerno odrede cenu KWh enormno visoku tako da koliko god da stedite na kraju platite vise nego da je obracun po kvadratu.Obracun po utrosku toplanama ne odgovara jer se onda teze kraducka.Deo para ide i vladajucoj partiji za sledece izbore tako da to i njima odgovara.

Krokodil

pre 6 godina

Presao sam na inverter klime i preporodio se!
Bio sam veliki skeptik oko racuna za struju, ali sam ostao vise nego pozitivno iznenadjen kad je stigao racun za struju, a klima se ne gasi od dana kada je ugradjena.

stručnjak

pre 6 godina

Zar niko od novinara ni komentatora ovde ne zna šta je glavni problem. Problem je što stare zgrade po prelasku na plaćanje po utrošku imaju jedan merač za celu zgradu, pa džabe vi zavrnete ventile kad komšija drži na maksimumu. Razlog za takav sistem je što nije moguće izmeriti po stanu jer cevi idu vertikalno kroz sve stanove pa se ne zna koliko je toplote ušlo u vaš a koliko U komšijin radijator. Da bi moglo izmeriti po stanu treba da dođe jedna cev do vašeg stana, a zatim odatle razvesti po celom stanu i tako bi se merilo samo ono što ste vi trošili. Ovako kroz vertikale džabe prelazak na merenje po utrošku.

dejan

pre 6 godina

Prelazak sa centralnog grejanja po kvadratu na naplatu po učinku trebalo je da smanji potrošnju i omogući kupcu da plati onoliko koliko je potrošio,

Da, ovo važi u državama gde se pri gradnji vodi računa o energetskoj efikasnosti za razliku od nas ovde. Zato to nikada neće ni biti isplativ način naplate kod nas dokle god ne izoluju te zgrade kako valja.

Bojan

pre 6 godina

Sta da vam kazem, jeftinije mi grejanje i komunalije u Dablinu (10 najskuplji grad u Evropi) nego sto je to bilo u Srbiji. O razlici u platama i kvalitetu zivota ne treba ni pisati.

kraja

pre 6 godina

...verovati drzavi da zeli da ustedi gradjanima je infantilno...
...svako "poboljsanje" i tehnicka inovacija ide uvek u drzavnu, a sad sve cesce i u privatnu kasu...
...neko je gradjanima morao da ponudi jake agrumente za ugradnju ovih uredjaja, u vidu ciste racunice u ceni grejanja bez i sa tih meraca...
...ovde ima puno mesta za dobrog advokata i kolektivnu tuzbu protiv drzave koja je prevarila svoje gradjane usvajajuci obavezujuce propise, kojim su obavezni da plate merace i ugradnju, da nemaju uvid u vlastitu potrosnju i da na kraju grejanje placaju visestruko skuplje...
...pamet u glavu gradjani srbije...!!!
...sve inovacije za masovnu pljacku gradjana od strane hronicno pohlepnih politicara dolaze iz evrope, preko hrvatske, kod nas...

Ing Zoran Vukov

pre 6 godina

Građani nisu shvatili da pored stvarne obaveze za grejanje plaćaju u ceni paušalne naplate i REKET kojim se finansiraju lokalne samouprave i partije. Da bi razumeli ovu naplatu treba pre svega razumeti falsifikovani cenovnik grejanja u svim gradovima Srbije.Cena za paušalnu naplatu u beogradu je 1432,71 din/m2 god, ako je podelimo sa prodajnom cenom za kwh od 7,57 din/kwh dobija se da se godišnje po m2 kupuje 189,2615 kwh. Tako stan od 60 m2 godišnje kupi 11.355,69 kwh. Zgrade građene za grejanje daljinski prosečno od 12 god troše (po merenju ukupne površine u objektu 91,24 kwh/m2 god ) a za plaćanje (jer se greje i hodnik 97,73 kwh/m2 god). Znači prosečno se isporučuje svega 50% od kupljenih kwh. To se krije paušalnom naplatom jer je AKONTACIONA KUPOVINA KWH u ceni dvostruko veća količina kwh (i ona se nemože očitati na kalorimetru kao isporučena i zato je uveden FIKSNI DEO CENE sa kojim se kompenzuje ova razlika koja se nemože očitati. Da bi vlast ovo sakrila uvela je Objedinjenu naplatu tako da niko u objektu ne očitava kalorimetar , vodomer i strujomere za zajedničku potrošnju i ti računi su nezakoniti jer se očitana stanja ne prikazuju pa korisnik nemože da kontroliše iznose koje mu se stavljaju da plati. Račun mora da se formira za zgradu i upućuje samo za mesece kada se energija isporučuje od Oktobra do Maja a Skupština vlasnika stanova treba da izvrši podelu mesečne isporučenih kwh objektu sa ukupnom stanbenom površinom i izračuna svoju STVARNU OBAVEZU.

Marko

pre 6 godina

Имали понуду прошле године - 50 евра по радијатору уградња (х5) и на рачун за грејање се додаје 1000 динара месечно због очитавања.
(Живчан_неки_лик, 23. januar 2018 14:13) Mi druze placamo 4,8€ za ocitavanje po radijatoru godisnje. Tako da cisto sumnjam da je ovo tacno.

Срђан

pre 6 godina

Ја контам да када се уграде ти мерачи потрошње и када се одврне на најјаче и ради цео дан, односно колико раде топлане тада цена треба да буде као и сада. Све што се временски мање грејеш или мањом јачином то би требало да плаћаш мање. Све остало је превара.

Mile

pre 6 godina

@strucnjak, zato u starim zgradama na svaki radijator stavljaju delitelje toplote, dok u novim zgradama ima kalorimetar za svaki stan i nista na radijatoru (osim termoglave). Medjutim ni jedno ni drugo ne funkcionise najbolje, tako da zaboravite te price.

Inverter

pre 6 godina

Inverter zakon.Extra izolacija i za dve godine klime potrosile struje za 300 e i to na 72m2, jos stan u kuci, niko me ne dogreva.
U Srbiji gde je vecina zgrada ne izolovana nema smisla ugradjivati razdelnike i kalorimetre,bice racuni mnogo veci.

only fools and horses

pre 6 godina

Ja imam te kalorimetre, i trebalo bi da plaćam onoliko koliko potrošim, ali nije tako. Prve 3 godine je svaki stan plaćao po očitanim kwh, ali se u računu dodavao neki koeficijent sa kojim se ta potrošnja množila. Prvog meseca je bio oko 1,2 ali kako su stanari smanjivali potrošnju, to jest zavrtali radijatore, tako se taj koeficijent povećavao, da bi stigao na kraju do 3. Koliko god da smo zavrtali radijatore plaćali smo isto ili više. Jasno se videlo na računu. Obračunavali su 3 puta veću potrošnju za zgradu, nego što je bilo učitano ukupno na svim radijatorima. I to se pravdalo sa nekim fantomskim gubicima kroz cevi zgrade, jer su oni zaboga toliko isporucili i očitali u podstanici. A pri tom niko od nas nema ključ te podstanice niti je mogao da ima uvid u to očitavanje.
E onda su posle 3 godine doneli neko pravilo da se 60% plaća po ukupnoj potrošnji zgrade podeljeno na kvadrate svakog stana, a 40% na osnovu svoje potrošnje, ali opet pomnožene sa nekim koeficijentom koji je svaki mesec različit. I tek sad imamo potpunu papazjaniju u računima, gde niko ne može da se snađe, niti može da ti nešto bude jasno. Plus plaćamo daljinsko očitavanje toj privatnoj firmi koja je instalirala kalorimetre.
U svakom slučaju, prevara teška, i nema nikakve veze sa izolacijom zgrade, kako neki tvrde.
Ako se plaća po potrošnji, hoću da plaćam po sopstvenoj potrošnji, da mogu da kontrolišem račun, i da se grejem kad ja hoću. A ne da radim ceo dan a kad dođem uveče, da toplana iskluči grejanje.

cx

pre 6 godina

Mi smo prezadovoljni kalorimetrima, usteda je skoro duplo nego da placamo klasicno po kvadratu (nova zgrada, veci stan). A kod mojih roditelja, predratna kuca, uvedeno CG, ne dao bog da uvedu placanje po kalorimetru. Inace postoji u podstanici, kada sam ocitao potrosnju samo sto nisam pao u nesvest. Tako vam je to. Inace smo za uvodjenje CG u tu kucu platili 10.000 eur. Placem dok ovo pisem...

menjam sobnu lampu za dvosobnu

pre 6 godina

Prvi put sam za decembar pratio potrosnju,jer imam te pljackaske delioce...Elem dobio sam kako se to kao po protoklima prati,impulsi na deliocima puta,ako se ne varam,1,054,ili nesto slicno,ne daleko,i dobije se potrosnja u kilovatima...Izracunam,i to 3.u januaru da sam potrosio 950 kilovata,na racunu mi pise 1445...Da li je moguce,posto je kalorimetar na zgradu,da je 50% potrosnje zajednicko...Da ne pricam da se nisam ogrejao,da je zima "smesna"i da nisam jedan radijator ukljucivao niti jednom...Klasicna prevara...Zasto su nam to uveli u dogovoru sa gradskom upravom,predsednikom kucnog saveta i tzv brunatom kojom jos placamo ocitavanje istih,a da drzava nije pomigla da izolujemo zgradu i nase stanove kao sto se radilo u normalnim zemljama,a da ne pricam da je normalno da imamo karolimetar na stan,da,kao ne mogu...u okruzenju od deset zgrada samo nasa ima...u pitanju je Loznica...Mislim teska sramota i otimacina...Da li treba da prodam ili da mi neko otme stan jer nemam posla i para da placam stan koji sam nasledio od pokojnog oca,koji je debelo i posteno dirincio u svojoj zemlji i struci dok nije umro?Ovo je oloska zemlja,koja ne misli o svom narodu,a nema zemlje u evropi u kojoj se ne moze ziveti doatojno coveka,samo da pohlepa odredjenih struktura i procenata nije jeziva...Nikad nece biti bolje,jer negativna selekcija ovog naroda se vrsi od 1914.godine...Ljudi nije dobro,jer nema bise pismenih i hrabrih ljudi u Srbiji,naravno ukljucujuci i mene...Tuga,debela tuga,a narod bez snage,morala,hrabrosti i vere...Nacija preplasenih zombija...

Lopovska posla

pre 6 godina

Ne mozete se boriti sa alavom lokalnom samoupravom.
Tacka.
Nema nikakve razlike sa razdelnicima ili bez,kad jedinicnu cenu odredjuju birokrate i uzimaju koliko god hoce.
Nije bitno da li je cena po m^2 ili utrosku.
Ojadice vas u oba slucaja.
Konkretno,kod mene,poslednjih nekoliko godina normalno greju samo od katolickog bozica do srpske Nove godine.
Posle prelaze u neki samo njima znani rezim u kome se smrzavamo.
Podseticu da je poslednjih nekoliko godina cena gasa drasticno pala,a racuni za grejanje rastu li rastu,veci su od onih u Svajcarskoj.
Ovce sluze za sisanje i ova praksa se nece promeniti dok narod ne uzme metlu u ruke i rascisti partijske namestenike iz komunalnih preduzeca.
Kako kod njih u HR,tako i kod nas u Srbiji.

Живчан_неки_лик

pre 6 godina

Имали понуду прошле године - 50 евра по радијатору уградња (х5) и на рачун за грејање се додаје 1000 динара месечно због очитавања.

Milutin

pre 6 godina

Vlast samo izmislja dodatne namete na komunalije. Neka lepo kaze, KW struje kosta toliko i toliko a ne da naplacuje prvo akcizu pa fiksne troskove i ostale para namete. To vazi i za vodu, grejanje i sl. Zasto ja ako imam malu potrosnju struje, moram da platim iste fiksne troskove kao i onaj koji mnogo trosi? Batalite vise fiksne gluposti i naknade za ocitavanje. Uskoro niko nece moci normalno placati troskove.

Prca

pre 6 godina

Svugde je i jeftinije sem kod nas jel kradu. Objasnite mi kako moze npr cena da bude veca ako dok ste na poslu zavrnete ventile ili stavite na minimum tj keca u odnosu kada skroz otvorite ventile na 24 sata i stalo ih drzite tako. Tako ubedjuju potrosace da je bolje da placaju po kvadratu cele godone nego po utrosku.

Живчан_неки_лик

pre 6 godina

Имали понуду прошле године - 50 евра по радијатору уградња (х5) и на рачун за грејање се додаје 1000 динара месечно због очитавања. 
(Живчан_неки_лик, 23. januar 2018 14:13) Mi druze placamo 4,8€ za ocitavanje po radijatoru godisnje. Tako da cisto sumnjam da je ovo tacno.
(Marko, 23. januar 2018 14:30)

Што бих измишљао? Приватник уграђује и врши очитавања и то тако што долази сваког месеца у стан да забележи стање што ми је невероватно. Наравно, станари зграде и ја нисмо прихватили понуду. Дистрибутер гаса је приватна фирма исто. За стан од 45 кв је рачун прошлог јануара био 10.500, док је у неким деловима града био мањи. У мојој општини су бахати да бахатији не могу бити. Ван сезоне плаћамо месечно 500 динара одржавање. Пред почетак сезоне раде сервис котлова и сваки стан да 2000. Чему онда оних 500 ван сезоне?!

Dr. Heating

pre 6 godina

Prvo naplata po utrošku se veoma razlikuje.
Ako imate kalolimetar plaćate šta ste potrošili, nova gradnja, vertikalni razvod kroz stepenište, horizontalno po stanovima sa kalolimetrima za svaki stan. ISPLATI se grejanje po potrošnji. Energetski su efikasniji stanovi i PVC (aluminijumska stolarija).
Razdelnici ili ti delitelji toplote, prevara ogromna posebno što se preporučuju za staru gradnju gde je razvod po vetikalama. U CRO i u SER lobirano da se donese zakon o tome da ne mora cela zgrada da ima delitelje (dovoljno 50%+1), što je u evropi u svetu apsurd. Ostali se obračunavaju po nekim kaznenim kooficijentima i opet plaćaju u praksi manje od onih što imaju delitelje. U datom primeru oni ne rade tačno i možete da ih tužite i da se sudite sa njima. Delitelji jedino tačno rade ako iza kalolimetara 100% potrošača (radijatora) ima delitelj. Što praktično pokazuje da Vaša naplata po potrošnji nije tačna.
Preporuka: Na staru gradnju bez izolacije i PVC prozora nikako ne pristajte na naplatu po potrošnji.
Napomena: Prilikom prodaje tj u našem slučaju nezakonitim uvaljivanjem delitelja, reklamiraju ih kao uređaje koji štede toplotu. Oni ne ŠTEDE nego se vi smrzavate smanjujući potrošnju.
Servisiranje daljinskog očitavanja (očitavanje) se svuda u svetu plaća nešto sitno da znate. Za te pare moraju da Vam omoguće uvid u njihove podatke.
Pozz

Swarog

pre 6 godina

Potpuno ludilo, ja u jednom trenutku moradoh da pocnem da se brinem o finansijama mojih, pogledam troskove i vidim da oni u Bosni placaju 1440 km godisnje za grejanje??? Wtf, pri tome niti mogu da ga odvrnu niti da ga zavrnu, greje i ako su otputovali i ako nisu, isto se placa - pausalno po kvadratu??? Cujem ja da postoji i opcija sa kalorimetrima ali tu su uveli toliko visok fiksni deo da se ne bi slucajno isplatilo grejati samo recimo jednu spavacu sobu i dnevnu (ako imate vise soba u stanu). I sad ja stvarno ne mogu da verujem, ja zivim u Nemackoj i imam na svakom radijatoru kalorimetar, ako hocu mogu da odvrnem sve radijatore da mu ugreju stan na 35 stepeni a ako otputujem mogu da ih zavrnem da ne trose nista. Kako god, perverzija tog sistema tamo je da je jeftinije iskljuciti se sa gradske toplane i grejati se na struju posto imate apsolutno kontrolu nad potrosnjom i mozete, ako imate veliki stan da grejete samo sobe koje vam zaista trebaju. Investicija ce biti nesto preko 1000 evra i otplatice se za malo vise od dve godine.

termodinamika

pre 6 godina

@ kole

Komentar koji na najjednostavniji i najtačniji način objašnjava problem naplate po utrošku. Takav način naplate ima smisla samo u doobro izolovanim zgradama sa jednocevnim sistemom grejanja (ugradjeni kalorimetri), a i tu je "povuci-potegni". Inače, beogradske elektrane su za 2016-tu god. prijavile profit od 8,01 milijardu dinara, pa vi vidite da li je grejanje jeftino i da li je tolika zarada jednog javnog preduzeća uopšte normalna?!

Ivan

pre 6 godina

Da bi moglo da se uštedi korišćenjem kalorimetara zgrada mora biti dobro izolovana sa kvalitetnom stolarijom.
Samo u tom slučaju se isplati.
Mi živimo u novom stanu od 45 kvm sa ovakvim načinom očitavanja i veoma smo zadovoljni.
Tokom 6 meseci kada nije grejna sezona (od sredine aprila do sredine oktobra) plaćamo 1000 din/mesečno.
U grejnoj sezoni, prosečni računi su nam oko 3000 din (okt, nov, mart, april) i oko 6000 (dec, jan, febr).
Ako je stan delom ili skroz na severnoj strani računi mogu biti dosta veći. Mi smo na istočnoj strani.
Svi radijatori su na trojci i u stanu je 23 C.
Ranije smo po kvadraturi plaćali za sličnu kvadraturu 5500 din/mesečno ali svakog meseca.
Ušteda nam je i do 40%

Baseline study

pre 6 godina

Toplane, uz odobrenje države i lokalne samouprave, varaju i potkradaju kupce toplotne nergije. To se može sprečiti na veoma jednostavan način. Potrebno je samo da svaka podstanica ima merač toplote koju isporučuje stanovima i poslovnim prostorima koji su na nju priključeni. Zatim je potrebno da se utrošak toplotne energije redovno očitava u podstanici barem tokom jedne cele grejne sezone, i to u prisustvu predstavnika vlkasnika stanova i poslovnog prostora. Nakon toga, naredne grejne sezone, prilikom prelaska na daljinsko očitavanje potrošnje direktno sa grejnih tela samo je potrebno da se uporedi na taj način očitana potrošnja i prethodno očitana potrošnja (prethodne grejne sezone), uz eventualnu korekciju zbog indeksa spoljne temperature (nakon poređenja prosečnih dnevnih i mesečnih temperatura u dve prethodne zime). Ove dve brojke trebalo bi da budu iste ili približne - iste ukoliko je podstanica u samoj zgradi, a približne usled gubitka toplote od podstanice do zgrade, ukoliko je podstanica van zgrade kojojoj se isporučuje toplota. Ukoliko je razlika prevelika, onda je merenje putem daljinskog očitavanja sa radijatora značajno neprecizno. Naravno, preduslov ovakvom svojevrsnom baždarenju bio bi da delitelji toplote na radijatorima tokom prve grejne sezone budu stalno na maksimalnom protoku, privremeno plombirani.

Uktako, cena grejanja po kvm treba da se uzme kao početna i da se prenese kao maksimalna cena za prvu sezonu daljinskog očitavanja uz maksimalni protok.

Milan

pre 6 godina

Najveca prevara i kod nas je uvodjenje sistema naplate grejanja po utrosku pre svega jer se ne uvodi merenje i obracun individualne potrosnje na nivou stambene jedinice gde svako moze zaista da utice na to kako i koliko trosi i da u svakom momentu zna koliko ce platiti.Umesto toga korisnici se navlace pricom o ustedama i manjim troskovima ali se ceo sistem realizuje tako da placaju vise nego sto trose, da ne mogu da razumeju kako je njihov racun izveden, da imamo privilegovane vlasnike koji ne placaju nista ili daleko manje, da imamo privatne firme koje prodaju i ocitavaju delitelje te da niko ne preuzima odgovornost za reklamacije i provere racuna.To se u svetu zove legalizovana pljacka potrosaca.

komentejtor

pre 6 godina

U Sr. Mitrovici su nama koji smo ugradili kalorimetre (pukli 500€) potpuno obesmislili iste. Bilo nam isplativo samo prvih godinu ili dve ('13. i '14.), sad nemamo računicu. Mi prešli na grejanje po kvadratu. Dok smo koristili kalorimetre, morali smo svakog meseca fiksno da placamo oko 3000 dinara, a zimi strogo da pazimo koliko odvrćemo termo-glave. Nismo se smrzavali, ali ni pošteno ogrejali. Sad nam je mesečni račun oko 7000 , plaćamo cele godine, ali se bar ugrejemo...
U lokalnoj samoupravi formiraju cene. Imamo utisak da su ih digli kako bi nadomestili naplatu od korisnika koji su u međuvremenu odustali od grejanja na ovaj način. Ah, da, Toplifikacija je u našem gradu JP koje je partijski plen, da ne lajem koje interesne grupe, odnosno stranke. Krcate kancelarije birokratije. A majstora iz struke nedovoljno...

mileve maric ajnstajn

pre 6 godina

Grejanje po utrosku, Novi Beograd, blok 72, stan 42kvm, nova gradnja,iznos za grejanje+voda+smece i sl:
T, Vas RACUN za JKP Infostan iznosi: 2.682,27 RSD DOSPEVA: 15.01.2018, za odbijanje izvrsenja prosledite ovu poruku na 1500 IDxxxx

Mixer

pre 6 godina

Nije mi jasno nesto - jel ovo samo zimi toliki racun, a onda ne placaju nista preko leta? Ako je tako onda poredjenje nije dobro. Ja cele godine u BG-u placam istu mesecnu cenu, bio januar bio avgust. Koliko su platili u avgustu?

kako da ne

pre 6 godina

Ovde u CH vecina zgrada funkcionise tako sto stigne racun za grejanje i toplu vodu jednom godisnje. Oba se smatraju standardom, to svako mora da ima i placamo u celoj zgradi svi zajedno. Samo sto odvoje, ovi sto imaju najvece stanove njima podele isto, ovi malo manje i njima podele itd. Konkretno, mene izasla npr prosle godine grejanje, taj cistac, topla voda, neke popravke oko zgrade( svima skinuli) oko 2200fr. Sve total

Dzeronimo

pre 6 godina

@Suke

Ne znam po kom osnovu placate tako malo ako je vec istina da sedite u kratkim rukavima. I kod mene je grejanje po potrosnji (nije Stepa), jako je lose, temperatura ne prelazi 21 stepen, radijatori odvrnuti do kraja. Stan mi je 5 kvadrata veci od Vaseg, a racun je poslednji 6000 dinara. Tako da ne razumem logiku, ista nas toplana greje. Znaci da trosite gotovo duplo manje od mene, a sedite u kratkim rukavima dok se ja svakodnevno dogrevan inverter klimom.
Bice da neko od nas ne govori istinu

Nista mi nije jasno

pre 6 godina

Imali smo razdelnike pa smo ih skinuli. Zelimo da platimo nase grejanje ali ne zelimo da nas neko potkrada. Razdeljivaci su samo indikatori utroska a ne i merila kojima se meri utrosak toplotne energije. Koliko je prevara u pitanju, ilustrovacu primerom. Jedne zime, pre par godina, posle astronomskog racuna, oko 16500din za mesec dana, za stan od 57kvm, zavrnuli smo radijatore i deciju sobu grejali uljnim radijatorom. Deci je bilo toplo, ali znate sta, videli smo da indikatori i dalje lupaju impulse jer rade na principu razlike temperature izmedju okoline u sobi i radijatora. Sistem koji je ovako zamisljen je zapravo teska prevara. Cak nije ni kraduckanje. Firma, jedna od, koja je zaduzena za deliteje ima 5 (pet) zaposlenih. Ako pomnozite samo cenu ocitavanj sa brojem stanova gde su delitelji ugradjeni, npr u naselju stepa stepanovic, docicete sami do zakljucka zasto se forsira ovaj sistem. Prokleta pohlepa i zelja za leba bez motike. Nista drugo. A ko mi pomene energetsku efikasnost, neka mi dokaze energetsku efikasnost samih toplana i zgrada drzavnih institucija sa nebrojenim ogromnim staklenim povrsinama.

Светозар Милетић

pre 6 godina

@ kole, закључак свих расправа са ове теме је у овом коментару. Прото даље нема потребе објашњавати и водити расправу

Ing Zoran Vukov

pre 6 godina

Kolika je STVARNA OBAVEZA korisnika stana od 60 m2 u ovoj sezoni 2017/18. Merenjem isporučene količine kwh objektu i podelom na ukupnu stanbenu površinu svih korisnika dobijena je mesečna količina isporučenih kwh/m2 stana.Tako je u OKT=4,8397 kwh/m2 stana; u Nov=13,4340 kwh/m2 i u Dec=18,8949 kwh/m2 što je ukupno isporučeno 37,1678 kwh/m2 stana. Stan od 60 m2 x 37,1678 kwh/m2= 2.239,068 kwh je primio x 7,57 din/kwh (cena u Beogradu)=16.881,61 din - 7% popust=15.699,90 din je STVARNA OBAVEZA PO UTROŠKU: Kwh koji se ne mogu očitati fakturišu se sa nazivom instalisana snaga sa cemom 389,87 din/m2 god i to je ustvari skriveni drugi porez na imovinu stana koji prisvaja gradska uprava. On iznosi za stan od 60 m2 x 389,87 din/m2 god =23.392,20 din -/%popust=21.754,75 din i tako pored plaćanja poreza po rešenju koje je približno duplo manje na ovaj način fakturiše se još dva iznosa potrza na imovinu stana. Svako bi morao da zna da toplana ne prodaje m2 stana niti ih izdaje jer su otkupljeni a i snaga instalisana su Vaši radijatori koji su plaćeni pri kupovini stana, jasno je da je to nezakonita naplata zvana REKET i on je jasno dat sa ovom cenom od 389,87 din/m2 god. Taj reket je sktiven u naplati paušalnoj je se KRIJE ne VRŠENJEM OBRAČUNA između kupljenih i isporučenih kwh i tako svako plati godišnje 2 grejne sezone, što je kriminal koji Vlast krije načinom naplate i falsifikovanom Uredbom koja služi da obmane korisnike da se nezakonito vrši naplata.Ukucajte grejanje Zoran Vukov

Mladen Licul

pre 5 godina

Ovako stvari stoje u Hrvatskoj
Znamo:
Kod obračuna po kvadratu svi stanovi ravnomjerno dijele trošak grijanja, kad se individualizira trošak, bilo kojom metodom, mjerenjem kalorimetrom, ili smiješnim pokušajima procjene potrošnje parazitom razdjelnikom, nastupaju razlike, kako su Nijemci izračunali egzaktno, znanstvenom metodom, do 47% zahvaljujući Wärmebedarf, slikovito, od 12 stanova individualizacija znači za 10 veće troškove, a za 2 stana jednake. Nemojte miješati Wärmeklau (krađu topline) i Wärmebedarf (toplinsku potrebu) stana, jer se efekti akumuliraju, zbrajaju i oduzimaju, Wärmeklau zavisno od utjecaja stanara, dok Wärmebedarf ovisi o položaju stana i vremenskim uvjetima....
To nije dovoljno reći, 47% povećana Wärmebedarf se događa u nepovoljnim uvjetima, ali, ako ste okruženi stanovima koji su u vlasništvu recimo banke, do kojih je došla ovrhama, ili mladog poduzetnika koji radi 18 sati dnevno, spava 3 sata, a 3 sata priprema nove poduhvate, ili bakice koja ima mirovinu 1.500,00 kn, dakle stanovima koji se ne griju, 47% može drastično narasti za što zasluga pripada zasluženo Wärmeklau.
Gore navedeno nema nikakve veze s razdjelnikom, nego sa individualizacijom potrošnje i zakonima termodinamike, utjecaj razdjelnika tek slijedi i kao što smo već naučili opet se akumulira, zbraja i oduzima.
Nastavak slijedi

Mladen Licul

pre 5 godina

Kako tvrde ARC (Francuski sindikat stanara)i Enertech u nepovoljnoj konstelaciji greška je do 80%, međutim, 400.000,00 € košta studija koja uzima u obzir ono što se mora uzeti u obzir a ne uzima u obzir presmiješna EU direktiva i njezin priloženi još smješniji standard EN 824, za kojega se opravdanje traži u preplaćenoj studiji (naravno uključene su i buduće lukrativne narudžbe) koja mjeri nesigurnosti (greške) na modelu jednog stana, u zaključku iste, hm, studije, zgroženi znanstvenici se duboko ispričavaju rijetkom čitaocu. Zato ARC i Enertech nisu bili u mogućnosti uzeti u razmatranje najvažniji hidrodinamički faktor u sustavu centralnog grijanja, faktor protoka medija. Imali su 400.000 razloga za izostanak faktora protoka.
Lokalna uprava Torina i EU fond za razvoj novih tehnologija, su financirali takvu skupu studiju na zavodu za Dinamometriju u institutu INRIM lociranom kako je navedeno u Torinu. Zaključak je, razdjelnik u sustavu zgrade griješi do 40% samo po navedenom osnovu. Isti takav zaključak je zaključio i Danfossov laboratorij u Ljubljani.
Evo, sada znamo kako je moguće da se u Rijeci javlja 4,5% nemogućih računa, pa stanar dobije račun 700 Eura za grijanje.
Priča o meteorologiji, termodinamici, znanstvenoj metodi jednostavno nestane kad razmotrimo moment Manipulacije razdjelnicima, međusobnim varanjem dragih susjeda na jedan od 10 poznatih načina.
Nastavak slijedi