Aktuelno

Sreda, 17.01.2018.

13:39

Dok rivali ulažu 90 milijardi, FIAT neće električni auto

Izvor: B92

Dok rivali ulažu 90 milijardi, FIAT neæe elektrièni auto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

stosone

pre 6 godina

Ima potpuno pravo, električni automobili su tamo gde socijalistički i ekoteroristički lopovi načisto ne deru poreske obveznike sa besmislenim dotacijama za njih, i konkurenciju guše i sužavaju izbor onima koki neće struju nekim jezivim taksama, samo virtue signaling za milijarde, jer ta tehnologija prosto nije zrela nedostaje joj kljucni segment, dovoljno dobro skladištenje i dovoljno brzo punjenje. Šta će biti za deset godina, bog zna, interesantnih patenata i obećavajućih tehnologija ima dosta, ali dug je put do praktične primene i Fiat je ovde potpuno razuman i u pravu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (EU Citizen, 17. januar 2018 21:34)

Evo ga opet ovaj. Gde opet nadje socijaliste da pominjes u vesti o automobilima? Jel si isao skoro na kontrolu?

Gradjanin

pre 6 godina

Fiat ne zeli da napravi elektro auto jer ne moze da ima takvu zaradu kao na sadasnjim modelima. Recimo 500L bi trebao da se prodaje vec od 8000€, onda bi prodavali mnogo i pravili zaradu. Ovako, sve im se urusava i kupice ih kinezi

Beba

pre 6 godina

Treba voziti na gas, Putin kaze. Sa minimalnim zagadjenjem okoline (manjim od proizvodnje el. energije i baterija), uz postojecu tehnologiju bez skupih ulaganja. Ali, to ne odgovara onima koji su smislili da pomocu elektro automobila dodatno opljackaju kupce.

Jovan

pre 6 godina

ETO PRILIKE ZA SRBIJU NA ČELU SA VUČIĆEM... Da napravimo najbolji ElektroAuto pa da Ceo Svet dolazi u red za Naš Auto... Vučiću navali..!

dejanR

pre 6 godina

Super su električni automobili, ali na svetu nema dovoljno električne energije za njih. Obnovljivi izvori su šminka, jer mogu raditi samo u paru sa vrućom rezervom, a najbolje sa atomskim centralama. Paliti ugalj da bi se vozilo na struju je besmisleno i neefikasno, pa samim ti ekološka šteta je još veća.

T

pre 6 godina

@Mikki Hibridi imaju smisla zbog smanjenja izduvnih gasova. Kada auto stoji zaglavljen u saobracaju i/ili kada je motor u rezimu na niskom broju obrtaja, tada radi elektricni motor. I potrosnja je bolja, jer motor radi u Atkinsonovm ciklusu. On je slican postojecem ciklusu, a ima manju potrosnju, ali je jako los na niskom broju obrtaja. Kada imas dodatni elektricni motor, pa makar i sa malom baterijom, onda nema problema. Povezano sa time, motor retko radi u niskom broju obrtaja a to je upravo rezim kada je najlosije sagorevanje. Tako da hibridi imaju smisla, cak i kada nisu predvidjeni da se dopune na uticnicu i kada im je baterija mala. Steta sto cena nije manja. Da je VW ulagao u hibride umesto u dizel...

Toronto.

pre 6 godina

@(Senna, 17. januar 2018 19:23)

Uz dužno poštovanje, očigledno da se nikada niste provozali u malo boljem el. vozilu, recimo Tesli S100. Ima malo više od godinu dana kako vozim S100D. Doduše, nisam imao prilike da vozim Ferari, ali kao referenca je dobar i Audi R8 V10 koii sam imao pre Tesle. Verujte, kada "zgazite" Teslu, zvuk motora vam uopšte ne nedostaje, uglavnom zbog urlanja od zadovoljstva i adrenalina. Možete li zamisliti da od 0 do 100 stižete za samo 2.5 sec. I to nije fabrička brojka u idealnim uslovima. To je veoma stvarno. Dok kažete jedan, dva .... i već letite. Posle Tesle, svi ostali automobili deluju kao taljige. Mogu samo da zamislim kako ide ona Rimčeva zver.

i.e

pre 6 godina

A sta se desava s tehnologijom tj autobilima na kompresovani vazduh? Po meni je to odlicno resenje za gradske automobile. Odusevio sam se kad sam pogledao neku firmu iz Indije - Francuske koja je proizvela AIR CAR. Molim novinare da malo istraze tu temu, voleo bih da cujem sta se desava na tom polju.

Ivan ZG

pre 6 godina

Glupi koreanci, japanci i njemci ulažu desetke milijardi eura, a evo pametnog talijana koji ne ulaže ni jedan euro u razvoj. Ma bravo.

Samo da vam pojasnim zašto svi ulažu u električne automobile. Određena je vrijednost CO2 koju smije ispuštati prosječan auto određene marke automobila. Mislim da se radi o 95 miligrama na kilometar. Za svaki miligram preko toga plaćat će se veliki penali. Zato je interesu svih kompanija, a naročito onih sa velikim motorima (BMW, Mercedes...) da imaju u prodaji električne automobile kako bi smanjili prosjek.
Bolje rečeno svaki električni auto omogućit će im prodaju 2-3 auta sa 200 KS.

EU Citizen

pre 6 godina

Ima potpuno pravo, električni automobili su tamo gde socijalistički i ekoteroristički lopovi načisto ne deru poreske obveznike sa besmislenim dotacijama za njih, i konkurenciju guše i sužavaju izbor onima koki neće struju nekim jezivim taksama, samo virtue signaling za milijarde, jer ta tehnologija prosto nije zrela nedostaje joj kljucni segment, dovoljno dobro skladištenje i dovoljno brzo punjenje. Šta će biti za deset godina, bog zna, interesantnih patenata i obećavajućih tehnologija ima dosta, ali dug je put do praktične primene i Fiat je ovde potpuno razuman i u pravu.

Demabog

pre 6 godina

Sta ce njima research and development kad mogu da idi okolo i ucenjuju vlade zemalja sa velikom nezaposlenoscu da im subsidizuju proizvodnju neisplativih modela. Brilijantno zapravo !

mikki

pre 6 godina

Ni meni nisu jasni hibridi sa dometom od 10-15 km.Cisto elektricni automobili zahtevaju veliku mrezu super punjaca.Po meni,buducnost je izmedju-vodonik.Danasnja proizvodnja je vise marketing za razmazene kupce,nesto novo,voze hibrid.Potrebna je citava analiza isplativosti- od proizvodnje vozila,eksploatacije pa do reciklaze da bi znali pravu racunicu.

Senna

pre 6 godina

Da kojim slučajem imam novca da kupim Ferrari kao što nemam, uvek bih birao onaj na benzin, nikako električni, jer ubrzanje je samo jedan segment superautomobila. Meni je od ubrzanja važniji zvuk koji takav automobil proizvodi, to je ono što diže adrenalin. Tačno je da elektroautomobili ubrzavaju bolje od automobila sa SUS motorima, tačno je da ih je isplativije voziti, ali ako već imam para da kupim Ferrari, verovatno bih imao i da sipam u njega i da ga održavam. I Formulu 1 sam prestao da gledam kada su se pojavili ovi hibridni motori, pa kao da gledam trku kosačica za travu, a ne bolida. Dakle, kod sportskog automobila su bitne 2 stvari, ubrzanje i zvuk.

nejak

pre 6 godina

Nokia je prosla tako jer se nije zastitila od Windows- a koji je bas zloban I na kraju nista nije uradio u telefonima. Fiat je poznat po pogonskim jedinicama, nee verujem da covek lupa gluposti, a I u pravu je jer oni rade na automobilima na vodonik. Japanci usavrsavaju vodonik I slabo razvijaju elektriku.

Radovan

pre 6 godina

Za par godina će neko drugi da napravi kompletnu logistiku za napajanje električnih automobila.

Koliko sam uspeo da prevedem njegovu misao.
Inače FIAT ima rešenje elektro vozila. Ne sede oni skrštenih ruku.

gogo

pre 6 godina

Dokle god Ima nafte ovo sa EA nema buducnost, a tek ovi sto zeljno iscekuju EA a pri tome u Srbiji jedva dodju do kola starih 10-15 god. I lome prste kad treba registrovati, e ti su mi najsimpaticniji....

Misa

pre 6 godina

El automobili se sad forsiraju kao nekad dizeli, a vec sada se zna da ce doziveti goru sudbinu proterivanja od dizela jer ce ih zameniti nesto mnogo bolje i realnije.Fiat verovatno to razvija kao i neki drugi.

Bili

pre 6 godina

Covek je realan.

Poredjenje razvoja memorije i digitalnih aparata je u najmanju ruku smesno.

Naravno da je Kodak napravio gresku kada su se pojavili digitalni aparati, jer istorija njihovog razvoja nije bila duza od 10 godina i nije mogla, realno, da se sagleda buducnost tog razvoja.

Sa druge strane, baterije se razvijaju vec 100 godina i ocekivati neki bum u toj oblasti je naivno...

Petar

pre 6 godina

Tacno je da su elektro-vozila ekološki čista što se tiče izduvnih gasova, ali nije mi jasno zbog čega se ne pominje jedna bitna činjenica, da će se upotrebom ekektro-vozila povećati potreba za električnom energijom koja se još uvek najviše proizvodi iz termoelektrana i nuklearnih elektrana, pa će se tako povećati zagađenje vazduha i taloženje nuklearnog otpada.

kele

pre 6 godina

Да ли је неко размишљао где ће да одлаже потрошене батерије. То је равно нуклеарном отпаду
(СЕНОВИЋ, 17. januar 2018 14:15)

A gdje trenutno odlažemo izduvne gasove? Da li još neko vjeruje da će nafte biti za 50 godina kad nas bude 10 milijardi? I ako je bude, mislite li da će koštati kao danas?

Gross

pre 6 godina

Na žalost ovoliko divljenje Srba elektro automobilima nije zbog ekološke svesti (posto je ekološki ucinak jos uvek upitan), vec zbog zamisli da bi mogli skoro besplatno da se voze. Srbi su spremni na sve kad je novac u pitanju. Svi znate da nije redak slučaj da se ulje ispusti pored puta samo da bi se uštedelo par stotina dinara na servis. Da ne pricamo o vadjenju DPF filtera, to je za nas kao dobar dan.

rani

pre 6 godina

Pa taman i da naprave električni automobil i taman da mi ga poklone, kako bi ga ja i ogromna većina ljudi punili? Živim u zgradi, daleko od svake utičnice, šta da radim? Da idem u romska naselja da se kačim na rasvetu? Nema svrhe, dok ne smisle punjenje, ne duže od 5 min!

C i n i k

pre 6 godina

Bar za 50 g nema nikakve sanse da elktro auto zameni dizel. Pisem za Evropu,a za nas ni Nostradamus ne bi mogao da pogodi.
Neki su se naivno ponadali da se dizel "zabranjuje u EU, ili su pogresno razumeli ili su naivni. Tacno je, par gradova u FR i DE zabranili su ulaz u centar grada sa dizelom koji nema normu Euro 4 minimum, ali je sve to veoma daleko od "zabrane" na koju su mislili neki ovdasnji komentatori..Ti neki nasi komentatori ne misle o ekologiji nego im cista zavist na umu jer voze benzince i naivno misleci valjda da benzinac ne zagadjuje vazduh?

Sasha

pre 6 godina

Podseca na one izjave kada su se Gejts pitao sta ce nam vise od 640K RAM, pa je na kraju shvatio. Pretpostavljam da su se razni bunili i cemu SUS motori kada takva vozila idu jako brzo, moze da se pogine (pa su bila smesna ogranicenja od 2mph), treba im gorivo (a konja samo nahranis) itd. Danas bas i ne vidjam tako puno konja po ulicama.

Joc@

pre 6 godina

U sportskoj varijanti EV ima jednu najvažniju moćnu prednost nad SUSV - ubrzanje. Kada vozač La Ferarija doživi da ga iza sebe ostavljaju konkurentski supersportski E modeli, poželeće da i njegov La Ferari može tako da povuče. Ili će ga zameniti. Jer, ono što se najviše zamera EV, autonomija, za sportska vozila nije tako bitno. Malo ko sa takvim EV radi kao trgovački putnik prelazeći dnevno i po 1000 km.

СЕНОВИЋ

pre 6 godina

Да ли је неко размишљао где ће да одлаже потрошене батерије. То је равно нуклеарном отпаду

gle

pre 6 godina

Markjone, covece sada kada te cuju ovi nasi sta si rekao za teslu (da to svako moze) moraces da pocnes da se okreces iza sebe da te ne bi savatali negde iza coska... a sto se tice ev, to je danas samo trend, suvise su skupi da bi bili isplativi za voznju obicnim ljudima kojima je matematika najbitnija. Npr poredjenja radi vozilo sa konvencijalnim pogonom je barem 30-40% jeftinije od ev iste kategorije, tolika usteda ne moze da se napravi zato sto sada idete na struju, tj struja je gorivo. Potrebno je da tehnologija pravljenja bude jeftinija da bi bili isplativi obicnim ljudima, a za to je potrebno vreme i da se ukljuce veliki proizvodjaci a ne sano tamo neke start-up firme...

Sasha

pre 6 godina

Podseca na one izjave kada su se Gejts pitao sta ce nam vise od 640K RAM, pa je na kraju shvatio. Pretpostavljam da su se razni bunili i cemu SUS motori kada takva vozila idu jako brzo, moze da se pogine (pa su bila smesna ogranicenja od 2mph), treba im gorivo (a konja samo nahranis) itd. Danas bas i ne vidjam tako puno konja po ulicama.

Gross

pre 6 godina

Na žalost ovoliko divljenje Srba elektro automobilima nije zbog ekološke svesti (posto je ekološki ucinak jos uvek upitan), vec zbog zamisli da bi mogli skoro besplatno da se voze. Srbi su spremni na sve kad je novac u pitanju. Svi znate da nije redak slučaj da se ulje ispusti pored puta samo da bi se uštedelo par stotina dinara na servis. Da ne pricamo o vadjenju DPF filtera, to je za nas kao dobar dan.

Joc@

pre 6 godina

U sportskoj varijanti EV ima jednu najvažniju moćnu prednost nad SUSV - ubrzanje. Kada vozač La Ferarija doživi da ga iza sebe ostavljaju konkurentski supersportski E modeli, poželeće da i njegov La Ferari može tako da povuče. Ili će ga zameniti. Jer, ono što se najviše zamera EV, autonomija, za sportska vozila nije tako bitno. Malo ko sa takvim EV radi kao trgovački putnik prelazeći dnevno i po 1000 km.

rani

pre 6 godina

Pa taman i da naprave električni automobil i taman da mi ga poklone, kako bi ga ja i ogromna većina ljudi punili? Živim u zgradi, daleko od svake utičnice, šta da radim? Da idem u romska naselja da se kačim na rasvetu? Nema svrhe, dok ne smisle punjenje, ne duže od 5 min!

Senna

pre 6 godina

Da kojim slučajem imam novca da kupim Ferrari kao što nemam, uvek bih birao onaj na benzin, nikako električni, jer ubrzanje je samo jedan segment superautomobila. Meni je od ubrzanja važniji zvuk koji takav automobil proizvodi, to je ono što diže adrenalin. Tačno je da elektroautomobili ubrzavaju bolje od automobila sa SUS motorima, tačno je da ih je isplativije voziti, ali ako već imam para da kupim Ferrari, verovatno bih imao i da sipam u njega i da ga održavam. I Formulu 1 sam prestao da gledam kada su se pojavili ovi hibridni motori, pa kao da gledam trku kosačica za travu, a ne bolida. Dakle, kod sportskog automobila su bitne 2 stvari, ubrzanje i zvuk.

kele

pre 6 godina

Да ли је неко размишљао где ће да одлаже потрошене батерије. То је равно нуклеарном отпаду
(СЕНОВИЋ, 17. januar 2018 14:15)

A gdje trenutno odlažemo izduvne gasove? Da li još neko vjeruje da će nafte biti za 50 godina kad nas bude 10 milijardi? I ako je bude, mislite li da će koštati kao danas?

Demabog

pre 6 godina

Sta ce njima research and development kad mogu da idi okolo i ucenjuju vlade zemalja sa velikom nezaposlenoscu da im subsidizuju proizvodnju neisplativih modela. Brilijantno zapravo !

gle

pre 6 godina

Markjone, covece sada kada te cuju ovi nasi sta si rekao za teslu (da to svako moze) moraces da pocnes da se okreces iza sebe da te ne bi savatali negde iza coska... a sto se tice ev, to je danas samo trend, suvise su skupi da bi bili isplativi za voznju obicnim ljudima kojima je matematika najbitnija. Npr poredjenja radi vozilo sa konvencijalnim pogonom je barem 30-40% jeftinije od ev iste kategorije, tolika usteda ne moze da se napravi zato sto sada idete na struju, tj struja je gorivo. Potrebno je da tehnologija pravljenja bude jeftinija da bi bili isplativi obicnim ljudima, a za to je potrebno vreme i da se ukljuce veliki proizvodjaci a ne sano tamo neke start-up firme...

СЕНОВИЋ

pre 6 godina

Да ли је неко размишљао где ће да одлаже потрошене батерије. То је равно нуклеарном отпаду

Petar

pre 6 godina

Tacno je da su elektro-vozila ekološki čista što se tiče izduvnih gasova, ali nije mi jasno zbog čega se ne pominje jedna bitna činjenica, da će se upotrebom ekektro-vozila povećati potreba za električnom energijom koja se još uvek najviše proizvodi iz termoelektrana i nuklearnih elektrana, pa će se tako povećati zagađenje vazduha i taloženje nuklearnog otpada.

gogo

pre 6 godina

Dokle god Ima nafte ovo sa EA nema buducnost, a tek ovi sto zeljno iscekuju EA a pri tome u Srbiji jedva dodju do kola starih 10-15 god. I lome prste kad treba registrovati, e ti su mi najsimpaticniji....

Radovan

pre 6 godina

Za par godina će neko drugi da napravi kompletnu logistiku za napajanje električnih automobila.

Koliko sam uspeo da prevedem njegovu misao.
Inače FIAT ima rešenje elektro vozila. Ne sede oni skrštenih ruku.

nejak

pre 6 godina

Nokia je prosla tako jer se nije zastitila od Windows- a koji je bas zloban I na kraju nista nije uradio u telefonima. Fiat je poznat po pogonskim jedinicama, nee verujem da covek lupa gluposti, a I u pravu je jer oni rade na automobilima na vodonik. Japanci usavrsavaju vodonik I slabo razvijaju elektriku.

Misa

pre 6 godina

El automobili se sad forsiraju kao nekad dizeli, a vec sada se zna da ce doziveti goru sudbinu proterivanja od dizela jer ce ih zameniti nesto mnogo bolje i realnije.Fiat verovatno to razvija kao i neki drugi.

Bili

pre 6 godina

Covek je realan.

Poredjenje razvoja memorije i digitalnih aparata je u najmanju ruku smesno.

Naravno da je Kodak napravio gresku kada su se pojavili digitalni aparati, jer istorija njihovog razvoja nije bila duza od 10 godina i nije mogla, realno, da se sagleda buducnost tog razvoja.

Sa druge strane, baterije se razvijaju vec 100 godina i ocekivati neki bum u toj oblasti je naivno...

C i n i k

pre 6 godina

Bar za 50 g nema nikakve sanse da elktro auto zameni dizel. Pisem za Evropu,a za nas ni Nostradamus ne bi mogao da pogodi.
Neki su se naivno ponadali da se dizel "zabranjuje u EU, ili su pogresno razumeli ili su naivni. Tacno je, par gradova u FR i DE zabranili su ulaz u centar grada sa dizelom koji nema normu Euro 4 minimum, ali je sve to veoma daleko od "zabrane" na koju su mislili neki ovdasnji komentatori..Ti neki nasi komentatori ne misle o ekologiji nego im cista zavist na umu jer voze benzince i naivno misleci valjda da benzinac ne zagadjuje vazduh?

mikki

pre 6 godina

Ni meni nisu jasni hibridi sa dometom od 10-15 km.Cisto elektricni automobili zahtevaju veliku mrezu super punjaca.Po meni,buducnost je izmedju-vodonik.Danasnja proizvodnja je vise marketing za razmazene kupce,nesto novo,voze hibrid.Potrebna je citava analiza isplativosti- od proizvodnje vozila,eksploatacije pa do reciklaze da bi znali pravu racunicu.

Toronto.

pre 6 godina

@(Senna, 17. januar 2018 19:23)

Uz dužno poštovanje, očigledno da se nikada niste provozali u malo boljem el. vozilu, recimo Tesli S100. Ima malo više od godinu dana kako vozim S100D. Doduše, nisam imao prilike da vozim Ferari, ali kao referenca je dobar i Audi R8 V10 koii sam imao pre Tesle. Verujte, kada "zgazite" Teslu, zvuk motora vam uopšte ne nedostaje, uglavnom zbog urlanja od zadovoljstva i adrenalina. Možete li zamisliti da od 0 do 100 stižete za samo 2.5 sec. I to nije fabrička brojka u idealnim uslovima. To je veoma stvarno. Dok kažete jedan, dva .... i već letite. Posle Tesle, svi ostali automobili deluju kao taljige. Mogu samo da zamislim kako ide ona Rimčeva zver.

Ivan ZG

pre 6 godina

Glupi koreanci, japanci i njemci ulažu desetke milijardi eura, a evo pametnog talijana koji ne ulaže ni jedan euro u razvoj. Ma bravo.

Samo da vam pojasnim zašto svi ulažu u električne automobile. Određena je vrijednost CO2 koju smije ispuštati prosječan auto određene marke automobila. Mislim da se radi o 95 miligrama na kilometar. Za svaki miligram preko toga plaćat će se veliki penali. Zato je interesu svih kompanija, a naročito onih sa velikim motorima (BMW, Mercedes...) da imaju u prodaji električne automobile kako bi smanjili prosjek.
Bolje rečeno svaki električni auto omogućit će im prodaju 2-3 auta sa 200 KS.

i.e

pre 6 godina

A sta se desava s tehnologijom tj autobilima na kompresovani vazduh? Po meni je to odlicno resenje za gradske automobile. Odusevio sam se kad sam pogledao neku firmu iz Indije - Francuske koja je proizvela AIR CAR. Molim novinare da malo istraze tu temu, voleo bih da cujem sta se desava na tom polju.

EU Citizen

pre 6 godina

Ima potpuno pravo, električni automobili su tamo gde socijalistički i ekoteroristički lopovi načisto ne deru poreske obveznike sa besmislenim dotacijama za njih, i konkurenciju guše i sužavaju izbor onima koki neće struju nekim jezivim taksama, samo virtue signaling za milijarde, jer ta tehnologija prosto nije zrela nedostaje joj kljucni segment, dovoljno dobro skladištenje i dovoljno brzo punjenje. Šta će biti za deset godina, bog zna, interesantnih patenata i obećavajućih tehnologija ima dosta, ali dug je put do praktične primene i Fiat je ovde potpuno razuman i u pravu.

Jovan

pre 6 godina

ETO PRILIKE ZA SRBIJU NA ČELU SA VUČIĆEM... Da napravimo najbolji ElektroAuto pa da Ceo Svet dolazi u red za Naš Auto... Vučiću navali..!

dejanR

pre 6 godina

Super su električni automobili, ali na svetu nema dovoljno električne energije za njih. Obnovljivi izvori su šminka, jer mogu raditi samo u paru sa vrućom rezervom, a najbolje sa atomskim centralama. Paliti ugalj da bi se vozilo na struju je besmisleno i neefikasno, pa samim ti ekološka šteta je još veća.

T

pre 6 godina

@Mikki Hibridi imaju smisla zbog smanjenja izduvnih gasova. Kada auto stoji zaglavljen u saobracaju i/ili kada je motor u rezimu na niskom broju obrtaja, tada radi elektricni motor. I potrosnja je bolja, jer motor radi u Atkinsonovm ciklusu. On je slican postojecem ciklusu, a ima manju potrosnju, ali je jako los na niskom broju obrtaja. Kada imas dodatni elektricni motor, pa makar i sa malom baterijom, onda nema problema. Povezano sa time, motor retko radi u niskom broju obrtaja a to je upravo rezim kada je najlosije sagorevanje. Tako da hibridi imaju smisla, cak i kada nisu predvidjeni da se dopune na uticnicu i kada im je baterija mala. Steta sto cena nije manja. Da je VW ulagao u hibride umesto u dizel...

stosone

pre 6 godina

Ima potpuno pravo, električni automobili su tamo gde socijalistički i ekoteroristički lopovi načisto ne deru poreske obveznike sa besmislenim dotacijama za njih, i konkurenciju guše i sužavaju izbor onima koki neće struju nekim jezivim taksama, samo virtue signaling za milijarde, jer ta tehnologija prosto nije zrela nedostaje joj kljucni segment, dovoljno dobro skladištenje i dovoljno brzo punjenje. Šta će biti za deset godina, bog zna, interesantnih patenata i obećavajućih tehnologija ima dosta, ali dug je put do praktične primene i Fiat je ovde potpuno razuman i u pravu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (EU Citizen, 17. januar 2018 21:34)

Evo ga opet ovaj. Gde opet nadje socijaliste da pominjes u vesti o automobilima? Jel si isao skoro na kontrolu?

Beba

pre 6 godina

Treba voziti na gas, Putin kaze. Sa minimalnim zagadjenjem okoline (manjim od proizvodnje el. energije i baterija), uz postojecu tehnologiju bez skupih ulaganja. Ali, to ne odgovara onima koji su smislili da pomocu elektro automobila dodatno opljackaju kupce.

Gradjanin

pre 6 godina

Fiat ne zeli da napravi elektro auto jer ne moze da ima takvu zaradu kao na sadasnjim modelima. Recimo 500L bi trebao da se prodaje vec od 8000€, onda bi prodavali mnogo i pravili zaradu. Ovako, sve im se urusava i kupice ih kinezi

СЕНОВИЋ

pre 6 godina

Да ли је неко размишљао где ће да одлаже потрошене батерије. То је равно нуклеарном отпаду

C i n i k

pre 6 godina

Bar za 50 g nema nikakve sanse da elktro auto zameni dizel. Pisem za Evropu,a za nas ni Nostradamus ne bi mogao da pogodi.
Neki su se naivno ponadali da se dizel "zabranjuje u EU, ili su pogresno razumeli ili su naivni. Tacno je, par gradova u FR i DE zabranili su ulaz u centar grada sa dizelom koji nema normu Euro 4 minimum, ali je sve to veoma daleko od "zabrane" na koju su mislili neki ovdasnji komentatori..Ti neki nasi komentatori ne misle o ekologiji nego im cista zavist na umu jer voze benzince i naivno misleci valjda da benzinac ne zagadjuje vazduh?

Senna

pre 6 godina

Da kojim slučajem imam novca da kupim Ferrari kao što nemam, uvek bih birao onaj na benzin, nikako električni, jer ubrzanje je samo jedan segment superautomobila. Meni je od ubrzanja važniji zvuk koji takav automobil proizvodi, to je ono što diže adrenalin. Tačno je da elektroautomobili ubrzavaju bolje od automobila sa SUS motorima, tačno je da ih je isplativije voziti, ali ako već imam para da kupim Ferrari, verovatno bih imao i da sipam u njega i da ga održavam. I Formulu 1 sam prestao da gledam kada su se pojavili ovi hibridni motori, pa kao da gledam trku kosačica za travu, a ne bolida. Dakle, kod sportskog automobila su bitne 2 stvari, ubrzanje i zvuk.

gle

pre 6 godina

Markjone, covece sada kada te cuju ovi nasi sta si rekao za teslu (da to svako moze) moraces da pocnes da se okreces iza sebe da te ne bi savatali negde iza coska... a sto se tice ev, to je danas samo trend, suvise su skupi da bi bili isplativi za voznju obicnim ljudima kojima je matematika najbitnija. Npr poredjenja radi vozilo sa konvencijalnim pogonom je barem 30-40% jeftinije od ev iste kategorije, tolika usteda ne moze da se napravi zato sto sada idete na struju, tj struja je gorivo. Potrebno je da tehnologija pravljenja bude jeftinija da bi bili isplativi obicnim ljudima, a za to je potrebno vreme i da se ukljuce veliki proizvodjaci a ne sano tamo neke start-up firme...

Petar

pre 6 godina

Tacno je da su elektro-vozila ekološki čista što se tiče izduvnih gasova, ali nije mi jasno zbog čega se ne pominje jedna bitna činjenica, da će se upotrebom ekektro-vozila povećati potreba za električnom energijom koja se još uvek najviše proizvodi iz termoelektrana i nuklearnih elektrana, pa će se tako povećati zagađenje vazduha i taloženje nuklearnog otpada.

rani

pre 6 godina

Pa taman i da naprave električni automobil i taman da mi ga poklone, kako bi ga ja i ogromna većina ljudi punili? Živim u zgradi, daleko od svake utičnice, šta da radim? Da idem u romska naselja da se kačim na rasvetu? Nema svrhe, dok ne smisle punjenje, ne duže od 5 min!

Gross

pre 6 godina

Na žalost ovoliko divljenje Srba elektro automobilima nije zbog ekološke svesti (posto je ekološki ucinak jos uvek upitan), vec zbog zamisli da bi mogli skoro besplatno da se voze. Srbi su spremni na sve kad je novac u pitanju. Svi znate da nije redak slučaj da se ulje ispusti pored puta samo da bi se uštedelo par stotina dinara na servis. Da ne pricamo o vadjenju DPF filtera, to je za nas kao dobar dan.

Misa

pre 6 godina

El automobili se sad forsiraju kao nekad dizeli, a vec sada se zna da ce doziveti goru sudbinu proterivanja od dizela jer ce ih zameniti nesto mnogo bolje i realnije.Fiat verovatno to razvija kao i neki drugi.

Sasha

pre 6 godina

Podseca na one izjave kada su se Gejts pitao sta ce nam vise od 640K RAM, pa je na kraju shvatio. Pretpostavljam da su se razni bunili i cemu SUS motori kada takva vozila idu jako brzo, moze da se pogine (pa su bila smesna ogranicenja od 2mph), treba im gorivo (a konja samo nahranis) itd. Danas bas i ne vidjam tako puno konja po ulicama.

Bili

pre 6 godina

Covek je realan.

Poredjenje razvoja memorije i digitalnih aparata je u najmanju ruku smesno.

Naravno da je Kodak napravio gresku kada su se pojavili digitalni aparati, jer istorija njihovog razvoja nije bila duza od 10 godina i nije mogla, realno, da se sagleda buducnost tog razvoja.

Sa druge strane, baterije se razvijaju vec 100 godina i ocekivati neki bum u toj oblasti je naivno...

dejanR

pre 6 godina

Super su električni automobili, ali na svetu nema dovoljno električne energije za njih. Obnovljivi izvori su šminka, jer mogu raditi samo u paru sa vrućom rezervom, a najbolje sa atomskim centralama. Paliti ugalj da bi se vozilo na struju je besmisleno i neefikasno, pa samim ti ekološka šteta je još veća.

kele

pre 6 godina

Да ли је неко размишљао где ће да одлаже потрошене батерије. То је равно нуклеарном отпаду
(СЕНОВИЋ, 17. januar 2018 14:15)

A gdje trenutno odlažemo izduvne gasove? Da li još neko vjeruje da će nafte biti za 50 godina kad nas bude 10 milijardi? I ako je bude, mislite li da će koštati kao danas?

nejak

pre 6 godina

Nokia je prosla tako jer se nije zastitila od Windows- a koji je bas zloban I na kraju nista nije uradio u telefonima. Fiat je poznat po pogonskim jedinicama, nee verujem da covek lupa gluposti, a I u pravu je jer oni rade na automobilima na vodonik. Japanci usavrsavaju vodonik I slabo razvijaju elektriku.

Demabog

pre 6 godina

Sta ce njima research and development kad mogu da idi okolo i ucenjuju vlade zemalja sa velikom nezaposlenoscu da im subsidizuju proizvodnju neisplativih modela. Brilijantno zapravo !

gogo

pre 6 godina

Dokle god Ima nafte ovo sa EA nema buducnost, a tek ovi sto zeljno iscekuju EA a pri tome u Srbiji jedva dodju do kola starih 10-15 god. I lome prste kad treba registrovati, e ti su mi najsimpaticniji....

mikki

pre 6 godina

Ni meni nisu jasni hibridi sa dometom od 10-15 km.Cisto elektricni automobili zahtevaju veliku mrezu super punjaca.Po meni,buducnost je izmedju-vodonik.Danasnja proizvodnja je vise marketing za razmazene kupce,nesto novo,voze hibrid.Potrebna je citava analiza isplativosti- od proizvodnje vozila,eksploatacije pa do reciklaze da bi znali pravu racunicu.

Toronto.

pre 6 godina

@(Senna, 17. januar 2018 19:23)

Uz dužno poštovanje, očigledno da se nikada niste provozali u malo boljem el. vozilu, recimo Tesli S100. Ima malo više od godinu dana kako vozim S100D. Doduše, nisam imao prilike da vozim Ferari, ali kao referenca je dobar i Audi R8 V10 koii sam imao pre Tesle. Verujte, kada "zgazite" Teslu, zvuk motora vam uopšte ne nedostaje, uglavnom zbog urlanja od zadovoljstva i adrenalina. Možete li zamisliti da od 0 do 100 stižete za samo 2.5 sec. I to nije fabrička brojka u idealnim uslovima. To je veoma stvarno. Dok kažete jedan, dva .... i već letite. Posle Tesle, svi ostali automobili deluju kao taljige. Mogu samo da zamislim kako ide ona Rimčeva zver.

EU Citizen

pre 6 godina

Ima potpuno pravo, električni automobili su tamo gde socijalistički i ekoteroristički lopovi načisto ne deru poreske obveznike sa besmislenim dotacijama za njih, i konkurenciju guše i sužavaju izbor onima koki neće struju nekim jezivim taksama, samo virtue signaling za milijarde, jer ta tehnologija prosto nije zrela nedostaje joj kljucni segment, dovoljno dobro skladištenje i dovoljno brzo punjenje. Šta će biti za deset godina, bog zna, interesantnih patenata i obećavajućih tehnologija ima dosta, ali dug je put do praktične primene i Fiat je ovde potpuno razuman i u pravu.

Joc@

pre 6 godina

U sportskoj varijanti EV ima jednu najvažniju moćnu prednost nad SUSV - ubrzanje. Kada vozač La Ferarija doživi da ga iza sebe ostavljaju konkurentski supersportski E modeli, poželeće da i njegov La Ferari može tako da povuče. Ili će ga zameniti. Jer, ono što se najviše zamera EV, autonomija, za sportska vozila nije tako bitno. Malo ko sa takvim EV radi kao trgovački putnik prelazeći dnevno i po 1000 km.

Jovan

pre 6 godina

ETO PRILIKE ZA SRBIJU NA ČELU SA VUČIĆEM... Da napravimo najbolji ElektroAuto pa da Ceo Svet dolazi u red za Naš Auto... Vučiću navali..!

Beba

pre 6 godina

Treba voziti na gas, Putin kaze. Sa minimalnim zagadjenjem okoline (manjim od proizvodnje el. energije i baterija), uz postojecu tehnologiju bez skupih ulaganja. Ali, to ne odgovara onima koji su smislili da pomocu elektro automobila dodatno opljackaju kupce.

Radovan

pre 6 godina

Za par godina će neko drugi da napravi kompletnu logistiku za napajanje električnih automobila.

Koliko sam uspeo da prevedem njegovu misao.
Inače FIAT ima rešenje elektro vozila. Ne sede oni skrštenih ruku.

Ivan ZG

pre 6 godina

Glupi koreanci, japanci i njemci ulažu desetke milijardi eura, a evo pametnog talijana koji ne ulaže ni jedan euro u razvoj. Ma bravo.

Samo da vam pojasnim zašto svi ulažu u električne automobile. Određena je vrijednost CO2 koju smije ispuštati prosječan auto određene marke automobila. Mislim da se radi o 95 miligrama na kilometar. Za svaki miligram preko toga plaćat će se veliki penali. Zato je interesu svih kompanija, a naročito onih sa velikim motorima (BMW, Mercedes...) da imaju u prodaji električne automobile kako bi smanjili prosjek.
Bolje rečeno svaki električni auto omogućit će im prodaju 2-3 auta sa 200 KS.

i.e

pre 6 godina

A sta se desava s tehnologijom tj autobilima na kompresovani vazduh? Po meni je to odlicno resenje za gradske automobile. Odusevio sam se kad sam pogledao neku firmu iz Indije - Francuske koja je proizvela AIR CAR. Molim novinare da malo istraze tu temu, voleo bih da cujem sta se desava na tom polju.

T

pre 6 godina

@Mikki Hibridi imaju smisla zbog smanjenja izduvnih gasova. Kada auto stoji zaglavljen u saobracaju i/ili kada je motor u rezimu na niskom broju obrtaja, tada radi elektricni motor. I potrosnja je bolja, jer motor radi u Atkinsonovm ciklusu. On je slican postojecem ciklusu, a ima manju potrosnju, ali je jako los na niskom broju obrtaja. Kada imas dodatni elektricni motor, pa makar i sa malom baterijom, onda nema problema. Povezano sa time, motor retko radi u niskom broju obrtaja a to je upravo rezim kada je najlosije sagorevanje. Tako da hibridi imaju smisla, cak i kada nisu predvidjeni da se dopune na uticnicu i kada im je baterija mala. Steta sto cena nije manja. Da je VW ulagao u hibride umesto u dizel...

Gradjanin

pre 6 godina

Fiat ne zeli da napravi elektro auto jer ne moze da ima takvu zaradu kao na sadasnjim modelima. Recimo 500L bi trebao da se prodaje vec od 8000€, onda bi prodavali mnogo i pravili zaradu. Ovako, sve im se urusava i kupice ih kinezi

stosone

pre 6 godina

Ima potpuno pravo, električni automobili su tamo gde socijalistički i ekoteroristički lopovi načisto ne deru poreske obveznike sa besmislenim dotacijama za njih, i konkurenciju guše i sužavaju izbor onima koki neće struju nekim jezivim taksama, samo virtue signaling za milijarde, jer ta tehnologija prosto nije zrela nedostaje joj kljucni segment, dovoljno dobro skladištenje i dovoljno brzo punjenje. Šta će biti za deset godina, bog zna, interesantnih patenata i obećavajućih tehnologija ima dosta, ali dug je put do praktične primene i Fiat je ovde potpuno razuman i u pravu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (EU Citizen, 17. januar 2018 21:34)

Evo ga opet ovaj. Gde opet nadje socijaliste da pominjes u vesti o automobilima? Jel si isao skoro na kontrolu?