Sreda, 17.01.2018.

08:09

Stiže prvi novac od restitucije, do 500.000 EUR

Budžetom za ovu godinu predviđene su dve milijarde dinara za obeštećenje vlasnika ili naslednika čija je imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata.

Izvor: Tanjug

Stiže prvi novac od restitucije, do 500.000 EUR IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

zbunjen

pre 6 godina

Da li ovo znaci na primer da ako je deda vlasnik zgrade u kojoj ima 10-14 stanova da ce od drzave maksimalno dobiti 500 hiljada evra iako recimo ta sama zgrada i stanovi vrede pa barem duplo? Sta se desava sa poznatim Miticem ( Miticeva rupa na Slaviji) ciji je potez od Slavije do Terazija pa to vredi sigurno vise od 500 hiljada.

Sa druge strane, vrlo mi je jasno da tih dedinih 14 stanova, ne mogu ljudi da idu na ulicu ali zasto dobiti pola a ne sve? Nista mi nije jasno. Ne ulazimo u to odakle njoj vec zasto se ne vrati sve?

Rade

pre 6 godina

Svi vlasnici u svoje objekte, na svoju zemlju,a država neka po simbolicnoj ceni isplati sadašnje vlasnike ili korisnike imovine.Opet sve na pleća crnog naroda.

milam

pre 6 godina

onima sto su im precima uzeli imovinu treba vratiti bez ikakvog razmisljanja. ALI sta ce oni cije su zivote oduzeli?!?! za to se ne dobija nista?!?! nema pravde na ovom svetu ni malo!

student

pre 6 godina

Komšinica koja radi u agenciji za restituciju je izračula na osnovu broja predmeta i brzine kojom se rešavaju predmeti, da će oni ovim tempom sve predmete rešiti za 140 godina... Šta dalje reći, gomila neradnika u agenciji...

Pitanjce

pre 6 godina

Interesantno 2 milijarde S za sve ?

Imam utisak da je samo fabrika aviona Rogozarski, koju je

premudri Tito sa oslobodiocima i njihovim neslucenim znanjem

modifikovao u fabriku kuglicnih lezajeva, a premudre nove vlasti

upravo prodaju apartmane sa tog placa koji su privatizovale

posle nehoticnog pozara na ostatcima IKLa....

Za dobrog novinara eto teme, koliku je naknadu predvidela

nasa vlast za naslednike Rogozarskog, proizvodjaca lovca IK 3 ?

Dosen

pre 6 godina

Molio bih novinare zarad istine, da napisu koliko ce drzava, odnosno gradjani platiti ovaj bezobrazluk sa toalet obveznicama. Naime niko, ali niko od nas ostecenih nece prihvatiti obestecenje u vrednosti nekoliko procenata na 12 godina! Svi do jednog, kad se agencija bide usudila da nam posalje ta sramna resenja, tuzicemo drzavu i na Strazburu sigurno dobiti sud! To se desilo u Rumuniji. Tada ce nam u novcu morati platiti sve sa kamatama. Tajniznos moze dostici vise stotina milijardi evra!!!! Sud dobijamo sigurno jer ovak sramotni zakon krsi Ustav, clan 21 o jednakosti prava. Ne moze jedan zakon za crkve koji je posten, i ovaj bedan za gradjane!!! Novinari, napisite koliko ce gradjani da plate ukoliko se hitno zakon ne izjednaci sancrkvenim i uvede supstitucija! Ovako se samo ponavlja Sekuliceva mantra o bezvrednin obveznicama koja vredja razum, vredja nase pretke koje su komunisti streljali bez suda unistivsi zivote generacijama! Srbija sada kakva je nikakva je zbog toga sto nismo osudili zlocine komunistani sto UDBA vlada i sada.

Dejan

pre 6 godina

Najvecu gresku su uradili sa polj.zemljistem jer su u opstinama gde je bila komasacija vratilideo zemlje a udrugim nisu ,pa gde je vraceno 1ha to je 10000e a gde nije vredece taj 1ha 500e i to na 12g i samim tim postupkom su omogucili pravnu osnovu za tuzbu strazburu advokati vec spremaju tuzbe uz 20 procensta utuzenja koje ce uvecati kamate troskovi advokata i suda ali ja sam vec dao nalog advokatu da sprema tuzbu zbog razlicitog tretmana.

Lepo ozelenela trava da pasemo....

pre 6 godina

"Ма само ви дајте наше паре потомцима сарадника окупатора и активним учесницима окупације. Нама Немачка никада није исплатила ратну одштету. На одштету од бомбардовања исто тако не можемо да рачунамо, а само те две одштете би биле стотине милијарди евра."
(комша, 17. januar 2018 10:02)
Evo ga! Tipičan predstavnik struje "Da i ja nešto kažem za "Dnevnik" Komšo, ratna odšteta za celu SFRJ, uključujući i Srbiju je rešena početkom sedamdesetih fodina prošlog veka sporazumom Tito - Vili Brant, kojim je Jugoslaviji data pomoć od milijardu Nemačkih maraka (zbog neefikasne privrede i prekomerne potrošnje - ista situacija kao i danas) i finansuranje izgradnje nuklearne elektrane "Krško" koja je bila zajednički projekat Republika Slovenije i Hrvatske, a koordinator izgradnje je bio Josip Vrhovec visoki funkcioner komunističke partije Jugoslavije, Hrvatski kadar. Dakle, Srbija je dobila šupalj nos do očiju od tih para i pusti ti, Komšo, nas na miru sa našom impvinom. Idi u Kuću cveća na Kaplarov grob, pa se njemu žali! I, obavezno da poneseš buket crvenih ruža.

kisa

pre 6 godina

Suma novca koju je vlast odredila je u naj manju ruku smesna. Dve milijarde dinara ako se ne varam je oko 17 miliona Evra. Koliko to obestecenika moze da pokrije ako samo nama drzava duguje jedan milion procenjeno? Magla za oci izgleda mi i ovaj put, i sa ovom vlascu. Zatim, drzava je odredila ogranicenje od 500 000 za obestecenike kojima vlasnistva ne mogu biti vracena u prirodno obliku. Sta to znaci? U prvom redu da je drzava ne pravedna prema svojim gradjanima jer je onima kojima je vratila u prirodnom obliku, vratila 100% obestecenje, dok ce nama ostalima vratiti umanjeno, u nasem slucaju 50%?!? Koji zakon jedne drzave sme da tretira svoje gradjane ne jednako? Takodje sta znace obveznice sa godina rokom u poredjenju sa nekretninama vracenim u naturi. I sta znaci ne mogucnost vracanja u naturalnom obliku? Na nasoj zemlji, radi primera iznosim ovde, jeste planirano to i to u buducnosti, ali se jos ne desava, a zemlja lezi te lezi. U Srbiji je sada kapitalizam i ne razumem zasto mi kao stari vlasnici ne mozemo da povratimo u prirodnom obliku, pa da onda buduce izgradnje pregovaraju sa nama originalnim vlasnicima, a ne gradskim institucijama koje imaju pravo na spekulacije (ko im je dao?), kao sto je to svuda u svetu u kapitalizmu (ne da sam veliki pobornik istog) gde svaka buduca intervencija pregovara sa vlasnikom zemlje.
Da pomenem kako je po njihovim recima Agenciji za restituciju potrebno 5 godina da sredi arhiv i prebaci na digitalne nosace. 5 godina!!! Smesno.

Dr. Beli

pre 6 godina

Ustani Tito, molim te. Svu tu imovinu je drzava posle Drugog svetskog rata oduzimala velikim gazdama jer su im radnici tj. robovi radili od jutra do mraka za bukvalno dva kila brasna. Zato im je oduzimana i ako je. E sada doslo novo vreme a u stvari isto kao u vreme robova. Radi se kod gazda za 200 evra bez staza, god odmora, prava na bolovanje. A nije vam valjao Tito. Tito je mislio na narod, uveo besplatno skolovanje i zdravstvenu zastiti, radno vreme od 7 do 15 čas, drugovi...uh pardon, gospodo draga. Sada kad se vrati nekom 500000 evra pa otvori firmu i zaposli roba da mu rinta za 200 evra. Tako nam i treba. Pozdrav.

koje "vase" pare?

pre 6 godina

Ма само ви дајте наше паре потомцима сарадника окупатора и активним учесницима окупације. Нама Немачка никада није исплатила ратну одштету. На одштету од бомбардовања исто тако не можемо да рачунамо, а само те две одштете би биле стотине милијарди евра.
(комша, 17. januar 2018 10:02)

Ovo je toliko bezobrazna izjava koja verovatno potice od nekoga ko nema pojma sta restitucija predstavlja i verovatno je potomak onih sto su otimali, a mozda jos uvek uziva u necijoj tudjoj imovini. Za vasu informaciju gosn. komso, jedan od milion dokumenata iz bezbroj arhiva koje treba skupiti i priloziti je dokaz da onaj kome se vraca imovina nije bio saradnik okupatora. Verovali ili ne ali komunisti su uzimali sta im se htelo i sta im je trebalo, a trebalo im je sve! Ono sto je oteto treba da se vrati. A cak i to sto ce vratiti nece biti ni priblizno stvarnoj vrednosti, da ne govorimo o tome kolika bi kamata trebalo da bude kada neko 70 godina koristi vasu zemlju ili izdaje vas stan. To je nemerljiva steta koja je naneta i jos treba da dobijemo u nekim obveznica na rate u narednih 15 godina i na to da placamo porez. Pa to je ne pljacka nego razbojnistvo koje ce zavrsiti u Strazburu. A vi( namerno malim) ste izuzetno bezobrazan covek.

Zoran

pre 6 godina

"Država ima svoje limite u pogledu finansija i imovine, te se i restitucija kreće u okviru realnih mogućnosti države, kaže Sekulić, navodeći da je vlasnicima ili naslednicima Zakonom ograničena isplata obeštećenja do 500.000 evra."

Izjava da je država "limitirana" što se tiče imovine je prevara. Zar nije popis državne imovine odlagan i PONOVO odložen do 2020. baš iz razloga da se ne zna šta tačno država poseduje? I zar to nije namerno urađeno da se podmire tajkuni i lovci u mutnom bliski vlastima?

Sekuliću, vidimo se u Strazburu a tamo ćete ti i tvoji poslodavci drugu pesmu da pevate. Umesto što teret i te, tako bedne, novčane naknade koji liči na davanje deci kinte za bioskop, pada na teret poreskih obveznika pa i na moj vlastiti teret(znači ja tu sam sebi vraćam nešto što je moje), treba državnu imovinu podeliti potražiocima a ne tajkunima, secikesama i zulumćarima koje Vućić malo kao fol hapsi pa im posle džaba dodeljuje pola "Autokomande" da zidaju šta im se prohte i prave enormne profite!

Ivan

pre 6 godina

Ovo je neverovatno spor proces. Zahtev sam podneo 2013. godine. Za 5 godine nismo se mrdnuli sa mrtve tačke, niti ikoga interesuje da rešava predmete. Sistem rešavanja predmeta ide ovako: Putem email-a zakazujete telefonski razgovor sa savetnikom. Onda vam posle nedelju dana neko iz Kancelarije za restituciju zakaže telefonski razgovor sa savetnikom u tačno određeno vreme. Kada se čujete s njim on vam kaže da će vas kontaktirati ako mu budu potrebne dodatne informacije. Naravno, ne kontaktira vas. Onda sve ponovo. Zakazivanje, telefonski poziv i opet ništa. Tako ja radim od decembra 2016. I ništa. Nikome ne pada na pamet da reši predmet za koji je dostavljena sva dokumentacija. Poslednji put mi je savetnik rekao da čeka da geometar iz Beograda bude slobodan kako bi zajedno izašli na teren i izvršili uviđaj. Kada sam pitao kada će to biti rekao je: "Gospodine, kako ja to mogu da znam? Kad bude - biće. Da li u februaru, mart, ne znam. Ne zavisi od mene nego od geometra". Baš briga njega i njegovog geometra, jedinog na ovom svetu koji je "sposoban" da uradi uviđaj za to što se oduzeta imovina mojih predaka izdaje i još uvek na njoj neko doooobrooo zarađuje.
Najpre su bile ubice svojih sugrađana, pa barabe koje su izvršile otimačinu, a sada su postavili neradnike da reše problem sa otimačinom. Ili im zabranili da rešavaju probleme. Meni se isto hvata.

šta reći

pre 6 godina

To nije priblizno onome sto je oduzeto mojoj porodici, a nazalost nece da vrate nesto sto moze, jer je crvena.banda sagradila neke zgrade...

комша

pre 6 godina

Ма само ви дајте наше паре потомцима сарадника окупатора и активним учесницима окупације. Нама Немачка никада није исплатила ратну одштету. На одштету од бомбардовања исто тако не можемо да рачунамо, а само те две одштете би биле стотине милијарди евра.

Iza brda

pre 6 godina

Nema koeficijenta! Samo tržišna vrednost nekretnine, zemlje, fabrike koju morate da isplatite. Ne može, ako oduzet stan na današnji dan vredi 100 dinara na tržištu, da država odredi koeficijent da vredi 10 dinara. Uostalom , Strazbur će poslednji da donese presudu. Vi to (država Srbija) niste u stanju, a i nećete jer većina vas živi u oduzetoj imovini.

argo

pre 6 godina

otvaranje db-ovih arhiva ne kosta nista, a opet Srbija je jedina istocnoevropska zemlja koja nije otvorila arhive svoje opresorske sluzbe. Zato sto je ista ekipa i dalje tu. Tako da uzmite tih 170 miliona evra nazad (iliti par zgrada u Beogradu) jer dok ne raskstite sa dbom, niko vam ne veruje, ni domaci ni strani.

milann

pre 6 godina

Ovu priču smo čitali u avgustu prošle godine sa najavom da će Vlada Srbije doneti Odluku o koeficijentu u septembru prošle godine. Od tada ništa niste uradili. Ajte već jednom..počnite sa isplatom .

Lopovluk je igra u kojoj, na kraju, uvek pobedjuju politicari i njihovi finansijeri

pre 6 godina

Lopovska posla ! Zasto poreski obveznici placaju ono sto su sesta licka i ostali oslobodioci ukrali vlasnicima,koristili sezdeset godina i na kraju ostavili svojoj deci ? A dve milijarde dinara godisnje je smesna suma u odnosu na primer samo na povecanje poreza na imovinu gradjana Srbije u poslednjih desetak godina !

Lopovluk je igra u kojoj, na kraju, uvek pobedjuju politicari i njihovi finansijeri

pre 6 godina

Lopovska posla ! Zasto poreski obveznici placaju ono sto su sesta licka i ostali oslobodioci ukrali vlasnicima,koristili sezdeset godina i na kraju ostavili svojoj deci ? A dve milijarde dinara godisnje je smesna suma u odnosu na primer samo na povecanje poreza na imovinu gradjana Srbije u poslednjih desetak godina !

Zoran

pre 6 godina

"Država ima svoje limite u pogledu finansija i imovine, te se i restitucija kreće u okviru realnih mogućnosti države, kaže Sekulić, navodeći da je vlasnicima ili naslednicima Zakonom ograničena isplata obeštećenja do 500.000 evra."

Izjava da je država "limitirana" što se tiče imovine je prevara. Zar nije popis državne imovine odlagan i PONOVO odložen do 2020. baš iz razloga da se ne zna šta tačno država poseduje? I zar to nije namerno urađeno da se podmire tajkuni i lovci u mutnom bliski vlastima?

Sekuliću, vidimo se u Strazburu a tamo ćete ti i tvoji poslodavci drugu pesmu da pevate. Umesto što teret i te, tako bedne, novčane naknade koji liči na davanje deci kinte za bioskop, pada na teret poreskih obveznika pa i na moj vlastiti teret(znači ja tu sam sebi vraćam nešto što je moje), treba državnu imovinu podeliti potražiocima a ne tajkunima, secikesama i zulumćarima koje Vućić malo kao fol hapsi pa im posle džaba dodeljuje pola "Autokomande" da zidaju šta im se prohte i prave enormne profite!

Ivan

pre 6 godina

Ovo je neverovatno spor proces. Zahtev sam podneo 2013. godine. Za 5 godine nismo se mrdnuli sa mrtve tačke, niti ikoga interesuje da rešava predmete. Sistem rešavanja predmeta ide ovako: Putem email-a zakazujete telefonski razgovor sa savetnikom. Onda vam posle nedelju dana neko iz Kancelarije za restituciju zakaže telefonski razgovor sa savetnikom u tačno određeno vreme. Kada se čujete s njim on vam kaže da će vas kontaktirati ako mu budu potrebne dodatne informacije. Naravno, ne kontaktira vas. Onda sve ponovo. Zakazivanje, telefonski poziv i opet ništa. Tako ja radim od decembra 2016. I ništa. Nikome ne pada na pamet da reši predmet za koji je dostavljena sva dokumentacija. Poslednji put mi je savetnik rekao da čeka da geometar iz Beograda bude slobodan kako bi zajedno izašli na teren i izvršili uviđaj. Kada sam pitao kada će to biti rekao je: "Gospodine, kako ja to mogu da znam? Kad bude - biće. Da li u februaru, mart, ne znam. Ne zavisi od mene nego od geometra". Baš briga njega i njegovog geometra, jedinog na ovom svetu koji je "sposoban" da uradi uviđaj za to što se oduzeta imovina mojih predaka izdaje i još uvek na njoj neko doooobrooo zarađuje.
Najpre su bile ubice svojih sugrađana, pa barabe koje su izvršile otimačinu, a sada su postavili neradnike da reše problem sa otimačinom. Ili im zabranili da rešavaju probleme. Meni se isto hvata.

Iza brda

pre 6 godina

Nema koeficijenta! Samo tržišna vrednost nekretnine, zemlje, fabrike koju morate da isplatite. Ne može, ako oduzet stan na današnji dan vredi 100 dinara na tržištu, da država odredi koeficijent da vredi 10 dinara. Uostalom , Strazbur će poslednji da donese presudu. Vi to (država Srbija) niste u stanju, a i nećete jer većina vas živi u oduzetoj imovini.

koje "vase" pare?

pre 6 godina

Ма само ви дајте наше паре потомцима сарадника окупатора и активним учесницима окупације. Нама Немачка никада није исплатила ратну одштету. На одштету од бомбардовања исто тако не можемо да рачунамо, а само те две одштете би биле стотине милијарди евра.
(комша, 17. januar 2018 10:02)

Ovo je toliko bezobrazna izjava koja verovatno potice od nekoga ko nema pojma sta restitucija predstavlja i verovatno je potomak onih sto su otimali, a mozda jos uvek uziva u necijoj tudjoj imovini. Za vasu informaciju gosn. komso, jedan od milion dokumenata iz bezbroj arhiva koje treba skupiti i priloziti je dokaz da onaj kome se vraca imovina nije bio saradnik okupatora. Verovali ili ne ali komunisti su uzimali sta im se htelo i sta im je trebalo, a trebalo im je sve! Ono sto je oteto treba da se vrati. A cak i to sto ce vratiti nece biti ni priblizno stvarnoj vrednosti, da ne govorimo o tome kolika bi kamata trebalo da bude kada neko 70 godina koristi vasu zemlju ili izdaje vas stan. To je nemerljiva steta koja je naneta i jos treba da dobijemo u nekim obveznica na rate u narednih 15 godina i na to da placamo porez. Pa to je ne pljacka nego razbojnistvo koje ce zavrsiti u Strazburu. A vi( namerno malim) ste izuzetno bezobrazan covek.

argo

pre 6 godina

otvaranje db-ovih arhiva ne kosta nista, a opet Srbija je jedina istocnoevropska zemlja koja nije otvorila arhive svoje opresorske sluzbe. Zato sto je ista ekipa i dalje tu. Tako da uzmite tih 170 miliona evra nazad (iliti par zgrada u Beogradu) jer dok ne raskstite sa dbom, niko vam ne veruje, ni domaci ni strani.

šta reći

pre 6 godina

To nije priblizno onome sto je oduzeto mojoj porodici, a nazalost nece da vrate nesto sto moze, jer je crvena.banda sagradila neke zgrade...

Dosen

pre 6 godina

Molio bih novinare zarad istine, da napisu koliko ce drzava, odnosno gradjani platiti ovaj bezobrazluk sa toalet obveznicama. Naime niko, ali niko od nas ostecenih nece prihvatiti obestecenje u vrednosti nekoliko procenata na 12 godina! Svi do jednog, kad se agencija bide usudila da nam posalje ta sramna resenja, tuzicemo drzavu i na Strazburu sigurno dobiti sud! To se desilo u Rumuniji. Tada ce nam u novcu morati platiti sve sa kamatama. Tajniznos moze dostici vise stotina milijardi evra!!!! Sud dobijamo sigurno jer ovak sramotni zakon krsi Ustav, clan 21 o jednakosti prava. Ne moze jedan zakon za crkve koji je posten, i ovaj bedan za gradjane!!! Novinari, napisite koliko ce gradjani da plate ukoliko se hitno zakon ne izjednaci sancrkvenim i uvede supstitucija! Ovako se samo ponavlja Sekuliceva mantra o bezvrednin obveznicama koja vredja razum, vredja nase pretke koje su komunisti streljali bez suda unistivsi zivote generacijama! Srbija sada kakva je nikakva je zbog toga sto nismo osudili zlocine komunistani sto UDBA vlada i sada.

Lepo ozelenela trava da pasemo....

pre 6 godina

"Ма само ви дајте наше паре потомцима сарадника окупатора и активним учесницима окупације. Нама Немачка никада није исплатила ратну одштету. На одштету од бомбардовања исто тако не можемо да рачунамо, а само те две одштете би биле стотине милијарди евра."
(комша, 17. januar 2018 10:02)
Evo ga! Tipičan predstavnik struje "Da i ja nešto kažem za "Dnevnik" Komšo, ratna odšteta za celu SFRJ, uključujući i Srbiju je rešena početkom sedamdesetih fodina prošlog veka sporazumom Tito - Vili Brant, kojim je Jugoslaviji data pomoć od milijardu Nemačkih maraka (zbog neefikasne privrede i prekomerne potrošnje - ista situacija kao i danas) i finansuranje izgradnje nuklearne elektrane "Krško" koja je bila zajednički projekat Republika Slovenije i Hrvatske, a koordinator izgradnje je bio Josip Vrhovec visoki funkcioner komunističke partije Jugoslavije, Hrvatski kadar. Dakle, Srbija je dobila šupalj nos do očiju od tih para i pusti ti, Komšo, nas na miru sa našom impvinom. Idi u Kuću cveća na Kaplarov grob, pa se njemu žali! I, obavezno da poneseš buket crvenih ruža.

milann

pre 6 godina

Ovu priču smo čitali u avgustu prošle godine sa najavom da će Vlada Srbije doneti Odluku o koeficijentu u septembru prošle godine. Od tada ništa niste uradili. Ajte već jednom..počnite sa isplatom .

student

pre 6 godina

Komšinica koja radi u agenciji za restituciju je izračula na osnovu broja predmeta i brzine kojom se rešavaju predmeti, da će oni ovim tempom sve predmete rešiti za 140 godina... Šta dalje reći, gomila neradnika u agenciji...

kisa

pre 6 godina

Suma novca koju je vlast odredila je u naj manju ruku smesna. Dve milijarde dinara ako se ne varam je oko 17 miliona Evra. Koliko to obestecenika moze da pokrije ako samo nama drzava duguje jedan milion procenjeno? Magla za oci izgleda mi i ovaj put, i sa ovom vlascu. Zatim, drzava je odredila ogranicenje od 500 000 za obestecenike kojima vlasnistva ne mogu biti vracena u prirodno obliku. Sta to znaci? U prvom redu da je drzava ne pravedna prema svojim gradjanima jer je onima kojima je vratila u prirodnom obliku, vratila 100% obestecenje, dok ce nama ostalima vratiti umanjeno, u nasem slucaju 50%?!? Koji zakon jedne drzave sme da tretira svoje gradjane ne jednako? Takodje sta znace obveznice sa godina rokom u poredjenju sa nekretninama vracenim u naturi. I sta znaci ne mogucnost vracanja u naturalnom obliku? Na nasoj zemlji, radi primera iznosim ovde, jeste planirano to i to u buducnosti, ali se jos ne desava, a zemlja lezi te lezi. U Srbiji je sada kapitalizam i ne razumem zasto mi kao stari vlasnici ne mozemo da povratimo u prirodnom obliku, pa da onda buduce izgradnje pregovaraju sa nama originalnim vlasnicima, a ne gradskim institucijama koje imaju pravo na spekulacije (ko im je dao?), kao sto je to svuda u svetu u kapitalizmu (ne da sam veliki pobornik istog) gde svaka buduca intervencija pregovara sa vlasnikom zemlje.
Da pomenem kako je po njihovim recima Agenciji za restituciju potrebno 5 godina da sredi arhiv i prebaci na digitalne nosace. 5 godina!!! Smesno.

Pitanjce

pre 6 godina

Interesantno 2 milijarde S za sve ?

Imam utisak da je samo fabrika aviona Rogozarski, koju je

premudri Tito sa oslobodiocima i njihovim neslucenim znanjem

modifikovao u fabriku kuglicnih lezajeva, a premudre nove vlasti

upravo prodaju apartmane sa tog placa koji su privatizovale

posle nehoticnog pozara na ostatcima IKLa....

Za dobrog novinara eto teme, koliku je naknadu predvidela

nasa vlast za naslednike Rogozarskog, proizvodjaca lovca IK 3 ?

Dejan

pre 6 godina

Najvecu gresku su uradili sa polj.zemljistem jer su u opstinama gde je bila komasacija vratilideo zemlje a udrugim nisu ,pa gde je vraceno 1ha to je 10000e a gde nije vredece taj 1ha 500e i to na 12g i samim tim postupkom su omogucili pravnu osnovu za tuzbu strazburu advokati vec spremaju tuzbe uz 20 procensta utuzenja koje ce uvecati kamate troskovi advokata i suda ali ja sam vec dao nalog advokatu da sprema tuzbu zbog razlicitog tretmana.

milam

pre 6 godina

onima sto su im precima uzeli imovinu treba vratiti bez ikakvog razmisljanja. ALI sta ce oni cije su zivote oduzeli?!?! za to se ne dobija nista?!?! nema pravde na ovom svetu ni malo!

Dr. Beli

pre 6 godina

Ustani Tito, molim te. Svu tu imovinu je drzava posle Drugog svetskog rata oduzimala velikim gazdama jer su im radnici tj. robovi radili od jutra do mraka za bukvalno dva kila brasna. Zato im je oduzimana i ako je. E sada doslo novo vreme a u stvari isto kao u vreme robova. Radi se kod gazda za 200 evra bez staza, god odmora, prava na bolovanje. A nije vam valjao Tito. Tito je mislio na narod, uveo besplatno skolovanje i zdravstvenu zastiti, radno vreme od 7 do 15 čas, drugovi...uh pardon, gospodo draga. Sada kad se vrati nekom 500000 evra pa otvori firmu i zaposli roba da mu rinta za 200 evra. Tako nam i treba. Pozdrav.

комша

pre 6 godina

Ма само ви дајте наше паре потомцима сарадника окупатора и активним учесницима окупације. Нама Немачка никада није исплатила ратну одштету. На одштету од бомбардовања исто тако не можемо да рачунамо, а само те две одштете би биле стотине милијарди евра.

zbunjen

pre 6 godina

Da li ovo znaci na primer da ako je deda vlasnik zgrade u kojoj ima 10-14 stanova da ce od drzave maksimalno dobiti 500 hiljada evra iako recimo ta sama zgrada i stanovi vrede pa barem duplo? Sta se desava sa poznatim Miticem ( Miticeva rupa na Slaviji) ciji je potez od Slavije do Terazija pa to vredi sigurno vise od 500 hiljada.

Sa druge strane, vrlo mi je jasno da tih dedinih 14 stanova, ne mogu ljudi da idu na ulicu ali zasto dobiti pola a ne sve? Nista mi nije jasno. Ne ulazimo u to odakle njoj vec zasto se ne vrati sve?

Rade

pre 6 godina

Svi vlasnici u svoje objekte, na svoju zemlju,a država neka po simbolicnoj ceni isplati sadašnje vlasnike ili korisnike imovine.Opet sve na pleća crnog naroda.

Dr. Beli

pre 6 godina

Ustani Tito, molim te. Svu tu imovinu je drzava posle Drugog svetskog rata oduzimala velikim gazdama jer su im radnici tj. robovi radili od jutra do mraka za bukvalno dva kila brasna. Zato im je oduzimana i ako je. E sada doslo novo vreme a u stvari isto kao u vreme robova. Radi se kod gazda za 200 evra bez staza, god odmora, prava na bolovanje. A nije vam valjao Tito. Tito je mislio na narod, uveo besplatno skolovanje i zdravstvenu zastiti, radno vreme od 7 do 15 čas, drugovi...uh pardon, gospodo draga. Sada kad se vrati nekom 500000 evra pa otvori firmu i zaposli roba da mu rinta za 200 evra. Tako nam i treba. Pozdrav.

комша

pre 6 godina

Ма само ви дајте наше паре потомцима сарадника окупатора и активним учесницима окупације. Нама Немачка никада није исплатила ратну одштету. На одштету од бомбардовања исто тако не можемо да рачунамо, а само те две одштете би биле стотине милијарди евра.

Lopovluk je igra u kojoj, na kraju, uvek pobedjuju politicari i njihovi finansijeri

pre 6 godina

Lopovska posla ! Zasto poreski obveznici placaju ono sto su sesta licka i ostali oslobodioci ukrali vlasnicima,koristili sezdeset godina i na kraju ostavili svojoj deci ? A dve milijarde dinara godisnje je smesna suma u odnosu na primer samo na povecanje poreza na imovinu gradjana Srbije u poslednjih desetak godina !

koje "vase" pare?

pre 6 godina

Ма само ви дајте наше паре потомцима сарадника окупатора и активним учесницима окупације. Нама Немачка никада није исплатила ратну одштету. На одштету од бомбардовања исто тако не можемо да рачунамо, а само те две одштете би биле стотине милијарди евра.
(комша, 17. januar 2018 10:02)

Ovo je toliko bezobrazna izjava koja verovatno potice od nekoga ko nema pojma sta restitucija predstavlja i verovatno je potomak onih sto su otimali, a mozda jos uvek uziva u necijoj tudjoj imovini. Za vasu informaciju gosn. komso, jedan od milion dokumenata iz bezbroj arhiva koje treba skupiti i priloziti je dokaz da onaj kome se vraca imovina nije bio saradnik okupatora. Verovali ili ne ali komunisti su uzimali sta im se htelo i sta im je trebalo, a trebalo im je sve! Ono sto je oteto treba da se vrati. A cak i to sto ce vratiti nece biti ni priblizno stvarnoj vrednosti, da ne govorimo o tome kolika bi kamata trebalo da bude kada neko 70 godina koristi vasu zemlju ili izdaje vas stan. To je nemerljiva steta koja je naneta i jos treba da dobijemo u nekim obveznica na rate u narednih 15 godina i na to da placamo porez. Pa to je ne pljacka nego razbojnistvo koje ce zavrsiti u Strazburu. A vi( namerno malim) ste izuzetno bezobrazan covek.

šta reći

pre 6 godina

To nije priblizno onome sto je oduzeto mojoj porodici, a nazalost nece da vrate nesto sto moze, jer je crvena.banda sagradila neke zgrade...

Lepo ozelenela trava da pasemo....

pre 6 godina

"Ма само ви дајте наше паре потомцима сарадника окупатора и активним учесницима окупације. Нама Немачка никада није исплатила ратну одштету. На одштету од бомбардовања исто тако не можемо да рачунамо, а само те две одштете би биле стотине милијарди евра."
(комша, 17. januar 2018 10:02)
Evo ga! Tipičan predstavnik struje "Da i ja nešto kažem za "Dnevnik" Komšo, ratna odšteta za celu SFRJ, uključujući i Srbiju je rešena početkom sedamdesetih fodina prošlog veka sporazumom Tito - Vili Brant, kojim je Jugoslaviji data pomoć od milijardu Nemačkih maraka (zbog neefikasne privrede i prekomerne potrošnje - ista situacija kao i danas) i finansuranje izgradnje nuklearne elektrane "Krško" koja je bila zajednički projekat Republika Slovenije i Hrvatske, a koordinator izgradnje je bio Josip Vrhovec visoki funkcioner komunističke partije Jugoslavije, Hrvatski kadar. Dakle, Srbija je dobila šupalj nos do očiju od tih para i pusti ti, Komšo, nas na miru sa našom impvinom. Idi u Kuću cveća na Kaplarov grob, pa se njemu žali! I, obavezno da poneseš buket crvenih ruža.

Dosen

pre 6 godina

Molio bih novinare zarad istine, da napisu koliko ce drzava, odnosno gradjani platiti ovaj bezobrazluk sa toalet obveznicama. Naime niko, ali niko od nas ostecenih nece prihvatiti obestecenje u vrednosti nekoliko procenata na 12 godina! Svi do jednog, kad se agencija bide usudila da nam posalje ta sramna resenja, tuzicemo drzavu i na Strazburu sigurno dobiti sud! To se desilo u Rumuniji. Tada ce nam u novcu morati platiti sve sa kamatama. Tajniznos moze dostici vise stotina milijardi evra!!!! Sud dobijamo sigurno jer ovak sramotni zakon krsi Ustav, clan 21 o jednakosti prava. Ne moze jedan zakon za crkve koji je posten, i ovaj bedan za gradjane!!! Novinari, napisite koliko ce gradjani da plate ukoliko se hitno zakon ne izjednaci sancrkvenim i uvede supstitucija! Ovako se samo ponavlja Sekuliceva mantra o bezvrednin obveznicama koja vredja razum, vredja nase pretke koje su komunisti streljali bez suda unistivsi zivote generacijama! Srbija sada kakva je nikakva je zbog toga sto nismo osudili zlocine komunistani sto UDBA vlada i sada.

Pitanjce

pre 6 godina

Interesantno 2 milijarde S za sve ?

Imam utisak da je samo fabrika aviona Rogozarski, koju je

premudri Tito sa oslobodiocima i njihovim neslucenim znanjem

modifikovao u fabriku kuglicnih lezajeva, a premudre nove vlasti

upravo prodaju apartmane sa tog placa koji su privatizovale

posle nehoticnog pozara na ostatcima IKLa....

Za dobrog novinara eto teme, koliku je naknadu predvidela

nasa vlast za naslednike Rogozarskog, proizvodjaca lovca IK 3 ?

milann

pre 6 godina

Ovu priču smo čitali u avgustu prošle godine sa najavom da će Vlada Srbije doneti Odluku o koeficijentu u septembru prošle godine. Od tada ništa niste uradili. Ajte već jednom..počnite sa isplatom .

Iza brda

pre 6 godina

Nema koeficijenta! Samo tržišna vrednost nekretnine, zemlje, fabrike koju morate da isplatite. Ne može, ako oduzet stan na današnji dan vredi 100 dinara na tržištu, da država odredi koeficijent da vredi 10 dinara. Uostalom , Strazbur će poslednji da donese presudu. Vi to (država Srbija) niste u stanju, a i nećete jer većina vas živi u oduzetoj imovini.

Ivan

pre 6 godina

Ovo je neverovatno spor proces. Zahtev sam podneo 2013. godine. Za 5 godine nismo se mrdnuli sa mrtve tačke, niti ikoga interesuje da rešava predmete. Sistem rešavanja predmeta ide ovako: Putem email-a zakazujete telefonski razgovor sa savetnikom. Onda vam posle nedelju dana neko iz Kancelarije za restituciju zakaže telefonski razgovor sa savetnikom u tačno određeno vreme. Kada se čujete s njim on vam kaže da će vas kontaktirati ako mu budu potrebne dodatne informacije. Naravno, ne kontaktira vas. Onda sve ponovo. Zakazivanje, telefonski poziv i opet ništa. Tako ja radim od decembra 2016. I ništa. Nikome ne pada na pamet da reši predmet za koji je dostavljena sva dokumentacija. Poslednji put mi je savetnik rekao da čeka da geometar iz Beograda bude slobodan kako bi zajedno izašli na teren i izvršili uviđaj. Kada sam pitao kada će to biti rekao je: "Gospodine, kako ja to mogu da znam? Kad bude - biće. Da li u februaru, mart, ne znam. Ne zavisi od mene nego od geometra". Baš briga njega i njegovog geometra, jedinog na ovom svetu koji je "sposoban" da uradi uviđaj za to što se oduzeta imovina mojih predaka izdaje i još uvek na njoj neko doooobrooo zarađuje.
Najpre su bile ubice svojih sugrađana, pa barabe koje su izvršile otimačinu, a sada su postavili neradnike da reše problem sa otimačinom. Ili im zabranili da rešavaju probleme. Meni se isto hvata.

student

pre 6 godina

Komšinica koja radi u agenciji za restituciju je izračula na osnovu broja predmeta i brzine kojom se rešavaju predmeti, da će oni ovim tempom sve predmete rešiti za 140 godina... Šta dalje reći, gomila neradnika u agenciji...

Zoran

pre 6 godina

"Država ima svoje limite u pogledu finansija i imovine, te se i restitucija kreće u okviru realnih mogućnosti države, kaže Sekulić, navodeći da je vlasnicima ili naslednicima Zakonom ograničena isplata obeštećenja do 500.000 evra."

Izjava da je država "limitirana" što se tiče imovine je prevara. Zar nije popis državne imovine odlagan i PONOVO odložen do 2020. baš iz razloga da se ne zna šta tačno država poseduje? I zar to nije namerno urađeno da se podmire tajkuni i lovci u mutnom bliski vlastima?

Sekuliću, vidimo se u Strazburu a tamo ćete ti i tvoji poslodavci drugu pesmu da pevate. Umesto što teret i te, tako bedne, novčane naknade koji liči na davanje deci kinte za bioskop, pada na teret poreskih obveznika pa i na moj vlastiti teret(znači ja tu sam sebi vraćam nešto što je moje), treba državnu imovinu podeliti potražiocima a ne tajkunima, secikesama i zulumćarima koje Vućić malo kao fol hapsi pa im posle džaba dodeljuje pola "Autokomande" da zidaju šta im se prohte i prave enormne profite!

milam

pre 6 godina

onima sto su im precima uzeli imovinu treba vratiti bez ikakvog razmisljanja. ALI sta ce oni cije su zivote oduzeli?!?! za to se ne dobija nista?!?! nema pravde na ovom svetu ni malo!

argo

pre 6 godina

otvaranje db-ovih arhiva ne kosta nista, a opet Srbija je jedina istocnoevropska zemlja koja nije otvorila arhive svoje opresorske sluzbe. Zato sto je ista ekipa i dalje tu. Tako da uzmite tih 170 miliona evra nazad (iliti par zgrada u Beogradu) jer dok ne raskstite sa dbom, niko vam ne veruje, ni domaci ni strani.

kisa

pre 6 godina

Suma novca koju je vlast odredila je u naj manju ruku smesna. Dve milijarde dinara ako se ne varam je oko 17 miliona Evra. Koliko to obestecenika moze da pokrije ako samo nama drzava duguje jedan milion procenjeno? Magla za oci izgleda mi i ovaj put, i sa ovom vlascu. Zatim, drzava je odredila ogranicenje od 500 000 za obestecenike kojima vlasnistva ne mogu biti vracena u prirodno obliku. Sta to znaci? U prvom redu da je drzava ne pravedna prema svojim gradjanima jer je onima kojima je vratila u prirodnom obliku, vratila 100% obestecenje, dok ce nama ostalima vratiti umanjeno, u nasem slucaju 50%?!? Koji zakon jedne drzave sme da tretira svoje gradjane ne jednako? Takodje sta znace obveznice sa godina rokom u poredjenju sa nekretninama vracenim u naturi. I sta znaci ne mogucnost vracanja u naturalnom obliku? Na nasoj zemlji, radi primera iznosim ovde, jeste planirano to i to u buducnosti, ali se jos ne desava, a zemlja lezi te lezi. U Srbiji je sada kapitalizam i ne razumem zasto mi kao stari vlasnici ne mozemo da povratimo u prirodnom obliku, pa da onda buduce izgradnje pregovaraju sa nama originalnim vlasnicima, a ne gradskim institucijama koje imaju pravo na spekulacije (ko im je dao?), kao sto je to svuda u svetu u kapitalizmu (ne da sam veliki pobornik istog) gde svaka buduca intervencija pregovara sa vlasnikom zemlje.
Da pomenem kako je po njihovim recima Agenciji za restituciju potrebno 5 godina da sredi arhiv i prebaci na digitalne nosace. 5 godina!!! Smesno.

Dejan

pre 6 godina

Najvecu gresku su uradili sa polj.zemljistem jer su u opstinama gde je bila komasacija vratilideo zemlje a udrugim nisu ,pa gde je vraceno 1ha to je 10000e a gde nije vredece taj 1ha 500e i to na 12g i samim tim postupkom su omogucili pravnu osnovu za tuzbu strazburu advokati vec spremaju tuzbe uz 20 procensta utuzenja koje ce uvecati kamate troskovi advokata i suda ali ja sam vec dao nalog advokatu da sprema tuzbu zbog razlicitog tretmana.

zbunjen

pre 6 godina

Da li ovo znaci na primer da ako je deda vlasnik zgrade u kojoj ima 10-14 stanova da ce od drzave maksimalno dobiti 500 hiljada evra iako recimo ta sama zgrada i stanovi vrede pa barem duplo? Sta se desava sa poznatim Miticem ( Miticeva rupa na Slaviji) ciji je potez od Slavije do Terazija pa to vredi sigurno vise od 500 hiljada.

Sa druge strane, vrlo mi je jasno da tih dedinih 14 stanova, ne mogu ljudi da idu na ulicu ali zasto dobiti pola a ne sve? Nista mi nije jasno. Ne ulazimo u to odakle njoj vec zasto se ne vrati sve?

Rade

pre 6 godina

Svi vlasnici u svoje objekte, na svoju zemlju,a država neka po simbolicnoj ceni isplati sadašnje vlasnike ili korisnike imovine.Opet sve na pleća crnog naroda.